Seuraa somessa

Puola

Suolaa, suolaa, enemmän suolaa Wieliczkan kaivoksilla

Julkaistu

-

Krakovan-matkallani oli vain vähän nähtävyyksiä, jotka halusin ehdottomasti nähdä. Lyhyen listani kärjessä olivat Wieliczkan suolakaivokset. Tässä vinkit vierailuun Unescon maailmanperintöluettelostakin löytyvässä kohteessa. 

Wieliczkan kaivos oli aikoinaan alueensa merkittävin vaurauden lähde, sillä suolaa pidettiin lähes mittaamattoman arvokkaana. 1300-luvulla alkanut kaivostoiminta jatkui keskeytymättömänä aina vuoteen 2007, jolloin työt lopetettiin kannattamattomina. Nykyisin Wieliczkan suolakaivos on merkittävä turistinähtävyys, jossa käy vuosittain yli miljoona vierailijaa. Unescon maailmanperintöluettelo on kasvanut ehkä jo liiankin pitkäksi, mutta Wieliczkalla on listalla aivan erityinen asema. Se kuuluu niihin vain 12 kohteeseen, jotka nimettiin mukaan heti luettelon perustamisvaiheessa vuonna 1978.

Wieliczkaan on helppoa ja edullista matkustaa Krakovan keskustasta. Yhdensuuntainen junalippu maksaa vain 3 zlotya eli noin 0,75 euroa. Ostimme menolipun Krakovan aseman tiskiltä ja paluulipun automaatista Wieliczkan laiturilta. Uudenaikainen juna kulki ainakin omalla retkellämme täsmällisesti aikataulun mukaan. Junia lähtee yleensä puolen tunnin välein ja matka kestää vain parikymmentä minuuttia.

Kaivoksille pääsee Krakovasta myös bussilla 304, joka kulkee Galeria Krakowska -ostoskeskuksen lähistöltä Wieliczka Kopalnia Soli -pysäkille. Lisäksi kaivoksille järjestetään lukuisia opastettuja retkiä, jotka sisältävät kuljetuksen Krakovasta. Omasta mielestäni vastaava retki on paikallaan Auschwitzin keskitysleirimuseoon, mutta suolakaivoksille pääsee todella helposti muutenkin.

Wieliczka
Junan päätepysäkiltä eli Wieliczka Rynek Kopalnian asemalta on vain lyhyt kävelymatka kaivokselle. Kaivoksiin voi tutustua joko klassisella turistireitillä tai seikkailullisella Miner’s routella, jonka sisäänkäynti on eri puolella kylää. Valitsemme useimpien muiden tapaan turistireitin, sillä emme kaipaa tällä kertaa hikeä ja adrenaliinia. Kävelemme pienen asema-aukion halki ja ohitamme ylämäen varteen pystytetyt rihkamakojut. Pian olemmekin jo kaivoksen harmaan tornin juurella.

Mietimme pitkään, otammeko lapset mukaan retkelle. Päätämme lopulta lähteä Wieliczkaan vaimon kanssa kahdestaan, sillä 3- ja 5-vuotiaillemme on hoitoapua matkassa mukana. Päätös oli jälkeenpäin ajateltuna oikea, sillä saimme näin keskittyä kaivoksen ihailemiseen ja oppaan kuuntelemiseen sekä ottaa valokuvia kaikessa rauhassa. Kaikenikäiset lapset ovat kyllä tervetulleita kaivokseen, mutta kaksi tuntia kestävä opastettu osuus satoine portaineen saattaa olla rankka kokemus perheen pienimmille. Turistireitin portaat ovat toki hyväkuntoisia, mutta ryhmä etenee nopeasti ja hiljaakin pitäisi malttaa olla. Olisimme toki tehneet kierroksen lasten kanssa, jos hoitoapua ei olisi ollut saatavilla. Siitäkin olisi varmasti tarvittaessa selvitty, sillä näimme kaivoksessa muutamia alle kouluikäisiä.

Wieliczka
Kaivoksen pääsyliput maksavat 86 zlotya (n. 21,50 €) ja erillinen valokuvauslupa 10 zlotya (n. 2,50 €). Reppuja ei saa viedä kaivokseen, mutta ne voi jättää vartioituun tilaan ilmaiseksi. Kaivoksiin saa mennä ainoastaan oppaan johdolla. Kahden ja puolen kilometrin turistireitti kattaa vain noin yhden prosentin koko luolastosta, joten eksyminen muille käytäville saattaisi olla kohtalokasta. Hyvin ilmastoidussa kaivoksessa on ympäri vuoden 14–16 asteen lämpötila, joka sopi hyvin yhteen huhtikuisen kevätsään kanssa. Kesähelteillä kaivosta varten kannattaa varata hieman ylimääräistä vaatetta. Mukavat kävelykengät ovat ehdottomasti hyvä idea.

Englanninkielisiä kierroksia lähtee sesongista ja vuorokaudenajasta riippuen joko puolen tunnin tai tunnin välein. Olimme näin huhtikuussa onnekkaita, sillä paikalla ei ollut liikaa tungosta. Lippujonossa meni vain muutama minuutti ja seuraava opastettu kierroskin lähti melkein saman tien. Kuumimman matkailusesongin aikana tilanne lienee erilainen. Tällöin kannattaa harkita lipun ostamista etukäteen kaivoksen nettisivuilta valmiiksi valittua ajankohtaa varten.

Wieliczka
Saamme heti ovella korvanapit, joiden kautta voimme kuunnella edellämme kulkevaa opasta. Tekniikka toimii yllättävän hyvin ja opastus kuuluu kiitettävästi koko kierroksen ajan. Menetelmä on kätevä myös parilla lyhyellä tauolla, jolloin saamme korviimme tiedon kierroksen jatkumisesta ilman ylimääräistä huutelua. Kierroksen aikana tulee siis mahdollisuus ostaa pientä purtavaa tai matkamuistoja sekä käydä vessassa.

Kierros alkaa laskeutumisella rappusia pitkin alaspäin. Puuportaat jatkuvat kymmeniä kerroksia, eivätkä tunnu loppuvan lainkaan. En siis voi suositella kierrosta, jos portaiden laskeutuminen esimerkiksi polvivaivojen vuoksi tuntuu vaivalloiselta. Normaalikuntoisenkin ihmisen pohkeissa alkaa jossain vaiheessa tuntua lievää rasitusta, mutta retken fyysiset vaatimukset eivät silti ole mitenkään erityisiä.

Wieliczka
Kaivoksessa käytännössä kaikki on tehty suolasta puisia tukirakenteita lukuun ottamatta. Seinät, katto, lattialaatat ja veistetyt koristeet – ne kaikki ovat suolaa, joka on joskus muinoin kerrostunut maan uumeniin. Vuorisuola ei kuitenkaan ole totutun valkoista, vaan ympäristöä hallitsevat harmaan eri sävyt. Kierroksen aikana kuljetaan hyvin valaistuilla ja helppokulkuisilla käytävillä. Turvallinen ja tilava ympäristö ei juurikaan kerro entisajan kaivosmiesten todellisuudesta. Ahtaan paikan kammo ei siis pääse ainakaan omalla kohdallani yllättämään, vaikka suurin osa ajasta vietetäänkin yli sata metriä maanpinnan alapuolella.

Wieliczka
Opas kertoo karuista olosuhteista, joissa kaivoksessa on työskennelty. Erilaiset onnettomuudet vaativat monia kuolonuhreja. Vaaroina olivat muun muassa kuiluihin putoaminen, tulipalot, tulvat, räjähdykset ja sortumat. Näemme ohimennen pienen pätkän alkeellisista portaista sekä tikkaat, joita pitkin miehet ovat joutuneet kantamaan raskaita taakkoja rankan työpäivän päätteeksi. Vaarallisin työ oli luoliin kertyneen metaanikaasun räjäyttäminen soihdun avulla. Tämän tehtävän hoitivat vapaaehtoiset, jotka olivat yleensä perheettömiä miehiä. Palkkio oli suuri, mutta tuskin kukaan tehtävään suostunut sai nauttia eläkepäivistä.

Wieliczka
Kaivoksessa on työskennellyt myös hevosia, jotka eivät enää kaivokseen laskemisen jälkeen päässeet takaisin päivänvaloon. Hevosia pidettiin kaikesta huolimatta todella arvokkaina ja niistä huolehdittiin mahdollisimman hyvin.

Wieliczka
Kierroksen aikana nähdään monia taidokkaasti tehtyjä suolaveistoksia. Osa niistä esittää puolalaisia merkkihenkilöitä, kuten Nikolaus Kopernikusta tai Paavi Johannes Paavali II:sta. Onpa luoliin taiteiltu myös sadun seitsemän kääpiötä askareissaan. Kaivosmiehet hakivat turvaa vaaralliseen työhönsä Jumalalta, joten erilaisia kappeleita ja uskonnollisia veistoksia on paljon.

Wieliczka
Matkan varrella nähdään monia erilaisia saleja, joista kierroksen puolivälissä vastaan tuleva Prinsessa Kingan kappeli on vaikuttavin. Hämmästyttävä näkymä parvelta alas saliin saa haukkomaan aidosti henkeä.

Wieliczka
Suurta tilaa hallitsevat suolasta valmistetut kattokruunut sekä seiniin koverretut veistokset. Myös upea alttari on melkoinen taidonnäyte. Kappelissa pidetään jumalanpalveluksia ja jopa häitä. Meille annetaan viisi minuuttia aikaa ihailla salia itseksemme. Mieleen jää suolaseinään veistetty versio Leonardo da Vincin Pyhästä ehtoollisesta.

Wieliczka
Ohitamme pari maanalaista järveä ja saamme tietää suolan terveysvaikutuksista. Erään lammen rannalla kuunnellaan puolalaissäveltäjä Frédéric Chopinin musiikkia. Klassiset sävelet kuulostavat tässä ympäristössä vaikuttavilta.

Wieliczka
Myös korkea Michalowicen sali hämmästyttävän korkeine puurakenteineen on mieleenpainuva.

Wieliczka

Näemme vielä yhden järven, jonka yli turistit ovat joskus päässeet venekyydillä. Huvi loppui surullisesti, kun humalaisia sotilaita kuljettanut alus kaatui. Miehet joutuivat veneen alle ja menehtyivät hapenpuutteeseen ennen avun saapumista. Vesi on niin suolapitoista, ettei sukeltaminen ole mahdollista.

Wieliczka
Katselemme kierroksen loppuvaiheessa suurelle seinälle heijastetun lyhyen multimediaesityksen kaivostyön vaaroista. Saavumme kaksi tuntia kestäneen opastuksen päätteeksi korkeaan saliin. Tästä alkaa alue, jossa saa liikkua omin päin. Katselemme hetken matkamuistotarjontaa ja löydämme myös suositun ravintolan sekä melko vaatimattoman lasten leikkipaikan. Ohitamme suuren juhlasalin sekä käymme kurkistamassa meluisaan ja hämärään multimediahuoneeseen, johon emme jaksa perehtyä tarkemmin. Jätämme väliin myös museokierroksen, jonka kestoksi arvioidaan noin yksi tunti. Museo saattaisi olla mielenkiintoinen, mutta päivän suolakiintiö alkaa tällä kertaa olla jo täynnä.

Wieliczka

Jonotamme lopuksi pieneen kaivosmiesten hissiin, jolla pääsemme takaisin maanpinnalle. Joidenkin vierailijoiden mielestä hissi on ollut ahdistava kokemus, mutta selviämme itse ongelmitta. Meillä käy myös tuuri, sillä kaksi hissiin ahdetuista kahdeksasta ihmisestä ovat pieniä lapsia. Tila ei näin ollen tunnu lainkaan liian pieneltä. Häkkihissin raoista tulvii ajoittain viileää ilmaa, joten happi ei pääse loppumaan. Nopea hissi nousee neljä metriä sekunnissa, joten pääsemme perille yllättävänkin nopeasti.

Yksi maailman ensimmäisistä Unesco-kohteista on ehdottomasti käymisen arvoinen. Ainutlaatuinen maanalainen maailma tarjoaa kiehtovaa nähtävää, eikä kierroksen aikana pääse kyllästymään. Suosittelen siis Wieliczkan suolakaivoksia kaikille Krakovassa vieraileville.

Lisätietoa suolakaivoksesta: www.wieliczka-saltmine.com

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
14 kommenttia

Kommentit

  1. Jonna / Lempipaikkojani

    27.4.2016 at 13:35

    Olen myös käynyt tuolla, tosin jo yli 10 vuotta sitten. Muistan paikan hyvin yhä eli se teki suuren vaikutuksen 🙂 Krakova on muutenkin jäänyt mieleen todella kauniina kaupunkina ja toivon pääseväni sinne joku päivä uudestaan.

    • Mika / Lähtöportti

      27.4.2016 at 16:39

      Kyllä tuo on todella vaikuttava paikka. Kuviin oli jotenkin vaikea vangita sitä kokonaisuutta ja tunnelmaa, mikä noissa käytävissä ja saleissa on. Krakova on mukava kaupunki, varsinkin jos sattuu aurinkoisempia päiviä kuin meillä 🙂

  2. Noora

    27.4.2016 at 20:55

    Mä haluaisin päästä joskus käymään tuolla! Toi paikka on jotenkin niin absurdin oloinen, että pakkohan se olisi 😀 Jotekin noita kuvia katsoessa on vaikea ymmärtää niiden olevan kaivoksesta, sillä kaivokset mieltää pimeiksi, tunkkaisiksi ja ahtaiksi paikoiksi. Oliko tuolla muuten hengitysilma jotenkin erikoista? Suolaa kun on ympärillä niin paljon, niin ajattelin jos se ihan konkreettisesti tuntuukin siellä.

    • Mika / Lähtöportti

      28.4.2016 at 15:42

      Suosittelen! Paikka on kyllä tietyllä lailla absurdi, eikä se todellakaan kerro kaivosmiesten arkisista olosuhteista. Jos kaipaat hakkuja ja otsalampuilla varustettuja kypäriä, niin kokeile Miner’s routea 😀 En itse huomannut hengitysilmassa mitään erityistä, mutta opas kyllä kertoi sen olevan terveellistä. Paikalla toimii myös jonkinlainen terveyskylpylä, jossa on mahdollista yöpyäkin.

  3. Jenni / Unelmatrippi

    28.4.2016 at 16:14

    Voi että, tuo vaikuttaa mielettömän upealta! Omalla Krakovan-reissulla viime syksynä tuo jäi katsastamatta, mutta ei tasan tarkkaan jää seuraavalla reissulla. Vakuutuin!

    • Mika / Lähtöportti

      29.4.2016 at 14:30

      Seuraavalla reissulla sitten 🙂 Upea ja vaikuttava paikka. Mielenkiintoista nähdä noin syvällä maan alla tuollaisia suolasta veistettyjä taideteoksia.

  4. Hilkka

    2.6.2018 at 23:31

    Olipa kiva katsella noita tuttuja näkymiä uudestaan! Olin tuolla kaivoksissa viime keväänä, toukokuussa 2017 Krakovan matkallani. Kävin myös kuninkaanlinnassa ja kuuluisassa keskitysleiri Auswitch-Birkenaussa. Mieleenpainuva reissu kertakaikkiaan!

    • Mika / Lähtöportti

      6.6.2018 at 23:28

      Kiitos kommentista, kiva kuulla 🙂 Suolakaivos on mieleenpainuva ja niin aivan varmasti myös keskitysleiri. Krakova on mukava kaupunki, jonne olisi mukava mennä toisenkin kerran.

  5. Tarja

    12.8.2018 at 11:27

    Hei,
    Kiitos tästä selvityksestä. Lokakuussa tarkoitus käydä. Aikaa vähän ja kun kaupat on kiinni sunnuntaisin, niinmitenkähän tämä nähtävyys-mahtaako sinne päästä pyhänä?

  6. Anne

    15.9.2018 at 23:54

    Mieletön paikka koko kaupunki.Siistiä todella…Mieletön tunnelma illalla.Ehkä olematon sosiaaliturva koska kodittomia nukkui yöt peiton alla penkeillä turistipaikkojen vieressä ja hotellien edessä portailla.Säälin tunne päällimmäisenä tuli.Ja puolalaiset tosi tylyjä turisteja kohtaan ja tosi katkeria…ehkä ei ihme.Mutta jos ei turisteja niin asiat ehkä VIELÄ huonommin.Kaikella on kaksi puolta.En varmaan Puolaan enää eksy mutta ellet ole käynyt niin ”yksi kokemus elämässä”.Mene.Ja keski-ikäiset suomalaiset aiheutti häpeän tunteen juomalla itsensä tolkuttomaan humalaan ja huutelemalla paikallisille.Helvetti.

    • Mika / Lähtöportti

      17.9.2018 at 22:53

      Krakova on todellakin kokemisen arvoinen. En muista nähneeni pari vuotta sitten kodittomia ainakaan niin paljoa, että siihen olisi kiinnittänyt erityisesti huomiota… onkohan tilanne muuttunut huonommaksi. Ja niin, aina yhtä ikävää törmätä humalassa sekoileviin suomalaisiin maailmalla, se vaikuttaa kuitenkin paljon koko kansan maineeseen maailmalla.

  7. Jouko

    13.10.2018 at 20:03

    Lokakuun lauantai 2018.
    Juna oli hyvä valinta saapua. Ennakkoon ei tarvitse lippuja ostaa vaan ne saa junan automaatista luottokortilla.
    Kierrokselle pääsi puolen tunnin odotuksen jälkeen.
    Varsinainen kierros kesti pari tuntia ja sen jälkeen olikin vielä suhteeellisen pitkä ohjattu kävely hisseille.
    Paikassa ei varsinaisesti mitään vikaa mutta mitään Wow -tunteita se ei nostanut, varsinkaan kun lähtökohtana oli tieto paikan suosiosta ja Unescon maailman perintökohde. Kierros oli lisäksi aika pitkäkestoinen antinsa nähden.
    Arvion taustalla useita muita luola- ja kaivosvierailua.

    • Mika / Lähtöportti

      22.10.2018 at 9:31

      Näinhän se on, että ennakko-odotuksilla ja aiemmilla kokemuksilla on varmasti vaikutusta siihen, miten eri paikat kokee. Itse kyllä nautin Wieliczkan kaivoksista ja erityisesti Kingan kappeli on jäänyt mieleen. Onko mielessäsi joku luola tai kaivos, jota erityisesti suosittelet? Kiitos kokemustesi jakamisesta!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Puola

10 x Krakova

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävin huhtikuussa ensimmäistä kertaa Puolassa. Kohteena oli maan suosituin matkakohde Krakova, jota monet ovat kehuneet yhdeksi Euroopan kauneimmista kaupungeista. Tässä oma koosteeni Krakovan tarjonnasta.

* Sisältää Booking.comin mainoslinkin

Nykypäivän Puola yllättää länsimaisuudellaan, joten ei ole ihme että puolalaiset pitävät itseään pikemminkin keski- kuin itäeurooppalaisina. Krakovan kaduilla kävellessä näkee toki arkkitehtuurin kerrostumia eri aikakausilta, mutta elämänmenossa ei juuri huomaa jäänteitä rautaesiripun takaa. Ihmiset ovat ystävällisiä ja varsinkin palvelualoilla työskentelevät nuoret myös kiitettävän kielitaitoisia. Matkailijan on helppo olla ja nauttia leppoisasta tunnelmasta, eikä vastaan tule pienintäkään huijausyritystä. Kaupunkiin tutustuminen onnistuu mainiosti kävellen, vaikka raitiovaunuihinkin voi turvautua. Kun lisätään vielä edullinen hintataso sekä lyhyt lentomatka, voi Krakovaa suositella hyvillä mielin matkakohteeksi kaikille.

Krakova
Henkilökohtaisemmin ajateltuna pidin kyllä Krakovasta, mutta en varsinaisesti rakastunut siihen. Suhtautuminen eri matkakohteisiin rakentuu muun muassa erilaisista sattumista ja omasta asennoitumisesta. Ensivaikutelma on tärkeä, eivätkä neljä päivää jatkuneet sadekuurot, hyinen viileys ja sään harmaus tehneet ihastumista helpoksi. Kun aurinko viimein viidentenä päivänä tuli esiin, oli edessäni toki helpommin lähestyttävä Krakova, josta saattoi nauttia kiireettömästi niin puistoissa kuin terasseillakin. Saatoin myös odottaa liikaa kaiken sen ylistyksen jälkeen, mitä olen monilta kaupungissa käyneiltä kuullut. Toisaalta saatoin myös olla liian kriittinen. Kaipaan jo takaisin niin moneen paikkaan, etten halua enää ihastua uusiin kaupunkeihin kovin herkästi. Krakova ei näyttäytynyt silmissäni aivan yhtä sympaattisena kuin vaikkapa Ljubljana tai Vilna, mutta näkemisen arvoinen se ehdottomasti on.


Krakova
1. RYNEK GŁÓWNY JA VANHAKAUPUNKI

Sateen kastelemat mukulakivet kiiltelevät kauniisti valaistulla torilla. Kavioiden kopse lähestyy, joten siirrymme sivuun koristeellisten hevoskärryjen tieltä. Sää on kurja, mutta hetki on valokuvauksen kannalta erinomainen. Vanhankaupungin keskusaukio Rynek Główny on Krakovan sydän. Se on yksi Euroopan suurimmista toreista ja sitä arvostetaan viihtyisyytensä ja vilkkautensa ansiosta yhdeksi maanosan parhaista ajanviettopaikoista. Katutaiteilijoita riittää ja aukiota reunustavat terassit täyttyvät lämpiminä päivinä ääriään myöten.

Krakova
Aukion keskellä sijaitsevassa Verkahallissa myydään monenlaisia matkamuistoja, kuten kristallia, meripihkaa, nahkatuotteita ja käsitöitä. Päätämme muiden turistien tapaan kokeilla myös hevoskärryjä. Sadan zlotyn (n. 25 euroa) hinta ei tunnu pahalta, sillä neljä aikuista ja kaksi lasta mahtuvat samaan kyytiin. Nautin parikymmentä minuuttia kestävästä kierroksesta, jonka aikana ohitetaan muun muassa Wawelin linna. Rynek Głównyn ympärille levittäytyvästä vanhastakaupungista löytyy kauniita katuja ja mukavaa tunnelmaa.


Krakova
2. NÄKYMÄT MARIANKIRKON TORNISTA

Kiipeän askel askeleelta ylemmäs. Viimein 271 portaan jälkeen olen perillä Mariankirkon tornin näköalatasanteella. Allani avautuu koko Krakova. Avaan ikkunan valokuvien ottamista varten. Kauniin vanhankaupungin takana häämöttää suuria betonilähiöitä. Sää on ilahduttavan kirkas, mutta silmä ei silti kanna Tatra-vuorille saakka.

Rynek Glowny, Krakova
Torniin pääsy maksaa 15 zlotya (n. 3,70 euroa) ja liput voi ostaa kirkon vieressä sijaitsevasta rakennuksesta. Ylös päästetään kerrallaan kymmenen vierailijaa korkeintaan puoleksi tunniksi. Alle 7-vuotiaat lapset eivät turvallisuussyistä saa nousta torniin lainkaan. Meidän ei tarvinnut odotella kauan, mutta vilkkaimman kesäsesongin aikaan saattaa olla, ettei torniin pääse heti lippujen hankkimisen jälkeen. Sisäänpääsyaika kirjoitetaan lippuun, joten mahdollisen odotusajan voi kuluttaa vaikka viereisellä keskusaukiolla.

Itse kirkkoon voi tutustua tarkemmin 10 zlotyn pääsymaksua vastaan. Yritämme sisälle vasta viimeisenä iltanamme Krakovassa, mutta turisteille tarkoitettu sivuovi on jo suljettu. Niinpä ei auta kuin naamioitua paikallisiksi uskovaisiksi ja suunnata pääovelle. Piilotan kameran reppuun ja kaivan esille kolikoita kynttilän sytyttämistä varten. Korkea sali sinisävyisine kattomaalauksineen on upea. Ihailemme näkyä hetken, kunnes palaamme tyytyväisinä hämärtyville kaduille.


Krakova
3. WAWELIN LINNA

Turistien askeleet kaikuvat kauniilla sisäpihalla. Pysähdyn hetkeksi miettimään, millaisissa tunnelmissa täällä on liikuttu joskus satoja vuosia sitten. Wawelin kukkulalla sijaitsevalla kuninkaanlinnalla on tärkeä osa Krakovan ja koko Puolan monivaiheisessa historiassa. Wawelissa vierailuun voi helposti kuluttaa kokonaisen päivän.

Krakova
Kukkulan rakennuksissa on useita eri museoita, joiden päivittäinen kävijämäärä on rajoitettu. Kannattaa siis tulla paikalle hyvissä ajoin, jos haluaa ehdottomasti vierailla esimerkiksi kuninkaallisissa huoneissa. Käymme itse sisällä vain Wawelin katedraalissa, jonne ei ole pääsymaksua. Sandomierskan torniin kiipeäminen olisi saattanut houkutella kirkkaampana päivänä. Linnan alla sijaitseva tarunhohtoisen Smok-lohikäärmeen luola olisi kiinnostanut, mutta se oli vierailumme aikaan jostain syystä suljettu.


Nowa Huta
4. KOMMUNISTIKIERROS NOWA HUTASSA

Trabant tärisee uhkaavasti, kun kurvailemme harmaiden kerrostalojen hallitsemassa lähiössä. Hetkeä aiemmin vierailimme asunnossa, jossa katselimme mustavalkoista propagandafilmiä sekä maistelimme vodkaa ja suolakurkkuja. Oman Krakovan-vierailuni ehdoton kohokohta oli kierros kommunisminaikaisessa Nowa Hutassa. Aikamatkaan sisältyi runsaasti makuja, tuoksuja ja kokemuksia menneiltä vuosikymmeniltä. Crazy Guidesin järjestämästä retkestä voi lukea lisää jutustani Trabantilla maitobaariin – elämysmatka Puolan historiaan.


Auschwitz
5. AUSCHWITZ

Euroopan kenties synkin nähtävyys eli Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri sijaitsee noin 60 kilometriä Krakovasta länteen. Yli miljoona ihmisuhria vaatinut kuolemanleiri muistuttaa tapahtumista, jotka eivät toivottavasti koskaan toistu. Omalta kohdaltani retki jäi väliin, kun hoidin lapsia seurueemme muiden aikuisten vieraillessa Auschwitzissa. Auschwitzista voi lukea muista blogeista, kuten Panun matkat ja Unelmatrippi. Kiitokset kuvasta anopille.

Toisen maailmansodan kauhuihin tutustuminen onnistuu myös Krakovan Podgórzen kaupunginosassa sijaitsevassa Oskar Schindlerin museossa.


Wieliczka
6. WIELICZKAN SUOLAKAIVOS

Kuljemme suolaseinien ympäröiminä yli sadan metrin syvyydessä. Kaivosmiesten veistämät taideteokset ja avarat salit saavat ihmettelemään, mitä kaikkea maan alle on kätkettykään. Krakovan lähistöllä sijaitseva Wieliczkan suolakaivos kuuluu Auschwitzin ohella kaupungissa kävijöiden ”pakollisiin” retkiin. Kaivos nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi jo luettelon perustamisvaiheessa vuonna 1978. Kaivoksesta löytyy lisätietoa postauksestani Suolaa, suolaa, enemmän suolaa Wieliczkan kaivoksilla.


Kazimierz, Krakova
7. KAZIMIERZ

Kevätaurinko lämmittää mukavasti, kun istuskelemme kahvilan terassilla juutalaista klezmer-musiikkia kuunnellen. Suureen suosioon noussut Krakovan vanha juutalaiskaupunginosa tarjoaa ravintoloita ja baareja moneen lähtöön. Rosoisen Kazimierzin kaduilla voi aistia boheemia tunnelmaa ja nauttia kiireettömästä elämästä. Kävimme tutustumassa myös alueella sijaitsevaan Tekniikan museoon. Kazimierzista voi lukea lisää edellisestä jutustani.


Krakova
8. PUISTOT

Krakovan parhaita puolia on suuri Planty-niminen puistoalue, joka kiertää vanhankaupungin ympäri. Puiston kävelytiet sopivat lenkkeilyyn ja tarjoavat virkistävän vaihtoehdon vilkkaiden katujen tallaamiselle. Kevät on jo huhtikuun alkupuolella pitkällä, joten narsissit ja tulppaanit värittävät ympäristöä.

Krakova
Jos kaipaa laajaa yhtenäistä viheraluetta, kannattaa suunnata keskustan länsipuolella sijaitsevaan Park Jordanaan. Löysimme Jordanasta myös mukavan leikkipuiston, jonka vierestä löytyy kahvila sekä mahdollisuus polkuveneilyyn pienellä lammella. Taustalla kohoaa jalkapalloseura Wislan kotistadion.


Krakova
9. MAJOITUS

Heräilemme sateiseen aamuun. Ikkunasta näkyy märkiä katuja ja harmaita taloja. Muutamista piipuista nousee savua ja pulut lennähtelevät räystäältä toiselle. Kaukaisimmat kirkontornit ovat peittyneet jonnekin sumun sekaan. Lähileipomosta haettu aamupala sekä televisiossa pyörivät Patin ja Matin seikkailut saavat kuitenkin iloiselle mielelle. Tuntuu aina yhtä mukavalta kotiutua vieraassa kaupungissa sijaitsevaan asuntoon edes muutaman päivän ajaksi.

Krakova

Krakovasta löytyy hyviä hotellihuoneita edulliseen hintaan, mutta oma valintamme on *Yourplace Biskupia Apartmentsilta vuokrattu kattohuoneisto. Sata neliötä, makuupaikat seitsemälle, hyvä sijainti kivenheiton päässä vanhastakaupungista ja 490 zlotyn (n. 120 euroa) vuorokausihinta tuntuivat varsin houkuttelevalta yhdistelmältä, emmekä joutuneet pettymään.


Miod i Wino, Krakova
10. RUOKA

Puolalainen ruoka on Krakovassa keräämieni kokemusten perusteella maukasta, konstailematonta ja lihapainotteista. Valitsen omaksi ravintolasuosikikseni Miód i Winon, jonne osasimme Puolaa hyvin tuntevan pikkuserkkuni suosituksesta. Sisustus kilpineen, soittimineen ja hirvensarvineen tasapainoilee perinteiden ja turistikliseiden rajamailla. Tarjolla on muutakin kuin nimen lupaamaa hunajaa ja viiniä. Alkupalaksi syömäni pierogit ovat erinomaisia. Näitä hieman raviolia tai pelmeneitä muistuttavia puolalaisia kansallisherkkuja tuntuu olevan tarjolla kaikkialla. Pääruokapihvi on yksi parhaista pitkään aikaan. Alkuilta on hiljainen, mutta paikalle saapuu vähitellen lähinnä puolalaisia asiakkaita. Tarjoilu toimii kohteliaasti hyvällä englannilla. Elävästä musiikista vastaa taitava naislaulaja, joka tulkitsee menneiden vuosikymmenten hittejä tunteella. Poistumme sateeseen Black Hearted Woman korvissamme.

Hawelka, Krakova
Miod i Winon kanssa samaan ketjuun kuuluva Hawelka sijaitsee paraatipaikalla Rynek Głównyn laidalla. Syömme varjoisalla terassilla juhlavan pääsalin sijaan. Hawelkakin on kelpo ravintola, mutta tarjoilu ja tunnelma eivät omalla vierailullamme vedä vertoja Miód i Winon kodikkuudelle.

Tradycyja, Krakova
Saman aukion toisella laidalla sijaitseva Tradycyja tarjoaa sekä italialaisia että puolalaisia makuja. Punavalkoruudulliset pöytäliinat, Laura Pausinin musiikki ja toscanalainen punaviini johdattavat saapasmaan tunnelmaan. Pasta tuo kaipaamaani vaihtelua lihapainotteisiin aterioihin. Annokset ovat suuria, hinta-laatusuhde edullinen, palvelu pelaa eikä maussakaan ole valittamista. Voisin hyvin palata Tradycyjaan uudelleenkin.

Pod Wawelem, Krakova
Wawelin kukkulan juurella sijaitseva Pod Wawelem on paikallinen instituutio, jossa on käynyt puolalaisia merkkihenkilöitä presidentti Lech Walesasta lähtien. Joudumme odottamaan pöydän vapautumista ahtaassa eteisessä. Suuri ravintola on meluisa, vilkas, edullinen ja kaiken kaikkiaan kokemisen arvoinen. Syön perinteisen perunapannukakun, joka mureine lihatäytteineen, kastikkeineen ja muine lisukkeineen on mainio esimerkki puolalaisista perinneruoista.

Monta hyvää ravintolaa jäi varmasti kokeilematta. Olen kuullut kehuja esimerkiksi maitobaarin nimellä toimivasta Milkbar Tomaszasta. Sinne ehkäpä sitten ensi kerralla!

Jatka lukemista

Puola

Kaikuja Kazimierzista, Krakovan juutalaiskorttelista

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Nyky-Krakovan kenties trendikkäin alue on baarien ja ravintoloiden täyttämä Kazimierz. Vanhalla juutalaiskaupunginosalla on synkkä ja monivaiheinen historiansa. Me löysimme viihtyisien terassien lisäksi myös lapsia kiinnostaneen Tekniikan museon.

Kazimierz on halkeilleita rappauksia, tummuneita tiiliseiniä ja repaleisia mainosjulisteita. En ole ensi silmäyksellä varma, onko kaupunginosa kiinnostavalla tavalla rosoinen vai pelkästään toivottoman rähjäinen. Joudun ensi töikseni väistämään keskeisellä Plac Nowylla laitapuolen kulkijaa, jolta joku on lyönyt silmän mustaksi. En saa alueesta oikein minkäänlaista otetta, kun kävelen siellä yksikseni. Kiertelen katuja päämäärättömästi kääntyen risteyksistä aina hauskimmalta näyttävälle kadulle. Olen liian levoton, teen kaiken liian nopeasti, enkä malta pysähtyä syventymään yksityiskohtiin. Kylmänkostea ilma tuntuu luotaantyöntävältä, se ikään kuin pakottaa kiirehtimään muiden mukana eteenpäin.

Kazimierz, Krakova
Päädyn lopulta Wisla-joen varrelle. Vastarannalla häämöttää Podgórzen alue, jonne rakennettuun ghettoon saksalaiset marssittivat käytännössä kaikki Kazimierzissa asuneet Krakovan juutalaiset vallattuaan kaupungin syksyllä 1939. Siellä sijaitsee myös Oskar Schindlerin tehdas, joka nousi kuuluisuuteen Steven Spielbergin ohjaaman Schindlerin listan ansiosta. Nykyään tehtaassa toimii museo, josta voi lukea lisää vaikka Panun matkat -blogista. Podgórzesta odotetaan Krakovan seuraavaa trendialuetta Kazimierzin rinnalle.

Kazimierz, Krakova
Kazimierzissa on valtava määrä baareja ja ravintoloita, joten alue tarjoaisi luultavasti parastaan vasta illan hämärryttyä. Pysähdyn yhteen kuppiloista lepuuttamaan jalkojani. Boheemi Kazimierz vaikuttaa olevan Krakovalle sitä, mitä Kallio on Helsingille tai Södermalm Tukholmalle. Kazimierzin historia on kuitenkin pohjoismaisia serkkujaan karumpi. Toisen maailmansodan vainot tyhjensivät juutalaisten asuttaman kaupunginosan surullisella tavalla. Noin 70 000 asukkaasta vain pari tuhatta selvisi natsien käsistä hengissä. Elämä palasi alueelle, kun opiskelijat ja lapsiperheet asettuivat edullisiin koteihin. Kazimierz sai kansainvälistä mainetta 1990-luvulla Schindlerin listan kuvausten myötä. Elokuvaa filmattiin nimenomaan Kazimierzissa, vaikkeivät kaikki kuvatut tapahtumat sinne todellisuudessa sijoittuneetkaan.

Kazimierz, Krakova
Tapaan vaimon, lapset ja appivanhemmat Kazimierzin laidalla. Menemme syömään Arieliin, jota mainostetaan Krakovan perinteisimpänä juutalaisravintolana. Tummiin juhlallisiin asuihin pukeutuneet miehet hoitavat tarjoilun asiallisesti. Olen syönyt puolalaisia liharuokia jo muutaman päivän, joten haluan vaihteeksi kalaa. Ruotoinen karppi ei silti taida olla paras mahdollinen valinta. Muut vaikuttavat tyytyväisiltä aterioihinsa. Liköörillä terästetty ravintolan nimikkokahvi jättää onneksi hyvän maun suuhun. Ariel sijaitsee aukiomaisen Szeroka-kadun varrella, Kazimierzin selkeästi siisteimmässä osassa. Ympäristössä on myös useita synagogia, joissa vierailu jää kuitenkin tällä kertaa väliin.

Kazimierz, Krakova
Ensi kosketus Kazimierziin ei ollut paras mahdollinen, mutta onneksi palaan samoille kulmille seuraavanakin päivänä. Seurueemme muut aikuiset ovat lähteneet Auschwitziin, mutta jään itse viettämään päivää lasten kanssa Krakovaan. Keskitysleirimuseon väliin jääminen ei harmita, sillä sain vuorostani tehdä Nowa Hutan Trabant-kierroksen yksin ja pääsin Wieliczkan suolakaivokseen vaimon kanssa kahdestaan.

Kazimierz, Krakova
Jään silti pohtimaan, olisiko minulla ollut joku velvollisuus käydä Auschwitzissa. Keskitysleirin säilyttäminen turistinähtävyytenä on tärkeää, jotta se pysyy muistutuksena tuleville sukupolville. Samanlaiset historian vaiheet eivät yksinkertaisesti saa toistua. Auschwitz on myös paikka, jossa voi käydä kunnioittamassa uhrien muistoa. Toivon ymmärtäväni Auschwitzin merkityksen ilman paikan päällä käymistäkin. Olen nähnyt aiheesta elokuvia ja dokumentteja, lukenut historiankirjoja ja artikkeleita. Juuri tänä päivänä nautin enemmän kuin koskaan siitä, että saan viettää aikaa yhdessä lasten kanssa, onnellisesta elämästä kiitollisena.

Kazimierz, Krakova
Ajamme raitiovaunulla Tekniikan museon (Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie) lähettyville ja vietämme siellä useamman tunnin maailman ihmeisiin tutustuen. Museossa käynti on halpaa hupia. Pääsen sisään 5,20 zlotylla (n. 1,30 euroa), koska satumme paikalle tiistaina. Muina viikonpäivinä sisäänpääsy maksaa 10 zlotya (n. 2,50 euroa). Alle 7-vuotiaat lapset pääsevät sisään ilmaiseksi. Maanantaisin museo on suljettu.

Kazimierz, Krakova
Löydämme heti alkajaisiksi lapsille ja nuorille suunnatun interaktiivisen näyttelyn, jonka englanninkielinen nimi on Around the Wheel. Touhuttavaa ja ihmeteltävää riittää, kun rakennamme pehmeistä palikoista suurta linnaa, kokeilemme kulmikasrenkaista polkuautoa, asettelemme rantapalloa ilmapuhaltimen päälle ja laitamme hammasrattaita oikeaan järjestykseen. Hoidan päivän kuntoilun juoksemalla jättimäisessä hamsteripyörässä, jonka energia saa viereisessä hississä seisovan tyttären nousemaan ylöspäin. Huoneessa on yli kaksikymmentä erilaista aktiviteettia, joten innostavassa ympäristössä vierähtää reilusti aikaa. Lapset ovat riemuissaan ja viihdyn mainiosti itsekin.

Kazimierz, Krakova
Kierrämme nopeasti pienen näyttelyn, jossa esitellään takavuosien kodinkoneita ja muita laitteita. Itseäni kiinnostaisi tutustua hieman tarkemmin esillä oleviin vanhoihin autoihin, mutta tyttöjen mielestä aihe on tylsä. Jatkamme siis matkaa.

Kazimierz, Krakova
Erillisestä rakennuksesta löytyy Krakovan kirjapainoteollisuudesta kertova näyttely. Salin kiertämiseen ei kulu kovin pitkää aikaa, mutta tyttöjen mielestä painokoneet ovat hauskoja. En todellakaan osaa aina ennustaa, mikä lapsia kiinnostaa ja mikä ei.

Kazimierz, Krakova
Pääsemme kiipeämään pihalle ajetun vanhan raitiovaunun sisään. Puisessa sisustuksessa on tunnelmaa ja se tuo elävästi mieleen kokemukseni Lissabonin ja Barcelonan vanhoista raitiovaunuista. Löydämme pihalta vielä vaatimattoman leikkipaikan sekä pari paloautoa, jotka ovat lasten mieleen. Pienehkö Tekniikan museo on mukava vierailukohde ja varteenotettava vaihtoehto erityisesti, jos etsii Krakovasta lapsia kiinnostavaa nähtävää.

Kazimierz, Krakova
Museossa ei ole omaa kahvilaa tai ravintolaa, joten suunnistamme läheiselle aukiolle, jonne on pystytetty useita erilaisia ruokakojuja. Ostamme vanhaan kaksikerroksiseen bussiin rakennetusta kioskista hiukopalaa ja istumme muovituoleille syömään. Kazimierzin boheemin ilmapiirin hyvät puolet alkavat vihdoin valjeta, kun kevätaurinko pilkahtaa monen päivän odottelun jälkeen ensi kertaa esiin. Ihmiset nauttivat kojujen edullisista antimista, eikä kiireestä ole tietoakaan.

Kazimierz, Krakova
Jatkamme matkaa parin korttelin päässä sijaitsevalle Szerokalle ja istahdamme eräälle terassille. Lapset saavat jääteetä ja omenatorttua. Aurinko pilkottaa pilvien raosta ja hehkuva lämmityslaite varmistaa viihtyvyyden. Tytöt hytkyvät iloisina juutalaisen klezmer-musiikin tahdissa. Nojaan taaksepäin ja nautin elämästä. Mietin silti välillä Auschwitzia ja sitä, mitä ympärillämme kohoavat rakennukset ovat vuosien saatossa nähneet. Kuinkahan moni ympärillä olevien ravintoloiden työntekijöistä on juutalaisia ja millaisia tarinoita he ovat sukulaisiltaan kuulleet?

Kazimierz, Krakova
Kazimierz on kuin onkin kiinnostavalla tavalla rosoinen. Kaupunginosa sopii nimenomaan kiireettömällä tavalla nautittavaksi. Historian kerrostumat yhdistettynä runsaaseen ravintolatarjontaan muodostavat houkuttelevan yhdistelmän. Kazimierz kannattaa pitää mielessä myös Krakovan-matkan majoitusta valitessa, varsinkin jos yöelämä kuuluu suunnitelmiin. On Krakovassa toki paljon muutakin. Siitä lisää seuraavassa postauksessa!

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja