Suomi
20 kokemusta Tampereella
Perheemme on reissannut tänä kesänä melko ahkerasti ympäri Suomea, ja tie on vienyt jo kahteen otteeseen Tampereelle. Pirkanmaan pääkaupunki on näyttäytynyt meille aurinkoisena ja monipuolisena matkakohteena, jossa riittää runsaasti koettavaa.
Kesän ensimmäinen Tampereen-vierailumme osui kesäkuun puoliväliin, jolloin palailimme Pohjanmaan kierrokselta Särkänniemen kautta kotia kohti. Saavuimme kaupunkiin uudelleen vajaata kuukautta myöhemmin, kun ystäväperhe kutsui meidät mökilleen Teiskoon. Yhdistimme mökkivierailuun myös hieman kaupunkilomaa, sillä Tampereella on paljon koettavaa koko perheelle. Alla on kaksikymmentä tämän kesän kokemusta Tampereelta sekä lopuksi vielä pieni muistilista seuraavia reissuja varten.
Pispalan kaupunginosan silmiinpistävin maamerkki on punainen Haulitorni, joka kohoaa 55 metrin korkeuteen. Kummalliselta näyttävä rakennelma oli Pispalan haulitehtaan käytössä 1970-luvun alkuun saakka. Hauleja valmistettiin pudottamalla sulaa lyijyä tornin keskellä näkyvän putken lävitse. Lyijystä muodostui pudotuksen aikana pieniä pallomaisia hauleja, jotka jäähdytettiin alhaalla vesiastiassa. Komea torni kunnostettiin viime vuonna ja se sopii historiallisena maamerkkinä hienosti seudun maisemaan.
Jätämme auton Haulitornin viereen parkkipaikalle ja lähdemme ihailemaan Pispalan puutaloja. Vanhasta työläiskaupunginosasta on muotoutunut julkisuuden henkilöidenkin suosima arvostettu asuinalue, jonka viehätykseen kuuluvat jyrkiltä rinteiltä avautuvat maisemat. Korkeuserot antavat kierrokselle pientä fyysistä haastetta, mutta kauniit rakennukset ovat näkemisen arvoisia. Pispalassa on oma persoonallinen tunnelmansa ja rinteille rakennettuja taloja katsellessa tuntee hetkittäin olevansa melkein ulkomailla. Ensi kerralla voisimme varata pöydän kehutusta Café Pispalasta, jonka lisäksi paikallisten rakastamiin kohteisiin kuuluu myös perinteinen Rajaportin sauna.
TUHANSIEN HIKIPISAROIDEN PORTAAT
Pispala on kuuluisa myös portaistaan, jotka tunnetaan koko Tampereella ja onpa niiden maine kiirinyt muuallekin Suomeen. Pitkät puuportaat ovat kuntoilijoiden suosiossa ja niissä käyvät treenaamassa myös paikalliset urheilujoukkueet. Satunnainen turistikin saa hien pintaan, sillä kavuttavaa riittää Pispalanharjun molemmin puolin. Vaikka Pispalan portaissakin treenataan ahkerasti, niitä ei pidä sekoittaa Tapparan valmentajavelhon Rauno Korven lanseeraamiin alkuperäisiin Tahdon portaisiin, jotka löytyvät naapurikaupunginosasta Pyynikiltä.
MAISEMAT PYYKKIMETTÄN PUISTOSTA
Pispalan ylivoimaisesti paras näköalapaikka löytyy Pyykkimettän puistosta, joka sijaitsee sopivasti harjun laella. Täällä oli aikoinaan vesisäiliö, jonne pumpatulla vedellä paikalliset asukkaat pesivät pyykkejään. Alkuillan aurinko lämmittää kasvoja, kun ihailemme kauniita puutaloja sekä komeaa maisemaa Pyhäjärvelle päin. Perheen pienimpien viihdykkeeksi puistosta löytyy myös leikkipaikka.
Yhdistämme Pispalan-kierrokseemme myös Pyynikin metsäistä maisemaa, sillä lenkin puoliväliin osuva Pyynikin munkkikahvila toimii erityisesti lapsille täydellisenä kävelymotivaation kohottajana. Pyynikin näkötornin juurella toimiva kahvila on syystäkin suosittu, sillä tuoreet munkit suorastaan sulavat suussa. Torniin emme tällä kerralla kiipeä, sillä olemme käyneet siellä aiemmilla Tampereen-reissuillamme. Paluumatka Haulitornin juurelle sujuu munkkien voimalla mukavasti.
Tampereen keskustassa päätyy miltei väkisin Tammerkosken rannalle. Vesielementti, vanhat teollisuusrakennukset ja kukkien koristamat puistot muodostavat kuvauksellisen kokonaisuuden, joka on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Historialliset rakennukset ovat saaneet uuden elämän esimerkiksi museo- tai ravintolakäytössä, joten Tampereen ydinkeskustassa kelpaa kierrellä erilaisia elämyksiä etsien.
SUOSITTU PIKKU KAKKOSEN LEIKKIPUISTO
Tammerkoskea reunustavasta Koskipuistosta löytyvä Pikku Kakkosen leikkipuisto lienee Tampereen tunnetuin leikkipaikka. Tänne mekin suunnistimme pari kertaa silloin, kun lapset olivat vielä pienempiä. Oman perheemme vilkkain leikkipuistoaika taitaa olla jo takanapäin, joten ohitamme paikan tällä kerralla melko nopeasti. Suuri ja keskeisellä paikalla sijaitseva Pikku Kakkosen leikkipuisto on joka tapauksessa suositeltava kohde kaikille pienille kotimaanmatkailijoille.
Yksi Tampereen näyttävimmistä rakennuksista on Lars Sonckin suunnittelema tuomiokirkko, joka edustaa kansallisromanttista tyylisuuntaa. Kirkko on yksi Sonckin monista mestariteoksista, joista itselleni tutuimpia ovat Kallion kirkko Helsingissä sekä Sibeliuksien Ainola Järvenpäässä. Suuri harmaakivinen kirkko on vaikuttava ja melko mahtipontinen kokonaisuus, johon kannattaa tutustua myös sisältä. Kirkon tunnetuimmat taideteokset ovat Hugo Simbergin maalaukset Haavoittunut enkeli ja Kuoleman puutarha.
Tampereen rakastetuimpiin rakennuksiin kuuluva kauppahalli on toiminut jo yli sadan vuoden ajan kaupunkilaisten kohtaamispaikkana. Tampereen kauppahalli on meille kokonaan uusi tuttavuus, mutta se täytyy ottaa ohjelmaan myös mahdollisimman monella tulevalla reissulla. Vanhoilla käytävillä on sopivasti historian havinaa ja tarjonta on ilahduttavan monipuolinen. Omat hankintamme jäävät tällä kerralla saaristolaisleipään, mutta valikoimaa riittäisi kyllä paljon suurempiinkin ostoksiin. Oma lukunsa on runsas ravintola- ja kahvilatarjonta. Houkutuksiin kuuluu vaikkapa sushibaari Umami, mutta meillä on lounaspaikka jo etukäteen valittuna.
Kauppahallissa toimivan 4 vuodenaikaa -ravintolan lounas on äänestetty useampaankin kertaan kaupungin parhaaksi, ja samaa on myötäillyt myös useampi tuntemani tamperelainen. Saavumme paikalle sopivasti lounasajan loppupuolella, jolloin saamme ongelmitta vapaan pöydän. Ranskalaishenkinen bistro on kaikin puolin juuri sellainen ravintola, jollaisista pidän todella paljon. Sisustus vie mielen Marseilleen, palvelu sujuu ja kalalautasen maut ovat kohdallaan. Seuraavalla kerralla voisin tilata bouillabaissea.
Olemme Tampereella useampanakin päivänä lounasaikaan, joten ehdimme kokeilla erilaisia ruokailuvaihtoehtoja. Suunnistamme Tammelantorille nauttimaan perinteisestä toritunnelmasta ja käymme samalla syömässäkin. Mustamakkaran ystävät ovat muodostaneet pitkän jonon Tapolan kojulle, mutta mielemme tekee jotain kevyempää. Valitsemme Amin Herkun thaimaalaiset ruoat, jotka maistuvatkin oikein hyvin. Kahvit ja munkit kuuluvat samaan hintaan, joten heti perään ei tarvitse lähteä etsimään jälkiruokaa muualta. Tammelantori on oiva paikka seurailla tamperelaista elämänmenoa ja syödä samalla itsensä kylläiseksi.
Tullikamarin aukiolla sijaitseva Ravintola Telakka osuu sopivasti matkamme varrelle. Värikkäällä terassilla on rosoisen taiteellinen ilmapiiri, sillä ollaanhan täällä kulttuuritalon sydämessä. Vanhat tiiliseinät kätkevät sisäänsä ravintolan lisäksi teatterin, keikkapaikan sekä gallerian. Minkäänlaista hienostelua tai kovin romanttista ilmapiiriä Telakalta ei kannata lähteä hakemaan, mutta kreetalainen kana-annos on saapuessaan erinomaisen maukas. Tänne voisi joskus palata vaikkapa kaveriporukalla, kun haussa on pari lasillista juotavaa sekä mutkatonta ruokaa.
Edellä sivuttua romanttista illallista tai vaikka laadukasta perheateriaa voi lähteä etsimään Tampellasta. Vanhassa tehdasrakennuksessa aivan Tammerkosken rannalla sijaitseva ravintola on sisustettu hyvällä maulla kiinteistön historiaa kunnioittaen. Sekä eri kala-annokset että jälkiruoat maistuvat meille mainiosti ja myös palvelu jää mieleen harvinaisen sujuvana. Olen kyllä yleensä tyytyväinen syömääni ruokaan, mutta toisaalta täydellisyyttä hipovia aterioita osuu kohdalle korkeintaan muutama vuodessa. Ensivisiittimme Tampellaan kuuluu tuohon harvinaiseen täysosumaluokkaan.
Eräs lasten eniten odottamista kohteista Tampereella oli kissakahvila Purnauskis. Olimme käyneet aiemmin Purnauskiksen sisarkahvilassa Helkatissa Helsingissä, joten konsepti oli tuttu jo etukäteen. Purnauskis on mukava paikka, jossa saa nauttia kissojen seurasta ja erilaisista herkuista. Kahvihetki venähtää helposti tavallista pidemmäksi, kun saa välillä rapsutella kissakahvilan kehrääviä asukkaita.
SÖPÖJÄ KAVEREITA PUPUKAHVILASSA
Tampereen eläinkahvilat eivät rajoitu pelkästään kissoihin, sillä kaupungista löytyy myös Suomen ensimmäinen pupukahvila. Keskustan ulkopuolella Peltolammilla sijaitseva 3D Crush Café on osa lemmikkiliikettä, jonka tiloissa on pieni kahvila sekä vierailijoille avoimia kaniaitauksia. Kanien kanssa saa viettää ennalta varatun ajan pelkästään oman porukan kesken, joten vierailun rauhallisuus on taattu. Pitkäkorvaisten kavereiden kanssa on helppo viihtyä, ja ne tulevat mielellään lähelle viimeistään talon tarjoamien herkkupalojen houkuttelemina.
Särkänniemi kuului tänäkin kesänä perheemme suosikkikohteisiin ja siellä vierähti mukavasti koko päivä. Lapset nauttivat eri laitteista sydämensä kyllyydestä, kun taas itse keskityin muutamiin Tornadon kaltaisiin klassikoihin. Koiramäen eläinpuisto tarjoaa aina sopivasti rauhoittavaa vaihtelua Särkänniemen laitteissa kieppumisen väliin.
Kuten alussa mainitsin, jälkimmäisen Tampereen-reissun tärkein kohde oli ystäväperheen mökki Teiskossa. Teisko liitettiin Tampereeseen jo 1970-luvulla ja sinne on keskustasta noin puolen tunnin ajomatka. Näemme ohimennen muutamia nähtävyyksiä, kuten vuonna 1899 valmistuneen Aunessillan. Komea holvisilta tuo mieleeni itselleni kovin tutun Keravan kivisillan. Aunessilta kuuluu Kämmenniemen kaupunginosaan, jonka toinen maamerkki on legendaarinen Kessan baari.
Toinen vierailukohteemme Teiskossa on Maisansalo, jonka venesataman tuntumasta voi ihailla upeaa maisemaa Näsijärvelle. Myös alueella toimiva Country Bistro Maisa näyttää todella viihtyisältä. Ravintola tunnetaan erityisesti kesäsunnuntaisin tarjottavasta saaristobrunssista.
Majoituimme kesän ensimmäisellä Tampereen-visiitillämme Radisson Blu Grand Hotel Tammerissa, jossa houkutteli vanhan klassikkohotellin pitkä historia. Huoneemme oli siisti ja toimiva, mutta varsin tavanomainen. Yli 90-vuotiaan hotellin yleiset tilat huokuvat kuitenkin arvokasta historiaa ja näyttävässä salissa tarjottava aamiainen on varsin erinomainen. Pidän myös hotellin keskeisestä sijainnista Tammerkosken kupeessa, joten täällä voisi yöpyä toistekin.
Jälkimmäisen reissun majoitukseksi valikoitui Scandic Tampere Station osittain siksi, että monen muun hotellin perhehuoneet oli myyty kuumimmalla kesäsesongilla loppuun. Ainoana jäljellä ollut Superior Plus -huone tarjosi luksusta oman saunan ja tilavan näköalaparvekkeen muodossa, joten sitä voi pitää hintansa väärtinä. Laatuun panostamiselle oli oivallinen hetki, sillä täällä kelpasi juhlia sekä vaimon synttäreitä että Italian voittoa jalkapallon EM-finaalissa.
Nämä kaksi lyhyttä Tampereen-matkaa herättivät entistä suuremman kiinnostuksen Pirkanmaan pääkaupunkia kohtaan. Olen kyllä käynyt Tampereella silloin tällöin, mutta tutustunut vuosien varrella lähinnä Särkänniemeen, Ratinan stadioniin sekä Hakametsän jäähalliin. Innostuin jo niin paljon, että poimin itselleni valmiiksi kymmenen ideaa seuraavia matkoja silmällä pitäen.
– Museokeskus Vapriikissa houkuttelevat Suomen Pelimuseo ja Suomen Jääkiekkomuseo
– Lenin-museo kiinnostaa, sillä olen viihtynyt vastaavissa nähtävyyksissä ulkomaillakin
– Vakoilumuseo vaikuttaa jännittävältä paikalta koko perheelle
– Muumimuseo sopisi luontevasti perhematkan ohjelmaan
– Finlaysonin kattokävely tarjoaisi varmasti uudenlaisen näkökulman kaupunkiin
– Tallipiha kuulostaa sympaattiselta vierailukohteelta
– Laukontorilla olen käynyt ennenkin, mutta siitä on jo aikaa
– Viikinsaari on useammankin tamperelaisen suosittelema kesäinen retkikohde
– Ilveksen jalkapallo-ottelu tai joku muu urheilutapahtuma olisi aina mukava kokea
– O´Connell´s ja Tuulensuu taitaisivat olla todennäköisiä kohteita, jos kiertäisin kaupunkia Kohteena maailma -blogin Ramin kanssa
Mikä sinun mielestäsi on parasta Tampereella?
Suomi
10 vinkkiä kesäiseen Tuusulaan
Tuusula on erinomainen kesäretkikohde vain noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Helsingistä. Tarjolla on runsaasti kulttuurikohteita, tunnelmallisia maalais- ja järvimaisemia, viihtyisiä kesäkahviloita sekä paljon muutakin koettavaa.
Tuusula on itselleni tuttu paikka, jossa olen viettänyt enemmän tai vähemmän kaikki kesäni. Ajattelin nostaa tähän juttuun vain muutaman suosikkipaikkani, mutta koska tarjontaa on paljon, venyi lista hieman suunnittelemaani pidemmäksi. Kyseessä ei siis ole kaiken kattava luettelo, vaan haluan nyt esitellä vain joitakin paikkoja, joissa olen viime vuosina viihtynyt. En halunnut tehdä tästä suoraa kopiota neljä vuotta vanhasta Tuusula-jutustani, joten mukana on useampia tuolloin pois jääneitä kohteita. Kaikkia vanhoja suosikkeja ei voinut kuitenkaan jättää mainitsematta.
Liikunnan kannalta Tuusulan suosituin aktiviteetti on pyöräily järven ympäri. Klassikkoreitti on reilun kahdenkymmenen kilometrin mittainen ja se on varustettu uusilla opasteviitoilla. Kyltit vinkkaavat parissa kohdassa viime vuosina kunnostetuille osuuksille, jotka eivät aiemmin kuuluneet ainakaan omaan vakioreittiini. Järven itäpuolella Rantatieltä käännytään kohti Krapin rantasaunaa ja viihtyisää rantareittiä, jonka varrella voi kesäisin rapsutella lampaita. Lännessä viitat ohjaavat puolestaan Järvenpään Vanhankylänniemeen. Vanhankylänniemi tunnetaan Puistobluesin tapahtumapaikkana ja sieltä löytyy muiden palveluiden lisäksi esimerkiksi kädentaitajien myymälä Pytingin Puoti.
Tuusulan oleellisin kulttuurikeskittymä on järven itäpuolella kulkeva Rantatie, jonka varrella on monta kiinnostavaa kohdetta. Tuusula tunnetaan erityisesti 1900-luvun alussa vaikuttaneesta taiteilijayhteisöstä, jonka jäsenistä esimerkiksi Pekka Halonen sekä J.H. Erkko asuivat Rantatien varrella, kun taas Jean Sibelius, Juhani Aho ja Eero Järnefelt löysivät kotinsa hieman pohjoisempaa nykyisen Järvenpään puolelta. Alla mainitut kohteet sijaitsevat joko järveä kiertävän pyöräreitin varrella tai sen läheisyydessä luukun ottamatta Koiramäkeä, Kellokosken ruukkia ja Pientä Kotieläinpihaa. Valitsemieni nostojen järjestys etenee kartalla etelästä järven itäreunan kautta pohjoiseen ja palaa lopuksi Kellokoskelta järven länsirannalle.
Koiramäen Pajutalli
Aloitetaan kohde-esittelyt oikeasta hyvän mielen kohteesta Vantaan rajan tuntumasta. Koiramäen Pajutalli koostuu vanhoista puurakennuksista ja viehättävästä pihapiiristä, jossa viihtyvät kesäisin myös lampaat ja kanit. Pihalta ja eri rakennuksista löytyy muitakin erityisesti lapsivieraita ilahduttavia asioita. Kahvilan herkuista olemme nauttineet sekä viihtyisällä pihalla että kylmempään vuodenaikaan sisätiloissa.
Vaikka Koiramäen Pajutalli onkin kokonaisvaltainen elämys, voi sen mieltää ensisijaisesti sisustus- ja lahjatavarakaupaksi, jonka runsas tarjonta on aseteltu esille poikkeuksellisen kauniisti vaikkapa väriteemojen mukaan. En mielelläni osta mitään ylimääräistä, mutta täällä herää helposti houkutus hankkia mukaan jotakin hauskannäköistä. Myynnissä on totta kai kaiken muun lisäksi myös monia pajusta punottuja esineitä. Olemme kokeneet Koiramäen Pajutallin mukavaksi kesäpäivien vierailukohteeksi, minkä lisäksi se on talvella erinomainen paikka virittäytyä joulutunnelmaan.
Lisätiedot: koiramaenpajutalli.fi
Krapi
Tunnelmallinen Krapi kuuluu Tuusulan helmiin. Entinen maatila on muotoutunut tapahtumakeitaaksi, josta löytyy myös entisessä navetassa toimiva hotelli. Vanhat pellot ovat olleet jo useamman vuosikymmenen Tuusulan Golfklubin käytössä. Krapin suositut kesäkonsertit houkuttelevat maamme eturivin artisteja, ja tänä vuonna lavalle nousevat muiden muassa Arttu Wiskari, Anssi Kela, Behm, Elastinen ja Anna Puu. Kesän huipentavien elokuisten puutarhajuhlien päätapahtumat ovat jo loppuunvarattuja. Konsertit jatkuvat muina vuodenaikoina Krapin Pajan sisätiloissa. Krapin kesäteatterin ohjelmassa on tällä kertaa farssikomedia Tuplakupla.
Krapin kesäravintola Mankeli kuuluu vakiopaikkoihin, joissa käyn aina pari kertaa kesässä. Mankeli on parhaimmillaan lämpiminä päivinä, jolloin ruoasta voi nauttia ulkoilmassa Krapin idyllisessä pihapiirissä. Huonommalla säällä eli sisätiloissa syömiseen suosittelen myös Hyrylässä vanhassa upseerikerhon rakennuksessa toimivaa Ravintola Kerhoa. Mikäli mielessä on virkistävien juomien siemailu kauniin järvimaiseman äärellä, kannattaa kokeilla Gustavelundin terassia Pritsiä. Gustavelundissa kävin viimeksi toukokuussa, jolloin nautimme Ravintola Intossa erinomaisen äitienpäiväaterian. Kesäisin ruokailu on kuitenkin keskitetty vain Pritsin puolelle.
Lisätiedot: krapi.fi
Erkkola
Tuusulan Rantatien varrella sijaitseva Erkkola on komea hirsirakennus, joka valmistui runoilija J.H. Erkon kodiksi vuonna 1902. Erkko ehti asua täällä ennen kuolemaansa vain muutaman vuoden, minkä jälkeen talo oli pitkään yksityisomistuksessa. Nykyään Erkkola on Tuusulan kunnan hallinnoima museo, jossa voi tutustua vaihtuviin näyttelyihin. Taiteilijakoti hirsiseinineen ja vanhoine takkoineen on aina yhtä tunnelmallinen vierailupaikka. On myös mukavaa istahtaa lukemaan jokunen Erkon runo historiallisessa ympäristössä, vaikkei muuten runoja harrastaisikaan.
Kävin Erkkolassa viimeksi pari viikkoa sitten, jolloin esillä oli vielä Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmin teoksia. Aion tutustua myös kesällä 2024 esillä olevaan Silja Purasen ja Eero Lintusaaren yhteisnäyttelyyn. Ensi talvena on luvassa juoma-aiheista taidetta. Erkkolassa vierailun yhteydessä voi käydä myös naapurissa sijaitsevassa Aleksis Kiven kuolinmökissä sekä nauttia Tuusulanjärven maisemista Fjällbon puistossa.
Lisätiedot: erkkola.fi
Lue myös juttuni Tuusulan nähtävyyksiä – Erkkola
Lottamuseo ja Lottakanttiini
Lottamuseo toimii komeassa siniseksi maalatussa puurakennuksessa Rantatien varrella. Museo kertoo naisten tekemästä arvokkaasta maanpuolustustyöstä, lotista ja Lotta Svärd -toiminnasta. Olen tutustunut nykyiseen vuonna 2021 uudistettuun päänäyttelyyn, mutta Lottamuseon voi kokea aina uudelleen vaikkapa yleisöopastusten, draamaopastusten tai luentojen kautta. Pienessä ulkonäyttelytilassa on tänä kesänä uusi Vaaran vuodet – Sodan ja rauhan välissä -näyttely sekä ennakkovarauksella pelattavissa oleva pakopeli.
Käyn museon puolella vain harvoin, mutta alakerrassa toimiva Lottakanttiini kuuluu suosikkikahviloihini Keski-Uudellamaalla. Kanttiinissa tuleekin käytyä monia kertoja vuodessa. Kesän parhaisiin hetkiin kuuluvat lämpimät aamupäivät Lottakanttiinin terassilla, ennen kuin aurinko kääntyy paahtamaan pöytiä. Iltapäivällä voi asettua puiden ja pensaiden katveeseen, jos tilaa vain riittää. Kahvin ja leipomotuotteiden ääreltä kelpaa katsella vehreää puutarhaa sekä persoonallisen hämähäkkiportin takana häämöttävää Tuusulanjärveä.
Lisätiedot: lottamuseo.fi
Halosenniemi
Tuusulanjärven ympäristössä on monia taiteilijakoteja, joista oma ykkössuosikkini on Halosenniemi. Pekka Halosen ateljeekoti on näyttävä kansallisromanttinen puurakennus, joka kohoaa järven parhaalla paikalla kallioisella niemellä. Täältä kelpaa ihailla näkymiä niin pohjoiseen Järvenpäähän kuin eteläänkin päin. Halosenniemi on itselleni tuttu paikka, jossa olen käynyt monta kertaa.
Kesän 2024 näyttely Miljoonamänty esittelee maisemamaalauksia sekä Pekka Haloselta että hänen aikalaisiltaan. Olen aina pitänyt siitä, kuinka Halosenniemessä saa nauttia sekä upeasta rakennuksesta että sopivan kompaktista taidenäyttelystä. Maisemamaalaukset ovat myös aiheena mieleeni, joten tänä kesänä pitää ehdottomasti palata Halosenniemeen! Muita Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön liittyviä nähtävyyksiä ovat Järvenpään puolelta toistensa lähettyviltä löytyvät Jean Sibeliuksen Ainola, Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Ahola sekä Eero Järnefeltin Suviranta. Vierailu Suvirannassa onnistuu vain yleisöopastusten yhteydessä ja vaatii ennakkovarauksen.
Lisätiedot: halosenniemi.fi
Lue myös juttuni Halosenniemi – Tuusulanjärven helmi
Marin Putiikki
Jos tuliaisostoksia haluaa tehdä kulttuurikohteiden lähistöllä Rantatien varrella, kannattaa piipahtaa Marin Putiikissa. Houkuttelevia esineitä pursuava kauppa sijaitsee entisessä navetassa Tuomalan kylässä. Olen käynyt tässä kauniin tavaran aarreaitassa vain pari kertaa, mutta putiikkia on helppo suositella kaikille Rantatiellä kulkeville. Pihapiirissä on joinakin kesinä toiminut myös Pop-Up Kyläcafe -kahvila. Marin Putiikki on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin.
Lisätiedot: memories.fi
Kallio-Kuninkalan kesäkahvila
Alueen tyylikkäin kesäkahvila löytyy Kallio-Kuninkalan kartanomiljööstä Järvenpään puolelta, aivan Tuusulan rajan tuntumasta. Kaunis päärakennus ja keidasmainen puutarha luovat upean ympäristön kahvilaherkuista nauttimiseen. Kallio-Kuninkalan kesäkahvilan ainoa huono puoli ovat sen niukat aukioloajat. Kahvila on tänä vuonna avoinna ainoastaan heinäkuussa torstaista lauantaihin kello 11–17 ja pian tämän jälkeen muutaman päivän Meidän Festivaalin merkeissä. Toinen lähistöltä löytyvä mainio kesäkahvila Vellikello on avannut välivuoden jälkeen ovensa uudessa omistuksessa. Vellikellon vanha puurakennus sijaitsee lähellä Aholaa ja Ainolaa, aivan järveä kiertävän pyöräilyreitin varrella.
Kallio-Kuninkalan historia kietoutuu Paloheimon suvun ympärille. Vuorineuvos K.A. Paloheimo oli tiiviisti tekemisissä Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kanssa ja jakoi taiteilijoiden suomalaiskansallisen aatteen aikana, jolloin maamme ei ollut vielä itsenäinen. Liikemiehen perheen ystävyys taiteilijayhteisön kanssa oli tiivistä ja kolme Paloheimon salskeista pojista löysi jopa puolisonsa Sibeliuksen, Järnefeltin ja Halosen tyttäristä. Tilasta isänsä jälkeen huolehtinut Yrjö Paloheimo halusi testamentata Kallio-Kuninkalan kulttuurikäyttöön. Nykyään se toimiikin Taideyliopiston Järvenpään toimipisteenä.
Lisätiedot: kallio-kuninkala.fi
Kinuskilla ja Kellokosken ruukki
Tämän jutun selvästi pohjoisin piste löytyy Kellokoskelta, jonka vanha ruukkimiljöö on oikein tunnelmallinen retkikohde. Paikan sydämenä voi pitää kahvila-ravintola Kinuskillaa, joka määrittelee itsensä urbaaniksi maaseutukahvilaksi. Kävimme Kinuskillassa viimeksi viime kesänä, jolloin emme jaksaneet hyvän hampurilaisaterian jälkeen enää maistaa houkuttelevia leivonnaisia. Historiallisissa tiloissa voi nauttia lounasta, lauantaibrunssia sekä monien kehumia pienleipomotuotteita.
Ruukkivierailun yhteydessä kannattaa kurkistaa ainakin tehdasmuseoon, jossa selviää kuinka paljon erilaisia tuotteita täällä 1795–1979 toimineessa tehtaassa on valmistettu. Lisäksi kesällä 2024 voi tutustua teemanäyttelyyn Julkkis kävi täällä. Museoon on vapaa pääsy. Alueella on myös muita kiinnostavia rakennuksia, kuten vanha puukirkko. Ruukissa ja sen ympärillä toimii nykyään monia eri alojen yrityksiä, kuten Patovahti-pubi, Männistön tanssilava sekä Ruukin kirppis.
Lisätiedot: kinuskilla.fi, tehdasmuseo.fi, ruukinkirppis.fi
Pieni Kotieläintila ja Kahvila Onni
Kävimme vasta viime kesänä ensi kertaa tutustumassa Pieneen Kotieläintilaan ja Kahvila Onniin, jotka löytyvät hieman syrjäisempien maalaismaisemien keskeltä. Siisti maatila osoittautui viihtyisäksi paikaksi, jossa koko perheen on mukava viettää kiireetöntä aikaa. Kotieläintilaa voi suositella varsinkin pienille lapsille, mutta kesyjen eläinten kanssa viihtyvät kyllä kaiken ikäiset vierailijat. Lampaat, vuohet, aasit, hevoset ja puput ovat sen verran seurallisia, että ne vaikuttavat rakkaudella hoidetuilta. Mieleen jäi myös pihalla kuljeskeleva kissa, joka nauttii kovasti rapsuttelusta.
Pieni Kotieläintila tarjoaa aitoja maalaismaisemia sekä nostalgista aiheeseen liittyvää esineistöä. Pihalta löytyy leikkipaikka ja sieltä voi lähteä myös pienille kävelypoluille. Puodin puolella olisi monenlaista ostettavaa ja käynnin kruunaa Kahvila Onni, jossa nautimme maukkaista vohveleista. Pieni Kotieläintila on tänä kesänä avoinna 3.6.–3.8.2024 maanantaista lauantaihin kello 10–17.
Lisätiedot: pienikotielaintila.fi
Sarvikallio
Tuusulanjärven komeimmat maisemat aukeavat Sarvikalliolta, joka sijaitsee useimmista muista mainitsemistani kohteista poiketen järven hiljaisemmalla länsirannalla. Noin 25 metrin korkeudelta kelpaa katsella Tuusulanjärveä niin pohjoiseen kuin eteläänkin päin ja paistaa tulipaikalla vaikka makkarat. Sarvikallion parkkipaikalta on reilun puolen kilometrin kävelymatka näköalojen äärelle ja paikalle poikkeaminen onnistuu myös järveä kiertävän pyöräilyreitin varrelta. Jos haluaa tehdä luontoretken, voi Sarvikallion tuntumassa reippailla kolmen ja puolen kilometrin mittaisen Seittelinreitin ympäri.
Lue myös aiemmat Tuusulasta kertovat juttuni:
Paikallisvinkit Tuusulanjärvelle
Makuja ja maisemia Tuusulanjärvellä
Tuttu Tuusula matkailijan silmin
Suomi
Pelimuseo ja paljon muuta Tampereen Vapriikissa
Museokeskus Vapriikki on erinomainen vierailukohde Tampereella. Kävin näyttelytiloissa ensi kertaa vasta tämän vuoden pääsiäisenä, mutta vierailu ei varmasti jäänyt viimeiseksi. Perhettämme houkutteli eniten Suomen pelimuseo, mutta saman katon alta löytyi paljon muutakin kiinnostavaa.
Vapriikki on hyvä esimerkki tamperelaisesta tavasta ottaa vanhan tehdaskaupungin historiallisia rakennuksia toimivaan uudiskäyttöön. Museokeskus avattiin Tammerkosken rannalla aiemmin toimineen Tampellan tehtaan verstastiloihin vuonna 1996. Vapriikin pääsylippujen hinta on tällä hetkellä aikuisilta 15 euroa ja lapsilta 7 euroa. Itse kuittasimme aikuisten pääsymaksut kätevien Museokorttien avulla. Pääsymaksu kattaa kaikki Vapriikin näyttelyt, joita voi olla kerrallaan yli kymmenen kappaletta.
Vapriikin pysyvään tarjontaan kuuluvista museoista ovat tällä hetkellä avoinna Luonnontieteellinen museo, Suomen pelimuseo, Suomen jääkiekkomuseo sekä koko Tampereen historiaan liittyvä Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi. Näiden lisäksi esillä on useita vaihtuvia näyttelyitä, joiden kesto vaihtelee parista kuukaudesta useisiin vuosiin. Aiheita riittää laidasta laitaan, joten täällä on varmasti jokaiselle jotakin!
Suomen pelimuseo
Oma pääkohteemme Vapriikissa on lapsiakin houkutteleva Suomen pelimuseo, jossa pääsee kokeilemaan monia erilaisia tietokonepelejä vuosikymmenten varrelta. Tarjolla on siis runsaasti sekä huvia että nostalgiaa. Kokeilen esimerkiksi televisiosta tuttua Hugo-peliä, jossa hahmoa ohjataan lankapuhelimen näppäinten avulla. Pelin äänet kuuluvat tietenkin luurin kautta.
Suurin kuhina käy pelihallissa, jossa saa käyttää vapaasti monia eri peliautomaatteja. Tarjolla on esimerkiksi rallisimulaattoreita, flippereitä sekä ammuskelupelejä. Oma suosikkini on alppihiihtosimulaattori Alpine Racer 2, jossa laskeminen tapahtuu omia jalkoja kallistelemalla. Onnistun parin harjoituskerran jälkeen jo voittamaan kisan, ja Alpine Raceria tekisi mieli päästä pelaamaan pian uudelleenkin.
Suurin osa peleistä löytyy ahdasta automaattihallia väljemmiltä käytäviltä, joilla esitellään suomalaista pelituotantoa. Muutamat peleistä ovat kohdalle sattuessani harmillisesti jumissa, joten niitä ei pääse kokeilemaan. Yksi näistä on mäkihyppypeli Deluxe Ski Jump, jota olisi ollut mukava pelata pitkästä aikaa. Vitriinissä on pelin kehittäneen Jussi Koskelan lahjoittamaa rekvisiittaa. Muistan Jussin niiltä ajoilta, kun harrastimme samaan aikaan yleisurheilua Keravan Urheilijoissa.
Pelimuseon parasta antia ovat eri vuosikymmenten teemaan sisustetut huoneet, jotka vievät hyvin autenttisella tavalla 1980- ja 1990-lukujen tunnelmiin. Sisustuksessa käytetty rekvisiitta on valittu huolella jokaista yksityiskohtaa myöten.
Pitkä rivi Aku Ankan taskukirjoja sekä vuoden 1984 Los Angelesin olympiamaskotti Sam-kotka löytyivät minunkin huoneestani, ja moni muukin esine näyttää kovin tutulta. Commodore Kuusnelosta en koskaan itse omistanut, mutta täällä sillä pääsee pelaamaan klassikkopeli Boulder Dashia.
Viihdymme myös menneen ajan olohuoneessa, jonka nahkapäällysteisille nojatuoleille voi istua pelaamaan kuvaputkitelevisiosta näkyvää alkeellista tennispeliä Pongia. Aikaa kuluu myös hieman uudenaikaisemmassa lastenhuoneessa Super Marion seurassa.
Museosta löytyy hauskasti sisustettujen olohuoneiden ja lastenhuoneiden lisäksi myös malli pelikaupasta, jollaisissa itsekin joskus muinoin kävin. Silloin ei latailtu pelejä netistä, vaan niitä sai ostaa pahvisiin laatikoihin pakattuna pelikauppojen hyllyiltä. Usein pelit liikkuivat toki myös kaverilta toiselle kopioimalla. Kaukana olivat vielä ne ajat, kun pelaamista alettiin kutsua e-urheiluksi.
Museon tarjontaan kuuluu videopelien lisäksi kelpo kokoelma lautapelejä, joita saa asettua pelaamaan pöydän ääreen. Näyttelyn nurkalta löytyy myös nostalginen pajatso, joka herättää monissa vierailijoissa ihastuneita huokauksia. Pajatsoa ei kuitenkaan pääse pelaamaan, vaikka taskussa jostain syystä vanhoja viidenkymmenen pennin kolikoita sattuisi olemaankin. Vierestä löytyvää Speden Speleistä tuttua nopeustestiä saa kyllä kokeilla. Perheestämme löytyy yksi tämän pelin luonnonlahjakkuus, enkä se ole minä.
Pelimuseossa on mukava viettää aikaa, joka kuluukin täällä kovin nopeasti. Paikka tuo mieleeni Berliinin Computerspielemuseumin, josta olen kirjoittanut jutun jo aiemmin.
Suomen jääkiekkomuseo
Ehdimme onneksi nähdä pelimuseon lisäksi paljon muutakin. Käymme museoravintola Valssissa virkistävällä kahvitauolla ja kiipeämme sieltä ylimmässä kerroksessa toimivaan Suomen jääkiekkomuseoon. Tampere on niin perinteikäs lätkäkaupunki että sen omassakin historiassa riittäisi valtavasti kerrottavaa, mutta museo keskittyy nimensä mukaisesti koko maan jääkiekkoon. Mielenkiintoisena lisämausteena toimivat omien taitojen testaamiseen sopivat laukaisu- ja maalivahtisimulaattorit. Kokeilemme tyttären kanssa laukaisusimulaattoria, jossa voi yrittää virtuaalisen maalivahdin yllättämistä.
Museossa voi tutustua Jääkiekkoleijonan arvonimellä aateloitujen henkilöiden kunniagalleriaan, johon on päässyt pelaajien lisäksi myös valmentajia, erotuomareita sekä taustavaikuttajia. Alati kasvavalla listalla on jo 274 nimeä Mölli Keinosesta Jukka Jaloseen ja Riikka Sallisesta Kalervo Kummolaan. Esillä on totta kai myös paljon erilaisia palkintoja sekä pelipaitoja niin Suomesta kuin maailmaltakin.
Jääkiekkomuseon mielenkiintoisimpaan antiin kuuluvat vanhat peliasut ja varusteet, jotka näyttävät nykyisiin verrattuna kovin alkeellisilta. Perinteiset seurojen logot ja värit ovat helposti tunnistettavissa, mutta paitojen materiaalit ovat jotain aivan muuta kuin nykypäivänä. Kuvassa näkyvä hahmo on muuten nimeltään Viska, ja se kuului maalivahti Gösta Wangelille. Viska tuotti onnea, joten Wangel asetti maskotin aina pelien ajaksi maalinsa päälle. Wangel ja Viska voittivat Suomen mestaruuden Tapparan edeltäjän TBK:n riveissä vuonna 1953.
Pitkää historiaa esittelevä museo auttaa kunnioittamaan jääkiekkoperinteitä entistä enemmän. Muistan kuinka Torontossa sijaitseva Hockey Hall of Fame toi mieleen samanlaisia tunteita, kun vierailin siellä viitisentoista vuotta sitten.
Omaa mieltäni lämmittää kovasti, että jääkiekkomuseosta löytyy myös jotain keravalaista. Maamme naisjääkiekon legendoihin lukeutuva Anne Haanpää edusti osan mittavasta urastaan Keravan Shakersia ja auttoi joukkueen kolmeen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen vuosina 1994–96. Haanpään Shakers-paita on ansainnut hyvin paikkansa museon arvokkaassa kokoelmassa.
Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi
Vapriikin monipuolisuus tulee parhaiten esiin, kun astumme jääkiekon vauhdikkaasta maailmasta täysin toisenlaiseen ympäristöön. En osaa edes odottaa näyttelyn vaihtumista, kun seison jo värikkäiden kankaiden täyttämässä seesteisessä tilassa. Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi -näyttelyyn on hyvä tutustua jo siksi, että skotlantilaisen James Finlaysonin perustamalla yrityksellä on suuri rooli koko Tampereen kehityksessä. Kierrämme näyttelyn jääkiekkomuseon puolelta tullessamme ikään kuin nurinkurisessa järjestyksessä, mutta siitä ei ole lopulta suurempaa haittaa.
Vuonna 1820 alkunsa saaneesta Finlaysonista kehittyi Suomen ensimmäinen suuryritys, joka vaikutti omalta osaltaan Tampereen kasvamiseen. Konepajana aloittanut Finlayson alkoi menestyä kymmenisen vuotta perustamisensa jälkeen, jolloin toimiala oli jo vaihtunut puuvillatehtaaksi. Tehtaan ympärille rakennettiin asuntojen lisäksi esimerkiksi koulu, sairaala sekä kirkko. Finlayson kasvoi Pohjoismaiden suurimmaksi tehtaaksi ja säilytti asemansa monen vuosikymmenen ajan.
Näyttely kertoo mielenkiintoisella tavalla Finlaysonin historiasta. Mieleen jää erityisesti kuusikerroksisesta tehdasrakennus Kuusvooninkisesta tehty pienoismalli. Pienistä ikkunoista voi kurkistella sisään ja katsoa miltä talvinen työpäivä vuonna 1847 on näyttänyt. Nukkekotimaista toteutusta elävöittävät liikkuvat hologrammihahmot. Ne kuvaavat sekä työntekoa että myös esimerkiksi tuon ajan työpaikoilla esiintynyttä juopottelua.
Näyttelyssä on luonnollisesti esillä Finlaysonin tuottamia kankaita, joiden joukosta löytyy minullekin tuttuja kuoseja. Tekstiilituotanto alkuperäisellä tehdasalueella Tampereella päättyi 1990-luvulla. Tuotteet suunnitellaan edelleen Suomessa, mutta tuotanto on kustannussyistä siirtynyt ulkomaisiin tehtaisiin.
Luonnontieteellinen museo
Tampereen luonnontieteellinen museo tarjoaa mukavasti paikallista näkökulmaa, sillä se keskittyy erityisesti Pirkanmaan luontoon. Esillä on runsaasti täyttyjä nisäkkäitä ja lintuja sekä paljon muutakin nähtävää ja opittavaa. Luonto on kiinnostava aihe, mutta käymme museon tällä kerralla vain nopeasti lävitse. Vierestä löytyy Vuoden Luontokuvat 2023 -näyttely, joka on avoinna enää 14.4.2024 saakka. Oikeastaan kaikki mukaan päässeet otokset ovat todella upeita.
Radioaallon harjalla – kidekoneesta podcastiin
Radionäyttely valottaa maamme noin satavuotista radiohistoriaa. Tarjolla on runsaasti niin tietoa kuin nostalgiaakin ja näyttely kuvaa myös radion muuttuvaa merkitystä läpi vuosikymmenten. Tänne voisi pysähtyä pidemmäksikin aikaa kuuntelemaan eri aikakausien ohjelmia. Mieleeni jää erityisesti urheiluselostajana tunnetun Pekka Tiilikaisen raportti talvisodasta suomalaiseen sotilasleiriin tehdyn lentohyökkäyksen keskeltä. Radioaallon harjalla -näyttely on esillä lokakuun 2027 loppuun saakka.
Fantastinen floppi
Yksi ohimennen näkemistämme näyttelyistä on Nokian N-Gage-laitteesta kertova Fantastinen floppi. Pelikonsolia ja puhelinta yhdistänyt N-Gage ei suuresta rahallisesta panostuksesta huolimatta koskaan menestynyt, vaan aiheutti Nokialle valtavat tappiot. Näyttelyssä on esillä 2000-luvun alun ajankuvaan kuuluvaa esineistöä ja tarjolla on tietenkin myös mahdollisuus N-Gagella pelaamiseen. Fantastinen floppi on esillä 5.1.2025 saakka.
Museokeskus Vapriikin muu tarjonta
Vaikka viihdymme Vapriikissa monta tuntia, jää paljon vielä kokonaan näkemättäkin. Ajattelin käydä ainakin Manserock-näyttelyssä, mutta kun palaamme illan lähestyessä hiljentyvään pelimuseoon, ei meistä kukaan malta lähteä sieltä pois ennen sulkemisaikaa. Niinpä popedat ja eppunormaalit jäävät odottamaan seuraavaa kertaa. Manserock-näyttelyyn voi onneksi tutustua vuoden 2026 loppuun asti. Vapriikissa on tällä hetkellä esillä edellä mainittujen lisäksi muutama muukin näyttely. Esimerkiksi Postimuseon monivuotinen päänäyttely Viestinviejät on nähtävillä vielä 15.9.2024 saakka. Tampereen Kivimuseo on parhaillaan suljettuna ennen odotetun Kiven voima -näyttelyn avautumista 26.4.2024.
Vapriikki on mainio kokonaisuus, sillä laadukkaasti toteutetuista näyttelyistä löytyy katseltavaa moneen makuun. Näyttelyiden suuri määrä takaa myös vaihtuvuuden, joten Vapriikkiin voi aina palata katsomaan mitä uutta on tullut tarjolle. Ja toisaalta vaikkei mitään uutta olisikaan, löytyisi pelimuseosta aina taatusti ajanvietettä moneksi tunniksi!
Lue lisätietoja Vapriikin omilta nettisivuilta.
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Yhdysvallat12 kuukautta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Saksa2 vuotta sitten
Viimeinkin kiehtovassa Berliinissä
-
Ranska1 vuosi sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Huvipuistot1 vuosi sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat12 kuukautta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja1 vuosi sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia9 kuukautta sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
28.7.2021 at 22:07
Vaikka olen käynyt Tampereella lukuisia kertoja, mutta jotenkin on tullut kierrettyä aika vähän Tampereen eri paikkoja, mutta erityisesti minua kiinnostaisi nyt käydä tutustumassa Pispalaan ja Pyynikinharjuun. Myös tuomiokirkon sisällä olisi mukava päästä käymään.
Mika / Lähtöportti
30.7.2021 at 20:13
Samaa ajattelin ennen tätä kesää itsekin, että vaikka Tampereella on tullut käytyä monta kertaa, niin aika huonosti on tullut kaupunkia nähtyä. Pispala ja Pyynikki ovat kyllä hienoja paikkoja molemmat, ja mukavasti yhdistettävissä vaikka samaan kävelykierrokseen.
Tanja for Takeoff
30.7.2021 at 3:48
Olipa hauska fiilistellä synnyinkaupunkiaan postauksestasi! Tuli jopa vähän ikävä, kun ei olla päästy käymään lähes kahteen vuoteen. Hyvin olitte löytäneet tamperelaisten suosikkipaikkoja!
Mika / Lähtöportti
30.7.2021 at 20:16
Mukava kuulla! Tampere teki kyllä tänä kesänä suuren vaikutuksen, niin paljon erilaisia hienoja paikkoja 🙂