Italia
Panicale – Umbrian kätketty helmi

Italian keskiosaa värittävät lähes joka kukkulalla kohoavat linnoitetut kylät ja kaupungit. Eräs omista suosikeistani on pikkuinen Panicale, jonne teimme retken muutamia vuosia sitten.
Edellinen Rooma-postaus sai muistelemaan muitakin Italian-matkoja. Yhden parhaista teimme reilut viisi vuotta sitten Umbriaan, joka tunnetaan lempinimellä Italian vihreä sydän. Nautimme Trasimeno-järven ympäristön maisemista ja kiertelimme aistimassa kylien ja kaupunkien tunnelmia. Kyseessä oli esikoisemme ensimmäinen ulkomaanmatka, jonka aikana hän sai nukkua päiväunia oliivipuiden alla ja oppia konttaamaan lomatalon kivilattialla.
Tiedustelin talomme emännältä Martalta seudun parhaita retkikohteita. Kun hän mainitsi pikkuruisen Panicalen, tiesin haluavani juuri sinne. Panicalea ei mainosteta lainkaan samaan tapaan, kuin Umbrian tunnetuimpia kaupunkeja Orvietoa tai Assisia. Ei ole toisaalta mitään syytäkään, sillä Panicalella ei ole tarjota maailmankuuluja nähtävyyksiä tai muuta suureellista.
Trasimeno-järveä kiertävän rantatien risteyksestä on vielä kymmenisen kilometriä Panicaleen. Maalaistie mutkittelee viini- ja oliiviviljelysten halki. Ohitamme myös peltoja, metsiköitä sekä yhden uinuvan kyläpahasen. Panicalen paksut muurit odottavat korkean kukkulan laella. Jätämme Fiatin parkkipaikalle ja lähdemme tutustumaan kylään.
Kapeiden kujien hiljaisuudessa voi aistia tarinoita menneisyydestä. Useimmat ajan patinoimista kivitaloista on rakennettu kiinni toisiinsa, mutta sieltä täältä aukeaa myös maisemia utuisena siintävälle järvelle. Vanhimpien rakennusten historia ulottuu aina 1300-luvulle saakka ja nykymaailman melske tuntuu kovin kaukaiselta.
Kuuntelen omien askeleitteni ääntä, kunnes pysähdymme ihailemaan portaille ja ikkunoille aseteltujen kukkien loistoa. Musta kissa livahtaa varjojen suojaan, kun harmaahapsinen täti avaa narisevan kotiovensa. Mitään sen jännittävämpää ei tapahdu ja kujat on kierretty hitaasta vauhdista huolimatta nopeasti ympäri. Ainoaksi nähtävyydeksi riittää ympärillä oleva kauneus. Täällä on harvinaisen helppo harrastaa kiireetöntä matkailua ja pysähtyä nauttimaan elämästä.
Lillo Tatinin terassi näyttää vastustamattomalta, joten lounasravintolan valinta ei tuota ongelmia. Paikalle on saapunut muutama matkailija, mutta meillekin riittää hyvin tilaa. Salaatti sopii hellepäivään, kuten myös tomaattikastikkeen kera tarjottu pasta. Juuri tällaista italialainen ruoka parhaimmillaan onkin. Lähellä tuotettua, rakkaudella tehtyä ja niin yksinkertaista, että laadukkaat raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa. Kun päälle lisätään vielä maistuvat jälkiruoat, on ateria miltei täydellinen. Katselemme syödessämme kylän suurinta aukiota, joka ei toki ole mitenkään valtava tai vilkas.
Ajattelimme ostaa Panicalesta paikallisia juustoja, leikkeleitä ja viiniä mukaamme, mutta puodit ovat ehtineet sulkea ovensa iltapäivän ajaksi. Italia ei olisi Italia, elleivät pikkukaupat menisi kiinni juuri silloin, kun tekisi mieli ostaa jotain. Onneksi sentään ehdimme syömään hyvissä ajoin ennen ravintolan lounasajan päättymistä.
Poistumme jykevän portin lävitse Panicalen muurien ulkopuolelle. Iäkkäät kyläläiset ovat kantaneet tuoleja kotiensa ulkopuolelle ja tuijottavat alas tasangolle avautuvaa maisemaa. Iltapäivän raukea tunnelma tarttuu ja pysähdymme vielä itsekin penkille ihailemaan näkymiä. Maisema säilyy samanlaisena vuodesta toiseen, mutta on helppo uskoa ettei siihen hevillä kyllästy.
Suosittelen Panicalea lämpimästi, jos matkailet Umbriassa ja haluat kokea hyvin säilyneen kyläidyllin. Panicalessa ei riitä tekemistä kovin pitkäksi aikaa, mutta siellä voi kävellä hetken vanhoilla kujilla ja istahtaa nauttimaan italialaisen keittiön antimista. Jos taas liikut esimerkiksi Ranskan Rivieran suunnalla, voi jotain etäisesti samanlaista kokea kuvauksellisessa Gourdonissa.

Italia
Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa

Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.
Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.

Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.

Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta.

Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.

Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.

Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.

Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.

Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.

Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.

Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä.

Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.

On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.

Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.

Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.

Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.
Italia
Päiväretki tornin juurelle Pisaan

Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.

Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.

Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”

Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.

Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.

Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.

Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.

Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin.

Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.

Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.

Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.

Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.

Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua.

Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.

Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.

Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.

Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
Jenni / Unelmatrippi
22.1.2017 at 21:21
Ihanan näköistä! En ole käynyt Umbriassa tai muutenkaan kovin etelässä Italiassa, lukuun ottamatta Amalfin rannikkoa ja Roomaa. Pohjois-Italiassa on tullut pyörittyä enemmän. Joskus voisi olla kiva vaikka vuokrata kämppä jostain syrjäisestä kylästä tuolta etelämmästä.
Mika / Lähtöportti
23.1.2017 at 15:23
Kiitos Jenni! Kämppä pienestä kylästä tuolta suunnalta on erinomainen idea. Sekä Umbriasta että Pugliasta on mahtavia muistoja, joista yritän joskus kirjoittaa blogiin lisääkin. Ilmoittele jos teette tuollaisia matkasuunnitelmia, niin voin yrittää olla avuksi 🙂
Anna | Muuttolintu.com
27.1.2017 at 2:00
Ihanan kuuloinen vanha, perinteinen kylä! Tykkään tuommoisista vähän tuntemattomammista pienistä kylistä. Ilman pakkonähtävyyksiä voi vaan keskittyä siihen hitaaseen kiireettömään dolce vitaan ja unohtaa muun maailman.
Ehdottomasti ensi Italian visiitillä haluan sisällyttää isompien kaupunkien lisäksi ohjelmaan jonkun tällaisen. Jos ei Umbriassa niin Calabriassa, josta miehen suku on kotoisin. Viime kerralla mentiin vähän liikaa pitkin tallattua turistipolkua, ja nähtävyyksien kiertäminen esim. Firenzessä voi olla tosi väsyttävää touhua, vaikka ne hienoja onkin. Se rentouttavin loma löytyy kuitenkin helpommin jostain muualta.
Mika / Lähtöportti
27.1.2017 at 12:38
Dolce vita on juuri parasta. Tuollaisissa paikoissa maailman kiireet on todella kaukana, kun se pieni kylä itsessään on ainoa nähtävyys.
Ai Rohanin suku on Calabriasta, Italia-yhteyden olinkin lukenut jo jostain aiemmin. Calabriassa en ole koskaan käynyt, mutta kiinnostaisi, kun tykkään Etelä-Italiasta ja Calabria tuntuu olevan aika hyvin sivussa niiltä turistipoluilta. Firenze on varsinkin kesähelteillä todella väsyttävä. Umbria on ihan siinä Toscanan naapurissa, mutta paljon hiljaisempaa aluetta, näitä pieniä kyliä riittää.
Travelloverin Annika
27.1.2017 at 13:37
Onpa suloisen näköistä! Pikkukylät ovat kyllä kivoja. Monta peräkkäin ja alkavat vaikuttaa aika samanlaisilta, mutta pienissä annoksissa mainioita. Tosi kaunista näyttää olevan maaseutukin. Tuollaisissa maisemissa on kiva ajella. Tuo osa Italiaa on minulle vielä täysin vierasta. Mikä ettei sinne(kin) vielä joskus.
Mika / Lähtöportti
27.1.2017 at 16:38
Suloinen kylä tosiaan. Mutta osuit kyllä naulan kantaan tuossa, että liian montaa samanlaista paikkaa ei kannata lähteä peräkkäin ahnehtimaan. Tuollakin reissulla kun oli pari viikkoa aikaa, niin ehti jotenkin turtua kaikkeen kauneuteen, niin kummalliselta kuin se kuulostaakin. Kun joka kukkulalla on vanha kuvauksellinen kylä, kirkontorni, pari aukiota, muurinpätkiä ja punakattoisia kivitaloja, niin innostus alkaa väkisinkin jossain vaiheessa laskemaan. Siitäkin huolimatta, että juuri tällaisia paikkoja haluan matkoillani löytää.
Miika ♥ Gia | matkakuume.net
27.1.2017 at 21:30
Voi minkä näköistä! Tulee hirmuinen ikävä Toscanaan, jossa vietimme ystävien kanssa vanhassa villassa viikon ja jotain päälle. Maisemat ovat samanlaiset kuin niissä pienissä jotain-in-Chianti -kylissä. <3
Hassua muuten miten aikaisin kaikki puodit aina sulkee näissä kyläpahasissa. Tuskaisen turistin aikatauluihin se ei yhtään sovi kun haluaa nauttia pitkistä ja verkkaisista aamuista eikä ryysiä kylille tekemään ostoksia. 🙂 Jopa ravintolat sulkevat paikoittain todella aikaisin.
Yhtä kaikki, aivan ihanat fiilikset!
Mika / Lähtöportti
29.1.2017 at 22:28
Toscanan ja Umbrian maisemissa on tosi paljon samaa, luonto kun ei tunne aluerajoja. Toscana vain on nähtävyyksiensä ansiosta kuuluisampi ja suositumpi. Jos jommasta kummasta löytyy mieluinen villa tai muu majoitus, voi kierrellä molemmilla alueilla. Tuollakin reissulla käytiin Toscanan puolella ainakin Cortonassa, Sienassa ja Montepulcianossa.
Italiassa on vaan pakko tottua elämään paikallisen rytmin mukaan, jos haluaa syödä hyvin. Meilläkin on usein hankaluuksia ehtiä ajoissa lounaalle, eli ennen kahta. Jos taas ei ole syönyt kunnon lounasta, tuottaa vaikeuksia odottaa päivällistä, kun monet ravintolat aukeavat vasta seitsemän ja kahdeksan välillä. Mutta maassa maan tavalla 🙂
Laura
28.1.2017 at 12:01
Tää on just näitä kohteita, joihin on ihana matkustaa sellaisella pienellä porukalla, jossa oikeasti viihtyy. Siis ettei tarvitse mitään järjestettyä ohjelmaa vaan maisemien tuijottelu ja viininjuonti riittää. Tää vaan vahvistaa mun mielikuvaa, että Italiaan pitäisi päästä taas pitkästä aikaa.
Mika / Lähtöportti
29.1.2017 at 22:31
Tällaiset on tosiaan parhaita paikkoja nauttia elämästä oikealla porukalla. Jossain muussa seurassa vilkkaampi ympäristö toimii taas paremmin. Toivottavasti pääset pian Italiaan 🙂
Henna / Kulkutautiset
28.1.2017 at 15:35
Miten suloisen näköinen kylä! Noissa kapeissa pikkukaduissa on jotain ihan valtavan viehättävää, niihin ei varmastikaan kyllästy koskaan! Ja eri puolilla maailmaa niissä on ihan omanlaisensa tunnelma. Asuin jonkin aikaa Cambridgessa ja siellä oli jopa paikallisen McDonaldsin kyltti tyylitelty vanhan kujan tyyliin sopivaksi. Mutta tuolta Italian maaseudun pikkukylistä ei taida McDonaldseja löytyä ja hyvä niin 😀 Ainoa paikkameidän reissuilla, jossa nämä pikkukadut ovat olleet suorastaan ahdistavia on ollut Intia, mutta se on ihan oma juttunsa se…
Mika / Lähtöportti
29.1.2017 at 22:39
Nämä kylät ja kapeat kadut ovat tosiaan suloisia, ja juuri tällaisia monesti matkoillani etsin. Toisaalta jos tuollaisella seudulla viettää parikin viikkoa ja on nähnyt jo kymmenen vastaavanlaista kylää, niin alkaa jo vähän läkähtyä ja into laimenee. Mutta sopivina annoksina nämä paikat on ihan parhaita ja kaipaan tuonne juuri nytkin!
Italian maaseudulla ei McDonaldseja näy, kaupungeissa kyllä. Edellisen kerran olen turvautunut hampurilaispaikkaan Italiassa vuonna 1999, kun toivuin lyhyestä mutta pahuksen ärhäkästä vatsataudista. Silloin ei tehnyt mieli söydä muuta kuin ranskalaisia. Mutta sekin on ihan oma juttunsa se… 😀
Kohteena maailma / Rami
29.1.2017 at 23:24
Kiiretön matkailu olisi muuten hyvä niche 🙂 Umbria on itselle vierasta aluetta, mutta uskoisin viihtyväni siellä hyvin. Italian tutkiminen on jäänyt hieman tauolle, pitäisi palata sinne pian uudestaan. Yksi monipuolisimmista maista matkustaa, löytyy monta mielenkiintoista aluetta. Olikos Ubriassa mitä jalkapalloporukoita?
Mika / Lähtöportti
29.1.2017 at 23:49
Hyvä niche-idea! Luin äskettäin kirjan kiireettömästä matkailusta ja kirjoitan joissain vaiheessa postauksen aiheesta. Koko blogin teemaa ajatellen taidan kuitenkin olla toistaiseksi liian kiireinen matkailija 😀
Jos tykkää Toscanasta, tykkää luultavasti Umbriastakin, jos ei haittaa että turisteja on vähemmän 🙂 Umbria on valitettavasti eräänlainen italialaisen jalkapallon musta aukko. Suurin seura Perugia meni konkurssiin joitakin vuosia sitten, mutta on hiljalleen nousemassa pohjamudista ylöspäin. Se on tällä hetkellä Serie B:n ylempää keskikastia ja tavoittelee nousua pääsarjaan. Riippuen missä päin Umbriaa liikkuu, voi ohjelmaan mahduttaa kovatasoisen pelin syrjähypyllä joko Roomaan tai Firenzeen.
Milla - Pingviinimatkat
1.2.2017 at 21:39
On kyllä uskomatonta lueskella jonkun toisen kokemuksista Panicalesta, sillä niin pikkuinen tuo sympaattinen Umbrian kylä on. Ei siis tosiaan ihme, että kuvia löytyy samoista parvekkeista 😀 Upeasti kuvasit tunnelmaa paikan päällä. Meidän blogissa onkin muistaakseni kuva tuosta kylän aukiosta, jonka laidalla söitte. Me siis tosiaan majoituttiin Pacianon kylään Panicalen naapuriin muutama vuosi sitten ja ihastuttiin ikihyviksi. Ai, että miten sinne kaipaankin<3
Mika / Lähtöportti
2.2.2017 at 12:49
Kiitos Milla! Samoin, tuntuu uskomattomalta että joku muukin on löytänyt Panicalen 😀 Pacianossa me ei sentään käyty, majailtiin San Felicianon kylän laidalla lähellä Trasimeno-järveä. Umbria teki suuren vaikutuksen ja on ehdottomasti mun suosikkialueita Italiassa. Tuo matka on muutenkin jäänyt mieleen poikkeuksellisen tärkeänä kokemuksena, kun oltiin isolla porukalla liikkeellä, ensimmäinen matka oman lapsen kanssa ja ensimmäinen vuokrattu talo, moni unelma täyttyi kerralla.
Pirjo P.
4.8.2017 at 10:09
Kiitos hienosta kertomuksesta Panicalesta! Näen sen nimittäin ikkunastani! Umbriassa on vielä rauhaisaa, aitoa italialaiselämää, monille turisteille positiivinen yllätys. Ihmiset ystävällisiä, hyvää ruokaa ja viinejä, näitä pikkukaupunkeja tutkittavaksi ja avaraa kukkulamaisemaa Trasimeno-järven ympäristössä. Lähistöltä löytyy myös Agriturismo-majoituspaikka, jossa puhutaan suomea, kielikään ei siis tota ongelmia. Tervetuloa Umbriaan!
Mika / Lähtöportti
6.8.2017 at 23:14
Kiitos kommentista! Sinäpä sen sanoit, Umbria on monestakin syystä upeaa aluetta. Omastakin sydämestäni jäi palanen Trasimeno-järven rannoille ja mielelläni palaisin sinne joskus taas uudelleen. Täytyypä pitää teidän agriturismot mielessä 🙂
Rainer
24.1.2018 at 13:08
Umbria rauhallisempi kuin Toscana, mietin pienen talon ostoa
Mika / Lähtöportti
25.1.2018 at 21:23
Jos olisin muuttamassa Italiaan, harkitsisin itsekin ensimmäisenä Umbriaa. Viihtyisää ja kaunista seutua.
Lena
25.4.2018 at 19:39
Lillo Tatini on ehkäpä kaikkien aikojen lempiravintolani Italiassa! Pastat ja viinit ovat huikeita ja omistajat ihania. Aukion jäätelökioskista saa mitä parhaimman sitruunasorbetin jonka voi nauttia suihkulähteen portailla. Olemme parina viime kesänä vuokranneet ystävien kanssa villat umbriasta ja viime kesänä cortonasta – sieltäkin lähdimme varta vasten Tatiniin syömään.
Mika / Lähtöportti
25.4.2018 at 20:36
Mukava kuulla! Umbria on suosikkialueitani Italiassa ja jos pääsen takaisin noille kulmille, niin olisi mukava palata Tatiniinkin. Sitten täytyy testata myös tuo jäätelökioski 🙂