Seuraa somessa

Italia

Antiikin kaikuja Pompejissa

Julkaistu

-

Kauan sitten tulivuorenpurkauksessa tuhoutunut Pompejin kaupunki kuuluu Euroopan hämmästyttävimpiin arkeologisiin nähtävyyksiin. Erityisen vaikutuksen tekee alueen koko – kyseessä kun todellakin on kokonainen kaupunki.

Pompeji eli Pompeiji oli aikoinaan kukoistava roomalainen kaupunki, mutta sen kohtaloksi koitui läheisen Vesuviuksen purkaus vuonna 79 eli lähes kaksituhatta vuotta sitten. Talot asukkaineen peittyivät paksun tuhka- ja laavakerroksen alle, minne ne jäivätkin pitkäksi aikaa. Unohdetun kaupungin rauniot löydettiin vasta 1700-luvun puolivälissä, minkä jälkeen arkeologisia kaivauksia on tehty vaihtelevin menetelmin. Työ on edelleen pahasti kesken.


Saavumme Pompei Scavin asemalle Circumvesuviana-junalla, joka kulkee hitaasti mutta varmasti Napolin ja Sorrenton välillä. Asemalta on lyhyt kävelymatka Porta Marinan portille, joka on yksi arkeologisen alueen kolmesta sisäänkäynnistä. Lähistöllä on myös maksullinen pysäköintialue autoilijoille, mutta ainakin meille juna tuntuu tällä kerralla kätevimmältä kulkuvälineeltä. Lippuluukulla ei ole lokakuisena arkipäivänä juurikaan jonoa, mutta vilkkaimmalla turistikaudella liput kannattaa hankkia etukäteen TicketOnen nettisivuilta.


Pompejista saisi luultavasti eniten irti opastetulla kierroksella, sillä kiviseinien tarinat eivät noin vain aukea ohikulkijoille. Oppaiden taso vaihtelee kuitenkin käsittääkseni paljon, emmekä lasten kanssa edes harkitse mihinkään ryhmään liittymistä. Toinen hyvä vaihtoehto on ääniopas eli audio guide, mutta päätämme tyytyä opaskirjaan sekä netistä löytyvään lisätietoon. Internet tosin toimii alueella vaihtelevasti.


Rauniokaupunki kiinnostaa lapsiakin yllättävän paljon, sillä ympäristö saa mielikuvituksen laukkaamaan ja on hauska miettiä, millaista elämää Pompejissa on parituhatta vuotta sitten eletty. Rakennusten käyttötarkoitusten arvailu ja pihoille kurkkiminen innostavat pari tuntia, minkä jälkeen alakoululaiset alkavat vähitellen läkähtyä Pompejin loputtomalta tuntuvaan laajuuteen.


Totta puhuen ehdin nähdä itsekin raunioita kerrakseen ja taivallus alkaa tuntua aikuistenkin jaloissa. Pompejiin kannattaa varautua vähintäänkin vesipullolla ja hyvillä kengillä. Lokakuinen lämpötila on onneksi auringonpaisteesta huolimatta maltillinen, joten helle ei haittaa epätasaisilla kaduilla kävelemistä.


Vierailu Pompejissa vaatii reilusti aikaa. Parissa tunnissa ehtii päästä vasta alkuun, ja aiheesta innostuneet saavat kulumaan raunioilla varmasti kokonaisen päivän. Alue sykähdyttää niin kokonsa kuin hyvin säilyneiden osiensa ansiosta. Muinainen Pompeji jakautuu nykyaikaisella kartalla yhdeksään kaupunginosaan, joista ehdimme käydä kolmessa, emmekä näe niistäkään kuin osan. Näin siitäkin huolimatta, että kävelemme useampia kilometrejä ja vietämme alueella lopulta yli neljä tuntia.


Tuntuu siltä, ettemme ehtineet saada kuin maistiaisen alueen tarjonnasta, vaikka toisaalta näimmekin useita mielenkiintoisia kohteita. Alla on lueteltu oman kierroksemme kymmenen kohokohtaa.


1. FORUM

Pompejin keskus oli monen muun kaupungin tavoin tori eli Forum, jonne ei ole kovin pitkä matka Pompei Scavin rautatieasemalta tultaessa. Forumilla järjestettiin markkinoita ja sen laidalla oli tärkeitä hallintorakennuksia.2. BASILICA

Forumia ympäröivistä rakennuksista mahtavin oli Basilica, jota käytettiin oikeustalona. Jykevät tiilipylväät ovat jakaneet rakennuksen kolmeen laivaan.3. APOLLON TEMPPELI

Forumin ympärillä sijaitsi myös uskonnollisia pyhäköitä. Apollon temppeli on yksi Pompejin vanhimmista rakennuksista.4. VILJAVARASTOT / GRANAI DEL FORO

Forumin laidalla oli viljavarastoja, joiden tiloissa käytiin myös hedelmä- ja vihanneskauppaa. Nyt rakennuksiin on kerätty tuhansista esineistä koostuva arkeologinen kokoelma. Esimerkiksi ruukkuja on valtavasti, mutta huomio kiinnittyy lasiarkuissa makaaviin hahmoihin, jotka ovat kipsivaloksia Pompejin katastrofissa kuolleista ihmisistä. Mieleen jäävät erityisesti pieni lapsi sekä kerälle kiertynyt koira.5. MYSTEERIEN HUVILA / VILLA DEI MISTERI

Mysteerien huvila sijaitsee hieman syrjässä muusta kaupungista, hautausmaan ohi kulkevan Via delle Tomben päässä. Huvilan sisällä on muun muassa hyvin säilyneitä punasävyisiä maalauksia.6. VETTIIN TALO / CASA DEI VETTII

Yksi Pompejin ylellisimmistä taloista kuului Vettiuksen veljeksille, jotka vaurastuivat kauppiaina. Seinillä on paljon freskoja. Talo oli vierailumme aikaan suljettu, joten emme tällä kerralla päässeet ovensuuta pidemmälle.7. HAAVOITTUNEEN KARHUN TALO / CASA DELL’ORSO FERITO

Haavoittuneen karhun talo on saanut nimensä sisäänkäynnin luona olevasta mosaiikista. Sisällä voi käydä ihailemassa huolella restauroituja mosaiikkeja ja freskoja.8. STABIAEN KYLPYLÄ / TERME STABIAE

Kylpylöillä oli tärkeä osa roomalaisessa kulttuurissa ja niitä oli Pompejissakin useampia. Stabiaen kylpylä on säilynyt hämmästyttävän hyvin ja sen sisätiloissa voi tutustua useampaan huoneeseen.9. SUURI TEATTERI / TEATRO GRANDE

Suuri teatteri toimi komedioiden ja tragedioiden näyttämönä. Se rakennettiin noin vuonna 150 eKr. rinteeseen, joka soveltui hyvin katsomon alustaksi.10. VIA DELL’ABBONDANZA

Pompejin pääkatu lähtee Forumilta ja kulkee lähes koko kaupungin halki. Sen varrella oli muun muassa kauppoja ja leipomoita. Asunnot sijaitsivat liikehuoneistojen yläkerrassa.Emme todellakaan nähneet läheskään kaikkea. Muita Pompejin merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat muun muassa amfiteatteri, eroottisista seinämaalauksistaan tunnettu bordelli, Forumin kylpylä, Faunin talo sekä Pakolaisten puutarha, jossa uhrien kipsivalokset ovat alkuperäisillä sijoillaan.


Seuraavalla kerralla valmistautuisin paremmin ja suunnittelisin etukäteen tärkeimpien kohteiden kautta kulkevan reitin. Alueen laajuutta on vaikea ymmärtää, ennen kuin sen näkee omin silmin. Esimerkiksi Mysteerien huvilalta on kahden kilometrin taival alueen toisessa laidassa sijaitsevalle amfiteatterille. Matka on siis melkein sama kuin Helsingin Olympiastadionilta Stockmannille, mutta Pompejin kadut ovat epätasaisempia ja rauniokaupungissa täytyy turvautua kympin ratikan sijasta jalkapatikkaan.

Rauniokaupungin palvelut ovat melko vaatimattomat. Ravintolatarjonta alueen sisällä rajoittuu yhteen pienehköön tilaan, jossa toimii sekä pikaruokahenkinen ravintola että kahvila. Tunnemme itsemme onnekkaiksi, kun löydämme nopeasti vapaan pöydän neljälle. Matkailijamäärä on lokakuisena iltapäivänä mielestäni varsin kohtuullinen, mutta kesäaikaan tungosta lienee huomattavasti enemmän.


Pompeji on yllättävän mielenkiintoinen kokonaisuus, vaikkei antiikin historia olisikaan kovin lähellä sydäntä. Tuntuu hämmästyttävältä, kuinka hyvin muinainen kaupunki on tuhkan alla säilynyt, ja kuinka katuja pitkin kävellessä voi kuvitella Pompejin yhä eläväksi.


Palaisin mielelläni Pompejiin toisenkin kerran. Toisaalta olisi kiinnostavaa tutustua myös Herculaneumin raunioihin. Samassa purkauksessa tuhoutuneen naapurikaupungin jäännökset ovat säilyneet kuulemani mukaan vielä Pompejiakin paremmin, mutta matkailijoita on selvästi vähemmän. Herculaneum on välttynyt suurimmilta turistimassoilta, koska se on huomattavasti Pompejia pienempi.


Pompejin kaivaukset jatkuvat edelleen, sillä tutkimukset ovat vielä suurella osalla alueesta pahasti kesken. Esille saatujen muinaismuistojen säilyttämisessä on haasteensa, sillä muun muassa vilkas turismi, valo, ilmansaasteet sekä kosteus uhkaavat tuhkasta esiin kaivettua kaupunkia. Toivottavasti Pompeji kestää, sillä kierros rauniokaupungissa tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman antiikin historiaan.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

4 Comments

 1. Noora | Kerran poistuin kotoa

  19.12.2019 at 20:23

  Pompeijissa en ole vielä käynyt, mutta ehdottomasti kuuluu pakko päästä -listalle. Varmasti saisin siellä vietettyä pitkän tovin. Näyttää siltä, että kuumimman turistikauden ulkopuolella väkeä on paikalla maltillisesti, joten pitää itsekin yrittää suunnata sinne vaikka keväällä tai syksyllä. Italiassa en muutenkaan ole pariin vuoteen käynyt ja sain sulta niitä hyviä vinkkejä jo sinne pohjoisemmaksi, joten ehkä pitää suunnitella sinne vähän pidempikin retki 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   19.12.2019 at 23:13

   Suosittelen, uskon että tykkäisit Pompeijista. Kesällä saattaa olla tosi kuumaa ja ahdasta, joten kevät tai syksy toimii varmasti paremmin. Kyllä tuolla lokakuussakin oli paikoitellen aika paljon porukkaa, mutta toisaalta varsinkin syrjemmällä sai kulkea ihan rauhassa. Ja tosiaan, Italia on aina hyvä idea, ja koska sulla on jo toinen jalka melkein pohjoisen järvillä ja vuorilla, niin miksei sieltä voisi jatkaa tuonne etelään myös 🙂

 2. Olen käynyt Italiassa vain Roomassa. Napoli ja Pompeji kiinnostaisi kyllä kovasti. Etäisyys alkaa olla kuitenkin jo sen verran suuri, että alle viikon matka on liian lyhyt.

  • Mika / Lähtöportti

   22.12.2019 at 22:16

   Suosittelen kyllä Napolia, Pompejia ja samalla koko tuota seutua, johon kuuluu mm. Amalfin rannikko, Sorrento sekä Caprin, Ischian ja Procidan saaret. Aikaa kannattaa tosiaan varata riittävästi, sillä meillekin kuusi yötä tuntui noilla kulmilla kovin vähältä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Syysmyrskyä ja mustekalaa kauniissa Tellarossa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vierailimme Italiassa viettämämme syysloman aikana Tellarossa, joka kuuluu maan kauneimpien kylien I Borghi più belli d’Italia -listalle. Kylä hurmasi harmaanakin päivänä ja maistoimme myös Tellaron tunnuseläintä mustekalaa.

Perillä meitä odottaa hiljaisuus. Olemme ajelleet kukkuloille kohonnutta pientä rannikkotietä Lericistä Tellaroon, jonka yläpuolella sijaitseva parkkipaikka on lähes autio. Sateessa kastuneen kyltin mukaan maksullinen pysäköintiaika on loppunut jo syyskuussa, joten en joudu kaivamaan kolikoita esille. Hiljaisuus tuntuu hyvältä, koska tie oli tarpeeksi kapea ja mutkikas jo näin ilman suurempaa liikennettä. 

tellaro_19


Pysäköintialueen lähistöltä lähtee pitkä portaikko alas kylän keskustaan. Suuntaa näyttävä kyltti on päässyt ruostumaan ja sitä peittävät köynnöskasvit.

tellaro_18

Siistin portaikon varrella riittää kukkaistutuksia ja muuta kasvillisuutta. Myös ruskan värit näyttävät tekevän tuloaan tänne eteläiseen Eurooppaan. Laskeudumme kivimuurin ja vanhojen rakennusten välistä tasaiselle kadulle, jonka varrella on pari ravintolaa ja baaria. 

tellaro_16


Tellaro on osa Lericin kuntaa, jossa mekin majoitumme viikon ajan. Lericin keskustasta on vain reilut kolme kilometriä Tellaroon ja matkan voisi taittaa myös patikointireittiä pitkin, mutta se jää meiltä kokeilematta. Edellinen yö on ollut myrskyisä ja ukkonenkin on jyrissyt Ligurianmeren yllä. Ennuste ei lupaa juurikaan parempaa säätä, mutta iloitsemme siitä, että sade on tauonnut hetkeksi.

tellaro_14


Ohitamme hiljaiset ravintolat ja suuntaamme kapeille kujille. Tellaron keskusta on vierailumme aikaan lähes autio, sillä liikkeellä näyttäisi olevan vain yhteensä kymmenkunta turistia. Vastaan tulee myös pari paikallista, jotka kiirehtivät määrätietoisesti kohti päämääräänsä.

tellaro_13


Pittoreskit kujat tarjoavat juuri sellaista pikkukylän kauneutta, mitä Italialta sopii odottaakin. Seinien pastellivärit on valittu hyvällä maulla ja ikkunoita suojaavat perinteiset luukut. Katulamput sopivat postikorttimaiseen näkymään, mutta kukaan ei ole sentään ripustanut tällaisella säällä pyykkejä kuivumaan.

tellaro_12


Yksi Tellaron erikoisuuksista on nimellä Sotto-Ria tunnettu käytävä, joka rakennettiin 1300-luvulla suojaksi saraseenien, katalaanien ja muiden katalien merirosvojen hyökkäyksiä vastaan. Suojaisen käytävän ikkuna-aukoista voi tähystää alapuolella olevaan satamaan sekä merelle päin. Muinoin täältä kuulemma kaadettiin kiehuvaa öljyä vihamielisten vieraiden niskaan. Ikivanha kivilattia on koristeltu tähdillä ja muilla kuvioilla.

tellaro_11


Astumme ruosteisen portin läpi käytävälle, joka jatkuu noin seitsemänkymmenen metrin päähän. Lopulta käytävä muuttuu hämäräksi ja toteamme sen umpikujaksi. Tällaiset paikat kertovat omalla kiehtovalla tavallaan pienen rannikkokylän pitkästä historiasta.

tellaro_17


Tellaron kapeat kujat johtavat kuvaukselliseen satamaan, jonka veneet on nostettu järkevästi kuivalle maalle. Navakat tuulenpuuskat iskevät vasten kasvoja ja vaahtopäiset aallot lähestyvät rantaa. 

tellaro_08


Aallot roiskahtelevat näyttävästi tummia rantakallioita vasten ja veden liikkeitä on lähes lumoavaa seurata. Katselemme pitkään kuohuvaa merta ja nautimme kylän hiljaisuudesta. Kostea ilma tuntuu miellyttävän lämpimältä, sillä elohopea on kohonnut lähelle kahtakymmentä astetta.

tellaro_07


Kirkon kulmalta lähtee pieni kivetty kävelypolku, joka seuraa hetken rantaa ja päättyy pian umpikujaan. Tarjolla on kuitenkin taas uuteen ilmansuuntaan avautuva myrskyisä merimaisema. 

tellaro_09


Ohitamme sataman ja kierrämme sen toiselle puolelle sisämaan kujia pitkin. Sataman läpikin voisi kävellä, mutta se olisi tällä säällä riskialtis ratkaisu. Osa aalloista kuohuu pitkälle kohti kylää.  

tellaro_03


Niemen kärkeä koristavan San Giorgion kirkon ovet on laitettu vierailupäivänämme säppiin, mutta katselemme rakennusta ulkopuolelta. Näin syysmyrskyn tuivertaessa voi miettiä kuuluisinta Tellaroon liittyvää legendaa.

tellaro_04


Keskiaikainen tarina liittyy rannikolla mellastaneisiin merirosvoihin, joita vastaan Tellarokin oli varautunut jatkuvalla vartioinnilla. Tähystäjä kuitenkin nukahti pahaksi onnekseen juuri sellaisena myrskyisänä yönä, jolloin piraatit olivat saapumassa. Tellaron pelasti jollain keinolla kirkontorniin päätynyt suuri mustekala, joka soitti lonkeroillaan kelloja ja herätti kylän väen puolustautumaan.

tellaro_10


Tarinan kuvaamaa tapahtumaa juhlitaan vuosittain elokuisilla festivaaleilla, joiden pääaktiviteettina on mustekalojen syöminen. Tämä kuulostaa hieman nurinkuriselta tavalta kunnioittaa Tellaron suurta sankaria, mutta ruoat ovat varmasti herkullisia. Erilaisia mustekalakuvioita vai nähdä kylässä ympäri vuoden. Tellaron mustekalalegendasta ja kahdestakymmenestä muusta kiehtovasta italialaiskylästä voi lukea Heli Pekkarisen kirjasta Kylässä Italiassa.

tellaro_06


Pysähdyn vielä ihailemaan Tellaron kauniinvärisiä taloja, rantakallioita sekä ylös nostettuja värikkäitä veneitä. Tellaro on varsin kompakti kylä, jonka kujille on vaikea eksyä kovin pitkäksi aikaa. Kyseessä on suorastaan hurmaava paikka, jonka kauneutta edes harmaa syyspäivä ei onnistu latistamaan. 

tellaro_05


Kesäinen auringonlasku voisi olla täällä ikimuistoinen elämys, mutta syksyinen arkipäivä luo Tellaroon omanlaisensa kiehtovan tunnelman. Saamme koko kylän ikään kuin itsellemme ja voimme aistia rauhassa, kuinka värikkäät seinät ja kujien kivet huokuvat pitkää historiaa. Tästä huolimatta Tellaro on edelleen myös elävä asuinpaikka, joka toimii kotina yli tuhannelle ihmiselle. 

tellaro_20


Rannan pärskeet iskevät ajoittain yllättävän korkealle, mutta selviämme kuivin jaloin takaisin sisämaan kujille. Suunnistamme kohti La Barca -nimistä ravintolaa, jonka näimme ohimennen ennen kujasokkeloon sukeltamistamme. Ajoitus on sopiva, sillä ehdimme pöytään ennen lounasajan päättymistä ja rankkasateen alkamista. Olemme saapuessamme koko ravintolan ainoat asiakkaat. Lisäksi paikalle tulee pian jälkeemme yksi suomalainen pariskunta. He aterioivat meitä nopeammin ja poistuvat, ennen kuin ehdin kysyä ovatko hekin lukeneet Helin kirjan vai päätyneet jostain muusta syystä tähän syrjäiseen kylään.

tellaro_01


Terassin ulkopöydistä olisi hieno maisema, mutta olemme nyt tyytyväisiä katosta päämme päällä. Maistamme alkupalaksi totta kai mustekalaa, joka onkin värikkäine lisukkeineen herkullista. Siirrymme seuraavaksi pastaan, ja vaikka oma rapuja sisältävä gnocchetti-annokseni onkin ihan kelvollinen, uskon tyttären peston olleen vielä parempaa. Pesto on täällä päin Italiaa suosituin pastakastike ja se osataan siksi tehdä poikkeuksellisen hyvin. Lounas täydentyy vielä sorbeteilla sekä kahvilla ja olemme ateriaan todella tyytyväisiä.

tellaro_02


Mukava tarjoilija osaisi englantiakin, mutta juttelen hänen kanssaan mieluummin italiaksi. Saan kuulla, kuinka kylä on hiljentynyt vasta äskettäin syyskuun loppuessa. Kesäkaudella on paljon vilkkaampaa, mutta nyt monet majoituspaikoista on suljettu talveksi. Tellaro ei häviä kauneudessa melko lähellä sijaitseville Cinque Terren kylille, vaikka matkailijamäärät ovatkin moninkertaisesti maltillisempia.

tellaro_15


Kiipeämme tihkusateessa portaita pitkin takaisin parkkipaikalle. En missään vaiheessa epäillyt Tellaron lumovoimaa, mutta kylä pääsi silti yllättämään positiivisesti. Jos lapsikin kertoo vieläpä kysymättä pitävänsä Tellarosta, täytyy tässä paikassa olla jotain erityistä.

Lue myös koko matkasta kertova juttuni Syyslomaviikko Ligurian rannikolla sekä Lericiä kuvaava Lerici – kylä Runoilijoiden lahden rannalla.  

Jatka lukemista

Italia

Lerici, kylä Runoilijoiden lahden rannalla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Majoituimme Italiaan suuntautuneella syyslomamatkallamme viikoksi Lericiin, josta teimme retkiä muihin Ligurian rannikon kyliin ja kaupunkeihin. Myös itse Lerici on todella miellyttävä paikka, jossa saimme nauttia kauniista sunnuntai-iltapäivästä ilman ruuhkia.

Ensimmäisenä Lericin kylällä tulevat vastaan värit, jotka ovat juuri niitä mitä Italiassa sopiikin odottaa. Vanhoilla kiviseinillä näkyy terrakotan sävyjä, murrettua keltaista, oranssia sekä punaista. Ikkunaluukkujen suhteen on taidettu tehdä yhteistilaus koko kylälle, sillä niin yhtenäisen vihreitä ne ovat.

lerici_07


Kapea kuja johtaa rantakadulle, jonka toisella puolella erilaiset paatit keikkuvat Lericin viihtyisässä pienvenesatamassa. Pidämme sunnuntai-iltapäivän leppoisasta ilmapiiristä ja päätämme olla kiirehtimättä minnekään. Yksi matkapäivä on hyvä rauhoittaa tänne ”kotikylälle” ja nauttia pyhäpäivästä samaan tapaan kuin italialaisetkin täällä tekevät.

lerici_15


Rannan tuntumassa on käynnissä jonkinlaiset antiikkimarkkinat, mutta emme yritäkään tehdä löytöjä vaan katselemme mieluummin merelle päin. Pienvenesatamaa reunustaa tyypillinen italialainen rantabulevardi, jota pitkin kelpaa tehdä sunnuntaikävelyitä tai käydä näyttäytymässä ennen päivällisaikaa. Keskustan pohjoispuolella on pari hiekkarantaa ja niiden ohitse voisi taivaltaa vaikka parin kilometrin päässä sijaitsevaan San Terenzon kylään.

lerici_01


Italiassa ei ole käytetty katujen ja aukioiden nimeämisessä liiemmälti mielikuvitusta, vaan ympäri maata löytyy satoja samannimisiä katuja sekä aukioita. Niinpä täälläkin Via Roma kääntyy Piazza Garibaldille, joka on Lericin selkeä keskus. Laajaa aukiota reunustaa viehättävä talorivistö ja harmaa kirkontorni kurkottaa palmujen yläpuolelle.

lerici_10


Sunnuntai-iltapäivän sää on lähes täydellinen, sillä auringonpaiste saa parikymmenasteisen ilman tuntumaan todellista lämpimämmältä. Mereltä puhaltava tuuli on kesäisen kevyt, vaikka eletäänkin jo lokakuun puoltaväliä. Kiertelemme hetken kujalta toiselle, kunnes on jo aika etsiä lounasravintolaa.

lerici_17


Italia kuuluu niihin maihin, joissa lounasta tarjoillaan vain tiettyyn kellonaikaan. Useimmat kunnon ravintolat avautuvat puoli yhden maissa ja vaikka aukioloajoissa onkin pieniä eroja, on varminta hakeutua pöytään pian yhden jälkeen. Päädymme hetken kierreltyämme La Conchiglian terassille, jonka reunalla on sopivasti tilaa.

lerici_12


Pöytämme on erinomainen rantaa pitkin kulkevien ihmisten seuraamiseen. On hauska huomata kuinka useimmat koirat kulkevat kuuliaisesti ilman hihnaa, mutta villeimmät taaperot on laitettu valjaisiin. Italialaiset tuntevat Lericin kauneuden melko hyvin ja jotkut ovat hankkineet sieltä jopa kakkosasunnon, mutta ulkomaalaisia matkailijoita ei ainakaan enää lokakuussa näy juuri lainkaan. 

liguria_pesto


Viihdymme La Conchigliassa hyvin. Pestokastikkeen kera tarjottu trofie-pasta on näillä kulmilla suosittua perinneruokaa, joka vie lähes kielen mennessään. Näin meren äärellä täytyy kokeilla myös grillattua mustekalaa, joka sekin maistuu erinomaisesti. Seuraamme sivusilmällä, kuinka viereisen pöydän pikkulapset hotkivat simpukoiden kera tarjotut spagettiannoksena hyvällä ruokahalulla. Sitten onkin aika lähteä juoksentelemaan sataman pulujen perässä. Vanhemmat saavat komentaa vauhdikasta Tommaso-poikaa moneen kertaan, sillä heillä on meneillään tyypillinen tuntikausia kestävä sukulounas.

lerici_09


Lähdemme ateriaan tyytyväisinä maleksimaan kohti kylää vartioivaa keskiaikaista linnoitusta. Suuntaamme vanhoille kujille, joita kutsutaan täälläpäin Italiaa nimellä carruggi.

lerici_08


Ylämäkeä on jonkin verran, mutta taival taittuu mukavasti ympäröivää kauneutta ihastellen. Pittoreskien talojen välistä aukeaa välillä maisemia yhä alemmaksi jäävään kylään sekä kuvaukselliselle merenlahdelle.

lerici_02


Sisäänpääsy linnoitukseen maksaa aikuisilta vitosen ja on lapsille ilmainen. Sisätiloissa ei ole tällä hetkellä käynnissä minkäänlaista näyttelyä, joten nähtävää ei ole juuri lainkaan.

lerici_06


Kuljemme autioiden salien halki ja kurkistamme Pyhän Anastasian kappeliin. Kaunis pieni kappeli on omistettu paikalliselle marttyyrille.

lerici_03


Linnoituksen ehdoton päänähtävyys on kattotasanne, jolta kelpaa ihailla maisemia joka suuntaan. Edessämme näkyvää merialuetta kutsutaan Runoilijoiden lahdeksi, koska alueella on historian saatossa viihtynyt useampikin kuuluisa kynäniekka. Ympäristö näyttää kieltämättä inspiroivalta taiteen luomiseen. Koko merenlahti pikku kylineen on todella kaunis. Lahden toisella laidalla erottuu Portovenere, kun taas La Spezia jää niemen taakse piiloon.

lerici_18


Etruskien perustamalla Lericillä on pitkä historia, joka ulottuu kauas ennen ajanlaskumme alkua. Linnoitus sai alkunsa 1100-luvun puolivälissä, minkä jälkeen sitä laajennettiin ja muokattiin useamman sadan vuoden ajan. Pisalaiset ja genovalaiset taistelivat keskiajalla kiivaasti Lericin hallinnasta, minkä jälkeen kylä jäi lopulta viimeksi mainittujen haltuun. Nykyiseltä kartalta Lerici löytyy niukasti Ligurian puolelta, vain muutaman kilometrin päästä Toscanan rajasta.

lerici_05


Palaamme linnoituskukkulalta alas samaa kujaa pitkin kuin tulimmekin, mutta pysähtelemme vielä moneen kertaan ihailemaan kuvauksellisia taloja. Seinien maalipintojen epätasaisuus miellyttää silmää ja rakennuksissa on hauskoja pikku yksityiskohtia koristeellisista ovenkolkuttimista lähtien. 

lerici_11


Suunnistamme Piazza Garibaldin laidalla sijaitsevaan gelateriaan ostamaan jäätelöä. Kuinka ollakaan, Tommason sunnuntailounas on tällä välin päättynyt ja hauska vesseli on täällä jäätelötötterö kourassaan. Itse olen tottunut syömään jäätelöni kupista ja mauksi valitsen nyt suosikkiani amarena-kirsikkaa. Nautimme jäätelöt varjoisalla kujalla, jota pitkin lähtisi viitan perusteella vaelluspolku Tellaron kylän suuntaan. Patikointimahdollisuuksia olisi Lericin ympäristössä enemmänkin.

lerici_04


Kurkistamme aukion laidalla kohoavaan pieneen kirkkoon. Viisisataa vuotta vanha Oratorio di San Rocco näyttää kauniilta. Käyn sytyttämässä kynttilän samaan tapaan kuin monessa muussakin ulkomaisessa kirkossa. 

lerici_14


Lerici sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä La Spezian satamakaupungista. Meille löytyi parkkipaikka majoituksen puolesta, mutta sain käsityksen, että pysäköinti saattaa olla vaikeaa varsinkin kesäkaudella. Lericiin pääsee La Speziasta käsin paikallisbussilla ja myös Cinque Terren lautat kulkevat Lericiin satamaan.

lerici_16


Lerici ja esimerkiksi samaan kuntaan kuuluva Tellaron kalastajakylä tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseville Cinque Terren kylille. Siinä missä syystäkin supersuosittu Cinque Terre pursuaa turisteja, voi Runoilijoiden lahden itärannalla nauttia paljon hiljaisemmista tunnelmista. Lerici on myös hyvä tukikohta retkille, vaikkakin Cinque Terreen tutustumista ajatellen La Spezia tai Levanto ovat vielä kätevämpiä. Oli joka tapauksessa mukavaa viettää aikaa Lericissä ja nauttia kylän tunnelmasta varsinkin leppoisana sunnuntai-iltapäivänä. Hyvin tuntui viihtyvän Tommasokin.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja