Alankomaat
5 herkuttelukohdetta Amsterdamissa
Vietin viime vuoden maaliskuussa pitkän viikonlopun Amsterdamissa vaimoni kanssa. Maistelimme muutamia Hollannille tyypillisiä makuja paikoissa, jotka kuuluvat kaupungin parhaisiin omalla alallaan.
Kaupallisessa yhteistyössä Digitaalinen matka-assistentti Tim
Hollannissa on yllättävän monta paikallista makua, joita tunnollisen turistin kuuluisi maistaa. Yhden pitkän viikonlopun aikana ei ehdi kokeilla kaikkea haluamaansa, mutta ehdimme silti selvittää mitä ovat pannenkoek, poffertjes, stroopwafel, appeltaart ja bitterballen. Teimme hollantilaisten makujen ääreltä myös pienen syrjähypyn argentiinalaiseen ravintolaan, sillä sellaisia riittää Amsterdamissa kymmenittäin. Tässä viisi hyväksi koettua osoitetta matkamme varrelta.
TÄYDELLINEN PANNUKAKKU – THE PANCAKE BAKERY
Pannukakku eli pannenkoek kuuluu Hollannin kansallisruokiin ja lähdemme tutustumaan tähän herkkuun The Pancake Bakeryssa, joka on yksi Amsterdamin tunnetuimpia alan ravintoloita. Avokeittiöstä kantautuvat liekkien välähdykset valaisevat muuten hämärää alakertaa, jonne on kerääntynyt paljon pannukakkujen ystäviä. Saavumme paikalle lounasaikaan, joten päädyn vaihtoehtoon, jossa on täytteenä kinkkua, juustoa ja sipulia. Ohut mutta suuri pannukakku on maukas ja samalla hyvin täyttävä. Tuntuu kuin olisi syönyt rasvaisen pizzan ilman kunnollista pohjaa.
Alkuperäisenä ajatuksenamme oli nauttia The Pancake Bakeryssa samalla kertaa sekä pää- että jälkiruoka. Annoskoko on kuitenkin sitä luokkaa, ettei suolaisen pannukakun jälkeen tee mieli maistaa enää yhtään mitään. Niinpä palaamme seuraavana iltana takaisin samaan osoitteeseen ja jatkamme siitä mihin jäimme.
Haluamme ehdottomasti maistaa poffertjes-nimellä tunnettuja minikokoisia pannukakkuja. Lautasellinen pehmeitä ja pyöreitä herkkuja tarjotaan tyypillisesti voin ja tomusokerin kera. Haluaisin oikeastaan kokeilla perinteistä versiota, mutten silti malta olla tilaamatta hieman toisenlaista vaihtoehtoa. Löydän lopulta poffertjesini kermavaahdosta, mandariininpaloista sekä hunajasta muodostuvan keon alta ja totean ne todella herkullisiksi. Huomaan myös pian syöneeni itseni uudemman kerran aivan liian täyteen.
Lisätiedot: pancake.nl
Osoite: Prinsengracht 191
SANO STROOPWAFEL, KUN HALUAT HYVÄÄ – LANSKROON
Jos Hollannista pitäisi valita vain yksi makea herkku, osuisi valinta luultavasti stroopwafeliin. Kirjaimellisesti siirappivohvelia tarkoittava stroopwafel on ikään kuin suuri litteä täytekeksi, jossa kaksi rapeaa vohvelia on sidottu siirapilla toisiinsa. Vaihtoehdoiksi on toki kehitetty paljon muitakin makuvaihtoehtoja, mutta haluamme löytää nyt nimenomaan hyviä perinteisiä stroopwafeleita.
Singel-kanavan varrella sijaitseva Lanskroon-kahvila on sukupolvelta toiselle siirtynyt perheyritys, jolla on jo yli sata vuotta jatkuneet perinteet. Yksinkertaisesti sisustettu kulmakuppila vaikuttaa yllättävän arkiselta, eikä sitä heti tunnista paikalliseksi instituutioksi. Istumapaikkoja on vain vähän, mutta saamme tällä kerralla helposti vapaan pöydän. Ruuhkan sattuessa stroopwafelit voi toki myös hakea mukaan. Valikoimasta löytyy paljon muutakin, muttei ole epäilystä mistä tuotteesta tämä paikka tunnetaan.
Lanskroonin suurikokoiset stroopwafelit kuuluvat Amsterdamin arvostetuimpiin. Perinteisen tavan mukaan niitä lämmitetään hetki kahvikupin päällä, mutta emme malta jäädä odottelemaan. Rapea kuori kätkee sisälleen siirappisen täytteen, jota voisi luonnehtia melko imeläksi. Siirappivohveli on varsin herkullinen, mutta kerralla ei tee mieli syödä yhtä useampaa.
Lisätiedot: lanskroon.nl
Osoite: Singel 385
KAUPUNGIN PARAS OMENAPIIRAKKA – WINKEL 43
Astumme sisään hieman hämyiseen ravintolaan, jossa meidät otetaan hyväntuulisesti vastaan ja ohjataan vapaaseen pöytään. Meluisa opiskelijaporukka on kerääntynyt lasillisten äärelle, matkailijapariskunta pyörittelee karttaa ja yksinäinen baaritiskin ääreen istahtava nainen tilaa palan omenapiirakkaa.
Viihtyisällä Jordaanin alueella sijaitseva Winkel 43 tunnetaan erityisesti omenapiirakastaan, joka mainitaan useassa lähteessä Amsterdamin parhaaksi. Ravintolan tarjonta kattaa paljon muutakin, sillä Winkelissä voi nauttia aamiaista, lounasta tai päivällistä. Lisäksi moni saapuu paikalle ihan vaan oluen ja bitterballeneiden vuoksi. Juoman oheen voi tilata myös vaikkapa erilaisia juustoja tai makkaroita.
Päätämme keskittyä kahviin ja kuuluisaan piirakkaan, joka tuo hieman mieleen Itävallasta tutut omenastruudelit. Mehevä appeltaart tarjotaan reilunkokoisina paloina ja kermavaahdon kera. Täyte sisältää runsaan omenamäärän lisäksi muun muassa rusinoita. Vaikka pilviin nousseita odotuksia on vaikea saavuttaa, vastaa Winkel 43:n kuuluisin tuote hyvin toiveisiimme. Tänne täytyy palata seuraavallakin kerralla, kun liikumme Jordaanin suunnalla.
Lisätiedot: winkel43.nl
Osoite: Noordermarkt 43
SUUSSA SULAVAT BITTERBALLENIT – DE BALLENBAR
Keskustan laidalta Oud-Westin alueen entiseltä raitiovaunuvarikolta löytyvä Foodhallen tarjoaa loistavan mahdollisuuden maistella monipuolisia makuja. Suuresta hallista löytyy parikymmentä katuruokakojua sekä baaritiskejä, joilta voi hakea juotavaa ruoka-annosten kyytipojaksi. Paikka tuo elävästi mieleen Copenhagen Street Food -kokonaisuuden, johon ihastuin Kööpenhaminan-matkallamme.
Foodhallenin paikallisruokaa tarjoavat kojut keskittyvät lihapulliin. Bitterballen tarkoittaa eräänlaisia friteerattuja lihapullia, joita on tapana napostella erityisesti baarijuomien kera. Yhdet Amsterdamin kuuluisimmista bitterballeneista löytyvät De Ballenbarin kojusta, jonka suosion taustalla on Michelin-kokki Peter Gast. Päältä rapeat ja sisältä pehmeät bitterballenit suorastaan sulavat suussa. Syödessä kannattaa muistaa varoa täytteen kuumuutta ja käyttää dippailuun vahvaa sinappia. Saman hallin toiselta laidalta löytyy sisaryritys Dutch Meatball Company, jonka lihapullat muistuttavat jo melko lailla suomalaisia serkkujaan.
Foodhalleniin olisi hauska palata joskus isommallakin porukalla. Viihdymme toki hyvin kahdestaankin, mutta vaimon täytyy jäädä kerta toisensa jälkeen varaamaan yksin paikkoja, kun käyn etsimässä pöytään uusia herkkupaloja. Valinta on vaikeaa, sillä bitterballeneiden jälkeen tekisi mieli maistaa ainakin sushia, dim sumeja, curryja, tacoja, pitoja, mezejä, pintxoja, burgereita ja hot dogeja…
Lisätiedot: deballenbar.com, foodhallen.nl
Osoite: Bellamyplein 51
HYVÄÄ ARGENTIINALAISTA PIHVIÄ METSÄSTÄMÄSSÄ – LUNA
Etnisistä ravintoloista puhuttaessa Amsterdamissa mainitaan yleensä ensimmäisinä indonesialainen ja surinamilainen keittiö, sillä molemmilla on historiallinen yhteys Alankomaihin. Kaupungista löytyy kuitenkin silmiinpistävän paljon myös argentiinalaisia ravintoloita. Osa niistä on käsittääkseni melko kehnoja, mutta onnistumme löytämään pienellä taustatyöllä ja hyvällä onnella todellisen helmen.
Ravintola Luna miellyttää silmää heti ensi silmäyksellä. Punainen väri luo pieneen saliin lämmintä tunnelmaa ja seiniä sekä kattoa koristaa koko joukko tangoon liittyviä julisteita. Tunnen pientä ylpeyttä tunnistaessani joukosta laulajalegenda Carlos Gardelin. Toki myös jalkapallo on esillä ja Diego Maradonasta vuoden 1982 Belgia-ottelussa otettu kuuluisa valokuva löytyy vessan seinältä.
Ennen kuin unohdun kertomaan kyseisen otoksen taustasta, lienee paras palata itse aiheeseen eli ruokaan. Pääsemme mukavasti alkuun talon tarjoamalla leivällä ja oliiveilla. Tilaamme tietenkin argentiinalaiset pihvit, joiden lisukkeeksi valitsemme chimichurri-kastiketta sekä uuniperunat. Olen viime aikoina pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä, mutta panostamaan tilaisuuden tullen laatuun. Lunassa tämä onnistuu erinomaisesti, sillä pihvi tuntuu joka puraisulla murealta ja eteläamerikkalaisella luomuviinillä alas huuhdeltu ateria täyttää toiveet muutenkin loistavasti. Palvelu on erittäin ystävällistä ja taustalla soivat latinosävelet. Välillä Lunassa pääsee nauttimaan myös elävästä espanjankielisestä musiikista.
Lisätiedot: restaurantluna.nl
Osoite: Lindengracht 152
Makumatka oli varsin onnistunut, mutta teimme Amsterdamissa toki syömisen lisäksi muutakin. Kirjoitin kokemuksistamme äskettäin avatuille digitaalisen matka-assistentti Timin sivuille. Tim kokoaa yhteen erilaisten reissaajien matkakuumetta kohottavia lomamuistoja. Sivustolta voi myös varata matkoja. Tim etsii mielellään juuri sinulle sopivia reissuja, ja voit halutessasi lähteä vaikka juuri sellaiselle matkalle, jollaisesta olet lukenut houkuttelevan lomamuiston. Käy Timin sivuilla lukemassa lomamuistojani, joita olen toistaiseksi kirjoittanut Amsterdamin lisäksi Sorrentosta:
• Tim-lomamuisto: Viikonloppu keväisessä Amsterdamissa
• Tim-lomamuisto: Maisemia ja meriahventa Sorrentossa
Alankomaat
Amsterdam – kolmas kerta toden sanoi
Joskus matkakohde ei tunnu mieluisalta ensimmäisellä tai toisellakaan yrityksellä, mutta kolmas kerta saattaa muuttaa kaiken. Ihastuin Amsterdamiin maaliskuussa 2020 tehdyllä matkalla ja olen jo suunnitellut uuttaa reissua samaan kaupunkiin.
Kaupallisessa yhteistyössä Digitaalinen matka-assistentti Tim
Vietimme vaimon kanssa mukavan pitkän viikonlopun Amsterdamissa viime vuoden maaliskuussa. Vaikka matka ajoittuikin viime hetkeen ennen koronapandemian lopullista räjähtämistä, antoi se silti kanavien kaupungista todella miellyttävän kuvan. Elämä näytti päällisin puolin normaalilta, vaikka uhkaava tilanne olikin luultavasti karsinut muuten liiankin vilkkaan kaupungin ihmispaljoutta.
Aiemmat vierailuni Amsterdamissa eivät olleet sujuneet yhtä miellyttävissä merkeissä. Kävin kaupungissa kahdesti parikymmentä vuotta sitten, minkä jälkeen Amsterdam on jäänyt mieleen käytännössä ainoana eurooppalaisena kaupunkina, mistä en ole pitänyt. Monet Amsterdamissa viime vuosina käyneet ovat kuitenkin kehuneet kaupunkia vuolaasti, joten halusin antaa sille vielä kolmannen mahdollisuuden. Toivoin pääseväni eroon vanhoista traumoista ja olin jo etukäteen vakuuttunut, että pitäisin kaupungista tällä kerralla itsekin.
Pohdin vuonna 2016 julkaisemassani postauksessa Suosikkeja ja inhokkeja – mutta miksi, miten mielipiteet eri matkakohteista muodostuvat. Esimerkiksi sää, satunnaiset kohtaamiset, majoitus- ja ravintolavalinnat sekä oma mielentila vaikuttavat todella paljon, vaikkei niillä olisi mitään tekemistä kaupungin laajemman tarjonnan kanssa. Lyhyessä ajassa sattumien merkitys vain korostuu.
Saavuin Amsterdamiin ensimmäistä kertaa heinäkuussa 1997 kaverini Juhanin kanssa. Matkaväsymys alkoi kuukauden mittaisen Interrail-matkan viimeisinä päivinä jo painaa ja suunnistaminen hotellille oli alkeellisen kartan perusteella hankalaa. Kun lopulta pääsimme hermot kireinä perille, saimme ensi töiksemme väistää majoituspaikan portaille oksentanutta naista. Hotellin palvelu oli töykeää, mutta yksinkertainen huone sentään kelvollinen. Kaupunkiin tutustuminen jäi ensimmäisenä päivänä rankkasateen vuoksi lyhyeksi.
Jonotimme toisena päivänä rahanvaihtopisteelle paikalliset guldenit mielessämme, kun eräs pitkäkyntinen nappasi kaverini setelin. Onnistuimme saamaan rahan takaisin, mutta tapaus ei varsinaisesti parantanut käsitystämme Amsterdamista. Emme raaskineet käyttää vähäisiä rahojamme kanavaristeilyyn. Kävelykierroksen varrelta löytyneet maamerkitkään eivät sykähdyttäneet, varsinkin kun vertasimme niitä äskettäin näkemiimme Euroopan ihmeisiin. Kaduilla näkyi epämääräistä porukkaa, joka oli käyttänyt taatusti muutakin kuin laillisissa coffee shopeissa poltettavia tuotteita. Kirjoitin silti matkapäiväkirjaan uskovani, että kaupungissa on varmasti valoisatkin puolensa. Mutta me ei vaan ennätetty nähdä niitä.
Toinen kohtaamiseni Amsterdamin kanssa tapahtui kolmisen vuotta myöhemmin, kun keväiset sadekuurot kastelivat katuja. Kyselimme kaverini Mikon kanssa edullista yösijaa retkeilymajasta, jonne suunnistaessamme ohitimme palopuhetta pitäneen kylähullun sekä keskelle katua jääneen suuren verilammikon. Majoitus parinkymmenen hengen tunkkaisessa dormissa ei ollut viihtyisin mahdollinen, mutta siitäkin toki selvittiin. Elimme muutenkin pienellä budjetilla ja söimme enimmäkseen kaupasta ostettuja eväitä.
Hostelli sijaitsi pahaksi onneksi keskustan epämääräisemmällä laidalla. Paikasta toiseen siirtyminen tarkoitti yleensä kävelemistä kuuluisan De Wallenin punaisten lyhtyjen alueen halki, mikä itsessään oli lähinnä turistiryhmien suosima harmiton massanähtävyys. Huono onni liittyi siihen, että punaisia lyhtyjä ympäröivät korttelit olivat huumekauppiaiden kansoittamia. Vaikka yritimme olla kiinnittämättä kadunkulmista kuuluvaan kuiskintaan mitään huomiota, lähti moni kauppamies kävelemään kanssamme seuraavaan risteykseen, josta alkoi taas uuden kollegan reviiri. Tilanteet olivat välillä ahdistavia ja hetkittäin jopa uhkaavia.
Ikävin tapaus sattui keskellä kirkasta päivää kaupungin toisella laidalla, jossa seuraamme väkisin lyöttäytynyt diileri alkoi kerjätä rahaa mukanaan kantamastaan veitsestä muistuttaen. Veistä ei koskaan vedetty esiin, eivätkä rahatkaan menneet, mutta tässä oli jälleen yksi esimerkki tilanteista, jollaisen olen kokenut vain Amsterdamissa. Amsterdamista jäi tämän kaiken jälkeen mielikuva, jonka mukaan innokkaita huumekauppiaita riitti joka puolella kaupunkia ympäri vuorokauden. Lisäksi lähes aina satoi ja epämääräistä porukkaa hortoili ympäriinsä. Meni kaksikymmentä vuotta, kunnes uskaltauduin takaisin. Onneksi lähdin!
Kolmas Amsterdamin-matka muutti käsitykseni kaupungista lähes täydellisesti. Kaduilla on toki edelleen äänekkäitä ulkomailta saapuneita kaveriporukoita ja coffee shopien imelä tuoksu purkautuu kaduille monin paikoin, mutta koin kaupungin tällä kerralla hyvinkin turvalliseksi. En ole varma kuinka paljon Amsterdam on muuttunut, osuimmeko vain eri alueille vai olivatko tähtimerkit nyt paremmassa asennossa. Joka tapauksessa ihastuin Amsterdamiin hyvinkin paljon.
Koronavirus vaikutti matkaamme lähinnä siten, että moni suunnittelemamme nähtävyys ehti sulkea ovensa juuri saapuessamme Hollantiin. Niinpä esimerkiksi Anne Frankin talo, Houseboat Museum, kuninkaallinen palatsi, kissojen uiva hoitokoti De Poezenboot sekä hurjasta keinustaan tunnettu näköalatorni A’dam Lookout jäivät ohjelmastamme pois. Toisaalta päivistä tuli näin rennon kiireettömiä ja ehdimme keskittyä pitkiin kävelyretkiin sekä kahviloiden ja ravintoloiden tarjoamiin houkutuksiin. Pääsin vihdoin myös kanavaristeilylle, vieläpä varsin tyylikkääseen malliin.
Kanavien ja vanhojen rakennusten sävyttämä Amsterdam on kaunis kaupunki, jonka puitteisiin on helppo ihastua. Majoitus- ja ravintolavalinnat olivat tällä kerralla aivan eri luokkaa kuin opiskeluaikojen reissuilla. Maistelimme monia hollantilaisen keittiön klassikoita, useimmiten jälkiruokiin keskittyen. Unohtaa ei sovi myöskään ystävällisiä hollantilaisia, jotka palvelevat asiakkaitaan iloisesti hymyillen ja erinomaisella englannin kielellä.
Teimme matkan yhteistyössä digitaalisen matka-assistentin Timin kanssa. Äskettäin avatulla Timin sivustolla on erilaisten matkailijoiden kertomia aitoja lomamuistoja, jotka kohottavat varmasti matkakuumetta. Sivustolta voi myös varata matkoja. Avulias Tim etsii muutamien kysymysten perusteella juuri sinulle sopivia reissuja, ja voit halutessasi lähteä vaikka sellaiselle matkalle, jollaisesta olet lukenut houkuttelevan lomamuiston.
Kolmanteen Amsterdamin-matkaani kuului muun muassa majoitus harvinaisen tyylikkäässä hotellissa, monenlaista herkuttelua, kanavaristeily vanhan ajan salonkiveneellä sekä romanttisia iltakävelyitä. Lue lisää Timin sivuilta, joilta löytyy kirjoittamani juttu Viikonloppu keväisessä Amsterdamissa.
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Huvipuistot1 vuosi sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Italia10 kuukautta sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Saksa2 vuotta sitten
Viimeinkin kiehtovassa Berliinissä
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Italia10 kuukautta sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
2.9.2021 at 22:53
Ei ole harmikseni tullut Suomessa vastaan argentiinalaisia ravintoloita. Niistä on jäänyt kyllä Buenos Airesista hyvät muistot. Enkä ole tainnut sen koommin törmätä chimichurri-kastikkeeseen, vaikka sitä kyllä voisi tietysti tehdä itsekin.
Mika / Lähtöportti
3.9.2021 at 13:16
Suomessa ei tosiaan taida argentiinalaisia ravintoloita olla, ei ainakaan kovin montaa. Amsterdamissa niitä on sen sijaan vähän joka kulmalla. Jos nyt olen oikein käsittänyt, niin niiden määrä Amsterdamissa perustuu yksinkertaisesti siihen, että pihvejä on helppo myydä hyvällä katteella. Näin ollen useimmat Amsterdamin ”argentiinalaiset” ovat heikkotasoisia turistisyöttölöitä, mutta muutamat, kuten tämä Luna oikeasti laadukas ravintola.
TARJA Fogelholm
9.7.2022 at 22:34
Kiitos argentiinalaisen ravintolan vinkistä. La Luna oli tosi hyvä vaikka vähän aluksi epäilytti matka hotellilta. Saatiin jopa lauantai-iltana heinäkuussa pöytänni lman varausta. Hyvä tunnelma ja selvästi espanjankielisten suosiossa.
Mika / Lähtöportti
12.7.2022 at 12:39
Kiitos paljon viestistäsi, tosi mukava kuulla että vinkeistä on ollut iloa ja että ravintola miellytti!