Seuraa somessa

Tanska

Kööpenhaminan katuruokakeidas Reffen

Julkaistu

-

Katuruokatori Reffen on suosikkipaikkojani Kööpenhaminassa. Refshaleøenin saarella pääsee makumatkalle maailman ympäri ja saa nauttia leppoisasta tunnelmasta rosoisessa ympäristössä. Kävimme paikalla viime syksynä. Nyt Reffen on juuri avattu kaudelle 2022.

Epäusko hiipii bussipysäkillä puseroon. Linja-auto 2A on tuonut keskustan ulkopuolelle, ja syrjäisen päätepysäkin ympärillä ei näy mitään houkuttelevaa. Syyskuinen iltapäivä tuntuu viileältä ja harmaalta taivaalta vihmoo vettä. Uskoa oikeaan osoitteeseen pääsyyn tuovat onneksi muut samalla kyydillä saapuneet matkustajat.

koopenhamina_reffen_07


Paikalliset tietävät selvästi, minne ovat matkalla. Huput nostetaan päähän, sateenvarjot avataan ja määrätietoiset askeleet suunnataan rohkeasti epämääräisiltä näyttävien teollisuusrakennusten väliin. Noin puolen kilometrin päässä odottaa kymmenien katuruokakojujen muodostama herkuttelukeidas Reffen.

koopenhamina_reffen_09


Kööpenhaminan katuruokatarjonta ponnahti uudelle tasolle keväällä 2014, kun Copenhagen Street Food avautui Papirøenin saarelle. Paperisaaren katuruokahallista ulkoilma-alueineen tuli erittäin suosittu, ja pääsin nauttimaan siitä kertaalleen itsekin. Alueen vuokrasopimus kuitenkin päättyi vuonna 2017 ja paikka jouduttiin sulkemaan. Kööpenhaminassa ei onneksi jääty toimettomiksi, vaan sama konsepti siirtyi Refshaleøenin saarelle.

koopenhamina_reffen_04

Vuonna 2018 avattu Reffen on aiempaan Papirøenin paikkaan verrattuna laajempi ja entistä rosoisempi. Ruokakojut ovat sisähallin sijasta ulkoilmassa ja niitä on yli kolmekymmentä erilaista. Keskustasta on jonkin verran matkaa, mutta Reffeniin kannattaa ehdottomasti lähteä tutustumaan.

koopenhamina_reffen_05


Katuruokatorilla on niin paljon erilaisia houkutuksia, että valinta on vaikeaa. Burgerit, pizzat, pastat tai fish & chipsit toimisivat tietenkin aina, mutta nyt tekisi mieli jotain eksoottisempaa. Kenties makumatka Afganistaniin, Marokkoon, Filippiineille tai New Orleansiin? Sittenkin tutumpia kreikkalaisia gyroksia, espanjalaista paellaa tai ranskalaisen bistron herkkuja? Ei, päädymme lopulta japanilaiseen ramen-keittoon, koska se lämmittää tällä säällä parhaiten. Mausteinen maku on muutenkin mukava.

koopenhamina_reffen_03


Reffen on pitkälti sään armoilla, sillä valtaosa istumapaikoista on taivasalla. Olemme onneksi liikkeellä sen verran aikaisin, että katoksen alta löytyy vielä joitakin kuivina säilyneitä penkkejä. Sääkin onneksi selkenee ja pysyy koleudesta huolimatta poutaisena koko loppuillan ajan.

koopenhamina_reffen_08


Ramen täyttää vatsan yllättävän tehokkaasti, mutta ympärillä leijuvia eri ruokien tuoksuja ei voi vastustaa. Käyn hakemassa argentiinalaiselta grilliltä empanada-piiraan, minkä jälkeen suuntaamme ranskalaiselle crêpekojulle hankkimaan jälkiruokaa. Ohukaisen jälkeen ei enää jaksakaan syödä muuta, mutta istahdamme penkille nauttimaan iloisen baarinpitäjän sekoittamat Irish coffeet ja katselemaan ohikulkijoiden virtaa.

koopenhamina_reffen_14


Pohjoismaiden suurin katuruokatori ei ole pelkästään nuorten temmellyskenttä, vaan se näyttää vetävän puoleensa kaikenlaista kansaa. Ikähaitari on melko laaja ja perjantain alkuillasta joukkoon mahtuu esimerkiksi siististi pukeutuneita työporukoita. Lapsiperheitäkin on muutamia, mutta heitä lienee enemmän jonain muuna ajankohtana.

koopenhamina_reffen_11


Reffenin konseptihan on siitä mainio, että jokainen voi valita mieleistään syötävää eri kojuista, eikä koko seurueen ole pakko syödä saman keittiön antimia. Juomat ostetaan erillisiltä baaritiskeiltä. Maksaminen käy Reffenissä vain kortilla, eikä käteistä oteta vastaan.

koopenhamina_reffen_12


Puitteet menevät paikoitellen rehellisesti rähjäisen puolelle, mutta asialla on toinenkin puolensa. Reffenissä painotetaan ekologisuutta ja alueen rakennusmateriaalit ovat kierrätystavaraa vanhoista laivojen konteista lähtien. Myös esimerkiksi ruokien raaka-aineiden, hävikin ja energiankulutuksen osalta pyritään toimimaan vastuullisesti.

koopenhamina_reffen_10


Hämärtyvä syysilta on omalla karulla tavallaan kuvauksellinen. Aurinkotuoleihin ei ole tungosta, mutta tynnyreihin sytytetyt nuotiot lämmittävät kulkijoita. Tuntuu kuin olisimme eksyneet jonkinlaisen post-apokalyptisen elokuvan kulisseihin.

koopenhamina_reffen_06


Syksyinen sadepäivä ei tietenkään anna Reffenistä parasta mahdollista kuvaa. Voin vain kuvitella millaista täällä on kauniilla kesäsäällä, kun aurinko paistaa ja musiikki soi. Varjopaikkoja saattaa olla vaikea löytää, mutta pahimman paahteen hellittäessä on varmasti mukavaa nauttia lämpöisistä illoista. Onneksi tunnelma lämmittää mieltä myös näin viileämmällä ilmalla. Reffen on täynnä hyväntuulisia ihmisiä ja herkullista ruokaa.

koopenhamina_reffen_13


Ohitamme paluumatkalla alueen baareja, joissa pääsisi myös sisätilojen lämpöön. Olutbaari Mikkeller Baghaven on suosittu paikka, kuten myös urbaani tapahtumatila Werkstatt 167. Werkstattissa järjestetään muun muassa taidetapahtumia sekä diskoiltoja, ja myös muutama katuruokakoju toimii talvikaudella sen suojissa.

koopenhamina_reffen_02


Nykypäivän luovaa Kööpenhaminaa edustava Reffen tuo hyvän mielen. Ruokaelämyksissä riittää valinnanvaraa, minkä lisäksi Reffen sykkii kansainvälisyyttä ja positiivista henkeä. Katuruokatori on avoinna vuosittain suurin piirtein huhtikuun alusta syyskuun loppupuolelle.

Lisätietoa: reffen.dk. Tutustu myös postaukseeni 30 nähtävyysvinkkiä Kööpenhaminaan.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
8 kommenttia

Kommentit

 1. Raija / Kohti avaraa maailmaa

  2.4.2022 at 10:24

  Tuo oli varmasti kiva paikka! Näyttää hyvin paljon samanlaiselta kuin Tallinnan Telliskivi, jossa oli järjestetty pari vuotta sitten muistaakseni yhden viikonlopun katuruokatapahtuma ja satuimme olemaan silloin juuri Tallinnassa. Siellä oli kyllä niin paljon väkeä, että joutui vähän odottelemaan ja jonottamaan nälkäisenä 🙂 Mainio idea, onkohan Helsingissä koskaan tuollaista…

  • Mika / Lähtöportti

   2.4.2022 at 12:48

   Olet oikeassa, Reffenissä ja Telliskivessä on paljon samaa, niin alueen ulkonäön kuin ilmapiirinkin osalta. Tuollainen Tallinnan katuruokatapahtuma kuulostaa mukavalta, ja onhan niillä kulmilla onneksi Balti Jaama Turgin ruokakojut pysyvästikin. Olisi kyllä mahtavaa jos Helsinkiin saataisiin Reffenin kaltainen suuri katuruokakeskittymä, uskon että sellainen menestyisi täälläkin. Myös Amsterdamin Foodhallenin kaltainen ruokakojujen täyttämä laaja sisätila voisi toimia Suomessa, jolloin toiminta voisi jatkua ympäri vuoden.

 2. Jenni / Unelmatrippi

  3.4.2022 at 10:12

  Vaikuttaa houkuttelevalta! Tosin väkisin miettii, että ehkä noilla leveysasteilla olisi kuitenkin järkevää olla enemmän katoksia ja mielellään myös niitä sisätiloja. Tykkäsin Paperisaarella siitä, ettei tarvinnut värjötellä pihalla, jos oli sateinen tai kylmä sää. Toisaalta ulkona olevat kojut ovat kyllä jotenkin tunnelmallisempi ratkaisu. Tulee ehkä enemmän markkinameininki, kun ollaan ulkona.

  • Mika / Lähtöportti

   5.4.2022 at 11:47

   Ulkoilmassa oleminen sopii hyvin Reffenin henkeen, mutta säällä on tosiaan iso vaikutus vierailun onnistumiseen. On siellä toki joitakin katoksia ja joku ihan sisätilakin, mutta ne täyttyvät sadesäällä nopeasti. Toivotaan hyviä säitä Kööpenhaminaan, sillä Reffen on joka tapauksessa todella kiva paikka, tykkäisit varmasti!

 3. Helena Arvio

  4.4.2022 at 23:00

  Kuuma keitto lämmittää ihanasti kylmässä ja sateessa!

 4. Reffenistä tuli mieleen Suomessa kiertävät kansainväliset suurmarkkinat, mutta Reffen vaikuttaa vielä monin verroin kiinnostavammalta. Ja vielä kun ruokakojut ovat pysyvästi alueella, eikä kyseessä ole mikään yksittäinen tapahtuma. Täytyypä vain muistaa pukeutua lämpimästi.

  • Mika / Lähtöportti

   24.4.2022 at 16:17

   Kyllä Reffenissä on jotain samaa kuin kansainvälisissä suurmarkkinoissa, joka on tuttu tapahtuma meillekin. Reffenin ilmapiirissä, sijainnissa, puitteissa ja ehkä myös useimpien ruokien laadussa on kuitenkin jotain sellaista, mikä tekee siitä kiertäviä markkinoita houkuttelevamman kokemuksen. Pukeutuminen sään mukaisesti on tosiaan tärkeää, sillä enimmäkseen ollaan ulkona aivan meren äärellä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tanska

Kööpenhaminan ainutlaatuinen Rundetårn

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kööpenhaminan keskustassa kohoava vanha Rundetårn on yksi kaupungin parhaista näköalapaikoista. Vierailusta jää maisemien lisäksi mieleen tornin huipulle johtava erikoinen kierrekäytävä.

Rundetårnilla on pitkä historia. Kuningas Kristian IV:n rakennuttama torni valmistui vuonna 1642 osana kompleksia, johon kuului myös yliopiston kirjasto sekä kirkko. Tornin varsinaisena tarkoituksena oli tarjota observatorio tähtitieteilijöiden käyttöön. Sellainen toimii huipulla edelleen.

koopenhamina_rundetarn_01


Astumme tornin sisään Købmagergadelta, joka on yksi vanhankaupungin suosituimmista kävelykaduista. Kuittaamme sisäänpääsyn Copenhagen Cardilla, minkä jälkeen aloitamme kiipeämisen ainutlaatuista kierrekäytävää pitkin. Portaita tai hissiä ei ole, vaan ainoa reitti huipulle kulkee tätä loputtomalta tuntuvaa ramppia pitkin.

koopenhamina_rundetarn_09


Käytävän ikkunasta voi kurkata tornin yhteyteen rakennettuun Trinitatis-kirkkoon. Ulkokautta pääsisi tutustumaan tiloihin tarkemmin, mutta meille riittää tämä yksi näkymä kirkkosaliin.

koopenhamina_rundetarn_10


Käytävä tekee kaikkiaan seitsemän ja puoli kierrosta, joten kiivettävää riittää useammaksi minuutiksi. Ympäristö ei juuri muutu, vaan seinät jatkuvat samanlaisina koko matkan ajan. Välillä voi istahtaa katselemaan maisemia ikkunoiden lävitse sekä lukemaan pieniä tornista kertovia tarinoita.

koopenhamina_rundetarn_08


Kun kiipeää tarpeeksi korkealle, voi tornista poiketa viereisen kirkkosalin yläpuolella sijaitsevaan kerrokseen. Alun perin yliopiston kirjastoksi rakennetut huoneet on muutettu näyttelytilaksi. Vierailumme aikana esillä oleva nykytaidenäyttely ei ihan vastaa omaa makuamme, joten jatkamme pian matkaa. Täällä toimii myös pieni kahvila sekä matkamuistomyymälä.

koopenhamina_rundetarn_07


Kerrosta ylempänä on ullakko, josta käsin soitettiin kirkonkelloja vuosisatojen ajan. Nyt tilassa on muutamia esineitä, jotka kertovat tornin ja kirkon historiasta. Ullakolla on ehtinyt vuosien varrella olla erilaisia käyttötarkoituksia, sillä siellä on esimerkiksi kuivattu lääkeyrttejä.

koopenhamina_rundetarn_06


Pyöreän tornin keskiosassa on ontto kuilu, jonne pääsee kurkkaamaan pienen oven kautta. Rohkeimmat voivat ihmetellä aukon syvyyttä tukevan lasilattian päältä. Kerrotaan, että vuonna 1880 eräs piilosta leikkinyt kuoropoika putosi kuiluun, mutta selvisi kuin ihmeen kaupalla tilanteesta hengissä.

koopenhamina_rundetarn_05


Kierreramppi päättyy lyhyeen portaikkoon, jota pitkin kiivetään loppumatka huipulle. Portaiden loppuosa on niin kapea, että sinne on asennettu liikennevalot osoittamaan kulloinkin sallittua kulkusuuntaa.

koopenhamina_rundetarn_04


Tornin huipulla odottaa ulkoilmassa oleva näköalatasanne, jolta voi ihailla upeaa maisemaa kaikkiin ilmansuuntiin. Tasanne on lähes 35 metriä katutason yläpuolella, joten näkymät kaupungin kattojen ylitse ovat varsin mainiot.

koopenhamina_rundetarn_02


Rundetårnin huipulta erottuu monta maamerkkiä kirkontorneista ja Tivolista lähtien. Kööpenhaminasta saa täältä käsin hyvän yleiskäsityksen. Useimmat nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä ja julkinen liikenne vie tehokkaasti syrjemmällä sijaitseviin paikkoihin.

koopenhamina_rundetarn_12


Lähistöllä näkyvä Rosenborgin linna on yksi Kööpenhaminan kuninkaallisista palatseista. Se on Rundetårnin tapaan Kristian IV:n rakennuttama. Tanskan historian värikkäin monarkki kulutti valtakunnan rahat mahtipontisiin rakennushankkeisiin ja sotaretkiin, sekä vietti vapaa-aikansa rakastajattarien, uhkapelien ja alkoholin parissa. Kaikesta huolimatta hänen arvioidaan olleen varsin pätevä tai ainakin aikaansaava hallitsija. Hän perusti esimerkiksi Norjan nykyisen pääkaupungin Oslon, joka tunnettiin aiemmin nimellä Kristiania.

aakkoset2021_oresundsbron


Osloon asti täältä ei sentään näe, mutta Ruotsin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Malmöhön kyllä. Malmön tornitalot erottuvat pilvisenäkin päivänä Juutinrauman salmen vastarannalla. Silta-televisiosarjastakin tunnettu jättimäinen Juutinrauman silta yhdistää Tanskan Ruotsiin.

koopenhamina_rundetarn_11


Tornin huipulta löytyy Euroopan vanhin edelleen toimiva observatorio. Paikkaan pääsee tutustumaan parhaiten joinakin yleisölle avoimina talvi-iltoina, jolloin paikalla päivystää tähtitieteilijöitä. Observatorio on vierailumme aikaan suljettu, mutta suuren kaukoputken hallitsemaan huoneeseen pääsee silti kurkistamaan.

koopenhamina_rundetarn_14


Historiallinen Rundetårn on kaunis rakennus ja siellä käymistä on helppo suositella Kööpenhaminan-kierroksen varrelle, jos jalat vain kestävät yhtään kiipeämistä. Tornin sijainti vilkkaan ostoskadun varrella on mukavan keskeinen, ja Rundetårnin juurelta voi kävellä muutamassa minuutissa vaikkapa Torvehallernen kauppahalliherkkujen äärelle tai Rosenborgin linnaan. Lisää ideoita kaupunkilomalle löytyy jutustani 30 nähtävyysvinkkiä Kööpenhaminaan.

Lisätietoa tornista: www.rundetaarn.dk

Jatka lukemista

Tanska

30 nähtävyysvinkkiä Kööpenhaminaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina on mielestäni yksi Euroopan kiinnostavimmista kaupunkikohteista. Keräsin samaan pakettiin kokemukseni Kööpenhaminan ja sen ympäristön nähtävyyksistä, joissa riittää tutkittavaa moneen makuun.

Olen käynyt Kööpenhaminassa toistaiseksi kuudesti. Kaupunki nousi suurimpien suosikkikohteideni joukkoon viimeistään tämänvuotisella reissulla, jonka jälkeen toivon palaavani Kööpenhaminaan entistä useammin. Kööpenhamina on houkutteleva sekoitus tuttua pohjoismaalaisuutta sekä rentoa keskieurooppalaisuutta. Kaupungin hintataso on melko korkea, mutta toisaalta matkustaminen Suomesta käsin on tiiviiden lentoyhteyksien ansiosta kätevää ja nopeaa. Perille pääsee myös Ruotsin halki omalla autolla, mikä sekin on tullut kertaalleen kokeiltua.

Nautin suuresti Kööpenhaminan monipuolisuudesta. Esimerkiksi useat kuninkaalliset nähtävyydet ja kauniit puistot luovat ylellistä ilmapiiriä, kun taas toisaalta vaikkapa Christiania, Reffen ja Nørrebro edustavat aivan toisenlaista, rosoista ja paikoin suorastaan rähjäistä kaupunkikuvaa. Omat Kööpenhaminan-matkani ovat yleensä sekoitus molempia ääripäitä. Kokosin tähän koosteeseen 22 Kööpenhaminassa näkemääni kohdetta sekä kahdeksan retkivinkkiä keskustan ulkopuolelle.TIVOLI

Tivoli on todellinen Kööpenhaminan klassikkokohde ja mielestäni kaupungin paras nähtävyys. Vuonna 1843 perustettu huvipuisto tarjoaa tietysti riemua vuoristoratojen ja karusellien ystäville, mutta on paljon muutakin. Tivoliin saavutaan viettämään iltaa, syömään laadukkaissa ravintoloissa sekä tunnelmoimaan kukkaistutusten ja värivalojen koristamilla puistoalueilla. Täällä näyttävät viihtyvän niin vauvat kuin vaaritkin, ja vastaan tulee sekä turisteja että paikallisia ihmisiä. Tivolissa järjestetään perjantai-iltaisin suosittuja konsertteja, joista saa nauttia huvipuiston pääsymaksulla.

Lisätietoa: tivoligardens.comCHRISTIANSBORGIN LINNA

Kööpenhamina on monien kuninkaallisten linnojen kaupunki. Kööpenhamina alkoi muinoin kasvaa Absalonin linnan ympärille, minkä jälkeen samalle paikalle on rakennettu tuhoutuneiden rakennusten tilalle aina uusi palatsi. Nykyään Slotsholmenilla kohoaa Christiansborg, jossa voi tutustua kuninkaallisiin vastaanottohuoneisiin, hevostalleihin, keittiöön ja Absalonin linnan raunioihin. Linnan torniin pääsee ilmaiseksi hissillä ja samassa rakennuksessa toimii myös Tanskan parlamentti.

Lue myös juttuni Kööpenhaminan kuninkaallinen Christiansborg
Lisätietoa: Christiansborg kongeligeslotte.dk -sivustollaROSENBORGIN LINNA

Rosenborgin linna sijaitsee viihtyisän Kongens Have -puiston laidalla. Renessanssityylinen linna rakennettiin 1600-luvulla kuningasparin asunnoksi, mutta käyttötarkoitus muuttui monarkkien muuttaessa Tanskan suurempiin palatseihin. Rosenborg on nyt toiminut vajaan kahdensadan vuoden ajan museona, jossa saa katsella ylellisten salien loistoa. Rosenborgin aarrekammiossa voi ihailla myös Tanskan kruununjalokiviä.

Lisätietoa: Rosenborg kongeligeslotte.dk -sivustollaAMALIENBORGIN LINNA

Amalienborg lienee Kööpenhaminan kuuluisin palatsi, kenties sen edustalla aina puoliltapäivin tapahtuvan seremoniallisen vahdinvaihdon ansiosta. Linna toimii myös Tanskan kuningattaren talviasuntona, jossa hän viettää vuosittain kolmisen kuukautta. Myös kruununprinssi Frederik ja prinsessa Mary asuvat linnassa. Amalienborg koostuu oikeastaan neljästä erillisestä palatsista, joista yksi on avoinna yleisölle. Siellä voi tutustua museoesineisiin ja vierailla aiempien monarkkien käyttämissä yksityishuoneissa.

Lisätietoa: Amalienborg kongeligeslotte.dk -sivustollaRUNDETÅRN

Kaupungin keskustassa kohoava Rundetårn on historiallinen näköalapaikka, jonka huipulta voi ihailla maisemia aina naapurimaahan Ruotsiin saakka. Alun perin observatorioksi rakennettu torni on arkkitehtuuriltaan persoonallinen, sillä ylös kiivetään portaiden sijasta kierrekäytävää pitkin.

Lue myös juttuni Kööpenhaminan ainutlaatuinen Rundetårn
Lisätietoa: rundetaarn.dkNY CARLSBERG GLYPTOTEK

Kööpenhaminan tunnetuin taidemuseo sijaitsee kätevästi aivan Tivolin vieressä. Carlsbergin panimon avulla rikastunut Carl Jacobsen sijoitti merkittävän osan suuresta omaisuudestaan taiteen keräämiseen. Jälkipolvien ihmeteltäväksi jäikin melkoinen kokoelma erityisesti patsaita. Mahtipontinen rakennus talvipuutarhoineen on nähtävyys jo pelkästään arkkitehtuurinsa ansiosta ja museon katolta löytyy näköalaterassi. Itse näyttely ei säväyttänyt minua, mutta puhuttelee varmasti taiteeseen ja erityisesti patsaisiin enemmän perehtyneitä matkailijoita.

Lisätietoa: glyptoteket.comKANAVARISTEILY

Yksi mukavimmista tavoista tutustua Kööpenhaminaan on kanavaristeily, jollaisen aikana saa uudenlaista näkökulmaa kaupunkiin. Aluksen kyydissä on hauskaa katsella maisemia ja seurailla, kuinka paikalliset viihtyvät varsinkin kesäaikaan vesistöjen rannoilla. Risteilyjen lähtöpaikkoja on ainakin Nyhavnissa sekä Slotsholmenia kiertävän kanavan varrella. Kööpenhaminassa voi vuokrata myös veneen ja lähteä kanaville omatoimisesti.

Kanavaristeilyjä: stromma.dk, havnerundfart.dk
Veneiden vuokrausta: goboat.dk, friendships.dkPIENI MERENNEITO

Hieman syrjäisellä rannalla nököttävä patsas on noussut Kööpenhaminan symboliksi ja jopa kaupungin tunnetuimmaksi nähtävyydeksi. Sinänsä kaunis pronssiveistos on nimensä mukaisesti todellakin pieni, eikä se ole sykähdyttänyt minua mitenkään erityisesti. Jos sinulla on tunneside Pieneen merenneitoon H.C. Andersenin sadun tai vaikka Disney-elokuvan kautta, voi patsas tietenkin olla Kööpenhaminan-matkan kohokohta. Mikäli sen sijaan suhtaudut Pieneen merenneitoon vain pakollisena nähtävyytenä, voi sen jättää hyvällä omallatunnolla väliinkin.NYBODER

Kuvauksellinen Nyboder-rivitaloalue sijaitsee Kongens Have -puiston ja Kastelletin välisellä alueella. Pitkät lämpimänkeltaiset talot rakennettiin alun perin kodeiksi Tanskan merivoimien sotilaille ja heidän perheilleen. Vanhimmat talot ovat peräisin 1600-luvulta ja on poikkeuksellista, että tällaiset tavallisen kansan asunnoiksi suunnitellut rakennukset pysyvät pystyssä näin pitkään.NYHAVN

Vanha satama-alue Nyhavn on yksi Kööpenhaminan ikonisimmista ja eniten valokuvatuista paikoista. Värikkäät talot ja perinteiset purjealukset näyttävät upeilta, joten tätä näkymää kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa. Alueella on vieri vieressä ravintoloiden terasseja, jotka sopivat vilskeen keskellä viihtyville ihmisille. Hinta-laatusuhde on kuitenkin kuulemani mukaan yleisesti ottaen heikko.KONGENS NYTORV

Heti Nyhavnin vierestä löytyvällä avaralla Kongens Nytorv -aukiolla voi istahtaa jollekin monista penkeistä ja levähtää kaupunkikierroksen aikana. Itse olen pysähtynyt täällä pari kertaa syömään hot dogin. Nakkikioski eli pølsevogn on yksi tanskalaisen ruokakulttuurin kulmakivistä ja niitä näkeekin paljon eri puolilla kaupunkia.STRØGET

Kävelykatu Strøget kuuluu Kööpenhaminan tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Reilun kilometrin mittaisen Strøgetin varrelle ja sen lähiympäristöön mahtuu runsaasti ostosmahdollisuuksia, joten ihmisvilinä on usein melkoinen. Täällä näkyy varsinkin kesäaikaan myös erilaisia katuesiintyjiä.RAATIHUONEENTORI

Strøget kulkee edellä mainitulta Kongens Nytorvilta aina Raatihuoneentorille saakka. Raatihuoneentori on Kööpenhaminan tärkein aukio ja ajoittain myös erilaisten tapahtumien näyttämö. Esikuvana niin raatihuoneen kuin aukionkin suunnittelussa on toiminut italialainen Sienan kaupunki ja sen Piazza del Campo. Raatihuone on yleisölle avoin rakennus, jonka torniin voi nousta tiettyinä kellonaikoina ihailemaan maisemia. Aukion kulmalla on satusetä H.C. Andersenin patsas.CHRISTIANIA

Kööpenhaminan erikoisin alue on vapaakaupungiksi julistautunut Christiania, jolla on jo puolen vuosisadan mittainen historia. Hippien valtaama armeijan entinen kasarmialue on muotoutunut boheemiksi ja värikkääksi kaupunginosaksi, joka tunnetaan myös avoimesta huumekaupasta. Oma kierrokseni Christianiassa viitisen vuotta sitten herätti paljon ajatuksia ja hyvinkin ristiriitaisia tunteita. Rähjäisyys, kannabiksen haju ja puheet rikollisuudesta eivät houkuttele, mutta toisaalta Christiania oli kesäpäivänä myös auringonpaistetta, hyväntuulisia ihmisiä, hienoa katutaidetta, työpajoja, kahviloita ja pieniä putiikkeja. Käy paikan päällä ja muodosta oma mielipiteesi itse.VESTERBRO

Eloisa Vesterbron kaupunginosa löytyy nimensä mukaisesti ydinkeskustan länsipuolelta. Entinen työläiskaupunginosa tunnettiin joskus punaisten lyhtyjen alueestaan, mutta se on siistiytynyt trendikkääksi asuin- ja ajanviettopaikaksi. Vesterbro on hyvä alue niin ravintolatarjontaa kuin yöelämääkin ajatellen. Omaan mieleeni on jäänyt erityisesti ranskalaishenkinen ravintola Granola, joka sijaitsee muutenkin pariisilaisuutta huokuvan Værnedamsvejn varrella. Oma lukunsa on entinen teurastamoalue Kødbyen, josta on kehittynyt suosittu illanviettopaikka lukuisine ravintoloineen. Kødbyenin yhtenäisen teollinen arkkitehtuuri jää helposti mieleen.NØRREBRO

Nørrebro on vilkas maahanmuuttajien ja opiskelijoiden suosima kaupunginosa, jossa on mukava kierrellä ja aistia paikallisia tunnelmia. Rosoisella alueella on paljon ravintoloita, kahviloita ja baareja, joten täällä ei tarvitse olla tyhjin vatsoin tai kuivin suin. Nørrebrossa on myös paljon pieniä putiikkeja ja esimerkiksi katutaidetta. Pääkatu Nørrebrogadelta voi poiketa vaikkapa Blågårdsgadelle, Elmegadelle tai Jægersborggadelle. Alla erikseen luetellut Sankt Hans Torv, Assistensin hautausmaa sekä Superkilen-puisto löytyvät kaikki Nørrebrosta.

Lue myös juttuni Kööpenhaminan rosoinen NørrebroSANKT HANS TORV

Viihtyisä Sankt Hans Torv on yksi Nørrebron tärkeimmistä aukioista. Sen laidalla on muutamia mukavia kahviloita ja ravintoloita, joista ainakin kokeilemamme Sebastopol oli hyvinkin onnistunut kokemus.ASSISTENSIN HAUTAUSMAA

Kööpenhaminan suurin hautausmaa on mielenkiintoinen paikka ennen kaikkea siksi, että se tuntuu enemmän puistolta kuin perinteiseltä hautausmaalta. Paikalliset käyvät täällä lenkkeilemässä, ulkoiluttavat koiriaan tai tulevat vaikka piknikille. Kauniille alueelle on haudattu monia tanskalaisia merkkihenkilöitä satusetä H.C. Andersenista ja filosofi Søren Kierkegaardista lähtien.SUPERKILEN

Mielenkiintoinen Superkilen-puisto on urbaani ajanviettoalue, jonka tarkoituksena on tehdä monikulttuurisesta Nørrebrosta entistä viihtyisämpi ja yhteisöllisempi paikka. Kuvauksellisella alueella voi esimerkiksi istuskella palmun alla, grillata, skeitata, pelata shakkia tai keinua. Puistoon on kerätty erilaisia elementtejä kymmenistä eri maista. Alue jakaantuu punaiseen ja mustaan aukiomaiseen tilaan sekä perinteisempään viheralueeseen. Superkilen on saanut useita kansainvälisiä tunnustuksia, kuten esimerkiksi Euroopan unionin nykyarkkitehtuuripalkinnon.REFFEN

Hieman syrjäisellä Refshaleøenin saarella sijaitseva katuruokatori Reffen on noussut suureen suosioon. Se jatkaa aiemmin Papirøenillä toimineen Copenhagen Street Foodin hyväksi todetulla linjalla, johon kuuluvat kymmenet maailman eri keittiöiden herkkuja myyvät kojut. Entisen teollisuusalueen laidalla toimivan Reffenin yleisilme on varsin rähjäinen, mutta paikka on silti erittäin viihtyisä. Houkuttelevien ruokien keskellä saattaa iskeä valinnan vaikeus ja alueen rennon boheemi ilmapiiri tempaisee helposti mukaansa. Reffen on avoinna kesäkaudella suurin piirtein huhtikuun alusta syyskuun loppupuolelle. Perille pääsee kätevimmin bussilla 2A.

Lue myös juttuni Kööpenhaminan katuruokakeidas Reffen
Lisätietoa: reffen.dkTORVEHALLERNE

Kahdesta lasiseinäisestä rakennuksesta muodostuva Torvehallerne on herkkusuille suunnattu kauppahalli, josta löytyy syötävää sekä paikan päällä nautittavaksi että mukaan ostettavaksi. Itse olen herkutellut täällä smørrebrødeillä pariinkin kertaan, sillä eihän Kööpenhaminan-matka ole mitään ilman tanskalaisia voileipiä. Näissä siisteissä halleissa viehättää sekä miellyttävä tunnelma että laadukkaan ruoan runsaus. Torvehallerne on kokonaisuudessaan mainio taukopaikka kaupunkikierroksen varrella.

Lisätietoa: torvehallernekbh.dkJALKAPALLO

Tanskalaiset ovat jalkapallohullua kansaa, joten Kööpenhaminassa saa nauttia ottelupäivinä erinomaisesta futistunnelmasta. Kaupungissa on kaksi pohjoismaisen mittakaavan suurseuraa, Brøndby IF ja FC København, jotka houkuttelevat stadioneilleen kunnioitettavia katsojamääriä. Brøndby Stadium sijaitsee läntisellä lähiöalueella, kun taas FCK pelaa kotiottelunsa Parkenilla, joka on myös Tanskan maajoukkueen kotistadion. Moni muistaa Parkenin viime kesäkuulta, kun Huuhkajat pelasivat siellä historiansa ensimmäisen arvokisaottelun. Klassinen tilaus tanskalaisten stadionien myyntitiskeiltä on Menu 1, joka sisältää viisi tuoppia Carlsbergia.

Lisätietoa: brondby.com, fck.dkYllä mainittuja kohteita kiertämällä pääsee varmasti alkuun, mutta kaupungissa riittää paljon muutakin nähtävää. Seuraavan perhematkan ohjelmaan olisi mukava mahduttaa huvipuistojen lisäksi Kasvitieteellinen puutarha perhostaloineen, lentokentän lähistöllä sijaitseva akvaario Den Blå Planet sekä tiedekeskus Experimentarium. Lapsia saattaisi kiinnostaa myös maailmanennätyksistä kertova Guinness World Records -museo. Itse haluaisin kiivetä ainakin Vor Frelsers Kirken torniin. Kauniina kesäpäivänä voisi lähteä kävelylle Kastelletin ympäristöön tai vaikka vuokrata veneen ja tutustua vesistöihin omin päin. Kööpenhamina on mahdollisuuksia täynnä.

Tanska on pieni maa, jossa on helppo piipahtaa myös pääkaupungin ulkopuolelle. Alla siis vielä muutama hyväksi kokemani päiväretkikohde, jotka kaikki sijaitsevat korkeintaan viidenkymmenen kilometrin päässä keskustasta.BAKKENIN HUVIPUISTO

Kööpenhaminan vähemmän tunnettu huvipuisto sijaitsee paikallisjunamatkan päässä keskustasta pohjoiseen. Dyrehavsbakken eli tuttavallisesti vain Bakken on maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva huvipuisto, jolla on merkittävää historiallista arvoa. Syrjäisen metsän keskellä sijaitsevassa Bakkenissa vai nauttia vanhan ajan huvipuistotunnelmasta, ja esimerkiksi puinen vuoristorata tuoksuu samalta kuin nuorempi helsinkiläisserkkunsa. Noin kolmenkymmenen laitteen valikoima palvelee parhaiten pienehköjä lapsia, kun taas hurjempia laitteita on vähemmän. Asiakkaat ovat lähinnä tanskalaisia, sillä useimmille matkailijoille riittää pelkkä keskustan Tivoli.

Lisätietoa: bakken.dkKAREN BLIXENIN KOTIMUSEO

Yksi Tanskan kirjallisuushistorian merkittävimmistä henkilöistä on Karen Blixen, joka muistetaan parhaiten elämäkerrallisen Minun Afrikkani -elokuvan ansiosta. Blixen oli monin tavoin ristiriitainen hahmo, joka eli vaiherikkaan ja traagisenkin elämän. Rannikolla Rungstedissa sijaitseva kotimuseo kertoo Blixenin elämästä ja tuotannosta niin mukaansatempaavasti, että pidän tätä yhtenä parhaista kotimuseoista mitä olen maailmalta löytänyt. Karen Blixen syntyi ja kasvoi tässä talossa, jonne myös palasi elämänsä viimeisiksi vuosikymmeniksi Afrikan-seikkailujen jälkeen. Huoneet on jätetty sellaisiksi kuin ne olivat Blixenin eläessä ja kirjailijan hauta löytyy taloa ympäröivältä puistoalueelta.

Lisätietoa: blixen.dkROSKILDE

Roskilde tunnetaan vuosittaisista musiikkifestareistaan, mutta kaupunki kuuluu myös historiansa ansiosta Tanskan kiinnostavimpiin matkakohteisiin. Viikinkiaikana kukoistukseen noussut Roskilde toimi pitkään jopa Tanskan pääkaupunkina ja sen merkittävimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Viikinkilaivamuseo sekä kuninkaallisten hautapaikkana toimiva suuri tuomiokirkko. Lisäksi mieleeni on jäänyt viihtyisä keskusta kävelykatuineen. Rockin ja popin ystävien kannattaa saapua Roskildeen myös festivaaliviikon ulkopuolella, sillä kaupungin uusin vetonaula on musiikkimuseo Ragnarock.

Lisätietoa: vikingeskibsmuseet.dk, roskildedomkirke.dk, museumragnarock.dkHELSINGØR

Helsingør on mukava Sjællandin pohjoisosassa sijaitseva pikkukaupunki, josta muistan värikkään ostoskatujen sävyttämän keskustan. Helsingør toimii porttina Ruotsiin, sillä vain neljän kilometrin päässä sijaitsevaan Helsingborgiin kulkee lauttoja yötä päivää. Tämän seurauksena Helsingørissä myydään silmiinpistävän paljon edullista alkoholia, jota ruotsalaiset käyvät hamstraamassa kotiinsa. Helsingørin ylivoimaisesti tunnetuin nähtävyys on Kronborgin linna, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Lisätietoa: visit-helsingoer.dkKRONBORGIN LINNA

Kronborgin linnasta puhuttaessa mainitaan yleensä ensimmäisenä, että William Shakespeare sijoitti kuuluisan Hamlet-näytelmänsä tapahtumat juuri tänne. Suuren linnan sisätiloissa on paljon nähtävää monista loistokkaista huoneista lähtien. Ihmeteltävää riittää niin valtavissa saleissa kuin kalliissa huonekaluissakin. Linnan tornista kelpaa katsella maisemia niin Helsingøriin kuin Ruotsiinkin päin. Kronborgin lähistöllä toimii nykyään moderni merimuseo, jonka tilat sijaitsivat vielä vuoden 2012 vierailumme aikaan linnan sisällä.

Lisätietoa: Kronborg kongeligeslotte.dk -sivustollaFREDERIKSBORGIN LINNA

Pohjoismaiden suurin renessanssilinna Frederiksborg saattaa olla Tanskan linnoista jopa se kaikkein näyttävin. Sisätiloissa toimii Tanskan kansallishistoriallinen museo ja lukuisissa saleissa saa ihailla monenlaista loistoa sekä erilaisia taideaarteita. Myös linnan laaja barokkipuutarha on ehdottomasti kierroksen arvoinen. Frederiksborg sijaitsee Hillerødin pikkukaupungissa noin neljänkymmenen kilometrin päässä Kööpenhaminasta.

Lisätietoa: Frederiksborg kongeligeslotte.dk -sivustollaFREDENSBORGIN LINNA

Fredensborgin linna on yksi Tanskan kuningashuoneen tärkeimmistä tukikohdista. Kuningatar Margareeta II asuu siellä aina keväisin ja syksyisin kolmisen kuukautta kerrallaan. Palatsi on muutenkin aktiivisessa käytössä, sillä siellä otetaan vastaan valtiovieraita sekä juhlitaan kuninkaallisia häitä sekä syntymäpäiviä. Palatsin sisätiloihin ja yksityiseen puutarhaan voi tutustua opastetuilla kierroksilla kesäisin. Omalla vierailullamme tämä ei onnistunut, vaan jouduimme tyytymään linnan katseluun ulkoa päin sekä kävelyyn laajalla puistoalueella. Fredensborgin linna sijaitsee samannimisessä pikkukaupungissa, kymmenisen kilometriä Frederiksborgista koilliseen.

Lisätietoa: Fredensborg kongeligeslotte.dk -sivustollaJÆGERSPRISIN LINNA

Tanskassa riittää monenlaisia linnoja ja kiinnostavaa nähtävää löytyy myös tunnetuimpien kohteiden ulkopuolelta. Jægersprisin linna on toiminut historian saatossa niin kuninkaallisena metsästysmajana, kuninkaan yksityisasuntona kuin lastenkotinakin. Sisätilan pienehkö näyttely kertoo monipuolisesti rakennuksen eri vaiheista. Linnan ympärillä on viihtyisä puisto- ja metsäalue.

Lisätietoa: www.kongfrederik.dkCOPENHAGEN CARD

Mainitsen vielä ylimääräisenä vinkkinä Copenhagen Cardin, jonka ostamista kannattaa matkasuunnitelmista riippuen ainakin harkita. Puhelimeen ladattavalla kortilla pääsee sisään useimpiin nähtävyyksiin ja se kelpaa julkisessa liikenteessä myös kaikkiin mainitsemiini keskustan ulkopuolisiin kohteisiin saakka. Kannattavuus riippuu siitä mitä kaupungissa aikoo tehdä, mutta kätevää kortin käyttäminen ainakin on. Hyvää matkaa Kööpenhaminaan!

Lisätietoa: copenhagencard.com

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja