Seuraa somessa

Italia

Lago Trasimeno – italialainen sielunmaisemani

Julkaistu

-

Moni tuntee Pohjois-Italian komeat vuoristojärvet, mutta maan keskiosissa sijaitseva Trasimeno lienee useimmille tuntemattomampi. Trasimeno-järven ympäristön rauhallinen tunnelma teki minuun syvän vaikutuksen vuonna 2011 tekemällämme matkalla.

Ilmassa on jännitystä, kun navigaattorin opastama ajomatka alkaa lähestyä loppuaan. Olemme matkalla ensimmäiseen ulkomailta vuokraamaamme lomataloon, emmekä malta odottaa sen näkemistä. Vajaan kolmen tunnin taival Fiumicinon lentokentältä on sujunut hyvin, kunhan vain saimme lastenistuimen asennettua ja Fiatin ilmastoinnin oikeaan asentoon.


Meitä on perille löydettyämme vastassa mukava avaimenhaltija, joka esittelee vuokratalon ja lahjoittaa makean tervetuliaispiiraan. Kotiudumme nopeasti. Vietämme ensimmäisen yön kolmestaan oman perheen kesken, mutta seuraavana päivänä talo alkaakin jo täyttyä isovanhemmista, tädeistä, sisaruksista, serkuista ja pikkuserkuista. Kaikkiaan asukkaita kertyy yksitoista, joskaan kaikki eivät viivy perillä täyttä kahta viikkoa.


Herään ensimmäisenä aamuna jo viideltä naapurin kukon kiekumiseen. Maaseudun ääniin tottuu kuitenkin ilahduttavan nopeasti, joten saan nukkua seuraavina öinä paremmin. Linnunlaulua ja koirien haukkumista kuuluu pitkin päivää. Nautimme uima-altaasta, tenniskentästä sekä San Savinon linnoitukselle yltävästä maisemasta. Iltaisin pihaa valaisevat hämmästyttävät tulikärpäset.


Ulkomaanmatka on vauvaikäisen esikoisemme ensimmäinen, joten kohtaamme monenlaisia uusia tilanteita. Lento sujui mukavasti unten mailla ja luotamme matkan jatkuvan iloisissa merkeissä. Tytär on onneksi reissussakin hyväntuulinen ja utelias. Hän nukkuu päiväuniaan oliivipuun alla ja oppii matkan aikana myös konttaamaan, sillä talon kivilattia taitaa olla liian kylmä ryömimiseen.


Italialaisessa talossa on tietenkin myös perinteinen keittiö. Espresso maistuu parhaalta mutteripannulla valmistettuna ja pasta kiehuu suuressa kattilassa kaasuliedellä. Tällaisessa ympäristössä on hauska miettiä, millaisia aterioita paikallinen isoäiti on samassa keittiössä loihtinut. Myös syöminen ajan patinoiman puisen pöydän ääressä on elämys, sillä tunnemme itsemme paikalliseksi suurperheeksi.


Vuokratalo sijaitsee kivenheiton päässä San Felicianon kylästä, joka kuuluu Magionen kuntaan. San Feliciano on kodikas ja rauhallinen kalastajakylä, josta löytyy muutama ravintola, lähikauppa sekä jäätelöbaari. Trasimeno-järven rantapuisto on päivisin hiljainen. Pysähdymme useampaan kertaan katselemaan maisemaa sekä kaislikossa uivia sorsia.


Hieman sivummalla rantaa reunustavat kalastajien pienet perinteiset veneet, jotka ovat värikkäitä ja kapeita. Verkot kuivuvat hyvässä järjestyksessä ja rantakadun päästä löytyy kalastusmuseokin.


Kylä herää eloon lähinnä viikonloppuiltaisin. Paikalliset viihtyvät ulkona myöhään ja mukana ovat niin vauvat kuin vaaritkin. Käymme nauttimassa paikallisesta ruoasta Da Settimiossa sekä hieman syrjemmällä Da Massimossa. Ravintoloiden alkupalalistoilta löytyy esimerkiksi crostini-leipiä ja pääruoaksi on luonnollisesti tarjolla Trasimenosta pyydettyä kalaa. Ulkomaalaisia ei juurikaan näy, vaan pöydät täyttyvät äänekkäistä italialaisista seurueista. Viihdymme San Felicianossa mainiosti, kun taas muutaman kilometrin päässä sijaitseva Magionen keskusta jättää itsestään melko arkisen mielikuvan.


Käymme pari kertaa kävelemässä hiljaiselle kukkulalle nousevalla hiekkatiellä, jolta on mukava katsella näkymiä järvelle päin. Täällä on helppo huomata, kuinka Italian vihreänä sydämenä tunnettu Umbria on edelleen maanviljelijöiden aluetta. Jäämme vauvan kanssa katselemaan erään maatilan lehmiä. Oliivipuiden takaa aukeava järvimaisema tuntuu jotenkin rauhoittavalta.


Trasimeno on Italian neljänneksi suurin järvi heti pohjoisen Gardan, Maggioren ja Comon jälkeen. Tasamaalla sijaitseva järvi on koostaan huolimatta huomattavan matala, eikä siihen laske merkittäviä jokia. Trasimenon ympäri voi kiertää suhteellisen tasaista maantietä pitkin, jolloin taivalta kertyy reilun viidenkymmenen kilometrin verran. Matkan varrella ohitetaan muun muassa oliiviviljelmiä ja unikkopeltoja.


Trasimeno-järven merkittävin kaupunki Castiglione del Lago sijaitsee San Felicianosta nähden pyöreähkön järven vastarannalla. Linnoitetun keskustan kujilla on mukava kävellä ja ihailla vanhoja rakennuksia sekä järvimaisemaa. Castiglione del Lagon merkittävin nähtävyys on Castello del Leone -linnoitus.


Välillä täytyy pysähtyä maistelemaan paikallisten puotien juusto- ja makkaratarjontaa. Pecorino-juustossa on pehmeä maku, kun taas salamista löytyy myös tulisuutta. Lähiruoka on täällä arvossaan ja elintarvikkeista ollaan syystäkin ylpeitä. Maistiaisia tarjoillaan avokätisesti ja ne houkuttavat tekemään pieniä ostoksia.


Vierailemme myös järven pohjoisrannalla Passignano sul Trasimenossa, jossa voi ihailla kaunista järvimaisemaa viihtyisältä rantakadulta käsin. Ravintoloiden houkuttelevat tuoksut vievät ennen pitkää voiton, ja päädymme syömään veden äärelle mukavaan ravintolaan.


Sisämaan puolelta löytyy vanha keskusta, jonka varjoisilla kujilla loikoilee kissoja. Vihreiden ikkunaluukkujen koristamat kivitalot, kukkaruukut ja katulamput muodostavat pittoreskin kokonaisuuden. Passignanosta olisi myös lauttayhteys Isola Maggioren saarella sijaitsevaan kalastajakylään, mutta se jää tällä kerralla kokeilematta.


Yksi matkan parhaista retkistä suuntautuu pieneen Panicaleen, joka sijaitsee järven eteläpuolen kukkuloilla. Viehättävä keskiaikainen kylä ihastuttaa kapeilla kujillaan ja hyvällä ruoallaan, minkä lisäksi saamme ihailla peltojen takana siintävää Trasimenoa taas uudelta suunnalta. Olen jo aiemmin julkaissut kylästä kertovan jutun Panicale – Umbrian kätketty helmi.


Teemme eräänä päivänä retken Isola Polveselle, joka on Trasimeno-järven kolmesta saaresta suurin. San Felicianosta pääsee perille lautalla, joka kulkee noin tunnin välein pitkin päivää. Kymmenen minuutin järvimatkan päässä odottaa kaunis ja hiljainen asumaton saari, joka on jonkinlaista luonnonsuojelualuetta. Infotaulujen mukaan saarella elää muun muassa kettuja, jäniksiä sekä erilaisia lintulajeja, mutta onnistumme itse näkemään vain sisiliskon.


Kävelemme Isola Polvesen ympäri hyväkuntoista kävelytietä pitkin. Saarella on joitakin vanhoja rakennuksia, joista osa on raunioitunut. Saari ei ole mitenkään erityinen nähtävyys, mutta sopii hyvin kauniin kesäpäivän kiireettömään viettämiseen.


Trasimeno-järven luontoon pääsee tutustumaan myös San Felicianon eteläpuolella Oasi La Vallen luonnonsuojelualueella. Pieni pääsymaksu sisältää kiikareiden käyttöoikeuden, mikä on lintujen bongaamisen kannalta mukavaa. Kävelemme pitkää puista laituria pitkin kauas järven ylle ja pysähdymme välillä katsomaan vedessä uivia saukkoja. Huomaamme toki myös muutamia vesilintuja.


Parin viikon lomalla jää aikaa niin lähiympäristöstä nauttimiseen kuin myös hieman pidempiin retkiin. San Felicianon sijainti on päiväretkiä ajatellen varsin mainio, kunhan käytössä vain on auto. Käymme tutustumassa Umbrian puolella Perugiaan, Assisiin, Orvietoon ja Montefalcoon, joista voit lukea aiemmasta jutustani Neljä kaupunkia Umbriassa. Umbriassa olisi toki monia muitakin houkuttelevia kyliä ja kaupunkeja. Lisää retkivaihtoehtoja löytyy läheisen aluerajan takaa Toscanasta, jossa käymme tällä matkalla Sienassa, Cortonassa ja Montepulcianossa. Näitä kokemuksia on tiivistetty postaukseeni Seitsemän kaupunkia Toscanassa.


Trasimeno-järven maisemissa ei ole juuri mitään yhteistä Pohjois-Italian henkeäsalpaavien vuoristojärvien kanssa. Trasimenoa ympäröivät melko tavanomaiset tasamaat, mutta maanläheisessä tunnelmassa on jotain itseeni syvästi vetoavaa. Täällä voi tuntea olevansa keskellä aitoa Italiaa, jossa on vielä häivähdys menneiden vuosikymmenten kiireettömästä elämänmenosta. Ilmapiiri saa Trasimeno-järven tuntumaan itselleni jopa jonkinlaiselta sielunmaisemalta.


Ajatus sielunmaisemasta voi johtua myös siitä, että hillittyjen kukkuloiden sävyttämä seutu saattaa tuoda alitajuntaani pohjoiskarjalaiset vaaramaisemat. Luonto on toki monin tavoin hyvinkin erilainen kuin Suomessa, mutta näkymään on silti helpompi samaistua kuin sinänsä kauniimmassa vuoristossa. Näin rakas matkakohde ikään kuin yhdistyy todellisten juurieni kanssa. Jotain hieman samanlaista olen tuntenut myös Lough Leanen rannoilla Killarneyn kansallispuistossa Irlannissa.


Voi tietysti olla, että talonvuokrausunelman toteutuminen ja ensimmäinen matka esikoisen kanssa saavat tunteet tavallista vahvemmin pintaan, mutta kyllä minun on vuosien jälkeenkin helppo nimetä Umbria yhdeksi suosikkialueistani maailmassa. Olen käynyt Umbriassa yllä kuvatun matkan jälkeen vain kerran, ja silloinkin varsin pikaisesti. Mutta jos olisin syntynyt Italiaan, voisin hyvinkin olla yksi niistä maanviljelijöistä, jotka ajelevat kolmipyöräisellä vaaleansinisellä Apella kauhtunut villapaita yllään. Joku sellainen Beppe, Pippo tai Checco, jolla on aina aikaa jutella vastaantulijoiden kanssa.


Kenties istuisin iltoja paikallisten kalastajien kanssa järvenrannan muovituoleilla jalkapallosta väitellen ja omatekoista punaviiniä siemaillen. Vaikken koskaan muuttaisikaan Italiaan, voi paikalliseen elämänmenoon sulautumisesta kuitenkin aina haaveilla. Siihen tarkoituksen parin viikon talonvuokrausloma sopii mainiosti.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
6 kommenttia

1 kommentti

  1. Pirjo

    1.7.2020 at 11:04

    Kiitos hienosta kirjoituksesta! Olen asunut Trasimenon rannalla lähes puolet elämästäni ja voin allekirjoittaa kertomasi.

    • Mika / Lähtöportti

      2.7.2020 at 0:00

      Grazie mille! Todella mukava kuulla että kirjoituksessa on jotain samaa mitä olet itse kokenut Umbriassa asuessasi.

  2. Näyttää kyllä todella viihtyisältä. Saa nähdä, että uskaltaako sitä lähteä reissuun tänä kesänä. Jos uskaltaa, niin tuo on kyllä potentiaalinen kohde.

    • Mika / Lähtöportti

      4.7.2020 at 22:24

      Umbria on nimenomaan sellaista aluetta, missä on helppo viihtyä. Ilman muuta käymisen arvoisia paikkoja, jos ei vielä tänä kesänä, niin sitten joskus myöhemmin.

  3. Peter

    4.7.2020 at 10:47

    En ole asunut puolta elämästäni Umbriassa, mutta olemme vuokranneet sieltä lomahuoneiston kuutena kesänä ja tehneet sinne lisäksi muutaman lyhyemmän piipahduksen. Meidän vuokraisäntämme on usein ehdottanut meille retkeä järven rantaan, emme ole innostuneet. Bolsena-järven rannalla olemme majoittuneet yhden yön ja olemme käyneet Trasimenon keskellä olevalla Isola Maggiorella. Tuo sielunmaisema-asia on jännä asia. Tuntuu siltä, että muutamat maisemat matkoilta jäävät elämään meissä jossain syvemmällä. Osa minusta on varmasti henkisesti Orvieton lähellä Alleronan kukkulamaisemissa Umbrian, Toscanan ja Lazion rajaseuduilla, murunen minusta voisi olla Sebatun kylässä Balilla tuijottamassa vihreyttä, osa minusta voisi tuijottaa Andalusian Cordoban Mezquitaa iltavalaistuksessa vastarannalta ja osa minusta haluaisi auringonpaisteeseen Banhoekin laaksoon lähelle Stellenboschia Etelä-Afrikassa. Ja kotimaassa olen soudellut Nilsiän Aholansaaren ympäri Syvärillä ja sieltä löytyi aikanaan jylhistä maisemista yksi valokuvanomainen muisto jota pidin sielunmaisemani pitkään.

    • Mika / Lähtöportti

      4.7.2020 at 23:50

      Kyllä tuollakin tavalla saa varmasti hyvän tuntuman umbrialaiseen elämään, kun olette käyneet alueella jo noin monta kertaa. Bolsena-järven olen nähnyt ohimennen kerran, muttei ollut aikaa viipyä pidempään. Sielunmaisemat ovat mielenkiintoisia, mitä ne sitten pohjimmiltaan tarkoittavatkaan. Umbriassa ja Irlannissa olen tuntenut jotain sen suuntaista, että kuulun sinne, vaikka omat juuret ovatkin vahvasti Pohjois-Karjalassa ja koti Uudellamaalla. Voisin ihailla loputtomasti myös vaikka Madeiran, Slovenian tai Itävallan maisemia, mutta tunne on jotenkin erilainen kuin vaikka Umbriassa. En ole käynyt suunnitelmista huolimatta vielä Cordobassa, mutta auringonnousu Sierra Nevadan lumihuippujen ja Alhambran muurien takaa Granadassa on piirtynyt ikuisesti mieleen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.

Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.

montemarcello_03


Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.

montemarcello_02


Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta. 

montemarcello_07


Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.

montemarcello_11


Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.

montemarcello_12


Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.

montemarcello_08


Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.

montemarcello_13


Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.

montemarcello_15


Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.

montemarcello_09


Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä. 

montemarcello_06


Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.

montemarcello_01


On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.

montemarcello_10


Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.

montemarcello_05


Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.

montemarcello_04


Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.

Jatka lukemista

Italia

Päiväretki tornin juurelle Pisaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
  
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.

pisa_18


Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.

pisa_02


Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”

pisa_17


Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.

pisa_01


Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.

pisa_03


Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.

pisa_04


Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.

pisa_10


Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin. 

pisa_11


Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.

pisa_09


Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.

pisa_07


Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.

pisa_08


Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.

pisa_06


Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua. 

pisa_16


Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.

pisa_15


Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.  

pisa_14


Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.

pisa_13


Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja