Seuraa somessa

Suomi

Erätunnelmaa ja kartanon loistoa Mäntsälässä

Julkaistu

-

Matkabloggaajaryhmän retki Mäntsälään tarjosi monipuolisia elämyksiä. Meloimme tyynellä Mustijoella, taistelimme ikimuistoisessa eräkokkisodassa, maistelimme paikallisia oluita ja nautimme Hirvihaaran kartanon upeista puitteista.

Kaupallisessa yhteistyössä Elämyksen Taika, Panimo Kiiski ja Hirvihaaran kartano

Pudonneet lehdet täplittävät tyyntä veden pintaa, kun intiaanikanootit etenevät kohti pohjoista. Puolipilviseltä taivaalta välähtelevä aurinko valaisee ajoittain maisemaa. Raikkaassa ilmassa tuoksuu jo syksy, mutta sää on yhä miellyttävän lämmin melontaretkelle. Yhdentoista matkabloggaajan ja kahden oppaan joukko viihtyy Mäntsälän Mustijoella hyvin.


Olen melonut vain kerran aiemmin, ja silloinkin kajakilla noin kaksikymmentä vuotta sitten. Avokanootilla eteneminen onnistuu onneksi vasta-alkajiltakin ilman suurempia ongelmia. Yhteen kanoottiin tarvitaan kaksi melojaa, mutta tilaa riittää reilusti kolmellekin.


Melonnassa miellyttää leppoisa eteneminen ja kulkuvälineen ketteryys. Tällä lailla pääsee vielä asteen lähemmäksi vettä kuin itselleni tutummalla soutuveneellä. On myös mukavaa nähdä koko ajan minne on matkalla, toisin kuin selkä menosuuntaan päin soudettaessa.


Melontaretken luonnollisena kääntöpaikkana toimii pieni koski, jonka äärellä oppaamme Julia kertoo alueen luonnosta ja pitkästä historiasta. Voisimmekohan mielikuvituksessamme nähdä täällä Mustijoella vuosisatoja sitten liikkuneet viikingit? No helposti! Näinhän mielestäni jo tulomatkalla pari krokotiilia sekä joen varrella asuvan alkuperäiskansan edustajia. Hetken kuulunut moottorisahan ääni toi mieleen myös Amazonilla luontoa riistävät metsurit.


Palataan kuitenkin todellisuuteen ja unohdetaan hetkeksi mangroverämeiköt. Ihan tavallinenkin suomalainen joki on kaunis, kun sitä saa ihailla kiireettömästi lipuvan kanootin kyydistä. Samalla voi yrittää paikantaa ylityspaikkoja, joiden kohdalla hirvet ovat kahlanneet rannalta toiselle. Olisipa mielenkiintoista saada seurailla tämän vesistön elämää kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Suojainen Mustijoki soveltuu erinomaisesti aloitteleville melojille. Ranta on aina lähellä, eivätkä aallot pääse häiritsemään etenemistä. Elämyksen Taika järjestää kesäisin runsaasti opastettuja jokamiesmelontoja, joihin kuka hyvänsä voi osallistua vaikkapa yksin tai perheen kanssa. Lisätietoa jokamiesretkistä löytyy Elämyksen Taian nettisivuilta.


Kanootit lipuvat lopulta takaisin lähtöpaikalle Sarvikodan laituriin, jossa saimme ennen vesille lähtöä asianmukaiset ohjeet niin eteenpäin pääsemisen kuin kuivana pysymisenkin varmistamiseksi. Olo oli koko melonnan ajan turvallinen, vaikka kaikki varmasti tiedostivat, että kanootin saisi pahimmassa tapauksessa kaatumaan hyiseen veteen.


Mäntsälä mielessäin -kappaleessa lauletaan ”jos mä lähden Lahteen joudun Mäntsälään”. Tässä tapauksessa sanat voisi kääntää muotoon ”jos mä lähden Tuusulaan, pääsen Mäntsälään”. Elokuussa järjestetty Tuusulan blogitapahtuma sai nimittäin jatkoa, kun meille kickbike-retken vetänyt Elämyksen Taian Julia kysäisi kiinnostuksesta lähteä joskus melomaan. Melonnan ympärille muodostuikin pian kokonainen elämysviikonloppu, jolle jokiretki on vasta alkulämmittelyä.


Siirrymme Sarvikotaan, jossa kotoisasti loimuava tuli jo lämmittää nokipannukahveja. Meille on luvattu eräretkikokemus kaikille aisteille, ja sitä se todella onkin. Vaatteisiin tarttunutta savun hajua voi tuoksutella vielä pari viikkoa tämän reissun jälkeenkin.


Sarvikota lupaa mainoslauseessaan tuoda Lapin lähemmäksi kuin luulitkaan, ja tämä pitää yllättävän hyvin paikkansa. Suuressa kodassa voi helposti kuvitella itsensä tuntureiden katveeseen ja ympärillä on sen verran metsikköä ja avaraa pihamaata, että muun maailman kiireet unohtuvat nopeasti. Todellisuudessa Helsinki on vain noin tunnin ajomatkan päässä.


Paistamme seuraavaksi lettuja, mikä on avotulen äärellä hauskaa puuhaa. Ei haittaa, vaikka rasva alkaisi pannun reunalla liekehtiä, sillä lopputulos maistuu joka tapauksessa hyvältä.


Letunpaiston jälkeen on aika kääriä hihat, sillä edessä on tuima eräkokkisota. Ryhmä jaetaan kahteen joukkueeseen, minkä jälkeen päästään tutustumaan puisella pöydällä notkuviin raaka-aineisiin. Tarjolla on muun muassa lohta, sieniä, vihanneksia, juureksia ja mausteita niin runsaasti, ettei kolmen ruokalajin loihtimisen pitäisi olla mahdotonta. Aikaa on käytettävissä reilu tunti.


Joukkuejaon arpaonni on itselleni suotuisa, sillä saamme kasaan tehokkaan tiimin. Arna ottaa homman haltuun ja ideoi nopeasti hyvän kokonaisuuden, jota lähdetään päättäväisesti toteuttamaan. Saana on huomannut jo ennen taiston alkamista sieniä, jotka poimitaan muiden antimien lisukkeeksi pannulle. Hanneli loihtii jälkiruoaksi käsittämättömän hyvää suklaamoussea ja me Heidin kanssa teemme mitä pyydetään.


Omaan osaani kuuluu ruoanvalmistukseen tarvittavan tulen sytyttäminen pihamaalle. Naulaan myös lohifileen kiinni lankkuun ja asettelen sen kypsymään kodassa loimuavan voimakkaamman tulen äärelle. Lisäksi juoksupojan hommiin kuuluu juuresten raastamista ja muita avustavia tehtäviä.


Annokset esitellään eräkokkisodan päätteeksi Elämyksen Taian arvovaltaiselle tuomaristolle. Molemmat joukkueet ansaitsevat vuolaat kehut, eikä voittajan valitseminen ole helppoa. Huolellisen harkinnan jälkeen meidän joukkueemme julistetaan lopulta voittajaksi.


Kokkauskilpailu kuuluu niihin elämyksiin, jotka ovat matkabloggaamisessa parasta, sillä vastaavia kokemuksia tulisi tuskin muuten vastaan. Tässä olisi kyllä mainio ohjelmanumero työporukoiden virkistyspäiville tai miksei vaikkapa polttareille. Huomaamme samalla, kuinka monipuolista ruokaa nuotiotulella voi luonnon antimista valmistaa.


Omatekoisten ja hämmästyttävän maukkaiden aterioiden jälkeen on aika tutustua mäntsäläläisiin oluisiin. Panimo Kiisken perustaja Pasi Kiiskinen tarjoaa ryhmällemme kuutta eri makua, joista löytyy vaihtoehtoja lagerista porteriin. Tilaisuus on toteutettu mukavalla tavalla. Pasi kaataa leppoisan jutustelun lomassa juomia mukeihin toiveita kuunnellen. Halutessaan voi nauttia hyvinkin pieniä maistiaisia ja janoisemmille tarjoillaan reilummin.


Maistelutilaisuutta voisi kuvailla myös avartavaksi kokemukseksi. Saamme paljon tietoa oluiden taustoista, suunnittelusta ja valmistamisesta. Tämän jälkeen tuntuu helpolta valita kaupan hyllyltä saunajuoma, jonka tarinan tuntee. Kiiskisen Pasin omakätisesti pullottama olut herättää tämän illan jälkeen aivan erilaisen mielikuvan kuin maailmanlaajuisen panimon liukuhihnatuote.


Panimo Kiisken toiminta pääsi kunnolla vauhtiin vasta reilut kaksi vuotta sitten. Maltaisille ja perinteitä kunnioittaen valmistetuille oluille riittää kysyntää, joten kasvu on ollut nopeaa. Kiisken periaatteisiin kuuluu oluiden puhtaus, joten niitä valmistetaan lisäaineita käyttämättä, mutta toisaalta mitään perusraaka-aineista poistamatta.


Olen aina ollut kiinnostunut erilaisista mauista, mutten ole erityisen suuri oluen ystävä. Niinpä Kiisken tuotteissa miellyttääkin helppo lähestyttävyys, sillä ne on suunniteltu myös aloitteleville olutharrastajille sopiviksi. Esimerkiksi Maininki Savu Porter on mielenkiintoinen kokemus. Sysimustassa juomassa maistuvat savustettujen jyvien aromit, mutta pehmeä yleismaku piilottaa taakseen yllättävän vahvan alkoholipitoisuuden.


Illan pimennyttyä on aika jättää tunnelmallisesti valaistu Sarvikota taakse. Kiitämme Juliaa upeista elämyksistä ja toivomme palaavamme vielä joskus hänen retkilleen. Elämyksen Taika järjestää monipuolisia luontoretkiä eri puolilla Uuttamaata. Kulkuvälineeksi voi valita vaikkapa kanootin, kickbiken tai lumikengät. Monet asiakkaista ovat virkistyspäiviä viettäviä työporukoita, mutta myös yksityishenkilöitä palvellaan jokamiesretkien muodossa.


Mutkikkaat maalaistiet johtavat Hirvihaaran kartanoon, jonka olemme saaneet illan ja yön ajaksi omaan käyttöömme. Muita vieraita tai edes henkilökuntaa ei ole paikalla, joten tilaa ja omaa rauhaa on yllin kyllin.


En ole koskaan aiemmin saanut tämän mittakaavan rakennuksen avaimia taskuuni, joten täytyyhän illasta ottaa ilo irti. Joudun valitettavasti jättämään retken jälkimmäisen päivän väliin, mutta illanvietto kartanolla venyy kieltämättä melko pitkäksi.


Hirvihaaran kartano tarjoaa upeat puitteet monenlaisille tapahtumille, kuten kokouksille tai häille. Käväisimme kartanolla jo ennen melontaretkeä, jolloin posetiivari otti vastaan Lasipaviljongissa vietettyjen syntymäpäiväjuhlien vieraita. Puitteet ovat kunnossa myös päärakennuksen salin puolella.


Päärakennuksessa on kymmenkunta vierashuonetta ja kun pihapiirin majoitusmahdollisuudet laskee mukaan, löytyy kartanolta lähes kuusikymmentä vuodepaikkaa. Tilavat huoneet on sisustettu kartanomiljööseen sopivalla tavalla.


Kartano sijaitsee rauhallisessa ympäristössä peltojen ja metsiköiden ympäröimänä. Päärakennus valmistui vuonna 1918 tulitikkutehtailija Herman Holmbergin kodiksi, minkä jälkeen kartano on kuulunut vuorollaan Mäntsälän kunnalle, Helsingin kaupungille sekä muutamalle eri yksityishenkilölle.


Toisen maailmansodan vuosina täällä toimi kenttäsairaala ja Helsingin olympialaisten aikaan pääkaupungin alkoholistit lähetettiin maailman katseiden ulottumattomiin Hirvihaaraan. Tuolloin perustettu miesten vanhainkoti jatkoi lopulta Hirvihaarassa vuoteen 1989. Hotellitoiminta aloitettiin suuritöisen remontin jälkeen muutamaa vuotta myöhemmin.


Kävimme tutustumassa myös vasta avautumassa olevaan Hotelli Kartanon Meijeriin, joka sijaitsee aivan Mäntsälän keskustassa. Hirvihaaran kartanon sisarhotelli on remontoitu yli satavuotiaan meijerirakennuksen toiseen kerrokseen.


Uutuuttaan hohtavat kymmenen vierashuonetta näyttävät miellyttävän tilavilta. Sisustus on tyylikkään hillitty ja rakennuksen pitkää historiaa kunnioittava. Näkymä marketeille ei ole yhtä romanttinen kuin kartanolla, mutta toisaalta kaikki keskustan palvelut ovat käden ulottuvilla.


On mielestäni arvokasta, että perinteikkäitä rakennuksia remontoidaan uusiokäyttöön ja luodaan samalla mielenkiintoisia tarinoita. Meijerihistoria tekee tästäkin talosta entistä houkuttelevamman majoituskohteen. Jään innolla odottamaan muiden samaan pihapiiriin suunniteltujen hankkeiden toteutumista.


Mäntsälän blogitapahtuma onnistui erinomaisesti ja sitä on muisteltu osanottajien kesken hymyssä suin. Lähimatkailu todellakin kannatti jälleen kerran. Jouduin siis jättämään jälkimmäisen päivän ohjelman väliin, mutta kuulemani mukaan myös Sepänmäen käsityömuseo sekä historiaa huokuva Sälinkään kartano olivat retkeläisten mieleen. Niistä löytynee lähiaikoina juttuja muista blogeista.


Kiitän Elämyksen Taikaa, Panimo Kiiskeä sekä Hirvihaaran kartanoa erinomaisesta yhteistyöstä sekä huikeita matkabloggaajia hyvästä seurasta. Mukana olivat Cocoa etsimässä, Live now – dream later, Lähtöselvitetty, Maa Quzuu, Maailman äärellä, Suunnaton, Tasty Travelissimo, Toisiin maisemiin ja Unelmatrippi.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
Kommentoi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suomi

Sähkömaastopyöräilyn iloa Ahvenistolla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävin alkuviikosta kaverini Juhanin kanssa kokeilemassa ensi kertaa sähköpyöräilyä. Paikkana oli Hämeenlinnan Ahvenisto, joka on kuin kesäinen keidas kirkasvetisine järvineen ja metsäisine harjuineen. Nautimme pyöräilyn lisäksi rantasaunan löylyistä.

Kaupallisessa yhteistyössä Ahveniston Toimintapuisto

Sain keväällä yhteydenoton Ahveniston Toimintapuistosta, jossa oli huomattu parin vuoden takainen juttuni keväisestä retkestä paikalliselle luontopolulle. Sovimme että palaan kauniiseen ympäristöön kokeilemaan tämän kesän uutuutta, vuokrattavana olevia sähkömaastopyöriä. Olin retkestä jo etukäteen innoissani, koska tiesin Hämeenlinnan luonnon kauniiksi, enkä ollut koskaan aiemmin kokeillut sähköpyörää.

ahvenisto_08 (2)

Sähköpyörien suosio on kovassa nousussa ja niitä on ollut vuokrattavana useammassa paikassa kotimaanmatkojemme varrella. Kerran Keski-Suomessa olin jo tekemässä varaustakin, mutta silloin suositut menopelit oli varattu loppuun. Tavallinen maastopyöräily on minulle tuttua puuhaa, joten luonnossa pyöräily tuntuu luontevalta. Nyt apuna on kuitenkin sähkö, joka suorastaan nykäisee ensikertalaisen pyörän matkaan.

ahvenisto_13 (2)

Käymme aluksi läpi sähköpyörien tekniikkaa Ahveniston Toimintapuiston puistopäällikön Aatun kanssa ja kuuntelemme asiantuntevat vinkit seudun parhaista pyöräilyreiteistä. Päätämme hetken pohdinnan jälkeen suunnata Toimintapuiston nettisivuilta löytyvälle esimerkkireitille, joka vie Hämeenlinnan tunnetuimpien nähtävyyksien äärelle. Pyörässä on kiinnike matkapuhelinta varten, jolloin kännykän käyttäminen navigaattorina on sujuvaa. Mainittu esimerkkireitti löytyy maksuttomasti Komoot-sovelluksesta.

ahvenisto_04 (2)

Sähkölle tulee käyttöä heti retken alussa, kun nousemme jyrkkää mäkeä pitkin maauimalan kulmalta Ahveniston harjulle. Sähkön tuoma apu jopa yllättää ensikertalaisen, sillä mäki taittuu hämmästyttävän kevyesti, kunhan vain muistaa polkea taukoamatta. Hyväkuntoinen pyöräilijä pärjäisi täällä pelkillä lihasvoimilla, mutta satunnaiselle polkijalle sähköavusteinen pyörä tekee haastavastakin reitistä miellyttävän. Isotkaan ylämäet eivät tunnu liian raskailta ja samalla kilometrimäärää on helppo venyttää entistä pidemmäksi.

ahvenisto_09 (2)

Sähköpyörään totuttelussa menee pieni hetki, sillä vaihteille on käyttöä sähköavustuksesta huolimatta. Esimerkiksi ennen jyrkkää ylämäkeä on hyvä valita tavallisen polkupyörän tavoin riittävän pieni vaihde, jotta eteneminen sujuu jouhevasti. Myös sähköavustuksen voimakkuutta voi säätää itse.

ahvenisto_24

Ahveniston Toimintapuistosta vuokrattavat pyörät ovat täysjousitettuja GasGas eMTB Trail 2.0 -sähkömaastopyöriä. Runkokokoja on tarjolla kaksi, M ja L. Kypärä kuuluu tietenkin hintaan ja mukana on myös lukko, jos matkan varrella tekee mieli pysähtyä vaikkapa kahville. Pyörän vuokrahinta kolmelta tunnilta on 49,90 euroa ja lisätunteja voi varata kymmenen euron hintaan. Vuokraaminen onnistuu Toimintapuiston nettisivujen kautta.

ahvenisto_21

Ahveniston harjut ja metsät muodostavat upean ulkoilualueen, jossa kelpaa liikkua niin kävellen kuin pyöräillenkin. Ajelemmekin aluksi metsäpolkuja edestakaisin ihan vain siitä ilosta, että saamme nauttia näissä maisemissa ylä- ja alamäistä vankkatekoisten pyörien selässä. Risuista tai männynkävyistä ei tarvitse suuremmin välittää, sillä maastopyörien renkaat on tehty rullaamaan luonnon keskellä.

ahvenisto_12 (2)

Lähdemme vähitellen seuraamaan etukäteen suunniteltua reittiä. Se vie meidät pian Ahveniston hylätyn hyppyrimäen juurelle. Karu betonitorni on kuin muinainen luuranko, joka kohoaa korkealle metsän yläpuolelle. Hyppyrin juurelta alastulorinteelle päin katsellessa ei voi kuin ihmetellä mäkihyppääjien rohkeutta. Tämä ei ollut edes kovin suuri mäki, sillä Vesa Hakalan leiskauttamaksi mäkiennätykseksi jäi 82 metriä.

ahvenisto_14 (2)

Hyppyrimäen vierestä avautuu maisema Ahveniston moottoriradalle ja kauempana levittäytyville metsäalueille. Suomen vanhin toiminnassa oleva moottorirata avattiin vuonna 1967, jolloin Formula 2 -kisassa nähtiin monta F1-luokan legendaarista maailmanmestaria. Jack Brabhamin, Graham Hillin, Niki Laudan, Jim Clarkin ja Jochen Rindtin jälkeen radalla ovat kurvailleet tietenkin kaikki maineeseen nousseet kotimaiset kilpa-ajajat.

ahvenisto_01 (2)

Laskettelemme alas harjulta ja päädymme Hämeenlinnan päällystetyille kaduille. Seurailemme hetken Hämeen Härkätietä ja saavumme Vanajaveden rannalle. Pian edessämme kohoaa komea Hämeen linna, joka on vartioinut ympäristöä jo keskiajalta lähtien. Katselemme ohimennen myös viereisen Museo Militarian pihalle kerättyjä tykkejä ja panssarivaunuja.

ahvenisto_23

Jatkamme matkaa Vanajan rantareittiä seuraten. Hämeenlinnan suosituin lenkkeilypolku kiertää tasaisia rantoja seuraillen kauniin vesialueen ympäri. Olen tehnyt tämän kierroksen muutamia vuosia sitten vaimon kanssa kävellen ja olen ehkä hämeenlinnalaisille hieman kateellinen tällaisesta ulkoilumahdollisuudesta aivan kaupungin keskustassa. Sähköpyörällä matka jatkuu joutuisasti kohti Aulankoa.

ahvenisto_07 (2)

Retkipäivämme sää näyttää arvaamattomalta, mutta navakoista tuulenpuuskista ja synkistä pilvistä huolimatta sadekuurot eivät pääse yllättämään. Aurinkokin ilmestyy päivän edetessä näkyviin yhä useammin. Saamme todeta, että sähkön voimalla jopa vastatuuleen pyöräily onnistuu ilman ylimääräisiä ponnistuksia. Emme pidä erityisen kovaa vauhtia, mutta parinkymmenen kilometrin tuntinopeus pysyy yllä kuin huomaamatta.

ahvenisto_11 (2)

Valmiiksi valittu reitti kulkee Aulangolla päällystettyjä teitä pitkin. Suunnistamme kohti Aulangon näkötornia, jossa käyntiä olen suunnitellut jo useamman vuoden ajan. Nyt tilaisuuden koittaessa lukitsemme pyörät ja kiipeämme portaita pitkin vuonna 1907 valmistuneen graniittitornin huipulle. Pidän rakennuksen linnaa muistuttavista sisätiloista ja kattotasanteelta kelpaa ihailla maisemaa joka suuntaan.

Näkymät lienevät parhaimmillaan kirkkaammalla säällä, mutta saamme nytkin hyvän käsityksen kansallismaisemasta, joka kuulemma inspiroi Hämeenlinnassa syntynyttä Jean Sibeliusta. Järviä ja silmänkantamattomiin jatkuvia metsiä katsellessa mielessä alkavatkin soida Finlandian mahtipontiset sävelet. Tänne olisi hauska palata joskus ruska-aikaan, kun metsien vihreys vaihtuu monipuolisempaan väriloistoon.

ahvenisto_10 (2)

Aulangon maisemista voi nauttia myös nousematta torniin, sillä sen juurelta aukeaa komeita näkymiä kantahämäläiseen luontoon. Näkötornin vieressä toimii perinteikäs Aulangon Tornikahvila, jonne emme kuitenkaan tällä kerralla poikkea. Lähdemme tornin juurelta paluumatkalle Ahveniston suuntaan. Emme noudata orjallisesti kartan ohjeistamaa reittiä, vaan poikkeamme välillä pienemmille metsäpoluille, joissa maastopyörät pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

ahvenisto_03 (2)

Päädymme rautatiesillan ylitettyämme paikallisille asuinalueille, joilta löytyy miellyttäviä kevyen liikenteen väyliä. Kaupunkiosuuden jälkeen on mukava palata takaisin Ahveniston metsiin. Pysähdymme hetkeksi idylliselle Kahtoilammelle, jossa on pieni uimaranta. Emme kuitenkaan pulahda veteen, sillä haluamme nauttia vielä hetken pyöräilystä Ahveniston harjumaisemissa.

ahvenisto_20

Aurinko lämmittää ja houkuttelevia metsäpolkuja lähtisi useampaankin suuntaan. Kolme tuntia on kulunut hämmästyttävän nopeasti. Valokuvaustauot hidastivat matkantekoa jonkin verran, mutta ehdimme silti nähdä ja kokea paljon.

ahvenisto_22

Kiertämämme reitti oli erinomainen johdatus koko Hämeenlinnan tarjontaan ja sisälsi paljon mielenkiintoista nähtävää. Pidin kaikesta huolimatta eniten reitin metsäosuuksista, joten jos palaan samoissa merkeissä Hämeenlinnan maisemiin, haluaisin keskittyä entistä enemmän maastossa pyöräilyyn. Ahveniston mäkiä voisi polkea niin kauan kuin jalat ja akku kestävät, tai sitten suunnata Aulangon maastopyöräreitille tai Turengin Kalpalinnaan. Hyviä vaihtoehtoja riittää.

ahvenisto_15 (2)

Meitä odottaa pyöräretken päätteeksi rantasauna, joka on saatavilla omaan käyttöön 40 euron tuntihintaan. Varausten tekeminen onnistuu kätevästi Ahveniston Toimintapuiston nettisivuilta. Lauteille mahtuisi kerralla jopa kahdeksan ihmistä ja löylyt tuntuvat miellyttävän pehmeiltä, vaikka eivät ihan omalle rakkaalle mökkisaunalle pärjääkään.

ahvenisto_06 (2)

Sauna tuntuu täydelliseltä ohjelmanumerolta useamman tunnin ulkoilun jälkeen. Terassilla kelpaa vilvoitella ja käydä läpi päivän pyöräretkeä. Tilaussaunan alapuolella on erilliset pukutilat avanto- ja kesäuimareille, joiden kanssa saunan laituri on yhteiskäytössä. Kirkkaaseen veteen pääsee siis pulahtamaan heti saunan edustalta.

ahvenisto_17

Rantasaunalta on vain lyhyt kävelymatka takaisin uimarannalle ja kahvilaan. Aurinkoinen Ahvenisto näyttää täydelliseltä paikalta kesäpäivien viettämiseen ja siellä riittää liikunnallista tekemistä koko perheelle.

ahvenisto_18

Uimarannan lisäksi polskimaan pääsee historiallisessa maauimalassa, joka valmistui vuoden 1952 olympialaisten nykyaikaista viisiottelua varten. Muitakin vesiurheilumahdollisuuksia löytyy, sillä järvelle voi vuokrata SUP-laudan.

ahvenisto_16

Uimarannan vieressä on perheen pienimmille sopiva mukavankokoinen leikkipuisto. Kouluikäiset ja sitä vanhemmat hurjapäät voivat koetella rohkeuttaan seikkailupuisto Flowparkissa, jonka korkeimmat radat kulkevat yli kahdenkymmenen metrin korkeudessa. Rauhallista menoa kaipaaville on tarjolla luontopolku sekä muita ulkoilureittejä.

ahvenisto_05 (2)

Parin kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta sijaitseva Ahvenisto sopii päiväretkikohteeksi vaikkapa pääkaupunkiseudulta tai Tampereelta päin saapuville. Ahvenisto on nyt parin vierailun perusteella tehnyt minuun suuren vaikutuksen ja olen vakaasti sitä mieltä, että kyseessä on kappale kauneinta Suomea.

Jatka lukemista

Suomi

Hiihtoloma Syötteen laduilla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vietimme hiihtolomaviikon tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla Syötteen maisemissa. Suomen eteläisimmän tunturin ympärillä kelpasi sivakoida mukavilla laduilla ja nauttia luonnon rauhasta.
  
Iso-Syöte valikoitui tämän talven hiihtokohteeksi paristakin syystä. Luvassa oli houkuttelevia latuja, meille kokonaan uusi kohde sekä Lapin hiihtokeskuksiin verrattuna siedettävämpi ajomatka, vaikka sitä kertyykin pääkaupunkiseudulta noin yhdeksän tuntia. Matkan varrella yöpyminen helpottaa urakkaa huomattavasti. Autojunaakin olisimme voineet harkita, elleivät ne olisi olleet suunnitelmia tehdessämme loppuunmyytyjä. Oulusta ajaa Pudasjärven kaupunkiin kuuluvalle Iso-Syötteelle vajaassa kahdessa tunnissa, ja Oulun seudulta saapuvat ihmiset muodostavatkin merkittävän osan hiihtokeskuksen kävijäkunnasta.   

syote_24

Iso-Syöte vaikuttaa hyvässä nosteessa olevalta paikalta, jonka suosio saattaa tulevina vuosina kasvaa. Toiminta on silti suurimpiin hiihtokeskuksiin verrattuna melko pienimuotoista ja saammekin nauttia myös kaipaamastamme luonnon rauhasta. Meillä on nyt kokemusta kahdeksasta Lapin, Pohjois-Pohjanmaan tai Kainuun hiihtokeskuksesta ja Iso-Syöte nousi ehdottomasti suosikkiemme joukkoon.

syote_21

Syötteen ladut täyttävät odotukset, sillä noin 120 kilometrin laajuinen verkosto on mukavan monipuolinen ja reitit sopivat hyvin myös satunnaiselle harrastajalle, joka ei kaipaa erityisen rankkoja kuntoratoja. Haastavia latuprofiilejakin Iso-Syötteeltä toki löytyy, jos lähtee kiipeämään tunturin rinteelle.

syote_23

Leppoisaan menoon sopii noin yhdeksän kilometrin mittainen kierros Iso-Syötteen tunturin ympäri. Pääsemme vuokramökin pihalta suoraan tälle lenkille, joka tuleekin tehtyä useampaan kertaan myös lasten kanssa. Tunturin länsireunalla on yksi pitkähkö nousu ja lasku, mutta nekään eivät ole erityisen jyrkkiä.

syote_26

Tunturikierroksen lisäksi latuverkosto palvelee parhaiten kaltaisiani hiihtäjiä, jotka suksivat mielellään noin parinkymmenen kilometrin mittaisia leppoisia lenkkejä. Tarjolla on luonnon rauhaa ja erämaahenkisiä maisemia, eikä Etelä-Suomen hiihtolomaviikollakaan ole ruuhkaa. Maisemat muistuttavat näillä Koillismaan seuduilla Lappia, vaikkei niin pohjoisessa ollakaan. 

syote_13

Iso-Syötteen tunturin kiertävältä reitiltä voi jatkaa etelään Pytkyn lenkille. Kahdeksan ja puolen kilometrin mittaisella kierroksella ei ole valtavia korkeuseroja. Metsämaisemasta sukelletaan välillä avaralle suolle ja reitillä on muutenkin riittävästi vaihtelua.

syote_12

Kierroksen varrelle osuu myös Pytky Café, jonka kodikkaissa tiloissa voi nauttia vaikkapa kuumaa mehua ja maukkaita munkkeja. Kahvilan pihapiirissä on pari poroa ja läheisessä Naamankajärven rannassa saunan lisäksi avanto sekä majoituskäytössä oleva lasi-iglu.

syote_20

Maisemiltaan mielenkiintoisin alue löytyy latuverkoston pohjoisosasta, kun lähdetään Syötteen luontokeskukselta pohjoiseen päin. Täällä liikutaan suurimmaksi osaksi Syötteen kansallispuiston alueella.

syote_19

Hiihtelen näissä maisemissa vaimon kanssa kirkkaassa auringonpaisteessa ja toisena päivänä yksikseni lumipyryssä, jolloin näkyvyys on huomattavasti heikompi.

syote_22

Latujen varsilla on upeasti lumen peittämää metsää sekä toisinaan myös avaria suomaisemia. Välillä voi pysähtyä vain kuuntelemaan hiljaisuutta. Täällä saa hengittää raikasta ilmaa, joka on oksilta riippuvan naavan määrästä päätellen hyvinkin puhdasta.

syote_25

Tuntuu hyvältä olla täällä suomalaisen luonnon keskellä. Vaikka reissaankin mielelläni maailman metropoleissa, on valtavan hienoa rauhoittua välillä kotimaan maisemissa ja ymmärtää omien juurien olevan syvällä tässä maassa.

syote_18

Tarkoituksenamme on hiihtää vaimon kanssa Toraslammelle saakka, mutta päätämmekin kääntyä hieman ennen perille pääsemistä Ahmatuvan suuntaan, jotta ehdimme latukahvilaan ennen sulkemisaikaa. Muuten hyvinkin tasainen reitti muuttuu ylämäeksi, joka on tosin täältä Toraslammen suunnasta huomattavasti loivempi kuin Koiratuvalta kuvassa näkyvälle Ahmatuvalle nouseva mäki.

syote_17

Erämaakahvila Ahmatuvan herkut lämmittävät ja antavat voimia paluumatkalle. Ahmatupa on myös vuokrattavissa yöpymistä varten.

syote_11

Käännyn sillä lumipyryisemmällä retkelläni kansallispuistosta Koiratuvan ohitse kohti Pikku-Syötettä. Taival alkaa tuntua raskaalta, vaikka matkan varrella on vain pari kunnon ylämäkeä. Suksi ei vaan oikein luista, tuuli puhaltaa latua umpeen ja nälkäkin alkaa jo kurnia. Pelastus löytyy tällä kerralla Pikku-Syötteen hiihtokeskuksen kahvilasta, joka toimii rinteiden alapuolella. Onneksi hiihdän viikon päätteeksi vielä kerran yksikseni Iso-Syötteen ympäri ja saan todistettua itselleni pystyväni yhä reipasvauhtiseen hiihtoon jopa ilman latukahviloissa pysähtelyä.

syote_27

Vaikka hiihtelinkin viidessä päivässä hieman yli sata kilometriä, jäi monta latua vielä kokeilematta. Osa kansallispuiston alueella kulkevista laduista jäi seuraavaan kertaan ja Pytkynharjun eteläpuolella olisi tarjolla myös Naamangan kierros. Lisäksi Pikku-Syötteen suunnalla kiertää jonkin verran lyhyehköjä latuja, joille emme nyt ehtineet. Se tuli kyllä testattua, että hiihtäminen Iso-Syötteeltä Pikku-Syötteelle on suurimmaksi osaksi melkoista ylämäkeä ja paluumatka tietenkin vauhdikasta alamäkeä. Reittikarttaan ja tarkempiin latutietoihin voi tutustua Syötteen virallisilla nettisivuilla.

syote_14

Syötteen matkailun keulakuvana paistattelee seudun komeimmalle paikalle rakennettu Tunturihotelli Iso-Syöte. Hotelli on toiminut tunturin laella 1980-luvulta lähtien, mutta se kunnostettiin entistä ehommaksi joulukuussa 2018 sattuneen tulipalon jälkeen. Rakennuksesta löytyy kylpyläosasto sekä kansainvälisestikin ylistettyjä luksussviittejä, mutta meille riittää ateria Hilltop-ravintolan ikkunapöydässä. Suosittelen ainakin sesonkiaikaan pöytävarauksen tekemistä etukäteen.  

syote_15

Syön Hilltopissa Pohjois-Suomen matkoihin lähes pakollisena kuuluvan poronkäristyksen, joka onkin varsin maukasta. Ensi kerralla saattaisin maistaa anopin kovasti kehumaa nieriää. Ravintolassa voisi nauttia myös vaikka kolmen ruokalajin menun suositusviineineen.

syote_28

Ihailemme pöydästämme komeaa näkymää illan mittaan hämyiseksi muuttuvaan ympäristöön. Myös tyylikkään hotellin aula- ja ravintolatilat miellyttävät silmää. Uskoisin hotellihuoneiden olevan yhtä viihtyisiä ja ainakin maisemat ovat kohdallaan. 

syote_06

Iso-Syötteen huipulla kannattaa ehdottomasti käydä seudun parhaiden maisemien vuoksi, vaikkei laskettelu tai hotelliin majoittuminen kuuluisikaan matkaohjelmaan. Ylös pääsee niin autolla, kävellen kuin hiihtäenkin. Käymme tunturin laella pariin kertaan ja saamme ihailla satumaisen upeita tykkylumipuita.

syote_08

Näkymä on parhaimmillaan, kun auringonlasku kultaa taivaan ja saa hanget kimaltamaan. Lomaviikkoomme osuu harmillisesti vain pari aurinkoista päivää, mutta sekin on enemmän kuin joillakin toisilla talvilomilla. 

syote_04

Laskettelua ei tullut kokeiltua tälläkään reissulla, mutta asian voisi ottaa harkintaan mahdollisella seuraavalla kerralla. Iso-Syötteen rinnevalikoimasta löytyy käsittääkseni mukavasti myös lapsille ja aloittelijoille sopivia vaihtoehtoja, eivätkä hissijonot näyttäneet ohimennen katsottuna pitkiltä. Eturinteiden vieressä toimiva Lumimaa on perheille suunniteltu alue, josta löytyy kolme loivaa rinnettä sekä pulkkamäki.

syote_16

Muutaman kilometrin päässä Iso-Syötteeltä sijaitseva Pikku-Syöte on pieni hiihtokeskus, josta löytyy lisää helppoja rinteitä. Pikku-Syötteellä toimii myös nuorisokeskus, jossa järjestetään monenlaista leiritoimintaa.

syote_09

Vaikka emme laskettelemaan lähdekään, ehdimme pariin kertaan Iso-Syötteen rinteiden juurella toimivaan Wohvelikahvila Jäkälään. Pienessä lämminhenkisessä kahvilassa on vilkkaimpaan aikaan ahdasta, mutta herkulliset vohvelit vievät kielen mennessään.

syote_03

Kahvilan tuntumassa voi tavata myös poroja. Laskettelukeskuksen lemmikkiporot Musti ja Lysti päivystävät omassa aitauksessaan läpi talvisesongin. Näemme myös Pytky Ranchin paikalle järjestämät porot, joiden kyydissä voi joinakin hiihtolomapäivinä tehdä muutaman sadan metrin rekiajelukierroksen.

syote_10

Syötteen kansallispuiston laidalta löytyvä luontokeskus on kiva vierailukohde, jossa kannattaa piipahtaa. Luontokeskuksella on oma parkkipaikka, mutta Iso-Syötteen rinteiden juurelta pääsee perille myös mukavaa kävelytietä pitkin. Luontokeskuksessa on pieniä näyttelyitä, kahvila, infopiste sekä välinevuokraamo, josta löytyy vaikkapa fatbikeja tai lumikenkiä.

syote_07

Kansallispuistossa ja sen ympäristössä on runsaasti erilaisia kävelyreittejä, joista osa on kuljettavissa ympäri vuoden. Me keskityimme nyt pelkästään hiihtämiseen, mutta moni on lähtenyt myös patikoimaan. Yksi suosituimmista talvireiteistä on luontokeskukselta lähtevä Teerivaaran kierros, josta voi lukea lisää Matkalla missä milloinkin -blogista

syote_02

Huolella hoidetut ja sopivan vaihtelevat ladut tekivät meihin suuren vaikutuksen. Iso-Syötteen valttikortteihin kuuluvat latujen lisäksi puhdas luonto sekä Lapin kohteita lyhyempi ajomatka.

syote_01

Myös alueen rauhallisuus miellyttää, joskin palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien määrässä Syöte häviää monelle suuremmalle keskukselle. Olisimme voineet lähteä esimerkiksi keilahalliin tai luistinradalle, jos sellaisia olisi ollut tarjolla. Aika kului silti oikein hyvin näinkin, eikä vierailu toivottavasti jäänyt viimeiseksi. Iso-Syöte nousi nimittäin aivan kärkisijoille mietittäessä mihin käymistämme talvikohteista voisimme palata suksimaan toisenkin kerran.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja