Seuraa somessa

Englanti

Ensikosketus Birminghamiin

Julkaistu

-

Englannin toiseksi suurin kaupunki Birmingham toimi hyvänä välietappina maaliskuisen jalkapallomatkan varrella. Pelit jäivät tässä kaupungissa tällä kertaa näkemättä, mutta ehdimme saada jonkinlaisen käsityksen Birminghamista.

Matkaohjelmaamme kuuluu edellisessä jutussa kuvailtu ottelu Wolverhamptonissa, joka sijaitsee aivan Birminghamin kyljessä samalla metropolialueella. Yli miljoonan asukkaan Birmingham kuulostaa Wolverhamptonia kiinnostavammalta tutustumiskohteelta, joten päätämme yöpyä siellä, vaikka emme tiedä tästäkään kaupungista juuri mitään.

birmingham_25


Ehdimme kaverini Teron kanssa perille perjantai-illan hämärtyessä, jolloin meille jää vielä muutama tunti aikaa Birminghamiin tutustumiseen. Ehdimme kierrellä kaupungilla pari tuntia myös lauantai-iltapäivänä, ennen kuin lähdemme paluumatkalle Lontooseen. Yhdensuuntaisen junalipun saa edullisimmillaan 20 punnalla, jolloin matka-aika Lontooseen on noin kaksi ja puoli tuntia. Tarjolla on myös kalliimpia junia, jotka taittavat matkan lähes puolta nopeammin.


birmingham_01

New Streetin rautatieasema ja Ozzy the Bull

Lontoon-junat saapuvat viime vuosikymmenellä uudistetulle Birmingham New Streetin asemalle. Britannian vilkkain Lontoon ulkopuolinen rautatieasema vaikuttaa toimivan matkustajien kannalta erinomaisesti. Saman katon alla voi siirtyä suureen Bullring & Grand Central -ostoskeskukseen. Kompleksiin kuuluu esimerkiksi Selfridges-tavaratalo. Myös heti rautatieasemalla on runsas valikoima erilaisia ravintoloita.

birmingham_02


Siistin ja modernin aseman varsinainen nähtävyys on valtava mekaaninen härkä nimeltä Ozzy the Bull. Rockhenkinen hahmo on nimetty Birminghamin oman musiikkilegendan Ozzy Osbournen mukaan. Härkä rakennettiin vuoden 2022 Kansanyhteisön kisojen avajaisia varten ja se on sittemmin löytänyt pysyvän kodin New Streetin asemalta. Ozzy havahtuu kerran tunnissa, vartti tasatunnin jälkeen, jolloin sen silmät syttyvät kiilumaan ja otus kääntelee päätään eri suuntiin.


birmingham_20

Viihtyisä kanava-alue

Majoitumme aseman vieressä sijaitsevaan Holiday Inniin ja lähdemme pian suunnistamaan kohti Birminghamin viehättäväksi mainittua kanava-aluetta. Päädymme matkan varrella hieman kolkolle alueelle, kunnes edessämme välkkyy iltavalaistu kanava.

birmingham_24


Kanavan reunustama eloisa alue tunnetaan nimellä Brindleyplace. Seudun arkkitehtuuri on sekoitus vanhoja kauniita tiilitaloja sekä uutuuttaan kiiltäviä rakennuksia. Viihtyisää kanavan rantaa pitkin on mukava kävellä, vaikka valaistus onkin paikoitellen hieman hämyinen. Mietimme, kuinka usein joku öinen kulkija molskahtaa veteen.

birmingham_19


Seudulla on paljon erilaisia ravintoloita. Meillä alkaa olla jo kova nälkä ja perinteinen brittiläinen pubiruoka maistuisi mainiosti. Emme tee sen kummempaa taustatutkimusta, vaan astumme sisään sopivasti kohdalle sattuvaan Tap & Spileen.

birmingham_23


Pienessä kodikkaassa pubissa on sopivan väljää ja miellyttävä tunnelma. Asiakaskunnan ikähaarukka on suuri, sillä joukkoon mahtuu sekä iltaa aloittelevia nuoria että viinilasillisistaan nauttivia harmaantuneita pariskuntia. Fish and chips on hieman mauton verrattuna joihinkin aiemmin syömiini vastaaviin annoksiin, mutta vie kyllä nälän sopivasti.

birmingham_16


Jatkamme matkaa kanavan rantaa pitkin ja saavumme pian entistä vilkkaammalle alueelle. Portaat ylös nousemalla pääsee varsinaiseen ravintolakeskittymään, jossa perjantai-iltaa vietetään toinen toistaan kovemmalla soivan musiikin tahdissa. Nuorisobaarien jytke ei ole meitä varten, joten siirrymme pian sivummalle.

birmingham_18


Käväisemme ohimennen Brindleyplacen Central Square -aukiolla, joka näyttää näkemissäni kesäisissä kuvissa tyylikkäältä. Vesielementit ja puut pääsevät varmasti paremmin oikeuksiinsa aurinkoisella säällä.

birmingham_15


Siirrymme viileästä illasta Malt Housen suojiin. Suuri pubi vaikuttaa viihtyisältä. Televisioissa pyörii lähetys aivan naapurissa monitoimihalli Arena Birminghamissa pelattavasta All England -sulkapalloturnauksesta. Arvostettu kilpailu on houkutellut Birminghamiin sulkapallon ystäviä ympäri maailman, mutta tapahtuma jää nyt meiltä väliin. Aivan samoilla kulmilla on myös pari mahdollisesti perhematkailijoita kiinnostavaa kohdetta, nimittäin Legoland Discovery Centre sekä Sea Life -ketjun akvaario.

birmingham_17


Malt House on siisti paikka, jossa on varsin laaja juomalista. Keittiö on jo sulkeutunut, mutta emme onneksi kaipaakaan enää syötävää. Ilmapiiri on sopivan rauhallinen, vaikka perjantai-iltaa eletäänkin. Nautimme juomista ja muistelemme menneitä, kunnes palaamme kanavaa seuraavalle kävelytielle.

birmingham_21


Yksi kanavan ylittävistä silloista on Birminghamin maineikkaimmalle heavy metal -yhteelle omistettu Black Sabbath Bridge. Sillalla on normaalisti Ozzyn ja bändin muiden jäsenien kuvilla koristeltu penkki, mutta se on matkamme aikaan paikallisella verstaalla kunnostettavana.


birmingham_12

Centenary Square

Black Sabbath Bridgen ympärillä on useita meluisia baareja. Jatkamme Birminghamin sinfoniatalon ohitse Centenary Squarelle, jossa huomaamme näyttävästi kullatun patsaan. Birminghamin kolme seppää Matthew Boulton, James Watt ja William Murdoch ovat jättäneet jälkensä historiaan alueen teollisuuden ja erityisesti höyrykoneiden kehittäjinä. Tuntemamme tehon yksikkö watti on saanut nimensä juuri James Wattin mukaan.

birmingham_11


Centenary Squaren laidalla näkyy merkittäviä rakennuksia, kuten teatteritalo The Rep sekä Euroopan suurimmaksi julkiseksi kulttuuritilaksi mainittu Birminghamin kirjasto. Kymmenisen vuotta sitten valmistunut kirjasto näkyy kauas ja sitä pidetään uudistuvan Birminghamin symbolina.


birmingham_14

Birminghamin Chinatown

Meillä ei ole tarkempia suunnitelmia, vaan tällä kerralla minäkin tutustun itselleni uuteen kaupunkiin sattumanvaraisesti vaeltelemalla. Ajaudumme takaisin aseman suuntaan, minkä jälkeen kirkkaat värivalot houkuttelevat kohti seuraavaa illanviettoaluetta. Korttelit paljastuvat paikalliseksi Chinatowniksi.

birmingham_10


Kiinalainen kaupunginosa sai virallisen nimensä 1980-luvulla, mitä ennen alueelle oli muuttanut kiinalaistaustaista väestöä jo parin vuosikymmenen ajan. Vilkasta aluetta sävyttävät monet kiinalaiset ravintolat ja kaupat sekä suosittu Hippodrome-teatteri.

birmingham_13


Chinatownin yöelämän keskus on The Arcadian -rakennuskompleksi, jonka baarit huudattavat ämyreitään kilpaa keskenään. Tämä kohde sopisi tanssilattialle mieliville bilehileille, mutta me katsomme parhaaksi poistua takavasemmalle.


birmingham_06

Historiallinen Jewellery Quarter

Lähdemme varhain lauantaiaamuna Birminghamista junalla Wolverhamptoniin jalkapallo-otteluun ja palaamme iltapäivällä takaisin West Midlands Metro -nimisellä pikaraitiovaunulla. Lipun voi ostaa mobiilisovelluksella tai perinteiseen tapaan vaunussa päivystävältä rahastajalta. Raitiovaunu on huomattavasti junaa hitaampi, mutta sillä on pysäkkejä eri puolilla kaupunkia. Päätämme jäädä kyydistä Jewellery Quarterin kohdalla.

birmingham_26


Birminghamin Jewellery Quarter on historiallinen kaupunginosa, joka tunnetaan korutuotannon keskuksena. Alueen kulta-aikaa elettiin juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa, jolloin koruala työllisti täällä kymmeniätuhansia ihmisiä. Sota-aikaan tuotettiin kunniamerkkejä, sotilaspukujen nappeja ja muuta aiheeseen liittyvää, mutta 1930-luvun lama iski Jewellery Quarteriin rajusti.

birmingham_09


Jewellery Quarter on noussut vähitellen uuteen kukoistukseen. Aiemmin pelkästään korujen tuotantoon keskittyneen alueen ensimmäiset kuluttajille suunnatut kaupat avattiin 1970-luvun lopulla ja Jewellery Quarterissa on nykyään yli sata koruliikettä. Jewellery Quarter mainitaankin Euroopan suurimpana korukaupan keskuksena ja siellä valmistetaan yhä merkittävä osa Britanniassa tuotettavista koruista. Aluetta kehitetään myös jonkinlaiseksi luovien alojen keskukseksi.

birmingham_08


Lähdemme kävelemään aluetta halkovaa pääkatua pitkin keskustan suuntaan ja ohitamme vanhan Brookfieldsin hautausmaan. Kyseessä ei ole mikään erityinen nähtävyys, mutta näemme paljon komeita sammaloituneita hautakiviä.

birmingham_07


Jewellery Quarterin tärkeimpänä maamerkkinä voi pitää liikenneympyrän keskellä komeilevaa Chamberlain Clockia. Kello on peräisin 1900-luvun alusta ja se on nimetty paikallisen poliitikon Joseph Chamberlainin mukaan. Vieressä toimii tyylikäs Rose Villa Tavern -pubi. Jewellery Quarter tunnetaan nykyään korujen lisäksi myös monista ravintoloistaan ja eloisista baareistaan.


birmingham_03

Maaliskuisen Birminghamin kirsikankukat

Kanava-alue on omien vähäisten kokemustemme perusteella Birminghamin parasta antia, joten käännymme jälleen seuraamaan vesiväylää. Sulkuporttien takaa löytyy hauskannäköisiä kapeita jokiveneitä. Löydämme pian itsemme jälleen Arena Birminghamin ja Malt House -pubin kulmalta.

birmingham_05


Löydämme sattumalta Oozells Squaren, jonka kirsikankukat ovat maaliskuun puolivälissä parhaimmillaan. Harmi vain, että harmaa taivas laimentaa väriloistoa. Taustalla kohoaa taidegalleria Ikon Gallery.


birmingham_04

Muuta koettavaa Birminghamissa

Vierailuaikamme miljoonakaupungissa on kovin lyhyt, joten meiltä jää monta kohdetta kokonaan näkemättä. Aivan ydinkeskustassa olisi keskeinen Victoria Square kaupungintaloineen ja suihkulähteineen. Kivenheiton päässä kaupungintalosta kohoaa Birminghamin katedraali. Tarjolla on myös kasvitieteellinen puutarha sekä useita museoita, joista Birmingham Museum & Art Gallery kuuluu arvostetuimpiin ja Thinktank soveltuu tieteestä ja tekniikasta kiinnostuneille. Myös linnamainen Aston Hall on museokäytössä. Komeaan rakennukseen liittyy paljon kummitustarinoita.

birmingham_28


Makean ystävien ykköskohde Birminghamissa on vuonna 1824 perustetun suklaayhtiön vierailukeskus Cadbury World, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta. Jos palaan joskus Birminghamiin, olisi kiinnostavaa tutustua myös Custard Factoryn luovaan keskukseen, joka ravintoloineen ja seinämaalauksineen muistuttaa käsittääkseni hieman Tallinnan Telliskiveä.

birmingham_27


Birmingham olisi helppo mahduttaa toisenkin jalkapallomatkan ohjelmaan, sillä mehän emme tällä kerralla edes käyneet kummankaan kaupungin oman joukkueen stadionilla. Sekä maineikas Aston Villa että vaatimattomammin menestynyt Birmingham City pelaavat jo 1800-luvun lopulla avatuilla omilla historiallisilla areenoillaan.

birmingham_29


Birmingham ei liene Britannian houkuttelevimpia matkakohteita, mutta jos tie jostain syystä vie West Midlandsin alueelle, saa miljoonakaupungissa kyllä helposti kulumaan päivän jos toisenkin. Kun muistelen Birminghamin kanavien rantoja sekä tutkin nyt jälkikäteen mitä kaikkea jäi näkemättä, alkaa palaaminen tuntua yllättävänkin houkuttelevalta. Eihän sitä tiedä, jos päätyisin Birminghamiin toisenkin kerran.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

Kommentit

  1. Birmingham on itselleni varsin vieras kaupunki. Brookfieldsin hautausmaa näyttää muuten hienolta, jos kaupungissa joskus tulee käytyä, niin pitää itsekin käydä siellä – vaikka ei kuuluisikaan ykkösnähtävyyksiin. Ja kanava-alue näyttää tietysti oikein kivalta.

    • Mika / Lähtöportti

      5.4.2024 at 19:24

      Voisin kuvitella, että Birmingham saattaa olla matkailumielessä jopa koko Länsi-Euroopan vähiten tunnettu miljoonakaupunki. Kanava-alue on kyllä mukava ja kaupunkia kiertelemällä saattaa löytää tuollaisia Brookfieldsin hautausmaan kaltaisia hienoja paikkoja.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Englanti

Pikainen paluu Lontooseen

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Käväisin maaliskuun puolivälissä jälleen Lontoossa, kun suuntasin kaverini Teron kanssa jalkapallomatkalle Englantiin. Valioliigaottelun näkeminen oli pääasia, mutta ehdimme nähdä sen lisäksi yllättävän paljon muutakin.

Lontoo tuntuu pari kuukautta aiemmin tehdyn matkan jäljiltä kovin kotoiselta. Terokin on käynyt Lontoossa pari kertaa, joten meillä ei ole suurta tarvetta suunnata tunnetuimmille nähtävyyksille. Saavumme kaupunkiin myöhään lauantai-iltana Birminghamista ja palaamme kotiin maanantaina, joten aikaa Lontoossa kiertelyyn ei jää tällä kerralla valtavasti. Ehdimme silti kokea monenlaista ja käydä parissa pubissakin. Suuntaamme esimerkiksi heti lauantai-iltana sopivasti kohdalle sattuneeseen The Hercules Pillarsiin, jossa vietetään Pyhän Patrickin päivän aattoa irlantilaisen kansanmusiikin ja tumman oluen merkeissä.


lontoo_0324_westham_astonvilla_3

Jalkapalloa London Stadiumilla, West HamAston Villa

Matkan teemana on jalkapallo, joten Lontoossa tärkeintä on päästä katsomaan kalenterissa olevaa West Hamin ja Aston Villan kohtaamista. Peli alkaa jo kahdelta sunnuntai-iltapäivällä, joten suunnistamme aamun sateen hälvetessä suoraan metrolla kohti Stratfordin asemaa ja London Stadiumia. Perille kannattaa saapua hyvissä ajoin pahimpien ruuhkien välttämiseksi ja toisaalta jalkapallotunnelmasta on mukava nauttia jo ennen peliä.

lontoo_0324_westham_astonvilla_5


London Stadium rakennettiin vuoden 2012 kesäolympialaisia varten, minkä jälkeen sitä on käytetty muun muassa jalkapallo-otteluiden, yleisurheilukilpailujen ja konserttien tapahtumapaikkana. West Ham pelaa London Stadiumilla nyt kahdeksatta kauttaan. Kapasiteetti on seuran aiempaan Upton Park -stadioniin verrattuna huomattavasti suurempi, mutta tunnelma kärsii kauas nurmesta jäävistä katsomoista. Lisäksi molemmissa päätykatsomoissa on suuret terassialueet, joita ei jalkapallo-otteluiden anniskelurajoitusten vuoksi voi kuitenkaan pelien aikana käyttää.

lontoo_0324_westham_astonvilla_2


Moni suomalainen jalkapallofani haaveilee Englannin Valioliigan otteluiden näkemisestä paikan päällä. Edellinen oma kokemukseni Lontoossa on Tottenhamin ottelusta vain paria kuukautta aiemmin. Lippujen saatavuus vaihtelee huomattavasti sen mukaan, minkä joukkueen kotiotteluun on pyrkimässä. Tässä suhteessa West Ham on helpoimmasta päästä, sillä ainakin piippuhyllyn paikkoja on monesti saatavilla ilman seuran jäsenyyden hankkimista. Lippujen ostaminen vaatii vain ilmaisen rekisteröitymisen West Hamin verkkosivuille. Otteluajankohdan lähestyessä tarjolle tulee myös kausikorttilaisten myyntiin vapauttamia ticket exchange -lippuja.

lontoo_0324_westham_astonvilla_4


Paikkamme ovat pitkän sivun keskellä ja näkymä kentälle on oikein hyvä, vaikka istummekin suuren stadionin ylimmällä rivillä. Kahden laadukkaan Valioliigajoukkueen tasainen kohtaaminen on viihdyttävää katseltavaa, joskin tunnelma jää edellispäivänä koettuun Wolverhamptonin spektaakkeliin verrattuna melko laimeaksi. Hienoimpia hetkiä koetaan heti joukkueiden astellessa kentälle, kun katsomossa kajahtaa West Hamin ikoninen tunnuskappale I’m Forever Blowing Bubbles. Ilmassa leijuvat saippuakuplat luovat kontrastia West Hamin maineelle karskien satamajätkien joukkueena. Kuplia nousee ilmoille myös kotijoukkueen maalien jälkeen sekä toisen puoliajan alussa.

lontoo_0324_westham_astonvilla_1


West Ham siirtyy vajaan puolen tunnin kohdalla johtoon, kun hyökkääjä Michail Antonio huudattaa kotiyleisöä komealla syöksypuskulla. Sama mies iskee toisella puoliajalla uudelleen, mutta maali hylätään videotarkistuksen jälkeen käsivirheenä. Vierailija Aston Villan otteet paranevat pelin edetessä ja lopulta italialaisvahvistus Nicolò Zaniolo tasoittaa. Aivan viime hetkille saadaan draamaa, kun West Ham survoo pallon väkisin maaliviivan ylitse ja katsomossa juhlitaan jo voittoa. Hymy kuitenkin hyytyy, kun tämäkin osuma hylätään pitkän videoiden pyörittelyn jälkeen käsivirheenä. Kotivoitto olisi nostanut tunnelman korkeammalle, mutta tasapeli 1–1 on pelitapahtumiin nähden ihan oikeutettu lopputulos.


lontoo_0324_beigelbake

Rosoinen Brick Lane

Siirrymme pelin jälkeen bussilla syvällä Itä-Lontoossa sijaitsevalta stadionilta hieman keskustaan päin. Päädymme trendikkään rähjäiselle Brick Lanelle, jossa kävin pikaisesti edelliselläkin Lontoon-matkallani. En suoranaisesti ihaile tätä katua, mutta persoonallinen alue kiehtoo silti mieltäni ja tiedän että sinne palaaminen onnistuu sujuvammin kaverin kanssa kuin perhematkalla. Ilta on jo hämärtymässä ja sunnuntaimarkkinoiden viimeisiä kojuja puretaan pois näkyvistä. Pysähdymme heti aluksi huippusuosittuun Beigel Bake -leipomoon ostamaan pientä evästä. Naapurissa toiminut perinteinen kilpailija Beigel Shop on sulkenut yllättäen ovensa helmikuussa.

lontoo_0324_trumanbrewery


Brick Lanen maamerkkeihin kuuluu Truman Breweryn rakennus, jossa toimi aikoinaan Lontoon suurin panimo. Oluttuotanto loppui jo vuosia sitten, mutta nykyään samoissa tiloissa voi käydä vaikkapa ostoksilla tai syömässä. Ruokaa on tarjolla monen muunkin oven takana. Brick Lane on oikea bangladeshilaisten ja intialaisten ravintoloiden keskittymä. Sisäänheittäjät esittävät kilpailevia tarjouksia ja lopulta mekin täytämme vatsamme curryntuoksuisessa ravintolassa.

lontoo_0324_bricklane_streetart


Rosoisen katutaiteen mekkana tunnettu Brick Lane on värikäs väylä, jonka varrella riittää katseltavaa. Pysähtelemme valokuvaamaan hienoimpia teoksia, mutta joukkoon mahtuu myös vähemmän viehättävää sotkua. Palaan joskus myöhemmin Brick Lanen tunnelmiin eri julkaisussa, jossa kerron tämän kadun lisäksi myös Notting Hillin Portobello Roadista sekä Camden Townin vilkkaasta pääkadusta Camden High Streetistä.


lontoo_0324_tower

Kävelyä Thamesin rannoilla

Suunnistamme Brick Lanelta vähemmän kiinnostavan alueen halki kohti Thames-joen rantaa. Ohitamme Tower of Londonin muurit aivan kuten kolmella aiemmallakin Lontoon-matkallani. Toivon ehtiväni seuraavalla kerralla linnan sisäpuolellekin. Nyt kävelemme joka tapauksessa aina yhtä komealle Tower Bridgelle.

lontoo_0324_riverthames


Sillalla on ilahduttavasti vähemmän ihmisiä kuin viimeksi uudenvuodenpäivänä, mutta tunnelmaa laskee ajoradalla sattunut onnettomuus. Autoilija on törmännyt pyöräilijään, jonka apuna on jo koko joukko pelastushenkilökuntaa. Emme jää pällistelemään tilannetta, vaan nautimme jokimaisemista.

lontoo_0324_queenswalk


Tower Bridgeltä kannattaa laskeutua joen eteläpuolella kulkevalle The Queens Walk -kävelytielle, jonka varrelta kelpaa ihailla vastarannan pilvenpiirtäjiä. Kävelin edellisellä matkalla täsmälleen samaa reittiä, mutta nyt on huomattavasti väljempää ja poutaisempaa sekä hieman lämpimämpääkin. Eletään Pyhän Patrickin päivän iltaa, joten odotan näkeväni vihreäksi valaistuja maamerkkejä. Niitä tulee kuitenkin vastaan vain hyvin vähän, näyttävimpänä museoitu sotalaiva HMS Belfast.

lontoo_0324_thames


Kävelyreitti ei jatku London Bridgen ohittamisen jälkeen heti rantaa pitkin. Mielessäni on ollut vierailu perinteikkäällä Borough Market -ruokatorilla, mutta aukioloajat eivät osu tälläkään reissulla yhteen päiväohjelmien kanssa. Viereinen Borough Yards ravintoloineen ja kauppoineen olisi vielä avoinna, mutta palaamme nyt mieluummin tilaisuuden tullen joen rantaan.

lontoo_0324_millenniumbridge


Ylitämme Thamesin tuttua Millennium Bridgeä pitkin. Näkymä kävelysillalta kohti suoraan edessä kohoavaa St Paulin katedraalia on yksi suosikkinäkymistäni Lontoossa. Toki myös maisema sillalta joelle päin on komea.


lontoo_0324_nealsyard1

Kuvauksellinen Neal’s Yard

Meille jää vielä lähtöpäivänä muutama tunti aikaa kierrellä kaupungilla. Suuria suunnitelmia ei ole, emmekä kaipaa mitään erityisiä nähtävyyksiä. Päätämme kurkata sopivasti vastaan tulevalle Neal’s Yardille, josta olen nähnyt houkuttelevia valokuvia. Värikäs sisäpiha onkin poikkeuksellisen kuvauksellinen.

lontoo_0324_nealsyard2


Neal’s Yardia ympäröi joukko yrityksiä, joista saa jotain herkullista syötävää tai juotavaa. Jatkamme tällä kertaa pian eteenpäin, mutta katselen vaihtoehtoja mahdollista seuraavaa Lontoon-matkaa ajatellen. Esimerkiksi aamiaisravintola 26 Grains, leipomo St. John ja viinibaari Casanova & Daughters näyttävät mukavilta. Pihan tunnetuin yritys lienee kauneus- ja hyvinvointituotteita myyvä Neal’s Yard Remedies, joka on kasvanut täältä maanlaajuiseksi ketjuksi.


lontoo_0324_coventgarden

Eloisa Covent Garden

Neal’s Yardilta on lyhyt kävelymatka ostosalue Covent Gardenin sydämessä sijaitsevalle kauppahallille. Sen edustalla esiintyvä katutaiteilija on juuri saanut jonglööriesityksensä täyteen vauhtiin ja tunnelma on mukavan leppoisa. Covent Garden on turistivetoisuudestaan huolimatta varsin viihtyisä paikka.

lontoo_0324_applemarket


Covent Gardenin kauppahalli on lähes kaksisataavuotias rakennus, josta elintarvikekauppiaat ovat saaneet väistyä muun liiketoiminnan tieltä jo kauan sitten. Kauppahallin Apple Marketissa on tarjolla maanantaisin antiikkia ja muina viikonpäivinä erityisesti käsitöitä. Sekä Apple Marketin että saman katon alta löytyvän East Colonnade Marketin käytäviä reunustavat monenlaiset merkkiliikkeet, eikä näillä kulmilla tarvitse kulkea nälkäisenä tai janoisena.

lontoo_0324_jubileemarket


Pidimme vuodenvaihteen perhematkalla erityisesti suuren kauppahallin vierestä löytyvästä Jubilee Marketista, jonka kirpputorimaisista kojuista löytyi lapsillekin mieluisia matkamuistoja sekä muuta pientä edullista ostettavaa. Täälläkin maanantai on antiikkipäivä, tiistaista perjantaihin tarjolla on sekalaista tavaraa ja viikonloppuisin Jubilee Marketista voi löytää taidetta sekä käsitöitä. 


lontoo_0324_ltmuseum1

Kiinnostava London Transport Museum

Meillä olisi vielä jäljellä puolitoista tuntia aikaa ennen lähtöä kohti Stanstedin lentokenttää, mutta Covent Gardenin ostosmahdollisuudet eivät innosta, eikä tässä vaiheessa viitsisi enää lähteä kovin kauas muuallekaan. Ratkaisuksi löytyy kauppahallien kulmalla näkyvä London Transport Museum, jonne suuntaamme spontaanilla päätöksellä. Tero on käynyt samassa museossa monta vuotta sitten ja muistan itse kiinnittäneeni liikennevälinemuseoon ohimennen huomiota edellisellä Lontoon-matkallani.

lontoo_0324_ltmuseum2


London Transport Museum esittelee kaupungin julkisen liikenteen historiaa mielenkiintoisella tavalla. Esillä on esimerkiksi busseja ja metrovaunuja eri aikakausilta. Erityisesti vuonna 1863 avatun maailman vanhimman metroverkoston historia on todella kiehtova. Vajaa puolitoistatuntinen osoittautuu aivan liian lyhyeksi vierailuajaksi, vaikka ehdimmekin kiertää näyttelyn jollakin lailla läpi. Tänne täytynee siis palata joskus uudelleen! London Transport Museumista on tulossa oma erillinen blogijulkaisunsa myöhemmin tämän vuoden aikana. 


lontoo_0324_puhelinkoppi

Loputtomien mahdollisuuksien kaupunki

Kävin Lontoossa vuosituhannen vaihteen molemmin puolin, mutta sitten kuluikin kaksikymmentä vuotta ennen kuin suuntasin seuraavan kerran Thamesin rannoille. Kun uusi Lontoon-matka vihdoin viime vuodenvaihteessa toteutui, en olisi uskonut palaavani samaan kaupunkiin vain paria kuukautta myöhemmin. Olen aina ymmärtänyt läntisen Euroopan suurimman kaupungin monipuolisuuden, mutta Lontoon varsinainen viehätys alkaa aueta itselleni vasta nyt.

lontoo_0324_londonbynight


Kansainvälisen metropolin vaihtelevissa kaupunginosissa on jotain kiehtovaa ja tekemistä riittäisi laidasta laitaan. Omalla listallani on nyt näiden reissujen jälkeen yhä parisenkymmentä aktiviteettia tai kohdetta, jotka odottavat tulevia Lontoon-matkoja. Ihan muutamassa kuukaudessa uutta Lontoon-reissua ei ole nyt tiedossa, mutta toivottavasti tällä vuosikymmenellä kuitenkin.

Jatka lukemista

Englanti

Päiväretki Lontoosta Windsorin linnaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Windsor on yksi Euroopan tunnetuimmista ja mahtavimmista linnoista. Englannin kuninkaallisten yhä käyttämä rakennus tekee suuren vaikutuksen varsinkin sisätilojensa osalta. Lontoosta pääsee sujuvasti Windsoriin junalla alle tunnissa.

Windsor on helppo valinta Lontoon-matkamme ohjelmaan, sillä linnat ovat aina kuuluneet meitä kiinnostaviin nähtävyyksiin. Varaamme siis yhden päivän retkeen pääkaupungin länsipuolelle.

windsor_20


Meille on kätevintä nousta junaan kuvassa näkyvällä Paddingtonin asemalla, josta on yhteys Sloughiin. Paddingtonin ja Sloughin välillä kulkee sekä nopeita Great Western Railwayn junia että hitaampia Elizabeth Linen vuoroja. Vaihdamme Sloughissa paikallisjunaan, jolla pääsee muutamassa minuutissa Windsor & Eton Centralin asemalle. Toinen vaihtoehto matkan taittamiseen on Lontoon Waterloon asemalta kulkeva suora junayhteys Windsor & Eton Riversiden asemalle. Windsor sijaitsee Lontoon julkisen liikenteen hintavyöhykkeiden ulkopuolella, joten esimerkiksi Oyster-kortti ei kelpaa, vaan tarvitaan erillinen junalippu.

windsor_02


Windsor & Eton Centralin rautatieasema sijaitsee aivan Windsorin pikkukaupungin keskustassa. Laiturilta siirrytään suoraan ostoskujalle, jota reunustaa puotien, kahviloiden ja ravintoloiden tiivis rivistö. Kuja vie nopeasti linnan muurien juurelle.

windsor_01


Ennakkoon ostamissamme linnan pääsylipuissa lukevaan sisäänpääsyaikaan on vielä tovi, joten teemme odotellessamme lyhyen kierroksen Windsorin kaduilla. Ohitamme kirkon ja löydämme pari tunnelmallista mukulakivikujaa. Yksi niistä, Queen Charlotte Street, ylpeilee seinään kiinnitetyn kyltin mukaan olevansa Britannian lyhyin katu.

windsor_19


Vajaan kuudentoista metrin mittaista katua reunustaa Windsorin vinona talona tunnettu rakennus, joka todellakin kenottaa kallellaan. Alkuperäinen talo purettiin 1600-luvulla viereisen kiltatalon rakennustyömaan tieltä, mutta kaupunginvaltuusto sai ratkaisusta syytteen ja määrättiin kokoamaan rakastettu talo uudelleen. Nöyryytetty valtuusto teetti uudelleenrakennuksen mahdollisimman halvalla, joten lopputuloksesta ei tullut ihan täydellistä.

windsor_12


Windsorin linna on suosittu matkakohde, jonka pääsyliput kannattaa hankkia etukäteen netistä. Aikuisten ennakkolipun hinta on tällä hetkellä 30 puntaa. Linna on suljettu tiistaisin ja keskiviikkoisin, minkä lisäksi aukioloaikoja voidaan rajoittaa nopeallakin aikataululla jos tiloille tulee kuninkaallista käyttöä. Olemme liikkeellä joulun ja uudenvuoden välipäivinä, jolloin liput on portilla näkyvän kyltin mukaan myyty loppuun. Omat ennakkolippumme ovat kello kahdeksi, mutta pääsemme sujuvasti sisään jo pariakymmentä minuuttia aiemmin. Aluksi tehdään turvatarkastus, minkä jälkeen pääsemme kävelemään linnan pihamaalle.

windsor_11


Windsor on maailman vanhin ja suurin edelleen asuttu linna. Linnan syntyyn liittyvä historia alkaa vuodesta 1066, jolloin viikingeistä periytyneet normannit valloittivat Englannin. Kuninkaaksi julistautunut Vilhelm Valloittaja päätti muutamaa vuotta myöhemmin rakennuttaa Lontoon länsipuolelle puolustuslinnoituksen. Vilhelmiä seuranneet kuninkaat laajensivat ja vahvistivat linnaa, lisäsivät siihen muun muassa torneja sekä muokkasivat osan tiloista loistokkaaksi palatsiksi. Merkittävät kehitystyöt jatkuivat aina 1820-luvulle saakka, jolloin Yrjö IV sai viimeisteltyä rakennuksen mieleisekseen. 

windsor_08


Englannin kuninkaallisilla on käytössään monia linnoja ympäri valtakuntaa. Windsorin roolina on toimia hallitsijaparin virallisena maalaisasuntona, joka on käytössä lähinnä viikonloppuisin. Se on kaikesta päätellen mieluisa asuinpaikka, jossa kuninkaalliset tuntuvat viihtyvän ainakin Lontoon keskustan Buckinghamin palatsia paremmin. Windsor oli mieleinen esimerkiksi kuningatar Elisabet II:lle, joka vietti täällä joka kevät kuukauden pääsiäisen aikoihin sekä kesäisin viikon Ascotin laukkakilpailujen yhteydessä. Viimeisinä vuosinaan Elisabet viihtyi Windsorissa myös pidempiä aikoja.

windsor_07


Windsorin linna näyttää komealta, mutta se on niin laaja, että koko rakennuksesta on vaikea saada selkeää yleiskäsitystä näin maan pinnalta katsottuna. Sisääntuloreitin varrelle jäävästä rakennuksesta saisi lainata pääsylipun hintaan kuuluvan audioguiden, josta voi kuunnella opastusta linnaa kierrellessä. Laitteille on muodostunut saapuessamme todella pitkä jono, joten ohitamme sen ja tutustumme linnaan ilman opastusta.

windsor_06


Kävelemme linnan pihan laidalle North Terracen alueelle, josta voi katsella maisemaa muurien alapuolella levittäytyvälle tasangolle. Talojen välistä erottuu Thames-joki, jonka vastarannalla kohoaa sisäoppilaitoksestaan tunnettu Etonin kaupunki.

windsor_16

Tie linnan sisätiloihin käy North Terracen kautta. Asetumme pitkän jonon jatkoksi, mutta varmistamme vielä tyylikkäästi pukeutuneelta henkilökunnalta mihin olemme oikeastaan jonottamassa. Selviää, että jono johtaa Kuningatar Maryn nukkekodille, kun taas valtiosaleihin pääsisi kävelemään suoraan sisään. Maailman upeimmaksi kehuttu nukkekoti kuulostaa sen verran kiehtovalta, että päätämme värjötellä puolisen tuntia tihkusateessa, jotta pääsemme näkemään rakennelman omin silmin. Sata vuotta sitten valmistunut nukkekoti oli kuningatar Marylle annettu lahja. Mary oli tuolloin jo reilusti yli 50-vuotias, joten nukkekotia ei ole tarkoitettu leikkimiseen.

windsor_05


Windsorin linnan sisätiloissa ei saa valokuvata, joten käytän nyt vain ulkopuolella otettuja kuvia. Kuvauskielto perustuu siihen, että kyseessä on edelleen brittikuninkaallisten koti. Kamerakielto tekee sisällä kiertelyn omalla tavallaan sujuvammaksi, vaikka toisaalta hieman harmittaa, että päivän upeimmat kohteet jäävät ikuistamatta.  

windsor_03


Kuningatar Maryn nukkekoti on valmistettu uskomattoman huolellisesti jokaista yksityiskohtaa myöten. Pääsuunnittelijana toimi aateloitu huippuarkkitehti Edwin Lutyens, jonka lisäksi työhön osallistui satojen käsityöläisten joukko. Esimerkiksi huonekalut kaikkine verhoiluineen ovat täydellisiä aitojen esikuviensa kopioita ja jopa hyllyjä koristavat kirjat ovat täynnä sisältöä. Ihmeteltävää olisi pidemmäksikin aikaa, mutta etenemme muun kansan tahdissa hitaasti suurikokoisen nukkekodin ympäri. Nähtävää riittää jokaisella neljällä sivustalla. Nukkekoti täytti kaikki odotukset, mutta jos aikataulu on kireä, ei se ole aivan välttämätön kohde. Edessä on nimittäin niin paljon komeaa nähtävää, että nukkekoti jää lopulta vain pieneksi osaksi Windsorin sisätilojen kokonaisuutta.

windsor_10


Minulla ei ole linnan sisätiloista oikeastaan mitään ennakkokäsitystä, mutta salit pääsevät yllättämään upeudellaan. Olemme käyneet lukuisissa kuuluisissa palatseissa ympäri Eurooppaa, mutta tuntuu siltä, että Windsor on nimenomaan sisätilojensa osalta jopa hienoin koskaan näkemäni linna. Sisustus ja huoneiden koko henkivät todellista mahtipontisuutta, mutta linna tuntuu samalla hämmästyttävän kodikkaalta. Osa kodikkuudesta taitaa selittyä peribrittiläisillä kokolattiamatoilla, puisilla yksityiskohdilla, lämpimällä värimaailmalla sekä ajatuksella siitä, että itse kuningatar Elisabet II asui täällä.

windsor_09


Valtavan linnan sisätiloista on avattu yleisölle vain tietty osa ja kierroksen laajuus riippuu siitä, tarvitsevatko kuninkaalliset joitakin tiloja omaan käyttöönsä. Saamme tutustua pariinkymmeneen huoneeseen, mikä tuntuu riittävän suurelta kokonaisuudelta. Jo alkuvaiheessa vastaan tuleva portaikko haarniskoineen, aseineen ja suurine lippuineen on kuin ritarielokuvan mahtipontinen lavaste. Joudun muistuttamaan itseäni siitä, että olemme nyt Hollywoodin sijasta ihan oikeassa kuninkaallisessa linnassa. Mieleen jää myös eräänlainen matkamuistohuone, jonka vitriineissä on kokoelma kuningatar Elisabet II:n saamia lahjoja eri puolilta maailmaa.

windsor_17

Pidän suuresta Waterloo Chamber -nimisestä salista, jonka pöydän ääreen on katettu aterimet neljällekymmenelle ruokailijalle. Koko linnaa koristavat vierailumme aikaan joulukuuset ja muut jouluiset koristeet, mitkä tekevät tiloista entistäkin näyttävämpiä. Juttelen erään mukavan vartijana toimivan herrasmiehen kanssa jonkin aikaa. Ihmettelen sitä, että useimpien joulukuusten latvassa on tähden sijasta nukke. Vartija vakuuttelee ettei ole ratkaisusta vastuussa, sillä se on hänen itsensäkin mielestä outo. Ehdimme jutella kaikenlaista Suomeen ja Englantiin liittyvää. Saamme myös kuulla, että kuningas Charles kävi syömässä yhdessä näkemässämme huoneessa juuri ennen joulua.  

windsor_04


Huoneiden seinillä on runsaasti maalauksia ja taidekokoelma on varmasti mittaamattoman arvokas. Hovimaalarina kunnostautunut Antoon van Dyck on luonut paljon teoksia ja joukkoon mahtuu monen muunkin ulkomaalaisen mestarin, kuten Rubensin ja Tintoretton tauluja. Suurin osa maalauksista on tylsähköjä muotokuvia, mutta muitakin aiheita löytyy. Palaamme kierrokselta ulkoilmaan ja katselemme aidan takaa suurta turisteilta suljettua sisäpihaa. Näemme samalla neljän talviasuisen vahtisotilaan joukon, joka marssiikin lopulta suoraan kohdallamme olevalle portille ja sen kautta kenties jo vapaa-ajan viettoon.

windsor_13


Linnan sulkemisaika lähestyy yllättävän nopeasti, mutta ehdimme vielä onneksi Pyhän Yrjön kappeliin, joka muistuttaa ulkonäöltään paremminkin katedraalia. Kappelissa vallitsee miellyttävän rauhallinen ilmapiiri, sillä vierailijoita on käydessämme vain muutamia. Kauniin kirkon sisällä on monia Englannin kuninkaiden hautoja eri vuosisadoilta. Myös Elisabet II:n viimeinen leposija löytyy täältä Pyhän Yrjön kappelin suojista. Erään metalliaidan takana on syvennys, jonka lattiaa koristavassa suuressa laatassa lukevat Elisabetin sekä hänen puolisonsa ja vanhempiensa nimet. Kappelissa käynti on hieno päätös kierroksellemme linnassa. Kannattaa muistaa, että kappeli ei ole avoinna turisteille sunnuntaisin.

windsor_14


Ehdimme nähdä kaiken haluamamme juuri ennen linnan sulkemisaikaa, joka on näin talviaikaan jo varttia yli neljältä. Vietimme siis linnan alueella noin kaksi ja puoli tuntia. Ilta on jo pimentynyt ja taivaalta vihmoo vettä. Heti porttien ulkopuolelta löytyisi pari ruokapaikkaa, mutta lähdemme silti etsimään ateriaa pääkatu Peascod Streetin varrelta. Tämä osoittautuu virheeksi, sillä alamäkeen viettävän kävelykadun varrella on paljon kauppoja, mutta vähemmän houkuttelevia ravintoloita. Syömme lopulta siistissä Park Bistrossa, jossa on vain pari muuta asiakasta. Ateria on ihan onnistunut, vaikkei ravintola tunnukaan netistä löytyvien ylistävien arvioiden tasoiselta. 

windsor_15


Windsor vaikuttaa näkemämme perusteella mukavalta pikkukaupungilta, mutta pimeässä ja sateisessa illassa ei tee enää mieli lähteä ylimääräisille kierroksille. Niinpä palaamme suorinta tietä rautatieasemalle, jotta ehdimme hyvissä ajoin takaisin Lontooseen. Windsorin linna oli todellakin näkemisen arvoinen. Varsinkin valtiosalit kannattaa käydä tilaisuuden tullen katsomassa omin silmin, sillä niissä riittää ihasteltavaa. Retki Windsoriin on hyvä lisä Lontoon-matkaan varsinkin, jos saarivaltion kuninkaallinen historia yhtään kiinnostaa.

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja