Seuraa somessa

Suomi

Talvista lomailua Mikkelin seudulla

Julkaistu

-

Vietimme vuodenvaihteessa mukavan lomaviikon Suomenniemen rauhallisissa maisemissa. Ihastuimme Mäntyharjun hiihtolatuihin ja tutustuimme hieman myös Suomenniemen sekä Ristiinan tarjontaan.

Varasimme syksyn onnistuneiden ulkomaanmatkojen jälkeen reissun vuodenvaihteeksi Pariisiin. Pandemiatilanne ehti kuitenkin parissa kuukaudessa muuttua niin paljon, että ajatus matkaanlähdöstä alkoi mietityttää. Ranskan lehdistö loi synkkää tilannekuvaa ja vähitellen alkoi tuntua siltä, etteivät Pariisin huvipuistot, nähtävyyksillä tungeksimiset ja ravintolat olleet juuri nyt meidän perhettämme varten. Päätös oli vaikea, koska aiemmista koronan peruuttamista matkoistamme poiketen mikään rajoitus ei estänyt Ranskaan lähtemistä. Osa somekuplastani matkusti samaan aikaan eri puolilla maailmaa, myös Pariisissa, joten houkutus lähtemiseen oli suuri.

villa_avanto_03


Teimme ratkaisun matkan siirtämisestä viisi päivää ennen lähtöä aatonaattona, jolloin kaikki peruutukset onnistuivat ilman euronkaan tappiota. Samalla sain myös omaan mieleeni joulurauhan, eikä meidän tarvinnut odottaa tietoa Ranskaan muutaman päivän kuluttua tiedotettavista uusista rajoituksista. Yritämme Pariisiin myöhemmin uudelleen pidennetyn matkaohjelman merkeissä. Varasimme lopulta Ranskan-matkan tilalle jotain aivan muuta. Selailin majoitussivustoja ajatuksella ”parasta mitä Suomesta tällä varoitusajalla saa” ja löysin onneksemme viime hetken peruutuksen vuoksi vapautuneen Villa Avannon.

villa_avanto_01


Villa Avanto on hulppea huvila Suomenniemellä, joka kuuluu nykyään Mikkelin kaupunkiin. Pariisiin oli tarkoitus matkustaa vain oman perheen voimin, mutta kun myös lasten isovanhemmat innostuivat lähtemään Suomenniemelle, saimme huvilan kaikki kuusi makuupaikkaa hyödynnettyä. Villa Avanto on erittäin siisti ja erinomaisesti varusteltu huvila, jossa kaikki saunasta ja keittiöstä lähtien toimii loistavasti. Tilaa on kuudelle hengelle sopivasti ja lämminhenkinen omistajapariskunta saa tuntemaan olon hyvin tervetulleeksi.

villa_avanto_02


Maisemaikkunoista avautuva järvinäkymä ei ole harmaina talvipäivinä parhaimmillaan, mutta ympäröivä luonto tekee silti suuren vaikutuksen. Käymme pari kertaa jäällä hiihtämässä omatekoisella ladulla ja nauttimassa näkymistä eri suuntiin. Huvilan syrjäinen sijainti keskellä korpea ei välttämättä miellytä kaikkia, mutta meille se sopii hyvin. Tämä on varmasti yksi parhaista vuokraamistamme majoituksista, mitä matkojemme varrella on tullut vastaan.

suomenniemi_jarvi_02


Yhtenä vaihtoehtona ollut ajatus äkkilähdöstä Lappiin kaatui muun muassa majoitustilanteeseen, mutta Suomenniemi tuntuu monin tavoin yhtä hyvältä valinnalta. Sinne päästäkseen ei tarvitse maksaa autojunasta tai ajaa valtavaa matkaa pääkaupunkiseudulta pohjoiseen. Olemme käyttäneet Lapin-lomamme lähes yksinomaan hiihtämiseen, joten emme kaipaa laskettelukeskuksia tai muitakaan palveluita. Pienenä haittapuolena täytyy mainita, että Villa Avannosta on kunnon laduille Ristiinaan tai Mäntyharjulle noin puolen tunnin ajomatka. Toisaalta meillä on nyt reilusti aikaa tällaisiin siirtymiin ja pääsemme samalla tutustumaan ympäristöön muutenkin.

suomenniemi_maitotie


Mökkitieksemme osunut Karkauksen maitotie on valittu Etelä-Karjalan kauneimmaksi tieksi, joten sillä kelpaa kurvailla jokaisena lomapäivänä. Arvonimi on tosin hieman vanhentunut, sillä kuntaliitos vei vajaat kymmenen vuotta sitten Suomenniemen osaksi Etelä-Savoa. Kahden valtatien väliin jäävä reilun kolmentoista kilometrin mutkikas pätkä on mukava ajettava, sillä sen varrelle jää lumisia maisemia sekä maalaistalojen pihoja. Voimme vain kuvitella kuinka kaunista täällä on aurinkoisina kesäpäivinä, kun Kuolimojärvi kimmeltää ja maisema on kirkas.

suomenniemi_karkaus_kirjasto


Maitotien vartta koristaa muun muassa sympaattinen Karkauksen sivukirjasto, joka on pystytetty yhdelle alueen monista maitolaitureista. Opasteviitta ohjaa kirjaston kulmalta Irja Hannosen luontopolulle, joka on ainakin Retkipaikan jutun perusteella upea ulkoilureitti. Meiltä jää tämä vajaan neljän kilometrin pituinen lenkki tekemättä, mutta se kuuluu ehdottomasti ohjelmaan, jos palaamme joskus kesäaikaan näille kulmille. Irja Hannonen eli koko pitkän ikänsä Karkauksen kylässä, nautti paikallisesta luonnosta ja testamenttasi omaisuutensa kotikunnalleen. Lähistöltä voi lähteä myös Saarajärven kierrokseksi nimetylle reitille.

suomenniemi_maisematorni_01


Suomenniemellä kierrellessä kannattaa ehdottomasti poiketa Kauriansalmen näkötornissa, jota kutsutaan myös Painalluksenmäen maisematorniksi. Talkoovoimin kohonneesta puutornista voi ihailla laajaa näköalaa yli seudun metsien ja järvien.

suomenniemi_maisematorni_02


Tornin juurelle pystytetyn kyltin mukaan täältä näkee lähes Pariisiin saakka. Se on toki liioittelua, muttei vähennä maiseman upeutta. Tornin vieressä on laavu tulipaikkoineen ja ympäristöstä löytyy eri pituisia retkeilypolkuja.

suomenniemi_kirkko


Suomenniemen keskustaajama näyttää uinuvan pakkasiltana talviunta. Ohitamme apteekin, marketin ja koulun, mutta ihmisiä ei näy missään. Kuntoradalta löytyisi kuulemma haastava latu. Mieleen jää parhaiten lumisen maiseman keskeltä kohoava kirkko, joka on kuin suoraan joulukortista. Maalaisidylliä täällä ainakin riittää ja mainoskyltin mukaan vapaita tonttejakin, joten ei voi kuin toivoa paikkakunnalle entistä vilkkaampaa tulevaisuutta.

ristiina_grannatalo


Myös Ristiina liittyi Suomenniemen tavoin Mikkeliin vuonna 2013. Ristiinan keskusta on Suomenniemeä suurempi ja siellä on muutamia pieniä nähtävyyksiä. Ihailemme ohimennen useampaakin vanhaa rakennusta, joista yksi on yli kaksisataavuotias Gränna-talo. Sen nimi tuo mieleen vierailumme idyllisessä ruotsalaiskaupungissa Vättern-järven rannalla. Alun perin Mikkelin keskustaan rakennetussa ja sittemmin Ristiinaan siirretyssä talossa toimii kesäkahvila. Lähistöllä voi tutkia myös Brahelinnan raunioita. Seudun merkittävin nähtävyys ovat parinkymmenen kilometrin päässä kirkonkylältä sijaitsevat Astuvansalmen kalliomaalaukset.

ristiina_linnaniemen_kuntorata


Hiihdämme Ristiinassa parissakin eri paikassa. Linnaniemen kärjestä löytyvällä kolmen kilometrin kuntoradalla on mukava sivakoida, sillä reitti kulkee kauniissa metsämaisemassa osittain järven rantaa seuraten. Matkan varrelle jää pienempien kumpareiden lisäksi yksi pitkähkö ylämäki sekä pari melko vauhdikasta laskua. Käymme myös kertaalleen luistelemassa Ristiinan urheilukentän viereen jäädytetyllä jäällä. Tarjolla on kiekkokaukalo, pienehkö mutta riittävä jääalue mailatta luisteleville sekä lämpimät pukukopit. Urheilukentän ympäriltä löytyi myös tasaisen helppo noin kilometrin mittainen hiihtolatu.

ristiina_pellosniemen_latu


Ristiinan Pellosniemen kuntorata on noin kahden kilometrin mittainen. Sitä voi myös ihan kirjaimellisesti pitää kuntoratana, sillä vaikka korkeuserot ovat maltillisia, riittää pieniä mäkiä melkein koko matkalle. Kaksi kilometriä on aika lyhyt kierros pidempikestoista hiihtoa ajatellen, mutta paikallinen partasuu kehuu suksineensa tällä ladulla parhaimmillaan viidenkympin lenkin 80-luvun välineillään.

mantyharju_ladut_03


Suomen mukavimpana mökkipaikkakuntana itseään mainostava Mäntyharju tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet talviliikuntaan. Mäntyharjun urheilupuistossa on latujen lisäksi suurehko luistinkenttä sekä erillinen jääkiekkokaukalo. Lapset viihtyvät parinakin päivänä urheilupuistosta löytyvässä pulkkamäessä, joten täällä saa helposti vietettyä kokonaisen talvisen liikuntapäivän. Lunta on matkamme aikaan riittävästi ja olosuhteet ovat kaikin puolin kiitettävässä kunnossa.

mantyharju_ladut_02


Mäntyharjun urheilupuistosta lähtee kuuden kilometrin mittainen valaistu kuntorata, jossa on hieman isompaakin mäkeä, mutta myös reilusti tasamaata palautumista varten. Alueella voi halutessaan tehdä pienempiäkin kierroksia joko ihan tasamaalla urheilukentän ympäri tai hieman mäkisemmässä maastossa.

mantyharju_ladut_01


Hiihtokokemus vain paranee, kun kokeilen noin 12 kilometrin Uutelan kierrosta ja seuraavalla kerralla vielä reilun 15 kilometrin Sammalisen kierrosta. Juuri huolletut ladut kulkevat miellyttävässä metsämaisemassa, jossa on sopivasti nousua ja laskua, muttei liikaa haasteita. Saan hiihdellä pitkät pätkät aivan yksikseni kevyessä lumisateessa ja nauttia puhtaasta luonnosta.

mantyharju_ladut_04


Mäntyharjun ladut ovat mielestäni aivan mainiot, eikä niissä ole Lapin-kokemuksiinkaan verrattuna valittamista. Napapiirin tuntureita tai karuja suonäkymiä täällä ei tietenkään ole, mutta toisaalta olen monella Lapinkin hiihtoretkellä löytänyt itseni tällaisen samanlaisen metsän keskeltä. Toki Lapissa on sellaista taikaa ja myös maisemia mitä muualta Suomesta ei löydy, mutta ihan vain hiihtämistä ajatellen Mäntyharju täytti kaikki odotukset. Suurempia kilometrimääriä hakeville Mäntyharjunkin latuverkosto voi toki tuntua parin päivän jälkeen suppealta, mutta meille se riitti hyvin.

mantyharju_taidekeskus_salmela


Mäntyharjun tunnetuin nähtävyys lienee Taidekeskus Salmela. Autiolla pihalla puhaltaa kylmänä talvipäivänä hyinen viima, eikä täällä tarvitse nyt muutenkaan viettää paljoa aikaa, sillä mintunvärisen rakennuksen näyttelyt ovat avoinna vain kesäisin. Luontoelämyksiä etsivien kannattaa muistaa Repoveden kansallispuisto, joka sijaitsee osittain Mäntyharjun alueella.

mantyharju_maisema


Loma Suomenniemellä ja sen ympäristössä oli yllättävänkin onnistunut ja todella rentouttava kokonaisuus. Vaikka mieli tekisikin kauemmas, toi tämäkin reissu mukavasti vaihtelua arkeen. Samalla saimme kaivattua lomaa koko pandemiasta, sillä mökillä tai laduilla ei tarvinnut ajatella sen enempää kasvomaskeja kuin käsidesejäkään.

suomenniemi_jarvi_01


Sää pysytteli paria lyhyttä poikkeusta lukuun ottamatta kovin harmaana, mutta kevyessä pakkassäässä kelpasi ulkoilla mainiosti. Aika kului lastenkin mielestä yllättävän nopeasti. Reippaan liikkumisen vastapainona oli muun muassa syömistä, saunomista, lautapelejä ja totuuden nimessä ruutuaikaakin. Itselleni Villa Avanto tarjosi maistiaisen omakotiasumisesta keskellä savokarjalaista korpea. Noissa maisemissa viihtyy kyllä loistavasti viikon tai pari kerrallaan, mutta pysyvän asumukseni haluan jatkossakin pitää ihmisten ilmoilla.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

Kommentit

  1. Enpä ollut jotenkaan ajatellut noita seutuja talvilomalle, mutta kun tarkemmin ajattelee, niin voisi kieltämättä toimia rauhalliseen lomailuun mainiosta. Oikeastaan olen varma, että varsinkin Marika viihtyisi todella hyvin. Voi olla, että tänä vuonna ei tule lähdettyä, mutta täytyy jatkoa varten pitää mielessä.

    • Mika / Lähtöportti

      22.1.2022 at 12:28

      Yllättäenhän tämä alue tuli meillekin vastaan, mutta toimi kyllä nimenomaan tällaiseen rauhalliseen lomailuun oikein hyvin. Kukaan ei voi kieltää esimerkiksi Lapin kauneutta, mutta hienon talviloman voi viettää myös paljon etelämpänä. Meillä oli tällaisessa viime hetken varauksessa tietenkin se etu, että tiesimme millainen lumitilanne perillä tulisi olemaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suomi

Pelimuseo ja paljon muuta Tampereen Vapriikissa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Museokeskus Vapriikki on erinomainen vierailukohde Tampereella. Kävin näyttelytiloissa ensi kertaa vasta tämän vuoden pääsiäisenä, mutta vierailu ei varmasti jäänyt viimeiseksi. Perhettämme houkutteli eniten Suomen pelimuseo, mutta saman katon alta löytyi paljon muutakin kiinnostavaa.

Vapriikki on hyvä esimerkki tamperelaisesta tavasta ottaa vanhan tehdaskaupungin historiallisia rakennuksia toimivaan uudiskäyttöön. Museokeskus avattiin Tammerkosken rannalla aiemmin toimineen Tampellan tehtaan verstastiloihin vuonna 1996. Vapriikin pääsylippujen hinta on tällä hetkellä aikuisilta 15 euroa ja lapsilta 7 euroa. Itse kuittasimme aikuisten pääsymaksut kätevien Museokorttien avulla. Pääsymaksu kattaa kaikki Vapriikin näyttelyt, joita voi olla kerrallaan yli kymmenen kappaletta.

vapriikki_kelloportti


Vapriikin pysyvään tarjontaan kuuluvista museoista ovat tällä hetkellä avoinna Luonnontieteellinen museo, Suomen pelimuseo, Suomen jääkiekkomuseo sekä koko Tampereen historiaan liittyvä Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi. Näiden lisäksi esillä on useita vaihtuvia näyttelyitä, joiden kesto vaihtelee parista kuukaudesta useisiin vuosiin. Aiheita riittää laidasta laitaan, joten täällä on varmasti jokaiselle jotakin!


vapriikki_hugo

Suomen pelimuseo

Oma pääkohteemme Vapriikissa on lapsiakin houkutteleva Suomen pelimuseo, jossa pääsee kokeilemaan monia erilaisia tietokonepelejä vuosikymmenten varrelta. Tarjolla on siis runsaasti sekä huvia että nostalgiaa. Kokeilen esimerkiksi televisiosta tuttua Hugo-peliä, jossa hahmoa ohjataan lankapuhelimen näppäinten avulla. Pelin äänet kuuluvat tietenkin luurin kautta.

vapriikki_alpine_racer


Suurin kuhina käy pelihallissa, jossa saa käyttää vapaasti monia eri peliautomaatteja. Tarjolla on esimerkiksi rallisimulaattoreita, flippereitä sekä ammuskelupelejä. Oma suosikkini on alppihiihtosimulaattori Alpine Racer 2, jossa laskeminen tapahtuu omia jalkoja kallistelemalla. Onnistun parin harjoituskerran jälkeen jo voittamaan kisan, ja Alpine Raceria tekisi mieli päästä pelaamaan pian uudelleenkin.

vapriikki_deluxe_ski_jump


Suurin osa peleistä löytyy ahdasta automaattihallia väljemmiltä käytäviltä, joilla esitellään suomalaista pelituotantoa. Muutamat peleistä ovat kohdalle sattuessani harmillisesti jumissa, joten niitä ei pääse kokeilemaan. Yksi näistä on mäkihyppypeli Deluxe Ski Jump, jota olisi ollut mukava pelata pitkästä aikaa. Vitriinissä on pelin kehittäneen Jussi Koskelan lahjoittamaa rekvisiittaa. Muistan Jussin niiltä ajoilta, kun harrastimme samaan aikaan yleisurheilua Keravan Urheilijoissa.

vapriikki_commodore64


Pelimuseon parasta antia ovat eri vuosikymmenten teemaan sisustetut huoneet, jotka vievät hyvin autenttisella tavalla 1980- ja 1990-lukujen tunnelmiin. Sisustuksessa käytetty rekvisiitta on valittu huolella jokaista yksityiskohtaa myöten.

vapriikki_sam


Pitkä rivi Aku Ankan taskukirjoja sekä vuoden 1984 Los Angelesin olympiamaskotti Sam-kotka löytyivät minunkin huoneestani, ja moni muukin esine näyttää kovin tutulta. Commodore Kuusnelosta en koskaan itse omistanut, mutta täällä sillä pääsee pelaamaan klassikkopeli Boulder Dashia.

vapriikki_pong


Viihdymme myös menneen ajan olohuoneessa, jonka nahkapäällysteisille nojatuoleille voi istua pelaamaan kuvaputkitelevisiosta näkyvää alkeellista tennispeliä Pongia. Aikaa kuluu myös hieman uudenaikaisemmassa lastenhuoneessa Super Marion seurassa.

vapriikki_pelikauppa


Museosta löytyy hauskasti sisustettujen olohuoneiden ja lastenhuoneiden lisäksi myös malli pelikaupasta, jollaisissa itsekin joskus muinoin kävin. Silloin ei latailtu pelejä netistä, vaan niitä sai ostaa pahvisiin laatikoihin pakattuna pelikauppojen hyllyiltä. Usein pelit liikkuivat toki myös kaverilta toiselle kopioimalla. Kaukana olivat vielä ne ajat, kun pelaamista alettiin kutsua e-urheiluksi.  

vapriikki_afrikan_tahti


Museon tarjontaan kuuluu videopelien lisäksi kelpo kokoelma lautapelejä, joita saa asettua pelaamaan pöydän ääreen. Näyttelyn nurkalta löytyy myös nostalginen pajatso, joka herättää monissa vierailijoissa ihastuneita huokauksia. Pajatsoa ei kuitenkaan pääse pelaamaan, vaikka taskussa jostain syystä vanhoja viidenkymmenen pennin kolikoita sattuisi olemaankin. Vierestä löytyvää Speden Speleistä tuttua nopeustestiä saa kyllä kokeilla. Perheestämme löytyy yksi tämän pelin luonnonlahjakkuus, enkä se ole minä. 

vapriikki_pelimuseo


Pelimuseossa on mukava viettää aikaa, joka kuluukin täällä kovin nopeasti. Paikka tuo mieleeni Berliinin Computerspielemuseumin, josta olen kirjoittanut jutun jo aiemmin.


vapriikki_jaakiekkomuseo_jokerit

Suomen jääkiekkomuseo

Ehdimme onneksi nähdä pelimuseon lisäksi paljon muutakin. Käymme museoravintola Valssissa virkistävällä kahvitauolla ja kiipeämme sieltä ylimmässä kerroksessa toimivaan Suomen jääkiekkomuseoon. Tampere on niin perinteikäs lätkäkaupunki että sen omassakin historiassa riittäisi valtavasti kerrottavaa, mutta museo keskittyy nimensä mukaisesti koko maan jääkiekkoon. Mielenkiintoisena lisämausteena toimivat omien taitojen testaamiseen sopivat laukaisu- ja maalivahtisimulaattorit. Kokeilemme tyttären kanssa laukaisusimulaattoria, jossa voi yrittää virtuaalisen maalivahdin yllättämistä.

vapriikki_jaakiekkomuseo_leijonat


Museossa voi tutustua Jääkiekkoleijonan arvonimellä aateloitujen henkilöiden kunniagalleriaan, johon on päässyt pelaajien lisäksi myös valmentajia, erotuomareita sekä taustavaikuttajia. Alati kasvavalla listalla on jo 274 nimeä Mölli Keinosesta Jukka Jaloseen ja Riikka Sallisesta Kalervo Kummolaan. Esillä on totta kai myös paljon erilaisia palkintoja sekä pelipaitoja niin Suomesta kuin maailmaltakin.

vapriikki_jaakiekkomuseo_kalpa


Jääkiekkomuseon mielenkiintoisimpaan antiin kuuluvat vanhat peliasut ja varusteet, jotka näyttävät nykyisiin verrattuna kovin alkeellisilta. Perinteiset seurojen logot ja värit ovat helposti tunnistettavissa, mutta paitojen materiaalit ovat jotain aivan muuta kuin nykypäivänä. Kuvassa näkyvä hahmo on muuten nimeltään Viska, ja se kuului maalivahti Gösta Wangelille. Viska tuotti onnea, joten Wangel asetti maskotin aina pelien ajaksi maalinsa päälle. Wangel ja Viska voittivat Suomen mestaruuden Tapparan edeltäjän TBK:n riveissä vuonna 1953.

vapriikki_jaakiekkomuseo_ilves


Pitkää historiaa esittelevä museo auttaa kunnioittamaan jääkiekkoperinteitä entistä enemmän. Muistan kuinka Torontossa sijaitseva Hockey Hall of Fame toi mieleen samanlaisia tunteita, kun vierailin siellä viitisentoista vuotta sitten.

vapriikki_jaakiekkomuseo_shakers


Omaa mieltäni lämmittää kovasti, että jääkiekkomuseosta löytyy myös jotain keravalaista. Maamme naisjääkiekon legendoihin lukeutuva Anne Haanpää edusti osan mittavasta urastaan Keravan Shakersia ja auttoi joukkueen kolmeen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen vuosina 1994–96. Haanpään Shakers-paita on ansainnut hyvin paikkansa museon arvokkaassa kokoelmassa. 


vapriikki_finlayson_01

Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi

Vapriikin monipuolisuus tulee parhaiten esiin, kun astumme jääkiekon vauhdikkaasta maailmasta täysin toisenlaiseen ympäristöön. En osaa edes odottaa näyttelyn vaihtumista, kun seison jo värikkäiden kankaiden täyttämässä seesteisessä tilassa. Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi -näyttelyyn on hyvä tutustua jo siksi, että skotlantilaisen James Finlaysonin perustamalla yrityksellä on suuri rooli koko Tampereen kehityksessä. Kierrämme näyttelyn jääkiekkomuseon puolelta tullessamme ikään kuin nurinkurisessa järjestyksessä, mutta siitä ei ole lopulta suurempaa haittaa.

vapriikki_finlayson_03


Vuonna 1820 alkunsa saaneesta Finlaysonista kehittyi Suomen ensimmäinen suuryritys, joka vaikutti omalta osaltaan Tampereen kasvamiseen. Konepajana aloittanut Finlayson alkoi menestyä kymmenisen vuotta perustamisensa jälkeen, jolloin toimiala oli jo vaihtunut puuvillatehtaaksi. Tehtaan ympärille rakennettiin asuntojen lisäksi esimerkiksi koulu, sairaala sekä kirkko. Finlayson kasvoi Pohjoismaiden suurimmaksi tehtaaksi ja säilytti asemansa monen vuosikymmenen ajan.

vapriikki_kuusvooninkinen


Näyttely kertoo mielenkiintoisella tavalla Finlaysonin historiasta. Mieleen jää erityisesti kuusikerroksisesta tehdasrakennus Kuusvooninkisesta tehty pienoismalli. Pienistä ikkunoista voi kurkistella sisään ja katsoa miltä talvinen työpäivä vuonna 1847 on näyttänyt. Nukkekotimaista toteutusta elävöittävät liikkuvat hologrammihahmot. Ne kuvaavat sekä työntekoa että myös esimerkiksi tuon ajan työpaikoilla esiintynyttä juopottelua.  

vapriikki_finlayson_02


Näyttelyssä on luonnollisesti esillä Finlaysonin tuottamia kankaita, joiden joukosta löytyy minullekin tuttuja kuoseja. Tekstiilituotanto alkuperäisellä tehdasalueella Tampereella päättyi 1990-luvulla. Tuotteet suunnitellaan edelleen Suomessa, mutta tuotanto on kustannussyistä siirtynyt ulkomaisiin tehtaisiin.


vapriikki_luonnontieteellinen_museo

Luonnontieteellinen museo

Tampereen luonnontieteellinen museo tarjoaa mukavasti paikallista näkökulmaa, sillä se keskittyy erityisesti Pirkanmaan luontoon. Esillä on runsaasti täyttyjä nisäkkäitä ja lintuja sekä paljon muutakin nähtävää ja opittavaa. Luonto on kiinnostava aihe, mutta käymme museon tällä kerralla vain nopeasti lävitse. Vierestä löytyy Vuoden Luontokuvat 2023 -näyttely, joka on avoinna enää 14.4.2024 saakka. Oikeastaan kaikki mukaan päässeet otokset ovat todella upeita. 


vapriikki_radio

Radioaallon harjalla – kidekoneesta podcastiin

Radionäyttely valottaa maamme noin satavuotista radiohistoriaa. Tarjolla on runsaasti niin tietoa kuin nostalgiaakin ja näyttely kuvaa myös radion muuttuvaa merkitystä läpi vuosikymmenten. Tänne voisi pysähtyä pidemmäksikin aikaa kuuntelemaan eri aikakausien ohjelmia. Mieleeni jää erityisesti urheiluselostajana tunnetun Pekka Tiilikaisen raportti talvisodasta suomalaiseen sotilasleiriin tehdyn lentohyökkäyksen keskeltä. Radioaallon harjalla -näyttely on esillä lokakuun 2027 loppuun saakka.


vapriikki_fantastinen_floppi

Fantastinen floppi

Yksi ohimennen näkemistämme näyttelyistä on Nokian N-Gage-laitteesta kertova Fantastinen floppi. Pelikonsolia ja puhelinta yhdistänyt N-Gage ei suuresta rahallisesta panostuksesta huolimatta koskaan menestynyt, vaan aiheutti Nokialle valtavat tappiot. Näyttelyssä on esillä 2000-luvun alun ajankuvaan kuuluvaa esineistöä ja tarjolla on tietenkin myös mahdollisuus N-Gagella pelaamiseen. Fantastinen floppi on esillä 5.1.2025 saakka. 


vapriikki_manserock

Museokeskus Vapriikin muu tarjonta

Vaikka viihdymme Vapriikissa monta tuntia, jää paljon vielä kokonaan näkemättäkin. Ajattelin käydä ainakin Manserock-näyttelyssä, mutta kun palaamme illan lähestyessä hiljentyvään pelimuseoon, ei meistä kukaan malta lähteä sieltä pois ennen sulkemisaikaa. Niinpä popedat ja eppunormaalit jäävät odottamaan seuraavaa kertaa. Manserock-näyttelyyn voi onneksi tutustua vuoden 2026 loppuun asti. Vapriikissa on tällä hetkellä esillä edellä mainittujen lisäksi muutama muukin näyttely. Esimerkiksi Postimuseon monivuotinen päänäyttely Viestinviejät on nähtävillä vielä 15.9.2024 saakka. Tampereen Kivimuseo on parhaillaan suljettuna ennen odotetun Kiven voima -näyttelyn avautumista 26.4.2024.

vapriikki_tarrat


Vapriikki on mainio kokonaisuus, sillä laadukkaasti toteutetuista näyttelyistä löytyy katseltavaa moneen makuun. Näyttelyiden suuri määrä takaa myös vaihtuvuuden, joten Vapriikkiin voi aina palata katsomaan mitä uutta on tullut tarjolle. Ja toisaalta vaikkei mitään uutta olisikaan, löytyisi pelimuseosta aina taatusti ajanvietettä moneksi tunniksi!

Lue lisätietoja Vapriikin omilta nettisivuilta.

Jatka lukemista

Suomi

Iso-Syöte ihastutti jälleen

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Palasimme vain vuoden tauon jälkeen Iso-Syötteelle nauttimaan hiihtoladuista ja kokeilemaan tällä kerralla myös laskettelua. Paluu samoille laduille on meille poikkeuksellista, sillä olemme lomailleet tätä ennen aina eri hiihtokeskuksissa.

Takana olivat aiemmassa jutussani mainitut kahdeksan talvista reissua eri hiihtokeskuksiin, kunnes niistä viimeisin tuntui niin mieluisalta, että palasimme heti tilaisuuden tullen takaisin ja vuokrasimme mökin Suomen eteläisimmän tunturin juurelta. Iso-Syöte tuntuu juuri meille sopivalta paikalta, sillä se on pieni ja rauhallinen, mutta tarjoaa silti kaikki tärkeimmät palvelut.

syote2024_ladut_07

Nautimme puhtaasta luonnosta ja hyvästä latuverkostosta. Sijaintikin miellyttää, sillä Syöte on kotoa katsottuna selvästi lähempänä kuin vaikkapa muuten mainiot Ylläs ja Saariselkä. Pohjois-Pohjanmaalta löytyvällä Syötteellä ei ole aitoa Lapin taikaa, mutta hienoihin tunturimaisemiin päästään täälläkin.


syote2024_laskettelu_03

Hiihtokoulun kautta rinteisiin

En ole koskaan aiemmin kokeillut laskettelua, vaikka murtomaahiihtoa onkin tullut harrastettua vaihtelevalla aktiivisuudella noin viisivuotiaasta lähtien. Viime vuosien vierailumme eri hiihtokeskuksissa ovat herättäneet vähitellen orastavaa kiinnostusta myös mutkamäkeä kohtaan, sillä erilaisia urheilulajeja on aina hauska kokeilla. Laskettelu olisi silti jäänyt tälläkin kerralla väliin, ellei 11-vuotias tytär olisi ilmoittanut halustaan lähteä rinteeseen. Muita innokkaita ei perheestä löydy, joten tiedossa on isän ja tyttären laatuaikaa.

syote2024_laskettelu_04


Sopivat varusteet löytyvät Iso-Syötteen eturinteiden alla sijaitsevasta välinevuokraamosta. Monot sovitetaan itse, minkä jälkeen henkilökunta valitsee sukset laskijan pituuden, painon ja taitotason mukaisesti. Kypärän saa mukaan vuokrattavaan välinepakettiin, mutta laskettelulasit täytyy ostaa omaksi. Sitten vielä sauvat mukaan ja menoksi. Ihan halpaahan tämä touhu välinevuokrineen ja hissilippuineen ei ole, mutta ainakin pääsemme kokeilemaan laskettelua hyvissä olosuhteissa. Iso-Syötteen vuokraamon valikoimaan kuuluu myös läskipyöriä ja murtomaasuksia.

syote2024_laskettelu_05


Olen aina ollut innokas penkkiurheilija, joten muistan seuranneeni muiden lajien ohella myös alppihiihtoa Ingemar Stenmarkin, Alberto Tomban ja Vreni Schneiderin suuruuden päivistä lähtien. Epäilen kuitenkin, ettei ensikertalaisen laskeminen lähde sujumaan pelkästään takavuosien olympialaisia muistelemalla, joten varaan meille yksityistunnin Iso-Syötteen hiihtokoulusta.

syote2024_laskettelu_01


Tunteja suositellaan keskenään samantasoisille laskijoille. Vaikka olemmekin tyttären kanssa eri ikäisiä, saamme molemmat aloittelijaopastuksesta paljon irti. Perusasiat sekä välineet tulevat opettajan johdolla puolessatoissa tunnissa hyvin tutuiksi. Liikunnallisesta taustasta on apua, joten tunnemme olevamme pienestä hapuilusta huolimatta melko valmiita rinteeseen. Suosittelen hiihtokoulua aivan ehdottomasti kaikille aloittelijoille ja varmasti myös kokeneemmille on tarjolla hyviä vinkkejä.

syote2024_laskettelu_06


Laskettelu on niin mukavaa, että viihdymme rinteessä hiitokoulun jälkeen vielä pitkään ja palaamme rinteeseen myös toisena päivänä. Tyttären taidot kehittyvät kovaa vauhtia ja huomaan myös oman laskemiseni olevan koko ajan sujuvampaa. Tavoitteena on pitää lasku koko ajan hallinnassa niin, että vauhtia voi varmuuden karttuessa hiljalleen lisätä. Saavutan myös tärkeimmän tavoitteeni, eli selviän pitkistä laskupäivistä itseäni tai ketään muutakaan satuttamatta. Haemme kärsivällisesti tuntumaa perherinteestä, kunnes laskemme myös kahta helppoa eturinnettä useampaan kertaan. Näillä Iso-Syötteen pisimmillä rinteillä on mittaa 1200 metriä ja korkeuseroa 192 metriä. Hisseihin ei ole Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla juuri lainkaan jonoa, joten toistoja ehtii kertyä ilahduttavan runsaasti.

syote2024_romekievari


Olen käsittänyt, että rinneravintolat kuuluvat olennaisena osana laskettelukokemukseen. Niinpä mekin astelemme suurilla kolisevilla monoilla Romekievariin. Täällä kelpaa syödä lounaaksi lohikeittoa tai poronkäristystä ja palata myöhemmin iltapäivällä lämmittelemään kuuman kaakaon äärelle. Jään kaipaamaan vain mielikuvissani soivaa iloista saksankielistä taustamusiikkia, mutta sitä kuullakseen täytyy luultavasti suunnata Alpeille. Kyllä vanhat englannin- ja suomenkielisetkin hitit kelpaavat.

syote2024_laskettelu_02


Pari pitkää Iso-Syötteen rinteissä vietettyä päivää auttavat ymmärtämään itselleni vierasta laskettelukulttuuria paremmin. On oikeasti hauskaa viettää tuntikausia ulkona rennon liikunnan parissa ja käydä välillä ravintolan puolella lämmittelemässä. Minnekään ei ole kiire, sillä päivän aikana saa varmasti laskea mäkeä alas niin monta kertaa kuin vain jaksaa.

syote2024_laskettelu_07


Uskon palaavani rinteisiin joskus toistekin. Keski-ikäkin on näemmä ihan hyvä ikä aloittaa laskettelu, joskin jään miettimään millaista tämä olisi ollut hurjapäisessä lapsuudessa, kun kaatumisia ei olisi osannut pelätä lainkaan, eikä tärähdyksistä olisi luultavasti seurannutkaan mitään mustelmaa kummempaa.


syote2024_ladut_02

Leppoisaa menoa erinomaisilla laduilla

Laskettelusta huolimatta suurin osa päivistä kuluu tälläkin kerralla perinteiseen tapaan hiihdellessä. Ehdin neljän hiihtopäivän aikana sivakoida 90 kilometriä, mikä tuntuu aivan riittävältä määrältä. Kaikkiaan Syötteellä on latuja noin 120 kilometrin verran. Olen nyt kahden hiihtoloman aikana kolunnut suurimman osan verkostosta läpi, mutta joitakin Pikku-Syötteen reittejä sekä haastavat Iso-Syötteen huipun ladut ovat vielä kokeilematta.

syote2024_ladut_06

Hiihtäessä miellyttävät erämaahenkiset maisemat sekä sopivasti vaihtelevat latuprofiilit. Reitit eivät ole mahdottoman vaativia, mutta mäkiä on silti riittävästi. Laduista löytyy lisätietoa Iso-Syötteen nettisivuilta.


syote2024_ladut_01

Iso-Syötteen ympäryslatu

Hyvä peruslenkki Iso-Syötteellä on tunturin ympäri kiertävä noin yhdeksän kilometrin mittainen reitti, jonka varrelta voi poiketa vaikka Syötteen luontokeskukseen tai eturinteiden alla palveleviin ravintoloihin. Latu ei nouse kovin korkealle tunturiin, joten matkan varrella ei ole erityisen jyrkkiä mäkiä ja korkeuserot pysyvät maltillisina.


syote2024_ladut_04

Toraslammen lenkki

Hiihtoloman kohokohtiin kuuluu viimevuotiseen tapaan vaimon kanssa tehty pitkä hiihtolenkki Syötteen kansallispuiston alueella. Luontokeskuksen luoteispuolella levittäytyvä kansallispuisto tarjoaa kauniita erämaahenkisiä maisemia, joihin kuuluvat laajat aapasuot sekä lumen kuorruttamat havumetsät. Tällä kerralla haluan lisätä edellisvuotiseen reittiimme poikkeamisen Toraslammella, jonka ympäri kiertää parin kilometrin mittainen latu.

syote2024_toraslampi_01


Toraslammen rannalla on tunnelmallinen autiotupa, jonka pihalta kelpaa ihailla aurinkoisena päivänä maisemia. Luontokeskukselta on Toraslammen tuvalle reilun kahdeksan kilometrin hiihtomatka.

syote2024_ahmatupa_01

Nousemme Toraslammelta jo viime vuonna tutuksi tullutta reittiä Ahmatuvalle, jonka erämaakahvila toimii eräänlaisena kansallispuiston keitaana. Munkkien voimalla jaksaa taas takaisin luontokeskuksen suuntaan alamäkivoittoista latua pitkin.


syote2024_ahmavaara_01

Ahmakallion latu

Palaan Ahmatuvalle vielä toisenkin kerran, kun hiihtelen kansallispuistossa yksikseni lumipyryisenä päivänä. Tällä kerralla päätän kiertää monien kehuman Ahmakallion ladun, joka kiertää Ahmavaaran ympäri. Erämaahenkinen reitti on kaunis, vaikken pyryn keskellä näekään maisemia parhaassa loistossaan.

syote2024_ahmavaara_02


Hiihto alkaa tuulen tuivertamilla avarilla seuduilla tuntua jo jonkinlaiselta tutkimusretkeltä, sillä latu katoaa näkyvistä ja muut kulkijat ovat harvassa. Tänne pitää siis joskus palata kirkkaampana päivänä uudelleen. Ahmavaaralta on aiemmin voinut hiihtää Ylpiätuvan ohitse luontokeskuksen suuntaan, mutta jostakin syystä tätä yhdyslatua ei ole avattu tänä talvena lainkaan. Ylpiätuvalla voi kyllä käydä kääntymässä, mutta reitistö pakottaa tällä hetkellä hiihtämään takaisin Ahmatuvan kautta.


syote2024_naamanka_01

Naamangan kierros

Hiihdän tällä kerralla myös viime vuonna väliin jääneen Naamangan kierroksen, joka on helpohko reitti Syötteen latuverkoston eteläisimmässä osassa. Pelkästään tähän kierrokseen kuuluvaa latua on Naamankajärven ympäristössä kymmenen kilometriä, minkä lisäksi kierros täydentyy Pytkyn lenkkiä pitkin.

syote2024_naamanka_02


Naamangan kierroksella on melko paljon tasaisia latuosuuksia, mutta joukkoon mahtuu myös kumpuilevaa maastoa harju- ja vaaramaisemineen. Lisäksi matkan varrelle jää pari lyhyttä, mutta todella jyrkkää ladutonta mäkeä, joissa tarvitaan joko huomattavaa varovaisuutta tai erittäin varmoja laskutaitoja. Kokonaisuudessaan Naamangan kierros on hyvä ja maisemallisesti mielenkiintoinen lisä Syötteen latuihin.


syote2024_pytky_03

Pytkyn lenkki

Jo viime vuonna tutuksi tullut Pytkyn lenkki on leppoisa yhdeksän kilometrin kierros kauniin luonnon keskellä. Ura on sen verran kapea, että luistelukaistan vieressä kulkeva latu löytyy vain väylän toisesta reunasta. Reitin hiihtäminen on sallittua molempiin suuntiin, mutta minusta on mukavampi kulkea myötäpäivään, jolloin oikeanpuoleiseen liikenteeseen tottuneet vastaantulijat väistävät yleensä ladun sivuun. Olen hiihtänyt Pytkyn lenkin aiemmin samalla lenkillä Iso-Syötteen ympärysladun kanssa, mutta tulemme tällä kerralla autolla Pytky Ranchin parkkipaikalle, jolloin hiihtomatkasta tulee lapsille sopiva.


syote2024_pytky_02

Pytky Ranchin munkit ja porot

Pytkyn lenkki on muutenkin mukava, mutta sen kruunaa kodikas Pytky Café. Sokeriset herkut ovat perinteisiä hiihtäjän eväitä ja Pytkyn munkit kuuluvat ehdottomasti koko maan parhaisiin. Vastapaistettuja munkkeja on vaikea vastustaa! Vaikka samoja täällä leivottuja herkkuja myydään Ahmatuvallakin, on tuoreudessa huomattava ero. Tarjolla on myös keittolounasta.

syote2024_pytky_01


Käymme Pytky Ranchin pihalla tapaamassa aitauksessa majailevia Ahkku- ja Simo-poroja. Toinen niistä tuleekin seurallisesti tutustumaan ja pysyttelee pitkään aidan vieressä, vaikkei meillä ole minkäänlaisia herkkuja tarjottavana. Kahvilan puolelta voisi ostaa jäkälää poroille syötettäväksi.


syote2024_hilltop_01

Ateria Hilltop-ravintolassa

Viikon parhaisiin elämyksiin kuuluu tänäkin vuonna ateria tunturihotelli Iso-Syötteen Hilltop-ravintolassa. Varaamastamme ikkunapöydästä ei näe juuri usvaista parveketta pidemmälle, mutta pöydän antimet maistuvat loistavasti.

syote2024_hilltop_02


Nautin tällä kerralla koko Hilltop Menun, johon kuuluu rapuliemeen upotettu haukipyörykkä, erinomaisen mureaa poron paahtopaistia sekä marjojen kera tarjoiltu crème brûlée. Hilltop on ollut hintansa arvoinen kokemus molemmilla Syötteellä viettämillämme hiihtolomilla.


syote2024_tykkylumi_01

Iso-Syötteen huipun luminen satumaailma

Tunturin huipulla kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa satumaisen kaunista tykkylumimetsää. Osumme tällä kerralla paikalle utuisessa säässä, jolloin näkymät rajoittuvat lähiympäristöön. On silti lumoavaa katsella lumen peittämiä puita, joista muodostuu mielikuvitusta käyttämällä toinen toistaan kiehtovampia hahmoja.

syote2024_ladut_03


Koemme olleemme sään suhteen melko onnekkaita, vaikka aurinkoisia päiviä osuikin kohdallemme vain yksi. Pääasia oli, että lämpötila pysyi pakkasen puolella lähes loppuun saakka, joten saimme nauttia talvisista olosuhteista. Pois lähtiessämme lunta on karissut jo alas talojen katoilta ja puiden oksilta, joten tunnelmaa voisi kuvailla hieman alakuloiseksi. Talvipäiviä ja lunta riittää Syötteellä silti varmasti vielä pitkälle kevääseen. Saapa nähdä, palaammeko vielä ensi talvenakin mainiolle Iso-Syötteelle vai viekö tie vaihteeksi johonkin toiseen hiihtokeskukseen.

Iso-Syötteellä viihtyi samaan aikaan myös Kohteena maailma -blogin Rami. Lue Ramin erityisesti laskettelusta kertova juttu Iso-Syötteen laskettelukeskus on Suomen eteläisin tunturi.
 
Lue myös viime vuoden reissusta kertova oma juttuni Hiihtoloma Syötteen laduilla.

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja