Seuraa somessa

Yhdysvallat

Pari tuntia Kalifornian Santa Cruzissa

Julkaistu

-

Santa Cruz on viihtyisä rantakaupunki Kaliforniassa. Pysähdyimme kaupungissa ohikulkumatkalla ja ehdimme nähdä kävelykierroksellamme hiekkarantoja, pitkän puulaiturin, merileijonia sekä vanhan huvipuiston.
   

Pistäydymme Santa Cruzissa automatkallamme Los Angelesista San Franciscoon. Tässä keskikokoisessa kaupungissa olisi tehnyt mieli yöpyäkin, mutta suunnittelemani aikataulu sallii nyt vain reilun parin tunnin tauon. Vietimme edellisen yön Montereyssa, lähdimme aamupäivällä edellisessä postauksessa esitellylle 17-Mile Drivelle, ja täältä Santa Cruzista on vielä jäljellä reilut sata kilometriä San Franciscoon, jonne pyrimme ehtimään ennen pimeää.  

santacruz_16


Kello on jo sen verran, että kaipaamme aluksi syötävää. Erityisesti tyttäret ovat tykästyneet Eurooppaankin rantautuneeseen Five Guys -pikaruokaketjuun, jonka ravintoloita ei ole vielä tullut tällä matkalla vastaan. Santa Cruzissa näyttää kuitenkin olevan sopivalla paikalla sijaitseva Five Guys, joten suunnistamme sinne ja jätämme auton viereiselle parkkipaikalle. Vastapäisen talon seinään taiteiltu muraali muistuttaa siitä, että Santa Cruz tunnetaan erityisesti surffaajien kaupunkina.

santacruz_06


Five Guysin burgerit eivät häikäise ulkonäöllään, mutta ovat pikaruokaketjun tuotteiksi oikein maukkaita. Hintaan sisältyvät täytteet saa valita itse, joten purilainen kootaan vasta tilauksen jälkeen. Ranskalaisten perunoiden annoskoot ovat erittäin suuria. Pähkinäallergikkojen täytyy olla varovaisia, sillä Five Guys käyttää paistamiseen aina maapähkinäöljyä. Naposteltavaksi on tarjolla ilmaisia pähkinöitä ja limonadin voi valita vaihtoehtoja pursuavasta automaatista. Jos haluaa sortua roskaruokaan – mikä täällä jenkeissä kuuluu paikalliseen kulttuuriin – on Five Guys tähän hyvä vaihtoehto. Toimipisteitä löytyy ympäri Yhdysvaltoja sekä useasta maasta eri puolilta maailmaa.

santacruz_15


Hampurilaisravintolasta on reilun kilometrin kävelymatka rantaan. Ehdimme saada kaupungista matkan varrella jonkinlaisen mielikuvan. Ilmapiiri vaikuttaa mukavan rennolta ja sekä levykaupat että seinämaalaukset kertovat musiikin olevan täällä tärkeässä asemassa. Kuljemme muun muassa arvostetun jazzklubin Kuumbwa Jazz Centerin ohitse. 

santacruz_13


Kalifornian kesäkuu on ollut matkamme aikaan yllättävän viileä, joten pitkille hihoille tai jopa takille on ollut paljon käyttöä. Sää on viimein täällä Santa Cruzissa aidosti helteinen. Ohitamme hauskannäköisiä puutaloja ja vilkas ranta-alue alkaa jo häämöttää edessämme. Oli varmasti hyvä ratkaisu pysäköidä auto hieman syrjemmälle. 

santacruz_05


Kaunis sunnuntai-iltapäivä on houkutellut suuren rannan täyteen kansaa. Ilmassa on aitoa lomatunnelmaa, josta tekisi mieli jäädä nauttimaan pidemmäksikin aikaa.

santacruz_09

SANTA CRUZ WHARF

Yli puolen mailin pituinen Santa Cruz Wharf on koko Yhdysvaltojen pisin puulaituri, jonka päällä on erityisesti meren herkkuja tarjoavia ravintoloita. Tarjolla on myös muuta syötävää, juotavaa sekä ostettavaa.

santacruz_19


Koska ollaan Amerikassa, on laituri avoinna myös autoille ja iso osa tilasta on parkkipaikkaa. Laituri olisi viihtyisämpi ilman autoliikennettä, vaikka reunoilla onkin riittävästi tilaa kävelijöille.

santacruz_11


Santa Cruzissa riittää surffaajia ja aiheeseen liittyvä kulttuuri on hyvin esillä. Sopivia aaltoja löytyy luonnollisesti monelta rannalta. Kuuluisin surffispotti Steamer Lane häämöttää laiturin länsipuolella kohoavan niemen kärjessä, ja vedessä näkyy nytkin muutamia märkäpukuihin sonnustautuneita hahmoja. Majakassa toimii surffausmuseo. 

santacruz_12


Laiturilla on mukava aistia meritunnelmaa. Santa Cruz Wharf tunnetaan erityisesti merileijonista, jotka viihtyvät runsain joukoin laiturin alla. Ajoittain kovaakin ääntä pitävät otukset tulevat näkyviimme ensi kertaa, kun laituri tekee pienen mutkan.

santacruz_08


Merileijonat makailevat tyytyväisinä laiturin alaosan puurakenteilla. Navakat tuulenpuuskat saavat ilman tuntumaan taas totutun viileältä, vaikka aurinko paistaakin kirkkaalta taivaalta.

santacruz_04


Laituriin on tehty muutamia kaiteilla suojattuja aukkoja varta vasten merileijonien katselemista varten. Jäämme melko pitkäksi aikaa seuraamaan, kuinka jotkut eläimistä uivat vedessä ja suurin osa lepäilee laiskasti paikoillaan.

santacruz_10


Olisi ollut hauska nähdä kuinka merileijonat hyppäävät melko korkealla oleville lepopaikoilleen, mutta joudumme odottamaan turhaan. Ohitamme hieman myöhemmin laiturin reunalla olevan tasanteen, jossa merileijonille on hyvin tilaa paistatella päivää.

santacruz_03


Kalastus näyttää olevan täällä suosittu harrastus, sillä kokonaisia perheitäkin on virittelemässä pyydyksiä laiturin reunalle. Pääosassa näyttää olevan päivästä nauttiminen, sillä runsaat eväät löytyvät onkipaikan viereen pysäköidyn auton takakontista.

santacruz_18


Jos Santa Cruzissa viihtyisi hieman kauemmin, voisi lähteä vaikkapa pienelle risteilylle bongaamaan valaita ja delfiinejä. Santa Cruz saattaisi muutenkin sopia luontoretkeilijän tukikohdaksi, sillä lyhyehkön ajomatkan päässä on useita eri punapuumetsiä. Roaring Camp Railroads kuljettaa matkailijoita avovaunuilla varustetulla junalla Santa Cruzin rannan tuntumasta Henry Cowell Redwoods State Parkin halki, joten jättiläispuita pääsisi täältä käsin katselemaan hyvinkin helposti. Näemme tuon junan kauempaa, ja se näyttää hiekkarannan vieressä kovin massiiviselta. 

santacruz_02


Kävelemme laituria pitkin hiljalleen takaisin rannan suuntaan. Hiekkaranta ja sen takana kohoava huvipuisto värittävät mukavasti maisemaa.

santacruz_17

SANTA CRUZ BEACH BOARDWALK

Santa Cruz Beach Boardwalk on perinteikäs huvipuisto, jossa saa nauttia vilkkaasta tunnelmasta. Alueelle on vapaa pääsy. Yli neljänkymmenen laitteen joukosta erottuu ainakin vuoristorata Giant Dipper, jonka kyydissä on kiljuttu jo sadan vuoden ajan. 

santacruz_20


Vaeltelemme ihmisjoukossa, haistelemme popcornin tuoksua ja nautimme hyväntuulisesta ilmapiiristä. Täällä on paljon sellaista, mitä Kalifornialta voi elokuvien perusteella odottaakin.

santacruz_07


Huvipuistovierailu jää melko lyhyeksi. Emme kaipaa syötävää tai juotavaa, eikä huvipuistolaitteisiinkaan ole enää oikein aikaa jäädä jonottamaan. Lapsetkaan eivät onneksi kaipaa laitteisiin, sillä olemme viettäneet aiemmin kokonaiset päivät sekä Universal Studioilla että Disneylandissa. 

santacruz_14


Palaamme uusia katuja pitkin takaisin autolle päin. Koukkaamme San Lorenzo -joen rantaan, mutta emme näe enää mitään erityisen mieleenpainuvaa. Santa Cruz jää mieleen rentona lomakaupunkina, jossa on vanha huvipuisto, pitkä puulaituri, hiekkarantoja, lainelautailijoille sopivia aaltoja, musiikkia sekä muraaleita.

Oma kokemuksemme Santa Cruzista jäi melko lyhyeksi, mutta kaupungista voi lukea myös muista matkablogeista, kuten Tien päällä ja Gone with the Gastons. Meidän matkastamme on kerrottu laajemmin jutussa Kalifornian-matkan parhaat palat.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

2 Comments

  1. Santa Cruzista on kivat muistot. Olemme aiemmin yöpyneetkin siellä, mutta tällä kerralla päätimme mekin vain tehdä pysähdyksen ja käydä syömässä. En ollut tajunnnutkaan, että Five Guys on niinkin yleinen Euroopassa, mutta ehkä en ole vain kiinnittänyt huomiota. Tuli kertaalleen viime matkalla testattua, luokassaan tosiaan ihan pätevä.

    • Mika / Lähtöportti

      8.12.2023 at 11:10

      Mukava kuulla että tykkäsitte Santa Cruzista! Moni muukin tuntuu kaupungista pitäneen, ja ymmärrän kyllä hyvin miksi. Five Guys taitaa löytyä jo ainakin kymmenestä Euroopan maasta, lähinnä läntisen Euroopan suurkaupungeista. Ainakin Berliinissä, Sevillassa ja Milanossa se on tullut vastaan, vaikkei joka paikassa ollakaan menty sisälle.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhdysvallat

Maisematie Highway 1 Cambriasta San Franciscoon

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Edellisessä jutussa Los Angelesista alkanut automatka jatkuu nyt Cambriasta päätepisteeseensä San Franciscoon. Maanvyöry muutti osittain reittisuunnitelmaa, mutta näimme silti paljon kiinnostavia paikkoja sekä huikeita maisemia.

Olemme viettäneet kaksi yötä Cambriassa ja ehtineet näin tutustua ympäristön nähtävyyksiin. Tarkoituksenamme oli jatkaa tästä eteenpäin Highway 1:tä pitkin pohjoiseen, mutta rantaa seuraava maisematie on maanvyöryn vuoksi poikki. Tammikuun 2023 myrsky tuhosi Highway 1:n Big Surin alueella parin mailin matkalta, ja noin sadan miljoonan dollarin hintaiset korjaustyöt jatkuvat vielä ainakin toukokuuhun 2024 saakka. Tilanne ei ole valitettavasti poikkeuksellinen, sillä maanvyöryt ovat katkaisseet vuonna 1937 avatun tien kymmeniä kertoja. Erityisesti kaunis Big Surin alue on vaaravyöhykkeessä, koska yksinäinen rantatie kiemurtelee jyrkänteillä korkeiden kukkuloiden ja meren välissä.


pch_cambria

Ragged Point

Highway 1:n eli Pacific Coast Highwayn kauneimmaksi kehuttu osuus alkaa pohjoisen suuntaan ajettaessa juuri Cambrian paikkeilta ja jatkuisi Big Surin alueen halki. Niinpä ajoimme jo edellisenä päivänä Cambriasta noin neljänkymmenen kilometrin päähän Ragged Pointiin ja takaisin, koska halusimme nähdä tien maisemia sen verran kuin se oli mahdollista. Juuri Ragged Pointia pohjoisemmaksi ei kesäkuussa 2023 tiesulun vuoksi pääse.

cambria_10


Ragged Pointia pidetään eräänlaisena porttina Big Suriin. Pienellä niemellä korkeiden kallioiden päällä toimii hotelli, ravintola sekä huoltoasema. Paikka on pysähtymisen arvoinen ennen kaikkea maisemiensa ansiosta, sillä täältä kelpaa ihailla näkymää Big Surin suuntaan ja harmitella, ettemme pääse kokemaan tietä tästä pohjoiseen.


us101

Monterey

Edessämme on vielä kaksi päivää matkalla kohti San Franciscoa. Lähistöllä ei ole vaihtoehtoisia reittejä, joten maanvyöry pakottaa meidät kiertotielle parinsadan kilometrin ajaksi. Joudumme palaamaan aluksi Cambriasta hiukan etelään, kunnes jatkamme tietä numero 46 sisämaahan päin. Ohitamme kauniita viinitilojen sävyttämiä kukkulamaisemia, kunnes saavumme US 101 -moottoritielle, jota pitkin huristelemme seuraavat sata mailia. Näkymät eivät vedä vertoja rannikkotielle, mutta on mielenkiintoista nähdä arkista Amerikkaa kellertävine kukkuloineen, valtavine tasankoineen ja laajoine viljelyalueineen. Koulubusseilta näyttävät ajoneuvot kuljettavat työläisiä silmänkantamattomiin jatkuville pelloille.

monterey_01


Saavumme seuraavaan yöpaikkaamme Montereyhin aikaisin iltapäivällä ja pääsemme viemään laukkumme Arbor Inn Montereysta varattuun huoneeseen hyvissä ajoin ennen virallista sisäänkirjautumisaikaa. Jatkamme pian matkaa kaupungin keskustaan. Autolle löytyy paikka lähellä satamaa sijaitsevasta parkkihallista, minkä jälkeen lähdemme tutustumaan taas yhteen kalifornialaiseen huvilaituriin.

monterey_02


Montereyn Old Fisherman’s Wharf on täynnä kalapainotteisia ravintoloita sekä erilaisia kauppoja. Syömme hyvää pastaa italialaishenkisen Paluca Trattorian terassilla, jossa saamme nauttia aurinkoisesta säästä ja kevyestä merituulesta sekä kuunnella lähistön tapahtumasta kaikuvia Elviksen kappaleita. Viereisestä karkkikaupasta löytyy jälkiruoaksi paikallista toffeeherkkua Salt Water Taffya.

monterey_03


Montereyn satamasta voisi lähteä valasretkelle, mutta se ei valitettavasti sovi aikatauluumme. Kuljemme vanhan huvilaiturin päästä päähän ja näemme syrjemmällä hiljaisemman laiturin alla loikoilevat merileijonat. Ne on helppo paikallistaa kovan äänen perusteella.

monterey_04


Old Fisherman’s Wharfilla riittää hyväntuulista vilinää. Sataman vieressä on käynnissä vanhoja autoja esittelevä tapahtuma, jossa Elviksen hitit ovat jo vaihtuneet kantrikappaleisiin. Tämä kaikki tuntuu jopa kliseisen amerikkalaiselta. Nautimme Montereyn merellisestä ja sopivan eläväisestä ilmapiiristä. Kaikkialle ei voi ehtiä, joten meiltä jää väliin kaupungin päänähtävyyksiin kuuluva Cannery Row -katu sekä monien kehuma suuri akvaario.


bigsur_06

Big Sur

Jätämme Montereyn keskustan hetkeksi taaksemme, koska haluamme nähdä vielä sen verran Big Surin aluetta kuin se on mahdollista. Suunnistamme siis Highway 1:lle ja ajamme noin 40 kilometriä Montereysta etelään Point Surin majakan kohdalle, jossa käännymme ympäri. Tie olisi auki vielä jonkin matkaa tästä etelään päin, mutta emme ehdi nyt jatkaa pidemmälle.

bigsur_09


Meiltä jää ajamatta noin 90 kilometrin osuus Highway 1:tä, mutta olemme tyytyväisiä siihen mitä saamme kokea. Väliin jääneistä paikoista olisivat kiinnostaneet esimerkiksi Pfeiffer Big Sur State Parkin punapuumetsät sekä kauniiksi mainittu Pfeiffer Beach.

bigsur_08


Nimi Big Sur on johdettu espanjankielisestä suurta etelää tarkoittavasta alkuperäisnimestä. Alueella ei ole tarkkoja rajoja, mutta sillä tarkoitetaan suurin piirtein edellä mainitun Ragged Pointin ja Montereyn välistä rantakaistaletta. Highway 1 on ainoa eristäytyneen Big Surin alueen halki kulkeva tie. Big Sur on harvinaisen kaunis ja harvaan asuttu alue, jossa ei ole taajamia. Seutu on vetänyt vuosikymmenien varrella puoleensa hiljaisuutta kaipaavia taiteilijoita. Esimerkiksi kirjailijat Jack Kerouac ja Arthur Miller ovat kuvanneet Big Suria omissa teoksissaan.

bigsur_02


Pysähdymme ihailemaan maisemia useaan otteeseen sekä etelään päin ajaessamme että myös paluumatkalla pohjoiseen. Useimmat taukopaikat ovat meren puolella, joten niille on hieman helpompi pysähtyä etelään päin mennessä.

bigsur_01


Big Surin kuvatuin yksittäinen kohde taitaa olla Bixby Creek Bridge. Sitä kelpaa ihailla myös hieman kauempaa Hurricane Pointin näköalapaikalta, jolloin ympärillä avautuvat laajat rannikkomaisemat. Vehreys ja utuiseksi käynyt sää tuovat mieleen Irlannin tai vaikkapa Azorien näkymät.

bigsur_07


Bixby Creek Bridge on kieltämättä hyvin kuvauksellinen. Vuonna 1932 valmistuneella sillalla on suuri merkitys alueen liikenteen kannalta, sillä aiemmin käytössä ollut väylä jouduttiin usein sulkemaan talveksi haastavien sääolosuhteiden vuoksi. Nykypäivän hankaluudet liittyvät pysäköintiin, sillä paikalle pyrkii niin paljon matkailijoita, ettei autoa saa mahtumaan ilman jonottamista sen paremmin tienvarren levikkeelle kuin viereiselle sivutielle syntyneelle pienelle parkkipaikallekaan. Lopulta kärsivällisyys palkitaan ja pääsemme katselemaan korkeaa siltaa lähietäisyydeltä.

bigsur_05


Vain kilometrin päässä edellisestä sijaitseva Rocky Creek Bridge on kuin Bixby Creek Bridgen pikkuveli. Koko on vaatimattomampi, mutta ulkonäkö on muuten hyvin pitkälti samanlainen.


carmel_03

Carmel-by-the-Sea

Saavumme illan hämärtyessä viehättävään Carmel-by-the-Sean pikkukaupunkiin, joka sijaitsee aivan Montereyn kupeessa. Teemme kävelykierroksen keskusta-alueella, jossa riittää hauskannäköisiä taloja, tyylikkäitä putiikkeja ja erilaisia ravintoloita. Ympäristö on turistisuudestaan huolimatta oikein viihtyisä.

carmel_02


Carmel-by-the-Sea tunnetaan taiteilijoiden asuinpaikkana ja sen seesteinen ilmapiiri tuntuu hienostuneelta. Carmelin vetonauloihin kuuluu myös kaunis luonto ja pitkä Carmel Beach, mutta emme lähde enää tässä vaiheessa iltaa hiekkarannalle. Harkitsimme Carmelia yöpaikaksikin, mutta hintataso oli majoitusta etsiessä huomattavasti Montereyta korkeampi.

carmel_01


Carmelin kaduilla on silmiinpistävän siistiä ja osassa taloista on mukavaa persoonallista ilmettä. Löydämme pienen italialaisen kahvilan, josta saa iltapalaksi maukkaita leivoksia. Tutustumisemme Carmel-by-the-Seahin jää pintapuoliseksi, sillä palaamme pienten matkamuisto-ostosten jälkeen majapaikkaamme Montereyhin.


kalifornia_17_miledrive_19

17-Mile Drive

Heräilemme automatkan viimeiseen päivään, syömme aamiaiseksi Carmelista ostettuja eväitä ja pakkaamme taas tavarat autoon. Kurvaamme vielä ennen pohjoiseen lähtöä Carmel-by-the-Sean eteläpuolella sijaitsevalle 17-Mile Drive -maisematielle. Rauhallinen tie kiertelee Pebble Beachin luksusasuinalueen sisällä ja on siksi maksullinen. Reitin varrella on selkeästi merkittyjä pysähdyspaikkoja, joista parhaat tarjoavat kauniita merimaisemia ja mahdollisuuden vaikkapa hylkeiden bongaamiseen. Ohitamme myös useita huippuluokan golfkenttiä. Kierroksesta voi lukea lisää jutustani Maisematie 17-Mile Drive Kaliforniassa.


santacruz_11

Santa Cruz

Käännän 17-Mile Driven jälkeen auton nokan kohti pohjoista. Ohitamme Montereyn jälkeen suuria hiekkadyynejä, mutta niiden jälkeen tie kääntyy sisämaan peltomaisemiin. Tien varrella kaupitellaan mansikoita, kirsikoita, artisokkaa ja paljon muuta tuoretta syötävää. Matka seuraavaan taukopaikkaamme Santa Cruziin vie noin tunnin. Santa Cruz on surffaajistaan tunnettu rento lomakaupunki, jossa käymme taas yhdellä puulaiturilla sekä kävelemme värikkään huvipuiston läpi. Kaupungista voi lukea lisää jutustani Pari tuntia Kalifornian Santa Cruzissa.


sanfranciscoon_03

Saapuminen San Franciscoon

Santa Cruzista on vielä parin tunnin ajomatka San Franciscoon. Matka alkaa jo painaa ja haluaisimme perille ennen pimeää, joten emme malta enää pysähtyä näköalapaikoille. Tien varteen jää kyllä ajoittain hienojakin rantamaisemia, mutta tyydymme ihailemaan niitä liikkuvasta autosta.

sanfranciscoon_04


Automatkailu alkaa jo tällä erää riittää, joten tuntuu mukavalta saapua kaupungin sisääntuloväylille. Golden Gate Parkin halki ajaessamme olemme jo melkein perillä. Tässä vaiheessa on tärkeää pysytellä oikealla kaistalla, jotta pääsemme keskustaan emmekä ajaudu Golden Gaten sillalle. Koko Highway 1 on maksuton lukuun ottamatta Golden Gaten ylitystä, joka ei siis kuulu omalle reitillemme. Golden Gaten ylityksestäkin peritään maksu vain etelään päin ajettaessa.

sanfranciscoon_02


Tuntuu yllättävänkin sykähdyttävältä nähdä kauempana häämöttävät Golden Gaten pilarit, Alcatrazin vankilasaari sekä keskustan korkeat talot ensimmäistä kertaa. Sunnuntai-illan liikenne on hiljaista, eikä ajaminen tuota ongelmia. Suunnistamme kohti Fisherman’s Wharfin suunnalla sijaitsevaa autovuokraamoa, jonne palautamme menopelimme. Vietämme loput matkapäivät kaupungissa, joten autolle ei ole tämän jälkeen enää käyttöä. Julkinen liikenne toimii San Franciscossa hyvin ja parkkipaikat olisivat kuulemma kalliita. Suosikkikaupunkieni joukkoon nousseesta San Franciscosta on tulossa vielä pari blogijuttua myöhemmin. 

sanfranciscoon_01


Highway 1 oli upea kokemus, sillä tien varrella riittää hienoja maisemia, viehättäviä kyliä sekä kiinnostavia nähtävyyksiä. Matkan voisi teoriassa ahnehtia yhdessäkin päivässä, mutta koska nähtävää on paljon, suosittelen varaamaan Los Angelesin ja San Franciscon väliselle taipaleelle ainakin kolme päivää. Aivan koko Highway 1 ei ole pelkkää maisemien ilotulitusta, vaan reitillä on paikoitellen arkipäiväisiltäkin näyttäviä osuuksia. Toisaalta varsinkin Big Surin alue on todella upea ja nyt jäikin hieman harmittamaan, ettemme nähneet sitä kokonaan. En suunnittele palaavani Highway 1:lle uudelleen, mutta kuten amerikkalaiset sanovat, never say never.

Jatka lukemista

Yhdysvallat

Maisematie Highway 1 Los Angelesista Cambriaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Ajoimme viime kesän Kalifornian-matkalla Tyynenmeren rantaa seuraillen Los Angelesista San Franciscoon. Pysähdyimme ensimmäisenä päivänä Malibussa, Santa Barbarassa, Pismo Beachilla ja Morro Bayssa ennen saapumistamme Cambriaan.

Kalifornian Highway 1 lienee Yhdysvaltain toiseksi tunnetuin autoilureitti heti Mother Roadin eli Route 66:n jälkeen. Highway 1 tunnetaan myös nimillä California State Route 1 ja Pacific Coast Highway eli PCH. Tien eteläinen päätepiste Dana Point sijaitsee San Diegon ja Los Angelesin välillä, kun taas pohjoisessa Highway 1 jatkuu San Franciscosta noin 350 kilometriä pohjoiseen Leggettin kaupunkiin saakka. Meille riittää monen muun automatkailijan tavoin Los Angelesin ja San Franciscon välinen osuus, vaikka varsinkin tien pohjoisosassa olisikin käsittääkseni monenlaista nähtävää.

malibu_02


Reitin voi ajaa kumpaan suuntaan tahansa ilman, että kokemus oleellisesti kärsisi. Etelään päin olisi ollut mukava ajaa siksi, että olisimme olleet koko ajan meren puolella tietä, jolloin myös näköalapaikoille olisi hieman helpompi pysähtyä. Omaan matkasuunnitelmaamme sopi kuitenkin parhaiten aloittaa reissu Los Angelesista ja ajaa sieltä pohjoiseen. Los Angelesista on Highway 1:tä pitkin San Franciscoon suurin piirtein 700 kilometriä, mutta jouduimme muuttamaan reittiämme Cambriasta eteenpäin maanvyöryn vuoksi. Tämä kirjoitus kertoo matkan ensimmäisestä päivästä, jona ajamme Los Angelesista Cambriaan.


malibu_06

Malibu

Automatkamme alkaa Los Angelesin Venice Beachilta, jossa vietimme pari edellistä yötä. Lähtöpisteestämme on vain muutaman kilometrin matka Santa Monicaan, jonka kuuluisan huvilaiturin kohdalla pääseekin jo kääntymään Pacific Coast Highwaylle. Palmujen ja pitkän hiekkarannan reunustama tie lähtee kuljettamaan kohti pohjoista ja meistä tuntuu, että edessä on oikea seikkailu. Ensimmäinen etappi on lyhyt, sillä haluamme pysähtyä jo parinkymmenen kilometrin jälkeen Malibussa. 

malibu_05


Malibu tunnetaan erityisesti surffausrannoista ja julkkisten asuttamista luksushuviloista. Alueella olisi esimerkiksi paikallisten meille suosittelema Zuma Beachin ranta sekä kauniiksi kehuttu El Matador Beach, mutta emme ehdi tutustua Malibuun kovin laajasti. Niinpä keskitymme vain Malibu Pier -laituriin, jonka päältä lähdemme etsimään myöhäistä aamiaista.

malibu_04


Malibu Pier on hyvinkin tunnelmallinen ja varsinkin Santa Monica Pierin huvipuistomeininkiin verrattuna kovin hiljainen. Ajan patinoimat paksut puulankut antavat laiturille tyylikkään ilmeen ja kun edessä levittäytyy arvoituksellisen usvainen Tyynimeri, on täällä mukava haistella meren suolaista tuoksua.

malibu_01


Laiturin päässä toimiva Malibu Farm Café on upea paikka tukevalle aamiaiselle, sillä ympäristö on todella viihtyisä ja listalta löytyy runsaasti erilaisia annoksia. Kaikki on sisustuksesta ja lasipurkeissa tarjoiltavasta tuoremehusta lähtien niin kuvauksellista, että naapuripöydän tiktokkaaja ei tahdo saada mitään syödyksi kun kaikkea pitää kuvata jokaisesta mahdollisesta kulmasta.

malibu_07


Itse keskitymme kuvaamisen sijasta ateriointiin, sillä emme syöneet hieman myöhäiseksi venähtäneestä lähdöstä huolimatta Venicessä juuri mitään, joten nälkä on ehtinyt yllättää. Tarjolla on esimerkiksi pannukakkuja, munakkaita, granolaa ja aamiaisburritoja. Malibu Farm Cafén ainoa huono puoli on korkea hintataso, mikä ei tällaisessa paikassa ole toisaalta yllätys.

malibu_03


Katselemme vielä syötyämme merimaisemaa laiturin päästä. Silloin ohitsemme ui aivan lähietäisyydeltä kaksi iloisesti hyppivää delfiiniä. Ne ovat matkalla pohjoisen suuntaan ja muistuttavat että meidänkin olisi jo hyvä jatkaa matkaa.


santabarbara_04

Santa Barbara

Seuraava osuutemme on vajaan puolentoista tunnin pätkä Santa Barbaraan. Highway 1 seuraa alkumatkasta rantaa lähes merenpinnan tasolla niin, että tien toiselle puolelle jää jyrkkä kallio. Kyseessä ei ole mikään moottoritie, vaan matka taittuu rauhalliseen tahtiin. Tie kääntyy puoli tuntia Malibusta lähdön jälkeen sisämaan peltomaisemiin ja kulkee arkisen asutusalueen halki, kunnes meri ilmestyy jälleen näkyviin. Highway 1 yhdistyy välillä US 101 -moottoritien kanssa, jolloin vauhti nousee aiempaa kovemmaksi.

santabarbara_03


Käännymme valtatien varrelle jäävän Santa Barbaran keskustaan ja löydämme suuren parkkipaikan paikallisen huvilaiturin läheltä. Santa Barbara on vanhojen espanjalaistyylisten talojen sävyttämä kaunis kaupunki, jonka historiaan kuuluvat Euroopasta saapuneet lähetyssaarnaajat. Sittemmin Santa Barbarasta on kehkeytynyt houkutteleva rantalomakohde. Pääkatu State Streetiä pitkin kävellessä käy nopeasti selväksi, että alueella viljellään runsaasti viiniä. Maistiaisia olisi tarjolla useammassakin paikassa, mutta autoilijan on sopivampaa pysytellä Coca Cola -linjalla. 

santabarbara_02


Suuntaamme myös Santa Barbarassa vanhalle puulaiturille. Vuonna 1872 valmistunut Stearns Wharf on kookas rakennelma, jonka päältä löytyy ravintoloita, kauppoja, veneretkipalveluita sekä kokonainen merimuseo. Suuri osa laiturista toimii harmi kyllä parkkipaikkana, sillä Amerikassa autolla täytyy päästä joka paikkaan.

santabarbara_06


Nälkäiset lokit kärkkyvät ostamiamme korvapuusteja, mutta pysyvät onneksi riittävän etäällä pöydästämme. Korvapuusti itsessään on mielenkiintoinen, sillä pilkotun leivonnaisen päälle on kaadettu kastiketta ja se onkin paras syödä veitsellä ja haarukalla.

santabarbara_01


Stearns Wharf on kärsinyt vuosien varrella myrskyistä ja tulipaloista, mutta toimii edelleen Santa Barbaran suosituimpana nähtävyytenä. Puulaituri on mukava paikka, jonka päältä kelpaa katsella merta, palmujen koristamia pitkä rantoja sekä sumuun peittyviä vehreitä kukkuloita. Emme tällä kerralla näe delfiineitä, mutta joukko pelikaaneja lentää meren yllä.

santabarbara_05


Santa Barbara vaikuttaa pikavisiitin perusteella oikein viihtyisältä pikkukaupungilta. Tällaisen automatkan huonoin puoli on ehdottomasti se, ettei kaikkialla ehdi viettää niin paljoa aikaa kuin haluaisi. Santa Barbaraan olisi voinut hyvin jäädä yöksikin ja tutustua historiallisiin nähtävyyksiin, kuten Old Mission -lähetysasemaan.


morrobay_03

Pismo Beach

Seuraava noin puolentoista tunnin autoiluosuus vie meidät Santa Barbarasta Pismo Beachin maisemiin. Highway 1 kulkee tällä välillä sisämaassa, joten päätämme säästää aikaa ja oikaisemme osan matkasta suorempaa tietä sen sijaan, että koukkaisimme Highway 1:tä pitkin Lompocin kaupunkiin. Saamme nauttia kukkulamaisemista ja aurinkokin pilkahtaa ensi kertaa esiin.

kalifornia_pismo_beach


Pismo Beach on pieni kaupunki, jossa voi viettää rentoa rantaelämää, surffata tai maistella paikallisia viinejä. Me suuntaamme suoraan keskustan ohitse ja etsimme löytämäni vinkin perusteella Shore Cliff -hotellin. En ole ihan varma kuinka tervetulleita kaltaisemme ohikulkijat ovat hotellin pihamaalle, mutta kukaan ei kiinnitä meihin huomiota, ja kallionkielekkeeltä aukeavat maisemat ovat suorastaan henkeäsalpaavia. Muutama hotellin parvekkeille asettunut pariskunta katselee merelle päin auringosta ja raikkaista juomista nauttien.

pismobeach_02


Rantakallioilla majailee satoja pelikaaneja, joita pääsemme katselemaan melko läheltä. Välillä kookkaat linnut lähtevät lentoon ja liitävät uljaasti meren yllä. Maisema on parhaimmillaan varsinkin pohjoiseen päin katsottaessa.

pismobeach_01


Pismo Beachin keskusta hiekkarantoineen ja laitureineen jää näköalapaikan eteläpuolelle. Aurinko lämmittää mukavasti, mutta mereltä puhaltaa viileä tuuli. Kalifornian kesäkuu on ollut odottamaamme viileämpi, joten helleasun sijaan päällä on parempi pitää farkkuja ja neuletta.

pismobeach_03


Shore Cliff -hotellin pihamaa on oikein viihtyisä, sillä erilaisia kukkia on runsaasti ja varjopaikkaa voi etsiä siististä huvimajasta. Näihinkin maisemiin voisi hyvin jäädä yöksi, mutta meillä on vielä maileja edessämme.


morrobay_04

Morro Bay

Highway 1 kääntyy pian Pismo Beachin jälkeen sisämaahan. Saavumme puolen tunnin kuluttua taas meren rantaan Morro Bayn kalastajakylän kohdalla. Morro Bay tuntuu uinuvan jo illan hiljaisuudessa. Aurinko ei ole vielä laskenut, mutta pilvet ovat jälleen vallanneet taivaan.

morrobay_02


Morro Bayn seesteisessä ilmapiirissä on jotain kiehtovaa. Jykevä Morro Rock -kallio ja suuri hiekkasärkkä suojaavat lahtea, josta pääsee vain kapeaa väylää pitkin avomerelle. Satamassa kelluu sekä ruosteen syömiä kalastusaluksia että kiiltäviä huviveneitä. Veden äärellä on rivi kalaravintoloita, joista saa taatusti tuoreita meren antimia. Karkkikauppa mainostaa paikallista toffeeta Salt Water Taffya, jota on saatavilla jokaisessa täkäläisessä kylässä. 

morrobay_01


Morro Bayn pienellä puulaiturilla ei ole huvituksia, mutta sen päälle kannattaa tulla katselemaan merenlahdella viihtyviä eläimiä. Pysähdymme aluksi tervehtimään pörröistä kissaa, joka tarkkailee ohikulkijoita laiturin kulmalla.

morrobay_05


Katselemme selällään kelluvaa merisaukkoa, jota ei huvita uida niin lähelle laituria että siitä saisi kunnollista valokuvaa. Kauempana keskellä lahtea on jonkinlainen laituri, jonka päällä suuri joukko merileijonia metelöi tyypilliseen tapaansa.

morrobay_06


Satama-alueella voisi nähdä myös kirjohylkeitä ja merelle järjestetään valaanbongausretkiä. Seutu sopii hyvin lintujen katseluun. Me ehdimme nähdä lähinnä pelikaaneja ja lokkeja, jotka liitävät suurina parvina veden yllä. Morro Baysta jäävätkin mieleen hiljaisuuden rikkovat lokkien huudot, jotka kiirivät tyynen veden pinnalla kauas. Toistan taas itseäni, mutta täälläkin olisi ollut helppo viipyä pidempään.


hearstcastle_25

Cambria

Ilta alkaa hämärtyä, joten suunnistamme vajaan puolen tunnin matkan yöpaikkaamme Cambria Pines Lodgeen. Jäämme Cambriaan kahdeksi yöksi, jotta saamme tutustua rauhassa alueen nähtävyyksiin. Niistä tunnetuin on upporikkaan William Randolph Hearstin rakennuttama Hearst Castle, josta olen julkaissut jo aiemmin jutun Kalifornian häkellyttävä Hearst Castle.

cambria_13


Tutustumme Cambriassa myös kylän keskustaan sekä miellyttävään Moonstone Beachiin. Mieleen jäävät myös Piedras Blancasin rannalla viihtyvät merinorsut eli norsuhylkeet. Cambrian tarjonnasta voi lukea jutustani Cambria – viihtyisä kylä Kaliforniassa.

highway_01


Matkamme jatkuu Cambriasta vielä Highway 1:n parhaisiin maisemiin Big Surin alueelle, viehättävään Carmel-by-the-Sean kylään, maisematie 17-Mile Drivelle, merelliseen Montereyhin ja rentoon Santa Cruziin ennen kuin saavumme San Franciscoon. Pysy kuulolla, sillä seuraavana on vuorossa postaus automatkamme jälkimmäisestä osasta.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja