Espanja
3 upeaa näköalapaikkaa Caminito del Reyn ympärillä

Caminito del Rey on monien tuntema huima kävelyreitti Andalusiassa Espanjassa. Ehdimme tutustua alueeseen myös kuuluisimman nähtävyyden ulkopuolella ja löysimme todella hienoja näköalapaikkoja.
Caminito del Rey houkuttelee päivittäin suuren määrän matkailijoita El Chorron alueelle Espanjaan. Kyseessä on helppo retkikohde monesta Aurinkorannikon kaupungista käsin, ja esimerkiksi Málagasta ajaa perille noin tunnissa. Me etsimme mukavaa maalaismajoitusta jostain päin Andalusiaa ja sellainen sattui löytymään juuri Caminito del Reyn kulmilta. Kävelyreitti oli tuttu jo aiemmalta matkalta, mutta kuljimme sen nyt uudelleen. Kuusi vuotta sitten julkaisemani Huikea Caminito del Rey kuuluu blogini luetuimpiin teksteihin ja tuoreemmat kokemukset löytyvät jutusta Paluu Caminito del Reylle. Nyt kerron kuitenkin alueen huikeista näköalapaikoista, sillä nekin ovat ehdottomasti vierailun arvoisia.

MIRADOR DE LOS EMBALSES
Näköalapaikkojen koluaminen on mukavinta maanantaisin, koska Caminito del Rey on silloin suljettu. Muuten vilkkaat kapeat tiet ovat hyvin hiljaisia, eikä vastaantulijoita tarvitse väistellä yhtä usein kuin muina viikonpäivinä. Ajamme lähelle Caminito del Reyn kävelyreitin alussa olevaa tunnelia, mutta käännymme sitä ennen pienelle hiekkatielle. Tie päättyy noin kilometrin kuluttua Mirador de los Embalsesin näköalapaikalle.

Espanjankielinen sana embalse tarkoittaa tekojärveä, joita on täällä kolme kappaletta. Niistä kaksi näkyy tältä näköalapaikalta hyvin, mutta kolmas jää vallin taakse piiloon. Näkymää Embalse del Guadalteban suuntaan hallitsee suuri pato.

Embalse Conde de Guadalhorcen suunnalla näkyy pienempi pato ja maisema jatkuu kauas sen taakse. Tämän tekojärven toinen pää on ainakin tällä hetkellä kuivunut. Nimi Guadalhorcen kreivin tekojärvi viittaa arvonimeen, jonka Espanjan kuningas myönsi järvialueen rakennustöitä johtaneelle insinööri Rafael Benjumealle.

Kannattaa kurkistaa myös pienen parkkipaikan toiselle puolelle. Täältä aukeaa maisema Caminito del Reyn rotkon suuntaan. Rotko näkyy kuvan vasemmassa laidassa. Laakson pohjalla erottuu kävelyreitti, jota pitkin kuljetaan Caminito del Reyn lähtöportille. Kaunis vuoristomaisema tämäkin.
Katso Mirador de los Embalsesin sijainti Google Mapsista.

MIRADOR DE TRES EMBALSES
Ajamme muutaman kilometrin eteenpäin ja ylitämme molemmat näkemämme padot. Edellinen näköalapaikka tarjosi järvimaisemia, mutta nyt jo nimikin lupaa näkymiä kaikille kolmelle tekojärvelle. Jätämme auton tien varressa olevalle levikkeelle, jossa on tilaa useammalle autolle. Näköalapaikalle päästäkseen täytyy kiivetä melko jyrkät portaat, joiden kapuaminen käy jo melkein kuntoilusta. Ylhäällä odottavat satumaisen upeat maisemat moneen suuntaan. Yksi järvistä jää tosin täältäkin hieman katveeseen.

Embalse de Guadalhorce tekee näköalapaikan alapuolella kauniin mutkan, joka saa järven näyttämään lähinnä joelta. Takana kohoavat vehreät kukkulat ja jylhät vuoret.

Tekojärvien rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1914, mutta viimeiset padot saatiin käyttöön vasta 1970-luvulla. Vedet on valjastettu vesivoiman tuottamiseen ja padoilla on tärkeä rooli koko Málagan maakunnan sähköntuotannossa. Turkooseista vesistä on iloa myös vapaapäivien viettäjille, sillä niissä voi uida, meloa sekä kalastaa.

Pidän eniten maisemasta Embalse de Guadalteballe päin. Mutkitteleva järvi ja kumpuileva maasto miellyttävät silmää. Tätä näkymää tekisi mieli jäädä katselemaan vaikka kuinka pitkäksi aikaa, mutta meidän on aika jatkaa matkaa.
Katso Mirador de Tres Embalsesin sijainti Google Mapsista.

MIRADOR TAJO ENCANTADA
Näköalapaikat vain paranevat päivän mittaan ja paras kohde odottaa vasta viimeisenä. Caminito del Reyn aloitus- ja päätepisteet yhdistävän autotien varrelta haarautuu kapea vuoristotie, joka johtaa viitan perusteella Mirador Tajo Encantadan näköalapaikalle. Umpikujaan vievä tie on viisi kilometriä pitkä, ja sen varrella ovat myös muinaisen Bobastron linnan rauniot. Raunioalue on käyntimme aikaan suljettu. Pysähdymme matkan varrella kuvaamaan maisemia jo ennen varsinaista näköalapaikkaa.

Aivan Mirador Tajo Encantadan vieressä vuoren päällä on yllättävän suuri vesiallas, joka sekin liittyy vesivoiman tuottamiseen. Täällä on todella panostettu uusiutuvaan energiaan, sillä tuulivoimaloitakin näkyy paljon.

Mirador Tajo Encantadalta avautuu laaja maisema laaksoon, jossa mekin majailemme kahden viikon ajan. Vuokraamamme talo on yksi valkeista pisteistä avarassa maisemassa. Olemme todella korkealla laakson yläpuolella, joten tuntuu kuin näkisimme nyt kaiken aidosti lintuperspektiivistä. Käy melkein kateeksi El Chorron korppikotkia, jotka saavat ihailla tällaisia näkymiä elämänsä jokaisena päivänä.

Andalusian sisämaa on kuivaa ja karun kaunista aluetta, jossa riittää vuoria sekä erilaisia laaksoja. Täältä avautuva näkymä antaa hyvän yleiskäsityksen siitä, millaista seudun maisema on laajemminkin.

El Chorron kylä näkyy selvästi Mirador Tajo Encantadan alapuolella. Caminito del Rey päättyy tähän kylään, josta useimmat retkeilijät palaavat bussikuljetuksella takaisin parkkipaikalle. Huomaamme täältä, että kylän hotellissa näyttäisi olevan houkutteleva uima-allas.

Taustalla kohoava mahtava Huma-vuori saa seudun muut rinteet näyttämään kovin pieniltä. Humankin korkeus jää hieman alle 1200 metrin, joten mistään valtavan korkeasta vuoristosta ei ole kysymys. Maisemassa on silti jylhyyttä kerrakseen.
Katso Mirador Tajo Encantadan sijainti Google Mapsista.

Kaikille yllä mainituille näköalapaikoille pääsee siis autolla, joskin Mirador de Tres Embalsesille joutuu kiipeämään portaita pitkin. Lisää upeita maisemia löytyy eri patikointireittien varrelta, sillä sellaisia on El Chorron vuorilla paljon. Itse tyydymme kuitenkin kävelemään lähinnä vuokraamamme talon ympäristössä mutkittelevilla teillä. Automatkojen varrelle osuu myös yksi upea auringonlasku Embalse Conde de Guadalhorcen rannalla. Joskus maisema voi olla unohtumattoman kaunis, vaikka se olisikin ihmisen muokkaama.

Espanja
Teneriffan patikkaretket: Bosque de Los Enigmas

Teneriffan pohjoisosasta löytyvä Anagan niemimaa houkuttelee luontomatkailijoita rehevillä laakeripuumetsillä ja vuoristoisilla maisemilla. Teimme Anagassa noin viiden kilometrin mittaisen kävelykierroksen metsien siimeksessä.
Anagan maaseutupuistoksi nimetty niemimaa on vehreää luonnonsuojelualuetta, jossa riittää retkivaihtoehtoja moneen makuun. Tarjolla olisi muun muassa polkuja, jotka kulkevat vuorten ja rannikon pikkukylien välillä. Näillä reiteillä saisi ihailla komeita maisemia niin merelle kuin vuorillekin päin, mutta useimmat polut haastavat kulkijaa korkeuseroilla ja kivikkoisella alustalla. Meidän kolmen sukupolven ryhmällemme kelpaisi mieluiten suhteellisen helppo rengasreitti, jota ryhdyn etsimään Tenerife ON -sivustolta. Toiveita tuntuisi vastaavan parhaiten polku nimeltä Bosque de Los Enigmas eli Arvoitusten metsä.

Ajelemme Anagaan La Lagunan kaupungin ohitse. Tie kääntyy pari pikkukylää ohitettuamme mutkikkaaseen ylämäkeen, jolloin asutus loppuu ja saavumme rehevän metsän keskelle. Etenemme pari kilometriä autojonon jatkona, kunnes liikenne pysähtyy kokonaan. Alamme pian ymmärtää, että kyseessä on jono päämääränämme olevalle Cruz del Carmenin parkkipaikalle. Tilanne alkaa vaikuttaa jo epätoivoiselta, mutta olemme sisukkaita ja saamme reilun puolen tunnin odottelun jälkeen automme pysäköityä. Heti parkkipaikan laidalla odottaa Cruz del Carmenin näköalapaikka, jolta voi ihailla La Lagunan kaupungin ylitse avautuvaa maisemaa Teide-vuorelle päin.

Suunnistamme näköalapaikalta maantien toiselle puolelle, josta Bosque de Los Enigmas -polku alkaa. Kierros on vajaan viiden kilometrin mittainen ja se sisältää osia merkityistä reiteistä PR-TF 11 El Batán–Punta del Hidalgo sekä PR-TF 12 Bajamar. Ohitamme Cruz del Carmenin ravintolan ja pääsemme polulle, jolla tulee pian vastaan opastaulu.

Lähdemme tekemään kierrosta myötäpäivään. Alkumatka on lähes pelkkää alamäkeä, kun reitti laskeutuu autotien lähistölle ja kääntyy sitten syvemmälle metsään. Puiden oksat ovat taipuneet hauskasti polun yläpuolelle ja muodostavat eräänlaisen lehtikatoksen.

On mukavaa kävellä rauhallisesti ja nauttia aurinkoisesta säästä. Joillakin oksilla kasvaa naavaa ja maa on paikoitellen punertavaa. Metsässä ei ainakaan näin vuodenvaihteessa kuki oikeastaan mikään. Eläinkohtaamisemme rajoittuvat pariin pikkulintuun.

Retki vie meidät Anagan laakeripuumetsien keskelle. Subtrooppiset laakeripuu- eli laurisilva-metsät ovat tulleet meille tutuiksi monilla Madeiralla tehdyillä luontoretkillä ja näimme niitä Azoreillakin. Laakeripuumetsät olivat esihistoriallisella ajalla yleisiä koko Välimeren alueella, mutta ne ovat nykyään kadonneet muualta kuin näiltä muutamilta Atlantin saarilta.

Reitti kulkee suurimmaksi osaksi leveää ja tasapohjaista polkua pitkin. Eteneminen on näin ollen hyvin helppoa, mutta varsinkin pitkien suorien kohdalla maisemallisesti hieman yksitoikkoista.

Retken luonne muuttuu saapuessamme pitkään ylämäkeen, joka mutkittelee jyrkällä rinteellä. Päivän rankin nousu johtaa meidät autotien varteen ja komealle Zapatan näköalapaikalle, jossa syömme repussa kulkeneet eväät.

Aurinko porottaa kuumasti näköalapaikalle, joka on suurin piirtein kävelykierroksen puolivälissä. Ohi kulkeva tie on kovin hiljainen, ja vaikka näköalapaikan parkkipaikalla ei ole montaa paikkaa, mahtuisi tänne silti pysäköimään vaikka heti. Tämä olisi ollut hyvä tieto ennen omaa retkeämme, jonka ainoa ikävä osuus oli vapaan parkkipaikan odottaminen Cruz del Carmenissa.

Zapatan näköalapaikalta on hyvin samankaltainen maisema kuin Cruz del Carmenistakin, eli pääosassa on Teide-vuori. Toisaalta täältä näkyy myös vehreitä kukkuloita ja komeita metsiä sekä taustalla kimalteleva valtameri.

Palaamme pienen pätkän maantien vartta takaisin päin, kunnes polku kääntyy taas metsään. Laskeudumme hetken jyrkästi alaspäin, minkä jälkeen matka jatkuu sujuvasti. Ylitämme vielä kertaalleen maantien, minkä jälkeen taivallamme leveää polkua pitkin.

Loppumatkalla on pitkiä loivia ylämäkiä sekä hieman porrastettuja jyrkempiäkin nousuja. Reitti ei ole erityisen raskas, joten saamme tehdä kaipaamamme leppoisan metsäretken.

Reitin loppuvaiheessa on jälleen paljon runsasta kasvillisuutta, jolloin polku kulkee taas eräänlaisessa puiden muodostamassa tunnelissa. Rehevyyden ainoana huonona puolena ovat suppeat maisemat, sillä puiden takaa näkyisi luultavasti kauas merelle saakka.

Saavumme takaisin Cruz del Carmeniin ja käymme vielä retken lopuksi Mirador de Los Enigmas -näköalapaikalla, joka on jonkinlaisen rakennuksen katolla. Täältä aukeaa ehkä koko päivän upein näkymä alas merelle päin vehreiden vuorten ja kukkuloiden ylitse.

Bosque de Los Enigmas tarjosi meille mukavan metsäretken, jonka aikana nautimme Anagan maaseutupuiston vehreästä luonnosta. Maisemallisesti reitillä ei ollut mitään kovin ihmeellistä, koska matkaa taitettiin käytännössä koko ajan metsän siimeksessä. Retken kolmesta näköalapaikasta kaksi sijaitsee aivan lähtöpaikan tuntumassa ja kolmaskin autotien varrella.

Metsäretki oli meille joka tapauksessa mieluisa kokemus, joka toi sopivasti vaihtelua Teneriffan-matkan ohjelmaan. Jos vielä joskus palaan Teneriffalle, haluaisin tutustua Anagaan laajemmin. Niemimaan autoteitä tuli ajettua vasta todella vähän ja toiveena olisi päästä myös niille maisemiltaan näyttävämmille patikkapoluille.
Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.
Espanja
Teneriffan patikkaretket: Roques de García

Teiden kansallispuisto on varmasti Teneriffan tunnetuin luontokohde. Espanjan korkeimman vuoren ympärille levittäytyvissä laavamaisemissa risteilee paljon retkeilypolkuja, joista me valitsimme Roques de Garcían reitin.
Jo automatka Teneriffan rannikolta saaren keskiosiin on elämys, sillä mutkikas tie nousee kilometri toisensa jälkeen yhä korkeammalle. Lähdemme matkaan pohjoisesta, jolloin tie kulkee La Orotavan kaupungin halki. Asutus vaihtuu vähitellen havumetsiin ja auton lämpömittarin lukemat laskevat tasaiseen tahtiin. Rannikon ikuinen kesä vaihtuu samalla varsin syksyisiin näkymiin.

Pysähdymme Mirador de Mataznos -nimiselle näköalapaikalle katselemaan maisemaa kauas meren suuntaan. Mutkaiset tiet johtavat yhä ylemmäs ja tien varrella alkaa näkyä lunta. Runsas lumisade oli sulkenut Teiden tiet vain paria viikkoa aiemmin, mutta ajaminen on nyt uudenvuodenpäivänä taas onneksi turvallista. Pyhäpäivä on houkutellut vuoristoon myös paljon paikallisia, jotka ovat lähteneet liukurimäkeen lumen peittämille rinteille. Autojono ainoaa tietä pitkin etenee hitaasti ja pysähtyy parin ravintolan kohdalla kokonaan.

Kävimme näissä maisemissa kymmentä vuotta aiemmin, jolloin nousimme Teiden huipun tuntumaan köysiradalla. Tuosta retkestä voi lukea jutustani Teneriffan mahtava Teide. Nyt aikomuksenamme ei ole nousta noin ylös, vaan keskittyä maisemien ihailuun alempana ja tehdä kävelyretki Roques de Garcían kalliomuodostelmien ympärillä. Laavamaisemissa kiemurteleva maantie kääntyy köysirata-aseman ohittamisen jälkeen parin kilometrin mittaiselle suoralle, jonka varrella näkyy etsimämme parkkipaikka.

Vaikka pysäköintialue löytyykin helposti, osoittautuu vapaan parkkiruudun metsästäminen hankalaksi. Teneriffa kärsii muutenkin yliturismista, ja uudenvuodenpäivä vaikuttaa ainakin täällä tavallista suositummalta retkiajankohdalta. Paikkoja vapautuu silloin tällöin, mutta on vaikea arvata missä päin aluetta onni olisi myötä. Käytössä on varsinaisen Roques de Garcían parkkipaikan lisäksi tien toisella puolella oleva Cañada Blanca -vierailukeskuksen parkkialue sekä Parador de Cañadas del Teide -hotellille johtavan tien ahdas reuna. Saan lopulta reilun puolen tunnin kiertelyn ja odottelun jälkeen auton pysäköityä, joten pääsemme jaloittelemaan upeisiin maisemiin.

Roques de García on erikoinen monista eri materiaalikerroksista koostunut kalliomuodostelma. Paikalla oli joskus muinoin kaksi eri kalderaa toisistaan erottanut seinämä, jonka eroosio on vuosituhansien saatossa kuluttanut nykyiseen muotoonsa. Roques de García on Teiden huipulle vievän köysiradan ohella kansallispuiston suosituin nähtävyys.

Katselemme aluksi laaksomaisemaa La Ruletan näköalapaikalta Roques de Garcían kalliomuodostelmien vierestä. Laavan peittämä laaksomaisema on karuudessaan vaikuttava. Koko laaja alue on muodostunut tulivuoren muinaisessa räjähdyspurkauksessa. Teide luokitellaan edelleen aktiiviseksi, ja sen edellinen purkaus on marraskuulta 1909.

Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluvassa Teiden kansallispuistossa on paljon erilaisia patikointireittejä. Kolmen sukupolven joukkomme ei kaipaa erityisen pitkää tai raskasta luontoretkeä, mutta jonkinlainen jaloittelu sopisi ohjelmaan hyvin. Tutkin vaihtoehtoja Tenerife ON -sivustolta ja kiinnostuin Roques de Garcían ympäri kulkevasta noin 3,5 kilometrin mittaisesta rengasreitistä. Polku on määritelty helpoksi, mutta korkeuseroa on silti reilut kaksisataa metriä.

Lähdemme polulle La Ruletan näköalapaikalta, jolloin kalliomuodostelmat jäävät vasemmalle puolelle ja Teide kohoaa uljaana edessämme. Reitin ensimmäinen kilometri on tasaista ja esteetöntä polkua, joka sopii varmasti kaikille. Jos koko kierrokselle lähteminen siis epäilyttää, voi aivan hyvin kävellä ensin helpon alkuosan, katsoa millaista maastoa on sen jälkeen edessä, ja kääntyä halutessaan samaa tasaista polkua pitkin takaisin.

Teide näyttää täältä eteläpuolelta katsottuna erilaiselta kuin automatkalla tutuksi tullut vuoren luminen pohjoisrinne. Sääkin on kirkastunut mukavan aurinkoiseksi. Lämpötila on vain hieman kymmenen asteen yläpuolella, mutta aurinko porottaa niin että kävellessä pärjää hyvin ilman takkia. Olemme täällä tasangolla yli kaksi kilometriä merenpinnan yläpuolella, kun taas Teiden huippu kohoaa peräti 3718 metrin korkeuteen.

Nautin siitä, kuinka kalliomuodostelmat näyttävät matkan edetessä koko ajan hieman erilaisilta. Kummallisenmuotoinen rivistö jatkuu yllättävän kauas ja siihen näyttää kuuluvan monenlaisia kivilajeja. Laavamaisemaa täplittää matala aluskasvillisuus, johon kuuluu melko kuivilta näyttäviä pensaita. Saamme ihailla näkymiä rauhassa, sillä vaikka täpötäyden parkkipaikan lähistöllä olikin paljon ihmisiä, ei kovin moni ole lähtenyt tälle kävelyreitille.

Reitti muuttuu esteettömän kilometrin jälkeen vaikeakulkuisemmaksi. Helppo osuus päättyy kalliomuodostelmien pohjoispäähän, josta aukeaa hieno näkymä alas laaksoon.

Kalliot näyttävät toinen toistaan erikoisemmilta. Itselleni jää mieleen esimerkiksi kuvassa oikealla näkyvä kallio, joka muistuttaa kovasti taikurinhattua.

Edessä on pitkä laskeutuminen alas laakson pohjalle. Polulla on yhä myös helppokulkuisia pätkiä, mutta taipaleeseen kuuluu kivikkoisia paikkoja, joissa kannattaa asetella askeleensa tarkasti.

Kalliomuodostelmat näyttävät tältä puolelta taas hieman erilaisilta. Välillä kannattaa myös kääntyä katsomaan takaisin tulosuuntaan. Keskellä kuvaa harjanteen päällä pienenä pisteenä näkyvä ihminen antaa hieman mittakaavaa kallioiden koolle.

Saavutamme laakson pohjan, jota pitkin taival etenee taas nopeammin. Edessämme kohoaa nimellä La Catedral tunnettu kallio. Se on kieltämättä helppo kuvitella katedraaliksi, koska kallioseinät nousevat tasamaalta suoraan kohti korkeuksia.

Edessä on vielä reitin rankin osuus eli nousu takaisin lähtöpisteeseen La Ruletan näköalapaikalle. Polku on kivikkoinen ja polvea joutuu välillä nostamaan korkeammalle kuin perusportaissa. Jalka saattaa myös lähteä hieman luistamaan irtokivien peittämällä alustalla. Nousun aikana voi huomata ohuen ilmanalan vaikutuksen hengitykseen. Nousu onnistuu silti yllättävänkin kevyesti, kun etenen rauhallista tahtia ja pysähdyn pari kertaa ottamaan valokuvia.

Maisemiltaan ainutlaatuinen Roques de Garcían patikkapolku on itselleni hieno elämys, josta nautin todella paljon. Käväisemme lopuksi vierailijakeskuksessa, jonka kahvilan toteamme aivan liian täydeksi. Vessojen käyttämisestä peritään yksi euro, mutta sen maksaa muiden vaihtoehtojen puuttuessa mielellään.

Nousemme autoon ja pysähdymme vielä paluumatkalla muutamille näköalapaikoille, kuten yllä olevan kuvan Mirador El Tabonal Negrolle. Näköalapaikat eivät tarjoa enää aiempien kokemusten jälkeen kovin paljoa uutta, vaikka onkin kiinnostavaa ihailla tulivuorimaisemia aina hieman erilaisista kulmista. Lopulta tie alkaa viettää alamäkeen ja poistumme sumuisten pilvien halki Teiden mystisistä maisemista kohti Teneriffan rannikkoa.
Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Sevillan huvipuisto Isla Mágica
-
Englanti1 vuosi sitten
Pitkästä aikaa Lontoossa – nähtävyysvinkit kaupunkilomalle
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
26.10.2022 at 11:37
Tuolla on kyllä todella onnistuttu säilyttämään maisema kauniina muokkaamisesta huolimatta! Olen joskus pari vuosikymmentä sitten käynyt noilla tekojärvillä, mutta ilman tätä postausta en olisi muistanut koko paikkaa. Hyvä mui stutus siitä, että Aurinkorannikon läheisyydessä on paljon muutakin kuin ne rannan kaupungit.👍
Mika / Lähtöportti
26.10.2022 at 21:42
Voisin kuvitella että alue oli parikymmentä vuotta sitten paljon hiljaisempi, kun Caminito del Rey ei ollut samanlainen matkailukohde kuin nykyisin. Aurinkorannikolta ei tarvitse lähteä kauas, kun löytää hyvin toisenlaisia tunnelmia. Hiljaiselle maaseudulle tai upeisiin vuoristomaisemiin ehtii monesta rannikon paikasta jo alle tunnissa.
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
26.10.2022 at 11:50
Onpa hienoja maisemia ja monissa kuvissa tekojärvien vesikin näyttää erittäin kauniilta. Muutenkin Caminito del Rey olisi hienoa joskus päästä kokemaan.
Mika / Lähtöportti
26.10.2022 at 21:44
Näiden järvien vesi näyttää usein upean turkoosilta. Caminito del Rey kannattaa kokea ilman muuta, mutta alueella on paljon muutakin nähtävää. Teitä saattaisivat kiinnostaa myös El Chorron alueen vuoristopolut.