Seuraa somessa

Itävalta

Wienin loistokas Schönbrunn

Julkaistu

-

Schönbrunnin palatsi laajoine puutarhoineen sekä muine nähtävyyksineen on ansainnut paikkansa Wienin suosituimpana vierailukohteena. Alueella saa helposti kulumaan kokonaisen päivän tai miksei useammankin.

Itävallan tunnetuin palatsi tekee vaikutuksen jo mahtavilla mittasuhteillaan. Niin päärakennus kuin puutarhakin ovat jättimäisiä ja korostavat satoja vuosia hallinneen Habsburgin mahtisuvun valtaa. Schönbrunn toimi keisareiden kesäasuntona, kunnes ensimmäinen maailmansota johti sekä Habsburgien dynastian että Itävalta-Unkarin hajoamiseen. Museoitu palatsi sijaitsee muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta lounaaseen. Kätevin tapa perille pääsemiseen on metrolinja U4, jonka asema löytyy palatsin lähistöltä.

wien_schonbrunn_10


Schönbrunniin myydään monenlaisia pääsylippuja sekä yksittäisiin kohteisiin että erilaisina yhdistelminä. Palatsin historiallisiin huoneisiin voi tutustua joko lyhyemmällä tai pidemmällä kierroksella. Päärakennuksesta löytyy myös keisarillinen vaunumuseo sekä Schönbrunnin palatsin lastenmuseo. Puistoalueen nähtävyyksiin kuuluvat Gloriette-paviljonki, eläintarha ja labyrintti. Kaksi puutarhan osaa, Kronprinzengarten ja Orangerie ovat maksullisia. Tämän kaiken lisäksi on vielä kaksi suurta kasvihuonetta, eli palmutalo Palmenhaus sekä aavikon kasveja ja eläimiä esittelevä Wüstenhaus.

wien_schonbrunn_09


Houkuttelevien kohteiden runsaus ja erilaiset yhdistelmäliput saavat pään pyörälle, mutta ostamme lopulta netistä valmiiksi kahdeksaan eri kohteeseen oikeuttavat Classic Pass Plussat. Ne kattavat lastenmuseota ja vaunumuseota lukuun ottamatta kaiken yllä mainitun. Päätämme viettää Schönbrunnissa koko päivän ja uskomme ehtivämme nähdä niin paljon, että hieman tyyriiltä tuntuville lipuille saa kunnolla vastinetta.

wien_schonbrunn_08


Lippujen ennakkoon ostaminen vähentää jonottamista huomattavasti ja varmistaa valitun sisäänpääsyajan palatsiin. Lippuja ostaessa valitaan saapumisaika viidentoista minuutin tarkkuudella. Tuo kellonlyömä koskee palatsin sisäänkäyntiä, mutta muihin kohteisiin voi tutustua vapaaseen tahtiin aukioloaikojen puitteissa. Schönbrunnista voi nauttia myös täysin ilmaiseksi, sillä lähes koko laaja puutarha on maksutonta ulkoilualuetta.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Aloitamme Schönbrunniin tutustumisen palatsikierroksella. Lippuihin painettu kellonaika tarkistetaan ja sisäänkäyntiportin yläpuolella tikittävä digitaalikello viittaa siihen, että asialla lienee oikeasti merkitystä. Reput täytyy jättää aulaan säilytykseen ennen kierroksen alkua. Sisätiloissa valokuvaaminen on kielletty, joten käytän tässä kuvituksena palatsin kuvapankin pressikuvia.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Kierrokselle saa halutessaan mukaan audioguide-laitteen, josta voi kuunnella opastusta omaan tahtiin huone kerrallaan. Emme kaipaa varsinkaan näin lasten kanssa palatsiin tutustuessamme kovin perusteellista opastusta, joten jätämme audioguidet kokeilematta. Avaan sen sijaan puhelimeeni Schönbrunnin nettisivut, joilta löytyy varsin toimiva palatsin virtuaalikierros. Jokaisesta huoneesta on kerrottu parilla lauseella, mikä onkin perheellemme juuri sopiva informaatiomäärä.

Kuva: Schönbrunn Group / Alexander Eugen Koller

Palatsi on todella loistokas ja siinä riittää ihmeteltävää, varsinkin jos kiertää meidän tapaamme kaikki neljäkymmentä yleisölle avointa huonetta. Toinen vaihtoehto on lyhyempi Imperial Tour, joka sisältää reitin parikymmentä ensimmäistä huonetta. Nähtävillä on niin vastaanottotiloja kuin yksityisiäkin kamareita. Kierroksen huippukohtia ovat suuri juhlasali sekä keisarinna Sissin käyttämät huoneet.

Kuva: Schönbrunn Group / Alexander Eugen Koller

Sissi sekä hänen miehensä Frans Joosef I muodostivat maan historian merkittävimmän hallitsijaparin. Frans Joosef I pysyi vallassa lähes 68 vuotta, kunnes menehtyi täällä Schönbrunnissa keuhkokuumeeseen kesken ensimmäisen maailmansodan. Kuolinvuode löytyy keisarin makuuhuoneesta. Minua kiinnostaa myös keisarin biljardipöytä. Tyttäret ihmettelevät hallitsijasuvun lapsista maalattuja muotokuvia, joiden tyyli eroaa huomattavasti nykypäivän koulukuvista. Itse nautin eniten taiteilija Joseph Rosan maalaamista suurista maisematauluista, joiden yksityiskohtiin olisin voinut uppoutua pidemmäksikin aikaa. Mieleen jäävät myös itämaisen teeman mukaan sisustetut huoneet.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Kierros päättyy kunnon turistikohteen tapaan matkamuistomyymälään. Palatsikokemus on miellyttävä, sillä Schönbrunnissa on ainakin meidän vierailumme aikaan riittävän väljää. Sisäänpääsyaikojen säätely auttaa varmasti vierailijamäärien hallitsemisessa. Paria päivää aiemmin käymässämme Hofburgin palatsin Sissi-museossa oli sen sijaan sietämätön tungos.

wien_schonbrunn_markkinat


Tungosta löytyy näin pääsiäisenä palatsin etupihalta, sillä käynnissä ovat Wienin suurimmat teemaan sopivat markkinat. Tarjolla on runsaasti erilaisia käsitöitä, pääsiäiskoristeita sekä tietenkin syötävää ja juotavaa. Schönbrunn on myös yksi Wienin monien joulumarkkinoiden pitopaikoista.

wien_schonbrunn_03


Kierrämme palatsin toiselle puolelle, jonka valtavassa puutarhassa riittää katseltavaa. Schönbrunnin loistokkuudesta saa kiittää keisarinna Maria Teresiaa, joka päätti valtaan päästyään asettua tänne asumaan vuonna 1740. Vanhoja rapistuneita rakennuksia remontoitiin huomattavasti ja samalla tilat myös laajenivat. Palatsin lisäksi mahtipontinen puutarha sai toimia vallan symbolina ja siitä pyrittiin tekemään Versaillesiakin hienompi.

wien_schonbrunn_06


Maria Teresian tarina on mielenkiintoinen. Hänen isänsä Kaarle VI sääti miespuolisten jälkeläisten puuttuessa lain, jonka mukaan nainen sai periä kruunun. Niinpä kauniiksi mainittu 23-vuotias Maria Teresia nousi Itävallan, Unkarin ja Böömin hallitsijaksi ilman minkäänlaista koulutusta. Vaikka hän nimittikin miehensä Frans I:n kanssahallitsijakseen, syttyi ympäri Eurooppaa riehunut Itävallan perimyssota, jossa eri osapuolet vaativat oikeuttaan ilman miespuolista johtajaa jääneestä valtakunnasta. Maria Teresian sanotaan lopulta olleen yksi Habsburgin suvun pätevimmistä hallitsijoista. Hän myös synnytti kuusitoista lasta, joista kuuluisin lienee Ranskan kuningattareksi noussut Marie Antoinette.

wien_schonbrunn_07


Puutarha on varmasti parhaimmillaan kesällä, kun kaikki suihkulähteet ovat toiminnassa ja monet kukat värittävät ympäristöä. Istutustyöt ovat vierailumme aikaan vasta vaatimattomasti alullaan. Puistoalue sopii silti mainiosti aurinkoisen kevätpäivän viettämiseen. Ihmisiä on liikkeellä paljon, mutta onneksi väljää tilaakin on runsaasti.

wien_schonbrunn_labyrintti


Käymme seikkailemassa labyrintissä, joka on yksi puutarhan maksullisista huvituksista. Pensassokkelo on ennakko-odotuksiini nähden sekä hauskempi että hankalampi. Löydämme lopulta tiemme katselukorokkeelle ja sen jälkeen muualle puistoon. Vieressä on myös matalampi lapsia varten rakennettu labyrintti sekä leikkipuisto.

wien_schonbrunn_neptunus


Matkamme jatkuu vähitellen kohti korkean mäen päällä sijaitsevaa Gloriette-paviljonkia. Aivan mäen juurella on näyttävä Neptunuksen suihkulähde. Maria Teresian tilaama suihkulähde ehti valmistua juuri ennen keisarinnan kuolemaa.

wien_schonbrunn_05


Kiipeämme kohti kukkulan huippua ja pysähdymme välillä ihailemaan maisemia. Näkymä aukeaa koko ajan enemmän ja taustalla levittäytyy Wienin kaupunki. Merkkihenkilöidenkin on kelvannut ihailla tällaista maisemaa.

wien_schonbrunn_gloriette


Lähestulkoon hikiseksi käyvä kiipeäminen päättyy Gloriette-paviljongille. Gloriette rakennettiin puutarhan korkeimmalle paikalle juhlasaliksi ja näköalapaikaksi. Keisari Frans Joosef I piti sitä aamiaishuoneenaan. Matkaa täältä varsinaiselle palatsille kertyy noin kilometrin verran.

wien_schonbrunn_gloriette2


Nykyään Gloriettessa toimii kahvila, jonne on pääsiäissunnuntaina sietämättömän pitkä jono. Nousemme sen sijaan kierreportaita pitkin kattotasanteelle ihailemaan entistä näyttävämpää maisemaa. Näköalatasanteelle on pieni pääsymaksu, joka sisältyy yhdistelmälippujemme hintaan.

wien_tirolergarten


Nälkä alkaa jo vaivata, joten suuntaamme alppiravintolaa muistuttavaan Gasthaus Tirolergarteniin, jonne on muutaman minuutin kävelymatka Gloriettelta. Ravintola on saanut netissä paljon huonoakin palautetta, mutta oma kokemuksemme on aivan kelvollinen. Yksinkertaiset perinneruoat maistuvat rustiikkisissa sisätiloissa ja poistumme paikalta tyytyväisinä. Ruoka tai palvelu eivät herätä suuria tunteita puoleen tai toiseen, mutta nälkä lähtee sujuvasti.

wien_schonbrunn_zoo_pupu


Gasthaus sijaitsee Schönbrunnin eläintarhan eteläisellä portilla, josta siirrymme eläintarhan puolelle. Sisäänkäynnin lähistöllä on muutamia maatilan eläimiä. Jatkamme niiden luota kävelysiltaa pitkin metsän halki, kunnes saavumme tiiviimmälle alueelle. Taival on pelkkää alamäkeä. Olen pohtinut eläintarhojen eettisyyttä, ja olemme käyneet niissä viime vuosina melko harvoin. Wieninkin eläintarha olisi jäänyt varmasti käymättä, ellei se olisi sijainnut niin kätevästi Schönbrunnin puistoalueella. Myös eläintarha kuuluu Schönbrunnin maailmanperintökohteeseen, joka pääsi Unescon listalle vuonna 1996.

wien_schonbrunn_zoo_lemur


Tiergarten Schönbrunn on yllättävänkin viihtyisä kokonaisuus ja on helppo ymmärtää, että se on valittu useamman kerran Euroopan parhaaksi eläintarhaksi. Schönbrunnin eläintarha osallistuu erilaisiin villieläinten suojeluohjelmiin ja ainakin useimpien eläinten tilat näyttävät maallikon silmään tarhaolosuhteiksi kelvollisilta. Toisaalta joidenkin aitausten laajentaminen ei varmasti olisi täälläkään pahitteeksi.

wien_schonbrunn_zoo_apina


Kävijän kannalta Schönbrunnin eläintarha on oikein mukava, eikä aukioloajan kahden viimeisen tunnin aikana ole edes minkäänlaista ruuhkaa. Emme yritäkään käydä katsomassa kaikkia eläintarhan asukkaita, vaan valitsemme sopivimmalta tuntuvan reitin kiinnostavimpien eläinten ohitse. Laajaan lajikirjoon kuuluvat muun muassa koalat, kirahvit, norsut ja jääkarhut. Pienten apinoiden touhuja on hauska seurailla.

wien_schonbrunn_zoo_panda


Eläintarhan tähtiin kuuluvat pandat Yang Yang ja Yuan Yuan. Yang Yang on synnyttänyt Wienissä olleessaan jo viisi pentua, jotka on tosin kaikki haettu kaksivuotiaina kiinalaisiin eläintarhoihin tai pandakeskuksiin. Pandojen vuokraaminen ulkomaisiin eläintarhoihin on osa politiikkaa, jonka tarkoituksena on luoda positiivisia mielikuvia Kiinasta. Söpöjähän pandat toki ovat, mutta niiden tausta herättää monenlaisia ajatuksia. Täytyy muuten todeta, että Ähtärin eläinpuiston pandoilla on huomattavasti laajemmat ja modernimmat tilat kuin Yang Yangilla ja Yuan Yuanilla.

wien_schonbrunn_zoo_pingviinit


Eläintarhan ylpeydenaiheisiin kuuluvat myös pitkätöyhtöpingviinit. Pingviinien oloihin on täällä panostettu ja Schönbrunn on ainoa eurooppalainen eläintarha, jossa erittäin uhanalaiset pitkätöyhtöpingviinit ovat onnistuneet lisääntymään joka vuosi. Hautominen näyttäisi olevan meneillään myös vierailumme aikaan. Luonnossa tämä pingviinilaji pesii eteläisten valtamerten saarilla.

wien_schonbrunn_zoo_flamingot


Vuonna 1752 avattu Tiergarten Schönbrunn on maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva eläintarha. Keisari Frans I:n ideoima tarha suunniteltiin aluksi vain Habsburgin hallitsijaperheen huvitukseksi, mutta vuonna 1778 se avattiin sunnuntaisin myös siististi pukeutuneille kansalaisille. Tästä alkoi kehitys, joka muutti eläintarhan lopulta suosituksi matkailukohteeksi.

wien_schonbrunn_palmenhaus


Viivymme Schönbrunnin alueella kuutisen tuntia, mikä alkaa olla jaksamisemme ylärajoilla. Esimerkiksi palmutalo sekä aavikkotalo jäävät siis harmillisesti väliin ja näemme ne vain ulkoapäin puistosta poistuessamme. Laajan palatsikierroksen, labyrintin, Glorietten näköalatasanteen ja eläintarhan käyminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että yhdistelmälippu tuli tälläkin tavalla henkeä kohden pari euroa yksittäisiä lippuja halvemmaksi. Jokainen voi toki pohtia, mitkä kohteet tuntuvat omasta mielestä kiinnostavilta. Pelkkä pääsymaksuton puutarhassa kiertelykin on varmasti antoisa kokemus.

wien_schonbrunn_kukkia


Aurinko paistaa poistuessamme jo matalammalta, mutta ilmassa on kevään tuntua. Moni ohikulkija pysähtyy kuvaamaan kukkaan puhjenneita magnolioita. Teemme vielä puistosta poistuttuamme pienen kierroksen viereisessä Hietzingin kaupunginosassa ja nautimme sacher-kakuista Café Dommayerissa. On helppo ymmärtää, miksi Schönbrunn on Wienin suosituin nähtävyys. Siitä voi nauttia monella tavalla ja koettavaa riittäisi useammallekin päivälle.

Lue myös juttuni Monipuolinen pääsiäismatka Wieniin.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

4 Comments

 1. Me käytiin Wienissä käydessämme ainoastaan puutarhassa, ja se todella oli myös antoisa kokemus. Useampi tunti meillä meni pelkästään siihen. Itse asiassa olimme laskeneet, että aikaa menisi vähemmän, mutta emme malttaneet lähteä kuitenkaan pois suunnitellussa aikataulussa, niin hieno paikka oli.
  Seuraavaksi kiinnostaa käydä tutustumassa myös palatsin sisätiloihin.

  • Mika / Lähtöportti

   2.5.2022 at 20:29

   On kyllä totta, että pelkässä puutarhassa saa helposti kulumaan monta tuntia. Nyt kun Schönbrunnin alueen laajuuden on kerran nähnyt, niin ymmärtää ettei yhtenä päivänä kannata välttämättä yrittää kovin moneen maksulliseen nähtävyyteen. Sisätilat ovat kyllä näkemisen arvoiset!

 2. Keijo Lindeman

  21.6.2023 at 17:00

  1990 Vietin Itävallassa kuukauden ja myös Schönbrunn tuli tutuksi ..vieläkin sielunmaisemissa on kaipuu palacen saleihin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Itävalta

Päiväretki kauniiseen Innsbruckiin

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tirolin osavaltion pääkaupunki Innsbruck on miellyttävä retkikohde Itävallassa. Kävimme katsomassa maisemia Bergiselin hyppyrimäen tornista sekä teimme kävelykierroksen Innsbruckin viehättävässä keskustassa.

Vietimme kesällä viikon Seefeldin alppimaisemissa Itävallassa. Sieltä ajaa Innsbruckiin vain noin puolessa tunnissa. Ajomatkasta jää mieleen pitkä alamäki, sillä Tirolin ylätasangolla sijaitsevasta Seefeldistä on melkoinen lasku alas Inn-joen laakson pohjalle. Samalla yllättävän viileä heinäkuun ilmakin lämpenee useammalla asteella. 

innsbruck_22


Olen käynyt Innsbruckissa kahdesti aiemmin, mutta nuokin vierailut olivat lyhyitä päiväretkiä ja ajoittuivat jo viime vuosituhannen puolelle. Tuntuu hauskalta saapua vuosien jälkeen mukavaksi muistelemaani kaupunkiin. Innsbruck ei kuitenkaan ota meitä vastaan ongelmitta, sillä etukäteen valitsemani parkkihalli on ovella hehkuvien punaisten kirjainten perusteella täynnä. Sama toistuu kahdella seuraavallakin vastaan tulleella parkkipaikalla, joten lähdemme harhailemaan keskustasta poispäin. Meidän oli tarkoitus kierrellä aluksi kaupungilla ja käydä sen jälkeen katsomassa Bergiselin hyppyrimäkeä, mutta kun mäkitorni alkaa häämöttää edessä, päätämme muuttaa suunnitelmaa.

innsbruck_20

MAISEMAT BERGISELIN HYPPYRIMÄELTÄ

Bergiselin parkkipaikalla on onneksi pari tyhjää ruutua. Pysäköintialueelta on lyhyt kävelymatka hyppyrimäen juurelle. Edellisestä käynnistäni on vierähtänyt lähes päivälleen kolmekymmentä vuotta, ja paljon on tuossa ajassa muuttunut. Muistelen silloin juoksennelleeni heinää kasvaneessa alastulorinteessä, eikä paikalle ollut minkäänlaista pääsymaksua. Nyt muovitetun mäen yhteydestä löytyy palveluita sekä lipunmyyntikioski. Aikuisen vierailu mäkihyppystadionille maksaa tällä hetkellä 11 euroa. Lisätietoa voi lukea Bergiselin omilta nettisivuilta saksaksi. 

innsbruck_15


Bergisel on aina erottunut monesta muusta hyppyrimäestä poikkeuksellisen jyrkän jarruttamiseen tarkoitetun vastamäkensä osalta. Nykyään se herättää huomiota myös torninsa ansiosta, sillä vuonna 2001 uudistettu rakennelma edustaa modernia arkkitehtuuria. Tornin suunnitellutta Zaha Hadidia pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä naisarkkitehdeista.

innsbruck_14


Bergiselschanze kuuluu mäkihyppymaailman klassikkokohteisiin. Täällä on kisattu kaksissa olympialaisissa ja kolmissa maailmanmestaruuskilpailuissa, viimeksi helmi-maaliskuussa 2019. Parhaiten Bergisel tunnetaan jokavuotisen Keski-Euroopan mäkiviikon kolmannen osakilpailun pitopaikkana. Tammikuun alkuun ajoittuvassa kilpailussa on juhlittu monesti suomalaismenestystä, joskin kymmenisen vuotta sitten tulleen Anssi Koivurannan yllätysvoiton jälkeen on ollut kovin hiljaista.

innsbruck_17


Nousemme eräänlaisella mäkijunalla montun pohjalta tornin juurelle. Tornin huipulle pääsee puolestaan sujuvasti hissillä. Päivän ikimuistoisin hetki taitaa olla maisemien ihaileminen hyppyrimäen näköalatasanteelta. Näitä näkymiä kelpaa tulla ihailemaan, vaikkei mäkihyppy lähellä sydäntä olisikaan.

innsbruck_19


Tornista näkyy koko kesäisen auringon valaisema kaupunki, jota ympäröivät jylhät vuoret. Inn-joen laakso jatkuu silmänkantamattomiin niin itään kuin länteenkin päin. Suoraan hyppyrimäen edessä näkyy suuri hautausmaa. Voisi kuvitella, että näky on vuoroaan odottelevien mäkihyppääjien silmissä varsin karu. 

innsbruck_18


Mäkitornissa toimii ravintola Bergisel Sky, jonka ikkunapaikoilta on mahtavat näkymät ympäristöön. Tila tuntuu kuitenkin käydessämme kovin kuumalta ja kun tarjoilijaa ei hetken odoteltuamme näy, päätämme laskeutua alas ilman harkitsemiamme päiväkahveja.

innsbruck_16


Matkailijoiden iloksi on järjestetty pientä ohjelmaa, sillä paikallisen seuran urheilijoita hyppää silloin tällöin näytösluonteisesti mäestä alas. Nyt paikalla on veteraanihyppääjä Martin Nagiller, joka on osallistunut Bergiselin markkinointiin jo vuosien ajan. Torniin nousemiseen ja valmistautumiseen kuluu oma aikansa, joten hyppyjen välissä kuluu helposti puolisen tuntia. Vaikka pari näkemäämme leiskautusta eivät huippupituuksiin ylläkään, antaa hyppyjen seuraaminen mukavan lisän vierailukokemukseen.

innsbruck_13


Vastarinteen päällä komeilevat olympiarenkaat sekä suuret maljat, joissa olympiatuli on palanut vuosien 1964 ja 1976 talvikisojen aikana. Kunnialaattoihin on kaiverrettu mitalistien nimet. Käväisemme vielä pienessä valokuvanäyttelyssä ennen kuin jatkamme matkaamme keskustaan.

innsbruck_10

KÄVELYKIERROS INNSBRUCKIN VANHASSAKAUPUNGISSA

Tällä kerralla pysäköinti onnistuu sujuvasti, sillä Tourist Center Garagessa on reilusti tilaa. Sijaintikin osoittautuu erinomaiseksi. Nousemme maan pinnalle pääkatu Maria-Theresien Strassen päässä sijaitsevan riemukaaren vierestä, joten pääsemme saman tien tutustumaan keskustan mielenkiintoisimpaan alueeseen.

innsbruck_05


Kävelemme kauniiden talojen reunustaman Maria-Theresien Strassen päästä päähän. Katu levenee muutaman sadan metrin jälkeen pitkäksi aukioksi, jonka maamerkkinä kohoaa Pyhän Annan pylväs. Aukiota värittävät erilaiset kaupat sekä ravintolaterassit. Nautimme leppoisasta ja sopivan eläväisestä ilmapiiristä.

innsbruck_04


Aukion jälkeen Maria-Theresien Strasse kapenee kävelykaduksi, joka tuntuu ihmisvilinässä hetkittäin jopa hieman ahtaalta. Kadun päässä odottaa Innsbruckin päänähtävyyksiin lukeutuva Goldenes Dachl eli Kultainen katto.

innsbruck_08


Vuonna 1500 valmistunut Kultainen katto rakennettiin juhlistamaan Habsburg-sukuisen keisarin Maksimilian I:n ja Bianca Maria Sforzan avioliittoa. Katto suojaa parveketta, jolta keisari seurueineen saattoi katsella aukiolla järjestettyjä turnajaisia sekä muita tapahtumia.

innsbruck_09


Parveke on koristeltu erilaisilla maalauksilla ja kohokuvilla. Yksi reliefeistä esittää keisariparia itseään. Teos on erityisen mielenkiintoinen siksi, että Bianca Marian rinnalla on toinen nainen, Maksimilianin edesmennyt vaimo Maria Burgundilainen. Keisari halusi näin huolehtia siitä, että vanhat naimakaupalla saadut liittolaiset pysyivät tyytyväisinä.

innsbruck_06


Itse katto ei kultauksistaan huolimatta näytä minusta erityisen sykähdyttävältä, mutta pieni aukio on kaunis kokonaisuus. Muut ympärillä kohoavat vanhat talot koristeltuine seinineen ihastuttavat oikeastaan päänähtävyyttä enemmän. Aukion laidalta voisi nousta myös Stadtturmiin eli kaupungintorniin katselemaan maisemia.

innsbruck_12


Nälkä kurnii jo kovasti, mutta onneksi vastaan tulee Innsbruckin klassikkoravintoloihin kuuluva Goldener Adler. Vuonna 1390 perustetun majatalon ulkoseinällä on pitkä lista merkittävimmistä vieraista, joita riittää Wolfgang Amadeus Mozartista esimerkiksi Ruotsin kuningattareen Silviaan.

innsbruck_23


Syömme Kultaisen kotkan terassilla todella maukkaat wienerschnitzelit, jotka tarjoillaan perinteiseen tapaan perunasalaatin kera. Asiakasvirta pitää henkilökunnan kiireisenä, mutta ateria onnistuu omalta osaltamme erinomaisesti.

innsbruck_03


Ruokailun jälkeen on mukava kierrellä Innsbruckin vanhankaupungin kaduilla. Suuntaamme aluksi Innbrücke-sillalle katselemaan vuolaasti virtaavaa jokea sekä kaunista maisemaa.

innsbruck_07


Innsbruckin kauppahalli toimii joen varrella aivan sillan lähettyvillä, mutta jätämme siellä vierailun väliin ja suuntaamme kohti Hofburgin palatsia. Näemme lyhyen kierroksen varrella Innsbruckin tuomiokirkon, joka sijaitsee ikään kuin Hofburgin kainalossa.

innsbruck_11


Innsbruckin Hofburg kuuluu Wienissä sijaitsevien Hofburgin ja Schönbrunnin ohella Itävallan tärkeimpiin keisarillisiin palatseihin. Habsburgin mahtisuvun entisessä palatsissa toimii nykyään museo, jossa voi tutustua esimerkiksi keisarinna Maria Teresian sekä keisarinna Sissin huoneisiin. Molemmat kuuluivat aikanaan Euroopan hallitsijasukujen merkittävimpiin naisiin. Tyydymme katselemaan valkeaa palatsia ja sen yhteyteen rakennettua kirkkoa vain ulkoa päin. Pääsylippuja voisi ostaa Imperial Austrian nettisivuilta.  

innsbruck_24


Pikavisiitti vuorten ympäröimään Innsbruckiin oli tälläkin kerralla miellyttävä kokemus. Kaupunki on kokonsa puolesta passeli päiväretkikohde, jossa riittää sopivasti katseltavaa. Jo pelkästään vaeltelu kauniiden talojen reunustamilla kävelykaduilla on kiehtova elämys. Paremmalla ajalla tai huonommalla säällä voisi tutustua vaikkapa johonkin monista museoista. Muistelen käyneeni Tirolin kansantaiteen museossa eli Tiroler Volkskunstmuseumissa ensimmäisellä Innsbruckin-visiitilläni.

innsbruck_21


Kävelemme paluumatkalla jälleen koko Maria-Theresien Strassen halki Kultaisen katon luota keisarinna Maria Teresian rakennuttamalle riemukaarelle. Sää on muuttunut päivän mittaan tuuliseksi ja pilviseksi, vaikka aurinkokin pääsee välillä pilkahtamaan. Parkkihallille palatessamme tihkuu vettä, vaikka taivas näyttääkin käytännössä pilvettömältä. 

innsbruck_01


Innsbruck on ollut minulle aina vain lyhyiden retkien kohde. Se saattaisi toimia myös tukikohtana patikointi- tai laskettelulomalle, jos haluaa nauttia luonnon ohella Itävallan viidenneksi suurimman kaupungin palveluista. Kaupungin molemmilta laidoilta nousevat hiihtohissit kuljettavat kesäretkeilijöitä vuorille, joilla risteilee eri tasoisia patikointipolkuja. Lähistön retkivaihtoehtoihin kuuluu myös parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Swarovski Kristallwelten, joka on kuuluisan koruyhtiön elämyksellinen vierailukeskus. Aika näyttää, millaisin suunnitelmin palaamme Innsbruckin seudulle seuraavan kerran.

Jatka lukemista

Itävalta

Imst – koko perheen retkikohde Tirolissa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teimme heinäkuisella Itävallan-matkallamme retken Seefeldistä Imstiin. Kohde valikoitui matkaohjelmaan pitkän kesäkelkkaradan ansiosta, mutta nautimme myös patikointimaisemista, kotieläinten tapaamisesta sekä paikallisista herkuista.

Koko perheen alppiloman ohjelmaan on hyvä keksiä jotain muutakin kuin patikointia. Niinpä ilahdun löytäessäni netistä Imstin kesäkelkkaradan, joka mainostaa itseään maailman pisimpänä Alpine Coasterina. Pyreneiltä Andorrasta näyttää löytyvän vieläkin pidempi vaihtoehto, mutta ei anneta sen häiritä. Imstin kelkkarata on varmasti elämys kaikenikäisille.

imst_hohe_01


Seefeldistä ajaa Imstiin alle tunnissa. Pikkukaupunki ei ainakaan ohimennen nähtynä vaikuta seudun houkuttelevimmalta, mutta vuoren rinteelle kohoava ulkoilualue on ehdottomasti vierailun arvoinen. Keskustasta saa körötellä yllättävänkin jyrkän ylämäen rinteiden juurella sijaitsevalle parkkipaikalle.

imst_koysirata_01


Höhe-Imstin ulkoilualue toimii Itävallalle tyypilliseen tapaan talvisin laskettelukeskuksena ja tarjoaa kesäisin houkuttelevan liikuntaympäristön ulkoilmaihmisille. Kaikkein reippaimmat pääsevät mäen ylös omin jaloin, mutta me turvaudumme monen muun tavoin köysirataan.

imst_koysirata_02


Imstin alempi köysirata vie kelkkaradan lähtöpaikalle, josta voisi jatkaa vielä toisella köysiradalla yli kahden kilometrin korkeuteen Alpjochiin. Ostamme liput, joilla saa nousta alemmalla köysiradalla ylös ja palata kelkkaradalla alas. Tällainen kertalippu maksaa tällä hetkellä aikuiselta 17,60 euroa ja lapselta hieman vähemmän.

imst_alpinecoaster_05


Köysiradalla ei ole ruuhkaa, joten kymmenen hengen vaunuun ei tule perheemme lisäksi muita matkustajia. Sää on harmittavan pilvinen, mutta maisemat näyttävät silti upeilta. Kelkkarata kulkee köysiradan alapuolella, joten saamme katsella alas kiitäviä laskijoita.

imst_patikointi_08


Vaikka päivän pääohjelmanumero onkin kelkkarata, haluamme viettää ensin muutaman tunnin Höhe-Imstin alppimaisemissa. Seudulla risteilee eri tasoisia patikkapolkuja, mutta emme kaipaa mitään erityisen haastavaa vaeltamista. Niinpä lähdemmekin vain suunnistamaan kohti Latschenhütte-nimistä ravintolaa, jonne kävelee opasteviittojen mukaan puolessa tunnissa.

imst_patikointi_05


Ohitamme alkumatkalla lehmiä, jotka laiduntavat tyytyväisinä laajalla alppiniityllä. Jäämme miettimään, osaavatko ne yhtään arvostaa upeita maisemia. 

imst_jagersteig_01


Tie Latschenhüttelle kulkee Jägersteig-nimistä reittiä pitkin. Taival on kartalla lyhyt, mutta se kulkee enimmäkseen jyrkkään ylämäkeen. Rasitus ei kuitenkaan nouse mitenkään mahdottoman kovaksi.

imst_patikointi_07


Leveä kävelytie vaihtuu matkan edetessä kapeampaan polkuun, joka johtaa kuohuvan joen rantaan. Maisema näyttää upealta niin ylös kuin alaskin päin.

imst_patikointi_04


Ihmettelemme hetken joen ylittävän kävelysillan poikki vedettyä ketjua, mutta huomaamme muutaman muun retkeilijän kulkevan sillan ylitse esteestä välittämättä. Päättelemme ketjun olevan paikoillaan seudulla laiduntavien lehmien vuoksi, joten ylitämme joen ja suunnistamme suorinta tietä kohti Almzoo-kotieläintarhaa.

imst_almzoo_03


Kotieläintarha koostuu vain yhdestä polun varrella olevasta aitauksesta, jossa asustaa lampaita, vuohia ja kanoja. Aitauksen halki kulkee puinen kävelysilta.

imst_almzoo_01


Almzoon eläimet ovat hyvin seurallisia, joten niitä saa jäädä rapsuttelemaan pidemmäksikin aikaa. Joukkoon mahtuu myös muutamia söpöjä kilejä.

imst_almzoo_02


Aitauksen reunalta kerätyt voikukanlehdet ja muut heinät maistuvat vuohille hyvin, mutta mitään muuta niille ei saa tietenkään syöttää. Tällaiset eläinkohtaamiset ovat oikein mukavia ja niistä jää kaikille hyvä mieli. Pienikin kotieläintarha voi olla elämys.  

imst_patikointi_03


Kotieläintarhalta on melko jyrkkä ylämäki Latschenhüttelle. Nousu etenee sujuvasti eri puolilla kohoavia vuoria ihaillessa. Sää vaihtelee vuorilla nopeasti, sillä saamme aurinkoisten hetkien välillä niskaamme hieman sadettakin.

Alppimaisemissa Imstissä


Ohitamme kulkiessamme suuren lehmälauman. Yksi lehmistä lähtee määrätietoisesti liikkeelle ja näyttäisi hetken tulevan meitä kohti. Sen ajatuksena on kuitenkin pysähtyä nauttimaan vuoristopuron raikkaudesta. Kun jano on sammutettu, lehmä ammuu äänekkäästi ja suuntaa kohti seuraavaa laidunta.

Latschenhütte


Nälkä alkaa jo sopivasti kurnia, kun saavumme Latschenhütten ovelle. Vuoristomaja on kodikas ja sympaattinen ruokailupaikka. Seinillä näkyy paikallisten ihmisten valokuvia ja esille on nostettu vanhoja suksiakin. On helppo kuvitella, kuinka täällä on nautittu tuvan lämmöstä kylminä talvipäivinä.

Hüttenschmarrn


Tilaan perinteisen Tiroler Gröstlin, jota voisi kuvailla pyttipannun paikalliseksi serkuksi. Tuhti annos sisältää perunaa, lihaviipaleita, pekonia ja kananmunaa sekä lisukesalaatin. Aterian kruunaa talon oma versio perinteisestä Kaiserschmarrnista. Hüttenschmarrn on suuri lautasellinen pannukakunpalasia, joiden sekaan voi lisätä haluamansa määrän omenasosetta. Yhdestä herkullisesta annoksesta riittää jaettavaa koko perheelle.

Imstin maisemia Tirolissa Itävallassa


Palaamme onnistuneen aterian jälkeen takaisin köysirata-asemalle samaa reittiä kuin tulimmekin. Tarjolla olisi myös muita polkuja, mutta haluamme käydä tapaamassa Alpzoon lampaita ja vuohia vielä toisenkin kerran.

Patikoimassa Imstissä


Paluumatka sujuu alamäen ansiosta varsin nopeasti. Taivaalta tulee taas ajoittain vettä, mutta sää pysyy pääosin aurinkoisena. Ihailen sitä, kuinka hyvässä kunnossa Itävallan retkeilyreitit ovat. Kaikkialla on siistiä, opasteita riittää, jossakin on penkkejäkin ja puitteet ovat kaikin puolin kunnossa.

Imst Alpine Coaster


Edessä on vielä päivän kohokohta eli Imstin 3,5 kilometrin mittainen Alpine Coaster. Tällaiset kesäkelkkaradat ovat tyypillisiä huvituksia Euroopan vuoristoissa, joten vaihtoehtoja riittää varsinkin Itävallassa ja Saksassa. Itse olemme päässeet kokeilemaan samankaltaista rataa Slovenian Kranjska Gorassa, joten tiedämme etukäteen mihin olemme ryhtymässä. Sitä emme kuitenkaan osaa odottaa, että kyytiin pääsyä joutuu jonottamaan pitkään ja hartaasti.

Imst Alpine Coaster


Saavumme paikalle neljän maissa, sillä Alpine Coaster on tarkoitus sulkea viideltä. Kaikilla muillakin tuntuu olleen sama ajatus viettää päivä vuorilla ja laskea alas hieman ennen sulkemisaikaa. Viereisestä kioskista haetaan pääsylippua näyttämällä jonotusnumero, jonka ansiosta aikaa ei tarvitse kuluttaa jonossa seisomalla. Moni suunnistaa läheiselle terassille. Odotellessa jää aikaa maisemien ihailuun, sillä pääsemme lopulta liikkeelle vasta puoli kuudelta. On hauskaa seurailla laskuun lähteviä ihmisiä. Havaittavissa on henkilön mukaan puhdasta innostusta tai silmiinpistävää jännitystä. 

Imst Alpine Coaster


Alpine Coaster on todella hauska kokemus. Mutkat seuraavat toisiaan ja viilenevä alppi-ilma iskee vasten kasvoja. Vauhdin hurmasta saa nauttia parhaimmillaan 40 kilometrin tuntinopeudessa, mutta meno ei ylly liian hurjaksi, sillä vaunu pysyy tukevasti raiteillaan. Vauhtia voi säädellä jarruttamalla, mikä on ennen jyrkimpiä mutkia suositeltavaa. On myös tärkeää pitää riittävä turvaväli edellä etenevään laskijaan.

Imst Alpine Coaster


Kesäkelkkaradat kuuluvat varmasti kohdalle osuessaan myös tulevien Itävallan-matkojemme ohjelmaan. Imstin Alpine Coasterin alaikäraja on kolme vuotta, jolloin lapsen saa jo ottaa aikuisen kyytiin. Yksin laskeminen onnistuu, kun ikää on vähintään kahdeksan vuotta ja pituutta 125 senttiä. Meidän tyttäremme saivat siis laskea kelkoillaan erikseen.

Imstin maisemia


Käymme vielä lopuksi parkkipaikan reunalla kahvilassa, jossa mietimme päivän antia. Kelkkarata, kotieläintila, patikkapolut, mahtavat maisemat ja maistuva ateria muodostivat upean alppipäivän, joten Imstiä on helppo suositella retkikohteeksi muillekin.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja