Seuraa somessa

Ranska

10 Etelä-Ranskan kylää ja kaupunkia

Julkaistu

-

Ranskan Riviera ja Provence ovat täynnä kiinnostavaa nähtävää. Vaikka kävin seudulla jo kolmatta kertaa, oli retkikohteista silti runsaudenpulaa. Joukkoon mahtui suurehkoja kaupunkeja ja piskuisia kyliä.

Palasimme viime lauantaina kotiin Etelä-Ranskasta. Paikallinen syyssää ehti näyttää monet kasvonsa, sillä saimme nauttia viikon aikana niin aurinkoisesta helteestä kuin kokea sateen ja tuulenkin. Matkan tukikohtana meillä oli blogiyhteistyönä Interhomelta vuokrattu talo, joka soveltui kolmen sukupolven reissulle erinomaisesti. Rivieran ja Provencen alueella on kuitenkin niin paljon nähtävää, ettemme malttaneet pysyä kovin pitkään paikoillamme. Tässä siis kymmenen kylää tai kaupunkia matkamme varrelta.



FRÉJUS

Ensimmäinen retkikohteemme on seudun lähin rannikkokaupunki Fréjus, jonne ajaa lomataloltamme reilussa vartissa. Vanhankaupungin talot pastellinvärisine seinineen ja puisine ikkunaluukkuineen näyttävät juuri siltä kuin Etelä-Ranskassa pitääkin. Pyhäpäivän tunnelma on hiljainen, eikä katukuvassa näy muita ulkomaalaisia. Muutaman kilometrin päässä vanhastakaupungista sijaitsevasta satamasta löytyy kiiltäviä veneitä ja kylmiä juomia.



SAINT-TROPEZ

Saint-Tropezin nimi luo mielikuvia kauniista ja rikkaista maailmantähdistä, luksusjahdeista, avoautoista ja aamuun asti virtaavasta shamppanjasta. Vaikka nuo asiat eivät oikein sovikaan omaan matkailutyyliini, vie uteliaisuus voiton ja suuntaamme päiväksi Saint-Tropeziin. Satama-altaassa kelluu toki miljoonien arvoisia omaisuuksia, mutta muuten kaupunki yllättää arkipäiväisyydellään ja on ainakin näin lokakuussa suorastaan sympaattinen. Meille Saint-Tropez näyttäytyy vanhahtavana ja lähes autiona kaupunkina, jossa syystuuli lennättää keltaisia lehtiä ja hyiset aallot lyövät rantaan.

Lue lisää: Syystunnelmia Saint-Tropezissa



ANTIBES

Vietimme reilut kolme vuotta sitten upean loman Antibesissa, joka on ehdoton suosikkini Rivieran rannikkokaupungeista. Nyt edellisen matkan tukahduttava helle on vain kaukainen muisto, kun syksyinen sade huuhtoo vanhankaupungin mukulakiviä. Tuntuu silti mukavalta palata tuttuun kaupunkiin, käydä maanmainiolla katetulla torilla ja vaellella kujien labyrintissä. Antibes on kaunis ja viihtyisä, eikä sinne palaaminen ole koskaan huono idea. Edellisen matkan tunnelmista voit lukea postauksesta Oi Antibes.

Lue lisää: Sateinen paluu Antibesiin



SAINT-PAUL-DE-VENCE

Tämä kukkulan päällä kohoava pieni kylä on kaunis kuin karamelli, mikä ei ole jäänyt matkailijoilta huomaamatta. Vaikka Saint-Paul-de-Vence sijaitseekin melkein vuoristossa, on sinne sujuvat kulkuyhteydet esimerkiksi Nizzasta. Matkaa Cagnes-sur-Merin rannallekin on vain seitsemisen kilometriä. Maalareiden tyyssijana tunnetussa kylässä on kapeita kujia, köynnösten peittämiä kiviseiniä ja runsaasti taidegallerioita. Saint-Paul-de-Vence on ilman muuta näkemisen arvoinen, mutta kenties harmaasta säästä tai ihmispaljoudesta johtuen en aivan hullaantunut siihen.

Lue lisää: Retkiä Rivieralla – Grasse, Saint-Paul-de-Vence ja Vence



VENCE

Muutaman kilometrin päässä Saint-Paul-de-Vencen kylästä sijaitseva Vencen kaupunki on mukava vierailukohde. Olemme käyneet siellä aiemmin paremmalla ajalla ja tutustuneet esimerkiksi Henri Matissen suunnittelemaan persoonalliseen kappeliin. Nyt piipahdamme Vencessä ohimennen kahvilassa ja teemme lyhyen kierroksen viehättävillä kujilla. Kuvassa näkyvä Place du Peyra on vanhankaupungin sydän.



AIX-EN-PROVENCE

Olen jo kauan suunnitellut matkaa syvemmälle Provenceen, mutta tälläkin kertaa majoittuminen alueen itäosassa tuntui parhaalta ratkaisulta. Matkamme läntisin kohde on Aix-en-Provence, joka tekeekin suuren vaikutuksen kauniin vanhankaupungin ja nuorekkaan tunnelman ansiosta. Aix on melko suuri yliopistokaupunki, jonka vanhinta osaa sävyttävät monet kuvaukselliset aukiot. Kuljimme myös hieman taidemaalari Paul Cézannen jalanjäljillä.

Lue lisää: Päivä viihtyisässä Aix-en-Provencessa



TOURTOUR

Tässä on koko matkan ylivoimaisesti sympaattisin retkikohde! Jos etsit autenttista provencelaiskylää, suuntaa esimerkiksi Saint-Paul-de-Vencen sijasta tänne. Syy syrjäiseen Tourtouriin päätymisellemme on Aaro Vakkurin kirja Kylä Provencen taivaalla, jonka nyt jo edesmennyt suomalaismies kirjoitti silloisesta kotikylästään. Pienessä kylässä tulee vastaan sukupolvelta toiselle säilyneitä kivitaloja, muutama ravintola, kujilla hiippailevia kissoja ja aukiolle kokoontunut petanque-porukka – ja kuten kirjan nimestäkin voi päätellä, maisemat ympäristöön ovat aivan huikeita.

Lue lisää: Tourtour – täydellinen ranskalainen idylli



GRASSE

Sisämaakaupunki Grasse tunnetaan erityisesti hajuvesistään, joihin pääsee tutustumaan niin tehtailla, museoissa kuin kaupoissakin. Parfyymipaikkakunnan maine epäilytti minua etukäteen, sillä ala ei kuulu suurimpiin mielenkiinnon kohteisiini. Retkestä tulee silti mieluisa, sillä hajuvedet eivät työnny Grassessakaan väkisin nenään, löydämme tunnelmallisia kujia ja syömme maittavan lounaan viihtyisällä Place aux Airesilla. Päivään mahtuu myös lyhyt vierailu Fragonardin putiikissa, mistä johtuen saatan joskus tuoksua jonkinlaiselta mandariinin ja laventelin miehekkäältä sekoitukselta.



CHATEAUNEUF

Pieni Chateauneufin kylä löytyy Grassen lähettyviltä. Chateauneufissakin on seudulle tyypillisiä kivitaloja, muutamia kujia ja maisema laakson yli merelle saakka. Osumme paikalle hautajaisten aikaan ja mieleen jäävät kirkon avoimesta ovesta kaikuvat Ave Marian soinnut. Chateauneuf on hyvä tyyppiesimerkki rauhallisesta eteläranskalaisesta kukkulakylästä, mutta mitään erityistä nähtävää siellä ei tule vastaan.



JUAN-LES-PINS

Päätämme retkeilyn Antibesin kyljestä löytyvään Juan-les-Pinsiin, jonka yökerhot ja hiekkarannat houkuttelevat kuulemma kesäkaudella seurapiirieläjiä. Juan-les-Pins ei ensisilmäyksellä säväytä. Löydämme melko arkisilta näyttävien katujen jälkeen rantabulevardin, joka tuo kerralla mieleen useammankin etelän lomakohteen. Mutta kun aurinko värjää laskiessaan meren kullankeltaisilla sävyillä ja eteensä saa Kir Royalin, ei maailmassa sillä hetkellä olekaan parempaa paikkaa, jossa haluaisi tuon hetken viettää.



Ehdin siis nähdä kylien ja kaupunkien osalta kahdeksan itselleni uutta paikkaa ja palata kahteen ennalta tuttuun. Matka herätti oikeastaan vain entistä suuremman kiinnostuksen Etelä-Ranskaa kohtaan ja naputtelin seuraavan tätä aluetta koskevan matkasuunnitelman valmiiksi heti paluumatkan aikana. Mielessä siintävät jo Camarguen villihevoset, Gordesin maisemat ja Avignonin kujat.

Vaikka nuo kymmenen retkikohdetta olivatkin mielenkiintoisia, oli koko matkan ehdoton kohokohta mahtavan Gorges du Verdonin näkeminen. Tästä uskomattomasta luonnonnähtävyydestä kerron postauksessani Mykistävä Verdonin rotko.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

1 kommentti

  1. Anita / My Tiny Travel Journal

    27.10.2018 at 17:42

    Oh my että tuli ikävä Etelä-Ranskaan! Olen asustellut viikon Vencessä ja käynyt Saint Paul de Vencessä, Grassessa ja monissa ympäristön pikkukylissä. En tiedä mikä seudussa vetää minua puoleensa, mutta voisin vaikka viettää tuolla talvia sitten kun lapset on isoja…Omilla reissuillani olen liikkunut busseilla, koska olen arka ajamaan autolla vieraissa paikoissa. Miltä ajaminen sinusta tuntui kiemuraisilla teillä? Jos seuraavalla kerralla rohkaistuisin! Mun blogissa on useampia juttuja tuolta seudulta, jos kiinnostaa!

    • Mika / Lähtöportti

      29.10.2018 at 8:55

      Onhan tuo ihan mahtavaa seutua ja varmasti itsekin palaan sinne uudelleen, vaikka maailma on täynnä muitakin houkutuksia. Olen viime vuosina ajanut aika paljon ulkomailla, joten autoilu sujui rutiinilla. Mutkikkaissa teissä ei ole mitään sen kummempaa, kunhan ajaa itselle sopivaa vauhtia. Paikalliset hurjapäät menee kyllä vikkelästi ohi heti pienenkin tilaisuuden tullen. Päällimmäisenä jäi mieleen liikenneympyrät, joita on tuolla joka paikassa, mutta ei nekään ongelmia tuottaneet. Suosittelen vaan rohkeasti ajamaan, itseänikin jännitti kovasti aikoinaan ensimmäisellä kerralla ulkomailla, mutta tilanne kerrallaan se sujuu ihan niin kuin Suomessakin. Kiitos vinkistä, käyn lukemassa juttujasi!

  2. Susanna

    27.10.2018 at 22:00

    Mielenkiintoisia kohteita. Suosikkini Ranskasta taitaa olla Menton, Cannes, Nimes, Lyon. Kävin kesällä Ranskassa Espanjasta kun Ranskassa oli paremmin tilaa ja myös edullisempia majoituksia, Espanja oli jostain syystä kallistunut etenkin Katalonia. Rivieralla parasta oli meri ja maisemat, Nimesissä roomalaiset nähtävyydet ja puistot. Interhomia voisikin joskus kokeilla, minulla on niin huonoja kokemuksia airbnbstä että etsin nyt aivan muita lomasivuja kokeiluun

    • Mika / Lähtöportti

      29.10.2018 at 9:09

      Mentonia on monet kehuneet, se on itselläni vielä näkemättä, samoin kuin Lyon ja Nimes. Nimes sopii varmasti hyvin seuraavan Ranskan-matkan ohjelmaan, jos suunnitelmat pysyy yhtään ennallaan. Airbnb:tä en ole koskaan kokeillut, mutta Interhomen ja muutamien muiden sivustojen kautta ollaan vuokrattu monia taloja tai asuntoja. Interhomen suurimpia etuja on luotettava maksuliikenne ja suomenkielinen asiakaspalvelu, vaikka paikan päällä toki asioidaankin paikallisen (englanninkielisen) yhteyshenkilön kanssa. Selkeyden ja luotettavuuden vuoksi Interhome on ollut jo kauan meille ykkösvaihtoehto, mutta matkakohteen valikoimasta riippuen vuokrataan välillä muualtakin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ranska

Historiallinen Monpazierin kylä Dordognessa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Palaan vielä kerran vuoden takaiseen Dordognen-matkaan ja tällä kertaa Monpazieriin, joka kuuluu Les Plus Beaux Villages de France -järjestön Ranskan kauneimpien kylien listalle. Vietimme Monpazierissa mukavan iltapäivän.

Monpazierin perusti vuonna 1285 Englannin kuningas Edward I ja sitä pidetään malliesimerkkinä bastidesta eli Lounais-Ranskaan keskiajalla rakennetusta linnoitetusta kylästä tai kaupungista. Bastideja rakennettiin noin kolmesataa kappaletta. Ideana oli koota ihmiset maatiloilta kaupunkeihin, joita oli helpompi hallita sekä puolustaa. Samalla kaupankäyntikin vilkastui. Ranskan ja Englannin välillä vuonna 1337 syttynyt satavuotinen sota johti monien linnojen rakentamiseen kaupunkien yhteyteen.

monpazier06


Saavumme Monpazieriin aurinkoisena sunnuntaipäivänä. Muurin ulkopuolelle jäävällä aukiolla on meneillään jonkinlainen viinitapahtuma, joka on houkutellut paikalle paljon ihmisiä. Niinpä joudummekin etsimään parkkipaikkaa hieman syrjemmältä, mutta väljä pysäköintialue löytyy onneksi jo parinsadan metrin päästä.

monpazier10


Astumme kylän portista kadulle, jonka asfaltointi hieman latistaa keskiaikaista tunnelmaa.  Monpazierin tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu jämpti ruutuasemakaava.

monpazier09


Suorat kadut johtavat kylän keskellä levittäytyvälle Place des Cornières -aukiolle, jolla on käyty kauppaa jo vuosisatojen ajan. Aukio näyttää kylän kokoon nähden suorastaan mahtipontisen suurelta.

dordogne_monpazier_03


Place des Cornières herää eloon erityisesti kylän perinteisenä markkinapäivänä torstaisin. Aukiota koristaa ikivanhalta näyttävä puinen markkinakatos. Rakennelma lienee alueelle hyvin tyypillinen, sillä esimerkiksi Belvèsin torilla on aivan vastaavanlainen katos.

monpazier05


Aukion laidalla holvikaarten alla on muutamia kauppoja, joista voi hankkia matkamuistoksi vaikkapa käsintehtyä keramiikkaa, lasiesineitä, koruja tai paikallista saippuaa. Tarjolla on toki myös vaatteita ja kenkiä. Seudun tyypillisiin elintarvikkeisiin kuuluvat erityisesti hanhenmaksa sekä tryffelit.

monpazier08


Lounasaika on jo parhaimmillaan, joten mekin haluamme syödä ennen kuin on liian myöhäistä. Tällaisten kylien ravintolat noudattavat perinteisiä ranskalaisia ruoka-aikoja, ja esimerkiksi valitsemassamme Côté Hallesissa lounasta tarjoillaan kello kahdestatoista eteenpäin parin tunnin ajan. Saamme hetken odottelun jälkeen vapaan pöydän Monpazierin keskusaukion laidalta markkinakatoksen vierestä.

monpazier11

 
Ruokalista on kirjoitettu suurille tauluille, joita siirrellään pitkin terassia niin, että tilausvuorossa olevat näkevät mitä on tarjolla. Listalta löytyy esimerkiksi salaatteja, pastaa, ankanrintaa ja paistettua mustekalaa, joista kokeilen jälkimmäistä. Ateriasta tulee miellyttävä kokemus ympäristössä, jossa useimmat asiakkaista puhuvat kovaan ääneen ranskaa. On mukava istua historiallisen aukion laidalla ja aistia paikallista tunnelmaa.

monpazier07


Kiertelemme hetken pienen kylän suorilla kaduilla, joiden varsilla on muutamia kauppoja sekä jokunen ravintola ja leipomo. Toisin kuin moni muu bastide, on Monpazier selvinnyt vuosisadasta toiseen ilman suuria vaurioita. Vanhojen kivitalojen seiniä koristavat värikkäät köynnökset sekä muut kauniit kukkaistutukset.

monpazier04

 
Pistäydymme Saint-Dominiquen kirkossa, jonka torni kohoaa muun kylän yläpuolelle. Kivikirkon sisätilat tuntuvat helteisenä päivänä mukavan viileiltä. Sytytän Lourdesin Neitsyt Marian kuvalla koristellun kynttilän. Tarjolla olisi myös muutamille muille eri pyhimyksille omistettuja kynttilöitä.

monpazier01

 
Monpazierin kivitalot huokuvat historiaa ja kylä on kaunis, mutta se näyttää moniin naapureihinsa verrattuna myös hieman vaatimattomalta. Tämä johtuu siitä, että Monpazier on rakennettu melko tasaiselle maalle, eikä sen lähistöllä ole mainittavaa vesistöä. Kylän ohitse virtaava Dropt-joki on nykyisessä tilassaan kuihtunut lähes huomaamattomaksi. Useat muut lähiseudun kauniit kylät sijaitsevat dramaattisemmissa maisemissa korkeilla kukkuloilla tai merkittävän Dordogne-joen varrella.

monpazier03


Käymme vielä lopuksi katsomassa kylän porttien ulkopuolella olevaa vesiallasta, jonka äärelle Monpazierin naiset kokoontuivat entisaikaan pesemään pyykkiä ja vaihtamaan kuulumisia. Vesi tulee luonnonlähteestä, joten se on hyvin puhdasta. Monpazieriin vedettiin vesijohdot 1950-luvulla, minkä jälkeen pyykinpesu on siirtynyt kotien sisäpuolelle. Ohitamme vesialtaalta palatessamme paikallisen pienpanimon, jossa on meneillään hyväntuulinen countrymusiikkikonsertti. On mukavaa, että kylällä riittää tapahtumia.

monpazier02

 
Monpazier sijaitsee Lounais-Ranskassa Dordognen alueella. Kylästä on noin kolmen vartin ajomatka seudun merkittävimpiin kaupunkeihin Bergeraciin sekä Sarlat-la-Canédaan. Ihastuimme matkallamme kovasti Dordognen kauniisiin kyliin sekä maalaismaisemiin, ja aluetta onkin helppo suositella rauhallisesta lomailusta nauttiville matkailijoille.

dordogne_monpazier_01


Lue myös muut Dordognesta kertovat juttuni, joita ovat:
7 kaunista kylää Ranskan Dordognessa
Hurmaavan kaunis Limeuil
Markkinoiden, luolien ja juustojen Belvès
Château des Milandes – Joséphine Bakerin linna
Marqueyssacin puutarha ja Castelnaudin linna
Dordognen kylät Beynac, La Roque-Gageac ja Domme

Jatka lukemista

Ranska

Bordeaux’n luova keskus Darwin

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Bordeaux on mielenkiintoinen kaupunki, josta löytyy koettavaa moneen makuun. Tutustuimme nimellä Darwin Eco-système tunnettuun vaihtoehtoiseen taidekeskukseen, josta löytyy muun muassa katutaidetta, työpajoja, putiikkeja, ruokaa sekä juomaa.

Aistimme hyväntuulista boheemia tunnelmaa, kun astumme helteisenä kesäkuun päivänä Darwin Eco-systèmen alueelle. Olemme liikkeellä vaimon kanssa kahdestaan, sillä mummo on vienyt tyttäret ostoksille Bordeaux’n keskustaan Garonne-joen toisella puolella. Meistä tuntuu hauskalta tutustua kaupunkiin myös täällä Unescon maailmanperintölistalle päässeen historiallisen keskustan ulkopuolella.

bordeaux_darwin_11


Darwinia on helppo verrata monen suomalaisenkin tuntemaan Telliskiven luovaan keskukseen, josta on tullut yksi Tallinnan suosituimmista vierailukohteista. Mieleeni palaa myös Ljubljanassa näkemäni vaihtoehtoinen kulttuurikeskus Metelkova, johon verrattuna Darwin tuntuu kyllä paljon siistimmältä.

bordeaux_darwin_03


Värikäs ja kiehtova Darwin toimii entisellä armeijan alueella. Kasarmit otettiin käyttöön 1870-luvulla ja sotilastoiminta jatkui aina vuoteen 2005 saakka. Armeijan poistuttua paikalliset graffititaiteilijat ja rullalautailijat ottivat hylätyn alueen pian omakseen. Siellä täällä näkyy yhä merkkejä alueen sotilashistoriasta, vaikka nykyinen toiminta onkin aivan toisenlaista.

bordeaux_darwin_10

 
Bordeaux’n kaupungilla oli aluetta varten mielessään suuria uudistussuunnitelmia, joten entisiä kasarmeja uhkasi purkaminen. Paikalliset asukkaat halusivat kuitenkin säilyttää historialliset rakennukset ja luoda niihin uudenlaista toimintaa. Ideat olivat niin hyviä, että ne vakuuttivat kaupungin johdon. Näin sai alkunsa Darwin Eco-système, josta on muotoutunut kukoistava innovatiivinen keskus.

bordeaux_darwin_07


Katselemme uteliaina ympärillemme ja kurkistamme parin rakennuksen sisäpuolelle. Löydämme pian muun muassa taidepajoja, kahvilan sekä jonkinlaisen yksityistilaisuuden, jota varten rajattuun tilaan melkein vahingossa päädymme. Läheltä pitää, ettei kukaan ehdi antaa kutsuvieraille tarjottavia herkkuja käteemme. Darwinista on kehittynyt suosittu tapahtumapaikka, jossa järjestetään muun muassa konsertteja ja taidenäyttelyitä. Eräässä rakennuksessa toimii suuri kirpputori, jossa kiertelemme hetken aikaa.

bordeaux_darwin_13


Darwinista löytyy vaikka mitä niin paikallisten arkea kuin vapaa-aikaakin ajatellen. Tarjolla on esimerkiksi runsaasti yhteisöllisiä toimistotiloja pienyritysten käyttöön. Alueelta löytyy taiteilijoiden ja käsityöläisten työpajoja sekä tietenkin myös myyntipisteitä. On helppo nähdä, kuinka Darwinin ilmapiiri sopii nimenomaan luovaan toimintaan.

bordeaux_darwin_06

 
Viihdymme värikkäällä alueella hyvin. Useat seinäpinnat ja muurit ovat graffititaiteen peitossa. Monet teoksista ovat laadukkaita ja näyttäviä, joten niitä on mukava kierrellä katselemassa.

bordeaux_darwin_08


Kävelemme Darwinin alueen melko tarkasti ympäri, joten saamme paikasta hyvän yleiskäsityksen. Vaikka ilmapiiri onkin nuorekas, näkyy paikalla myös varttuneempaa väkeä. Ainakin päiväsaikaan on myös sopivan hiljaista, eli missään ei pauhaa liian kovaäänistä musiikkia tai kuulu muitakaan häiritseviä ääniä.

bordeaux_darwin_05


Yllätymme, kun huomamme että graffitien peittämän kujan päässä näyttäisi toimivan jonkinlainen koulu. Selvitän myöhemmin, että kyseessä on kokeellinen lukio. Oppilaitoksessa ei ole määrättyjä luokkahuoneita, vaan opiskelijoille pidetään tunteja eri puolilla Darwinin aluetta. Ideana on löytää ja luoda uusia oppimistapoja. En tiedä miten opiskelu kyseisessä lukiossa oikeasti sujuu, mutta voisin kuvitella päivien olevan monipuolisempia kuin tavallisessa koulussa.

bordeaux_darwin_09


Yhdessä Darwinin rakennuksista toimii skeittihalli, jossa näkyy arkipäivänäkin jonkin verran rullalautailijoita. Sisäänkäynnin vieressä on pitkä rivi vanhan ajan flippereitä. Samoilta nurkilta löytyy polkupyöräkorjaamo. Liikuntamahdollisuuksia tarjoaa myös Darwinin jooga- ja pilatesstudio.

bordeaux_darwin_14


Darwinin ideologia tulee hyvin selväksi varsinkin keskuksen omia mainostekstejä lukiessa. Kaikessa toiminnassa otetaan ilmastokysymykset huomioon ja panostetaan kestävään kehitykseen, kierrätykseen sekä ekologisuuteen. Myös sosiaalisuus, luovuus ja uuden kokeileminen ovat täällä tärkeitä arvoja. Kauniit tekstit kuulostavat paikoitellen ehkä liiankin hyviltä ollakseen totta, mutta paikan päällä on helppo huomata monen asian olevan kohdallaan.

bordeaux_darwin_04

 
Darwinissa ei tarvitse kärvistellä nälkäisenä tai olla kuivin suin. Alueelta löytyy muun muassa leipomo, suklaapuoti, pienpanimo-oluiden myyntipiste sekä mahdollisuus paikallisen viinin maisteluun. Me suuntaamme nimellä Magasin Général tunnetulle ravintola-alueelle, jota mainostetaan Euroopan suurimpana luomubistrona. Tarjolla on tuoreista aineksista valmistettua lähiruokaa. Ruokalista on Darwinin ekologiseen henkeen sopivasti hyvin kasvispainotteinen, mutta huomaan listalla ainakin yhden kana-annoksen.

bordeaux_darwin_02


Syömme lounaan suuressa salissa, jossa on käydessämme miellyttävän väljää. Onnistumme pääsemään viihtyisään ikkunapöytään, jossa on mukava nauttia Darwinin tunnelmasta. Halli on sisustettu puukalusteilla ja erilaisilla tuoleilla, kuten tämän tyylisissä trendikkäissä paikoissa on tapana. Ruoat ja juomat tilataan baaritiskiltä, minkä jälkeen valmiit annokset noudetaan itse keittiön tiskiltä. Valitsemme itsellemme pastat, jotka ovatkin oikein maukkaita ja runsaan kokoisia. Helteisen päivän juomiksi sopivat raikkaat lemonadet.

bordeaux_darwin_12

 
Darwin on inspiroiva ja Bordeaux’n muusta tarjonnasta poikkeava vierailukohde, jossa käyminen on miellyttävä kokemus. Nautimme rennosta tunnelmasta, jonka ansiosta Darwin tuntuu jonkinlaiselta urbaanilta keitaalta. Tällaisia paikkoja toivoisi nousevan myös muihin kaupunkeihin eri puolille Eurooppaa!

Lisätietoa Darwin Eco-systémestä löytyy nettisivuilta darwin.camp.

Lue myös koko kaupungista kertova juttuni 20 kohdevinkkiä viehättävään Bordeaux’hon.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja