Seuraa somessa

Italia

Calanchi di Atri – luontoretki Abruzzon maisemissa

Julkaistu

-

Italiaan mahtuu paljon erilaisia luontokohteita. Calanchi di Atrin kalliomuodostelmien sävyttämä maisema on mielenkiintoinen nähtävyys ja aluetta kiertävä luontopolku tarjoaa hyvän mahdollisuuden reippaaseen lenkkiin.

Italiankielinen sana calanco, monikossa calanchi, tarkoittaa pehmeästä sedimenttikivestä ja savipitoisesta maasta koostuvaa kuivaa maaperää, jota eroosio on kuluttanut voimakkaasti. Teräväpiirteisiksi uurtuneet kalliot näyttävät hyvin erikoisilta. Atrin kunnassa sijaitsevista kalliomuodostelmista on käytetty jopa mahtipontista lempinimeä Italian Grand Canyon, joka on tosin melkoista liioittelua. Maisemat ovat silti ehdottomasti näkemisen arvoisia.

calanchi_24


Lähdemme tutustumaan alueeseen Atrista vuokraamaltamme lomatalolta käsin. Teemme tämän kierroksen lankomiehen kanssa kahdestaan. Calanchi di Atrin luontopolku sijaitsee vain reilun kilometrin päässä Atrin kylän keskustasta (katso lähtöpaikka kartalta). Jätämme auton pysäköintiin tarkoitetulle tasaiselle kentälle, josta on lyhyt kävelymatka vierailukeskukselle. Calanchi di Atrin luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 1995. Noin 380 hehtaarin kokonaisuutta hallinnoi nykyään ympäristöjärjestö WWF. Vierailukeskus on käyntimme aikaan suljettu, mutta alueeseen voi tutustua vapaasti omaan tahtiin.

calanchi_20


Vierailukeskuksen vieressä olevalta näköalapaikalta kelpaa ihailla upeaa laaksomaisemaa. Kukkulat kumpuilevat vehreinä ja Abruzzon utuiset vuoret häämöttävät jossain kaukaisuudessa. Eroosion kuluttamat kalliot tuovat näkymään oman persoonallisen säväyksensä.

calanchi_19


Vesisateiden ja auringonpaahteen muotoilema calanchi-maisema on mielenkiintoista nähtävää. Kyseessä ei ole mikään yksittäinen rotko, vaan eri kokoisia kalliomuodostelmia näkyy ympäri Atrin muuten viljavaa maaseutua. Näyttää melkein siltä, kuin itse paholainen olisi kynsinyt vehreään maisemaan sattumanvaraisia koloja sinne tänne.

calanchi_15


Näköalapaikalta lähtee luonnonsuojelualuetta kiertävä noin kuuden kilometrin mittainen rengasreitti. Osa siitä on päällystettyä pikkutietä, jolla joku paikallinen saattaa ajaa autollakin. Liikennettä on kuitenkin hyvin vähän ja osa reitistä kulkee myös kapeampaa polkua pitkin. Reitin kulkemisajaksi on arvioitu opasteviitoissa yksi tunti ja neljäkymmentä minuuttia.

calanchi_14


Matka alkaa päällystettyä tietä pitkin jyrkkään alamäkeen. Kierroksen varrella on runsaasti infotauluja, joista osa on suunnattu aikuisille ja osa myös lapsille. Lähes kaikki taulut on sijoitettu kierroksen ensimmäiselle kolmannekselle, minkä jälkeen niitä ei enää juuri näykään. Reitti on hyvin selkeä, joten eksymisen vaaraa ei ole.

calanchi_21


Saavumme noin vartin kävelyn jälkeen näköalapaikalle, josta on kierroksen paras mahdollisuus ihailla kalliomuodostelmia. Aivan kallioiden lähelle ei pääse lainkaan, mutta täältäkin saa hyvän käsityksen karun maan savipitoisuudesta. Maisema on muutenkin vaikuttava ja tuntuu jatkuvan kaukaisuuteen.

calanchi_18


Calanchi-muodostelmia löytyy Atrin lisäksi muutamilta muiltakin alueilta eri puolilta Italiaa. Niistä käytetään englannin kielessä nimitystä badlands, joka kuvaa hyvin maiseman karua luonnetta. Vastaavia eroosion muodostamia kallioita on myös muutamissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. Etelä-Dakotassa sijaitsee jopa Badlandsin kansallispuisto.

calanchi_11


Päällyste loppuu, joten jatkamme eteenpäin soratietä pitkin. Kalliomuodostelmat jäävät sivummalle, mutta tuntuu hauskalta kävellä keskellä maalaismaisemaa.

calanchi_10


Pysähdymme ihmettelemään pientä kappelia, jonka sisällä on valkea kivi. Opastetaulusta selviää, että uskomuksen mukaan Pyhä Paavali mestattiin juuri tämän kiven päällä. Toisaalta kivi on saattanut olla esikristillinen uhrialttari ja sitä on käytetty myöhemmin myös lasten parantamiseen liittyvissä rituaaleissa. Emme jaksa perehtyä uskomuksiin tai historiaan sen tarkemmin, vaan jatkamme matkaa.

calanchi_08


Alamäki vie lopulta entistä kapeammalle tielle, jossa autoilukin on kielletty. Pääsemme näin entistä paremmin luonnon keskelle.

calanchi_04


Kallioita ympäröivän luonnonsuojelualueen kasvillisuus on yllättävän runsasta, sillä erilaisia kukkia ja muita kasvilajeja on paljon. Eräs tunnetuimmista on Abruzzon ”mustaa kultaa” tuottava lakritsikasvi, josta valmistetaan paikallisten suosimaa Liquirizia-likööriä. Jään kuvaamaan useampiakin erilaisia kasveja, vaikka en tiedäkään mitä ne ovat.

calanchi_07


Myös alueen eläimistö on runsasta. Täällä pesii paljon erilaisia lintuja, nisäkkäitä sekä matelijoita. Ketut, piikkisiat, siilit, myyrät ja onneksi myös käärmeet jäävät meiltä näkemättä. Bongaamme vain muutaman pienessä lammikossa viihtyvän sammakon sekä joitakin perhosia.

calanchi_23


Saavumme paikkaan, jossa kalliomuodostelmat näkyvät suoraan edessämme. Samalla mieleen hiipii ajatus siitä, että joudumme vielä kiipeämään takaisin lähtöpaikkaamme.

calanchi_06


Tasamaa alkaakin pian muuttua ylämäeksi. Pitkältä näyttävän nousupätkän jälkeen tulee aina mutka, jonka jälkeen kiipeäminen vain jatkuu ja jatkuu. Onneksi lähdimme matkaan vasta myöhään iltapäivällä, emmekä keskipäivän helteisimmillä hetkillä. Ohitamme jossain vaiheessa maatilan, jonka portilla päivystää pari häijynnäköistä vahtikoiraa.

calanchi_17


Nousu alkaa ottaa voimille, mutta puuskutan parin juomatauon jälkeen kunnialla perille. Nuorempi lankomies hengittää huomattavasti kevyemmin, vaikka jaloissa ehkä jo hieman tuntuukin. Selvitämme reitin lopulta alle puolessatoista tunnissa, vaikka pysähtelenkin valokuvaamaan kerta toisensa jälkeen.

calanchi_03


Viimein ympyrä sulkeutuu ja pysähdymme vielä lopuksi tutulle näköalapaikalle. Katsomme maisemaa nyt kierroksen jälkeen hieman eri silmin ja erotamme lähes koko kulkureittimme, joka kiemurtelee täältä laakson pohjalle ja takaisin. Ensimmäiset noin kaksi kilometriä ovat alamäkeä, sen jälkeen jatketaan suhteellisen tasaisella maalla ja viimeiset pari kilometriä kavutaan ylös kohti lähtöpaikkaa.

calanchi_27


Kävelykierros Calanchi di Atrin maisemissa on mukava kokemus. Itse kalliomuodostelmiin ei siis pääse käsiksi, mutta reitti kiertää niiden ympäri helppokulkuisia teitä pitkin. Pelkästään näiden kallioiden vuoksi tuskin kannattaa matkustaa paikalle satojen kilometrien päästä, mutta Calanchi di Atri on erinomainen lisä elämykselliseen lomaan Abruzzossa.

calanchi_09


Calanchi di Atri on yksi matkamme mieleenpainuvista kohteista esimerkiksi Campo Imperatoren maisemien sekä Atrin ja Città Sant’Angelon kauniiden kylien lisäksi. Abruzzo on luonteikas alue, jonne tämä persoonallinen maisema sopii täydellisesti.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

2 Comments

  1. Luontokohteet ovat ilman muuta omia suosikeitani. Tuollakin olisi todella mukavaa päästä käymään. Yhdysvaltojen Badlands ei tosin itselleni ensimmäisenä tule mieleen, koska paikka on niin paljon karumpi. Tuolla näyttää mukavan vehreältä.

    • Mika / Lähtöportti

      18.7.2022 at 22:11

      Joo, kuvien perusteella Yhdysvaltojen Badlands on aivan erilainen paikka. Tämä Italian kohde on aika jännä yhdistelmä vehreyttä ja tuota karua maata. Näyttää siltä kuin sinne tänne ympäri vehreyttä olisi vain ilmestynyt eri kokoisia badlandseja rikkomaan maiseman harmoniaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Syysmyrskyä ja mustekalaa kauniissa Tellarossa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vierailimme Italiassa viettämämme syysloman aikana Tellarossa, joka kuuluu maan kauneimpien kylien I Borghi più belli d’Italia -listalle. Kylä hurmasi harmaanakin päivänä ja maistoimme myös Tellaron tunnuseläintä mustekalaa.

Perillä meitä odottaa hiljaisuus. Olemme ajelleet kukkuloille kohonnutta pientä rannikkotietä Lericistä Tellaroon, jonka yläpuolella sijaitseva parkkipaikka on lähes autio. Sateessa kastuneen kyltin mukaan maksullinen pysäköintiaika on loppunut jo syyskuussa, joten en joudu kaivamaan kolikoita esille. Hiljaisuus tuntuu hyvältä, koska tie oli tarpeeksi kapea ja mutkikas jo näin ilman suurempaa liikennettä. 

tellaro_19


Pysäköintialueen lähistöltä lähtee pitkä portaikko alas kylän keskustaan. Suuntaa näyttävä kyltti on päässyt ruostumaan ja sitä peittävät köynnöskasvit.

tellaro_18

Siistin portaikon varrella riittää kukkaistutuksia ja muuta kasvillisuutta. Myös ruskan värit näyttävät tekevän tuloaan tänne eteläiseen Eurooppaan. Laskeudumme kivimuurin ja vanhojen rakennusten välistä tasaiselle kadulle, jonka varrella on pari ravintolaa ja baaria. 

tellaro_16


Tellaro on osa Lericin kuntaa, jossa mekin majoitumme viikon ajan. Lericin keskustasta on vain reilut kolme kilometriä Tellaroon ja matkan voisi taittaa myös patikointireittiä pitkin, mutta se jää meiltä kokeilematta. Edellinen yö on ollut myrskyisä ja ukkonenkin on jyrissyt Ligurianmeren yllä. Ennuste ei lupaa juurikaan parempaa säätä, mutta iloitsemme siitä, että sade on tauonnut hetkeksi.

tellaro_14


Ohitamme hiljaiset ravintolat ja suuntaamme kapeille kujille. Tellaron keskusta on vierailumme aikaan lähes autio, sillä liikkeellä näyttäisi olevan vain yhteensä kymmenkunta turistia. Vastaan tulee myös pari paikallista, jotka kiirehtivät määrätietoisesti kohti päämääräänsä.

tellaro_13


Pittoreskit kujat tarjoavat juuri sellaista pikkukylän kauneutta, mitä Italialta sopii odottaakin. Seinien pastellivärit on valittu hyvällä maulla ja ikkunoita suojaavat perinteiset luukut. Katulamput sopivat postikorttimaiseen näkymään, mutta kukaan ei ole sentään ripustanut tällaisella säällä pyykkejä kuivumaan.

tellaro_12


Yksi Tellaron erikoisuuksista on nimellä Sotto-Ria tunnettu käytävä, joka rakennettiin 1300-luvulla suojaksi saraseenien, katalaanien ja muiden katalien merirosvojen hyökkäyksiä vastaan. Suojaisen käytävän ikkuna-aukoista voi tähystää alapuolella olevaan satamaan sekä merelle päin. Muinoin täältä kuulemma kaadettiin kiehuvaa öljyä vihamielisten vieraiden niskaan. Ikivanha kivilattia on koristeltu tähdillä ja muilla kuvioilla.

tellaro_11


Astumme ruosteisen portin läpi käytävälle, joka jatkuu noin seitsemänkymmenen metrin päähän. Lopulta käytävä muuttuu hämäräksi ja toteamme sen umpikujaksi. Tällaiset paikat kertovat omalla kiehtovalla tavallaan pienen rannikkokylän pitkästä historiasta.

tellaro_17


Tellaron kapeat kujat johtavat kuvaukselliseen satamaan, jonka veneet on nostettu järkevästi kuivalle maalle. Navakat tuulenpuuskat iskevät vasten kasvoja ja vaahtopäiset aallot lähestyvät rantaa. 

tellaro_08


Aallot roiskahtelevat näyttävästi tummia rantakallioita vasten ja veden liikkeitä on lähes lumoavaa seurata. Katselemme pitkään kuohuvaa merta ja nautimme kylän hiljaisuudesta. Kostea ilma tuntuu miellyttävän lämpimältä, sillä elohopea on kohonnut lähelle kahtakymmentä astetta.

tellaro_07


Kirkon kulmalta lähtee pieni kivetty kävelypolku, joka seuraa hetken rantaa ja päättyy pian umpikujaan. Tarjolla on kuitenkin taas uuteen ilmansuuntaan avautuva myrskyisä merimaisema. 

tellaro_09


Ohitamme sataman ja kierrämme sen toiselle puolelle sisämaan kujia pitkin. Sataman läpikin voisi kävellä, mutta se olisi tällä säällä riskialtis ratkaisu. Osa aalloista kuohuu pitkälle kohti kylää.  

tellaro_03


Niemen kärkeä koristavan San Giorgion kirkon ovet on laitettu vierailupäivänämme säppiin, mutta katselemme rakennusta ulkopuolelta. Näin syysmyrskyn tuivertaessa voi miettiä kuuluisinta Tellaroon liittyvää legendaa.

tellaro_04


Keskiaikainen tarina liittyy rannikolla mellastaneisiin merirosvoihin, joita vastaan Tellarokin oli varautunut jatkuvalla vartioinnilla. Tähystäjä kuitenkin nukahti pahaksi onnekseen juuri sellaisena myrskyisänä yönä, jolloin piraatit olivat saapumassa. Tellaron pelasti jollain keinolla kirkontorniin päätynyt suuri mustekala, joka soitti lonkeroillaan kelloja ja herätti kylän väen puolustautumaan.

tellaro_10


Tarinan kuvaamaa tapahtumaa juhlitaan vuosittain elokuisilla festivaaleilla, joiden pääaktiviteettina on mustekalojen syöminen. Tämä kuulostaa hieman nurinkuriselta tavalta kunnioittaa Tellaron suurta sankaria, mutta ruoat ovat varmasti herkullisia. Erilaisia mustekalakuvioita vai nähdä kylässä ympäri vuoden. Tellaron mustekalalegendasta ja kahdestakymmenestä muusta kiehtovasta italialaiskylästä voi lukea Heli Pekkarisen kirjasta Kylässä Italiassa.

tellaro_06


Pysähdyn vielä ihailemaan Tellaron kauniinvärisiä taloja, rantakallioita sekä ylös nostettuja värikkäitä veneitä. Tellaro on varsin kompakti kylä, jonka kujille on vaikea eksyä kovin pitkäksi aikaa. Kyseessä on suorastaan hurmaava paikka, jonka kauneutta edes harmaa syyspäivä ei onnistu latistamaan. 

tellaro_05


Kesäinen auringonlasku voisi olla täällä ikimuistoinen elämys, mutta syksyinen arkipäivä luo Tellaroon omanlaisensa kiehtovan tunnelman. Saamme koko kylän ikään kuin itsellemme ja voimme aistia rauhassa, kuinka värikkäät seinät ja kujien kivet huokuvat pitkää historiaa. Tästä huolimatta Tellaro on edelleen myös elävä asuinpaikka, joka toimii kotina yli tuhannelle ihmiselle. 

tellaro_20


Rannan pärskeet iskevät ajoittain yllättävän korkealle, mutta selviämme kuivin jaloin takaisin sisämaan kujille. Suunnistamme kohti La Barca -nimistä ravintolaa, jonka näimme ohimennen ennen kujasokkeloon sukeltamistamme. Ajoitus on sopiva, sillä ehdimme pöytään ennen lounasajan päättymistä ja rankkasateen alkamista. Olemme saapuessamme koko ravintolan ainoat asiakkaat. Lisäksi paikalle tulee pian jälkeemme yksi suomalainen pariskunta. He aterioivat meitä nopeammin ja poistuvat, ennen kuin ehdin kysyä ovatko hekin lukeneet Helin kirjan vai päätyneet jostain muusta syystä tähän syrjäiseen kylään.

tellaro_01


Terassin ulkopöydistä olisi hieno maisema, mutta olemme nyt tyytyväisiä katosta päämme päällä. Maistamme alkupalaksi totta kai mustekalaa, joka onkin värikkäine lisukkeineen herkullista. Siirrymme seuraavaksi pastaan, ja vaikka oma rapuja sisältävä gnocchetti-annokseni onkin ihan kelvollinen, uskon tyttären peston olleen vielä parempaa. Pesto on täällä päin Italiaa suosituin pastakastike ja se osataan siksi tehdä poikkeuksellisen hyvin. Lounas täydentyy vielä sorbeteilla sekä kahvilla ja olemme ateriaan todella tyytyväisiä.

tellaro_02


Mukava tarjoilija osaisi englantiakin, mutta juttelen hänen kanssaan mieluummin italiaksi. Saan kuulla, kuinka kylä on hiljentynyt vasta äskettäin syyskuun loppuessa. Kesäkaudella on paljon vilkkaampaa, mutta nyt monet majoituspaikoista on suljettu talveksi. Tellaro ei häviä kauneudessa melko lähellä sijaitseville Cinque Terren kylille, vaikka matkailijamäärät ovatkin moninkertaisesti maltillisempia.

tellaro_15


Kiipeämme tihkusateessa portaita pitkin takaisin parkkipaikalle. En missään vaiheessa epäillyt Tellaron lumovoimaa, mutta kylä pääsi silti yllättämään positiivisesti. Jos lapsikin kertoo vieläpä kysymättä pitävänsä Tellarosta, täytyy tässä paikassa olla jotain erityistä.

Lue myös koko matkasta kertova juttuni Syyslomaviikko Ligurian rannikolla sekä Lericiä kuvaava Lerici – kylä Runoilijoiden lahden rannalla.  

Jatka lukemista

Italia

Lerici, kylä Runoilijoiden lahden rannalla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Majoituimme Italiaan suuntautuneella syyslomamatkallamme viikoksi Lericiin, josta teimme retkiä muihin Ligurian rannikon kyliin ja kaupunkeihin. Myös itse Lerici on todella miellyttävä paikka, jossa saimme nauttia kauniista sunnuntai-iltapäivästä ilman ruuhkia.

Ensimmäisenä Lericin kylällä tulevat vastaan värit, jotka ovat juuri niitä mitä Italiassa sopiikin odottaa. Vanhoilla kiviseinillä näkyy terrakotan sävyjä, murrettua keltaista, oranssia sekä punaista. Ikkunaluukkujen suhteen on taidettu tehdä yhteistilaus koko kylälle, sillä niin yhtenäisen vihreitä ne ovat.

lerici_07


Kapea kuja johtaa rantakadulle, jonka toisella puolella erilaiset paatit keikkuvat Lericin viihtyisässä pienvenesatamassa. Pidämme sunnuntai-iltapäivän leppoisasta ilmapiiristä ja päätämme olla kiirehtimättä minnekään. Yksi matkapäivä on hyvä rauhoittaa tänne ”kotikylälle” ja nauttia pyhäpäivästä samaan tapaan kuin italialaisetkin täällä tekevät.

lerici_15


Rannan tuntumassa on käynnissä jonkinlaiset antiikkimarkkinat, mutta emme yritäkään tehdä löytöjä vaan katselemme mieluummin merelle päin. Pienvenesatamaa reunustaa tyypillinen italialainen rantabulevardi, jota pitkin kelpaa tehdä sunnuntaikävelyitä tai käydä näyttäytymässä ennen päivällisaikaa. Keskustan pohjoispuolella on pari hiekkarantaa ja niiden ohitse voisi taivaltaa vaikka parin kilometrin päässä sijaitsevaan San Terenzon kylään.

lerici_01


Italiassa ei ole käytetty katujen ja aukioiden nimeämisessä liiemmälti mielikuvitusta, vaan ympäri maata löytyy satoja samannimisiä katuja sekä aukioita. Niinpä täälläkin Via Roma kääntyy Piazza Garibaldille, joka on Lericin selkeä keskus. Laajaa aukiota reunustaa viehättävä talorivistö ja harmaa kirkontorni kurkottaa palmujen yläpuolelle.

lerici_10


Sunnuntai-iltapäivän sää on lähes täydellinen, sillä auringonpaiste saa parikymmenasteisen ilman tuntumaan todellista lämpimämmältä. Mereltä puhaltava tuuli on kesäisen kevyt, vaikka eletäänkin jo lokakuun puoltaväliä. Kiertelemme hetken kujalta toiselle, kunnes on jo aika etsiä lounasravintolaa.

lerici_17


Italia kuuluu niihin maihin, joissa lounasta tarjoillaan vain tiettyyn kellonaikaan. Useimmat kunnon ravintolat avautuvat puoli yhden maissa ja vaikka aukioloajoissa onkin pieniä eroja, on varminta hakeutua pöytään pian yhden jälkeen. Päädymme hetken kierreltyämme La Conchiglian terassille, jonka reunalla on sopivasti tilaa.

lerici_12


Pöytämme on erinomainen rantaa pitkin kulkevien ihmisten seuraamiseen. On hauska huomata kuinka useimmat koirat kulkevat kuuliaisesti ilman hihnaa, mutta villeimmät taaperot on laitettu valjaisiin. Italialaiset tuntevat Lericin kauneuden melko hyvin ja jotkut ovat hankkineet sieltä jopa kakkosasunnon, mutta ulkomaalaisia matkailijoita ei ainakaan enää lokakuussa näy juuri lainkaan. 

liguria_pesto


Viihdymme La Conchigliassa hyvin. Pestokastikkeen kera tarjottu trofie-pasta on näillä kulmilla suosittua perinneruokaa, joka vie lähes kielen mennessään. Näin meren äärellä täytyy kokeilla myös grillattua mustekalaa, joka sekin maistuu erinomaisesti. Seuraamme sivusilmällä, kuinka viereisen pöydän pikkulapset hotkivat simpukoiden kera tarjotut spagettiannoksena hyvällä ruokahalulla. Sitten onkin aika lähteä juoksentelemaan sataman pulujen perässä. Vanhemmat saavat komentaa vauhdikasta Tommaso-poikaa moneen kertaan, sillä heillä on meneillään tyypillinen tuntikausia kestävä sukulounas.

lerici_09


Lähdemme ateriaan tyytyväisinä maleksimaan kohti kylää vartioivaa keskiaikaista linnoitusta. Suuntaamme vanhoille kujille, joita kutsutaan täälläpäin Italiaa nimellä carruggi.

lerici_08


Ylämäkeä on jonkin verran, mutta taival taittuu mukavasti ympäröivää kauneutta ihastellen. Pittoreskien talojen välistä aukeaa välillä maisemia yhä alemmaksi jäävään kylään sekä kuvaukselliselle merenlahdelle.

lerici_02


Sisäänpääsy linnoitukseen maksaa aikuisilta vitosen ja on lapsille ilmainen. Sisätiloissa ei ole tällä hetkellä käynnissä minkäänlaista näyttelyä, joten nähtävää ei ole juuri lainkaan.

lerici_06


Kuljemme autioiden salien halki ja kurkistamme Pyhän Anastasian kappeliin. Kaunis pieni kappeli on omistettu paikalliselle marttyyrille.

lerici_03


Linnoituksen ehdoton päänähtävyys on kattotasanne, jolta kelpaa ihailla maisemia joka suuntaan. Edessämme näkyvää merialuetta kutsutaan Runoilijoiden lahdeksi, koska alueella on historian saatossa viihtynyt useampikin kuuluisa kynäniekka. Ympäristö näyttää kieltämättä inspiroivalta taiteen luomiseen. Koko merenlahti pikku kylineen on todella kaunis. Lahden toisella laidalla erottuu Portovenere, kun taas La Spezia jää niemen taakse piiloon.

lerici_18


Etruskien perustamalla Lericillä on pitkä historia, joka ulottuu kauas ennen ajanlaskumme alkua. Linnoitus sai alkunsa 1100-luvun puolivälissä, minkä jälkeen sitä laajennettiin ja muokattiin useamman sadan vuoden ajan. Pisalaiset ja genovalaiset taistelivat keskiajalla kiivaasti Lericin hallinnasta, minkä jälkeen kylä jäi lopulta viimeksi mainittujen haltuun. Nykyiseltä kartalta Lerici löytyy niukasti Ligurian puolelta, vain muutaman kilometrin päästä Toscanan rajasta.

lerici_05


Palaamme linnoituskukkulalta alas samaa kujaa pitkin kuin tulimmekin, mutta pysähtelemme vielä moneen kertaan ihailemaan kuvauksellisia taloja. Seinien maalipintojen epätasaisuus miellyttää silmää ja rakennuksissa on hauskoja pikku yksityiskohtia koristeellisista ovenkolkuttimista lähtien. 

lerici_11


Suunnistamme Piazza Garibaldin laidalla sijaitsevaan gelateriaan ostamaan jäätelöä. Kuinka ollakaan, Tommason sunnuntailounas on tällä välin päättynyt ja hauska vesseli on täällä jäätelötötterö kourassaan. Itse olen tottunut syömään jäätelöni kupista ja mauksi valitsen nyt suosikkiani amarena-kirsikkaa. Nautimme jäätelöt varjoisalla kujalla, jota pitkin lähtisi viitan perusteella vaelluspolku Tellaron kylän suuntaan. Patikointimahdollisuuksia olisi Lericin ympäristössä enemmänkin.

lerici_04


Kurkistamme aukion laidalla kohoavaan pieneen kirkkoon. Viisisataa vuotta vanha Oratorio di San Rocco näyttää kauniilta. Käyn sytyttämässä kynttilän samaan tapaan kuin monessa muussakin ulkomaisessa kirkossa. 

lerici_14


Lerici sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä La Spezian satamakaupungista. Meille löytyi parkkipaikka majoituksen puolesta, mutta sain käsityksen, että pysäköinti saattaa olla vaikeaa varsinkin kesäkaudella. Lericiin pääsee La Speziasta käsin paikallisbussilla ja myös Cinque Terren lautat kulkevat Lericiin satamaan.

lerici_16


Lerici ja esimerkiksi samaan kuntaan kuuluva Tellaron kalastajakylä tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseville Cinque Terren kylille. Siinä missä syystäkin supersuosittu Cinque Terre pursuaa turisteja, voi Runoilijoiden lahden itärannalla nauttia paljon hiljaisemmista tunnelmista. Lerici on myös hyvä tukikohta retkille, vaikkakin Cinque Terreen tutustumista ajatellen La Spezia tai Levanto ovat vielä kätevämpiä. Oli joka tapauksessa mukavaa viettää aikaa Lericissä ja nauttia kylän tunnelmasta varsinkin leppoisana sunnuntai-iltapäivänä. Hyvin tuntui viihtyvän Tommasokin.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja