Seuraa somessa

Blogisynttärit

Lähtöportti 3 vuotta

Julkaistu

-

Blogi viettää tänään kolmevuotissynttäreitään, joten on sopiva hetki pysähtyä hetkeksi kuohujuoman äärelle. Vuosi tuntuu kuluneen nopeasti ja katse on jo käännetty eteenpäin.

Vaikka uutuudenviehätys onkin kadonnut jo aikoja sitten, motivoi blogin kirjoittaminen edelleen paljon. Käytettävissä oleva aika ja inspiraation määrä luonnollisesti vaihtelevat elämän ristiaallokossa, mutta vähintään viiden julkaisun kuukausitahti tuntuu itselleni sopivalta. Toisinaan on tuotteliaampiakin aikoja.

Kolmen vuoden aikana ehtii herätä monenlaisia ajatuksia blogin kirjoittamiseen liittyen. Joskus mietin, voisiko Lähtöportti oikeastaan olla matkablogin sijasta matkailusivusto tai jopa virtuaalinen matkailulehti. Kuinka hyvänsä, haluan varmasti kirjoittaa matkatarinoita jatkossakin. Koen edelleen jonkin verran ristiriitaisena sen, etten ole koskaan halunnut tehdä itsestäni numeroa tai olla muutenkaan huomion keskipisteenä. Toisaalta oman naaman näkyminen kuvissa silloin tällöin on lukijoiden kannalta pelkästään reilua.

Teitä lukijoita onkin ollut blogissa ilahduttavan paljon. Lukijamäärät olivat kesähelteillä ennätyslukemissa, eikä lomakauden jälkeinen laskukaan ole ollut yhtä jyrkkää kuin lämpömittarissa. Enemmistö lukijoista löytää perille hakukoneiden avulla, mutta on mukavaa huomata, että blogilla on myös uskolliset seuraajansa. Erityisen ilahtunut olen siitä, että blogin pariin palaa entistä enemmän itselleni tuntemattomia ihmisiä.

Totta kai olen iloinen kaikista tutuistakin Lähtöporttia lukevista naamoista, ja blogi on myös tutustuttanut useampiin ihmisiin kuin olisin ikinä osannut kuvitella. Verkostoitumiseen liittyy niin hyötyä kuin huviakin. Kuluvaan vuoteen on mahtunut monenlaisia tapahtumia Matkamessuista, Ping-festivaalista, Rantapallon synttäreistä ja matkabloggaajien Kerava-päivästä lähtien, vaikka kovin usein olen joutunut erilaisista kutsuista kieltäytymäänkin.

Yksi pohdiskelun aihe on blogin kaupallisuus, sillä monesti tämä tuntuu työstä käyvältä harrastukselta. Kukapa ei haluaisi blogillaan ansaita, mutta pelkästään euronkuvat silmissä kirjoittaminen ei mielestäni tunnu luontevalta. Olen tehnyt yhteistyöjuttuja jonkin verran ja teen mielelläni jatkossakin, mutta valtaosa sisällöstä on täysin riippumatonta.

Vaikuttajamarkkinoinnilla on varmasti paikkansa nykypäivän mediakentässä. Aitojen ja helposti samaistuttavien kokemusten jakaminen hyödyttää niin kuluttajaa, yritystä kuin kirjoittajaakin. Valehtelisin jos väittäisin, ettei tieto yhteistyöstä olisi takaraivossa kaupallista blogitekstiä kirjoittaessa. Yritän silti olla mahdollisimman rehellinen, sillä mikään ei ole tässä yhteydessä tärkeämpää kuin lukijan luottamuksen säilyttäminen.

Joskus ilmaantuu myös kutsuja erilaisille pressimatkoille. Niille lähteminen ei tällä hetkellä ole kovin usein mahdollista, mutta osallistuin keväällä Tourism Irelandin ja Discover Northern Irelandin järjestämälle blogimatkalle Pohjois-Irlantiin. Ehdimme neljän päivän aikana tutustua niin Belfastiin kuin myös esimerkiksi Game of Thronesin kuvauspaikkoihinkin. Toukokuuhun ajoittui myös koko perheen voimin tehty Visit Ålandin ja Tallink Siljan yhteistyömatka Ahvenanmaalle.

Vaikka otankin blogin tekemisen vakavasti, haluaisin pitää kirjoittamisen mahdollisimman hauskana. Tästä on tuskin haittaa sisällön laadullekaan. Pidän yleensä tilastoista, mutta blogin osalta haluaisin välttää ylimääräistä numeroiden tuijottamista. Seuraaja- ja kävijämääriä on toki helposti saatavilla, mutta jättäisin kilpailuasetelmat mieluummin urheilun maailmaan. Olen välillä kyseenalaistanut koko sosiaalisessa mediassa mukanaolon, mutta se on tällä alalla välttämätön paha. Nopeassa palautteessa on hyvätkin puolensa ja blogialustalla julkaiseminen on monin verroin helpompaa kuin vaikkapa kirjan kirjoittaminen.

Tilastoista kuitenkin sen verran, että edellisten blogisynttäreiden jälkeen kirjoitetuista jutuista lukijoita ovat kiinnostaneet eniten nämä postaukset:

Kesä-Suomen perhesuosikit
100-syytä -sivuston ja Rantapallon kanssa yhteistyössä tehty juttu, jossa esitellään viisi itselleni tuttua kotimaan matkakohdetta.

Madeiran patikkaretket: Lombada da Ponta do Sol
Madeira-jutuillani on kysyntää ja olen julkaissut varastoon jääneitä tarinoita jälkikäteen. Näitä maisemia kelpaakin muistella.

Viikonloppu Prahassa – 5 parasta kokemusta
Praha oli hyvä paikka pääsiäisen viettoon ja elämyksiä riitti moneen makuun. Kaarlensillan auringonnousu ei unohdu ja lapset nauttivat niin pienoisrautatiestä kuin kissakahvilastakin.

Suurin osa Lähtöportin lukijoista löytää etsimänsä Googlesta ja käy lukemassa jostakin itseään kiinnostavasta aiheesta. Suosituimpien postausten aiheita ovat jo pitkään olleet Wieliczkan suolakaivokset, Caminito del Rey -patikointireitti sekä vinkit Madeiran levadoille.

Neljännen vuoden tavoitteena on kehittää blogia kaikin tavoin entistä paremmaksi. Varastossa on jo runsaasti erilaisia matkailuun liittyviä juttuideoita, mutta painopiste pysyy tuttuun tapaan tuoreissa reissukokemuksissa. Seuraavan kaukomatkan kohteena on vuodenvaihteessa odottava Singapore sekä Malesiaan kuuluva Penangin saari, joten sisältöä on luvassa ainakin siltä suunnalta. Tuon reissun jälkeen on varmasti tiedossa sekä Euroopan- että kotimaanmatkailua, mutta suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon. Mielessä siintävät niin kaupungit kuin kaunis luontokin, joten kohdevalikoima pysyy varmasti monipuolisena.

Suuret kiitokset jälleen kerran kaikille Lähtöportin lukijoille! Pysykää mukana matkassa, haluan jakaa matkainspiraatiota jatkossakin.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
14 kommenttia

14 Comments

 1. Virpi/Hätälasku matkablogi

  1.11.2018 at 20:37

  Hirmuisen paljon onnea 3-vuotiaalle! 🙂 Ilo on ollut matkojasi seurata.

  • Mika / Lähtöportti

   1.11.2018 at 22:49

   Kiitos Virpi! Ja samoin, esimerkiksi tuore Kappadokian-matkasi vaikuttaa mielenkiintoiselta 🙂

 2. alex

  1.11.2018 at 23:03

  Onnea 3-vuotiaalle! Paljon hyviä tarinoita on näihin kolmeen vuoteen mahtunut – lisää odotellessa!

 3. Mikaela

  2.11.2018 at 0:23

  On aika huisia, miten monen blogin luulee olleen olemassa vuosia. Siis 3 vuotta on pitkä aika, mutta oot ehtinyt luomaan hienon matkailumaailman! Onnittelut ja keep up the good vibes – se on just se juttu, jota ei voi teeskennellä!

 4. Emilia

  2.11.2018 at 15:34

  Onnea 3-vuotiaalle! 🙂 Lähtöportti vaikuttaa jo niin vanhalta konkarilta (siis hyvällä tavalla tietysti!), että kuvittelin että oot ollut skenessä mukana jo paljon pidempään!

  • Mika / Lähtöportti

   5.11.2018 at 9:32

   Kiitos Emilia! Moni on kommentoinut samaa aiemminkin, otan tämän kehuna vastaan 🙂

 5. auringonpaistetta

  3.11.2018 at 8:57

  Paljon onnea 3-vuotiaalle 🙂 Minä myös luulin, että olisit kirjoitellut jo kauemminkin, mutta sehän vain kertoo ammattimaisuudestasi. Kiitos blogistasi ja inspiraatiosta:)

  • Mika / Lähtöportti

   5.11.2018 at 9:37

   Kiitos paljon! Ajan kulumista on välillä itsekin vaikea arvioida. Blogia edeltävä aika alkaa vähitellen tuntua kaukaiselta 🙂

 6. Piyya

  3.11.2018 at 10:16

  Onnea kolme vuotiaalle blogillesi ??
  Paljon pidempään olin minäkin ajatellut sinun bloganneen, toisaalta kolmeen vuoteen ehtii mahtua paljon asioita ja tuolla sinun tahdillasi hyvinkin kunnioitettavaa.
  Onnea vielä tulevaan !

  • Mika / Lähtöportti

   5.11.2018 at 9:52

   Kiitos paljon! Tällaisten palautteiden jälkeen riittää kyllä intoa jatkaa! Kolmessa vuodessa on ehtinyt tapahtua niin paljon blogiin liittyviä asioita, ettei sitä olisi voinut etukäteen kuvitellakaan.

 7. Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  5.11.2018 at 17:25

  Paljon onnea Mika! Oon viettänyt monta mukavaa hetkeä sun kirjoitusten äärellä. Sä oot ihan pro kuvaamaan hetkiä ja tunnelmia ja viemään lukijan sisälle tapahtumiin ja matkakohteisiin. Kiitos siitä.

  • Mika / Lähtöportti

   5.11.2018 at 22:54

   Kiitos paljon! Tämä palaute todella lämmittää, koska pyrin välittämään ensisijaisesti tunnelmia ja lisäksi vähän faktatietoa sivulauseissa 🙂 Mukavia päiviä Andalusian aurinkoon! Seuraan mielenkiinnolla kuinka talvi siellä sujuu 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogisynttärit

Lähtöportti 8 vuotta

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Lähtöportin tänään täyttyvä kahdeksas vuosi toi mukanaan suuren muutoksen, kun blogi itsenäistyi Rantapallosta osoitteeseen lahtoportti.fi. Matkailu ja kirjoittaminen ovat jatkuneet entiseen tahtiin ja jatkuvat toivottavasti tästä eteenkin päin.
  
Elokuussa tapahtunut siirtyminen pois Rantapallosta oli työläs, mutta palkitseva projekti. Muutos oli pakon sanelema Rantapallon lopetettua blogiportaalinsa kokonaan, mutta toi mukanaan myös paljon hyvää. Lähtöportista on vuosien varrella tullut minulle niin tärkeä, ettei se olisi enää pitkään sopinut kenenkään ulkopuolisen hallintaan, esimerkiksi sivupohjan tai mainospaikkojen osalta. Tuntuu paremmalta pitää kaikki narut omissa käsissään, vaikka se lisäisikin työmäärää. Samalla olen kiitollinen Rantapallolle, joka tarjosi helpon polun matkablogin aloittamiseen ja oli varsinkin blogiurani ensimmäisinä vuosina miellyttävän yhteisöllinen ympäristö. 

8vuotta_giants


Sivustolla riittää jatkuvasti kehitettävää ja teen pientä hienosäätöä aina sopivan tilaisuuden tullen. Kaikki vanhalla sivustolla olleet tekstit ovat luettavissa ja kuvat katseltavissa, mutta ihan kaikki vanhojen juttujen sisältämät linkit eivät vielä ohjaudu suoraan oikeaan osoitteeseen. Mielessäni on pikku korjausten lisäksi myös kehitysideoita. Olen muokannut esimerkiksi valikoita niin, että eri kohteista kertovat jutut löytyisivät helpommin ja selailu tarinasta toiseen olisi sujuvampaa. Ainakin itselleni tästä on hyötyä, koska rakennan sivustoa pitkälti myös omaan käyttööni ja palaan usein muistelemaan menneitä reissuja.

8vuotta_pebblebeach

Elämässä on riittänyt kiireitä, mutta olen toistaiseksi ehtinyt julkaista vähimmäistavoitteena pitämäni neljä juttua kuukaudessa. Määrä ei kuulosta kovin suurelta, mutta tarinani tuppaavat venymään välillä ehkä liiankin pitkiksi ja sisältävät paljon tarkistusta vaativia faktoja. Toivon silti ehtiväni julkaisemaan välillä vaikkapa viisi tai kuusi juttua kuukaudessa, sillä viimeksi kuluneen reilun vuoden aikana varastoon on kasautunut vino pino aiheita. Toisaalta ei siihenkään maailma kaadu, vaikka julkaisutavoite jäisi joskus saavuttamatta.

8vuotta_hohenschwangau


Harmittelen, etten ehdi kirjoittaa kaikkia juttuja nopeammin, mutta toivon tunnelmien välittyvän silti mahdollisimman tuoreina. Pyrin priorisoimaan jollakin tavalla ajankohtaisia aiheita ja tiedän, että kaikki kertomisen arvoiset seikat ovat hyvässä tallessa ainakin omissa muistiinpanoissani. Juttusumaa purkaessani matkustan toki taas uusiin kohteisiin ja kerron niistä aina edes jotakin heti reissun jälkeen. Juuri nyt työn alla on pari tarinaa syyslomalta Liguriasta, ja kun sekaan lisätään vanhempia juttuja esimerkiksi Kaliforniasta, Sevillasta, Baijerista ja Berliinistä, pysyy sisältö toivottavasti sopivan vaihtelevana. 

8vuotta_riomaggiore


Kaavailin vuosi sitten kirjoittamassani synttärijutussa matkailevani paljon ainakin Italiassa ja Espanjassa. Italiassa olenkin tuon jälkeen käynyt jo kaksi kertaa, mutta Espanjassa en ole tällä välin vieraillut lainkaan. Tutustumiseni Italian eri alueisiin etenee rauhalliseen tahtiin. Liguriasta tuli äskettäin yhdestoista alue, jossa olen viettänyt vähintään yhden kokonaisen viikon. Kahdestakymmenestä alueesta on kokonaan näkemättä vielä kaksi, Aostanlaakso pohjoisessa sekä Calabria etelässä.

8vuotta_berliini


Mielessäni on jo hahmotelma ensi vuoden matkailukalenterista, mutta jätetään yksityiskohdat tässä vaiheessa paljastamatta. Kokonaisuus muistuttaa joka tapauksessa melko lailla sitä, millaista perheemme matkailu oli ennen koronapandemian aiheuttamia rajoituksia. Pandemian takia ”rästiin jääneet” ulkomaanmatkat on nyt tehty ja ensi vuodelle on luvassa ulkomaiden vastapainoksi taas kuluvaa vuotta enemmän kotimaanreissuja. Yhtään itselleni uutta ulkomaata ei ole lähitulevaisuudessa kiikarissa, mutta hyviä reissuja on silti tiedossa. Lasten toiveet pitävät huolen siitä, että päädymme varmasti ainakin suurkaupunkeihin. 

8vuotta_cinqueterre


Myönnän olevani melko innoissani, kun täysin omassa hallinnassa oleva Lähtöportti alkaa löytää muotonsa. Uskon siis motivaatiota riittävän myös tästä eteenpäin, kunhan kirjoittamiselle vain löytyy sopivaa aikaa. Kiitos kun olette lukeneet Lähtöporttia ja toivottavasti löydätte täältä matkainspiraatiota jatkossakin!

Jatka lukemista

Blogisynttärit

Lähtöportti 7 vuotta

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Marraskuu on alkanut ja Lähtöportin mittari kääntyy tänään osoittamaan seitsemää vuotta. Lähetän nyt terveisiä helteisestä Sevillasta, mietin mitä matkailulta eniten haluan ja pohdin hieman blogin tilannetta.

Kirjoittelen blogin synttäripostausta nyt poikkeuksellisesti ulkomailla, Espanjan kenties kauneimmassa kaupungissa Sevillassa. Koronapandemia on opettanut sen, että unelmia kannattaa toteuttaa rohkeasti heti tilaisuuden tullen. Olemme haaveilleet jo kauan pidemmästä oleskelusta ulkomailla, ja vaikkei tällainen muutaman viikon pätkä suurimpia toiveita täytäkään, on se kuitenkin pidempi kuin mikään aiemmista ulkomaanmatkoistani. Vaikka välillä kaipaankin internetiä edeltänyttä aikaa, jolloin ihmiset tekivät muutakin kuin tuijottivat erilaisia ruutuja, tarjoaa nykyteknologia verrattomia mahdollisuuksia etätöistä ja etäkoulunkäynnistä lähtien. Viihdyn täällä Andalusian syksyssä mainiosti.

7vuotta_7


Huomaan matkailuun liittyvien toiveitteni muuttuneen jonkin verran. Minulla on jo kauan ollut pitkä lista kohteista, joissa haluaisin päästä joskus käymään. En aio heittää listaa roskakoriin, mutta yhä useammin käy niin, että matkakohde löytyy ranskalaisten viivojeni ulkopuolelta. Edes Sevillan nimeä ei löytynyt listaltani lainkaan. Tällä hetkellä kiinnostavimmalta tuntuu tutustua entistä syvällisemmin Italiaan ja Espanjaan. Välimerellinen elämäntyyli kiehtoo aina vain enemmän, sillä viehättäviä kaupunkeja, upeita luontokohteita, valoa, lämpöä, hyvää ruokaa, rentoa elämänmenoa ja minulle niin tärkeitä kiihkeitä jalkapallo-otteluita riittää jo parissakin maassa yllin kyllin.

7vuotta_8


Tänä vuonna on kertynyt ilahduttavan paljon matkapäiviä, mutta käytyjen maiden määrä on pysynyt maltillisena. Olen viipynyt vähintään kaksi viikkoa Espanjan lisäksi Italiassa ja Ranskassa. Neljäs tänä vuonna vierailemani maa on Itävalta, jonka pääkaupungissa vietimme pääsiäistä. Viivyn kohteissa mielelläni mahdollisimman pitkään ja pyrin tutustumaan niihin pintaa syvemmältä. Juurtuminen tai kotiutuminen saattavat olla liian vahvoja sanoja, mutta pikavisiittiä tarkempi tutustuminen kohteeseen kiehtoo todella paljon.

7vuotta_1


Edellä kirjoittamastani huolimatta ensi vuoden haaveisiini kuuluu myös kaukomatka. Reilun vuosikymmenen tauon jälkeen voisi olla jo aika palata joko Yhdysvaltoihin tai Japaniin. Euroopassakin tietysti riittää monia houkuttelevia kohteita myös Italian, Ranskan, Portugalin ja Espanjan ulkopuolella. Esimerkiksi ikäväni Irlantiin alkaa olla jo lähes sietämättömällä tasolla. Yhtään uutta ulkomaanmatkaa ei ole vielä varattuna, joten tulevat kohteet saattavat sisältää myös yllätyksiä.

7vuotta_5


Kotimaanmatkailu on jäänyt tänä vuonna vähäiseksi, sillä ulkomaiden vetovoima on ollut matkustusrajoitusten hellitettyä kova. Kiersimme Suomea parina edellisenä vuonna melko perusteellisesti, joten senkään takia suurta innostusta kotimaanmatkoille ei ole löytynyt. Kotimaanmatkailu ei ole sentään unohtunut kokonaan ja ainakin talvella on luvassa hiihtoreissu pohjoisen lumille, taas kerran itselleni uuteen kohteeseen.

7vuotta_4


Nyt ulkomaanmatkailun palattua ennalleen olen myös huomannut, etten juurikaan kaipaa kotioloissa sellaisia asioita, joista löytyisi aiheita matkablogiin. Olen liikkunut luonnossa kansallispuistojen sijaan frisbeegolfradoilla ja halunnut viettää kesää Tuusulassa, jonka matkailukohteet on tullut koluttua jo aiemmin. Nähtävyyksien nälkäni on tyydyttynyt viime aikoina ulkomailla, joten esimerkiksi kotimaisiin museoihin ei ole tullut lähdettyä. Voi olla, että suomalaisten kohteiden määrä blogissa lisääntyy taas jossain vaiheessa. Aika näyttää.

7vuotta_6


Lähtöportin kirjoittaminen on minulle tärkeää ja vaikka kehittymiselle on edelleen runsaasti tilaa, seison ylpeänä blogini takana. Kuten jo vuosi sittenkin hieman valittelin, kaipaisin sen sijaan sosiaalisen median puolelle lisää inspiraatiota. Kaipaan vanhaa Instagramia, sitä sovellusta, johon sai jakaa yhden neliönmuotoisen kuvan kerrallaan. Nykyinen kelojen ja videoiden sillisalaatti ei tunnu olevan minua varten, mutta en silti ole hylkäämässä Instagramiakaan kokonaan. Instagram oli aikoinaan se kanava, jonka kautta päädyin aloittamaan matkablogin kirjoittamisen.

7vuotta_9


Olen pitänyt kiinni vähimmäistavoitteestani julkaista neljä blogitekstiä kuukausittain. Aikani ei ole juuri riittänyt enempään, enkä haluaisi tinkiä juttujen laadusta tai laajuudesta. Viime vuodet ovat harventaneet arkistoissa olleita juttuideoita, joten blogia on joutunut nyt tekemään pitkälti kädestä suuhun. Haluaisin julkaista juttuja vaihtelevammin erilaisista kohteista, mutta nyt tekstejä on syntynyt lähinnä aina uusimmasta reissusta. Tilanne alkaa vähitellen helpottaa, sillä työn alla on monien Espanja-juttujen lisäksi edelleen Italiasta ja Pariisista kertovia postauksia. Myös uusia reissuja on tietenkin luvassa ja mielessä muhii ideoita erilaisiin listauksiin ja yhteenvetoihin liittyen.

7vuotta_3


Lähtöportin luetuin juttu viimeksi kuluneen vuoden aikana on ollut kestosuosikki Caminito del Rey. Kirjoitin Andalusian huimimmasta kävelyreitistä kuusi vuotta sitten ja jatkoa on luvassa, sillä palasin samalle polulle nyt meneillään olevalla matkalla. Viime blogisynttäreiden jälkeen julkaistuista jutuista luetuimpia ovat olleet maaliskuisesta matkasta kertova Mainio viikonloppu Milanossa sekä koostejuttu 30 x uskomattoman upea Slovenia.

Kiitos että olet ollut Lähtöportin matkassa ja seurailehan reissukuulumisia jatkossakin!

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja