Seuraa somessa

Messut

Messukokemuksia ja matkasuunnitelmia

Julkaistu

-

Viime viikonloppuna järjestetyt Matkamessut keräsivät Helsingin Messukeskukseen runsaasti yleisöä. Kävin kolmena päivänä aistimassa kansainvälistä tunnelmaa ja saamassa lisäannoksen matkainspiraatiota.

Matkamessuilla kävi kaikkiaan noin 68 300 ihmistä, mikä tarkoittaa noin kymmenen prosentin nousua edellisvuoteen verrattuna. Kasvu jatkui nyt toista vuotta, vaikka takavuosien huippulukemista onkin jääty kauas. On joka tapauksessa mukava huomata messujen kiinnostavan, vaikka tiedonhaku ja matkojen varaaminen painottuukin nykyaikana internetiin.


Messuhalli tuntui hieman aiempaa väljemmältä, sillä muutamat edellisvuosina mukana olleet suuret toimijat jättivät nyt tapahtuman väliin. Myös moni merkittävä eurooppalainen matkailumaa on loistanut poissaolollaan jo edellisinäkin vuosina. Ammattilaispäivänä torstaina oli vielä melko hiljaista, mutta hieman aiempaa leveämmille käytäville oli tarvetta varsinkin lauantaina, jolloin messuvieraita riitti hetkittäin ruuhkaksi asti.


Vaikka moni maa puuttuikin, myös uusia tulokkaita riitti. Messudebytantteina esittäytyivät Mongolia, Sierra Leone ja Benin, jotka toivat ripauksen eksotiikkaa messuhalliin. Hauskoja musiikkiesityksiä nähtiin myös niin Indonesian kuin monen muunkin maan osastoilla. Seuraava kaukomatkani tuskin suuntautuu edellämainittuihin valtioihin, vaikka suunnitelmissa onkin suunnata Euroopan ulkopuolelle viimeistään vuoden lopulla. Tuon reissun kohde löytynee näillä näkymin joko Kaukoidästä tai Karibialta.


Seuraava matkakohteeni on Viron Otepää, jonne lähdemme muutaman viikon kuluttua. Reissun tarkoituksena on päästä hiihtämään etelänaapurimme suurimmassa talviurheilukeskuksessa, mutta lämmin säätila saattaa muuttaa aktiviteetteja. Ainakaan tässä vaiheessa alueella ei kuulemma ole lainkaan lunta.

 
Viro oli messujen partnerimaana hyvin esillä, joten hain vinkkejä erityisesti Otepään lähistöllä sijaitsevaan Tarttoon. Ainakin Tiedekeskus AHHAA on varmasti lasten mieleen ja myös Viljandin kaupunki sijaitsee sopivan päiväretkimatkan päässä Otepäästä.

Viron vahva mukanaolo houkutteli messuille laivayhtiöitä paria edellisvuotta näkyvämmin, sillä edustettuna olivat rinta rinnan Tallinnaan liikennöivät Tallink Silja, Eckerö Line sekä Viking Line. Vaihdoimme bloggaajakollegoiden kanssa muutaman sanan Tallink Siljan toimitusjohtaja Margus Schultsin ja viestintäjohtaja Marika Nöjdin kanssa. Silja Europan tulevan kesän ohjelmassa on muutamia erikoisristeilyjä, jotka vievät neljästi Visbyhyn, kahdesti Riikaan, kahdesti Pietariin ja kerran Maarianhaminaan. Pietarin-risteilyt ovat viisumivapaita, jos varausta tehdessään ostaa retken kohteessa.

Uusina matkaideoina jäivät mieleen erityisesti Romania ja Moldova, jotka voisi yhdistää vaikkapa samalle reissulle. Molemmat maat alkoivat lyhyiden esittelyjen jälkeen kuulostaa varsin houkuttelevilta, monipuolisilta ja yllättävän helpoilta kohteilta. Vielä tämän vuoden kalenteriin Romania tai Moldova tuskin mahtuvat. Kevätsuunnitelmiini kuuluu yksi tai ehkä kaksikin pitkää viikonloppua Euroopassa, mutta nuo kohteet löytynevät Romaniaa, Italiaa tai Espanjaa pohjoisemmista maista.

Messuihin kuuluvat olennaisena osana erilaiset puheenvuorot, joita Rantapallokin oli järjestänyt muutamia. Itse Aasiassa- ja Suvin matkassa -blogien Thaimaa-asiantuntijat kertoivat lempimaastaan, jonka kohteista nousivat esille monipuolinen Bangkok, aloittelevalle Thaimaan-matkaajalle sopiva Krabi sekä Koh Lantan ja Koh Lipen saaret. Thaimaassa kannattaa unohtaa paikasta toiseen kiirehtiminen ja valita vaikka pari tukikohtaa, joissa ehtii parhaassa tapauksessa tutustua myös paikallisiin ihmisiin. Thaimaa-esityksen lisäksi myös esimerkiksi keskustelut Kanariansaarista, Tukholmasta ja Tallinnasta voi katsoa jälkikäteen Rantapallon Facebook-sivuilta.

Messujen hittituotteisiin kuului Rantapallon julkaisema matkailulehti, jonka kymmenentuhatta jaossa ollutta ilmaiskappaletta loppuivat kesken ennen tapahtuman päättymistä. Eräältä lehden sivulta paljastuu myös lisää omia matkasuunnitelmiani, sillä tällä hetkellä eniten odottamani reissu suuntautuu jälleen Italiaan. Kohteena on itselleni toistaiseksi tuntematon Abruzzon alue, jonka lisäksi kesällä odottaa EM-kisojen jalkapallo-otteluita muun muassa Roomassa.

Kotimaan kaupungeista messujen äänekkäimpänä voi mainita Turun, sillä Tommi Läntinen ehti kajauttaa syntymäkaupunkinsa osastolla Kevät ja minä sekä Via Dolorosa -kappaleitaan useaan otteeseen. Tommin markkinoima Down By The Laituri -festivaali tuo jälleen heinäkuussa lukuisia nimekkäitä artisteja Aurajoen rannalle. Kotimaanmatkailu kuuluu varmasti omaankin kesääni, mutta luultavasti ilman musiikkifestivaaleja.

Yksi Suomen ajankohtaisimmista kohteista on Tuusula, joka isännöi tämänvuotisia Asuntomessuja. Rykmentinpuiston messualueen lisäksi kannattaa tulla tutustumaan myös kunnan muuhun tarjontaan, josta kerroin viimevuotisen bloggaajaviikonlopun synnyttämissä postauksissa Tuttu Tuusula matkailijan silmin sekä Makuja ja maisemia Tuusulanjärvellä

Nykypäivän matkailuteemoihin kuuluvat ehdottomasti myös vastuullisuus sekä maata pitkin matkustaminen. Maata pitkin -lavalla kuultiin useita esityksiä muun muassa junalla, pyörällä tai kävellen matkustamisesta. Maata pitkin -lavan vieressä sijaitsi sopivasti VR:n osasto, joka kuului messujen parhaisiin toteutuksiin. Vastuullisen ja reilun matkailun edistämiseen pyrkivän Tripsterin opaskirjoja oli sen sijaan myynnissä messujen kirjaosastolla.

Kiertelin messuilla lähes koko torstain ammattilaispäivän sekä perjantai-iltapäivän. Lauantaina messuseurana olivat omat lapset, joita kiinnostivat erityisesti viereisessä hallissa järjestetyt Caravan-messut. Kävimme ihmettelemässä yllättävän kodikkailta näyttäneitä matkailuautoja, mutta sellaisen hankkiminen ei nyt silti kuuluu suunnitelmiin.

Kokonaisuutena messut tarjosivat matkainspiraatiota aiempien vuosien tapaan. Vietin hauskoja hetkiä tuttujen kavereiden seurassa, keskustelin eri kohteiden edustajien kanssa ja maistelin niin itämaisia kuin italialaisiakin herkkuja. Ensi vuoden tammikuussa taas uudelleen!

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

Kommentit

 1. Suunnaton

  21.1.2020 at 13:32

  Taidetaan saada oikein porukka kasaan Romaniaan ja Moldovaan vuodelle 2021! 🙂 Ne on pitkään olleet ajatuksissa, mutta messujen keskustelujen jälkeen reissu alkoi hahmottua paljon paremmin.
  Oli kiva nähdä taas!

  • Mika / Lähtöportti

   22.1.2020 at 13:26

   Nyt olisi tosiaan Romaniaan ja Moldovaan lähtijöitä! 😀 En tiedä milloin oikeasti tuolle suunnalle pääsen, mutta uskon kyllä että noista maista löytyisi paljon kivaa ja kiinnostavaa koettavaa.

   Nähdään taas, ennemmin tai myöhemmin 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Messut

Matkamessut täydessä vauhdissa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Pohjoismaiden suurin matkailutapahtuma Matkamessut on käynnissä Helsingin Messukeskuksessa. Kävin eilisenä ammattilaispäivänä tutustumassa messujen tarjontaan.

Kaksi kiinalaista lentoyhtiötä julkisti historialliseksi luonnehditussa lehdistötilaisuudessa uudet reittinsä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kiinalainen yhtiö aloittaa liikennöinnin Suomeen. Tibet Airlines lentää huhtikuusta alkaen Helsingistä Jinaniin. Monelle suomalaiselle tuntematon Jinan on yli 8 miljoonan asukkaan suurkaupunki, josta on jatkoyhteydet esimerkiksi yhtiön kotikentille Lhasaan ja Chengduun.


Juneyao Air aloittaa puolestaan kesällä lennot Helsingistä Shanghaihin, jolloin siitä tulee Finnairin kilpailija samalla reitillä. Tilaisuudessa painotettiin kiinalaisten matkailijoiden suurta kiinnostusta Suomea kohtaan ja uskottiin entistä tiiviimpään yhteistyöhön maiden välillä. Yhtiöt tuovat uusia ja kenties myös edullisia lentovaihtoehtoja Aasian suuntaan. Lentojen toimivuus käytännössä selviää, kunhan koneet saapuvat ensi kertaa Helsinki-Vantaalle.

Uusia tuulia messuille tuovat ensimmäistä kertaa mukana olevat Turks- ja Caicossaaret, Angola, Iran sekä Arabiemiraatteihin kuuluvat Sharjah. Kävimme Kohteena Maailma -blogin Ramin kanssa jututtamassa Turks- ja Caicossaarien edustajaa Courtney Robinsonia. Britanniaan kuuluvat saaret tarjoavat mielenkiintoisen, joskin melko kalliin vaihtoehdon Karibialla. Upeille ja suhteellisen hiljaisille paratiisirannoille pääsee esimerkiksi New Yorkin tai Miamin kautta ja saaret voi yhdistää vaikkapa samaan matkaan Dominikaanisen tasavallan tai Bahamasaarten kanssa.

Omat ajatukseni ovat vielä osittain tuoreella Aasian-matkalla, jolta palasimme kotiin viime viikonloppuna. Lähiaikoina on siis luvassa postauksia Singaporesta sekä Malesian Penangilta. Maanosan värikkyydestä saa esimakua esimerkiksi Indonesian osastolla, jolta myös tämän postauksen aloituskuva on. Tasty Travel -alueelta löytyy puolestaan purtavaa moneen makuun. Esimerkiksi italialainen keittiö pizzoineen ja juustoineen on isosti esillä, mutta oma valintani osui tällä kerralla Aasia-hengessä Panang curryyn.

Suomen saaristo on jälleen esillä jättimäisellä yhteisosastolla. Viimekeväinen matka Ahvenanmaalle onnistui mainiosti ja kävin kyselemässä uusia ideoita samalle suunnalle. Ahvenanmaan rengastie lauttaverkostoineen tarjoaisi varmasti mielenkiintoisen tavan tutustua saariston hiljaisiin osiin. Kiirehtimään tälle reitille ei kannata lähteä ja vähintään yksi yöpyminen on matkan varrella pakollista.

Laivayhtiöistä on esillä esimerkiksi Finnlines, jonka osastolla pääsee kurkistamaan LUX-hyttiin. Ostastolla kannattaa käydä myös maistamassa herkullista pehmistä!

Liikkumaankin Messukeskuksessa pääsee. Toisesta kerroksesta voi lasketella messuhalliin liukumäkeä pitkin. Ylöspäin voi puolestaan yrittää Flowparkin pisteellä, jonka tikapuita kiipesin katonrajaan saakka.

Matkamessut tarjoavat pitkälti samaa kuin edellisinäkin vuosina. Vaihtuvuus on näytteilleasettajien osalta melko pientä ja muutamat suuretkin eurooppalaiset matkailumaat loistavat edelleen poissaolollaan. Tarjolla on joka tapauksessa runsaasti matkainspiraatiota ja kansainvälistä tunnelmaa. Kuvan meritunnelmiin pääsee Eurajoen osastolla.


Jos olet paikalla sunnuntaina, käy kuuntelemassa Lähtöselvitetty -blogin Katjan ja Nattura -blogin Outin vinkit lasten kanssa matkustamiseen kello 11.30 Norwegian Stagella. Sunnuntaina klo 15 We Love Cruises -lavalla puolestaan kuullaan vinkkejä Thaimaahan, Espanjaan, Italiaan ja Viroon. Mukana ovat Rantapallon Milla Himberg sekä Mutkia matkassa -blogin Emma, Suvin matkassa -blogin Suvi sekä Pöndekengissä-blogin Mira.

Kaikki messutarjoukset löytyvät kootusti Rantapallon sivuilta!


Matkamessut ovat avoinna yleisölle
• perjantaina 18.1.2019 klo 9–19
• lauantaina 19.1.2019 klo 10–18
• sunnuntaina 20.1.2019 klo 10–18

Pääsylipun hinta on messujen aikana verkkokaupasta ja ovelta 19 €.

Jatka lukemista

Messut

Messuviikonlopun tunnelmat

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tämänvuotiset Matkamessut keräsivät reilusti yli 60 000 kävijää. Vietin viime viikon torstain Messukeskuksessa ammattilaispäivän merkeissä. Olin paikalla myös kahtena yleisöpäivänä perjantaina ja sunnuntaina.

Messut olivat itselleni kolmannet bloggaajana, mitä ennen olen käynyt tapahtumassa lukuisia kertoja tavallisen matkailijan ominaisuudessa. Yleinen tunnelma oli positiivinen, vaikkakaan tapahtuma ei tarjonnut mitään kovin mullistavaa edellisiin vuosiin varrattuna.

Sain uusia kokemuksia osallistumalla Rantapallo Stagen ohjelmaan kahden puheenvuoron verran. Perjantain aiheena oli luontomatkailu ja patikoiminen. Pääsin Rantapallon Krista Ahosen haastatteluun yhdessä Satumilla-blogin Sadun ja Merjan matkassa -blogin Merjan kanssa.

Keskustelu oli mielenkiintoinen erityisesti siksi, että harrastamme niin erilaisia vaelluksia. Merja kiipeilee Kilimanjaron ja Elbrusin kaltaisille vuorille, kun taas Satu on viimeisen päälle ulkoilmaihminen muun muassa polkupyörällä tai kanootilla tekemine seikkailuineen. Itse edustin lähinnä tavallista kansaa, joka voi käyttää osan matkoistaan päiväpatikointiin upean luonnon keskellä. Nostin vajaan puolituntisen aikana esille suosikkikohteistani Madeiran ja Itävallan. Painotin myös hyvien kenkien merkitystä ja toivoin kaikkien löytävän itselleen mieluisan tavan luonnosta nauttimiseen. Paikalla oli mukava määrä yleisöä, joka seurasi kiinnostuneena keskustelua.

Sunnuntaina Rantapallon Piia Rantio haastatteli minua lasten kanssa matkustamisesta. Aiheesta on kertynyt sen verran kokemusta, että sisältöä riittäisi tänne bloginkin puolelle ehkä useammankin postauksen verran. Vaikka lasten kanssa matkustaminen onkin toisinaan raskasta ja kenties stressaavaakin, on se myös hyvin palkitsevaa.

Esimerkiksi lennoille täytyy varustautua hyvin, mutta vastaan tulevista tilanteista kyllä yleensä selviää yksi kerrallaan. Painotan rennon ja joustavan asenteen merkitystä, enkä suosittele tiukkojen päiväohjelmien suunnittelua. Ainakin omat lapsemme ovat nauttineet kaikista matkoistaan ja kyselevät ahkerasti tulevista kohteista. Lasten kanssa matkustaminen auttaa näkemään maailman aivan uudenlaisesta näkökulmasta ja tarjoaa koko perheelle arvokkaita yhteisiä kokemuksia. Vaikka haastattelua seurasikin jonkin verran yleisöä, olisi paikalle mahtunut enemmän nimenomaan lapsiperheiden edustajia.

Rantapallo Stagella kuultiin paljon erinomaisia haastatteluja. Yllä olevassa kuvassa Elina Mälkiä (Vaihda vapaalle), Milla Himberg (Satumilla), Jerry Savolainen (Pako Arjesta) ja Rantapallon Inka Khanji (Archie gone Lebanon) kertovat asiantuntevia kokemuksiaan blogiyhteistöistä. Rantapallon Facebook-sivuilta voi katsoa videot keskusteluista, joiden aiheina olivat Yhdysvaltojen road tripit, ruokamatkailu (alku- & loppuosa erikseen) sekä risteilyt.

Myös muut lavat täyttyivät monipuolisesta ohjelmasta. Esimerkiksi Kohteena maailma -blogia kirjoittava ystäväni Rami jutteli We Love Cruisesin toimitusjohtajan Tony Pokkisen kanssa lapsiperheiden risteilymatkoista.

Messut eivät suuremmin mullistaneet tulevia matkasuunnitelmiani. Kävin hakemassa lisätietoa muutamilta osastoilta, vaikkakin moni suuri matkailumaa loisti jälleen poissaolollaan. Muutamilta tiskeiltä puuttui palvelualttiutta, mutta positiivisiakin yllättäjiä löytyi. Jos ajatellaan pelkästään tunnelmaa, olivat Ghanan rytmit vertaansa vailla.

Näytteilleasettajien kanssa käydyistä keskustelutuokioista jäi mieleen Liminka, jonne en tätä ennen tiennyt haluavani matkustaa. Ahvenanmaa nosti osakkeitaan ja vaikkapa Tšekin osastolla oli hauska keskustella. Tulevat kuukaudet näyttävät, millaisilla ideoilla reissukalenterini täydentyy valmiiksi varattujen matkojen lisäksi.

Parasta messuviikonlopussa oli jälleen kerran ihmisten kohtaaminen. Yllä olevassa rantakuvassa Ramin sombreron takaa löytyvät Outi (Nattura), Veera (Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa) sekä Emilia (Matkan varrella). Suuri osa ajastani kului monien vanhojen ja uusien bloggaajatuttavuuksien kanssa jutellen. Kiitokset hyvästä seurasta ja toivottavasti nähdään taas pian!

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja