Yhdysvallat
Maisematie 17-Mile Drive Kaliforniassa
Maisematie 17-Mile Drive tarjoaa mukavan mahdollisuuden tutustua Kalifornian rannikon luontoon. Ajaminen on helppoa ja leppoisan rantatien varrella on runsaasti hyvin merkittyjä näköalapaikkoja. Näimme esimerkiksi hylkeitä sekä erilaisia lintuja.
Vietimme viime kesän Kalifornian-matkallamme yhden yön Montereyssa, ennen kuin ajoimme viimeiset parisataa kilometriä San Franciscoon. Vaikka itse Montereyhin tutustuminen jää aivan liian pikaiseksi, haluamme kuitenkin tutustua kaupungin kyljestä lähtevään maisematiehen 17-Mile Driveen. Kyseessä on nimensä mukaisesti 17 mailin eli reilun 27 kilometrin mittainen kierros, jonka mieleenpainuvimmat osat mutkittelevat meren rannalla.
17-Drive Mile sijaitsee suljetulla Pebble Beachin luksusasuinalueella, minkä vuoksi tie on maksullinen. Hinta on tällä hetkellä vajaat 12 dollaria henkilöautolta, kun taas moottoripyöriltä on kokonaan pääsy kielletty. Sisään pääsee muutamasta eri portista, joista pohjoisin Pacific Grove Gate tulee meille sopivimmin vastaan. Se on myös sikäli hyvä lähtöpiste, että pääsemme heti ihailemaan reitin parhaita maisemia. Huomaamme pian tien laidalla yksinäisen peuran, mutta niitä ei harmiksemme näy kierroksen aikana enempää.
SPANISH BAY
Portilta saa kartan, jossa on lueteltu 17 suositeltua pysähdyspaikkaa. Sekä ajoreitti että numeroidut näköalapaikat on merkitty tien varteen selkeästi, joten alueeseen tutustuminen on helppoa. Ajaminen tuntuu harvinaisen leppoisalta, sillä liikennettä on melko vähän ja nopeusrajoitukset alhaisia. Pysähtyminenkin on vaivatonta, sillä parkkipaikoilla riittää aina tilaa.
Ensimmäisenä vastaan tulee karttaan numerolla kolme merkitty Spanish Bay, joka on saanut nimensä paikalle muinoin rantautuneista espanjalaisista löytöretkeilijöistä. Matkallamme on riittänyt harmaita päiviä, mutta tänään aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja valtameri hohtaa sinisenä.
CHINA ROCK
Tie seurailee loivasti mutkitellen merenrantaa. Korkeuserot ovat pieniä, joten sykähdyttävien rantajyrkänteiden kaltaista nähtävää on turha odottaa. Yksi pysähdyspaikoista on China Rock, jonka paikalla on joskus asunut kiinalaisia kalastajia. Kävelemme hieman edestakaisin katselemassa maisemia ja ottamassa valokuvia. Aaltoilevaa merta voisi ihailla vaikkapa eväiden syömisen lomassa.
Näkymät ovat mukavia myös sisämaahan päin, sillä ympärillä on kukkien värittämiä niittyjä. Kaikkialla on siistiä ja vihreyttä riittää niin metsien kuin golfkenttienkin muodossa. Ohi huristelee muutama kiiltävä avoauto ja ilmassa on muutenkin luksusalueen henkeä.
17-Mile Driven varrella on useita huippuluokan golfkenttiä, joille rannikkomaisemat luovat poikkeuksellisen näyttävät puitteet. Tällaisissa paikoissa pelaaminen taitaa olla monen lajin harrastajan unelma. Aluetta voi hyvällä syyllä pitää golfaajan paratiisina, varsinkin jos kukkaro kestää maailmankuulujen kenttien kierrosmaksut.
Tuntuu hyvältä olla meren äärellä ja nauttia elämästä näissä maisemissa. Merituuli puhaltaa viilentävästi, mutta päivä on silti miellyttävän lämmin. Tätä kauneutta katsellessa tuntuu taas kerran siltä että matka on kannattanut, vaikka Kalifornia sijaitseekin kovin kaukana kotoa.
BIRD ROCK
Yksi 17-Mile Driven mieleenpainuvimmista kohteista on lintujen valloittama Bird Rock. Merestä kohoavan kallion päällä on satoja tai kenties jopa tuhansia lintuja.
Merimetsot ovat valloittaneet parhaat paikat, kun taas pelikaanit majailevat hieman alempana. Kallion reunalla pötköttää myös koko joukko merileijonia.
Pelikaanit ovat tulleet tutuiksi jo aiempina Kalifornian rannikolla viettäminämme päivinä, sillä niitä näkyy usein. Komeiden lintujen juhlallista ylilentoa on aina mukava pysähtyä seuraamaan.
Bird Rockin kohdalla olevalla parkkipaikalla päivystää kesyjä oravia. Meillä ei satu olemaan eväitä mukana, joten uteliaat kurret jäävät kerjäämään makupaloja joltakulta muulta.
SEAL ROCK BEACH
Heti Bird Rockin vierestä löytyvä valkohiekkainen Seal Rock Beach näyttää houkuttelevalta. Pysähdyspaikkojen nimet ovat havainnollisia, sillä myös täällä voisi nähdä hylkeitä tai merileijonia.
Pebble Beachin alueella riittää ylellisiä taloja sekä kuuluisia asukkaita, mutta meille jää parhaiten mieleen Seal Rockin lähistöllä kohoava hieman vaatimattomampi hauskannäköinen rakennus. Se tunnetaan nimellä The Gingerbread House eli Piparkakkutalo.
CYPRESS POINT LOOKOUT
Eräs koko kierroksen parhaista maisemista avautuu Cypress Point Lookoutilta. Näköalapaikka sijaitsee umpikujassa reilun sadan metrin päässä varsinaiselta 17-Mile Driven rengasreitiltä. Aurinkoinen rannikkomaisema näyttää häikäisevän upealta.
Cypress Point Lookout jää mieleen myös siksi, että seurailemme pitkään rantakalliolla makailevia hylkeitä. Näemme kaikkiaan viisi hyljettä, jotka tuntuvat nauttivan kauniista kesäpäivästä. Ranta on eristetty verkkoaidalla, joten parkkipaikalta ei pääse häiritsemään eläimiä.
THE LONE CYPRESS
17-Mile Driven tunnetuin nähtävyys on yksinäinen sypressi, joka on uhmannut merituulia jo 1700-luvun puolivälistä lähtien. Yksi koko Amerikan kuuluisimmista puista tarvitsee nykyään vaijereiden tukea, mutta pysyy toivottavasti pystyssä vielä pitkään. Niin puu kuin koko maisemakin on kuvauksellinen, mutta paikka ei silti mielestämme erotu mitenkään erityisenä huippukohtana reitin varrelta.
GHOST TREES
Matka etenee vain pari minuuttia, kunnes on taas aika pysähtyä uudelle näköalapaikalle. Pescadero Pointin kummituspuut ovat kuivuneita sypressien runkoja, joiden oksat kurottelevat eri suuntiin kuin luurangon sormet.
Kelottuneet puut näyttävät kirkkaana kimaltavaa merta vasten hienoilta. Tien ja rantakallioiden välissä on hiekkainen polku, jota pitkin voi kulkea ihailemassa näkymiä eri suuntiin.
PEBBLE BEACH GOLF LINKS
Montereyn niemen useista golfkentistä maineikkain on Pebble Beach Golf Links, joka emännöi tänä vuonna naisten U.S. Openia. Miesten U.S. Open on pelattu täällä vuosien varrella kuudesti, jolloin voittoa ovat päässeet juhlimaan esimerkiksi lajilegendat Jack Nicklaus ja Tiger Woods. Emme ole erityisen kiinnostuneita golfista, joten emme lähde kyselemään maailmankuulun kentän portilta mitä kaikkea ohikulkeville turisteille olisi tarjolla. Tien varrelta näkyy perheystävällinen pienkenttä The Hay, joka kaikesta päätellen soveltuu myös aloitteleville pelaajille.
Tie kääntyy Pebble Beachin golfkentän jälkeen sisämaahan. Näemme ihan kaunista metsää sekä jonkin verran hienoja taloja, mutta kunnon näköalapaikkoja ei tule enää vastaan. Koko 17-Mile Drivea ei ole mitenkään pakko ajaa ympäri, ja reitin viimeiset kymmenkunta mailia olisikin oikeastaan voinut jättää väliin. Kartalle on merkitty tälle osuudelle vielä kolme pysähdyspaikkaa, mutta ne eivät tarjoa juurikaan elämyksiä. Metsä on kasvanut niin, että puiden välistä häämöttävät merimaisemat jäävät suurimmaksi osaksi piiloon.
Meillä kuluu kierrokseen reilut kaksi tuntia, missä ehtii pysähtyä hyväksi toviksi monelle näköalapaikalle. Esimerkiksi pikniktauon tai ravintolalounaan kera retkeen voisi helposti kuluttaa paljon enemmänkin aikaa. Maisematien pääsymaksun saisi alennuksena takaisin aterioimalla riittävällä summalla tietyissä alueen ravintoloissa.
17-Mile Drivella kannattaa keskittyä merimaisemien ihailuun ja pysähdellä kiireettömästi upeilla rannoilla, mutta sisämaaosuuteen ei tarvitse varata ylimääräistä aikaa. Maisemat eivät ole Kalifornian dramaattisimpia, mutta kierros on kaikin tavoin miellyttävä kokemus, joka on tehty autoilijalle hyvin helpoksi. 17-Mile Drive sijaitsee Montereyn kalastajakaupungin sekä kylämäisen Carmel-by-the-Sean välissä, ja olisimme viihtyneet tällä seudulla kauemminkin. Kaliforniassa riittää mukavia matkakohteita ja tämä on ilman muuta yksi niistä.
Yhdysvallat
High Line – New Yorkin paras kävelyreitti
High Line on entisen tavarajunaradan paikalle rakennettu kaikille avoin puistoalue New Yorkissa. Rata kulki katutason yläpuolella, joten puistosta aukeaa mukavia kuvakulmia Manhattanin urbaaneihin maisemiin.
High Line -puisto on käytännössä reilun kahden kilometrin mittainen kävelyreitti, jonka voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa. Matkan varrella on useita High Linen ja katutason yhdistäviä portaita sekä muutama hissi, joten koko matkaa ei ole pakko kävellä kerralla ja välillä voi halutessaan poiketa myös jossain muualla.
Nousemme High Linelle sen eteläisestä päästä Gansevoort Streetin ja Washington Streetin risteyksestä. Puistoon nousevien portaiden alla toimiva Shake Shack -hampurilaisravintola palvelee nälkäisiä ja naapurista löytyy 1900- ja 2000-lukujen taidetta esittelevä Whitney Museum of American Art.
High Line on yksi eniten odottamistani kohteista tällä matkalla. Kävelyreittiä ei ollut vielä aiemman New Yorkin -reissumme aikana olemassa, ja se on saanut paljon kehuja monilta matkailijoilta. Reitti on tasainen ja esteetön, joten se sopii hyvin kaikille kulkijoille. On oikein mukavaa liikkua sujuvasti kaupungin hälinän ja risteysten yläpuolella. Osumme paikalle aurinkoisena lokakuisena arkipäivänä, jolloin ihmisiä on liikkeellä hieman kuvittelemaani enemmän. Ajoittain on siis pientä ruuhkaa, mutta eteneminen on onneksi enimmäkseen väljää.
High Linen eteläosa kulkee Meatpacking Districtin halki. Rujot teurastamokorttelit ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä viihtyisäksi trendialueeksi, jota hallitsevat tyylikkäät kaupat ja ravintolat. Kuljemme matkamme aikana pari kertaa Meatpacking Districtin halki. Alueesta jäävät mieleen aurinkoisilla terasseilla istuvat hyväntuuliset ihmiset, pienellä aukiolla soittava jazzbändi sekä kadut tilapäisesti vallanneet norsutaideteokset, joiden tehtävänä oli kerätä rahaa villieläinten suojeluun. High Linelta käsin on mukava ottaa kuvia ohittamistamme kaduista.
Meatpacking District jää pian taakse, minkä jälkeen High Line kulkeekin koko loppumatkan Chelsean kaupunginosassa Manhattanin länsilaidalla. Kaupunginosan nimen voi päätellä viimeistään Chelsea Marketille ohjaavista viitoista. Chelsea Market on entisissä National Biscuit Companyn tiloissa toimiva kauppahalli, josta löytyy runsaasti ravintoloita. Kävimme kauppahallin vilkkailla käytävillä jo muutamaa päivää aiemmin, joten jatkamme nyt suoraan eteenpäin.
High Line sopii erityisen hyvin kiireettömään oleskeluun. Valittavana on runsaasti erilaisia penkkejä, joista osa näyttää hyvinkin lokoisilta. Mieleenpainuvin maisema löytyy 17th Streetin kohdalta, jossa on oikea katsomo 10th Avenuen suuntaan.
High Linella on mielenkiintoinen historia. Manhattanin länsireunalle rakennettiin ensimmäinen tavarajunarata jo 1800-luvun puolivälissä, mutta se kulki vaarallisesti katutasolla. Vaadittiin satoja liikenneonnettomuuksissa menehtyneitä kuolonuhreja, kunnes katutason yläpuolella kulkeva huomattavasti turvallisempi rata saatiin rakenteille. Projektista vastasi vaikutusvaltainen kaupunkisuunnittelija Robert Moses. Satuin katsomaan New Yorkin -lennolla Motherless Brooklyn -elokuvan, jonka keskeisiin hahmoihin kuuluva Moses Randolph perustuu Robert Mosesin kylmään ja kiistanalaiseen persoonaan. Jos New Yorkin historia kiinnostaa, kannattaa lukea Mosesista vaikka Wikipediasta.
Uuden katujen yläpuolella kulkevan radan ensimmäinen juna pääsi liikkeelle vuonna 1933. Kiskoja pitkin alkoi kulkea tonneittain erilaisia tuotteita, kuten Meatpacking Districtilla pakattua lihaa. Rata oikaisi suoraan joidenkin tehdasrakennusten halki. Yksi näistä oli National Biscuit Company, jonka seinien sisällä keksittiin maailman valloittaneet Oreo-keksit.
Rekat alkoivat vähitellen syrjäyttää tavarajunia, ja radan ensimmäinen osa purettiin jo 1960-luvulla. Junaliikenne loppui kokonaan 1980-luvulla, jolloin alettiin jo suunnitella koko rakennelman lopullista poistamista. Alueen asukkaat halusivat kuitenkin säästää junaradan, ja he saivat onneksi tahtonsa läpi.
High Linen tulevaisuudesta keskusteltiin vuosikymmeniä, kunnes siitä päätettiin kunnostaa kaupunkilaisia ilahduttava puisto. Vinkin ratkaisuun saattoi antaa luonto itse, sillä kasvit olivat jo ehtineet vallata käyttämättömät kiskot. Nykyään High Linea ei korista mikä tahansa heinä, vaan puistoon on istutettu yli viittäsataa erilaista kasvi- tai puulajia. New Yorkissa on vielä lokakuun puolivälissä niin vehreää, että osa kasveista kukkii yhä iloisesti. Myös vanhat rautatiekiskot erottuvat toisinaan aluskasvillisuuden seasta.
High Line Parkin ensimmäinen osa avattiin vuonna 2009, minkä jälkeen se on kasvanut vaiheittain nykyiseen muotoonsa. Puiston tulevaisuuden pitäisi olla suuren suosion vuoksi turvattu, mutta ainakin sen ylläpidosta vastaavat High Linen ystävät ovat huolissaan kaupungin uusista rakennussuunnitelmista. Lisätietoja voi lukea Friends of the High Line -järjestön kampanjasivuilta.
Chelsea tunnetaan taidegallerioistaan, ja myös High Linella voi ihailla monenlaisia teoksia. Huomaamme matkan varrella useita seinämaalauksia, minkä lisäksi reitille on aseteltu joitakin patsaita. High Linen ulkonäön on tarkoitus elää ajan kuluessa, joten kukin patsas pysyy reitin varrella vain ennalta määrätyn ajan, joka on useimmiten yksi vuosi. Niinpä esimerkiksi kuvassa näkyvä Karon Davisin Curtain Call on jo siirretty jonnekin muualle.
Ohitamme uusia kerrostaloja, joiden moderni arkkitehtuuri näyttää hauskalta. Emme haaveile tänne muuttamisesta, mutta hotellimajoituksen kannalta Chelsea olisi yksi houkutteleva vaihtoehto seuraavaa New Yorkin -matkaa ajatellen. Alue on yhtä aikaa mielenkiintoinen ja sopivan rauhallinen, minkä lisäksi täältä on vain lyhyt matka vilkkaan Midtownin keskeisiin kohteisiin.
High Linen pohjoinen pää sijaitsee Hudson Yards -ostoskeskuksen tuntumassa. Reitti jatkuu vielä junavarikkoalueen ympäri, kunnes se laskeutuu pitkää ramppia pitkin alas kadulle. Me päätämme suunnata suoraan ostoksille. Vuonna 2019 avattu Hudson Yards -ostoskeskus on miellyttävän valoisa ja näyttää yhä uutuuttaan kiiltävältä. Kauppavalikoimaa riittää kotoisen H&M:n kaltaisista liikkeistä Suomessa tuntemattomampiin merkkeihin sekä maailmankuuluihin laatubrändeihin.
Ostoskeskuksen pihalla kohoava Vessel on huomiota herättävä rakennelma, jota voisi kai kutsua tilataideteokseksi. Rakennelman sisällä kulkevia portaita pitkin voi kiivetä katselemaan näkymiä eri tasoilta. Vessel oli yli kolme vuotta suljettuna itsemurhatapausten vuoksi, mutta sen turvallisuutta on nyt parannettu ja rakennelma aukesi matkamme loppuvaiheessa pitkästä aikaa yleisölle. Ylös kiipeäminen jäi meiltä silti tällä matkalla väliin. Liput pitää hankkia etukäteen Vesselin nettisivuilta.
Hudson Yardsin alueella pääsee katselemaan maisemia paljon korkeammaltakin. Pilvenpiirtäjän seinien ulkopuolelle kurkottava näköalaparveke Edge kuuluu Manhattanin sykähdyttävimpiin elämyksiin. Se näkyy hyvin myös High Linen varrelle pohjoisen suuntaan kuljettaessa. Edge ei aluksi kuulunut suunnitelmiimme, mutta päätimme käydä siellä matkan viimeisenä iltana. Kohde oli hintansa väärti ja Edgestä onkin tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.
Lisätiedot High Linesta: www.thehighline.org
Yhdysvallat
Kävelyllä Brooklynin sillalla ja Brooklynissa
New Yorkin ikonisin silta tarjoaa kauniin kävelyreitin Manhattanilta Brooklyniin. Emme tutustuneet Brooklyniin kovin laajasti, mutta ehdimme nähdä mielenkiintoisia paikkoja esimerkiksi Brooklyn Heightsissa, Dumbossa sekä Williamsburgissa.
New York on laaja kaupunki, mutta moni matkailija viihtyy lähinnä vain Manhattanin saarella. Mekin poistuimme oman matkamme aikana Manhattanilta vain parina päivänä, jolloin suuntasimme East Riverin vastarannalle Brooklyniin. Ylitimme ensimmäisen Brooklyn-päivämme aluksi historiallisen Brooklyn Bridgen, joka on paitsi kulkuväylä, myös yksi kaupungin upeimmista nähtävyyksistä.
Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridgen Manhattanin-puoleinen pää ulottuu muutaman sadan metrin päähän rannasta New Yorkin kaupungintalon tuntumaan. Astumme sillalle aurinkoisena sunnuntaipäivänä, jolloin liikkeellä on paljon muitakin ihmisiä. Ruuhka onneksi helpottaa hetkittäin, ja sillalla on välillä väljääkin. Voisi olla upeaa tulla tänne joskus vaikkapa aamuvarhaisella, kun kulkijoita lienee vähemmän.
Näyttävä Brooklyn Bridge on 1825 metriä pitkä, ja se olikin aikoinaan maailman pisin riippusilta. Tarkkaan ottaen tämä vuonna 1883 valmistunut uusgoottilainen rakennelma on riippusillan ja vinoköysisillan yhdistelmä, mutta ei nyt perehdytä teknisiin detaljeihin tarkemmin.
Brooklyn Bridge oli ensimmäinen Manhattanin ja Brooklynin yhdistänyt silta. Williamsburg Bridge ja Manhattan Bridge valmistuivat 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, ja niiden lisäksi East Riverin alitse kulkee nykyään tunneleita.
Siltaa pitkin on mukava kävellä, sillä jalankulkijoille ja pyöräilijöille on varattu oma puupintainen tasonsa, kun taas kuusi autokaistaa kulkevat alemmalla kannella. Joskus kauan sitten Brooklyn Bridgellä on ollut raideliikennettäkin. Raskaiden ajoneuvojen pääsy sillalle on kokonaan kielletty, ja huomaan valokuvia ottaessani, että New Yorkin katukuvaan kuuluvia keltaisia takseja kulkee sillalla vain harvakseltaan.
Kuvauksellisella sillalla on mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten vanhoja lamppuja. Palkit ja vaijerit muodostavat hauskannäköisiä verkkoja tai rivistöjä, joita on mukava pysähtyä katselemaan. Lokakuisesta päivästä tulee yllättävän kuuma, ja aurinko tuntuu lähes polttavalta lämpötilan noustessa hellelukemien tienoille.
Sillalta on tietenkin upeat maisemat joka suuntaan. Erityisesti Manhattanin eteläosan pilvenpiirtäjät näkyvät täältä hienosti, ja kauempana häämöttää Vapaudenpatsas. Pohjoiseen päin katsottaessa maisemaa hallitsee Manhattan Bridge.
Brooklyniin päin kulkiessa täytyy kääntyä aina uudelleen katselemaan maisemaa Manhattanin suuntaan. Alamme jo vähitellen lähestyä sillan toista päätä. Brooklyn oli vielä sillan valmistuessa oma kaupunkinsa, mutta pitkän poliittisen väännön jälkeen se yhdistettiin New Yorkiin vuonna 1898. New York on tuosta lähtien muodostunut viidestä osasta, jotka ovat Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens sekä Staten Island.
Laskeudumme tilaisuuden tullen pois sillalta ja käännymme Brooklyn Heightsin kaupunginosaan. Söimme edellisellä New Yorkin -matkallamme pizzaa sillan juurella toimivassa Grimaldi’sissa, mutta jätämme kuuluisan ravintolan tällä kerralla väliin.
Brooklyn Heights
Brooklyn Heights on vauras alue, jonka puiden reunustamien katujen varsilla on kauniita asuintaloja. Ympäristö näyttää hyvin siistiltä, rauhalliselta ja turvalliselta. Täällä on varmasti mukava asua, jos vain on varaa maksaa kodistaan riittävän paksu pino dollareita.
Yksi Brooklyn Heightsin kadunpätkistä on katkaistu autoliikenteeltä jonkinlaisen yhteisöllisen sunnuntaitapahtuman vuoksi ja ilmapiiri on rennon leppoisa. Ohitamme näillä main Brooklyn Cat Cafen, jonka ikkunan takana makoilee koko joukko tyytyväisiltä vaikuttavia kissoja.
Brooklyn Heights Promenade
Saavumme pian seuraavaan päämääräämme Brooklyn Heights Promenadelle. Viihtyisän kävelykadun varrelta aukeaa mahtavia maisemia Manhattanille päin.
Promenadin varrella on runsaasti penkkejä, joten kaikille halukkaille on tilaa istahtaa nauttimaan näkymistä ja aurinkoisesta iltapäivästä. Kävelykadun toisella reunalla puiden katveessa on hulppeilta näyttäviä asuntoja.
Brooklyn Bridge Park
Brooklyn Heights Promenade päättyy hetken kävelyn jälkeen kadun varteen. Jatkamme vähän eteenpäin, kunnes käännymme Squibb Parkin kohdalta rantaan päin. Alaspäin viettävä kävelysilta johtaa Brooklyn Bridge Parkin vehreyteen.
Brooklyn Bridge Park vaikuttaa viihtyisältä paikalta. Moni on tuonut mukanaan eväitä, ja sopivan avarilta nurmialueilta kelpaa ihailla maisemaa Manhattanille sekä New Yorkin sataman suuntaan.
Kuljemme eteenpäin aivan rantaa pitkin kulkevaa kävelytietä pitkin. Joella on melko paljon lauttaliikennettä ja kenties sen vuoksi myös aallokko näyttää yllättävän voimakkaalta. Puistossa ja kävelyreiteillä riittää paljon ihmisiä, joista suurin osa vaikuttaa paikallisilta. Aika monella on koira mukanaan.
Dumbo
Alitamme Brooklyn Bridgen ja siirrymme Dumbon kaupunginosaan. Suunnistamme Time Out Marketin ravintolakeskittymään, jossa ajattelemme pysähtyä syömään. Paikka on kuitenkin niin ruuhkainen, ettei hälinän keskeltä tahdo millään löytyä istumapaikkoja neljälle. Käymmekin vain ihailemassa kattoterassin maisemia ja jatkamme pian matkaamme.
Usein trendikkääksi mainittu Dumbo on entinen teollisuusalue, joka alkoi muuttua 1970-luvulla edullisiksi asuinkortteleiksi. Vuosikymmenet ovat muokanneet nykypäivän Dumbon keskiluokkaiseksi alueeksi, jossa on paljon ruokailu- ja ostosmahdollisuuksia. Kaupunginosan nimellä ei ole mitään tekemistä Disney-elokuvan kanssa, vaan se on lyhennys sanoista Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Manhattanin silta on kuvauksellisimmillaan Washington Streetin ja Water Streetin risteyksestä nähtynä.
Risteyksestä avautuva näkymä ei ole mikään salaisuus, vaan paikalla on valtava määrä matkailijoita napsimassa valokuvia. Myös Empire State Building näkyy hauskasti Manhattan Bridgen rakenteiden kehystämänä. Pidän Dumbon rennosta tunnelmasta ja pelkistetystä tiiliseinien sävyttämästä arkkitehtuurista. Päädymme lopulta syömään Fuel Fever Grill & Juice Bariin, jossa vatsan saa täytettyä miellyttävän rauhallisessa ympäristössä.
Williamsburg
Haluan käydä vielä Brooklynin puolella ollessamme Williamsburgin kaupunginosassa, jonka suosiosta luin ensi kertaa jo parikymmentä vuotta sitten. Paras keino Dumbosta Williamsburgiin pääsemiseksi vaikuttaa olevan bussi, joten nousemme ainoan kerran koko New Yorkin -matkamme aikana linja-auton kyytiin. On mielenkiintoista nähdä bussin ikkunoiden lävitse Brooklynin katuja, koripallokenttiä ja seinämaalauksia. Ohitamme myös juutalaisen asuinalueen, jossa kylttien tekstit lukevat hepreaksi ja käytännössä kaikilla ihmisillä on perinteiset ortodoksijuutalaisten vaatteet. Jäämme kyydistä Williamsburgin sillan lähistöllä.
Tarkoituksenamme on nähdä ainakin Williamsburgin pääkatu Bedford Avenue, jolle pääsemmekin pian kääntymään. Vilkkaan väylän varrella on muun muassa meluisia baareja, seinämaalauksia, vintageputiikkeja, taidegallerioita, kahviloita ja erilaisia ravintoloita. Bedford Avenue ei ole mitenkään mahtipontisen leveä, mutta eloisaa katua pitkin on mukava kulkea ja aistia kaupunginosan tunnelmia.
Kävelemme Bedford Avenueta reilun kilometrin McCarren Parkin laidalle saakka. Ilta alkaa jo hämärtyä, emmekä jaksa lähteä vaeltelemaan enää kovin pitkälle. Niinpä kierrämme vain parin korttelin ympäri, kunnes palaamme Bedford Avenueta pitkin kohti lähintä metroasemaa. Olisin voinut viihtyä Williamsburgissa kauemminkin, mutta jo lyhyt vierailu antaa käsityksen kaupunginosan ilmapiiristä. Williamsburg lienee hiljalleen vaurastunut, kun parikymmentä vuotta sitten saapuneet nuoret ovat keski-ikäistyneet ja keskiluokkaistuneet. Rosoista viehätystä on silti jäljellä, joten Williamsburg olisi varmasti pidemmänkin kierroksen väärti.
Brooklyn Heights Promenade iltavalaistuksessa
Suuntasimme toisena Brooklyn-päivänämme Coney Islandin aurinkoisen rantakadun tunnelmiin ja värikkääseen Luna Park -huvipuistoon. Niistä riittää kerrottavaa toisen kokonaisen jutun verran, mutta palaan nyt tässä yhteydessä vielä hetkeksi tuon päivän iltaan, jolloin kävimme uudelleen Brooklyn Heights Promenadella. Maisema valaistulle Manhattanille on juuri niin hieno, kuin olin kuvitellutkin.
Kävelykadun tunnelma on leppoisa ja kun ilmakin on yhä miellyttävän lämmin, kelpaa tänne pysähtyä ihailemaan kaupungin loistetta. Paikka tuntuu hämyisestä valaistuksesta huolimatta hyvin turvalliselta, sillä vastaan ei tule epämääräisiä kulkijoita. Brooklyn Heights Promenade on yksi suosikkipaikoistani New Yorkissa, ja tänne olisikin joskus mukava tulla auringonlaskun aikaan.
Haluaisin myös tutustua koko Brooklyniin paremmin, sillä täältä löytyy suurkaupungin tunnelmaa tietynlaisella kodikkaalla vivahteella. Ainakin turisteja on huomattavasti vähemmän kuin Manhattanilla. Listallani olisi ainakin Prospect Heightsin kaupunginosa, jonka laidalta löytyy koripallo- ja konserttihalli Barclays Center. Tutustumiskohteisiin kuuluisi myös Prospect Park, jossa suuntaisin ainakin Brooklynin kasvitieteelliseen puutarhaan. Museotarjonnasta saattaisin pitää esimerkiksi New York Transit Museumista. Onko sinulla vinkkejä Brooklyniin?
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
3.12.2023 at 21:04
Näyttää kyllä todella hienolta jo pelkkien maisemiensa puolesta, mutta kaiken kruunaavat kyllä nuo kaikki upeat eläinhavainnot. Me ei tuota jostain syystä olla ikinä ajettua. Tämän(kin) jutun perusteella on kuitenkin helppo sanoa, että pitäisimme reitistä kovasti. No, joskus vielä…
Mika / Lähtöportti
4.12.2023 at 18:14
Kannattaa kyllä käydä, jos tuolla päin Kaliforniaa taas joskus liikutte. Mukavia maisemia ja ilmeisen helppo paikka nähdä myös erilaisia eläimiä luonnossa. Peuroja on kuulemma myös paljon, vaikka me näimme vain yhden.