Suomi
Parhaat hiihtokokemukset Pohjois-Suomen lumilta

Olemme käyneet jo kahdeksassa Pohjois-Suomen hiihtokeskuksessa. Kokosin nyt samaan pakettiin pienen tunnelmapalan jokaisen reissun mieleenpainuvimmalta hiihtoretkeltä sekä tiivistyksen kunkin kohteen annista.
Vuosittainen talvireissu pohjoisen lumille on kuulunut perheemme perinteisiin siitä lähtien, kun nousimme Lapin-matkan aluksi yöjunaan joulukuussa 2015. Vastaavia matkoja on nyt kertynyt kahdeksan ja ne kaikki ovat suuntautuneet eri hiihtokeskuksiin.

Ylläs, Saariselkä, Pyhätunturi ja Salla ovat Lapin kohteita, joihin olemme matkustaneet autojunalla. Nautin junien tarjoamasta leppoisasta matkanteosta ja pienestä seikkailun tunteesta, mutta autopaikat täytyy varata joulu- ja hiihtolomasesonkeina kuukausia etukäteen. Pohjois-Pohjanmaalla olemme käyneet Rukalla ja Iso-Syötteellä. Lasken tässä Pohjois-Suomeen myös Kainuun, jossa ovat tulleet tutuiksi Vuokatin ja Ukkohallan ladut. Neljään viimeksi mainittuun kohteeseen olemme kulkeneet omalla autolla, yleensä matkan varrella jonnekin yhdeksi yöksi pysähtyen. Käymättä on vielä jonkin verran tunnettuja hiihtokohteita, kuten esimerkiksi Pallas ja Levi.

Matkojemme pääaktiviteetti on ollut hiihtäminen. Emme ole huippukuntoisia urheilijoita, vaan tarkoituksena on nauttia puhtaasta luonnosta latuja pitkin liikkuen. Hiihtokeskuksiin liittyvät arviot perustuvat yhden viikon mittaisiin omakohtaisiin kokemuksiin, joten voi hyvin olla että joku muu on kokenut samat paikat eri tavalla. Olemme majoittuneet aina kolmen sukupolven voimin vuokramökkiin, käyneet ehkä jossakin lähiseudun ravintolassa ja tutustuneet mahdollisesti johonkin nähtävyyteen. Laskettelua emme ole harrastaneet, mutta pulkkamäkiä on tullut kokeiltua. Alla muistot kaikkien kahdeksan matkan parhaista hiihtohetkistä sekä lyhyet yleisarviot kohteista.

Auringonlasku Ruuhitunturilla (Salla 2021)
Ympärillä näkyvä maisema tuntuu suorastaan uskomattomalta. Yritin suunnitella hiihtoretkeni niin, että osuisin Ruuhitunturin huipulle auringonlaskun aikaan, ja ajoitus vaikuttaisi onnistuneen täydellisesti. Nousua on ollut pitkä, mutta kun laskevan auringon kultaama luminen maisema jatkuu peninkulmien päähän, en haluaisi olla missään muualla. Jäätyneestä näkötornista kelpaa ihailla maisemia kaikkiin ilmansuuntiin, kunnes taivas sinertyy ja edessä on pitkä nautinnollinen lasku alas tunturilta. Itä-Lapin luonnossa on jotain koskettavan kaunista.

Salla on jäänyt mieleen pienenä ja hiljaisena hiihtokeskuksena, jossa saa nauttia luonnon rauhasta. Sallasta löytyy muutama upea vaihtoehto vaikkapa 20–30 kilometrin hiihtolenkille, mutta jäimme kaipaamaan perheystävällisiä lyhyitä ja helppoja rengasreittejä. Pidin Sallan maisemista, joihin kuuluu esimerkiksi näkymä Onkamon näköalapaikalta Venäjän puolelle jääneille vanhan Sallan tuntureille saakka. Sallan seudulla on sotahistoriallisia nähtävyyksiä ja kävimme myös huskysafarilla.
Lue lisää kokemuksia Sallasta:
Hiihtolomaelämyksiä Sallassa
Hiihtokokemuksia Sallassa
Huskysafarilla Sallassa

Tuulisen Kiilopään ylitys (Saariselkä 2017)
Lumi kimaltelee pilviharson takaa paistavan auringon säteissä, mutta tunturista puhaltaa jäätävä viima. Edessä näkyy loputon nousu ja puhuri lennättää lunta niin, että latu katoaa näkyvistä. Nautin silti jokaisesta hetkestä. Joskus nousukin varmasti päättyy ja kääntyy vauhdikkaaksi laskuksi kohti seuraavaa latukahvilaa. Olen lähtenyt useamman tunnin hiihtoretkelle, jonka reitti kulkee Kiilopää-tunturin ylitse. Saan nauttia Urho Kekkosen kansallispuiston huikeista maisemista ja tunnen olevani oikeassa erämaassa. Käännän katseeni kauempana siintäville tuntureille ja voin vain ihailla Lapin lumoavaa kauneutta.

Voisi sanoa, että Saariselkä vei palan sydämestä. Missään muussa käymässämme kohteessa ei ole ollut yhtä vahvaa Lapin taikaa ja erämaan tunnelmaa. Hiihtokeskuksessa on toki palveluita, mutta uskon Saariselän olevan nimenomaan luonnon rauhasta nauttivien hiihtäjien unelmakohde. Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla oli melko hiljaista ja laduilla näkyi enemmän rauhalliseen tahtiin eteneviä hiihtelijöitä kuin hiki hatussa kiirehtiviä urheilijoita. Saariselkä sijaitsee muita käymiämme kohteita pohjoisempana, joten matkakin on selvästi pisin. Saariselältä käsin kannattaa tehdä retki Inariin ja vierailla saamelaismuseo Siidassa sekä palkitussa Aanaar-ravintolassa.
Lue lisää kokemuksia Saariselältä:
Lumista riemua Saariselällä
Hiihtoretkellä kaukana pohjoisessa
Saamelaisuuden jäljillä Siidassa

Raikasta ilmaa Syötteen kansallispuistossa (Iso-Syöte 2023)
Helmikuun aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja kuusimetsän oksat ovat kuvauksellisesti lumen peitossa. Hiihtelemme vaimon kanssa rauhalliseen tahtiin ja nautimme ladusta, joka kulkee vuorotellen metsän siimeksessä ja avarissa aapasoiden maisemissa. Syötteen latuverkoston pohjoisosa levittäytyy kansallispuiston alueelle, jossa saa hiihdellä luonnon hiljaisuudesta nauttien. Oksilta roikkuva naava kertoo ilman puhtaudesta. Ainoa huolenaihe on se, ennätämmekö Ahmatuvan erämaakahvilaan ennen sulkemisaikaa. Ja kyllähän me lopulta ehdimme.

Iso-Syöte on monin tavoin täydellinen paketti. Matka pääkaupunkiseudulta on Lapin kohteisiin verrattuna lyhyempi, mutta Suomen eteläisimmän tunturin maisemissa ei ole mitään valittamista. Mieleen ovat jääneet varsinkin tunturin huipun tykkylumipuut sekä avarat näkymät, joista voi nauttia vaikka Hilltop-ravintolan ikkunapöydästä. Noin 120 kilometrin mittainen latuverkosto vastaa omia toiveitamme erinomaisesti, sillä tarjolla on satunnaiselle harrastajalle sopivia leppoisia latuprofiileja ja riittävästi vaihtelua. Iso-Syöte on sijaintinsa ansiosta varsinkin oululaisten suosima kohde, mutta laduilla oli viimevuotisella Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla varsin rauhallista.
Lue lisää kokemuksia Iso-Syötteeltä:
Hiihtoloma Syötteen laduilla

Vuoden ensimmäinen aamu hiihtoladulla (Ylläs 2016)
Ladut ovat pakkasaamuna autiot ja vain omien sauvojeni ääni rikkoo hiljaisuuden. Muutamista mökeistä kajastaa valoa, mutta suurin osa ihmisistä taitaa olla vielä unten mailla. Se ei ole ihme, sillä eletään uudenvuodenpäivän aamua Yllästunturin laitamilla. Ylläksen laajasta valaistujen latujen verkostosta on näin vuodenvaihteessa paljon iloa, sillä päivänvaloa riittää vain muutamaksi tunniksi. Viikon aikana saakin hiihdellä monenlaisessa valaistustilanteessa. Mieleen jäävät sekä sinertävät aamut että ne iltapäivät, kun suurelta näyttävä aurinko värjää taivaan ihmeellisillä punaisen sävyillä.

Ylläs mainostaa olevansa ykkönen, ja kyllä se puitteidensa puolesta käymistämme hiihtokeskuksista sellainen onkin. Ylläs on Suomen parhaita laskettelukohteita ja tarjolla on myös maan laajin latuverkosto, josta löytyy vaihtoehtoja sekä tavoitteelliseen treenaamiseen että kevyempään menoon. Ylläksen paikka omana ykkösenämme ei silti ole selvä, koska kolmen yllä mainitun kohteen hiihtoretket hiljaisessa luonnossa olivat ehkä vieläkin mieluisampia. Toisaalta meiltä jäi omalla Ylläksen-matkallamme paljon latuja kokematta ja varsinkin Äkäslompolon puolelta voisi löytyä mainioita reittejä. Reissusta on jo monta vuotta, joten Ylläkselle tekisi mieli palata verestämään muistoja.
Lue lisää kokemuksia Ylläkseltä:
Yöjunalla Lappiin yli 30 vuoden tauon jälkeen!
Hiihtoturistina Ylläksellä
Snow Village – Lumen ja jään ihme

Auringonnousu Rukan rinteillä (Ruka 2021)
Ylämäet alkavat ottaa jo hieman kunnon päälle, mutta kiipeän sitkeästi pitkin Rukatunturin rinteitä. Viimein nousu päättyy ja tulee laskun vuoro. Ehdin onneksi huomata alamäen alkupäähän jäävän näköalapaikan ajoissa. Pakkasaamun auringonnousu saa taivaan hohtamaan vaaleanpunaisen sävyissä ja näkymä kantaa kauas Konttaisen vaaran suuntaan. Rukatunturin ympäri kiertävä reitti on varsin mielenkiintoinen, sillä sen varrella pääsee hetkeksi myös kansainvälisissä hiihtokilpailuissa käytettävälle reitille. Nousuista selviää kyllä rauhalliseen tahtiin etenemällä, mutta jännittävimpiä ovat laskut, joissa vauhti nousee helposti sunnuntaihiihtäjiä hirvittäväksi.

Ruka on Suomen vilkkaimpia hiihtokeskuksia ja laskettelun osalta sen puitteet kuuluvat Levin ja Ylläksen ohella maan parhaisiin. Hiihtäjille löytyy laaja latuverkosto, jonka reittien vaikeustasot vaihtelevat laidasta laitaan. Maasto on monin paikoin mäkistä ja itsensä voi haastaa vaikka maailmancup-tason jyrkissä nousuissa. Erilaisia latuja löytyy Rukan lisäksi myös vajaan puolen tunnin ajomatkan päästä Kuusamon keskustan ympäriltä. Oma kolmen vuoden takainen Rukan-matkamme ajoittui vuodenvaihteeseen, jolloin kaikkia reittejä ei ollut vielä saatu heikon lumitilanteen vuoksi avattua. Niinpä parin houkuttelevan ladun kokeileminen jäi mahdolliseen seuraavaan kertaan.
Lue lisää kokemuksia Rukalta:
Hiihtokokemuksia Rukalla
Hämyinen talvipäivä Riisitunturilla

Seesteinen aamu Pyhätunturilla (Pyhätunturi 2018)
Latu on johtanut järven rantaan. Parikymmenasteinen pakkanen pistelee poskissa, kun pysähdyn katselemaan vastarannalla kohoavaa Pyhätunturia ja vähitellen punertuvaa taivasta. Aikaisella hiihtolenkillä saa nauttia Lapin lumoavasta luonnosta ilman häiriöitä. Lenkkini johtaa pitkää mäkeä pitkin ylös Karhunjuomalammelle, jossa kävin haalistuneiden valokuvien mukaan edellisen kerran 6-vuotiaana. Lumisten puiden keskellä kelpaa suksia huippukuntoisilla laduilla, mutta alamäkeen en uskalla enää ottaa yhtä hurjaa vauhtia kuin silloin vuosikymmeniä sitten.

Pyhätunturi on mukava paikka, josta minulla on lämpimiä muistoja erityisesti elämäni ensimmäiseltä Lapin-matkalta. Myös aikuisiän Pyhätunturin-matka oli hyvä kokemus, mutta hiihtokeskus ei silti pääse listani kärkeen. Pyhätunturissa ei varsinaisesti ole mitään vikaa, mutta olemme löytäneet latuverkoston, tunnelman tai matka-ajan osalta juuri itsellemme vieläkin parempia vaihtoehtoja muualta. Pyhätunturin suunnalla liikkuessa kannattaa käydä tapaamassa paikallisia eläimiä Koparan poropuistossa.
Lue lisää kokemuksia Pyhätunturilta:
Pakkasviikko Pyhätunturilla
Latutunnelmia Pyhätunturilta

Hyvän mielen hiihtolenkki lapsen kanssa (Ukkohalla 2022)
Helmikuun säässä tuntuu olevan jo ripaus kevättä, kun Ukkohallan hanget kimaltavat kirkkaassa auringonpaisteessa. Lasten hiihtoinnostus on vaihtelevaa, mutta tyttären mono on tällä kerralla syönnillään. Yhdeksän kilometrin mittainen Akan kierros on meille juuri sopivan mittainen ja saamme ihailla matkan varrella sekä avaria suomaisemia että kauniita havupuumetsiä. Muita hiihtäjiä näkyy harvakseltaan, mutta täällä saattaa hyvällä tuurilla bongata vaikka jäniksen tai tikan.

Kainuussa Hyrynsalmen kunnassa sijaitseva Ukkohalla on pieni kodikas hiihtokeskus, joka sopii mainiosti talvisen lomaviikon viettämiseen. Pidimme puhtaan luonnon hiljaisuudesta ja löysimme itsellemme sopivia hiihtoreittejä, joissa oli vaihtelua muttei kuitenkaan liian suuria mäkiä. Latuverkosto on valitettavasti sen verran suppea, että Ukkohallan hiihtoreitit tulevat tutuiksi muita käymiämme kohteita nopeammin. Lähistön tärkein luonnonnähtävyys on Hepokönkään vesiputous.
Lue lisää kokemuksia Ukkohallasta:
Hiihtolomalla Ukkohallassa
Vuoden retkipaikka Hepoköngäs talvella

Aurinkolatu Nuasjärven jäällä (Vuokatti 2019)
Iltapäivän aurinko lämmittää vähintäänkin mieltä, kun hiihtelemme kaikessa rauhassa pitkin järven jäälle avattua Aurinkoladuksi nimettyä reittiä. Kokemus on huomattavasti mieluisampi kuin muutamaa päivää aiemmin, jolloin sankka lumipyry peitti sekä ladun että näkyvyyden ja sama reitti tuntui jonkinlaiselta tutkimusretkeltä. Nyt katse yltää kaukana vastarannalla häämöttäville vaaroille, joiden taakse aurinko pian painuu. Lumi narisee suksien alla siihen malliin, että yöksi on luvassa kiristyvää pakkasta.

Vuokatti jäi lopulta mieleen lievänä pettymyksenä, joskin asiaan vaikuttivat myös sään kaltaiset kohteesta riippumattomat asiat. Mukana oli huonoa tuuria, kun lumi pyrytti joinakin päivinä ladut umpeen ja välillä tuuli tuiversi hiihtoreitit täyteen puista pudonneita roskia. Vuokatin valtteihin kuuluu Etelä-Suomesta katsottaessa yllämainittuja kohteita lyhyempi ajomatka, mutta Kainuusta ei tietenkään löydy Lapin eksotiikkaa. Urheiluopistostaan tunnettu Vuokatti sopii erityisesti hiihdon tavoitteelliseen harjoitteluun, vaikka kyllä joukkoon mahtuu myös hitaampia sivakoijia.
Lue lisää kokemuksia Vuokatista:
Hiihtolomalla Vuokatissa

Suomi
Hiihtoloma Suomutunturin maisemissa

Vietimme leppoisan hiihtolomaviikon aivan napapiirin rajalla Suomutunturilla. Kolmen sukupolven matkamme kului lähinnä maastohiihdon parissa sekä vuokratussa hirsimökissä majaillessa. Suomulta jäävät mieleen luonnon rauha ja hiljaisuus.
Vuonna 1965 avattu Suomutunturin hiihtokeskus kuuluu Kemijärven kuntaan ja sijaitsee noin 45 kilometrin päässä keskustaajamasta. Olemme käyttäneet useimmilla Lapin-matkoillamme autojunaa ja kulkeneet esimerkiksi Sallaan ja Pyhätunturille juuri Kemijärven aseman kautta. Hiihtolomakauden autojunapaikat ovat kuitenkin sen verran kysyttyjä, että jouduimme ajamaan tällä kerralla koko matkan omalla autolla. Keski-Uudeltamaalta on pitkä tie napapiirille, mutta matkan varrella yöpyminen helpottaa ajourakkaa. Pysähdyimme menomatkalla Hotel Golden Domessa Iisalmessa ja paluumatkalla kantapaikaksemme muodostuneessa Kuopion Puijonsarvessa.

Sää on meille suosiollinen, sillä päivälämpötilat pysyvät koko viikon pakkasen puolella, mutta missään vaiheessa ei ole liian kylmää ulkoiluun. Meitä ilahduttavat parina iltana myös revontulet, joskaan ne eivät ole taivaalle katsellessamme mitenkään erityisen voimakkaita. Suomutunturin ympäristössä ei ole tänä talvena mitenkään erityisen korkeita kinoksia, mutta lunta on joka tapauksessa riittävästi talviurheilua ajatellen.

Viikon pääaktiviteettimme on tuttuun tapaan hiihtäminen, minkä lisäksi ulkoilemme jonkin verran myös kävellen. Suomutunturilla on 75 kilometrin latuverkosto, josta noin neljäsosa on valaistu. Ladut ovat lomaviikollamme hyvässä kunnossa ja muita hiihtäjiä näkyy vain harvakseltaan. Ei ole tavatonta kohdata vain pari muuta hiihtäjää tunnissa, mutta toisinaan on toki myös vilkkaampaa.

Tarjolla on enimmäkseen melko tasaisia latuprofiileja, jotka sopivat rauhallisesta menosta pitäville harrastelijoille erinomaisesti. Sairastin lähes koko perheemme tavoin melko rajun kuumetaudin hieman ennen hiihtolomaa. Jouduin siis unohtamaan pitkät lenkit, sillä toipilaana on paras hiihdellä hyvin varovaiseen tahtiin.

Suomukankaan lenkki
Suomun latuverkostossa on muutama rengasreitti, joista 3,3 kilometrin mittainen Suomukankaan lenkki on lyhyin. Hirsimökkien ohi kulkevalla kierroksella on pari vauhdikasta laskua sekä muutamia ylämäkiä, eli sopivasti maastollista vaihtelua. Latu ei kuitenkaan ole erityisen raskas. Matkan varrelta aukeaa hieman avaria maisemia muun muassa Suomutunturille päin. Hiihtokeskus sijaitsee lähellä Suomukangasta, joten sieltä käsin ei tarvitse hiihtää kovin pitkiä siirtymiä.

Kalliovaaran lenkki
Kalliovaaran lenkin alkuun saa sivakoida hiihtokeskukselta vajaan kilometrin verran. Varsinainen kierros on 5,6 kilometrin mittainen ja se kiertää nimensä mukaisesti myötäpäivään Kalliovaaran ympäri. Taival on suurimmaksi osaksi tasamaata, mutta kierroksen itäosassa on yksi suurehko ylämäki. Sen jälkeen loppumatka onkin pitkälti loivaa alamäkeä. Kalliovaaran lenkki on ehkä maisemallisesti lievä pettymys, sillä matkan varrella on enemmän metsää kuin avaria näkymiä. Latu tarjoaa joka tapauksessa hyvän mahdollisuuden leppoisaan hiihtelyyn puhtaassa luonnossa.

Suomutunturin ympäryslatu
Suomun eräänlainen päälenkki kiertää tunturin ympäri. Kierrokselle kertyy mittaa 13,5 kilometriä ja sen parhaat maisemat löytyvät mielestäni Suomuntunturin eteläpuolelta. Myötäpäivään kierrettäessä ladun rankin pätkä sijoittuu tunturin itäpuolelle, jossa on noin puolentoista kilometrin mittainen melko rankka nousuosuus. Muuten kierros onkin varsin kevyt sisältäen tasamaata sekä loivia laskuja. Suomutunturin ympäryslatu tarjoaa ainakin omien hiihtoretkiemme parhaita paloja ja on ilman muuta kiertämisen arvoinen.

Viiden vaaran kierros
Suomun koko muu latuverkosto tulee koluttua, mutta jälkeenpäin jää harmittamaan Viiden vaaran kierroksen jääminen väliin. Kuumetaudista toipuessa tuntui järkevältä pysyä varovaisena ja pitää hiihtoretket lyhyinä. Varsinaisella Viiden vaaran kierroksella on mittaa reilut 15 kilometriä, minkä lisäksi matkaa kertyy hiihtokeskukselta käsin kymmenisen kilometriä lisää. Voisin kuvitella kierroksen maisemiensa puolesta kauniiksi ja latuprofiilin Suomun muita reittejä haastavammaksi. Tämä latu pitää ehdottomasti kokeilla, jos joskus vielä palaamme Suomutunturille.

Latu Räisälän kylään
Hiihdimme osan Viiden vaaran kierroksen alkupäästä matkallamme Räisälän kylään ja takaisin. Tällä osuudella aukesi jonkin verran mukavia maisemia kauempana häämöttäville vaaroille ja tuntureille. Retken kääntöpaikkana toimiva Räisälän kylä jää mieleen hiljaisena paikkana, jonka tuulisten peltojen takaa kuului koirien haukuntaa.

Suomutunturin rinteet
Kokeilin laskettelua viime vuonna Iso-Syötteellä nuoremman tyttären kanssa, mutta hän ei halunnut tällä kerralla rinteeseen. Niinpä jätimme nyt lasketteluvälineiden vuokraamisen kokonaan väliin. Kävimme ohimennen katsomassa eturinteitä, jotka näyttivät yllättävän hiljaisilta. Nämä jyrkkyydeltään haastavat rinteet on käsittääkseni suunniteltu kilpakäyttöön, joten tavallinen kansa viihtyy paremmin Itä-Suomun loivemmissa ja perheystävällisemmissä mäissä. Eturinteillä näytti kuitenkin olevan yksi loiva harjoitusrinne, jonne hiihdonopettaja kuului opastavan ulkomaalaista perhettä. Suurin osa Suomun yhdestätoista rinteestä sekä kaikki neljä hissiä olivat lomamme aikaan toiminnassa.

Ravintola Ailo
Syömme lomaviikkomme ajan anopin valmistamia erinomaisia ruokia, mutta yhtenä iltana suuntaamme päivälliselle ravintolaan. Hotelli Suomutunturin yhteydessä toimivan Ailon suurista ikkunoista on näkymä suoraan eturinteille. Syömme maukkaat keitot, poronkäristykset ja jälkiruoat. Ruoat tilataan tiskiltä, mutta tarjoillaan pöytään, joten Ailon konsepti on eräänlainen yhdistelmä baaria ja à la carte -ravintolaa. Esimerkiksi veden ja kahvin saa noutaa itse buffetin puolelta. Vieressä lasiseinän takana iltaisin toimivassa Takka-ravintolassa on valkoiset pöytäliinat ja astetta juhlavampi tunnelma.

Suomutunturin alkuperäinen hotelli tuhoutui vuoden 2015 tulipalossa, mutta nyt paikalla on uudistettu rakennus. Suomun markkinoinnissa on panostettu ulkomaille ja Ailossa asiointikin täytyi hoitaa englannin kielellä. Asiakaskunta vaikuttaa kansainväliseltä, sillä esimerkiksi ravintolavierailumme aikaan hotellilla näkyi suuri itämainen turistiryhmä. Kohderyhmä on varmasti kannattava, sillä monet Lappiin saapuneet ulkomaalaiset ovat valmiita maksamaan pororekiajeluiden tai moottorikelkkasafarien kaltaisista aktiviteeteista, kun taas kaltaiseni suomalaiset viihtyvät mieluummin vuokramökeillä ja ilmaisilla hiihtoladuilla.

Ajatuksia Suomutunturista
Suomulta jäävät päällimmäisinä mieleen hiljaisuus ja kaunis luonto. Ladut olivat lomaviikollamme hyvässä kunnossa ja laskettelurinteissä näytti olevan väljää. Suomun toiminnassa olevat peruspalvelut vaikuttavat hyviltä, mutta tarjonta on toistaiseksi melko suppeaa. Esimerkiksi hiihtäjänä olisin toivonut reittien varrelle latukahvilaa. Nyt jälkeenpäin huomasin Itä-Suomun kahvilan olleen avoinna, mutta se ei sijaitse aivan tunturin ympäri kiertävän reitin varrella, ja kahvilaan opastanut viitta jäi minulta huomaamatta jos sellaista oli ladun varrelle laitettu.

Suomun hiihtokeskuksen vilkkainta kulta-aikaa vietettiin 1970-luvun lopulta aina 1990-luvun lamaan asti, minkä jälkeen alueella on eletty vaisumpia ja vaihtelevampia vuosia. Aika näyttää, kuinka suureen loistoon Suomutunturi vielä nousee. Haasteena on kova paikallinen kilpailu, sillä alle sadan kilometrin päästä löytyvät esimerkiksi Rukan, Sallan ja Pyhän hiihtokeskukset. Toisaalta voi olla myös etu, että Suomu tarjoaa hiljaisen vaihtoehdon rauhaa rakastaville matkailijoille.

Viihdyimme Suomutunturin maisemissa hyvin. Suomu tarjosi meille uutena kohteena mieluisaa vaihtelua, muttei silti noussut ihan ykkössuosikiksemme. Pidän itse kovasti vaikkapa Iso-Syötteestä, jossa sielläkin on rauhallista mutta astetta laajempi palveluvalikoima sekä Etelä-Suomesta käsin lyhyempi ajomatka. Lapin kohteista olen ihastunut erityisesti Saariselän erämaatunnelmaan sekä myös Sallan luontoon. Puitteiden puolesta Ylläs on mielestäni edelleen ykkönen. Muita hiihtolomakohteitamme ovat olleet Pyhä, Ruka, Ukkohalla sekä Vuokatti. Kaikilla on omat kannattajansa ja hyvät puolensa, joten suosikkivalinnat perustuvat ennen kaikkea henkilökohtaisiin mieltymyksiin.
Suomi
10 vinkkiä kesäiseen Tuusulaan

Tuusula on erinomainen kesäretkikohde vain noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Helsingistä. Tarjolla on runsaasti kulttuurikohteita, tunnelmallisia maalais- ja järvimaisemia, viihtyisiä kesäkahviloita sekä paljon muutakin koettavaa.
Tuusula on itselleni tuttu paikka, jossa olen viettänyt enemmän tai vähemmän kaikki kesäni. Ajattelin nostaa tähän juttuun vain muutaman suosikkipaikkani, mutta koska tarjontaa on paljon, venyi lista hieman suunnittelemaani pidemmäksi. Kyseessä ei siis ole kaiken kattava luettelo, vaan haluan nyt esitellä vain joitakin paikkoja, joissa olen viime vuosina viihtynyt. En halunnut tehdä tästä suoraa kopiota neljä vuotta vanhasta Tuusula-jutustani, joten mukana on useampia tuolloin pois jääneitä kohteita. Kaikkia vanhoja suosikkeja ei voinut kuitenkaan jättää mainitsematta.

Liikunnan kannalta Tuusulan suosituin aktiviteetti on pyöräily järven ympäri. Klassikkoreitti on reilun kahdenkymmenen kilometrin mittainen ja se on varustettu uusilla opasteviitoilla. Kyltit vinkkaavat parissa kohdassa viime vuosina kunnostetuille osuuksille, jotka eivät aiemmin kuuluneet ainakaan omaan vakioreittiini. Järven itäpuolella Rantatieltä käännytään kohti Krapin rantasaunaa ja viihtyisää rantareittiä, jonka varrella voi kesäisin rapsutella lampaita. Lännessä viitat ohjaavat puolestaan Järvenpään Vanhankylänniemeen. Vanhankylänniemi tunnetaan Puistobluesin tapahtumapaikkana ja sieltä löytyy muiden palveluiden lisäksi esimerkiksi kädentaitajien myymälä Pytingin Puoti.

Tuusulan oleellisin kulttuurikeskittymä on järven itäpuolella kulkeva Rantatie, jonka varrella on monta kiinnostavaa kohdetta. Tuusula tunnetaan erityisesti 1900-luvun alussa vaikuttaneesta taiteilijayhteisöstä, jonka jäsenistä esimerkiksi Pekka Halonen sekä J.H. Erkko asuivat Rantatien varrella, kun taas Jean Sibelius, Juhani Aho ja Eero Järnefelt löysivät kotinsa hieman pohjoisempaa nykyisen Järvenpään puolelta. Alla mainitut kohteet sijaitsevat joko järveä kiertävän pyöräreitin varrella tai sen läheisyydessä luukun ottamatta Koiramäkeä, Kellokosken ruukkia ja Pientä Kotieläinpihaa. Valitsemieni nostojen järjestys etenee kartalla etelästä järven itäreunan kautta pohjoiseen ja palaa lopuksi Kellokoskelta järven länsirannalle.

Koiramäen Pajutalli
Aloitetaan kohde-esittelyt oikeasta hyvän mielen kohteesta Vantaan rajan tuntumasta. Koiramäen Pajutalli koostuu vanhoista puurakennuksista ja viehättävästä pihapiiristä, jossa viihtyvät kesäisin myös lampaat ja kanit. Pihalta ja eri rakennuksista löytyy muitakin erityisesti lapsivieraita ilahduttavia asioita. Kahvilan herkuista olemme nauttineet sekä viihtyisällä pihalla että kylmempään vuodenaikaan sisätiloissa.

Vaikka Koiramäen Pajutalli onkin kokonaisvaltainen elämys, voi sen mieltää ensisijaisesti sisustus- ja lahjatavarakaupaksi, jonka runsas tarjonta on aseteltu esille poikkeuksellisen kauniisti vaikkapa väriteemojen mukaan. En mielelläni osta mitään ylimääräistä, mutta täällä herää helposti houkutus hankkia mukaan jotakin hauskannäköistä. Myynnissä on totta kai kaiken muun lisäksi myös monia pajusta punottuja esineitä. Olemme kokeneet Koiramäen Pajutallin mukavaksi kesäpäivien vierailukohteeksi, minkä lisäksi se on talvella erinomainen paikka virittäytyä joulutunnelmaan.
Lisätiedot: koiramaenpajutalli.fi

Krapi
Tunnelmallinen Krapi kuuluu Tuusulan helmiin. Entinen maatila on muotoutunut tapahtumakeitaaksi, josta löytyy myös entisessä navetassa toimiva hotelli. Vanhat pellot ovat olleet jo useamman vuosikymmenen Tuusulan Golfklubin käytössä. Krapin suositut kesäkonsertit houkuttelevat maamme eturivin artisteja, ja tänä vuonna lavalle nousevat muiden muassa Arttu Wiskari, Anssi Kela, Behm, Elastinen ja Anna Puu. Kesän huipentavien elokuisten puutarhajuhlien päätapahtumat ovat jo loppuunvarattuja. Konsertit jatkuvat muina vuodenaikoina Krapin Pajan sisätiloissa. Krapin kesäteatterin ohjelmassa on tällä kertaa farssikomedia Tuplakupla.

Krapin kesäravintola Mankeli kuuluu vakiopaikkoihin, joissa käyn aina pari kertaa kesässä. Mankeli on parhaimmillaan lämpiminä päivinä, jolloin ruoasta voi nauttia ulkoilmassa Krapin idyllisessä pihapiirissä. Huonommalla säällä eli sisätiloissa syömiseen suosittelen myös Hyrylässä vanhassa upseerikerhon rakennuksessa toimivaa Ravintola Kerhoa. Mikäli mielessä on virkistävien juomien siemailu kauniin järvimaiseman äärellä, kannattaa kokeilla Gustavelundin terassia Pritsiä. Gustavelundissa kävin viimeksi toukokuussa, jolloin nautimme Ravintola Intossa erinomaisen äitienpäiväaterian. Kesäisin ruokailu on kuitenkin keskitetty vain Pritsin puolelle.
Lisätiedot: krapi.fi

Erkkola
Tuusulan Rantatien varrella sijaitseva Erkkola on komea hirsirakennus, joka valmistui runoilija J.H. Erkon kodiksi vuonna 1902. Erkko ehti asua täällä ennen kuolemaansa vain muutaman vuoden, minkä jälkeen talo oli pitkään yksityisomistuksessa. Nykyään Erkkola on Tuusulan kunnan hallinnoima museo, jossa voi tutustua vaihtuviin näyttelyihin. Taiteilijakoti hirsiseinineen ja vanhoine takkoineen on aina yhtä tunnelmallinen vierailupaikka. On myös mukavaa istahtaa lukemaan jokunen Erkon runo historiallisessa ympäristössä, vaikkei muuten runoja harrastaisikaan.

Kävin Erkkolassa viimeksi pari viikkoa sitten, jolloin esillä oli vielä Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmin teoksia. Aion tutustua myös kesällä 2024 esillä olevaan Silja Purasen ja Eero Lintusaaren yhteisnäyttelyyn. Ensi talvena on luvassa juoma-aiheista taidetta. Erkkolassa vierailun yhteydessä voi käydä myös naapurissa sijaitsevassa Aleksis Kiven kuolinmökissä sekä nauttia Tuusulanjärven maisemista Fjällbon puistossa.
Lisätiedot: erkkola.fi
Lue myös juttuni Tuusulan nähtävyyksiä – Erkkola

Lottamuseo ja Lottakanttiini
Lottamuseo toimii komeassa siniseksi maalatussa puurakennuksessa Rantatien varrella. Museo kertoo naisten tekemästä arvokkaasta maanpuolustustyöstä, lotista ja Lotta Svärd -toiminnasta. Olen tutustunut nykyiseen vuonna 2021 uudistettuun päänäyttelyyn, mutta Lottamuseon voi kokea aina uudelleen vaikkapa yleisöopastusten, draamaopastusten tai luentojen kautta. Pienessä ulkonäyttelytilassa on tänä kesänä uusi Vaaran vuodet – Sodan ja rauhan välissä -näyttely sekä ennakkovarauksella pelattavissa oleva pakopeli.

Käyn museon puolella vain harvoin, mutta alakerrassa toimiva Lottakanttiini kuuluu suosikkikahviloihini Keski-Uudellamaalla. Kanttiinissa tuleekin käytyä monia kertoja vuodessa. Kesän parhaisiin hetkiin kuuluvat lämpimät aamupäivät Lottakanttiinin terassilla, ennen kuin aurinko kääntyy paahtamaan pöytiä. Iltapäivällä voi asettua puiden ja pensaiden katveeseen, jos tilaa vain riittää. Kahvin ja leipomotuotteiden ääreltä kelpaa katsella vehreää puutarhaa sekä persoonallisen hämähäkkiportin takana häämöttävää Tuusulanjärveä.
Lisätiedot: lottamuseo.fi

Halosenniemi
Tuusulanjärven ympäristössä on monia taiteilijakoteja, joista oma ykkössuosikkini on Halosenniemi. Pekka Halosen ateljeekoti on näyttävä kansallisromanttinen puurakennus, joka kohoaa järven parhaalla paikalla kallioisella niemellä. Täältä kelpaa ihailla näkymiä niin pohjoiseen Järvenpäähän kuin eteläänkin päin. Halosenniemi on itselleni tuttu paikka, jossa olen käynyt monta kertaa.

Kesän 2024 näyttely Miljoonamänty esittelee maisemamaalauksia sekä Pekka Haloselta että hänen aikalaisiltaan. Olen aina pitänyt siitä, kuinka Halosenniemessä saa nauttia sekä upeasta rakennuksesta että sopivan kompaktista taidenäyttelystä. Maisemamaalaukset ovat myös aiheena mieleeni, joten tänä kesänä pitää ehdottomasti palata Halosenniemeen! Muita Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön liittyviä nähtävyyksiä ovat Järvenpään puolelta toistensa lähettyviltä löytyvät Jean Sibeliuksen Ainola, Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Ahola sekä Eero Järnefeltin Suviranta. Vierailu Suvirannassa onnistuu vain yleisöopastusten yhteydessä ja vaatii ennakkovarauksen.
Lisätiedot: halosenniemi.fi
Lue myös juttuni Halosenniemi – Tuusulanjärven helmi

Marin Putiikki
Jos tuliaisostoksia haluaa tehdä kulttuurikohteiden lähistöllä Rantatien varrella, kannattaa piipahtaa Marin Putiikissa. Houkuttelevia esineitä pursuava kauppa sijaitsee entisessä navetassa Tuomalan kylässä. Olen käynyt tässä kauniin tavaran aarreaitassa vain pari kertaa, mutta putiikkia on helppo suositella kaikille Rantatiellä kulkeville. Pihapiirissä on joinakin kesinä toiminut myös Pop-Up Kyläcafe -kahvila. Marin Putiikki on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin.
Lisätiedot: memories.fi

Kallio-Kuninkalan kesäkahvila
Alueen tyylikkäin kesäkahvila löytyy Kallio-Kuninkalan kartanomiljööstä Järvenpään puolelta, aivan Tuusulan rajan tuntumasta. Kaunis päärakennus ja keidasmainen puutarha luovat upean ympäristön kahvilaherkuista nauttimiseen. Kallio-Kuninkalan kesäkahvilan ainoa huono puoli ovat sen niukat aukioloajat. Kahvila on tänä vuonna avoinna ainoastaan heinäkuussa torstaista lauantaihin kello 11–17 ja pian tämän jälkeen muutaman päivän Meidän Festivaalin merkeissä. Toinen lähistöltä löytyvä mainio kesäkahvila Vellikello on avannut välivuoden jälkeen ovensa uudessa omistuksessa. Vellikellon vanha puurakennus sijaitsee lähellä Aholaa ja Ainolaa, aivan järveä kiertävän pyöräilyreitin varrella.

Kallio-Kuninkalan historia kietoutuu Paloheimon suvun ympärille. Vuorineuvos K.A. Paloheimo oli tiiviisti tekemisissä Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kanssa ja jakoi taiteilijoiden suomalaiskansallisen aatteen aikana, jolloin maamme ei ollut vielä itsenäinen. Liikemiehen perheen ystävyys taiteilijayhteisön kanssa oli tiivistä ja kolme Paloheimon salskeista pojista löysi jopa puolisonsa Sibeliuksen, Järnefeltin ja Halosen tyttäristä. Tilasta isänsä jälkeen huolehtinut Yrjö Paloheimo halusi testamentata Kallio-Kuninkalan kulttuurikäyttöön. Nykyään se toimiikin Taideyliopiston Järvenpään toimipisteenä.
Lisätiedot: kallio-kuninkala.fi

Kinuskilla ja Kellokosken ruukki
Tämän jutun selvästi pohjoisin piste löytyy Kellokoskelta, jonka vanha ruukkimiljöö on oikein tunnelmallinen retkikohde. Paikan sydämenä voi pitää kahvila-ravintola Kinuskillaa, joka määrittelee itsensä urbaaniksi maaseutukahvilaksi. Kävimme Kinuskillassa viimeksi viime kesänä, jolloin emme jaksaneet hyvän hampurilaisaterian jälkeen enää maistaa houkuttelevia leivonnaisia. Historiallisissa tiloissa voi nauttia lounasta, lauantaibrunssia sekä monien kehumia pienleipomotuotteita.

Ruukkivierailun yhteydessä kannattaa kurkistaa ainakin tehdasmuseoon, jossa selviää kuinka paljon erilaisia tuotteita täällä 1795–1979 toimineessa tehtaassa on valmistettu. Lisäksi kesällä 2024 voi tutustua teemanäyttelyyn Julkkis kävi täällä. Museoon on vapaa pääsy. Alueella on myös muita kiinnostavia rakennuksia, kuten vanha puukirkko. Ruukissa ja sen ympärillä toimii nykyään monia eri alojen yrityksiä, kuten Patovahti-pubi, Männistön tanssilava sekä Ruukin kirppis.
Lisätiedot: kinuskilla.fi, tehdasmuseo.fi, ruukinkirppis.fi

Pieni Kotieläintila ja Kahvila Onni
Kävimme vasta viime kesänä ensi kertaa tutustumassa Pieneen Kotieläintilaan ja Kahvila Onniin, jotka löytyvät hieman syrjäisempien maalaismaisemien keskeltä. Siisti maatila osoittautui viihtyisäksi paikaksi, jossa koko perheen on mukava viettää kiireetöntä aikaa. Kotieläintilaa voi suositella varsinkin pienille lapsille, mutta kesyjen eläinten kanssa viihtyvät kyllä kaiken ikäiset vierailijat. Lampaat, vuohet, aasit, hevoset ja puput ovat sen verran seurallisia, että ne vaikuttavat rakkaudella hoidetuilta. Mieleen jäi myös pihalla kuljeskeleva kissa, joka nauttii kovasti rapsuttelusta.

Pieni Kotieläintila tarjoaa aitoja maalaismaisemia sekä nostalgista aiheeseen liittyvää esineistöä. Pihalta löytyy leikkipaikka ja sieltä voi lähteä myös pienille kävelypoluille. Puodin puolella olisi monenlaista ostettavaa ja käynnin kruunaa Kahvila Onni, jossa nautimme maukkaista vohveleista. Pieni Kotieläintila on tänä kesänä avoinna 3.6.–3.8.2024 maanantaista lauantaihin kello 10–17.
Lisätiedot: pienikotielaintila.fi

Sarvikallio
Tuusulanjärven komeimmat maisemat aukeavat Sarvikalliolta, joka sijaitsee useimmista muista mainitsemistani kohteista poiketen järven hiljaisemmalla länsirannalla. Noin 25 metrin korkeudelta kelpaa katsella Tuusulanjärveä niin pohjoiseen kuin eteläänkin päin ja paistaa tulipaikalla vaikka makkarat. Sarvikallion parkkipaikalta on reilun puolen kilometrin kävelymatka näköalojen äärelle ja paikalle poikkeaminen onnistuu myös järveä kiertävän pyöräilyreitin varrelta. Jos haluaa tehdä luontoretken, voi Sarvikallion tuntumassa reippailla kolmen ja puolen kilometrin mittaisen Seittelinreitin ympäri.
Lue myös aiemmat Tuusulasta kertovat juttuni:
Paikallisvinkit Tuusulanjärvelle
Makuja ja maisemia Tuusulanjärvellä
Tuttu Tuusula matkailijan silmin
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
12.2.2024 at 23:40
Paljon on upeita kuvia hiihtolomilta, ja sinulla toden totta on kokemusta eri hiihtokeskusten laduista. Itse en niin hiihtämisestä välitä, mutta täytyy myöntää, että juttua lukiessa ja kuvia katsoessa alkoi itselläkin tehdä mieli hiihtämään!
Mika / Lähtöportti
13.2.2024 at 17:48
Heh, hauskaa jos tämä innosti edes vähän hiihtämään! Mutta toisaalta liikutte kyllä muuten niin paljon erilaisissa luontokohteissa ympäri maailmaa ja myös Pohjois-Suomea, että kelpaahan luonnosta nauttia myös patikoiden.