Seuraa somessa

Jääkiekko

NHL-jääkiekkoa New Yorkissa ja New Jerseyssä

Julkaistu

-

Kävin New Yorkin -matkallamme katsomassa kaksi jääkiekko-ottelua. Rangersin kotihallina toimiva tarunhohtoinen Madison Square Garden kuuluu penkkiurheilijoiden pyyhiinvaelluskohteisin, mutta näin pelin myös New Jerseyssä.
 
Olen kiinnostunut kaikenlaisesta urheilusta, joten oli tavallaan sattumaa, että reissun molemmat pelit olivat nimenomaan jääkiekkoa. Ykköslajini on aina ollut jalkapallo, ja Pohjois-Amerikan sarjoista olen seurannut viime vuosina lähinnä koripalloa sekä baseballia. Virittäydyin kuitenkin tunnelmaan katsomalla ennen matkaa pari NHL-peliä televisiosta. Jääkiekko on toki tuttu laji, jota olen nähnyt varsinkin 1990-luvulla paljon myös paikan päällä.

madisonsquaregarden_12


Urheilutapahtumat ovat Pohjois-Amerikassa kokemisen arvoista viihdettä kaikille, vaikkei itse laji erityisesti kiinnostaisikaan. Niinpä halusin viedä koko perheen yhdessä peliin ja nimenomaan Manhattanin keskellä sijaitsevaan Madison Square Gardeniin, joka mainostaa itseään maailman kuuluisimpana areenana.

prudentialcenter_02


Madison Square Garden on sekä koripallojoukkue New York Knicksin että jääkiekkojoukkue New York Rangersin kotihalli. Koriskausi oli vasta alkamaisillaan, eikä The Gardenissa ollut matkamme aikana tarjolla kuin yksi kiekko-ottelu. Perheottelumme kohdetta ei näin ollen tarvinnut sen enempää miettiä. Lisäksi halusin vielä johonkin toiseenkin peliin. Koska kaikki lajit kiinnostivat, tein valintani puhtaasti matka-ohjelmaamme parhaiten sopivan ajankohdan perusteella. Näin tieni vei New Jersey Devilsin kotiluolaan Prudential Centeriin, jota paikalliset kutsuvat lempinimellä The Rock.


madisonsquaregarden_06

New York Rangers–Detroit Red Wings

Kävimme vaimon kanssa edellisellä New Yorkin -matkallamme 15 vuotta sitten katsomassa Knicksin koripallo-ottelun, joten Madison Square Garden on meille entuudestaan tuttu. Kyseessä on kaikkiaan neljäs samanniminen halli New Yorkissa. Alkuperäinen MSG rakennettiin nimensä mukaisesti Madison Squaren kulmalle, kun taas vuonna 1968 avattu nykyinen areena kohoaa muutamien kortteleiden päässä Penn Stationin rautatieaseman naapurissa. Hallin runsaaseen tapahtumatarjontaan kuuluvat Rangersin ja Knicksin otteluiden lisäksi muut urheilutapahtumat sekä konsertit. Kapasiteetti jääkiekko-otteluissa on noin 18 000 katsojaa. 

madisonsquaregarden_07


Saavumme paikalle hyvissä ajoin. Ehdimme kierrellä fanituotekaupassa, ennen kuin varsinaisen hallin ovet avataan tuntia ennen ottelun alkua. Niin kaupassa kuin käytävilläkin kuuluu useaan otteeseen suomen kieltä, joten hallissa riittää runsaasti maanmiehiä ja -naisia. Omalle katsomotasolle noustaan liukuportaita pitkin. Katsomotasolla voi tehdä täyden kierroksen areenan ympäri. Hieman vanhanaikaisen hallin käytävä käy ihmismäärän kasvaessa melko ahtaaksi. Tarjolla on koko käytävän mitalta ruokaa sekä juotavaa. Hotdogit, pizzat sekä olut näyttävät olevan suosittuja. Kaikki eväät voi kantaa mukanaan katsomoon.

madisonsquaregarden_01


Ehdimme paikoillemme joukkueiden lämmittelyn aikana. Ennen ottelun alkua nähdään näyttävä valoshow, jonka jälkeen kuullaan tietenkin Yhdysvaltain kansallislaulu. Mahtipontiseen esitykseen kuuluu jään valaiseminen tähtilipun väreissä. Rangers saa illan ottelussa vastaansa Detroit Red Wingsin. Peliä markkinoidaan kahden Original Six -joukkueen kohtaamisena, sillä molemmat lasketaan NHL:n alkuperäisjäseniin. Rangersin riveistä löytyy TPS:n kasvatti Kaapo Kakko, kun taas Detroitin värejä puolustaa Jyväskylästä hienolle NHL-uralle ponnistanut Olli Määttä. Määttä on tätä kirjoittaessani kaupattu jo Detroitista Utahiin.

madisonsquaregarden_02


Ensimmäinen erä on tasainen ja ehkä hieman laimeakin. Avausmaali syntyy erän puolivälin jälkeen. Artemi Panarin taituroi kiekon Alexis Lafrenièrelle, jonka laukaus livahtaa maalivahti Alex Lyonin jalkojen välistä verkkoon. Yleisö juhlii ämyreistä pauhaavan Rangersin maalilaulun Slapshotin tahtiin ja tunnelma nousee entisestään. Kotijoukkue odottaa pääsevänsä tauolle johtoasemassa, mutta Detroitin Dylan Larkin onnistuu tasoittamaan juuri ennen päätössummeria. Toinen syöttöpisteistä merkitään yhä pelaaviin NHL-legendoihin kuuluvalle Patrick Kanelle.

madisonsquaregarden_05


NHL-ottelu eroaa tapahtumana jonkin verran eurooppalaisista peleistä, vaikka moni elementti onkin vuosien varrella kopioitu täältä myös vanhalle mantereelle. Pohjois-Amerikassa pyritään aina tarjoamaan yleisölle kokonaisvaltainen viihdetapahtuma ja pelikatkot täytetään vaihtelevalla ohjelmalla. Välillä yleisön joukkoon heitellään t-paitoja ja tulostaululle saatetaan heijastaa vaikkapa sanat yhteistä karaokehetkeä varten. Pelikatkoilla kuvataan usein katsojia, jotka osaavat riehaantua ihailtavan luontevasti joka kerta päästessään esiin. Musiikki raikaa jokaisella katkolla, ja eihän se olisi lätkämatsi eikä mikään, ellei jossain välissä soitettaisi myös Daruden Sandstormia.

madisonsquaregarden_11


On hyvin yleistä pukeutua suosikkijoukkueen väreihin ja pelipaitoja näkyy katsomossa runsaasti. Paikalla on paljon perheitä, joten naisia ja lapsia lienee katsomossa enemmän kuin Suomessa. Peleissä käyminen on amerikkalaiseen kulttuuriin kuuluva ajanviettotapa ja sosiaalinen tapahtuma, jossa urheiluun suhtaudutaan enemmän popcornin kuin veren maku suussa. Rangersin pelit houkuttelevat Madison Square Gardeniin myös viihdemaailman tähtiä. Tässäkin pelissä heitä esitellään tulostaululla moneen kertaan ja taputamme muiden mukana, vaikka emme yhtään nimeä tai naamaa tunnistakaan.

madisonsquaregarden_09


Tapahtuman tunnelma on hyvä, mutta kaipaan silti eurooppalaistyylisiä fanikatsomoita, joissa innokkaimmat kannattajat seisovat, hyppivät ja laulavat sekä heiluttavat lippujaan ja kaulahuivejaan. Sellainen ei kuitenkaan kuulu amerikkalaisiin tapoihin. Eri maiden ja urheilulajien katsomoita kiertäessä on hauska havainnoida kulttuurieroja. Pohjois-Amerikassa kuulee yleensä vain perinteisiä let’s go -kannustushuutoja, joiden perään tulee oman joukkueen nimi. Tässä tapauksessa siis let’s go Rangers!

madisonsquaregarden_03


Toisen erän ainoa maali syntyy ylivoimalla, kun Chris Kreider ohjaa Mika Zibanejadin tarjoilusta sisään. Rangersin tähtiin kuuluva Zibanejad on suomalaisen äidin ja iranilaisen isän ruotsalainen poika, joka on viihtynyt New Yorkissa jo usean kauden ajan. Yleisö on ajoittain äänekästä, mutta ihmettelen muun muassa sitä, kuinka hiljaista ylivoimapelin pyöriessä voi olla. Suomessa yleisö vähintäänkin taputtaa rytmikkäästi, jos kotijoukkueen maali kliseisesti sanottuna roikkuu ilmassa.

madisonsquaregarden_08


Ottelun sankariksi ja parhaana palkituksi pelaajaksi nousee Rangersin maalivahti Igor Shesterkin. Igor tekee useita näyttäviä torjuntoja ja saa newyorkilaisen yleisön huutamaan nimeään moneen kertaan. Reilly Smith vie Rangersin jo kahden maalin karkumatkalle ja pelin lopussa Zibanejad sinetöi loppunumerot 4–1, kun Detroit hakee epätoivon vimmalla kavennusta ilman maalivahtia. Illan tähtiin kuuluvat maalivahti Shesterkinin ohella kolme tehopistettä keränneet taiturit Artemi Panarin ja Mika Zibanejad.

madisonsquaregarden_04


Rangers ottaa mukavan voiton, mutta peli tuntuu suhteellisen kesyltä, eikä kentällä nähdä suuria tunteenpurkauksia. Ilta on joka tapauksessa hieno kokemus meille kaikille, vaikkei perheessä suuria lätkäfaneja olekaan. Vaimo tiesi Pohjois-Amerikan pelit viihteellisiksi tapahtumiksi jo aiempien kertojen perusteella ja tyttäretkin kehuvat viihtyneensä hallissa oikein hyvin. 


prudentialcenter_03

New Jersey Devils–Washington Capitals

Vaikka Devils pelaakin New Yorkin naapuriosavaltiossa New Jerseyssä, ei matka hallille ole mahdottoman pitkä. Kätevimmin perille pääsee Manhattanin eteläosasta Oculuksen asemalta, josta PATH-juna vie Newarkin Penn Stationille puolessa tunnissa. Hudson-joen alitse kulkeva juna on tupaten täynnä, mutta saan sentään hyvän seisomapaikan ja pääsen ennen päätepysäkkiä istumaankin. Newarkissa ei tarvitse murehtia suunnistamisesta, sillä kaikilla punaisiin pukeutuneilla kiekkofaneilla on sama määränpää kuin minullakin.

prudentialcenter_01


Asemalta kävelee Prudential Centeriin noin kymmenessä minuutissa. Hallin ympärille on kerääntynyt runsaasti Devils-kannattajia ja sisäänkin pääsee saman tien, vaikka olen paikalla yli tuntia ennen kiekon putoamista jäähän. Vuonna 2007 valmistuneesta Prudential Centeristä näkee, että se on Madison Square Gardenia uudenaikaisempi. Käytävät ovat selvästi väljempiä ja halli tuntuu hyvin toimivalta. Ruoka- ja juomatarjonta on samantyyppistä kuin The Gardenissa ja yhdeltä kulmalta löytyy tietenkin fanituotemyymälä. Paikallinen bändi virittelee soittimiaan ja aikoo esiintyä aulatilassa myöhemmin illan aikana.

prudentialcenter_07


Seuraan katsomosta joukkueiden lämmittelyn ja peliä edeltävän punamustasävyisen valoshow’n. Kotijoukkueen riveistä löytyy porilaislähtöinen Erik Haula, jolle New Jersey on jo NHL-uran seitsemäs seura. Fanipaitojen määrästä voisi päätellä Devils-fanien suurimmaksi suosikiksi keskushyökkääjä Jack Hughesin. Vierailevan Washington Capitalsin nimekkäin pelaaja on kokenut Aleksandr Ovetškin. Pidän siitä, että tulostaululla pyörii ennen jokaista erää lyhyt asiantunteva kooste pelin asetelmista ja kohokohdista. Kansallislaulun jälkeen päästään tositoimiin.

prudentialcenter_12


Edessä on yksi viihdyttävimmistä paikan päällä näkemistäni jääkiekko-otteluista. Avauserä pyörähtää makeasti käyntiin, kun Haulan pienestä kulmasta lähettämä laukaus yllättää Capitals-vahti Logan Thompsonin. Tuhannet punapaidat ponnahtavat juhlimaan ja suomalaishyökkääjä tanssahtelee jättiruudulla näkyvällä maalivideolla.

prudentialcenter_06


Pelin suunta kääntyy pian, kun Washingtonin Tom Wilson, Connor McMichael ja onnekkaasti myös Ovetškin tekevät vierasjoukkueelle maalit. Kaukalossa on enemmän tunnetta kuin edellisessä näkemässäni pelissä, sillä taklaukset ovat kovempia ja maalinedustoilla päädytään toisinaan pieniin nujakoihin. Pelin kiihkeyteen vaikuttanee molempien joukkueiden pelaaminen samassa Metropolitan-divisioonassa.

prudentialcenter_05


En ole koskaan erityisemmin pitänyt Devilsistä ihan vain siksi, että sen punamustat värit ja paholaisteema tuovat mieleen erään itselleni vähemmän mieluisan jalkapalloseuran. Tästä lähtökohdasta onkin yllätys, kuinka hyvin viihdyn Prudential Centerin katsomossa. Tunnelma on Madison Square Gardeniin verrattuna intohimoisempi niin kaukalossa kuin katsomossakin. Olen myös aistivinani paikallista ylpeyttä New Jerseystä. On hienoa, ettei täällä haluta jäädä mahtavan naapurikaupungin varjoon.

prudentialcenter_11


Moni katsoja on vielä käytävillä tauon vietossa, kun Devils-kapteeni Nico Hischier pääsee toisen erän avausminuutilla vauhtiin. Sveitsiläinen täräyttää kymmenen sekunnin välein kaksi salamamaalia, joten peli on jo tasan 3–3, kun osa yleisöstä vasta valuu takaisin paikoillensa. Devilsin ote ei kuitenkaan pidä. Capitalsin nopeat ja suoraviivaiset hyökkäykset aiheuttavat kotijoukkueelle vaikeuksia kerta toisensa jälkeen, ja Andrew Mangiapane karkaa viemään vieraat uudelleen johtoon. Seuraava läpiajo ei tuota heti tulosta, mutta Capitalsin hyökkäys jatkuu, kunnes Dylan Strome ohjaa kiekon jälleen kokeneen Jacob Markströmin vartioimaan Devils-maaliin.

prudentialcenter_13


Devils on kolmannessa erässä vahva. Hischier tarjoilee Dawson Mercerille avopaikan kavennusmaaliin ja tunnelma räjähtää kattoon, kun kookas luottopuolustaja Dougie Hamilton lämää ylivoimalla New Jerseyn tasoihin. Katsomossa on loistava tunnelma, mihin luultavasti vaikuttaa tapahtumarikkaan pelin lisäksi myös lauantai-ilta, jolloin moni heittäytyy oluenhuuruiseen juhlatunnelmaan alkuviikkoa helpommin. Epäilen myös, että syrjäisemmän Prudential Centerin yleisöstä suurin osa on kovan luokan kiekkofaneja, kun taas keskelle Manhattania Rangersin kotiluolaan saavutaan useammin viihteen vuoksi.

prudentialcenter_09


Illan käsikirjoituksesta tuntuisi puuttuvan enää Devilsin voittomaali, joka saisi hallin lopullisesti sekaisin. Kolmannen erän viime minuuteilla tullut jäähy kuitenkin laimentaa loppurynnistyksen, ja kun Capitalskaan ei onnistu ratkaisemaan ylivoimalla, joudutaan jatkoajalle. Jäällä on paljon tilaa, kun jatkoaika pelataan kolmella kolmea vastaan. Tilan käyttää lopulta parhaiten Capitalsin Tom Wilson, joka liukuu avoimeen tekopaikkaan ja napauttaa ottelun päättävän maalin. Yhdentoista maalin trilleri päättyy vierasvoittoon, mutta olen puolueettomana katsojana nauttinut valtavasti jokaisesta hetkestä.


prudentialcenter_04

New Yorkin urheilutarjonta

New York tarjoaa penkkiurheilijalle koettavaa ympäri vuoden. NHL-joukkueita on kaikkiaan kolme, sillä Rangersin ja Devilsin lisäksi löytyy myös Long Islandilla kotiottelunsa pelaava New York Islanders. Muissa suurissa lajeissa joukkueita löytyy kaksin kappalein. Koripallon NBA:ssa pelaavat New York Knicks ja Brooklyn Nets, baseballin MLB:ssa Yankees ja Mets, amerikkalaisen jalkapallon NFL:ssa Giants ja Jets sekä jalkapallon MLS:ssa New York Red Bulls ja New York City FC. Esimerkiksi baseballstadionit löytyvät Bronxista ja Queensista, kun taas molemmat amerikkalaisen jalkapallon joukkueet pelaavat New Jerseyn puolella MetLife Stadiumilla. 

Sabrina Ionescu on New York Libertyn avainpelaajia. Kuva: Alamy Stock Photo / Kirby Lee.

Naisten ammattilaissarjat ovat vasta kehittymässä, mutta suosio kasvaa koko ajan. Penkkiurheilijan kannattaa tarkistaa, osuisiko kohdalle koripallon WNBA:n tuoreen mestarin New York Libertyn peli tai NJ/NY Gotham FC:n ottelu jalkapallon NWSL:ssa. Palloilulajien ammattilaissarjojen lisäksi New Yorkissa järjestetään paljon muitakin urheilutapahtumia. Näistä merkittävimpiä ovat elo-syyskuussa pelattava tenniksen US Open sekä marraskuun alussa juostava New Yorkin maraton.


madisonsquaregarden_10

Pääsylippujen hankkiminen

Ottelulippujen hankkiminen tapahtuu internetin kautta. Ostin itse ensimmäiset NHL-lippuni 15 vuotta sitten viime hetkellä Toronton hallin ulkopuolella punaisessa avoautossa päivystäneeltä nahkatakkimieheltä, mutta enää vastaavaa ei kannata yrittää. Pohjois-Amerikassa käytetään nykyään matkapuhelimeen ladattavia mobiililippuja, jotka tarkastetaan lähilukulaitteilla. Niinpä suosittelen lippujen hankkimiseen ainoastaan joukkueiden virallisia nettisivuja, joiden kautta lipunmyyntiprosessi ohjautuu yleensä Ticketmasterin järjestelmään. Amerikkalainen urheilutapahtuma on elämys, joka kannattaa kokea paikan päällä.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

Kommentit

  1. Itsekin olen laajasti kiinnostunut kaikesta urheilusta, mutta jalkapallo taitaa minullakin olla se ykkönen. Toisaalta, synnyinkaupunkini jääkiekkojoukkue on edelleen varsin tärkeä. Yhdysvaltojen mitkään noista TOP 4 sarjoita ei ole suurimpia mielenkiinnonkohteita, mutta ilman muuta olisi hienoa päästä katsomaan kaikkia niistä pelejä. Omat perheenjäsenet ovat viime vuosien aikana itse asiassa olleet katsomassa useita jääkiekkopelejä, ja ovat kyllä tykänneet kokemuksesta. Varmasti hienoja kokemuksia, molemmat pelit!

    • Mika / Lähtöportti

      8.11.2024 at 20:32

      Kyllä nuo suurten Pohjois-Amerikan palloilusarjojen pelit on aina elämyksiä paikan päällä. Siellä osataan järjestää tapahtumat niin että kansa viihtyy, ja pelin tasokin on usein korkea. Toivotaan että joku peli osuu tulevaisuudessa teidänkin matkojen varrelle.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jääkiekko

Blogivieras: Intohimona NHL

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Maailman arvostetuin jääkiekkosarja National Hockey League käynnistyy muutaman päivän kuluttua. Penkkiurheilusta pitävää matkailijaa houkuttelee tietenkin mahdollisuus nähdä otteluita paikan päällä Pohjois-Amerikassa.

Oma NHL-otteluiden kokemukseni rajoittuu yhteen Torontossa ja kahteen Helsingissä nähtyyn peliin, joten ajattelin kysyä oikealta asiantuntijalta vinkit jääkiekkomatkalle Pohjois-Amerikkaan. Ystäväni Pasi on kiertänyt peleissä ympäri mannerta ja kunnianhimoisena tavoitteena on nähdä vähintään yksi ottelu kaikkien NHL-seurojen halleissa. Vegas Golden Knightsin liittyessä nyt mukaan, on joukkueita yhteensä 31 eri puolilla Yhdysvaltoja ja Kanadaa.

Teit ensimmäisen kiekkomatkasi Torontoon syksyllä 2009. Miksi juuri sinne?

Sain idean siitä, kun olit käynyt Torontossa muutamaa kuukautta aiemmin ja halusin itsekin nähdä Hockey Hall of Famen. Tuntui vähän hassulta valita matkakohteeksi maailman kaikista kaupungeista juuri Toronto, mutta onhan se jääkiekon kehto ja monipuolinen urheilukaupunki. Hockey Hall of Fame ja loppuunmyydyn Air Canada Centren tunnelma sytyttivät innostuksen tehdä lisää vastaavia matkoja eri puolille Pohjois-Amerikkaa.

Toronton jälkeen on reissuja riittänyt. Minkä joukkueiden kotiotteluissa olet käynyt?

Anaheim, Boston, Calgary, Chicago, Columbus, Detroit, Edmonton, Florida, Los Angeles, Montreal, Nashville, New Jersey, NY Islanders, NY Rangers, Ottawa, Philadelphia, Pittsburgh, Saint Louis, San Jose, Tampa Bay ja Washington. Yhteensä 22 on siis jo kasassa, mutta yhdeksän vielä puuttuu.

Missä hallissa on ollut paras tunnelma? Entä vaisuin?

Montreal ja Toronto elävät jääkiekosta, kuten koko Kanada. Siellä hallit ovat loppuunmyytyjä ja yleisö asiantuntevaa ja fanaattistakin. Jenkkien puolella New York Rangersin Madison Square Garden on urheilufanin pyhiinvaelluskohde. Chicagon United Center on yleensä loppuunmyyty suuri halli, ja kun joukkue on viime vuosina menestynyt, niin sinnekin kannattaa lähteä fiilistelemään. Vastaavasti esimerkiksi Floridassa ei ole kiekkokulttuuria, mikä heijastuu koko tapahtumaan. Yleisö ei välttämättä tunne edes sääntöjä ja puolityhjään halliin tullaan lähinnä syömään hodareita ja juomaan kaljaa.

Miten paikan päällä nähdyt NHL-ottelut eroavat suomalaisista kiekkomatseista?

Hallit ovat suurempia ja tapahtumien viihdepuoleen on panostettu. Jenkkien ja kanadalaisten isänmaallisuus on silmiinpistävää. Kansallislaulut vedetään tunteella ja tauoilla saatetaan esitellä sotaveteraaneja, jotka saavat lähes suuremmat suosionosoitukset kuin itse pelin maalintekijät. Katsomoihin saa tuoda ruokaa ja myös alkoholijuomia. Istumapaikat ovat monesti parempia kuin Suomessa ja niiden yhteydessä on tilaa eväiden asetteluun. Perusfanit ovat siellä äänekkäämpiä kuin täällä. Toisaalta eurooppalaistyyliset yhtenäiset fanikatsomot puuttuvat. Pohjois-Amerikassa käydään usein peleissä koko perheen voimin ja naisia on katsomossa enemmän.

Mikä käymistäsi Pohjois-Amerikan kaupungeista on suosikkisi?

New Yorkissa riittää loputtomasti nähtävää ja tapahtumia joka illalle. En ole vielä kolmella reissulla nähnyt läheskään kaikkea mitä siellä haluaisin, joten sinne voisi aina palata. Tykkään monien muiden tavoin myös San Franciscosta ja Chicagosta. Haluan nostaa esille myös Nashvillen, koska se on huikea musiikkikaupunki. Livemusiikki soi päivittäin melkein ympäri vuorokauden ja pidin kaupungin tunnelmasta tosi paljon. Kaupungissa pääsee tutustumaan monien legendojen, kuten Johnny Cashin ja Bob Dylanin uriin. Tein Nashvillesta myös retken Memphisiin Elviksen Gracelandiin ja Sun Studioille. Olen siis kiertänyt reissuillani jäähallien lisäksi paljon muutakin Grand Canyonista ja Niagaran putouksista lähtien.

Minne et lähtisi uudelleen?

Detroit oli masentava. Autioilla kaduilla ei ollut iltaisin edes valoja ja keskustan toimistorakennukset olivat tyhjillään. Siellä tuli vähän turvaton olo. Pittsburghia tai Columbusta en pidä kovin kiinnostavina matkakohteina, vaikka toki Pittsburgh onkin hallitseva Stanley Cup -mestari.


Oletko tavannut matkoillasi pelaajia henkilökohtaisesti?

Yksi unohtumattomista hetkistä oli, kun tapasin sattumalta suurimman nuoruuden idolini Jeremy Roenickin Los Angelesin Staples Centerin käytävällä. Roenick arvasi heti, että olen Suomesta, vaikka päässäni olikin Kanada-lippis. Keskustelimme muun muassa Teemu Selänteestä ja Roenick vaikutti yllättävän ystävälliseltä kaverilta ja hänellä oli aikaa jäädä juttelemaan. Itse Teemun tapasin Anaheim Ducksin hallin parkkipaikalla ja hän lupasi rikkoa Jari Kurrin 601 maalin ennätyksen, mutta se ei onnistunut vielä näkemässäni pelissä. Muita tapaamiani takavuosien legendoja ovat Bobby Hull Chicagon hallilla sekä Bobby Orr newyorkilaisessa kirjakaupassa. Oli myös mielenkiintoista käydä syömässä Edmontonissa asuvan suomalaistoimittaja Jouni Niemisen kanssa, joka kirjoittaa jääkiekosta eri medioihin.


Onko vinkkejä, miten pelaajia pääsee tapaamaan jään ulkopuolella?

Kannattaa kysellä paikallisilta faneilta milloin joukkueet käyvät aamujäillä. Pelaajilla on yleensä aamuharjoitusten jälkeen aikaa rentoon hengailuun hallin ulkopuolella ja kuulumisten vaihtamiseen fanien kanssa. Toki eri kaupungeissa ja halleissa on eroja. Suurissa ahtaissa keskustoissa sijaitsevat hallit ovat hankalampia, kun taas esimerkiksi Anaheimissa, Los Angelesissa, Tampa Bayssa, San Josessa tai Calgaryssa on suuret parkkialueet hallin ulkopuolella.

Olet käynyt katsomassa myös muita Pohjois-Amerikan urheilusarjoja. Millaisia muistoja niistä on jäänyt?

Olen nähnyt kymmenkunta NBA-koripallopeliä, muutaman kerran amerikkalaista jalkapalloa sekä yhden MLB-baseballottelun Chicagon vanhalla Wrigley Fieldillä. NBA-tapahtumat muistuttavat NHL-otteluita, joissa myös viihteeseen on panostettu. Muissa lajeissa oma lajituntemus ei ole paras mahdollinen, joten en ole välttämättä saanut kaikkea mahdollista irti. Jenkkifutislippuja on vaikea saada, koska pelejä on niin harvoin. Baseball-liput ovat edullisia ja niitä on usein helposti saatavilla.


Miten olet valinnut kohteesi? Mitä täytyy ottaa huomioon, jotta urheilumatka onnistuu?

Haluan nähdä tasokkaiden joukkueiden välisiä kärkiotteluita tai kuumia paikalliskamppailuja. Esimerkiksi Battle of Pennsylvania Pittsburghin ja Philadelphian välillä on aina kova vääntö, jota olen seurannut molemmissa kaupungeissa. Pohjois-Amerikassa joukkueilla on välillä houkuttelevia useamman ottelun kotipeliputkia, jotka kannattaa hyödyntää. Joskus näihin homestandeihin myydään edullisia lippupaketteja. Yritän yhdistää ohjelmaan mahdollisimman monta urheilutapahtumaa sekä kiinnostavia nähtävyyksiä ja miksei musiikkikeikkojakin. Totta kai myös lentotarjoukset ovat vaikuttaneet kohdevalintoihin. Riittävän monipuolisen otteluohjelman löytäminen voi olla joskus haastavaa, mutta muuten tarvitaan vain tavallisen matkan perusvalmistelut. Yhdysvaltoihin mentäessä kannattaa täyttää ESTA-hakemus hyvissä ajoin maahan pääsyn varmistamiseksi.

Vinkkisi lippujen hankintaan?

Kovimmissa kiekkokaupungeissa, kuten Montrealissa, Torontossa tai Chicagossa voi lippujen hankkiminen olla haastavaa. Ostan liput yleensä mahdollisimman aikaisin netistä. Otteluohjelmat julkaistaan kesällä ja liput tulevat myyntiin pian aikataulun selvittyä. Kätevät printtiliput ovat nykyään useimmiten käytössä. Helpointa on katsoa otteluohjelma NHL.comista ja klikata sieltä kunkin joukkueen viralliseen lipunmyyntiin (esim. Ticketmaster). Lippuja voi etsiä myös jälleenmyyntipalvelujen, kuten vaikkapa Stubhubin kautta.

Missä vaiheessa kautta suosittelet lähtemään matkalle?

Ihan kauden alussa lokakuussa innostus on suurimmillaan heikompienkin joukkueiden faneilla. Tällöin myös sää on monilla paikkakunnilla miellyttävämpi kuin keskitalvella. Toinen hyvä vaihtoehto ovat kevään ratkaisupelit, jolloin panokset ovat suurimmillaan. Tällöin ongelmana voi olla lippujen saatavuus ja toisaalta runkosarjan loppupuolella pelataan myös merkityksettömiä otteluita.

Olet tehnyt toistaiseksi kaikki Pohjois-Amerikan -matkasi yksin. Mitkä ovat yksin matkustamisen hyviä ja huonoja puolia?

Huono puoli on hotellihuoneiden hinta, joka on yleensä aina yksin matkustavalle kalliimpi. Valitsen mielelläni hotellin hallin läheltä, koska pelit päättyvät usein myöhään illalla. Hyvä puoli on vapaus tehdä juuri mitä itse haluaa. Tykkään tehdä kiertomatkoja, enkä viihdy pitkään paikoillani.

Olet matkustanut Amerikassa ilman ainoatakaan auton vuokraamista. Kuinka se on onnistunut?

New York ja useimmat itärannikon kaupungit ovat kävelyyn sopivia ja niissä myös julkinen liikenne toimii. Muualla liikkuminen on haastavampaa ja esimerkiksi Los Angelesin julkinen liikenne ei ole kovin hyvä. Onneksi esimerkiksi Losissa tapasin siellä asuneen kaverini, jonka kyydissä pääsin peleihin ja nähtävyyksille. Välillä olen kävellyt hyvinkin pitkiä päivämatkoja kiinnostavissa paikoissa esimerkiksi Kaliforniassa, Chicagossa ja New Yorkissa. Joskus olen joutunut turvautumaan taksiin. Kaupunkien välillä olen kulkenut Greyhoundin busseilla ja Amtrakin (USA) sekä VIA Railin (Kanada) junilla. Joissakin tapauksissa maan sisäiset lennot ovat olleet paras vaihtoehto.

Uusi kausi on alkamassa. Minne olet lähdössä seuraavaksi?

Lähden jo reilun viikon päästä Dallasiin, jossa ohjelmassa on kolme Starsin kiekkomatsia. Matkaohjelmaan kuuluu myös Houston avaruuskeskuksineen ja muine nähtävyyksineen. Menen ehkä katsomaan myös MLS-sarjan jalkapallo-ottelua.

Millaista kautta odotat? Kuka juhlii Stanley Cupia kauden päätteeksi?

Suosikkini on Chicago Blackhawks, mutta hallitseva mestari Pittsburgh Penguins sekä nouseva Edmonton Oilers ovat myös varmasti kovia.

Mitkä NHL-hallit ovat vielä tuon Teksasin-matkan jälkeen kokematta?

Buffalo, Carolina, Colorado, Las Vegas, Minnesota, Phoenix, Vancouver ja Winnipeg jäävät vielä puuttumaan. Helpoimmat on tainnut tulla jo kierrettyä, mutta kyllä nämäkin lähivuosina toteutuvat.

Olen luvannut lähteä mukaan sinne viimeiseen halliin, jossa saat tavoitteesi täyteen. Eli minne mennään?

Luultavasti hilpeälle kaupunkilomalle Buffaloon tai sitten Winnipegin auringon alle.

Sitä reissua kannattaakin odottaa! Kiitos haastattelusta ja hyvää matkaa Dallasiin!

Tämän postauksen kuvat Pasi Hatakon arkistosta.

Pohjois-Amerikan urheilumatkoista kannattaa lukea myös Kohteena maailma -blogista.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja