Seuraa somessa

Jalkapallo

Jalkapalloa Lontoossa, Tottenham–Bournemouth

Julkaistu

-

Lontoon-matkan kohokohtiin kuului Valioliigan jalkapallo-ottelu, jossa Tottenham Hotspur eli tuttavallisemmin Spurs sai vieraakseen Bournemouthin. Uudenvuodenaaton pelissä loppuunmyydyllä stadionilla riitti jännitettävää.

Ottelutunnelmaan pääsee jo matkalla stadionille. Ajan metrolla Seven Sistersin asemalle, josta ajattelen kävellä puolessa tunnissa perille. Muutan kuitenkin viime hetkellä mieleni ja seuraan muuta kansaa korttelin ympäri Seven Sistersin juna-asemalle, josta pääsee Overground-junalla aivan stadionin viereen. Ratkaisu kaduttaa junan saapuessa, sillä vaunut ovat jo valmiiksi täysiä ja laiturilta tunkee sisään vielä satoja ihmisiä. En ole koskaan matkustanut yhtä täyteen ahdetussa kulkuvälineessä, mutta pystyn sentään jotenkuten hengittämään kahden pysäkinvälin verran.

tottenham_10


Tilanne helpottaa White Hart Lanen asemalla, josta suuntaan kohti stadionin portteja. Tottenham Hotspur Stadium valmistui vuonna 2019 perinteikkään mutta vanhanaikaiseksi käyneen White Hart Lane -stadionin paikalle. Yli 62 000 katsojaa vetävä huippumoderni areena on Britannian suurimpia ja se vaikuttaa kaikin puolin siistiltä sekä toimivalta. Stadion sijaitsee Pohjois-Lontoossa Tottenhamin kaupunginosassa, jota ei pidetä kovin viehättävänä. N17-postinumeroalueesta puhuttaessa mainitaan usein köyhyys, rikollisuus, sosiaaliset ongelmat sekä eri puolilta maailmaa saapuneet maahanmuuttajat, mutta alue on ilmeisesti jossakin määrin keskiluokkaistumassa.

Maahanmuuttajista mainitaan usein juutalaiset, jotka asettuivat alueelle suurin joukoin 1900-luvun alkupuolella. Paikallisen jalkapalloseuran kannattaminen oli tehokas keino sopeutua yhteiskuntaan, minkä vuoksi Tottenham sai paljon juutalaisia kannattajia. Spurs mielletään tämän vuoksi edelleen juutalaiseksi seuraksi, vaikka juutalaisten kannattajien määrä ei enää olekaan kovin merkittävä. Toisaalta seuran paljon kritiikkiä saanut nykyinen puheenjohtaja Daniel Levy on juutalainen. Tottenhamilla on runsaasti kannattajia ympäri maailmaa. Yksi tunnetuimmista on kaupunginosan oma tyttö, poptähti Adele.

tottenham_08


Valioliigaotteluiden lippujen ostaminen on käynyt koko ajan hankalammaksi. Valmistauduin lipun hankintaan liittymällä Tottenham Hotspur+ -jäseneksi, mikä on ainoa keino päästä ajoissa ostoksille. Jonottelin puolisen tuntia seuran nettisivuilla heti lippujen tultua jäsenille myyntiin, kunnes pääsin varsinaiselle ostosivulle. Sen jälkeen jouduin jahtaamaan vapaata paikkaa eri puolilta katsomoa jonkin aikaa, kunnes onnistuin olemaan riittävän nopea saadakseni yhden ottelulipun. Näkyvissä oli vain yksittäisiä irtopaikkoja, joten en tiedä miten useampi vierekkäinen paikka järjestyisi ilman kausikorttia.

Lippuja välittäviä välikäsiä tietenkin on, mutta ne vetävät välistä sievoisia summia enkä menisi takuuseen kaikkien välikäsien kautta ostettujen lippujen toimivuudesta nykyisellä lipputeknologialla. Nyt lipun hinnaksi tuli 61,50 puntaa maksanut vuosijäsenyys sekä 51,75 punnan hintainen varsinainen lippu. Jäsenyyteen sisältyy alennuksia seuran kauppaan ja palveluihin. Tottenham ei ole mikään poikkeus Valioliigan seurojen joukossa, vaan lippujen hankkiminen tuntuu olevan yleisesti hankalaa. Esimerkiksi paikalliskilpailija Arsenalin tapauksessa jäsenyyskään ei välttämättä auta, sillä otteluliput arvotaan halukkaiden jäsenten kesken, eikä onni osu välttämättä kohdalle toistuvista yrityksistä huolimatta.

tottenham_15


Tottenham Hotspur Stadiumilla kaikki toimii digitaalisesti, joten esimerkiksi käteinen raha ei kelpaa. Seuran jäsenkorttia käytetään puhelimen lompakkosovelluksen kautta. Ostetut otteluliput päivittyvät digitaaliseen jäsenkorttiin, eikä niissä ole viivakoodia, vaan ne tarkastetaan lähilukulaitteissa. En aina oikein luota nykyteknologiaan, mutta Tottenhamin stadionilla kaikki toimii joka tapauksessa sujuvasti. Ajat ovat muuttuneet siitä, kun kävin Spursin pelissä edellisen kerran kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin tilasin liput Suomen Palloliiton toimistoon ja kävin noutamassa ne ennen Lontoon-matkaa Töölöstä.

tottenham_07


Saavun katsomoon hyvissä ajoin fiilistelemään hienoa stadionia ja katselemaan joukkueiden lämmittelyä. Satuin saamaan päätypaikan yläkatsomoon, josta on yllättävänkin hyvä näkyvyys kentälle. Katsomo nousee jyrkästi, joten kenttä tuntuu olevan lähellä ja varsinkin tutut Tottenhamin pelaajat on helppo tunnistaa. Luulisin, että täällä on mukava seurata peliä melkein miltä paikalta tahansa. Tunnelma pysyy tiiviinä katsojien päästessä suhteellisen lähelle nurmea.

tottenham_09


Tottenham aloitti kauden uuden päävalmentajan Ange Postecogloun johdolla loistavasti ja piti hetken jopa Valioliigan kärkipaikkaa, mutta joukkoon on sittemmin mahtunut myös heikkoja esityksiä. Spurs lähtee iltapäivän koitokseen ennakkosuosikkina, vaikka vierailija Bournemouth onkin voittanut neljä edellistä peliään. Tunnelma nousee juuri ennen ottelun alkua, kun trumpetinsoittaja kajauttaa ilmoille tutut sävelet. Koko stadion yltyy yhteislauluun, joka antaa tahdin pelin ensihetkille. Oh when the Spurs, go marching in, I wanna be in that number, oh when the Spurs go marching in…

tottenham_06


Tottenham aloittaa pelin vahvasti ja tulosta syntyy jo vajaan kymmenen minuutin kohdalla. Rodrigo Bentancur ja Giovani Lo Celso riistävät hyökkäysalueella pallon, joka pelataan nuorelle Pape Matar Sarrille. Senegalilainen saa edetä vapaasti, kunnes sijoittaa pelivälineen hallitusti takanurkkaan. Paikkani katsomossa on tätä maalia ajatellen erinomainen, sillä näen jo hyvissä ajoin kuinka vääjäämättömästi pallo lipuu tolpan juureen. Riemuitsen muun yleisön mukana, sillä olen odottanut Tottenhamin tekemän maalin näkemistä kauan. Silloin kaksikymmentä vuotta sitten ei tullut ainuttakaan Spursin maalia, kun joukkue taipui Charltonille 0–1.

tottenham_13


Bournemouth saa vähitellen hyvän otteen pelistä ja Tottenham on ajoittain hätää kärsimässä. Hyökkäyspelaaminen hiipuu olemattomaksi ja vain onni, mainio italialainen maalivahti Guglielmo Vicario sekä vieraiden heikko viimeistely pelastavat kotijoukkueen. Maalintekijä Sarr loukkaantuu ja linkuttaa tuskaisena pois kentältä. Aurinkokin on ehtinyt välillä pilkahtaa, mutta ennen taukoa iskee rankka sadekuuro. Oma paikkani on syvällä katoksen suojissa, mutta moni pakenee alakatsomon ensimmäisiltä riveiltä sisätiloihin ennen taukovihellystä.

tottenham_05


Tauolla riittää mielenkiintoista ohjelmaa, kun joukkueen pitkäaikainen luottomaalivahti Hugo Lloris käy hyvästelemässä yleisön ennen siirtymistään Los Angelesiin. Ranskalainen herrasmies kiittää faneja ja lupaa että vaikka on aika jättää hyvästit pelaajana, hän pysyy loppuikänsä Tottenhamin kannattajana. Toinen entinen kapteeni, koko ammattilaisuransa Spursia edustanut Ledley King ojentaa Llorisille muistolahjan koko seuran puolesta. Llorisin yksitoistavuotinen taival Tottenhamissa on sikälikin kunnioitettava, että hänellä olisi ollut ottajia myös paremmin menestyneissä joukkueissa.

tottenham_03


Vuonna 1882 perustetun Tottenhamin palkintokaappi on pysynyt suhteellisen pienenä, vaikka seura kuuluu Englannin suurimpiin. Esimerkiksi molemmat Englannin mestaruudet ja kolme eurocupeissa saavutettua pokaalia ovat vuosikymmenten takaa. Keväällä 2019 Tottenham ylsi Mestarien liigan finaaliin saakka, mutta joutui taipumaan Liverpoolille. Itselleni on jäänyt hyvin mieleen vuoden 1991 Englannin cupin finaali, jossa Spurs kukisti Nottinghamin jatkoajalla. Se onkin viimeisin merkittävä pokaali, jos liigacupin voittoja ei lasketa mukaan. Hugo Lloris sanoi uskovansa joukkueen valoisaan tulevaisuuteen ja voihan olla, että jonain keväänä Tottenhamkin saa pitkästä aikaa jotain juhlittavaa. 

tottenham_04


Bournemouth jatkaa tauon jälkeen vahvasti, mutta tasoitusmaalia ei synny ja Tottenham pääsee paremmin peliin mukaan. Ottelu alkaa ratketa noin seitsemänkymmenen minuutin kohdalla, kun Lo Celson upea syöttö lähettää Heung-Min Sonin karkuun ja korealaistähti ampuu Tottenhamin kahden maalin johtoon. Kun Richarlison viimeistelee kotijoukkueen kolmannen, tuntuu peli olevan jo paketissa.

tottenham_11


Bournemouth ei luovuta ja nuori vaihtopelaaja Alex Scott pääsee kaventamaan pelitapahtumiin nähden ansaitusti. Scott on kertonut olevansa Tottenhamin kannattaja ja pääsee näin tekemään uransa ensimmäisen Valioliigamaalin suosikkiseuraansa vastaan. Lisää on vielä tulossa, sillä erotuomari antaa muun muassa loukkaantumisten vuoksi yli kymmenen minuuttia lisäaikaa. Scott ehtii tehdä vielä toisenkin maalin, mutta se hylätään paitsiona. Näin sarjapisteet jäävät Pohjois-Lontooseen maalein 3–1.

Arkistokuvassa tähtipelaaja Heung-Min Son. Kuva: Shutterstock / Cosmin Iftode

Luen pelin jälkeen osuvan otteluanalyysin, jonka mukaan Tottenham pelaa tilanteesta riippumatta kuin se olisi koko ajan maalin tappiolla. Hyökkäyksiin lähdetään kerta toisensa jälkeen valtavalla kiireellä, vaikka johtoasemassa olisi välillä järkevää rauhoittaa tilannetta pallonhallinnan avulla. Toisaalta hyökkäävä jalkapallo kuuluu Tottenhamin identiteettiin ja katsomosta alkaa pian kuulua tyytymätöntä mutinaa, ellei joukkue pyri jatkuvasti eteenpäin. Bournemouth-ottelu oli kelpo tuloksesta huolimatta suurimmaksi osaksi niin sekava, että jatkossa kaivataan myös malttia.

Pelin taso toivottavasti paranee, kun Spursin loukkaantumistilanne helpottaa. Lisäksi joukkue vahvistuu tammikuussa ainakin Valioliigaan palaavalla Timo Wernerillä ja Genoasta saapuneella puolustajalla Radu Drăgușinilla. Italialainen jalkapallo on itselleni paljon englantilaista tutumpaa, joten tiedän romanialaisen Drăgușinin laatupelaajaksi.

Arkistokuva Tottenham Hotspur Stadiumilta. Kuva: Shutterstock / Silvi Photo

Pitkästä aikaa paikan päällä nähty englantilainen jalkapallo-ottelu oli kiinnostava myös katsomokulttuurien vertailun kannalta, sillä eroja Italiaan tai vaikkapa Espanjaan löytyy. Kiinnitin huomiota esimerkiksi siihen, kuinka vähän joukkueiden värit näkyvät katsomossa. Seuran kaulaliinoja ja pipoja kyllä käytetään jonkin verran, mutta molempien joukkueiden tunnukset olisivat voineet erottua tummasävyisten talvitakkien keskeltä huomattavasti vahvemmin. Bournemouthin kannattajia oli saapunut omaan katsomonosaansa mukavasti, mutta suuria lippuja tai banderolleja ei heilläkään näkynyt.

Kaipasin Manner-Euroopasta tuttuja päätykatsomoita, joissa tuhannet ultrakannattajat laulavat suurten lippujen liehuessa taukoamatta koko pelin ajan ja vähän kauemminkin. Vastaavaa menoa tarjoaa myös kotoista maajoukkuettamme kannattava Pohjoiskaarre, joka luo Suomen peleihin loistavan tunnelman. Lontoossa katsomo yltyi muutaman kerran hetkeksi lauluun, mutta äänimaailma koostui suurimmaksi osaksi pelitapahtumia mukailevasta kohinasta sekä yksittäisistä huudoista. Lauluja tai chantteja oli vain pari erilaista, ja ne ovat olleet käytössä jo vuosikymmeniä. Yksinkertaisuus on näissä asioissa usein valttia, mutta olen tottunut kuulemaan Milanossa tai Helsingissä joka vuosi aina uusia kekseliäitä sanoituksia.

tottenham_02


Englantilaisilta ei todellakaan puutu intohimoa, mutta kannatuskulttuurissa on Manner-Eurooppaan verrattuna eroja, latinalaisamerikkalaisesta riehakkuudesta puhumattakaan. Bournemouth ei toki ollut Tottenhamille mitenkään erityinen vastustaja ja Englannista löytynee Tottenhamiakin fanaattisempia faniryhmiä, mutta uskon silti saaneeni jonkinlaisen käsityksen brittiläisestä katsomokulttuurista. Valioliigan muuttuessa koko ajan enemmän rahan määrittämäksi bisnekseksi, olisi mielenkiintoista käydä joskus myös alempien sarjojen otteluissa haistelemassa kenties perinteisempää brittifutistunnelmaa. 

tottenham_01


Stadionin ympäristössä on pelin jälkeen luonnollisesti ruuhkaa. Ajattelin vierailla vielä stadionin Spurs Shopissa, mutta kaupan ovella tehtävään turvatarkastukseen on toivottoman pitkä jono. Muu perhe odottelee illalliselle pääsyä kaupungilla, joten suuntaan kohti juna-asemaa. Sinne pyrkii moni muukin, mutta jono pysyy järjestyksessä tilapäisten metalliaitojen ansiosta. Asemalle päästetään kerrallaan vain yhteen junaan mahtuva määrä ihmisiä, joten odottelen tihkusateisella kadulla parikymmentä minuuttia ennen laiturille siirtymistä. Juna on tulomatkaan verrattuna huomattavasti väljempi ja pääsen parin pysäkin jälkeen jopa istumaan. Päätän jatkaa samalla kyydillä pääteasemalle eli Liverpool Streetille saakka.

Ympärilläni matkustaa vanhoja Tottenhamin kannattajia, jotka juttelevat leppoisasti toisilleen. Kuuntelen sivusta amerikkalaista miestä, joka ihastui Spursiin kauan sitten ollessaan Lontoossa vaihto-oppilaana. Nyt hän on tuonut poikansa ensi kertaa peliin, ja jälkikasvu vaikuttaa olevan kokemuksesta kovasti innoissaan. Paikalliset muistelevat takavuosien taituria Glenn Hoddlea ja sitä, kuinka innostuivat Liljanvalkoisista jo pikkupoikina. Olen jo vähällä kertoa oman tarinani, mutta päätän lopulta olla puuttumatta soljuvaan keskusteluun.

tottenham_14


En muista tarkkaa hetkeä, jolloin omat sympatiani Tottenhamiin syntyivät. Ne olivat varmasti olemassa jo alle 9-vuotiaana, koska pelasin silloin Keravan Nappulaliigassa. Jokaisella kaupunginosalla oli oma englantilaisen esikuvan mukaan nimetty joukkueensa, ja vaikka pelasinkin Chelseassa, pysyin uskollisesti Tottenhamin kannattajana. Seuran valintaan vaikutti hauskalta kuulostanut nimi sekä peliasu, joka muistutti Suomen maajoukkuetta. Vaikka kiinnostukseni Tottenhamiin on huomattavasti laimeampaa kuin Inter Milanoon, toivon ettei seuraavaa reissua Pohjois-Lontooseen tarvitse odottaa kahta vuosikymmentä.

Lue myös muita Lähtöportin jalkapallo-aiheisia juttuja.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

2 Comments

  1. Tästä olen kyllä kateellinen, upeaa. En oikein osaa edes päättää, että haluanko enemmän Britteihin vai Italiaan päästä jalkapalloa katselemaan. Molemmat kuulostavat aivan äärettömän upeilta kokemuksilta.

    • Mika / Lähtöportti

      24.1.2024 at 9:40

      Nämä ovat aina hienoja kokemuksia. Eri maiden futiskulttuurissa on omat hyvät puolensa, esimerkiksi Englannissa on omat vahvat perinteensä ja peli on yleensä nopeatempoista. Italiassa temperamenttiset katsojat eläytyvät vahvasti ja meno on usein värikkäämpää. Myös Saksa on erinomainen vaihtoehto, eikä Espanjakaan huono ole.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jalkapallo

Jalkapalloa Milanossa, Inter–Fiorentina

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vietin aprillipäivää katsomalla jalkapalloa Milanossa. Serie A:n ottelu lähes loppuunmyydyllä stadionilla on aina elämys, vaikkei suosikkijoukkueen peli sattuisikaan kulkemaan. Vanhan sanonnan mukaan Italiassa elämä on osa jalkapalloa, eikä päinvastoin.

Inter Milano on kuulunut omaan elämääni 80-luvun lopulta lähtien, mutta olen käynyt paikan päällä peleissä vain muutamia kertoja. Ymmärsin viimein koronasulkujen aikana, että mukavia asioita kannattaa toteuttaa aina tilaisuuden tullen, joten pyrin nyt käymään Milanossa kerran kaudessa. Elämä voi yllättää, joten en ota tästä tavoitteesta minkäänlaisia suorituspaineita, mutta ainakin viime ja tänä keväänä olen löytänyt itseni San Siron lehtereiltä.

milano_2023_interfiorentina_03

Tämän kevään pelikseni valikoituu Interin kohtaaminen perinteikkään firenzeläisseuran Fiorentinan kanssa. Suunnitelmissani oli paria viikkoa aiemmin pelattu Derby d’Italia Juventusta vastaan, mutta kun kyseinen viikonloppu ei lopulta sopinutkaan kalenteriin, tartuin houkuttelevimpaan jäljelle jääneeseen mahdollisuuteen. Otteluliput hankitaan etukäteen Interin virallisilta nettisivuilta ja peliin tarvitaan mukaan virallinen henkilöllisyystodistus, joista passi on aina varma valinta. Perille pääsee parhaiten metrolla, sillä violetin linjan pääteasema San Siro Stadio sijaitsee aivan pelipaikan vieressä. Vaunut ovat toki ennen ottelua hyvinkin täysiä.

milano_2023_interfiorentina_07

Metrolinjan tavoin violetista väristä tunnistettava Fiorentina kuuluu Serie A:n ylempään keskikastiin ja pystyy hyvänä päivänä haastamaan minkä vastustajan tahansa. Joukkue on löytänyt mallikkaan kevätvireen ja voittanut ennen Interin kohtaamista seitsemän edellistä otteluaan. Fiorentinan palkintokaapista löytyy kaksi Italian mestaruutta sekä kuusi cupin voittoa, mutta suurimmista kunnian päivistä on jo pitkä aika. Fiorentina on saavuttanut myös Euroopan cupvoittajien cupin voiton keväällä 1961. Lempinimellä Viola tunnettu joukkue on tällä kaudella yhä mukana sekä Italian cupissa että Euroopan kolmoskilpailussa Konferenssiliigassa.

milano_2023_interfiorentina_17

Vaikka Fiorentina onkin ollut edellisten viikkojen aikana erinomainen, voi kotijoukkuetta pitää ennakkosuosikkina. Interin kokoinen seura lähtee aina voittamaan kotiotteluitaan ja vaikka Napoli onkin karannut jo lähes varmaan mestaruuteen, käy kamppailu ensi kauden europelipaikoista kiivaana monen seuran kesken. Molemmat joukkueet siis janoavat tärkeitä sarjapisteitä. Jos taas jonoamisen kohteena on vaikkapa olut tai limonadi, löytyy stadionin ympäriltä runsaasti helpotusta. Myynnissä on luonnollisesti myös syötävää ja Interin fanituotteita.

milano_2023_interfiorentina_06

Saavun katsomoon hyvissä ajoin ennen ottelun alkua suurin piirtein samaan aikaan, kun joukkueet tulevat nurmelle lämmittelemään. Olen valinnut paikkani alakatsomosta Interin kannattajapäädyn Curva Nordin läheisyydestä, joten kotijoukkueen pelaajat valmistautuvat otteluun aivan silmieni edessä. Heikosti esiintynyt hyökkääjä Joaquin Correa saa tilaisuutensa avauskokoonpanossa, kun ykköskärki Lautaro Martínez jää lepovuoroon. Federico Dimarco, Hakan Çalhanoğlu ja Milan Skriniar ovat loukkaantuneina sivussa, mutta koossa on silti nimekäs joukkue.

milano_2023_interfiorentina_05

Omasta seurasta poistuneet pelaajat herättävät aina tunteita tullessaan vastustajan paidassa vastaan. Joitakin vihataan pettureina, kun taas toiset saavat osakseen ikuisen kiitollisuuden. Fiorentinan kapteeni Cristiano Biraghi kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan. Nykyään kolmekymppinen Biraghi liittyi Interin juniorijoukkueeseen 13-vuotiaana ja yritti useaan otteeseen murtautua sinimustien edustusjoukkueeseen. Viimein kolme vuotta sitten hän sai pelata Interissä, mutta kohtalaisen hyvä kausi ei johtanut jatkosopimukseen.

milano_2023_interfiorentina_12

Interin ultrakannattajat laulavat ennen ottelua Cristiano Biraghin nimeä ja nostavat esiin lakanan, jonka mukaan Biraghin koti on aina täällä. Vieraiden kapteeni keskeyttää valmistautumisensa otteluun, tervehtii päätykatsomoa ja nostaa toisen kätensä sydämensä päälle. Tällaiset hetket nostattavat jalkapalloromantikolle kylmiä väreitä.

milano_2023_interfiorentina_13

Olosuhteet pelille ovat loistavat. Lauantai-iltapäivän aurinko lämmittää mukavasti ja Stadio Giuseppe Meazza eli tuttavallisemmin San Siro on käytännössä loppuunmyyty. Italian stadionien yleisömäärät ovat lähteneet koronasulkujen jälkeen ilahduttavasti nousuun. Ennen pandemiaa nähtiin monilla kausilla puolityhjiä katsomoita, mutta kansa tuntuu rajoitusten poistuttua löytäneen tiensä otteluihin. Esimerkiksi Interin katsojakeskiarvo on tällä kaudella noin 72.500, mikä tarkoittaa lähes täyttä tupaa viikosta toiseen. Paikalliskilpailija Milanin lukemat ovat samaa tasoa, ja katsomot ovat täyttyneet myös monessa muussa saapasmaan kaupungissa. 

milano_2023_interfiorentina_02

Fiorentina osoittaa vaarallisuutensa heti pelin alusta lähtien ja Interin maalivahti André Onana joutuu venymään reilun kymmenen minuutin jälkeen jo aivan parhaimpaansa. Fiorentinan aktiivinen pelitapa ja korkealle nouseva puolustuslinja jättävät Interille tilaisuuksia nopeisiin vastaiskuihin, joita pelataan usein Romelu Lukakun tai Denzel Dumfriesin kautta. Hyökkäyspelin palaset eivät kuitenkaan osu kohdalleen. Molemmilla joukkueilla on pari hyvää maalintekopaikkaa, mutta tauolle mennään maaleitta. 

milano_2023_interfiorentina_15

Tunnelma pysyy hienona läpi ottelun, sillä Curva Nordin sinimustat liput liehuvat ja laulu raikuu taukoamatta. Vastakkaisessa päädyssä on melko runsaslukuinen joukko vieraskannattajia, joskin heidän määränsä on pienempi kuin täällä vuotta aiemmin näkemäni Salernitanan fanijoukko.

Giacomo Bonaventura juhlii maalia, vasemmalla Cristiano Biraghi. Kuva Shutterstock / Fabrizio Andrea Bertani

Vauhdikkaat tilanteet jatkuvat toisella puoliajalla. Päivän hahmoihin kuuluva Fiorentinan Gaetano Castrovilli täräyttää kierteisen pallon melkein yläkulmaan. Toisessa päässä Interin Lukakun kenkä on jälleen kerran väärässä asennossa, eikä belgialaiskärki onnistu ohjaamaan palloa parista metristä tyhjään maaliin. Kun Inter ei tunnu osuvan mistään, on Fiorentinan aika iskeä. Brasilialaishyökkääjä Arthur Cabral pääsee puskemaan Biraghin antamasta kulmapotkusta. Onana yltää taas kerran paraatipelastukseen, mutta pallo putoaa suoraan Giacomo Bonaventuralle. Bonaventuralla on helppo työ puskea pallo lähietäisyydeltä verkkoon. Entinen Milanin mies ottaa maalistaan kaiken ilon irti ja juoksee käsi pystyssä miltei kentän toiseen päähän saakka.

Raoul Bellanova yrittää tasoittaa pelin, mutta maalivahti Pietro Terraciano torjuu. Kuva Shutterstock / ph.FAB

Inter hakee tasoitusta, mutta vieraiden maali pysyy koskemattomana. Nicolò Barellan komea laukaus pysähtyy tolppaan. Myös vaihtopelaaja Raoul Bellanova saa tilaisuutensa, muttei onnistu ohjaamaan palloa lähietäisyydeltä verkkoon. Bonaventuran maali jää päivän ainoaksi ja Fiorentina vie voiton. Molemmilla joukkueilla oli useita tilanteita kääntää peli edukseen, mutta kotijoukkueen viimeistely ei ollut riittävän laadukasta. Fiorentinalle täytyy nostaa sinimustaa lippistä ja onnitella hyvästä pelistä.

milano_2023_interfiorentina_04

Tappio tietenkin harmittaa, muttei pilaa omaa viikonloppuani. Reissu Milanoon on ollut jälleen kerran mahtava kokemus ja Interin näkeminen tällä stadionilla tuntuu aina upealta. Maalien ja varsinkin voiton tuoma euforinen tunne jää vain tällä kerralla puuttumaan. Päätän kävellä hämärtyvän kaupungin halki stadionilta keskustaan, vaikka matkaan kuluukin reilu tunti. Keväinen ilta on miellyttävän lämmin ja askel ottelun tuloksesta huolimatta kevyt. Illallisravintolat näyttävät täyttyvän ja elämä Milanossa jatkuu aivan kuten ennenkin.

milano_2023_interfiorentina_14

Kotiin palattua on ollut aikaa miettiä Simone Inzaghin valmentaman Interin käsittämättömän kaksijakoista kevättä. Nyt tätä kirjoittaessani on pelattu pari sarjakierrosta lisää, eikä joukkue onnistunut voittamaan sen paremmin Salernitanaa kuin Monzaakaan. Kotimaan sarja on kääntymässä täydeksi katastrofiksi, mutta samaan aikaan Inter on edennyt ensi kertaa kolmeentoista vuoteen Mestarien liigan välieriin, joissa vastaan asettuu paikallisvastustaja Milan. Italian cupissa Inter pelaa finaalipaikasta Juventusta vastaan ja loppuottelussa jompaa kumpaa odottaa todennäköisesti Fiorentina.

Simone Inzaghin ratkaisut ovat herättäneet paljon keskustelua Italiassa. Kuva Shutterstock / Fabrizio Andrea Bertani.

Kritisoin italialaisseurojen äkkipikaisia valmentajanvaihdoksia, mutta Inzaghin tapauksessa on tuntunut moneen kertaan siltä, ettei häneltä löydy uutta annettavaa joukkueelle. Pelaajien motivointi niin sanottuihin tavallisiin peleihin tuntuu vaikealta, johtamiskyvyt eivät ehkä riitä, pelitapa toistaa samaa kaavaa, eikä valmentajalta löydy ennakko-odotuksista poikkeavia ratkaisuja vastustajan yllättämiseksi. Sarjapelien perusteella Inzaghi olisi saanut jo potkut, mutta cupkilpailujen erikoismies pitää penkistään tiukasti kiinni. Mestarien liigan voittamalla Inzaghista tulisi suuri sankari, jolle annettaisiin kaikki anteeksi. Inter ei ole suosikki, mutta pokaali on silti enää kolmen ottelun päässä.

milano_2023_interfiorentina_08

Jalkapallo on Italiassa hyvin taktinen peli ja valmentajan rooli on suuremmassa valokeilassa kuin monessa muussa maassa. Suuri vastuu pettymyksistä kuuluu silti Interin pelaajille, jotka eivät tunnu saavan palloa edes tyhjään maaliin. Nykyään puhutaan paljon maaliodottamasta eli siitä, kuinka monta maalia joukkueen pitäisi luomistaan tilanteista saada keskimäärin aikaan. Interin maaliodottama on ollut kaikissa tämän vuoden puolella pelatuissa viidessätoista sarjapelissä vastustajaa suurempi, mutta voittoja on vain kuusi. Välillä ero on ollut mitättömän pieni enkä väitä, että joukkue olisi aina ansainnut yhtään enempää, mutta esimerkiksi Fiorentinaa vastaan Inter loi maaliodottamaa yli kolmen osuman verran.

milano_2023_interfiorentina_16

Joukkueen henkistä lukkotilannetta ei lainkaan helpota, että seura saattaa taloustilanteensa vuoksi joutua luopumaan joistakin avainpelaajistaan kesän siirtomarkkinoilla. Näin ollen myös Interin johtoportaalla on todella suuri vastuu joukkueen tilanteesta. On mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako Mestarien liigan välieräpaikka jollakin tavalla heikkoon kevätvireeseen Serie A:ssa. Sijoitusta pitäisi pystyä parantamaan, jotta portit Mestarien liigaan aukeaisivat myös ensi kaudella, ellei sitten tapahdu sellaista ihmettä, että isokorvainen pokaali matkaisi kesäkuussa Interin palkintokaappiin Viale della Liberazionen varrelle. Jalkapallon viehätys piilee pelin arvaamattomuudessa päivästä ja vuodesta toiseen, ja siksi toivonkin palaavani Milanoon taas ensi kaudella.

Blogista löytyy myös viime kauden ottelukokemus Inter–Salernitana.
Lue lisää tämän kevään matkasta jutustani Viikonloppu keväisessä Milanossa.

Jatka lukemista

Jalkapallo

El Gran Derbi – Espanjan kiihkein jalkapallo-ottelu

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Sevillassa viettämieni viikkojen kohokohtiin kuului kuusi jalkapallo-ottelua. Niistä suurin ja kaunein oli kauan haaveilemani El Gran Derbi, Real Betisin ja Sevillan välillä pelattava paikallisottelu. Kyseessä on yksi Euroopan kiihkeimmistä ottelupareista.

Sevilla tunnetaan kuumana kaupunkina, jossa kaikkeen suhtaudutaan äänekkäästi ja suurella intohimolla. Aivan erityinen intohimon aihe on jalkapallo, jonka osalta Andalusian pääkaupunki on jakautunut kahtia. Täällä melkein kaikki tunnustavat joko Real Betis Balompién vihreävalkoisia tai Sevilla Fútbol Clubin punavalkoisia värejä. Seurojen stadioneilla on yhteensä noin satatuhatta paikkaa, jotka on käytännössä kaikki varattu kausikorttilaisille. Se on Helsingin kokoisessa kaupungissa paljon. Eri puolilla Sevillaa toimii nimellä peña tunnettuja kerhotaloja, joissa saman seuran kannattajat voivat tavata toisiaan, katsoa pelejä televisiosta ja nauttia juomia sekä pientä purtavaa.

sevilla_jalkapallo_41


Espanjan suurimmasta jalkapallo-ottelusta puhuttaessa ei voi sivuuttaa Barcelonan ja Real Madridin välistä El Clasicoa. Sevillan paikallisottelussa hävitään El Clasicolle maailmanlaajuisessa huomiossa ja tähtipelaajien määrässä, mutta kun puhutaan intohimosta, kiihkeästä tunnelmasta ja kokonaisen kaupungin pysäyttävästä tapahtumasta, ei vastaavia pelejä löydy kovin montaa koko maailmasta. Real Madrid ja Barcelona ovat suosittuja ympäri Espanjaa ja koko maailmaa, mutta Sevillassa vain kaupungin kahdella omalla joukkueella on merkitystä. Tärkeintä on kukistaa naapuriseura ottelussa, joka tunnetaan nimellä suuri paikallisottelu, El Gran Derbi.

sevilla_jalkapallo_39


Perheellemme järjestyy tilaisuus lähteä kuudeksi viikoksi Espanjaan ja päätämme viettää puolet tuosta ajasta Sevillassa. Tiedän että jaksolle osuu mukavasti jalkapalloa, mutta ottelukalenteri julkaistaan vasta varausten tekemisen jälkeen. Kohdalleni osuu lopulta todellinen jättipotti, sillä yksi kolmelle viikolle osuvista peleistä on Betisin stadionilla pelattava El Gran Derbi.

sevilla_jalkapallo_37


Olen seurannut Sevillan paikallisotteluita monesti televisiosta ja haaveillut pääseväni joskus paikan päälle kokemaan ainutlaatuista tunnelmaa. Sympatiani ovat olleet tässä kaksintaistelussa vihreävalkoisten puolella, vaikken aito bético olekaan. Valinta perustui alun perin väreihin, mutta Betis miellyttää minua muutenkin. Liityn ennen matkaa jopa Betisin jäseneksi, sillä arvelen asiasta olevan jonkinlaista käytännön hyötyä. 35 euron jäsenmaksu kannattaa, sillä saan sen avulla Eurooppa-liigan ottelun kahdesta pääsylipusta niin mojovan alennuksen, että jään ratkaisusta reilusti voitolle. Lisäksi posti tuo kotiin pienen paketillisen Betis-henkistä tavaraa sekä virallisen jäsenkortin.

sevilla_jalkapallo_36


Jalkapallo saapui Andalusiaan brittien mukana, ja Sevilla Foot-ball Club (nykyinen Fútbol Club) perustettiin tammikuussa 1890. Seurassa syntyi myöhemmin riitaa siitä, voitiinko mukaan ottaa työväenluokkaan kuuluvia pelaajia. Kiistan seurauksena osa joukosta perusti Betis Foot-ball Clubin, joka ristittiin kaupungin halki virtaavan joen muinaista roomalaista nimeä mukaillen. Vuonna 1914 Betis yhdistyi opiskelijoiden perustaman Sevilla Balompién kanssa. Sana balón tarkoittaa palloa ja pié jalkaa. Betis Balompié pääsi pian yhdistyttyään Espanjan kuninkaan suojelukseen, jolloin sen nimeen liitettiin sana Real. Vihreävalkoiset värit ovat suoraan Andalusian lipusta, mutta niiden sanotaan liittyvän myös skotlantilaiseen Celticiin.

sevilla_jalkapallo_06


Sevilla on profiloitunut porvariseuraksi, kun taas Betis edustaa perinteisesti työväenluokkaa. Rajat ovat kuitenkin vuosikymmenten kuluessa hämärtyneet ja sosiaaliryhmät sekoittuneet seurojen välillä. On myös täysin mahdollista, että samasta perheestä löytyy molempien seurojen kannattajia.

sevilla_jalkapallo_01


Sevilla on identiteetiltään Betisiä kunnianhimoisempi ja se on saavuttanut enemmän pokaaleja. Ainoa Espanjan mestaruus on 1940-luvulta saakka, mutta seura on voittanut maan tärkeimmän cupkilpailun Copa del Reyn viidesti. Suurinta menestystä on tullut Eurooppa-liigasta, jonka Sevilla on valloittanut peräti kuusi kertaa. Tämä menestys on myös tuoretta, sillä maanosamme toiseksi tärkeimmän kilpailun kannua nosteltiin ensi kerran vuonna 2006 ja viimeksi keväällä 2020. Maineikkain Sevillaa edustanut pelaaja on Diego Maradona, joka vietti Andalusiassa kauden 1992-93. Suomalaiset saattavat muistaa, kuinka Teemu Pukki kävi nuorena poikana Sevillassa, mutta joutui pian hakemaan nostetta uralleen muualta.

sevilla_jalkapallo_09


Betisin ainoa Espanjan mestaruus on sekin kaukaa historiasta, vuodelta 1935. Sen lisäksi palkintokaapista löytyy kolme Copa del Reyn voittoa. Näistä viimeisintä päästiin juhlimaan huhtikuussa 2022, mistä kovia kokeneen seuran fanit ottivatkin kaiken ilon irti. Betisin nykyinen kapteeni Joaquín taitaa olla koko seuran historian rakastetuin hahmo. Nyt jo 41-vuotias konkari murtautui aikoinaan edustusjoukkueeseen Betisin juniorijoukkueiden kautta. Uralle mahtuu myös yhdeksän vuoden harharetki muualle Espanjaan ja Italiaan, mutta Joaquín on silti ehtinyt edustaa Betisiä yli 500 kertaa. Tyylikkään Joaquínin suosio perustuu peliesitysten lisäksi kuuluisaan huumorintajuun ja loistavaa viihdyttäjää arvostetaankin koko Espanjassa.

sevilla_jalkapallo_38


Betisin henki kietoutuu yhteisöllisyyden ympärille ja ajatukseen siitä, ettei seuraa hylätä heikoimmillakaan hetkillä. Vihreävalkoiset ovat historiansa kuluessa jumiutuneet pitkäksi aikaa jopa kolmannelle sarjatasolle, joten béticot ovat tottuneet kärsimään. Seuran omaperäinen motto Viva el Betis manque pierda kääntyy vapaasti suomentaen muotoon Eläköön Betis, vaikka se häviää. Kyse ei ole suoranaisesta pessimismistä, vaan ajatuksena on korostaa uskollisuuden merkitystä vaikeinakin päivinä. Sevillan tunnuslause Dicen que nunca se rinde tarkoittaa suurin piirtein Sanovat, ettei se luovuta koskaan. Sinnikkyyteen vannotaan siis myös kaupungin punavalkoisella puolella.

sevilla_jalkapallo_05


Betis on arvioitu keskinkertaisesta menestyksestään huolimatta Espanjan neljänneksi suosituimmaksi seuraksi. Sillä on paljon kannattajia myös Sevillan ulkopuolella, koska Betis-henkisiä duunareita on muuttanut vuosikymmenten varrella esimerkiksi Barcelonaan ja Bilbaoon. Diktaattori Francon ajatuksena oli horjuttaa katalaanien ja baskien yhtenäisyyttä rakentamalla kapinallisille alueille tehtaita, joihin tarvittiin työvoimaa myös muualta Espanjasta. Köyhästä Andalusiasta lähtikin paljon ihmisiä etsimään onneaan teollisuuskaupungeista. Vaikka koti Sevillassa jäi taakse, pysyi sydän vihreänä ja sielu valkoisena. Sanotaan myös, että intohimo Betisiin siirtyy asuinpaikasta riippumatta isältä pojalle ja isovanhemmilta lapsenlapsille.

sevilla_jalkapallo_02


Ehdin nähdä molempien seurojen stadioneilla kaksi peliä jo ennen suurta derbyä. Ottelulippujen hankkiminen onnistuu yllättävänkin vaivattomasti Betisin ja Sevillan virallisten nettisivujen kautta. Molempien lippukaupoista voi valita haluamansa istuinpaikan ja maksaminen onnistuu sujuvasti luottokortilla. Halvin ostamistani lipuista maksaa 30 euroa, mutta hyvästä paikasta El Gran Derbiin joutuu pulittamaan 155 euroa. Tuohon peliin ei ole muutenkaan tarjolla erityisen halpoja lippuja.

sevilla_jalkapallo_35


Liput tulevat myyntiin vaihtelevasti, toisinaan reilua kuukautta ja joskus vain paria viikkoa ennen ottelua. En löytänyt mistään ennakkotietoa eri otteluiden lipunmyynnin alkamisesta, joten kävin seurojen verkkosivuilla varmuuden vuoksi päivittäin, kunnes olin saanut kaikki liput hankittua. Olin iloisesti yllättynyt, kun lippu jopa El Gran Derbiin järjestyi vaivattomasti Betisin sivujen kautta. Katsomot on varattu lähes kokonaan kausikorttien haltijoille, jotka voivat vapauttaa paikkojaan yleiseen myyntiin. Niinpä tarjolla on usein irtopaikkoja eri puolilla stadionia ja uusia paikkoja saattaa ilmestyä myyntiin myöhemminkin.

sevilla_jalkapallo_32


Betisin Estadio Benito Villamarín sijaitsee Heliópolisin alueella keskustan eteläpuolella. Joukkueen kannattajat ovat katkeria siitä, ettei kaupungin metroa ole rakennettu tähän suuntaan lainkaan. Perille pääsisi kyllä bussilla, mutta kävelen matkat mielelläni. Keskeiseltä jokirannan maamerkiltä Torre del Orolta on stadionille suoraa Avenida de la Palmeraa pitkin kolmisen kilometriä. Leveän kadun varrella on muurien takana piilottelevia mahtipontisia rakennuksia, joiden pihoilla kasvaa korkeita palmuja.

sevilla_jalkapallo_10


Estadio Benito Villamarinin lehtereille mahtuu noin 60.000 katsojaa. Vuonna 1929 rakennettu stadion edustaa vanhanaikaista betoniarkkitehtuuria ja ikä on remonteista huolimatta selvästi näkyvissä. Stadionin kulmalla toimii luonnollisesti fanituotekauppa, josta löydän itselleni pelipaidan ja kaulaliinan. Stadionin sisältä löytyvistä kioskeista saa voileipiä sekä alkoholitonta olutta. Espanjalaisiin tapoihin kuuluu syödä pelin aikana auringonkukansiemeniä, joiden kuoria kertyy penkkirivien alle aina valtavia määriä.

sevilla_jalkapallo_13


Kauden erinomaisesti aloittanut Betis saa ensimmäisessä näkemässäni pelissä vastaansa huippujoukkue Atlético Madridin. Odotan ennen ottelua hoilattavaa Betisin hymniä lähes yhtä paljon kuin itse peliä, sillä kymmenientuhansien ihmisten yhteislaulu ja valtava vihreiden kaulahuivien meri on televisiostakin nähtynä jotain todella kaunista. Kokemus on tietenkin paikan päällä koettuna vielä aivan omaa luokkaansa. Joukkueiden kannattajat ovat hyvissä väleissä keskenään ja yleisön joukossa näkyy sopuisasti muutamia vieraidenkin faneja. Ystävyyttä on vahvistanut Atléticon kannattajien viha Sevillaa kohtaan ja kansa riemastuukin, kun vieraiden fanikatsomosta kuluu Betisin paikallisvastustajaa pilkkaavia huutoja.

sevilla_jalkapallo_12


Itse pelissä Betis hallitsee palloa, mutta madridilaisten vastahyökkäykset tuntuvat vaarallisilta. Maalit syntyvät toisella puoliajalla. Atléticon ranskalaisvirtuoosi Antoine Griezmann yllättää Betisin maalivahdin helponnäköisesti suoraan kulmapotkusta ja sama mies tekee myös vieraiden toisen maalin. Nabil Fekirin komea vapaapotkuosuma käynnistää Betisin loppukirin, joka huipentuu laitapuolustaja Álex Morenon puskuun. Pallo kolahtaa viime hetkillä ylärimaan ja sarjapisteet lähtevät Madridiin. Kansa poistuu stadionilta rauhallisesti. Tappio on pettymys, mutta Atléticolle ei kanneta kaunaa.

sevilla_jalkapallo_08


Sevillan Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán löytyy Nerviónin kaupunginosasta hieman keskustan itäpuolelta. Alun perin vuonna 1958 avattu stadion on remontoitu moderniin kuntoon ja siellä on reilut 40.000 istumapaikkaa. Aivan stadionin kyljessä toimii kiiltävä ostoskeskus ja perille pääsee halutessaan metrolla. Kuljen itse myös tälle stadionille kävellen. Saan ensimmäisellä kerralla seurata FC Københavnin kannattajakulkuetta, sillä edessä on Mestarien liigan ottelu espanjalaisten ja tanskalaisten välillä.

sevilla_jalkapallo_03


Ennen ottelua laulettava Sevillan hymni on lähes yhtä hieno kuin Betisilläkin. Punaiset kaulaliinat nousevat ilmaan ja vieressäni seisova harmaantunut herrasmies laulaa niin komealla äänellä ja suurella tunteella, että tuntuu melkein siltä kuin olisin päässyt toista kertaa elämässäni Placido Domingon konserttiin. Sevilla on aloittanut kauden surkeasti, eikä pelistä tule tälläkään kerralla helppoa. Pallonhallinta pysyy läpi kamppailun Sevillalla, mutta tanskalaiset kohauttavat pari kertaa osumalla maalipuihin. Tunnin tuskailun jälkeen marokkolainen vaihtopelaaja Youssef En-Nesyri saa pallon hieman onnekkaasti maaliin ja tilanne alkaa helpottaa. Lopulta Iscon komea laukaus ratkaisee pelin ja Gonzalo Montiel viimeistelee loppuhetkillä loppulukemat 3–0 kotijoukkueelle. Sevillan kannattajat saavat vaihteeksi aihetta riemuun ja punaiset kaulaliinat viuhtovat kohti taivasta.

sevilla_jalkapallo_33


Sevilla saa seuraavassa näkemässäni pelissä vastaansa madridilaisen Rayo Vallecanon. Joukkueen pelilliset ongelmat jatkuvat, sillä maalintekotilanteita ei pallonhallinnasta huolimatta synny. Kotiyleisö alkaa jo syystäkin hermostua hidasteluun, vastuun siirtelyyn ja huolimattomiin virheisiin. Lopulta altavastaajana peliin lähtenyt Rayo Vallecano tekee ottelun ainoan maalin nopeasta vastahyökkäyksestä. Sevillan parasta antia tarjoaa päätykatsomon faniryhmä, joka jaksaa muusta yleisöstä poiketen kannustaa kiitettävästi ottelun alusta loppuun.

sevilla_jalkapallo_11


Betisin toinen kotiottelu on harvinaisen mielenkiintoinen, sillä Eurooppa-liigan pelissä vieraaksi saapuu HJK Helsingistä. Ottelussa ei ole suurta panosta, sillä Betisin lohkovoitto ja Klubin viimeinen sija ovat varmistuneet jo aiemmin. Odotan Klubilta silti paljon, sillä kyseessä on suomalaisjoukkueen kauden viimeinen peli, kun taas Betisin ajatukset lienevät jo muutaman päivän kuluttua odottavassa derbyssä. HJK on kaikesta huolimatta todella vaisu ja Betisin paremmuus tulee nopeasti selväksi. Pelipaikkansa puolesta taisteleva Aitor Ruibal huudattaa kotiyleisöä kahdella komealla maalilla ja ottelu tuntuu ratkeavan jo ennen taukoa. HJK sinnittelee pitkään siedettävissä lukemissa, kunnes Fekir viimeistelee viime hetkellä Betisin voittolukemat 3–0.

sevilla_jalkapallo_42


El Gran Derbi pelataan sarjakauden aikana kahdesti, eli kerran molempien kotistadioneilla. Lisäksi joukkueet ovat toisinaan kohdanneet Copa del Reyn otteluissa. Historiantilastoista löytyy tällä hetkellä 138 virallista kohtaamista, joista Sevilla on voittanut 65 ja Betis 40. Vuonna 1915 pelattu ensimmäinen paikallisottelu johti mellakkaan, eikä välikohtauksilta ole säästytty sen jälkeenkään. Esimerkiksi 2000-luvun alussa elettiin hulluja vuosia, kun seurojen suurisuiset puheenjohtajat Manuel Ruiz de Lopera ja José María del Nido lietsoivat vihaa keskenään ja taisivat jopa päätyä nyrkkitappeluun.

sevilla_jalkapallo_07


Vuonna 2007 derbyssä tapahtui ikävä välikohtaus, kun Betisiä aiemmin luotsannut Sevillan valmentaja Juande Ramos sai katsomosta heitetyn pullon päähänsä ja joutui sairaalaan. Derbyt uhkasivat noihin aikoihin käydä muutenkin väkivaltaisiksi. Ilmapiiri muuttui vielä saman vuoden syksynä dramaattisesti, kun nuori Sevillan pelaaja Antonio Puerta menehtyi kesken ottelun saamaansa sairauskohtaukseen. Puertan kuolema kosketti myös Betisin kannattajia, monet riidoista sovittiin ja seurojen suhde muuttui entistä veljellisemmäksi. Jopa Lopera ja Nido päättivät vihanpitonsa halaamalla toisiaan. Betisin joukkue sai suru-uutisia muutamaa vuotta myöhemmin, kun Miki Roqué menehtyi syöpään. Sekä Puerta että Roqué saavat edelleen jokaisessa oman joukkueensa kotiottelussa aplodit pelinumeroidensa mukaisella peliminuutilla, kun miesten kuvat ilmestyvät tulostaululle.

sevilla_jalkapallo_31


Derbysunnuntai valkenee aurinkoisena. Majailemme Trianan kaupunginosassa, joka on perinteisesti Betisin kannattajien aluetta. Betisin raitapaitoja näkyykin lounasaikaan runsaasti kaduilla ja terasseilla, mutta Sevillan värit loistavat poissaolollaan. Huomaan myös useamman vihreävalkoisiin asusteisiin puetun koiran, mutta tuntuu oudolta, ettei Sevillan kannattajia näyttäydy julkisesti kuin muutamia koko päivänä. Pukeudun itsekin Betisin paitaan, sillä haluan elää El Gran Derbissa täysillä mukana.

sevilla_jalkapallo_14


Saavun Estadio Benito Villamarinin kulmille kaksi ja puoli tuntia ennen ottelun alkamista. En ole mitenkään etuajassa, sillä paikalla on jo tuhansia muitakin ihmisiä. Aistin sähköisen odottavaa tunnelmaa, kävelen hieman ympäriinsä pimenevässä illassa ja odottelen pelaajien bussien saapumista. Sevillan punainen bussi kurvaa stadionin edustalle poliisisaattueessa ja saa osakseen pilkkahuutoja. Betis tulee paikalle hieman myöhemmin vihreävalkoisten lippujen liehuessa ja valtavan väkijoukon osoittaessa villisti suosiota.

sevilla_jalkapallo_21


Ihmispaljous alkaa tiivistyä bussien saavuttua ja kansan alkaessa pyrkiä eri puolille katsomoa. Poliisit valvovat järjestystä koirineen ja hevosineen, taivaalla pörrää helikopteri, ilotulitteet paukkuvat ja ilma on sakeana vihreästä savusta. Tuntuu kuin Estadio Benito Villamarínin yllä väreilisi sähköä. Pian kattila on valmis kiehumaan.

sevilla_jalkapallo_23


Ilmapiiri on täysin erilainen kuin aiemmin näkemissäni peleissä, sillä nyt on selvästi kyse aivan poikkeuksellisesta tapahtumasta. Saavun katsomoon tuntia ennen pelin alkua. Kansaa valuu paikalle vähitellen ja lopulta lehterit täyttyvät ääriään myöten.

sevilla_jalkapallo_25


Tunnelma nousee, kun himmennetyllä stadionilla soi live-esityksenä Stereo Love ja tuhansien kännyköiden valot heiluivat musiikin tahdissa. Pelaajien saapuminen kentälle aiheuttaa kylmiä väreitä. Kymmenettuhannet kaulahuivit nousevat jälleen kerran päiden yläpuolelle ja koko katsomo kajauttaa täyttä kurkkua Betisin hymnin, jonka sanat ovat varmuuden vuoksi nähtävillä myös tulostaululla.

Katso YouTubesta videot musiikkispektaakkelista ja Betisin hymnistä.

sevilla_jalkapallo_40


Eteläpäätyyn nousee jättimäinen lakana eli tifo. Sen teema Escape Room Benito Villamarín nostaa esiin viime tammikuussa pelatun cup-ottelun. Silloin peli jouduttiin keskeyttämään, kun Betisin maalia juhlineesta katsomonosasta lentänyt muovikeppi osui Sevillan Joan Jordániin. Suurin syyllinen on tietysti kepin heittäjä, mutta Betisin kannattajien mielestä Sevillan pelaaja liioitteli loukkaantumistaan, jotta peli keskeytettäisiin, Sevilla pääsisi pois vastustajan stadionilta ja joukkue hyötyisi tapauksesta mahdollisimman paljon. Lopulta tuo ottelu pelattiin seuraavana päivänä päätökseen ilman yleisöä. Onneksi tänä iltana selvitään ilman välikohtauksia ja peli saadaan kerralla pakettiin.

sevilla_jalkapallo_26


Espanjalaisen paikallisottelun tunnelmassa on yksi merkittävä ero itselleni läheisempään italialaiseen jalkapallokulttuuriin. Saapasmaan derbyissä molempien joukkueiden kannattajat saavat käyttöönsä runsaasti tilaa ja päätykatsomoissa nähdään keskenään kilpailevia koreografioita. Täällä vierasjoukkueen faneja päästetään paikalle vain viitisensataa, kuten mihin tahansa sarjapeliin. Näin ollen kotijoukkue saa käytännössä koko katsomon tuen ja äänekkäätkin vieraat jäävät auttamatta vähemmistöön.

sevilla_jalkapallo_20


Sevilla on ollut useimmissa viime vuosien derbyissä niskan päällä, mutta nyt Betis lähtee peliin poikkeuksellisen suurena ennakkosuosikkina. Vihreävalkoiset taistelevat Espanjan La Ligan kärkisijoista, kun taas Sevillan alkukausi on ollut valtava pettymys. Molemmat saavat ensimmäisellä puoliajalla omat tilaisuutensa, mutta maalinteko ei onnistu. Ottelun tärkeys näkyy kentällä hermostuneina otteina. Peli pysyy yllättävänkin siistinä, kunnes Sevillan Gonzalo Montiel pysäyttää Betisin hyökkäyksen erittäin rajulla liukutaklauksella. Tuomari nostaa keltaisen kortin, mutta lähtee pian tutkimaan videota tapahtuneesta. Tuomio vaihtuu punaiseen korttiin ja yleisö saa Montielin matkan pukukoppiin tuntumaan taatusti pitkältä.

sevilla_jalkapallo_29


Sevilla joutuu tekemään muutoksia ryhmitykseensä, jolloin veteraani Jesús Navas otetaan vaihtopenkiltä kentälle. Hetkeä myöhemmin Betis nostaa pallon Sevillan maalin edustalle. Nemanja Gudelj yrittää purkaa tilannetta, mutta hänen potkaisemansa pallo kimpoaa Navasin kautta omaan maaliin. Yleisön riemu tuntuu rajattomalta, sillä kaikki näyttää Betisin kannalta loistavalta. Joukkue johtaa ja Sevilla joutuisi pelaamaan koko toisen puoliajan vajaalla. Tilanne muuttuu kuitenkin nopeasti. Betisin tähtipelaaja Nabil Fekir osuu palloa suojatessaan Sevillan Papu Gómezia kyynärpäällä kasvoihin. Tuomari nostaa jälleen keltaisen kortin, joka vaihtuu videotarkastuksen jälkeen punaiseksi. Tuomio menee varmaankin oikein, vaikka tilanne on Montielin ulosajoa huomattavasti kiistanalaisempi. Borja Iglesiasilla on vielä avopaikka viedä Betis tauolle kahden maalin johdossa, mutta maalivahti Bonon jalkatorjunta pelastaa Sevillan.

sevilla_jalkapallo_22


El Gran Derbissa viehättää tapahtuman autenttisuus. Minä itse olen tietysti täällä turistina, mutta katsomossa ei näy juurikaan muita ulkomaalaisia. Olen käynyt pari kertaa esimerkiksi Barcelonan Camp Noulla, jossa näkyvä osa katsojista on matkailijoita. Täällä paikalla on vain paikallisia miehiä, naisia ja lapsia, joille oma seura on kaikki kaikessa. Kiinnitän huomiota siihen, että tähän myöhäisillan kiihkeistä kiihkeimpään kamppailuun on saapunut myös kokonaisia perheitä. Vanhimmat ovat nauttineet eläkepäivistään jo kauan, eivätkä nuorimmat taida olla vielä kymmenvuotiaitakaan. Koko yleisö kannustaa Betisiä täydellä sydämellään ja elää joka solullaan mukana kentän tapahtumissa.

sevilla_jalkapallo_19


Toisen puoliajan alussa Álex Morenolla on hyvä paikka tuplata Betisin johto, mutta Bono torjuu jälleen. Tämän jälkeen Betisin tilanne alkaa synkistyä. Yleisön suosikki, lempinimellä El Panda tunnettu hyökkääjä Borja Iglesias tulee pallontavoittelutilanteeseen turhan innokkaasti ja nappulat osuvat vastustajan sääreen. Tuomari nostaa keltaisen kortin, mutta Sevillan pelaajan tehdessä kentän pinnassa hetkellistä kuolemaa, mennään vielä kolmannenkin kerran katsomaan videoita. Iglesias ajetaan ulos ja lopulta Betis onkin se joukkue, joka joutuu pelaamaan lähes koko toisen puoliajan alivoimaisena.

sevilla_jalkapallo_28


Pelin henki muuttuu täysin. Betis kuluttaa kokeneen maalivahtinsa Claudio Bravon johdolla aikaa kaikin mahdollisin keinoin ja yleisö vaatii Sevillan pelaajille ulosajoa jokaisesta pienestäkin rikkeestä. Tunteet kuumenevat niin kireiksi, kuin tällaisessa ottelussa voi kuvitellakin. Betisin puolustustaistelu tuntuu kestävän, kunnes puolustaja Gudeljin huikea kaukolaukaus tuo Sevillan tasoihin kymmenisen minuuttia ennen loppua. Gudelj nousee ottelun suureksi hahmoksi, jolle pelkkä tasoitusmaali ei riitä. Seuraava kaukolaukaus kolahtaa ylärimaan ja serbi nousee vielä viimeisellä lisäaikaminuutillakin Betisin rangaistusalueelle hakemaan ratkaisua. Laukaus on tälläkin kerralla hyvä, mutta 39-vuotias Bravo venyy uskomattomalta näyttävään torjuntaan. Peli päättyy tasan 1–1, mutta tulosta ei voi pitää sopuisana.

Katso ottelun kohokohdat La Ligan YouTube-kanavalta.

sevilla_jalkapallo_27


Tasapeli nostaa varmasti enemmän Sevillan itseluottamusta, vaikka toisaalta punavalkoiset ovat pettyneitä hukattuaan loppuhetkien maalitilanteet. Betisin leirissä ollaan myös harmissaan, koska derbyvoitot ovat viime vuosina olleet harvinaisia, ja nyt sellaiseen oli ennen ulosajoja loistava tilaisuus. En kiirehdi ulos katsomosta. Betisin kannattajat huutelevat herjoja Sevillan fanikatsomon suuntaan ja toivovat punavalkoisten pysyvän putoamisviivan alapuolella sarjan päättymiseen saakka. Itse haluaisin molempien pysyvän samalla sarjatasolla jo El Gran Derbin säilymisenkin vuoksi. En voisi kuvitella Sevillaa ilman Betisiä tai Betisiä ilman Sevillaa.

sevilla_jalkapallo_16


Käyn derbyn jälkeen katsomassa vielä yhden pelin ennen MM-kisoista johtuvan sarjatauon alkamista. Putoamisviivan tuntumaan juuttunut Sevilla saa vieraakseen hyvävireisen baskijoukkueen Real Sociedadin. Katsomossa on mainio tunnelma, vaikka Sevilla hakee edelleen kauden ensimmäistä kotivoittoaan La Ligan otteluissa. Toiveikkuus saa kolauksen jo reilun vartin jälkeen, kun norjalaiskärki Alexander Sørloth vie vieraat johtoon. Pian tämän jälkeen korttien viuhuminen jatkuu siitä, mihin derbyssä jäätiin. Espanjassa tulkitaan sääntökirjaa sääliä tuntematta, ja kun nappulat raapaisevat yhtään nilkan yläpuolelta, näkyy ilmassa muutakin punaista kuin Sevillan kaulahuiveja.

sevilla_jalkapallo_18


Sekä Ivan Rakitić että Tanguy Nianzou ovat jo noin puolen tunnin jälkeen suihkussa, joten Sevilla joutuu pelaamaan pitkään yhdeksällä miehellä. Kannattajat raivoavat tuomarille, mutta Real Sociedad pallottelee Sevillan vajaamiehisen puolustuksen läpi ja siirtyy kahden maalin johtoon. Sevilla ei kuitenkaan luovuta – dicen que nunca se rinde – ja hyökkääjä Rafa Mir puskee kuin tyhjästä kavennuksen juuri ennen taukoa. Yleisö räjähtää huutoon, joka jatkuu kiitettävällä volyymilla koko toisen puoliajan. Sevilla taistelee toivottomalta tuntuvasta alivoimastaan huolimatta loppuun saakka ja saa koko yleisön puolelleen tavalla, jollaista en muissa Sevillan peleissä ollut kokenut. Maalia ei kuitenkaan synny, vaan Real Sociedad vie voiton 2–1.

sevilla_jalkapallo_15


Tapaan pelin jälkeen perheeni viereisessä ostoskeskuksessa ja kun teemme lähtöä kohti majapaikkaa, huomaamme joukkueiden bussit stadionin edustalla. Aitojen taakse on kerääntynyt jonkin verran kansaa, joten liitymme joukkoon. Paikalla on paljon marokkolaistaustaisia ihmisiä, jotka odottavat erityisesti Sevillan maalivahtia Bonoa.

sevilla_jalkapallo_04


Odotus palkitaan, sillä Bono tulee tappiosta huolimatta tervehtimään innokasta fanijoukkoa. Todella sympaattiselta vaikuttavalla veräjänvartijalla on aikaa tulla hymyilemään yhteiskuvaan myös minun kanssani. Toivotan Bonolle onnea MM-kisoihin, ja tätä kirjoittaessani onni onkin ollut myötä. Marokko on jo yltänyt historiansa parhaaseen saavutukseen päästyään puolivälieriin, ja pelit jatkuvat edelleen. Bonosta tuli marokkolaisten kansallissankari viimeistään neljännesvälierässä, jonka rangaistuspotkukilpailussa hän ei päästänyt yhtään espanjalaisten laukausta taakseen. Miehen taso oli toki tiedossa, sillä hänet palkittiin viime kaudella Espanjan La Ligan parhaana maalivahtina.

sevilla_jalkapallo_17


Myös kapteeni ja elävä seuralegenda, pitkälti yli 600 ottelua Sevillan paidassa pelannut Jesús Navas käy tervehtimässä paikalla olevia ihmisiä. Romanitaustainen Navas saapui seuran juniorijoukkueeseen 15-vuotiaana ja on tehnyt upean uran huolimatta paniikkikohtauksista, koti-ikävästä sekä masennuksesta, joista hän on avoimesti kertonut. Yhteiskuva jää ottamatta, mutta ehkä se olisikin ollut Betis-sympatioideni vuoksi liikaa. On joka tapauksessa aina mielenkiintoista nähdä urheilijoita kentän ulkopuolella, koska lyhyenkin tapaamisen perusteella muodostuu jonkinlainen kuva siitä, millaisista ihmisistä on kysymys.

sevilla_jalkapallo_30


Kaikki Sevillassa näkemäni pelit olivat hienoja elämyksiä. Paikan päällä nähdyissä jalkapallo-otteluissa on kyse paitsi urheilusta, myös ennen kaikkea yhteisöllisyydestä, tunnelmasta sekä suurista tunteista. Niitä eteläeurooppalainen jalkapallo tarjoaa yllin kyllin. Oma seura, oli se sitten Betis tai Sevilla, on tässä kaupungissa elämäntapa ja tärkeä osa ihmisen identiteettiä. Varsinkin El Gran Derbi jää mieleen unohtumattomana spektaakkelina ja yhtenä parhaista jalkapallokokemuksistani, vaikka kolme ulosajoa vaikuttivatkin itse peliin harmillisen paljon.

sevilla_jalkapallo_34


Aitoa béticoa minusta ei kaikesta huolimatta tullut. Suosikkiseuranani Espanjassa pysyy aina Osasuna, eikä senkään merkitys ole kovin tärkeä Milanon Interiin tai Suomen ja Italian maajoukkueisiin verrattuna. Betisin ja myös Sevillan pelejä on silti näiden kokemusten jälkeen entistä mielenkiintoisempaa katsoa televisiosta. ¡Viva el Betis, manque pierda!

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja