Seuraa somessa

Itävalta

10 syytä, miksi Wagrain on loistava lomakohde

Julkaistu

-

Palasimme pari päivää sitten kotiin Itävallan Wagrainista. Ehdimme nähdä viikon aikana upeita maisemia ja ihastua Alppien tunnelmaan. Tässä kymmenen syytä, miksi suosittelen Wagrainia muillekin matkakuumeisille.

Olin käynyt Itävallassa tätä ennen neljästi, mutta maa oli itselleni silti käytännössä tuntematon. Edellisestä vierailusta oli ehtinyt vierähtää jo kaksi vuosikymmentä, ja nuo aiemmat visiitit olivat melkoisen pikaisia piipahduksia muutamaa Wienissä vietettyä päivää lukuun ottamatta. Tällä kertaa saimme kokea aidon palan Itävaltaa huikeine vuoristomaisemineen.

Tietyt kliseet kellokaulaisista lehmistä nahkahousuisiin tarjoilijoihin osoittautuivat todeksi ja suorastaan helteinen sää oli miellyttävää vaihtelua Suomen sateiselle kesälle. Mielestäni Itävalta on erinomainen kohde koko perheen matkalle, sillä puuhattavaa riittää kaiken ikäisille. Mikäli kunto ei riitä rankoille vuoristovaelluksille, pääsee maisemia ihailemaan esimerkiksi köysiratojen avulla. Lasken Itävallan etuihin myös suhteellisen lyhyen ja edullisen lentomatkan.

Kotikyläksemme valikoitunut Wagrain sijaitsee Salzburgin osavaltiossa, vajaan tunnin ajomatkan päässä Salzburgin kaupungista etelään. Tässä kymmenen syytä, miksi suosittelen Wagrainia ympäristöineen muillekin.



1. JÄGERSEE

Edessä avautuva maisema saa huokaisemaan hämmästyksestä. Karttaan oli toki merkitty jonkinlainen pieni järvi, mutta Jägerseen kauneus pääsee lyömään ällikällä. Kristallinkirkkaan vesialueen takana kohoavat majesteettiset vuoret ja ympäristössä vallitsee miellyttävä rauha. Kesyt joutsenet täydentävät kuvauksellisen kokonaisuuden.

Wagrainista on vartin ajomatka kauniin Kleinarlin laakson halki Jägerseen rannalle. Pienen järven ympäri voi kävellä noin puolessa tunnissa ja parkkipaikan lähistöltä löytyy yksi perinteinen itävaltalaisravintola. En ole kolunnut riittävästi Itävaltaa osatakseni arvioida, ovatko Jägerseen kaltaiset ilmestykset tuiki tavallisia ympäri maata. Itseeni Jägerseen maisema teki joka tapauksessa lähtemättömän vaikutuksen. Lue lisää postauksesta Jägersee – järvi kuin postikortti.



2. GRAFENBERG

Wagrainin keskustan tuntumasta lähtevä köysirata kuljettaa mukavasti Grafenbergin vuorelle, josta avautuu mahtavia näkymiä joka suuntaan. Grafenberg on miellyttävä koko perheen kohde, jossa lapset viihtyvät erilaisten seikkailu- ja kiipeilyaktiviteettien parissa helposti koko päivän.

Omat 7- ja 4-vuotiaamme olivat selvästi juuri sopivaa kohderyhmää, mutta tekemistä riittää hieman vanhemmillekin, ja toisaalta Grafenbergin polut käyvät hyvin myös lastenvaunujen työntämiseen. Reippailusta nauttiville aikuisille on tarjolla eritasoisia patikointireittejä. Lue lisää postauksesta Itävaltalainen kesäpäivä Grafenbergilla.



3. WASSERWELT

Lasten kesäisten matkojen suosikkipuuha on tietenkin uiminen. Itävalta ei kuulosta tätä ajatellen loogisimmalta kohdevaihtoehdolta, mutta Wagrainissa tilanteen pelastaa Wasserwelt-niminen vesipuisto. Tyttärillä riitti riemua altaissa ja vesiliukumäissä, joita löytyy nurmikon ympäröimältä alueelta useampia. Majoituksemme hintaan kuuluivat Salzburger Sportwelt -kortit, joilla pääsee päivittäin ilmaiseksi vesipuistoon ja saa hieman alennusta esimerkiksi köysiradan lipuista.



4. AUTOILUPÄIVÄ GROSSGLOCKNER HOCHALPENSTRASSELLA

Itävallan kuuluisin maisemareitti Grossglocknerin alppitie kiemurtelee huikeissa maisemissa parhaimmillaan kahden ja puolen kilometrin korkeudessa. Ajomatkaan pohjoisesta Fuschista eteläiseen Heiligenblutiin kului käytännössä koko päivä. Reilun neljänkymmenen kilometrin pituinen tieosuus on korkeuseroista huolimatta helppo ajettava, mutta henkeäsalpaavat näkymät pakottavat useimmat kulkijat pysähtelemään muutaman kilometrin välein.

Grossglocknerin alppitie on melko tyyriistä pääsymaksusta huolimatta suosittu turistikohde ja sen varrella on runsaasti pysähdyspaikkoja sekä erilaisia palveluita. Wagrainista ajaa Fuschiin alle tunnissa ja Heiligenblutiin vajaassa kahdessa tunnissa. Lue lisää postauksesta Grossglockner Hochalpenstrasse – alppiteiden kuningas.



5. RETKI ZELL AM SEEHEN

Kauniin Zeller-järven rannalla sijaitseva Zell am See on monelle suomalaiselle pakettimatkailijallekin tuttu kohde. Muutaman tunnin vierailu jätti aurinkoisesta pikkukaupungista erittäin miellyttävän käsityksen. Rantabulevardin varrelta voi lähteä järviristeilylle tai vuokrata polkuveneen sekä seurailla kesyjen joutsenten touhuja. Zell am Seen kaduilla tulee toki turisteja vastaan, mutta se ei ole mielestäni pilannut kaupungin ilmapiiriä. Keskustassa on suhteellisen hyvät mahdollisuudet niin ruokailuun kuin ostosten tekemiseenkin.

Nautimme elämästä pitkät perinteet omaavan Grand Hotelin terassilla aivan Zeller-järven rannalla. Sviittiyöstä hulppeassa hotellissa saisi maksaa itsensä kipeäksi, mutta kahvilatuotteiden hinta on ilahduttavan kohtuullinen. Jos vielä joskus palaan Zell am Seehen, kuuluu kahvi- tai jäätelöhetki tässä hienostuneessa ympäristössä ehdottomasti matkaohjelmaan.



6. RETKI BAD GASTEINIIN

Yksi Salzburgin osavaltion tunnetuimmista lomakohteista on perinteikäs kylpyläkaupunki Bad Gastein. Bad Gasteinin sijainti jyrkillä rinteillä tekee liikkumisen suhteellisen raskaaksi, mutta maisemat palkitsevat vaivan. Kaupungissa pistävät silmään niin raunioitumaan jääneet entiset kylpylähotellit kuin myös uudet tyylikkäät majoitusvaihtoehdot. Ihailimme aivan keskustassa kuohuvaa vesiputousta ja kävimme herkuttelemassa Cafe Sisin kakkujen äärellä.

Parin tunnin pikavierailu ei ehtinyt antaa kaupungista parasta mahdollista kuvaa, mutta Bad Gasteinin viehätys perustuukin ympärillä avautuviin liikuntamahdollisuuksiin. Bad Gastein on suosittu hiihtokeskus ja seudun vuorille kannattaa nousta myös kesäaikaan köysiradan kyydissä. Seuraavalla kerralla täytynee varata enemmän aikaa ja lähteä ainakin Stubnerkogelin riippusillalle testailemaan korkeiden paikkojen sietokykyä.



7. BISCHOFSHOFENIN HYPPYRIMÄKI

Urheilun ystävät yhdistävät Wagrainin naapurissa sijaitsevan Bischofshofenin automaattisesti mäkihyppyyn, sillä legendaarisen Keski-Euroopan mäkiviikon päätöskilpailu järjestetään aina loppiaisena tässä kylässä. Vaikka lajin seuraaminen onkin omalta osaltani jäänyt viime vuosina vähemmälle, on saapumisessa Paul Ausserleitner Schantzen juurelle hieman pyhiinvaelluksen makua. Täällä lapsuuteni sankari Matti Nykänen taisteli voitoista monet kerrat muun muassa Jens Weissflogia ja Ernst Vettoria vastaan.

Kiipeäminen luonnonmäen huipulle käy hyvästä kuntoilusta. Lopetan portaiden laskemisen parinsadan askelman jälkeen ja keskityn vain nauttimaan maisemista. Mäen koko ja jyrkkyys saavat kunnioittamaan hyppääjiä entistä enemmän, sillä televisiokuvat kertovat vain osan hurjasta totuudesta. Huipulle on hauska pysähtyä miettimään, mitä urheilijoiden päässä ennen hyppyä mahtaa liikkua.



8. MAHDOLLISUUDET AKTIIVILOMAILUUN

Itävallan luonto sopii erityisesti aktiivisille lomailijoille. Alppiloma tarkoittaa monelle talvista laskettelureissua, mutta vuorissa on taikaa kesälläkin. Patikointireittien verkosto on laaja ja hyvin merkitty. Liikkumista varten voi vuokrata myös polkupyörän ja mikäli mäkinen maasto hirvittää, on tarjolla sähköavusteisiakin malleja. Hurjapäisemmät voivat kokeilla vaikka liitovarjoilua tai kalliokiipeilyä.



9. RUNSAUDENPULA RETKIKOHTEISTA

Vaikka viikossa ehtikin nähdä ja kokea paljon, jäi moni Salzburgin osavaltion kohde odottamaan tulevia reissuja. Upeista maisemistaan tunnettu Hallstatt ei tällä kertaa mahtunut ohjelmaamme, mutta kuulemani mukaan sinne on löytänyt tiensä jo ehkä liiankin moni turisti. Burg Hohenwerfen näyttäytyi moottoritiellä ohi kiitäneissä sekunneissa mystisten pilvien ympäröimänä satulinnana. Tuohon nähtävyyteen tutustuisin mielelläni paremmallakin ajalla. Väliin jäi myös esimerkiksi Mozartin synnyinkaupunki Salzburg, jossa olen nukkunut yhden yön joskus kultaisella 80-luvulla.



10. RAUHALLINEN ALPPIKYLÄN TUNNELMA

Viehätyin Wagrainissa maaseudun rauhaan. Pienestä kylästä löytyy pari ruokakauppaa ja kohtalainen valikoima ravintoloita, mutta kovin suurista turistimassoista ei ole pelkoa. Kauniissa laaksossa sijaitsevassa Wagrainissa voi ihailla vehreinä kohoavia vuorenrinteitä ja perinteisiä harjakattoisia puutaloja sekä kuunnella iltakävelyllä lehmänkellojen kalinaa. Ei ole myöskään lainkaan hullumpaa istahtaa parvekkeelle ihailemaan alla näkyvää maisemaa aina aamuisin ja iltaisin. Wagrain on juuri omaan makuuni sopiva tukikohta täydelliselle lomalle keskellä upeita Alppeja.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
19 kommenttia

Kommentit

  1. Hanna/ Ranskatar reissaa

    8.8.2017 at 7:09

    Wagrain oli yksi mahdollinen kohde meidän Itävallan reissulle kanssa, mutta tuolla on tosiaan vähän runsaudenpulaa, joten se jäi ensi kertaan. Bad Gasteinissa piipahdettiin, samoin Zell am Seessä ja Grossglocknerkin ajettiin 🙂 Noilla seuduilla on kyllä upeat maisemat ja tekemistä riittää! Suosittelen myös Eisriesenwelt-jääluolaa, upea paikka 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      9.8.2017 at 11:13

      Aika monessa samassa paikassa ollaan siis seikkailtu! Luen sopivan hetken tullen sun Itävalta-postaukset kaikessa rauhassa 🙂 Kiitos jääluolavinkistä! Näyttää kuvien perusteella upealta ja täytyy ilman muuta ottaa ohjelmaan, jos Werfenin suunnalle tulee joskus lähdettyä.

  2. Sonja | FIFTYFIFTY

    9.8.2017 at 18:46

    Ai että mitä maisemia! Zell am See on todella käynyt mielessä, kun sinne voisi tehdä helpon pakettimatkan. Mutta autohan sieltä päin pitäisi ehdottomasti vuokrata! Mua houkuttaa Alpit nimenomaan kesällä, koska en ole laskettelijaihminen. Kesäisillä vuorilla patikointi, kyllä kiitos! 🙂 Itävallan alpit näyttää oikeastaan ihan yhtä upeilta kuin Sveitsin ja siellä on hintataso varmaan vähän halvempikin, mutta Sveitsistä saisi taas uuden maan listaan… saapa nähdä kummille Alpeille päädytään ensin! 😀

    • Mika / Lähtöportti

      13.8.2017 at 12:31

      Nuo maisemat on kyllä huikeita, niihin ei ihan heti kyllästy. Auton vuokraamalla pääsee helpoimmin pieniin kyliin ja voi pysähdellä missä huvittaa. Tiet oli hyvässä kunnossa ja leveytensä ansiosta tosi helppoja ajettavia myös vuorilla (toisin kuin vaikka Montenegrossa). Zell am Seekin voi olla hyvä tukikohta Itävallassa, jos tykkää vähän vilkkaammasta pikkukaupungista. Vuoret on kauniita maasta riippumatta. Sveitsikin on hyvä vaihtoehto, mutta älä unohda Sloveniaa!

  3. alex

    9.8.2017 at 22:25

    Upea kymmenen lista yhdestä suosikkimaasta ja tuttuja kohteita useimmat!
    Meidän edellisistä kesämatkoista Itävaltaan on ikävä kyllä jo joutakin vuosia, mutta talvimatkoja ollaan tehty Itävaltaan melko säännöllisesti viime vuosina, näistä löytyy postauksia omassa blogissa: https://www.rantapallo.fi/matkoilla/tag/itavalta/
    Hyvä muistaa, että Itävalta tarjoaa talvella monia muitakin harrastusmahdollisuuksia kuin laskettelu – kauniista talvimaisemista puhumattakaan – joten talvella ei kannata sulkea pois maata täysin vaikkei laskettelisikaan.
    Perhekohteena olen kuullut paljon hyvää Serfauksesta myös kesällä. Kannattaa myös muistaa, että Itävalta on pienestä koostaan huolimatta hyvin monimuotoinen maa, jossa esim. maan eteläosan järvialue tarjoaa mahdollisuudet lomailuun järvimaisemissa.

    • Mika / Lähtöportti

      10.8.2017 at 15:08

      Kiitos kommentista Alex! Hyvä muistutus, että Itävalta on varmasti todella kaunis talvella, vaikkei laskettelemaan haluaisikaan. Matkan hintakin saattaa olla halvempi kuin Lappiin lähtiessä. Täytyypä perehtyä tarkemmin Itävalta-postauksiisi, sieltä löytyy taatusti paljon inspiraatiota aiheeseen liittyen.

      Serfaus kuulostaa hyvältä vinkiltä. Haluaisin nähdä Itävallasta erilaisia alueita ja senkin kannalta Serfauksen sijainti näyttää juuri sopivalta. Itävalta vaikuttaa sellaiselta maalta, jossa perhekohteita riittää. Voisin kuvitella, että esimerkiksi Wagrainin Grafenbergin tapaisia paikkoja löytyy useampiakin eri puolilta maata.

    • Stiina

      10.8.2017 at 15:09

      Sonja, Aurinkomatkoilla on ryhmämatkoja kesäisin myös Zell am Seehen. Autoa ei välttämättä tarvitse vuokrata, koska siellä on hyvät bussi- ja junayhteydet lähes kaikkialle. Itävalta on kaikenikäisille hieno lomakohde.

      • Mika / Lähtöportti

        13.8.2017 at 13:15

        Itävalta on tosiaan hieno ja yllättävänkin monipuolinen lomakohde. Hyvä muistutus, että Zell am Seesta pääsee helposti liikkumaan julkisillakin, juna-asema näytti olevan rannalla ihan keskustassa.

  4. Kohteena maailma / Rami

    10.8.2017 at 12:35

    Tuttuja paikkoja monet näistä, joskaan en ole itse niissä käynyt. Ne reissut mitä Itävaltaan olen tehnyt on aina olleet loistavia ja sinne tekee mieli aina uudestaan. Näistä kohokohdista ja paikannimistä kävisi kaikki kohteeksi eli siinä mielessä Wagrain voisi toimia meillekin hyvin kesäkohteena! Tosin noista kohteista monet kävisi itselle myös talvellakin 🙂 Mutta ennen kaikkea, kun nuorimmille nappuloille tulee muutama vuosi ikää lisää, niin pienet päiväpatikoinnit kiinnostaisi tuolla seudulla tosi paljon muiden aktiviteettien lomassa. Laitetaan siis Wagrain muistiin.

    • Mika / Lähtöportti

      13.8.2017 at 13:22

      Wagrain sopii hyvin, jos tykkää pienestä ja rauhallisesta alppikylästä. Grafenberg ja Wasserwelt takaavat että muksuille riittää mieluisaa puuhaa, ja ympäristössä riittää mielenkiintoisia päiväretkikohteita. Laskettelureissuihin en osaa ottaa kantaa, mutta kesällä patikointimahdollisuuksia riittää paljon. Lapsillekin sopivia helppoja polkuja on, ja yksi vaihtoehto on tietysti mennä köysiradalla vuorelle ja kävellä alamäkeä laaksoon.

  5. Henna / Kulkutautiset

    11.8.2017 at 20:37

    Upea reissu teillä takana! Sama juttu kuin Ramilla, että monet kohteet ovat tuttuja vaikka en olekaan niissä (vielä) käynyt. Näistä kiinnostaisivat erityisesti Jägersee ja Grossglockner. Vähän samanlaisia tunnelmia ja puuhia kuin meillä Dolomiiteilla. Siellä myös tulivat kaapelihissit tutuiksi ja vuoristojärvistä nautittiin monen monituista kertaa. Noita Italian Alppeja lukuunottamatta olen kolunnut tätä vuoristoa vain Sveitsissä, mutta Itävaltakin houkuttelisi joskus. Siellä olen vain piipahtanut Wienissä ja samoin kuin sinulla aiemmin, muu maa on jäänyt tuntemattomaksi. Siinähän me nyt aivan rajalla pariin otteeseen olimme ja täytyy sanoa, että monessa paikassa itävaltalainen kulttuuri näkyi enemmän kuin italialainen.

    • Mika / Lähtöportti

      13.8.2017 at 13:42

      Grossglocknerin alppitien voi laskea Euroopan huippunähtävyyksiin. Pieni Jägersee taas pääsi yllättämään täysin, kun en tiennyt siitä etukäteen mitään. Alppien kauneutta voi ihailla monessa maassa, eivätkä kulttuurien rajat mene ihan valtioiden rajojen mukaan. Esimerkiksi Pohjois-Italian saksankieliset osat on hyvin kaukana vaikka Napolin tunnelmista. Vaihdetaan jonain tulevana kesänä kohteita, menkää te Itävaltaan ja me Dolomiiteille 😀

  6. Laura

    16.8.2017 at 22:01

    Kun mä luin tätä, ajattelin, että olenhan mä käynyt Itävallassa monesti, mutta miten en muka ole nähnyt tuollaisia maisemia. No daa-a, olen ollut siellä ainoastaan talvisaikaan yhtä Wienin-työmatkaa lukuunottamatta. 🙂 Zell am See näytti hieman erilaiselta, ei paljon Seetä näkynyt! Aivan ihanan kirkkaat järvet… Mutta Bad Gastein kandee tosiaan kokea myös talvella. Siellä on kiva loikoilla ulkona kuumassa kylvyssä skimbailun jälkeen.

    • Mika / Lähtöportti

      18.8.2017 at 10:57

      Maisemat on tosiaan talvella varmasti ihan erilaiset, erityisesti järvillä. Olisi hienoa nähdä joskus myös luminen Itävalta. Ja nuo Bad Gasteinin kuumat kylvythän kuulostaa mainioilta! Se kylä ansaitsisi kieltämättä enemmän kuin muutaman tunnin pikavierailun.

  7. Mikko

    31.8.2017 at 22:41

    Ei ole vielä tullut Alpeilla vastaan paikkaa, jossa maisemat eivät olisi olleet upeita, nuo vuorinäkymät ovat vaan niin mahtavia. Toki vähän erilaista esim. Dolomiiteilla kuin Tirolissa, mutta vaikea sanoa, missä olisi hienointa ollut. Tämän kirjoituksen paikoista vain Bad Gastein on itselleni tuttu. Tosiaan aika veikeät korkeuserot siinä kaupungissa, etenkin laskettelumonot jalassa käveltynä. 🙂

    • Mikko

      1.9.2017 at 7:38

      Toki vaikuttaa siltä, että tuo Jägersee on Alppienkin mittakaavassa erityisen komea paikka.

    • Mika / Lähtöportti

      1.9.2017 at 15:02

      Alpit on upeita! Uusia Itävallankin alueita olisi kiva tutkia, mutta haluaisin erityisesti Dolomiiteille, kun näkemissäni kuvissa vuorien muoto näyttää siellä jotenkin erilaiselta kuin muualla. Vaikeahan se on verrata missä on hienointa, kauniita maisemia kun on niin monenlaisia.

      Voin vain kuvitella millaista Bad Gasteinissa on seikkailla monot jalassa 😀

      Täytynee lähteä joskus tutkimaan löytyisikö Jägerseetä komeampia järviä, vaikka se haastava tehtävä olisikin 🙂

      • Mikko

        1.9.2017 at 16:45

        Joo, Dolomiiteilla on monissa paikoissa vuoret jyrkkäpiirteisempiä, sellaisia ”pystysuoria kivipaaseja / -massiiveja”, jos jotenkin yritän asiaa kuvata.

      • Mika / Lähtöportti

        1.9.2017 at 20:16

        Juuri sellaisilta ne kuvissa näyttää. Vuorimaisemiakin on lopulta yllättävän erilaisia.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Itävalta

Päiväretki kauniiseen Innsbruckiin

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tirolin osavaltion pääkaupunki Innsbruck on miellyttävä retkikohde Itävallassa. Kävimme katsomassa maisemia Bergiselin hyppyrimäen tornista sekä teimme kävelykierroksen Innsbruckin viehättävässä keskustassa.

Vietimme kesällä viikon Seefeldin alppimaisemissa Itävallassa. Sieltä ajaa Innsbruckiin vain noin puolessa tunnissa. Ajomatkasta jää mieleen pitkä alamäki, sillä Tirolin ylätasangolla sijaitsevasta Seefeldistä on melkoinen lasku alas Inn-joen laakson pohjalle. Samalla yllättävän viileä heinäkuun ilmakin lämpenee useammalla asteella. 

innsbruck_22


Olen käynyt Innsbruckissa kahdesti aiemmin, mutta nuokin vierailut olivat lyhyitä päiväretkiä ja ajoittuivat jo viime vuosituhannen puolelle. Tuntuu hauskalta saapua vuosien jälkeen mukavaksi muistelemaani kaupunkiin. Innsbruck ei kuitenkaan ota meitä vastaan ongelmitta, sillä etukäteen valitsemani parkkihalli on ovella hehkuvien punaisten kirjainten perusteella täynnä. Sama toistuu kahdella seuraavallakin vastaan tulleella parkkipaikalla, joten lähdemme harhailemaan keskustasta poispäin. Meidän oli tarkoitus kierrellä aluksi kaupungilla ja käydä sen jälkeen katsomassa Bergiselin hyppyrimäkeä, mutta kun mäkitorni alkaa häämöttää edessä, päätämme muuttaa suunnitelmaa.

innsbruck_20

MAISEMAT BERGISELIN HYPPYRIMÄELTÄ

Bergiselin parkkipaikalla on onneksi pari tyhjää ruutua. Pysäköintialueelta on lyhyt kävelymatka hyppyrimäen juurelle. Edellisestä käynnistäni on vierähtänyt lähes päivälleen kolmekymmentä vuotta, ja paljon on tuossa ajassa muuttunut. Muistelen silloin juoksennelleeni heinää kasvaneessa alastulorinteessä, eikä paikalle ollut minkäänlaista pääsymaksua. Nyt muovitetun mäen yhteydestä löytyy palveluita sekä lipunmyyntikioski. Aikuisen vierailu mäkihyppystadionille maksaa tällä hetkellä 11 euroa. Lisätietoa voi lukea Bergiselin omilta nettisivuilta saksaksi. 

innsbruck_15


Bergisel on aina erottunut monesta muusta hyppyrimäestä poikkeuksellisen jyrkän jarruttamiseen tarkoitetun vastamäkensä osalta. Nykyään se herättää huomiota myös torninsa ansiosta, sillä vuonna 2001 uudistettu rakennelma edustaa modernia arkkitehtuuria. Tornin suunnitellutta Zaha Hadidia pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä naisarkkitehdeista.

innsbruck_14


Bergiselschanze kuuluu mäkihyppymaailman klassikkokohteisiin. Täällä on kisattu kaksissa olympialaisissa ja kolmissa maailmanmestaruuskilpailuissa, viimeksi helmi-maaliskuussa 2019. Parhaiten Bergisel tunnetaan jokavuotisen Keski-Euroopan mäkiviikon kolmannen osakilpailun pitopaikkana. Tammikuun alkuun ajoittuvassa kilpailussa on juhlittu monesti suomalaismenestystä, joskin kymmenisen vuotta sitten tulleen Anssi Koivurannan yllätysvoiton jälkeen on ollut kovin hiljaista.

innsbruck_17


Nousemme eräänlaisella mäkijunalla montun pohjalta tornin juurelle. Tornin huipulle pääsee puolestaan sujuvasti hissillä. Päivän ikimuistoisin hetki taitaa olla maisemien ihaileminen hyppyrimäen näköalatasanteelta. Näitä näkymiä kelpaa tulla ihailemaan, vaikkei mäkihyppy lähellä sydäntä olisikaan.

innsbruck_19


Tornista näkyy koko kesäisen auringon valaisema kaupunki, jota ympäröivät jylhät vuoret. Inn-joen laakso jatkuu silmänkantamattomiin niin itään kuin länteenkin päin. Suoraan hyppyrimäen edessä näkyy suuri hautausmaa. Voisi kuvitella, että näky on vuoroaan odottelevien mäkihyppääjien silmissä varsin karu. 

innsbruck_18


Mäkitornissa toimii ravintola Bergisel Sky, jonka ikkunapaikoilta on mahtavat näkymät ympäristöön. Tila tuntuu kuitenkin käydessämme kovin kuumalta ja kun tarjoilijaa ei hetken odoteltuamme näy, päätämme laskeutua alas ilman harkitsemiamme päiväkahveja.

innsbruck_16


Matkailijoiden iloksi on järjestetty pientä ohjelmaa, sillä paikallisen seuran urheilijoita hyppää silloin tällöin näytösluonteisesti mäestä alas. Nyt paikalla on veteraanihyppääjä Martin Nagiller, joka on osallistunut Bergiselin markkinointiin jo vuosien ajan. Torniin nousemiseen ja valmistautumiseen kuluu oma aikansa, joten hyppyjen välissä kuluu helposti puolisen tuntia. Vaikka pari näkemäämme leiskautusta eivät huippupituuksiin ylläkään, antaa hyppyjen seuraaminen mukavan lisän vierailukokemukseen.

innsbruck_13


Vastarinteen päällä komeilevat olympiarenkaat sekä suuret maljat, joissa olympiatuli on palanut vuosien 1964 ja 1976 talvikisojen aikana. Kunnialaattoihin on kaiverrettu mitalistien nimet. Käväisemme vielä pienessä valokuvanäyttelyssä ennen kuin jatkamme matkaamme keskustaan.

innsbruck_10

KÄVELYKIERROS INNSBRUCKIN VANHASSAKAUPUNGISSA

Tällä kerralla pysäköinti onnistuu sujuvasti, sillä Tourist Center Garagessa on reilusti tilaa. Sijaintikin osoittautuu erinomaiseksi. Nousemme maan pinnalle pääkatu Maria-Theresien Strassen päässä sijaitsevan riemukaaren vierestä, joten pääsemme saman tien tutustumaan keskustan mielenkiintoisimpaan alueeseen.

innsbruck_05


Kävelemme kauniiden talojen reunustaman Maria-Theresien Strassen päästä päähän. Katu levenee muutaman sadan metrin jälkeen pitkäksi aukioksi, jonka maamerkkinä kohoaa Pyhän Annan pylväs. Aukiota värittävät erilaiset kaupat sekä ravintolaterassit. Nautimme leppoisasta ja sopivan eläväisestä ilmapiiristä.

innsbruck_04


Aukion jälkeen Maria-Theresien Strasse kapenee kävelykaduksi, joka tuntuu ihmisvilinässä hetkittäin jopa hieman ahtaalta. Kadun päässä odottaa Innsbruckin päänähtävyyksiin lukeutuva Goldenes Dachl eli Kultainen katto.

innsbruck_08


Vuonna 1500 valmistunut Kultainen katto rakennettiin juhlistamaan Habsburg-sukuisen keisarin Maksimilian I:n ja Bianca Maria Sforzan avioliittoa. Katto suojaa parveketta, jolta keisari seurueineen saattoi katsella aukiolla järjestettyjä turnajaisia sekä muita tapahtumia.

innsbruck_09


Parveke on koristeltu erilaisilla maalauksilla ja kohokuvilla. Yksi reliefeistä esittää keisariparia itseään. Teos on erityisen mielenkiintoinen siksi, että Bianca Marian rinnalla on toinen nainen, Maksimilianin edesmennyt vaimo Maria Burgundilainen. Keisari halusi näin huolehtia siitä, että vanhat naimakaupalla saadut liittolaiset pysyivät tyytyväisinä.

innsbruck_06


Itse katto ei kultauksistaan huolimatta näytä minusta erityisen sykähdyttävältä, mutta pieni aukio on kaunis kokonaisuus. Muut ympärillä kohoavat vanhat talot koristeltuine seinineen ihastuttavat oikeastaan päänähtävyyttä enemmän. Aukion laidalta voisi nousta myös Stadtturmiin eli kaupungintorniin katselemaan maisemia.

innsbruck_12


Nälkä kurnii jo kovasti, mutta onneksi vastaan tulee Innsbruckin klassikkoravintoloihin kuuluva Goldener Adler. Vuonna 1390 perustetun majatalon ulkoseinällä on pitkä lista merkittävimmistä vieraista, joita riittää Wolfgang Amadeus Mozartista esimerkiksi Ruotsin kuningattareen Silviaan.

innsbruck_23


Syömme Kultaisen kotkan terassilla todella maukkaat wienerschnitzelit, jotka tarjoillaan perinteiseen tapaan perunasalaatin kera. Asiakasvirta pitää henkilökunnan kiireisenä, mutta ateria onnistuu omalta osaltamme erinomaisesti.

innsbruck_03


Ruokailun jälkeen on mukava kierrellä Innsbruckin vanhankaupungin kaduilla. Suuntaamme aluksi Innbrücke-sillalle katselemaan vuolaasti virtaavaa jokea sekä kaunista maisemaa.

innsbruck_07


Innsbruckin kauppahalli toimii joen varrella aivan sillan lähettyvillä, mutta jätämme siellä vierailun väliin ja suuntaamme kohti Hofburgin palatsia. Näemme lyhyen kierroksen varrella Innsbruckin tuomiokirkon, joka sijaitsee ikään kuin Hofburgin kainalossa.

innsbruck_11


Innsbruckin Hofburg kuuluu Wienissä sijaitsevien Hofburgin ja Schönbrunnin ohella Itävallan tärkeimpiin keisarillisiin palatseihin. Habsburgin mahtisuvun entisessä palatsissa toimii nykyään museo, jossa voi tutustua esimerkiksi keisarinna Maria Teresian sekä keisarinna Sissin huoneisiin. Molemmat kuuluivat aikanaan Euroopan hallitsijasukujen merkittävimpiin naisiin. Tyydymme katselemaan valkeaa palatsia ja sen yhteyteen rakennettua kirkkoa vain ulkoa päin. Pääsylippuja voisi ostaa Imperial Austrian nettisivuilta.  

innsbruck_24


Pikavisiitti vuorten ympäröimään Innsbruckiin oli tälläkin kerralla miellyttävä kokemus. Kaupunki on kokonsa puolesta passeli päiväretkikohde, jossa riittää sopivasti katseltavaa. Jo pelkästään vaeltelu kauniiden talojen reunustamilla kävelykaduilla on kiehtova elämys. Paremmalla ajalla tai huonommalla säällä voisi tutustua vaikkapa johonkin monista museoista. Muistelen käyneeni Tirolin kansantaiteen museossa eli Tiroler Volkskunstmuseumissa ensimmäisellä Innsbruckin-visiitilläni.

innsbruck_21


Kävelemme paluumatkalla jälleen koko Maria-Theresien Strassen halki Kultaisen katon luota keisarinna Maria Teresian rakennuttamalle riemukaarelle. Sää on muuttunut päivän mittaan tuuliseksi ja pilviseksi, vaikka aurinkokin pääsee välillä pilkahtamaan. Parkkihallille palatessamme tihkuu vettä, vaikka taivas näyttääkin käytännössä pilvettömältä. 

innsbruck_01


Innsbruck on ollut minulle aina vain lyhyiden retkien kohde. Se saattaisi toimia myös tukikohtana patikointi- tai laskettelulomalle, jos haluaa nauttia luonnon ohella Itävallan viidenneksi suurimman kaupungin palveluista. Kaupungin molemmilta laidoilta nousevat hiihtohissit kuljettavat kesäretkeilijöitä vuorille, joilla risteilee eri tasoisia patikointipolkuja. Lähistön retkivaihtoehtoihin kuuluu myös parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Swarovski Kristallwelten, joka on kuuluisan koruyhtiön elämyksellinen vierailukeskus. Aika näyttää, millaisin suunnitelmin palaamme Innsbruckin seudulle seuraavan kerran.

Jatka lukemista

Itävalta

Imst – koko perheen retkikohde Tirolissa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teimme heinäkuisella Itävallan-matkallamme retken Seefeldistä Imstiin. Kohde valikoitui matkaohjelmaan pitkän kesäkelkkaradan ansiosta, mutta nautimme myös patikointimaisemista, kotieläinten tapaamisesta sekä paikallisista herkuista.

Koko perheen alppiloman ohjelmaan on hyvä keksiä jotain muutakin kuin patikointia. Niinpä ilahdun löytäessäni netistä Imstin kesäkelkkaradan, joka mainostaa itseään maailman pisimpänä Alpine Coasterina. Pyreneiltä Andorrasta näyttää löytyvän vieläkin pidempi vaihtoehto, mutta ei anneta sen häiritä. Imstin kelkkarata on varmasti elämys kaikenikäisille.

imst_hohe_01


Seefeldistä ajaa Imstiin alle tunnissa. Pikkukaupunki ei ainakaan ohimennen nähtynä vaikuta seudun houkuttelevimmalta, mutta vuoren rinteelle kohoava ulkoilualue on ehdottomasti vierailun arvoinen. Keskustasta saa körötellä yllättävänkin jyrkän ylämäen rinteiden juurella sijaitsevalle parkkipaikalle.

imst_koysirata_01


Höhe-Imstin ulkoilualue toimii Itävallalle tyypilliseen tapaan talvisin laskettelukeskuksena ja tarjoaa kesäisin houkuttelevan liikuntaympäristön ulkoilmaihmisille. Kaikkein reippaimmat pääsevät mäen ylös omin jaloin, mutta me turvaudumme monen muun tavoin köysirataan.

imst_koysirata_02


Imstin alempi köysirata vie kelkkaradan lähtöpaikalle, josta voisi jatkaa vielä toisella köysiradalla yli kahden kilometrin korkeuteen Alpjochiin. Ostamme liput, joilla saa nousta alemmalla köysiradalla ylös ja palata kelkkaradalla alas. Tällainen kertalippu maksaa tällä hetkellä aikuiselta 17,60 euroa ja lapselta hieman vähemmän.

imst_alpinecoaster_05


Köysiradalla ei ole ruuhkaa, joten kymmenen hengen vaunuun ei tule perheemme lisäksi muita matkustajia. Sää on harmittavan pilvinen, mutta maisemat näyttävät silti upeilta. Kelkkarata kulkee köysiradan alapuolella, joten saamme katsella alas kiitäviä laskijoita.

imst_patikointi_08


Vaikka päivän pääohjelmanumero onkin kelkkarata, haluamme viettää ensin muutaman tunnin Höhe-Imstin alppimaisemissa. Seudulla risteilee eri tasoisia patikkapolkuja, mutta emme kaipaa mitään erityisen haastavaa vaeltamista. Niinpä lähdemmekin vain suunnistamaan kohti Latschenhütte-nimistä ravintolaa, jonne kävelee opasteviittojen mukaan puolessa tunnissa.

imst_patikointi_05


Ohitamme alkumatkalla lehmiä, jotka laiduntavat tyytyväisinä laajalla alppiniityllä. Jäämme miettimään, osaavatko ne yhtään arvostaa upeita maisemia. 

imst_jagersteig_01


Tie Latschenhüttelle kulkee Jägersteig-nimistä reittiä pitkin. Taival on kartalla lyhyt, mutta se kulkee enimmäkseen jyrkkään ylämäkeen. Rasitus ei kuitenkaan nouse mitenkään mahdottoman kovaksi.

imst_patikointi_07


Leveä kävelytie vaihtuu matkan edetessä kapeampaan polkuun, joka johtaa kuohuvan joen rantaan. Maisema näyttää upealta niin ylös kuin alaskin päin.

imst_patikointi_04


Ihmettelemme hetken joen ylittävän kävelysillan poikki vedettyä ketjua, mutta huomaamme muutaman muun retkeilijän kulkevan sillan ylitse esteestä välittämättä. Päättelemme ketjun olevan paikoillaan seudulla laiduntavien lehmien vuoksi, joten ylitämme joen ja suunnistamme suorinta tietä kohti Almzoo-kotieläintarhaa.

imst_almzoo_03


Kotieläintarha koostuu vain yhdestä polun varrella olevasta aitauksesta, jossa asustaa lampaita, vuohia ja kanoja. Aitauksen halki kulkee puinen kävelysilta.

imst_almzoo_01


Almzoon eläimet ovat hyvin seurallisia, joten niitä saa jäädä rapsuttelemaan pidemmäksikin aikaa. Joukkoon mahtuu myös muutamia söpöjä kilejä.

imst_almzoo_02


Aitauksen reunalta kerätyt voikukanlehdet ja muut heinät maistuvat vuohille hyvin, mutta mitään muuta niille ei saa tietenkään syöttää. Tällaiset eläinkohtaamiset ovat oikein mukavia ja niistä jää kaikille hyvä mieli. Pienikin kotieläintarha voi olla elämys.  

imst_patikointi_03


Kotieläintarhalta on melko jyrkkä ylämäki Latschenhüttelle. Nousu etenee sujuvasti eri puolilla kohoavia vuoria ihaillessa. Sää vaihtelee vuorilla nopeasti, sillä saamme aurinkoisten hetkien välillä niskaamme hieman sadettakin.

Alppimaisemissa Imstissä


Ohitamme kulkiessamme suuren lehmälauman. Yksi lehmistä lähtee määrätietoisesti liikkeelle ja näyttäisi hetken tulevan meitä kohti. Sen ajatuksena on kuitenkin pysähtyä nauttimaan vuoristopuron raikkaudesta. Kun jano on sammutettu, lehmä ammuu äänekkäästi ja suuntaa kohti seuraavaa laidunta.

Latschenhütte


Nälkä alkaa jo sopivasti kurnia, kun saavumme Latschenhütten ovelle. Vuoristomaja on kodikas ja sympaattinen ruokailupaikka. Seinillä näkyy paikallisten ihmisten valokuvia ja esille on nostettu vanhoja suksiakin. On helppo kuvitella, kuinka täällä on nautittu tuvan lämmöstä kylminä talvipäivinä.

Hüttenschmarrn


Tilaan perinteisen Tiroler Gröstlin, jota voisi kuvailla pyttipannun paikalliseksi serkuksi. Tuhti annos sisältää perunaa, lihaviipaleita, pekonia ja kananmunaa sekä lisukesalaatin. Aterian kruunaa talon oma versio perinteisestä Kaiserschmarrnista. Hüttenschmarrn on suuri lautasellinen pannukakunpalasia, joiden sekaan voi lisätä haluamansa määrän omenasosetta. Yhdestä herkullisesta annoksesta riittää jaettavaa koko perheelle.

Imstin maisemia Tirolissa Itävallassa


Palaamme onnistuneen aterian jälkeen takaisin köysirata-asemalle samaa reittiä kuin tulimmekin. Tarjolla olisi myös muita polkuja, mutta haluamme käydä tapaamassa Alpzoon lampaita ja vuohia vielä toisenkin kerran.

Patikoimassa Imstissä


Paluumatka sujuu alamäen ansiosta varsin nopeasti. Taivaalta tulee taas ajoittain vettä, mutta sää pysyy pääosin aurinkoisena. Ihailen sitä, kuinka hyvässä kunnossa Itävallan retkeilyreitit ovat. Kaikkialla on siistiä, opasteita riittää, jossakin on penkkejäkin ja puitteet ovat kaikin puolin kunnossa.

Imst Alpine Coaster


Edessä on vielä päivän kohokohta eli Imstin 3,5 kilometrin mittainen Alpine Coaster. Tällaiset kesäkelkkaradat ovat tyypillisiä huvituksia Euroopan vuoristoissa, joten vaihtoehtoja riittää varsinkin Itävallassa ja Saksassa. Itse olemme päässeet kokeilemaan samankaltaista rataa Slovenian Kranjska Gorassa, joten tiedämme etukäteen mihin olemme ryhtymässä. Sitä emme kuitenkaan osaa odottaa, että kyytiin pääsyä joutuu jonottamaan pitkään ja hartaasti.

Imst Alpine Coaster


Saavumme paikalle neljän maissa, sillä Alpine Coaster on tarkoitus sulkea viideltä. Kaikilla muillakin tuntuu olleen sama ajatus viettää päivä vuorilla ja laskea alas hieman ennen sulkemisaikaa. Viereisestä kioskista haetaan pääsylippua näyttämällä jonotusnumero, jonka ansiosta aikaa ei tarvitse kuluttaa jonossa seisomalla. Moni suunnistaa läheiselle terassille. Odotellessa jää aikaa maisemien ihailuun, sillä pääsemme lopulta liikkeelle vasta puoli kuudelta. On hauskaa seurailla laskuun lähteviä ihmisiä. Havaittavissa on henkilön mukaan puhdasta innostusta tai silmiinpistävää jännitystä. 

Imst Alpine Coaster


Alpine Coaster on todella hauska kokemus. Mutkat seuraavat toisiaan ja viilenevä alppi-ilma iskee vasten kasvoja. Vauhdin hurmasta saa nauttia parhaimmillaan 40 kilometrin tuntinopeudessa, mutta meno ei ylly liian hurjaksi, sillä vaunu pysyy tukevasti raiteillaan. Vauhtia voi säädellä jarruttamalla, mikä on ennen jyrkimpiä mutkia suositeltavaa. On myös tärkeää pitää riittävä turvaväli edellä etenevään laskijaan.

Imst Alpine Coaster


Kesäkelkkaradat kuuluvat varmasti kohdalle osuessaan myös tulevien Itävallan-matkojemme ohjelmaan. Imstin Alpine Coasterin alaikäraja on kolme vuotta, jolloin lapsen saa jo ottaa aikuisen kyytiin. Yksin laskeminen onnistuu, kun ikää on vähintään kahdeksan vuotta ja pituutta 125 senttiä. Meidän tyttäremme saivat siis laskea kelkoillaan erikseen.

Imstin maisemia


Käymme vielä lopuksi parkkipaikan reunalla kahvilassa, jossa mietimme päivän antia. Kelkkarata, kotieläintila, patikkapolut, mahtavat maisemat ja maistuva ateria muodostivat upean alppipäivän, joten Imstiä on helppo suositella retkikohteeksi muillekin.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja