Italia
Neljä kaupunkia Umbriassa
Maan keskiosassa sijaitseva Umbria kuuluu suosikkiseutuihini Italiassa. Esittelen nyt Orvieton, Assisin, Perugian ja Montefalcon hurmaavat kaupungit, joiden vanhat rakennukset ja kuvaukselliset mukulakivikujat huokuvat historiaa.
Italian vihreäksi sydämeksi kutsuttu Umbria tuli itselleni tutuksi kesällä 2011, jolloin vuokrasimme pariksi viikoksi talon Trasimeno-järven tuntumasta. Kuuluisampaa naapuriaan Toscanaa hiljaisempi Umbria teki lähtemättömän vaikutuksen, mutta olen käynyt seudulla tuon jälkeen vain kerran, ja silloinkin lyhyesti. Kokosin uusista matkoista haaveillessani yhteenvedon käymistäni Umbrian kaupungeista ja niissä kokemistani tunnelmista.
Cosa c’è da vedere a Orvieto? Näin kyseltiin ensimmäisessä italian oppikirjassani Orvieton nähtävyyksistä. Tuntuukin hauskalta päästä paikan päälle parikymmentä vuotta satunnaisten kieliopintojen aloittamisen jälkeen. Orvietoa voi perustellusti pitää yhtenä Umbrian tärkeimmistä matkakohteista. Vanhankaupungin sijainti jyrkkäseinäisen kallion päällä jää varmasti mieleen ja paikallinen katedraali kuuluu koko Italian upeimpiin.
Istahdamme Piazza Duomon laidalla sijaitsevan baarin terassille ihailemaan katedraalin komeaa julkisivua. Italialaiset rakastavat tunnetusti lapsia ja talo haluaa välttämättä tarjota vauvallemme jäätelön, joka sattuu olemaan hänen elämänsä ensimmäinen. Outo ja kylmä syötävä ei vielä oikein maistu alle vuoden ikäiselle, mutta arvostamme tarjoilijan kohteliasta elettä.
Mahtipontisen korkea kirkko on hieno sisältäkin päin. Jäämme toviksi ihailemaan goottilaista arkkitehtuuria sekä tutkimaan sivukappeleita. Orvietosta löytyy muiden historiallisten kaupunkien tapaan myös tunnelmallisia mukulakivikatuja ja vanhoja rakennuksia. Tiiviin keskusta-alueen päästä päähän on vain noin puolitoista kilometriä, mutta arkkitehtuuria ihaillessa ja puotien tarjontaa tutkiessa saa kulumaan reilusti aikaa.
Orvieton erityispiirre ovat kaupunginmuureja reunustavat jyrkänteet, joiden pystysuora pudotus tuntuu miltei huimaavalta. Dramaattisella paikalla sijaitsevaa kaupunkia ympäröivä vehreä maaseutu jatkuu kaukaisuuteen. Seuraavalla vierailulla olisi mielenkiintoista tutustua myös vaikkapa Orvieton maanalaisiin käytäviin sekä San Patrizion etruskiaikaiseen kaivoon. Maisemia voisi puolestaan nousta katsomaan Torre del Moron torniin.
Assisi on tässä jutussa esitellyistä kaupungeista ainoa, jossa olen käynyt useampaan kertaan eli yhteensä kolmesti. Se oli aikoinaan myös ensimmäinen kaupunki, jossa pysähdyimme ensimmäisellä Italian-matkallani. Muistoni perustuvat kuitenkin uudempiin vierailuihin, joiden aikana olen ehtinyt saada Assisista kohtalaisen yleiskuvan.
Kaupunki tunnetaan ennen kaikkea fransiskaanisen veljeskunnan perustajasta Franciscus Assisilaisesta. Luontoa rakastanut Italian suojeluspyhimys on kuvattu usein ruskeakaapuisena eläinten ympäröimänä hahmona. Häntä arvostetaan laajasti muun muassa vaatimattoman luonteensa ansiosta. Assisin ylivoimaisesti tärkein nähtävyys on Pyhän Franciscuksen basilika. Rakennuksessa on kaksi eri kerroksissa olevaa kirkkoa sekä kellaritasolta löytyvä krypta, jossa Franciscuksen hauta sijaitsee.
Assisilla on Franciscuksen kautta vahvasti uskonnollinen leima ja katukuvassa näkyykin tavallisten turistien lisäksi pyhiinvaeltajia, munkkeja sekä nunnia. Toisaalta Assisista voi nauttia myös vain kauniita vaaleiden kivitalojen reunustamia katuja kiertelemällä. Kuten monesta muustakin suositusta kaupungista, myös Assisista saa enemmän irti yön yli viipymällä. Päiväretkeläisten poistuttua on mukava nauttia hyvien ravintoloiden ja viihtyisien viinibaarien tarjonnasta.
Assisin sijainti vuoren alarinteellä lupaa hyviä maisemia, jotka vain paranevat nousemalla kaupungin yläpuolelle rakennetulle linnakkeelle. Emme ehdi tutustua Rocca Maggioreen tarkemmin, mutta linnoituksen ulkopuolelta avautuvat näkymät ovat kiipeämisen arvoiset. Seuraavalla kerralla haluaisin ihailla Umbrian laaksoa vieläkin korkeammalta ja patikoida kiireettömästi Monte Subasion ylemmillä rinteillä.
Ulkoilmaan pääsy tuntuu helpotukselta, kun astumme Perugian asemalaiturille. Ilmastoinnin toimivuus ei kuulu italialaisten paikallisjunien vahvuuksiin, ja tästäkin matkasta ehti tulla jo turhan hikinen. Jatkamme eteenpäin mukavammalla kulkupelillä, kun siirrymme Perugian omaan minimetroon. Pieni automaattiohjattu vaunu kuljettaa muutamassa minuutissa korkealle kukkulalle rakennettuun keskustaan.
Moderni minimetro on myös eräänlainen aikakone, sillä se vie uudenaikaiselta alueelta etruskien alun perin rakentamille ikivanhoille kaduille. Umbrian pääkaupunki Perugia on asukasluvultaan alueen selvästi suurin ja sen kauniilla kaduilla voi tehdä pitkänkin kävelykierroksen. Mielenkiintoisimpia ovat kapeat kujat, joiden muodostamassa sokkelossa ei voi välttyä korkeuseroilta ja portaikoilta. Nautimme rauhallisesta tunnelmasta sekä kiviseinien tarjoamista varjoista. Perugiaan on vaikea olla ihastumatta.
Suora pääkatu Corso Vannucci on varattu jalankulkijoille ja se johtaa kaupungin sydämeen Piazza IV Novembrelle. Aukiota reunustavan goottilaisen katedraalin portaille voi pysähtyä lepuuttamaan jalkoja ja katselemaan ohikulkijoita. Opiskelijat kuuluvat luonnollisesti yliopistokaupungin katukuvaan. Katedraalilta on lyhyt matka etruskien rakentamalle kaivolle, johon voi tutustua syvällä maan pinnan alapuolella.
Perugia tunnetaan suklaakaupunkina, jonka rakastetuin tuote on suukosta nimensä saanut Baci. Tummaa suklaata ja hasselpähkinää sisältävät herkut kuuluvat Italian-matkojeni vakiotuliaisiin, joita ilman ei voi ainakaan täältä Perugiasta palata. Seuraavalla kerralla voisi tutustua myös Peruginan tehtaan yhteydessä toimivaan Casa del Cioccolato -museoon ja parhaalla onnella osua kaupunkiin vuotuisten Eurochocolate-festivaalien aikaan.
Pitkin maaseutua kiemurtelevaa tietä reunustavat viini- ja oliiviviljelmät. Siellä täällä näkyy myös tilojen myymälöitä mainostavia kylttejä. Kaunis reitti johtaa kukkulalle, jonka päältä löytyy muutaman tuhannen asukkaan Montefalco. Kaupunki on saanut korkean sijaintinsa vuoksi lempinimen Umbrian parveke.
Pysäköimme auton vanhankaupungin muurien ulkopuolelle ja astumme näyttävän Sant’Agostinon portin kautta keskiaikaisille kaduille. Ylämäkeen nouseva suora Corso Mameli on paikallinen pääväylä, jonka varrelle jää muutamia kauppoja sekä pari ravintolaa. Mäen päällä odottaa keskusaukio Piazza del Comune, jonka laitaa hallitsee Montefalcon kunnantalo.
Löydämme hetken kierreltyämme mukavan näköalapaikan, josta seurailemme ukkospilvien liikkeitä laakson yllä. Sää kukkulan päällä pysyy onneksi poutaisena. Parasta Montefalcossa ovat hiljaiset sivukujat, joiden varsilla saa ihastella vanhoja rakennuksia sekä runsaita kukkaistutuksia. Korkeuserot saattavat tuntua hieman pohkeissa, mutta ympäristön kauneus palkitsee vaivan. Elämä tuntuu pysähtyneen täällä juuri oikeanlaiseen asentoon.
Syömme maittavan lounaan ravintola Coccoronessa, jossa ihmettelemme jälleen kerran italialaisten ruokahalua. Pienet mummotkin näyttävät selvittävän useamman reilunkokoisen ruokalajin ilman minkäänlaista ongelmaa. Poistumme kaupungista samaa tietä kuin tulimmekin. Montefalco ei välttämättä kuulu Umbrian pakollisiin nähtävyyksiin, mutta siellä on helppo nauttia pikkukaupungin tunnelmasta kuvauksellisessa ympäristössä.
Olen tehnyt omat Umbrian-matkani lentämällä Roomaan ja jatkanut sieltä vuokra-autolla pohjoiseen. Yllä mainittuihin kaupunkeihin on Fiumicinon lentokentältä noin 150–200 kilometriä matkaa. Oma lukunsa Umbriassa on Trasimeno-järvi, jonka lähistöllä vietin ensimmäisen talonvuokrauslomani. Järven rantaa reunustavista kylistä erityisesti Castiglione del Lago on vierailun arvoinen. Seuraavalla kerralla haluaisin tutustua muihin Umbrian historiallisiin kohteisiin, joista houkuttaisivat esimerkiksi Spoleto, Spello, Gubbio, Norcia, Todi ja Bevagna.
Italia
Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa
Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.
Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.
Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.
Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta.
Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.
Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.
Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.
Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.
Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.
Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.
Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä.
Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.
On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.
Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.
Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.
Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.
Italia
Päiväretki tornin juurelle Pisaan
Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.
Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.
Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”
Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.
Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.
Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.
Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.
Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin.
Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.
Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.
Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.
Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.
Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua.
Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.
Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.
Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.
Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
24.4.2020 at 11:31
Näistä oli mukava lukea, sillä nämä kaupungit ja itse asiassa koko Umbria on itselleni täysin vierasta seutua. Viihtyisältä kuitenkin kuulostaa ja kuvien perusteella myös näyttää.
Mika / Lähtöportti
24.4.2020 at 15:51
Umbria on nimenomaan viihtyisä, mutta varmasti vähemmän tunnettu kuin moni muu Italian alue. Se on muuten Italian 20 alueesta ainoa, joka ei miltään kulmalta rajoitu mereen tai naapurimaihin.
Peter
11.5.2020 at 20:17
Olen käynyt Orvietossa hyvin monta kertaa. Orvieton Duomon julkisivu kauniissa auringonpaisteessa on lumoava. Muistan yhden kauniin kevätpäivän kun teimme Roomasta päiväretken tutuille paikoille Orvietoon. Istuimme vaimon kanssa Duomoa lähinnä olevan viinibaarin terasilla ja joimme lasilliset paikallista valkoviiniä (ja saimme mukaan pienen kulhon perunalastuja), 7 euroa yhteensä. Istuimme rauhassa pitkän tovin ja tuijotimme kirkon julkisivua. Meillä on Orvietossa lempiravintoloita, lempipizzeria, lempiruokakauppa ja lähellä Orvietoa on lempimaisemamme koko Italiassa. Assisissa korostuu tietysti pyhiinvaellusmatkailu. Suurimmat nähtävyydet on sielläkin tullut kierrettyä muutamaan kertaan. Assisiinkin kannattaa varata reilusti aikaa jos siihen on mahdollisuus. Kahviloiden ja ravintoloiden ulkopöydistä on kiva seurata eri puolilta maailmaa tulleiden ihmisten kulkua, matka on monelle todella tärkeä. Onhan se turistinen ja vähän ruuhkainenkin, mutta pidän kyllä siitäkin. Perugiassa olen ollut muutaman kerran. Historiallinen keskusta on ihan näyttävä ja opiskelijoiden osuus jotenkin oli leimallista. Ei kaikesta huolimatta mene lempipaikkojeni joukkoon. Montefalcossa olen käynyt kerran ja minulla jäi mieleen kaupunkia ympäröivät kauniit maisemat, viihtyisä keskusaukio ja tietysti varsin kuuluisaa Sagrantino-viiniä myyvät viinibaarit ja -kaupat. Sinne voisin mennä useammaksi päiväksi takaisin ihan vaan fiilistelemään. Olemme vaimon kanssa sellaista joskus kovassa italiankaipuussamme suunnitelleetkin. Samaan reissuun voisimme yhdistää toisen pistäytymisen myös Bevagnassa. Spotetossa ja Gubbiossa olemme käyneet katsomassa Isä Matteon kuvauspaikkoja (muutamaankin otteeseen). Spelloon olemme menneet sekä autolla että toisella kerralla patikoiden La Strada Travelsin patikka-, ruoka- ja viinimatkalla. Tuolloin patikoimme läheltä Assisia Fransiskuksen erakkomajalta Spelloon. Oli raskas ja hikinen reissu, mutta saapuminen Spelloon oli ainutlaatuinen kokemus. Patikkkapäivän päätteeksi pääsimme Spellossa syömään ja maistelemaan laatuviinejä. Tuona iltana olen saanut sekä elämäni parasta kuohuviiniä että valkoviiniä (enkä ollut ainoa, joka koki samoin). Todin ohi olemme ajaneet, mutta ikinä emme ole siellä käyneet. Norciaan haluaisimme mennä ruokamatkalle. Norcialainen ilmakuivattu kinkku on aatelisten joukossa. Assisissa olimme kerran ravintolapalveluja tarjoavassa agriturismossa viikon. Omistajapariskunta lähti 100 kilometrin päähän Norciaan täydentämään kinkkuvarastojaan. Ostimme joskus Orvieton lempiruokakaupastamme norcialaista ilmakuivatttua kinkkua, oli aika kallista, mutta oli kyllä erinomaisen hyvää.
Mika / Lähtöportti
12.5.2020 at 23:08
Kiitos kokemustesi ja Umbria-vinkkien jakamisesta! Esimerkiksi patikointi Assisin ympäristössä kyllä kiinnostaisi, siellä on varmasti kauniita reittejä. Umbria on upea alue ja sinne voisi aina palata uudelleen. Ja kuten sinunkin kokemuksistasi huomaa, Italiasta on paras nauttia rauhassa fiilistellen, ilman turhaa kiirehtimistä.