Seuraa somessa

Blogisynttärit

Lähtöportti 7 vuotta

Julkaistu

-

Marraskuu on alkanut ja Lähtöportin mittari kääntyy tänään osoittamaan seitsemää vuotta. Lähetän nyt terveisiä helteisestä Sevillasta, mietin mitä matkailulta eniten haluan ja pohdin hieman blogin tilannetta.

Kirjoittelen blogin synttäripostausta nyt poikkeuksellisesti ulkomailla, Espanjan kenties kauneimmassa kaupungissa Sevillassa. Koronapandemia on opettanut sen, että unelmia kannattaa toteuttaa rohkeasti heti tilaisuuden tullen. Olemme haaveilleet jo kauan pidemmästä oleskelusta ulkomailla, ja vaikkei tällainen muutaman viikon pätkä suurimpia toiveita täytäkään, on se kuitenkin pidempi kuin mikään aiemmista ulkomaanmatkoistani. Vaikka välillä kaipaankin internetiä edeltänyttä aikaa, jolloin ihmiset tekivät muutakin kuin tuijottivat erilaisia ruutuja, tarjoaa nykyteknologia verrattomia mahdollisuuksia etätöistä ja etäkoulunkäynnistä lähtien. Viihdyn täällä Andalusian syksyssä mainiosti.

7vuotta_7


Huomaan matkailuun liittyvien toiveitteni muuttuneen jonkin verran. Minulla on jo kauan ollut pitkä lista kohteista, joissa haluaisin päästä joskus käymään. En aio heittää listaa roskakoriin, mutta yhä useammin käy niin, että matkakohde löytyy ranskalaisten viivojeni ulkopuolelta. Edes Sevillan nimeä ei löytynyt listaltani lainkaan. Tällä hetkellä kiinnostavimmalta tuntuu tutustua entistä syvällisemmin Italiaan ja Espanjaan. Välimerellinen elämäntyyli kiehtoo aina vain enemmän, sillä viehättäviä kaupunkeja, upeita luontokohteita, valoa, lämpöä, hyvää ruokaa, rentoa elämänmenoa ja minulle niin tärkeitä kiihkeitä jalkapallo-otteluita riittää jo parissakin maassa yllin kyllin.

7vuotta_8


Tänä vuonna on kertynyt ilahduttavan paljon matkapäiviä, mutta käytyjen maiden määrä on pysynyt maltillisena. Olen viipynyt vähintään kaksi viikkoa Espanjan lisäksi Italiassa ja Ranskassa. Neljäs tänä vuonna vierailemani maa on Itävalta, jonka pääkaupungissa vietimme pääsiäistä. Viivyn kohteissa mielelläni mahdollisimman pitkään ja pyrin tutustumaan niihin pintaa syvemmältä. Juurtuminen tai kotiutuminen saattavat olla liian vahvoja sanoja, mutta pikavisiittiä tarkempi tutustuminen kohteeseen kiehtoo todella paljon.

7vuotta_1


Edellä kirjoittamastani huolimatta ensi vuoden haaveisiini kuuluu myös kaukomatka. Reilun vuosikymmenen tauon jälkeen voisi olla jo aika palata joko Yhdysvaltoihin tai Japaniin. Euroopassakin tietysti riittää monia houkuttelevia kohteita myös Italian, Ranskan, Portugalin ja Espanjan ulkopuolella. Esimerkiksi ikäväni Irlantiin alkaa olla jo lähes sietämättömällä tasolla. Yhtään uutta ulkomaanmatkaa ei ole vielä varattuna, joten tulevat kohteet saattavat sisältää myös yllätyksiä.

7vuotta_5


Kotimaanmatkailu on jäänyt tänä vuonna vähäiseksi, sillä ulkomaiden vetovoima on ollut matkustusrajoitusten hellitettyä kova. Kiersimme Suomea parina edellisenä vuonna melko perusteellisesti, joten senkään takia suurta innostusta kotimaanmatkoille ei ole löytynyt. Kotimaanmatkailu ei ole sentään unohtunut kokonaan ja ainakin talvella on luvassa hiihtoreissu pohjoisen lumille, taas kerran itselleni uuteen kohteeseen.

7vuotta_4


Nyt ulkomaanmatkailun palattua ennalleen olen myös huomannut, etten juurikaan kaipaa kotioloissa sellaisia asioita, joista löytyisi aiheita matkablogiin. Olen liikkunut luonnossa kansallispuistojen sijaan frisbeegolfradoilla ja halunnut viettää kesää Tuusulassa, jonka matkailukohteet on tullut koluttua jo aiemmin. Nähtävyyksien nälkäni on tyydyttynyt viime aikoina ulkomailla, joten esimerkiksi kotimaisiin museoihin ei ole tullut lähdettyä. Voi olla, että suomalaisten kohteiden määrä blogissa lisääntyy taas jossain vaiheessa. Aika näyttää.

7vuotta_6


Lähtöportin kirjoittaminen on minulle tärkeää ja vaikka kehittymiselle on edelleen runsaasti tilaa, seison ylpeänä blogini takana. Kuten jo vuosi sittenkin hieman valittelin, kaipaisin sen sijaan sosiaalisen median puolelle lisää inspiraatiota. Kaipaan vanhaa Instagramia, sitä sovellusta, johon sai jakaa yhden neliönmuotoisen kuvan kerrallaan. Nykyinen kelojen ja videoiden sillisalaatti ei tunnu olevan minua varten, mutta en silti ole hylkäämässä Instagramiakaan kokonaan. Instagram oli aikoinaan se kanava, jonka kautta päädyin aloittamaan matkablogin kirjoittamisen.

7vuotta_9


Olen pitänyt kiinni vähimmäistavoitteestani julkaista neljä blogitekstiä kuukausittain. Aikani ei ole juuri riittänyt enempään, enkä haluaisi tinkiä juttujen laadusta tai laajuudesta. Viime vuodet ovat harventaneet arkistoissa olleita juttuideoita, joten blogia on joutunut nyt tekemään pitkälti kädestä suuhun. Haluaisin julkaista juttuja vaihtelevammin erilaisista kohteista, mutta nyt tekstejä on syntynyt lähinnä aina uusimmasta reissusta. Tilanne alkaa vähitellen helpottaa, sillä työn alla on monien Espanja-juttujen lisäksi edelleen Italiasta ja Pariisista kertovia postauksia. Myös uusia reissuja on tietenkin luvassa ja mielessä muhii ideoita erilaisiin listauksiin ja yhteenvetoihin liittyen.

7vuotta_3


Lähtöportin luetuin juttu viimeksi kuluneen vuoden aikana on ollut kestosuosikki Caminito del Rey. Kirjoitin Andalusian huimimmasta kävelyreitistä kuusi vuotta sitten ja jatkoa on luvassa, sillä palasin samalle polulle nyt meneillään olevalla matkalla. Viime blogisynttäreiden jälkeen julkaistuista jutuista luetuimpia ovat olleet maaliskuisesta matkasta kertova Mainio viikonloppu Milanossa sekä koostejuttu 30 x uskomattoman upea Slovenia.

Kiitos että olet ollut Lähtöportin matkassa ja seurailehan reissukuulumisia jatkossakin!

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
8 kommenttia

Kommentit

 1. Katja/HistoriadeViajes

  1.11.2022 at 13:03

  Mukavaa seitsemän vuotiaan syntymäpäivää sinne Espanjaan! Jokainen blogi kehittyy sitä kirjoittavien mukana, mutta on yhä edelleen ilo seurata matkojanne. 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   2.11.2022 at 13:27

   Kiitos Katja! Kiva kuulla että tykkäät edelleen lukea Lähtöporttia. Sun blogisi on yksi omia pitkäaikaisia suosikkejani, yksi niistä jotka olivat olemassa jo ennen oman blogin perustamista.

 2. Onnea 7 vuodesta! Meillä siihen on vielä matkaa, seuraavaksi vietetään 4-vuotissynttäreitä. Neljällä tekstillä kuukaudessa alkaa jo olla varsin aktiivinen matkablogi. Meilläkin Suomi-kohteita on ollut vähän vähemmän, mutta isoksi osaksi se johtuu siitä, että kaukomatkoja on tänä vuonna 12 viikkoa. Kaikkea ei vain ehdi, vaikka tykätään kyllä matkustaa Suomessakin.

  • Mika / Lähtöportti

   2.11.2022 at 13:33

   Kiitos Mikko! Neljä vuottakin on jo hyvä ikä matkablogille. Moni lopettaa paljon aiemmin ja teidän tekeminen vaikuttaa hyvin pitkäjänteiseltä. Reissupäivien määrä on rajallinen, vaikka se olisi suurikin. Tällä hetkellä ulkomaat houkuttelevat enemmän, mutta jossain vaiheessa löytyy varmasti tilaa taas Suomenkin kohteille.

 3. Alex | Matkoillablogi.fi

  1.11.2022 at 22:42

  Onnea 7-vuotiaalle, Mika & Lähtöportti!
  Ihailtava säännöllisyyttä ja laatutasoa ylläpidät, natka samaa rataa!
  Mielenkiintoista pohdintaa fokuksen ja kiinnostuksen siirtymisestä Italiaan ja Espanjaan.

  • Mika / Lähtöportti

   2.11.2022 at 13:40

   Kiitos Alex! Pyrin jatkamaan samaan malliin jatkossakin. Tietynlaiset tekemisen rutiinit ovat tässä vaiheessa jo vakiintuneet, siinä on hyvät ja huonotkin puolensa. Italia ja Espanja kiinnostavat tällä hetkellä entistäkin enemmän ja haluan tosiaan tutustua niihin tarkemmin, samalla myös hieman molempia kieliä opiskellen. Saa nähdä, hajaantuuko matkojen painotus takaisin laajemmalle alueelle vai mitä seuraavina vuosina tapahtuu.

 4. Aila ja Juha

  6.11.2022 at 8:24

  Onnea matkablogillesi ja sinulle. Sinulla on hyviä kirjoituksia ja on hienoa, että jaksat paneutua niihin ja laatuun. Itse olen vähän väliä pitänyt pitkääkin taukoa ja nyt ihan viimeksi julkaissut kolmen viikon ajan sellaisia matkapäiväkirjatyyppisiä juttuja automatkastamme Espanjaan Aurinkorannikolle. Itselle pysähtymiskohteet ovat olleet huikea kokemus, mutta tällaista matkapäiväkirjaa kirjoittaessa ei ole oikein aikaa taustatietojen ja muiden faktojen hakemiseen. Mutta kaipa tälläkin paikkansa on. Ihan kohta kirjoittelen varmaan lisää Aurinkorannikon kohteista.

  • Mika / Lähtöportti

   10.11.2022 at 22:55

   Kiitos paljon! Kyllä matkapäiväkirjoille on aina paikkansa, ja välillä itsekin mietin voisiko juttujen kirjoittamisesta selvitä vähemmällä taustatietojen kaivamisella. Mielenkiintoista lukea myös teidän kokemuksia Espanjasta!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogisynttärit

Lähtöportti 8 vuotta

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Lähtöportin tänään täyttyvä kahdeksas vuosi toi mukanaan suuren muutoksen, kun blogi itsenäistyi Rantapallosta osoitteeseen lahtoportti.fi. Matkailu ja kirjoittaminen ovat jatkuneet entiseen tahtiin ja jatkuvat toivottavasti tästä eteenkin päin.
  
Elokuussa tapahtunut siirtyminen pois Rantapallosta oli työläs, mutta palkitseva projekti. Muutos oli pakon sanelema Rantapallon lopetettua blogiportaalinsa kokonaan, mutta toi mukanaan myös paljon hyvää. Lähtöportista on vuosien varrella tullut minulle niin tärkeä, ettei se olisi enää pitkään sopinut kenenkään ulkopuolisen hallintaan, esimerkiksi sivupohjan tai mainospaikkojen osalta. Tuntuu paremmalta pitää kaikki narut omissa käsissään, vaikka se lisäisikin työmäärää. Samalla olen kiitollinen Rantapallolle, joka tarjosi helpon polun matkablogin aloittamiseen ja oli varsinkin blogiurani ensimmäisinä vuosina miellyttävän yhteisöllinen ympäristö. 

8vuotta_giants


Sivustolla riittää jatkuvasti kehitettävää ja teen pientä hienosäätöä aina sopivan tilaisuuden tullen. Kaikki vanhalla sivustolla olleet tekstit ovat luettavissa ja kuvat katseltavissa, mutta ihan kaikki vanhojen juttujen sisältämät linkit eivät vielä ohjaudu suoraan oikeaan osoitteeseen. Mielessäni on pikku korjausten lisäksi myös kehitysideoita. Olen muokannut esimerkiksi valikoita niin, että eri kohteista kertovat jutut löytyisivät helpommin ja selailu tarinasta toiseen olisi sujuvampaa. Ainakin itselleni tästä on hyötyä, koska rakennan sivustoa pitkälti myös omaan käyttööni ja palaan usein muistelemaan menneitä reissuja.

8vuotta_pebblebeach

Elämässä on riittänyt kiireitä, mutta olen toistaiseksi ehtinyt julkaista vähimmäistavoitteena pitämäni neljä juttua kuukaudessa. Määrä ei kuulosta kovin suurelta, mutta tarinani tuppaavat venymään välillä ehkä liiankin pitkiksi ja sisältävät paljon tarkistusta vaativia faktoja. Toivon silti ehtiväni julkaisemaan välillä vaikkapa viisi tai kuusi juttua kuukaudessa, sillä viimeksi kuluneen reilun vuoden aikana varastoon on kasautunut vino pino aiheita. Toisaalta ei siihenkään maailma kaadu, vaikka julkaisutavoite jäisi joskus saavuttamatta.

8vuotta_hohenschwangau


Harmittelen, etten ehdi kirjoittaa kaikkia juttuja nopeammin, mutta toivon tunnelmien välittyvän silti mahdollisimman tuoreina. Pyrin priorisoimaan jollakin tavalla ajankohtaisia aiheita ja tiedän, että kaikki kertomisen arvoiset seikat ovat hyvässä tallessa ainakin omissa muistiinpanoissani. Juttusumaa purkaessani matkustan toki taas uusiin kohteisiin ja kerron niistä aina edes jotakin heti reissun jälkeen. Juuri nyt työn alla on pari tarinaa syyslomalta Liguriasta, ja kun sekaan lisätään vanhempia juttuja esimerkiksi Kaliforniasta, Sevillasta, Baijerista ja Berliinistä, pysyy sisältö toivottavasti sopivan vaihtelevana. 

8vuotta_riomaggiore


Kaavailin vuosi sitten kirjoittamassani synttärijutussa matkailevani paljon ainakin Italiassa ja Espanjassa. Italiassa olenkin tuon jälkeen käynyt jo kaksi kertaa, mutta Espanjassa en ole tällä välin vieraillut lainkaan. Tutustumiseni Italian eri alueisiin etenee rauhalliseen tahtiin. Liguriasta tuli äskettäin yhdestoista alue, jossa olen viettänyt vähintään yhden kokonaisen viikon. Kahdestakymmenestä alueesta on kokonaan näkemättä vielä kaksi, Aostanlaakso pohjoisessa sekä Calabria etelässä.

8vuotta_berliini


Mielessäni on jo hahmotelma ensi vuoden matkailukalenterista, mutta jätetään yksityiskohdat tässä vaiheessa paljastamatta. Kokonaisuus muistuttaa joka tapauksessa melko lailla sitä, millaista perheemme matkailu oli ennen koronapandemian aiheuttamia rajoituksia. Pandemian takia ”rästiin jääneet” ulkomaanmatkat on nyt tehty ja ensi vuodelle on luvassa ulkomaiden vastapainoksi taas kuluvaa vuotta enemmän kotimaanreissuja. Yhtään itselleni uutta ulkomaata ei ole lähitulevaisuudessa kiikarissa, mutta hyviä reissuja on silti tiedossa. Lasten toiveet pitävät huolen siitä, että päädymme varmasti ainakin suurkaupunkeihin. 

8vuotta_cinqueterre


Myönnän olevani melko innoissani, kun täysin omassa hallinnassa oleva Lähtöportti alkaa löytää muotonsa. Uskon siis motivaatiota riittävän myös tästä eteenpäin, kunhan kirjoittamiselle vain löytyy sopivaa aikaa. Kiitos kun olette lukeneet Lähtöporttia ja toivottavasti löydätte täältä matkainspiraatiota jatkossakin!

Jatka lukemista

Blogisynttärit

Lähtöportti 6 vuotta

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Uusi marraskuu on taas koittanut ja blogi täyttää tänään kuusi vuotta. Näin maailman hiljalleen avautuessa tuntuu mukavalta kirjoittaa pitkästä aikaa tuoreista ulkomaanreissuista ja haaveilla tulevista seikkailuista.

Kirjoittelin viimevuotisten blogisynttäreiden aikaan siitä, kuinka pandemia oli pysäyttänyt ulkomaanmatkailun ja kotimaan rajojen ulkopuolelle lähteminen tuntui vielä kaukaiselta. Nyt tilanne näyttää jo paljon valoisammalta, sillä olen ehtinyt syksyn aikana jo niin Kööpenhaminaan kuin Andalusiaankin. Toivotaan tilanteen pysyvän vähintään nykyisen kaltaisena ja rokotuskattavuuden noustessa paranevan entisestään. Matkavarauksia on taas tehtynä, mutta näinä aikoina ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa.


Kotimaanmatkailu on aina ollut osa perheemme reissaamista. Lasten syntymän ja pandemian välisinä vuosina noin kolmannes matkayöpymisistämme tapahtui kotimaassa. Suurimman osan näistä ovat muodostaneet mökkivuokraukset Pohjois-Karjalassa ja Lapissa, mutta maata on tullut nähtyä muutenkin. Pandemia-aika on luonnollisesti lisännyt kotimaanmatkailun määrää entisestään ja laskinkin, että olemme yöpyneet viimeksi kuluneen puolentoista vuoden aikana kahdentoista Suomen maakunnan alueella. Emme missään tapauksessa hylkää kotimaanmatkailua kokonaan, vaikka suurin mielenkiinto kohdistuu tauon jälkeen muihin maihin.


Huomaan olevani varsin innoissani päästessäni pitkästä aikaan kirjoittamaan tuoreista ulkomaanmatkoista. Nämä ovat juuri niitä juttuja, joita varten perustin blogin silloin kuusi vuotta sitten, tarkoituksenani jakaa matkainspiraatiota ja reissutunnelmia. Vaikka viihdynkin myös Suomen kohteissa, kohdistuvat suuret reissu-unelmani edelleen ulkomaille. Ajatukset ovat usein eteläeurooppalaisissa pikkukylissä, maailman metropoleissa, maisemateillä ja vuorilla. Käsittääkseni nämä aiheet ovat myös blogin vakiolukijoiden mieleen. Toivon aidon innostukseni välittyvän myös teksteihin.


Matkasuunnitelmia täytyy tehdä entistä vastuullisemmin sekä ympäristöä että yhteiskunnallisiakin asioita ajatellen. Toivon silti ihmisten tavalla tai toisella matkustavan, sillä kliseinen sanonta matkustamisen avartavasta vaikutuksesta on täyttä totta. Olen huomannut pandemian aikana, kuinka helposti ajatukset tutun ja turvallisen lähiympäristön ulkopuolella odottavasta maailmasta saattavat muuttua entistä ennakkoluuloisemmiksi. Tekee hyvää päästä vaihteeksi erilaiseen ympäristöön, nähdä elämän jatkuvan kotikulmien ulkopuolellakin ja huomata että myös muukalainen voi olla ystävä.


Pandemian opetuksena pidän sitä, että unelmien reissut kannattaa toteuttaa heti tilaisuuden tullen. Hamaan tulevaisuuteen siirretyt suunnitelmat eivät välttämättä toteudu koskaan tai tilaisuus tuumasta toimeen ryhtymiseen saattaa siirtyä yllättävällä tavalla. Tulevaisuutta emme voi tietää. Pandemia jatkuu edelleen ja koronavirus pysyy keskuudessamme luultavasti vielä kauan. Asian kanssa täytyy vain tottua elämään, punnita riskit, sopeutua ja toivoa ettei tilanne ryöpsähdä entistä pahemmaksi. Niinkin on monessa maassa valitettavasti viime aikoina käynyt.


Blogin tämän hetken tärkein tavoite on jatkaa suhteellisen tasaista julkaisutahtia ympäri vuoden – laadusta tinkimättä tietenkin. Tuoreet reissut helpottavat tehtävää huomattavasti, vaikka tähänkin asti on syntynyt vähintään neljä julkaisua kuukausittain. Blogi tulee jatkossakin olemaan Lähtöportin toiminnan keskipiste. Moni bloggaaja on panostanut entistä enemmän Instagramiin ja muuhun sosiaaliseen mediaan tai videoihin, mutta itse huomaan viihtyväni parhaiten nimenomaan blogitekstien parissa.


Yksi hienoimmista matkailuhetkistäni oli aikoinaan Interraililla, kun katselin junan ikkunasta Alppeja ja iloitsin siitä, ettei kukaan ulkopuolinen tiedä edes missä maassa sillä hetkellä matkustan. Muistan tuon vapautta korostaneen hetken kovin kirkkaasti vielä yli 24 vuoden jälkeenkin. Tästä tullaankin siihen, että niin hauskaa kuin Instagram Storiesin päivittäminen reissun päältä onkin, yhtä hauskaa voisi olla pitää matkojen aikana täydellistä somehiljaisuutta. Olen kaikesta huolimatta mielissäni siitä, että esimerkiksi Instagramin kautta jakamistani reissutunnelmista on tuntunut olevan iloa monelle ihmisille. Siksi jatkan luultavasti samalla linjalla jatkossakin.


En haluaisi varsinaisesti olla ”vaikuttaja”, minkäänlaisesta ”somepersoonasta” puhumattakaan. Tykkään vain matkustaa, nähdä erilaisia paikkoja, puhua matkoista ja kirjoittaa matkoista. Blogi tuntuu matkakirjoittamisen kannalta sopivimmalta tai ainakin helpoimmalta kanavalta, josta on mukava saada ajoittain palautettakin. Olen joskus haaveillut myös kirjan kirjoittamisesta, mutta se olisi kova urakka, eikä kirjan aihe ole vielä kirkastunut tarpeeksi selkeäksi.


Blogissa on viimeksi kuluneiden kahdentoista kuukauden aikana luettu eniten elämyksistä Suomen länsirannikolla ja Sipoonkorven kaikista merkityistä patikkareiteistä. Tänä vuonna julkaistuista jutuista lukijoita ovat löytäneet erityisesti Hiihtokokemuksia Rukalla, 10 matkasuunnitelmaa Italiaan sekä 15 paikkaa, joita kaipaan Italiassa. Lisäksi voisi mainita 10 suunnitelmaa Suomen kesään, joista muuten toteutui omalla kohdallani viisi. Ulkomaanjuttujen suosio nousee taas varmasti sitä mukaa, kun rajat avautuvat entisestään ja matkustaminen helpottuu.

Toivotan kaikille Lähtöportin lukijoille mukavaa syksyn jatkoa ja hyviä reissuja, minne sitten ikinä menettekään!

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja