Seuraa somessa

Slovakia

Mahtava Spišin linna

Julkaistu

-

Joskus käy niin, että matkakohteet valikoituvat pelkästään nähdyn valokuvan perusteella. Päädyimme Slovakian pohjoisosassa sijaitsevaan Spišin linnaan oikeastaan juuri näin, sillä en ollut kuullut tästä Unescon maailmanperintökohteesta aiemmin mitään.

Huomasin karttaa tutkimalla, että Krakovan-matkan yhteyteen voi suhteellisen helposti lisätä muutaman päivän Slovakiassa. Maa oli itselleni täysin tuntematon, joten ryhdyin etsimään sopivia käyntikohteita netistä. Mielenkiinto kohdistui erityisesti maan pohjoisosiin, jotka odottavat heti Tatra-vuorilla sijaitsevan rajan takana. Rajalle on vajaan parin tunnin ajomatka Krakovasta, eikä maan vaihtumista huomaa kuin ylös nostetun puomin vieressä seisovasta tervetulokyltistä.

Spisin linna, Unescon maailmanperintökohde
Näkemieni kuvien perusteella tuntui siltä, että Pohjois-Slovakian kiinnostavin nähtävyys olisi raunioitunut, mutta suurikokoinen Spišin linna eli Spišský hrad. Linna on yksi Euroopan suurimpia ja se nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1993. Maailmanperintökohde käsittää myös muita ympäristön kulttuurimonumentteja, kuten Levočan kaupungin historiallisen keskustan sekä linnan juurella sijaitsevan Spišská Kapitulan kylän kirkkoineen.

Spisin linna

Katselemme kumpuilevia maisemia ajaessamme Popradin suunnasta kohti Spišin linnaa. Huhtikuinen aurinko valaisee mukavasti vihertäviä peltoja. Erotamme kukkulan huipulla kohoavan linnan jo kilometrien päästä. Sen vaalea hahmo todellakin hallitsee ympäristöään. Tietystä kulmasta katsottuna rakennelma näyttää luonnolliselta kallioseinämän jatkeelta. Linnalle on helpointa tulla autolla, mutta kukkulan juurella sijaitsevaan Spišské Podhradien kaupunkiin on myös bussiyhteyksiä.

Spisin linna
Jätämme auton parkkipaikalle ja kävelemme muutaman sadan metrin matkan ylämäkeen linnan portille. Viiden euron pääsymaksun suorittamisen jälkeen voi lähteä kiipeämään ylös kohti linnan tornia tai kääntyä tutkimaan alapihaa. Valitsemme aluksi ensin mainitun vaihtoehdon, mikä onkin hyvä ratkaisu.

Spisin linna
Ihailemme useilta eri tasanteilta maisemia alas laaksoon. Tatran lumihuiput häämöttävät vehreän laaksoalueen takana.

Spisin linna
Linnaa kiertäessä kuluu helposti pari tuntia. Tutustumme historiaan pienessä museossa, jossa on muutamia kalustettuja huoneita keittiöstä lähtien. Pienoismallista selviää, kuinka paljon katettuja osia rakennuksessa on aikoinaan ollut. Näemme pienen kappelin sekä sitä vastapäätä sijaitsevan kolkon kidutuskammion julmine välineineen. Muissa huoneissa on esillä aseita, haarniskoita ja muuta aiheeseen sopivaa rekvisiittaa.

Spisin linna

Spišin linna rakennettiin jo 1100-luvulla ja se pysyi seudun hallinnollisena keskuksena vuosisatojen ajan. Linna on ollut vuosien saatossa sekä Unkarin hallitsijoiden, että erilaisten mahtisukujen hallussa. Csákyn suku jätti linnan tyhjilleen 1700-luvun alkupuolella muuttaessaan mukavamman asumisen perässä muualle. Linna kärsi suuria vaurioita vuoden 1780 tulipalossa, eikä sitä enää koskaan kunnostettu ennalleen. Jäljellä on siitä huolimatta varsin vaikuttava rakennus. Linna siirtyi vuonna 1945 Tšekkoslovakian ja sittemmin Slovakian valtion omistukseen.

Maisema Tatra-vuorille
Kiipeämme myös linnan huipulla olevaan pyöreään torniin. Kiviportaat ovat epätasaisia ja käytävä niin ahdas, että suurikokoisimmat kulkijat tuskin mahtuvat edes aukoista lävitse. Löydämme silti turvallisesti tiemme huipulle. Maisemat ovat komeita, mutta eivät varsinaisesti eroa hieman alempaa avautuvista näkymistä.

Spisin linna
Kierrämme lopuksi linnan alapihan, joka on hämmästyttävän laaja. Muutamat rauniot muistuttavat tuhoutuneista rakennuksista ja on helppo kuvitella, miten kauhtuneisiin asuihin pukeutuneet ihmiset ovat hääräilleet täällä telttoineen ja nuotioineen. Paikalla järjestetään joinakin kesäviikonloppuina keskiaikaisia tapahtumia.

Siiseli
Nyt nurmikolla vilistää vain arkoja siiseleitä, jotka kaivavat ahkerasti kolojaan. Ne pysähtyvät välillä tähystämään valppaina ympärilleen, ennen kuin katoavat heinien sekaan. Vaalea linna näyttää komealta sinistä taivasta vasten.

Spisin linna, Slovakia
Palaamme portin lähistölle ja ostamme vaatimattomasta kahviosta jäätelöt. Huhtikuisena arkipäivänä on vielä väljää, mutta kuvittelen kesän olevan paljon vilkkaampi. Ennalta näkemäni valokuvat eivät pettäneet. Pidän linnoista, ja mahtava Spišský hrad nousi ilman muuta omien suosikkieni joukkoon. Raunio on varsin komea, kuten myös ympäröivät maisemat. Oikeastaan vain sijainti Slovakian takamailla selittää sen, ettei tästäkään paikasta ole kovin moni kuullut.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
4 kommenttia

1 kommentti

  1. Anne

    18.5.2016 at 10:40

    Vau! Vaikuttava näky. Vanhat linnat ovat mielenkiintoisia. Itseäni aina jaksaa kuitenkin ihmetyttää, miten moni on vain lopulta hylätty ja jätetty rapistumaan. Ei jotenkin tulisi nykyään kuuloonkaan, että jättäisi vain asunnon omilleen kun haluaisi lähteä muualle! Keskiajalla ei tosin tainnut olla kiinteistönvälittäjiä, jotka olisivat voineet löytää linnoille uudet omistajat 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      21.5.2016 at 12:48

      Tämä tosiaan oli vaikuttava linna, harvoin näkee tuon kokoisia rakennuksia noin hienolla paikalla. Tuntuu kieltämättä ikävältä, että linnoja on jäänyt rapistumaan. Tämän kokoisen linnan kunnostaminen olisi tietysti aika kallis urakka. Tulipalon syystä on useampia teorioita, joista yhden mukaan linna olisi poltettu tahallaan jonkinlaisen asuntoveron välttämiseksi.

  2. Annikki Koskiluoma

    23.7.2016 at 18:44

    Kartanluku”taitoni” ansiosta pääsimme mieheni kanssa tutustumaan Spisskyyn 80-luvun alussa. Oli suljettu kävijöiltä, mutta saimme siellä palloilevalta vartijalta luvan omalla vastuulla mennä sinne. Oli unohtumaton kokemus, me siellä kaksin, huikeat näköalat, vahva kosketus historiaan.

    • Mika / Lähtöportti

      25.7.2016 at 10:56

      Tuo linnavierailu on varmasti ollut uskomaton kokemus, kiitos kun kerroit siitä! Voin vain kuvitella, millaista hiljaisilla muureilla on ollut tuohon aikaan. Paikka on varmasti muuttunut noista päivistä, niin kuin koko maakin. Itsekin kerran Tšekkoslovakiassa käväisseenä muistan, miten erilainen ilmapiiri silloin oli.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Slovakia

Slovakialaista kevättunnelmaa Štrbské Plesossa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Yhdistimme tasan vuosi sitten tekemäämme Krakovan-matkaan muutaman päivän Slovakiassa. Löysimme vieraanvaraisen maan, jonka kaunis luonto oli vasta heräilemässä uuteen kevääseen.

* Sisältää Booking.comin mainoslinkin

Tietoni Slovakiasta ja varsinkin sen nähtävyyksistä olivat etukäteen lähes olemattomat. Aloitin matkan suunnittelun etsimällä mukavaa majapaikkaa jostain Puolan rajan tuntumasta. Varasin lopulta yösijan Popradin kaupungissa sijaitsevasta *Boutique Hotel Villa Zauberista, joka täyttikin odotukset hyvin. Miltei takapihan poikki kulkeneelta rautatieltä kuului jonkin verran junien kolinaa, mutta seurueemme viihtyi siisteissä ja tilavissa huoneissa hyvin.


Ajomatka Krakovasta Popradiin sujuu vajaassa kolmessa tunnissa. Siirtyminen maasta toiseen on helppoa, sillä rajapuomi on nostettu pystyyn, eikä paikalla näy ristin sielua. Ohitamme havumetsiä, näemme häivähdyksiä sumun sekaan katoavista Tatran lumihuipuista ja ajamme muutamien laaksojen halki.


Popradin pikkukaupunki toimii porttina Tatran hiihtokeskuksiin, minkä vuoksi sieltä löytyy jopa kansainvälinen lentokenttä. Hiljaisessa keskustassa on iloisesti maalattuja vanhoja rakennuksia sekä hämmästyttävän suuri ostoskeskus. Koska talviurheilukausi on jo päättynyt, ei kaduilla tule vastaan muita ulkomaalaisia. Nautin kotoisan arkipäiväisestä tunnelmasta. On apteekkeja ja rautakauppoja, mutta sopivaa ravintolaa joutuu etsimään hetken. Mukava ruokapaikka sentään löytyy joka illaksi.


Avaraa baaria muistuttava Hodovna vaikuttaa suorastaan trendikkäältä. Pubiruokamaiset annokset, kuten kuvassa näkyvät porsasrullat, maistuvat erinomaisesti ja hintataso on ilahduttavan alhainen. Marcon sisustus ei ole erityisen viehättävä tai viimeistelty, mutta ravintola ajaa asiansa. Tarjoilu toimii kiitettävästi ja reilunkokoiset annokset karkottavat nälän pitkäksi aikaa. Koliba vaikuttaa perinteikkäältä slovakkiravintolalta, jonka koristelussa on käytetty kaikkea mahdollista eläinten taljoista räsymattoihin. Annokset ovat paikalliseen tapaan suuria, konstailemattomia ja lihapainotteisia.


Slovakian-matkamme ehdoton kohokohta on vierailu Spišin linnassa, josta olen julkaissut postauksen jo aiemmin. Lähdemme linnalta pienelle autoilukierrokselle Slovakian keskiosiin. Tie kiemurtelee hiljaisten kylien halki ja aurinko valaisee laaksojen kumpuilevia niittyjä. Pääkatujen varsilla on pieniä värikkäitä taloja. Nousemme mutkikasta tietä pitkin vuoristoon ja kierrämme Slovak Paradisen kansallispuiston ympäri. Vaikka pääsemme korkealle, ei puiden takaa juuri erotu maisemia. Kansallispuiston patikkapolut eivät ole talven jäljiltä vielä kehuttavassa kunnossa, emmekä muutenkaan ole varustautuneet metsäretkelle. Uskon Slovak Paradisen olevan kesällä nimensä veroinen, mutta pelkkä autoretki kansallispuiston laitamilla ei tarjoa suuria elämyksiä.


Suunnistamme näkemäni maisemakuvan perusteella Dedinkyyn. Palcmanská Maša -nimisen tekojärven rannalla sijaitseva pikkukylä vaikuttaa melko idylliseltä, muttei silti kutsu tekemään tarkempaa tuttavuutta. Ihmettelemme suurta patoa ja jatkamme matkaa Popradin suuntaan. Tie sukeltaa kanjoniin, jonka pohjalla virtaa vuolas joki. Lauma komeasarvista ylämaankarjaa syö ruohoa niityllä ja jossain on hevoslaitumia. Maisemat kallioineen ja havumetsineen paranevat, mutta pysähdyspaikkoja ei juuri ole.


Sopivasta suunnasta lähestyttäessä Poprad on melko absurdi näky. Suhteettoman laajan peltoaukean takana kohoaa valtava kerrostalojen rivistö. Kaupunkia vartioivat mahtavat Tatran huiput, jotka kohoavat korkeuksiin hämmentävällä tavalla suoraan tasangon laidalta.


Vaikka emme ole varustautuneet varsinaisille vaelluksille, haluamme silti tutustua Štrbské Plesoon. Se on samannimisen järven mukaan nimetty hiihtokeskus Ylä-Tatran vuoristossa. Konsonanttipitoinen nimi on saattanut jäädä talviurheilun seuraajien mieliin. Štrbské Plesossa pidettiin pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut vuonna 1970 ja maailmancupin osakilpailuja vielä 1990-luvulla. Hiihtokeskus hyppyrimäkineen on edelleen käytössä, mutta aivan kovimman tason kilpailuja ei ole järjestetty aikoihin.


Matka Popradista Štrbské Plesoon sujuu puolessa tunnissa. Hyväkuntoisen moottoritieosuuden jälkeen kiivetään pienempää tietä pitkin kohti vuoria. Ennakko-odotukseni ovat tuoneet mieleen Slovenian satumaisen Bledin. Štrbské Pleso ei tarjoa aivan yhtä näyttävää elämystä, vaikka joitakin yhtäläisyyksiä toki löytyy. Molempien vuoristojärvien ympäri kulkee muutaman kilometrin mittainen hyväkuntoinen lenkkipolku ja ilma tuntuu raikkaalta hengittää.


Štrbské Pleso paljastuu melko suosituksi ulkoilukohteeksi, jonka parkkipaikan liepeillä on meneillään melkoiset markkinat monine rihkamakojuineen. Pysäköinti koko päiväksi maksaa kuusi euroa. Ympäristössä olisi runsaasti muitakin ulkoilureittejä, mutta valitsemme helpon kävelyn järven ympäri. Vuoriston sää on muutaman asteen viileämpi kuin alhaalla kaupungissa.


Ilmassa on kevättä ja suuret sammakot kurnuttavat äänekkäästi vesilammikoissa. Lähes kaikki lumet ovat jo sulaneet, mutta noin puolet järvestä on edelleen ohuen jään peitossa.


Maisemat paranevat edetessämme etelärannalle, josta järven takana kohoavat Tatra-vuoret näkyvät upeasti. Maisemaan kuuluu myös erikoinen Patria-hotelli sekä suuri hyppyrimäki. Štrbské Pleson muut hotellit sijaitsevat vieretysten täällä järven etelärannalla.


Järven kiertävä reilun kahden kilometrin mittainen kävelyreitti on hyvässä kunnossa, joten matka etenee mukavasti. Aurinkoisena alkanut lauantai on houkutellut poluille runsaasti kaikenikäisiä retkeilijöitä. Käymme välillä kurkkaamassa maisemaa myös alas laaksoon päin.


Seuraamme hetken, kuinka paikallisesta hääparista otetaan kuvia kaunista taustaa vasten. Järven varjoisan pohjoisrannan tuntumasta löytyy vielä lunta, mutta ladut eivät ole enää hiihtokunnossa. Kylmä viima puhaltaa, joten palaamme reipasta tahtia parkkipaikalle.


Tutustumisemme Spišin linnaan, Štrbské Plesoon ja Popradin kaupunkiin jättävät Slovakiasta erittäin positiivisen mielikuvan. Maata voi kehua myös vieraanvaraiseksi, turvalliseksi sekä edulliseksi matkakohteeksi. Slovakia kannattaa pitää mielessä, jos etsit hieman tuntemattomampaa Eurooppaa, mutta haluat silti pysytellä keskieurooppalaiset standardit täyttävässä ympäristössä.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja