Kroatia
Istrian auringon alla
Nyt kun suurin osa tänä vuonna tehdyistä matkoista on blogissa käsitelty, palaan ajassa tasan kolme vuotta taaksepäin syyskuisen Kroatian lämpöön. Tässä siis muistoja Istrian niemimaalta vuokratulta lomatalolta ja sen ympäristöstä.
Helteisen päivän jälkeen on luvassa synkkä ja myrskyinen yö. Makaan sängyllä ja kuuntelen lähestyvää jyrinää. Edes puiset ikkunaluukut eivät peitä salamoiden toistuvaa välkettä. Hetkeä myöhemmin jysähtää kunnolla. Salama tuntuu iskevän aivan makuuhuoneen nurkalle korviahuumaavalla voimalla, joka saa koko talon tärisemään. Lapset jatkavat tyytyväisinä uniaan, mutta nousen itse katsomaan, kuinka pihamaa peittyy kaatosateeseen. Jääkaapissa ei loista enää valoa, sillä salama vei sähköt. Ukkonen jatkuu vielä pitkään.
Heräilemme uuteen aamuun tunnelmallisesti kynttilänvalossa. Tällä kertaa ei kannata kattaa aamiaista litimärälle ulkoterassille, mutta lähellä tuotetut elintarvikkeet maistuvat yhtä hyvin sisälläkin. Emme saa sähköjä omin voimin kuntoon, joten kutsun vuokraemännän paikalle. Pian perässä seuraa kylän sähkömies. Kestää yllättävän kauan, kunnes kaikkien huoneiden lamput viimein syttyvät.
Nostamme kaatuneet auringonvarjot pystyyn ja keräämme suurimmat roskat uima-altaasta. Lapsia kiinnostavat erityisesti veden varaan joutuneet heinäsirkat ja hämähäkit. Jos jonkinmoista vipeltäjää on tullut vastaan sisälläkin. Niistä epäilyttävimmät ovat muistuttaneet erehdyttävästi skorpioneja. Toisaalta tämän seudun ötököistä on ollut iloakin. Saimme juuri ennen matkaamme ilmoituksen, jonka mukaan varaamastamme huvilasta oli löytynyt jonkinlaisia tuholaisia. Meille järjestyi suunniteltua huomattavasti laadukkaampi majoitus alkuperäiseen hintaan. Saamme siis nauttia reilunkokoisella pihamaalla niin tavallisesta uima-altaasta kuin lämpimästä porealtaastakin. Lapsilla on tilaa pelata palloa ja sisätilatkin toimivat hyvin. Kumpaakaan näistä taloista ei valitettavasti enää löydy Interhomen valikoimasta.
Sää kirkastuu vähitellen ja viimeisetkin pilvet kaikkoavat näkyvistä. Tuntuu hyvältä olla Istrian auringon alla. Kotikylämme Sveti Lovrečin keskusta sijaitsee parin kilometrin päässä talolta. Kävelyyn sopivan matkan voi taittaa tasaisella tiellä, jota reunustavat muratin peittämät kiviaidat. Ohitamme huolella hoidettuja viiniviljelmiä ja viljapeltoja. Sato on kypsymässä hyvää vauhtia. Pikkuruinen traktori puksuttaa jossain oliivilehdon takana ja sirkat sirittävät heinikossa.
Hiljainen Sveti Lovreč on yllättävän kuvauksellinen, vaikkei sieltä maailmanluokan nähtävyyksiä löydykään. Ihan varta vasten tähän sisämaan pikkukylään tuskin kannattaa kovin kaukaa lähteä, mutta toisaalta sijainti Istrian moottoritien tuntumassa on varsin kätevä. Suosittu Porečin rantakaupunki on noin viidentoista kilometrin päässä ja Rovinjiinkin ajaa vain puolessa tunnissa.
Pyhän Laurin mukaan nimetystä Sveti Lovrečista löytyy yksi Istrian parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoitetuista keskustoista. Kissat vilistävät mukulakivikujien kätköihin, kun käännymme katsomaan korkealle kattojen yläpuolelle kohoavaa harmaata tornia.
Kylän uudemmalta puolelta löytyy pari baaria ja markettia. Lisäksi on posti ja leipomo, josta saa niin suolaista kuin makeaakin suorastaan naurettavan edulliseen hintaan. Joinakin päivinä torille ilmestyy vaatimattomia myyntikojuja.
Lähden eräänä päivänä kaksivuotiaan tyttären kanssa rataslenkille, jonka tarkoituksena on saada lapsi nukahtamaan päiväunilleen. Lähistöllä on useita muutaman talon pikkukyliä, joiden välillä risteilee kapeita maalaisteitä. Hiljainen seutu uinuu iltapäivän kuumuudessa. Kuulemani mukaan tällaiset Istrian syrjäkylät säilyvät asuttuina, koska alue on pieni ja ihmiset voivat käydä maalta käsin esimerkiksi Pulassa töissä. Toisaalta myös vanhempi väki haluaa asua viimeiseen asti kotitiloillaan. Tuollakin paikallinen mummo hymyilee ohikulkijoille pihaltaan, jonka häkissä kotkottaa lauma ruskeita kanoja.
Erään talon pihalla loikoillut kultainennoutaja rientää luoksemme. Se nuuhkaisee uteliaana tytärtä, joka on uudesta ystävästä riemuissaan. Käytämme koirasta luonnollisesti nimeä Hauva. Kysäisen hyväntahtoiselta eläimeltä, haluaisiko se lähteä oppaaksemme. Hauva heiluttaa häntäänsä ja tallustaa tietä pitkin ylämäkeen. Se ilmeisesti ymmärtää suomen kieltä.
Halkeillut asfaltti vaihtuu muhkuraiseen hiekkatiehen Rakovcin talojen jälkeen. Kuljemme hetken metsän varjoissa Hauvaa seuraten. Myrsky on pudottanut oksia tielle. Jossain vaiheessa Hauva lähtee opastamaan meitä tieltä syrjään, kunnes pysähtyy odottamaan jonkinlaisen muistomerkin eteen. Kivipaateen on kaiverrettu punainen tähti, sirppi ja vasara. Ei kai Hauva ole kommunisti?
Maaseudulla on mukava kävellä. Vastaan tulee punaista traktoria ajava isäntä, joka tervehtii meitä iloisesti kättään heiluttaen. Kuormana keikkuu valtava määrä vasta nostettuja perunoita. Tie muuttuu Jakići Gorinjissa jälleen päällystetyksi. Pihoilla näkyy mehiläistarhoja ja erilaisia viljelyksiä. Sympaattisella maanviljelysalueella on aitoa vanhanajan tunnelmaa.
Hauva johdattaa meidät reilun kuuden kilometrin kierroksen päätteeksi takaisin lomatalomme pihaan. Tytär ei koirasta johtuen nukkunut koko matkan aikana hetkeäkään. Hauva jää hetkeksi siliteltäväksi, kunnes lähtee jolkottamaan kotitalolleen päin.
Vapaana kuljeskelevat koirat ovat täälläpäin yleinen näky. Epäilemme seudulla seikkailevaa kolmen räksyttävän koiran koplaa lasten Muumi-pallon varastamisesta, sillä pallo on erään päivän aikana kadonnut mystisesti keskeltä pihanurmea.
Illan tullen varjot pitenevät ja auringonlasku punertaa taivaan. Yöstä tulee vaihteeksi tyyni ja tähtikirkas. Ilman viilentyessä kymmenen asteen tienoille on syytä siirtyä sisätilojen lämpöön. Vaikka lomapäivät kuluisivat leppoisasti pihamaallakin, ei Istrian kiinnostavia kyliä ja kaupunkeja voi jättää väliin. Motovunista ja Rovinjista olen jo kertonutkin, mutta seuraavassa postauksessa on luvassa lisää niemimaan muuta antia.
Kroatia
Kierros Istriassa
Kroatian pohjoisosassa sijaitseva Istrian niemimaa on täynnä kiinnostavia vierailukohteita. Alueella on helppo liikkua vuokra-autolla ja tutustua eri paikkakuntien tunnelmiin.
Istria on kaunista maanviljelysaluetta, jota usein verrataan Italian Toscanaan. Länsirannikolta löytyy suosittuja rantalomakohteita, kun taas sisämaan vehreillä kukkuloilla on hiljaisempaa. Tähän postaukseen on koottu syyskuussa 2014 tekemämme matkan antia alueen eri kylistä ja kaupungeista. Rovinjista ja Motovunista olen kertonut jo aiemmin.
POREČ
Lomataloamme lähin varsinainen kaupunki on rannikolla sijaitseva Poreč, jossa vietämme pari iltaa. Pienehkö vanhakaupunki työntyy kapealle niemelle, joten meri on lähellä koko ajan. Niemen keskellä kulkeva muutaman sadan metrin mittainen Decumanus-kävelykatu on eräänlainen vanhankaupungin valtaväylä. Kuluneet vuodet ovat hioneet vaaleat katulaatat kiiltävän liukkaiksi. Kadun varrelta löytyy matkamuistoja, koruja, jäätelöä, pikaruokaa ja kaikkea muuta, minkä oletetaan kiinnostavan turisteja. Ilmapiiri on silti miellyttävän leppoisa ja kaupankäynti rauhallista.
Porečin vanhakaupunki ei ole yhtä näyttävä kuin Rovinjissa, mutta sopii mainiosti rentoon illanviettoon kauniissa ja merellisessä ympäristössä. Korkeuseroja ei juurikaan ole, joten lastenrattaiden työntäminen on Porečissa harvinaisen helppoa. Kaupungin laitamilla on suosittuja uimarantoja, joiden tuntumasta löytyy niin hotelleja kuin leirintäalueitakin. Itse keskitymme vain kaupungin vanhaan osaan. Siellä täällä on roomalaisia raunioita, sillä kaupungin historia ulottuu yli kahdentuhannen vuoden päähän. Porečin tunnetuin rakennus lienee Eufrasiuksen basilika, joka on päässyt Unescon maailmanperintölistalle.
Rantakadulla on ainakin näin syyskuussa väljää. Meri tyyntyy ja ilta-auringon valaisema näkymä on suorastaan maalauksellinen. Rannan tuntumasta löytyy niin rihkamakojuja kuin erikokoisia veneitäkin.
Kalamies perkaa saalistaan ja lähistöltä kaikuvat haitarinsoittajan slaavilaiset sävelet. Nautimme hyvin säilyneestä paikallistunnelmasta.
Porečista löytyy yllin kyllin houkuttelevia ravintoloita. Valitsemme Konoba Aban, jonka pienellä sisäpihalla on mukava tunnelma. Tarjoilu on poikkeuksellisen ystävällistä ja ruoat maistuvia, joten ravintola on kehunsa ansainnut. Ainoan pienen moitteen voi kohdistaa annosten peruslisukkeena tuleviin arkisiin ranskalaisiin, sillä ne eivät tee oikeutta muuten erinomaiselle kokonaisuudelle.
PULA
Istrian suurin kaupunki Pula tunnetaan erityisesti amfiteatteristaan. Tämä Colosseumin pikkuveli on kokonsa ansiosta näyttävä ilmestys, jonka kauneus korostuu kirkkaansinistä taivasta vasten. Aikoinaan gladiaattorien areenana toimineessa rakennelmassa järjestetään nykyään konsertteja.
Sisällä ei ole valtavasti nähtävää, sillä pystyssä ovat lähinnä ulkoseinät sekä jonkin verran matalampia raunioita. Istun katsomoon miettimään, millaista täällä on ollut roomalaisten aikaan veren virratessa ja kansan huutaessa. Amfiteatterin kellarikerroksen näyttelystä löytyy vanhoja ruukkuja sekä erilaisia kiviesineitä.
Pulan vanha kaupunginosa on siisti kokonaisuus. Sergiuksen riemukaarelta alkavan kävelykadun varrella riittää monenlaisia kauppoja. Erään terassin pöydän ääressä istuskelee irlantilaiskirjailija James Joyce pronssiin valettuna.
Roomalaisaikainen tori eli Forum toimii edelleen vanhankaupungin keskuksena. Aukion laidalla kohoaa muun muassa Augustuksen temppeli, jota voi ihailla kahvilan pöydästä. Muutaman tunnin vierailu ei tietenkään anna kovin kattavaa kuvaa Pulasta, mutta oma käsitykseni kaupungista jää keskinkertaiseksi. Amfiteatteri on toki näkemisen arvoinen, mutta viihtyisä vanhakaupunki ei tarjoa mitään kovin mullistavaa muihin Istrian kohteisiin verrattuna. Palaamme sataman tuntumaan pysäköityyn autoomme. Meille yritetään vielä kaupata veneretkeä Brijuni-saarille, mutta sellaiseen ei ole tällä kertaa aikaa.
BUZET
Mutkikas tie kiemurtelee kohti Buzetia. Kukkulat vaihtuvat jylhempiin maisemiin ja kuljemme välillä kallioisen solan pohjalla. Maaseudun heiniä on puitu ja maissi heiluu tuulessa. Buzetin vanhakaupunki löytyy kukkulan huipulta. Jätämme auton parkkipaikalle kukkulan rinteelle ja kävelemme loppumatkan ylös. Tämä onkin hyvä ratkaisu, sillä perillä odottaa ahtaita kujia.
Buzetin vanhakaupunki on pittoreski, mutta yllättävän pieni. Kierrettävää ei siis riitä kuin hetkeksi. Tryffeleistä tunnetussa Buzetissa kannattaa tietenkin käydä syömässä. Mukulakivikadut ovat lähes autioita, joten hämmästymme, kun Stara Oštarijasta ei löydy vapaata lounaspöytää. Vela Vrata -hotellin terassilla on sen sijaan hyvin tilaa. Tryffelit on mainittu miltei jokaisen ruokalajin kohdalla, mutta niiden makua on silti vaikea erottaa. Niin alkuruokakeitto kuin pienehkö pihvikin maistuvat silti mainiosti.
NOVIGRAD
Novigrad on perinteinen kalastajakylä, joka on hiljalleen kasvavista matkailijamääristä huolimatta säilyttänyt miellyttävän ilmeensä. Pienvenesatama on varsin kuvauksellinen. Sympaattista Novigradia voisi kenties kuvailla Porečin vaatimattomammaksi pikkusiskoksi. Novigrad soveltuu hyvin vaikkapa illalliskohteeksi, jossa voi aterian lisäksi tehdä pienen kävelylenkin tunnelmallisilla kujilla sekä ihailla auringonlaskua merituulen viilentämässä illassa. Novigradin ravintolatarjonta on melko runsas.
VRSAR
Myös Vrsar kuuluu käymisen arvoisiin paikkoihin. Ohitamme ennen perille saapumista useammankin tienvarsiravintolan, jonka vartaissa pyörii kokonaisia porsaita. Vrsarin satamassa kelluu hienoja veneitä. Kävelemme rantakatua pitkin ja pysähdymme hetkeksi terassille. Vrsar on tunnettu muun muassa hyvistä uimarannoistaan.
DRAGUĆ
Yksi Istrian pienistä aarteista on yllä olevan kuvan Draguć. Kylä sijaitsee rauhallisessa ympäristössä kukkuloiden keskellä. Historiallinen miljöö on löydetty taustaksi useampaankin elokuvaan, joten Draguć on saanut lempinimen Istrian Hollywood. Myös viinitilojen ympäröimä kukkulakaupunki Buje näyttää läpi ajettuna hienolta ja on sääli, ettei aikaa pysähtymiseen jää. Missaamme vastaavalla tavalla myös monien kehuman Grožjnanin, joka aivan varmasti kuuluu Istrian kauneimpiin kyliin. Sen sijaan niemimaan keskellä sijaitseva Pazin ei pikaisesti nähtynä sytytä. Sateisesta kaupungista jää kovin arkipäiväinen mielikuva, mutta toisaalta on täysin kohtuutonta tuomita paikkakuntaa muutaman minuutin perusteella. Ensivaikutelma olisi saattanut muuttua vaikkapa hyvän aterian tai linnavierailun aikana.
UMAG
Käväisemme Slovenian rajan tuntumassa sijaitsevassa Umagissa syömässä jäätelöt ennen ukkosmyrskyn saapumista. Tummien pilvien sävyttämä auringonlasku on upea, mutta muuten kaupunki ei herätä ensi silmäyksellä suurta mielenkiintoa. Rantakadulla on paljon myyntikojuja ja useita baareja. Jotenkin tuntuu, ettei turismin kasvattama Umag olisi ainakaan omaan makuuni Istrian parhaita käyntikohteita.
Istria on suhteellisen pieni alue, jonka teillä on helppo siirtyä nopeasti kylästä toiseen. Maksullinen moottoritie on nopea, mutta uteliaan matkailijan kannattaa etsiä mielenkiintoisempia reittejä. Suosittelen käymään ainakin aiemmin esittelemissäni Rovinjissa ja Motovunissa sekä valitsemaan lisäksi joitakin yllä mainituista kohteista. Mielestäni on paljon parempi idea tutustua kiireettömästi muutamaan kylään kuin lähteä kiirehtimään kaikkia läpi. Näin matkasta tulee miellyttävämpi ja antoisampi, sillä lopulta useimmat kylistä kuitenkin muistuttavat toisiaan enemmän tai vähemmän. Teimme Istriasta käsin retket myös Slovenian Piraniin sekä Italian Triesteen, mutta ne ovatkin jo omia tarinoitaan.
Kroatia
Ikuisten muurien Dubrovnik
Etelä-Dalmatian alueella Kroatiassa sijaitseva Dubrovnik kuuluu Välimeren kauneimpiin nähtävyyksiin. Vajaan kahden vuorokauden vierailu ehti tarjota pintaraapaisun historiallisen kaupungin tarjonnasta.
Muistan halunneeni käydä Dubrovnikissa jo viitisentoista vuotta sitten, mutta joidenkin matkojen kohtalona on siirtyä aina hamaan tulevaisuuteen. Silloin kauan ennen Game of Thronesin kuvauksia Dubrovnikissa olisi varmasti ollut nykyistä hiljaisempaa, mutta ikiaikaisten muurien kätkemän vanhankaupungin upeus ei onneksi ole muuttunut miksikään.
Saavumme kaupunkiin Montenegron suunnalta Adrian valtatietä pitkin. Meri kimmeltää kaukana alhaalla, kun käännymme majapaikkamme omistajan antamien ohjeiden mukaisesti pienelle parkkipaikalle asuinalueen laitaan. Huomaamme pian, että karttaan merkitty katu tarkoittaakin loputtomalta näyttävää portaikkoa. Apartments Kuzmanin löytäminen vaatii hetken etsiskelyn, varsinkin kun ehdin kavuta kertaalleen alas vääriä portaita pitkin. Kahden suuren laukun raahaaminen reilut sata porrasta alempana sijaitsevalle ovelle tuo hien pintaan, mutta onneksi olen viime vuosina ehtinyt erikoistua matkatavaroiden kantamiseen. Koska molemmat lapset kävelevät jo omin jaloin, tuntuu pelkästään parin laukun kantaminen oikeastaan hyvinkin yksinkertaiselta urakalta.
Avulias emäntämme Marija esittelee pelkistetysti sisustetun yksinkertaisen asunnon, jonka viehätys perustuu maisemaan yli kaupungin. Parvekkeelle on mukava istahtaa hetkeksi sammuttamaan janoa, ennen kuin matka jatkuu kohti entistäkin komeampia näkymiä.
Dubrovnikin upeimmat maisemat aukeavat Srđ-vuoren huipulta. Perille pääsee helpoiten köysiradalla, jonka ala-asema sijaitsee parinsadan metrin päässä vanhankaupungin pohjoiselta muurilta. Aikuisten menopaluulippu maksaa 130 kunaa eli noin 19 euroa, joten aivan halvasta huvituksesta ei ole kyse.
Matka vuorelle vie alle neljä minuuttia. Jäämme ihailemaan aurinkoista maisemaa kahdelta eri näköalatasanteelta.
Muurien ympäröimä Dubrovnik on harvinaisen näyttävä yhtenäinen kokonaisuus, jonka takana aukeaa kimmeltävä meri. Muita ilmansuuntia hallitsevat harmaansävyiset vuoret, joista osa kuuluu Kroatian sijasta Bosniaan tai Montenegroon.
Köysirata palauttaa meidät vanhankaupungin nurkille. Siirrymme muurien sisäpuolelle Bužan portin kautta ja laskeudumme pitkän portaikon kautta alas pääkadulle Stradunille. Kauniilla ja leveällä kadulla riittää kulkijoita. Sileiksi hioutuneet katulaatat kiiltelevät auringonpaisteessa.
Turistien kansoittaman alueen ravintolatarjonta tuntuu ainakin ensivaikutelman perusteella noudattavan yhtenäistä linjaa. Listoilta löytyy varmoja, mutta melko mielikuvituksettomia vaihtoehtoja pihveistä kanaan ja pastasta pizzaan. Kaikkien kokeilemiemme ravintoloiden ruoka on ihan hyvää, mutta ei toisaalta tarjoa unohtumattomia makuelämyksiä. Palvelu on poikkeuksetta kohteliasta, mutta hintataso on melko korkea. Pääruokien hinnat pyörivät yleensä noin kahdenkymmenen euron tienoilla. Budjettimatkailija voi siirtää nälkäänsä vaikkapa Tutto Bene -pikaruokalassa, josta saa esimerkiksi reilun kokoisen pizzapalan noin kolmella ja puolella eurolla.
Palaamme kujakierroksen jälkeen satojen portaiden päässä odottavalle parvekkeellemme. Vanhankaupungin hämärä valaistus luo arvoituksellisen tunnelman. Vain pari kirkontornia ja osa muureista on valaistu kirkkaasti. Jään viilenevään iltaan miettimään, millaisia vuosisatoja vanhoja tarinoita muurien sisälle kätkeytyy.
Yöstä tulee synkkä ja myrskyinen. Tuuli ravistelee ikkunaluukkuja ja sateen ropina yltyy ajoittain rankaksi. Jäämme aamulla hetkeksi odottelemaan sään selkenemistä, mutta tilanne vain pahenee mereltä saapuvan ukkosrintaman myötä. Mukavaksi vierailupaikaksi kehuttu Lokrumin saari katoaa näkyvistä täysin, eikä vanhankaupungin katoistakaan erotu kuin hämärä häivähdys. Salamat valaisevat taivasta dramaattisella tavalla. Laskeudumme ukkosen hetkeksi hellittäessä alas kaupunkiin. Vesi virtaa valtoimenaan pitkin portaita ja kastelee kengät nopeasti. Kurja sää on autioittanut jopa Stradunin miltei täysin.
Pakenemme sadetta kauniille sisäpihalle, jonka kautta löydämme Dubrovnikin puolustajista kertovan pienen näyttelyn. Huoneen seinille asetellut kuvat kertovat karua kieltä Balkanin julmasta lähihistoriasta. Serbijoukot piirittivät Dubrovnikin syksyllä 1991 ja useita kuukausia jatkunut tulitus tuhosi suuren osan kaupungista. Taistelut veivät monta nuorta ihmistä aivan liian aikaisin hautaan. Nyt taustalla kaikuva ukkosen jylinä tarjoaa miltei autenttisen äänimatkan pommitusten kauhuihin.
Sää kirkastuu päivän mittaan ja pääsemme odottamallemme kävelykierrokselle muureille. 150 kunan eli reilun 20 euron pääsymaksu kuulostaa kovalta, mutta toisaalta hinta ehkä hieman rajoittaa suurta kävijämäärää ja varat toivottavasti käytetään muurien ylläpitoon. Mikäli kaupungissa haluaa käydä useammassa maksullisessa nähtävyydessä, suosittelen Dubrovnik Passin hankkimista.
Nousemme muureille Svetog Dominika -kadun varrelta. Alkumatkasta on paljon portaita, kunnes pääsemme muurien korkeimpaan osaan ihailemaan maisemia yli kaupungin. Punertavien kattojen muodostama kokonaisuus on pysäyttävän upea. Suurin osa katoista tuhoutui sodassa, mutta nyt tuhon jälkiä ei ole enää juurikaan näkyvissä. Alkuperäiset vanhat kattotiilet toki erottuvat uudemmista ajan patinoiman värinsä ansiosta.
Kiipeämme välillä Minčetan torniin ihailemaan näkymiä. Muureille on saapunut jonkin verran muitakin matkailijoita, mutta epäilemme ruuhkan yltyvän moninkertaiseksi kuumimman turistisesongin alkaessa.
Muureilta on hauska katsella myös Stradunia pitkin kulkevaa ihmisvirtaa. Läheisen fransiskaaniluostarin seinässä on pieni kiviuloke, jonka päällä useimmat turistit yrittävät perinteen mukaan tasapainoilla. Tehtävä näyttää lähes mahdottomalta.
Tuuli viilentää matkantekoa muurien merenpuoleisella sivustalla. Katselen pelonsekaisin tuntein, kuinka teinit tasapainoilevat jyrkänteen reunalla paremman selfiekuvakulman toivossa. Tältä osuudelta löytyy myös pari kahvilaa. Myös muurin ja meren väliselle kapealle kalliokaistaleelle pystytetyt baarit ovat varmasti houkuttelevia lämpiminä kesäpäivinä.
Kierrämme muureja pitkin vielä sataman ympäri, kunnes ympyrä sulkeutuu ja laskeudumme takaisin kadulle. Muurikävely tarjoaa mukavan näkökulman Dubrovnikiin ja sitä on helppo suositella melkein kenelle tahansa. Saimme lastenhoitoapua ja kiersimme reitin vaimon kanssa kahdestaan, mutta näimme muurilla myös muutamia pieniä reippaita matkailijoita.
Dubrovnik vetää varsinkin keskikesällä puoleensa valtavasti turisteja. Kaupungin suosio on helppo ymmärtää ilman Game of Thronesin tuomaa nostettakin, sillä pittoreskeilla kujilla ja vanhoilla rakennuksilla on vastustamatonta vetovoimaa. Emme ehtineet omalla matkallamme tutustua kovinkaan moneen kaupungin nähtävyyksistä tai tehdä retkeä sen enempää Lokrumille kuin muillekaan seudun saarille. Lyhytkin aika riitti kuitenkin kertomaan, että Dubrovnik kuuluu Euroopan merkittävimpien kaupunkiaarteiden joukkoon.
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
Henna / Kulkutautiset
22.9.2017 at 9:39
Miten sievän näköinen paikka! 🙂 Hauska nähdä kuvia ja lukea tarinoita näistä Kroatian pikkukylistä, kun useimmiten sieltä kuulee lähinnä rannikon kuuluisammisa. Sellaista kunnon esterin peban tyhjennystä on kyllä mahtava katsoa ja kuunnella, Suomessa ei loppujen lopuksi niin usein sada kuitenkaan aivan kaatamalla. Nämä ovat lomalla mukavia hetkiä, kunhan suurin osa ajasta on kuitenkin päivänpaistetta.
Meilläkin on tapana kaveerata koirien kanssa. Annapurna basecampin vaelluksella meitä oli saattamassa koira, jonka nimesimme Rontiksi. Ilmeisesti alueen koirilla oli jonkinlaisia vahtivuoroja sillä koirat matkan varrella vaihtuivat ja loppujen lopuksi näitä numeroilla nimettyjä Rontteja taisi olla lähemmäs 15 kavereinamme vaelluspoluilla 🙂
Mika / Lähtöportti
25.9.2017 at 17:39
Valtaosa Kroatiaan tulevista matkailijoista tosiaan viihtyy rannoilla, joten sisämaassa on vielä aika rauhallista. Ja onhan nuo ukkosmyrskyt aina mielenkiintoisia, jos niitä saa neljän seinän sisältä seurata. Tämäkin osui sopivasti yöaikaan, niin ei juurikaan vaikuttanut tekemisiin.
Kuulostaa hauskoilta nuo teidän nelijalkaiset vaelluskaverit. Vuokrataloilla on välillä kaupanpäällisinä omalla pihalla asuvia lemmikkejä, meillä on ollut mm. kissa Madeiralla ja kilpikonna Italiassa 🙂
Jenni / Unelmatrippi
22.9.2017 at 10:56
Istrian niemimaan pienet kylät ovat todella viehättäviä! Tässä paikassa en sentään ole käynyt, vaikka Motovun ja Rovinj ja pari muutakin ovat kyllä tuttuja, kuten tiedät. 🙂 Vaikuttaa ihan hyvältä tukikohdalta noilla seuduilla. Eipä noissa missään kylissä mitään maailmanluokan nähtävyyksiä ole, mutta sen sijaan löytyy kyllä tuota ihanaa rauhaa ja nättiä maisemaa sekä verkkaista elämänmenoa.
Kiitos muuten nauruista: ”Ei kai hauva ole kommunisti?” 😀
Mika / Lähtöportti
25.9.2017 at 17:44
Se nyt olisi puuttunut, että olisitte Sveti Lovrečissakin käyneet 😀 Se oli hyvä tukikohta, sujuvat yhteydet joka puolelle Istriaa. Tuollaiset kylät on täydellisiä paikkoja rauhalliseen oleiluun ja paikallistunnelman fiilistelyyn.
Taisi olla kommunistihauva, otti ihan asiakseen johdattaa sirpin ja vasaran luokse 😀
Travelloverin Annika
22.9.2017 at 18:18
Istria oli kyllä kiinnostavaa aluetta. Ihastuin pikkukyliin, vaikka juuri Motovuniin. Sisämaassa oli ihan eri fiilis kuin turistisella rannikolla. Jos yläkuvassa on silloinen lomatalonne, täytyy sanoa, että kävipä todellinen tuuri. Se näyttää todella ihastuttavalta. Taloa en olekaan koskaan vuokrannut Interhomelta, lukuisia asuntoja kyllä.
Mika / Lähtöportti
25.9.2017 at 18:05
Istrian sisämaassa on helppo viihtyä. Ei maailmanluokan nähtävyyksiä, mutta kivaa seutua elämästä nauttimiseen. Kyllä yläkuvassa on meidän tuon reissun lomatalo, oli tosiaan ihastuttava ja sijaitsi rauhallisessa ympäristössä. Käytiin katsomassa ulkopuolelta sitä alkuperäistä, eikä näyttänyt ollenkaan näin houkuttelevalta. Me on taas yleensä vuokrattu isommalla porukalla taloja, mutta ainakin Roomassa on kokeiltu myös Interhomen asuntoa.