Seuraa somessa

Italia

10 matkasuunnitelmaa Italiaan

Julkaistu

-

Blogiani aiemmin lukeneet tietävät jo varmasti innostukseni Italiaan sekä ainaisen kaipuuni tuohon kiehtovaan maahan. Kokosin nyt listan niistä Italian-matkoista, joista haaveilen tällä hetkellä eniten. Toivottavasti tästä löytyy matkaideoita muillekin.

Listani jakautuu tavallaan kahteen osaan, sillä kuusi ensimmäistä matkaa suuntautuisivat itselleni uusiin kohteisiin. Näiden matkojen jälkeen olisin saavuttanut haaveeni yöpyä kaikilla Italian kahdellakymmenellä hallintoalueella. Samalla olisin myös viipynyt vähintään viikon viidellätoista näistä alueista. Listan loput valinnat edustavat puolestaan seutuja, joihin palaisin kaikista mieluiten takaisin. Näilläkin matkoilla tulisi toki vastaan paljon sellaisia kyliä ja kaupunkeja, joita en ole vielä nähnyt.


Kuva Gran Sasson kansallispuistosta: Heli / Näkymiä vihreältä kukkulalta-blogi

1. ABRUZZO JA MOLISE

Listan ykkösenä on itseoikeutetusti matka, jonka piti toteutua jo viime kesänä. Varaukset siirrettiin pandemian vuoksi tälle vuodelle ja jälleen uusien muutosten jälkeen kesäkuulle 2022. Varauksista tärkein on Abruzzossa sijaitseva vuokratalo, jolta käsin on tarkoitus vierailla useissa kylissä ja kaupungeissa. Ohjelmassa on myös luontokohteita, kuten Gran Sasson kansallispuisto. Abruzzosta on tarkoitus jatkaa pariksi päiväksi Molisen rannikolle Termolin kaupunkiin. Matkan alkuun ja loppuun sisältyy yöpymisiä myös Rooman seudulla Ostiassa ja Castel Gandolfossa, joten kasassa alkaa olla pienimuotoinen Italian kiertomatka – ei tosin niihin kaikkein tunnetuimpiin kohteisiin.

Yksi suurimmista innoittajistani Abruzzon-matkalle on ollut Kukkulalta-blogin postaus Gran Sasson kansallispuiston maisemista.


Kuva Tre Cime di Lavaredon huipuista: Heidi / Maailman äärellä -blogi

2. DOLOMIITIT JA GARDAJÄRVI

Pohjois-Italiassa on paljon upeita vuoria, mutta Dolomiitit ovat jääneet minulta vielä kokematta. Alueella olisi hauska viettää patikoinnintäyteinen viikko ja nähdä sekä enemmän että vähemmän tunnettuja paikkoja. Seudun must-kohteisiin taitavat kuulua ainakin Tre Cime di Lavaredon huiput, Secedan rinteet, Funesin laakso sekä Braies-järvi. Samaan reissuun olisi helppo yhdistää vaikkapa Itävalta ja Etelä-Saksa, mutta toki myös muuta Italiaa. Olen käynyt Gardajärvellä kauan sitten ja sinnekin palaaminen on alkanut houkutella. Gardan rannoilta voisi nousta pitkästä aikaa ainakin Monte Baldolle ja toisaalta tutustua myös lähistön muihin järviin, kuten Lago di Ledroon.

Dolomiiteista löytyy houkuttelevia juttuja useammastakin blogista, kuten Maailman äärellä ja Vaihda vapaalle.


Kuva Scillasta: Inka / Archie gone Lebanon -blogi

3. CALABRIA, BASILICATA JA PUGLIA

Yksi suurimmista Italiaan liittyvistä matkahaaveistani on kiireetön loma maan eteläisimmässä osassa. Puglian alue vei sydämeni heti ensimmäisellä kerralla ja toisella vierailulla haluaisin tutustua vaikkapa Leccen barokkikaupunkiin. Ehdimme tuolla edellisellä reissulla myös Basilicatan puolelle Materaan, jossa haluaisin tällä kertaa viipyä pari yötäkin. Matkan pääkohde olisi kuitenkin itselleni toistaiseksi tuntematon Calabria. Olen jutellut parin calabrialaisen kanssa ja saanut käsityksen syrjäisestä mutta kauniista alueesta, jossa on hiljaisia rantoja sekä kuvauksellisia pikkukaupunkeja. Ainakin Scilla ja Tropea ovat paikkoja, joiden nimet olen kirjoittanut valmiiksi muistiin.


Kuva Cinque Terren Vernazzasta: Outi / Nattura-blogi

4. CINQUE TERRE JA MUU LIGURIA

Italian suosituista klassikkokohteista Cinque Terre on edelleen sellainen, jossa en ole vielä päässyt käymään. Viiden pittoreskin merenrantakylän välillä olisi mukava patikoida ja pysähtyä välillä aistimaan tunnelmia värikkäiden talojen varjoon. Cinque Terre oli ainakin ennen pandemiaa erittäin vilkas turistikohde, joten matka kannattanee ajoittaa johonkin hiljaiseen vuodenaikaan. Viettäisin Ligurian alueella mielelläni myös muutaman päivän Genovassa sekä vierailisin muutamissa muissakin rannikon kaupungeissa. Ainakin La Spezian ja kuvauksellisen Portofinon haluaisin nähdä edes kerran, mutta seudulla on varmasti myös monia vähemmän tunnettuja viehättäviä kohteita.

Cinque Terrestä löytyy hyviä juttuja monestakin matkablogista. Paikan päällä ovat käyneet esimerkiksi Kaukokaipuu, Tasty Travelissimo, Nattura ja Kohteena maailma.


Kuva Urbinosta: Annika / Travellover-blogi

5. MARCHE

Keski-Italian Marchesta on sanottu, että siellä voi kokea koko Italian yhdellä alueella. Seudulla on paljon vuoristoa, pitkä rantaviiva, hiljaisia pikkukyliä ja vain vähän ulkomaisia matkailijoita. Marchen maaseutu kuulostaakin juuri täydelliseltä paikalta vuokrata talo pariksi viikoksi ja tehdä sieltä käsin retkiä ympäristöön. Marchen eteläosassa houkuttelevat varsinkin Maceratan, Urbisaglian ja Ascoli Picenon kaupungit sekä vuoristoinen Monti Sibillinin kansallispuisto. Vierailisin mielelläni myös eräällä viinitilalla, jonka tuotteita olen tilannut jo vuosien ajan. Pohjois-Marchen tunnetuimpia kaupunkeja ovat Urbino ja Pesaro, joiden lisäksi voisi käydä naapurissa sijaitsevassa San Marinossa.

Lue houkutteleva juttu Urbinon kaupungista Travellover-blogista.


Kuva Aostanlaaksosta: Kristine / Matkaunelmia-blogi

6. TORINO JA AOSTANLAAKSO

Minulla on vielä näkemättä muutamia Italian suuria kaupunkeja, kuten Piemonten pääkaupunki Torino. En ole miettinyt kovin tarkkaan mitä Torinossa tekisin, mutta ainakin Mole Antonelliana -torni lienee pakollinen vierailukohde. Tornissa voi nauttia sekä maisemista että elokuvamuseon tarjonnasta. Lisäksi haluaisin vierailla lento-onnettomuudessa menehtyneen Torinon jalkapallojoukkueen muistomerkillä Supergan kukkulalla. Torinosta voisi jatkaa reilun tunnin ajomatkan päähän pohjoiseen, jossa Aostanlaakso muodostaa oman autonomisen alueensa. Siellä pääsisi nauttimaan jylhistä vuoristomaisemista, patikkapoluista sekä ranskalaisvaikutteisesta tunnelmasta. Alueen tunnetuimpiin kohteisiin kuuluvat Aostan kaupunki sekä Cervinian laskettelukeskus.

Aostanlaaksosta löytyy kokemuksia Matkaunelmia-blogista.



7. SISILIA

On mahdotonta nimetä vain yhtä suosikkia Italian alueista. Pidän todella paljon esimerkiksi Umbriasta ja Pugliasta, mutta tällä hetkellä palaisin kaikista mieluiten Sisiliaan. Välimeren suurimmalla saarella voisi kierrellä viikkokausia ja toisaalta Sisiliasta nauttiminen onnistuu ilman erityisempää kiertomatkaakaan. Ihastuin viime kerralla aivan erityisesti saaren kaakkoisosan maalaismaisemiin sekä barokkikaupunkeihin. Niihin palaamisen lisäksi Sisiliassa houkuttaisivat itselleni tuntematon saaren länsiosa sekä pohjoisrannikko. Haluaisin tutustua ainakin vilkkaaseen Palermoon sekä käydä pakettimatkakohteenakin tunnetussa Cefalùssa. Sisilia on poikkeuksellisen kiehtova saari, josta puhuttaessa ei voi unohtaa paikallisia ihmisiä sekä ruokaa.

Olen julkaissut useita Sisilia-aiheisia juttuja, kuten Sisilian parhaat palat.



8. NAPOLI, PROCIDA JA AMALFIN RANNIKKO

Vesuviuksen juurella kuhiseva Napoli on kuin oma maailmansa. Kaoottisessa kaupungissa on jotain kaunista, rumaa ja hyvin kiehtovaa yhtä aikaa. Edelliset vierailuni kaupunkiin ovat olleet kovin lyhyitä, joten haluaisin viipyä seuraavalla kerralla useampia päiviä ja saada Napolista paremman käsityksen. Napolin kiihkeän sykkeen jälkeen voisi sulatella pizzoja muutaman päivän Procidan ja Ischian saarilla, minkä jälkeen palaisin mielelläni Sorrentoon. Aikaa pitäisi varata myös Amalfin rannikolle, jossa jäi edellisellä kerralla monta kylää näkemättä. Ainakin Minori sekä Maiori kuuluisivat seuraavan reissun ohjelmaan ja myös Sentiero degli Dei -vaellusreitille pitäisi päästä.

Kirjoitin edelliseltä Italian-matkalta monta juttua, kuten Nähdä Napoli ja elää.



9. POHJOIS-ITALIAN KAUPUNGIT

Lombardiassa ja Venetossa on monta kaupunkia, jotka voisi yhdistää samalle reissulle. Näen jo mielessäni, kuinka matkustaisimme junalla kuulaina syyspäivinä ja katselisimme ikkunan takana vaihtuvia maisemia. Milano on minulle tuttu kaupunki, jonne palaan varmasti vielä monta kertaa. Kauniissa Bresciassa olen käynyt kertaalleen, mutta sen kehuttu naapuri Bergamo on vielä kokematta. Veronassakin olen piipahtanut vain ohikulkumatkalla, joten Romeon ja Julian kaupunkiin voisi pysähtyä pariksi päiväksi. Oma lukunsa on Venetsia, jossa olen käynyt aikuisiällä vain Donna Leonin dekkareiden sivuilla. Liikaturismi on vaivannut kanavien kaupunkia, mutta kyllä minä sinnekin joskus vilkkaimman sesongin ulkopuolella haluaisin.

Julkaisin muutama vuosi sitten postauksen 10 x Milano.



10. MAGGIORE- JA COMOJÄRVET

Italian pohjoisosassa on Gardan lisäksi monta muutakin upeaa järveä. Oma suosikkini on Lago Maggiore, jonka rannan tuntumasta vuokratussa talossa vietimme pari viikkoa. Reissu oli monin tavoin antoisa, mutta pienten nuhaisten lasten kanssa tehtynä myös melko raskas. Palaisin mielelläni jo pelkästään maisemien vuoksi, mutta haluaisin tutustua entistä paremmin ainakin Stresaan ja Borromeon saariin sekä vierailla Villa Taranton puutarhassa. Comojärveä olen nähnyt lyhyesti kahdella matkalla, mutta senkin rannoille voisi pysähtyä pidemmäksi aikaa. Kokemus on opettanut, että autoilu on molempien järvien seudulla mutkikkaiden teiden vuoksi hidasta, eikä matkaohjelmaa kannata täyttää liian kunnianhimoisilla retkillä.

Voit lukea lisää postauksestani Lago Maggiore – järvi vuorten sylissä.



Näillä suunnitelmilla pääsee varmasti hyvin alkuun, vaikka jotain jäi mainitsemattakin. Ensimmäisenä listan ulkopuolelle jäi viihtyisä Umbrian alue, jota olen kutsunut jopa italialaiseksi sielunmaisemakseni. Totta kai haluan taas joskus sinnekin, ja mieluiten pidemmäksi aikaa. Huhtikuussa julkaisemani juttu käsitteli puolestaan Sardiniaa, ja toivon palaavani tuollekin upealle saarelle. Olen myös aina valmis lähtemään Roomaan, joka onkin yhdistettävissä muutamien yllä mainittujen reissujen ohjelmaan. Italiasta eivät kiinnostavat matkakohteet kovin helposti lopu. Toivotaan, että turvallinen matkailu onnistuisi taas pian!

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
9 kommenttia

Kommentit

  1. Oho, enpä ollut tajunnut, että et ole vielä Dolomiiteilla ehtinyt käymään. Se seutu on kyllä upea, tuohon listaan paikoista, joissa siellä kannattaa käydä, kannattaa lisätä ainakin Lago di Sorapis, vaikka reitti vähän hurja aika-ajoin onkin.

    Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä uusista paikoista eniten Sisilia sekä Napoli ja Amalfin rannikko. Italia on tosin niin monipuolinen maa, että nämäkin muuttuvat aika-ajoin! 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      17.5.2021 at 18:07

      Joo, Dolomiiteilla en ole käynyt, vaikka Pohjois-Italiassa ja Itävallassa onkin tullut pyörittyä. Kiitos vinkistä, löysin nyt netistä joitakin kuvauksia Lago di Sorapisin reitistä, ja vaikuttaa kyllä todella hienolta paikalta!

      Italia on tosiaan niin monipuolinen, että houkuttelevia ideoita riittää hyvinkin erilaisille matkoille. Napoli on ihan oma maailmansa, jota voi rakastaa tai vihata. Amalfin rannikko voi olla varsinkin sesonkiaikaan ruuhkainen ja kallis, mutta hyvästä syystä, sillä maisemat ovat huikeat. Sisilia on upea saari, jossa on omat erityispiirteensä mantereeseen verrattuna. Isolla saarella pääsee halutessaan helposti myös suosituimpien alueiden ulkopuolelle. Voisin kuvitella teidät patikoimaan ainakin Etnan rinteille 🙂

  2. Kiitos maininnasta ja kivasta kommentista! Abruzzo on kyllä ihan suosikkipaikkojani koko Italiassa. Muissa mainitsemissasi olen käynyt, osassa vain läpiajomatkalla, osassa pitempään. Ja Sisilia on kyllä noloa kyllä vielä käymättä. Marche ja Calabria kiinnostaa tällä hetkellä eniten, ovat minulle tuntemattomimmat! Ja mietin myös Venetsiassa ja Cinque Terressä käyntiä nyt, kun niissä ei ole juuri muita kävijöitä. On tämä Italia vaan uskomaton maa!

    • Mika / Lähtöportti

      18.5.2021 at 10:51

      Abruzzo kuuluu Italian vähiten tunnettuihin alueisiin, mutta vaikuttaa blogisi ja muidenkin lähteiden perusteella tosi mielenkiintoiselta. Toivottavasti matkailu onnistuu vuoden päästä ilman ongelmia, niin sekin reissu vihdoin toteutuisi. Italia on kyllä uskomaton, löytyy tosi monipuolisesti kaikkea, ja alueet ovat historiasta, maisemista ja ruokakulttuurista lähtien niin erilaisia keskenään. Venetsia ja Cinque Terre kuulostavat tosi hyviltä ideoilta nyt, jos pääsette siellä maan sisällä liikkumaan. Kuvasi autiosta Roomasta ovat jääneet mieleen ja olisi varmasti hienoa nähdä muitakin suosittuja kohteita ennen turistien paluuta.

  3. FinInTirol

    18.5.2021 at 19:39

    Italia on upea 🙂 Tuolla Abruzzon alueella emme ole käyneet ja muutenkin keskinen ja eteläinen Italia on käymättä. Kerran nopealla reissulla oltiin vuosia sitten Salermossa.

    Sitäkin enemmän on tullut kierrettyä pohjoisessa ja Etelä-Tirolissa. Varsinkin nyt on helppo kulkea siellä, kun asutaan tässä Itävallan Tirolissa 🙂 Toiveissa olisikin ajaa täältä Sisiliaan ihan randomina, pysähtyä siellä missä hyvältä tuntuu ja valita tiet päivän fiiliksen mukaan. Vapauden road trip 😀

    Tuota Lago di Sorapista on muutaman kehuneet. Itse en ole siellä käynyt. Monia muita järviä on tullut käytyä ihastelemassa. Kirjoitin joku aika sitten Etelä-Tirolin kohteista blogiini. Tässä linkki mikäli haluat löytää Dolomiiteiltä helpommin lähestyttäviä järviä esim. Lago di Braies tai Carazza

    https://finintirol.fi/elamani-paras-lomamatka-etela-tiroli-italia/

    • Mika / Lähtöportti

      20.5.2021 at 9:18

      Keski-Euroopassa asumisessa on varmasti monia hyviä puolia ja vaikkapa sieltä Itävallasta käsin pääsee näppärästi niin Italiaan kuin moneen muuhunkin naapurimaahan 🙂

      Toivottavasti teidän vapauden road trip toteutuu, kuulostaa mainiolta idealta! Italia on tosi monipuolinen maa ja jos sen pääsee ajamaan kerralla pohjoisrajalta Sisiliaan, saa varmasti kokea vaikka mitä.

      Kiitos linkistä, hieno postaus jossa sekä vinkkejä että taustaa teidän Tiroliin päätymiseen 🙂

  4. Peter

    23.5.2021 at 15:58

    On erittäin todennäköistä, että me matkustamme vaimoni kanssa Italiaan heti kun koronatilanne ja lomat se sallivat. Se ei kuitenkaan ole varmaan tänä vuonna. Meiltä on Sisilia käymättä ja sinne täytyy päästä joskus jollain syyslomalla. Piemonteen haluaisin mennä maisema- ja ruokamatkalle.. Milanosssa olen käynyt vain kerran ja pohjoisen järvistä olen ollut vain pari kertaa Gardalla. Ihan listamme kärkipäässä nuo järviseudut eivät kuitenkaan edelleenkään ole. Dolomiiteille olemme joskus suunnitelleet kesäistä patikointireissua, mutta muut paikat ovat vieneet voiton.
    Voin sanoa olleeni Abruzzossa, mutta en ihan kuitenkaan. Olen siellä muutaman kerran ajanut, mutta en pysähtynyt. Lähin kosketukseni Moliseen on moliselaista ruokaa Vatikaanin lähellä tarjoava ravintola, jossa olen ollut 2 kertaa. Basilicatassa olen ollut vanhassa Materassa pari yötä ensimmäisellä kerralla ja toisella kerralla kuvauspiipahduksella. Matera oli huikea kokemus, yövyimme luolaan tehdyssä B&B:ssa, upea paikka. Edellinen matkamme Italiaan oli autoilureissu Pugliaan syksyllä 2019. Odotukset olivat kovat, mutta meistä ei tullut Puglia-faneja vaikka reissu ihan onnistunut olikin.
    Olemme parilla reissulla viettäneet Etelä-Marchessa pari viikkoa. Ascoli Picenon Piazza del Popolo on yksi Italian lempi-piazzoistani. Samalle listalle pääsee saman seudun pienen Offidan kaupungin Piazza del Popolo. Me olimme viikon majoittuneena Offidassa. Majapaikassamme oli kiva terassi kattojen tasalla. Me halusimme kerrankin viettää kunnolla aikaa jossain ”pikkukaupunkimiljöössä”, koska me olemme yleensä olleet agriturismoissa maaseutumaisemissa. Me kävimme läpi pienen paikan nähtävyydet läpi normaalia perusteellisemmin ja jo muutaman päivän jälkeen kadulla vastaantulleet ravintoloiden tarjoilijat tervehtivät meitä iloisesti ja huusivat tervehdyksen aukion toiseltakin puolelta. Offidan lähiseudun viineistä tuli hyvin miellyttäviä kokemuksia. Miltäkähän tuottajalta olet mahtanut viinisi tilata? Meille tuli hyviä kokemuksia pariltakin tuottajalta. Teimme retkiä naapurikyliin/-kaupunkeihin. Matkalla Ripatransonesta Offidaan silmiemme eteen avautui maisema, jonka talletin aivoihini ”Italian kauneimpana maisemana”. No siitä voi olla monta mieltä, mutta upeita maisemia oli ihan joka puolella. Grottamaressa kävimme kävelemässä rannalla ja korkeammalle vuoristoisempaan ympäristöön ajoimme oikeastaan Umbrian puolelle Castellucio di Norciaan (erittäin kuvaukselliset kukkkapellot sopivana vuodenaikana). Kyllä, suosittelen eteläistä Marchea. Maceratassa vietimme yhden iltapäivän ja se riitti meille. Urbinoon me haluamme päästä joskus.
    Amalfissa olemme viettäneet muutaman päivän. Minulle tulee siltä seudulta jatkuvasti mieleen sitruunat ja olen suuri sitruunoiden ystävä. En kuitenkaan kaipaa sinne uudelleen. Pompeijissa emme ole ikinä olleet ja joku kertaa pitää tehdä matka ihan erikseen Napoliin ja Pompeijiin.
    Tällä hetkellä minä ehkä unelmoin uusista kävelyistä Firenzen kaduilla ja kujilla ja Arno-joen rannoilla, uudesta reissusta aivan upeaan Bolognaan ja oikeastaan mihin vaan Umbriaan tai Toscananaan (tai Offidaan!).
    Tänä kesänä palaamme kuitenkin aivan upeaan Kuusamoon, Posiolle ja varmaan Sallaankin. Italia saa vielä odottaa parempia aikoja.

    • Mika / Lähtöportti

      25.5.2021 at 11:44

      Sisiliaa suosittelen lämpimästi ja Langhen kukkulakaupungit Piemontessa ovat loistava kohde niin maisemien kuin ruoankin puolesta. Materassa haluaisin yöpyä juuri jossakin tuollaisessa luolaan tehdyssä majoituksessa. Päiväretkellä sai kyllä käsityksen vanhasta Materasta, mutta haluaisin viipyä siellä pari päivää ja kokea tuon ihmeellisen kaupungin eri vuorokaudenaikoina. Itselleni jäi Amalfista tunne, ettemme ehtineet nähdä tarpeeksi, kun taas jotkut muut viehättävät paikat on tullut nähtyä perusteellisemmin. Pompeiji oli vaikuttavampi kuin etukäteen kuvittelin, alue on valtava ja sinne lähtiessä kannattaa tehdä hieman taustatyötä etukäteen. Bolognassa olen pysähtynyt kerran vain muutamaksi tunniksi. Pakko myöntää, että Emilia-Romagna on hieno alue, vaikkei se tälle listalleni mahtunutkaan.

      Kiitos Marche-vinkeistä! Offida kuulostaa mukavalta ja nyt löytämieni kuvien perusteella esimerkiksi Grottamaren pieni vanhakaupunki näyttää viehättävältä. Täytyypä lisätä mainitsemasi paikat listalle Marchen-matkaa ajatellen! Olen tilannut viinit Tenuta Seghetti Panichilta. Kaverini tuntee paikan omistajan, joten nuo viinit ovat tulleet tutuiksi sitä kautta.

      Italiassa riittäisi loputtomasti nähtävää, mutta hyvältä kuulostavat tähän väliin myös nuo Pohjois-Suomen kohteet!

  5. Teno S

    30.8.2022 at 11:53

    Milano on kyl yks hyvä mesta! Kaveri kävi sielä just + vierailemassa lähistöllä. Pizzat on edelleen hyviä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.

Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.

montemarcello_03


Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.

montemarcello_02


Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta. 

montemarcello_07


Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.

montemarcello_11


Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.

montemarcello_12


Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.

montemarcello_08


Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.

montemarcello_13


Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.

montemarcello_15


Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.

montemarcello_09


Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä. 

montemarcello_06


Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.

montemarcello_01


On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.

montemarcello_10


Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.

montemarcello_05


Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.

montemarcello_04


Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.

Jatka lukemista

Italia

Päiväretki tornin juurelle Pisaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
  
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.

pisa_18


Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.

pisa_02


Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”

pisa_17


Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.

pisa_01


Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.

pisa_03


Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.

pisa_04


Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.

pisa_10


Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin. 

pisa_11


Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.

pisa_09


Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.

pisa_07


Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.

pisa_08


Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.

pisa_06


Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua. 

pisa_16


Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.

pisa_15


Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.  

pisa_14


Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.

pisa_13


Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja