Seuraa somessa

Lähtöportti

Tervetuloa Lähtöportille!

Julkaistu

-

Lähtöportti pyrkii jakamaan matkainspiraatiota, ohjaamaan näkemisen arvoisiin kohteisiin sekä tarjoamaan mukavia lukuelämyksiä. Jos löydät blogistani hyödyllistä tietoa tai peräti mieluisan lomakohteen, koen onnistuneeni tavoitteessani.

Matkakokemusten tallentaminen sanoin ja kuvin on kuulunut aina elämääni. Olen vuosien varrella kirjoittanut omaksi ilokseni satoja sivuja erilaisia muistiinpanoja ja matkakertomuksia, sillä jokainen ulkomailla vietetty päivä on tuntunut muistamisen arvoiselta. Laajasta arkistosta riittää varmasti jaettavaa muillekin. Painotan luonnollisesti tuoreita kokemuksia, mutta uskon myös menneiltä vuosilta löytyvän mielenkiintoisia tunnelmia.

Ganmangafuchi

Matkailuhistoriani jakautuu neljään vaiheeseen, joista ensimmäisessä kiersin Eurooppaa vanhempieni kanssa. Opastetut bussimatkat tarjosivat monipuolisen pohjan tulevia seikkailuja ajatellen. Tulipa käytyä muun muassa Lofooteilla, Tšekkoslovakiassa sekä Berliinin muurilla. Merkittävin kokemus lienee tutustuminen Italiaan, sillä elinikäinen ihastukseni saapasmaahan syttyi heti ensi silmäyksellä.

Toisessa vaiheessa reissasin kavereideni kanssa. Tämä huoleton aikakausi alkoi heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen, jolloin päädyin miettimään tulevaisuuttani Cabo da Rocan rantakallioille Portugaliin. Internet oli vielä lapsenkengissä ja yösijaa kyseltiin joko hostellien ovilta tai kaupunkien turisti-infoista. Noiden vuosien seikkailuista suurin oli interrail, täysi kuukausi kahdeksan eurooppalaisen maan rautateillä.

Matkustaminen muutti jälleen muotoaan, kun löysin rinnalleni tyttöystävän. Reissasimme kaikki töistä saamamme lomat kahdestaan. Menimme kihloihin ensimmäisellä kaukomatkallamme Dominikaanisessa tasavallassa. Ihastuimme molemmat Japaniin, jossa olemme käyneet kahdesti. Unelmien paratiisin löysimme häämatkalla La Diguen saarelta Seychelleiltä.

La Digue

Nyt neljännessä vaiheessa tutkimme maailmaa kahden tyttären vauhdikkaassa seurassa. Mukana on usein myös lähisukua isovanhemmista lähtien. Tässä tilanteessa koemme talon tai kaupunkiasunnon vuokraamisen sopivan meille täydellisesti. Talonvuokraus tutustuttaa tehokkaasti paikalliseen arkeen ja tarjoaa hauskoja mielikuvia asumisesta ulkomailla.

Olen käynyt noin neljässäkymmenessä valtiossa, mutten koe olevani minkäänlainen maabongari. Palaan mielelläni suosikkikohteisiini, sillä haluan tutustua niihin pintaa syvemmältä. Upea luonto kutsuu muun muassa Irlantiin, Islantiin, Sloveniaan ja Madeiralle. Suurkaupunkien sykkeestä nautin vaikkapa New Yorkissa tai Barcelonassa.

Aloin tutustua matkablogien maailmaan noin puolitoista vuotta sitten. Löysin monta hyvää kirjoittajaa, joita olen seurannut suurella mielenkiinnolla. Ryhdyin samoihin aikoihin jakamaan omia reissukuviani Instagramissa ja ajattelin sen riittävän. Muiden kirjoituksia lukiessa tuli kuitenkin mieleen valtava määrä tarinoita, joita voisin itsekin kertoa. Syksyn mittaan ajatus omasta blogista ja sen sisällöstä alkoi kirkastua. Vähitellen tuntui jo siltä, että Lähtöportin perustaminen on väistämätöntä. Vaikka olenkin saanut arvokasta inspiraatiota muilta, aion kulkea omaa polkuani omalla tyylilläni. Tervetuloa mukaan!

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
12 kommenttia

Kommentit

 1. Maarit Johanna

  1.11.2015 at 10:32

  Wow! Kuulostaa mielenkiintoiselta jo valamiiksi 🙂 Tervetuloa bloggailemaan, ja uusia juttuja odotellessa!

  • Lähtöportti

   1.11.2015 at 11:59

   Kiitos! Olen lukenut blogistasi varsinkin Islanti-juttuja erityisellä mielenkiinnolla.

 2. Annika | Travelloverblogi

  1.11.2015 at 10:41

  olenkin kuviasi seurannut Instagramissa. Kiva kuulla myös tarinoita kuvien takaa. Varo, jos sinulla on tähän asti ollut luppoaikaa, enää sitä ei ole… Matkabloggaaminen on aika kokonaisvaltaista. 🙂

  • Lähtöportti

   1.11.2015 at 12:10

   Kiitos varoituksesta! Pelko ajanpuutteesta siirsi aloituspäätöstä monta kertaa. Blogia tuli kuitenkin mietittyä niin paljon, etten voinut olla enää aloittamatta. Olen löytänyt monipuolisesta blogistasi paljon mielenkiintoista luettavaa.

 3. Tuula

  1.11.2015 at 15:34

  Onnea Mika uuteen blogiisi ? Sinulla on kirjoittamisen ja kerronnan taito hallussa (tämä on tiedetty jo pitkään). Innolla odotan tulevia julkaisujasi…

 4. Katja

  2.11.2015 at 7:28

  Jee, tervetuloa! Jään innolla seuraamaan sun matkoja ja laitampas samalla seurantaan sun instan ja fb sivunkin : )

 5. Kohteena maailma / Rami

  5.11.2015 at 10:47

  Isoin päätös on jo tehty, kun blogi on saatu pystyyn! Ei muuta kuin intoa touhuun ja yritä löytää itsellesi sopiva päivitystahti. Itse aion seurata blogiasi, meillä kun näyttää olevan aika samantyyppistä matkailuhistoriaa ja elämäntilannetta ikää myöten taustalla.

  • Mika / Lähtöportti

   5.11.2015 at 12:15

   Kiitos viestistä Rami! Intoa kyllä riittää ja päivitystahdistakin on olemassa suunnitelma, johon uskon voivani sitoutua pidemmäksi aikaa. Yhteistä näyttää olevan aika paljon penkkiurheilusta lähtien. Luin juuri futistarinasi Sowetosta, onpa ollut mahtava kokemus!

 6. Panu / Panun matkat

  10.11.2015 at 21:41

  Hei, hienoa että olet perustanut blogin! Joskus keskustelimmekin aiheesta Instassa…

  Ensimmäiset postauksesi vaikuttavat oikein hyviltä, eli jatka samaan malliin. Seurailen.

  • Mika / Lähtöportti

   11.11.2015 at 15:01

   Kiitos Panu! Olen saanut blogistasi paljon inspiraatiota. Juttuihisi on ollut helppo samaistua, vaikka olemmekin matkustelleet aika lailla eri kohteissa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähtöportti

Lähtöportin uusi aika

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Lähtöportti on jättänyt Rantapallon taakseen ja löytyy nyt osoitteesta www.lahtoportti.fi. Perille pääsee myös osoitteella www.lähtöportti.fi.

Rantapallo lakkauttaa blogiportaalinsa elo-syyskuun vaihteessa, joten Lähtöportin tuli aika itsenäistyä omaan osoitteeseensa. Vaikka muutos olikin pakon sanelema, uskon siitä seuraavan paljon hyviä asioita.
 
Lähtöportin ensimmäinen julkaisu näki päivänvalon 1.11.2015 ja Rantapallon blogiportaalin aikana postauksia kertyi kaikkiaan 480 kappaletta. Ne kaikki ovat nyt luettavissa uudessa osoitteessa. Vaikka blogin elämä jo jatkuukin uudessa kodissa, on osa muuttolaatikoista yhä purkamatta. Toisin sanoen tekninen taustatyö on edelleen kesken, mutta toisaalta ehdin taas pienen tauon jälkeen tuottamaan myös uutta sisältöä.

Seuraavien kuukausien aikana on tulossa juttuja ainakin tuoreimmalta matkaltamme Itävallan Tirolista sekä kesäkuisesta Kaliforniasta. Esimerkiksi Sevillasta ja Berliinistä on jäänyt vielä monta kohdetta esittelemättä ja luvassa on tietenkin myös uusia reissuja eri kohteisiin. Italia pysyy tärkeänä juttujen aiheena jatkossakin.

Pysykäähän mukana matkassa ja muistakaa seurata Lähtöporttia myös Facebookin ja Instagramin kautta. Kiitokset Rantapallolle yhteisistä vuosista ja mukavaa loppukesää kaikille!

Jatka lukemista

Lähtöportti

10 matkailufaktaa minusta

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Pandemian pakottamalla reissutauolla voi pysähtyä muistelemaan menneitä. Olen paketoinut matkailuhistoriani sen verran tarkasti, että kerron nyt itsestäni matkailijana tilastotietojen valossa.

Olen jo pidemmän aikaa halunnut osallistua Unelmatripin Jennin aloittamaan blogihaasteeseen, jossa kirjoittaja saa kertoa itsestään matkailijana. Minusta on kuitenkin tuntunut, että kerroin jo riittävästi kolme vuotta sitten julkaisemassani Tällainen matkailija olen -postauksessa, joten kunnollista ideaa uudelle jutulle ei tahtonut löytyä. Nyt mieleeni lopulta tuli, että voisinkin ottaa faktat kirjaimellisesti faktoina eli numerot numeroina.


Yksi erikoisimmista itseeni liittyvistä matkailufaktoista lienee, että minulla on tallella jokaisen ulkomaanmatkani kohteet ja reitit tarkkoine päivämäärineen. Kaikki ulkomailla vietetyt päivät ovat tuntuneet niin arvokkailta, että olen halunnut taltioida kokemukseni mahdollisimman hyvin. En siis mielestäni ole pitänyt matkoja koskaan itsestäänselvyytenä, vaikka reissuja erityisesti koronaa edeltävinä vuosina olikin paljon ja vuosittainen elämänrytmini on määrittynyt ensisijaisesti matkojen mukaan.


Tunnen olevani rennon leppoisa, mutta tietyissä asioissa myös hyvin järjestelmällinen ihminen. Keräsin matkailuhistoriani yhteen pakettiin parikymmentä vuotta sitten, jolloin tehtyjä reissuja oli vain murto-osa nykyisestä. Päivämäärien tarkistaminen onnistui vielä silloin passin leimojen, säästyneiden matkalippujen, valokuva-albumeihin kirjoitettujen päivämäärien ja matkakertomusten avulla. Innokkaana tilastonikkarina olen pitänyt matkalistan ajan tasalla ja pystyn sen avulla kaivamaan esiin monenlaista turhaa tietoa matkailuhistoriastani. Tässä siis kymmenen matkailufaktaa sekä taustoja niiden takana.1. ENSIMMÄINEN ULKOMAANMATKA

Ensimmäinen ulkomaanmatkani suuntautui äidin ja isän kanssa Tukholmaan kesällä 1983, kun olin täyttänyt seitsemän vuotta. Tästä eteenpäin teimme yleensä yhden ulkomaanmatkan vuodessa, mutta ensimmäinen ulkomaanlento ajoittui vasta kesäkuuhun 1988. Yhden ja toistaiseksi elämäni ainoan kotimaanlennon olin kuitenkin kokenut sitä aiemmin. Matkailun suhteen omat lapseni ovat itseäni huomattavasti edellä. Täyttäessään seitsemän vuotta molemmat olivat käyneet jo melkein kahdessakymmenessä maassa, ja sen jälkeen on tullut muutamia lisää.

Lue lisää: Elämäni ensimmäiset ulkomaanmatkat2. PITKÄKESTOISIN ULKOMAANMATKA

Toistaiseksi pitkäkestoisin ulkomaanmatkani on ollut kuukauden mittainen interrail, jonka tein kesällä 1997. Se oli upea kokemus ja tarjosi hyvän irtioton arkisista rutiineista. Erilaiset velvollisuudet ja ehkä liiallinenkin vastuuntunto ovat saaneet aikaan sen, etten ole tuon jälkeen irrottautunut juuri paria viikkoa pidemmille matkoille. Toisaalta en ole koskaan lähtenyt Euroopan ulkopuolelle alle kahdeksi viikoksi. Toivon korona-ajan toimivan jonkinlaisena vedenjakajana, jonka jälkeen lähtisin toteuttamaan myös niitä matkahaaveita, joihin koen tarvittavan reilusti aikaa. Listalla ovat erityisesti Uusi-Seelanti, Chile ja Australia, joiden lisäksi esimerkiksi Kuuba, Kalifornia ja Kanadan Kalliovuoret ovat siirtyneet aina vain tulevaisuuteen. Varsinaisesta maailmanympärimatkasta en kuitenkaan haaveile.

Lue lisää: Interrail-muistoja: Saksa, Itävalta, Italia ja Sveitsi sekä toinen osa Ranska, Englanti, Belgia ja Hollanti3. KAUKAISIN KÄYMÄNI PAIKKA

Kaukaisin käymäni paikka on distance.to-sivustolla tekemieni mittausten perusteella Mauritiuksen etelärannikko, joka on samalla myös eteläisin käymäni paikka. Toiseksi kauimpana Keravalta olen ollut Indonesiaan kuuluvalla Bintanin saarella, mutta kaikista itäisin matkakohteeni on toistaiseksi Tokio, läntisin Toronto ja pohjoisin Inari. Nämä tiedot kertovat, etten ole käynyt mitenkään äärimmäisen kaukana eri ilmansuunnissa. Pidän itseäni Eurooppa-keskeisenä matkailijana, jolle suurin osa muusta maailmasta on jäänyt toistaiseksi tuntemattomaksi.4. KAUPUNKI, JOSSA OLEN NUKKUNUT ENITEN ÖITÄ

Kolme Madeiran-matkaa on tehnyt tehtävänsä ja saaren pääkaupunki Funchal pitää kärkisijaa 35 yöllä. Yli kahden viikon verran yöpymisiä on kertynyt myös Lissabonissa, Singaporessa, Hongkongissa sekä Tukholmassa. Tämä tilasto on itselleni ennen kaikkea muistutus siitä, että suurten unelmien suhteen täytyisi tarttua tuumasta toimeen. Haaveilen asuvani joskus ulkomailla vähintään puoli vuotta ja mieluummin kauemminkin. Pidempi oleskelu ulkomailla olisi varmasti monella tavalla opettavainen kokemus. Haluaisin oppia kunnolla vierasta kieltä, tutustua paikalliseen elämänmenoon sekä nähdä esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelun erilaisessa ilmastossa. Samalla oppisin varmasti jotain uutta myös sekä itsestäni että rakkaasta Suomen maasta.5. KAUPUNKI, JOSSA OLEN YÖPYNYT USEIMMALLA MATKALLA

Tämän tilaston ykkönen on Tukholma, jossa olen yöpynyt seitsemällä eri matkalla. Milanossa ja Tallinnassa olen yöpynyt viiteen otteeseen, kun taas Dublinissa ja Kööpenhaminassa neljästi. Tukholma ja Tallinna eivät yllätä, sillä molempiin pääsee helposti laivalla. Tukholmassa kävimme erityisen ahkerasti lasten ollessa aivan pieniä, mutta Tallinnassa olen käynyt moniin muihin suomalaisiin verrattuna melko harvoin. Milanoon minua houkuttelee jalkapalloseura Inter, Dublin toimii porttina muualle Irlantiin ja Kööpenhamina on mainio koko perheen matkakohde. Minusta olisi mahtavaa tutustua johonkin ulkomaiseen kaupunkiin niin hyvin, että voisin pitää itseäni sen asiantuntijana.6. YÖPYMISET ERI KAUPUNGEISSA

Olen nukkunut yhteensä 741 yötä kaikkiaan 137 ulkomaisessa kaupungissa tai kylässä. Ulkomailla on siis kulunut yhteensä reilut kaksi vuotta, mikä tuntuu tässä iässä melko lyhyeltä ajalta. Mukaan ei ole laskettu laivalla tai lentokoneessa vietettyjä öitä, ja matkapäiviä saisi laskettua toki lisää, jos ynnätään mukaan sekä lähtö- että saapumispäivät. En ole koskaan matkustanut työn vuoksi ulkomaille, joskin pari blogiin liittyvää reissua voi laskea työmatkaksikin. Tilaston oleellisin tieto lienee keskimääräinen yhdessä paikassa vietetty aika, eli 5,4 yötä. Tutustun mielelläni yhteen kohteeseen hieman perusteellisemmin ja teen sieltä käsin retkiä ympäristöön. Inhoan kiirettä ja viihdyn siis hyvin paikoillanikin, joten en koe tarvetta vaihtaa majapaikkaa nopeaan tahtiin.7. MAA, JOSSA OLEN NUKKUNUT ENITEN ÖITÄ

Tässä kategoriassa Italia on ylivoimainen ykkönen 121 yöllä. Haluan tutustua suosikkimaahani monipuolisesti, joten olen yöpynyt siellä jo 19 eri paikkakunnalla, mutta tämä on toivottavasti vasta alkua. Seuraavina maalistalla tulevat Portugali (69 yötä), Espanja (60), Kreikka (42), Ranska (41) ja Irlanti (40). Euroopan ulkopuolisista maista ykkösenä on Japani 26 yöllä. Tämän tilaston kärkipää kertoo selvästi siitä, kuinka Välimeren kulttuuri, lämpö ja ruoka vetävät minua yhä uudelleen puoleensa. Olen nauttinut tuolla suunnalla myös Kroatiassa, Montenegrossa ja aivan erityisesti Sloveniassa viettämästäni ajasta.8. MAA, JOSSA OLEN KÄYNYT USEIMMALLA MATKALLA

Tässä tilastossa ykkössija menee naapurimaalle Ruotsille, jossa olen käynyt 24 kertaa. Näistä matkoista 11 on sisältänyt yöpymisen ja loput olleet risteilyjä Tukholmaan tai Visbyhyn. Italia pääsee kakkoseksi 18 käyntikerralla ja Viro kolmanneksi 13:lla. Ranskassa olen käynyt kahdeksan kertaa ja kuudesti Espanjassa, Portugalissa sekä Itävallassa. Tilasto on sikäli valheellinen, että olen käynyt manner-Portugalissa vain kahdesti ja puolet Itävallan-vierailuista on ollut naapurimaista käsin tehtyjä pikavisiittejä. Tilasto kertoo kuitenkin selkeästi sen, että palaan mielelläni tuttuihin maihin ja haluan tutustua niihin entistä paremmin. En välttämättä palaa samoihin kaupunkeihin, mutta kierrän mielelläni maita mahdollisimman laajasti.9. KÄYTYJEN MAIDEN LUKUMÄÄRÄ

Olen käynyt Suomen ulkopuolella 44 itsenäisessä valtiossa, joista 31 sijaitsee Euroopassa. En koe olevani maabongari, sillä palaan mieluusti kiinnostaviksi kokemiini paikkoihin ja välillä kuluu useita vuosia ilman yhtään uutta käytyä maata. Olen viipynyt käymissäni maissa keskimäärin 16,8 yötä ja saman tilaston mediaani on 10 yötä. Minustakin on silti hauskaa päästä tutustumaan uusiin valtioihin ja lisään niitä matkaohjelmiin aina silloin, kun se sujuvasti onnistuu. Olen yöpynyt Vatikaania lukuun ottamatta kaikissa käymissäni valtioissa. Yhden yön valtioitakin ovat ainoastaan Monaco, San Marino ja Andorra, mutta joihinkin maihin tutustuminen on jäänyt kieltämättä varsin pintapuoliseksi. Esimerkiksi pelkästään Pietarissa käymällä voi tuskin sanoa nähneensä paljoakaan koko Venäjästä.10. PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN OLEN OLLUT USEIMMIN ULKOMAILLA

Tämä lienee koko blogin historian turhin tieto, mutta olen ollut vuoden päivistä useimmin ulkomailla heinäkuun seitsemäntenä, yhteensä yhdeksän kertaa. Lapsuusvuosieni ulkomaanmatkat ajoittuivat usein keskikesään, reissasin tuona päivänä pari kertaa myös kavereiden seurassa ja vaimon kanssa 7.7. tehtyjen matkojen kohteina ovat olleet Tukholma, Vilna, Karpathos ja Irlanti. Matkailurytmimme on kuitenkin tuon jälkeen muuttunut niin, että vietämme heinäkuun usein Suomessa ja ulkomaille suunnataan yleensä keväällä, alkukesällä, syksyllä sekä vuodenvaihteessa. Niinpä en ole ollut 7.7. ulkomailla yli kymmeneen vuoteen. Huhti-, touko- ja heinäkuu ovat ainoat, joiden jokaisena päivänä olen ollut joskus ulkomailla. En ole viettänyt koskaan joulua poissa Suomesta, ja joulukuu on muutenkin se kuukausi, jolloin olen matkustanut kaikkein vähiten.


Osallistu 10 matkailufaktaa minusta -blogihaasteeseen!

Tee näin ja kopioi nämä ohjeet mukaan omaan postaukseesi:
• Kirjoita 10 matkailufaktaa minusta -blogipostaus, jossa kerrot otsikon mukaisesti 10 matkailuun liittyvää faktaa itsestäsi.
• Linkitä jutussasi alkuperäiseen, Unelmatrippi-blogin liikkeelle laittamaan 10 matkailufaktaa minusta -postaukseen.
• Haasta mukaan haluamasi määrä muita bloggaajia.
• Haasteeseen voi halutessaan tarttua kuka tahansa bloggaaja myös ilman haastetta.

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja