Seuraa somessa

Tanska

Satulinna nimeltä Egeskov

Julkaistu

-

Palasimme muutama päivä sitten kotiin mahtavalta Tanskan-matkalta. Vietimme viikko sitten helteisen päivän Egeskovin linnassa ja sen puutarhassa. Egeskovissa riittää monipuolisesti nähtävää kaikenikäisille, joten se soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheen matkakohteeksi.

Egeskov sijaitsee Kværndrupin kunnassa Fynin saarella, noin puolen tunnin ajomatkan päässä seudun suurimmasta kaupungista Odensesta. Kööpenhaminasta paikalle ehtii vajaassa kahdessa tunnissa. CNN Travel nosti Egeskovin muutama vuosi sitten omalle 12 maailman satumaisimman puutarhan listalleen. Arvostettu Condé Nast Traveler -lehti puolestaan listasi Egeskovin 50 Euroopan kauneimman paikan joukkoon. Uskon Egeskovin pysyneen näistä tunnustuksista huolimatta melko tuntemattomana matkakohteena. Syynä saattaa olla syrjäisen sijainnin lisäksi se, ettei paikalla ole kuninkaallista historiaa.

Egeskovin linna Fynin saarella Tanskassa
Linnan pystytti Frands Brockenhuus -niminen aatelismies 1500-luvun puolivälissä. Elettiin epävakaita aikoja, joten mahtisuvut asuivat mielellään puolustuskelpoisissa linnoissa. Legendan mukaan vallihaudan ympäröimän rakennuksen perustuksia varten piti kaataa kokonainen tammimetsä eli egeskov, josta linna sai nimensä.

Titanian palatsi
Kuulin Egeskovista ensi kertaa muutama vuosi sitten. Kummitätini muisteli 80-luvulla tekemäämme yhteistä Legolandin-matkaa ja erityisesti Titanian palatsia. Olin unohtanut koko palatsin, joka asiasta kysyttyäni paljastuikin poikkeuksellisen hienoksi nukkekodiksi. Selvitin uteliaana miehenä netistä, että tuo kuuluisa nukkekoti on sittemmin siirretty Legolandista Egeskovin linnaan. Miniatyyripalatsista ei ollut niin väliä, mutta kun näin kuvan punertavasta linnasta, lisäsin sen oitis tulevien matkakohteideni listalle.

Egeskovin linnan puutarha
Egeskov osui sopivasti matkan varrelle, kun ajoimme viime sunnuntaina Legolandin liepeiltä Kööpenhaminaan. Varasimme onneksi monta tuntia linnaan tutustumiseen. Aikuisten sisäänpääsy maksaa kesäsesongin aikana 210 kruunua eli lähes 30 euroa, joten halvaksi tätä nähtävyyttä ei voi mainostaa. Aukiolo- ja hintatiedot voi tarkistaa linnan nettisivuilta.

Egeskovin linna
Suurella puistoalueella on paljon tutkittavaa. Erilaisia puutarhoja riittää niin paljon, että kasvien ystäviltä vierähtää istutusten tutkimiseen varmasti tunteja. Me suunnistamme kuitenkin aluksi itse linnaan. Se kohoaa kuvauksellisesti suoraan vedestä ja muodostaa ympäristöineen kauniin kokonaisuuden. Huomaamme linnaa lähestyessämme, että yhtenäiseltä näyttänyt linna muodostuukin kahdesta erillisestä rakennuksesta.

Haarniskoita Egeskovin linnassa
Linnan alakerrassa on pari ylellisesti kalustettua huonetta. Toisesta kerroksesta löytyy ritarihaarniskoiden koristama sali sekä metsästyshuone, jonka seinillä roikkuu jos jonkinlaisia eläinten päitä ja sarvia.

Titanian palatsi, maailman hienoin nukkekoti
Toisessa kerroksessa on myös tuo aiemmin mainittu maailman hienoin nukkekoti. Brittimajuri Sir Nevile Wilkinson rakensi Titanian palatsin tyttärelleen, joka toivoi puutarhassa näkemilleen keijuille hyvää asuinpaikkaa. Wilkinson otti työn vakavasti ja tytär ehti varmasti kasvaa niiden viidentoista vuoden aikana, jotka Titanian palatsin valmistumiseen kuluivat. Lopputulos on joka tapauksessa taidokas. Käsin veistetyt mahonkihuonekalut ja muut yli kolmetuhatta yksityiskohtaa ovat melkoinen taidonnäyte. Omat tyttäreni tutkivat Titanian palatsia kiinnostuneina lasin takaa. Joudun myöntämään, etten osaa rakentaa heille samanlaista nukkekotia.

Lelumuseo Egeskovissa
Ullakolla on esillä vanhoja leluja, kuten autoja ja lentokoneita. Löydämme myös kokonaisen pienoisrautatien. Lisäksi näyttely kattaa keittiöesineistöä ja muita menneen ajan työvälineitä.

Puunukke Egeskovin linnan ullakolla
Kattorakenteiden välissä makaa vanha valkea puunukke. Ikivanhan uskomuksen mukaan sitä ei saa siirtää tyynyltään, tai koko Egeskovin linna romahtaa vallihautaansa seuraavana jouluaattona. Monet sukupolvet jättivät linnan varmuuden vuoksi aina jouluna tyhjilleen, mutta tilukset nykyään omistava Ahlefeldt-Laurvig-Billen perhe kuulemma uskaltaa viettää kuusijuhlaa Egeskovissa. Heillä on tapana viedä puunukelle joulupuuroa. Katsomme palkkien välissä lepäävää nukkea hetken ja jätämme sen rauhaan. En todellakaan halua ottaa kokonaisen linnan sortumista omalle vastuulleni.

Egeskovin linnan ruusutarhaa
Palaamme ulos ihailemaan ruusutarhaa, kunnes porottava aurinko pakottaa meidät etsimään varjoa. Vaimo ja lapset käyvät kiertämässä 1800-luvun muotia esittelevän näyttelyn, joka sijaitsee matalammassa linnarakennuksessa. Syömme lounaan vanhoissa hevostalleissa toimivassa Café Jomfru Rigborgissa. Italialaishenkiseltä ruokalistalta löytyy muun muassa pastaa ja salaatteja.

Egeskovin linnan leikkipuisto
Lasten riemuksi Egeskovin huvituksiin kuuluu valtava leikkipuisto, joka jatkuu metsän siimeksessä usealle eri alueelle. Sen vetonauloihin kuuluu muun muassa Tanskan korkein kiipeilyverkko, mutta myös pienemmille lapsille suunnattuja telineitä riittää runsaasti. Kouluikäiset voivat kokeilla linnan alueella vaikka lisämaksullista segway-ajelua turvallisessa ympäristössä.

Egeskovin linnan Tree Top Walking -rata
Käymme testaamassa korkealla puiden latvoissa kulkevan riippusiltareitin. Sillat heiluvat yllättävän paljon, mutta kolmevuotiaskin selvittää radan ketterästi. Ylhäältä on mukavat näkymät ympäristöön, eivätkä sillat tunnu ainakaan meistä lainkaan huimaavilta.

Egeskovin linnan kauppamuseo
Linnan alueella on useita eri rakennuksia, joiden sisällä on mielenkiintoisia museoita. Esimerkiksi vanhan ajan sekatavarakaupassa on tunnelmaa. Meiltä jää väliin ainakin Falckin pelastusmuseo paloautoineen.

Vanhojen autojen museo, Egeskovin tilalla Tanskassa
Tutustumme liikennevälineitä esittelevään näyttelyyn, jossa on hieno kokoelma vanhoja autoja, polkupyöriä ja muita menopelejä. Esillä on monenlaisia klassikoita Aston Martineista Jaguareihin.

Egeskovin museoiden lentokoneaiheinen kahvila
Jos näyttelyitä kiertäessä ehtii tulla jano, sitä voi istahtaa sammuttamaan hauskasti lentokoneen matkustamoksi sisustettuun kahvilaan.

Egeskovin linnan piha-aluetta
Piha-alueella riittäisi vielä monenlaista puuhaa. Suuren labyrintin keskiosan saavuttamiseen kuluisi kuulemma noin vartin verran. Emme ehdi enää sokkeloon, mutta kiipeämme näköalapaikalle kuuntelemaan, kuinka muut ihmiset huutelevat neuvoja alhaalla harhaileville perheenjäsenilleen.

Egeskovin linna Tanskassa
Tanska on linnojen ystävän aarreaitta. Olen ehtinyt nähdä myös Amalienborgin, Rosenborgin, Kronborgin, Frederiksborgin, Fredensborgin ja Jægersprisin linnat, mutta Egeskov taitaa silti nousta omaksi suosikikseni. Pieni ja sympaattinen linna tuntuu helpommin lähestyttävältä kuin valtavat kuninkaalliset rakennelmat. Suuri puutarha-alue on mahtava paikka kesäpäivän viettämiseen. Puistossa näkyykin useita tanskalaisia perheitä suurine kylmälaukkuineen. Suosittelen Egeskovin linnaa lämpimästi kaikille Fynillä matkaileville, ja kannattaa paikalle tulla vaikka vähän kauempaakin.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
12 kommenttia

1 kommentti

  1. Elina | Vaihda vapaalle

    1.8.2016 at 11:20

    Onpa tosiaan monipuolinen paikka. Ilmeisesti 30 euron sisäänpääsy oikeuttaa joka paikkaan, eikä ole mahdollista ostaa lippua esim. vain ulkoalueille? Mahtava tuo riippusilta ja muutenkin näyttää siltä, että paikka on lastenkin mieleen, kun on paljon kaikkea erilaista ihmeteltävää. 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      3.8.2016 at 8:11

      Egeskov on tosiaan sillä lailla hyvin suunniteltu kokonaisuus, että sieltä löytyy monipuolisesti nähtävää lapsille ja aikuisille. Lipun voi ostaa myös ilman sisäänpääsyä linnaan, mutta hinta on vain vähän halvempi. Toisaalta paikalliset voi ostaa kausikortin, joka maksaa itsensä takaisin jo toisella vierailukerralla.

  2. aika suolainen hinta, mutta kyllähän tuo vaikutuksen tekee. mahtavasti avasit historiaa ja uskomuksia!

    • Mika / Lähtöportti

      8.8.2016 at 16:11

      Kiitos Erja! Tanskassa moni muukin hinta on harmillisen suolainen. Komea linnahan tuo on, ja historiaa on vuosisatojen aikana ehtinyt kertyä.

  3. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

    4.8.2016 at 23:57

    Nyt on laitettu kunnon pytinki pystyyn! Kylläpä tuolla riittää nähtävää ja tehtävää.

    Ei tuo hinta nyt niiiiin hirveän paha ole kun ajattelee että sillä kuitenkin saa aika paljon kaikenlaista. Onhan se museomaksuksi sikäli aika kallis.

    Sinulla on muuten todella kiva tapa löytää erityisesti rakennuksista ja arkkitehtuurista paljon kerrottavaa, taito jota en itse ole oppinut ollenkaan. Mukaansatempaavaa!

    • Mika / Lähtöportti

      8.8.2016 at 16:21

      Kiitos! Yritän jättää tylsät faktat pois ja kertoa mielenkiintoisista yksityiskohdista, jos vain mahdollista 🙂
      Kalliilla hinnalla pääsee tosiaan näkemään ja kokemaan aika paljon, joten kyllä tuo oli lopulta hyvinkin hintansa väärti. Sääliksi kävi niitä vastaantulijoita, jotka tulivat paikalle vasta vähän ennen sulkemisaikaa.

  4. Kohteena maailma / Rami

    5.8.2016 at 9:38

    Alkuun oli vähän sellainen fiilis, että ihan kiva, mutta ei mun juttu. Mitä pidemmälle tekstiä ja tarinaa luin, niin tämän ottaisin ilman muuta ohjelmaan, jos tuolla päin kesällä autolla liikkuu. Odensessa olen kyllä ollut joulukuun alussa kesärenkailla, kun maassa oli kymmenen senttimetriä lunta. Kuuluu Top5 reissuihin ikimuistettavat automatkat 😀

    Mun mielestä tuossa on parasta se, että lapset on huomiotu hyvin mm. kiipeilypuistolla. Muksujen kanssa on helpompi mennä tuollaiseen paikkaan, kun tietävät, että hieman aikaa kiltisti kierrettyä pääsevät isoon leikkipuistoon tms. Se on kaikkien etu 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      8.8.2016 at 16:29

      Kesärenkaat tuolla lumimäärällä on kyllä mahtanut olla melkoinen kokemus. Ja niillä sitten Ison-Beltin sillalle luistelemaan? 😀
      Lapset on huomioitu Tanskan ja Ruotsin museoissa ja muissa nähtävyyksissä kiitettävän hyvin. Kaikenlaista puuhaa on yleensä järjestetty myös perheen pienimmille, joten tylsää ei ole päässyt tulemaan.

  5. Henna /suurin onni

    5.8.2016 at 19:54

    Jännän oloinen paikka ja hauskoja yksityiskohtia, erityisesti nuo uskomukset ovat mielenkiintoisia, mistähän lie saanut tuokin nukkelegenda alkunsa… 😀 En ollut tästäkään paikasta aiemmin kuullut, sinä se sitten joka viikko esittelet minulle tuntemattomia kohteita. Mielelläni kyllä tuolla kävisin, jos sille seudulle sattuisin. Ja kaipa minun pitää sinne Tanskanmaalle joku kaunis päivä lähteä, sillä tähän ikään asti olen sitä sujuvasti, mutta tahtomattani vältellyt.

    Jostain syystä minulla tulee tuosta linnasta mieleen Hämeen linna. Hämmentävää. En kyllä ole sielläkään käynyt, mutta ajanut ohi tuhannen tuhatta kertaa.

    • Mika / Lähtöportti

      8.8.2016 at 16:36

      Ehkä Egeskovin ja Hämeen linnan koossa ja värissä on jotain samaa, vettäkin löytyy lähistöltä. Mutta onhan tuo suomalainen versio aika karun näköinen tähän tanskalaiseen verrattuna.
      Kiva päästä esittelemään tuntemattomia kohteita 🙂 Tanskaan kannattaa ilman muuta lähteä, mieluiten kauniiksi kesäpäiviksi. Minireissumiehelle riittäisi verrattoman paljon huvipuistoja ja muita lapsille suunnattuja kohteita sen mukaan, minkä ikäisenä vain Tanskaan pääsee.

  6. Annika | Travellover

    6.8.2016 at 0:03

    Linna on kyllä kaunis ja nukkekoti aivan huikea, mutta miksi kohteesta on tehty varsinainen teemapuisto? Hassua, ettei luoteta linnan ja puutarhan vetovoimaan. Lapsiperhenäkökulmasta se ehkä on ihan hyvä, enhän minä tiedä, mikä pikkuväelle riittää. 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      8.8.2016 at 16:44

      Hyvä pointti ja kysymys tämäkin. Linnan ja puutarhan arvokkuus ei mielestäni kärsi noista oheisjutuista, vaikka itse linna puutarhoineen olisi toki jo riittävä nähtävyys. Kenties linnan omistajat haluavat näyttää, että autokokoelmaa löytyy ja suvun lapsille voidaan rakentaa kunnon leikkipaikat 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tanska

Kööpenhaminan katuruokakeidas Reffen

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Katuruokatori Reffen on suosikkipaikkojani Kööpenhaminassa. Refshaleøenin saarella pääsee makumatkalle maailman ympäri ja saa nauttia leppoisasta tunnelmasta rosoisessa ympäristössä. Kävimme paikalla viime syksynä. Nyt Reffen on juuri avattu kaudelle 2022.

Epäusko hiipii bussipysäkillä puseroon. Linja-auto 2A on tuonut keskustan ulkopuolelle, ja syrjäisen päätepysäkin ympärillä ei näy mitään houkuttelevaa. Syyskuinen iltapäivä tuntuu viileältä ja harmaalta taivaalta vihmoo vettä. Uskoa oikeaan osoitteeseen pääsyyn tuovat onneksi muut samalla kyydillä saapuneet matkustajat.

koopenhamina_reffen_07


Paikalliset tietävät selvästi, minne ovat matkalla. Huput nostetaan päähän, sateenvarjot avataan ja määrätietoiset askeleet suunnataan rohkeasti epämääräisiltä näyttävien teollisuusrakennusten väliin. Noin puolen kilometrin päässä odottaa kymmenien katuruokakojujen muodostama herkuttelukeidas Reffen.

koopenhamina_reffen_09


Kööpenhaminan katuruokatarjonta ponnahti uudelle tasolle keväällä 2014, kun Copenhagen Street Food avautui Papirøenin saarelle. Paperisaaren katuruokahallista ulkoilma-alueineen tuli erittäin suosittu, ja pääsin nauttimaan siitä kertaalleen itsekin. Alueen vuokrasopimus kuitenkin päättyi vuonna 2017 ja paikka jouduttiin sulkemaan. Kööpenhaminassa ei onneksi jääty toimettomiksi, vaan sama konsepti siirtyi Refshaleøenin saarelle.

koopenhamina_reffen_04

Vuonna 2018 avattu Reffen on aiempaan Papirøenin paikkaan verrattuna laajempi ja entistä rosoisempi. Ruokakojut ovat sisähallin sijasta ulkoilmassa ja niitä on yli kolmekymmentä erilaista. Keskustasta on jonkin verran matkaa, mutta Reffeniin kannattaa ehdottomasti lähteä tutustumaan.

koopenhamina_reffen_05


Katuruokatorilla on niin paljon erilaisia houkutuksia, että valinta on vaikeaa. Burgerit, pizzat, pastat tai fish & chipsit toimisivat tietenkin aina, mutta nyt tekisi mieli jotain eksoottisempaa. Kenties makumatka Afganistaniin, Marokkoon, Filippiineille tai New Orleansiin? Sittenkin tutumpia kreikkalaisia gyroksia, espanjalaista paellaa tai ranskalaisen bistron herkkuja? Ei, päädymme lopulta japanilaiseen ramen-keittoon, koska se lämmittää tällä säällä parhaiten. Mausteinen maku on muutenkin mukava.

koopenhamina_reffen_03


Reffen on pitkälti sään armoilla, sillä valtaosa istumapaikoista on taivasalla. Olemme onneksi liikkeellä sen verran aikaisin, että katoksen alta löytyy vielä joitakin kuivina säilyneitä penkkejä. Sääkin onneksi selkenee ja pysyy koleudesta huolimatta poutaisena koko loppuillan ajan.

koopenhamina_reffen_08


Ramen täyttää vatsan yllättävän tehokkaasti, mutta ympärillä leijuvia eri ruokien tuoksuja ei voi vastustaa. Käyn hakemassa argentiinalaiselta grilliltä empanada-piiraan, minkä jälkeen suuntaamme ranskalaiselle crêpekojulle hankkimaan jälkiruokaa. Ohukaisen jälkeen ei enää jaksakaan syödä muuta, mutta istahdamme penkille nauttimaan iloisen baarinpitäjän sekoittamat Irish coffeet ja katselemaan ohikulkijoiden virtaa.

koopenhamina_reffen_14


Pohjoismaiden suurin katuruokatori ei ole pelkästään nuorten temmellyskenttä, vaan se näyttää vetävän puoleensa kaikenlaista kansaa. Ikähaitari on melko laaja ja perjantain alkuillasta joukkoon mahtuu esimerkiksi siististi pukeutuneita työporukoita. Lapsiperheitäkin on muutamia, mutta heitä lienee enemmän jonain muuna ajankohtana.

koopenhamina_reffen_11


Reffenin konseptihan on siitä mainio, että jokainen voi valita mieleistään syötävää eri kojuista, eikä koko seurueen ole pakko syödä saman keittiön antimia. Juomat ostetaan erillisiltä baaritiskeiltä. Maksaminen käy Reffenissä vain kortilla, eikä käteistä oteta vastaan.

koopenhamina_reffen_12


Puitteet menevät paikoitellen rehellisesti rähjäisen puolelle, mutta asialla on toinenkin puolensa. Reffenissä painotetaan ekologisuutta ja alueen rakennusmateriaalit ovat kierrätystavaraa vanhoista laivojen konteista lähtien. Myös esimerkiksi ruokien raaka-aineiden, hävikin ja energiankulutuksen osalta pyritään toimimaan vastuullisesti.

koopenhamina_reffen_10


Hämärtyvä syysilta on omalla karulla tavallaan kuvauksellinen. Aurinkotuoleihin ei ole tungosta, mutta tynnyreihin sytytetyt nuotiot lämmittävät kulkijoita. Tuntuu kuin olisimme eksyneet jonkinlaisen post-apokalyptisen elokuvan kulisseihin.

koopenhamina_reffen_06


Syksyinen sadepäivä ei tietenkään anna Reffenistä parasta mahdollista kuvaa. Voin vain kuvitella millaista täällä on kauniilla kesäsäällä, kun aurinko paistaa ja musiikki soi. Varjopaikkoja saattaa olla vaikea löytää, mutta pahimman paahteen hellittäessä on varmasti mukavaa nauttia lämpöisistä illoista. Onneksi tunnelma lämmittää mieltä myös näin viileämmällä ilmalla. Reffen on täynnä hyväntuulisia ihmisiä ja herkullista ruokaa.

koopenhamina_reffen_13


Ohitamme paluumatkalla alueen baareja, joissa pääsisi myös sisätilojen lämpöön. Olutbaari Mikkeller Baghaven on suosittu paikka, kuten myös urbaani tapahtumatila Werkstatt 167. Werkstattissa järjestetään muun muassa taidetapahtumia sekä diskoiltoja, ja myös muutama katuruokakoju toimii talvikaudella sen suojissa.

koopenhamina_reffen_02


Nykypäivän luovaa Kööpenhaminaa edustava Reffen tuo hyvän mielen. Ruokaelämyksissä riittää valinnanvaraa, minkä lisäksi Reffen sykkii kansainvälisyyttä ja positiivista henkeä. Katuruokatori on avoinna vuosittain suurin piirtein huhtikuun alusta syyskuun loppupuolelle.

Lisätietoa: reffen.dk. Tutustu myös postaukseeni 30 nähtävyysvinkkiä Kööpenhaminaan.

Jatka lukemista

Tanska

Kööpenhaminan ainutlaatuinen Rundetårn

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kööpenhaminan keskustassa kohoava vanha Rundetårn on yksi kaupungin parhaista näköalapaikoista. Vierailusta jää maisemien lisäksi mieleen tornin huipulle johtava erikoinen kierrekäytävä.

Rundetårnilla on pitkä historia. Kuningas Kristian IV:n rakennuttama torni valmistui vuonna 1642 osana kompleksia, johon kuului myös yliopiston kirjasto sekä kirkko. Tornin varsinaisena tarkoituksena oli tarjota observatorio tähtitieteilijöiden käyttöön. Sellainen toimii huipulla edelleen.

koopenhamina_rundetarn_01


Astumme tornin sisään Købmagergadelta, joka on yksi vanhankaupungin suosituimmista kävelykaduista. Kuittaamme sisäänpääsyn Copenhagen Cardilla, minkä jälkeen aloitamme kiipeämisen ainutlaatuista kierrekäytävää pitkin. Portaita tai hissiä ei ole, vaan ainoa reitti huipulle kulkee tätä loputtomalta tuntuvaa ramppia pitkin.

koopenhamina_rundetarn_09


Käytävän ikkunasta voi kurkata tornin yhteyteen rakennettuun Trinitatis-kirkkoon. Ulkokautta pääsisi tutustumaan tiloihin tarkemmin, mutta meille riittää tämä yksi näkymä kirkkosaliin.

koopenhamina_rundetarn_10


Käytävä tekee kaikkiaan seitsemän ja puoli kierrosta, joten kiivettävää riittää useammaksi minuutiksi. Ympäristö ei juuri muutu, vaan seinät jatkuvat samanlaisina koko matkan ajan. Välillä voi istahtaa katselemaan maisemia ikkunoiden lävitse sekä lukemaan pieniä tornista kertovia tarinoita.

koopenhamina_rundetarn_08


Kun kiipeää tarpeeksi korkealle, voi tornista poiketa viereisen kirkkosalin yläpuolella sijaitsevaan kerrokseen. Alun perin yliopiston kirjastoksi rakennetut huoneet on muutettu näyttelytilaksi. Vierailumme aikana esillä oleva nykytaidenäyttely ei ihan vastaa omaa makuamme, joten jatkamme pian matkaa. Täällä toimii myös pieni kahvila sekä matkamuistomyymälä.

koopenhamina_rundetarn_07


Kerrosta ylempänä on ullakko, josta käsin soitettiin kirkonkelloja vuosisatojen ajan. Nyt tilassa on muutamia esineitä, jotka kertovat tornin ja kirkon historiasta. Ullakolla on ehtinyt vuosien varrella olla erilaisia käyttötarkoituksia, sillä siellä on esimerkiksi kuivattu lääkeyrttejä.

koopenhamina_rundetarn_06


Pyöreän tornin keskiosassa on ontto kuilu, jonne pääsee kurkkaamaan pienen oven kautta. Rohkeimmat voivat ihmetellä aukon syvyyttä tukevan lasilattian päältä. Kerrotaan, että vuonna 1880 eräs piilosta leikkinyt kuoropoika putosi kuiluun, mutta selvisi kuin ihmeen kaupalla tilanteesta hengissä.

koopenhamina_rundetarn_05


Kierreramppi päättyy lyhyeen portaikkoon, jota pitkin kiivetään loppumatka huipulle. Portaiden loppuosa on niin kapea, että sinne on asennettu liikennevalot osoittamaan kulloinkin sallittua kulkusuuntaa.

koopenhamina_rundetarn_04


Tornin huipulla odottaa ulkoilmassa oleva näköalatasanne, jolta voi ihailla upeaa maisemaa kaikkiin ilmansuuntiin. Tasanne on lähes 35 metriä katutason yläpuolella, joten näkymät kaupungin kattojen ylitse ovat varsin mainiot.

koopenhamina_rundetarn_02


Rundetårnin huipulta erottuu monta maamerkkiä kirkontorneista ja Tivolista lähtien. Kööpenhaminasta saa täältä käsin hyvän yleiskäsityksen. Useimmat nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä ja julkinen liikenne vie tehokkaasti syrjemmällä sijaitseviin paikkoihin.

koopenhamina_rundetarn_12


Lähistöllä näkyvä Rosenborgin linna on yksi Kööpenhaminan kuninkaallisista palatseista. Se on Rundetårnin tapaan Kristian IV:n rakennuttama. Tanskan historian värikkäin monarkki kulutti valtakunnan rahat mahtipontisiin rakennushankkeisiin ja sotaretkiin, sekä vietti vapaa-aikansa rakastajattarien, uhkapelien ja alkoholin parissa. Kaikesta huolimatta hänen arvioidaan olleen varsin pätevä tai ainakin aikaansaava hallitsija. Hän perusti esimerkiksi Norjan nykyisen pääkaupungin Oslon, joka tunnettiin aiemmin nimellä Kristiania.

aakkoset2021_oresundsbron


Osloon asti täältä ei sentään näe, mutta Ruotsin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Malmöhön kyllä. Malmön tornitalot erottuvat pilvisenäkin päivänä Juutinrauman salmen vastarannalla. Silta-televisiosarjastakin tunnettu jättimäinen Juutinrauman silta yhdistää Tanskan Ruotsiin.

koopenhamina_rundetarn_11


Tornin huipulta löytyy Euroopan vanhin edelleen toimiva observatorio. Paikkaan pääsee tutustumaan parhaiten joinakin yleisölle avoimina talvi-iltoina, jolloin paikalla päivystää tähtitieteilijöitä. Observatorio on vierailumme aikaan suljettu, mutta suuren kaukoputken hallitsemaan huoneeseen pääsee silti kurkistamaan.

koopenhamina_rundetarn_14


Historiallinen Rundetårn on kaunis rakennus ja siellä käymistä on helppo suositella Kööpenhaminan-kierroksen varrelle, jos jalat vain kestävät yhtään kiipeämistä. Tornin sijainti vilkkaan ostoskadun varrella on mukavan keskeinen, ja Rundetårnin juurelta voi kävellä muutamassa minuutissa vaikkapa Torvehallernen kauppahalliherkkujen äärelle tai Rosenborgin linnaan. Lisää ideoita kaupunkilomalle löytyy jutustani 30 nähtävyysvinkkiä Kööpenhaminaan.

Lisätietoa tornista: www.rundetaarn.dk

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja