Seuraa somessa

Italia

Sorrento – Napolinlahden kaunotar

Julkaistu

-

Viihdyimme lokakuisella lomaviikolla Sorrentossa, jossa ihastuimme kapeisiin kujiin, merimaisemiin ja erityisesti vanhaan kalastussatamaan. Vaikka ympäristössä onkin upeita retkimahdollisuuksia, kannattaa myös Sorrentosta nauttimiseen varata aikaa.

* Sisältää Booking.comin mainoslinkin

Katson lumoutuneena näkymää, joka näyttää mielestäni kovin tutulta. Äitini kävi joskus 60-luvulla Sorrentossa ja toi matkamuistoksi taulun, jonka maisemaa olen ihaillut pikkupojasta saakka. Nyt tuo maisema on vihdoin silmieni edessä.


Rantahiekalle vedetyt veneet, värikkäät rakennukset, jyränteen reunalle rakennetut portaat ja mäen päällä kasvavat puut ovat edelleen tallella. Taiteilija lienee ottanut vapauden siirtää Napolinlahden takana häämöttävää Vesuviusta hieman oikealle, jotta se mahtuisi kunnolla kankaalle. Muuten kaikki on täsmälleen paikoillaan. Tuntuu mahtavalta nähdä Sorrenton vanha kalastussatama Marina Grande ainakin melkein samanlaisena, kuin se on ollut jo vuosikymmeniä sitten.


Marina Granden menneisyyteen voi palata vaikkapa katsomalla vuonna 1955 valmistuneen elokuvan Vaarallinen leski (Pane, amore e…). Kuvia nuorena kalakauppiaana esiintyneestä Sophia Lorenista on kiinnitetty erään rakennuksen seinälle.


Kello on kahdeksan aamulla ja Marina Grande vasta heräilee uuteen päivään. Ikkunaluukut narahtavat jossakin auki ja yksinäinen mustiin pukeutunut mummo kulkee pitkin laituria. Iäkäs ukko köröttelee hiljalleen vaaleansinisellä Vespalla sataman halki ja toivottaa hyvät huomenet vastaantulijoille. Tuntuu kuin olisin löytänyt vanhan italialaisen kyläyhteisön. Sataman reunalla tuoksuvat niin meri kuin kalatkin.


Kalastussataman verkkaista elämänmenoa on hauska seurailla pidemmänkin aikaa. Niin tekevät myös kaksi mustaa kissaa, jotka torkkuvat vieretysten repaleisen kankaan päällä. Keltainen koulubussi käy hakemassa suljetun ravintolan terassille kokoontuneet lapset ja pari saattamassa ollutta äitiä maleksivat takaisin koteihinsa. Paikallinen ukkokerho kokoontuu vaihtamaan kuulumisia. Yhden partasuisen herran jaloissa pyörii valkoinen koira.


Havahdun ajatuksistani kirkonkellojen kovaan kuminaan. Kalastajat ovat aina olleet uskonnollista väkeä, joten täälläkin talon seinustaa koristaa suuri puinen risti Jeesus-hahmoineen. Ilmassa on yön jälkeistä viileyttä, mutta aurinko nousee hiljalleen lämmittämään rantaa.


Sää on jo käytännössä helteinen, kun palaamme satamaan myöhemmin päivällä koko perheen voimin. Perille pääsee korkeiden muurien reunustamaa kujaa, jota koristavat niin pyykit kuin pyhimysten kuvatkin. Marina Grande on vilkastunut päivän mittaan huomattavasti ja paikalla on melko paljon turistejakin, muttei kuitenkaan ruuhkaksi asti.


Valitsemme lounaspaikaksemme Trattoria da Emilian, jonka puitteet näyttävät heti ensi silmäyksellä olevan kunnossa. Meren aallot yltävät terassin alle ja pöydillä on ruudulliset liinat. Ruoka maistuu hyvin ja palvelukin toimii moitteettomasti. Nautin erityisesti tuoreesta meriahvenesta, kun taas tyttäret popsivat mielellään mustekalaa. Ilmassa on kevyttä merituulta ja kiireetöntä lomatunnelmaa. Pöydän ääreen ei kuitenkaan tarvitse jäädä istumaan koko päiväksi, sillä aterian normaalisti päättävää espressoa tarjoillaan vain viereisessä Nonna Emilian baarissa.


Marina Grande sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Vaikka matka ei ole pitkä, näyttää se silti suojaavaan tunnelmallista kalastussatamaa liialliselta suosiolta. Melkein tuntuu, kuin Marina Grandessa pääsisi aikamatkalle takaisin 50-luvulle.


Vaikka ihastuinkin erityisesti Marina Grandeen, on Sorrentossa toki paljon muutakin. Kaupungin keskuksena voi pitää Piazza Tasso -nimistä aukiota, joka toimii myös eräänlaisena liikenteen solmukohtana. Corso Italia -ostoskatu jatkuu aukiolta molempiin suuntiin, mutta hauskinta on suunnata Piazza Tasson länsipuolelta alkaville vanhankaupungin kujille.


Vanhassakaupungissa on mukava kierrellä niin aamulla kuin illallakin. Nautin parista yksin tekemästäni aamulenkistä, jolloin kulkijat ovat harvassa ja ensimmäiset kaupat vasta availevat oviaan.


Ihmisiä alkaa päivän mittaan kerääntyä ravintoloiden, matkamuistokauppojen ja viinibaarien reunustamille väylille. Lokakuussa on jo kohtalaisen hiljaista, eikä häiritsevää tungosta ole kuin satunnaisen turistiryhmän kohdalla.


Sorrento on suosittu matkailukohde, joten ravintolatarjontaa riittää runsaasti. Valitsimme ruokapaikkamme parin hotellilta saadun suosituksen mukaan sekä kokeilemme muutamaa sattumalta vastaan tullutta ravintolaa. Kaikki käymämme ravintolat ovat vähintään kelvollisia, eikä pettymyksiä tule vastaan. Lasten takuuvarma suosikkiannos on gnocchi alla sorrentina eli perunagnoccheja tomaattikastikkeessa.


Sorrenton iltojen tunnelmaa voisi kuvailla leppoisaksi ja hyväntuuliseksi. Ihmiset vaeltelevat pitkin katuja iloisen puheensorinan ja muutamien katumuusikoiden säestämänä. Lokakuiset illat ovat miellyttävän lämpimiä, joten ilmassa on vielä annos miellyttävää kesäisyyttä.


Sorrenton tunnetuin katutaideteos löytyy Villa Comunalen puiston portilta. Se esittää kolmea Sorrentoa rakastanutta taiteilijaa, jotka ovat jättäneet jälkensä viihteen historiaan. Sophia Loren on saanut rinnalleen laulajat Lucio Dallan ja Enrico Caruson.


Katutaideteosta vastapäätä kohoaa Pyhän Franciscuksen luostari, jonka kauniille sisäpihalle kannattaa käydä kurkistamassa. Syksy on ehtinyt jo viedä ihmeköynnösten kirkkaat kukat, mutta viherkasvit tuovat väriä pylväskäytävien reunustamaan tilaan. Tunnelma on parhaimmillaan aamuvarhaisella, kun luostarin piha on vielä aivan hiljainen ja lähestulkoon mystinen paikka.


Sorrento sijaitsee dramaattisen rantajyrkänteen reunalla ja maisema Napolinlahdelle päin on parhaimmillaan esimerkiksi Villa Comunalen puistosta nähtynä. Kaiteen takaa kelpaa katsella sinisellä merellä kulkevia laivoja. Vesuviuksen juurella siintävä Napoli näyttää tältä etäisyydeltä varmasti todellisuutta seesteisemmältä.


Puisto toimii myös hyvänä kulkuväylänä alas uimalaitureille sekä Marina Piccolan satamaan. Matka taittuu jalkaisin kävelyluiskaa pitkin, mutta halutessaan voi myös maksaa euron ja siirtyä tasolta toiselle nykyaikaisella hissillä.


Vaikka Sorrento onkin Välimeren aaltojen ulottuvilla, ei se ole mitenkään erityinen rantalomakohde. Meren ylle on rakennettu maksullisia laitureita auringonottoa varten, mutta hiekkarannat ovat varsin pieniä ja niillä voi kesäsesongilla kokea sardiinipurkkimaista tunnelmaa. Neljä vierekkäistä rantaklubia avaavat porttinsa huhtikuussa ja sulkeutuvat lokakuussa.


Tyttäret käyvät kertaalleen uimassa pienellä yleisellä rannalla, joka on jo iltapäivällä jäänyt kallioseinämän varjoon. Rantaklubien välissä sijaitseva tummahiekkainen uimapaikka on lapsille sopiva ja houkuttelee lopulta yllättävänkin monta Italiaa kylmemmistä maista saapunutta matkailijaa veteen asti. Jos Sorrentossa haluaa nauttia rantaelämästä enemmänkin, voi lähteä myös esimerkiksi muutaman kilometrin päähän Puolon rannalle.


Majoitumme Sorrentossa *B&B Les Chiciin, joka sijaitsee kätevästi rautatieaseman vieressä ja lyhyen kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Kerrostalon kolmannesta kerroksesta löytyvä kuuden huoneen hotelli täyttää odotukset hyvästä keskitason majoituksesta, muttei tarjoa erityistä luksusta. Parvekkeelta voi seurailla paikallista elämää ohikulkevine skoottereineen. Lapsia ilahduttaa erityisesti pihalla viihtyvä kissa, joka tulee tervehtimään melkein joka kerta ohi kulkiessamme.


Sorrento soveltuu hyvin tukikohdaksi erilaisia retkiä ajatellen, joskin hintataso on moneen muuhun Italian kohteeseen verrattuna korkea. Sorrentolla on hieman ylellinen maine ja hintoja on ollut suosion ansiosta varaa nostaa.


Marina Piccolasta lähtee lauttoja tiheästi varsinkin Caprin saarelle ja Circumvesuviana-juna kuljettaa esimerkiksi Napoliin tai Pompejin raunioille. Satamien nimet saattavat aiheuttaa sekaannusta, koska suuret laivat kulkevat ”pienestä satamasta” ja Marina Grande on pienten kalastusveneiden tyyssija.


Autoilijan kannattaa suunnata Amalfin rannikolle, johon voi toki tutustua myös bussin kyydissä. Mekin päädyimme Sorrentoon erilaisten retkikohteiden houkuttelemana, mutta itse Sorrentoakin varten kannattaa varata aikaa. Ainakin oman kokemuksemme perusteella Sorrento on kaunis ja palaamisen arvoinen kaupunki.


Lue myös muut juttuni Sorrenton seudulta:
Syysloma Sorrenton seudulla
Nähdä Napoli ja elää
Maisemien ilotulitusta Amalfin rannikolla
Lomapäivä Caprilla
Antiikin kaikuja Pompejissa

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
Kommentoi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Syysmyrskyä ja mustekalaa kauniissa Tellarossa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vierailimme Italiassa viettämämme syysloman aikana Tellarossa, joka kuuluu maan kauneimpien kylien I Borghi più belli d’Italia -listalle. Kylä hurmasi harmaanakin päivänä ja maistoimme myös Tellaron tunnuseläintä mustekalaa.

Perillä meitä odottaa hiljaisuus. Olemme ajelleet kukkuloille kohonnutta pientä rannikkotietä Lericistä Tellaroon, jonka yläpuolella sijaitseva parkkipaikka on lähes autio. Sateessa kastuneen kyltin mukaan maksullinen pysäköintiaika on loppunut jo syyskuussa, joten en joudu kaivamaan kolikoita esille. Hiljaisuus tuntuu hyvältä, koska tie oli tarpeeksi kapea ja mutkikas jo näin ilman suurempaa liikennettä. 

tellaro_19


Pysäköintialueen lähistöltä lähtee pitkä portaikko alas kylän keskustaan. Suuntaa näyttävä kyltti on päässyt ruostumaan ja sitä peittävät köynnöskasvit.

tellaro_18

Siistin portaikon varrella riittää kukkaistutuksia ja muuta kasvillisuutta. Myös ruskan värit näyttävät tekevän tuloaan tänne eteläiseen Eurooppaan. Laskeudumme kivimuurin ja vanhojen rakennusten välistä tasaiselle kadulle, jonka varrella on pari ravintolaa ja baaria. 

tellaro_16


Tellaro on osa Lericin kuntaa, jossa mekin majoitumme viikon ajan. Lericin keskustasta on vain reilut kolme kilometriä Tellaroon ja matkan voisi taittaa myös patikointireittiä pitkin, mutta se jää meiltä kokeilematta. Edellinen yö on ollut myrskyisä ja ukkonenkin on jyrissyt Ligurianmeren yllä. Ennuste ei lupaa juurikaan parempaa säätä, mutta iloitsemme siitä, että sade on tauonnut hetkeksi.

tellaro_14


Ohitamme hiljaiset ravintolat ja suuntaamme kapeille kujille. Tellaron keskusta on vierailumme aikaan lähes autio, sillä liikkeellä näyttäisi olevan vain yhteensä kymmenkunta turistia. Vastaan tulee myös pari paikallista, jotka kiirehtivät määrätietoisesti kohti päämääräänsä.

tellaro_13


Pittoreskit kujat tarjoavat juuri sellaista pikkukylän kauneutta, mitä Italialta sopii odottaakin. Seinien pastellivärit on valittu hyvällä maulla ja ikkunoita suojaavat perinteiset luukut. Katulamput sopivat postikorttimaiseen näkymään, mutta kukaan ei ole sentään ripustanut tällaisella säällä pyykkejä kuivumaan.

tellaro_12


Yksi Tellaron erikoisuuksista on nimellä Sotto-Ria tunnettu käytävä, joka rakennettiin 1300-luvulla suojaksi saraseenien, katalaanien ja muiden katalien merirosvojen hyökkäyksiä vastaan. Suojaisen käytävän ikkuna-aukoista voi tähystää alapuolella olevaan satamaan sekä merelle päin. Muinoin täältä kuulemma kaadettiin kiehuvaa öljyä vihamielisten vieraiden niskaan. Ikivanha kivilattia on koristeltu tähdillä ja muilla kuvioilla.

tellaro_11


Astumme ruosteisen portin läpi käytävälle, joka jatkuu noin seitsemänkymmenen metrin päähän. Lopulta käytävä muuttuu hämäräksi ja toteamme sen umpikujaksi. Tällaiset paikat kertovat omalla kiehtovalla tavallaan pienen rannikkokylän pitkästä historiasta.

tellaro_17


Tellaron kapeat kujat johtavat kuvaukselliseen satamaan, jonka veneet on nostettu järkevästi kuivalle maalle. Navakat tuulenpuuskat iskevät vasten kasvoja ja vaahtopäiset aallot lähestyvät rantaa. 

tellaro_08


Aallot roiskahtelevat näyttävästi tummia rantakallioita vasten ja veden liikkeitä on lähes lumoavaa seurata. Katselemme pitkään kuohuvaa merta ja nautimme kylän hiljaisuudesta. Kostea ilma tuntuu miellyttävän lämpimältä, sillä elohopea on kohonnut lähelle kahtakymmentä astetta.

tellaro_07


Kirkon kulmalta lähtee pieni kivetty kävelypolku, joka seuraa hetken rantaa ja päättyy pian umpikujaan. Tarjolla on kuitenkin taas uuteen ilmansuuntaan avautuva myrskyisä merimaisema. 

tellaro_09


Ohitamme sataman ja kierrämme sen toiselle puolelle sisämaan kujia pitkin. Sataman läpikin voisi kävellä, mutta se olisi tällä säällä riskialtis ratkaisu. Osa aalloista kuohuu pitkälle kohti kylää.  

tellaro_03


Niemen kärkeä koristavan San Giorgion kirkon ovet on laitettu vierailupäivänämme säppiin, mutta katselemme rakennusta ulkopuolelta. Näin syysmyrskyn tuivertaessa voi miettiä kuuluisinta Tellaroon liittyvää legendaa.

tellaro_04


Keskiaikainen tarina liittyy rannikolla mellastaneisiin merirosvoihin, joita vastaan Tellarokin oli varautunut jatkuvalla vartioinnilla. Tähystäjä kuitenkin nukahti pahaksi onnekseen juuri sellaisena myrskyisänä yönä, jolloin piraatit olivat saapumassa. Tellaron pelasti jollain keinolla kirkontorniin päätynyt suuri mustekala, joka soitti lonkeroillaan kelloja ja herätti kylän väen puolustautumaan.

tellaro_10


Tarinan kuvaamaa tapahtumaa juhlitaan vuosittain elokuisilla festivaaleilla, joiden pääaktiviteettina on mustekalojen syöminen. Tämä kuulostaa hieman nurinkuriselta tavalta kunnioittaa Tellaron suurta sankaria, mutta ruoat ovat varmasti herkullisia. Erilaisia mustekalakuvioita vai nähdä kylässä ympäri vuoden. Tellaron mustekalalegendasta ja kahdestakymmenestä muusta kiehtovasta italialaiskylästä voi lukea Heli Pekkarisen kirjasta Kylässä Italiassa.

tellaro_06


Pysähdyn vielä ihailemaan Tellaron kauniinvärisiä taloja, rantakallioita sekä ylös nostettuja värikkäitä veneitä. Tellaro on varsin kompakti kylä, jonka kujille on vaikea eksyä kovin pitkäksi aikaa. Kyseessä on suorastaan hurmaava paikka, jonka kauneutta edes harmaa syyspäivä ei onnistu latistamaan. 

tellaro_05


Kesäinen auringonlasku voisi olla täällä ikimuistoinen elämys, mutta syksyinen arkipäivä luo Tellaroon omanlaisensa kiehtovan tunnelman. Saamme koko kylän ikään kuin itsellemme ja voimme aistia rauhassa, kuinka värikkäät seinät ja kujien kivet huokuvat pitkää historiaa. Tästä huolimatta Tellaro on edelleen myös elävä asuinpaikka, joka toimii kotina yli tuhannelle ihmiselle. 

tellaro_20


Rannan pärskeet iskevät ajoittain yllättävän korkealle, mutta selviämme kuivin jaloin takaisin sisämaan kujille. Suunnistamme kohti La Barca -nimistä ravintolaa, jonka näimme ohimennen ennen kujasokkeloon sukeltamistamme. Ajoitus on sopiva, sillä ehdimme pöytään ennen lounasajan päättymistä ja rankkasateen alkamista. Olemme saapuessamme koko ravintolan ainoat asiakkaat. Lisäksi paikalle tulee pian jälkeemme yksi suomalainen pariskunta. He aterioivat meitä nopeammin ja poistuvat, ennen kuin ehdin kysyä ovatko hekin lukeneet Helin kirjan vai päätyneet jostain muusta syystä tähän syrjäiseen kylään.

tellaro_01


Terassin ulkopöydistä olisi hieno maisema, mutta olemme nyt tyytyväisiä katosta päämme päällä. Maistamme alkupalaksi totta kai mustekalaa, joka onkin värikkäine lisukkeineen herkullista. Siirrymme seuraavaksi pastaan, ja vaikka oma rapuja sisältävä gnocchetti-annokseni onkin ihan kelvollinen, uskon tyttären peston olleen vielä parempaa. Pesto on täällä päin Italiaa suosituin pastakastike ja se osataan siksi tehdä poikkeuksellisen hyvin. Lounas täydentyy vielä sorbeteilla sekä kahvilla ja olemme ateriaan todella tyytyväisiä.

tellaro_02


Mukava tarjoilija osaisi englantiakin, mutta juttelen hänen kanssaan mieluummin italiaksi. Saan kuulla, kuinka kylä on hiljentynyt vasta äskettäin syyskuun loppuessa. Kesäkaudella on paljon vilkkaampaa, mutta nyt monet majoituspaikoista on suljettu talveksi. Tellaro ei häviä kauneudessa melko lähellä sijaitseville Cinque Terren kylille, vaikka matkailijamäärät ovatkin moninkertaisesti maltillisempia.

tellaro_15


Kiipeämme tihkusateessa portaita pitkin takaisin parkkipaikalle. En missään vaiheessa epäillyt Tellaron lumovoimaa, mutta kylä pääsi silti yllättämään positiivisesti. Jos lapsikin kertoo vieläpä kysymättä pitävänsä Tellarosta, täytyy tässä paikassa olla jotain erityistä.

Lue myös koko matkasta kertova juttuni Syyslomaviikko Ligurian rannikolla sekä Lericiä kuvaava Lerici – kylä Runoilijoiden lahden rannalla.  

Jatka lukemista

Italia

Lerici, kylä Runoilijoiden lahden rannalla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Majoituimme Italiaan suuntautuneella syyslomamatkallamme viikoksi Lericiin, josta teimme retkiä muihin Ligurian rannikon kyliin ja kaupunkeihin. Myös itse Lerici on todella miellyttävä paikka, jossa saimme nauttia kauniista sunnuntai-iltapäivästä ilman ruuhkia.

Ensimmäisenä Lericin kylällä tulevat vastaan värit, jotka ovat juuri niitä mitä Italiassa sopiikin odottaa. Vanhoilla kiviseinillä näkyy terrakotan sävyjä, murrettua keltaista, oranssia sekä punaista. Ikkunaluukkujen suhteen on taidettu tehdä yhteistilaus koko kylälle, sillä niin yhtenäisen vihreitä ne ovat.

lerici_07


Kapea kuja johtaa rantakadulle, jonka toisella puolella erilaiset paatit keikkuvat Lericin viihtyisässä pienvenesatamassa. Pidämme sunnuntai-iltapäivän leppoisasta ilmapiiristä ja päätämme olla kiirehtimättä minnekään. Yksi matkapäivä on hyvä rauhoittaa tänne ”kotikylälle” ja nauttia pyhäpäivästä samaan tapaan kuin italialaisetkin täällä tekevät.

lerici_15


Rannan tuntumassa on käynnissä jonkinlaiset antiikkimarkkinat, mutta emme yritäkään tehdä löytöjä vaan katselemme mieluummin merelle päin. Pienvenesatamaa reunustaa tyypillinen italialainen rantabulevardi, jota pitkin kelpaa tehdä sunnuntaikävelyitä tai käydä näyttäytymässä ennen päivällisaikaa. Keskustan pohjoispuolella on pari hiekkarantaa ja niiden ohitse voisi taivaltaa vaikka parin kilometrin päässä sijaitsevaan San Terenzon kylään.

lerici_01


Italiassa ei ole käytetty katujen ja aukioiden nimeämisessä liiemmälti mielikuvitusta, vaan ympäri maata löytyy satoja samannimisiä katuja sekä aukioita. Niinpä täälläkin Via Roma kääntyy Piazza Garibaldille, joka on Lericin selkeä keskus. Laajaa aukiota reunustaa viehättävä talorivistö ja harmaa kirkontorni kurkottaa palmujen yläpuolelle.

lerici_10


Sunnuntai-iltapäivän sää on lähes täydellinen, sillä auringonpaiste saa parikymmenasteisen ilman tuntumaan todellista lämpimämmältä. Mereltä puhaltava tuuli on kesäisen kevyt, vaikka eletäänkin jo lokakuun puoltaväliä. Kiertelemme hetken kujalta toiselle, kunnes on jo aika etsiä lounasravintolaa.

lerici_17


Italia kuuluu niihin maihin, joissa lounasta tarjoillaan vain tiettyyn kellonaikaan. Useimmat kunnon ravintolat avautuvat puoli yhden maissa ja vaikka aukioloajoissa onkin pieniä eroja, on varminta hakeutua pöytään pian yhden jälkeen. Päädymme hetken kierreltyämme La Conchiglian terassille, jonka reunalla on sopivasti tilaa.

lerici_12


Pöytämme on erinomainen rantaa pitkin kulkevien ihmisten seuraamiseen. On hauska huomata kuinka useimmat koirat kulkevat kuuliaisesti ilman hihnaa, mutta villeimmät taaperot on laitettu valjaisiin. Italialaiset tuntevat Lericin kauneuden melko hyvin ja jotkut ovat hankkineet sieltä jopa kakkosasunnon, mutta ulkomaalaisia matkailijoita ei ainakaan enää lokakuussa näy juuri lainkaan. 

liguria_pesto


Viihdymme La Conchigliassa hyvin. Pestokastikkeen kera tarjottu trofie-pasta on näillä kulmilla suosittua perinneruokaa, joka vie lähes kielen mennessään. Näin meren äärellä täytyy kokeilla myös grillattua mustekalaa, joka sekin maistuu erinomaisesti. Seuraamme sivusilmällä, kuinka viereisen pöydän pikkulapset hotkivat simpukoiden kera tarjotut spagettiannoksena hyvällä ruokahalulla. Sitten onkin aika lähteä juoksentelemaan sataman pulujen perässä. Vanhemmat saavat komentaa vauhdikasta Tommaso-poikaa moneen kertaan, sillä heillä on meneillään tyypillinen tuntikausia kestävä sukulounas.

lerici_09


Lähdemme ateriaan tyytyväisinä maleksimaan kohti kylää vartioivaa keskiaikaista linnoitusta. Suuntaamme vanhoille kujille, joita kutsutaan täälläpäin Italiaa nimellä carruggi.

lerici_08


Ylämäkeä on jonkin verran, mutta taival taittuu mukavasti ympäröivää kauneutta ihastellen. Pittoreskien talojen välistä aukeaa välillä maisemia yhä alemmaksi jäävään kylään sekä kuvaukselliselle merenlahdelle.

lerici_02


Sisäänpääsy linnoitukseen maksaa aikuisilta vitosen ja on lapsille ilmainen. Sisätiloissa ei ole tällä hetkellä käynnissä minkäänlaista näyttelyä, joten nähtävää ei ole juuri lainkaan.

lerici_06


Kuljemme autioiden salien halki ja kurkistamme Pyhän Anastasian kappeliin. Kaunis pieni kappeli on omistettu paikalliselle marttyyrille.

lerici_03


Linnoituksen ehdoton päänähtävyys on kattotasanne, jolta kelpaa ihailla maisemia joka suuntaan. Edessämme näkyvää merialuetta kutsutaan Runoilijoiden lahdeksi, koska alueella on historian saatossa viihtynyt useampikin kuuluisa kynäniekka. Ympäristö näyttää kieltämättä inspiroivalta taiteen luomiseen. Koko merenlahti pikku kylineen on todella kaunis. Lahden toisella laidalla erottuu Portovenere, kun taas La Spezia jää niemen taakse piiloon.

lerici_18


Etruskien perustamalla Lericillä on pitkä historia, joka ulottuu kauas ennen ajanlaskumme alkua. Linnoitus sai alkunsa 1100-luvun puolivälissä, minkä jälkeen sitä laajennettiin ja muokattiin useamman sadan vuoden ajan. Pisalaiset ja genovalaiset taistelivat keskiajalla kiivaasti Lericin hallinnasta, minkä jälkeen kylä jäi lopulta viimeksi mainittujen haltuun. Nykyiseltä kartalta Lerici löytyy niukasti Ligurian puolelta, vain muutaman kilometrin päästä Toscanan rajasta.

lerici_05


Palaamme linnoituskukkulalta alas samaa kujaa pitkin kuin tulimmekin, mutta pysähtelemme vielä moneen kertaan ihailemaan kuvauksellisia taloja. Seinien maalipintojen epätasaisuus miellyttää silmää ja rakennuksissa on hauskoja pikku yksityiskohtia koristeellisista ovenkolkuttimista lähtien. 

lerici_11


Suunnistamme Piazza Garibaldin laidalla sijaitsevaan gelateriaan ostamaan jäätelöä. Kuinka ollakaan, Tommason sunnuntailounas on tällä välin päättynyt ja hauska vesseli on täällä jäätelötötterö kourassaan. Itse olen tottunut syömään jäätelöni kupista ja mauksi valitsen nyt suosikkiani amarena-kirsikkaa. Nautimme jäätelöt varjoisalla kujalla, jota pitkin lähtisi viitan perusteella vaelluspolku Tellaron kylän suuntaan. Patikointimahdollisuuksia olisi Lericin ympäristössä enemmänkin.

lerici_04


Kurkistamme aukion laidalla kohoavaan pieneen kirkkoon. Viisisataa vuotta vanha Oratorio di San Rocco näyttää kauniilta. Käyn sytyttämässä kynttilän samaan tapaan kuin monessa muussakin ulkomaisessa kirkossa. 

lerici_14


Lerici sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä La Spezian satamakaupungista. Meille löytyi parkkipaikka majoituksen puolesta, mutta sain käsityksen, että pysäköinti saattaa olla vaikeaa varsinkin kesäkaudella. Lericiin pääsee La Speziasta käsin paikallisbussilla ja myös Cinque Terren lautat kulkevat Lericiin satamaan.

lerici_16


Lerici ja esimerkiksi samaan kuntaan kuuluva Tellaron kalastajakylä tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseville Cinque Terren kylille. Siinä missä syystäkin supersuosittu Cinque Terre pursuaa turisteja, voi Runoilijoiden lahden itärannalla nauttia paljon hiljaisemmista tunnelmista. Lerici on myös hyvä tukikohta retkille, vaikkakin Cinque Terreen tutustumista ajatellen La Spezia tai Levanto ovat vielä kätevämpiä. Oli joka tapauksessa mukavaa viettää aikaa Lericissä ja nauttia kylän tunnelmasta varsinkin leppoisana sunnuntai-iltapäivänä. Hyvin tuntui viihtyvän Tommasokin.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja