Seuraa somessa

Yhdysvallat

Tunnelmia ja havaintoja San Franciscosta

Julkaistu

-

Viime kesäkuun Kalifornian-matka päättyi San Franciscoon, jossa viivyimme kuuden yön ajan. Kaupungissa vierailu oli kuulunut haaveisiini kauan, eikä perillä joutunut pettymään. San Francisco paljastui miellyttäväksi, monipuoliseksi ja poikkeuksellisen kauniiksi kaupungiksi.

San Franciscon lumo perustuu rentoon tunnelmaan ja kiinnostavaan kaupunkikuvaan. Mäet näyttävät paikoitellen suorastaan uskomattoman jyrkiltä, minkä lisäksi San Franciscon ilme vaihtelee paljon kaupunginosasta toiseen. Esimerkiksi Amerikan suurin Chinatown on helposti tunnistettava, mutta parhaiten jäävät mieleen eri puolilla kaupunkia kohoavat vanhat puutalot. Kun kaupungin laidalla välkehtii merenlahti, on San Franciscossa oikeastaan kaikkea mitä kaupunkilomalta voi toivoa. Keräsin nyt kokoon erilaisia kokemuksia, tunnelmia, kohtaamisia ja havaintoja tästä kiehtovasta kaupungista. 


sanfrancisco_eightam

Herkullisia aamiaisia

Kierroksemme pitkin San Franciscon katuja alkavat aina aamiaisella jossakin päin turistien suosimaa Fisherman’s Wharfin aluetta. Runsas melko myöhäiseksi venyvä aamiainen käy jo melkein lounaasta, jolla jaksaa pitkälle iltapäivään. Hyvä vaihtoehto on vaikkapa Eight AM, jossa nautin bageleista sekä tuoreista marjoista ja hedelmistä.

sanfrancisco_cafedecasa


Myös pieni brasilialaishenkinen Cafe de Casa jää mieleen mukavana paikkana, jossa voi nauttia aamukahvin kera vaikkapa raikkaan ja terveellisen açaí bowlin. Annos on kovin kuvauksellinen ja kun avoimen ikkunan takana odottaa aurinkoinen San Francisco, nousee mieliala helposti korkealle.

sanfrancisco_boudin


Oma lukunsa on niin ikään Fisherman’s Wharfilla toimiva Boudin Bakery, jonka voisi laskea jopa San Franciscon nähtävyyksien joukkoon. Leipäkorit kulkevat katonrajaan asennetuilla kiskoilla ja suurissa sisätiloissa riittää hälinää. Perinteikkään leipomon suosituin tuote on maankuulu hapanleipä, mutta me käymme täällä parina aamuna herkuttelemassa täytetyillä croissanteilla.


sanfrancisco_hill

San Franciscon kaduilla kävellen, raitiovaunuilla ja busseilla

Aamiaisen voimin kelpaa lähteä tutustumaan kaupungin ihmeisiin. Korkeuksiin nousevat suorat kadut tekevät San Franciscosta todella kuvauksellisen kaupungin, jossa on paljon persoonallista ilmettä. Jyrkät nousut tuntuvat jaloissa, mutta näiden maisemien vuoksi kannattaa todellakin kiivetä kukkulalta toiselle.

sanfrancisco_talot


Kadut jäävät mieleen jo dramaattisten mäkien vuoksi, mutta niiden varsilla miellyttävät myös tyylikkäät puutalot. Hinnat ovat taatusti korkeita, mutta aina voi haaveilla asuvansa joskus upeassa viktoriaanista tyyliä edustavassa rakennuksessa, joka on maalattu jollakin näyttävällä värillä.

sanfrancisco_cablecar_stop


Ajamme totta kai pari kertaa myös San Franciscon kuuluisilla kaapeliraitiovaunuilla eli cable careilla. Historiallisissa menopeleissä on romanttista tunnelmaa ja tuntuu hauskalta olla hiljaista vauhtia kolistelevan vaunun kyydissä. Puiset cable carit operoivat kolmella linjalla, jotka on jätetty jäljelle vanhasta huomattavasti laajemmasta verkostosta.

kalifornia_cable_car


Vaunut toimivat lähinnä turisteille suunnattuina huvipuistolaitteina, mutta matkustaminen tuntuu silti elämykseltä, varsinkin kun saa katsella maisemia vaunun reunalla seisten. On myös hauskaa, kun eräs harmaapartainen gripman eli kaapeliraitiovaunun kuljettaja muistaa meidät toisella matkustuskerralla ja tervehtii jo kuin vanhoja tuttujaan. Lähes kaikki kohtaamamme sanfranciscolaiset ovat mukavaa porukkaa.

sanfrancisco_anchorage


Kaupungin asukkaat käyttävät kaapeliraitiovaunujen sijasta busseja tai tavallisia raitiovaunuja eli street careja. Arkisissa busseissa pääsee aitoon paikallistunnelmaan ja voi kuvitella, millaista täällä olisi kulkea työpaikalle tai kouluun. Välillä kyydissä on vain muutama torkkuva matkustaja ja joskus ympärille pelmahtaa kokonainen koululuokka. Street carit ovat todella tyylikkään näköisiä ja hieman jopa harmittaa, että ne ovat jääneet tunnettuudessa täysin cable carien varjoon.


sanfrancisco_seal

Fisherman’s Wharfin merellisiä tunnelmia

San Franciscon lahti antaa kaupungille kauniin merellisen ilmeen. Kimaltava meri näkyy monille kukkuloille, mutta siitä kannattaa nauttia myös rantoja pitkin kävellen. Silloin saattaa saada myös yllättävää seuraa, sillä näemme rantavesissä kirjohylkeen. Se ikään kuin saattaa meitä hetken, kunnes sukeltaa pinnan alle. Hylkeitä näkyy pian muutamia muitakin. Vastaavaa on vaikea kuvitella kokevansa kovin monessa muussa suurkaupungissa.

sanfrancisco_sealions


Fisherman’s Wharfin alue on turistien suosiossa ja erityisesti huvilaituri Pier 39 vetää ihmisiä puoleensa. Täällä eläinkohtaamiset eivät tule enää yllätyksenä, sillä laiturin merileijonat ovat maailmankuuluja. Ne ovat viipyneet täällä jo pitkälti yli kolme vuosikymmentä, ja tuntuvat viihtyvän edelleen mainiosti.

sanfrancisco_clamchowder


Maistan huvilaiturilla paikallista perinneruokaa clam chowderia. Kyseessä on hapanleivän sisällä tarjottava kermainen simpukkakeitto, joka onkin oikein herkullista. Jos keiton jälkeen jää vielä nälkä, voi pikaruokakojusta napata mukaansa tyypillisen amerikkalaisen corn dogin. Tämä uppopaistettu herkku koostuu puutikun päässä tarjoiltavasta nakista, joka on kuorrutettu maissitaikinalla.

sanfrancisco_pier39


Aurinko alkaa laskea ja kultaa San Franciscon lahden näyttävillä sävyillä. Osa San Franciscon viehätyksestä perustuu varmasti maailmankuuluihin nähtävyyksiin ja omalla kohdallani myös siihen, että olen odottanut tänne pääsyä niin kauan. Tuntuu melkein uskomattomalta seistä vihdoin täällä Pier 39:n päässä ja katsella lahden keskellä kohoavaa Alcatrazin vankilasaarta.

sanfrancisco_pelicans


Näkymistä tuntuvat nauttivan myös monet pelikaanit, jotka ovat löytäneet hyvän paikan aallonmurtajan päältä. Niiden takana kohoaa Golden Gaten sillan silhuetti, joka näyttää auringonlaskussa juuri niin kultaiselta kuin nimi antaisikin ymmärtää. Todellisuudessa sillan nimellä ei ole mitään tekemistä sen värin kanssa. Golden Gaten salmi sai nimensä jo kauan ennen sen ylittävää siltaa. Salmen nimen keksi muuan kenraali, joka näki sen kultaisena porttina menestyksekkääseen kauppaan valtameren takana odottavien aasialaisten kanssa. 

sanfrancisco_streetcar


Yksi vahvimmista San Franciscosta mieleeni jääneistä hetkistä on, kun ilta hämärtyy ja tihkusade kastelee Fisherman’s Wharfin kadut. Sade saa kaupungin tuoksumaan uskomattoman raikkaalta. Olemme olleet onnekkaita, sillä aurinko paistaa meille lähes aina pilvettömältä taivaalta, vaikka San Francisco tunnetaankin oikukkaasta ja usein sumuisesta säästään. Ilma on kaupungilla liikkuessamme yleensä viileä ja varsinkin rannan tuntumassa kovin tuulinen. Pitkille housuille, neuleelle ja välillä takillekin on käyttöä, vaikka eletään jo kesäkuuta. Toisaalta olen kuullut, että täällä valtameren rannalla lämpimintä olisikin vasta syys-lokakuussa.


sanfrancisco_citylights

Kohtaamisia Chinatownin laidalla

I need more money. Jäyhän miehen ilme tiskin takana ei värähdäkään, mutta hän toistaa pyyntönsä useampaan kertaan. Olemme City Lights -kirjakaupassa, ja edessämme asioivan perheen lapset yrittävät maksaa ostoksiaan kolikoilla. Lopulta ropoja kertyy riittävästi ja tulee minun vuoroni. Mies pysyy vähäpuheisena, mutta kun pyydän ostokseeni kirjakaupan leimaa, hän suostuu sanaakaan sanomatta ja jysäyttää sen paikalleen.

sanfrancisco_ontheroad


City Lights Bookstore nauttii suorastaan kulttimainetta. Runoilijanakin tunnettu Lawrence Ferlinghetti perusti vuonna 1953 kirjakaupan, josta muodostui pian tuonaikaista vastakulttuuria edustaneen beat-sukupolven keskus. Samaan yhtiöön kuulunut kustantamo julkaisi beat-kirjailijoiden teoksia, joista erityisesti Jack Kerouacin On the Road kuuluu amerikkalaisen kirjallisuuden klassikoihin. Juuri sen haluan ostaa täältä mukaani. Suomeksi nimellä Matkalla tunnettu kirja on Kerouacin omaelämäkerrallinen kuvaus levottomista reissuista ympäri Amerikkaa. Suosittelen lukemaan!

sanfrancisco_jackkerouacalley


Siirrymme kirjakaupasta kulman taakse Jack Kerouacin mukaan nimetylle kujalle, joka on koristeltu näyttävästi katutaiteella. Kohtaamme tällä North Beachin ja Chinatownin kaupunginosien rajamailla sijaitsevalla kujalla kiinalaisen miehen, joka lähestyy meitä ystävällisesti, mutta yllättää pian tiukalla kysymyksellä. Miksi tulette tänne, vaikka vihaatte kiinalaisia? Selitän että olemme Suomesta emmekä me kiinalaisia vihaa. Chinatown näyttää meistä kiinnostavalta, joten haluamme nähdä mitä alueella on tarjottavanaan.

sanfrancisco_chinatown_01


Mies hämmästyy kuullessaan ettemme olekaan amerikkalaisia, ja koska haluan välttää poliittiseen väittelyyn, siirrän puheen leppoisampiin aiheisiin ennen kuin jatkamme matkaa eri suuntiin. Keskustelu jää silti mieleen, sillä se muistuttaa kiinalaisten ja amerikkalaisten välisistä jännitteistä. Politiikka on oma asiansa, mutta toivoisin etteivät valtiojohtajien erimielisyydet vaikuttaisi tavallisten ihmisten elämään tässä monikulttuurisessa kaupungissa.

sanfrancisco_chinatown_03


Chinatown on juuri niin kuvauksellinen kuin osasimme kuvitellakin. Mainoskyltit, paperilyhdyt, seinämaalaukset ja punaiset liput näyttävät niin kliseisiltä, että vastaavaa voisi olla vaikea löytää oikeasta Kiinastakaan. Toisaalta Chinatownin täytyykin korostaa identiteettiään, sillä ei ole mitenkään itsestään selvää, että tällaiset kaupunginosat säilyvät sukupolvien vaihtuessa ja maailman muuttuessa. Chinatownin tulevaisuus ei jää ainakaan väestöpohjasta kiinni, sillä jopa yli viidesosalla San Franciscon asukkaista on kiinalaisia sukujuuria.


sanfrancisco_oraclepark

Amerikkalaisen urheilukulttuurin äärellä

Oman matkani odotetuimpia hetkiä on baseball-ottelu, jossa San Francisco Giants saa vieraakseen San Diego Padresin. Aivan meren rannalla kohoavaa Oracle Parkia pidetään yhtenä MLB-sarjan parhaista stadioneista. Baseball-ottelu on aito amerikkalainen kulttuurikokemus jo siksi, että se on useimmille paikallisille ensisijaisesti sosiaalinen tapahtuma. Paikalle saavutaan koko perheen kesken, kaveriporukalla tai vaikka treffeille, ja rasvaisten herkkujen syöminen tuntuu olevan monelle itse peliä tärkeämpää. Yksittäisen ottelun urheilullinen merkitys onkin usein melko pieni, sillä jokainen joukkue pelaa puoli vuotta kestävän runkosarjan aikana peräti 162 ottelua.

sanfrancisco_baseball


Itse olen tullut tänne myös varsinaisen pelin vuoksi, sillä olen seurannut baseballia jonkin verran jo useamman vuoden ajan. Moni pitää lajia umpitylsänä, mutta kun tuntee säännöt, osan pelaajista ja lajin luonteen, saa ottelusta hyvinkin paljon irti. Syöttäjällä on pelissä suuri rooli ja lyöjän pääseminen edes ykköspesälle on huomattavasti vaikeampaa kuin suomalaisessa pesäpallossa.

aakkoset2023_oraclepark


Ilta ehtii jo viiletä, sillä ottelu kestää noin kolme tuntia. Lämpöä tarjoaa aina seitsemännen vuoroparin kohdalla pidettävä perinteinen 7th inning stretch, jolloin koko yleisö nousee venyttelemään raajojaan yhteislaulun tahdissa. Oracle Parkin erikoisuus splash ball eli katsomon yli mereen lyöty pallo jää tänä iltana näkemättä, mutta yleisö saa riemuita kotijoukkueen voittoa juoksuin 4–2. Let’s go Giants -huudot kaikuvat ottelun päätyttyä lähiseudun kaduilla. Joukkueen mustaoransseja lippiksiä näkyy muutenkin kaupungilla paljon riippumatta siitä, onko pelipäivä vai ei.


sanfrancisco_downtown

Omituisia höpöttäjiä ja öisiä kulkijoita

San Franciscossa on valitettavasti samoja ongelmia kuin monessa muussakin Yhdysvaltojen kaupungissa. Esimerkiksi kodittomuutta ilmenee, mutta ainakaan matkamme aikaan katujen varsille ei ole leiriytynyt mitenkään silmiinpistävästi ihmisiä. Väkivaltaisia rikoksia tehdään turistien suosimilla alueilla hyvin vähän, mutta toisaalta automurrot ovat lukemani perusteella suhteellisen yleisiä. Keskustan eli Downtownin seudulla huomaamme keskellä päivääkin omituisia höpöttäjiä, joiden käytös liittynee kaupungin huumeongelmiin.  

sanfrancisco_wharf_by_night


Pimeällä myös muuten niin vilkas ja turistinen Fisherman’s Wharfin seutu vaikuttaa hieman epämääräiseltä varsinkin vilkkaimpien katujen ulkopuolella. Mieleeni jää tilanne illalta, kun olen palaamassa baseball-ottelusta hotellille. Hiljaisen kadun pimeydestä kuuluu outoa ähinää, jonka aiheuttaja selviää nopeasti. Eräs nuori kaveri on yrittänyt kiivetä aidan ylitse ja jäänyt jumiin rakennelman päällä olevien rautapiikkien väliin. Kanssaihmisiä kuuluisi yleensä auttaa hädässä, mutta katson tällä kertaa parhaaksi jatkaa matkaani kuulumisia kyselemättä.

sanfrancisco_police


Myös Downtownista jää mieleen tilanne, joka olisi voinut olla jostakin elokuvasta. Poliisi on sulkenut ajoneuvoillaan kadun ja yksi virkapukuinen mies on kiivennyt paloportaita pitkin tutkimaan rikkoutunutta ikkunaa. Meille jää epäselväksi mitä ikkunan takana on tekeillä, mutta ehkäpä tapaukseen ei oikeasti liity aseita tai panttivankeja, vaikka Amerikan ihmemaassa ollaankin. Tunnemme joka tapauksessa olomme aina turvalliseksi emmekä koe San Franciscossa viettämämme vajaan viikon aikana ikäviä yllätyksiä.


sanfrancisco_haight-ashbury_street

Vapaamielinen kaupunki

San Franciscon ilmapiiri on tunnetusti hyvin vapaamielinen. Kaupungista puhuttaessa muistetaan usein 1960-luvun hippiliike, jonka ydinaluetta oli Haight-Ashburyn kaupunginosa. Käymme itsekin kiertelemässä Haight-Ashburyn kortteleissa, jotka ovat edelleen värikkäitä ja ehdottomasti näkemisen arvoisia.

sanfrancisco_pride


Olemme lähdössä kotimatkalle juuri ennen San Franciscon Pride-tapahtumaa, joka kuuluu lajissaan maailman suurimpiin. Sateenkaariliput ovat koristaneet kaupunkia näyttävästi jo pitkään ennen paraatipäivää. Lähdemme lentokentälle Wingz-palvelun kautta tilatulla kyydillä. Juttelen kuljettajan kanssa lähinnä koripallosta, mutta mies mainitsee myös Priden aiheuttamat mittavat ruuhkat. Seksuaalivähemmistöjen tapahtuma houkuttelee San Franciscoon valtavasti osallistujia, ja toisaalta osa vanhoillisista asukkaista haluaa samaan aikaan poistua viikonlopun ajaksi koko kaupungista.

sanfrancisco_hidive


Kuljettaja kertoo kaveristaan, joka haki töitä melko suuresta paikallisesta yrityksestä. Työhaastattelu oli mennyt hyvin, mutta pestin saanti oli tyssännyt kun hakija oli kysynyt pois lähtiessään miesten wc:n sijaintia. Yrityksen arvoihin ei kuulemma kuulunut erotella ihmisiä sukupuolen mukaan, ja hakija oli tehnyt virheen kuvitellessaan että täällä olisi jotakin muita kuin unisex-vessoja. Kertomus kuulostaa oudolta, mutta San Franciscon tapauksessa uskottavalta.


sanfrancisco_palms

Houkutteleva matkakohde

San Franciscossa yhdistyy moni asia, joka tekee kaupungista niin vetovoimaisen. Turistia miellyttävät kauniin yleisilmeen lisäksi maailmankuulut nähtävyydet ja toisaalta myös monipuoliset kaupunginosat.

sanfrancisco_powell


Ilmapiiri on yleisesti ottaen eloisa ja ruokakaupunkinakin San Francisco toimii hyvin. Monikulttuurisessa kaupungissa riittää ravintoloita joka lähtöön, sillä edustettuna ovat lähes kaikki maailman keittiöt.  

sanfrancisco_streetview


San Francisco on kooltaan mukava, sillä paikoitellen voi aistia jopa kylämäistä tunnelmaa. Kaupungin asukasluku jää selvästi alle miljoonan, ellei mukaan lasketa koko ympäröivää metropolialuetta.

sanfrancisco_baytaylor


Pidän siitä, ettei liikkumiseen tarvita esimerkiksi Los Angelesin tapaan autoa. Kun takana on kaksi viikkoa vuokra-auton ratissa muualla Kaliforniassa, tuntuu harvinaisen rennolta liikkua vain kävellen ja julkista liikennettä käyttäen. Merituulet puhaltavat usein viileästi, mutta se ei hyydytä San Franciscon viehätystä.

sanfrancisco_satama


San Franciscosta on tulossa kevään aikana vielä kaksi blogijuttua. Ensimmäisessä käydään läpi kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja merkittävimmät kaupunginosat. Lisäksi Alcatrazin kiehtovasta vankilasaaresta on tulossa vielä kokonaan oma julkaisunsa.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

Kommentit

 1. Oho, tuo 162 ottelua vuoteen on kyllä aivan valtava määrä otteluja. Itse olen käynyt San Franciscossa kolmesti. Useimmiten kaupunki on ollut varsin kolea, mutta viimeksi saatiin mukavasti aurinkoakin. San Francisco ei ehkä kuulu kuitenkaan ihan suosikkikaupunkeihini, mutta luulen, että siellä tulee siitä huolimatta vierailtua jatkossakin – varsin monipuolinen se joka tapauksessa on.

  • Mika / Lähtöportti

   21.3.2024 at 19:42

   Joo, MLB:ssä on tiukka tahti, pelataan puoli vuotta melkein päivittäin. Se kuuluu baseballin lajikulttuuriin ja vaikuttaa joukkueiden rakenteeseen. Etenkin syöttäjiä täytyy olla paljon koska siinä roolissa tarvitaan aina palautumisaikaa.

   Muistan kun olet kertonut ettet niin pidä San Franciscosta esimerkiksi juuri sään takia. Hyvä että viimeksi paistoi jo aurinkokin 🙂

 2. Jenni / Unelmatrippi

  21.3.2024 at 22:42

  Tämä oli kiva kooste! San Francisco on minulla vielä haaveissa – ollut pienen ikuisuuden. Kaupunki vaikuttaa monin tavoin tosi kiehtovalta ja kiinnostavalta. Toivottavasti joskus tulee hyvä tilaisuus käydä!

  • Mika / Lähtöportti

   23.3.2024 at 16:48

   Kiitos, kiva kuulla! San Francisco on tosiaan kiehtova paikka, nousi kerralla suosikkikaupunkieni joukkoon. Niin paljon keskenään erilaisia alueita ja harvinaisen kaunista mäkineen ja merenlahtineen. Toivottavasti pääsette joskus käymään, vaikka San Francisco kaukana onkin!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhdysvallat

Maisematie Highway 1 Cambriasta San Franciscoon

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Edellisessä jutussa Los Angelesista alkanut automatka jatkuu nyt Cambriasta päätepisteeseensä San Franciscoon. Maanvyöry muutti osittain reittisuunnitelmaa, mutta näimme silti paljon kiinnostavia paikkoja sekä huikeita maisemia.

Olemme viettäneet kaksi yötä Cambriassa ja ehtineet näin tutustua ympäristön nähtävyyksiin. Tarkoituksenamme oli jatkaa tästä eteenpäin Highway 1:tä pitkin pohjoiseen, mutta rantaa seuraava maisematie on maanvyöryn vuoksi poikki. Tammikuun 2023 myrsky tuhosi Highway 1:n Big Surin alueella parin mailin matkalta, ja noin sadan miljoonan dollarin hintaiset korjaustyöt jatkuvat vielä ainakin toukokuuhun 2024 saakka. Tilanne ei ole valitettavasti poikkeuksellinen, sillä maanvyöryt ovat katkaisseet vuonna 1937 avatun tien kymmeniä kertoja. Erityisesti kaunis Big Surin alue on vaaravyöhykkeessä, koska yksinäinen rantatie kiemurtelee jyrkänteillä korkeiden kukkuloiden ja meren välissä.


pch_cambria

Ragged Point

Highway 1:n eli Pacific Coast Highwayn kauneimmaksi kehuttu osuus alkaa pohjoisen suuntaan ajettaessa juuri Cambrian paikkeilta ja jatkuisi Big Surin alueen halki. Niinpä ajoimme jo edellisenä päivänä Cambriasta noin neljänkymmenen kilometrin päähän Ragged Pointiin ja takaisin, koska halusimme nähdä tien maisemia sen verran kuin se oli mahdollista. Juuri Ragged Pointia pohjoisemmaksi ei kesäkuussa 2023 tiesulun vuoksi pääse.

cambria_10


Ragged Pointia pidetään eräänlaisena porttina Big Suriin. Pienellä niemellä korkeiden kallioiden päällä toimii hotelli, ravintola sekä huoltoasema. Paikka on pysähtymisen arvoinen ennen kaikkea maisemiensa ansiosta, sillä täältä kelpaa ihailla näkymää Big Surin suuntaan ja harmitella, ettemme pääse kokemaan tietä tästä pohjoiseen.


us101

Monterey

Edessämme on vielä kaksi päivää matkalla kohti San Franciscoa. Lähistöllä ei ole vaihtoehtoisia reittejä, joten maanvyöry pakottaa meidät kiertotielle parinsadan kilometrin ajaksi. Joudumme palaamaan aluksi Cambriasta hiukan etelään, kunnes jatkamme tietä numero 46 sisämaahan päin. Ohitamme kauniita viinitilojen sävyttämiä kukkulamaisemia, kunnes saavumme US 101 -moottoritielle, jota pitkin huristelemme seuraavat sata mailia. Näkymät eivät vedä vertoja rannikkotielle, mutta on mielenkiintoista nähdä arkista Amerikkaa kellertävine kukkuloineen, valtavine tasankoineen ja laajoine viljelyalueineen. Koulubusseilta näyttävät ajoneuvot kuljettavat työläisiä silmänkantamattomiin jatkuville pelloille.

monterey_01


Saavumme seuraavaan yöpaikkaamme Montereyhin aikaisin iltapäivällä ja pääsemme viemään laukkumme Arbor Inn Montereysta varattuun huoneeseen hyvissä ajoin ennen virallista sisäänkirjautumisaikaa. Jatkamme pian matkaa kaupungin keskustaan. Autolle löytyy paikka lähellä satamaa sijaitsevasta parkkihallista, minkä jälkeen lähdemme tutustumaan taas yhteen kalifornialaiseen huvilaituriin.

monterey_02


Montereyn Old Fisherman’s Wharf on täynnä kalapainotteisia ravintoloita sekä erilaisia kauppoja. Syömme hyvää pastaa italialaishenkisen Paluca Trattorian terassilla, jossa saamme nauttia aurinkoisesta säästä ja kevyestä merituulesta sekä kuunnella lähistön tapahtumasta kaikuvia Elviksen kappaleita. Viereisestä karkkikaupasta löytyy jälkiruoaksi paikallista toffeeherkkua Salt Water Taffya.

monterey_03


Montereyn satamasta voisi lähteä valasretkelle, mutta se ei valitettavasti sovi aikatauluumme. Kuljemme vanhan huvilaiturin päästä päähän ja näemme syrjemmällä hiljaisemman laiturin alla loikoilevat merileijonat. Ne on helppo paikallistaa kovan äänen perusteella.

monterey_04


Old Fisherman’s Wharfilla riittää hyväntuulista vilinää. Sataman vieressä on käynnissä vanhoja autoja esittelevä tapahtuma, jossa Elviksen hitit ovat jo vaihtuneet kantrikappaleisiin. Tämä kaikki tuntuu jopa kliseisen amerikkalaiselta. Nautimme Montereyn merellisestä ja sopivan eläväisestä ilmapiiristä. Kaikkialle ei voi ehtiä, joten meiltä jää väliin kaupungin päänähtävyyksiin kuuluva Cannery Row -katu sekä monien kehuma suuri akvaario.


bigsur_06

Big Sur

Jätämme Montereyn keskustan hetkeksi taaksemme, koska haluamme nähdä vielä sen verran Big Surin aluetta kuin se on mahdollista. Suunnistamme siis Highway 1:lle ja ajamme noin 40 kilometriä Montereysta etelään Point Surin majakan kohdalle, jossa käännymme ympäri. Tie olisi auki vielä jonkin matkaa tästä etelään päin, mutta emme ehdi nyt jatkaa pidemmälle.

bigsur_09


Meiltä jää ajamatta noin 90 kilometrin osuus Highway 1:tä, mutta olemme tyytyväisiä siihen mitä saamme kokea. Väliin jääneistä paikoista olisivat kiinnostaneet esimerkiksi Pfeiffer Big Sur State Parkin punapuumetsät sekä kauniiksi mainittu Pfeiffer Beach.

bigsur_08


Nimi Big Sur on johdettu espanjankielisestä suurta etelää tarkoittavasta alkuperäisnimestä. Alueella ei ole tarkkoja rajoja, mutta sillä tarkoitetaan suurin piirtein edellä mainitun Ragged Pointin ja Montereyn välistä rantakaistaletta. Highway 1 on ainoa eristäytyneen Big Surin alueen halki kulkeva tie. Big Sur on harvinaisen kaunis ja harvaan asuttu alue, jossa ei ole taajamia. Seutu on vetänyt vuosikymmenien varrella puoleensa hiljaisuutta kaipaavia taiteilijoita. Esimerkiksi kirjailijat Jack Kerouac ja Arthur Miller ovat kuvanneet Big Suria omissa teoksissaan.

bigsur_02


Pysähdymme ihailemaan maisemia useaan otteeseen sekä etelään päin ajaessamme että myös paluumatkalla pohjoiseen. Useimmat taukopaikat ovat meren puolella, joten niille on hieman helpompi pysähtyä etelään päin mennessä.

bigsur_01


Big Surin kuvatuin yksittäinen kohde taitaa olla Bixby Creek Bridge. Sitä kelpaa ihailla myös hieman kauempaa Hurricane Pointin näköalapaikalta, jolloin ympärillä avautuvat laajat rannikkomaisemat. Vehreys ja utuiseksi käynyt sää tuovat mieleen Irlannin tai vaikkapa Azorien näkymät.

bigsur_07


Bixby Creek Bridge on kieltämättä hyvin kuvauksellinen. Vuonna 1932 valmistuneella sillalla on suuri merkitys alueen liikenteen kannalta, sillä aiemmin käytössä ollut väylä jouduttiin usein sulkemaan talveksi haastavien sääolosuhteiden vuoksi. Nykypäivän hankaluudet liittyvät pysäköintiin, sillä paikalle pyrkii niin paljon matkailijoita, ettei autoa saa mahtumaan ilman jonottamista sen paremmin tienvarren levikkeelle kuin viereiselle sivutielle syntyneelle pienelle parkkipaikallekaan. Lopulta kärsivällisyys palkitaan ja pääsemme katselemaan korkeaa siltaa lähietäisyydeltä.

bigsur_05


Vain kilometrin päässä edellisestä sijaitseva Rocky Creek Bridge on kuin Bixby Creek Bridgen pikkuveli. Koko on vaatimattomampi, mutta ulkonäkö on muuten hyvin pitkälti samanlainen.


carmel_03

Carmel-by-the-Sea

Saavumme illan hämärtyessä viehättävään Carmel-by-the-Sean pikkukaupunkiin, joka sijaitsee aivan Montereyn kupeessa. Teemme kävelykierroksen keskusta-alueella, jossa riittää hauskannäköisiä taloja, tyylikkäitä putiikkeja ja erilaisia ravintoloita. Ympäristö on turistisuudestaan huolimatta oikein viihtyisä.

carmel_02


Carmel-by-the-Sea tunnetaan taiteilijoiden asuinpaikkana ja sen seesteinen ilmapiiri tuntuu hienostuneelta. Carmelin vetonauloihin kuuluu myös kaunis luonto ja pitkä Carmel Beach, mutta emme lähde enää tässä vaiheessa iltaa hiekkarannalle. Harkitsimme Carmelia yöpaikaksikin, mutta hintataso oli majoitusta etsiessä huomattavasti Montereyta korkeampi.

carmel_01


Carmelin kaduilla on silmiinpistävän siistiä ja osassa taloista on mukavaa persoonallista ilmettä. Löydämme pienen italialaisen kahvilan, josta saa iltapalaksi maukkaita leivoksia. Tutustumisemme Carmel-by-the-Seahin jää pintapuoliseksi, sillä palaamme pienten matkamuisto-ostosten jälkeen majapaikkaamme Montereyhin.


kalifornia_17_miledrive_19

17-Mile Drive

Heräilemme automatkan viimeiseen päivään, syömme aamiaiseksi Carmelista ostettuja eväitä ja pakkaamme taas tavarat autoon. Kurvaamme vielä ennen pohjoiseen lähtöä Carmel-by-the-Sean eteläpuolella sijaitsevalle 17-Mile Drive -maisematielle. Rauhallinen tie kiertelee Pebble Beachin luksusasuinalueen sisällä ja on siksi maksullinen. Reitin varrella on selkeästi merkittyjä pysähdyspaikkoja, joista parhaat tarjoavat kauniita merimaisemia ja mahdollisuuden vaikkapa hylkeiden bongaamiseen. Ohitamme myös useita huippuluokan golfkenttiä. Kierroksesta voi lukea lisää jutustani Maisematie 17-Mile Drive Kaliforniassa.


santacruz_11

Santa Cruz

Käännän 17-Mile Driven jälkeen auton nokan kohti pohjoista. Ohitamme Montereyn jälkeen suuria hiekkadyynejä, mutta niiden jälkeen tie kääntyy sisämaan peltomaisemiin. Tien varrella kaupitellaan mansikoita, kirsikoita, artisokkaa ja paljon muuta tuoretta syötävää. Matka seuraavaan taukopaikkaamme Santa Cruziin vie noin tunnin. Santa Cruz on surffaajistaan tunnettu rento lomakaupunki, jossa käymme taas yhdellä puulaiturilla sekä kävelemme värikkään huvipuiston läpi. Kaupungista voi lukea lisää jutustani Pari tuntia Kalifornian Santa Cruzissa.


sanfranciscoon_03

Saapuminen San Franciscoon

Santa Cruzista on vielä parin tunnin ajomatka San Franciscoon. Matka alkaa jo painaa ja haluaisimme perille ennen pimeää, joten emme malta enää pysähtyä näköalapaikoille. Tien varteen jää kyllä ajoittain hienojakin rantamaisemia, mutta tyydymme ihailemaan niitä liikkuvasta autosta.

sanfranciscoon_04


Automatkailu alkaa jo tällä erää riittää, joten tuntuu mukavalta saapua kaupungin sisääntuloväylille. Golden Gate Parkin halki ajaessamme olemme jo melkein perillä. Tässä vaiheessa on tärkeää pysytellä oikealla kaistalla, jotta pääsemme keskustaan emmekä ajaudu Golden Gaten sillalle. Koko Highway 1 on maksuton lukuun ottamatta Golden Gaten ylitystä, joka ei siis kuulu omalle reitillemme. Golden Gaten ylityksestäkin peritään maksu vain etelään päin ajettaessa.

sanfranciscoon_02


Tuntuu yllättävänkin sykähdyttävältä nähdä kauempana häämöttävät Golden Gaten pilarit, Alcatrazin vankilasaari sekä keskustan korkeat talot ensimmäistä kertaa. Sunnuntai-illan liikenne on hiljaista, eikä ajaminen tuota ongelmia. Suunnistamme kohti Fisherman’s Wharfin suunnalla sijaitsevaa autovuokraamoa, jonne palautamme menopelimme. Vietämme loput matkapäivät kaupungissa, joten autolle ei ole tämän jälkeen enää käyttöä. Julkinen liikenne toimii San Franciscossa hyvin ja parkkipaikat olisivat kuulemma kalliita. Suosikkikaupunkieni joukkoon nousseesta San Franciscosta on tulossa vielä pari blogijuttua myöhemmin. 

sanfranciscoon_01


Highway 1 oli upea kokemus, sillä tien varrella riittää hienoja maisemia, viehättäviä kyliä sekä kiinnostavia nähtävyyksiä. Matkan voisi teoriassa ahnehtia yhdessäkin päivässä, mutta koska nähtävää on paljon, suosittelen varaamaan Los Angelesin ja San Franciscon väliselle taipaleelle ainakin kolme päivää. Aivan koko Highway 1 ei ole pelkkää maisemien ilotulitusta, vaan reitillä on paikoitellen arkipäiväisiltäkin näyttäviä osuuksia. Toisaalta varsinkin Big Surin alue on todella upea ja nyt jäikin hieman harmittamaan, ettemme nähneet sitä kokonaan. En suunnittele palaavani Highway 1:lle uudelleen, mutta kuten amerikkalaiset sanovat, never say never.

Jatka lukemista

Yhdysvallat

Maisematie Highway 1 Los Angelesista Cambriaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Ajoimme viime kesän Kalifornian-matkalla Tyynenmeren rantaa seuraillen Los Angelesista San Franciscoon. Pysähdyimme ensimmäisenä päivänä Malibussa, Santa Barbarassa, Pismo Beachilla ja Morro Bayssa ennen saapumistamme Cambriaan.

Kalifornian Highway 1 lienee Yhdysvaltain toiseksi tunnetuin autoilureitti heti Mother Roadin eli Route 66:n jälkeen. Highway 1 tunnetaan myös nimillä California State Route 1 ja Pacific Coast Highway eli PCH. Tien eteläinen päätepiste Dana Point sijaitsee San Diegon ja Los Angelesin välillä, kun taas pohjoisessa Highway 1 jatkuu San Franciscosta noin 350 kilometriä pohjoiseen Leggettin kaupunkiin saakka. Meille riittää monen muun automatkailijan tavoin Los Angelesin ja San Franciscon välinen osuus, vaikka varsinkin tien pohjoisosassa olisikin käsittääkseni monenlaista nähtävää.

malibu_02


Reitin voi ajaa kumpaan suuntaan tahansa ilman, että kokemus oleellisesti kärsisi. Etelään päin olisi ollut mukava ajaa siksi, että olisimme olleet koko ajan meren puolella tietä, jolloin myös näköalapaikoille olisi hieman helpompi pysähtyä. Omaan matkasuunnitelmaamme sopi kuitenkin parhaiten aloittaa reissu Los Angelesista ja ajaa sieltä pohjoiseen. Los Angelesista on Highway 1:tä pitkin San Franciscoon suurin piirtein 700 kilometriä, mutta jouduimme muuttamaan reittiämme Cambriasta eteenpäin maanvyöryn vuoksi. Tämä kirjoitus kertoo matkan ensimmäisestä päivästä, jona ajamme Los Angelesista Cambriaan.


malibu_06

Malibu

Automatkamme alkaa Los Angelesin Venice Beachilta, jossa vietimme pari edellistä yötä. Lähtöpisteestämme on vain muutaman kilometrin matka Santa Monicaan, jonka kuuluisan huvilaiturin kohdalla pääseekin jo kääntymään Pacific Coast Highwaylle. Palmujen ja pitkän hiekkarannan reunustama tie lähtee kuljettamaan kohti pohjoista ja meistä tuntuu, että edessä on oikea seikkailu. Ensimmäinen etappi on lyhyt, sillä haluamme pysähtyä jo parinkymmenen kilometrin jälkeen Malibussa. 

malibu_05


Malibu tunnetaan erityisesti surffausrannoista ja julkkisten asuttamista luksushuviloista. Alueella olisi esimerkiksi paikallisten meille suosittelema Zuma Beachin ranta sekä kauniiksi kehuttu El Matador Beach, mutta emme ehdi tutustua Malibuun kovin laajasti. Niinpä keskitymme vain Malibu Pier -laituriin, jonka päältä lähdemme etsimään myöhäistä aamiaista.

malibu_04


Malibu Pier on hyvinkin tunnelmallinen ja varsinkin Santa Monica Pierin huvipuistomeininkiin verrattuna kovin hiljainen. Ajan patinoimat paksut puulankut antavat laiturille tyylikkään ilmeen ja kun edessä levittäytyy arvoituksellisen usvainen Tyynimeri, on täällä mukava haistella meren suolaista tuoksua.

malibu_01


Laiturin päässä toimiva Malibu Farm Café on upea paikka tukevalle aamiaiselle, sillä ympäristö on todella viihtyisä ja listalta löytyy runsaasti erilaisia annoksia. Kaikki on sisustuksesta ja lasipurkeissa tarjoiltavasta tuoremehusta lähtien niin kuvauksellista, että naapuripöydän tiktokkaaja ei tahdo saada mitään syödyksi kun kaikkea pitää kuvata jokaisesta mahdollisesta kulmasta.

malibu_07


Itse keskitymme kuvaamisen sijasta ateriointiin, sillä emme syöneet hieman myöhäiseksi venähtäneestä lähdöstä huolimatta Venicessä juuri mitään, joten nälkä on ehtinyt yllättää. Tarjolla on esimerkiksi pannukakkuja, munakkaita, granolaa ja aamiaisburritoja. Malibu Farm Cafén ainoa huono puoli on korkea hintataso, mikä ei tällaisessa paikassa ole toisaalta yllätys.

malibu_03


Katselemme vielä syötyämme merimaisemaa laiturin päästä. Silloin ohitsemme ui aivan lähietäisyydeltä kaksi iloisesti hyppivää delfiiniä. Ne ovat matkalla pohjoisen suuntaan ja muistuttavat että meidänkin olisi jo hyvä jatkaa matkaa.


santabarbara_04

Santa Barbara

Seuraava osuutemme on vajaan puolentoista tunnin pätkä Santa Barbaraan. Highway 1 seuraa alkumatkasta rantaa lähes merenpinnan tasolla niin, että tien toiselle puolelle jää jyrkkä kallio. Kyseessä ei ole mikään moottoritie, vaan matka taittuu rauhalliseen tahtiin. Tie kääntyy puoli tuntia Malibusta lähdön jälkeen sisämaan peltomaisemiin ja kulkee arkisen asutusalueen halki, kunnes meri ilmestyy jälleen näkyviin. Highway 1 yhdistyy välillä US 101 -moottoritien kanssa, jolloin vauhti nousee aiempaa kovemmaksi.

santabarbara_03


Käännymme valtatien varrelle jäävän Santa Barbaran keskustaan ja löydämme suuren parkkipaikan paikallisen huvilaiturin läheltä. Santa Barbara on vanhojen espanjalaistyylisten talojen sävyttämä kaunis kaupunki, jonka historiaan kuuluvat Euroopasta saapuneet lähetyssaarnaajat. Sittemmin Santa Barbarasta on kehkeytynyt houkutteleva rantalomakohde. Pääkatu State Streetiä pitkin kävellessä käy nopeasti selväksi, että alueella viljellään runsaasti viiniä. Maistiaisia olisi tarjolla useammassakin paikassa, mutta autoilijan on sopivampaa pysytellä Coca Cola -linjalla. 

santabarbara_02


Suuntaamme myös Santa Barbarassa vanhalle puulaiturille. Vuonna 1872 valmistunut Stearns Wharf on kookas rakennelma, jonka päältä löytyy ravintoloita, kauppoja, veneretkipalveluita sekä kokonainen merimuseo. Suuri osa laiturista toimii harmi kyllä parkkipaikkana, sillä Amerikassa autolla täytyy päästä joka paikkaan.

santabarbara_06


Nälkäiset lokit kärkkyvät ostamiamme korvapuusteja, mutta pysyvät onneksi riittävän etäällä pöydästämme. Korvapuusti itsessään on mielenkiintoinen, sillä pilkotun leivonnaisen päälle on kaadettu kastiketta ja se onkin paras syödä veitsellä ja haarukalla.

santabarbara_01


Stearns Wharf on kärsinyt vuosien varrella myrskyistä ja tulipaloista, mutta toimii edelleen Santa Barbaran suosituimpana nähtävyytenä. Puulaituri on mukava paikka, jonka päältä kelpaa katsella merta, palmujen koristamia pitkä rantoja sekä sumuun peittyviä vehreitä kukkuloita. Emme tällä kerralla näe delfiineitä, mutta joukko pelikaaneja lentää meren yllä.

santabarbara_05


Santa Barbara vaikuttaa pikavisiitin perusteella oikein viihtyisältä pikkukaupungilta. Tällaisen automatkan huonoin puoli on ehdottomasti se, ettei kaikkialla ehdi viettää niin paljoa aikaa kuin haluaisi. Santa Barbaraan olisi voinut hyvin jäädä yöksikin ja tutustua historiallisiin nähtävyyksiin, kuten Old Mission -lähetysasemaan.


morrobay_03

Pismo Beach

Seuraava noin puolentoista tunnin autoiluosuus vie meidät Santa Barbarasta Pismo Beachin maisemiin. Highway 1 kulkee tällä välillä sisämaassa, joten päätämme säästää aikaa ja oikaisemme osan matkasta suorempaa tietä sen sijaan, että koukkaisimme Highway 1:tä pitkin Lompocin kaupunkiin. Saamme nauttia kukkulamaisemista ja aurinkokin pilkahtaa ensi kertaa esiin.

kalifornia_pismo_beach


Pismo Beach on pieni kaupunki, jossa voi viettää rentoa rantaelämää, surffata tai maistella paikallisia viinejä. Me suuntaamme suoraan keskustan ohitse ja etsimme löytämäni vinkin perusteella Shore Cliff -hotellin. En ole ihan varma kuinka tervetulleita kaltaisemme ohikulkijat ovat hotellin pihamaalle, mutta kukaan ei kiinnitä meihin huomiota, ja kallionkielekkeeltä aukeavat maisemat ovat suorastaan henkeäsalpaavia. Muutama hotellin parvekkeille asettunut pariskunta katselee merelle päin auringosta ja raikkaista juomista nauttien.

pismobeach_02


Rantakallioilla majailee satoja pelikaaneja, joita pääsemme katselemaan melko läheltä. Välillä kookkaat linnut lähtevät lentoon ja liitävät uljaasti meren yllä. Maisema on parhaimmillaan varsinkin pohjoiseen päin katsottaessa.

pismobeach_01


Pismo Beachin keskusta hiekkarantoineen ja laitureineen jää näköalapaikan eteläpuolelle. Aurinko lämmittää mukavasti, mutta mereltä puhaltaa viileä tuuli. Kalifornian kesäkuu on ollut odottamaamme viileämpi, joten helleasun sijaan päällä on parempi pitää farkkuja ja neuletta.

pismobeach_03


Shore Cliff -hotellin pihamaa on oikein viihtyisä, sillä erilaisia kukkia on runsaasti ja varjopaikkaa voi etsiä siististä huvimajasta. Näihinkin maisemiin voisi hyvin jäädä yöksi, mutta meillä on vielä maileja edessämme.


morrobay_04

Morro Bay

Highway 1 kääntyy pian Pismo Beachin jälkeen sisämaahan. Saavumme puolen tunnin kuluttua taas meren rantaan Morro Bayn kalastajakylän kohdalla. Morro Bay tuntuu uinuvan jo illan hiljaisuudessa. Aurinko ei ole vielä laskenut, mutta pilvet ovat jälleen vallanneet taivaan.

morrobay_02


Morro Bayn seesteisessä ilmapiirissä on jotain kiehtovaa. Jykevä Morro Rock -kallio ja suuri hiekkasärkkä suojaavat lahtea, josta pääsee vain kapeaa väylää pitkin avomerelle. Satamassa kelluu sekä ruosteen syömiä kalastusaluksia että kiiltäviä huviveneitä. Veden äärellä on rivi kalaravintoloita, joista saa taatusti tuoreita meren antimia. Karkkikauppa mainostaa paikallista toffeeta Salt Water Taffya, jota on saatavilla jokaisessa täkäläisessä kylässä. 

morrobay_01


Morro Bayn pienellä puulaiturilla ei ole huvituksia, mutta sen päälle kannattaa tulla katselemaan merenlahdella viihtyviä eläimiä. Pysähdymme aluksi tervehtimään pörröistä kissaa, joka tarkkailee ohikulkijoita laiturin kulmalla.

morrobay_05


Katselemme selällään kelluvaa merisaukkoa, jota ei huvita uida niin lähelle laituria että siitä saisi kunnollista valokuvaa. Kauempana keskellä lahtea on jonkinlainen laituri, jonka päällä suuri joukko merileijonia metelöi tyypilliseen tapaansa.

morrobay_06


Satama-alueella voisi nähdä myös kirjohylkeitä ja merelle järjestetään valaanbongausretkiä. Seutu sopii hyvin lintujen katseluun. Me ehdimme nähdä lähinnä pelikaaneja ja lokkeja, jotka liitävät suurina parvina veden yllä. Morro Baysta jäävätkin mieleen hiljaisuuden rikkovat lokkien huudot, jotka kiirivät tyynen veden pinnalla kauas. Toistan taas itseäni, mutta täälläkin olisi ollut helppo viipyä pidempään.


hearstcastle_25

Cambria

Ilta alkaa hämärtyä, joten suunnistamme vajaan puolen tunnin matkan yöpaikkaamme Cambria Pines Lodgeen. Jäämme Cambriaan kahdeksi yöksi, jotta saamme tutustua rauhassa alueen nähtävyyksiin. Niistä tunnetuin on upporikkaan William Randolph Hearstin rakennuttama Hearst Castle, josta olen julkaissut jo aiemmin jutun Kalifornian häkellyttävä Hearst Castle.

cambria_13


Tutustumme Cambriassa myös kylän keskustaan sekä miellyttävään Moonstone Beachiin. Mieleen jäävät myös Piedras Blancasin rannalla viihtyvät merinorsut eli norsuhylkeet. Cambrian tarjonnasta voi lukea jutustani Cambria – viihtyisä kylä Kaliforniassa.

highway_01


Matkamme jatkuu Cambriasta vielä Highway 1:n parhaisiin maisemiin Big Surin alueelle, viehättävään Carmel-by-the-Sean kylään, maisematie 17-Mile Drivelle, merelliseen Montereyhin ja rentoon Santa Cruziin ennen kuin saavumme San Franciscoon. Pysy kuulolla, sillä seuraavana on vuorossa postaus automatkamme jälkimmäisestä osasta.

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja