Seuraa somessa

Tanska

Kööpenhaminan rosoinen Nørrebro

Julkaistu

-

Yksi Kööpenhaminan mielenkiintoisimmista kaupunginosista on trendikäs Nørrebro, jota ovat varjostaneet myös monet sosiaaliset ongelmat. Värikäs alue sopii hyvin kiireettömälle kävelykierrokselle, jonka varrella voi aistia paikallista elämää.

Nørrebro alkoi kehittyä kohti nykyistä muotoaan 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla, jolloin sinne rakennettiin runsaasti asuntoja Kööpenhaminaan saapuneille työläisille. Vuosikymmenten kuluessa alueelle on päätynyt huomattavan paljon maahanmuuttajia ja opiskelijoita, mikä on tehnyt Nørrebrosta poikkeuksellisen värikkään sekä eläväisen kaupunginosan. Varjopuolena ovat olleet erilaiset sosiaaliset ongelmat, väkivalta ja muu rikollisuus. Jos Kööpenhaminassa on joskus syntynyt mellakoita, on tapahtumapaikkana todennäköisimmin ollut juuri Nørrebro.


Lähestymme vaimon kanssa Nørrebrota keskustan suunnalta, jolloin saavumme perille ylittämällä Kööpenhaminan tekojärvet Kuningatar Louisen siltaa pitkin. Jo sillalla huomio kiinnittyy pyöräilijöiden poikkeuksellisen suureen määrään, sillä heitä tulee vastaan lähes katkeamattomana virtana. Silta on harvinaisen selkeä kaupunginosan raja, tai ainakin minusta tuntuu kuin siirtyisimme aivan uudenlaiseen ympäristöön. Nørrebro näyttää vilkkaammalta, värikkäämmältä, monikulttuurisemmalta ja paikallisemmalta kuin taaksemme jäävä tyylikäs ydinkeskusta.


Sillalta alkava valtaväylä Nørrebrogade kulkee kaupunginosan halki reilun kahden kilometrin taipaleen, kunnes sen nimi vaihtuu Nørrebron aseman kohdalla Frederikssundsvejksi. Matkan varrelle jää monipuolinen valikoima ravitsemusliikkeitä, ostosmahdollisuuksia sekä sekalaista nähtävää. Tavoitteenamme on nähdä osa Nørrebrogadesta, mutta kierrellä myös sivukaduilla pääväylän molemmin puolin. Lopulta tallaamme Nørrebron katuja noin kuuden kilometrin verran.


Hieman epämääräisestä maineestaan huolimatta Nørrebro on erinomainen kohde kävelykierrokselle, eikä sen ilmapiiri vaikuta ainakaan päiväsaikaan lainkaan pelottavalta. Päinvastoin tuntuu siltä, kuin Nørrebron kadut kutsuisivat kulkijaa antoisalle tutkimusmatkalle. Käsittääkseni lähempänä keskustaa sijaitseva Indre Nørrebro on rauhallisempi kuin kaupunginosan syrjäisemmät osat.


Ensimmäinen sivukatuvalintamme Blågårdsgade osoittautuu melko nuhjuisilta näyttävien baarien ja kahviloiden reunustamaksi väyläksi. Hedelmäpuoti on levittäytynyt etelämaalaiseen tapaan kadun puolelle, koiria ulkoilutetaan ja paikallisia lapsia kärrätään eteenpäin Christiania-pyörien etulaatikoissa. Terassit ovat melko täynnä, emmekä osaa tehdä valintaa niiden välillä, joten päädymme pian Blågårds Pladsille. Aukio on ilmeisen sopiva erilaisiin tapahtumiin ja nytkin siellä on käynnissä tempaus Syyrian lasten hyväksi. Bändi kuuluu soittavan Pink Floydia ja paikalle saapunut kansa taputtaa.


Palaamme hetkeksi Nørrebrogadelle, josta käännymme pian pääkadun toiselle puolelle johtavalle Elmegadelle. Ympärillä kohoavat rakennukset muuttuvat arvokkaamman näköisiksi ja kadun varrella näkyy pieniä kivijalkaliikkeitä, joissa kaupitellaan niin vaatteita kuin sisustustilpehööriäkin. Nørrebro vaikuttaa yleisesti ottaen paikalta, josta vintageputiikkien ystävät ja muutkin shoppailijat voivat varmasti tehdä hyviä löytöjä. Meistä kummallakaan ei ole kuitenkaan ostokset mielessä, joten jatkamme eteenpäin. Ohitamme muutamia pieniä ravintoloita ja saavumme Sankt Hans Torville.


Siistiltä näyttävä Sankt Hans Torv on yksi Nørrebron tärkeimmistä kohtaamispaikoista. Ympäristössä on useampia kahviloita ja vanhat rakennukset luovat aukiolle tyylikkään ilmeen. Kulman takaa pilkistäisi Sankt Johannes Kirke, mutta terassit houkuttavat meitä nyt kirkkoa enemmän.


Yksi apuvälineeni kaupunkiin tutustumisessa on Annukka Oksasen kirjoittama Mondon Kööpenhamina-opas, jonka mukaan ranskalaista kahvilatunnelmaa huokuva Sebastopol on ehdottomasti sisällytettävä Nørrebron-kierrokseen. Opuksen painamisesta on jo aikaa, mutta luotamme Annukkaan ja asetumme Sankt Hans Torvin laidalla levittäytyvälle terassille. Täällä voi hyvinkin kuvitella saapuneensa Pariisiin, eikä lounaassakaan ole valittamista. Nautin grillatusta mustekalasta ja ratatouillesta sekä Riesling-lasillisesta hyvillä mielin. Muihin pöytiin kerääntyy paikallisia perheitä ja tuntuu siltä, että Sebastopolissa on hyvinkin klassikkobistron ainesta.


Palailemme Sankt Hans Torvilta takaisin Nørrebrogadelle. Katujen varsilla riittää monenlaisia kuppiloita ja edullisia ravintoloita. Mainoskylttien perusteella tarjolla on erityisen paljon shawarmaa, jota voisi kuvailla kebabin arabialaiseksi versioksi. Toisaalta Nørrebrossa on myös monia laadukkaita ravintoloita, joista voi kuriositeettina mainita vaikkapa Kiin Kiinin, joka on maailman ainoa Michelin-tähden saanut thairavintola Thaimaan ulkopuolella.


Viilenevä sää ja kolmatta päivää jatkuva kaupunkikävely alkavat pian vaatia uutta pysähdystä. Sebastopolistakin olisi toki saanut kahvia, mutta haluamme kokeilla jotakin pientä paikallista kahvilaa. Sellainen tulee lopulta vastaan käännyttyämme aivan sattumalta Griffenfeldsgadelle. Café Griffens on kodikas paikka, jossa voi aistia paikallista henkeä. Pienet sisätilat on sisustettu viihtyisästi ja juomavalikoima kattaa trendikkäitä vaihtoehtoja lattesta inkiväärishotteihin. Vitriinissä odottaa herkullinen valikoima käsinleivottuja kakkuja, joiden maku täyttääkin kaikki odotukset.


Griffensiin on mukava pysähtyä kiireettömälle kahville, lepuuttaa jalkoja ja nauttia lämmöstä. Ikkunan takana näkyy synkeä kerrostalon seinä, mutta kahvilan sisällä voi aistia jotakin, mikä lienee sitä kovasti hehkutettua hyggeä. Kaksi tanskalaista tätiä jaarittelee suurten kahvikuppien äärellä ja huivipäinen nainen naputtelee tietokonetta. Muita asiakkaita ei käyntimme aikaan ilmaannukaan. Lopulta mekin suuntaamme kadulle, joka voisi vastaantulijoiden perusteella sijaita jossain päin Afrikkaa.


Kahvilasta on vain lyhyt matka Assistensin hautausmaalle, joka on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Vaikka kyseessä onkin oikea hautausmaa, voisi sitä paremminkin kuvata hautojen koristamaksi puistoksi. Vastaan tulee hölkkääjiä, nahkatakkinen mies lukee puun alla kirjaa ja koiriakin näkyy silmiinpistävän paljon. Paremmalla säällä tänne tullaan kuulemma piknikille, joten ilmapiiri on kovin erilainen kuin muilla tuntemillani hautuumailla.


Kööpenhaminan suurin hautausmaa on monien tunnettujen tanskalaisten viimeinen leposija. Satusetä H.C. Andersenin tiedämme mekin, joten suunnistamme aluksi hänen hautakivelleen, jonne onkin useita opasteviittoja. Myös filosofi Søren Kierkegaard sekä tiedemies Niels Bohr kuulostavat merkittäviltä henkilöiltä, mutta emme lähde etsimään heidän hautojaan vaan annamme sattuman johdattaa.


Summamutikassa valittu polku vie meidät Dan Turèllin vaatimattomalle hautakivelle. Huomiomme kiinnittyy kiven edustalle jätettyihin kyniin ja tupakansytyttimiin. Tästä voisi jo alkeellisillakin salapoliisintaidoilla päätellä, että Turèll oli sauhuttelusta pitänyt kirjailija. Kuinka ollakaan, meille täysin tuntematon kuuluisuus on saanut Oksasen opaskirjaan jopa oman kappaleensa. Danny-setänä tunnettu mies oli laitapuolen kulkijoita ymmärtänyt kirjailija, joka kuvasi vaihtelevissa teoksissaan Kööpenhaminaa. Harmi kyllä, hänen tekstejään ei ole tietääkseni käännetty suomeksi.


Assistensin hautausmaa on harmaana syyspäivänäkin kaunis, joten voin hyvin ymmärtää puistoalueen suosion aurinkoisemmalla ilmalla. Hautausmaan ottaminen ajanviettopaikaksi ei hetken miettimisen jälkeen tunnu lainkaan hullummalta, kunhan hautoja vain muistetaan kunnioittaa. Historia ja menneiden sukupolvien muisto elävät täällä sopuisasti rinnakkain nykyhetken kanssa.


Poistumme hautausmaalta Jægersborggadelle, jonka Kööpenhaminan virallinen matkailusivusto mainitsee yhtenä Nørrebron kiinnostavimmista kaduista. Meille tämä suora kadunpätkä näyttäytyy hiljaisena, sillä monet kaupoista ovat ehtineet mennä jo lauantai-illaksi kiinni. Myös keskeneräiset tietyöt tekevät särön idylliseen ympäristöön, mutta tokihan täällä olisi shoppailijoille monenlaisia houkutuksia. Pikku putiikkeja riittää pitkäksi riviksi ja väliin mahtuu myös ravintolaa, leipomoa ja jäätelöbaaria. Vaikka oma kokemuksemme tältä kadulta jääkin valjuksi, uskon että Jægersborggadelta voi löytää nälkäisempänä, janoisempana tai ostosintoisempana vaikka mitä.


Suunnistamme takaisin Nørrebrogadelle päin ja katselemme ympäriltä löytyvää katutaidetta. Hyväntuuliset ihmiset kerääntyvät baareihin viettämään iltaa ja pyöräilijöitä riittää Kööpenhaminan kaduilla edelleen. Näemme myös humoristisen polkupyöräliivijengin, joka ei jää kovaäänisen musiikin ansiosta keneltäkään huomaamatta.


Viimeinen kohteemme Nørrebrossa on Superkilen-puisto, joka valmistui vuonna 2012 yhdistämään Tanskan monikulttuurisinta kaupunginosaa. Superkilen tarjoaa kaikille sopivaa oleskelutilaa varsin persoonallisessa urbaanissa ympäristössä. Kolmeen osaan jakautuvan puiston esineistö jäteastioista kiipeilytelineisiin on kerätty kymmenistä eri maista ympäri maailman. Superkilen on lukemani mukaan onnistunut tavoitteessaan muuttaa ongelmallista aluetta entistä viihtyisämmäksi ja yhteisöllisemmäksi.


Saavumme Superkilenissä aluksi Punaisena torina tunnetulle aukiolle, jonka tunnusväri ei jää epäselväksi. Näyttävät kyltit viittaavat Venäjän ja Kiinan suuntaan, mutta tälläkin aukiolla on esineitä myös muista ilmansuunnista. Punainen tori soveltuu esimerkiksi skeittaamiseen ja löytyypä kulmalta nyrkkeilykehäkin. Taustalla näkyvän entisen raitiovaunuvarikon tiloissa toimii nykyään urheiluhalli, kirjasto sekä kahvila.


Punaiselta torilta siirrytään Mustaksi pörssiksi nimetylle aukiolle, jota koristaa marokkolainen suihkulähde. Palmut tuovat aukiolle eksotiikkaa ja aikaa voi kuluttaa vaikkapa bulgarialaisten betonirakenteisten shakkipöytien äärellä.


Musta pörssi on tarkoitettu leppoisaan ajanviettoon, ja puitteet ovat valmiina vaikkapa grillaamista ajatellen. Aukion takaa alkaa Superkilenin kolmas osuus, tavanomaisempi nurmialue, jonne voi tulla esimerkiksi piknikille.


Ilta hämärtyy, kun jätämme Superkilenin taaksemme ja suunnistamme kohti Nørrebron asemaa. Vuonna 2019 valmistunut rengaslinja M3 yhdistää kaupunginosan Kööpenhaminan metroverkostoon, joten palaaminen takaisin ydinkeskustaan onnistuu nopeasti. Harmaa ja koleaksi muuttunut ilta tuo mieleen lapsuuteni Kallion, jossa kävin ahkerasti mummolassa. Nørrebrota onkin verrattu Tukholman Södermalmin lisäksi Helsingin Kallioon, sillä kaikki nämä rosoiset työläiskaupunginosat ovat kehittyneet hipsterien suosimiksi trendialueiksi. Kehitystä on varmasti tapahtunut, sillä nykyinen Nørrebro jää mieleen kiehtovana kansojen sulatusuunina, jonne palaan varmasti vielä uudelleen.

Lue lisää Vagabonda-blogista, jonka kirjoittaja asui pari vuotta Nørrebrossa.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

4 Comments

 1. Vastaa pitkälti omia mieli- ja muistikuvia kaupunginosasta, hyvin pystyi samaistumaan fiiliksiin. En ole itsekään tuota kaupunginosaa kokenut mitenkään turvattomana, mutta eipä siellä pimeän aikaan ole tullut liikuttua. Assistensin hautausmaa on myös tullut todettua varsin viihtyisäksi.

  • Mika / Lähtöportti

   1.10.2021 at 20:56

   Nørrebro on kyllä mielenkiintoinen kaupunginosa, jonka ottaisin mielelläni seuraavienkin Köpiksen-matkojen ohjelmaan. Ilmapiiri tuntui kierroksellamme oikein positiiviselta, joten hyvillä mielin sai kulkea.

 2. Annukka

  3.10.2021 at 21:21

  Kiitos näistä postauksista. Rakastan Kööpenhaminaa ja jos muuttaisin pois Suomesta niin juurikin Tanskaan.

  • Mika / Lähtöportti

   5.10.2021 at 14:43

   Mukava kuulla että tykkäsit! Minullekin tuli Kööpenhaminaa kierrellessä mieleen, että täällähän voisi olla hauska asuakin. Tuskin sinne sentään koskaan muutan, mutta matkustan varmasti vielä monta kertaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tanska

Kööpenhaminan katuruokakeidas Reffen

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Katuruokatori Reffen on suosikkipaikkojani Kööpenhaminassa. Refshaleøenin saarella pääsee makumatkalle maailman ympäri ja saa nauttia leppoisasta tunnelmasta rosoisessa ympäristössä. Kävimme paikalla viime syksynä. Nyt Reffen on juuri avattu kaudelle 2022.

Epäusko hiipii bussipysäkillä puseroon. Linja-auto 2A on tuonut keskustan ulkopuolelle, ja syrjäisen päätepysäkin ympärillä ei näy mitään houkuttelevaa. Syyskuinen iltapäivä tuntuu viileältä ja harmaalta taivaalta vihmoo vettä. Uskoa oikeaan osoitteeseen pääsyyn tuovat onneksi muut samalla kyydillä saapuneet matkustajat.

koopenhamina_reffen_07


Paikalliset tietävät selvästi, minne ovat matkalla. Huput nostetaan päähän, sateenvarjot avataan ja määrätietoiset askeleet suunnataan rohkeasti epämääräisiltä näyttävien teollisuusrakennusten väliin. Noin puolen kilometrin päässä odottaa kymmenien katuruokakojujen muodostama herkuttelukeidas Reffen.

koopenhamina_reffen_09


Kööpenhaminan katuruokatarjonta ponnahti uudelle tasolle keväällä 2014, kun Copenhagen Street Food avautui Papirøenin saarelle. Paperisaaren katuruokahallista ulkoilma-alueineen tuli erittäin suosittu, ja pääsin nauttimaan siitä kertaalleen itsekin. Alueen vuokrasopimus kuitenkin päättyi vuonna 2017 ja paikka jouduttiin sulkemaan. Kööpenhaminassa ei onneksi jääty toimettomiksi, vaan sama konsepti siirtyi Refshaleøenin saarelle.

koopenhamina_reffen_04

Vuonna 2018 avattu Reffen on aiempaan Papirøenin paikkaan verrattuna laajempi ja entistä rosoisempi. Ruokakojut ovat sisähallin sijasta ulkoilmassa ja niitä on yli kolmekymmentä erilaista. Keskustasta on jonkin verran matkaa, mutta Reffeniin kannattaa ehdottomasti lähteä tutustumaan.

koopenhamina_reffen_05


Katuruokatorilla on niin paljon erilaisia houkutuksia, että valinta on vaikeaa. Burgerit, pizzat, pastat tai fish & chipsit toimisivat tietenkin aina, mutta nyt tekisi mieli jotain eksoottisempaa. Kenties makumatka Afganistaniin, Marokkoon, Filippiineille tai New Orleansiin? Sittenkin tutumpia kreikkalaisia gyroksia, espanjalaista paellaa tai ranskalaisen bistron herkkuja? Ei, päädymme lopulta japanilaiseen ramen-keittoon, koska se lämmittää tällä säällä parhaiten. Mausteinen maku on muutenkin mukava.

koopenhamina_reffen_03


Reffen on pitkälti sään armoilla, sillä valtaosa istumapaikoista on taivasalla. Olemme onneksi liikkeellä sen verran aikaisin, että katoksen alta löytyy vielä joitakin kuivina säilyneitä penkkejä. Sääkin onneksi selkenee ja pysyy koleudesta huolimatta poutaisena koko loppuillan ajan.

koopenhamina_reffen_08


Ramen täyttää vatsan yllättävän tehokkaasti, mutta ympärillä leijuvia eri ruokien tuoksuja ei voi vastustaa. Käyn hakemassa argentiinalaiselta grilliltä empanada-piiraan, minkä jälkeen suuntaamme ranskalaiselle crêpekojulle hankkimaan jälkiruokaa. Ohukaisen jälkeen ei enää jaksakaan syödä muuta, mutta istahdamme penkille nauttimaan iloisen baarinpitäjän sekoittamat Irish coffeet ja katselemaan ohikulkijoiden virtaa.

koopenhamina_reffen_14


Pohjoismaiden suurin katuruokatori ei ole pelkästään nuorten temmellyskenttä, vaan se näyttää vetävän puoleensa kaikenlaista kansaa. Ikähaitari on melko laaja ja perjantain alkuillasta joukkoon mahtuu esimerkiksi siististi pukeutuneita työporukoita. Lapsiperheitäkin on muutamia, mutta heitä lienee enemmän jonain muuna ajankohtana.

koopenhamina_reffen_11


Reffenin konseptihan on siitä mainio, että jokainen voi valita mieleistään syötävää eri kojuista, eikä koko seurueen ole pakko syödä saman keittiön antimia. Juomat ostetaan erillisiltä baaritiskeiltä. Maksaminen käy Reffenissä vain kortilla, eikä käteistä oteta vastaan.

koopenhamina_reffen_12


Puitteet menevät paikoitellen rehellisesti rähjäisen puolelle, mutta asialla on toinenkin puolensa. Reffenissä painotetaan ekologisuutta ja alueen rakennusmateriaalit ovat kierrätystavaraa vanhoista laivojen konteista lähtien. Myös esimerkiksi ruokien raaka-aineiden, hävikin ja energiankulutuksen osalta pyritään toimimaan vastuullisesti.

koopenhamina_reffen_10


Hämärtyvä syysilta on omalla karulla tavallaan kuvauksellinen. Aurinkotuoleihin ei ole tungosta, mutta tynnyreihin sytytetyt nuotiot lämmittävät kulkijoita. Tuntuu kuin olisimme eksyneet jonkinlaisen post-apokalyptisen elokuvan kulisseihin.

koopenhamina_reffen_06


Syksyinen sadepäivä ei tietenkään anna Reffenistä parasta mahdollista kuvaa. Voin vain kuvitella millaista täällä on kauniilla kesäsäällä, kun aurinko paistaa ja musiikki soi. Varjopaikkoja saattaa olla vaikea löytää, mutta pahimman paahteen hellittäessä on varmasti mukavaa nauttia lämpöisistä illoista. Onneksi tunnelma lämmittää mieltä myös näin viileämmällä ilmalla. Reffen on täynnä hyväntuulisia ihmisiä ja herkullista ruokaa.

koopenhamina_reffen_13


Ohitamme paluumatkalla alueen baareja, joissa pääsisi myös sisätilojen lämpöön. Olutbaari Mikkeller Baghaven on suosittu paikka, kuten myös urbaani tapahtumatila Werkstatt 167. Werkstattissa järjestetään muun muassa taidetapahtumia sekä diskoiltoja, ja myös muutama katuruokakoju toimii talvikaudella sen suojissa.

koopenhamina_reffen_02


Nykypäivän luovaa Kööpenhaminaa edustava Reffen tuo hyvän mielen. Ruokaelämyksissä riittää valinnanvaraa, minkä lisäksi Reffen sykkii kansainvälisyyttä ja positiivista henkeä. Katuruokatori on avoinna vuosittain suurin piirtein huhtikuun alusta syyskuun loppupuolelle.

Lisätietoa: reffen.dk. Tutustu myös postaukseeni 30 nähtävyysvinkkiä Kööpenhaminaan.

Jatka lukemista

Tanska

Kööpenhaminan ainutlaatuinen Rundetårn

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kööpenhaminan keskustassa kohoava vanha Rundetårn on yksi kaupungin parhaista näköalapaikoista. Vierailusta jää maisemien lisäksi mieleen tornin huipulle johtava erikoinen kierrekäytävä.

Rundetårnilla on pitkä historia. Kuningas Kristian IV:n rakennuttama torni valmistui vuonna 1642 osana kompleksia, johon kuului myös yliopiston kirjasto sekä kirkko. Tornin varsinaisena tarkoituksena oli tarjota observatorio tähtitieteilijöiden käyttöön. Sellainen toimii huipulla edelleen.

koopenhamina_rundetarn_01


Astumme tornin sisään Købmagergadelta, joka on yksi vanhankaupungin suosituimmista kävelykaduista. Kuittaamme sisäänpääsyn Copenhagen Cardilla, minkä jälkeen aloitamme kiipeämisen ainutlaatuista kierrekäytävää pitkin. Portaita tai hissiä ei ole, vaan ainoa reitti huipulle kulkee tätä loputtomalta tuntuvaa ramppia pitkin.

koopenhamina_rundetarn_09


Käytävän ikkunasta voi kurkata tornin yhteyteen rakennettuun Trinitatis-kirkkoon. Ulkokautta pääsisi tutustumaan tiloihin tarkemmin, mutta meille riittää tämä yksi näkymä kirkkosaliin.

koopenhamina_rundetarn_10


Käytävä tekee kaikkiaan seitsemän ja puoli kierrosta, joten kiivettävää riittää useammaksi minuutiksi. Ympäristö ei juuri muutu, vaan seinät jatkuvat samanlaisina koko matkan ajan. Välillä voi istahtaa katselemaan maisemia ikkunoiden lävitse sekä lukemaan pieniä tornista kertovia tarinoita.

koopenhamina_rundetarn_08


Kun kiipeää tarpeeksi korkealle, voi tornista poiketa viereisen kirkkosalin yläpuolella sijaitsevaan kerrokseen. Alun perin yliopiston kirjastoksi rakennetut huoneet on muutettu näyttelytilaksi. Vierailumme aikana esillä oleva nykytaidenäyttely ei ihan vastaa omaa makuamme, joten jatkamme pian matkaa. Täällä toimii myös pieni kahvila sekä matkamuistomyymälä.

koopenhamina_rundetarn_07


Kerrosta ylempänä on ullakko, josta käsin soitettiin kirkonkelloja vuosisatojen ajan. Nyt tilassa on muutamia esineitä, jotka kertovat tornin ja kirkon historiasta. Ullakolla on ehtinyt vuosien varrella olla erilaisia käyttötarkoituksia, sillä siellä on esimerkiksi kuivattu lääkeyrttejä.

koopenhamina_rundetarn_06


Pyöreän tornin keskiosassa on ontto kuilu, jonne pääsee kurkkaamaan pienen oven kautta. Rohkeimmat voivat ihmetellä aukon syvyyttä tukevan lasilattian päältä. Kerrotaan, että vuonna 1880 eräs piilosta leikkinyt kuoropoika putosi kuiluun, mutta selvisi kuin ihmeen kaupalla tilanteesta hengissä.

koopenhamina_rundetarn_05


Kierreramppi päättyy lyhyeen portaikkoon, jota pitkin kiivetään loppumatka huipulle. Portaiden loppuosa on niin kapea, että sinne on asennettu liikennevalot osoittamaan kulloinkin sallittua kulkusuuntaa.

koopenhamina_rundetarn_04


Tornin huipulla odottaa ulkoilmassa oleva näköalatasanne, jolta voi ihailla upeaa maisemaa kaikkiin ilmansuuntiin. Tasanne on lähes 35 metriä katutason yläpuolella, joten näkymät kaupungin kattojen ylitse ovat varsin mainiot.

koopenhamina_rundetarn_02


Rundetårnin huipulta erottuu monta maamerkkiä kirkontorneista ja Tivolista lähtien. Kööpenhaminasta saa täältä käsin hyvän yleiskäsityksen. Useimmat nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä ja julkinen liikenne vie tehokkaasti syrjemmällä sijaitseviin paikkoihin.

koopenhamina_rundetarn_12


Lähistöllä näkyvä Rosenborgin linna on yksi Kööpenhaminan kuninkaallisista palatseista. Se on Rundetårnin tapaan Kristian IV:n rakennuttama. Tanskan historian värikkäin monarkki kulutti valtakunnan rahat mahtipontisiin rakennushankkeisiin ja sotaretkiin, sekä vietti vapaa-aikansa rakastajattarien, uhkapelien ja alkoholin parissa. Kaikesta huolimatta hänen arvioidaan olleen varsin pätevä tai ainakin aikaansaava hallitsija. Hän perusti esimerkiksi Norjan nykyisen pääkaupungin Oslon, joka tunnettiin aiemmin nimellä Kristiania.

aakkoset2021_oresundsbron


Osloon asti täältä ei sentään näe, mutta Ruotsin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Malmöhön kyllä. Malmön tornitalot erottuvat pilvisenäkin päivänä Juutinrauman salmen vastarannalla. Silta-televisiosarjastakin tunnettu jättimäinen Juutinrauman silta yhdistää Tanskan Ruotsiin.

koopenhamina_rundetarn_11


Tornin huipulta löytyy Euroopan vanhin edelleen toimiva observatorio. Paikkaan pääsee tutustumaan parhaiten joinakin yleisölle avoimina talvi-iltoina, jolloin paikalla päivystää tähtitieteilijöitä. Observatorio on vierailumme aikaan suljettu, mutta suuren kaukoputken hallitsemaan huoneeseen pääsee silti kurkistamaan.

koopenhamina_rundetarn_14


Historiallinen Rundetårn on kaunis rakennus ja siellä käymistä on helppo suositella Kööpenhaminan-kierroksen varrelle, jos jalat vain kestävät yhtään kiipeämistä. Tornin sijainti vilkkaan ostoskadun varrella on mukavan keskeinen, ja Rundetårnin juurelta voi kävellä muutamassa minuutissa vaikkapa Torvehallernen kauppahalliherkkujen äärelle tai Rosenborgin linnaan. Lisää ideoita kaupunkilomalle löytyy jutustani 30 nähtävyysvinkkiä Kööpenhaminaan.

Lisätietoa tornista: www.rundetaarn.dk

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja