Suomi
Yö Jätkäsaaressa – upouusi Clarion Hotel Helsinki

Noin kuukausi sitten Jätkäsaareen avattu Clarion-hotelli on pyrkinyt ryminällä kansan tietoisuuteen. Kävin tutustumassa Helsingin uuteen 16-kerroksiseen maamerkkiin viime viikonloppuna.
Clarion-hotellit kuuluvat Nordic Choice Hotels -ryhmään, jolla on vahva asema Norjan ja Ruotsin hotellimarkkinoilla. Äskettäin Jätkäsaareen ja Helsinki-Vantaan lentoaseman tuntumaan avatut hotellit ovat brändin ensimmäiset Suomessa. Clarion Hotel Helsingin visiona on toimia kaupunkilaisten uutena olohuoneena baareineen, saunoineen ja ravintoloineen. Tarjolla on myös näköalauima-allas, kuntosali sekä kongressikeskus useine kokoustiloineen. Nordic Choice Hotels henkilöityy persoonalliseen norjalaisomistajaansa Petter Stordaleniin, joka vannoo kestävän kehityksen ja vihreiden arvojen nimeen.
Lapset pääsivät viime viikonloppuna mummolaan yökylään, joten käytimme vaimon kanssa tilaisuuden hyväksemme ja lähdimme viettämään mukavaa iltaa Helsinkiin. Sain tammikuisilta Matkamessuilta lahjakortin, jolla pääsimme tutustumaan hotelliin ilmaiseksi. Lahjakortit ovat saaneet bloggaajat liikkeelle, joten hotellia on esitellyt jo moni muukin. Linkkejä löytyy postauksen lopusta.
Saavumme paikalle heti edellisenä iltana juhlittujen avajaisten jälkeen. Majoittujia on silti otettu vastaan jo lokakuun puolivälin tienoilta lähtien. Nostan hattua hotellin avaamisesta määräaikana, mutta sitä voi toki miettiä, oliko tarkka päivämäärä pakko ilmoittaa jo viime talvena. Moni asia on nimittäin kuulemani mukaan ollut vielä ovien avaamisen jälkeen pahasti kesken.
Uuteen hotelliin saavuttaessa ensivaikutelmalla on suuri merkitys. Iloinen mieli ehtii valitettavasti jo hieman haihtua sisäänkirjautumista odotellessa. Jonossa on edellämme vain neljä henkilöä, mutta joudumme silti seisoskelemaan lähes puoli tuntia. Vastaavanlaisia ongelmia on kuulemma ilmennyt myös muihin kellonaikoihin. Oli viivytyksen syynä sitten tietojärjestelmä, henkilökunnan tietämättömyys epäselvissä tilanteissa tai mikä tahansa, pitäisi asiat saada sujumaan paljon joutuisammin.
Vastapainona hitaudelle on palvelun kohteliaisuus, jolla saa monta virhettä anteeksi. Hotellin nuorekas henkilökunta muistaa hymyillä ja tervehtiä aina tilaisuuden tullen. Reipas palvelualttius on miltei jenkkityylisen imelyyden rajamailla, mutta toimii mielestäni erinomaisesti.
Standard-tason huone on yllättävänkin pieni ja ahdas, mutta pidän pelkistetystä skandinaavisesta sisustuksesta. Uudessa hotellissa on siistiä, eikä viihtyvyyttä häiritseviä yksityiskohtia juuri ole. Kylpyhuoneen pyyhkeet ovat erivärisiä, joten muistan kerrankin helposti, kumpi niistä on omani. Tämä pieni yksityiskohta tuntuu lähes nerokkaalta, sillä en ole törmännyt vastaavaan missään muualla.
Kakkoskerroksesta ei voi odottaa kovin ihmeellistä maisemaa. Saamme katsella merentutkimusalus Arandaa ja taustalla kohoavia sataman nostureita. Parempi huone olisi kenties ollut neuvoteltavissa jopa samaan hintaan, mutta olimme kaiken odottelun jälkeen tyytyväisiä, kun ylipäätään pääsimme sisään. Mahdollisella seuraavalla kerralla panostan varmasti suurempaan huoneeseen sekä kunnon näköalaan.
Olen matkailijana sopeutuvaa sorttia, enkä yleensä jaksa kiinnittää huomiota pikkuasioihin. Kun nyt kuitenkin ollaan tultu varta vasten tutustumaan hotelliin, niin katselen ympärilleni tavallista tarkemmin. Esimerkiksi huoneen vaatenaulakko on todella kapea ja ahdas. Tarjolla olisi kahdeksan henkaria, mutta jo kahden toppatakin tunkeminen käytössä olevaan tilaan on hankalaa. Kesävaatteiden kanssa olisi toki helpompaa. Huoneen ilmastointi hurisee melko voimakkaasti. Saamme hiljennettyä sitä jonkin verran, muttemme aivan sellaiseen asentoon kuin olisimme halunneet.
Huoneemme voisi välioven kautta yhdistää naapurihuoneeseen, jolloin muodostuisi perheille erinomaisesti sopiva kokonaisuus. Nykäisemme varmuuden vuoksi väliovea, ja huomaamme sen olevan auki. Naapurihuoneeseen ei onneksi ole majoittunut vielä ketään, mutta meillä on sinne esteetön pääsy. Suljen oven hieman hämilläni ja rojahdan mukavan pehmeälle sängylle, josta voi katsella suurikokoista televisiota. Vain kaukosäädin puuttuu. Soitan vastaanottoon, jossa vastataan reippaasti ja luvataan hoitaa asia pikaisesti. Asiaa pahoitteleva työntekijä ilmestyy ovelle kaukosäätimen kera muutamassa minuutissa. Hän käy myös vielä varmistamassa, että huoneiden väliovi on nyt varmasti kiinni toiseltakin puolelta. Avaan television, mutta se jumittaa pian useammaksi minuutiksi kanavanvaihdon yhteydessä. Olen kuullut vastaavasta ongelmasta muiltakin Clarionin asiakkailta. Varsin harmillista, vaikkei tänne television takia olla tultukaan.
Yksi Clarion Helsingin vetonauloista on kattouima-allas, josta on komea näkymä yli kaupungin. Ajattelin käydä uimassa heti saavuttuamme kolmen jälkeen, mutta allas aukeaakin vasta viideltä. Meillä on alkuillasta pöytävaraus keskustassa sijaitsevaan ravintolaan, joten uiminen jää illan osalta väliin. Aamulla taas nukuttaa sen verran pitkään, että polskiminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Muiden bloggaajien kokemusten perusteella allas on pieni, mutta maisema näkemisen arvoinen. Uimaan mennessä kannattaa laittaa näin talviaikaan pipo päähän. Huipulla tuulee, vaikka vesi höyryääkin lämpimänä.
Clarionin sijainnin voi tulkita haluamallaan tavalla. Helsingin ydinkeskusta on vain lyhyen kävelymatkan päässä ja kahdella raitiovaunulinjalla (6T ja 9) pääsee kätevästi hotellin oven eteen. Toisaalta keskikaupungilta löytyy niin paljon hotelli- ja ravintolavaihtoehtoja, että Clarionilla riittää töitä kansan houkuttelemiseksi Jätkäsaareen. Ruoholahden ja Jätkäsaaren alueen kehittymisen varaan on luultavasti laskettu paljon, ja Länsisatamasta saapuvillehan sijainti on erinomainen. Business-matkailijoiden osuus kävijämäärästä tulee varmasti olemaan suuri. Autoilijoita kiinnostanee, että hotellin parkkihalli on vasta rakenteilla. Pysäköinti on mahdollista läheiselle hiekkakentälle viidentoista euron vuorokausihintaan.
Hotellin Kitchen & Table -ravintolan illallinen jää kokeilematta, koska meillä on viimeinen tilaisuus käyttää pian vanhentuvat ravintolalahjakorttimme toisaalla. Palaamme kaupungilta kävellen ja pysähdymme katsomaan, kuinka hotellin valot loistavat pakkasillassa kilpaa kuun kanssa.
Vaikka kello alkaa olla jo paljon, emme malta olla kokeilematta yläkerran Sky Room -baaria. Pikkujoulukauden perjantai on vilkas, mutta onnistumme hetken odottelun jälkeen saamaan ikkunapöydän itsellemme. Öisen Helsingin valot näyttävät upeilta näin korkealta nähtynä. Annan katseen kulkea hitaasti Pasilan televisiotornilta aina Suomenlinnan majakalle saakka. Maisemien vuoksi kannatti tulla, vaikkei cocktail-valinta osunutkaan aivan nappiin.
Hotellin aamiainen tarjoillaan alakerran Kitchen & Table -ravintolassa, jonka konseptiin kuuluu muun muassa sosiaalinen syöminen. Käytännössä tämä tarkoittaa pitkiä pöytiä, joiden tehtävänä on antaa ventovieraille ihmisille mahdollisuus tutustua toisiinsa. Tavallista introverttia suomalaista ajatus lähinnä kauhistuttaa. Aamiaisemme kuluu kuitenkin miellyttävästi, kun juttelemme mukavan kouvolalaisen pariskunnan kanssa. Heidän ensikokemuksensa hotellista antavat hyvin tukea omille ajatuksilleni.
Aamiainen on maittava ja runsas. Kokonaisuus ei yllä mitenkään poikkeukselliselle tasolle, mutta kaikki maistamani on tuoretta ja valikoima kylmine sekä lämpimine vaihtoehtoineen riittävän monipuolinen. Syön vatsani täyteen niin suolaista kuin makeaakin ja olen tyytyväinen. Aamiaisen viimeisen tunnin varoitettiin jo etukäteen olevan vilkas. Ihmisiä riittää, mutta pitkiä jonoja ei pääse syntymään.
Yksikin hotelliyö tarjoaa mukavan piristyksen marraskuisen arjen keskelle. Hotellimajoitus luo yllättävänkin vahvan mielikuvan matkalla olemisesta, vaikkei Helsinkiä eksoottisemmassa kaupungissa ollakaan. Vastaavia minilomia voisi harrastaa useamminkin.
Vaikkei kaikki sujunutkaan aivan täydellisesti, viihdyimme silti Clarionissa hyvin. Pikkuasiat eivät pilanneet kokemusta, mutta halusin tuoda ne esiin rakentavana kritiikkinä. Majoitusvalintani perustuvat yleensä sijaintiin, perussiisteyteen ja hintatasoon, jotka kohtaavat tässä hotellissa riittävän hyvin. Kaksi huonetta yhdistämällä täyttyisi tarvittaessa myös toive perhehuoneesta. Jos kyseessä olisi kahdenkeskinen merkkipäivämatka, hakisin silti luultavasti persoonallisempaa boutique-hotellia.
Vanhan sanonnan mukaan keskeneräistä taideteosta ei saa arvostella. On kaikin puolin reilua antaa Clarionille kunnon mahdollisuus viilata pienet puutteensa kohdalleen. Lyhyesti sanottuna Clarion Helsinki vaikuttaa hyvän keskitason hotellilta. Se ei mullista maailmaa, mutta tarjoaa varteenotettavan majoitusvaihtoehdon komeilla maisemilla varustettuna. Toivon hotellin pystyvän käyttämään potentiaalinsa ja saavuttamaan tavoittelemansa aseman kaupunkilaisten kohtaamispaikkana.
* Majoituimme lahjakortilla, jonka Clarion lahjoitti blogilleni tammikuisilla Matkamessuilla.

Suomi
Monipuolinen Merikeskus Vellamo Kotkassa

Vietimme pääsiäisenä pari päivää Kotkan seudulla. Reissun eräänlainen pääkohde oli Merikeskus Vellamo, jossa käynnille olin odottanut sopivaa hetkeä jo useamman vuoden ajan. Museokeskuksesta löytyi monta erilaista kiinnostavaa näyttelyä.
Kesällä 2008 avattu Merikeskus Vellamo kuuluu satamakaupunki Kotkan vetonauloihin. Suuresta rakennuksesta löytyvät sekä Suomen merimuseo että Kymenlaakson museo, joten näyttelyiden parissa saa helposti kulumaan pitkänkin tovin. Meillä vierähti Vellamon tiloissa noin neljä tuntia, kun kiersimme esillä olleet näyttelyt läpi ja huilasimme välillä kahvilan puolella. Tämän pidempää aikaa ei museoihin jaksaisi kerralla keskittyäkään, mutta Vellamo on taatusti useammankin vierailun väärti.

Venehallin aarteita
Sisätiloihin saapuessa huomio kiinnittyy aluksi suureen venehalliin, jonne on koottu monenlaisia aluksia. Penkkiurheilijan silmiin osuu ensimmäisenä Thomas Johansonin ja Jyrki Järven käyttämä 49er-luokan kilpavene, jolla kaksikko purjehti olympiakultaa Sydneyn vesillä vuonna 2000. Kovin mielenkiintoinen on myös muumien äidin Tove Janssonin puuvene Victoria, jolla taiteilija kulki kesämökilleen Pellingin saaristossa. Seinustalle koottu perämoottorikokoelma tuo puolestaan mieleeni mukavan sukulaismiehen, jonka Evinrude käynnistyi aina lapsuuteni kalareissujen aluksi niin ikään Porvoon suunnalla. Tarinan mukaan Ole Evinrude keksi muuten aloittaa moottoreiden valmistamisen, kun hän oli hakemassa vaimolleen jäätelöä hiki päässä soutaen.

Merivartijoiden tärkeät tehtävät
Venehallissa siirrytään sujuvasti kauniiden puuveneiden keskeltä Merivartiomuseon puolelle, jossa on juuri avautunut uusi Turvanasi merellä -niminen näyttely. Saamme käsityksen merivartijan työstä sekä menneinä vuosikymmeninä että nykypäivänä. Enpä olisi tullut ajatelleeksi, että merivartioinnin aloittaminen juontaa juurensa kieltolakiin ja Itämerellä rehottaneen pirtun salakuljetuksen kaitsemiseen. Nykyisin tehtävät kattavat kaikkea mahdollista meripelastuksesta passintarkastukseen.

Ihmiskohtaloita Ruotsinsalmen taisteluissa
Yksi Merikeskus Vellamon kiinnostavimmista näyttelyistä on vajaat viisi vuotta sitten auennut Kohtalona Ruotsinsalmi. Visuaalisestikin vaikuttava näyttely on koottu huolella, ja sisältöön tutustuminen on innostavaa muun muassa henkilöesittelyiden kautta. Ruotsinsalmen alueella nykyisen Kotkan edustalla käytiin vuonna 1790 Itämeren historian suurin meritaistelu, jossa kuningas Kustaa III:n ruotsalainen laivasto kukisti venäläiset joukot. Meren pohjassa on taisteluiden seurauksena yhä kymmeniä laivojen hylkyjä, jotka ovat nykyään mielenkiintoisia tutkimuskohteita.

Venäläiset halusivat taisteluiden jälkeen linnoittaa Ruotsinsalmen ja nykyiselle Kotkansaarelle kasvoi suurehko kaupunki. Silloiselle valtioiden rajaseudulle rakennettiin linnoituksia, joiden tehtävänä oli suojata erityisesti Pietarin kaupunkia. Ruotsinsalmen linnoituskaupunki menetti kuitenkin pian merkitystään rajan siirtyessä ja se tuhoutui Krimin sodassa vuonna 1855.

Metsäteollisuus Kymenlaakson kehittäjänä
Merikeskus Vellamon tiloissa toimii Suomen merimuseon lisäksi myös Kymenlaakson museo, joka tutustuttaa maakunnan historiaan sekä nykypäivän henkeen. Syksyyn 2026 asti esillä oleva Puun vuoro -näyttely tuo esiin metsäteollisuuden erityisen merkityksen alueen kehityksessä. Kymenlaakson metsiä alettiin toden teolla hyödyntää 1870-luvun alussa, jolloin tukkeja ryhdyttiin uittamaan Kymijokea pitkin kohti merta. Joen suulle perustettiin Kotkan kaupunki, joka kehittyi sahateollisuuden ansiosta nopeasti. Kotkasta kasvoi merkittävä satamakaupunki, josta lähti rahtilaivojen mukana merimiehiä maailmalle kokemaan Rion kuumia öitä ja muita eksoottisia seikkailuita.

Satamaan saapuneiden englantilaisten laivojen mukana Kotkaan rantautui myös jalkapallo, jota brittimerimiehet alkoivat pelata paikallisia ahtaajia vastaan. Kotkasta kehittyi ajan kuluessa yksi harvoista suomalaisista kaupungeista, joissa jalkapallo kuuluu vahvasti paikalliseen identiteettiin. Vihreävalkoisesta KTP:stä maailmalle ovat ponnistaneet muiden muassa Teemu Pukki sekä Arto Tolsa, jonka pelipaita on esillä museossa. Tolsa oli ensimmäisiä ulkomailla menestyneitä suomalaisia pelaajia ja Kotkan jalkapallostadion on nimetty hänen mukaansa. Museossa on myös Myllykosken Pallolle omistettu vitriini. MyPa on hyvä esimerkki metsäteollisuuden monipuolisesta merkityksestä Kymenlaaksossa, sillä perinteikäs seura kasvoi Myllykosken paperitehtaan ympärille.

Värikylläinen Mikä-mikä-kaupunki
Kymenlaakson museon Mikä-mikä-kaupunki tarjoaa tutkittavaa lapsille ja nostalgista nähtävää aikuisille. Näyttely tarjoaa ennen kaikkea hyvät puitteet monenlaisiin leikkeihin kovasti Kotkaa muistuttavassa ympäristössä, jossa voi vaikkapa ostaa torilta paikallisia possoja tai seilata Tornator-aluksella maailman merille. Omasta perheestämme ei löydy leikeistä kiinnostuneita, mutta esimerkiksi menneiden vuosikymmenten lastenhuone näyttää aikuisista kovin tutulta ja kerrostalon hississä voi tutustua eri kerrosten asukkaiden kuulumisiin. Mikä-mikä-kaupungissa voi vierailla vuoden 2030 alkuun saakka.

Koko perheen Muumiseikkailu
Merikeskus Vellamo on muutenkin suunniteltu koko perheen kohteeksi, mutta Mikä-mikä-kaupungin lisäksi erityisesti muumeihin keskittyvä Rohkeus, rakkaus, vapaus! -näyttely riemastuttaa varmasti monia perheidensä pienimpiä. Lapset pääsevät tässä näyttelyssä leikkimään ja seikkailemaan, kun taas aikuisille on tarjolla taustatietoa muumeista sekä niiden luojasta Tove Janssonista.

Muumien maailma saa aina hyvälle mielelle ja näyttelyyn on löydetty mukavasti uusia näkökulmia aiheeseen liittyen. Omalle perheellemme muumit ovat tuttuja televisiosarjan, kirjojen sekä monien Naantalin Muumimaailmaan tehtyjen vierailujen ansiosta. Aihe on jäänyt lasten kasvaessa viime vuosina taka-alalle, mutta toisaalta muumit ovat ajattomia ja tarjoavat hyviä elämänohjeita kaikenikäisille. Tämä näyttely on esillä Vellamossa 7.3.2027 saakka.

Koskettava näyttely menetetyistä saarista
Ehdimme nähdä vielä pääsiäisenä viimeistä päivää auki olleen Menetetyt saaret -näyttelyn, joka kertoi ennen toista maailmansotaa Suomelle kuuluneista Suomenlahden ulkosaarista. Juha Metson, Marjo Näkin ja Mika Rokan keräämä aineisto sisältää upeita valokuvia sekä mielenkiintoista videomateriaalia. Seiskari, Lavansaari, Tytärsaari sekä erityisesti Suursaari olivat aikoinaan suosittuja kesälomakohteita, joiden elinkeinoihin kuuluivat matkailu, merenkulku, kalastus, hylkeenpyynti sekä toki myös aiemmin mainittu alkoholin salakuljetus. Nykyisin lähes autioituneiden saarten eloisaan menneisyyteen tutustuminen on koskettava kokemus. Rajan taakse jäänyt Karjala on itselleni hyvin tuttu aihe, mutta Suomenlahden ulkosaarten historiasta en ole tiennyt tätä ennen juuri mitään.

Monipuolinen ja vaihtuva näyttelykokonaisuus
Pääsiäisen sää oli harmillisen kolea ja sateinen, joten tuntui erityisen mukavalta viettää aikaa Vellamon siisteissä sisätiloissa. Merikeskus on toimiva kokonaisuus, jossa on helppo viihtyä. Ilahduin erityisesti siitä, kuinka monipuolisesti näyttelyt tuovat esiin paikallista historiaa. Kymenlaakson museosta jäivät mieleen varsinkin Kotkan kaupungin kehitysvaiheet kohti nykyaikaa, kun taas Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely avasi minulle uudella tavalla seudun vuosisatojen takaista menneisyyttä Ruotsin ja Venäjän välisten sotien näyttämönä.

Suomen merimuseon päänäyttelyä uusitaan parhaillaan, joten sen puuttuminen supistaa näyttelykokonaisuutta tällä hetkellä melko paljon. Toisaalta meille riitti nytkin nähtävää enemmän kuin riittävästi. Kesällä olisi mukava tutustua ulkona odottaviin jäänmurtaja Tarmoon, vartiolaiva Telkkään sekä majakkalaiva Kemiin, jotka ovat avoinna suurin piirtein toukokuun puolivälistä elokuun puoliväliin saakka. Lisäksi luvassa on aina erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Museokokonaisuus on niin laaja, että tauko ravintola Laakongissa on jossain kohtaa vierailua paikallaan. Osa perheestämme kokeili Laakongin buffetlounasta, kun taas osalle riittivät kahvilatuotteet. Käväisimme myös katselemassa museokaupan houkutuksia, mutta tuliaisostokset jäivät tällä kerralla tekemättä. Katsotaan miten käy ensi kerralla, sillä alati uudistuvassa Vellamossa voisi käydä joskus toistekin.
Lisätiedot: merikeskusvellamo.fi
Suomi
Tuusulanjärven Ainola, Ahola ja Suviranta

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kotimuseot ovat hienoja vierailukohteita, joissa voi aistia 1900-luvun alun kansallisromanttista henkeä. Esittelen nyt Ainolan, Aholan ja Suvirannan, jotka sijaitsevat kivenheiton päässä toisistaan Järvenpään eteläosassa.
Ainutlaatuinen taiteilijayhteisö sai alkunsa, kun kirjailija Juhani Aho ja hänen taidemaalarivaimonsa Venny Soldan-Brofeldt muuttivat Tuusulanjärven maisemiin vuonna 1897. He houkuttelivat pian samoille kulmille koko joukon suomalaisen kulttuurin merkkihenkilöitä, joita olivat Jean Sibelius, Eero Järnefelt, Pekka Halonen sekä J.H. Erkko. Taiteilijoita viehättivät alueen rauhallisuus ja kaunis luonto, mutta toisaalta myös lyhyt junamatka ihmisten ilmoille Helsinkiin. Yhteisöllä oli merkittävä vaikutus suomalaisen kansallishengen nostamisessa ennen maamme itsenäistymistä.

Olen viettänyt aina kesiäni Tuusulanjärven maisemissa, joten taiteilijayhteisön tarina on tullut varsin tutuksi. Itselleni läheisimmät taiteilijakodit ovat aiemmin esittelemäni Halosenniemi ja Erkkola, mutta olen käynyt monesti esimerkiksi Ainolassakin. Toisaalta Suvirannassa vierailin viime kesänä vasta ensimmäistä kertaa.

Jean ja Aino Sibeliuksen Ainola
Ainola on Keski-Uudenmaan kansainvälisesti tunnetuin nähtävyys. Jean ja Aino Sibelius rakennuttivat uuden kotinsa seudulle aiemmin muuttaneiden taiteilijaystäviensä naapuriin. Rauhallinen ympäristö teki hyvää säveltäjämestarille, jota pääkaupungin anniskeluravintolat olivat vetäneet puoleensa liiankin kovasti. Ennen Ainolan valmistumista perhe asui pari vuotta Keravalla, jolloin myös Sibeliuksen maineikkain teos Finlandia valmistui.

Sibeliukset pääsivät muuttamaan arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemaan Ainolaan syksyllä 1904. Tilaa riitti hyvin koko perheelle sekä uskolliselle palvelusväelle, joskin Aino hieman moitti joitakin ratkaisuja. Hänen mielestään poikamies Sonck ei ollut ihan ymmärtänyt kaikkia suurperheen asunnon tarpeita. Sibeliuksilla oli kaikkiaan kuusi tytärtä, joista Kirsti oli kuollut traagisesti lavantautiin jo aiemmin. Kaksi nuorinta syntyivät perheen asuessa jo Ainolassa.

Ainolassa ihastuttaa erityisesti rakennuksen tunnelma. Sisustus on säilytetty alkuperäisessä asussaan, joten tuntuu helpolta kuvitella talon isäntä istumaan nojatuoliin sikari suussaan. Ikkunalla kukkivat kodikkaat pelargoniat ja esineiden joukosta voi bongata Italiasta tuotuja matkamuistoja. Seinillä on Sibeliusten ystävien, kuten Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin, Pekka Halosen sekä Ainon veljen Eero Järnefeltin taideteoksia.

Oma suosikkini Ainolan huoneista on funkkistyylinen kirjasto, jossa myös Jean itse viihtyi parhaiten. Täällä kyllä kelpaisi lueskella mukaansatempaavaa kirjaa tai viettää iltaa hyvässä seurassa.

Myös Ainolan keittiö on kodikas. Aino itse ei juurikaan laittanut ruokaa, mutta säilöi innokkaasti puutarhassa kasvattamiaan hedelmiä, vihanneksia, kasviksia ja juureksia. Keittiössä voi katsella mielenkiintoista esineistöä vuosikymmenten takaa.

Ainolassa on hyvä varata aikaa puutarhaan tutustumiseen. Tämä oli nimenomaan Ainon valtakuntaa, jossa kasvoi suuri osa koko perheen ravinnosta. Vierailimme Ainolassa viimeksi syyskuussa, jolloin puutarhan antimia oli yhä poimittavissa. Jean viihtyi parhaiten puutarhan laidalla kasvavalla metsäalueella, jonka ”temppeliksi” nimeämällään hiljaisella paikalla hän kävi mietiskelemässä.

Pihamaalta löytyy tietenkin myös sauna. Rakennus on Aino Sibeliuksen suunnittelema ja sen yksityiskohtiin kuuluu puinen kouru, jonka avulla vesi saatiin johdettua suoraan kaivosta kylpyammeeseen. Aino itse ei ollut saunaihmisiä, mutta Jean viihtyi saunassa usein tuntikausia.

Puutarhan nähtävyyksiin kuuluu myös Jean ja Aino Sibeliuksen hauta. Pronssinen muistomerkki on pelkistetty mutta juhlallinen maassa makaava paasi. Jean Sibelius menehtyi syyskuussa 1957, minkä jälkeen Aino asui talossa vuoteen 1969 eli lähes kuolemaansa saakka. Ainola avattiin museona yleisölle vuonna 1974.

Ainolassa käydessä kannattaa vierailla myös Kahvila Auliksessa, joka sijaitsee lipunmyyntirakennuksessa sisäänkäyntiportin läheisyydessä. Suosittelen lähiympäristön tunnelmallisista kesäkahviloista myös Kallio-Kuninkalaa sekä Vellikelloa.
Vierailuinfo 2025: Ainola on avoinna touko–syyskuussa ti–su klo 10–17. Aikuisten pääsyliput 16 €, 7–16-vuotiaat lapset 5 €. Museokortti käy. Lisätiedot: ainola.fi

Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Ahola
Juhani Ahoa ja Venny Soldan-Brofeldtia voidaan pitää taiteilijayhteisön perustajina, koska he saapuivat Tuusulanjärven rannalle ensimmäisinä. Toisin kuin ystävänsä, he asuivat täällä vain vuokralla ja olivat myös taiteilijayhteisön ydinjoukon ainoat, jotka muuttivat myöhemmin pysyvästi pois Tuusulasta. Syitä vuonna 1911 tapahtuneeseen muuttoon olivat talousongelmat, perheen lasten koulunkäynti sekä Helsingissä odottaneet tehtävät.

Ahola tunnettiin ennen taiteilijapariskunnan saapumista Vårbackan huvilana, joka kuului Järvenpään kartanolle. Nykyään täällä toimii Juhanin ja Vennyn elämästä kertova museo. Juhani Aho – alkuperäiseltä nimeltään Johannes Brofeldt – oli ensimmäinen suomenkielinen ammattikirjailija. Siitä huolimatta kalastus oli Juhanille niin tärkeä harrastus, että hän piti itseään enemmän kalamiehenä kuin kirjailijana. Näin ollen kodin sijainti järven rannalla oli varmasti mieluisa.

Kalareissujen lisäksi Juhani piti kovasti naisista, ja ehti ihastua esimerkiksi kauniiseen Aino Järnefeltiin, josta kuitenkin tuli Sibeliuksen vaimo. Vielä paljon merkittävämpi tapaus oli pitkä suhde Venny-vaimon pikkusiskoon Tillyyn. Kirjailija sai vaimonsa kanssa kaksi poikaa, mutta myös Tilly synnytti yhden Juhanin jälkeläisen.

Venny Soldan-Brofeldtia kuvaillaan vahvaksi, itsenäiseksi ja boheemiksi feministiksi, joka hyödynsi lahjakkuuttaan monipuolisesti. Yllä olevassa kuvassa näkyy Vennyn maalaama muotokuva ystävästään, tanssija Maggie Gripenbergistä. Venny tunnetaan erityisesti taidemaalarina, mutta hän työskenteli myös muun muassa kuvittajana, kuvanveistäjänä ja korusuunnittelijana. Hänen teoksiaan arvostettiin ulkomaita myöten, sillä esimerkiksi vuonna 1900 Soldan-Brofeldt sai pronssimitalin Pariisin maailmannäyttelyn yhteydessä järjestetystä taidenäyttelystä. Venny herätti monissa aikalaisissaan pahennusta miehekkäillä tavoillaan, kuten piipun polttamisella, ronskilla kiroilulla ja pitkien housujen käyttämisellä.

Museon huoneissa on näytteillä Vennyn maalaustarvikkeita ja teoksia sekä jonkin verran perheelle kuuluneita tavaroita. Nähtävillä on esimerkiksi Juhanin kalastusvälineitä sekä sukset, joilla hän hiihti talvisin jäätä pitkin Halosenniemeen saunomaan. Yksi mielenkiintoisimmista esineistä on Vennyn suunnittelema ja kaivertama entisen piharakennuksen ovi, joka palasi erinäisten vaiheiden jälkeen pari vuotta sitten takaisin Aholaan museoesineeksi.

Taiteilijaperheet olivat päivittäin tekemisissä keskenään. Naapuruston lapset kävivät mielellään Aholassa, jossa he pääsivät näyttelemään Vennyn suunnittelemissa esityksissä. Aholasta tuli myös kulttuurin merkkihenkilöiden vilkas kohtaamispaikka, jossa keskusteltiin suomalaisuusaatteesta ja toisinaan myös juhlittiin. Mieleeni on muotoutunut kuva Juhani Ahosta maanläheisenä kansanmiehenä, joka saattoi kulkea kylillä villapaita yllään. Itseäni huvittaa kovasti ajatus aina tyylikkäästä Jean Sibeliuksesta hieno puku päällään Ahon kalastusveneen kyydissä. Sibelius ei kuulemma sietänyt kalan hajua ja kiersi kävelyretkillään naapurinsa talon kaukaa, jos Juhani kuivasi pihalla saaliitaan.

Venny ja Juhani ovat kiehtovia henkilöitä, ja Ahola mielenkiintoinen vierailukohde esineineen sekä tarinoineen. Talo ei silti sykähdytä ainakaan itseäni niin paljon kuin muut Tuusulanjärven taiteilijakodit. Syynä on varmasti se, ettei rakennus ole enää alkuperäisessä asussaan. Toinen kerros rakennettiin vasta Ahon perheen poistuttua, ja talo on toiminut esimerkiksi kotitalousopiston opettajien asuntolana. Ahola on hyvä museo, muttei vedä rakennuksena vertoja Halosenniemelle, Ainolalle, Erkkolalle tai Suvirannalle.
Vierailuinfo 2025: Ahola on avoinna touko–syyskuussa ti–su klo 10–17. Aikuisten pääsyliput 12 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museokortti käy. Lisätiedot: jarvenpaantaidemuseo.fi/ahola

Eero ja Saimi Järnefeltin Suviranta
Taidemaalari Eero Järnefeltin ja hänen vaimonsa Saimin rakennuttama Suviranta valmistui Tuusulanjärven rantaan vuonna 1901. Arvostetussa kulttuuriperheessä kasvanut Eero tunnetaan erityisesti luontoaiheisista teoksistaan, joista monet kuvaavat maalarin suosikkimaisemaa Kolia. Saimi teki puolestaan uraa näyttelijänä Helsingin Suomalaisessa Teatterissa, kunnes äitiys sai hänet jättämään teatterin ja keskittymään kodin askareisiin sekä muun muassa käännöstöihin. Parille syntyi kaikkiaan viisi lasta. Saimin sisaruksista tunnetuin on kirjailija Anni Swan.

Suvirannan sydän on ateljee, johon suuret pohjoiseen antavat ruutuikkunat tuovat valoa. Tila tuo mieleeni muita näkemiäni ateljeekoteja, kuten läheisen Halosenniemen tai Aix-en-Provencessa sijaitsevan Paul Cézannen työhuoneen. Suvirannan seinät ovat luonnollisesti täynnä taidetta, johon kuuluu Eero Järnefeltin lisäksi muidenkin taiteilijoiden teoksia. Myös Eeron ja Saimin tyttärestä Laura Järnefeltistä tuli menestynyt taidemaalari, ja ateljeen seinällä näkyvätkin sekä isän että tyttären paletit vierekkäin.

Eero oli sisarensa miehen Jean Sibeliuksen läheinen ystävä, ja taiteilijat viettivätkin keskenään paljon aikaa. Suvirannan ensimmäisenä jouluna joulupukkina toimi Juhani Aho, joka toi perheen lapsille oikean kissanpennun. Taiteilijaperheet tekivät toisinaan yhteisiä retkiä järven vastarannalla sijaitsevalle Sarvikalliolle, jota Järnefelt kutsui lempimaisemaansa mukaillen Pikku-Koliksi. Järnefeltit muuttivat vuonna 1917 Helsinkiin, mutta Suviranta säilyi perheen kesäpaikkana, jonne tultiin viettämään juhlapyhiä ympäri vuoden.

Suvirannassa viehättää päärakennuksen lisäksi myös suuri puutarha. Eero itse istutti tänne tammia ja Saimi ahkeroi kasvien parissa. Talolta on vain lyhyt matka Tuusulanjärven rantaan. Järvi on täällä mielestäni jopa lähempänä, kuin tieltä katsottuna saattaisi arvata.

Suviranta on pysynyt saman perheen kotina näihin päiviin asti. Laura Järnefelt muutti takaisin lapsuudenkotiinsa vuonna 1933 ja viihtyi Suvirannassa elämänsä loppuun saakka eli syksyyn 1985. Suvirannan nykyinen isäntä on Lauran poika Juhani Kolehmainen, joka on asunut talossa suuren osan pitkästä elämästään ja huolehtinut arvokkaan rakennuksen kunnossapidosta. Kolehmainen myi rakkaan Suvirantansa Järvenpään kaupungille vuonna 2018, mutta hänellä on elinikäinen asumisoikeus talossa. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen tulevaisuus on näin ollen turvattu parhaalla mahdollisella tavalla.

Koska kyseessä on yksityiskoti, pääsee Suvirantaan tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla eikä sisätiloissa saa kuvata. Juhani Kolehmaisen ajan jälkeen talo on tarkoitus avata ympärivuotisena museona. Minulle Suvirannassa vierailu oli hyvinkin sykähdyttävä kokemus, koska olen kulkenut talon ohitse lukemattomia kertoja, mutten ollut käynyt tiiviin pensasaidan suojaamalla pihamaalla ennen viime kesää. Näin ainakin itselleni syntyi tunne pääsystä jonkinlaiseen salaiseen puutarhaan ja ainutlaatuiselle aikamatkalle 1900-luvun alkuvuosiin. Suosittelenkin kodikkaassa Suvirannassa vierailua kaikille Tuusulanjärven suunnalla liikkuville.
Vierailuinfo 2025: Suvirannassa on yleisöopastuksia touko–elokuussa tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 11:00 ja 12:30 sekä syyskuussa sunnuntaisin klo 11. Paikat täytyy varata etukäteen. Aikuisten pääsyliput 20 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museokortti käy. Lisätiedot: jarvenpaantaidemuseo.fi/suviranta
Lue myös viimevuotinen juttuni samalta alueelta: 10 vinkkiä kesäiseen Tuusulaan
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Sevillan huvipuisto Isla Mágica
-
Englanti1 vuosi sitten
Pitkästä aikaa Lontoossa – nähtävyysvinkit kaupunkilomalle
-
Italia2 vuotta sitten
Syyslomaviikko Ligurian rannikolla
Maarit Johanna
15.11.2016 at 21:58
Mahtavaa miten erilaisia postauksia ja fiiliksiä voikaan tulla samasta hotellista eri bloggaajilta! Yllätyin muuten miten kivat maisemat teillä olikaan merelle. Me myös bongattiin Aranda. Ihan mahtava paatti, joka käynyt aika huikeilla retkillä!
Pakko myöntää, että kun mainitsit nuo pitkät pöydät niin samanlaiset fiilikset kyllä kävi mielessä. Ensimmäisenä pyöristyi silmät, että mihin ihmeeseen täällä voi mennä kaksi ihmistä rauhassa istumaan 😀
Mika / Lähtöportti
15.11.2016 at 22:53
Aika moni on jo hotellista kirjoittanut, mutta erilaisia näkökulmia tuntuu riittävän. Hyvä niin! Kakkoskerroksen maisemaksi tuo meidän oli hyvä, olihan se merinäköala kaikesta huolimatta. Jonkun tv-dokumentin olen Arandasta nähnyt, joten tuo paatti oli kiva bongata laiturissa.
Meri / Syö Matkusta Rakasta
15.11.2016 at 22:53
Kiitos linkkauksesta! 🙂 Kummia sattumia teille käynyt, kuten nyt kaukosäädin ja etenkin tuo väliovi oli aika paha. Sain kuitenkin postauksen perusteella pääasiassa hyvän kuvan hotellista, ja toivon itsekin viihtyväni, kun sinne jossain vaiheessa pääsen. Minusta sijainti ei ole ollenkaan huono, ja olen vähän ihmetellyt, miten moni on suhtautunut siihen negatiivisesti. Missä tahansa muussa kaupungissa ei ole yhtään paha, jos olet 10 minuuttia ydinkeskustasta, joten ei se ole kyllä täälläkään! 😉
Mika / Lähtöportti
15.11.2016 at 23:22
Noiden kummien sattumien ongelma oli lähinnä siinä, että alkoi jo miettiä mitä seuraavaksi tulee vastaan. Välioven sai lukkoon, mutta eihän tuollainen suurta luottamusta herätä. Pääosin silti positiivinen vierailu. Ei luksusta, mutta varmasti hyvää keskitasoa, ja jollekin esimerkiksi se uima-allas saattaa olla iso kokemus. Toivotaan, että viihdyt hyvin 🙂
Mulle henkilökohtaisesti sijainti ei ole ongelma, sillä kävelen mielelläni tuollaisia matkoja ja ratikalla ajaminenkin oli keravalaiselle elämys pitkästä aikaa 😀 Kilpailu Helsingissä on kuitenkin kovaa, kun ihan ydinkeskustassa on niin paljon baareja, ravintoloita ja hotelleja. Pelkään, että aika moni löytää haluamansa ”keskeisimmiltä paikoilta”, ja siksi Clarionin täytyy pystyä tarjoamaan jotain erityistä pärjätäkseen.
Meri / Syö Matkusta Rakasta
16.11.2016 at 21:56
Kyllä, ymmärrän hyvin myös sen näkökulman. 🙂 Toivotaan menestyksekästä tulevaisuutta hotellille.
Mika / Lähtöportti
17.11.2016 at 15:38
Toivotaan menestystä! 🙂 Uskon ainakin liikematkailijoita riittävän, ja tuskin tuollaisen ketjun markkinointiosastolta loppuu ideat kovin helposti.
Mikko
16.11.2016 at 0:19
Mielenkiintoinen juttu. 🙂 Pitäis käydä tuolla Sky Room -baari tsekkaamassa, mutta en ole vielä ehtinyt. Uskon, että tuo hotelli kyllä pärjää, sillä Helsingissä on muutenkin ollut pulaa hotellihuoneista ja sijainti sataman vieressä on kuitenkin melko hyvä. Hotellin kehittänyt norjalaissijoittaja Buchardt on muuten suunnittelemassa myös 350 huoneen hotellia Hakaniemeen.
Mika / Lähtöportti
16.11.2016 at 10:09
Sulla on varmasti asiantuntemusta alan tilanteesta, joten mukava kuulla että luotat Clarioniin. Löysin nyt netistä jutun Buchardtin suunnitelmista ja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Sijainnin arviointi on muuten mielenkiintoinen kysymys, jonka jokainen voi muodostaa omassa päässään. Mulle kun esimerkiksi Kallio ja Hakaniemi tuntuu erittäin keskeisiltä alueilta Helsingissä 🙂
Mikko
16.11.2016 at 11:54
Joo, sijainti on aina mielenkiintoinen ja suhteellinenkin kysymys. Toki Jätkäsaari voi ”normaalin turistin” mielestä tuntua vähän kaukaiselta , mutta toisaalta uudenkarhea hotelli varmaan houkuttelee. Ja kongressimatkailijoita (joita on merkittävä osa Helsinginkin hotellivieraista) tuo Clarion varmasti houkuttelee. Sen yhteyteenhän taidettiin kunnostaa vanha makasiinirakennus kongressikeskukseksi.
Mika / Lähtöportti
16.11.2016 at 12:34
Joo, uutuuden viehätys vetänee porukkaa ainakin pitkälle ensi vuoteen. Vanha makasiinirakennus on tosiaan kunnostettu kongressikeskukseksi, kokoustiloja on ilmeisesti 15 kappaletta, ja voisin kuvitella että sinne suunnitellaan erilaisia tapahtumia. Suuri osa hotellin vieraista on varmasti business-matkailijoita, ja heille Clarionin konsepti soveltuu oikein hyvin.
Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
16.11.2016 at 21:52
Ompas ollut outoa tuo välioviasia, en tiedä olisinko itse vastaavassa tilanteessa kovin levollisesti nukkunut :-O Mutta tuo uima-allas kyllä vaikuttaa sellaiselta, että jo sen (ja näkymien) takia kannattaa käydä majoittumassa joskus tuollakin 🙂 Kiva on tosiaan ollut lukea erilaisia kokemuksia tuolta!
Mika / Lähtöportti
17.11.2016 at 15:26
Kannattaa käydä kokeilemassa tämäkin hotelli! Pyydä huonetta hyvällä näköalalla 🙂 Eri kävijöiden kokemuksissa tuntuu olevan eroja. Ihmisillä on varmasti erilaisia odotuksia, ja jos viipyy vain yhden yön, on pienillä sattumilla suuri merkitys mielikuvan luomisessa.
Kohteena maailma / Rami
30.1.2017 at 23:55
Mahtavat kuvat sulla tässä jutussa! Itse en ole ehtinyt vielä yöpymään, mutta yläkerran Cocktail-baari oli makuuni. Niin kuin myös muu sisustus, joten kevään aikana ilman muuta kokeilemaan majoitus myös. Ja jos talvella, niin pipo päässä ulkoilma-altaaseen virkistäytymään…
Mika / Lähtöportti
31.1.2017 at 9:59
Kiitos Rami! Yläkerran baari on oikein mukava, varsinkin jos sattuu saamaan ikkunapöydän. Käyhän kokeilemassa majoitus, niin saan kuulla sun kokemuksesi hotellista!
Kristitty reissaaja
28.2.2017 at 18:05
Homoystävällisyydellä ratsastava hotelli. Voitte olla varma etten tuohon puljuun astu.
Mika / Lähtöportti
7.3.2017 at 13:02
Kiitos kommentistasi. Omien kokemusteni mukaan Clarion on erittäin ystävällinen myös heteroille.
Wt
8.12.2021 at 0:07
Älä astu, olet ahdas. Mielinen.
Hyvä ettet tule.
Hanna
23.3.2018 at 7:59
Clarion on vain muutaman ratikkapysäkin päässä ydinkeskustasta.
Pariskunta voi kävellä kadun yli ravintola Huutokonttoriin istumaan. Raflan drinkeistä mm. Talvivaara on kokeilemisen arvoinen.
Huutokonttorin sisustus on USKOMATON, se on pakko nähdä itse.
Mika / Lähtöportti
26.3.2018 at 21:14
Clarionin sijainti ei ole huono, mutta hotellia ensisijaisesti sijainnin perusteella valitseville riittää Helsingissä vaihtoehtoja. Eri juttu sitten mitä aikoo Helsingissä hotellivierailun aikana tehdä, ja esimerkiksi tuo Huutokonttorihan kuulostaa tosi kiinnostavalta. Kiitos kommentista ja ravintolavinkistä! 🙂