Seuraa somessa

Italia

Sisilian mainiot maut – kokeile ainakin näitä

Julkaistu

-

Välimeren suurin saari Sisilia on mainio kohde ruokamatkalle. Tutustuin paikalliseen kulttuuriin maistelemalla kesäkuisella reissullamme erilaisia klassikkomakuja, joista esittelen nyt 15 tärkeintä.

Italian ruokakulttuuri on monipuolinen ja kaikkea muuta kuin yhtenäinen. Saapasmaan eri osissa syödään erilaisia ruokia ja nautitaan erilaisista mauista. Yhteen lauseeseen tiivistettynä italialainen keittiö perustuu ensiluokkaisiin lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin sekä yksinkertaisuuteen. Tämä pätee myös värikkään historian läpikäyneessä Sisiliassa, joka on imenyt vaikutteita monista Välimerta reunustavista maista. Valloittajakansat arabeista lähtien ovat jättäneet oman jälkensä ruokakulttuuriin, jossa on piirteitä myös esimerkiksi Pohjois-Afrikasta ja Kreikasta. Tässä oma muistilistani siitä, mitä nimenomaan Sisiliassa kannattaa maistaa.



PASTA ALLA NORMA

Pastalla on sisilialaisessa keittiössä tärkeä asema. Saaren kuuluisin pasta-annos Norma on saanut nimensä catanialaisen säveltäjän Vincenzo Bellinin oopperasta. Norman herkullinen kastike perustuu munakoisoon, ricotta-juustoon ja tomaatteihin. Norma tarjotaan yleisimmin spagetin kera, mutta kokista riippuen voidaan käyttää myös muita pastatyyppejä. Norma löytyy Sisiliassa lähes jokaisen ravintolan listalta ja pidän siitä paljon itsekin.



PASTA CON LE SARDE

Toinen Sisiliasta lähtöisin oleva klassikkopasta perustuu sardiineihin, joiden lisäksi kastike sisältää muun muassa anjovista, sipulia, sahramia ja fenkolia. Hieman eksoottiselta kuulostavan reseptin uskotaan olevan yli tuhat vuotta sitten eläneen arabialaisen kokin kehittämä. Tämä ruokalaji vaatii ehkä hieman totuttelua eikä noussut omaksi suosikikseni, mutta kokeilemisen arvoinen se silti ilman muuta on.



CAPONATA

Sisiliassa syödään ehkä yllättävänkin paljon kasvisruokia, joista tunnetuin lienee caponata. Italialaiseen tapaan yhtä ja ainoaa oikeaa reseptiä ei tällekään ruokalajille löydy, mutta caponata sisältää pääraaka-aineensa munakoison lisäksi yleensä ainakin sipulia ja tomaattia jossakin muodossa. Maukasta caponataa voi syödä joko alkuruokana tai pääruoan lisukkeena.



KALA JA MUUT MERENELÄVÄT

Sisiliassa rakastetaan kalaruokia, sillä ympäröihän saarta kirkkaana kimaltava meri monine antimineen. Kun kalastajien saaliit nautitaan tuoreena, ei maussa todellakaan ole valittamista. Lautaselle voi valita vaikkapa mustekalaa, miekkakalaa, rapuja tai simpukoita. Lämmin kesäilta rantaravintolan terassilla, kiireetön tunnelma, italiankielinen puheensorina, raikas viini ja herkullinen kala – mitä muuta voi enää kaivata?



ARANCINI

Sisilian suosituinta pikaruokaa ovat arancinot, eli ”pikku appelsiinit”. Ruokalajilla ei ole ulkonäköä lukuun ottamatta mitään tekemistä hedelmien kanssa, vaan kyseessä ovat uppopaistetut riisipallot. Täytteinä käytetään esimerkiksi mozzarellaa, pinaattia, lihaa tai kanaa. Arancinot ovat kokemusteni perusteella edullisia ja nopeasti täyttäviä – sekä kaikessa rasvaisuudessaan syntisen hyviä.



CANNOLI

Sisilian tunnetuin jälkiruoka on cannolo, jota voisi kuvailla makealla ricotta-juustolla täytetyksi rapeaksi ja putkilomaiseksi leivonnaiseksi. Tutustuin tähän herkkuun ensi kertaa vuosia sitten Bostonin Little Italyssa, minkä jälkeen olen maistellut cannoloja aina tilaisuuden tullen. Kuvassa on ensimmäinen Sisiliassa syömäni cannolo Riposton kylässä. Myös televisiosta tuttu Komisario Montalbano rakastaa tätä perinneherkkua.



CASSATA

Cannolojen himo tuli matkan edetessä tyydytettyä ja suosikkijälkiruoakseni nousi hieman yllättäen cassata, jota on tarjolla lähes kaikissa sisilialaisissa ravintoloissa. Makea cassata on lohkeilevia cannoleja helpompi syötävä ja senkin tärkein ainesosa on ricotta. Tämän hedelmä-juustokakun uskotaan olevan noin tuhat vuotta vanha keksintö ajalta, jolloin arabit hallitsivat Sisiliaa.



GRANITA

Sisilian hellepäivien paras viilentäjä on jäähilejuoma granita, jota saa miltei jokaisesta kadunkulmasta. Myös granitan uskotaan syntyneen Sisiliassa jo arabien valtakaudella, jolloin sen valmistamiseen käytettiin Etnalta kerättyä lunta. Nykyisin yksinkertaiseen reseptiin kuuluvat vesi, sokeri ja tuoreet hedelmät. Omia suosikkimakujani ovat sitruuna ja appelsiini.



GELATO

Jäätelö kuuluu jokaiseen Italian-matkaan, mieluiten joka päivä! Italialaisen jäätelön eli gelaton isänä pidetään sisilialaista Francesco Procopiota, joka 1600-luvun loppupuolella kehitti granitan tai sorbetin pohjalta nykyään gelatona tunnetun herkun. Hyvän gelaton tunnistaa yleensä siitä, että siitä ei ole kasattu korkeita kekoja myyntivitriiniin. Jos olisin nyt Sisiliassa, tilaisin pallot pistaasia ja amarena-kirsikkaa.



SUKLAA

Kyllä vaan, Sisiliassa valmistetaan myös suklaata! Erityisesti Modica tunnetaan suklaakaupunkina, jossa ollaan ylpeitä pitkistä perinteistä. Kävimme kuvassa näkyvillä maistiaisilla saaren vanhimmassa suklaatehtaassa Antica Dolceria Bonajutossa, josta löytyy myös aasin maidosta tehtyä suklaata. Käsityönä valmistettu suklaa on laadukasta, muttei läheskään yhtä makeaa kuin tutut suomalaiset tuotteet.



TUOREET HEDELMÄT

Sisilian lämmin välimerellinen ilmasto soveltuu hyvin maanviljelyyn, vaikka kesien kuivuus heittääkin oman haasteensa. Saarelle tyypillisiä hedelmiä ovat muun muassa appelsiinit, sitruunat, kirsikat, persikat, aprikoosit ja viikunat, joita kannattaa maistaa erityisesti sadonkorjuuaikaan. Mehukkaita hedelmiä kaupataan muun muassa toreilla sekä kylissä kiertävien autojen lavoilta.



NERO D’AVOLA

Sisiliassa tuotetaan ja myös juodaan runsaasti punaviiniä. Saaren suosituin rypäle on paikalliseen ilmastoon loistavasti sopiva Nero d’Avola, josta valmistetaan lukuisia erilaisia viinejä. Tummanpuhuvat rypäleet ovat saaneet nimensä Avolan kaupungista, joka löytyy saaren kaakkoisosasta. En ole viinien asiantuntija, mutta esimerkiksi kuvassa näkyvä Rapitalà sopi suuhuni liharuokien kyytipoikana oikein hyvin.



MARSALA

Tämä väkevöitetty viini on kotoisin Marsalan kaupungin lähistöltä Sisilian länsiosasta. Marsalasta löytyy erilaisia versioita niin värin, makeuden kuin kypsytysajankin osalta ja sitä voi verrata vaikkapa sherryyn tai portviiniin. Mielestäni Marsala sopii erityisesti jälkiruokaviiniksi, mutta sitä käytetään myös aperitiivina sekä ruokien maustamiseen.



LIMONCELLO

Sisiliassa kasvaa todella paljon sitruunoita ja saimme itsekin vuokratalon pihalta hedelmiä suoraan ruokapöytään. Yksi tapa sitruunoista nauttimiseen on sitruunalikööri Limoncello, joka on parhaimmillaan kylmänä ja hyvän aterian jälkeen nautittuna. Limoncelloa valmistetaan Sisilian lisäksi erityisesti Amalfin rannikolla Napolin lähistöllä.



KAHVI

Italiassa hyvän aterian päätteeksi nautitaan pieni kupillinen espressoa, niin myös Sisiliassa. Kahviin suhtaudutaan intohimoisesti ja sen laadusta ollaan tarkkoja. Saarelta löytyy maan muiden alueiden tapaan omat kahvinpaahtimonsa. Jos Sisiliassa haluaa maistaa paikallista erikoisuutta, sellainen on arabialaista alkuperää oleva caffè d’u parrinu, joka on maustettu neilikalla, kanelilla ja kaakaolla.

Tuliko nälkä tai jano? Mikä näistä on sinun suosikkisi?

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

1 kommentti

  1. Saipas tämä postaus veden kielelle 🙂 Näitä ruokajuttuja on aina kiva lukea. Olen laittanut koko italialaisen keittiön yhteen kattilaan, mutta jos pelkästään Sisilialla on näin paljon omia herkkuja, kerrassaan väärässä olen. Sisiliaanhan voi tosiaan matkustaa jo ihan ruuan takia.

    • Mika / Lähtöportti

      22.8.2018 at 20:24

      Nämä on vaarallisia postauksia, tulee itsellekin nälkä kirjoittaessa 😀 Kaikilla Italian alueilla on omanlaisensa ruokakulttuuri ja maa on muutenkin aika hajanainen. Parasta tässä kuitenkin on, että kaikkien alueiden ruoat ovat hyviä, koska syöminen on tärkeää kaikkialla Italiassa ja joka puolella syödään hyvää lähiruokaa 🙂 Sisilia on hyvä matkakohde monin tavoin, ruoka on yksi parhaista puolista.

  2. Piyya

    22.8.2018 at 22:04

    Tuli sekä nälkä että jano, tätä postausta ei pitäisi nälkäisenä lukea ?
    Kuvat ovat niin kauniita ja ruoka tulee hienosti oikeuksiinsa. Miten Italiassa osataankin tehdä tuosta yksinkertaisesta pastasta mitä upeampia makuelämyksiä ja usein hyvin pienillä jutuilla ja aineksilla. Ja gelato vaan on parasta myös omassa yksinkertaisuudessaan.

    • Mika / Lähtöportti

      22.8.2018 at 23:05

      Kiitos kommentista 🙂 Italiassa taitaa olla niin hyvät olosuhteet hyvien raaka-aineiden kasvattamiseen, että kun kaikki vain laitetaan tuoreena pöytään, ei kovin monimutkaisia reseptejä tarvita. Ja gelato todellakin kuuluu Italian-matkojen tärkeimpiin elämyksiin 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.

Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.

montemarcello_03


Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.

montemarcello_02


Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta. 

montemarcello_07


Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.

montemarcello_11


Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.

montemarcello_12


Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.

montemarcello_08


Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.

montemarcello_13


Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.

montemarcello_15


Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.

montemarcello_09


Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä. 

montemarcello_06


Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.

montemarcello_01


On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.

montemarcello_10


Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.

montemarcello_05


Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.

montemarcello_04


Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.

Jatka lukemista

Italia

Päiväretki tornin juurelle Pisaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
  
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.

pisa_18


Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.

pisa_02


Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”

pisa_17


Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.

pisa_01


Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.

pisa_03


Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.

pisa_04


Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.

pisa_10


Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin. 

pisa_11


Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.

pisa_09


Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.

pisa_07


Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.

pisa_08


Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.

pisa_06


Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua. 

pisa_16


Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.

pisa_15


Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.  

pisa_14


Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.

pisa_13


Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja