Seuraa somessa

Italia

Comojärven kaunis Villa Carlotta

Julkaistu

-

Yksi Comojärven ja koko Italian upeimmista puutarhoista löytyy Villa Carlottan ympäriltä. Kauneus ei rajoitu pelkästään värikkäisiin kukkiin, sillä täällä voi nauttia myös komeista maisemista, taiteesta sekä historian havinasta.

Olen ollut äitienpäivänä ulkomailla vain kerran. Löysimme kahdeksan vuotta sitten tehdyllä Italian-matkalla harvinaisen kauniin paikan juhlapäivän viettoon, kun lähdimme retkelle Villa Carlottan puutarhaan. Oma äitini ei ollut matkalla mukana, mutta niin vaimo kuin anoppikin saivat viettää Comojärven rannalla ikimuistoista äitienpäivää.


Vietämme parin viikon lomaa Maggiorejärven rannalta vuokratussa talossa, jolta käsin teemme päivittäin retkiä eri suuntiin. Comojärvikään ei ole kartalla kaukana, ja matkaa sen rannalla Tremezzon kunnassa sijaitsevaan Villa Carlottaan on vain reilut kuusikymmentä kilometriä. Tiet ovat kuitenkin hitaita ja reitin varrella ylitetään myös Sveitsin raja pariin otteeseen. Niinpä ajomatkaan saa helposti kulumaan yli puolitoista tuntia. Vapaan parkkipaikan löytäminenkään ei ole aivan helppoa, mutta saamme lopulta jätettyä auton tien varteen. Pääsylippuja jonottaessa on aikaa googlata huvilan historiaa.


Villa Carlotta valmistui pitkien rakennustöiden päätteeksi vuonna 1745 vaikutusvaltaisen Clericin suvun maille Comojärven rannalle. Suvun rahat hupenivat Milanoon nousseen Palazzo Clericin rakennustöihin ja Villa Carlotta myytiin 1800-luvun alussa varakkaalle poliitikolle Giovanni Battista Sommarivalle. Sommariva muokkasi rakennusta mieleisekseen lisäämällä esimerkiksi parvekkeita ja täytti sisätilat taideaarteilla. Alankomaiden prinsessa Marianna osti tilan Sommarivan perillisiltä vuonna 1843 ja antoi sen häälahjaksi tyttärelleen Charlottalle.


Charlotta kuoli jo nuorena synnyttäessään neljättä lastaan, mutta Villa Carlottan italialaistettu nimi jäi elämään hänen kunniakseen. Charlottan mies, Saksi-Meiningenin herttua Georg, piti huvilan kesäasuntonaan ja kehitti puutarhaa lisäten sinne eri puolilta maailmaa tuotuja kasveja. Maineikas säveltäjä Johannes Brahms kuului herttuan ystäviin ja vieraili huvilalla useita kertoja. Villa Carlotta päätyi ensimmäisen maailmansodan melskeessä ulkomaalaisomistuksesta Italian valtion haltuun. Vuodesta 1927 lähtien se on ollut Ente Villa Carlotta -järjestön omistuksessa.


Äitienpäivän sää on iloisen aurinkoinen. Saamme pääsyliput ostettua ja pääsemme ihailemaan hienoja kukkaistutuksia ja muita kasveja, joita riittää yltäkylläisesti. Atsaleat kukkivat ja palmut tuovat tunnelmaan oman eksoottisen vivahteensa.


Näemme alppiruusuja, hortensioita sekä lukemattomia sellaisia kukkia, joiden nimistä minulla ei ole minkäänlaista aavistusta. Puutarha on täällä selkeä päänähtävyys, vaikka huvilakin on komea.


Kahdeksan hehtaarin laajuinen kasvitieteellinen puutarha jakautuu muutamiin erilaisiin alueisiin. Täällä voisi helposti viettää useampiakin tunteja. Mieleen jää parhaiten mäen päältä löytyvä itämainen puutarha, johon kuuluu myös tiheää bambumetsää.


Puutarhan maasto on pienten lasten kanssa liikuttaessa hieman haastava, sillä portaita on useammassa paikassa. Niinpä joudumme kantamaan välillä niin vauvaa kuin rattaitakin. Kaksivuotias kävelee onneksi omin jaloin suurin piirtein oikeaan suuntaan.


Sitrushedelmien kasvatukseen käytetty kasvihuone on nykyisin pieni museo, jossa esitellään entisajan maataloustyökaluja. Haaveilin pikkupoikana maanviljelijän ammatista, ja vaikka ne unelmat ovatkin jo kaikonneet aikoja sitten, voisi viljelyhommissa olla jonkinlaista hohtoa täällä Italian maaperällä.


Myös huvilan sisällä riittää nähtävää. Yleisölle avoimissa kerroksissa on runsaasti maalauksia ja patsaita, joista monet ovat Sommarivan aikoinaan hankkimia. Yksi näyttävimmistä on kuvassa näkyvä Luigi Acquistin veistämä Mars ja Venus.


Parasta huvilassa on mielestäni silti maisema. Parvekkeelta kelpaa tähystellä puutarhaan, järvelle ja vastarannalla häämöttävään Bellagioon saakka. Muodoltaan y-kirjainta muistuttavaa kapeaa Comojärveä reunustavat vihreät kukkulat sekä jylhät vuoret. Villa Carlottan takana kohoava Monte di Tremezzo yltää jopa 1700 metriin.


Olen käynyt Comojärvellä kahdella matkalla. Aikoinaan interraililla pysähdyimme kahdeksi yöksi Comon kaupunkiin, ja tällä toisella reissulla teimme pari päiväretkeä Comojärven rantakyliin. Alueella riittäisi tutkittavaa pidemmäksikin aikaa. Muita kauniita huviloita puutarhoineen ovat esimerkiksi Villa del Balbianello, Villa Melzi ja Villa Monastero.


Seudun tunnetuin kylä lienee lasvegasilaiselle kasinollekin nimensä lainannut Bellagio, mutta myös Menaggio ja Varenna ovat suosittuja vierailukohteita. Suurin asutuskeskus on etelärannalle rakennettu Como. Liikkuminen onnistuu vaivattomimmin lautoilla, jotka liikennöivät järvellä ympäri vuoden. Kapeat autotiet ovat ajoittain ruuhkaisia, minkä lisäksi parkkipaikan löytäminen voi olla haastavaa. Seudun luonnossa on paljon hienoja patikointimahdollisuuksia. Olisi myös hauskaa kävellä joskus rantakylien välinen Greenway-reitti, jossa ohitetaan kymmenen kilometrin matkalla monia kulttuurinähtävyyksiä huikeissa maisemissa. Comojärvi kuuluukin varmasti niihin paikkoihin, joihin haluaisin vielä joskus Italiassa palata.

Lisätietoja Villa Carlottasta löytyy huvilan virallisilta nettisivuilta.


Comojärven nähtävyyksistä kannattaa lukea myös muista blogeista, kuten:

Elämää ja matkoja: Maisemaonnellisen markiisin Villa Carlotta
Elämää ja matkoja: Lecco & Malgrate – mainio tukikohta Comojärven matkalle
Maisemaonnellinen: Comojärven komeimpia maisemia metsästämässä
Maisemaonnellinen: Villa Melzi, Comojärven kaunein?
Matkaunelmia: Comojärven upeimmat villat
Matkaunelmia: Comojärvi – postikorttimaisemia ja idyllisiä pikkukyliä
Vagabonda: Comojärven kaunis Carlotta ja Menaggio
Vagabonda: Bellagio ja Varenna, Comojärven helmet
Matkalla lähelle tai kauas: Comojärven upeat villat: Villa Carlotta ja Villa del Balbianello
Matkalla lähelle tai kauas: Comojärven kolme kaunista: Menaggio, Bellagio ja Varenna

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
6 kommenttia

6 Comments

 1. Näyttääpä tuo Villa Carlotten puutarha erittäin upealta! Joskus Comojärveä onkin tullut matkakohteeksi pohdittua, mutta tuosta Villa Carlottasta en ollut kuullutkaan. Taidankin tehdä niin, että en kerro paikasta Marikalle etukäteen, vaan yllätän hänet. Tykkää paikasta varmasti!

  • Mika / Lähtöportti

   10.5.2021 at 15:55

   Hyvä idea! Tuo on kaunista seutua jo järven ja vuorten ansiosta, ja lisäksi on näitä upeita puutarhoja, kuten Villa Carlotta tai Villa del Balbianello. Ja onhan Comojärvellä muutenkin tietynlaista luksuskohteen charmia, sillä seudun huviloissa asuu monia eri alojen julkkiksia.

 2. alex

  9.5.2021 at 21:32

  Ehdottomasti samaa mieltä Villa Carlottan kauneudesta Mika! Me kävimme Villa Carlottassa alkusyksystä, jolloin puutarhassa kukoistivat hieman eri kasvit – yhtälailla värikäs ja upea puutarha oli silloinkin!

  • Mika / Lähtöportti

   10.5.2021 at 16:47

   Upea paikka todellakin! Tällaiset puutarhat ovat siinäkin mielessä kiinnostavia, että ne näyttävät eri aikaan vuodesta erilaisilta. Hyvin suunnitellussa puutarhassa kukkii aina jotakin, ja siksipä olisi hauska käydä tuolla uudelleen vaikka syksyllä.

 3. Maisemaonnellinen Johanna

  14.8.2023 at 7:55

  Kiitos linkityksistä! Tuli ikävä Comolle ❤️

  Aika jännä, että näistä tuli minulle Jetpackin kautta ilmoitus tänään, pari vuotta artikkelisi julkaisun jälkeen.

  • Mika / Lähtöportti

   14.8.2023 at 19:27

   Como-järvi on kyllä upea paikka!

   Olen parhaillaan siirtymässä pois Rantapallosta ja rakentelemassa uusia lähtöportti.fi-sivuja. Jetpack ilmeisesti lähetti ilmoituksen, kun nyt muokkasin tätä sivua. Julkaisen uudet sivut virallisesti lähipäivinä 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Syysmyrskyä ja mustekalaa kauniissa Tellarossa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vierailimme Italiassa viettämämme syysloman aikana Tellarossa, joka kuuluu maan kauneimpien kylien I Borghi più belli d’Italia -listalle. Kylä hurmasi harmaanakin päivänä ja maistoimme myös Tellaron tunnuseläintä mustekalaa.

Perillä meitä odottaa hiljaisuus. Olemme ajelleet kukkuloille kohonnutta pientä rannikkotietä Lericistä Tellaroon, jonka yläpuolella sijaitseva parkkipaikka on lähes autio. Sateessa kastuneen kyltin mukaan maksullinen pysäköintiaika on loppunut jo syyskuussa, joten en joudu kaivamaan kolikoita esille. Hiljaisuus tuntuu hyvältä, koska tie oli tarpeeksi kapea ja mutkikas jo näin ilman suurempaa liikennettä. 

tellaro_19


Pysäköintialueen lähistöltä lähtee pitkä portaikko alas kylän keskustaan. Suuntaa näyttävä kyltti on päässyt ruostumaan ja sitä peittävät köynnöskasvit.

tellaro_18

Siistin portaikon varrella riittää kukkaistutuksia ja muuta kasvillisuutta. Myös ruskan värit näyttävät tekevän tuloaan tänne eteläiseen Eurooppaan. Laskeudumme kivimuurin ja vanhojen rakennusten välistä tasaiselle kadulle, jonka varrella on pari ravintolaa ja baaria. 

tellaro_16


Tellaro on osa Lericin kuntaa, jossa mekin majoitumme viikon ajan. Lericin keskustasta on vain reilut kolme kilometriä Tellaroon ja matkan voisi taittaa myös patikointireittiä pitkin, mutta se jää meiltä kokeilematta. Edellinen yö on ollut myrskyisä ja ukkonenkin on jyrissyt Ligurianmeren yllä. Ennuste ei lupaa juurikaan parempaa säätä, mutta iloitsemme siitä, että sade on tauonnut hetkeksi.

tellaro_14


Ohitamme hiljaiset ravintolat ja suuntaamme kapeille kujille. Tellaron keskusta on vierailumme aikaan lähes autio, sillä liikkeellä näyttäisi olevan vain yhteensä kymmenkunta turistia. Vastaan tulee myös pari paikallista, jotka kiirehtivät määrätietoisesti kohti päämääräänsä.

tellaro_13


Pittoreskit kujat tarjoavat juuri sellaista pikkukylän kauneutta, mitä Italialta sopii odottaakin. Seinien pastellivärit on valittu hyvällä maulla ja ikkunoita suojaavat perinteiset luukut. Katulamput sopivat postikorttimaiseen näkymään, mutta kukaan ei ole sentään ripustanut tällaisella säällä pyykkejä kuivumaan.

tellaro_12


Yksi Tellaron erikoisuuksista on nimellä Sotto-Ria tunnettu käytävä, joka rakennettiin 1300-luvulla suojaksi saraseenien, katalaanien ja muiden katalien merirosvojen hyökkäyksiä vastaan. Suojaisen käytävän ikkuna-aukoista voi tähystää alapuolella olevaan satamaan sekä merelle päin. Muinoin täältä kuulemma kaadettiin kiehuvaa öljyä vihamielisten vieraiden niskaan. Ikivanha kivilattia on koristeltu tähdillä ja muilla kuvioilla.

tellaro_11


Astumme ruosteisen portin läpi käytävälle, joka jatkuu noin seitsemänkymmenen metrin päähän. Lopulta käytävä muuttuu hämäräksi ja toteamme sen umpikujaksi. Tällaiset paikat kertovat omalla kiehtovalla tavallaan pienen rannikkokylän pitkästä historiasta.

tellaro_17


Tellaron kapeat kujat johtavat kuvaukselliseen satamaan, jonka veneet on nostettu järkevästi kuivalle maalle. Navakat tuulenpuuskat iskevät vasten kasvoja ja vaahtopäiset aallot lähestyvät rantaa. 

tellaro_08


Aallot roiskahtelevat näyttävästi tummia rantakallioita vasten ja veden liikkeitä on lähes lumoavaa seurata. Katselemme pitkään kuohuvaa merta ja nautimme kylän hiljaisuudesta. Kostea ilma tuntuu miellyttävän lämpimältä, sillä elohopea on kohonnut lähelle kahtakymmentä astetta.

tellaro_07


Kirkon kulmalta lähtee pieni kivetty kävelypolku, joka seuraa hetken rantaa ja päättyy pian umpikujaan. Tarjolla on kuitenkin taas uuteen ilmansuuntaan avautuva myrskyisä merimaisema. 

tellaro_09


Ohitamme sataman ja kierrämme sen toiselle puolelle sisämaan kujia pitkin. Sataman läpikin voisi kävellä, mutta se olisi tällä säällä riskialtis ratkaisu. Osa aalloista kuohuu pitkälle kohti kylää.  

tellaro_03


Niemen kärkeä koristavan San Giorgion kirkon ovet on laitettu vierailupäivänämme säppiin, mutta katselemme rakennusta ulkopuolelta. Näin syysmyrskyn tuivertaessa voi miettiä kuuluisinta Tellaroon liittyvää legendaa.

tellaro_04


Keskiaikainen tarina liittyy rannikolla mellastaneisiin merirosvoihin, joita vastaan Tellarokin oli varautunut jatkuvalla vartioinnilla. Tähystäjä kuitenkin nukahti pahaksi onnekseen juuri sellaisena myrskyisänä yönä, jolloin piraatit olivat saapumassa. Tellaron pelasti jollain keinolla kirkontorniin päätynyt suuri mustekala, joka soitti lonkeroillaan kelloja ja herätti kylän väen puolustautumaan.

tellaro_10


Tarinan kuvaamaa tapahtumaa juhlitaan vuosittain elokuisilla festivaaleilla, joiden pääaktiviteettina on mustekalojen syöminen. Tämä kuulostaa hieman nurinkuriselta tavalta kunnioittaa Tellaron suurta sankaria, mutta ruoat ovat varmasti herkullisia. Erilaisia mustekalakuvioita vai nähdä kylässä ympäri vuoden. Tellaron mustekalalegendasta ja kahdestakymmenestä muusta kiehtovasta italialaiskylästä voi lukea Heli Pekkarisen kirjasta Kylässä Italiassa.

tellaro_06


Pysähdyn vielä ihailemaan Tellaron kauniinvärisiä taloja, rantakallioita sekä ylös nostettuja värikkäitä veneitä. Tellaro on varsin kompakti kylä, jonka kujille on vaikea eksyä kovin pitkäksi aikaa. Kyseessä on suorastaan hurmaava paikka, jonka kauneutta edes harmaa syyspäivä ei onnistu latistamaan. 

tellaro_05


Kesäinen auringonlasku voisi olla täällä ikimuistoinen elämys, mutta syksyinen arkipäivä luo Tellaroon omanlaisensa kiehtovan tunnelman. Saamme koko kylän ikään kuin itsellemme ja voimme aistia rauhassa, kuinka värikkäät seinät ja kujien kivet huokuvat pitkää historiaa. Tästä huolimatta Tellaro on edelleen myös elävä asuinpaikka, joka toimii kotina yli tuhannelle ihmiselle. 

tellaro_20


Rannan pärskeet iskevät ajoittain yllättävän korkealle, mutta selviämme kuivin jaloin takaisin sisämaan kujille. Suunnistamme kohti La Barca -nimistä ravintolaa, jonka näimme ohimennen ennen kujasokkeloon sukeltamistamme. Ajoitus on sopiva, sillä ehdimme pöytään ennen lounasajan päättymistä ja rankkasateen alkamista. Olemme saapuessamme koko ravintolan ainoat asiakkaat. Lisäksi paikalle tulee pian jälkeemme yksi suomalainen pariskunta. He aterioivat meitä nopeammin ja poistuvat, ennen kuin ehdin kysyä ovatko hekin lukeneet Helin kirjan vai päätyneet jostain muusta syystä tähän syrjäiseen kylään.

tellaro_01


Terassin ulkopöydistä olisi hieno maisema, mutta olemme nyt tyytyväisiä katosta päämme päällä. Maistamme alkupalaksi totta kai mustekalaa, joka onkin värikkäine lisukkeineen herkullista. Siirrymme seuraavaksi pastaan, ja vaikka oma rapuja sisältävä gnocchetti-annokseni onkin ihan kelvollinen, uskon tyttären peston olleen vielä parempaa. Pesto on täällä päin Italiaa suosituin pastakastike ja se osataan siksi tehdä poikkeuksellisen hyvin. Lounas täydentyy vielä sorbeteilla sekä kahvilla ja olemme ateriaan todella tyytyväisiä.

tellaro_02


Mukava tarjoilija osaisi englantiakin, mutta juttelen hänen kanssaan mieluummin italiaksi. Saan kuulla, kuinka kylä on hiljentynyt vasta äskettäin syyskuun loppuessa. Kesäkaudella on paljon vilkkaampaa, mutta nyt monet majoituspaikoista on suljettu talveksi. Tellaro ei häviä kauneudessa melko lähellä sijaitseville Cinque Terren kylille, vaikka matkailijamäärät ovatkin moninkertaisesti maltillisempia.

tellaro_15


Kiipeämme tihkusateessa portaita pitkin takaisin parkkipaikalle. En missään vaiheessa epäillyt Tellaron lumovoimaa, mutta kylä pääsi silti yllättämään positiivisesti. Jos lapsikin kertoo vieläpä kysymättä pitävänsä Tellarosta, täytyy tässä paikassa olla jotain erityistä.

Lue myös koko matkasta kertova juttuni Syyslomaviikko Ligurian rannikolla sekä Lericiä kuvaava Lerici – kylä Runoilijoiden lahden rannalla.  

Jatka lukemista

Italia

Lerici, kylä Runoilijoiden lahden rannalla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Majoituimme Italiaan suuntautuneella syyslomamatkallamme viikoksi Lericiin, josta teimme retkiä muihin Ligurian rannikon kyliin ja kaupunkeihin. Myös itse Lerici on todella miellyttävä paikka, jossa saimme nauttia kauniista sunnuntai-iltapäivästä ilman ruuhkia.

Ensimmäisenä Lericin kylällä tulevat vastaan värit, jotka ovat juuri niitä mitä Italiassa sopiikin odottaa. Vanhoilla kiviseinillä näkyy terrakotan sävyjä, murrettua keltaista, oranssia sekä punaista. Ikkunaluukkujen suhteen on taidettu tehdä yhteistilaus koko kylälle, sillä niin yhtenäisen vihreitä ne ovat.

lerici_07


Kapea kuja johtaa rantakadulle, jonka toisella puolella erilaiset paatit keikkuvat Lericin viihtyisässä pienvenesatamassa. Pidämme sunnuntai-iltapäivän leppoisasta ilmapiiristä ja päätämme olla kiirehtimättä minnekään. Yksi matkapäivä on hyvä rauhoittaa tänne ”kotikylälle” ja nauttia pyhäpäivästä samaan tapaan kuin italialaisetkin täällä tekevät.

lerici_15


Rannan tuntumassa on käynnissä jonkinlaiset antiikkimarkkinat, mutta emme yritäkään tehdä löytöjä vaan katselemme mieluummin merelle päin. Pienvenesatamaa reunustaa tyypillinen italialainen rantabulevardi, jota pitkin kelpaa tehdä sunnuntaikävelyitä tai käydä näyttäytymässä ennen päivällisaikaa. Keskustan pohjoispuolella on pari hiekkarantaa ja niiden ohitse voisi taivaltaa vaikka parin kilometrin päässä sijaitsevaan San Terenzon kylään.

lerici_01


Italiassa ei ole käytetty katujen ja aukioiden nimeämisessä liiemmälti mielikuvitusta, vaan ympäri maata löytyy satoja samannimisiä katuja sekä aukioita. Niinpä täälläkin Via Roma kääntyy Piazza Garibaldille, joka on Lericin selkeä keskus. Laajaa aukiota reunustaa viehättävä talorivistö ja harmaa kirkontorni kurkottaa palmujen yläpuolelle.

lerici_10


Sunnuntai-iltapäivän sää on lähes täydellinen, sillä auringonpaiste saa parikymmenasteisen ilman tuntumaan todellista lämpimämmältä. Mereltä puhaltava tuuli on kesäisen kevyt, vaikka eletäänkin jo lokakuun puoltaväliä. Kiertelemme hetken kujalta toiselle, kunnes on jo aika etsiä lounasravintolaa.

lerici_17


Italia kuuluu niihin maihin, joissa lounasta tarjoillaan vain tiettyyn kellonaikaan. Useimmat kunnon ravintolat avautuvat puoli yhden maissa ja vaikka aukioloajoissa onkin pieniä eroja, on varminta hakeutua pöytään pian yhden jälkeen. Päädymme hetken kierreltyämme La Conchiglian terassille, jonka reunalla on sopivasti tilaa.

lerici_12


Pöytämme on erinomainen rantaa pitkin kulkevien ihmisten seuraamiseen. On hauska huomata kuinka useimmat koirat kulkevat kuuliaisesti ilman hihnaa, mutta villeimmät taaperot on laitettu valjaisiin. Italialaiset tuntevat Lericin kauneuden melko hyvin ja jotkut ovat hankkineet sieltä jopa kakkosasunnon, mutta ulkomaalaisia matkailijoita ei ainakaan enää lokakuussa näy juuri lainkaan. 

liguria_pesto


Viihdymme La Conchigliassa hyvin. Pestokastikkeen kera tarjottu trofie-pasta on näillä kulmilla suosittua perinneruokaa, joka vie lähes kielen mennessään. Näin meren äärellä täytyy kokeilla myös grillattua mustekalaa, joka sekin maistuu erinomaisesti. Seuraamme sivusilmällä, kuinka viereisen pöydän pikkulapset hotkivat simpukoiden kera tarjotut spagettiannoksena hyvällä ruokahalulla. Sitten onkin aika lähteä juoksentelemaan sataman pulujen perässä. Vanhemmat saavat komentaa vauhdikasta Tommaso-poikaa moneen kertaan, sillä heillä on meneillään tyypillinen tuntikausia kestävä sukulounas.

lerici_09


Lähdemme ateriaan tyytyväisinä maleksimaan kohti kylää vartioivaa keskiaikaista linnoitusta. Suuntaamme vanhoille kujille, joita kutsutaan täälläpäin Italiaa nimellä carruggi.

lerici_08


Ylämäkeä on jonkin verran, mutta taival taittuu mukavasti ympäröivää kauneutta ihastellen. Pittoreskien talojen välistä aukeaa välillä maisemia yhä alemmaksi jäävään kylään sekä kuvaukselliselle merenlahdelle.

lerici_02


Sisäänpääsy linnoitukseen maksaa aikuisilta vitosen ja on lapsille ilmainen. Sisätiloissa ei ole tällä hetkellä käynnissä minkäänlaista näyttelyä, joten nähtävää ei ole juuri lainkaan.

lerici_06


Kuljemme autioiden salien halki ja kurkistamme Pyhän Anastasian kappeliin. Kaunis pieni kappeli on omistettu paikalliselle marttyyrille.

lerici_03


Linnoituksen ehdoton päänähtävyys on kattotasanne, jolta kelpaa ihailla maisemia joka suuntaan. Edessämme näkyvää merialuetta kutsutaan Runoilijoiden lahdeksi, koska alueella on historian saatossa viihtynyt useampikin kuuluisa kynäniekka. Ympäristö näyttää kieltämättä inspiroivalta taiteen luomiseen. Koko merenlahti pikku kylineen on todella kaunis. Lahden toisella laidalla erottuu Portovenere, kun taas La Spezia jää niemen taakse piiloon.

lerici_18


Etruskien perustamalla Lericillä on pitkä historia, joka ulottuu kauas ennen ajanlaskumme alkua. Linnoitus sai alkunsa 1100-luvun puolivälissä, minkä jälkeen sitä laajennettiin ja muokattiin useamman sadan vuoden ajan. Pisalaiset ja genovalaiset taistelivat keskiajalla kiivaasti Lericin hallinnasta, minkä jälkeen kylä jäi lopulta viimeksi mainittujen haltuun. Nykyiseltä kartalta Lerici löytyy niukasti Ligurian puolelta, vain muutaman kilometrin päästä Toscanan rajasta.

lerici_05


Palaamme linnoituskukkulalta alas samaa kujaa pitkin kuin tulimmekin, mutta pysähtelemme vielä moneen kertaan ihailemaan kuvauksellisia taloja. Seinien maalipintojen epätasaisuus miellyttää silmää ja rakennuksissa on hauskoja pikku yksityiskohtia koristeellisista ovenkolkuttimista lähtien. 

lerici_11


Suunnistamme Piazza Garibaldin laidalla sijaitsevaan gelateriaan ostamaan jäätelöä. Kuinka ollakaan, Tommason sunnuntailounas on tällä välin päättynyt ja hauska vesseli on täällä jäätelötötterö kourassaan. Itse olen tottunut syömään jäätelöni kupista ja mauksi valitsen nyt suosikkiani amarena-kirsikkaa. Nautimme jäätelöt varjoisalla kujalla, jota pitkin lähtisi viitan perusteella vaelluspolku Tellaron kylän suuntaan. Patikointimahdollisuuksia olisi Lericin ympäristössä enemmänkin.

lerici_04


Kurkistamme aukion laidalla kohoavaan pieneen kirkkoon. Viisisataa vuotta vanha Oratorio di San Rocco näyttää kauniilta. Käyn sytyttämässä kynttilän samaan tapaan kuin monessa muussakin ulkomaisessa kirkossa. 

lerici_14


Lerici sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä La Spezian satamakaupungista. Meille löytyi parkkipaikka majoituksen puolesta, mutta sain käsityksen, että pysäköinti saattaa olla vaikeaa varsinkin kesäkaudella. Lericiin pääsee La Speziasta käsin paikallisbussilla ja myös Cinque Terren lautat kulkevat Lericiin satamaan.

lerici_16


Lerici ja esimerkiksi samaan kuntaan kuuluva Tellaron kalastajakylä tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseville Cinque Terren kylille. Siinä missä syystäkin supersuosittu Cinque Terre pursuaa turisteja, voi Runoilijoiden lahden itärannalla nauttia paljon hiljaisemmista tunnelmista. Lerici on myös hyvä tukikohta retkille, vaikkakin Cinque Terreen tutustumista ajatellen La Spezia tai Levanto ovat vielä kätevämpiä. Oli joka tapauksessa mukavaa viettää aikaa Lericissä ja nauttia kylän tunnelmasta varsinkin leppoisana sunnuntai-iltapäivänä. Hyvin tuntui viihtyvän Tommasokin.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja