Seuraa somessa

Yhdysvallat

Pari tuntia Kalifornian Santa Cruzissa

Julkaistu

-

Santa Cruz on viihtyisä rantakaupunki Kaliforniassa. Pysähdyimme kaupungissa ohikulkumatkalla ja ehdimme nähdä kävelykierroksellamme hiekkarantoja, pitkän puulaiturin, merileijonia sekä vanhan huvipuiston.
   

Pistäydymme Santa Cruzissa automatkallamme Los Angelesista San Franciscoon. Tässä keskikokoisessa kaupungissa olisi tehnyt mieli yöpyäkin, mutta suunnittelemani aikataulu sallii nyt vain reilun parin tunnin tauon. Vietimme edellisen yön Montereyssa, lähdimme aamupäivällä edellisessä postauksessa esitellylle 17-Mile Drivelle, ja täältä Santa Cruzista on vielä jäljellä reilut sata kilometriä San Franciscoon, jonne pyrimme ehtimään ennen pimeää.  

santacruz_16


Kello on jo sen verran, että kaipaamme aluksi syötävää. Erityisesti tyttäret ovat tykästyneet Eurooppaankin rantautuneeseen Five Guys -pikaruokaketjuun, jonka ravintoloita ei ole vielä tullut tällä matkalla vastaan. Santa Cruzissa näyttää kuitenkin olevan sopivalla paikalla sijaitseva Five Guys, joten suunnistamme sinne ja jätämme auton viereiselle parkkipaikalle. Vastapäisen talon seinään taiteiltu muraali muistuttaa siitä, että Santa Cruz tunnetaan erityisesti surffaajien kaupunkina.

santacruz_06


Five Guysin burgerit eivät häikäise ulkonäöllään, mutta ovat pikaruokaketjun tuotteiksi oikein maukkaita. Hintaan sisältyvät täytteet saa valita itse, joten purilainen kootaan vasta tilauksen jälkeen. Ranskalaisten perunoiden annoskoot ovat erittäin suuria. Pähkinäallergikkojen täytyy olla varovaisia, sillä Five Guys käyttää paistamiseen aina maapähkinäöljyä. Naposteltavaksi on tarjolla ilmaisia pähkinöitä ja limonadin voi valita vaihtoehtoja pursuavasta automaatista. Jos haluaa sortua roskaruokaan – mikä täällä jenkeissä kuuluu paikalliseen kulttuuriin – on Five Guys tähän hyvä vaihtoehto. Toimipisteitä löytyy ympäri Yhdysvaltoja sekä useasta maasta eri puolilta maailmaa.

santacruz_15


Hampurilaisravintolasta on reilun kilometrin kävelymatka rantaan. Ehdimme saada kaupungista matkan varrella jonkinlaisen mielikuvan. Ilmapiiri vaikuttaa mukavan rennolta ja sekä levykaupat että seinämaalaukset kertovat musiikin olevan täällä tärkeässä asemassa. Kuljemme muun muassa arvostetun jazzklubin Kuumbwa Jazz Centerin ohitse. 

santacruz_13


Kalifornian kesäkuu on ollut matkamme aikaan yllättävän viileä, joten pitkille hihoille tai jopa takille on ollut paljon käyttöä. Sää on viimein täällä Santa Cruzissa aidosti helteinen. Ohitamme hauskannäköisiä puutaloja ja vilkas ranta-alue alkaa jo häämöttää edessämme. Oli varmasti hyvä ratkaisu pysäköidä auto hieman syrjemmälle. 

santacruz_05


Kaunis sunnuntai-iltapäivä on houkutellut suuren rannan täyteen kansaa. Ilmassa on aitoa lomatunnelmaa, josta tekisi mieli jäädä nauttimaan pidemmäksikin aikaa.

santacruz_09

SANTA CRUZ WHARF

Yli puolen mailin pituinen Santa Cruz Wharf on koko Yhdysvaltojen pisin puulaituri, jonka päällä on erityisesti meren herkkuja tarjoavia ravintoloita. Tarjolla on myös muuta syötävää, juotavaa sekä ostettavaa.

santacruz_19


Koska ollaan Amerikassa, on laituri avoinna myös autoille ja iso osa tilasta on parkkipaikkaa. Laituri olisi viihtyisämpi ilman autoliikennettä, vaikka reunoilla onkin riittävästi tilaa kävelijöille.

santacruz_11


Santa Cruzissa riittää surffaajia ja aiheeseen liittyvä kulttuuri on hyvin esillä. Sopivia aaltoja löytyy luonnollisesti monelta rannalta. Kuuluisin surffispotti Steamer Lane häämöttää laiturin länsipuolella kohoavan niemen kärjessä, ja vedessä näkyy nytkin muutamia märkäpukuihin sonnustautuneita hahmoja. Majakassa toimii surffausmuseo. 

santacruz_12


Laiturilla on mukava aistia meritunnelmaa. Santa Cruz Wharf tunnetaan erityisesti merileijonista, jotka viihtyvät runsain joukoin laiturin alla. Ajoittain kovaakin ääntä pitävät otukset tulevat näkyviimme ensi kertaa, kun laituri tekee pienen mutkan.

santacruz_08


Merileijonat makailevat tyytyväisinä laiturin alaosan puurakenteilla. Navakat tuulenpuuskat saavat ilman tuntumaan taas totutun viileältä, vaikka aurinko paistaakin kirkkaalta taivaalta.

santacruz_04


Laituriin on tehty muutamia kaiteilla suojattuja aukkoja varta vasten merileijonien katselemista varten. Jäämme melko pitkäksi aikaa seuraamaan, kuinka jotkut eläimistä uivat vedessä ja suurin osa lepäilee laiskasti paikoillaan.

santacruz_10


Olisi ollut hauska nähdä kuinka merileijonat hyppäävät melko korkealla oleville lepopaikoilleen, mutta joudumme odottamaan turhaan. Ohitamme hieman myöhemmin laiturin reunalla olevan tasanteen, jossa merileijonille on hyvin tilaa paistatella päivää.

santacruz_03


Kalastus näyttää olevan täällä suosittu harrastus, sillä kokonaisia perheitäkin on virittelemässä pyydyksiä laiturin reunalle. Pääosassa näyttää olevan päivästä nauttiminen, sillä runsaat eväät löytyvät onkipaikan viereen pysäköidyn auton takakontista.

santacruz_18


Jos Santa Cruzissa viihtyisi hieman kauemmin, voisi lähteä vaikkapa pienelle risteilylle bongaamaan valaita ja delfiinejä. Santa Cruz saattaisi muutenkin sopia luontoretkeilijän tukikohdaksi, sillä lyhyehkön ajomatkan päässä on useita eri punapuumetsiä. Roaring Camp Railroads kuljettaa matkailijoita avovaunuilla varustetulla junalla Santa Cruzin rannan tuntumasta Henry Cowell Redwoods State Parkin halki, joten jättiläispuita pääsisi täältä käsin katselemaan hyvinkin helposti. Näemme tuon junan kauempaa, ja se näyttää hiekkarannan vieressä kovin massiiviselta. 

santacruz_02


Kävelemme laituria pitkin hiljalleen takaisin rannan suuntaan. Hiekkaranta ja sen takana kohoava huvipuisto värittävät mukavasti maisemaa.

santacruz_17

SANTA CRUZ BEACH BOARDWALK

Santa Cruz Beach Boardwalk on perinteikäs huvipuisto, jossa saa nauttia vilkkaasta tunnelmasta. Alueelle on vapaa pääsy. Yli neljänkymmenen laitteen joukosta erottuu ainakin vuoristorata Giant Dipper, jonka kyydissä on kiljuttu jo sadan vuoden ajan. 

santacruz_20


Vaeltelemme ihmisjoukossa, haistelemme popcornin tuoksua ja nautimme hyväntuulisesta ilmapiiristä. Täällä on paljon sellaista, mitä Kalifornialta voi elokuvien perusteella odottaakin.

santacruz_07


Huvipuistovierailu jää melko lyhyeksi. Emme kaipaa syötävää tai juotavaa, eikä huvipuistolaitteisiinkaan ole enää oikein aikaa jäädä jonottamaan. Lapsetkaan eivät onneksi kaipaa laitteisiin, sillä olemme viettäneet aiemmin kokonaiset päivät sekä Universal Studioilla että Disneylandissa. 

santacruz_14


Palaamme uusia katuja pitkin takaisin autolle päin. Koukkaamme San Lorenzo -joen rantaan, mutta emme näe enää mitään erityisen mieleenpainuvaa. Santa Cruz jää mieleen rentona lomakaupunkina, jossa on vanha huvipuisto, pitkä puulaituri, hiekkarantoja, lainelautailijoille sopivia aaltoja, musiikkia sekä muraaleita.

Oma kokemuksemme Santa Cruzista jäi melko lyhyeksi, mutta kaupungista voi lukea myös muista matkablogeista, kuten Tien päällä ja Gone with the Gastons. Meidän matkastamme on kerrottu laajemmin jutussa Kalifornian-matkan parhaat palat.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

Kommentit

  1. Santa Cruzista on kivat muistot. Olemme aiemmin yöpyneetkin siellä, mutta tällä kerralla päätimme mekin vain tehdä pysähdyksen ja käydä syömässä. En ollut tajunnnutkaan, että Five Guys on niinkin yleinen Euroopassa, mutta ehkä en ole vain kiinnittänyt huomiota. Tuli kertaalleen viime matkalla testattua, luokassaan tosiaan ihan pätevä.

    • Mika / Lähtöportti

      8.12.2023 at 11:10

      Mukava kuulla että tykkäsitte Santa Cruzista! Moni muukin tuntuu kaupungista pitäneen, ja ymmärrän kyllä hyvin miksi. Five Guys taitaa löytyä jo ainakin kymmenestä Euroopan maasta, lähinnä läntisen Euroopan suurkaupungeista. Ainakin Berliinissä, Sevillassa ja Milanossa se on tullut vastaan, vaikkei joka paikassa ollakaan menty sisälle.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhdysvallat

15 x San Franciscon nähtävyydet

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vietimme viime kesäkuussa vajaan viikon San Franciscossa. Kaupunki täytti suuret odotukset muun muassa siksi, että sieltä löytyy runsaasti kiinnostavia nähtävyyksiä ja erilaisia alueita. Poimin tähän juttuun San Franciscon parhaita paloja.

San Francisco viehättää monella tavalla. Jyrkille rinteille rakennettu kaupunki on harvinaisen kuvauksellinen, ja sitä sävyttävät niin merimaisemat kuin keskenään erilaiset kaupunginosatkin. San Francisco on myös kooltaan omaan makuuni sopiva kaupunki, sillä tärkeimmät nähtävyydet tavoittaa melko nopeasti kävellen tai julkista liikennettä käyttäen. Ehdimme nähdä kuudessa päivässä suurin piirtein kaiken suunnittelemamme, vaikka jotain jäi mahdolliseen seuraavaankin kertaan. Tässä listaukseni San Franciscon parhaista nähtävyyksistä.


sanfrancisco_goldengate_02

1. Golden Gate

Näyttävä Golden Gate on San Franciscon kiistaton symboli. Maailman kenties kuuluisin silta ylittää Tyynenmeren ja San Franciscon lahden välisen Golden Gaten salmen noin 75 metrin korkeudessa. Golden Gate oli valmistuessaan vuonna 1937 maailman pisin riippusilta, jonka valmistumista pidettiin haastavien olosuhteiden vuoksi jonkinlaisena ihmeenä. Salmi on sillan kohdalla mailin levyinen ja se tunnetaan voimakkaista merivirroista sekä arvaamattomasta säästä.

sanfrancisco_goldengate_01


Suuri silta näkyy kauas ja sitä voi ihailla monesta eri suunnasta. Golden Gate sijaitsee jonkin verran San Franciscon keskustan ulkopuolella ja esimerkiksi suositulta Fisherman’s Wharfilta on sillalle kuutisen kilometriä. Kävelemme tuon matkan rannan tuntumassa, jolloin saamme katsella koko ajan hiljalleen lähestyvää Golden Gatea. Presidion puistoalueelle saavuttaessa siltanäkymät alkavat olla jo todella upeita.

kalifornia_golden_gate


Jätämme sillan ylittämisen väliin, joten ihailemme punertavaa rakennelmaa vain salmen etelärannalta. Ikonisen sillan näkeminen lähietäisyydeltä tuntuu yllättävänkin sykähdyttävältä. Olemme iloisia aurinkoisesta säästä ja viivymme näköalapaikalla pitkään, kunnes palaamme sillan vierailukeskuksen kulmalta lähtevällä paikallisbussilla San Franciscon keskustaan. Moni on kehunut myös Battery Spencerin näköalapaikkaa, joka sijaitsee salmen vastarannalla.


sanfrancisco_alcatraz_island

2. Alcatraz

Myös Alcatrazin vankilasaari kuuluu San Franciscon symboleihin. Vain parin kilometrin päässä rannasta sijaitseva saari näkyy kaupunkiin erinomaisesti. Tuntuukin hieman erikoiselta, että vankila on sijoitettu näin näyttävälle paikalle. Alcatraz tunnetaan vankilana, jonka asukkeihin kuuluivat Amerikan kovimmat gangsterit. Se oli myös paikka, josta pakenemista pidettiin mahdottomana. Alcatraz onkin saanut suorastaan myyttisen maineen, jota vahvistavat vankilasta kertovat menestyselokuvat. Onkin hieman yllättävää kuulla, että vuonna 1963 suljettu vankila ehti olla toiminnassa vain vajaan kolmenkymmenen vuoden ajan.

sanfrancisco_alcatraz_landing


Saareen tutustuminen kuuluu Kalifornian-matkamme sykähdyttävimpiin kokemuksiin. Perille pääsee Alcatraz City Cruisesin lautalla, jonka liput kannattaa ostaa hyvissä ajoin etukäteen. Saarella ja museoidussa vankilassa saa kierrellä omaan tahtiin. Me viihdymme perillä kolmisen tuntia.

sanfrancisco_alcatraz_kaytava


Kierrosta varten kannattaa napata mukaan hintaan kuuluvat kuulokkeet, joiden kautta saa tutustua moniin kiinnostaviin tarinoihin muun muassa entisten vankien kertomana. Karu vankila on todella kiehtova paikka, eikä mielestäni museokohteena edes ihan niin synkkä kuin etukäteen kuvittelin.

sanfrancisco_alcatraz_kukat


Runsaiden kukkaistutusten koristama pieni saari on todella kaunis ja sieltä voi ihailla upeita kaupunkimaisemia. Alcatraz on myös erinomainen paikka lintubongaukseen, sillä monenlaiset siivekkäät ovat ottaneet merenlahden keskellä sijaitsevan saaren omakseen. Alcatrazista on tulossa vielä oma erillinen blogijuttunsa toukokuussa.


sanfrancisco_fishermanswharf_sign

3. Fisherman’s Wharf ja Pier 39

Sataman tuntumaan syntynyt Fisherman’s Wharf on San Franciscon virallinen turistipyydys, jonka kutsun vain harva matkailija pystyy välttämään. Toisaalta välttelyyn ei ole suurempaa syytä, sillä ravintoloiden, kauppojen ja erilaisten viihdykkeiden täyttämä alue on vilkkaudestaan huolimatta viihtyisä. Alueella on paljon hotelleja ja sieltä käsin on helppo liikkua eri puolille San Franciscoa.

sanfrancisco_musee_mecanique


Fisherman’s Wharfin alue kattaa useita kortteleita, joista vilkkaimmat löytyvät läheltä merta. Itselleni mieluisin löytö on vanhoja peliautomaatteja esittelevä Musée Mécanique, jossa on hauska viettää aikaa. Sisäänpääsy on ilmainen ja kaikkia pelihallin laitteita saa kokeilla kolikolla tai parilla. Makeannälän yllättäessä voi suunnata vaikka It’Sugariin, joka mainostaa itseään maailman suurimpana karkkitavaratalona. Perinteikäs leipomo Boudin Bakery on sanfranciscolainen instituutio ja huvituksia löytyy laidasta laitaan, kuten vaikkapa monenlaiset risteilyt, Aquarium by the Bay -akvaario sekä Madame Tussaudsin vahakabinetti.

sanfrancisco_pier39_hotdogs


Fisherman’s Wharfin suurin vetonaula on huvilaituri Pier 39, jonka ravintoissa voi nauttia esimerkiksi paikallista perinneruokaa clam chowderia, joka on hapanleivän sisällä tarjoiltavaa maukasta simpukkakeittoa. Pier 39:llä toimii paljon erilaisia kauppoja, joiden valikoimasta löytyy varsinkin matkamuistoja ja herkkuja. Tarjolla on toki paljon muutakin, kuten vaikkapa ympärivuotinen joulukauppa tai urheilujoukkueiden virallisia fanituotteita kaupitteleva Lids.

sanfrancisco_pier39_merileijonat


Pier 39:n paras nähtävyys on lauma merileijonia, joka köllöttelee omilla laitureillaan huvilaiturin vieressä. Leppoisalta näyttäviä eläimiä on mukava tarkkailla pitkäänkin. Merileijonat saapuivat tänne oma-aloitteisesti syksyllä 1989 ja ovat viihtyneet valtaamallaan alueella siitä lähtien. Eläinten määrä vaihtelee vuodenajan mukaan. Olemme paikalla kesäkuussa, jolloin monet merileijonat ovat lähteneet muualle lisääntymään. Paikalla on silti runsaasti eläimiä, vaikka niiden määrä lieneekin vain murto-osa koko laumasta.


sanfrancisco_powell-hyde

4. Kaapeliraitiovaunut

Mäkinen maasto on vaikuttanut San Franciscon liikennesuunnitteluun. Näkyvin esimerkki tästä ovat romanttisilta näyttävät vanhat kaapeliraitiovaunut, jotka pystyvät kiipeämään jyrkkiäkin rinteitä pitkin. Ne olivat 1900-luvun alussa San Franciscon julkisen liikenteen selkäranka, mutta laaja verkosto on sittemmin korvattu busseilla sekä tavallisilla raitiovaunuilla eli street careilla.

sanfrancisco_cablecar_ride


Jäljellä on onneksi vielä kolme linjaa, joita tosin käyttävät paikallisten sijasta lähinnä turistit. Niinpä kaapeliraitiovaunuilla kulkeminen onkin selvästi muuta julkista liikennettä kalliimpaa. Vaunuun pääsyä voi joutua jonottamaan varsinkin suosituimmalle Powell/Hyde -linjalle kauankin, mutta me pääsemme Bay Streetin ja Taylor Streetin risteyksessä sijaitsevalta päätepysäkiltä suoraan Powell/Mason-linjan kyytiin. Harmi kyllä osa molemmista mainituista linjoista on matkamme aikaan remontissa, joten vaunut kulkevat meren läheisyydestä vain Chinatownin kohdalle saakka.

sanfrancisco_cablecar_chinatown


Cable carit toimivat edelleen vanhalla kaapelitekniikalla, joten kuljettajan eli gripmanin työ on fyysisesti raskasta. Vaunu pääsee eteenpäin kiinnittymällä gripmanin käyttämän vivun avulla kiskojen välissä kulkevaan kaapeliin, joka liikkuu jatkuvasti tasaisella viidentoista kilometrin tuntivauhdilla. Ennen jarruttamista vaunu vastaavasti irrotetaan kaapelista. Vanhanmallisissa vaunuissa on tunnelmaa ja kuljettajan työskentelyä on mielenkiintoista seurata. Vaunuissa ei ole ovia ja elämys onkin parhaimmillaan, kun matkustaa vaunun reunalla seisten. Tangosta saa pidettyä hyvin kiinni, ja matkustaminen on hiljaisen vauhdin ansiosta turvallista.


kalifornia_alamo_square

5. Alamo Square

San Franciscossa on useita upeita näköalapaikkoja, joista yksi löytyy Alamo Squaren puistosta. Pienessä puistossa itsessään ei ole muuten mitään kovin erityistä, mutta nurmikolta kelpaa ihailla lähes täydellistä postikorttimaisemaa. Näkymän kruunaa nimellä ”The Painted Ladies” tunnettu talorivistö, joka muodostuu värikkäistä viktoriaanista tyyliä edustavista puutaloista. Romanttisten puutalojen takana levittäytyy melkein koko San Francisco pilvenpiirtäjineen ja kukkuloineen.


sanfrancisco_goldengatepark

6. Golden Gate Park

Alamo Squareen verrattuna erilaista puistotunnelmaa löytyy Golden Gate Parkista. Valtava puistoalue on ikään kuin San Franciscon vastine New Yorkin Central Parkille, eikä se nimestään huolimatta sijaitse aivan kuuluisan sillan vieressä. Puiston alueelta löytyy muun muassa ulkoilupolkuja, urheilukenttiä, ruusutarha, kasvitieteellinen puutarha sekä tasokkaita museoita. Puiston halki kulkee myös autoteitä.

sanfrancisco_japanesegarden


Golden Gate Parkin ehdoton helmi on Japanese Tea Garden, joka vie tyylikkäällä tavalla japanilaisiin tunnelmiin. Teehuonetta ympäröivä puutarha on todella kaunis ja voisi hyvinkin sijaita ihan oikeasti Japanissa. Kasvillisuus, lammessa uivat karpit, koristeelliset sillat, kivilyhdyt, pagodit ja kaikki muutkin rakennukset edustavat autenttista japanilaista tyyliä.

sanfrancisco_mochi


Vierailemme tietysti myös itse teehuoneessa, jossa nautimme vihreästä teestä ja mochi-jäätelöpalloista. Vieressä on myös japanilaisia tuotteita myyvä kauppa. Haluaisimme matkustaa taas pitkästä aikaa Japaniin ja tämä puutarhavierailu toimi yllättävänkin hienona kurkistuksena nousevan auringon maahan.


sanfrancisco_haight-ashbury_masonic

7. Haight-Ashbury

Golden Gate Parkin itäreunalta alkava Haight-Ashbury on värikäs kaupunginosa, joka tunnetaan erityisesti 1960-luvun hippiliikkeen keskuksena. Täällä muistellaan erityisesti Rakkauden kesää 1967, jolloin tuhannet nuoret kerääntyivät kukkia hiuksissaan Haight-Ashburyn huumeidenhöyryisiin hippikommuuneihin. Kaupunginosa on saanut nimensä Haight Streetin ja Ashbury Streetin risteyksestä.

sanfrancisco_haightstreet


Alueen selkeä pääkatu on Haight Street, jonka varrella on erilaisia värikkäitä putiikkeja. Hippiajan henki elää muun muassa jokseenkin psykedeelisissä seinämaalauksissa. Toisaalta alueella on myös paljon upeita viktoriaaniseen tyyliin rakennettuja vanhoja puutaloja.

sanfrancisco_jimihendrix


Haight-Ashburyn kaduilla on hauskaa tehdä pieni kävelykierros ja ihmetellä kaikkea vastaantulevaa. Kaduilla hengailee joitakin vanhoja hippejä ja myös hieman epämääräiseltä vaikuttavaa porukkaa, mutta ilmapiiri on ainakin päiväsaikaan leppoisan rauhallinen. Haight-Ashburyn nähtävyyksiin kuuluvat alueella asuneiden muusikoiden kotitalot – tai ainakin talot, joissa heidän väitetään asuneen. Tunnetuimpiin tähtiin kuuluvat Janis Joplin ja Jimi Hendrix.


sanfrancisco_grantavenue

8. Chinatown

Haight-Ashburyn ohella myös Chinatown kuuluu San Franciscon värikkäimpiin kaupunginosiin. Kyseessä on koko maailman suurin kiinalainen kaupunginosa Kiinan ulkopuolella ja samalla myös Yhdysvaltojen vanhin Chinatown. Alueella riittää punaisia paperilyhtyjä, kiinankielisiä kylttejä, houkuttelevasti tuoksuvia ravintoloita, itämaisia ennustajia, aasialaishenkisiä seinämaalauksia sekä monenlaisia puoteja.

sanfrancisco_chinatown_02


Laajan Chinatownin kiehtovilla kaduilla on hauska kulkea, aistia eksoottista tunnelmaa ja nauttia välillä vaikka kuplateestä, joka on alun perin taiwanilainen keksintö. Kävelemme erityisesti vilkkaalla Grant Avenuella, jota voi pitää Chinatownin pääväylänä. Grant Avenueta koristava Dragon’s Gate toimii kaupunginosan eteläisenä porttina. Myös lyhyempi Waverly Place kuuluu Chinatownin kuvauksellisimpiin katuihin.


sanfrancisco_coittower

9. Coit Tower

Art deco -tyylinen Coit Tower on kuulunut San Franciscon kaupunkikuvaan 1930-luvulta lähtien. Historiallinen näkötorni on erinomainen paikka maisemien ihailuun, sillä se kohoaa korkean Telegraph Hill -kukkulan huipulla. Jyrkälle kukkulalle kapuaminen käy urheilusuorituksesta, mutta tornin juurelle pääsee myös bussilla numero 39.

sanfrancisco_coittower_murals


Coit Towerin sisätiloja koristavat seinämaalaukset valmistuivat samaan aikaan itse tornin kanssa ja ne kuvaavat arkipäiväistä amerikkalaista elämää. Huipulle pitäisi päästä vanhalla hissillä, mutta se on ainakin oman vierailumme aikaan pois käytöstä. Niinpä joudun kapuamaan kaikkiaan 234 porrasta näköalatasanteelle.

kalifornia_coit_towerista


Tornin huipulta on upeat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Näyttävin maisema aukeaa Downtownin pilvenpiirtäjille, mutta täältä voi katsella myös muita kaupunginosia ja San Franciscon lahtea. Golden Gaten siltakin näkyy muutaman kilometrin päässä. 


sanfrancisco_embarcadero

10. Embarcadero ja Ferry Building

Yksi mukavimpia kokemuksia San Franciscossa on kävellä leveää Embarcaderoa pitkin ja ihailla rantakatua koristavia palmuja sekä auringonpaisteessa kimaltavaa merta. Tasainen rantabulevardi alkaa vilkkaalta Fisherman’s Wharfilta ja jatkuu noin neljän kilometrin päähän Oracle Park -stadionin paikkeille. Matkan varrella voi pysähtyä vaikkapa Pier 7:lle ihailemaan merenlahtea.

sanfrancisco_ferrybuilding


Embarcaderon tärkein rakennus on Ferry Building, joka toimii sekä lauttaterminaalina että kauppahallina. Avara kauppahalli on miellyttävä paikka pysähtyä ostoksille, syömään tai vaikkapa kahville. Rakennuksen ympärillä järjestetään kolmesti viikossa suositut Farmers Market -markkinat. Ferry Buildingin korkea kellotorni on tunnettu maamerkki, joka näkyy kauas ympäristöön.


sanfrancisco_washingtonsquare

11. North Beachin kaupunginosa

North Beach tunnetaan San Franciscon italialaisena alueena. Se ei nimestään huolimatta sijaitse rannalla, sillä kaupunki on laajentunut täyttömaalla ja North Beach on näin ollen jäänyt useamman korttelin päähän San Franciscon lahdesta. Alueella asuu paljon muitakin kuin italialaistaustaisia ihmisiä, mutta saapasmaan ravintolat ja värit ovat silmiinpistävän selvästi näkyvissä. Little Italy tunnetaan vilkkaasta yöelämästään, mutta täällä voi myös rauhoittua Pietarin ja Paavalin katolisessa kirkossa tai sen edustalla levittäytyvässä Washington Squaren puistossa.

sanfrancisco_northbeach


North Beach oli 1950-luvun beat-kulttuurin keskus, jonka boheemissa ilmapiirissä esimerkiksi kirjailijat Jack Kerouac ja Allen Ginsberg viihtyivät. Samaan yhteisöön kuulunut runoilija Lawrence Ferlinghetti perusti North Beachin ja Chinatownin rajalle City Lights -kirjakaupan, joka on vierailun arvoinen nähtävyys. Kirjakaupan nurkalta lähtee Jack Kerouacin mukaan nimetty kuja, jonka varrella voi ihailla katutaidetta.


sanfrancisco_unionsquare

12. San Franciscon Downtown

San Franciscon keskustaa eli Downtownia sävyttävät korkeat pilvenpiirtäjät ja leveät kadut, joten täällä on helppo tuntea olevansa amerikkalaisessa suurkaupungissa. Pilvenpiirtäjistä Transamerica Pyramid erottuu persoonallisen muotonsa ansiosta, kun taas Salesforce Tower kohoaa kaikista korkeimmalle. Kaupungin keskipisteenä pidetään kuvassa näkyvää Union Square -aukiota, jonka laidalla toimii esimerkiksi Macy’s-tavaratalo. 

sanfrancisco_cityhall


San Franciscon kaupungintalo löytyy noin mailin päästä Union Squarelta. Suuren kupolin komistama rakennus on näyttävä ilmestys. Marilyn Monroe meni vuonna 1954 kaupungintalossa naimisiin baseball-legenda Joe DiMaggion kanssa. DiMaggio varttui North Beachin amerikanitalialaisessa yhteisössä ennen kehittymistään huippu-urheilijaksi ja koko kansan tuntemaksi julkkikseksi.


sanfrancisco_lombardstreet

13. Lombard Street

San Franciscon erikoisin katu löytyy Russian Hillin alueelta, jossa yksi osuus pitkästä Lombard Streetistä mutkittelee jyrkkää rinnettä pitkin. Erittäin mutkikas muutaman sadan metrin mittainen kadunpätkä on autoliikenteelle yksisuuntainen, eli sitä voi ajaa vain alamäkeen. Mäen päältä voi ihailla hienoja kaupunkimaisemia. Lombard Street on runsaine kukkaistutuksineen kaunis, mutta mielestäni silti hieman yliarvostettu nähtävyys.


sanfrancisco_ghirardelli

14. Ghirardelli Square

Ghirardelli Square on saanut nimensä kuuluisan suklaayhtiön entisestä pääkonttorista. Konttori muutti jo 1960-luvulla muualle, minkä jälkeen alue remontoitiin eräänlaiseksi ostoskeskukseksi. Nykyisin viihtyisällä paikalla toimiikin monia erilaisia kauppoja ja ravintoloita. Suklaayhtiö Ghirardelli on paikalla edelleen peräti kolmen eri myymälän voimin, ja mekin ostamme mukaamme monta suklaalevyä. Ghirardelli Square sijaitsee lähellä Fisherman’s Wharfia, joten molemmissa paikoissa on helppo vierailla samalla kertaa.


sanfrancisco_oraclepark_machado

15. Oracle Park

San Francisco on urheilukaupunki, jonka rakastetuimpiin joukkueisiin kuuluu baseballia pelaava Giants. Sen kotikenttä Oracle Park sijaitsee komealla paikalla meren rannalla ja on jo nähtävyys sinänsä. Olen itse kiinnostunut baseballista, mutta lajia tuntemattomien mielestä peli voi tuntua tylsältäkin. Silloin tapahtuman voi ottaa paikallisena kulttuurikokemuksena, sillä baseball-ottelut ovat amerikkalaisten perheiden ja kaveriporukoiden ajanviettopaikkoja. Moni keskittyy pelin sijasta kuulumisten vaihtamiseen, hotdogeihin ja oluen ryystämiseen.

sanfrancisco_ballpark


Major League Baseball -sarja alkaa maaliskuun lopulla ja päättyy lokakuussa kauden huipentaviin pudotuspeleihin. Otteluita on usein, sillä runkosarja on peräti 162 ottelun mittainen. Runkosarjapelien lippuja onkin runsaan tarjonnan ansiosta yleensä helposti saatavilla ja ne voi ostaa Giantsin kotisivuilta. Suositun Giantsin lisäksi seudulla on perinteisesti ollut toinenkin MLB-joukkue, mutta lahden vastarannalla Oaklandissa pelaava Athletics on muuttamassa lähivuosina Las Vegasiin. Muissa urheilulajeissa San Franciscon suuria seuroja ovat amerikkalaisessa jalkapallossa San Francisco 49ers ja koripallossa Golden State Warriors.


sanfrancisco_kiskot

Muuta nähtävää San Franciscossa

Meiltä jäi yllä mainituista kokemuksista huolimatta käymättä vielä monta nähtävyyttä. San Franciscon museoista varsinkin Palace of Fine Arts mainitaan usein kaupungin päänähtävyyksien joukossa, ja onhan monumentaalinen rakennus jo ulkoakin päin huomiota herättävä näky. Tiedekeskus Exploratorium voisi olla hyvä vinkki monelle lapsiperheelle ja Cable Car Museum tarjoaisi lisätietoa kiehtovista kaapeliraitiovaunuista.

sanfrancisco_lukot


San Franciscosta voi tehdä myös monenlaisia retkiä. Lähistöltä löytyisi vaikkapa Napa Valleyn viinialue, Muir Woodsin punapuumetsät sekä viehättävä Sausaliton pikkukaupunki. San Franciscon huonoin puoli on pitkä matka Suomesta, eikä suoria lentojakaan ole tällä hetkellä tarjolla. San Francisco on silti pitkänkin matkan arvoinen, sillä harvassa kaupungissa on samanlaista persoonallista hohtoa.

Jatka lukemista

Yhdysvallat

Tunnelmia ja havaintoja San Franciscosta

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Viime kesäkuun Kalifornian-matka päättyi San Franciscoon, jossa viivyimme kuuden yön ajan. Kaupungissa vierailu oli kuulunut haaveisiini kauan, eikä perillä joutunut pettymään. San Francisco paljastui miellyttäväksi, monipuoliseksi ja poikkeuksellisen kauniiksi kaupungiksi.

San Franciscon lumo perustuu rentoon tunnelmaan ja kiinnostavaan kaupunkikuvaan. Mäet näyttävät paikoitellen suorastaan uskomattoman jyrkiltä, minkä lisäksi San Franciscon ilme vaihtelee paljon kaupunginosasta toiseen. Esimerkiksi Amerikan suurin Chinatown on helposti tunnistettava, mutta parhaiten jäävät mieleen eri puolilla kaupunkia kohoavat vanhat puutalot. Kun kaupungin laidalla välkehtii merenlahti, on San Franciscossa oikeastaan kaikkea mitä kaupunkilomalta voi toivoa. Keräsin nyt kokoon erilaisia kokemuksia, tunnelmia, kohtaamisia ja havaintoja tästä kiehtovasta kaupungista. 


sanfrancisco_eightam

Herkullisia aamiaisia

Kierroksemme pitkin San Franciscon katuja alkavat aina aamiaisella jossakin päin turistien suosimaa Fisherman’s Wharfin aluetta. Runsas melko myöhäiseksi venyvä aamiainen käy jo melkein lounaasta, jolla jaksaa pitkälle iltapäivään. Hyvä vaihtoehto on vaikkapa Eight AM, jossa nautin bageleista sekä tuoreista marjoista ja hedelmistä.

sanfrancisco_cafedecasa


Myös pieni brasilialaishenkinen Cafe de Casa jää mieleen mukavana paikkana, jossa voi nauttia aamukahvin kera vaikkapa raikkaan ja terveellisen açaí bowlin. Annos on kovin kuvauksellinen ja kun avoimen ikkunan takana odottaa aurinkoinen San Francisco, nousee mieliala helposti korkealle.

sanfrancisco_boudin


Oma lukunsa on niin ikään Fisherman’s Wharfilla toimiva Boudin Bakery, jonka voisi laskea jopa San Franciscon nähtävyyksien joukkoon. Leipäkorit kulkevat katonrajaan asennetuilla kiskoilla ja suurissa sisätiloissa riittää hälinää. Perinteikkään leipomon suosituin tuote on maankuulu hapanleipä, mutta me käymme täällä parina aamuna herkuttelemassa täytetyillä croissanteilla.


sanfrancisco_hill

San Franciscon kaduilla kävellen, raitiovaunuilla ja busseilla

Aamiaisen voimin kelpaa lähteä tutustumaan kaupungin ihmeisiin. Korkeuksiin nousevat suorat kadut tekevät San Franciscosta todella kuvauksellisen kaupungin, jossa on paljon persoonallista ilmettä. Jyrkät nousut tuntuvat jaloissa, mutta näiden maisemien vuoksi kannattaa todellakin kiivetä kukkulalta toiselle.

sanfrancisco_talot


Kadut jäävät mieleen jo dramaattisten mäkien vuoksi, mutta niiden varsilla miellyttävät myös tyylikkäät puutalot. Hinnat ovat taatusti korkeita, mutta aina voi haaveilla asuvansa joskus upeassa viktoriaanista tyyliä edustavassa rakennuksessa, joka on maalattu jollakin näyttävällä värillä.

sanfrancisco_cablecar_stop


Ajamme totta kai pari kertaa myös San Franciscon kuuluisilla kaapeliraitiovaunuilla eli cable careilla. Historiallisissa menopeleissä on romanttista tunnelmaa ja tuntuu hauskalta olla hiljaista vauhtia kolistelevan vaunun kyydissä. Puiset cable carit operoivat kolmella linjalla, jotka on jätetty jäljelle vanhasta huomattavasti laajemmasta verkostosta.

kalifornia_cable_car


Vaunut toimivat lähinnä turisteille suunnattuina huvipuistolaitteina, mutta matkustaminen tuntuu silti elämykseltä, varsinkin kun saa katsella maisemia vaunun reunalla seisten. On myös hauskaa, kun eräs harmaapartainen gripman eli kaapeliraitiovaunun kuljettaja muistaa meidät toisella matkustuskerralla ja tervehtii jo kuin vanhoja tuttujaan. Lähes kaikki kohtaamamme sanfranciscolaiset ovat mukavaa porukkaa.

sanfrancisco_anchorage


Kaupungin asukkaat käyttävät kaapeliraitiovaunujen sijasta busseja tai tavallisia raitiovaunuja eli street careja. Arkisissa busseissa pääsee aitoon paikallistunnelmaan ja voi kuvitella, millaista täällä olisi kulkea työpaikalle tai kouluun. Välillä kyydissä on vain muutama torkkuva matkustaja ja joskus ympärille pelmahtaa kokonainen koululuokka. Street carit ovat todella tyylikkään näköisiä ja hieman jopa harmittaa, että ne ovat jääneet tunnettuudessa täysin cable carien varjoon.


sanfrancisco_seal

Fisherman’s Wharfin merellisiä tunnelmia

San Franciscon lahti antaa kaupungille kauniin merellisen ilmeen. Kimaltava meri näkyy monille kukkuloille, mutta siitä kannattaa nauttia myös rantoja pitkin kävellen. Silloin saattaa saada myös yllättävää seuraa, sillä näemme rantavesissä kirjohylkeen. Se ikään kuin saattaa meitä hetken, kunnes sukeltaa pinnan alle. Hylkeitä näkyy pian muutamia muitakin. Vastaavaa on vaikea kuvitella kokevansa kovin monessa muussa suurkaupungissa.

sanfrancisco_sealions


Fisherman’s Wharfin alue on turistien suosiossa ja erityisesti huvilaituri Pier 39 vetää ihmisiä puoleensa. Täällä eläinkohtaamiset eivät tule enää yllätyksenä, sillä laiturin merileijonat ovat maailmankuuluja. Ne ovat viipyneet täällä jo pitkälti yli kolme vuosikymmentä, ja tuntuvat viihtyvän edelleen mainiosti.

sanfrancisco_clamchowder


Maistan huvilaiturilla paikallista perinneruokaa clam chowderia. Kyseessä on hapanleivän sisällä tarjottava kermainen simpukkakeitto, joka onkin oikein herkullista. Jos keiton jälkeen jää vielä nälkä, voi pikaruokakojusta napata mukaansa tyypillisen amerikkalaisen corn dogin. Tämä uppopaistettu herkku koostuu puutikun päässä tarjoiltavasta nakista, joka on kuorrutettu maissitaikinalla.

sanfrancisco_pier39


Aurinko alkaa laskea ja kultaa San Franciscon lahden näyttävillä sävyillä. Osa San Franciscon viehätyksestä perustuu varmasti maailmankuuluihin nähtävyyksiin ja omalla kohdallani myös siihen, että olen odottanut tänne pääsyä niin kauan. Tuntuu melkein uskomattomalta seistä vihdoin täällä Pier 39:n päässä ja katsella lahden keskellä kohoavaa Alcatrazin vankilasaarta.

sanfrancisco_pelicans


Näkymistä tuntuvat nauttivan myös monet pelikaanit, jotka ovat löytäneet hyvän paikan aallonmurtajan päältä. Niiden takana kohoaa Golden Gaten sillan silhuetti, joka näyttää auringonlaskussa juuri niin kultaiselta kuin nimi antaisikin ymmärtää. Todellisuudessa sillan nimellä ei ole mitään tekemistä sen värin kanssa. Golden Gaten salmi sai nimensä jo kauan ennen sen ylittävää siltaa. Salmen nimen keksi muuan kenraali, joka näki sen kultaisena porttina menestyksekkääseen kauppaan valtameren takana odottavien aasialaisten kanssa. 

sanfrancisco_streetcar


Yksi vahvimmista San Franciscosta mieleeni jääneistä hetkistä on, kun ilta hämärtyy ja tihkusade kastelee Fisherman’s Wharfin kadut. Sade saa kaupungin tuoksumaan uskomattoman raikkaalta. Olemme olleet onnekkaita, sillä aurinko paistaa meille lähes aina pilvettömältä taivaalta, vaikka San Francisco tunnetaankin oikukkaasta ja usein sumuisesta säästään. Ilma on kaupungilla liikkuessamme yleensä viileä ja varsinkin rannan tuntumassa kovin tuulinen. Pitkille housuille, neuleelle ja välillä takillekin on käyttöä, vaikka eletään jo kesäkuuta. Toisaalta olen kuullut, että täällä valtameren rannalla lämpimintä olisikin vasta syys-lokakuussa.


sanfrancisco_citylights

Kohtaamisia Chinatownin laidalla

I need more money. Jäyhän miehen ilme tiskin takana ei värähdäkään, mutta hän toistaa pyyntönsä useampaan kertaan. Olemme City Lights -kirjakaupassa, ja edessämme asioivan perheen lapset yrittävät maksaa ostoksiaan kolikoilla. Lopulta ropoja kertyy riittävästi ja tulee minun vuoroni. Mies pysyy vähäpuheisena, mutta kun pyydän ostokseeni kirjakaupan leimaa, hän suostuu sanaakaan sanomatta ja jysäyttää sen paikalleen.

sanfrancisco_ontheroad


City Lights Bookstore nauttii suorastaan kulttimainetta. Runoilijanakin tunnettu Lawrence Ferlinghetti perusti vuonna 1953 kirjakaupan, josta muodostui pian tuonaikaista vastakulttuuria edustaneen beat-sukupolven keskus. Samaan yhtiöön kuulunut kustantamo julkaisi beat-kirjailijoiden teoksia, joista erityisesti Jack Kerouacin On the Road kuuluu amerikkalaisen kirjallisuuden klassikoihin. Juuri sen haluan ostaa täältä mukaani. Suomeksi nimellä Matkalla tunnettu kirja on Kerouacin omaelämäkerrallinen kuvaus levottomista reissuista ympäri Amerikkaa. Suosittelen lukemaan!

sanfrancisco_jackkerouacalley


Siirrymme kirjakaupasta kulman taakse Jack Kerouacin mukaan nimetylle kujalle, joka on koristeltu näyttävästi katutaiteella. Kohtaamme tällä North Beachin ja Chinatownin kaupunginosien rajamailla sijaitsevalla kujalla kiinalaisen miehen, joka lähestyy meitä ystävällisesti, mutta yllättää pian tiukalla kysymyksellä. Miksi tulette tänne, vaikka vihaatte kiinalaisia? Selitän että olemme Suomesta emmekä me kiinalaisia vihaa. Chinatown näyttää meistä kiinnostavalta, joten haluamme nähdä mitä alueella on tarjottavanaan.

sanfrancisco_chinatown_01


Mies hämmästyy kuullessaan ettemme olekaan amerikkalaisia, ja koska haluan välttää poliittiseen väittelyyn, siirrän puheen leppoisampiin aiheisiin ennen kuin jatkamme matkaa eri suuntiin. Keskustelu jää silti mieleen, sillä se muistuttaa kiinalaisten ja amerikkalaisten välisistä jännitteistä. Politiikka on oma asiansa, mutta toivoisin etteivät valtiojohtajien erimielisyydet vaikuttaisi tavallisten ihmisten elämään tässä monikulttuurisessa kaupungissa.

sanfrancisco_chinatown_03


Chinatown on juuri niin kuvauksellinen kuin osasimme kuvitellakin. Mainoskyltit, paperilyhdyt, seinämaalaukset ja punaiset liput näyttävät niin kliseisiltä, että vastaavaa voisi olla vaikea löytää oikeasta Kiinastakaan. Toisaalta Chinatownin täytyykin korostaa identiteettiään, sillä ei ole mitenkään itsestään selvää, että tällaiset kaupunginosat säilyvät sukupolvien vaihtuessa ja maailman muuttuessa. Chinatownin tulevaisuus ei jää ainakaan väestöpohjasta kiinni, sillä jopa yli viidesosalla San Franciscon asukkaista on kiinalaisia sukujuuria.


sanfrancisco_oraclepark

Amerikkalaisen urheilukulttuurin äärellä

Oman matkani odotetuimpia hetkiä on baseball-ottelu, jossa San Francisco Giants saa vieraakseen San Diego Padresin. Aivan meren rannalla kohoavaa Oracle Parkia pidetään yhtenä MLB-sarjan parhaista stadioneista. Baseball-ottelu on aito amerikkalainen kulttuurikokemus jo siksi, että se on useimmille paikallisille ensisijaisesti sosiaalinen tapahtuma. Paikalle saavutaan koko perheen kesken, kaveriporukalla tai vaikka treffeille, ja rasvaisten herkkujen syöminen tuntuu olevan monelle itse peliä tärkeämpää. Yksittäisen ottelun urheilullinen merkitys onkin usein melko pieni, sillä jokainen joukkue pelaa puoli vuotta kestävän runkosarjan aikana peräti 162 ottelua.

sanfrancisco_baseball


Itse olen tullut tänne myös varsinaisen pelin vuoksi, sillä olen seurannut baseballia jonkin verran jo useamman vuoden ajan. Moni pitää lajia umpitylsänä, mutta kun tuntee säännöt, osan pelaajista ja lajin luonteen, saa ottelusta hyvinkin paljon irti. Syöttäjällä on pelissä suuri rooli ja lyöjän pääseminen edes ykköspesälle on huomattavasti vaikeampaa kuin suomalaisessa pesäpallossa.

aakkoset2023_oraclepark


Ilta ehtii jo viiletä, sillä ottelu kestää noin kolme tuntia. Lämpöä tarjoaa aina seitsemännen vuoroparin kohdalla pidettävä perinteinen 7th inning stretch, jolloin koko yleisö nousee venyttelemään raajojaan yhteislaulun tahdissa. Oracle Parkin erikoisuus splash ball eli katsomon yli mereen lyöty pallo jää tänä iltana näkemättä, mutta yleisö saa riemuita kotijoukkueen voittoa juoksuin 4–2. Let’s go Giants -huudot kaikuvat ottelun päätyttyä lähiseudun kaduilla. Joukkueen mustaoransseja lippiksiä näkyy muutenkin kaupungilla paljon riippumatta siitä, onko pelipäivä vai ei.


sanfrancisco_downtown

Omituisia höpöttäjiä ja öisiä kulkijoita

San Franciscossa on valitettavasti samoja ongelmia kuin monessa muussakin Yhdysvaltojen kaupungissa. Esimerkiksi kodittomuutta ilmenee, mutta ainakaan matkamme aikaan katujen varsille ei ole leiriytynyt mitenkään silmiinpistävästi ihmisiä. Väkivaltaisia rikoksia tehdään turistien suosimilla alueilla hyvin vähän, mutta toisaalta automurrot ovat lukemani perusteella suhteellisen yleisiä. Keskustan eli Downtownin seudulla huomaamme keskellä päivääkin omituisia höpöttäjiä, joiden käytös liittynee kaupungin huumeongelmiin.  

sanfrancisco_wharf_by_night


Pimeällä myös muuten niin vilkas ja turistinen Fisherman’s Wharfin seutu vaikuttaa hieman epämääräiseltä varsinkin vilkkaimpien katujen ulkopuolella. Mieleeni jää tilanne illalta, kun olen palaamassa baseball-ottelusta hotellille. Hiljaisen kadun pimeydestä kuuluu outoa ähinää, jonka aiheuttaja selviää nopeasti. Eräs nuori kaveri on yrittänyt kiivetä aidan ylitse ja jäänyt jumiin rakennelman päällä olevien rautapiikkien väliin. Kanssaihmisiä kuuluisi yleensä auttaa hädässä, mutta katson tällä kertaa parhaaksi jatkaa matkaani kuulumisia kyselemättä.

sanfrancisco_police


Myös Downtownista jää mieleen tilanne, joka olisi voinut olla jostakin elokuvasta. Poliisi on sulkenut ajoneuvoillaan kadun ja yksi virkapukuinen mies on kiivennyt paloportaita pitkin tutkimaan rikkoutunutta ikkunaa. Meille jää epäselväksi mitä ikkunan takana on tekeillä, mutta ehkäpä tapaukseen ei oikeasti liity aseita tai panttivankeja, vaikka Amerikan ihmemaassa ollaankin. Tunnemme joka tapauksessa olomme aina turvalliseksi emmekä koe San Franciscossa viettämämme vajaan viikon aikana ikäviä yllätyksiä.


sanfrancisco_haight-ashbury_street

Vapaamielinen kaupunki

San Franciscon ilmapiiri on tunnetusti hyvin vapaamielinen. Kaupungista puhuttaessa muistetaan usein 1960-luvun hippiliike, jonka ydinaluetta oli Haight-Ashburyn kaupunginosa. Käymme itsekin kiertelemässä Haight-Ashburyn kortteleissa, jotka ovat edelleen värikkäitä ja ehdottomasti näkemisen arvoisia.

sanfrancisco_pride


Olemme lähdössä kotimatkalle juuri ennen San Franciscon Pride-tapahtumaa, joka kuuluu lajissaan maailman suurimpiin. Sateenkaariliput ovat koristaneet kaupunkia näyttävästi jo pitkään ennen paraatipäivää. Lähdemme lentokentälle Wingz-palvelun kautta tilatulla kyydillä. Juttelen kuljettajan kanssa lähinnä koripallosta, mutta mies mainitsee myös Priden aiheuttamat mittavat ruuhkat. Seksuaalivähemmistöjen tapahtuma houkuttelee San Franciscoon valtavasti osallistujia, ja toisaalta osa vanhoillisista asukkaista haluaa samaan aikaan poistua viikonlopun ajaksi koko kaupungista.

sanfrancisco_hidive


Kuljettaja kertoo kaveristaan, joka haki töitä melko suuresta paikallisesta yrityksestä. Työhaastattelu oli mennyt hyvin, mutta pestin saanti oli tyssännyt kun hakija oli kysynyt pois lähtiessään miesten wc:n sijaintia. Yrityksen arvoihin ei kuulemma kuulunut erotella ihmisiä sukupuolen mukaan, ja hakija oli tehnyt virheen kuvitellessaan että täällä olisi jotakin muita kuin unisex-vessoja. Kertomus kuulostaa oudolta, mutta San Franciscon tapauksessa uskottavalta.


sanfrancisco_palms

Houkutteleva matkakohde

San Franciscossa yhdistyy moni asia, joka tekee kaupungista niin vetovoimaisen. Turistia miellyttävät kauniin yleisilmeen lisäksi maailmankuulut nähtävyydet ja toisaalta myös monipuoliset kaupunginosat.

sanfrancisco_powell


Ilmapiiri on yleisesti ottaen eloisa ja ruokakaupunkinakin San Francisco toimii hyvin. Monikulttuurisessa kaupungissa riittää ravintoloita joka lähtöön, sillä edustettuna ovat lähes kaikki maailman keittiöt.  

sanfrancisco_streetview


San Francisco on kooltaan mukava, sillä paikoitellen voi aistia jopa kylämäistä tunnelmaa. Kaupungin asukasluku jää selvästi alle miljoonan, ellei mukaan lasketa koko ympäröivää metropolialuetta.

sanfrancisco_baytaylor


Pidän siitä, ettei liikkumiseen tarvita esimerkiksi Los Angelesin tapaan autoa. Kun takana on kaksi viikkoa vuokra-auton ratissa muualla Kaliforniassa, tuntuu harvinaisen rennolta liikkua vain kävellen ja julkista liikennettä käyttäen. Merituulet puhaltavat usein viileästi, mutta se ei hyydytä San Franciscon viehätystä.

sanfrancisco_satama


San Franciscosta on tulossa kevään aikana vielä kaksi blogijuttua. Ensimmäisessä käydään läpi kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja merkittävimmät kaupunginosat. Lisäksi Alcatrazin kiehtovasta vankilasaaresta on tulossa vielä kokonaan oma julkaisunsa.

Jatka lukemista
Advertisement Booking.com

Suosittuja juttuja