Seuraa somessa

Italia

Italian lumoa hurmaavassa Abruzzossa

Julkaistu

-

Vietin kesäkuun alkupuolella pari viikkoa Italiassa. Suurin osa ajasta kului Abruzzosta vuokratun lomatalon ympäristössä, mutta piipahdimme myös parilla muulla alueella. Hienot maisemat ja leppoisa maalaiselämä olisivat houkutelleet jäämään Abruzzoon pidemmäksikin aikaa.

Tätä matkaa oli odotettu kauan ja hartaasti. Vuoden 2019 loppupuolella varatun matkan oli tarkoitus toteutua kesäkuussa 2020, mutta pandemia ehti muuttaa suunnitelmia useampaan kertaan. Sähköposteja tuli kirjoiteltua melkoinen määrä, mutta kaikilta majoittajilta sekä lentoyhtiöltäkin löytyi niin paljon joustavuutta, että varausten siirrot onnistuivat ilman lisäkustannuksia. Meitä oli matkassa yhdeksän henkilöä, joista seitsemän koko kierroksen alusta loppuun. Voi sitä riemun määrää, kun pääsimme lopulta Italiaan!

ostialido_01


Aloitamme matkan yöpymällä roomalaisten omassa rantalomakohteessa Ostia Lidossa. En ole aiemmillakaan reissuillani ihastunut tähän kaupunkiin, mutta sijainti Fiumicinon lentokentän vieressä on iltalennon jälkeen lähes lyömätön. Ostian rantakadun varrelta kelpaa herätä, juoda hotellin aamiaisella cappuccinot ja jatkaa virkeänä matkaa. Päässä jyskyttää J-Axin muutaman vuoden takainen hitti Ostia Lido, jonka sanoituksen mukaan jopa Ostia Lido voi tuntua paratiisilta, kunhan vain pysymme yhdessä.

abruzzo_02


Abruzzon lomatalo odottaa noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Roomasta koilliseen. Tietöiden ja tunneleiden sävyttämät moottoritiet vaihtuvat vähitellen mutkikkaisiin maalaisteihin ja mäkisiin peltomaisemiin. Talo on ehkä jopa viihtyisämpi kuin ennakkoon näkemistämme kuvista voisi päätellä ja maisema hurmaa heti ensi silmäyksellä.

abruzzo_06


Elämä Atrin kunnassa soljuu perinteiseen italialaiseen malliin. Aterioista kelpaa nauttia omalla terassilla, kun käsin tehty tuorepasta on haettu keskustan pikku puodista ja viini suoraan Ruggierin tilalta muutaman kilometrin päästä. Kirsikoita ei tarvitse ostaa mistään, sillä ne poimitaan omalla pihalla kasvavista puista. Maanviljelijät puuhailevat taloa ympäröivillä oliiviviljelmillä ja villisikalauma uskaltautuu muutaman kerran pihallemme. Merikin on lyhyen automatkan päässä, mutta kukaan meistä ei ole suuremmin kiinnostunut Adrianmeren rannikon pitkistä hiekkarannoista. Uimme mieluummin huvilan pihalla olevassa altaassa omassa rauhassamme. Sää on sopivan lämmin, mutta hellelukemat pysyttelevät onneksi maltillisina.

abruzzo_05


Käymme ravintoloissa vain muutaman kerran. Tutuimmaksi tulee saman kylän agriturismo Castelli in Aria, josta voi varata illallisia ennakkoon. Täällä syödään sitä mitä emäntä sattuu valmistamaan, mutta kaikki on maukasta. Toisaalta kaikkien tällä seudulla käymiemme ravintoloiden valikoima on hyvinkin lihapainotteinen ja alan jo kaivata esimerkiksi meren herkkuja. Alueen suosituin ruokalaji on joka paikassa tarjolla oleva arrosticini, joka tarkoittaa pieniä lampaanlihavartaita.

atri_01


Atrin keskusta on pieni ja viihtyisä. Vanhat värikkäät talot muodostavat kauniin kokonaisuuden ja kapeilla kujilla saa kuljeskella useimmiten kaikessa rauhassa. Kylän laidalta aukeaa mahtava maisema Abruzzon sisämaahan ja hieman merellekin päin. Kujat tulevat muutaman vierailun aikana tutuiksi, minkä ansiosta kylä alkaa tuntua kovin kotoisalta. Välillä voi kierrellä valokuvailemassa ja toisinaan Atrin keskustassa tulee käväistyä vain tutussa jäätelöbaarissa maistelemassa pistaasia ja sitruunaa.

Lue lisää jutustani Maaseutulomailua Atrissa Italiassa.

calanchi_02 (1)


Atrin luonnon erikoisuuksia ovat calanchi-kalliomuodostelmat, joita näkyy seudulla paljon. Eroosion kuluttama savipitoinen maa antaa alueen maisemille persoonallista ilmettä. Itse kallioihin ei pääse koskemaan, mutta kierrämme noin kuuden kilometrin mittaisen luontopolun calanchi-muodostelmien ympäri. Hienoissa maisemissa tehty hikinen lenkki on mieleenpainuva kokemus.

Lue lisää jutustani Calanchi di Atri – luontoretki Abruzzon maisemissa.

cittasantangelo_02 (1)


Atrin ympäristössä on muitakin kuvauksellisia kyliä ja pikkukaupunkeja. Ajamme kumpuilevan maalaismaiseman halki kukkulan laella kohoavaan Città Sant’Angeloon, joka on ehdottomasti ansainnut paikkansa Italian kauneimpien kylien listalla.

cittasantangelo_01 (1)


Città Sant’Angelossa on oikeastaan kaikkea mitä pittoreskissa eteläeurooppalaisessa kylässä pitääkin, eli värikkäitä taloja, hiljaisia kujia, laiskoja kissoja, koristeellisia katulamppuja ja ovenkolkuttimia, raikkaantuoksuisia pyykkejä, valtava määrä kukkaistutuksia, hieman rapistuneita seiniä sekä lounastamiseen sopiva näköalaravintola.

Lue lisää jutustani Città Sant’Angelo – yksi Italian kauneimmista kylistä.

silvipaese_01


Alueen vähemmän tunnettuihin kukkulakyliin kuuluvat Silvi Paese sekä Montepagano. Molemmista on hieno maisema sekä Adrianmerelle että Abruzzon maaseudulle päin. Varsinkin Silvi Paese on hyvin kaunis, mutta sen vanhin osa on kovin pieni. Kirkon tuntumassa riittää vierailumme aikaan elämää, sillä käynnissä on suuri hääjuhla.

montepagano_01


Montepaganoa ei ole mainittu missään löytämässäni matkaoppaassa, mutta se vaikutti Silvi Paesesta nähtynä mielenkiintoiselta. Mistään pakollisesta nähtävyydestä ei olekaan kysymys, mutta keskipäivän helteessä uinuva Montepagano jää mieleen sympaattisena paikkana, jossa saa aistia perinteistä kylätunnelmaa.

Lue lisää jutustani Abruzzon pikkukylät Silvi Paese ja Montepagano.

campoimperatore_02 (1)


Jos koko matkalta pitäisi valita vain yksi kohokohta, se olisi varmasti Campo Imperatore. Suomeksi Keisarin kenttää tarkoittava tasanko on maisemiltaan hämmentävän upea, ja paikan päällä voi ymmärtää miksi sitä kutsutaan ”Italian Tiibetiksi”. Todella laaja tasankoalue tarjoaa sellaista avaruutta, jollaista ei odottaisi Italiasta löytävänsä.

campoimperatore_01 (1)


Tasankoa ympäröivät vuoret houkuttelevat retkeilemään. Osa joukostamme lähtee patikoimaan kunnianhimoisemmin ja osa tyytyy ihailemaan maisemia vain alempaa. Itse en ole varautunut minkäänlaisilla vaellusvarusteilla, mutta teen silti spontaanin puolentoista tunnin kävelyretken aivan huikeissa vuoristomaisemissa Campo Imperatoren vanhan hiihtokeskuksen ympäristössä. Korkeuseroja ja kivikkoisia polkuja riittää, mutta niistä selviää onneksi kaupunkikengilläkin. Näihin maisemiin voisi palata patikoimaan useammaksikin päiväksi.

Lue lisää jutustani Campo Imperatore – satumaisen kaunis ”Italian Tiibet”.

civitella_del_tronto_01 (1)


Eräs Abruzzon kauneimmista kylistä on alueen pohjoisosissa sijaitseva Civitella del Tronto. Se eroaa ulkonäöltään esimerkiksi Atrista tai Città Sant’Angelosta, sillä värikkäiden seinien sijasta nähtävillä on lähinnä harmaata kiveä. Nautimme hiljaisen kylän historiallisesta tunnelmasta sekä korkealta kukkulalta avautuvista maisemista. Kukkulan huipulla kohoaa hämmästyttävän suuri linnoitus, jossa riittäisi tutkittavaa pidemmäksikin aikaa. Näkymät vain paranevat, kun pääsemme linnoituksen muureille.

Lue lisää jutustani Historiaa huokuva Civitella del Tronto.

ascolipiceno_01


Käväisemme pienellä päiväretkellä myös Abruzzon naapurialueella Marchessa. Olin jo kauan halunnut nähdä kauniiksi kehutun Ascoli Picenon kaupungin, joka alkaakin täyttää odotuksia kaatosateen väistyessä auringonpaisteen tieltä. Ascolin kävelykeskusta ja varsinkin sen kaksi suurinta aukiota muodostavat viihtyisän alueen, jolla on mukava viettää aikaa. Mieleen jäävät myös ascolilaiset oliivit, jotka on täytetty ja friteerattu todella herkullisiksi. Ostamme niitä katukojusta maistiaisiksi ja löydämme uutta herkkuamme myöhemmin myös muualta Italiasta, kun nyt tiedämme mitä kannattaa etsiä.

Lue lisää jutustani Päiväretkellä Ascoli Picenossa.

termoli_01 (1)


Matkamme jatkui Atrissa vietettyjen kymmenen päivän jälkeen kohti etelää ja Molisen aluetta. Valitsin Termolin rantakaupungin reittimme varrelle ennen kaikkea linnoitetusta vanhastakaupungista näkemieni kuvien perusteella. Termolin vanhin osa onkin todella viehättävä, minkä lisäksi sen ulkopuolella on hieman uudenaikaisempi kävelykeskusta monine ravintoloineen. Termolin parhaat osat ovat toisaalta niin pienellä alueella, että ne tulevat tutuiksi varsin nopeasti. Meille jää siis hyvin aikaa viettää pari iltaa paikallisissa kalaravintoloissa, jotka tarjoavat tervetullutta vaihtelua Abruzzon maaseudun liiankin lihapainotteiseen ruokavalioon.

termoli_02


Ulkomaalaisille tuntematon Termoli paljastuu italialaisten suosimaksi rantalomakohteeksi, jonka hiekkarannat auringonvarjoineen jatkuvat silmänkantamattomiin. Osumme paikalle sattumalta viikonlopuksi, jolloin saamme osamme myös paikallisesta yöelämästä. Nukkuminen katutasosta vuokratussa asunnossa osoittautuu sen verran mahdottomaksi, ettei auta kuin liittyä joukkoon. Livebändi soittaa lähimmällä piazzalla muutaman kymmenen metrin päässä perinteisiä italialaisia hittejä Domenico Modugnon Volaresta Toto Cutugnon L’italianoon. Perjantai-illan tunnelma on huikea, kun kansa laulaa mukana, eikä kenelläkään ole huolta huomisesta.

Lue lisää jutustani Italialaisten kaunis rantalomakohde Termoli.

castelgandolfo_2022_02 (1)


Matkamme viimeinen kohde Castel Gandolfo on tuttu jo kolmisen vuotta sitten tehdyltä matkalta. Rooman läheltä löytyvä pieni kylä sijaitsee kuvankauniilla paikalla Albano-nimisen kraatterijärven reunalla ja se on muutenkin viihtyisä paikka varsinkin aamuisin ja iltaisin, kun pääkaupungista saapuneet päiväretkeläiset ovat poissa.

castelgandolfo_2022_01 (1)


Castel Gandolfo tunnetaan paavien kesänviettopaikkana, jossa katolisen kirkon päämiehet ovat nauttineet lomistaan vuosisatojen ajan. Nykyinen paavi Franciscus kuitenkin kieltäytyi liian mahtipontiseksi kokemastaan majoituksesta, joten Paavin palatsi sekä yksityiset puutarhat ovat nyt yleisölle avoimia turistinähtävyyksiä. Hämmästyttävän laaja puutarha-alue sekä palatsin sisätilat osoittautuvat yllättävänkin mielenkiintoisiksi tutustumiskohteiksi. Kukaan ei vielä tiedä museoitujen tilojen kohtalosta sitten, kun paavin virka siirtyy joskus tulevaisuudessa Franciscuksen seuraajalle.

Castel Gandolfosta on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

nemi_01


Käymme Castel Gandolfosta käsin katsomassa myös seudun toista kraatterijärveä Nemiä. Nemin kylään olisi voinut tutustua tarkemminkin, mutta jo pelkkä järvimaisema on pienen retken arvoinen.

anzionettuno_01


Kotiinlähtöpäivänä on ennen iltalentoa ylimääräistä aikaa ja päädymme hieman sattumaltakin Nettunossa sijaitsevalle amerikkalaiselle sotilashautausmaalle. Kohde on todella vaikuttava ja taatusti tutustumisen arvoinen. Suuri hautausmaa on yhtä aikaa sekä kaunis että surullinen paikka. Täällä ei voi kuin toivoa rauhaa koko maailmaan.

Anzio–Nettunon amerikkalaisesta sotilashautausmaasta on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

cittasantangelo_03


Matka onnistui hyvin ja oli pitkäksi venyneen odottamisen arvoinen. Abruzzon alue hurmasi sekä maisemillaan että maalaistunnelmallaan ja oli minulle taas uudenlainen pala Italiaa. Atrin ympäristössä sai seurata perinteistä elämänmenoa ja huomata taas kerran, kuinka monimuotoinen maa Italia onkaan. Minulle sopii hyvin, että opiskelemani italian kieli on näillä seuduilla monesti ainoa vaihtoehto. Englantiakin puhuvia ihmisiä löytyy, mutta ulkomaisten kielien taitaminen ei ole näillä kylillä mikään itsestäänselvyys.

abruzzo_01


Haaveilen tutustumisesta Italian kaikkiin kahteenkymmeneen alueeseen. Abruzzosta tuli kymmenes alue, jossa olen viettänyt vähintään viikon ja Molisesta neljästoista, jossa olen nukkunut ainakin yhden yön. Enää Calabria ja Aostanlaakso ovat alueita, joiden maaperälle en ole lainkaan astunut. Suosittelen omien kokemusteni perusteella lämpimästi myös Italian vähemmän tunnettuihin seutuihin tutustumista.

abruzzo_03


Aloitin Italian-matkailuni Roomasta, Venetsiasta, Toscanasta ja Gardajärveltä, jotka ovat kieltämättä upeita. Nyt useimmat parhaista muistoistani sijoittuvat Abruzzon, Puglian tai Umbrian kaltaisille seuduille, jotka ovat tutustuttaneet syvemmin italialaiseen elämään ja antaneet maasta entistä persoonallisemman kuvan. Abruzzo vei palan sydämestä. Ei se välttämättä ihan ykköseksi Italia-listallani noussut, mutta varmasti hyvin korkealle. Toivottavasti palaamme vielä joskus.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
8 kommenttia

Kommentit

  1. Kuulostaa tosiaan miellyttävältä paikalta! Erityisesti Campo Imperatore ja calanchi-kalliomuodostelmat viehättivät tällaista luontointoilijaa, mutta uskoisin viihtyväni muutenkin alueella kyllä itsekin.

    • Mika / Lähtöportti

      29.6.2022 at 21:03

      Abruzzo on mielenkiintoinen ja kaunis osa Italiaa. Campo Imperatorea suosittelen todella lämpimästi, maisemat ovat aika ainutlaatuisia ja todella upeita! Kannattaa toki käydä katsomassa myös calancheja, jos tuolla suunnalla liikkuu.

  2. Taina / Seikkailupyöräilijä

    30.6.2022 at 0:48

    Abruzzo on upeaa aluetta! Minulla tukikohtana oli Pescara, mutta tuli käytyä useissa vuoristokylissä ja myös Atrissa.

    • Mika / Lähtöportti

      30.6.2022 at 12:33

      Hauskaa että joku muukin on käynyt Atrissa! Abruzzo on upea ja ansaitsisi enemmänkin huomiota hyvänä matkakohteena. Meillä jäi Pescara käymättä, vaikka olisikin ollut vain lyhyen matkan päässä.

  3. Satu

    30.6.2022 at 9:12

    Kiitos Mika taas kivasta jutusta! Mitä kautta olet varannut noita huviloita? Itse olen luottanut usein AirBB:n vuokraajiin mutta toisinaan asuntojen kuvauksista puuttuu aika oleellista tietoa. Esim kerran Italiassa varaamamme huoneisto oli ihana mutta se, että terassin aidan takana kulki Genova-Rooma päärata ja junat porhalsivat ohi yltä päivää vartin välein, oli muutenkin huonosti nukkuvalle seurueellemme vähemmän ihana yllätys. Infernaalisesta metelistä ei tietenkään ollut asunnon kuvauksessa mitään mainintaa, hyvitä kulkuyhteyksistä Genovaan ja Roomaan kylläkin, heh 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      30.6.2022 at 12:49

      Kiitos Satu kommentista! Katson yleensä ensin Interhomen huvilavalikoiman, koska heiltä saa hyvää ja luotettavaa palvelua suomeksi. Interhomen valikoima ei kuitenkaan ole laajin mahdollinen ja se keskittyy pääosin tietyille suosikkialueille, joten tämä Abruzzon huvila löytyi Vrbon (entinen HomeAway) sivuilta. Vrbon kauttakaan ei ole tullut pettymyksiä, mutta kommunikointi ohjautuu alusta lähtien suoraan huvilan omistajan kanssa tapahtuvaksi, toisin kuin Interhomella, joka palvelee enemmän asiakkaan ja omistajan välissä.

      Ikävä tuo teidän kokemuksenne junaradan vieressä nukkumisesta. Toisinaan huviloissa ja asunnoissa on tullut vastaan ikäviä yllätyksiä, kuten lämmitysongelmia tai vaikka torakoita. Kerron tästä Abruzzon huvilasta vähän lisää jossakin tulevassa postauksessa, tässä jutussa jäi mainitsematta parina ensimmäisenä päivänä sattuneet vesikatkokset, jotka onneksi loppuivat lyhyeen. Öinen meteli Termolissa tuli yllätyksenä, emme osanneet ollenkaan arvata vuokranneemme asunnon niin vilkkaalta alueelta 😀

      • Satu

        1.7.2022 at 11:15

        Hei taas! Olen itsekin joskus luottanut Interhomeen, koska heillä juuri tuo firman mukana olo alusta loppuun ja hyvät peruutusehdot ovat olleet valttia. Entisestä HomeAwaysta minulla oli ikävä kokemus – tein heidän sivuillan tiedustelun lomatalosta Ranskassa ja omistajan asiallisen vastauksen jälkeen sähköpostiin alkoi tulla ilmoituksia, joissa luvattiin roimasti alennusta, jos maksan talon vuokran etukäteen. Ilmoitin asiasta omistajalle ja HomeAwaylle – omistaja vastasikin ja ihmetteli tilannetta, mutta HomeAway ei kommentoinut millään tavalla. Netin syövereissä varoiteltiin samanlaisista yhteydenotoista, eli jotenkin koijarit pääsivät käsiksi ihmisten sähköposteihin heidän tekemiensä varaus ja hintatiedustelujen kautta ja alkoivat lähetellä feikkitarjouksia. Muutama kollega on käyttänyt HomeAwaytä eikä heillä, kuten ei ilmeisesti sinullakaan, ole ollut vastaavia kokemuksia, joten ehkä meillä sattui vain huono tuuri.

      • Mika / Lähtöportti

        3.7.2022 at 18:11

        Interhomen kanssa kaikki on aina järjestynyt sujuvimmin, edellisten matkakohteidemme houkuttelevimmat talot on vaan löytyneet jotain muuta kautta.

        Todella ikävä tuollainen HomeAway-kokemus! Onneksi olit valppaana ja ihmettelit tilannetta ajoissa. Minulle ei ole koskaan tullut tuollaista tai mitään muutakaan huijausta vuokrausten yhteydessä vastaan. Toisaalta lomatalojen tai asuntojen vuokria on saanut maksaa vuosien varrella vaihtelevin tavoin, joskus jopa paikan päällä käteisellä.

        Nykyään Vrbolla on oma maksujärjestelmä, eli kirjautunut asiakas näkee varauksensa ja niiden eräpäivät nettisivulla ja varaukset maksetaan Vrbon nettisivujen kautta. Viestien vaihto tapahtuu kuitenkin koko ajan suoraan asiakkaan ja omistajan välillä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.

Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.

montemarcello_03


Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.

montemarcello_02


Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta. 

montemarcello_07


Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.

montemarcello_11


Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.

montemarcello_12


Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.

montemarcello_08


Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.

montemarcello_13


Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.

montemarcello_15


Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.

montemarcello_09


Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä. 

montemarcello_06


Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.

montemarcello_01


On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.

montemarcello_10


Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.

montemarcello_05


Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.

montemarcello_04


Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.

Jatka lukemista

Italia

Päiväretki tornin juurelle Pisaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
  
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.

pisa_18


Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.

pisa_02


Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”

pisa_17


Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.

pisa_01


Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.

pisa_03


Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.

pisa_04


Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.

pisa_10


Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin. 

pisa_11


Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.

pisa_09


Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.

pisa_07


Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.

pisa_08


Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.

pisa_06


Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua. 

pisa_16


Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.

pisa_15


Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.  

pisa_14


Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.

pisa_13


Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja