Irlanti
Dinglen niemimaa – kappale kauneinta Irlantia
Irlannin lounaiskolkassa sijaitseva Dinglen niemimaa tarjoaa huikeita maisemia ja rosoista meritunnelmaa. Tässä päiväretken antia toukokuulta 2014.
Kymmenet vihreän sävyt hehkuvat korkeilla rinteillä, kun saavumme Dinglen niemimaan etelärannikolla sijaitsevalle Inch Beachille. Taivas pilvistyy ja merituuli puhaltaa hyytävästi pitkin loputtomalta näyttävää hiekkarantaa. Sää ei haittaa paikallista Forrest Gumpia, joka juoksee ohitsemme sinisissä shortseissa. Karaistunut partaveikko riisuu lenkkinsä päätteeksi flanellipaitansa.
Huristelemme eteenpäin ja pysähdymme katselemaan sisämaan niittyjä. Tyypilliset kiviaidat rajaavat valkoisten lampaiden täplittämiä peltotilkkuja. Olemme vaimon kanssa käyneet Dinglen seudulla myös kymmenen vuotta aiemmin. Nyt alla on turvallisen turistibussin sijasta autovuokraamon Volkswagen ja takapenkillä kaksi pientä tytärtä. Vasemmanpuoleinen liikenne alkaa onneksi tuntua luontevalta jo parin päivän totuttelun jälkeen.
Saavumme Dinglen kaupunkiin. Vanhanaikaiset mainoskyltit koristavat Main Streetin värikkäiden talojen seiniä. Käännymme pienen kävelykierroksen jälkeen rantakadulle ja seuraamme kalastusalusten saapumista satamaan. Nälkäkin alkaisi jo kurnia, mutta ohittamamme ravintolat ovat täynnä turistibussien tuomia ihmisiä. Laiturin lähistöllä komeilee Fungie-delfiinin patsas, jonka päälle lapset kiipeävät istumaan. Merenlahdella vielä vanhoilla päivillään viihtyvä eläinjulkkis on tervehtinyt matkailijoita jo 80-luvulta lähtien. Veneajelu hyisillä aalloilla ei tunnu nyt lainkaan houkuttelevalta.
Ohitamme kaupungin kuuluisimman pubin Dick Mack’sin. Löydämme lopulta lounaspaikaksemme pienen ja kodikkaan The Garden Cafén. Dingle dog paljastuu paikalliseksi nakkisämpyläksi. Tumma leipä on yllättävän maukasta ja sisältä löytyy irlantilaiseen tapaan mehevää lammasmakkaraa.
Suunnistamme jälkiruoalle kuuluisaan Murphy’s -jäätelöbaariin, jonka bongasimme näyttelijä James Nesbittin juontamasta matkailuohjelmasta. Tarjolla on mielenkiintoinen valikoima erilaisia makuja. Nesbitts and pieces on kadonnut listalta, joten maistan sea saltia ja lemon curdia. Merisuolan maku ei juuri erotu, mutta jäätelö on parhaita Italian ulkopuolella syömiäni. Murphy’s on viime vuosina avannut liikkeet myös Dubliniin ja Killarneyyn.
Palaamme autoon ja kurvaamme kohti niemen kärjen kiertävää Slea Head Drive -maisemareittiä. Pysähtelemme alkumatkalla usein, sillä vaihtuvat näköalat tuntuvat kaikki kuvaamisen arvoisilta. Taivaskin kirkastuu juuri sopivasti. Käväisemme upealla hiekkarannalla Ventryn kylän kohdalla ja katselemme merta eri jyrkänteiden reunoilta. Huomaan museoalueen, jossa kävimme edellisellä matkallamme ihmettelemässä Chochán-nimellä tunnettuja muinaisia kivimajoja. Tyttäret nukkuvat tyytyväisinä takapenkillä, joten jatkamme tällä kertaa matkaa.
Mutkikas tie muuttuu entistä kapeammaksi, kun lähestymme niemen kärkeä. Matkailijoita on ohjeistettu kiertämään reitti myötäpäivään, sillä vastaantulijoille ei ole juuri tilaa. Paikoitellen merenpuoleisen kiviaidan ja jyrkän kallioseinämän väliin jää juuri ja juuri yhden auton levyinen tila.
Irlannin läntisimpien rantojen jylhät kalliot ja villi luonto tekevät vaikutuksen. Blasket-saaret erottuvat hämyisinä hahmoina keskellä kimaltavaa merta.
Slea Head Drivea on helppo seurata selkeiden opasteiden ansiosta. Turistibussit oikaisevat Gallarus Oratory -nimisen esihistoriallisen kivikappelin kautta, mutta me päätämme kiertää koko reitin ympäri. Nautimme aurinkoisista maisemista kapeilla teillä. Tuntuu kuin pikkuruisten kylien värittämä seutu eläisi omassa rauhassaan kaukana pahasta maailmasta. Lampailla on tilaa laiduntaa ja katsella taustalla kohoavia vuoria sekä loputonta merta.
Palaamme Dinglen kaupunkiin, josta jatkamme kohti Conor Pass -nimistä solaa. Odotettavissa on jälleen kapeita kohtia, sillä varoituskylttien mukaan reitille ei pääse henkilöautoa suuremmilla ajoneuvoilla. Tie kohoaa kahden korkean rinteen väliin. Alhaalla häämöttää puuton laakso. Päätämme pysähtyä näköalapaikalle. Raju puhuri lähes repäisee auton oven mennessään. Vaimo ja lapset päättävät jäädä tuulen voimasta heiluvaan autoon. En muista kokeneeni vastaavaa myrskyä missään aiemmin. Dingle dog ja jäätelö toivat onneksi sen verran lisäpainoa, että pysyn jotenkuten jaloillani.
Tie kapenee entisestään ja kivikkoisilta rinteiltä valuu ajoittain vettä auton katolle. Löydämme edellistä suojaisamman taukopaikan, jossa katselemme vielä kerran maisemia. Pieni vesiputous solisee.
Kaukana alhaalla kuumaisemaa muistuttavassa laaksossa erottuu muutamia lampia ja taustalla häämöttää meri. Karu maisema vetää hiljaiseksi. Päivä Dinglen niemellä on täyttänyt odotukset.
Irlanti
Kinsale – Irlannin värikkäin kylä
Tapanani on ollut kirjoittaa näin Pyhän Patrickin päivän aikaan jotain Irlannista. Palaan nyt uusia reissuja odotellessa muistelemaan etelärannikon Kinsalea, joka on jäänyt mieleen harvinaisen värikkäänä paikkana.
Saavumme päiväretkelle Kinsaleen Irlannin tasavallan toiseksi suurimmasta kaupungista Corkista. Bussimatkaan kuluu vajaa tunti ja näemme sen varrella kauniisti kumpuilevia niittyjä. Mutkikkaan tien varrella laiduntaa lehmiä ja tuntuu kuin katselisimme irlantilaista postikorttimaisemaa.
Myös itse Kinsale näyttää omanlaiseltaan postikortilta. Kaikki Irlannin maalaiskylät ja pikkukaupungit ovat iloisen kirjavia, mutta täällä maalarit ovat vieneet värikylläisyyden aivan uudelle tasolle.
Reilun viidentuhannen asukkaan kaupungin keskeisimmät osat on koristeltu kaikilla sateenkaaren väreillä ja kuvauksellisia kujia tuntuu löytyvän lähes jokaisen kulman takaa.
Katselemme uteliaina Kinsalea, jossa puhaltaa merituuli ja vallitsee miellyttävä tunnelma. Pikkukaupunki on saanut kunniamainintoja vuosittaisessa Tidy Towns -kilpailussa, jossa palkitaan Irlannin kauneimpia kyliä ja kaupunkeja. Vuonna 1986 Kinsale valittiin koko Irlannin ykköseksi. Siisti ympäristö viehättää meitäkin, eikä yltiövärikäs alue kata sentään ihan koko kaupunkia.
Kiipeämme pienelle ydinkeskustan takana kohoavalle kukkulalle, jossa on siistejä asuintaloja. Ohitamme myös pienehkön Desmondin linnan. Kivinen rakennus pystytettiin alun perin tullikamariksi ja sitä käytettiin pitkään vankilana, mutta nykyään muurien suojissa toimii viinimuseo.
Kinsalea kierrellessä vastaan tulee pieniä majataloja, pari katolista kirkkoa sekä hautausmaa. Huomio kiinnittyy aina uudelleen värikkäisiin taloihin, joista muutamat näyttävät harvinaisen söpöiltä.
Saavumme rantakadulle, jonka varrella kasvaa suuria hortensioita sekä palmuja kuin tropiikissa ikään. Satamasta järjestetään pieniä risteilyjä ja mekin päätämme astua Spirit of Kinsalen kannelle, koska alus on pian lähdössä vajaan tunnin kierrokselle kaupungin edustalle.
Pienen laivan yläkannella on mukava istuskella ja aistia meritunnelmaa. Sää pysyy koko päivän ilahduttavan poutaisena, vaikka merituuli välillä puhaltaakin viileästi. Kierrämme Kinsalen edustalla sijaitsevan lahden ympäri.
Lahden rannoilta jäävät parhaiten mieleen värikäs Summercoven kylä sekä suuri Charles Fort -linnoitus, johon olisi voinut olla hauska tutustua paremminkin. Charles Fortiin on keskustasta noin puolen tunnin kävelymatka suuntaansa. Sen vastarannalta löytyy myös toinen puolustuslinnoitus James Fort.
Alus kääntyy ennen avomerta ympäri. Teemme vielä lopuksi kierroksen sataman toiselta puolelta alkavan Bandon-joen suulla. Jäämme lopuksi katselemaan hyljettä, joka kärkkyy makupaloja satamaan saapuneen kalastusaluksen vieressä. Uteliaan eläimen pää näkyy veden pinnalla ja näyttää siltä, kuin se neuvottelisi saaliin jakamisesta kalastajan kanssa.
Kinsale on pohjimmiltaan kalastajakylä, joten se tunnetaan laadukkaista ravintoloistaan ja erityisesti meren herkuistaan. Ruokailuvaihtoehtoihin liittyen kannattaisi luultavasti tehdä taustatutkimusta, mutta me päädymme sattumalta vastaan tulleeseen Blue Haven -hotellin ravintolaan. Lohi maistuu hyvin ja jäämme juomaan Irish coffeet aterian päätteeksi.
Kävelemme syötyämme vielä uudelleen puolen kylän ympäri, mutta kaikki houkuttelevimmat kujat alkavat näyttää jo tutuilta. Sataman hyljekin on jo sukeltanut jonnekin näkymättömiin. Syömme jäätelöt, ostamme pienet matkamuistot ja siirrymme odottelemaan paluubussia takaisin Corkiin.
Kinsale jää mieleen värikkäänä kaupunkina, jossa riittää mukavasti nähtävää vähintään yhdeksi iltapäiväksi. Kinsale tunnetaan myös maailman pisimmän merkityn maisemareitin Wild Atlantic Wayn toisena päätepisteenä. Peräti 2500 kilometrin mittaisena mutkittelevan rannikkoreitin toinen pää on Inishowenin niemellä Donegalissa.
Vietimme tällä heinäkuussa 2009 tehdyllä Irlannin-matkalla viisi yötä Corkissa. Irlannin etelärannikon suurin kaupunki jäi mieleen viihtyisänä paikkana, mutten silti ihastunut siihen samalla lailla kuin vaikkapa Kilkennyyn tai Galwayhin. Parasta antia olivatkin päiväretket, joita teimme Kinsalen lisäksi esimerkiksi Cobhiin sekä Blarneyn linnaan, josta olen kirjoittanut aiemmin. Voit lukea vihreän saaren tarjoamista mahdollisuuksista myös vaikkapa postauksestani Täydellinen matka Irlantiin.
Irlanti
10 haavetta Irlantiin
Tänään vietetään Irlannin kansallispäivää eli Pyhän Patrickin päivää. Riehakkaat juhlat ja paraatit on tänä vuonna peruttu koronaviruksen takia, mutta aina voi silti haaveilla uusista elämyksistä vihreällä saarella. Listasin kymmenen asiaa, jotka haluaisin kokea Irlannissa.
Olen ehtinyt kokea Irlannissa jo paljon. Vanha postaukseni Täydellinen matka Irlantiin pohjautuu useampaan tekemääni matkaan, minkä jälkeen olen kirjoittanut juttuja esimerkiksi Pohjois-Irlannista. Paljon on silti edelleen näkemättä. Kokosin tähän uusia elämyksiä, joista haluaisin seuraavilla Irlannin-matkoillani nauttia.
Kuva: Tourism Ireland / David Maher
1. HURLING-OTTELU CROKE PARKISSA
Irlannin kiihkeä kansallispeli hurling herättää suurta intohimoa, vaikkei sitä juuri muualla maailmassa tunnetakaan. Maailman vanhimmaksi ja nopeimmaksi nurmella pelattavaksi pallopeliksi kutsutussa lajissa riittää vaarallisia tilanteita, kun kaksi alkeellisin puumailoin varustautunutta joukkuetta ottaa mittaa toisistaan. Hurling yhdistää irlantilaiset perinteet, kulttuurin ja urheilun ainutlaatuisella tavalla toisiinsa.
Olen nähnyt yhden ottelun Kilkennyssä, mutta All-Ireland -loppuottelu täpötäydellä kansallisareenalla Dublinissa olisi unelmien täyttymys. Finaalilippujen vaikean saatavuuden vuoksi esimerkiksi välieräpelikin toki kelpaisi hyvin. Irlantilaisten perinnelajien suosiosta kertoo jotain, että hurlingille ja kelttijalkapallolle pyhitetty 82300 katsojaa vetävä Croke Park on koko Euroopan kolmanneksi suurin stadion heti Barcelonan Camp Noun ja Lontoon Wembleyn jälkeen.
• Heittäydy hurlingin tunnelmaan YouTube-videon kautta.
Kuva: Tourism Ireland / Gareth McCormack
2. KIIPEÄMINEN CROAGH PATRICKILLE
Irlannin pyhä vuori Croagh Patrick kohoaa Mayon kreivikunnassa saaren tuulisella länsirannikolla. Vuoren pyhyys perustuu uskomukseen, jonka mukaan Pyhä Patrick paastosi ja rukoili sen huipulla neljänkymmenen päivän ajan. Huipulla on pieni kappeli, mutta itseäni kiinnostaisi nousta ylös ennen kaikkea upeiden maisemien vuoksi. Irlannissa puhutaan mielellään vuorista, vaikkei 764 metrin korkuinen Croagh Patrick erityisen korkea olekaan.
Käveleminen Murriskin kylästä Croagh Patrickin huipulle ja takaisin vie noin neljä tuntia, joten reitti soveltuu hyvin päiväpatikointiin. Toinen itseäni erityisesti kiinnostava irlantilainen vuori on persoonallisen muotoinen Benbulbin, joka löytyy Mayon pohjoispuolelta Sligon kreivikunnasta.
3. MUSIIKKIA WESTPORTIN PUBEISSA
Irlannin sää on tunnetusti arvaamaton, mutta kodikkaat pubit tarjoavat lämpöään ympäri vuoden. Pubitunnelmaan kuuluu olennaisena osana myös elävä perinteinen musiikki, jota soitetaan innokkaasti illasta toiseen. Irlantia olisi vaikea kuvitella ilman bodhrán-rummun, viulun ja puhallinsoittimien säestämää kansanmusiikkia.
Koko Irlanti on täynnä mukavia pubeja, mutta saamani käsityksen mukaan yksi eläväisimmistä musiikkikaupungeista on pieni Westport, joka sijaitsee sopivasti aivan edellä mainitun Croagh Patrickin lähistöllä. Westportin tunnetuin musiikkipubi on The Chieftains-yhtyeen huilistin omistama Matt Molloy’s.
Kuva: Tourism Ireland / Brian Morrison
4. FRANK MCCOURTIN LIMERICK
Yksi suosikkikirjoistani on Frank McCourtin omaelämäkerrallinen Seitsemännen portaan enkeli, joka kertoo kurjaakin kurjemmasta irlantilaisesta lapsuudesta. Vaikka aihe onkin synkkä, onnistuu McCourt mahduttamaan tarinaansa myös runsaasti huumoria ja ilon pilkahduksia. Olen nähnyt Seitsemännen portaan enkelin myös elokuvana pariinkin otteeseen.
Frank McCourtin tarina sijoittuu pääosin Limerickin kaupunkiin, joka ei ehkä muuten kuulu Irlannin kiinnostavimpien matkailukohteiden joukkoon. Haluaisin kuitenkin ehdottomasti tutustua myös Limerickiin McCourtin jalanjäljissä kulkien. Kirjailijalle omistettu museo jouduttiin rahoitusongelmien vuoksi sulkemaan viime syksynä, mutta esineitä on siirretty The People’s Museum of Limerickin tiloihin. Limerickissä on järjestetty myös aiheeseen liittyviä opastettuja kävelykierroksia.
Kuva: Tourism Ireland / Chris Hill
5. PATIKOINTIA CONNEMARASSA
Lumoava luonto kuuluu Irlannin suurimpiin vetonauloihin, ja yksi maan sykähdyttävimmistä alueista on karunkaunis Connemara. Olen käynyt tuolla rosoisten kukkuloiden ja laajojen soiden sävyttämällä seudulla kertaalleen kauan sitten, mutta haluaisin ehdottomasti palata Connemaraan paremmalla ajalla ja tutustua sen luontoon perusteellisemmin. Tarjolla on myös runsaasti houkuttelevia patikointireittejä.
Irlannissa on toki patikointia ajatellen monia muitakin hyviä vaihtoehtoja. Toistaiseksi parhaat retkeilyelämykseni olen kokenut Killarneyn kansallispuistossa ja myös Dublinin lähistöllä sijaitseva Wicklow tarjoaa huikeita maisemia. Pääkaupungista käsin voi tehdä helposti retkiä myös rannikon pikkukyliin ja haluaisin joskus kävellä esimerkiksi Graystonesin ja Brayn välillä olevan polun.
Kuva: Tourism Ireland / Jonathan Hession
6. IRLANNIN JALKAPALLO-OTTELU AVIVA STADIUMILLA
Listan ykkösenä olleiden kelttipelien lisäksi haluaisin toki nähdä Irlannissa myös ihan tavallista jalkapalloa. Irlannin oma sarja ei ole erityisen tasokas, mutta lempinimellä The Boys in Green tunnettu maajoukkue on selviytynyt useisiin arvokisoihin. Irlannin menestys on aina perustunut taidon sijasta peräänantamattomaan asenteeseen, mutta ehdottomasti parasta pelitapahtumissa ovat intohimoiset kannattajat.
Vihreään pukeutuneet fanit kuuluvat Euroopan äänekkäimpiin ja uskollisimpiin, joten olisi ilo liittyä joskus joukkoon Irlannin pelatessa kotiareenallaan Aviva Stadiumilla. Haaveenani oli nähdä The Boys in Green seuraavassa EM-turnauksessa, mutta vaikka sainkin liput yhteen Dublinissa pelattavaan otteluun, ei kentällä nähdä tuona iltana Irlantia. Suomen Huuhkajien olisi tarkoitus kohdata Irlanti Kansojen liigan peleissä tulevana syksynä.
Kuva: Shutterstock / Madrugada Verde
7. AURINGONNOUSU GIANT’S CAUSEWAYLLA
Auringonnousut ja -laskut kuuluvat usein ikimuistoisimpiin matkaelämyksiin. Haaveenani olisi kokea auringonnousu Pohjois-Irlannin kuuluisimmalla luonnonihmeellä Giant’s Causewaylla. Ikoninen nähtävyys on hyvin suosittu, joten aamunkoitto lienee muutenkin niitä harvoja hetkiä, kun mystisiä basalttipylväitä voisi tutkia ilman ympärillä pyöriviä suuria ihmismassoja.
Olen käynyt Giant’s Causewaylla kertaalleen opastetulla retkellä, jolloin en ehtinyt saada ainutlaatuisesta kivimuodostelmasta tarpeekseni. Uudemmalla kerralla olisi mukava varata kunnolla aikaa myös ympäristön laajempaan tutkimiseen, sillä Antrimin rannikolla riittää jos jonkinlaisia luonnonihmeitä myös tämän kuuluisimman nähtävyyden lisäksi.
• Lue myös aiempi juttuni Uskomaton Giant’s Causeway.
Kuva: Tourism Ireland / Chris Hill
8. DUNLUCEN LINNANRAUNIOT
Irlanti on satojen kiehtovien linnojen saari, jossa riittää loputtomasti tutkittavaa historian ystäville. Olen ehtinyt tutustua noin kymmeneen maan merkittävimpiin kuuluvaan linnaan, mutta monta kuuluisaa nähtävyyttä on edelleen kokematta. Tällä hetkellä itseäni kiinnostaisi eniten Dunlucen rauniolinna, joka sijaitsee dramaattisella Antrimin rannikon jyrkänteellä Pohjois-Irlannissa.
Dunlucessa houkuttelee erityisesti kuvauksellinen sijainti sekä vaiherikas historia. Osa keskiaikaisesta linnasta on sortunut vuosien saatossa mereen. Muista itselleni uusista Irlannin linnoista listallani on esimerkiksi Trim, joka tunnetaan Braveheart-elokuvan kuvauspaikkana.
Kuva: Shutterstock / Giacomo di Blasi
9. ATHENRYN PELLOT
Listan oudoin valinta lienee Athenry. Kyseinen pikkukaupunki sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Galwaysta sisämaahan päin, eikä siellä luultavasti ole mitään erityistä nähtävää. Kiinnostukseni paikkakuntaan perustuu puhtaasti tunteikkaampaan tietämääni irlantilaiseen lauluun, Pete St. Johnin sepittämään The Fields of Athenryyn.
The Fields of Athenry kertoo Michaelista, joka varasti suuren nälänhädän aikaan maissia pitääkseen perheensä hengissä. Laulussa Michael keskustelee viimeistä kertaa vaimonsa kanssa vankilan muurin yli, ennen kuin hänet lähetetään rangaistussiirtolaan Australiaan. Sanoitus sisältää voimakasta kansallistunnetta, sillä köyhät irlantilaiset joutuivat nälänhädän aikaan englantilaisten julmien sortotoimien kohteeksi.
Monien urheilujoukkueiden kannattajat ovat ottaneet laulun omakseen ja sitä hoilataan usein varsinkin Irlannin jalkapallomaajoukkueen otteluissa. Irlannin fanit herättivät maailmanlaajuista ihastusta vuoden 2012 EM-turnauksessa, jossa he lauloivat ottelun viimeiset minuutit täyttä kurkkua The Fields of Athenrya, vaikka Irlanti oli putoamassa kisoista murskatappiolla Espanjalle.
• Kuuntele The Fields of Athenry The Dublinersin esittämänä.
• Kuuntele The Fields of Athenry Irlannin kannattajien laulamana EM-kisoissa 2012.
Kuva: Tourism Ireland / Paulina Nickstrom
10. PYHÄN PATRICKIN PÄIVÄ IRLANNISSA
Lista on sopivinta päättää ajankohtaiseen aiheeseen, eli Pyhän Patrickin päivään. Mikä olisikaan irlantilaisempaa kuin päästä juhlimaan riehakasta kansallispäivää maaliskuun seitsemäntenätoista Dubliniin, Galwayhin, Kilkennyyn tai johonkin muuhun saaren kaupungeista.
Pyhän Patrickin päivänä kaikki värjäytyy vihreäksi, musiikki soi, suuret paraatit kulkevat pitkin katuja ja irlantilainen hauskanpito eli craic on parhaimmillaan. Hulinaa saattaa olla omaan makuuni liikaakin, mutta olisihan Pyhän Patrickin päivä mahtavaa kokea paikan päällä edes kerran elämässä.
Oletko käynyt Irlannissa ja mitä sinä haluaisit vihreällä saarella kokea?
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
susannamari4
10.11.2015 at 13:32
Vau! Aivan upeita maisemia. Englanti ja Irlanti on jo pitkään keikkunu must see-listan kärkipäässä. Katotaan jos ens kesänä pääsis tuonne!
Mika / Lähtöportti
10.11.2015 at 16:48
Kyllähän Englannista (ja Skotlannista) löytyy vaikka mitä, mutta itseeni nimenomaan Irlanti on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Suosittelen erityisesti länsirannikkoa. Galwaysta käsin voi käydä mm. Connemarassa, Burrenissa ja Aran-saarilla, joilta löytyy karua kauneutta. Tämä meidän päiväretki Dingleen tehtiin Killarneysta, joka sijaitsee hienon kansallispuiston keskellä. Toinen kuuluisa maisemareitti tuolla seudulla on Ring of Kerry, joka kiertää Iveraghin niemen ympäri.
Jenna
15.11.2015 at 16:27
Upeita ovat maisemat ja kuvat! Irlanti on tuntematon maa itselle, mutta viihtyisin varmasti noissa maisemissa. Idylliseltä näytti tuo Dingle.
Mika / Lähtöportti
16.11.2015 at 13:59
Irlanti on kaunis ja mukava maa, jossa on välitön ja vieraanvarainen tunnelma.
Elina | Vaihda vapaalle
15.11.2015 at 16:35
Mielettömät värit näissä kuvissa ja todella hyvin kirjoitettu! Melkein tuntui tuulen tuiverrus täällä meidän olohuoneessakin. 🙂 On tuolla kyllä kaunista.
Mika / Lähtöportti
16.11.2015 at 13:59
Kiitos, mukava kuulla että tunnelma välittyi noin hyvin 🙂
Ansku BCN
15.11.2015 at 17:00
Katsoin ensin, että jopa on vielä vihreää näin marraskuussa, mutta kuvat taisivatkin olla toukokuulta :). Irlanti on to do -listalla vuonna 2016, se on nimittäin yksi niitä harvoja Euroopan maita, johon en ole vielä päässyt. Ensi vuonna sitten näihin maisemiin 🙂
Mika / Lähtöportti
16.11.2015 at 21:29
Hienoa, että Irlanti kutsuu! En tiedä teidän suunnitelmista tai matkan pituudesta, mutta suosittelen muun muassa Dublinia, Killarneyta ja Galwayta. Dublin on näkemisen arvoinen ja sieltä on helppo tehdä retkiä ympäristöön, mutta tykkään itse eniten saaren länsiosasta. Killarneyn kansallispuistossa on hienot maisemat ja samalla suunnalla on juuri Dinglen kaltaisia päiväretkikohteita. Galwayn pohjoispuolelta löytyy esimerkiksi Connemaran kansallispuisto. Itselläkin on vielä paljon näkemättä tuolta mainiolta saarelta. Blogiin tulee vähitellen lisää Irlanti-juttuja.
laura / to travel is to live
15.11.2015 at 21:37
Oi mitä maisemia! Irlanti kutsuu ensi viikolla mutta Dingleen en taida tällä reissulla ehtiä. Muistankin tuon Nesbittin juontaman ohjelman mutta en ehtinyt siihen silloin tutustua, pitääkin kaivaa se jostain käsiin 🙂
Mika / Lähtöportti
16.11.2015 at 21:39
Maisemat jäi kyllä elävästi mieleen! James Nesbitt’s Irelandin jaksoja näyttää löytyvän Youtubesta. Ja jos se mainittu jätskibaari kiinnostaa, niin löytyy toisaan myös Dublinista. Hyvää matkaa 🙂
salaine
15.11.2015 at 22:15
Upean reitin olette valinneet. Maailmassa on paljon upeita paikkoja.
Mika / Lähtöportti
16.11.2015 at 22:06
Upeita paikkoja todellakin riittää!
salaine
22.11.2015 at 19:11
Totta monen vuoden ajalle alkaa olemaan matkoja ja reittejä. Sitä vaan toivoo, että näitä hyviä vinkkipostauksia löytyy, kun aika tulee. Eilen katsoin uusinnan junalla halki euroopan. Taas tuli yksi reitti päähän; Itävallan mielenkiintoiset paikat.
Mika / Lähtöportti
23.11.2015 at 10:18
Minullakin on loputon lista tulevista matkakohteista. Esimerkiksi juuri Itävallassa olen käväissyt pari kertaa ohimennen, mutta kunnon alppimatkallekin tekisi joskus mieli. Vihreän Irlannin kauneus on kovin erilaista kuin Itävallan jylhässä vuoristossa. Matkakohteen valinta on joskus vaikeaa, kun hyviä vaihtoehtoja todellakin riittää.
Anna Koskela
16.11.2015 at 9:27
Kaunista. Irlanti on kyllä mukava matkakohde.
Mika / Lähtöportti
16.11.2015 at 22:13
Irlanti kuuluu niihin muutamiin maihin, joissa tunnen olevani kuin kotonani.
Elämää ja Matkoja
17.11.2015 at 10:51
Irlanti maisemineen ja sympaattisine ihmisineen on kyllä houkutteleva matkailumaa!
Itse ei ole vielä tullut siellä käytyä, mutta kuvamatkoja on tullut tehtyä senkin edestä kahden saarella asuvan tutun ansiosta.
Kauniita maisemia näyttäisi olevan myös Dinglen niemimaalla ja miten upea aurinkoinen sää sattui matkallenne!
Mika / Lähtöportti
18.11.2015 at 10:58
Kannattaa lähteä kokemaan Irlanti joskus paikan päälle! Sää on siellä suosittu puheenaihe ja yleensä huumorilla höystettynä. Tuo oli mukavan aurinkoinen retki, mutta Irlannissa pitää aina varautua kokemaan kaikki mahdolliset vuodenajat yhden päivän aikana.
Stacy Siivonen
17.11.2015 at 17:01
Maisemat ja Dinglen kylä ovat kyllä vaikuttavia, mutta atlanttinen tuuli taas sen verran raju kokemus, että minulta jäisi näkemättä, vaikka painoni puolesta kyllä pysyisin tukevasti maan kamaralla. On kyllä häikäisevän vihreää ja kaunista!
Mika / Lähtöportti
18.11.2015 at 11:05
Meille sattui ehkä erityisen tuulinen päivä. Irlannista löytyy myös tyynempiä rantoja 🙂
Annika | Travelloverblogi
17.11.2015 at 19:13
Ensimmäinen kuva sai miettimään, kuinka erilainen kauneuskäsitys ihmisillä voikaan olla, mutta kun katsoin kuvia ja luin pidemmälle, aloin ymmärtää. Siellä todella on ollut kaunista!
Mika / Lähtöportti
18.11.2015 at 11:09
Hyvä huomio, olisin tosiaan voinut valita alkuun jotain näyttävämpääkin.
Tiia/reisereise
17.11.2015 at 21:20
Kaunis Irlanti, haluaisin käväistä uudelleen (olen tosin käynyt ”vain” Dublinissa ja Howthissa). Noita jäätelöitä olisi kiva maistaa, kuulostavat mielenkiintoisilta. Mun mielestä aika aurinkoisilta näyttää kuvat, mutta ymmärrän, ettei meren äärellä kovin lämmintä ole, tai siis se tuuli.
Mika / Lähtöportti
18.11.2015 at 11:21
Aurinkoista oli, muttei tosiaan kovin lämmintä. Jotenkin hassua kävellä hienoilla hiekkarannoilla, joille olisi enemmän käyttöä jossain lämpimämmillä leveysasteilla. Murphyn veljekset tekee jätskinsä suurella intohimolla, tuo mainittu merisuolakin kuulemma hankitaan itse merivedestä kuivattamalla. Dublinista voi tosiaan tehdä helposti junaretkiä rantakyliin, esimerkiksi juuri Howthista on hyviä muistoja.
Miika ♥ Gia | matkakuume.net
18.11.2015 at 21:21
Kyllä Irlanti vaan nousee tasaisesti korkeammalle vierailtavien kohteiden listalla. Huikean hienoja maisemia, mutta Irlanti on vaan ollut lyhyillä lomilla jotenkin sivussa, kun katse kohdistuu aina manner-Euroopan suuntaan. Asia vaatii korjausliikkeitä.
Mika / Lähtöportti
19.11.2015 at 14:31
Tiedän hyvin tuon tunteen, sillä mekin suuntaamme melkein aina jonnekin Etelä-Eurooppaan. Välimerellistä ilmastoa ja ruokaa on vaikea vastustaa. Irlanti on kuitenkin tehnyt niin suuren vaikutuksen, että sinne tekee kovasti mieli tämän kolmannen kerran jälkeenkin.
Henna /suurin onni
19.11.2015 at 0:33
Voi noita vihreän sävyjä ja irlantilaisia kyliä! Ihanaa ♥ Tuolla Dinglen niemimaalla en ole käynytkään, mutta ei näytä ollenkaan hullummalta! Irlanti on maa, johon todella mielelläni palaisin takaisin 🙂
Mika / Lähtöportti
19.11.2015 at 14:36
Useimmat Irlannissa käyneet taitavat kaivata sinne takaisin 🙂 Harvassa maassa tuntee itsensä niin hyvin tervetulleeksi kuin Irlannissa.
Sini
19.11.2015 at 11:36
Tuo värikkyys oli kyllä mulle aivan uutta!
Mika / Lähtöportti
19.11.2015 at 14:38
Kyllä Irlannissa väriä riittää. Luontoa uskomattomissa vihreän sävyissä ja taloja kaikissa sateenkaaren väreissä.
lena / london and beyond
19.11.2015 at 17:46
Mua alkoi hymyilyttä tuo kuva Dinglen kaupungista, tuo missä on värikkäitä taloja kadulla. IHANA. Mulla on noita paikkoja ikävä Skotlannista ja joskus mä aina haaveilen asumisesta tuollaisessa kauniissa kylässä. Olin Irlannissa kesän alussa, Dublinissa, ja mä rakastuin niihin ihmisiin. Miten välitöntä porukkaa Lontoon jälkeen! Dublin oli myös ruokansa puolesta täyskymppi. Tekisi mieli palata tuonne Matteon kanssa joku kerta:)
Mika / Lähtöportti
20.11.2015 at 9:40
Irlantilaisten kanssa tulee aina hyvin juttuun. Muistankin nähneeni sun Instagram-kuvia Dublinista ja lukeneeni jotain sun juttuja sieltä. Menkää ihmeessä yhdessä Irlantiin 🙂 Kävin Skotlannissa vuosia sitten, kun yksi kaverini oli siellä vaihdossa. Tykkäsin Skotlannista paljon ja palaisin mielelläni sinnekin, mutta jostain syystä Irlanti on vienyt aina voiton, kun on lähdetty tuohon suuntaan.
Sanna I Siveltimellä
19.11.2015 at 23:21
Vautsi miten värikäs tuo kylä! En olisi ihan ensimmäiseksi osannut sitä Irlantiin sijoittaa. Mutta selvästi en tiedä tarpeeksi maasta 🙂 Kivan näköistä kyllä!
Mika / Lähtöportti
20.11.2015 at 9:46
Irlannissa on paljon värikkäitä kyliä, joista Dingle ja vaikka Kinsale on hyviä esimerkkejä. Myös kotien ovet on tapana maalata eri väreihin. Yksi suosittu selitys tälle on, että löytää pubista palatessa omansa 🙂
Heidi / Maailman äärellä
20.11.2015 at 1:12
Näyttää ihanalta, jopa niin ihanalta, että nappasin talteen Anskulle kommenttiin kirjoittamasi matkasuositukset. Irlanti menee nyt oikeasti harkintaan.
Mika / Lähtöportti
20.11.2015 at 10:11
Mukava kuulla! Kirjoitan tosiaan jossain vaiheessa lisää Irlanti-juttuja. Ilmoittele jos matka näyttää toteutuvan, niin voin lähettää lisää vinkkejä.
AnnKat
20.11.2015 at 9:55
Mielettömiä maisemia ja upeita kuvia. Itsellä on vielä Irlanti kokonaan näkemättä…
Mika / Lähtöportti
23.11.2015 at 10:33
Kiitos! Voisin kuvitella että tykkäisit Irlannista, sulla taitaakin muuten olla suurin osa Euroopan maista käytynä.
Jenna / Journey Diary -matkablogi
20.11.2015 at 10:02
Irlanti olis varmaan sellainen rento ja mukava kohde. Huikeat maisematkin!
Mika / Lähtöportti
23.11.2015 at 10:38
Irlanti on nimenomaan harvinaisen rento maa. Maisemat miellyttävät silmää, vaikkei siellä esimerkiksi mitään valtavan korkeita vuoria ole.
Lotta Watia | Unagidon
21.11.2015 at 0:24
Oh, mä haluun Irlantiin! Upeet kelitkin osunu. Irlannista mulla on sellanen mielikuva, että siellä on varmaan suurimman osan ajasta aika harmaa keli. Täytyy pitää peukut pystyssä, että yhtä upee keli osuis omalle reissulle. 🙂
Mika / Lähtöportti
23.11.2015 at 10:43
Esimerkiksi sun Islanti- ja Madeira-juttujen perusteella voisin kuvitella, että viihtyisit Irlannissa mainiosti. Eräs paikallinen selitti mulle, että sateiden määrää liioitellaan, sillä yleensä sataa vain ehkä kaksi kertaa viikossa. Maanantaista keskiviikkoon ja torstaista sunnuntaihin… 😀
meidänmatkassa
21.11.2015 at 20:14
Sii VAU mitkä maisemat! Irlanti on mun must go-listalla ja tiedän kyllä mihin suuntaan kun sinne lopulta pääsen! Niin kaunista!
Mika / Lähtöportti
23.11.2015 at 10:45
Mukava kuulla että Irlanti houkuttelee noin paljon! Suosittelen lämpimästi.
Kohteena maailma
22.11.2015 at 14:47
Dinglen niemimaa on ollut mietinnässä, kun olen käynyt pelaamassa links-kenttiä ympäri saarta. Vielä siellä en ole käynyt, mutta jonain päivänä se olisi kiva yhdistää golfreissuun. Ring of Kerryn voisi ajella samalla reissulla uudelleen ja ainakin viettää pari päivää Watervillessä. Siellä kun ei ole mitään muuta kuin golfkenttä ja pari pubia, mitä sitä muuta tarvitsisikaan 😀
Mika / Lähtöportti
23.11.2015 at 10:53
Irlanti taitaa tosiaan kuulua golfaajien unelmakohteisiin. Dingle ja Ring of Kerry on melko lailla yhtä hienoja, olen kiertänyt molemmat kahdella matkalla. Charlie Chaplin tykkäsi lomailla Watervillessä, lieneekö viihtynyt paremmin pubissa vai golfkentällä 🙂
Kohteena maailma
23.11.2015 at 11:01
Tuota en tiennytkään Chaplinista – mielenkiintoinen yksityiskohta! Ehkä viihtyi paremmin pubissa, mutta kävellessän sinne saattoi huitoa kiveä kepillään kulkiessaan eteenpäin 😀
Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar
22.11.2015 at 16:24
Brittein saaret ovat kyllä maisemaltaan niin kauniit. Irlannissa en ole ollut, mutta Skotlannissa kyllä. Joku pidempikin reissu noilla seuduilla kiehtoisi, vakka vaellusreissu. Noissa paikallisissa pubeissa on varmasti aivan omanlaisensa tunnelma, mikä olisi hauska kokea vaikka sen vaelluspäivän päätteeksi.
Mika / Lähtöportti
23.11.2015 at 11:15
Irlanti on hieno vaelluskohde. Olen tutkinut reittejä osoitteesta http://www.irishtrails.ie. Omat patikoinnit on toistaiseksi jääneet melko vähiin, mutta jos lähtisin Irlantiin nimenomaan vaellusreissulle, voisin harkita jopa Kerry Wayta (kerryway.com) tai Wicklow Wayta (wicklowway.com) . Ja mikäs sen parempaa, kuin lämminhenkinen pubi-ilta antoisan vaelluspäivän päätteeksi.
Tanja
25.11.2015 at 4:39
Tämä postauksesi upeine kuvineen nostaa omaa Irlanti-kuumettani. Maa on siis vielä käymättömien listallani. Ja tuota tummaa leipää lammasmakkaralla on ihan pakko päästä maistamaan!
Mika / Lähtöportti
26.11.2015 at 8:50
Suosittelen Irlantia lämpimästi! Maan hörpyt ovat hyvinkin kuuluisia, mutta kyllä sieltä myös herkkuja löytyy.
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
21.1.2020 at 20:21
Ihana reitti tämäkin! Ja on kyllä tosi kapeita nuo tiet, huh. Pitää ottaa tämä niemenkärki harkintaan samalla kun tuonne suunnalle joka tapauksessa suuntaa kohti Ring of Kerryä.
Mika / Lähtöportti
26.1.2020 at 22:16
Jos aikaa vaan suinkin on, niin kyllä Dinglen niemelle kannattaa yksi kokonainen päivä varata. Maisemat ovat upeita ja myös Dinglen kaupunki on kiva. Tuolla on muutama tavallista kapeampi tienpätkä, mutta rauhallisesti ajellen kyllä pärjää 🙂