Seuraa somessa

Hongkong

Lapsiperheen Hongkong

Julkaistu

-

Hongkong sopii erinomaisesti koko perheen matkakohteeksi, sillä sieltä löytyy taatusti tekemistä kaikenikäisille. Tässä omia kokemuksiani kaupungista erityisesti lapsille suunnattuihin kohteisiin keskittyen.

Lokakuinen reissu oli 7- ja 5-vuotiaiden tyttäriemme ensimmäinen kaukomatka. Vaikka olimmekin kiertäneet Eurooppaa ahkerasti jo lasten vauvaiästä lähtien, siirtyi vieraille mantereille lähteminen näinkin monta vuotta eteenpäin. Kohteeksi valikoitui Hongkong, koska meillä oli sieltä vaimoni kanssa hyviä muistoja vuosien takaa.

Hongkongissa itämainen eksotiikka yhdistyy turvallisuuteen, joten se tuntuu harvinaisen helpolta matkakohteelta. Välimatkat ovat asukaslukuun nähden lyhyitä, sillä kaupunki on erittäin kompakti ja tiivis. Meri on mantereelta saarille levittäytyvässä metropolissa aina lähellä, mikä tuo mukavan lisän yleiseen ilmapiiriin. Moni pysähtyy matkansa varrella Hongkongiin pariksi päiväksi, mutta me halusimme varata siellä oleskeluun reilusti aikaa ja tutustua kaupunkiin kunnolla. Myös aiempi postaukseni 10 x Hongkong esittelee tätä upeaa aasialaista matkakohdetta.

Noin kymmenen tunnin lento Finnairin Airbus A350 -koneella oli yllättävän miellyttävä kokemus. En varsinaisesti nauti pitkistä lennoista ja koska lapset ovat aina arvaamattomia, olisi matka voinut sujua paljon huonomminkin. Lähdimme toki luottavaisina reissuun, sillä aiemmat maksimissaan kuuden tunnin lennot olivat aina sujuneet ilman suurempia ongelmia. Nukkuminen onnistui menomatkan yölennolla kohtalaisen hyvin. Kotiin palattiin päiväsaikaan, eikä lapsille tullut mieleenkään torkahtaa, vaikka nuorempi alkoikin lennon puolivälin tienoilla kysellä perille saapumisesta. Lasten ajatuksia on toisinaan vaikea arvata ja tällä kertaa he olivat erityisen mielissään paikoilla odottaneista omista peitoista ja tyynyistä. Myös elokuvien katseluun tarkoitetut ruudut olivat kovassa käytössä. Aikaeroon sopeutuminen onnistui perillä yllättävänkin sujuvasti.

Hongkong on yksi maailman turvallisimmista suurkaupungeista, jossa liikkuminen on toimivan julkisen liikenteen ansiosta sujuvaa. Tunsin tosin olevani onnekas, kun matkassa ei enää ole lastenrattaita. Tämä tuli mieleen erityisesti liikennevälineisiin ahtautuessa, portaissa ja vilkkailla kävelyteillä.

Perhematkailun ei tarvitse olla pelkkää hiekkakakkujen leipomista ja teemme reissuillamme paljon muutakin kuin erityisesti lapsille tarkoitettuja asioita. Miljoonakaupungin ja vieraan kulttuurin ihmetteleminen olisivat varmasti riittäneet elämyksiksi jo pelkästäänkin, mutta Hongkong tarjoaa kiitettävästi myös pikkuväelle suunnattuja mahdollisuuksia.

Monen lapsen ja miksei aikuisenkin unelmana on päästä Disneylandiin. Yksi maailman kuudesta Disney-huvipuistosta löytyy Lantaun saarelta. Huvipuistoon siirtyminen onnistuu sujuvasti metrolla, sillä Disneylandilla on oma asemansa ja jopa yhden pysäkinvälin metrolinjansakin. Hongkongin Disneyland tuntui pienemmältä kuin vastaavat aiemmin näkemäni Tokion ja Pariisin huvipuistot. Toisaalta kierrettävää ja laitteita oli lapsille aivan riittävästi. Yhtään enempää emme olisi yhdelle päivälle kaivanneetkaan.

Upean päivän kohokohtia olivat näyttävät paraatit, jotka tuttuine hahmoineen ja mukaansatempaavine rytmeineen tarjosivat elämyksiä koko perheelle. Vierailu oli täynnä seikkailuja, satumaailmoja, huvipuistolaitteita ja yhteiskuvia Disney-hahmojen kanssa. Toki jonottamiseenkin kului oma aikansa, mutta odottelun määrä pysyi siedettävänä. Julkaisen ensi vuoden puolella vielä oman Hongkongin Disneylandiin keskittyvän postauksensa.


Hongkongissa on myös 40-vuotisjuhlaansa viettävä Ocean Park -teemapuisto. Laajalta alueelta löytyy huvilaitteiden lisäksi muun muassa eläintarhan eläimiä sekä suuri akvaario. Tällä hetkellä Ocean Parkin kuuluisimpia asukkaita ovat jättiläspandat Ying Ying ja Le Le. Eläintarhojen eettisyydestä on viime vuosina käyty paljon keskustelua ja paikalliset eläinoikeusaktivistit yrittävät saada Ocean Parkin luopumaan ainakin delfiineistään. Suhtauduimme Ocean Parkiin ensisijaisesti huvipuistona, emmekä käyneet esimerkiksi delfinaariossa. Jokainen voi omalta kohdaltaan harkita, haluaako vierailla eläimiä sisältävässä teemapuistossa lainkaan.


Yksi Ocean Parkin ikimuistoisimmista kokemuksista on pitkä köysirata, joka yhdistää huvipuiston kaksi eri tasoilla sijaitsevaa osaa toisiinsa. Esimerkiksi maisema kaukana alhaalla kimaltavalle Etelä-Kiinan merelle on näkemisen arvoinen, vaikka korkeanpaikankammoista saattaakin hirvittää.

Ocean Parkin alemman tason Whiskers Harbour on suunnattu pienille lapsille ja ylemmällä tasolla on suurempi huvipuisto vauhdikkaiden laitteiden ystäville. Halloween-aikaan hämärässä illassa liikkui paljon hurjia keppostelevia hahmoja, jotka tosin jättivät pienimmät vieraat rauhaan. Ocean Parkin ilta huipentuu Symbio-show’hun, joka tuli- ja vesielementtien, erilaisten heijastusten sekä musiikin avulla esittää tarinan lohikäärmeiden taistelusta.

Vielä Ocean Parkiakin mahtavampi köysirata sijaitsee Lantaun saarella, jossa Ngong Ping 360 kuljettaa matkustajansa Tung Chungista yli viiden kilometrin päähän mahtavan Tian Tan -buddhapatsaan juurelle. Köysiradasta, buddhapatsaasta ja Po Linin luostarista julkaisen oman postauksensa myöhemmin.

Victoria Peakilta kaupungin ylitse avautuva maisema lumoaa yhtä lailla niin lapset kuin aikuisetkin. Huipulla Peak Towerin ostoskeskuksessa sijaitseva Madame Tussaudin vahakabinetti kuuluu Hongkongin suosituimpiin perhekohteisiin ja mekin nautimme sen annista. Monipuolinen hahmogalleria on toteutettu taitavasti ja monet nukeista näyttävät hämmästyttävän aidoilta. Lapset ihmettelivät vahanukkeja aluksi hieman varauksella, sillä henkilöt olivat heille vieraita. He innostuivat kuitenkin pian poseeraamaan hahmojen kanssa muista turisteista mallia ottaen ja selvästi nauttivat kokemuksesta.

Näyttely kattaa eri alojen julkkiksia Marilyn Monroesta Elvikseen ja Albert Einsteinista Lady Gagaan. Esillä on myös paljon aasialaisia henkilöitä, joista länsimaalainen tunnistaa lähinnä action-elokuvien sankarit Jackie Chanin ja Bruce Leen. Itselleni jäi erityisesti mieleen pieni urheiluosasto, jossa pääsi tuijottamaan Muhammad Alia silmiin ja toteamaan, ettei kaikkien aikojen kiinalaisen koripallojättiläisen Yao Mingin heittoa yltäisi mitenkään estämään.

Hongkongista löytyy tietenkin useita tavallisia leikkipuistoja, joissa sopivanikäiset lapset viihtyvät helposti kauankin. Itse kävimme päivän kierrosten lomassa esimerkiksi Hongkong Parkin ja Kowloon Parkin leikkipuistoissa. Leikkipaikat ovat siistejä, eivätkä ne eroa mitenkään oleellisesti suomalaisista vastineistaan.

Vaikka Hongkong mielletäänkin ensisijaisesti kaupunkikohteeksi, voi siellä viettää myös rantalomaa. Hiekkarantoja löytyy eri puolilta Hongkongia ja lämpimiä säitä riittää suurimmaksi osaksi vuotta. Pienet Cheung Chaun ja Peng Chaun kaltaiset saaret ovat erityisen mukavia rauhoittumispaikkoja varsinkin arkipäivisin. Pidimme myös rauhallisesta Discovery Bayn rannasta Lantaun saarella. Paikallisten mukaan DB tarkoittaa myös sanoja Dogs & Babies, sillä viihtyisä asuinalue on lapsiperheiden suosiossa. Siellä näkyy paljon lemmikkieläimiä, joiden pitäminen on tietyillä keskustan alueilla kokonaan kielletty.

Otimme matkamme kaupunkilomailun kannalta, joten kävimme rannoilla vain pari kertaa, emmekä viipyneet silloinkaan tuntikausia. Pelkäsimme etukäteen rantojen houkuttavan lapsia liiankin paljon, mutta hekin olivat lopulta niin suurkaupungin lumoissa, etteivät kaivanneet rannoille sen enempää. Mikäli haluaa panostaa auringosta nauttimiseen, voi hotellinkin valita kattouima-altaan perusteella.

Yksi haasteista lasten kanssa eksoottisiin kohteisiin matkustettaessa on ruokailu. Ekaluokkalainen maisteli rohkeasti aasialaisia ruokia ja löysi esimerkiksi kiinalaisista dim sumeista monta mieluisaa makupalaa. Viisivuotias oli ennakkoluuloisempi, joten turvauduimme välillä tuttuihin ja turvallisiin länsimaisiin ruokiin. Niitäkin Hongkongin kokoisesta kaupungista luonnollisesti löytyy. Hongkongissa on myös erityisesti lapsia kiinnostavia teemaravintoloita, joista kävimme testaamassa kaksi. Harbour City -ostoskeskuksessa toiminut Muumikahvila on sen sijaan valitettavasti suljettu muutama kuukausi sitten.

Huom! Päivitys 2023 – Hello Kitty Cuisine on lopettanut toimintansa

Hello Kitty Chinese Cuisine on jokaisen kissahahmon fanin pakollinen käyntikohde Hongkongissa. Ravintola on hieman hämmentävä kokemus. Periaatteessa ihan tavallinen kantonilainen ravintola on sisustettu yllättävänkin tyylikkäällä tavalla teemaan sopivaksi pieniä yksityiskohtia unohtamatta. Hello Kitty näkyy niin lampuissa, kalusteissa kuin teekupeissakin.

Tilaamme muutamia erilaisia dim sumeja. Täytepullat ja muut Hello Kittyn näköisiksi koristellut ruokalajit ovat kauniita, mutta parhaina makuelämyksinä jäävät mieleen arkisemmilta näyttävät raputäytteiset kevätrullat. Hello Kittyn ravintola on varsinkin pienten tyttöjen kanssa ilman muuta vierailun arvoinen, mutta kaikkia ruokia ei välttämättä kannatta valita pelkän ulkonäön perusteella.

Huom! Päivitys 2023 – Charlie Brown Café on lopettanut toimintansa

Toinen lapsenmielisille suunnattu ravintola on sympaattinen Charlie Brown Café, joka kahvilalta kuulostavasta nimestään huolimatta myy myös lämpimiä länsimaisia ruoka-annoksia. Esimerkiksi Ressun muotoon taiteiltu riisi on kuvauksellista, mutta ruoan taso jää mielestäni keskinkertaiseksi. Paikalle kannattaa tulla jälkiruokien sekä Tenavien teemaan sopivan sisustuksen ansiosta, ja kiitän myös huomaavaista palvelua. Testasimme erilaisia kakkuja, joista ainakin kahvikupin muotoiseksi taiteiltu latte-kakku sopi mainiosti aikuiseen makuun.

Hongkongin runsaasta katuruokatarjonnasta suosikiksemme nousi hotellimme lähellä sijainnut Mammy Pancake, jonka luukulle palasimme useamman kerran. Michelin-oppaaseenkin päässyt kioski tunnetaan edullisista pannukakuistaan. Mammy Pancake on huomaamattoman pieni, mutta sen edustalla parveilee yleensä joukko tilauksen valmistumista odottavia asiakkaita.

Paluumatkalla lentokentälle varsinkin vanhempi tyttäristä katseli kovin haikeasti kaupungin vilskettä. Hän toivoo pääsevänsä Hongkongiin uudelleen, ja lupasin että se vielä joskus onnistuu. Vaikka lapset ovat nauttineet kaikista matkoista, on helppo aistia, että tässä ensimmäisessä kaukomatkassa oli jotain aivan erityistä. Hongkong oli meille täydellinen kaupunkikohde ja voisin kuvitella, että se voisi olla sitä monelle muullekin perheelle.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
18 kommenttia

18 Comments

 1. Outi

  13.12.2017 at 21:45

  Kaukomatkat taitavat olla meidän perheelle vielä haave vain, mutta Hongkong ei olisi ollenkaan pöllönpi vaihtoehto. Erityisesti tykkään juuri kompakteista kaupungeista, jota en todella ole Hongkongin kuvitellut olevan! Aikamoinen tuo Hello Kitty ravintola. En tiedä pystyisinkö syömään pieniä söpöjä kissoja, mutta lapset varmasti intoutuvat tuollaisesta!

  • Mika / Lähtöportti

   14.12.2017 at 11:39

   Kiitos kommentista! Aika kuluu nopeasti ja pian huomaatte jo olevanne kaukomailla 🙂 Hongkong on 7 miljoonan asukkaan kaupungiksi tosi tiivis, varsinkin keskustan osalta, ja metrolla sekä muilla julkisilla pääsee liikkumaan nopeasti. Lisäksi pienet saaret ovat ihan oma maailmansa ja niitä löytyy alle tunnin lauttamatkan päästä ydinkeskustasta. Hello Kittyn ravintola oli hauska, nälkäänsä syö vaikka pieniä kissoja, kunhan vaan ovat tuollaisia mielikuvitusversioita 😀

 2. Marja

  13.12.2017 at 21:49

  Hongkongia olen minäkin ajatellut meidän ensimmäiseksi kaukomatkaksi, paljon ihmettelemistä jo itse kaupungissa. Tässä tuli vielä paljon muitakin vinkkejä, kiitos:)

  • Mika / Lähtöportti

   14.12.2017 at 12:11

   Kiitos kommentista! Hongkongissa tosiaan riittää ihmeteltävää ja se on samalla aasialaiseksi suurkaupungiksi helposti lähestyttävä. Singapore on helppoudessaan Hongkongin rinnalla, mutta jostain syystä en aikoinaan innostunut siitä ihan yhtä paljon. Tokiosta tykkään, toivottavasti sitäkin pääsisi esittelemään lähivuosina lapsillekin 🙂

 3. Emma

  17.12.2017 at 21:07

  No höh kun ovat menneet Muumikahvilan sulkemaan 🙁 Mulla on ollut myös tuo Hello Kitty -ravintola listalla jo pidempään, mutta en ole vielä sinne ehtinyt. Ensi kerralla täytyy ehdottomasti päästä sinne!

  • Mika / Lähtöportti

   18.12.2017 at 13:35

   Oli kyllä pettymys, kun tuo sinunkin mainostama Muumikahvila oli suljettu. Sen verran tuore tapaus, ettei uutta liikettä ollut vielä ehditty avata samalle paikalle Harbour Cityssä. Käy ihmeessä Hello Kittyllä ensi kerralla! Kuvan riisiruoka ei ollut kovin kummoinen, mutta kevätrullille tosiaan lämmin suositus 🙂

 4. Sisko

  18.12.2017 at 21:23

  On kyllä monipuolinen tuo Hongkong! Ehkä joskus itsekin pääsee kiertelemään enemmän noita Aasian maita.
  Budjettipostausta odotellessa. 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   19.12.2017 at 13:12

   Hongkong on todellakin käsittämättömän monipuolinen! Varsinaista budjettipostausta ei ole tulossa, mutta pakko myöntää, ettei tämä halvin mahdollinen reissu ollut. Huvipuistoista Disneylandin sisäänpääsy koko perheeltä (2 aikuista + 2 lasta) nykykurssilla yhteensä 238 euroa, Ocean Parkiin 155 euroa. Sisäänpääsyn hinnalla pääsee molemmissa kaikkiin laitteisiin niin monta kertaa kuin haluaa.

 5. Henna / Kulkutautiset

  19.12.2017 at 19:35

  Jee 🙂 Kohta päästään testaamaan, miten rattaiden kanssa elo ja olo Hongkongissa onnistuu. Tuolla Ocean Parkissa en olekaan koskaan ehtinyt käymään, ja taitaa jäädä tälläkin kertaa väliin, kun niitä päiviä ei niin loputtoman paljoa kuitenkaan ole. Hongkongin Disneyland sen sijaan on jäänyt itselleni vähän pettymyksenä mieleen. Ainahan nuo Disneypuistot ovat ihania, mutta tuo tuntui jotenkin pliisulta Floridan Disney Worldin jälkeen. Omasta metrosta kuitenkin superpropsit 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   20.12.2017 at 15:25

   Jee, kohta teillä on uusi Charlie Brown -astiasto! 😀 Kyllä siellä varmasti rattaidenkin kanssa pärjää, mutta jäi vaan mieleen että metrotunneleihin tuli käveltyä aika paljon portaita. Kun ei ollut tarvetta hisseille, niin niitä ei sitten tullut etsittyäkään. Hongkongin Disneyland on varmasti Floridaan verrattuna pliisu, kun se tuntui Pariisiin ja Tokioonkin verrattuna pienemmältä. Itse otin tämän pienemmän koon kuitenkin ihan positiivisena asiana, kun jäi aikaa nauttia päivästä rauhassa ja ehdittiin kiirehtimättä tehdä suurin piirtein kaikki mitä haluttiinkin. Disneylandin metrolinja Mikki Hiiri -vaunuineen on kyllä hauska 🙂

   • Henna / Kulkutautiset

    23.12.2017 at 10:05

    En oikeastaan kokenut pientä kokoa häiritsevänä, vaan asioiden viimeistelyä. Floridan puistossa oli jotenkin kaikki niin viimeisen päälle, mm. pensaina pomppivat Lumikki ja seitsemän kääpiötä ja ravintolassa voi tuli pöytään pienen seisovan Mikki Hiiren muotoisena. Jotenkin tuolla Hongkongin puistossa ei ollut näitä ns. viimeisiä silauksia niin paljoa, joilla ei sinänsä ole oikeastaan edes väliä, mutta tekevät kokemuksesta kuitenkin ihan mahtavan, kun tuntuu, että jokainen yksityiskohta on mietitty loppuun asti. Mutta voi tässä myös olla pientä ajatusvääristymää, sillä olen ollut 11-vuotias, kun olen viimeksi käynyt Floridan puistossa, ja nyt sitten aikuisiällä tuolla Hongkongissa.

    • Mika / Lähtöportti

     23.12.2017 at 11:25

     Itse en osannut tuollaista viimeistelyä niin paljoa kaivata, mutta uskon että olet oikeassa, Hongkongissa noita yksityiskohtia ei ole viilattu niin viimeisen päälle. Lisäksi esimerkiksi hahmot olivat tavattavissa vain tiettyihin aikoihin tietyissä paikoissa yhteiskuvia varten. Muistelen, että Pariisissa ja Tokiossa hahmot olivat vapaammin tavattavissa ihmisten joukossa liikkuen. Perusteellista vertailua varten pitäisi varmaan kiertää kaikki Disney-puistot peräkkäin, omat aiemmat kokemukset ovat vuosilta 2004 ja 2006 😀

     • Henna / Kulkutautiset

      26.12.2017 at 21:16

      Hmm. Maailmanympärimatka teemana käydä kerralla kaikissa Disney-puistoissa 😀 Teidän perhe on varmaan messissä?

     • Mika / Lähtöportti

      27.12.2017 at 17:04

      Todellakin messissä! Milloin mennään? 😀

 6. Anna | Muuttolintu.com

  22.12.2017 at 12:01

  Hongkongiin takaisin taas muutaman päivän päästä! En muuten tiennyt, että muumikahvila on suljettu, se oli meillä suunnitelmissa ensi kerralle. Lantaun köysirata täytyy myös käydä kokemassa. Hongkong on kyllä niin monipuolinen, sieltä löytyy kyllä lapsiperheillekin vaikka mitä! Samaan aikaan eksoottinen, mutta myös länsimaista meininkiä löytyy sitä kaipaavalle.

  • Mika / Lähtöportti

   22.12.2017 at 23:05

   Mahtavaa, että pääsette sinne heti uudestaan! Muumikahvila on valitettavasti suljettu, kokeilkaa vaikka Hello Kittyä lohdutuksena 😀 Mulla on Lantaun köysiradasta kertova postaus juuri kesken, katsotaan ehdinkö saada sen julkaistua ennen kuin olette siellä. Kannattaa ainakin harkita lasipohjaista Crystal Cabin -vaunua, hinta on vähän korkeampi mutta jono huomattavasti lyhyempi. Tykkään Hongkongissa valtavasti juuri tuosta, että se on sopiva sekoitus idän eksotiikkaa ja tuttua länsimaisuutta 🙂

 7. Kohteena maailma / Rami

  25.12.2017 at 1:57

  Mahtavia vinkkejä taas kerran! Veikkaan, että tulee lähiaikoina itselle tarpeeseen, sillä Hongkong on kiehtonut jo pitkään. Aikoinani olisin halunnut viedä poikani 11v synttärimatkalle Hongkongiin, mutta hän halusi sitten Floridaan. Hyvä reissu oli sekin kyllä.

  • Mika / Lähtöportti

   27.12.2017 at 17:10

   Kiitos Rami! Toivottavasti Hongkongin-suunnitelmat toteutuu, sillä uskon että viihtyisit! Tuolla on jokaiselle jotakin, joten varmasti tulisi upea reissu niin pienempien kuin isompien lasten kanssa tai ilman lapsia, ihan kuinka vaan 🙂 Ei Floridakaan yhtään pahalta kuulosta, Hongkongista löytyy enemmän itämaista ruokaa ja vähemmän alligaattoreita 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hongkong

Henkimaailman Hongkong

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Ensisilmäyksellä voisi luulla, että Hongkongissa palvotaan vain rahan kaltaisia maallisia asioita, mutta vilkkaalla kaupungilla on myös hengellinen puolensa. Tiesitkö miksi joidenkin pilvenpiirtäjien seinissä on aukkoja ja mitä opiskelijoiden pitää tehdä koulumenestyksensä varmistamiseksi?

Uskonnolla on tärkeä osansa hongkongilaisessa elämänmenossa. Pilvenpiirtäjien varjoihin jääneet buddhalaiset ja taolaiset temppelit tarjoavat hengähdyspaikkoja keskellä kiireistä kaupunkia. Ne eivät ole pölyttymään jääneitä muinaisjäännöksiä, vaan ahkerassa käytössä olevia rukoushuoneita. Itämaiset uskonnot ovat luonnollisesti pääosassa, mutta kaupungista löytyy myös kristillisiä kirkkoja ja islamilaisia moskeijoita.

Ennen temppelikierrokselle lähtemistä on hyvä ymmärtää, kuinka suuri merkitys henkimaailman asioilla on hongkongilaisten jokapäiväisessä elämässä. Fengshuita ei pidä sekoittaa uskontoihin, mutta sen opit ohjailevat hongkongilaista arkkitehtuuria mielenkiintoisella tavalla. Sir Norman Foster noudatti paikallisia oppeja suunnitellessaan HSBC-tornin (yllä olevassa kuvassa keskellä), jonka fengshuita onkin kiitelty vuolaasti. Sen sijaan teräväpiirteisellä Bank of China Towerilla (kuvassa vasemmalla) sanotaan olevan huono karma, mikä on johtanut sen ympäristössä toimivien yritysten epäonneen.

Hongkongin saaren liikekeskusta sijaitsee kapealla alueella vuorten ja meren välissä, mikä on fengshuin kannalta erinomainen tilanne. Energiaa ja hyvää onnea tuovien lohikäärmeiden uskotaan asuvan vuorilla, josta käsin ne käyvät merellä juomassa ja peseytymässä. Jotta pilvenpiirtäjät eivät peittäisi lohikäärmeiden reittiä, on joihinkin niistä tehty mielikuvituksellisia aukkoja, niin kutsuttuja lohikäärmeportteja. Fengshui-asiat eivät rajoitu pelkästään liikekeskustaan, sillä esimerkiksi Lantaun saarelle teemapuistonsa rakentanut Disney-yhtiö konsultoi fengshui-eksperttejä virheiden välttämiseksi.

Varsinaisiin uskontoihin pääsee parhaiten tutustumaan vierailemalla joissakin kaupungin monista temppeleistä. Vaikkei uskonasioita kokisi itselleen tärkeiksi, tarjoavat temppelivierailut hyvän mahdollisuuden kurkistaa paikalliseen kulttuuriin ja ihailla arkkitehtuuriltaan mielenkiintoisia rakennuksia. Alla on esitelty muutama kaupungin tunnetuimmista temppeleistä. Koska ne ovat hongkongilaisten ahkerasti käyttämiä palvontapaikkoja, pääsee niihin ilmaiseksi sisälle.



WONG TAI SIN

Uskonnon kaupallisuus on silmiinpistävää, kun saavumme Temple Mall -ostoskeskuksen alla sijaitsevalle Wong Tai Sinin metroasemalle. Ovien ulkopuolella päivystää suitsukkeiden myyjiä, jotka tuovat mieleen stadionien käsiohjelmakauppiaat. Häpeilemätön markkinameininki jatkuu temppelialueella, jonne kävellään lohikäärmepatsaiden vartioiman portin lävitse. Tarjolla on monenlaista rekvisiittaa uhrilahjoista ja amuleteista lähtien. Ennustajat palvelevat asiakkaita omissa kojuissaan.

Wong Tai Sin, toiselta nimeltään Sik Sik Yuen, on värikäs ja suitsukkeentuoksuinen kokemus. Ainakin oman vierailumme aikaan ihmisiä on liikkeellä huomattavasti enemmän, kuin missään muussa Hongkongin temppeleistä. Pääalttarin edustalla riittää kuhinaa, kun ihmiset heiluttavat suitsukkeitaan ja polvistuvat rukouksiin. Monet ravistavat pieniä tikuilla täytettyjä rasioita, kunnes niistä putoaa yksi numeroitu tikku ennustuksen saamista varten.

Lapset kiinnittävät huomiota temppelialueella oleviin eläinpatsaisiin, jotka esittävät kiinalaiseen horoskooppiin kuuluvia kahtatoista hahmoa. Eräs suurikokoinen mies haluaa nostaa tyttäret ilmaan valokuvan ottamista varten. Lieneekö tämäkin hyvää onnea tuova asia horoskooppipatsaan edustalla.


Alueelta löytyy pääalttarin lisäksi pari pienempää palvontapaikkaa sekä kiinalainen puutarha. Puutarha mutkittelevine siltoineen, itämaisine huvimajoineen ja lammikon kaloineen muistuttaa miltei elokuvan kulissia. Taustalla soiva rauhallinen musiikki täydentää kliseisen kokonaisuuden.



CHI LIN NUNNERY JA NAN LIAN GARDEN

Vierailu Chi Linin buddhalaisessa nunnaluostarissa on rauhoittava kokemus. Korkeiden talojen ja vilkkaiden autoteiden välissä sijaitseva luostari tuntuu keitaalta koruttoman betoniviidakon keskellä. Vaikkei tämä Kowloonin osa kuulukaan kaupungin ahtaimpiin, näkyy kolkkoja kerrostalojättiläisiä joka ilmansuunnassa. Kivenheiton päästä löytyy myös Plaza Hollywood -ostoskeskus sekä sen alla toimiva Diamond Hillin metroasema.


Ihailen luostarin tummia puurakenteita ja itämaisia yksityiskohtia. Väitetään, ettei rakennustyössä olisi käytetty lainkaan nauloja. Luostari jäljittelee yli tuhannen vuoden takaista Tang-dynastian tyyliä, mutta on hämmentävän uusi. Nykyiset rakennukset valmistuivat vasta parikymmentä vuotta sitten.

Kierrämme kauniilla sisäpihoilla ja lueskelemme englanniksi kirjoitettuja itämaisia viisauksia. Ilmapiiri on miellyttävä ja vaikka paikalla muutamia turisteja onkin, ei kukaan häiritse luostarin harrasta tunnelmaa. Jostain kuuluu hiljaisia rukouslauluja ja nenään leijailee suitsukkeiden tuoksua. Vesiallasta koristavat kukkaset. Luostarin vaikuttavaa pääalttaria hallitsevat kultaiset Buddha-patsaat. Muutamat paikalliset polvistuvat rukoilemaan niin pääalttarin kuin useiden sivualttareidenkin eteen.

Nunnaluostarin vieressä sijaitseva Nan Lian Garden on yksi Hongkongin tunnetuimmista puutarhoista. Näyttävän tornin ympärille levittäytyvä vesiallas on vierailumme aikaan tyhjennetty, mutta ilmassa leijuu kalojen tuoksu. Kierrämme suuremman lammen ympäri katselemaan maisemaa. Puiston alueelta löytyy myös muun muassa kiviin ja ruukkukasveihin liittyviä näyttelyitä sekä kasvisruokaravintola.



MAN MO

Hollywood Roadin varrella sijaitseva taolainen Man Mon temppeli lienee Hongkongin saaren tunnetuin palvontapaikka. Yksi kaupungin vanhimmista temppeleistä on suhteellisen pieni, mutta erittäin tunnelmallinen ja värikäs. Rakennus koostuu kolmesta salista, joista suurimmasta löytyvät kirjallisuuden jumala Manin ja sodan jumala Mon patsaat.

Katosta roikkuvat suitsukespiraalit täyttävät ilman savun tuoksulla. Temppelin värimaailma on voimakkaan punainen, eikä kultauksissa ole säästelty. Alttareita koristavat uhrilahjoiksi jätetyt kukat ja hedelmät. Erilaisia paperiesineitä poltetaan lahjoina tuonpuoleiseen. Varsinkin opiskelijat kaipaavat kirjallisuuden jumalan suojelusta. Temppelin nettisivuilla on yksityiskohtaiset ohjeet koulumenestystä varten tehtävästä rituaalista. Suitsukkeiden ja uhrilahjojen polttamisen sekä kirjojen siunaamisen jälkeen mennään kotiin syömään sipulia ja selleriä.



Yllä mainittujen temppelien lisäksi olen kertonut Lantaun suuresta Buddha-patsaasta ja Po Lin -luostarista jo aiemmassa postauksessa. Myös 10 000 Buddhan luostari on varmasti käymisen arvoinen, mutta sinne emme matkallamme ehtineet. Kaiken kaikkiaan Hongkongissa arvioidaan olevan noin 600 temppeliä tai pyhäkköä. Merkittävin palvonnan kohde on meren jumalatar Tin Hau, jolle on omistettu joko kokonaan tai osittain yli sata temppeliä. Tämä on merellisessä kaupungissa varsin ymmärrettävää, sillä erityisesti myrskyalttiilla vesillä työskennelleet kalastajat tarvitsivat tukea jumalilta. Vaikka kalastussaappaat olisivatkin vaihtuneet liituraitapukuihin, on henkimaailman asioilla edelleen vahva sijansa jokapäiväisessä elämässä. Tämä ei ainakaan vähennä Hongkongin kiehtovuutta matkakohteena.

Jatka lukemista

Hongkong

Kierros Kowloonin kaduilla ja markkinoilla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Hongkong jakautuu useaan eri osaan, joista tärkeimmät ovat mantereen puoleinen Kowloon ja Hongkongin saari. Kiinalaistunnelmia tarjoava ja paikoitellen rosoinenkin Kowloon tarjoaa mukavasti vastapainoa saaren puolella kimaltaville pilvenpiirtäjille.

Kaikki kertomisen arvoinen ei ole mahtunut edellisiin Hongkong-postauksiin, joten nyt on aika lähteä aistimaan Kowloonin tunnelmia. Kowloon on parin miljoonan asukkaan tiivis alue, josta on noin kolmenkymmenen kilometrin matka Uusien Territorioiden takana odottavalle manner-Kiinan rajalle.

Tätä kiehtovaa ja moni-ilmeistä Hongkongin osaa on vaikea tiivistää muutamaan sanaan. Päällimmäisenä tulee mieleen värikkäitä kiinalaisia kirjaimia hohtava neonkylttien sekamelska, jonka alla kulkee niin ihmisten kuin punaisten taksienkin virta. Rumien kerrostalokolossien ikkunoilla roikkuu pyykkiä ja seinissä pyörivät ilmastointilaitteiden tuulettimet.

Ruokakojujen houkuttimina roikkuu kokonaisena paahdettuja ankkoja. Nokkakärryt kiidättävät laatikoita kauppojen oville, rakennusmiehet tasapainoilevat bambusta kyhätyillä telineillä ja toimistotyöläiset kiiruhtavat metrotunneleihin. Temppeleiden pihoilla polvistutaan rukouksiin ja ilma peittyy suitsukkeiden savusta. Vastapainoksi löytyy myös kiiltävien ostoskeskusten ylellisiä liikkeitä, joissa paikalliset dollarit vaihtavat nopeasti omistajaa.

Kowloonin vilkkain alue on niemen eteläkärjessä sijaitseva Tsim Sha Tsui, jonka rantabulevardilta voi ihailla vastarannalla kohoavia Hongkongin saaren pilvenpiirtäjiä. Rannan lähistöllä on myös useita suuria museoita. Käännämme tällä kerralla pilvenpiirtäjille selkämme ja suuntaamme kohti pohjoista.

Ohitamme aluksi viiden tähden Peninsula-hotellin, joka kohoaa ylväästi uudempien rakennusten keskellä. Tämä Hongkongin vanhin hotelli tunnetaan asiakkaita odottavista Rolls-Royceistaan ja sen halvimmat huoneet irtoavat reilulla neljälläsadalla eurolla. Aristokraattisesta brittiaikojen tunnelmasta pääsee nauttimaan hieman pienemmälläkin budjetilla, jos kaupungin kuuluisin kello viiden tee kiinnostaa.

Jätämme teehetken väliin ja käännymme Kowloonin pääväylälle Nathan Roadille. Ostos- ja ruokailumahdollisuuksia pursuava kadun eteläosa tunnetaan lempinimellä Golden Mile. Taidan olla paikallisten räätäleiden mielestä huonosti pukeutunut, sillä innokkaita pukutarjouksia satelee oikealta ja vasemmalta. Jatkan päättäväisesti matkaa vanhoissa shortseissani, joiden taskut täyttyvät räätäliliikkeiden käyntikorteista.

Nathan Roadia ei tarvitse kulkea kuin parisataa metriä, kunnes vastaan tulee Peninsulan vastakohta. Pahamaineisen Chungking Mansionsin uumenista löytyvissä majataloissa on tarjolla kaupungin halvimpia huoneita. Synkän historian omaava jättimäinen rakennuskompleksi on varsinainen kansojen sulatusuuni, jossa voi hetkellisesti luulla olevansa Afrikassa tai jossain Intian suunnalla. Se on kuin oma useamman tuhannen asukkaan monikansallinen kaupunkinsa.

Chungking Mansionsin alimman kerroksen käytävillä myydään kaikkea mahdollista käytetyistä matkapuhelimista lähtien. Jostain syrjemmältä saisi luultavasti huumeita tai väärennetyn passin. Positiivisessa mielessä Chungking Mansions tunnetaan edullisten etnisten ravintoloiden keskittymänä. Tyydymme lyhyeen kierrokseen curryntuoksuisilla basaarikäytävillä. Valvontakameroiden täyttämä Chungking Mansions on vähitellen siistiytynyt, mutta sen myyttinen maine elää edelleen. Wong Kar-wain ohjaama menestyselokuva Chungking Express ei varsinaisesti kerro rakennuksesta, mutta sen alkuosan kohtauksia on kuvattu näillä käytävillä.

Nathan Roadin vilskettä voi paeta hetkeksi viihtyisän Kowloon Parkin vehreyteen. Muutaman sadan metrin päästä puistosta pohjoiseen löytyy Temple Street, joka herää iltaisin eloon kuuluisien yömarkkinoidensa ansiosta. Kojujen tarjontaan kuuluvat niin vaatteet, matkamuistot, lelut, korut kuin keramiikkakin.

Olennaisena osana yömarkkinoihin kuuluvat myös katukeittiöt, joiden muovituoleilla voi nauttia maistuvia aterioita edulliseen hintaan. Nenään työntyy herkullisia tuoksuja, kuten niin monella muullakin korkeiden rakennusten varjostamalla kadulla. Vaikka Temple Street onkin markkinakaduista suosituin, tulee vastaavia rihkamatoreja vastaan muuallakin Kowloonissa.

Nathan Roadin vartta pohjoiseen jatkettaessa saavutaan vilkkaalle Mong Kokin alueelle, joka tunnetaan muun muassa yöelämästään. Muutamat Mong Kokin ostosalueet käyvät kiinnostavista nähtävyyksistä, vaikkei aikomuksena olisi kuluttaa dollariakaan. Esimerkiksi Flower Market on useamman kadun käsittävä loputon kukkakauppojen rivistö ja Jade Market on erikoistunut vihertäviin korukiviin.

Lintujen viserrys täyttää ilman, kun saavumme Yuen Po Street Bird Gardeniin. Häkkilinnuilla on oma tärkeä paikkansa kiinalaisessa kulttuurissa ja niiden hoitaminen on erityisen suosittua eläkeikäisten miesten keskuudessa. Heillä on tapana kokoontua puistoon viettämään aikaa rakkaiden lemmikkiensä kanssa. Miehet uppoutuvat korttipeliin samalla, kun linnut visertävät puiden oksille nostetuissa häkeissään. Myyntikojuista löytyy muun muassa käsityönä valmistettuja häkkejä sekä linnunruoaksi tarkoitettuja eläviä heinäsirkkoja. Pieni lintupuisto tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden tutustua paikalliseen elämään.

Eräs Hongkongin kummallisimmista markkinoista on Goldfish Market. Fengshui-oppien mukaan kotiin kannattaa sijoittaa akvaario, jossa ui hyvää onnea tuovia kultakaloja. Tung Choi Streetin pohjoisosasta ja sen ympäristöstä löytyy hämmästyttävä akvaarioliikkeiden keskittymä, josta voi hankkia niin kaloja kuin kilpikonniakin. Pienet kalat on sullottu vedellä täytettyihin muovipusseihin, joita on asetettu näytteille kadun varteen.

Muun Hongkongin tavoin Kowloon on turvallista aluetta, jossa voi vaellella huolettomasti ympäristöä ihmetellen. Kaupunki ei nuku koskaan ja siellä voi aistia niin paikallista elämää kuin kiinalaisen kulttuurin eksotiikkaakin. Seuraavassa postauksessa kurkistetaan temppeleihin, joista Wong Tai Sin ja Chi Lin -nunnaluostari kuuluvat Kowloonin merkittävimpiin nähtävyyksiin.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja