Seuraa somessa

Irlanti

Muckrossin mailla

Julkaistu

-

Irlantilaisen Killarneyn kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat suuren puistoalueen ympäröimä Muckrossin kartano, perinnemaatila ja suorastaan aavemainen kirkonraunio. Kävelimme myös Muckrossin järven ympäri.

Kuten edellisessä postauksessa totesin, Killarneyn kansallispuisto taitaa olla suosikkipaikkani koko Irlannissa. Hyvänä tukikohtana seutuun tutustumiseen toimii Killarneyn kaupunki, jonka tärkeimmistä nähtävyyksistä jätin tähän erilliseen juttuun Muckrossin tilukset. Kartanon ympäristössä kuluu helposti koko päivä ja miksei myös toinen, jos haluaa patikoida Muckross Laken ympäri. Kartano sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Killarneyn keskustasta.

Ylellisen Muckross Housen sisätiloihin saa tutustua ainoastaan opastetuilla kierroksilla. Tyydymme katselemaan rakennusta ulkopuolelta, sillä seuraavan opastuksen alkuun olisi tunnin verran aikaa ja haluamme muutenkin pitää pienten lasten päiväohjelman mahdollisimman helppona.

Kartanon puutarhassa on mukava kävellä ja ihailla upeita kukkia. Rhododendronit ovat kasvaneet jättimäisiksi puita muistuttaviksi pensaiksi. Kasvien koko, määrä ja värikkyys tuntuvat suorastaan käsittämättömiltä. Puistoalueen suorilla teillä kulkee hevoskärryjä, jotka tuovat etäisesti mieleen jopa Versaillesin.

Rantalaiturilta voi ihailla kirkasvetistä järveä ja sen ympärillä avautuvia keväisiä maisemia. Parkkipaikan lähettyviltä löytyy vierailijakeskus ravintoloineen ja myymälöineen. Laatu ja käytännöllisyys yhdistyvät useimpien irlantilaisten turistipuotien tuotteissa hyvin. Tarjolla on muun muassa houkuttelevia villapaitoja sekä kelttiläisiä koruja.

Siirrymme kartanolta Muckross Traditional Farmsin puolelle. Kyseessä on eräänlainen perinnekylä, joka muodostuu kauan sitten toimineista erikokoisista maatiloista. Alue on yllättävän laaja, joten talot sijaitsevat melko etäällä toisistaan. Tuntuu hauskalta miettiä, millaista näillä hiekkateillä on ollut kulkea joskus vuosikymmeniä sitten.

Ensimmäisen tuvan oppaana toimii puhelias nainen, jonka vahvasta murteesta on hetkittäin vaikea saada selkoa. Tarinat 1930-luvun Irlannista ovat todella mielenkiintoisia. Elämä maaseudulla on ollut köyhää ja raskasta. Tyypillisessä perheessä saattoi olla seitsemän tai kahdeksan lasta, joista vanhimmat muuttivat pois kotoa ennen nuorimpien syntymää. Joidenkin määränpäänä oli lähin kaupunki, kun taas toiset suuntasivat paremman elämän toivossa Amerikkaan.

Näillä nummilla toivoa paremmasta antoivat lähinnä takkatulen lämpö sekä seinällä roikkuvat pyhimysten kuvat. Muhkurainen lattia tuntuu hohkavan kylmyyttä. Maistelemme perinteisellä reseptillä leivottua leipää. Itse leipä on melko mautonta, mutta sen päälle on levitetty paksu kerros omalla tilalla tuotettua voita.

Seuraava tila on hieman edellistä vauraampi ja talossa on kaksi erillistä huonetta. Emme mene häiritsemään perunamaata kuokkivaa isäntää. Pihan perältä löytyy nurkkaus, jossa pienet porsaat nukkuvat yhdessä suuressa kasassa. Seuraavan talon pihamaalla jaloissa pyörii kanoja ja kalkkunoita.

Sade muuttaa hiekkatien kuraiseksi. Saavumme suurelle tilalle, johon kuuluu useita rakennuksia. Näemme paljon eläimiä, kuten koiran- ja kissanpentuja, ankkoja, vasikoita, lampaita ja hevosia. Söpöt kilit kulkevat vapaina ja yrittävät tunkea lastenrattaiden suojiin.

Muckross Traditional Farms tutustuttaa elävällä tavalla Irlannin kovaan ja koruttomaan historiaan. Maatilan eläimet ovat myös kovasti lasten mieleen. Hyvästelemme lopuksi vanhan aasin, joka jää seisoskelemaan yksin tihkusateeseen.

Viivymme Killarneyssa reilun viikon, joten meille jää hyvin aikaa palata Muckrossin maille ja tehdä kävelyretki Muckrossin järven ympäri. Taivalta kertyy reilut kymmenen kilometriä. Sää on retkipäivänämme harmillisen harmaa ja sade yltyy ajoittain rankaksikin. Reitti soveltuu onneksi hyvin lastenrattaiden työntämiseen ja tytöt suostuvat pysymään sadesuojiensa alla.

Aloitamme Muckrossin kartanolta, josta jatkamme metsän siimekseen. Alppiruusujen ja muiden kasvien reunustama polku vie meidät tuuliselle peltoaukealle. Kerryn kreivikunnalle tyypilliset pikimustat lehmät ovat kokoontuneet pitämään sadetta yksinäisen puun alle. Niityillä näkyy myös peuroja, jotka jäävät tuijottamaan meitä uteliaina.

Pääsemme jälleen metsän suojiin ja Torcin vesiputoukselle. Parinkymmenen metrin korkuinen putous on sadepäivänä voimissaan ja näyttää komealta vehreän metsän keskellä.

Ympäröivä metsä näyttää peikkojen ja haltioiden satumaailmalta. Sammal on peittänyt kivet ja kannot. Puunrungot nauttivat muratin syleilystä. Alan uskoa vahvasti siihen, että kivien koloissa majailee irlantilaistaruston pieniä keppostelevia punapartaisia ukkoja eli leprechauneja.

Saavumme Dinis Cottagelle, joka on ainoa reitin varrella sijaitseva kahvila. Kodikkaassa mökissä on mukava maistella lämmintä kaakaota ja perinteisiä skonsseja. Katselemme sateen kasteleman ikkunan lävitse järvelle päin.

Dinis Cottagen takaa löytyy The Meeting of the Waters -niminen paikka, jossa seudun kolmen järven vedet kohtaavat. Jään katselemaan, kuinka matkailijoita kuljettava avovene alittaa pienen kivisillan. Vesille lähteminen ei tällä säällä erityisesti houkuttele.

Killarneyn maisemissa käveleminen on huonollakin säällä elämys. Vedän keuhkot täyteen raikasta ilmaa ja ihailen taustalla kohoavien rinteiden lukemattomia vihreän sävyjä. Matalalla roikkuvat pilvet luovat oman mystisen tunnelmansa. Emme pidä kiirettä, vaan pysähdymme välillä syömään eväsleipiä ja valokuvaaman liljankukkia.

Käymme vielä lopuksi katsomassa Muckross Abbeyn raunioita. Taivas on uhkaavan harmaa, kun kävelemme kohti pellon takaa erottuvaa korkeaa kivitornia. Fransiskaanimunkit rakensivat alkuperäisen luostarin 1400-luvun puolivälissä. Edessä oli kuitenkin vaikeita ja väkivaltaisia aikoja, kun Oliver Cromwellin brittisotilaat ja muut rosvojoukot ahdistelivat veljeskuntaa. Luostarikirkkoa jouduttiin vuosisatojen saatossa korjailemaan useita kertoja.

Aavemainen tunnelma tiivistyy kelttiristien koristamalla hautausmaalla. Astumme labyrinttimäisten raunioiden keskelle. Kattoa ei ole, mutta kiviseinien keskellä kasvaa suuri puu.

Jännittävä sokkelo ruokkii mielikuvitusta ja näen jo melkein silmissäni kummitukset, jotka leijuvat raunioiden yllä kuun loistaessa taivaalla. Toisesta kerroksesta löytyy suuri takka, mutta torniin asti ei pääse. Koputan varmuuden vuoksi jykevään puuoveen, mutta kukaan ei onneksi tule avaamaan.

Muckrossin tilukset ovat miltei kuin koko Irlanti pienoiskoossa. Siellä voi helposti kuvitella asuvan niin keijuja kuin kummituksiakin, mutta vakavamielisempikin matkailija näkee luonnon kauneuden ja historian siipien havinan. Tätä monipuolista kohdetta on helppo suositella kaikille Kerryn kreivikuntaan matkustaville.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
10 kommenttia

10 Comments

 1. Marja

  18.3.2018 at 12:53

  Ihana paikka, niin kaunista sadesäälläkin, tuo vihreä vehreys on ihan satumaista. Ja nyt tuli ikävä skonssejakin…

  • Mika / Lähtöportti

   18.3.2018 at 22:02

   Irlannissa sadekin kuuluu silloin tällöin asiaan 😀 Vihreää ja kaunista on kuitenkin aina, sävyt ovat vaan sateen sattuessa vähän tummempia kuin aurinkoisina päivinä 🙂

 2. Tanja

  18.3.2018 at 15:28

  Tosi autenttisia kuvia, kiva juttu. Tila vaikuttaa oivalta käyntikohteelta vaikkapa koko perheelle. Erityisesti nyt kyllä viehätti kasassa nukkuvat possukat ❤️

  • Mika / Lähtöportti

   18.3.2018 at 22:07

   Kiitos Tanja! Tuo tila on mainio koko perheen kohde. Historia tulee elävällä tavalla esiin ja kesyihin maatilan eläimiin saa tutustua lähietäisyydeltä. Söpöjä possuja, ja esimerkiksi jättimäiset irlanninsusikoirat jäivätkin tuossa mainitsematta.

 3. Maisemaonnellinen Johanna

  18.3.2018 at 22:11

  Upeita kuvia, tämä olisi ihan mun paikka tuosta luonnosta päätellen. Varsinkaan pikkuisia karitsoja en voi vastustaa. Niitä on pakko aina pysähtyä kuvaamaan. Ihailen sitä tapaa, jolla suurin osa briteistä kohtelee kotieläimiään. Stonehengessä käydessä muiden mielestä kivikasat olivat reissun hienointa antia, minä kuikuilin ison tien toisella puolella ollutta valtavaa laidunta – jolla siat oleilivat vapaina, auringosta nauttien.

  Kun asuimme Surreyssa, saimme huomata, että paikka paikoin teiden varret olivat täynnään noita kolme-nelimetrisiksi venyneitä alppiruusuja, jotka kukkivat upeasti valtavina kukkamerina. Siinä on brittien riesakseen saama vieraslaji, joka viihtyy sikäläisessä maaperässä ja ilmastossa vähän tarpeettomankin hyvin. Mutta kauniitahan ne kyllä ovat.

  • Mika / Lähtöportti

   18.3.2018 at 23:10

   Kiitos! Olen varma, että viihtyisit noissa maisemissa, ainakin itse olen ollut Killarneyssa hyvin onnellinen 🙂 Järvien ympäristössä on hyviä kävelypolkuja, joiden lisäksi ainakin Gap of Dunloe on aivan upea reitti.

   Minulle Stonehengen kivikasat olivat pettymys, possut olisivat varmasti piristäneet jos olisin nähnyt edes niitä 😀

   Meillekin kerrottiin, että alppiruusut ovat melkoinen riesa Irlannissa. Ne ovat myös myrkyllisiä, minkä takia ne pitäisi saada tuhottua ennen kaikkea lammaslaitumilta. Ja puoli Irlantiahan on yhtä lammaslaidunta… Jotenkin ristiriitaiseltahan tuo kuulostaa siihen nähden, kuinka yritän epätoivoisesti pitää mökin pihalla kituvaa alppiruusupuskaa hengissä 😀

 4. Susanna

  19.3.2018 at 21:00

  Hyvät kuvat. Minullekin Irlannista jäivät mieleen mustavalkoiset hevoset, lehmät ja vehreys

  • Mika / Lähtöportti

   20.3.2018 at 11:19

   Kiitos Susanna! Irlannissa vehreyttä ja maatilojen eläimiä ei voi olla huomaamatta 🙂

 5. Sisko / Hieman_vino

  23.3.2018 at 8:24

  Näyttää kyllä ihanalta! Vaikka maalaistyttö on eläimiä ennenkin nähnyt, mutta jos Irlantiin päädyn, on tämä paikka kyllä mukana matkan suunnittelussa. 🙂

  • Mika / Lähtöportti

   26.3.2018 at 12:15

   Tämä on itselleni sitä kauneinta ja perinteisintä Irlantia, jossa maalaisuus on hyvällä tavalla esillä. Kannattaa lähteä joskus paikan päälle katsomaan 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Irlanti

Kinsale – Irlannin värikkäin kylä

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tapanani on ollut kirjoittaa näin Pyhän Patrickin päivän aikaan jotain Irlannista. Palaan nyt uusia reissuja odotellessa muistelemaan etelärannikon Kinsalea, joka on jäänyt mieleen harvinaisen värikkäänä paikkana.

Saavumme päiväretkelle Kinsaleen Irlannin tasavallan toiseksi suurimmasta kaupungista Corkista. Bussimatkaan kuluu vajaa tunti ja näemme sen varrella kauniisti kumpuilevia niittyjä. Mutkikkaan tien varrella laiduntaa lehmiä ja tuntuu kuin katselisimme irlantilaista postikorttimaisemaa.

Myös itse Kinsale näyttää omanlaiseltaan postikortilta. Kaikki Irlannin maalaiskylät ja pikkukaupungit ovat iloisen kirjavia, mutta täällä maalarit ovat vieneet värikylläisyyden aivan uudelle tasolle.


Reilun viidentuhannen asukkaan kaupungin keskeisimmät osat on koristeltu kaikilla sateenkaaren väreillä ja kuvauksellisia kujia tuntuu löytyvän lähes jokaisen kulman takaa.


Katselemme uteliaina Kinsalea, jossa puhaltaa merituuli ja vallitsee miellyttävä tunnelma. Pikkukaupunki on saanut kunniamainintoja vuosittaisessa Tidy Towns -kilpailussa, jossa palkitaan Irlannin kauneimpia kyliä ja kaupunkeja. Vuonna 1986 Kinsale valittiin koko Irlannin ykköseksi. Siisti ympäristö viehättää meitäkin, eikä yltiövärikäs alue kata sentään ihan koko kaupunkia.


Kiipeämme pienelle ydinkeskustan takana kohoavalle kukkulalle, jossa on siistejä asuintaloja. Ohitamme myös pienehkön Desmondin linnan. Kivinen rakennus pystytettiin alun perin tullikamariksi ja sitä käytettiin pitkään vankilana, mutta nykyään muurien suojissa toimii viinimuseo.


Kinsalea kierrellessä vastaan tulee pieniä majataloja, pari katolista kirkkoa sekä hautausmaa. Huomio kiinnittyy aina uudelleen värikkäisiin taloihin, joista muutamat näyttävät harvinaisen söpöiltä.


Saavumme rantakadulle, jonka varrella kasvaa suuria hortensioita sekä palmuja kuin tropiikissa ikään. Satamasta järjestetään pieniä risteilyjä ja mekin päätämme astua Spirit of Kinsalen kannelle, koska alus on pian lähdössä vajaan tunnin kierrokselle kaupungin edustalle.


Pienen laivan yläkannella on mukava istuskella ja aistia meritunnelmaa. Sää pysyy koko päivän ilahduttavan poutaisena, vaikka merituuli välillä puhaltaakin viileästi. Kierrämme Kinsalen edustalla sijaitsevan lahden ympäri.


Lahden rannoilta jäävät parhaiten mieleen värikäs Summercoven kylä sekä suuri Charles Fort -linnoitus, johon olisi voinut olla hauska tutustua paremminkin. Charles Fortiin on keskustasta noin puolen tunnin kävelymatka suuntaansa. Sen vastarannalta löytyy myös toinen puolustuslinnoitus James Fort.


Alus kääntyy ennen avomerta ympäri. Teemme vielä lopuksi kierroksen sataman toiselta puolelta alkavan Bandon-joen suulla. Jäämme lopuksi katselemaan hyljettä, joka kärkkyy makupaloja satamaan saapuneen kalastusaluksen vieressä. Uteliaan eläimen pää näkyy veden pinnalla ja näyttää siltä, kuin se neuvottelisi saaliin jakamisesta kalastajan kanssa.


Kinsale on pohjimmiltaan kalastajakylä, joten se tunnetaan laadukkaista ravintoloistaan ja erityisesti meren herkuistaan. Ruokailuvaihtoehtoihin liittyen kannattaisi luultavasti tehdä taustatutkimusta, mutta me päädymme sattumalta vastaan tulleeseen Blue Haven -hotellin ravintolaan. Lohi maistuu hyvin ja jäämme juomaan Irish coffeet aterian päätteeksi.


Kävelemme syötyämme vielä uudelleen puolen kylän ympäri, mutta kaikki houkuttelevimmat kujat alkavat näyttää jo tutuilta. Sataman hyljekin on jo sukeltanut jonnekin näkymättömiin. Syömme jäätelöt, ostamme pienet matkamuistot ja siirrymme odottelemaan paluubussia takaisin Corkiin.


Kinsale jää mieleen värikkäänä kaupunkina, jossa riittää mukavasti nähtävää vähintään yhdeksi iltapäiväksi. Kinsale tunnetaan myös maailman pisimmän merkityn maisemareitin Wild Atlantic Wayn toisena päätepisteenä. Peräti 2500 kilometrin mittaisena mutkittelevan rannikkoreitin toinen pää on Inishowenin niemellä Donegalissa.


Vietimme tällä heinäkuussa 2009 tehdyllä Irlannin-matkalla viisi yötä Corkissa. Irlannin etelärannikon suurin kaupunki jäi mieleen viihtyisänä paikkana, mutten silti ihastunut siihen samalla lailla kuin vaikkapa Kilkennyyn tai Galwayhin. Parasta antia olivatkin päiväretket, joita teimme Kinsalen lisäksi esimerkiksi Cobhiin sekä Blarneyn linnaan, josta olen kirjoittanut aiemmin. Voit lukea vihreän saaren tarjoamista mahdollisuuksista myös vaikkapa postauksestani Täydellinen matka Irlantiin.

Jatka lukemista

Irlanti

10 haavetta Irlantiin

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tänään vietetään Irlannin kansallispäivää eli Pyhän Patrickin päivää. Riehakkaat juhlat ja paraatit on tänä vuonna peruttu koronaviruksen takia, mutta aina voi silti haaveilla uusista elämyksistä vihreällä saarella. Listasin kymmenen asiaa, jotka haluaisin kokea Irlannissa.

Olen ehtinyt kokea Irlannissa jo paljon. Vanha postaukseni Täydellinen matka Irlantiin pohjautuu useampaan tekemääni matkaan, minkä jälkeen olen kirjoittanut juttuja esimerkiksi Pohjois-Irlannista. Paljon on silti edelleen näkemättä. Kokosin tähän uusia elämyksiä, joista haluaisin seuraavilla Irlannin-matkoillani nauttia.


Kuva: Tourism Ireland / David Maher

1. HURLING-OTTELU CROKE PARKISSA

Irlannin kiihkeä kansallispeli hurling herättää suurta intohimoa, vaikkei sitä juuri muualla maailmassa tunnetakaan. Maailman vanhimmaksi ja nopeimmaksi nurmella pelattavaksi pallopeliksi kutsutussa lajissa riittää vaarallisia tilanteita, kun kaksi alkeellisin puumailoin varustautunutta joukkuetta ottaa mittaa toisistaan. Hurling yhdistää irlantilaiset perinteet, kulttuurin ja urheilun ainutlaatuisella tavalla toisiinsa.

Olen nähnyt yhden ottelun Kilkennyssä, mutta All-Ireland -loppuottelu täpötäydellä kansallisareenalla Dublinissa olisi unelmien täyttymys. Finaalilippujen vaikean saatavuuden vuoksi esimerkiksi välieräpelikin toki kelpaisi hyvin. Irlantilaisten perinnelajien suosiosta kertoo jotain, että hurlingille ja kelttijalkapallolle pyhitetty 82300 katsojaa vetävä Croke Park on koko Euroopan kolmanneksi suurin stadion heti Barcelonan Camp Noun ja Lontoon Wembleyn jälkeen.

Heittäydy hurlingin tunnelmaan YouTube-videon kautta.


Kuva: Tourism Ireland / Gareth McCormack

2. KIIPEÄMINEN CROAGH PATRICKILLE

Irlannin pyhä vuori Croagh Patrick kohoaa Mayon kreivikunnassa saaren tuulisella länsirannikolla. Vuoren pyhyys perustuu uskomukseen, jonka mukaan Pyhä Patrick paastosi ja rukoili sen huipulla neljänkymmenen päivän ajan. Huipulla on pieni kappeli, mutta itseäni kiinnostaisi nousta ylös ennen kaikkea upeiden maisemien vuoksi. Irlannissa puhutaan mielellään vuorista, vaikkei 764 metrin korkuinen Croagh Patrick erityisen korkea olekaan.

Käveleminen Murriskin kylästä Croagh Patrickin huipulle ja takaisin vie noin neljä tuntia, joten reitti soveltuu hyvin päiväpatikointiin. Toinen itseäni erityisesti kiinnostava irlantilainen vuori on persoonallisen muotoinen Benbulbin, joka löytyy Mayon pohjoispuolelta Sligon kreivikunnasta.


Kuva: Tourism Ireland

3. MUSIIKKIA WESTPORTIN PUBEISSA

Irlannin sää on tunnetusti arvaamaton, mutta kodikkaat pubit tarjoavat lämpöään ympäri vuoden. Pubitunnelmaan kuuluu olennaisena osana myös elävä perinteinen musiikki, jota soitetaan innokkaasti illasta toiseen. Irlantia olisi vaikea kuvitella ilman bodhrán-rummun, viulun ja puhallinsoittimien säestämää kansanmusiikkia.

Koko Irlanti on täynnä mukavia pubeja, mutta saamani käsityksen mukaan yksi eläväisimmistä musiikkikaupungeista on pieni Westport, joka sijaitsee sopivasti aivan edellä mainitun Croagh Patrickin lähistöllä. Westportin tunnetuin musiikkipubi on The Chieftains-yhtyeen huilistin omistama Matt Molloy’s.


Kuva: Tourism Ireland / Brian Morrison

4. FRANK MCCOURTIN LIMERICK

Yksi suosikkikirjoistani on Frank McCourtin omaelämäkerrallinen Seitsemännen portaan enkeli, joka kertoo kurjaakin kurjemmasta irlantilaisesta lapsuudesta. Vaikka aihe onkin synkkä, onnistuu McCourt mahduttamaan tarinaansa myös runsaasti huumoria ja ilon pilkahduksia. Olen nähnyt Seitsemännen portaan enkelin myös elokuvana pariinkin otteeseen.

Frank McCourtin tarina sijoittuu pääosin Limerickin kaupunkiin, joka ei ehkä muuten kuulu Irlannin kiinnostavimpien matkailukohteiden joukkoon. Haluaisin kuitenkin ehdottomasti tutustua myös Limerickiin McCourtin jalanjäljissä kulkien. Kirjailijalle omistettu museo jouduttiin rahoitusongelmien vuoksi sulkemaan viime syksynä, mutta esineitä on siirretty The People’s Museum of Limerickin tiloihin. Limerickissä on järjestetty myös aiheeseen liittyviä opastettuja kävelykierroksia.


Kuva: Tourism Ireland / Chris Hill

5. PATIKOINTIA CONNEMARASSA

Lumoava luonto kuuluu Irlannin suurimpiin vetonauloihin, ja yksi maan sykähdyttävimmistä alueista on karunkaunis Connemara. Olen käynyt tuolla rosoisten kukkuloiden ja laajojen soiden sävyttämällä seudulla kertaalleen kauan sitten, mutta haluaisin ehdottomasti palata Connemaraan paremmalla ajalla ja tutustua sen luontoon perusteellisemmin. Tarjolla on myös runsaasti houkuttelevia patikointireittejä.

Irlannissa on toki patikointia ajatellen monia muitakin hyviä vaihtoehtoja. Toistaiseksi parhaat retkeilyelämykseni olen kokenut Killarneyn kansallispuistossa ja myös Dublinin lähistöllä sijaitseva Wicklow tarjoaa huikeita maisemia. Pääkaupungista käsin voi tehdä helposti retkiä myös rannikon pikkukyliin ja haluaisin joskus kävellä esimerkiksi Graystonesin ja Brayn välillä olevan polun.


Kuva: Tourism Ireland / Jonathan Hession

6. IRLANNIN JALKAPALLO-OTTELU AVIVA STADIUMILLA

Listan ykkösenä olleiden kelttipelien lisäksi haluaisin toki nähdä Irlannissa myös ihan tavallista jalkapalloa. Irlannin oma sarja ei ole erityisen tasokas, mutta lempinimellä The Boys in Green tunnettu maajoukkue on selviytynyt useisiin arvokisoihin. Irlannin menestys on aina perustunut taidon sijasta peräänantamattomaan asenteeseen, mutta ehdottomasti parasta pelitapahtumissa ovat intohimoiset kannattajat.

Vihreään pukeutuneet fanit kuuluvat Euroopan äänekkäimpiin ja uskollisimpiin, joten olisi ilo liittyä joskus joukkoon Irlannin pelatessa kotiareenallaan Aviva Stadiumilla. Haaveenani oli nähdä The Boys in Green seuraavassa EM-turnauksessa, mutta vaikka sainkin liput yhteen Dublinissa pelattavaan otteluun, ei kentällä nähdä tuona iltana Irlantia. Suomen Huuhkajien olisi tarkoitus kohdata Irlanti Kansojen liigan peleissä tulevana syksynä.


Kuva: Shutterstock / Madrugada Verde

7. AURINGONNOUSU GIANT’S CAUSEWAYLLA

Auringonnousut ja -laskut kuuluvat usein ikimuistoisimpiin matkaelämyksiin. Haaveenani olisi kokea auringonnousu Pohjois-Irlannin kuuluisimmalla luonnonihmeellä Giant’s Causewaylla. Ikoninen nähtävyys on hyvin suosittu, joten aamunkoitto lienee muutenkin niitä harvoja hetkiä, kun mystisiä basalttipylväitä voisi tutkia ilman ympärillä pyöriviä suuria ihmismassoja.

Olen käynyt Giant’s Causewaylla kertaalleen opastetulla retkellä, jolloin en ehtinyt saada ainutlaatuisesta kivimuodostelmasta tarpeekseni. Uudemmalla kerralla olisi mukava varata kunnolla aikaa myös ympäristön laajempaan tutkimiseen, sillä Antrimin rannikolla riittää jos jonkinlaisia luonnonihmeitä myös tämän kuuluisimman nähtävyyden lisäksi.

Lue myös aiempi juttuni Uskomaton Giant’s Causeway.


Kuva: Tourism Ireland / Chris Hill

8. DUNLUCEN LINNANRAUNIOT

Irlanti on satojen kiehtovien linnojen saari, jossa riittää loputtomasti tutkittavaa historian ystäville. Olen ehtinyt tutustua noin kymmeneen maan merkittävimpiin kuuluvaan linnaan, mutta monta kuuluisaa nähtävyyttä on edelleen kokematta. Tällä hetkellä itseäni kiinnostaisi eniten Dunlucen rauniolinna, joka sijaitsee dramaattisella Antrimin rannikon jyrkänteellä Pohjois-Irlannissa.

Dunlucessa houkuttelee erityisesti kuvauksellinen sijainti sekä vaiherikas historia. Osa keskiaikaisesta linnasta on sortunut vuosien saatossa mereen. Muista itselleni uusista Irlannin linnoista listallani on esimerkiksi Trim, joka tunnetaan Braveheart-elokuvan kuvauspaikkana.


Kuva: Shutterstock / Giacomo di Blasi

9. ATHENRYN PELLOT

Listan oudoin valinta lienee Athenry. Kyseinen pikkukaupunki sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Galwaysta sisämaahan päin, eikä siellä luultavasti ole mitään erityistä nähtävää. Kiinnostukseni paikkakuntaan perustuu puhtaasti tunteikkaampaan tietämääni irlantilaiseen lauluun, Pete St. Johnin sepittämään The Fields of Athenryyn.

The Fields of Athenry kertoo Michaelista, joka varasti suuren nälänhädän aikaan maissia pitääkseen perheensä hengissä. Laulussa Michael keskustelee viimeistä kertaa vaimonsa kanssa vankilan muurin yli, ennen kuin hänet lähetetään rangaistussiirtolaan Australiaan. Sanoitus sisältää voimakasta kansallistunnetta, sillä köyhät irlantilaiset joutuivat nälänhädän aikaan englantilaisten julmien sortotoimien kohteeksi.

Monien urheilujoukkueiden kannattajat ovat ottaneet laulun omakseen ja sitä hoilataan usein varsinkin Irlannin jalkapallomaajoukkueen otteluissa. Irlannin fanit herättivät maailmanlaajuista ihastusta vuoden 2012 EM-turnauksessa, jossa he lauloivat ottelun viimeiset minuutit täyttä kurkkua The Fields of Athenrya, vaikka Irlanti oli putoamassa kisoista murskatappiolla Espanjalle.

Kuuntele The Fields of Athenry The Dublinersin esittämänä.
Kuuntele The Fields of Athenry Irlannin kannattajien laulamana EM-kisoissa 2012.


Kuva: Tourism Ireland / Paulina Nickstrom

10. PYHÄN PATRICKIN PÄIVÄ IRLANNISSA 

Lista on sopivinta päättää ajankohtaiseen aiheeseen, eli Pyhän Patrickin päivään. Mikä olisikaan irlantilaisempaa kuin päästä juhlimaan riehakasta kansallispäivää maaliskuun seitsemäntenätoista Dubliniin, Galwayhin, Kilkennyyn tai johonkin muuhun saaren kaupungeista.

Pyhän Patrickin päivänä kaikki värjäytyy vihreäksi, musiikki soi, suuret paraatit kulkevat pitkin katuja ja irlantilainen hauskanpito eli craic on parhaimmillaan. Hulinaa saattaa olla omaan makuuni liikaakin, mutta olisihan Pyhän Patrickin päivä mahtavaa kokea paikan päällä edes kerran elämässä.

Oletko käynyt Irlannissa ja mitä sinä haluaisit vihreällä saarella kokea?

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja