Seuraa somessa

Eurooppa

Euroopan upeimmat maisematiet

Julkaistu

-

Automatkailu tarjoaa parhaimmillaan vapauden tunnetta ja mahdollisuuden nähdä unohtumattomia maisemia. Kerron nyt niistä teistä, joilla matka muuttuu helposti päämäärää tärkeämmäksi.

Olen autoillut noin kahdessakymmenessä Euroopan maassa ja matkojen varrelle on osunut paljon komeita maisemia eri puolilla mannerta. Listaan nyt viisi päiväretkiksi soveltuvaa tunnettua reittiä, joita on helppo suositella muillekin. Luettelen niiden jälkeen vielä viisi muuta matkakohdetta, joissa olen saanut nauttia mahtavista maisemista useammallakin tieosuudella.



1. GROSSGLOCKNER HOCHALPENSTRASSE, ITÄVALTA

Häikäisevän hieno alppitie Fuschista Heiligenblutiin on automatkailijan unelma. Reitti kiemurtelee Hohe Tauernin kansallispuiston maisemissa ja nousee parhaimmillaan kahden ja puolen kilometrin korkeuteen. Vajaan viidenkymmenen kilometrin matka kuulostaa lyhyeltä, mutta sen varrella voi kuluttaa helposti tuntikausia. Päätieltä kannattaa poiketa katsomaan maisemia Edelweissspitzeltä sekä käydä Pasterzen jäätikön laidalla Kaiser-Franz-Josefs-Höhen näköalapaikalla.


Grossglocknerin alppitie kuuluu listan kärkeen maisemiensa lisäksi myös palveluidensa ansiosta. Taukomahdollisuuksia on melko runsaasti, joten kaikkien matkailijoiden ei tarvitse pysähtyä aina samoissa paikoissa. Hyväkuntoinen tie on korkeuseroista ja jyrkistä mutkista huolimatta helppo ajettava.


Grossglockner Hochalpenstrasse on muista listallani olevista teistä poiketen maksullinen. Tietulli on mielestäni täällä aivan paikallaan, sillä se rajoittaa liikennettä ja mahdollistaa asianmukaisen ylläpidon. Reitti on avoinna lumitilanteen mukaan suurin piirtein toukokuusta marraskuun alkuun.

Lue lisää: Grossglockner Hochalpenstrasse – alppiteiden kuningas



2. RING OF KERRY, IRLANTI

Vaikka listan kärkipaikka menikin Itävaltaan, löytyy itselleni rakkain maisematie Irlannin lounaisosasta Iveraghin niemimaalta. Kerryn kreivikunta kuuluu vihreän saaren kauneimpiin osiin ja 179 kilometrin mittaiseksi merkitty klassikkoreitti esittelee sen parhaita paloja rannikkomaisemista lähtien. Ring of Kerryn kiertäminen onnistuu hyvin päiväretkenä, mutta myös matkan varrella yöpymistä kannattaa harkita.


Kierroksen varrella voi pistäytyä Watervillen, Sneemin tai Kenmaren kaltaisiin mukaviin kyliin. Suosittuihin pysähdyspaikkoihin kuuluvat myös muun muassa Kerry Bog Village -museo sekä Ladies View -näköalapaikka. Suosittelen yöpymiseen Killarneyn pikkukaupunkia, jonka ympäristössä riittää nähtävää useammaksi päiväksi. Ring of Kerry on suosittu reitti, jota pitkin kulkee paljon turistibusseja. Irlannin liikenne on vasemmanpuoleista, mutta reitti on muuten helpohko ajettava.


Irlannin-matkan ohjelmasta kannattaa varata vähintään päivä myös viereiselle Dinglen niemelle, jota kiertävä reitti on Ring of Kerryn veroinen nähtävyys. Mikäli Irlannin rannikko alkaa toden teolla kiinnostaa, voi taivalta lähteä taittamaan reilun 2500 kilometrin mittaista Wild Atlantic Wayta pitkin.

Lue lisää: Maisemareittien klassikko Ring of Kerry
Dinglen niemimaa – kappale kauneinta Irlantia



3. AMALFI DRIVE, ITALIA

Yksi maailman ylistetyimmistä rannikkoreiteistä hurmaa maisemallaan, jota hallitsevat dramaattiset jyrkänteet ja sinisenä kimaltava meri. Kun matkan varrelle heitetään vielä koko joukko Positanon tai Amalfin kaltaisia pittoreskeja kyliä, ovat täydellisyyttä hipovat puitteet valmiina. Tie laskeutuu välillä lähes merenpinnan tasolle, kun taas useimmiten kurvaillaan tukevan kaiteen suojaaman jyrkänteen reunalla.


Virallisesti numerolla SS163 karttoihin merkitty Sininen nauha seuraa uskollisesti rannikkoa noin viidenkymmenen kilometrin matkan Sorrenton itäpuolelta Salernon liepeille. Aikaa on hyvä varata runsaasti, sillä eteneminen on hidasta ja reitin varrelle jääviin kyliin kannattaa tutustua. Meillä jäi osa reitistä näkemättä, kun vietimme aikaa Ravellossa ja Amalfissa sekä jouduimme palaamaan samaa tietä takaisin Sorrentoon.


Ajonautintoa häiritsevät usein ruuhkat, minkä lisäksi Amalfi Driven ajoittainen kapeus vaatii keskittymistä. Kunnollisten näköalapaikkojen vähäisyys asettaa puolestaan haasteita valokuvaamiselle. Italiassa riittää toki mainioita maisemateitä muuallakin. Jos etsit ihastuttavia kukkulamaisemia, voi niitä ihailla vaikkapa Langhen viinialueella Piemontessa.

Lue lisää: Maisemien ilotulitusta Amalfin rannikolla
Viiniä ja maisemia – tunnetko jo Italian Langhen?



4. GORGES DU VERDON, RANSKA

Lempinimellä Euroopan Grand Canyon tunnettu Verdonin rotko kuuluu maanosamme vaikuttavimpiin luonnonnähtävyyksiin. Rotkoa kiertäville teille on parin tunnin ajomatka Nizzasta, joten retken ehtii tehdä Rivieran rantakohteista käsin yhdessäkin päivässä. Aikaa kannattaa kuitenkin varata runsaasti, ja mekin keskityimme vain näköaloiltaan näyttävämmäksi kehuttuun rotkon pohjoisreunaan. Toivon kuitenkin näkeväni rotkon joskus myös eteläisiltä jyrkänteiltä käsin.


Autoilukierroksen mieleenpainuvin osa on reilun kahdenkymmenen kilometrin pituinen Route des Crêtes. Osittain yksisuuntainen maisemareitti kierretään myötäpäivään ja sen varrella kannattaa pysähdellä ihailemaan huikeita näkymiä rotkon reunalta. Matkalla on joitakin kaiteettomiakin osuuksia, mutta tie tuntuu silti turvalliselta ja hyväkuntoiselta. Jos haluaa ajaa koko Verdonin rotkon ympäri, kertyy kierrokselle mittaa hieman yli sata kilometriä.


Kiersimme reitin lokakuussa, jolloin teillä oli hyvinkin hiljaista. Route des Crêtesin lisäksi myös tieosuus rotkon länsipäässä lähellä Sainte-Croix -tekojärveä on mieleenpainuva. Mikäli Verdonin rotkoon haluaa tutustua erilaisesta näkökulmasta, onnistuu kanootin tai polkuveneen vuokraaminen Pont du Galetas -sillan lähistöltä.

Lue lisää: Mykistävä Verdonin rotko



5. KOTORIN SERPENTIINITIE, MONTENEGRO

Kotorin kaupungin tuntumasta lähtevä 25 hiusneulamutkan tie vie henkeäsalpaaviin maisemiin. Matkan varrelta voi ihailla poikkeuksellisen kaunista merenlahtea sekä jylhää vuoristoa. Rannalla sijaitsevasta Kotorista on vain noin kahdenkymmenen kilometrin ajomatka ylimpään mutkaan, mutta eteneminen on hidasta tien kapeuden, jyrkkien mutkien ja valokuvaustaukojen vuoksi.


Hiusneulamutkien tuntumassa on pysäköintitilaa muutamalle autolle kerrallaan. Maisema paranee koko ajan ylöspäin noustessa, minkä seurauksena pysähdymme omalla retkellämme kerta toisensa jälkeen.


Montenegron-matkamme ajoittui huhtikuuhun, jolloin tälläkään tiellä ei onneksi ollut ruuhkaa. Vastaantulijat täytyy huomioida hyvin, sillä tilaa sivuuttamiseen on vain vähän, ja joskus on parempi pysähtyä leveämpään paikkaan odottamaan. Serpentiinitien yläosasta kannattaa jatkaa matkaa Lovćenin kansallispuistoon, jonka nähtävyyksiin kuuluu Jezerski-vuoren huipulle rakennettu Njegošin mausoleumi.

Lue lisää: Elämyksiä Montenegron serpentiiniteillä


+ MADEIRA

Moni varmasti tietääkin jo ihastukseni Madeiran saareen, jonka mutkikkailla ja jyrkistä korkeuseroistaan tunnetuilla teillä saa ihailla huikeita maisemia. Madeira on parhaimmillaan patikoiden nähtynä, mutta autoilureittien osalta suosikkeihini kuuluvat muun muassa pohjoisrannikkoa seuraileva ER101, Encumeadan sola sekä Encumeadasta Paúl da Serran ylängölle jatkuva ER110-tie.



+ AZORIT

Portugalilla on Madeiran lisäksi muitakin upeita saaria, ja myös Azoreiden pääsaaren São Miguelin maisemat ja mutkikkaat tiet ovat tehneet suuren vaikutuksen. Sisämaassa kannattaa suunnata Furnasin, Fogon ja Sete Cidadesin kraatterijärville, joiden parhaat näköalapaikat ovat saavutettavissa autoillen. Rannikkoa seuraavilla teillä voi puolestaan nähdä esimerkiksi rantajyrkänteitä.



+ ISLANTI

Islannin saari tarjoaa fantastisia ja varsin ainutlaatuisia maisemia. Teimme huhtikuuhun 2007 ajoittuneella matkallamme päiväretkiä Reykjavikista käsin, mutta haaveisiini kuuluu palata saagojen saarelle ja ajaa koko maan ympäri ykköstietä pitkin. Varaisin mielelläni matkaan vähintään pari viikkoa, jolloin jäisi aikaa tutustua saareen paremmin. Ykköstie sopii hyvin tavallisillekin autoille, kun taas joillakin sivupoluilla tarvittaisiin maastoajoneuvoa.



+ SLOVENIA

Slovenia saattaa olla koko Euroopan kaunein maa, ja totta kai senkin maisemista voi nauttia myös maanteiltä käsin. Mieleenpainuvin autoilukokemukseni Sloveniassa on kapea ja mutkikas tie kohti Mangartin satula -nimistä solaa, jonka kaiteettomien jyrkänteiden reunalla alkoi jo melkein pelottaa. Toisaalta näkymätkin olivat kyllä kokemisen arvoisia. Leppoisammasta menosta voi nauttia vaikkapa Goriška Brdan viinialueella tai turkoosina hehkuvaa Soča-jokea seuraavalla tiellä.



+ BASKIMAA

Viimeisenä listalle pääsee Baskimaa, joka on jäänyt mieleeni monin tavoin kiehtovana matkakohteena. Erityisen kaunis autoilureitti löytyy merenrantaa seuraavalta tieltä, jonka varrella rantakalliot, hiekkarannat ja kalastajakylät seuraavat toisiaan. Nautinnollisin osuus löytyy Zarautzin ja Zumaian väliltä, jossa hyväkuntoiselta tieltä on esteetön merinäkymä.



Valtaosa Euroopan teistä on toki itseltäni vielä näkemättä. Kuulemieni vinkkien perusteella Euroopassa kannattaisi kokea ainakin Pohjois-Italian Stelvio-sola, Sveitsin Furka-sola, Norjan Trollstigen sekä Romanian vuoristotie Transfăgărășan. Myös Skotlannin Ylämaat houkuttelisivat paljon. Mitä maisematietä sinä suosittelet?

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
16 kommenttia

1 kommentti

  1. Todella hienoja maisemia! Omaksi suosikiksi nousee kyllä Grossglocknerin vuorimaisemat! Auto on usein todella kätevä, pääsee kulkemaan paikasta toiseen helposti.

    • Mika / Lähtöportti

      10.2.2020 at 10:24

      Nuo maisemat on kyllä kaikki olleet näkemisen arvoisia, mutta Grossglockner oli helppo valinta ykköseksi. Auto on monesti välttämätön, varsinkin kun tykkää näköalapaikoista ja syrjäisistä pikkukylistä.

  2. Jenni / Unelmatrippi

    9.2.2020 at 21:50

    Suurin osa tuttuja kulmia – ja todellakin aivan ihania reittejä, joita minäkin voin suositella! Automatkailu on kertakaikkisen parasta. <3

    Myös Stelvion sola on tosiaan upea. Pitäisi käydä ajamassa se uudelleen, koska meillä sen ajamisesta on jo monta vuotta. Se jätti kyllä lähtemättömän muistijäljen, joten suosittelen lämpimästi. Aivan huikeita, karuja maisemia!

    Nyt näyttää siltä, että meillä on kesäkuussa suuntana Islanti, ja siellä tehtävää autoreissua odotan jo todella innoissani. Irlanti kiinnostaisi myös kovasti, mutta se joutuu nyt vielä odottelemaan vuoroaan.

    • Mika / Lähtöportti

      10.2.2020 at 10:37

      Hienoa kuulla, että myös vielä enemmän Euroopan teitä kiertänyt matkailija allekirjoittaa samoja vinkkejä!

      Stelvion sola houkuttaisi kovasti ja mietinkin jo, miten sen saisi parhaiten sopimaan matkasuunnitelmiin. Teidän tyyliset paikasta toiseen etenevät roadtripit ei ehkä tule kysymykseen, mutta suunnitelmissa olevaan Itävalta + Dolomiitit -yhdistelmämatkaan Stelvion voisi saada sovitettua 🤔

      Islanti on maisemiltaan aivan mahtava, toivottavasti teillä on tarpeeksi aikaa kierrellä siellä. Palataan Irlannin osalta asiaan, kun se tulee teillä ajankohtaiseksi 🙂

  3. Miika / Scenic Road Hunters

    9.2.2020 at 22:26

    Maailma on täynnä kauniita teitä. Sinä luettelitkin tässä monta ja niissä oli myös itselleni tuntemattomia.

    Lisäisin tähän vielä Atlantic Ocean Road:in Norjasta sekä yhden suomalaisen eli Utsjoelta Karigasniemelle.

    • Mika / Lähtöportti

      10.2.2020 at 11:03

      Mukavaa että löysit näistä jotain uuttakin!

      Atlantic Ocean Road vaikuttaa mielenkiintoiselta, olisin muuten arvannut että se olisi jossain pohjoisempana. Hyvä kun nostit esiin suomalaisenkin tien, tuo täytyy muistaa jos lähtee joskus Utsjoelle asti. Mietin vähän suomalaisen tien ottamista mukaan listalle, mutta se jäi nyt tekemättä. Mieleeni tulee aina ensimmäisenä Punkaharjun Harjutie, joka tulee ajettua läpi melkein vuosittain.

  4. Jari Siltala

    10.2.2020 at 5:30

    Autolla Euroopassa Road Trip 2020 matkamme jakso jossa ylitämne Alpit Sveitsin Lausannesta Italian Torinoon https://youtu.be/XNnd3VA48YU

    • Mika / Lähtöportti

      10.2.2020 at 10:44

      Kiitos Jari linkistä, komeita maisemia!

      • Tiina

        11.2.2020 at 6:33

        Kiitos mainioista vinkeistäsi

        • Mika / Lähtöportti

          11.2.2020 at 15:22

          Kiva että autoilureitit ovat herättäneet kiinnostusta, hyviä vinkkejä toivottavasti löytyy sekä alkuperäisestä tekstistä että monista kommenteista 🙂

  5. Martan matkassa-blogi

    10.2.2020 at 21:18

    Fiude on ihan paras menopeli! Amalfi mopedilla <3 Päästiin onneksi ruuhkien ohi ja oli helppo parkata pienissä kylissä! Gorges du Verdon oli kanssa todella kiva, ei ollut heinäkuussa kauheita ruuhkia, ainakaan arkena. Irlanti ja Islanti kiinnostavat, kiitos näistä vinkeistä. Suosikkireittini on yllätys yllätys Sveitsissä, Tremolan serpentiinitie, Juran vuoristotiet, Genevejärven rantatie ja Lavauxin viinireitti, näin alkuun 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      11.2.2020 at 14:52

      Mopedi on varmasti kätevä Amalfilla, niin ruuhkista tai pysäköinnistä ei ole niin suurta huolta. Hyvä jos Gorges du Verdonilla ei ollut ruuhkaa heinäkuussakaan, monien näköalapaikkojen parkkipaikat kun on aika pieniä. Lämmin suositus Irlannille ja Islannille, kummassakaan ei ole aurinkotakuuta, mutta maisemat on sykähdyttäviä. Kiitos Sveitsi-vinkeistä, tunnet maan niin hyvin, että luotan mainitsemiesi reittien kuuluvan kauniin maan parhaisiin 🙂

  6. Reissu-Jani

    10.2.2020 at 21:19

    Kaikki näistä ovat upeita reittejä ja lähes kaikissa ajettuna – kuten myös mainitsemat Stelvio pass Bormiosta kohti Itävaltaa, Norjan Trollstigen sekä tuo Romanian Transfăgărășan – nämä kaikki on tullut aikoinaan ajettua ja ovat omia suosikkeja. Lisätään vielä pari suosikkia: Itävallan Timmeljosch kannattaa ajaa. Saksan deutsche alpenstrasse ympäristössä on upeita vuoria ja järviä. Etelä-Norjan vuoristo- ja vuonotiet ovat upeita, ja Islannista voin suositella Länsi-Vuonojen aluetta sekä tietysti HighLand aluetta (vaatii 4×4 auton). Skotlannissa on myös upeita maisemia – erityiseti Seven Sisters vuoriston tiet joka lähtee Glenceosta.

    • Mika / Lähtöportti

      11.2.2020 at 15:02

      Kiva kuulla että Stelvio, Trollstigen ja Transfăgărășan ovat todellakin näkemisen arvoisia! Kiitos myös vinkeistäsi, varmasti upeita reittejä kaikki! Timmeljosch on noista helpoiten lisättävissä tuleviin matkasuunnitelmiin. Skotlannissa olen käynyt kertaalleen parikymmentä vuotta sitten ja houkuttaisi palata kiertelemään maisemakohteita paremmalla ajalla. Tuo mainitsemasi vuoristo ja Isle of Skye täytyy mahduttaa ohjelmaan!

  7. Maisemaonnellinen Johanna

    15.2.2020 at 20:37

    Upeita autoreittejä varmasti kaikki, vaikka muutamaa Sveitsin (ja ehkä koko maailman) huikaisevinta passia jäin kyllä vähän kaipaamaan.

    Tähän pitää muistaa palata kun suunnitelmissa on autoiluloma tässä listatuissa kohteissa. Juuri julkaisemani juttu Espanjan Andalusian valkoisten kylien kierroksesta oli omalla tavallaan hieno sekin, osittain tie kiersi sielläkin upeissa maisemissa – vaikka itse ne kylät toki olivat tuolla reitillä tärkeimpiä.

    • Mika / Lähtöportti

      17.2.2020 at 19:10

      Sveitsissä on varmasti paljon todella upeita teitä, mutta olen ajanut siellä vain vähän, lähinnä Lugano-järven ympäristössä (joka toki on kaunista seutua sekin). Pitäisi ehdottomasti tutustua Sveitsiin ja sen vuoriin laajemmin!

      Andalusian valkoisten kylien maisemissa riittää kyllä ihailtavaa ja olisin voinut nostaa esille vaikkapa Rondaan nousevan mutkikkaan tien. Ihan mieletön terassi sekä auringonlasku teillä Rondassa muuten 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eurooppa

Euroopan kauneimmat sillat

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Euroopassa on paljon kuuluisia siltoja, joista esittelen nyt kaksikymmentä. Jotkut ovat jääneet mieleen arkkitehtuurinsa vuoksi, toiset tunnelmansa ansiosta ja monilla on erityistä historiallista arvoa. Mukana on niin mahtipontisia kuin pieniäkin siltoja.

Sillat kiehtovat monellakin tapaa. Niitä rakennetaan yhdistämään ihmisiä ja paikkoja, ne näyttävät parhaimmillaan upeilta sekä ovat toisinaan uskomattomia insinöörityön taidonnäytteitä. Kokosin listalle 16 omilta matkoiltani parhaiten mieleen jäänyttä siltaa ja lisäsin loppuun vielä neljä sellaista, jotka haluaisin päästä joskus näkemään. Osa matkoistani on tehty ennen siirtymistä digikameran käyttöön, joten mukana on itse ottamieni lisäksi kuvapankista löytyneitä kuvia.


praha_karluvmost_01


1. KAARLENSILTA, PRAHA

Olen maininnut Kaarlensillan blogissani monesti aiemminkin, joten ei liene yllätys, että se löytyy heti tämän listan ykköspaikalta. Mieleeni on jäänyt sillan tunnelma lapsuuden Tšekkoslovakian-matkalla sekä muutama vuosi sitten kokemani auringonnousu, jolloin muuten niin ruuhkainen silta oli lähes autio. Vankkaa Vltava-joen ylittävää kivisiltaa koristavat lukuisat patsaat. Kansallispyhimys Jan Nepomukin patsaan jalustassa olevan laatan koskettaminen varmistaa paluun uudelleen Prahaan.

Lue lisää kohteesta: Monien tunnelmien Kaarlensilta


sillat_pontevecchio_firenze


2. PONTE VECCHIO, FIRENZE

Ponte Vecchio jää taatusti mieleen, sillä Arno-jokea reunustavat keskiaikaiset rakennukset näyttävät jatkuvan lähestulkoon saumattomasti veden päälle. Vilkkaalla sillalla toimii lukuisia koruliikkeitä. Ponte Vecchiolla työskenteli alun perin teurastajia, mutta heidät häädettiin hajuhaittojen vuoksi ja tilalle saapui jo vuosisatoja sitten kultaseppiä. Ponte Vecchio on nimensä mukaisesti Firenzen vanhin silta ja myös ainoa, jota ei tuhottu toisessa maailmansodassa.


sillat_kapellbrucke_luzern


3. KAPELLBRÜCKE, LUZERN

Yksi Euroopan kuvauksellisimmista ja erikoisimmista silloista löytyy Sveitsin Luzernista, joka on muutenkin varsin kaunis kaupunki. Euroopan vanhin puusilta ylittää Reuss-joen viistosti, jolloin sille kertyy mittaa parisataa metriä. Tunnelmallisen kävelysillan kattorakenteissa on vanhoja kolmionmuotoisia maalauksia, jotka esittelevät paikallista historiaa. Sillan yhteydessä on keskeltä jokea kohoava Wasserturm, jota on käytetty vuosisatojen kuluessa muun muassa vankilana.


Kuva: Pixabay

4. TOWER BRIDGE, LONTOO

Tower Bridge on yksi Lontoon tunnetuimmista nähtävyyksistä ja se ansaitsee paikkansa tämän listan kärkipäässä mahtipontisen ulkomuotonsa ansiosta. 1800-luvun lopulla valmistuneen sillan haluttiin muistuttavan viereistä Towerin linnaa, joten sitä hallitsee kaksi juhlalliselta näyttävää tornia. Tower Bridgen ylemmälle tasolle asennettiin vuonna 2014 turistien iloksi lasilattia, joka on yli neljäkymmentä metriä Thames-joen yläpuolella.


ronda_01


5. PUENTE NUEVO, RONDA

Ronda on yksi Andalusian miellyttävimmistä ja mieleenpainuvimmista vierailukohteista. Kaupunki kohoaa korkeiden jyrkänteiden reunoilla ja jakautuu dramaattisen El Tajo -rotkon molemmille puolille. Kaupunginosat yhdistää kivinen Puente Nuevo eli Uusi silta, jolla on tosin ikää jo pitkälti yli kaksisataa vuotta. Lähes sata metriä korkea rakennelma on tärkeä maamerkki ja kuuluu ehdottomasti maanosamme vaikuttavimpiin siltoihin.

Lue lisää kohteesta: Huiman kaunis Ronda


sillat_hapenny_dublin


6. HA’PENNY BRIDGE, DUBLIN

Myös pieni voi olla kaunista. Vuonna 1816 valmistunut valurautainen kävelysilta on romanttisin paikka ylittää Irlannin pääkaupunkia halkova Liffey-joki. Ennen sillan rakentamista kaupunkilaiset käyttivät kulkemiseen lauttoja. Turhaksi jäänyt lauttayhtiö sai korvauksena menettämistään tuloista periä sillan ylittäjiltä pienen maksun, minkä vuoksi silta tunnetaan edelleen puolen pennin siltana. Nykyään maksua ei enää peritä, mutta harva tietää, että sillan virallinen nimi on Liffey Bridge.


sillat_santangelo_rooma


7. PONTE SANT’ANGELO, ROOMA

Rooman halki virtaavan Tiber-joen ylittää monta vanhaa siltaa. Omasta mielestäni niistä kaunein on Castel Sant’Angelon linnoituksen kohdalle rakennettu Ponte Sant’Angelo. Silta valmistui jo antiikin aikaan vuonna 134, mutta sen muoto on vuosisatojen kuluessa muuttunut jonkin verran. Siltaa koristaa kaksitoista patsasta, jotka esittävät Pyhää Pietaria, Pyhää Paavalia sekä kymmentä erilaista enkeliä. Ponte Sant’Angelo miellyttää myös siksi, että se on rauhoitettu jalankulkijoiden käyttöön.

Lue lisää kohteesta: 10 x Rooma


sillat_domluis_porto


8. PONTE DE DOM LUÍS I, PORTO

Yksi Porton maamerkeistä on mahtava metallisilta, joka kuuluu erottamattomana osana Douro-joen kuvauksellisiin rantanäkymiin. Kuningas Luís I:n mukaan nimetty rakennelma yhdistää Porton ja Vila Nova de Gaian kaupungit toisiinsa. Sillan suunnitteli maineikkaan Gustave Eiffelin oppipoika ja entinen liikekumppani Théophile Seyrig. Sillan erikoisuutena ovat kaksi eri tasoa. Ylempi kansi on peräti 85 metrin korkeudessa ja sen päältä aukeaa huikea maisema ympäristöön.


Kuva: Pixabay

9. RIALTON SILTA, VENETSIA

Olen käynyt Venetsiassa toistaiseksi vain kerran, jo ensimmäisellä Italian-matkallani kauan sitten. Kanavien kaupunki pääsee silti tälle listalle peräti kahteen kertaan. Venetsian pääväylän Canal Granden ylittävä Ponte di Rialto on kaupungin silloista näyttävin. Se valmistui 1500-luvun lopulla ja oli pitkään ainoa kävelyreitti Canal Granden ylitse. Nykyään se on yksi kaupungin ruuhkaisimmista paikoista turistialueella, joka jatkuu Rialtolta vilkkaana ainakin Markuksen torille saakka.


sillat_25abril_lissabon


10. PONTE 25 DE ABRIL, LISSABON

Lissabonin ohi virtaavan Tajo-joen ylittää punainen riippusilta, joka muistuttaa suuresti kuuluisaa esikuvaansa Golden Gatea. Lissabonin sillan toteuttajaksi valittu amerikkalaisyhtiö rakensi aiemmin San Franciscon Bay Bridgen, mutta Golden Gaten rakentaja oli kuitenkin eri. Sillan nimi Huhtikuun 25. päivän silta viittaa neilikkavallankumoukseen, joka vapautti Portugalin vuonna 1974 sotilasjuntan alta kohti demokratiaa. Tajo-joen voi ylittää myös uudempaa ja pidempää Ponte Vasco da Gamaa pitkin.


Kuva: Pixabay

11. KETJUSILTA, BUDAPEST

Budapest kuuluu matkakohteisiin, joihin en ole vielä koskaan aikuisiällä palannut. Teini-iän reissulta on jäänyt mieleen muutamia kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä, joista yksi on tietenkin Széchenyin ketjusilta. Tonavan ylittävä riippusilta valmistui vuonna 1849 ja sillä oli suuri merkitys kaupungin kehittymisessä, sillä se yhdisti erilliset Budan ja Pestin kaupungit toisiinsa. Monumentaalinen Ketjusilta on upea ilmestys erityisesti iltavalaistuksessa Budan kukkuloilta nähtynä.


sillat_juutinrauma


12. JUUTINRAUMAN SILTA, MALMÖ/KÖÖPENHAMINA

Matkustaminen Ruotsin ja Tanskan välillä mullistui heinäkuussa 2000, kun Juutinrauman silta yhdisti maat toisiinsa. Malmön ja Kööpenhaminan välillä voi kulkea sekä moottori- että rautatietä pitkin. Lähes kahdeksan kilometrin mittainen ja korkealle meren yläpuolelle kohoava silta on vaikuttava ilmestys. Olen ajanut Juutinrauman sillan ylitse molempiin suuntiin, ja kokemus on jäänyt hyvin mieleen. Juutinrauman silta tunnetaan myös suositun Silta-televisiosarjan ansiosta.


Kuva: Pixabay

13. FORTH BRIDGE, EDINBURGH

Tein parikymmentä vuotta sitten Edinburghista käsin pienen retken keskustan ulkopuolelle. Ylitimme paikallisjunalla Forth Bridgen, kävimme sillan juurella Deep Sea World -akvaariossa ja pysähdyimme vielä ihmettelemään tuulisen Forthinvuonon ylittävää rautatiesiltaa. Punainen rakennelma jää hyvin mieleen persoonallisen muotonsa ansiosta. Teräksisellä sillalla on pituutta lähes 2,5 kilometriä ja voi vain kuvitella millainen insinöörityön ihme se oli valmistuessaan vuonna 1890.


Kuva: Pixabay

14. HUOKAUSTEN SILTA, VENETSIA

Venetsian toinen maailmankuulu silta eli Huokausten silta ei erotu koollaan, koska sillä on pituutta vain yksitoista metriä. Valkeasta kalkkikivestä tehty umpinainen silta on silti kaunis ilmestys korkealla vesikanavan yläpuolella. Romanttiselta kuulostavan nimen tausta on varsin karu. Ponte dei Sospiri toimi kulkuväylänä Dogen palatsin kuulusteluhuoneesta viereisen rakennuksen vankilaan, ja tuomituilla oli tapana huokaista nähdessään sillan ikkunasta viimeistä kertaa Venetsian kauneuden.


slovenia_ljubljana_09


15. LOHIKÄÄRMESILTA, LJUBLJANA

Zmajski most eli Lohikäärmesilta ei sykähdytä tunnelmallaan, sillä autoliikenne saa paikan tuntumaan hyvinkin arkiselta. Ljubljanica-joen ylittävä silta kuuluu silti rakastamani kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin, koska sen jokaista neljää kulmaa koristaa näyttävä lohikäärmepatsas. Legendan mukaan Ljubljanan perustaja Iason surmasi lohikäärmeen, minkä vuoksi taruolennosta tuli kaupungin symboli. Lohikäärmeteemaan törmää helposti muuallakin Slovenian pääkaupungissa.

Lue lisää kohteesta: Päivä viehättävässä Ljubljanassa


kerava02


16. KERAVAN KIVISILTA

Myönnetään että tässä on vahvaa kotiin päin vetämistä, mutta ei kai kukaan keravalainen voisi tehdä siltalistausta mainitsematta kotikaupungin ikonista Kivisiltaa. Vankka Keravanjoen ylittävä silta johtaa nykyisin umpikujaan, mutta oli aikoinaan osa Keravan ja Sipoon välistä tietä. Paikalla oli alun perin heikkokuntoinen puusilta, jonka huoltovastuusta riideltiin 1800-luvulla keravalaisten ja sipoolaisten kesken. Sopu syntyi rakentamalla kaiken kestävä sekä kauneudessaan verraton Kivisilta.


Kuva: Pixabay

+ GLENFINNAN VIADUCT, GLENFINNAN

Glenfinnan Viaduct on komea kivinen rautatiesilta Skotlannin Ylämailla. Noin 380 metrin pituinen kaareva silta tekee mutkan kauniissa skotlantilaismaisemassa ja ylittää sekä laakson että sen pohjalla virtaavan Finnan-joen. Glenfinnanin sillalle pääsee The Jacobite -höyryjunan kyydissä, joka kulkee turistien iloksi Fort Williamin ja Mallaigin välillä. Kovimmat Harry Potter -fanit luultavasti jo tietävätkin, että kyseessä on kirjoista ja elokuvista tuttu Tylypahkan pikajuna.


Kuva: Pixabay

+ PONT DU GARD, VERS-PONT-DU-GARD

Ranskan Provencessa sijaitseva Pont du Gard mainitaan monessa listauksessa yhtenä Euroopan tärkeimmistä nähtävyyksistä. Parituhatta vuotta vanha silta onkin kuvien perusteella harvinaisen upea ilmestys. Gard-joen yläpuolelle kohoavaan Unescon maailmanperintökohteeseen kuuluu kolme kerrosta, joista ylimmäinen on osa roomalaisten rakentamaa akveduktia. Pont du Gard on helppo yhdistää Provencen-matkan ohjelmaan, sillä se sijaitsee melko lähellä Avignonia ja Nîmesiä.


Kuva: Pixabay

+ PONT D’AVIGNON, AVIGNON

Provencessa on toinenkin silta, jonka haluaisin päästä näkemään. Pont Saint-Bénézet eli Avignonin silta tunnetaan lastenlaulusta Sur le pont d’Avignon, jota oma tyttärenikin on koulun joulujuhlassa laulanut. Rhônejoen ylittänyt silta rakennettiin 1100-luvulla, mutta puolet siitä romahti suuressa tulvassa noin viittäsataa vuotta myöhemmin. Siltaa ei ole koskaan korjattu, mutta jäljelle jäänyt osa on säilytetty historiallisena muistomerkkinä. Se on myös Unescon maailmanperintökohde.


Kuva: Pixabay

+ STARI MOST, MOSTAR

Mostarin Stari most eli Vanha silta saattaa hyvinkin olla koko Bosnia-Hertsegovinan tunnetuin nähtävyys. Sillalla on suurta symbolista arvoa, sillä se yhdistää etnisesti jakautuneen kaupungin bosniakki- ja kroaattialueet toisiinsa. Stari most tuhoutui Bosnian taisteluissa syksyllä 1993, mutta rakennettiin sodan päätyttyä uudelleen alkuperäisen mukaiseksi. Neretva-joen ylittävä silta taitaa olla jonkinmoinen turistirysä, mutta haluan joka tapauksessa nähdä sen Bosnian-matkan yhteydessä.

Jatka lukemista

Eurooppa

Interrail-muistoja: Ranska, Englanti, Belgia ja Hollanti

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tein kesällä 1997 yhden elämäni parhaista matkoista, kun reissasimme täyden kuukauden ympäri Eurooppaa kaverini Juhanin kanssa. Tämä on jälkimmäinen osa edellisessä postauksessa alkaneesta tarinasta.

Saavumme parin viikon matkanteon jälkeen Gare de Lyonin asemalle Pariisiin. Laiturilla päivystävät konepistoolimiehet ja sotakoirat tuijottavat rinkkojamme epäilevästi, eikä metrolipun ostaminen meinaa onnistua ilman sujuvaa ranskan kieltä. Lopulta jonossa seuraavana ollut paikallinen nainen tulee hätiin ja tulkkaa meille parin päivän matkakortit. Saamme varattua aseman turisti-infosta hotellihuoneen, jota kohti pyrimme kahdella sardiinipurkkimaisella metrolla.

Nuhjuiselta vaikuttavan hotellin vastaanotossa päivystää hampaaton mummo, joka puhuu pelkkää ranskaa. Ainoat englanninkieliset sanat löytyvät seinältä, jossa muistutetaan rikkoutuneiden tavaroiden korvausvelvollisuudesta. Huoneemme ikivanha lipasto meinaa hajota ensi kosketuksesta käsiin, joten tilanne ei vaikuta lupaavalta. Löydämme vessan ja suihkun erään kaapin oven takaa. Tilaa on niukalti, joten oven alaosa on sahattu pois, jotta jalat saa pöntöllä istuessa mahtumaan vessan ulkopuolelle. Suihkussa ei mahdu kääntymään ympäri, mutta sieltä tulee lämmintä vettä. Pariisi on tunnetusti ahdas kaupunki.


Kävelemme kolmessa päivässä kilometritolkulla pitkin Pariisin katuja ja seuraamme kaupunkilaisten elämää. Kesän suurin nuorisovillitys näyttää olevan rullaluistelu, mutta vanhempi väki jatkaa loputtomia petanquekamppailujaan puistojen varjoissa. Näemme muun muassa Notre Damen, Luxembourgin puiston sekä Champs Élyséen. Louvre jaksaa kiinnostaa meitä tunnin, minkä jälkeen etsimme toisen tunnin uloskäyntiä. Törmäämme taidemuseon käytävällä turkulaiseen reilaajapoikaan, joka lyöttäytyy seuraamme loppupäiväksi. Häntä harmittaa, että vaikka Turuus on monta Hesee, ei Pariisissa ole yhtään. Päädymme McDonald’siin syömään.


Suunnistamme Eiffelin tornille ja nousemme Juhanin kanssa katselemaan maisemia sillä aikaa, kun uusi ystävämme jää alas kirjoittamaan postikortteja Turkuun. Kävelemme kaikki yhdessä vielä Riemukaarelle katsomaan, kuinka tuntemattoman sotilaan haudalle lasketaan kukkia. Turkulainen jatkaa illansuussa matkaansa jonnekin päin Eurooppaa ja me jäämme ahmimaan herkullisia crêpejä.


Kiipeämme viimeisenä Pariisin-iltana Montmartren kukkulalle ja katselemme Sacré-Cœurin kirkon portailta, kuinka aurinko laskee kaupungin kattojen taakse. Ympärillämme riittää eri puolilta maailmaa saapuneita nuoria, joista yksi soittaa kitaralla Hotel Californiaa ja muita hippihenkisiä hittejä. Tarjoilukin pelaa, kun afrikkalaistaustaiset kaverit myyvät jäillä täytettyihin ämpäreihin upotettuja juomatölkkejä. Kaupankäynti tosin keskeytyy aina poliisipartion lähestyessä, kun ämpärit juoksutetaan puiston kätköihin. Paikalle voisi jäädä muuten aamunkoittoon saakka, mutta hotellimme hampaaton mummo sulkee ovet aina yhdeltä yöllä. Joudumme lopulta melkein juoksemaan, kun suunnistan parin hollantilaisen oluen voimalla alkumatkan aivan väärään suuntaan.


Jätämme Pariisin kolmen yön jälkeen taaksemme ja suuntaamme aamujunalla kohti Le Havren satamaa. Le Havren ilmapiiri vaikuttaa Pariisia rennommalta, mutta meille ei jää kunnolla aikaa kaupunkiin tutustumiseen. Lautta kanaalin yli Portsmouthiin lähtee iltapäivällä ja kulutamme laivamatkan lähinnä syömiseen ja meren tuijottamiseen.

Saapuminen Ranskasta Englantiin on pienimuotoinen kulttuurishokki. Ihmiset vaikuttavat hyväntuulisilta, huumorintajuisilta ja puhuvat jokseenkin ymmärrettävää kieltä. Liikenne kulkee väärällä puolella tietä ja lämpömittari käyttää erikoista asteikkoa. Yövymme mukavassa bed & breakfastissa, jonka aamiainen koostuu pekonista, pavuista, kummallisesti valmistetusta tomaatista, suolaisesta makkaranpätkästä sekä kaiken muun päälle isketystä paistetusta kananmunasta. Tervetuloa Englantiin!


Kävelemme raikkaassa meri-ilmassa pieneen satamaan, josta kulkee ilmatyynyaluksia Isle of Wightin saarelle. Erikoisella kulkuvälineellä on mukava matkustaa ja pääsemme hetkessä Solentin salmen ylitse Ryden satamaan. Ilmatyynyaluksen etuna on, että se kulkee laskuveden aikaan kevyesti Wightsaaren rantahietikolla.

Väistelemme Rydessa rantaleluja kantavia ihmisiä, käymme turisti-infossa varaamassa majoituksen ja jatkamme pienellä paikallisjunalla Sandowniin. Ihastun maaseudun leppoisaan tunnelmaan, sillä tuntuu kuin aika kulkisi Wightsaarella hitaammin, eikä kellään olisi kiirettä minnekään. Matkailijoita kyllä on, mutta suurin osa heistä vaikuttaa englantilaisilta.


Majoitumme Chester Lodgeen, jonka mukava omistaja toivottaa meidät lämpimästi tervetulleiksi. Sandown on miellyttävä pieni rantakaupunki, jossa on omakotitaloja ja huolellisesti hoidettuja puutarhoja. Kylmä vesi huuhtelee pitkää hiekkarantaa, jolla eläkeläiset paistattelevat päivää. Paikallisena viihdekeskuksena toimii tyypillinen englantilainen huvilaituri peleineen ja kahviloineen.


Päätän vuokrata seuraavana aamuna polkupyörän ja ajelen yksikseni Wightsaaren eteläosan teillä. Näen paljon vihreitä niittyjä ja muutamia pikkukyliä. Saari on paikoitellen yllättävän mäkinen, mutta nautin maisemista ja reippaasta liikunnasta. Pysähdyn välillä pieneen eläintarhaan ja trooppiseen lintupuistoon, kunnes käännyn etelärannikolta sisämaahan päin. Poljen päivän aikana nelisenkymmentä kilometriä ja olen retkeeni tyytyväinen.

Wightsaarella voisi viihtyä kauemminkin, mutta palaamme toisen Sandownissa nukutun yön jälkeen Englannin pääsaarelle. Jatkamme Portsmouthista junalla Salisburyyn ja sieltä kaksikerroksisella bussilla kohti Stonehengen kivimuodostelmaa. Höpötämme Pariisissa tapaamaltamme kaverilta tarttunutta Turun murretta tyytyväisinä siitä, ettei kukaan ympärillämme kuitenkaan ymmärrä harvinaisen tyhmiä juttujamme.


Stonehenge ei lopulta herätä suurta innostusta. Muodostelma sijaitsee vilkasliikenteisen tien varrella ja suuri turistijoukko on aidattu kymmenien metrien päähän historiallisista kivistä. En pysty hyvällä tahdollakaan aistimaan kaipaamaani mystistä tunnelmaa. Bussissa edessämme istunut tyttö tulee kysymään selvällä suomen kielellä, voisimmeko ottaa hänestä ja hänen kavereistaan kuvan. Otamme kuvan ja palaamme vähin äänin seuraavalla bussilla Salisburyyn. Sieltä matka jatkuu saman tien Lontooseen.


Lontoo tuntuu Wightsaaren hiljaisuuden jälkeen todella suurelta. Matkustamme ruuhkaisissa metroissa, joissa hoetaan joka aseman kohdalla mind the gap, kunnes löydämme Bloomsburyn kaupunginosassa sijaitsevan vaatimattoman hotellimme. Näen öisiä painajaisia rasvaisista englantilaisista aamiaisista, joten alan tilata niitä entistä karsitumpina versioina. Lopulta huomaan pelkän paahtoleivän ja teen riittävän.

Heinäkuussa 1997 juorulehtien lööpit täyttyvät päivästä toiseen prinsessa Dianan ja Spice Girlsin kasvoista. Myös muotisuunnittelija Gianni Versacen murha ylittää uutiskynnyksen. Syömme Planet Hollywoodissa ja käymme katsomassa uuden Batman-elokuvan. Elämä on huoletonta, vaikkei taskun pohjalla liikaa puntia olekaan.

Näemme kolmen Lontoossa viettämämme päivän aikana monta kuuluisaa maamerkkiä, kuten Big Benin, Westminster Abbeyn, Piccadilly Circuksen, Trafalgar Squaren ja Tower Bridgen. Myös vahdinvaihto Buckinghamin palatsin edustalla pitää kokea, vaikka se onkin harvinaisen pitkästyttävä tapahtuma. Käymme myös London Dungeon -kauhutalossa, jonka pelottavin kokemus on belgialaisen koululaisryhmän keskelle joutuminen.


Käyn yksikseni alkuperäisellä Wembleyn stadionilla, jossa pääsen opastetulle kierrokselle. Marssin kuvitteellisen joukkueen kapteenina Englannin maajoukkueen pukuhuoneesta kentän laidalle, mutta nurmi on verhottu Michael Jacksonin konserttien vuoksi rumalla vaalealla peitteellä. Pääsen kierroksen päätteeksi kuningattaren aitioon nostamaan FA Cupin voittopokaalia. Mielikuvitusta käyttämällä voi nähdä ainakin puoli stadionia täynnä Tottenhamin kannattajia.


Matka jatkuu Lontoosta Brightoniin, jossa Juhani on ollut aiemmin kielikurssilla. Löydämme mukavan majapaikan Regency Squaren laidalta aivan rannan tuntumasta. Juhani tuntee Brightonin hyvin ja esittelee viihtyisältä vaikuttavaa kaupunkia.

Paria viikkoa aiemmin majoittajanamme toiminut Regine on lähtenyt kaverinsa kanssa Englannin-matkalle ja tapaamme sveitsiläistytöt Brightonissa. Juhanilla ja Reginellä on yhteisiä kielikurssimuistoja samasta kaupungista. Kiertelemme porukalla ympäri Palace Pier -huvilaituria, istumme viileällä rannalla, käymme syömässä ja kävelemme ympäri kaupunkia parinakin päivänä.


Sveitsiläiset jatkavat matkaansa, mutta jäämme vielä kolmanneksi päiväksi Brightoniin ja yritämme etsiä Wilsonin perhettä, jonka luona Juhani on majoittunut paria vuotta aiemmin. Naapuri kuitenkin kertoo Wilsoneiden muuttaneen Southamptoniin, joten jälleennäkeminen jää kokematta. Aikamme Englannin etelärannikolla on varsin kiireetöntä ja ehdimme käväistä muun muassa katselemassa Brighton Marinan veneitä.

Palaamme mannermaalle klassista laivareittiä Doverista Calaisiin. Muistamme kesken matkan, että on sunnuntai. Etukäteen katsomamme aikataulu ei näin ollen olekaan voimassa ja ymmärrämme, ettemme ehdi yöksi Belgiaan. Englannin valkeat rantakalliot jäävät joka tapauksessa taakse ja pääsemme takaisin Ranskan kamaralle. Päätämme mennä seuraavaksi yöksi Lilleen ja odotamme junan lähtöaikaa calaislaisen puiston raukeassa iltapäiväauringossa.


Junamatkailun parhaisiin puoliin kuuluu toisiin reppureissaajiin tutustuminen. Tällä kerralla tapaamme niin etelä- kuin pohjoisamerikkalaisiakin matkalaisia. Puheenaiheet vaihtelevat Toronto Maple Leafsin menneestä kaudesta ecuadorilaisiin ruusuihin. Saavumme Lilleen ja meille löytyy tilaa paikallisesta retkeilymajasta. Huone tuo mieleen rippikoulun, koska siinä on kaksi puista kerrossänkyä. Teemme pienen kaupunkikierroksen ja näemme muutamia hienoja taloja, mutta emme jaksa innostua Lillestä enempää. Matkaväsymys taitaa jo hieman painaa.

Aikatauluongelmamme jatkuvat seuraavana aamuna, sillä olemme unohtaneet kääntää herätyskellon Ranskan aikaan ja nukumme pommiin. Pääsemme silti eteenpäin ja katselemme pian junan ikkunasta belgialaisia peltoja. Belgia tuntuu pikaisesti läpi junailtuna Euroopan turhimmalta maalta, mutta myöhemmät matkat todistavat rajun arvioni menneen pahasti pieleen.


Meille jää reilu tunti aikaa junanvaihtoon Antwerpenin asemalla. Peräämme muodostuu pian jono paikallisia lapsia, jotka seuraavat meitä kuin hai laivaa. Nauravien tenavien naamat on maalattu punaisiksi ja he toistavat jokaisen liikkeemme. Omituista seuraa johtajaa -leikkiä jatkuu jonkin aikaa, kunnes eräs aikuinen tulee kertomaan, että lasten touhut liittyvät Belgian kansallispäivän perinteisiin. Oletamme että on suuri kunnia tulla seuratuksi moisena juhlapäivänä.


Saavumme iltapäivällä Amsterdamiin, joka ei ota meitä vastaan kovin ystävällisesti. Varaamme aseman turisti-infosta hotellimajoituksen, mutta perille suunnistaminen on hankalaa. Kun hotelli viimein löytyy, kohtaamme portailla oksentavan naisen ja vastaanotossa piipputupakalta haisevan ukkelin, joka ojentaa murahdellen avaimen. Palaamme ulkoilmaan ja suuntaamme rahanvaihtopisteelle, jonka jonossa Juhanilta yritetään varastaa rahaa. Kaduilla näkyy muutenkin hieman epämääräistä porukkaa. Kotimatka alkaa olla jo mielessä, joten emme jaksa innostua sen enempää kanavista kuin mistään muustakaan. Ilta päättyy jo varhain lohduttomaan rankkasateeseen.


Seuraava aamu on jo aurinkoisempi ja mielikuva Amsterdamistakin paranee hieman. Päätän palata Hollantiin joskus toiste paremmalla onnella. Matkaamme yhdellä junalla Osnabrückiin, toisella Hampuriin ja kolmannella Lyypekkiin, jossa vietämme viimeisen yön ennen laivaan astumista. Lyypekin ilta on hiljainen. Olen käynyt Lyypekissä kerran aiemminkin, mutta muistan sieltä vain marsipaanista tunnetun Niedereggerin kahvilan. Kahvilavierailu jää tällä kerralla väliin.

Finnjet saapuu Helsinkiin aurinkoisena torstai-iltana tasan kuukausi lähtömme jälkeen. Olotila on kliseisesti sanottuna väsynyt mutta onnellinen. Tuntuu hyvältä päästä vaihteeksi tuttuun kotiympäristöön, vaikka mielessä alkaakin pian pyöriä suunnitelmia uusista matkoista. En osaa arvata, ettei seuraavaa Interrailia ole tiedossa ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen. Toisaalta olisin hyppinyt riemusta jos olisin kuullut, kuinka paljon tulen vuosituhannen vaihteen jälkeen matkustamaan muilla tavoin.


Kultaisella 90-luvulla kuukauden mittainen Euroopan-kierros oli hienointa mitä kuvitella saattoi. Vieraat mantereet maailmanympärimatkasta puhumattakaan tuntuivat nykypäivää kaukaisemmilta. Maata pitkin matkailua ei mainostettu vielä silloin ekologisena, mutta se oli kätevyytensä ja hintansa suhteen erinomainen vaihtoehto. Maksoin kuukauden Interrail-lipusta 1920 markkaa, kun taas lentäminen oli ennen halpayhtiöiden kulta-aikaa verrattain kallista.

Yllä kuvatusta matkasta on kulunut jo 23 vuotta, joten maailma on ehtinyt muuttua paljon. Kansalliset valuutat ovat vaihtuneet euroon ja maksaminen tapahtuu käteisen sijasta lähes aina kortilla. Muutaman filmirullan sijaan matkan aikana voi täyttää digikameran muistikorttia niin paljon kuin haluaa. Internet oli kyllä olemassa jo vuonna 1997, mutta sen käyttäminen matkan aikana ei tullut mieleenkään, sosiaalisesta mediasta nyt puhumattakaan. En omistanut tuolloin edes omaa matkapuhelinta, mutta kirjoitin muutaman postikortin.


Nykyään internet on täynnä matkojen suunnittelua helpottavaa tietoa erilaisista varauspalveluista, aikatauluista ja nähtävyysvinkeistä lähtien. Kartta sijaintitietoineen löytyy puhelimen näytöltä ja ravintolapöydänkin voi varata napin painalluksella. Tuolloin nuorina miehinä olimme tosin tyytyväisiä halpoihin hampurilaisiin ja pizzabuffetteihin, emmekä kaivanneet minkäänlaisia trendikahviloita.

Matkailutyylini on varmasti muuttunut monella tavalla ja suunnittelen nykyisin matkat melko huolellisesti etukäteen. Toisaalta kaipaan takavuosien huoletonta menoa, jolloin uudet paikat etsittiin omin jaloin kävelemällä Google Mapsin selaamisen sijasta. Kun tiedossa olivat vain suurimmat nähtävyydet, jäi päämäärättömään vaelteluun ja kiireettömään tutkimiseen enemmän aikaa. Välillä tieto lisää tuskaa tai ainakin kiireen tuntua.


Mieltäni houkuttaa uusi Interrail-matka joskus tulevaisuudessa. Raiteita pitkin pääsee sujuvasti suoraan keskustasta toiseen ja olen aina muutenkin nauttinut junilla kulkemisesta. Junamatkustamisen ainoa merkittävä rajoite on monen idyllisen pikkukylän karsiutuminen reitin varrelta, sillä rautatieasemia löytyy harvemmin maaseudulta.

Oma vinkkini Interrailille on riittävän väljän matkaohjelman laatiminen. Kohteisiin kannattaa varata tarpeeksi aikaa, jotta niistä ehtii saada edes kohtalaisen käsityksen. Yhtäkään kaupunkia ei saisi arvostella pelkästään rautatieaseman ympäristön perusteella ja tiukka matkatahti voi käydä viikkojen mittaan liian rankaksi. Suunnittelussa on tietenkin oma haasteensa, koska Eurooppa on houkutuksia täynnä. Esimerkiksi itäinen reitti Balkanille ja Italiaan houkuttaisi, ellei sittenkin palaisi Belgian, Hollannin ja Britannian raiteille…

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja