Italia
Komisario Montalbanon jalanjäljillä

Televisiosta tutusta Komisario Montalbanosta on tullut Sisilian tunnetuin kasvo ja matkailun vetonaula. Kävimme tutustumassa poliisisarjan kuvauspaikkoihin eri puolilla Ragusan maakuntaa.
Andrea Camillerin kirjoihin pohjautuva Komisario Montalbano on noussut suosikkisarjakseni legendaarisen Twin Peaksin rinnalle. Olemme katsoneet suuren osan jaksoista yhdessä vaimoni kanssa ja meille oli alusta asti selvää, että haluamme nähdä Sisilian-matkallamme sarjan kuvauspaikkoja. Vaikka rikostarinatkin koukuttavat, perustuu sarjan viehätys ensisijaisesti tunnelmaan, jonka muodostavat karismaattiset henkilöhahmot ja kiehtova ympäristö.
Hyvästä ruoasta ja kauniista naisista pitävä Salvo Montalbano ratkoo rikoksia sisilialaisessa Vigàtan kaupungissa. Kuvitteellista Vigàtaa tai sarjan toista keskeistä kaupunkia Montelusaa ei kuitenkaan kartalta löydy. Sarjaa filmataan ympäri Ragusan maakuntaa, jonka upeat historialliset kaupungit, pittoreskit pikkukylät ja pitkät hiekkarannat sopivat täydellisesti murhatarinoiden taustaksi. Ratkaisu palvelee varmasti myös matkailua, sillä Montalbano houkuttelee Sisiliaan yhä enemmän turisteja. Kuvauspaikkojen hajauttaminen estää kuitenkin turistimassojen pakkautumisen yhteen kohteeseen ja herättää samalla kiinnostusta koko saarta kohtaan. Näimme omalla matkallamme monta televisiosta tuttua paikkaa.
Tutto Montalbano! Täällä on kaikki Montalbanoa, nauraa matkamuistopuodin myyjä Sciclin barokkikaupungissa. Ihmiset tulevat tänne Montalbanon vuoksi ja minä myyn heille Montalbanoa, hän selittää nostaessaan esille komisarion kuvalla koristeltuja kyniä ja kahvikuppeja. Juttutuokiosta tulee mukava, kun kielitaitoni riittää muutaman minuutin italiankieliseen ajatustenvaihtoon. Samalla selviää, että sarjan seuraavia jaksoja kuvataan Sciclissä jälleen lähipäivinä.
Salvo Montalbanon työpaikkaa eli Vigàtan poliisiasemaa esittää Sciclin kaupungintalo. Netistä löytämieni tietojen perusteella Montalbanon toimistoon pääsisi sisällekin, mutta ovi on nyt tiukasti lukittu. Pääsy saattaa olla kielletty juttukaverini mainitsemien kuvausten vuoksi, vaikka itse Montalbanoa, luotettavaa Faziota tai edes hölmöä Catarellaa ei näy vielä missään. Polizia-kyltti on kuitenkin kiinnitetty valmiiksi oven yläpuolelle ja tutunnäköisillä portailla on hauska patsastella.
Televisiosarja antaa Sciclin vanhaakaupunkia halkovasta Via Pennasta harhaanjohtavan käsityksen. Vigàtaa esittäessään sitä pitkin kulkee muun liikenteen ohella poliisiautoja sekä Montalbanon rämisevä Fiat Tipo, mutta tosielämässä kyseessä on liikenteeltä suljettu kävelykatu. Via Pennan varrelta löytyvä vanha apteekki on päässyt kuviin muutamissa jaksoissa.
Vaikka jo Sciclin kadut tuntuivat Montalbanon lavasteilta, vahvistuu tunne huippuunsa Punta Seccassa. Pienen ja hiljaisen kylän suosituin nähtävyys on Salvo Montalbanon merenrannalla sijaitseva kotitalo. Rakennusta kuvataan harvoin kadun puolelta, joten onnistumme kävelemään jo kertaalleen sen ohitse, ennen kuin ymmärrämme missä olemme. Talon seinät näyttävät mielestämme yllättävän vihreiltä ja mietimme, onko niitä maalattu äskettäin.
Talossa toimii nykyään La Casa di Montalbano -niminen bed and breakfast, johon majoittuakseen täytyy viipyä vähintään kaksi yötä. Sisätilat on varattu majoittuville vieraille, eikä niihin pääse muuten tutustumaan. Kahvikupillinen ja merinäköalan ihaileminen yläterassilla houkuttelisi, mutta se jää nyt toiseen kertaan.
Kylän toinen helposti tunnistettava rakennus on valkea majakka, joka vilahtaa toistuvasti sarjan kohtausten taustalla. Käymme majakan juurella ja maleksimme hiekkarantaa pitkin takaisin autollemme. Mereltä puhaltava navakka tuuli viilentää iltapäivän raukeaa tunnelmaa.
Maisema näytti heti upealta, mutta se vain paranee hengityksen tasaantuessa. Näkymä Santa Maria delle Scalen eli Portaiden Pyhän Marian kirkolta Ragusa Iblaan on hämmästyttävän hieno. Niitä pahuksen portaita saikin kiivetä useampia satoja, mutta jokainen askel oli vaivan arvoinen.
Vanhojen kivitalojen muodostamaa kokonaisuutta kelpaa ihailla eri tasanteilta. Uhkaavasti lähestyvät ukkospilvet saavat aikaan valon ja varjojen leikin, jota on hauska seurata. Näiltä paikkeilta kuvattu näkymä Ragusa Iblaan vilahtaa useammassakin jaksossa ja se tuntuu omasta mielestäni siltä kaikkein tyypillisimmältä Montalbanon maisemalta.
Ragusa Iblan barokkiarkkitehtuuria edustava keskusta on kaunis ja viihtyisä. Aivan kuvan oikeassa reunassa näkyvä matala rakennus Circolo di Conversazione esiintyy Montalbanon jaksossa Yön tuoksu.
Pakenemme uhkaavaa sadetta lounaalle A’ Rusticanaan, jonka Montalbano tuntee nimellä Trattoria San Calogero. Komisarion suosima lounaspaikka on oikeastikin todella mukava ravintola, jossa sekä lämminhenkinen palvelu että ruoat ansaitsevat kehuja. Mustekalan ja kirsikkatomaattien kera tarjottu spagetti maistuu hyvin, mutta lasten jakamaa pihviä maistaessa meinaa kaikesta huolimatta iskeä annoskateus. Sisilialainen cassata-juustokakku ja espresso täydentävät erinomaisen aterian.
Ravintolan seinällä on paljon valokuvia Luca Zingarettista ja muista sarjan näyttelijöistä yhdessä ravintolan hymyilevän henkilökunnan kanssa. Juttelen hetken tarjoilijan kanssa, joka kertoo tavanneensa suomalaisia asiakkaita viime aikoina yllättävän usein.
Kuvauksellisen rotkon rinteille rakennettu Modica vilahtaa sarjassa useaan otteeseen. Erityisesti Duomo di San Giorgion kirkon julkisivu on helposti tunnistettavissa ja keskustan lähistöllä kohoava korkea silta vilahtaa sarjan alkutunnarissakin. Julkaisin Modicasta jo aiemmin oman postauksensa, jossa kerron tästä kaupungista lisää.
Vaalea kukkulan päällä kohoava linnoitus näyttää kohtuuttoman mahtipontiselta keskellä sisilialaista maaseutua. Helposti tunnistettava historiallinen rakennus esittää televisiosarjassa mafiapomo Balduccio Sinagran asuntoa. Montalbanon nimiroolia esittävälle Luca Zingarettille paikka on varmasti mieluisa, sillä hän meni siellä naimisiin näyttelijä Luisa Ranierin kanssa kesällä 2012. Myös oman vierailumme aikaan paikalle kerääntyy juhliin valmistautuvaa hääseuruetta. Ehdimme linnalle harmittavasti vasta sulkemisaikaan, joten sisätilat ja parvekkeet jäävät näkemättä. Castello di Donnafugata sijaitsee vajaan kahdenkymmenen kilometrin ajomatkan päässä Ragusasta.
Komisario Montalbanoa on kuvattu suhteellisen laajalla alueella Sisilian kaakkoisosassa. Niin seudun kylät kuin rannatkin muistuttavat melko lailla toisiaan, joten niiden yhdisteleminen eri kuvaustarkoituksiin toimii luontevasti. Näin ollen sarjaa seurannut matkailija tuntee kerta toisensa jälkeen olevansa Montalbanon lavasteissa, vaikkei tarkkaa kohtausta tulisikaan mieleen. Yksi tällaisista paikoista on kuvan Donnalucata, johon pysähdymme ajomatkan varrella. Pienessä rantakylässä on kesäkuun alussa leppoisa tunnelma. Matalien rakennusten reunustama rantabulevardi näyttää jatkuvan kaukaisuuteen. Uimisesta pitävä komisario olisi helppo kuvitella suolaiselta tuoksuvien aaltojen sekaan.
Komisario Montalbanon jaksoja löytyy tätä kirjoittaessani Yle Areenasta, josta niitä voi katsoa ilmaiseksi. Koko illan elokuvien mittaiset jaksot ovat itsenäisiä tarinoita, jotka voi käytännössä katsoa missä järjestyksessä haluaa.
Komisario Montalbano ei ole pelkkä rikossarja – se on myös viihdyttävä kiertoajelu Sisilian kiehtovimpiin paikkoihin ja tunnelmiin. YouTubesta löytämäni video paljastaa kaikkien sarjan alkutunnarissa esiintyvien paikkojen sijainnin. Voit katsoa sen klikkaamalla tästä.

Italia
Syysmyrskyä ja mustekalaa kauniissa Tellarossa

Vierailimme Italiassa viettämämme syysloman aikana Tellarossa, joka kuuluu maan kauneimpien kylien I Borghi più belli d’Italia -listalle. Kylä hurmasi harmaanakin päivänä ja maistoimme myös Tellaron tunnuseläintä mustekalaa.
Perillä meitä odottaa hiljaisuus. Olemme ajelleet kukkuloille kohonnutta pientä rannikkotietä Lericistä Tellaroon, jonka yläpuolella sijaitseva parkkipaikka on lähes autio. Sateessa kastuneen kyltin mukaan maksullinen pysäköintiaika on loppunut jo syyskuussa, joten en joudu kaivamaan kolikoita esille. Hiljaisuus tuntuu hyvältä, koska tie oli tarpeeksi kapea ja mutkikas jo näin ilman suurempaa liikennettä.

Pysäköintialueen lähistöltä lähtee pitkä portaikko alas kylän keskustaan. Suuntaa näyttävä kyltti on päässyt ruostumaan ja sitä peittävät köynnöskasvit.

Siistin portaikon varrella riittää kukkaistutuksia ja muuta kasvillisuutta. Myös ruskan värit näyttävät tekevän tuloaan tänne eteläiseen Eurooppaan. Laskeudumme kivimuurin ja vanhojen rakennusten välistä tasaiselle kadulle, jonka varrella on pari ravintolaa ja baaria.

Tellaro on osa Lericin kuntaa, jossa mekin majoitumme viikon ajan. Lericin keskustasta on vain reilut kolme kilometriä Tellaroon ja matkan voisi taittaa myös patikointireittiä pitkin, mutta se jää meiltä kokeilematta. Edellinen yö on ollut myrskyisä ja ukkonenkin on jyrissyt Ligurianmeren yllä. Ennuste ei lupaa juurikaan parempaa säätä, mutta iloitsemme siitä, että sade on tauonnut hetkeksi.

Ohitamme hiljaiset ravintolat ja suuntaamme kapeille kujille. Tellaron keskusta on vierailumme aikaan lähes autio, sillä liikkeellä näyttäisi olevan vain yhteensä kymmenkunta turistia. Vastaan tulee myös pari paikallista, jotka kiirehtivät määrätietoisesti kohti päämääräänsä.

Pittoreskit kujat tarjoavat juuri sellaista pikkukylän kauneutta, mitä Italialta sopii odottaakin. Seinien pastellivärit on valittu hyvällä maulla ja ikkunoita suojaavat perinteiset luukut. Katulamput sopivat postikorttimaiseen näkymään, mutta kukaan ei ole sentään ripustanut tällaisella säällä pyykkejä kuivumaan.

Yksi Tellaron erikoisuuksista on nimellä Sotto-Ria tunnettu käytävä, joka rakennettiin 1300-luvulla suojaksi saraseenien, katalaanien ja muiden katalien merirosvojen hyökkäyksiä vastaan. Suojaisen käytävän ikkuna-aukoista voi tähystää alapuolella olevaan satamaan sekä merelle päin. Muinoin täältä kuulemma kaadettiin kiehuvaa öljyä vihamielisten vieraiden niskaan. Ikivanha kivilattia on koristeltu tähdillä ja muilla kuvioilla.

Astumme ruosteisen portin läpi käytävälle, joka jatkuu noin seitsemänkymmenen metrin päähän. Lopulta käytävä muuttuu hämäräksi ja toteamme sen umpikujaksi. Tällaiset paikat kertovat omalla kiehtovalla tavallaan pienen rannikkokylän pitkästä historiasta.

Tellaron kapeat kujat johtavat kuvaukselliseen satamaan, jonka veneet on nostettu järkevästi kuivalle maalle. Navakat tuulenpuuskat iskevät vasten kasvoja ja vaahtopäiset aallot lähestyvät rantaa.

Aallot roiskahtelevat näyttävästi tummia rantakallioita vasten ja veden liikkeitä on lähes lumoavaa seurata. Katselemme pitkään kuohuvaa merta ja nautimme kylän hiljaisuudesta. Kostea ilma tuntuu miellyttävän lämpimältä, sillä elohopea on kohonnut lähelle kahtakymmentä astetta.

Kirkon kulmalta lähtee pieni kivetty kävelypolku, joka seuraa hetken rantaa ja päättyy pian umpikujaan. Tarjolla on kuitenkin taas uuteen ilmansuuntaan avautuva myrskyisä merimaisema.

Ohitamme sataman ja kierrämme sen toiselle puolelle sisämaan kujia pitkin. Sataman läpikin voisi kävellä, mutta se olisi tällä säällä riskialtis ratkaisu. Osa aalloista kuohuu pitkälle kohti kylää.

Niemen kärkeä koristavan San Giorgion kirkon ovet on laitettu vierailupäivänämme säppiin, mutta katselemme rakennusta ulkopuolelta. Näin syysmyrskyn tuivertaessa voi miettiä kuuluisinta Tellaroon liittyvää legendaa.

Keskiaikainen tarina liittyy rannikolla mellastaneisiin merirosvoihin, joita vastaan Tellarokin oli varautunut jatkuvalla vartioinnilla. Tähystäjä kuitenkin nukahti pahaksi onnekseen juuri sellaisena myrskyisänä yönä, jolloin piraatit olivat saapumassa. Tellaron pelasti jollain keinolla kirkontorniin päätynyt suuri mustekala, joka soitti lonkeroillaan kelloja ja herätti kylän väen puolustautumaan.

Tarinan kuvaamaa tapahtumaa juhlitaan vuosittain elokuisilla festivaaleilla, joiden pääaktiviteettina on mustekalojen syöminen. Tämä kuulostaa hieman nurinkuriselta tavalta kunnioittaa Tellaron suurta sankaria, mutta ruoat ovat varmasti herkullisia. Erilaisia mustekalakuvioita vai nähdä kylässä ympäri vuoden. Tellaron mustekalalegendasta ja kahdestakymmenestä muusta kiehtovasta italialaiskylästä voi lukea Heli Pekkarisen kirjasta Kylässä Italiassa.

Pysähdyn vielä ihailemaan Tellaron kauniinvärisiä taloja, rantakallioita sekä ylös nostettuja värikkäitä veneitä. Tellaro on varsin kompakti kylä, jonka kujille on vaikea eksyä kovin pitkäksi aikaa. Kyseessä on suorastaan hurmaava paikka, jonka kauneutta edes harmaa syyspäivä ei onnistu latistamaan.

Kesäinen auringonlasku voisi olla täällä ikimuistoinen elämys, mutta syksyinen arkipäivä luo Tellaroon omanlaisensa kiehtovan tunnelman. Saamme koko kylän ikään kuin itsellemme ja voimme aistia rauhassa, kuinka värikkäät seinät ja kujien kivet huokuvat pitkää historiaa. Tästä huolimatta Tellaro on edelleen myös elävä asuinpaikka, joka toimii kotina yli tuhannelle ihmiselle.

Rannan pärskeet iskevät ajoittain yllättävän korkealle, mutta selviämme kuivin jaloin takaisin sisämaan kujille. Suunnistamme kohti La Barca -nimistä ravintolaa, jonka näimme ohimennen ennen kujasokkeloon sukeltamistamme. Ajoitus on sopiva, sillä ehdimme pöytään ennen lounasajan päättymistä ja rankkasateen alkamista. Olemme saapuessamme koko ravintolan ainoat asiakkaat. Lisäksi paikalle tulee pian jälkeemme yksi suomalainen pariskunta. He aterioivat meitä nopeammin ja poistuvat, ennen kuin ehdin kysyä ovatko hekin lukeneet Helin kirjan vai päätyneet jostain muusta syystä tähän syrjäiseen kylään.

Terassin ulkopöydistä olisi hieno maisema, mutta olemme nyt tyytyväisiä katosta päämme päällä. Maistamme alkupalaksi totta kai mustekalaa, joka onkin värikkäine lisukkeineen herkullista. Siirrymme seuraavaksi pastaan, ja vaikka oma rapuja sisältävä gnocchetti-annokseni onkin ihan kelvollinen, uskon tyttären peston olleen vielä parempaa. Pesto on täällä päin Italiaa suosituin pastakastike ja se osataan siksi tehdä poikkeuksellisen hyvin. Lounas täydentyy vielä sorbeteilla sekä kahvilla ja olemme ateriaan todella tyytyväisiä.

Mukava tarjoilija osaisi englantiakin, mutta juttelen hänen kanssaan mieluummin italiaksi. Saan kuulla, kuinka kylä on hiljentynyt vasta äskettäin syyskuun loppuessa. Kesäkaudella on paljon vilkkaampaa, mutta nyt monet majoituspaikoista on suljettu talveksi. Tellaro ei häviä kauneudessa melko lähellä sijaitseville Cinque Terren kylille, vaikka matkailijamäärät ovatkin moninkertaisesti maltillisempia.

Kiipeämme tihkusateessa portaita pitkin takaisin parkkipaikalle. En missään vaiheessa epäillyt Tellaron lumovoimaa, mutta kylä pääsi silti yllättämään positiivisesti. Jos lapsikin kertoo vieläpä kysymättä pitävänsä Tellarosta, täytyy tässä paikassa olla jotain erityistä.
Lue myös koko matkasta kertova juttuni Syyslomaviikko Ligurian rannikolla sekä Lericiä kuvaava Lerici – kylä Runoilijoiden lahden rannalla.
Italia
Lerici, kylä Runoilijoiden lahden rannalla

Majoituimme Italiaan suuntautuneella syyslomamatkallamme viikoksi Lericiin, josta teimme retkiä muihin Ligurian rannikon kyliin ja kaupunkeihin. Myös itse Lerici on todella miellyttävä paikka, jossa saimme nauttia kauniista sunnuntai-iltapäivästä ilman ruuhkia.
Ensimmäisenä Lericin kylällä tulevat vastaan värit, jotka ovat juuri niitä mitä Italiassa sopiikin odottaa. Vanhoilla kiviseinillä näkyy terrakotan sävyjä, murrettua keltaista, oranssia sekä punaista. Ikkunaluukkujen suhteen on taidettu tehdä yhteistilaus koko kylälle, sillä niin yhtenäisen vihreitä ne ovat.

Kapea kuja johtaa rantakadulle, jonka toisella puolella erilaiset paatit keikkuvat Lericin viihtyisässä pienvenesatamassa. Pidämme sunnuntai-iltapäivän leppoisasta ilmapiiristä ja päätämme olla kiirehtimättä minnekään. Yksi matkapäivä on hyvä rauhoittaa tänne ”kotikylälle” ja nauttia pyhäpäivästä samaan tapaan kuin italialaisetkin täällä tekevät.

Rannan tuntumassa on käynnissä jonkinlaiset antiikkimarkkinat, mutta emme yritäkään tehdä löytöjä vaan katselemme mieluummin merelle päin. Pienvenesatamaa reunustaa tyypillinen italialainen rantabulevardi, jota pitkin kelpaa tehdä sunnuntaikävelyitä tai käydä näyttäytymässä ennen päivällisaikaa. Keskustan pohjoispuolella on pari hiekkarantaa ja niiden ohitse voisi taivaltaa vaikka parin kilometrin päässä sijaitsevaan San Terenzon kylään.

Italiassa ei ole käytetty katujen ja aukioiden nimeämisessä liiemmälti mielikuvitusta, vaan ympäri maata löytyy satoja samannimisiä katuja sekä aukioita. Niinpä täälläkin Via Roma kääntyy Piazza Garibaldille, joka on Lericin selkeä keskus. Laajaa aukiota reunustaa viehättävä talorivistö ja harmaa kirkontorni kurkottaa palmujen yläpuolelle.

Sunnuntai-iltapäivän sää on lähes täydellinen, sillä auringonpaiste saa parikymmenasteisen ilman tuntumaan todellista lämpimämmältä. Mereltä puhaltava tuuli on kesäisen kevyt, vaikka eletäänkin jo lokakuun puoltaväliä. Kiertelemme hetken kujalta toiselle, kunnes on jo aika etsiä lounasravintolaa.

Italia kuuluu niihin maihin, joissa lounasta tarjoillaan vain tiettyyn kellonaikaan. Useimmat kunnon ravintolat avautuvat puoli yhden maissa ja vaikka aukioloajoissa onkin pieniä eroja, on varminta hakeutua pöytään pian yhden jälkeen. Päädymme hetken kierreltyämme La Conchiglian terassille, jonka reunalla on sopivasti tilaa.

Pöytämme on erinomainen rantaa pitkin kulkevien ihmisten seuraamiseen. On hauska huomata kuinka useimmat koirat kulkevat kuuliaisesti ilman hihnaa, mutta villeimmät taaperot on laitettu valjaisiin. Italialaiset tuntevat Lericin kauneuden melko hyvin ja jotkut ovat hankkineet sieltä jopa kakkosasunnon, mutta ulkomaalaisia matkailijoita ei ainakaan enää lokakuussa näy juuri lainkaan.

Viihdymme La Conchigliassa hyvin. Pestokastikkeen kera tarjottu trofie-pasta on näillä kulmilla suosittua perinneruokaa, joka vie lähes kielen mennessään. Näin meren äärellä täytyy kokeilla myös grillattua mustekalaa, joka sekin maistuu erinomaisesti. Seuraamme sivusilmällä, kuinka viereisen pöydän pikkulapset hotkivat simpukoiden kera tarjotut spagettiannoksena hyvällä ruokahalulla. Sitten onkin aika lähteä juoksentelemaan sataman pulujen perässä. Vanhemmat saavat komentaa vauhdikasta Tommaso-poikaa moneen kertaan, sillä heillä on meneillään tyypillinen tuntikausia kestävä sukulounas.

Lähdemme ateriaan tyytyväisinä maleksimaan kohti kylää vartioivaa keskiaikaista linnoitusta. Suuntaamme vanhoille kujille, joita kutsutaan täälläpäin Italiaa nimellä carruggi.

Ylämäkeä on jonkin verran, mutta taival taittuu mukavasti ympäröivää kauneutta ihastellen. Pittoreskien talojen välistä aukeaa välillä maisemia yhä alemmaksi jäävään kylään sekä kuvaukselliselle merenlahdelle.

Sisäänpääsy linnoitukseen maksaa aikuisilta vitosen ja on lapsille ilmainen. Sisätiloissa ei ole tällä hetkellä käynnissä minkäänlaista näyttelyä, joten nähtävää ei ole juuri lainkaan.

Kuljemme autioiden salien halki ja kurkistamme Pyhän Anastasian kappeliin. Kaunis pieni kappeli on omistettu paikalliselle marttyyrille.

Linnoituksen ehdoton päänähtävyys on kattotasanne, jolta kelpaa ihailla maisemia joka suuntaan. Edessämme näkyvää merialuetta kutsutaan Runoilijoiden lahdeksi, koska alueella on historian saatossa viihtynyt useampikin kuuluisa kynäniekka. Ympäristö näyttää kieltämättä inspiroivalta taiteen luomiseen. Koko merenlahti pikku kylineen on todella kaunis. Lahden toisella laidalla erottuu Portovenere, kun taas La Spezia jää niemen taakse piiloon.

Etruskien perustamalla Lericillä on pitkä historia, joka ulottuu kauas ennen ajanlaskumme alkua. Linnoitus sai alkunsa 1100-luvun puolivälissä, minkä jälkeen sitä laajennettiin ja muokattiin useamman sadan vuoden ajan. Pisalaiset ja genovalaiset taistelivat keskiajalla kiivaasti Lericin hallinnasta, minkä jälkeen kylä jäi lopulta viimeksi mainittujen haltuun. Nykyiseltä kartalta Lerici löytyy niukasti Ligurian puolelta, vain muutaman kilometrin päästä Toscanan rajasta.

Palaamme linnoituskukkulalta alas samaa kujaa pitkin kuin tulimmekin, mutta pysähtelemme vielä moneen kertaan ihailemaan kuvauksellisia taloja. Seinien maalipintojen epätasaisuus miellyttää silmää ja rakennuksissa on hauskoja pikku yksityiskohtia koristeellisista ovenkolkuttimista lähtien.

Suunnistamme Piazza Garibaldin laidalla sijaitsevaan gelateriaan ostamaan jäätelöä. Kuinka ollakaan, Tommason sunnuntailounas on tällä välin päättynyt ja hauska vesseli on täällä jäätelötötterö kourassaan. Itse olen tottunut syömään jäätelöni kupista ja mauksi valitsen nyt suosikkiani amarena-kirsikkaa. Nautimme jäätelöt varjoisalla kujalla, jota pitkin lähtisi viitan perusteella vaelluspolku Tellaron kylän suuntaan. Patikointimahdollisuuksia olisi Lericin ympäristössä enemmänkin.

Kurkistamme aukion laidalla kohoavaan pieneen kirkkoon. Viisisataa vuotta vanha Oratorio di San Rocco näyttää kauniilta. Käyn sytyttämässä kynttilän samaan tapaan kuin monessa muussakin ulkomaisessa kirkossa.

Lerici sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä La Spezian satamakaupungista. Meille löytyi parkkipaikka majoituksen puolesta, mutta sain käsityksen, että pysäköinti saattaa olla vaikeaa varsinkin kesäkaudella. Lericiin pääsee La Speziasta käsin paikallisbussilla ja myös Cinque Terren lautat kulkevat Lericiin satamaan.

Lerici ja esimerkiksi samaan kuntaan kuuluva Tellaron kalastajakylä tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseville Cinque Terren kylille. Siinä missä syystäkin supersuosittu Cinque Terre pursuaa turisteja, voi Runoilijoiden lahden itärannalla nauttia paljon hiljaisemmista tunnelmista. Lerici on myös hyvä tukikohta retkille, vaikkakin Cinque Terreen tutustumista ajatellen La Spezia tai Levanto ovat vielä kätevämpiä. Oli joka tapauksessa mukavaa viettää aikaa Lericissä ja nauttia kylän tunnelmasta varsinkin leppoisana sunnuntai-iltapäivänä. Hyvin tuntui viihtyvän Tommasokin.
-
Slovenia1 vuosi sitten
30 x uskomattoman upea Slovenia
-
Itävalta3 kuukautta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Italia2 vuotta sitten
Leonardon maalaama Viimeinen ehtoollinen Milanossa
-
Yhdysvallat5 kuukautta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Huvipuistot4 kuukautta sitten
Sevillan huvipuisto Isla Mágica
-
Suomi3 vuotta sitten
Sipoonkorven kaikki merkityt patikkareitit
-
Suomi4 vuotta sitten
Elämyksiä Suomen länsirannikolla
-
Italia1 vuosi sitten
Italian lumoa hurmaavassa Abruzzossa
-
Yhdysvallat3 kuukautta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Emiraatit4 vuotta sitten
Pikavisiitti Dubaihin – rikkautta ja ristiriitoja
-
Itävalta3 kuukautta sitten
Imst – koko perheen retkikohde Tirolissa
-
Liechtenstein3 kuukautta sitten
Pikavisiitti Liechtensteiniin
Piyya
8.10.2018 at 19:29
Kuinka ihanasti pääsikään herra Montalbanon seutujen tunnelmiin ??
Olin ihan mukana jokaisessa käänteessä ja maistoin jopa spaghetin maun suussani ( taisin lukea jutun just ruokatunnin aikaan töissä ja oli jo vähän nälkä ?)
Aina kuvat ja tunnelmat Italiasta vaan jaksaa koukuttaa.
Mika / Lähtöportti
9.10.2018 at 20:52
Kiitos Piyya! 🙂 Koko Italia on täynnä koukuttavia paikkoja ja Sisilia varmasti yksi niistä mielenkiintoisimmista. Varsinkin juuri tuo Montalbanon seutu eli Ragusan maakunta ympäristöineen oli omaan mieleeni, upeita rakennuksia ja maisemia, ravintoloista puhumattakaan 😀