Seuraa somessa

Ranska

Pariisin parhaat näköalapaikat

Julkaistu

-

Valon ja rakkauden kaupunkina tunnettu Pariisi kannattaa kokea korkealta. Kokosin tähän oman Pariisin-matkamme seitsemän parasta näköalapaikkaa ja lisäsin loppuun vielä muutaman muun maisemien ihailuun sopivan vaihtoehdon.

Kuulun niihin reissaajiin, joille on tärkeää päästä näkemään maisemia korkealta ja saada näin yleiskäsitys matkakohteesta. Pariisissa on kaikkien tunteman Eiffel-tornin lisäksi runsaasti muitakin hyviä näköalapaikkoja. Niitä löytyy niin torneista, kaupungin katoilta kuin kukkuloiltakin.


pariisi_tourmontparnasse_01

MONTPARNASSEN TORNI

Yli kaksisataa metriä korkea Tour Montparnasse on Pariisin keskusta-alueen ainoa pilvenpiirtäjä, sillä vastaavien rakennusten pystyttäminen kiellettiin pian tämän rumaksi arvioidun tornin valmistumisen jälkeen 1970-luvulla. Montparnassen torni on mielestäni Pariisin paras näköalapaikka, sillä maisemat ovat todella upeita eikä ylös päästäkseen tarvitse yleensä jonottaa lainkaan. Näkymä on parhaimmillaan Eiffel-tornin suuntaan, eikä itse Montparnassen torni pääse pilaamaan maisemaa.

pariisi_montparnasse_07


Hissillä pääsee tornin 56. kerrokseen, jossa voi katsella maisemia ikkunoiden lävitse, ostaa matkamuistoja sekä pistäytyä kahvilassa. Täältä kannattaa nousta vielä portaat ulkoilmaan kolmea kerrosta ylempänä odottavalle kattoterassille. Maisema yli Pariisin on vertaansa vailla.

Lue lisää jutustani Montparnassen torni – Pariisin paras näköalapaikka.


pariisi_eiffel_02

EIFFEL-TORNI

Pariisin tunnetuinta maamerkkiä ei tietenkään voi näköalapaikoista puhuttaessa sivuuttaa. Eiffel-torni kuitenkin häviää mielestäni Montparnassen tornille erityisesti siksi, että sen suosio alkaa olla ylittänyt sietokyvyn rajat ja jonottamisesta muodostuu merkittävä osa kokemusta. Sisäänpääsyä nopeuttavat ennakkoliput täytyy ostaa hyvissä ajoin ennen aiottua vierailupäivää. Ennakkolippukin auttaa vain yhden jonon ohitse, sillä ylös päästäkseen täytyy joka tapauksessa jonottaa pariin turvatarkastukseen sekä kahteen ahtaaseen hissiin. Kun näköalatasanteillakin on paikoitellen tungosta, ei kokemusta voi kuvailla pelkästään miellyttäväksi.

pariisi_eiffel_05

Gustave Eiffel suunnitteli tornin vuoden 1889 maailmannäyttelyä varten ja se oli valmistuessaan maailman korkein rakennelma. Torni suunniteltiin alun perin vain väliaikaiseksi, mutta se päätettiin säilyttää, koska se toimi radiomastona. Tornissa on kolme tasannetta, jotka sijaitsevat 57, 115 ja 276 metrin korkeudessa. Kahdelle alimmalle tasanteelle voi nousta hissin lisäksi myös portaita pitkin.

pariisi_eiffel_04


Nousemme hissillä toiseen kerrokseen, jossa vaihdamme huipulle vievään hissiin. Maisema ylätasanteelta on iltavierailumme aikaan valaistuksen kannalta parhaimmillaan Champ de Marsin puiston ylitse Montparnassen tornille päin. Ylimmässä kerroksessa voi kurkistaa myös vahanukeilla koristeltuun Gustave Eiffelin työhuoneeseen. Tarjolla olisi kallista samppanjaakin.

pariisi_eiffel_03


Laskeudumme takaisin toiseen kerrokseen, ostamme kahvilasta juotavaa ja jäämme ihailemaan auringonlaskua. Ihmismäärä tuntuu vähentyneen yllättävän paljon ja tilaa alkaa löytyä kaikilta sivustoilta. Eiffel-tornissa käyminen on turistimassoista huolimatta ikimuistoinen elämys. Olen nyt käynyt tornissa kaikkiaan neljä kertaa, joten seuraavalla Pariisin-matkalla saatan jo jättää tämän nähtävyyden väliinkin.


pariisi_riemukaari_03

RIEMUKAARI

Riemukaarikin kuuluu Pariisin symboleihin ja vilkkaimpiin vierailukohteisiin. Onnistumme pääsemään sisään kohtalaisella jonotusajalla ilman ennakkolippuja, mutta myös pilettien hankkiminen etukäteen saattaa olla harkitsemisen arvoista. Napoleon ideoi Riemukaaren juhlistamaan voitokkaita taisteluita, mutta mahtipontinen rakennelma valmistui vasta herran kuoleman jälkeen vuonna 1836.

pariisi_riemukaari_02


Riemukaaren huipulle päästäkseen täytyy kiivetä vajaat kolmesataa porrasta, joten kyseessä on melko hikinen urakka. Rakennelman hissi on varattu liikuntarajoitteisten vieraiden ja muiden erityisryhmien käyttöön. Ylhäällä odottaa yksi ehdottomasti parhaista maisemista yli Pariisin.

pariisi_riemukaari_05


Riemukaaren noin viidenkymmenen metrin korkeus tuntuu juuri sopivalta, sillä maisema jatkuu kauas, mutta katujen kulkijat ja rakennusten yksityiskohdat erottuvat paremmin kuin edellä mainituista torneista.

pariisi_riemukaari_04


Riemukaaren sijainti on näkymien katselemisen kannalta oikein mainio. Nähtävää riittää, sillä Riemukaari kohoaa keskellä suurta liikenneympyrää, josta lähtee peräti kaksitoista suoraa katua eri suuntiin. Tunnetuin kaduista on Champs-Élysées, joka kulkee täältä loivaan alamäkeen Concorden aukiolle saakka. Aukion takana häämöttävät Tuileries’n puisto ja Louvren taidemuseo.


pariisi_montmartre_01

MONTMARTREN KUKKULA JA SACRÉ-CŒUR

Yksi ehdottomista suosikkipaikoistani Pariisissa löytyy Montmartren kukkulalta Sacré-Cœurin kirkon portailta. Olen käynyt täällä kaikilla Pariisin-matkoillani nauttimassa maisemasta ja viettämässä enemmän tai vähemmän aikaa.

pariisi_montmartre_05


Esimerkiksi Eiffel-tornia ei juuri tältä paikalta näy, mutta muuten maisema keskustaan päin on varsin laaja. Portailla istuskelee usein paljon ihmisiä ja kuunneltavana saattaa olla elävää musiikkia. Tänne jään aina mielelläni nauttimaan tunnelmasta ja katselemaan kaunista kaupunkia.

pariisi_montmartre_sacrecoeur_02


Mikäli maiseman haluaa nähdä vielä korkeammalta, voi kiivetä Sacré-Cœurin kirkon torniin. Pieni pääsymaksu ja pitkät portaat ovat vaivan arvoisia, sillä avointa näkymää saa ihailla kaikkiin ilmansuuntiin. Itse en ole tornissa käynyt, mutta tästä kokemuksesta voi lukea lisää Ja sitten matkaan -blogista. Koska Montmartre on korkea kukkula, aukeaa mukavia maisemia monesta muustakin paikasta kuin Sacré-Cœurin kirkolta.


pariisi_lafayette_01

GALERIES LAFAYETTEN KATTOTASANNE

Boulevard Haussmannin varrella jo vuodesta 1896 lähtien toiminut Galeries Lafayette kuuluu Lontoon Harrodsin ja Berliinin KaDeWen ohella Euroopan ikonisimpiin tavarataloihin. Tavaratalossa kannattaa ihailla koristeellisen lasikupolin alle levittäytyvää tilaa, mutta myös kiivetä katolle saakka.

pariisi_lafayette_02


Aivan ydinkeskustassa sijaitseva näköalapaikka on mainio, sillä lähistöllä ei ole juurikaan korkeampia rakennuksia. Vain viereisen oopperan katto yltää hieman korkeammalle. Tavaratalon kattoterassilla vierailu on ilmaista huvia, joten siellä on mukava piipahtaa shoppailun lomassa.


pariisi_belleville_02

BELLEVILLEN PUISTO

Majailimme Pariisin-matkallamme monikulttuurisessa Bellevillen kaupunginosassa, joka sijaitsee kätevän metromatkan päässä vilkkaimman keskustan ulkopuolella. Kukkulan laelta löytyvässä Bellevillen puistossa on hyvä näköalapaikka, josta voi tähystää viheralueen ylitse kohti Parisiin maamerkkejä. Puut rajoittavat maisemaa jonkin verran, mutta esimerkiksi Eiffel-torni, Invalidikirkko ja Pompidou-keskus erottuvat tästäkin kuvasta.


pariisi_museedorsay_02

MUSÉE D’ORSAY

Taidemuseo Musée d’Orsaysta tuli ehkä hieman yllättäenkin yksi suosikkinähtävyyksistäni Pariisissa. Museoon kannattaa saapua ihailemaan sekä upeaa taidetta että entisen rautatieaseman komeaa arkkitehtuuria, mutta se toimii myös näköalapaikkana. Yläkerran ikkunoista aukeaa muutamia muitakin maisemia, mutta parhaiten mieleen jää valokuvaajien suosima katseenvangitsija, suuri kello. Viisarien takaa avautuu maisema Seine-joen ylitse Tuileries’n puiston ja Montmartren kukkulan suuntaan.


pariisi_maailmanpyora

MUITA NÄKÖALAPAIKKOJA

Omalla matkallamme koettujen lisäksi Pariisissa on monta muutakin hyvää paikkaa maisemista nauttimiseen. Tuileries’n puiston maailmanpyörä tarjoaa varmasti upeat näkymät kaupunkiin. Saint-Jacquesin eli Pyhän Jaakobin torni kohoaa reilun viidenkymmenen metrin korkeuteen Seinen oikealla rannalla lähellä Île de la Citén saarta. Panthéonin kupolista on taatusti hienot maisemat joka suuntaan ja myös pilvenpiirtäjäkaupunginosa La Défensen moderni riemukaari Grande Arche toimii näköalapaikkana. Pariisissa on myös lukuisia kattobaareja ja -ravintoloita, joihin kuuluu esimerkiksi Pompidou-keskuksen Georges. Vaihtoehtoja siis riittää runsaasti eri puolilla kaupunkia.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
6 kommenttia

Kommentit

 1. Tellu/Parimatkaa

  4.10.2022 at 9:32

  Taas tuli lisättyä rasteja Pariisin karttaan, Kiitos näistä vinkeistä!

 2. Ailajajuha

  4.10.2022 at 21:09

  Erittäin hyviä vinkkejä Pariisiin. Olen Bellevilleä lukuun ottamatta kokenut nuo kaikki ja olen ihan samaa mieltä kanssasi. Ylhäältä näkee paljon, eikä ruuhkainen Eiffel ole ollenkaan se ykkönen. Varsinkin Montparnasse on paljon parempi, koska Eiffel näkyy sieltä ja paljon muutakin. Voisin vielä lisätäkin listaasi pari kohdetta. Parc des Buttes Chaumont on rauhallinen puisto ja sieltä on näköalapaikalta hienot näkymät Sacré-Cœurin kirkolle. Toinen ehdotukseni on La Defense, josta ylhäältä mäeltä voi nauttia näkymistä Riemukaaren suuntaan.

  • Mika / Lähtöportti

   5.10.2022 at 11:51

   Kiitos! Otan nämä vinkit talteen seuraavaa Pariisin-matkaa varten. Parc des Buttes Chaumont kävi kesällä mielessä Pariisin karttaa katsellessa, mutta emme lopulta sinne ehtineet. La Defensessakaan en ole koskaan käynyt, kiinnostaisi muutenkin nähdä joskus tuo moderni kaupunginosa.

 3. Joitain vuosia sitten en josatain syystä ollut kovin kiinnostunut näköalapaikoista, mutta nykyään ne kyllä kiinnostavat. Jos mahdollista, mielellään niissä kävisi niin, että näkisi paikan sekä valoisaan aikaan että pimeällä. Eiffel-torni kuuluu kyllä itselläni varmasti käyntikohteisiin, vaikka uskon, että en välttämättä kokemuksesta pidäkään.

  • Mika / Lähtöportti

   9.10.2022 at 11:08

   Kyllähän Eiffel-tornissa käyminen on tietyllä tavalla ”pakollinen” kokemus Pariisissa, vaikka siellä melkoinen hässäkkä yleensä onkin. Montmartren torniin voi ostaa kahden käyntikerran pääsylipun, jolloin toinen kerta tulee halvaksi ja voi käydä katsomassa maisemia eri aikoihin vuorokaudesta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ranska

30 nähtävyyttä Pariisissa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Pariisi on yksi maailman merkittävimmistä ja lumoavimmista kaupungeista. Kokosin listan Ranskan pääkaupungin parhaista nähtävyyksistä, joita riittää näköalapaikoista museoihin ja puistoista kuuluisiin kortteleihin.

Pariisi on ansainnut vuosisatojen kuluessa suorastaan myyttisen maineen, ja se hurmaakin useimmat kävijänsä poikkeuksellisella charmilla. Olen käynyt Pariisissa neljästi, mutta kolmesta ensimmäisestä matkasta on kulunut jo kauan. Palasin kaupunkiin viime kesänä pariksi viikoksi, jolloin ohjelmassa oli paljon uusintavierailuja tutuille nähtävyyksille.

pariisi_2022_montmartre_01

Tältä listalta löytyy kaupungin kuuluisimpia maamerkkejä sekä joitakin hieman vähemmän tunnettuja paikkoja. Erilaisia kohteita on lähes mahdotonta vertailla keskenään, joten listan järjestystä ei kannata ottaa kovin vakavasti. Se on kuitenkin varmaa, että koettavaa riittää moneen makuun. Ici c’est Paris!


pariisi_eiffel_02

1. EIFFEL-TORNI

Nähtävyyslistausta olisi vaikea aloittaa jostakin muusta kuin kaupungin symbolista. Olen noussut ikoniseen torniin jokaisella Pariisin-matkallani, mutta nyt viime käynnillä tulin siihen tulokseen, että rakennelma on ehkä sittenkin parhaimmillaan muualta katseltuna. Ruuhkat ovat vuosien kuluessa kasvaneet ja liput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Suosittelen silti torniin nousemista, ellei siellä ole aiemmin käynyt. Maisemat ovat upeat ja saimme viimeksi ihailla myös auringonlaskua.

Lisätiedot: www.toureiffel.paris


pariisi_riemukaari_03

2. RIEMUKAARI

Riemukaari kuuluu Eiffel-tornin ohella niihin harvoihin nähtävyyksiin, joista muistan nähneeni kuvia jo varhaisessa lapsuudessa. Valtakatu Champs-Élysées’n päässä kohoava portti pystytettiin Napoléon Bonaparten aloitteesta juhlistamaan Ranskan sotilaallisia voittoja. Riemukaaren huipulta avautuu mainio maisema, sillä rakennelma kohoaa kaksitoista katua yhdistävän liikenneympyrän keskellä. Ylös päästäkseen saa jonottaa ja kiivetä monta porrasta, mutta näkymät ovat vaivan arvoisia.

Lisätiedot: www.paris-arc-de-triomphe.fr


pariisi_montmartre_rueabreuvoir_02

3. MONTMARTREN KUKKULA

Moni boheemien taiteilijoiden kansoittamaan Pariisiin liittyvistä mielikuvista on lähtöisin Montmartren kukkulalta, joka kuuluu myös omiin suosikkipaikkoihini. Esimerkiksi muotokuvamaalareista tunnetulla Place du Tertren aukiolla saa varautua turistiruuhkaan, mutta vain hieman syrjemmällä on viehättäviä katuja, joita pitkin saa vaellella kaikessa rauhassa. Jos minun pitäisi valita Pariisin kaunein katu, tulisi mieleeni ensimmäisenä kuvassa näkyvä Rue de l’Abreuvoir.

Lue myös juttuni Kävelyllä Montmartella


pariisi_tourmontparnasse_01

4. MAISEMAT MONTPARNASSEN TORNISTA

Vaikkei Montparnassen torni olekaan yhtä kuuluisa kuin kaikkien tuntema Eiffel, uskallan väittää sen olevan paljon parempi näköalapaikka. Yli 200-metrisen pilvenpiirtäjän kattoterassilta kelpaa ihailla Pariisia, varsinkin kun se on seudun ylivoimaisesti korkein rakennus. Vierailukokemus on todella miellyttävä, koska hissiin ei ole yleensä juuri lainkaan jonoa ja ylhäälläkin on sopivan väljää. Kattoterassin alapuolella on näköalakerros, kahvila sekä Ciel de Paris -ravintola.  

Lue myös juttuni Montparnassen torni – Pariisin paras näköalapaikka
Lisätiedot: www.tourmontparnasse56.com 


pariisi_2022_museedorsay_01

5. MUSÉE D’ORSAY

Musée d’Orsay ihastutti minua niin paljon, että voisin nimetä sen suosikkitaidemuseokseni koko maailmassa. Entinen rautatieasema muodostaa inspiroivan, avaran ja valoisan ympäristön taiteesta nauttimiseen. 1800-luvun jälkimmäiselle puoliskolle ja 1900-luvun alkuun keskittyvä kokoelma on laadukas kokonaisuus, jota tähdittävät muun muassa Van Gogh, Cézanne, Renoir, Monet ja Manet. Vaikka nähtävää on paljon, saa museosta hyvän kokonaiskäsityksen jo parissakin tunnissa.

Lisätiedot: www.musee-orsay.fr


pariisi_montmartre_sacrecoeur_02

6. SACRÉ-CŒURIN BASILIKA

Näyttävästä kupolistaan tunnettu Sacré-Cœurin kirkko on Montmartren tärkein yksittäinen nähtävyys, joka näkyy kukkulan laelta kauas. Sisällä vieraileminen onnistuu ilmaiseksi, mutta parasta ovat kirkon edustalta avautuvat maisemat. Sacré-Cœurin portaille kannattaakin istahtaa nauttimaan Pariisista kaikessa rauhassa.

Lisätiedot: www.sacre-coeur-montmartre.com


pariisi_versailles_02

7. VERSAILLES

Paikallisjunamatkan päässä Pariisista sijaitseva Versaillesin palatsi on harvinaisen mahtipontinen nähtävyys. Valtava palatsi ja sen takana levittäytyvä puutarha henkivät Aurinkokuninkaan ja hänen seuraajiensa valtaa häpeämättömällä tavalla. Palatsin loistossa sekä puistoalueen laajuudessa riittää helposti ihmeteltävää kokonaiseksi päiväksi. Versailles on ehdottomasti kerran elämässä näkemisen arvoinen paikka!

Lue myös juttuni Aurinkokuninkaan loistokas Versailles
Lisätiedot: chateauversailles.fr


pariisi_2022_disneyland_00

8. DISNEYLAND PARIS

Mainitaan Versailles’n perään heti toinenkin retkikohde Pariisin ulkopuolelta. Disneyland Paris -teemapuisto sopii täydellisesti kaikkien lasten sekä meidän lapsenmielisten matkaohjelmaan. Jos huvitteluun haluaa heittäytyä kunnolla, kannattaa perillä viipyä useampikin päivä, koska alue jakautuu kahteen puistoon eli Parc Disneylandiin sekä Walt Disney Studiosiin. Luvassa on runsaasti huvia sekä kohtalaisen paljon jonotusta ja lompakon kevenemistä.

Lisätiedot: www.disneylandparis.com 


pariisi_2022_louvre

9. LOUVRE

Yksi maailman suosituimmista ja vanhimmista museoista on valtava laitos, jossa voisi ihailla taidetta päiväkausia. Museovierailuun onkin hyvä varautua suunnittelemalla etukäteen mitä haluaa nähdä. Useimpien kävijöiden päämääränä on Mona Lisa sekä kenties Milon Venus, mutta mielestäni kokoelmissa on paljon sykähdyttävämpiäkin teoksia. Louvre tunnetaan myös sisäpihan lasipyramidista, jota voi käydä ohimennen katsomassa vaikkei sisälle haluaisikaan.

Lisätiedot: www.louvre.fr


pariisi_berthillon_01

10. BERTHILLONIN JÄÄTELÖ

Berthillonin jäätelö on luokiteltu hyviä matkavinkkejä jakavassa Ja sitten matkaan -blogissa Pariisin nähtävyyksien joukkoon. Olen asiasta samaa mieltä, sillä kyseessä on ilman muuta yksi kaupungin parhaista elämyksistä. Poikkeuksellisen hyviä jäätelöitä ja sorbetteja valmistava Berthillon on toiminut jo vuosikymmenien ajan tunnelmallisella Île Saint-Louisin saarella. Tuotteita on saatavilla yrityksen omasta liikkeestä sekä joistakin samalla saarella toimivista ravintoloista.

Lisätiedot: berthillon.fr  


pariisi_2022_canalsaintmartin

11. CANAL SAINT-MARTIN

Canal Saint-Martin on yksi Pariisin idyllisimmistä paikoista pienelle kävelyretkelle. Sulkuporttien sävyttämän kanavan boheemeilta rannoilta löytyy paljon ravintoloita ja kahviloita, mutta veden äärelle voi lähteä myös piknikille. Kanavan päässä sijaitsevan Bassin de la Villetten rannoille kerääntyy varsinkin kesäisin paljon ihmisiä nauttimaan kauniista päivistä ja illoista.


pariisi_shakespeare_02

12. SHAKESPEARE & COMPANY -KIRJAKAUPPA

Englanninkielistä kirjallisuutta myyvä Shakespeare & Company on saavuttanut jonkinlaisen kulttimaineen. Latinalaiskorttelin kirjakaupalla on pitkät perinteet ja varsinkin sen yläkerrassa on ihastuttava tunnelma. Sisäänpääsyä saattaa joutua jonottamaan, mutta paikka on ilman muuta vierailemisen arvoinen.

Lisätiedot: www.shakespeareandcompany.com


pariisi_perelachaise_11

13. PÈRE-LACHAISEN HAUTAUSMAA

Pariisin näyttävin hautausmaa Père-Lachaise on muiden muassa Édith Piafin, Jim Morrisonin, Oscar Wilden ja Frédéric Chopinin viimeinen leposija. Laajalla hautuumaalla on paljon kauniita muistomerkkejä ja sen mukulakivikäytävillä voi tehdä rauhoittavan kävelykierroksen.

Lue lisää jutustani Kierros Père-Lachaisen hautausmaalla


pariisi_notredame_01

14. NOTRE-DAME

Île de la Citén saarella sijaitseva Notre-Damen katedraali on yksi Euroopan tunnetuimmista kirkoista.Varhaisgoottilaisen arkkitehtuurin mestariteos on toiminut Pariisin hengellisenä keskipisteenä jo vuosisatojen ajan. Notre-Dame vaurioitui pahoin kevään 2019 tulipalossa ja se on toistaiseksi suljettu korjaustöiden vuoksi.

Lisätiedot: www.notredamedeparis.fr


pariisi_riemukaari_04

15. CHAMPS-ÉLYSÉES

Pariisin mahtipontinen valtakatu Champs-Élysées johtaa Riemukaarelta kahden kilometrin päässä sijaitsevalle Concorden aukiolle. Leveän kadun varrella on kalliita merkkiliikkeitä, erilaisia lippulaivamyymälöitä, ylihinnoiteltuja kahviloita sekä itäosaa ympäröivä laajahko puistoalue. 


pariisi_2022_luxembourg_01

16. LUXEMBOURGIN PUISTO

Luxembourgin puisto on yksi Pariisin vihreistä keitaista, jonne voi paeta katujen melskettä. Puistossa on runsaasti kukkaistutuksia, patsaita ja suihkulähteitä. Lapset saavat uittaa pieniä purjeveneitä Luxembourgin palatsin vieressä olevassa altaassa. 


pariisi_2022_sorbonne

17. LATINALAISKORTTELI

Vilkas Latinalaiskortteli on yksi Pariisin tunnetuimmista kaupunginosista. Sen nimi juontaa juurensa Sorbonnen yliopistoon, jonka opetuskielenä oli aikoinaan latina. Alueella on paljon ravintoloita ja kahviloita. Nähtävyyksiin kuuluvat yllä mainittu Luxembourgin puisto, Saint-Séverinin kirkko sekä mahtipontinen Panthéon. Yllä oleva kuva on Sorbonnen aukiolta.


pariisi_2022_saintechapelle_01

18. SAINTE-CHAPELLE

Goottilaistyylinen Sainte-Chapelle kuuluu lasimaalauksiensa ansiosta Pariisin sykähdyttävimpiin kirkkoihin. Se rakennettiin 1200-luvulla kuninkaalliseksi kappeliksi. Rakennus koostuu kahdesta kappelista, joista ylempi on huomattavasti näyttävämpi. Vierailun voi yhdistää viereisessä Conciergerien vankilamuseossa käymiseen, sillä tarjolla on yhdistelmälippuja.

Lisätiedot: www.sainte-chapelle.fr


pariisi_gallerieslafayette_01

19. GALLERIES LAFAYETTEN TAVARATALO

Pariisin tunnetuin tavaratalo on niin upea kokonaisuus, että sitä voi hyvällä syyllä pitää nähtävyytenä. Erityisesti pramea keskusaula ja sen yläpuolelle levittäytyvä koristeellinen lasikupoli tekevät vaikutuksen. Tavaratalon katolla voi käydä ihailemassa maisemia.

Lisätiedot: haussmann.galerieslafayette.com


pariisi_2022_belleville_01

20. BELLEVILLEN KAUPUNGINOSA

Belleville tuli tutuksi, kun majoituimme siellä viime kesän matkallamme. Tämä monikulttuurinen alue on hyvä vaihtoehto, jos haluaa nähdä Pariisia vilkkaimpien turistireittien ulkopuolella. Tarjolla on esimerkiksi katutaidetta, etnistä ruokaa ja aitoa elämää, jota voi aistia vaikkapa kahdesti viikossa järjestettävillä markkinoilla. Bellevillen puiston yläosasta aukeaa näkymä yli Pariisin.

Lue myös juttuni Rosoisen kiehtova Pariisin Belleville


pariisi_2022_tuileries

21. TUILERIES’N PUISTO

Concorden aukion ja Louvren väliin jäävä puistoalue tuo vehreyttä Pariisin monumentaaliseen keskustaan. Täällä voi istuskella puiden varjossa perinteisillä vihreillä metallituoleilla vaikkapa jäätelöä syöden tai kirjaa lukien.


Moulin Rouge

22. MOULIN ROUGE

Maailman tunnetuin kabaree on toiminut Pigallen alueella jo 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Suorastaan tarunhohtoisen maineen ansainneessa Punaisessa myllyssä on kolme vähäpukeista show’ta joka ilta ja suosio tuntuu jatkuvan vuosikymmenestä toiseen.

Lisätiedot: www.moulinrouge.fr


pariisi_2022_marais_01

23. MARAIS’N ALUE

Värikäs Marais kuuluu Pariisin eläväisimpiin osiin. Trendikkäällä alueella on paljon putiikkeja, taidegallerioita, baareja sekä ravintoloita. Kapeita katuja, kuten Rue des Rosiersia pitkin on hauska kulkea ja alueelta löytyy myös miellyttävä Place des Vosges. 


pariisi_placedesvosges_01

24. PLACE DES VOSGES

Marais’n laidalla sijaitseva Pariisin vanhin aukio on kaunis ja harvinaisen viihtyisä paikka. Neliönmuotoista puistoa reunustaa symmetrinen punatiilisten rakennusten rivistö. Täällä on mukava istuskella vaikkapa lämpimänä kesäiltana.


pariisi_2022_pompidou

25. POMPIDOU-KESKUS

Arkkitehtuuriltaan erikoinen Centre Pompidou lienee Pariisin kiistellyin rakennus. Nykytaiteen museo on joka tapauksessa vakiinnuttanut paikkansa kaupungin suosituimpien nähtävyyksien joukossa. Tässä taiteen monitoimitalossa järjestetään myös monenlaisia tapahtumia.

Lisätiedot: www.centrepompidou.fr 


pariisi_2022_invalides

26. INVALIDIKIRKKO

Hôtel des Invalides on sodassa haavoittuneille tarkoitetusta sairaalasta nimensä saanut rakennuskompleksi, jonka tunnetuin nähtävyys on Invalidikirkko. Kirkon kultaisen kupolin alla on kuvassa näkyvä Napoléon Bonaparten hauta ja sen suojiin on haudattu monia muitakin merkkihenkilöitä.


pariisi_montmartre_jetaime_01

27. LE MUR DES JE T’AIME

Romanttisena kaupunkina tunnetusta Pariisista löytyy Rakkauden seinä, johon on kirjoitettu minä rakastan sinua 250 eri kielellä. Mukana on totta kai myös suomenkielinen rakkaudentunnustus. Montmartrella sijaitseva pieni nähtävyys on hauska pysähdyspaikka kävelykierroksen varrella.


pariisi_2022_ruemontorguiel_01

28. RUE MONTORGUEIL

Vilkas Rue Montorgueil on yksi Pariisin mielenkiintoisimmista kaduista, sillä sen varret ovat täynnä ravintoloita, kahviloita, leipomoita sekä eri elintarvikkeisiin keskittyviä pikku puoteja. Shoppailua voi jatkaa lähistöltä löytyvässä Les Halles -ostoskeskuksessa.


pariisi_ruedesmartyrs_01

29. RUE DES MARTYRS

Heräteostin edellä mainitusta Shakespearen kirjakaupasta Elaine Sciolinon kirjan The Only Street in Paris, joka on omitettu kirjailijan rakastamalle kadulle Rue des Martyrsille. Kirja maalaa kuvan kiehtovasta, yhteisöllisestä ja aidon pariisilaisesta kadusta, johon haluan tutustua joskus paremmin.  


pariisi_2022_defense

30. LA DÉFENSE

Pariisin laidalla kohoava La Défense eroaa täysin kaupungin muusta arkkitehtuurista. Olen toistaiseksi katsellut pilvenpiirtäjien hallitsemaa aluetta vain kauempaa, mutta olisi mielenkiintoista käydä paikan päällä ja nousta modernin Grande Archen huipulle ihmettelemään maisemia.


pariisi_2022_ooppera

Yllä olevilla kohteilla pääsee varmasti Pariisiin tutustumisen alkuun, vaikka listaa voisi helposti pidentääkin. Pois jäi muutamia jo näkemiäni kohteita sekä lukuisia itselleni tuntemattomia paikkoja. Erilaisia museoita, mahtipontisia aukioita, kuvauksellisia katuja, historiallisia muistomerkkejä ja värikkäitä markkinapaikkoja riittäisi yllin kyllin. Esimerkiksi Panthéon, kuvassa näkyvä oopperatalo Palais Garnier sekä kaupungintalo eli Hôtel de Ville ovat näyttäviä rakennuksia, jotka olen nähnyt vain ulkopuolelta.

pariisi_2022_seine_02

Seuraavalla Pariisin-matkalla haluaisin käydä ainakin Buttes-Chaumontin puistossa ja Cité des Sciences et de l’Industrie -tiedekeskuksessa. Seine-joen risteilylläkin olen käynyt vain sateisena iltana, joten siitä voisi jäädä paremmalla ilmalla miellyttävämmät muistot. Huonon sään sattuessa voi paeta vaikkapa maanalaisiin nähtävyyksiin, kuten katakombeihin tai viemärimuseoon. Olisi myös kiinnostavaa kierrellä laajemmin eri kaupunginosissa ydinkeskustan ulkopuolella.

pariisi_2022_kadut_01

Haluan vielä lopuksi muistuttaa, että vaikka Pariisissa onkin loputtomasti kuuluisia paikkoja, ei sinne kannata lähteä pelkästään suorittamaan nähtävyyksiä. Kaupungista nauttii parhaiten kiireettömästi vaeltelemalla, kahviloissa tai puistoissa istuskelemalla ja paikallista elämää seurailemalla, sillä oikeastaan Pariisin paras nähtävyys on ainutlaatuinen tunnelma. Pariisi osaa joskus olla ylimielinen, ruuhkainen ja meluisakin, mutta sillä on ennen kaikkea elegantit, boheemit sekä romanttiset puolensa. Matka Pariisiin on aina hyvä idea, sillä harva suurkaupunki on yhtä lähellä paratiisia. Vain kahden kirjaimen päässä.

Jatka lukemista

Ranska

Rosoisen kiehtova Pariisin Belleville

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Majoituimme viimekesäisellä Pariisin-matkallamme 20. kaupunginosaan, joka tarjosi mahdollisuuden tutustua hieman erilaiseen Pariisiin vilkkaimpien turistireittien ulkopuolella. Monikulttuuriset Belleville ja Ménilmontant huokuvat boheemia henkeä.

Majoitumme puoleksitoista viikoksi Bellevillen kaupunginosan laidalla sijaitsevaan kattohuoneistoon. Vanhoissa pariisilaisissa kerrostaloissa ei ole hissiä, joten sinivalkoisin värein maalattu portaikko tulee tutuksi. Rappusten määrä hieman vaihtelee kerroksen mukaan, mutta kaikkiaan ajan patinoimia puuportaita on tasan sata kappaletta.

pariisi_belleville_07

Persoonallisen muotoinen huoneisto vastaa mielikuvaani boheemista pariisilaisasunnosta. Sisustukseen kuuluu paljon kirjoja sekä kivannäköinen jääkaappi, joka kävisi oikeassa kodissa auttamatta liian pieneksi. Löysimme huoneiston Booking.comin kautta, mutta se ei valitettavasti ole tällä hetkellä varattavissa.

pariisi_belleville_26

Asunnon huonoin puoli on hieman kova sänky sekä heinä-elokuussa myös kuumuus. Silloin helpotusta voi hakea kylpyhuoneen ammeesta, josta saa ihailla maisemaa yli kaupungin. Eiffel-tornia täältä ei sentään näy, mutta kaukaisen Pantheonin kullattu kupoli hehkuu illan viimeisistä auringonsäteistä. Pimeyden laskeutuessa syttyvät tähdet sekä Montparnassen tornin valot. Taivaalla pyrähtelee lintuja ja kevyt kesätuuli puhaltaa ikkunalaudalle asetettuun juomalasiin.

pariisi_belleville_39

Pidän myös maisemasta Rue de Ménilmontantille päin. Aina aamuisin kannattaa avata ikkunat, jotta ilma pääsee hieman vaihtumaan. Alhaalta kuuluu ohikulkijoiden puheensorinaa sekä rakennustöiden ääniä. Vilkas katu viettää ylämäkeen niin, että näkymä levittäytyy aamiaispöydästä katsottuna juuri sopivasti vastakkaiselle rinteelle.

pariisi_belleville_03

Huoneistossa ei ole televisiota, mutta katselen mieluummin arkista pariisilaista elämää. Siivooja pudottaa vahingossa tyynyn vastapäisen talon parvekkeelta. Mies kaatuu sähköpotkulaudalla, mutta jatkaa pian matkaansa. Pyöräilijät kilistävät varoitukseksi kelloa päästyään hyvään vauhtiin ja laskevat katua alas liikennevaloista välittämättä. Skootterit sinnittelevät ylämäkeen bussien välissä, mutta kumi käryää, kun nousu on hinausautolle liikaa. Sekä taaperot että vapaina kulkevat koirat poukkoilevat jalkakäytävällä perheenjäsentensä ympärillä, mutta vahinkoja ei onneksi pääse sattumaan.

pariisi_belleville_31

Ranskan-matkojeni tapoihin kuuluu käydä aina aamuisin leipomossa ostamassa croissanteja. Lähin leipomo löytyy sadan metrin päästä ja vaikka käyn siellä monta kertaa, ei palvelu muutu erityisen lämminhenkiseksi. Osaan kyllä sanoa heti ovella bonjour ja tilata neljä croissantia ranskaksi, mutta kanta-asiakkaan asemaan päästäkseen tarvittaisiin paljon enemmän aikaa ja varsinkin kielitaitoa. Kilometrin säteeltä löytyy pariisilaiseen tapaan useampi muukin leipomo, joissa niissäkin pääasia eli leivonnaisten laatu on aina kohdallaan. 

pariisi_belleville_28

Kuulin Bellevillestä ensi kertaa, kun luin kaupunginosasta kertovan jutun Mondo-lehdestä muutama vuosi sitten. Juttu maalaili kuvan monikulttuurisesta ja trendikkäästä alueesta, jossa kannattaisi lähteä käymään. Kahdeskymmenes kaupunginosa tunnetaan hieman kapinallisena alueena Pariisin itäisellä laidalla. Se vetää puoleensa monenlaisia taiteilijoita sekä varsinkin maahanmuuttajia. Tarjolla on paljon suhteellisen edullisia etnisiä ravintoloita, katutaidetta sekä aitoa paikallista elämää turistireittien ulkopuolella.

pariisi_belleville_41

C’est nous les gars d’Ménilmontant – me ollaan Ménilmontantin pojat, lukee suuressa seinämaalauksessa, joka näkyy suoraan ikkunaamme. Vaikka luulinkin vuokranneeni asunnon Bellevillestä, taidamme sittenkin majailla Ménilmontantissa. Ainakin Googlen kartassa alueiden rajana toimii juuri Rue de Ménilmontant, ja meidän talomme on nimenomaan Ménilmontantin puolella. Asialla ei tietenkään ole Bellevilleen tutustumisen kannalta mitään merkitystä ja myös Ménilmontant on kiinnostavaa seutua. Yritän siis elää puolitoista viikkoa Ménilmontantin poikana, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan.

pariisi_belleville_40

Belleville tuo mieleen Helsingin Kallion. Vietin lapsuudessani paljon aikaa mummolassa Kallion Porthaninkadulla, joka muistuttaa mielestäni Pariisin kotikatuamme Rue de Ménilmontantia. Pariisilainen katu lähtee nousemaan suunnilleen samalla lailla metroasemalta ylöspäin kuin Porthaninkatu Hakaniemestä. Sen varrella riittää myös vilskettä ja monenlaisia kulkijoita. Varsinkin kadun alaosa Ménilmontantin metroaseman ja asunnon välillä tulee meille hyvin tutuksi. 

pariisi_belleville_30

Rappukäytävämme violetti ovi sijaitsee keskellä ravintolan terassia. Coquin tarjoilee konstailematonta bistrotyyppistä ruokaa suurina annoksina. Mieleen jää itse ateriaa paremmin kohtaus, jonka voisi sijoittaa yhtä hyvin Kallioonkin. Viereiseen pöytään ilmestyy yksinäinen nainen, joka on nauttinut ennen tilaamaansa olutta jotain muutakin. Hän hoilaa kovin epävireisesti kuulokkeisiinsa kantautuvia kappaleita, joiden alkuperäiskieli saattaisi olla englanti.

pariisi_belleville_33

Tarjoilijat naureskelevat aluksi naiselle hyväntahtoisesti, mutta yrittävät vähitellen hillitä koko ajan äänekkäämmäksi käyvää laulua. Jossain vaiheessa nainen lähtee juomaansa maksamatta hoippumaan Rue de Ménilmontantia alaspäin. Kiukkua kihisevä tarjoilijatar säntää perään ja taluttaa karkulaisen muutamaa minuuttia myöhemmin takaisin pöytään lähestulkoon korvasta kiinni pitäen. Kiivaan väittelyn aiheena lienee oluen maksaminen, rahan puuttuminen ja kenties sekin, muistaako nainen edes Coquinissa käyneensä. Paikalle tarvitaan tilanteeseen rennommin suhtautuva miestarjoilija, kunnes nainen horjahtelee sadattelujen saattelemana lopullisesti tiehensä. 

pariisi_belleville_34

Kun asunnolta lähtee Rue de Ménilmontantia alaspäin, ohitetaan ensimmäisenä kurdiravintola, jossa syömme kerran maukkaat kebabit. Sen vieressä on baari, jonka kulmapöydän eräs paikallinen herra on ottanut omakseen. Hän istuu useimpina aamuina tutulla paikallaan siistissä ruutupaidassa nauttimassa pullollista portugalilaista olutta ja tarkkailemassa ohikulkijoita. Alan jo kolmannella kerralla harkita, pitäisikö häntä tervehtiä. Miehen kädet on nostettu puuskaan suuren vatsan päälle ja paksun niskan takana on Édith Piafia esittävä seinämaalaus. Pariisin varpunen oli kotoisin juuri Bellevillestä ja hän nousi täältä aikoinaan koko Ranskan rakastetuimmaksi laulajaksi. 

pariisi_belleville_38

Kadun varrelta voisi ostaa vartaassa pyöriviä kanoja tai pysähtyä nauttimaan vietnamilaisen tai thaimaalaisen ravintolan antimista. Kalakaupassa ei ole kadunpuoleista seinää lainkaan, joten merellinen tuoksu tunkeutuu aina ohi kulkiessa nenään. Kalat, simpukat ja ravut makaavat jäisillä pedeillään kauppiaan valvovan silmän alla. Pitkänhuiskealla miehellä on sininen essu sekä kumisaappaat. Hän ei pettymyksekseni muistuta lainkaan Asterix-sarjakuvien kalakauppiasta Amaryllixia.

pariisi_belleville_15

Asunnon ja metroaseman välissä on myös kukkakauppa, viinikauppa, useampi hedelmä- ja vihanneskauppa, kiinalaisia puoteja sekä basaareiksi nimettyjä sekatavarakauppoja. Puolen kilometrin kävely tuntuu melkein maailmanympärimatkalta. Meidän valintamme on silti useimmiten edellä mainittujen välissä toimiva ihan tavallinen hyvin varusteltu supermarket.

pariisi_belleville_05

Jonain aamuina kiipeän Rue de Ménilmontantia myös ylöspäin ja kiertelen pitkin Bellevillen mäkisiä katuja. Ilma on vielä raikas, mutta aurinko lämmittää jo hellepäivää enteillen. Osa kaduista on aamuisin hiljaisia. Vastaan tulee sekä kovin arkisia kerrostaloja että kuvauksellisia kortteleita. Seinillä näkyy niin hienoja maalauksia kuin rumia töhryjäkin.

pariisi_belleville_17

Pidän esimerkiksi Jourdainin metroaseman suunnalta löytyvistä kaduista. Ihmiset löytävät päivän mittaan tiensä baarien terasseille ja osaavat naurahduksista päätellen nauttia elämästä. Ohitamme myös houkuttelevasti currylta tuoksuvia pakistanilaisia ravintoloita. Esimerkiksi kuuden kadun risteys Place Henri Krasucki näyttää hauskalta.

pariisi_belleville_18

Rue de Belleville muistuttaa Rue de Ménilmontantia, sillä se nousee samalla lailla kukkulalle Bellevillen kaupunginosan toisella reunalla. Kadun varrella riittää kaikkea mahdollista kynsistudioista kampaamoihin ja pesuloista apteekkeihin. Selvästi eniten on tietenkin ravintoloita ja baareja. Välillä Eiffel-tornikin ilmestyy näkyviin.

pariisi_belleville_19

Rue de Bellevillen varrella on pari näyttävää muraalia. Jean Le Gacin maalaama etsivä on koristanut pienen Place Fréhelin laitaa jo vuodesta 1986 saakka. Maalaus sopii rosoiselle ja värikkäälle alueelle hyvin.

pariisi_belleville_20

Viereisessä teoksessa kaksi miestä on asentamassa suurta kylttiä. Ben Vautierin luomat hahmot ovat viihtyneet seinällä jo kolmisenkymmentä vuotta, joten osa Bellevillen katutaiteesta on pysynyt paikoillaan yllättävän kauan.

pariisi_belleville_22

Ihmisten määrä lisääntyy Rue de Bellevillen alaosassa, kun mäki on jo loivempi ja metroasemakin lähestyy. Täällä on silmiinpistävän paljon kiinalaisia kauppoja.

pariisi_belleville_24

Monien vastaantulijoiden juuret ovat Afrikassa tai Aasiassa. Kulmakunnan suosituin jalkapallojoukkue ei kulkijoiden pelipaidoista päätellen ole suinkaan Paris Saint-Germain vaan Senegalin maajoukkue.

pariisi_belleville_32

Monet etniset ryhmät tuntuvat viihtyvän omissa kortteleissaan. Esimerkiksi asunnoltamme Ménilmontantiin päin kääntyessä vastaan tulee lähinnä vain afrikkalaistaustaisia ihmisiä. Toisaalla on kiinalaisia ja jossakin näkyy enemmän kantaranskalaisia. Eräässä korttelissa liikkuu paljon pitkiä ja hoikkia tummaihoisia miehiä, jotka ovat pukeutuneet värikkäisiin afrikkalaisiin vaatteisiin. En tiedä mistä heimosta on kysymys, mutta näyttävät kulkijat erottuvat katukuvasta selvästi. Joissakin kulmakaupoissa tuntee helposti olevansa jossain muualla kuin Euroopassa.

pariisi_belleville_37

Bellevillessä asuu lukemani mukaan paljon Tunisian juutalaisia. Juutalainen historia tulee vastaan, kun huomaamme erään koulun seinään kiinnitetyn muistokyltin. Ymmärrän heikollakin ranskan taidolla, että laatta on omistettu kuolemanleireille viedyille juutalaislapsille. Vastaava kyltti löytyy myös viereisen esikoulun seinästä. Katutaiteilija Nô on maalannut Pariisin katujen varsille paljon hienoja henkilökuvia, joita katsellessa voi miettiä erilaisia ihmiskohtaloita. Hänen aiheinaan ovat usein lapset ja monet vähemmistökansat, joiden elämä saattaa olla hyvinkin vaikeaa.  

pariisi_belleville_14

Yksi Bellevillen kuvauksellisimmista kaduista on seinämaalauksilla kuorrutettu Rue Dénoyez. Parinsadan metrin mittainen väylä on varsin sekalainen katugalleria. Sotkun seasta löytyy hienoja kasvokuvia sekä muita taiteellisia yksityiskohtia.

pariisi_belleville_36

Belleville tuntuu monin paikoin tasapainoilevan taiteellisuuden ja rähjäisyyden rajamailla. Rue Dénoyez näyttäytyy vielä aamupäivällä seesteisen rauhallisena, mutta iltaisin meno saattaa olla täysin toisenlaista.

pariisi_belleville_21

Edellisen kadun kanssa samansuuntainen Rue de Tourtille kulkee korttelin verran ylempänä pitkin kukkulan rinnettä. Tämä on jo paljon siistimpi katu, jonka varrelle pysähdymme nauttimaan tyttären toivomaa kuplateetä.

pariisi_belleville_13

Jos betoniviidakko ahdistaa, voi katujen vilinää paeta vehreään Bellevillen puistoon. Viheralue levittäytyy pitkin rinnettä eri tasoille, joiden välillä kulkee pieniä polkuja sekä portaikoita.

pariisi_belleville_27

Vaikka puisto onkin hyvin hoidettu, tuntuu sen ilmapiiri kovin erilaiselta kuin keskustan mahtipontisissa Tuileries’n tai Luxembourgin puistoissa. Ranskassa kun ollaan, löytyy puistosta myös viiniköynnöksiä.

pariisi_belleville_16

Parhaat kaupunkinäkymät aukeavat Bellevillen puiston yläosassa olevalta näköalapaikalta. Eiffel-torni, Pompidou-keskus ja monet muut keskustan maamerkit näkyvät täältä käsin oikein hyvin.  

pariisi_belleville_06

Näköalapaikalla vaikuttaa siltä, kuin koko Pariisi olisi jalkojen juuressa. Samalla kuhiseva keskusta tuntuu olevan kovin kaukana täältä puiston rauhasta. Paikalliset ovat levittäneet niitylle vilttejään ja nauttivat päivästä piknik-eväiden parissa. Laajempien kaupunkikierrosten välissä meidänkin on mukava viettää aikaa ihan vaan Bellevillessä ja istahtaa pitkäksi toviksi puiston penkille.

pariisi_belleville_09

Bellevillestä löytyy myös toinen mielenkiintoinen puisto. Muutamia osia Pariisin hylätystä kehäradasta Petite Ceinturesta on avattu uuteen käyttöön urbaaneina puistoina, ja yksi tällainen löytyy Rue de Ménilmontantin varrelta.

pariisi_belleville_10

Paikalliset ulkoiluttavat hylätyllä rautatiellä koiria tai kuluttavat aikaa varjoisilla penkeillä istuen. Pidän tästä kerrostalojen väliin syntyneestä viheralueesta, vaikka ympäristö näyttää paikoitellen karultakin.

pariisi_belleville_04

Paikallinen Kallion kirkko on nimeltään Notre-Dame-de-la-Croix de Ménilmontant. Siinä on helsinkiläisen serkkunsa tavoin kiviset seinät ja korkea torni, mutta muuten tyyli onkin aivan erilainen. Pistäydymme kauniin uusgoottilaisen rakennuksen sisätiloissa, joissa ei näy ristin sielua. Vierailukokemus on kovin erilainen kuin turistien täyttämissä nähtävyyksissä. Sytytän kynttilän ja muistelen ensimmäistä Parisiin-matkaani, kun isäkin oli mukana reissussa.

pariisi_belleville_11

Jos Bellevilleen tulee vain päiväksi, kannattaa vierailu ajoittaa tiistaiksi tai perjantaiksi. Silloin Boulevard de Bellevillen varrella järjestetään värikkäät markkinat, joilla voi aistia aitoa paikallistunnelmaa. Ménilmontantin ja Bellevillen metroasemien väliin mahtuu jos jonkinlaista kauppiasta, joilta voi tinkiä vaikka koruja, puhelimen kuoria, shampoota tai juustoraastimia.

pariisi_belleville_12

Bellevillen markkinat ovat täynnä ääniä, tuoksuja ja kansojen kirjoa. Erityisesti vaatteita on tarjolla paljon, mutta huomio kiinnittyy helposti elintarvikkeisiin. En ole ihan varma kylmäketjun toimivuudesta, kun katselen kärpäsparvien alla haisevia kaloja, auringonpaisteessa lämpenevää halal-teurastettua lihaa ja nyljettyjä kanoja. Myös värikkäitä vihanneksia ja hedelmiä on runsaasti.

pariisi_belleville_29

Markkinoilla saa kuulla monenlaisia kieliä ja inshallah vaikuttaa bonjouria yleisemmältä tervehdykseltä. Tarjouksia huudetaan ilmaan ja meno on kuin basaarissa, joskaan kukaan ei tule iholle tai kiinnitä valkonaamaiseen kulkijaan muutenkaan huomiota. Alueen monikulttuurisuus tulee täällä hyvin esille, sillä vastaan tulee sulassa sovussa aasialaisilta, arabeilta, afrikkalaisilta ja kantaranskalaisilta näyttäviä ihmisiä. Markkinat aukeavat aamuvarhaisella ja pillit laitetaan pussiin aikaisin iltapäivällä.

pariisi_belleville_35

Vaikka Belleville ja Ménilmontant näyttävätkin paikoitellen rosoisilta ja kaduilla liikkuu monenlaista porukkaa, tuntuu seutu meistä turvalliselta. Emme tosin liiku yöllä missään, mutta ainakaan päivällä tai illalla kohdallemme ei osu epämiellyttäviä tilanteita. Eräänä iltana Gambettan metroasemalta palatessamme ajaudumme lähes pimeälle puiston reunustamalle kadulle, mutta silloinkin harvat vastaantulijat ovat lapsiperheitä sekä koirien ulkoiluttajia. En silti lähtisi seikkailemaan pimeisiin puistoihin ja päätämme pysytellä illan hämärryttyä valaistuilla kaduilla, joilla riittää muitakin kulkijoita.

pariisi_belleville_23

Ihastun Bellevillen ja Ménilmontantin seudun arkipäiväisyyteen. Täällä eletään yhä kortteleissa, joista Pariisin mahtipontiset maamerkit ja matkailijamassat tuntuvat olevan kovin kaukana. Esimerkiksi Montmartrelta on muuttanut tänne ihmisiä, joille entiset kotikorttelit ovat käyneet liian vilkkaiksi ja kalliiksi. Bellevillessä meitä turisteja näkyy vain vähän, sillä Père Lachaisen hautausmaa taitaa olla koko 20. kaupunginosan ainoa kuuluisa nähtävyys, ja sekin löytyy hieman eri suunnalta.

pariisi_belleville_25

Majoituksemme sijainti ei ole koko kaupunkiakaan ajatellen mahdottoman huono, sillä esimerkiksi Canal Saint-Martin on kävelymatkan päässä ja metro kuljettaa tehokkaasti mihin päin Pariisia tahansa. Näille kulmille voisi palata toistekin, vaikkei minusta aitoa Ménilmontantin poikaa tullutkaan.

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja