Seuraa somessa

Italia

Città Sant’Angelo – yksi Italian kauneimmista kylistä

Julkaistu

-

Città Sant’Angelo on kuvankaunis kylä, joka kohoaa kukkulan laella lähellä Abruzzon rannikkoa Italiassa. Ihastuimme värikkäiden seinien, kapeiden kujien, kukkaistutusten ja hiljaisen tunnelman muodostamaan idylliin.

Suunnistamme Città Sant’Angeloon Atrissa sijaitsevalta vuokrahuvilaltamme. Noin kymmenen kilometrin matka sujuu Abruzzon kumpuilevissa peltomaisemissa. Tiet ovat kapeita ja kuoppaisia, mutta toisaalta liikennettä on vain harvakseltaan. On oliivipuita sekä kullankeltaista viljaa, ja jossain traktori kuljettaa suurta heinäkuormaa. Navigaattori järjestää meille jälleen kerran jännittävän loppumatkan, mutta alati kapeneva tie johtaa kuin johtaakin jyrkän ylämäen kautta Città Sant’Angelon laidalle.

cittasantangelo_14


Città Sant’Angelo sijaitsee kukkulan laella suurin piirtein Atrin ja Pescaran puolivälissä maalaismaisemien keskellä. Löydämme ilmaisen parkkipaikan ja kiipeämme hieman portaita päästäksemme tutustumaan kylän historialliseen osaan. Ensin täytyy kuitenkin ihailla maisemaa alas laaksoon päin.

cittasantangelo_11


Città Sant’Angelo eli pyhän enkelin kaupunki on päässyt Italian kauneimpia kyliä esittelevälle I Borghi più belli d’Italia -listalle. Tämä maa on täynnä kauneutta ja pelkästään Abruzzosta on valittu mukaan parikymmentä kylää. Uskallan kuitenkin väittää, että Città Sant’Angelo sijoittuisi korkealle, vaikka valintoja tehtäisiin tiukemmallakin seulalla. Hiljaiset kukkien koristamat kujat ja värikkäät talot hurmaavat meidät heti ensi silmäyksellä.

cittasantangelo_13


Musta kissa kulkee edellämme, kunnes se katoaa jonnekin kujien kätköihin. Näemme Città Sant’Angelossa lopulta useampia kymmeniä kissoja, mutta ne ovat arkoja eivätkä halua tulla tekemään tuttavuutta ulkomaalaisten muukalaisten kanssa.

cittasantangelo_12


Tällaisessa kylässä ei kannata kiirehtiä, vaan on parempi pysähtyä katselemaan yksityiskohtia. Città Sant’Angelossa on paljon kuvauksellisia ovia, vanhanaikaisia katulamppuja ja pätkiä ikiaikaisista muureista.

cittasantangelo_05


Vanhaan keskustaan johtaa muutamia portteja, jotka kertovat omalla tavallaan Città Sant’Angelon pitkästä historiasta. Kylän synnystä ei ole edes tarkkaa tietoa, mutta vuosisatojen varrella muurit ja portit ovat suojelleet asukkaita erilaisten taisteluiden ja kahinoiden keskellä.

cittasantangelo_02


Nyt kaupungissa on rauhallista, eikä kesäkuisena lauantaipäivänä näy matkailijoitakaan kuin korkeintaan muutamia. Elämä tuntuu kulkevan hiljalleen eteenpäin sellaisena, kuin se tällaisessa abruzzolaisessa kukkulakylässä on ennenkin kulkenut.

cittasantangelo_22

Keskustan halki kulkeva Corso Vittorio Emanuele on kylän ilmiselvä pääväylä, vaikkei sekään ole erityisen leveä. Suora katu alkaa Sant’Agostinon kirkon portailta ja jatkuu puolisen kilometriä sinne, missä vanhakaupunki loppuu ja autotie alkaa.

cittasantangelo_17

Corso Vittorio Emanuelea on mukava kulkea ja kuunnella ohimennen paikallisten keskusteluja kaupoissa tai kahviloissa. Näin pienessä paikassa asukkaat tuntevat toisensa varmasti hyvin. Eräällä torilla myydään hedelmiä ja vihanneksia. Pysähdymme välillä ihailemaan sivukujia sekä muutamia sisäpihoja, joiden portit on onneksemme avattu.

cittasantangelo_07


Eräälle kujalle on taiteiltu hauskoja kissa-aiheisia maalauksia. Tällaiset huolella viimeistellyt yksityiskohdat täydentävät Città Sant’Angelon idyllin.

cittasantangelo_08


Saavumme kylän toiseen päähän. Näköalapaikan vieressä on rapistuneelta vaikuttava hotelli. Täältä näyttäisi alkavan kaupungin uudenaikainen osa, joten päätämme kääntyä ympäri. Adrianmeri kimaltaa houkuttelevasti muutaman kilometrin päässä.

cittasantangelo_21


Palaamme takaisin kohti Sant’Agostinon kirkon suljettua ovea. Kiertelemme sivukujalta toiselle, ja vaikkei kylän ihan jokainen kolkka olisikaan täydellisen kaunis, on Città Sant’Angelo kokonaisuudessaan harvinaisen upea paikka.

cittasantangelo_20


Suunnistamme etukäteen valitsemaani Osteria Il Grottinoon, jonka ovella totean aukioloaikoihin liittyvien ennakkotietojeni pitävän paikkansa. Ravintolan lounasaika alkaa vasta yhdeltä, joten teen pöytävarauksen ja sovin että palaamme puolta tuntia myöhemmin takaisin. Jää siis vielä lisää aikaa kierrellä ympäri kujia ennen ruokapöytään pääsemistä.

cittasantangelo_18


Tuntuu hauskalta seikkailla kujien labyrintissa ja miettiä, millaiset ihmiset ovat asuneet näissä taloissa vuosisatoja sitten ja kuka niissä viihtyy nykyään. Vastaan tulee lisää arkoja kissoja sekä raikkaantuoksuisena kuivuvia pyykkejä.

cittasantangelo_01


Helle tuo herkästi hien pintaan, vaikka useimmat rakennusten väliin jäävät kapeat kujat ovatkin kovin varjoisia. Oman aurinkorasvan haju sekoittuu herkulliseen ruoan tuoksuun. Ikkunoiden takaa kuuluu äänekästä väittelyä ja astioiden kilinää.

cittasantangelo_06


Kujat tulee koluttua läpi melko perusteellisesti, joten istumme Sant’Agostinon kirkon portaille katselemaan Corso Vittorio Emanuelea. Pulut rapistelevat kirkon seinustalla ja lentoon lehahtavien lintujen ääni rikkoo keskipäivän raukeuteen vaipuneen kaupungin hiljaisuuden.

cittasantangelo_04


Osteria Il Grottinoa on kehuttu yhdeksi Città Sant’Angelon parhaista ravintoloista. Meille on katettu pöytä ulkoterassin reunalta, josta saamme ihailla upeaa maalaismaisemaa. Näiltä paikoilta kelpaisi katsella myös auringonlaskua, joten Osteria Il Grottinon puitteet olisivat mainiot myös romanttista kesäillallista ajatellen.

cittasantangelo_15


Tilaamme talon antipastovalikoimia jaettavaksi. Kylmät alkupalat käsittävät lähinnä leikkeleitä sekä juustoa. Kasvispainotteiset lämpimät antipastot ovat erityisen herkullisia ja täyttävät jo vatsaa mukavasti. Terassi täyttyy puolilleen, kun muut kujilla kameran kanssa vastaan tulleet ihmiset ilmaantuvat pariin pöytään.

CittaSantAngelo_16


Pastaa on tarjolla Abruzzolle tyypillisissä muodoissa. Chitarra tuo mieleen spagetin, mugnaia on nauhamaista ja anellini muistuttaa nimensä mukaisesti pieniä sormuksia. Sienikastikkeen kera tarjottu chitarra ei maistu mitenkään ihmeelliseltä, sillä olemme mielestämme keittäneet itse parempaa edellisinä päivinä vuokratalollamme. Juomme vielä lopuksi varsin tuimanmakuiset espressot. Vaikka pasta olikin pettymys, jää Il Grottino mieleen positiivisena kokemuksena maukkaiden antipastojen, miellyttävän terassin ja hienon maiseman ansiosta.

cittasantangelo_10


Città Sant’Angelo on ehdottomasti käymisen arvoinen kylä, jos sattuu liikkumaan Pescaran maakunnan suunnalla. Kujien koluaminen onnistuu melko perusteellisesti jo tunnissakin, mutta tämä on niitä paikkoja, joista saa eniten irti pysähtymällä nauttimaan ympäröivästä kauneudesta. Città Sant’Angelo oli meille suorastaan mainio rennon lomapäivän retkikohde, joka jää mieleen harvinaisen viehättävänä paikkana.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

2 Comments

  1. Città Sant’Angelo vaikuttaa kyllä kauniilta ja todella viehättävältä kylältä. En yhtään ihemettele, että se on päässyt I Borghi più belli d’Italia -listalle. Omasta mielestäni tuo pasta-annoskin näyttää muuten oikein maukkaalta.

    • Mika / Lähtöportti

      12.7.2022 at 13:07

      Città Sant’Angelo on viehättävä ja sopivasti syrjässä suosituimmilta matkailureiteiltä, oikein idyllinen paikka. Pasta-annoksessa ei ollut varsinaisesti valittamista, mutta sanotaan niin että monesti on saanut vielä parempaa 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Syysmyrskyä ja mustekalaa kauniissa Tellarossa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vierailimme Italiassa viettämämme syysloman aikana Tellarossa, joka kuuluu maan kauneimpien kylien I Borghi più belli d’Italia -listalle. Kylä hurmasi harmaanakin päivänä ja maistoimme myös Tellaron tunnuseläintä mustekalaa.

Perillä meitä odottaa hiljaisuus. Olemme ajelleet kukkuloille kohonnutta pientä rannikkotietä Lericistä Tellaroon, jonka yläpuolella sijaitseva parkkipaikka on lähes autio. Sateessa kastuneen kyltin mukaan maksullinen pysäköintiaika on loppunut jo syyskuussa, joten en joudu kaivamaan kolikoita esille. Hiljaisuus tuntuu hyvältä, koska tie oli tarpeeksi kapea ja mutkikas jo näin ilman suurempaa liikennettä. 

tellaro_19


Pysäköintialueen lähistöltä lähtee pitkä portaikko alas kylän keskustaan. Suuntaa näyttävä kyltti on päässyt ruostumaan ja sitä peittävät köynnöskasvit.

tellaro_18

Siistin portaikon varrella riittää kukkaistutuksia ja muuta kasvillisuutta. Myös ruskan värit näyttävät tekevän tuloaan tänne eteläiseen Eurooppaan. Laskeudumme kivimuurin ja vanhojen rakennusten välistä tasaiselle kadulle, jonka varrella on pari ravintolaa ja baaria. 

tellaro_16


Tellaro on osa Lericin kuntaa, jossa mekin majoitumme viikon ajan. Lericin keskustasta on vain reilut kolme kilometriä Tellaroon ja matkan voisi taittaa myös patikointireittiä pitkin, mutta se jää meiltä kokeilematta. Edellinen yö on ollut myrskyisä ja ukkonenkin on jyrissyt Ligurianmeren yllä. Ennuste ei lupaa juurikaan parempaa säätä, mutta iloitsemme siitä, että sade on tauonnut hetkeksi.

tellaro_14


Ohitamme hiljaiset ravintolat ja suuntaamme kapeille kujille. Tellaron keskusta on vierailumme aikaan lähes autio, sillä liikkeellä näyttäisi olevan vain yhteensä kymmenkunta turistia. Vastaan tulee myös pari paikallista, jotka kiirehtivät määrätietoisesti kohti päämääräänsä.

tellaro_13


Pittoreskit kujat tarjoavat juuri sellaista pikkukylän kauneutta, mitä Italialta sopii odottaakin. Seinien pastellivärit on valittu hyvällä maulla ja ikkunoita suojaavat perinteiset luukut. Katulamput sopivat postikorttimaiseen näkymään, mutta kukaan ei ole sentään ripustanut tällaisella säällä pyykkejä kuivumaan.

tellaro_12


Yksi Tellaron erikoisuuksista on nimellä Sotto-Ria tunnettu käytävä, joka rakennettiin 1300-luvulla suojaksi saraseenien, katalaanien ja muiden katalien merirosvojen hyökkäyksiä vastaan. Suojaisen käytävän ikkuna-aukoista voi tähystää alapuolella olevaan satamaan sekä merelle päin. Muinoin täältä kuulemma kaadettiin kiehuvaa öljyä vihamielisten vieraiden niskaan. Ikivanha kivilattia on koristeltu tähdillä ja muilla kuvioilla.

tellaro_11


Astumme ruosteisen portin läpi käytävälle, joka jatkuu noin seitsemänkymmenen metrin päähän. Lopulta käytävä muuttuu hämäräksi ja toteamme sen umpikujaksi. Tällaiset paikat kertovat omalla kiehtovalla tavallaan pienen rannikkokylän pitkästä historiasta.

tellaro_17


Tellaron kapeat kujat johtavat kuvaukselliseen satamaan, jonka veneet on nostettu järkevästi kuivalle maalle. Navakat tuulenpuuskat iskevät vasten kasvoja ja vaahtopäiset aallot lähestyvät rantaa. 

tellaro_08


Aallot roiskahtelevat näyttävästi tummia rantakallioita vasten ja veden liikkeitä on lähes lumoavaa seurata. Katselemme pitkään kuohuvaa merta ja nautimme kylän hiljaisuudesta. Kostea ilma tuntuu miellyttävän lämpimältä, sillä elohopea on kohonnut lähelle kahtakymmentä astetta.

tellaro_07


Kirkon kulmalta lähtee pieni kivetty kävelypolku, joka seuraa hetken rantaa ja päättyy pian umpikujaan. Tarjolla on kuitenkin taas uuteen ilmansuuntaan avautuva myrskyisä merimaisema. 

tellaro_09


Ohitamme sataman ja kierrämme sen toiselle puolelle sisämaan kujia pitkin. Sataman läpikin voisi kävellä, mutta se olisi tällä säällä riskialtis ratkaisu. Osa aalloista kuohuu pitkälle kohti kylää.  

tellaro_03


Niemen kärkeä koristavan San Giorgion kirkon ovet on laitettu vierailupäivänämme säppiin, mutta katselemme rakennusta ulkopuolelta. Näin syysmyrskyn tuivertaessa voi miettiä kuuluisinta Tellaroon liittyvää legendaa.

tellaro_04


Keskiaikainen tarina liittyy rannikolla mellastaneisiin merirosvoihin, joita vastaan Tellarokin oli varautunut jatkuvalla vartioinnilla. Tähystäjä kuitenkin nukahti pahaksi onnekseen juuri sellaisena myrskyisänä yönä, jolloin piraatit olivat saapumassa. Tellaron pelasti jollain keinolla kirkontorniin päätynyt suuri mustekala, joka soitti lonkeroillaan kelloja ja herätti kylän väen puolustautumaan.

tellaro_10


Tarinan kuvaamaa tapahtumaa juhlitaan vuosittain elokuisilla festivaaleilla, joiden pääaktiviteettina on mustekalojen syöminen. Tämä kuulostaa hieman nurinkuriselta tavalta kunnioittaa Tellaron suurta sankaria, mutta ruoat ovat varmasti herkullisia. Erilaisia mustekalakuvioita vai nähdä kylässä ympäri vuoden. Tellaron mustekalalegendasta ja kahdestakymmenestä muusta kiehtovasta italialaiskylästä voi lukea Heli Pekkarisen kirjasta Kylässä Italiassa.

tellaro_06


Pysähdyn vielä ihailemaan Tellaron kauniinvärisiä taloja, rantakallioita sekä ylös nostettuja värikkäitä veneitä. Tellaro on varsin kompakti kylä, jonka kujille on vaikea eksyä kovin pitkäksi aikaa. Kyseessä on suorastaan hurmaava paikka, jonka kauneutta edes harmaa syyspäivä ei onnistu latistamaan. 

tellaro_05


Kesäinen auringonlasku voisi olla täällä ikimuistoinen elämys, mutta syksyinen arkipäivä luo Tellaroon omanlaisensa kiehtovan tunnelman. Saamme koko kylän ikään kuin itsellemme ja voimme aistia rauhassa, kuinka värikkäät seinät ja kujien kivet huokuvat pitkää historiaa. Tästä huolimatta Tellaro on edelleen myös elävä asuinpaikka, joka toimii kotina yli tuhannelle ihmiselle. 

tellaro_20


Rannan pärskeet iskevät ajoittain yllättävän korkealle, mutta selviämme kuivin jaloin takaisin sisämaan kujille. Suunnistamme kohti La Barca -nimistä ravintolaa, jonka näimme ohimennen ennen kujasokkeloon sukeltamistamme. Ajoitus on sopiva, sillä ehdimme pöytään ennen lounasajan päättymistä ja rankkasateen alkamista. Olemme saapuessamme koko ravintolan ainoat asiakkaat. Lisäksi paikalle tulee pian jälkeemme yksi suomalainen pariskunta. He aterioivat meitä nopeammin ja poistuvat, ennen kuin ehdin kysyä ovatko hekin lukeneet Helin kirjan vai päätyneet jostain muusta syystä tähän syrjäiseen kylään.

tellaro_01


Terassin ulkopöydistä olisi hieno maisema, mutta olemme nyt tyytyväisiä katosta päämme päällä. Maistamme alkupalaksi totta kai mustekalaa, joka onkin värikkäine lisukkeineen herkullista. Siirrymme seuraavaksi pastaan, ja vaikka oma rapuja sisältävä gnocchetti-annokseni onkin ihan kelvollinen, uskon tyttären peston olleen vielä parempaa. Pesto on täällä päin Italiaa suosituin pastakastike ja se osataan siksi tehdä poikkeuksellisen hyvin. Lounas täydentyy vielä sorbeteilla sekä kahvilla ja olemme ateriaan todella tyytyväisiä.

tellaro_02


Mukava tarjoilija osaisi englantiakin, mutta juttelen hänen kanssaan mieluummin italiaksi. Saan kuulla, kuinka kylä on hiljentynyt vasta äskettäin syyskuun loppuessa. Kesäkaudella on paljon vilkkaampaa, mutta nyt monet majoituspaikoista on suljettu talveksi. Tellaro ei häviä kauneudessa melko lähellä sijaitseville Cinque Terren kylille, vaikka matkailijamäärät ovatkin moninkertaisesti maltillisempia.

tellaro_15


Kiipeämme tihkusateessa portaita pitkin takaisin parkkipaikalle. En missään vaiheessa epäillyt Tellaron lumovoimaa, mutta kylä pääsi silti yllättämään positiivisesti. Jos lapsikin kertoo vieläpä kysymättä pitävänsä Tellarosta, täytyy tässä paikassa olla jotain erityistä.

Lue myös koko matkasta kertova juttuni Syyslomaviikko Ligurian rannikolla sekä Lericiä kuvaava Lerici – kylä Runoilijoiden lahden rannalla.  

Jatka lukemista

Italia

Lerici, kylä Runoilijoiden lahden rannalla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Majoituimme Italiaan suuntautuneella syyslomamatkallamme viikoksi Lericiin, josta teimme retkiä muihin Ligurian rannikon kyliin ja kaupunkeihin. Myös itse Lerici on todella miellyttävä paikka, jossa saimme nauttia kauniista sunnuntai-iltapäivästä ilman ruuhkia.

Ensimmäisenä Lericin kylällä tulevat vastaan värit, jotka ovat juuri niitä mitä Italiassa sopiikin odottaa. Vanhoilla kiviseinillä näkyy terrakotan sävyjä, murrettua keltaista, oranssia sekä punaista. Ikkunaluukkujen suhteen on taidettu tehdä yhteistilaus koko kylälle, sillä niin yhtenäisen vihreitä ne ovat.

lerici_07


Kapea kuja johtaa rantakadulle, jonka toisella puolella erilaiset paatit keikkuvat Lericin viihtyisässä pienvenesatamassa. Pidämme sunnuntai-iltapäivän leppoisasta ilmapiiristä ja päätämme olla kiirehtimättä minnekään. Yksi matkapäivä on hyvä rauhoittaa tänne ”kotikylälle” ja nauttia pyhäpäivästä samaan tapaan kuin italialaisetkin täällä tekevät.

lerici_15


Rannan tuntumassa on käynnissä jonkinlaiset antiikkimarkkinat, mutta emme yritäkään tehdä löytöjä vaan katselemme mieluummin merelle päin. Pienvenesatamaa reunustaa tyypillinen italialainen rantabulevardi, jota pitkin kelpaa tehdä sunnuntaikävelyitä tai käydä näyttäytymässä ennen päivällisaikaa. Keskustan pohjoispuolella on pari hiekkarantaa ja niiden ohitse voisi taivaltaa vaikka parin kilometrin päässä sijaitsevaan San Terenzon kylään.

lerici_01


Italiassa ei ole käytetty katujen ja aukioiden nimeämisessä liiemmälti mielikuvitusta, vaan ympäri maata löytyy satoja samannimisiä katuja sekä aukioita. Niinpä täälläkin Via Roma kääntyy Piazza Garibaldille, joka on Lericin selkeä keskus. Laajaa aukiota reunustaa viehättävä talorivistö ja harmaa kirkontorni kurkottaa palmujen yläpuolelle.

lerici_10


Sunnuntai-iltapäivän sää on lähes täydellinen, sillä auringonpaiste saa parikymmenasteisen ilman tuntumaan todellista lämpimämmältä. Mereltä puhaltava tuuli on kesäisen kevyt, vaikka eletäänkin jo lokakuun puoltaväliä. Kiertelemme hetken kujalta toiselle, kunnes on jo aika etsiä lounasravintolaa.

lerici_17


Italia kuuluu niihin maihin, joissa lounasta tarjoillaan vain tiettyyn kellonaikaan. Useimmat kunnon ravintolat avautuvat puoli yhden maissa ja vaikka aukioloajoissa onkin pieniä eroja, on varminta hakeutua pöytään pian yhden jälkeen. Päädymme hetken kierreltyämme La Conchiglian terassille, jonka reunalla on sopivasti tilaa.

lerici_12


Pöytämme on erinomainen rantaa pitkin kulkevien ihmisten seuraamiseen. On hauska huomata kuinka useimmat koirat kulkevat kuuliaisesti ilman hihnaa, mutta villeimmät taaperot on laitettu valjaisiin. Italialaiset tuntevat Lericin kauneuden melko hyvin ja jotkut ovat hankkineet sieltä jopa kakkosasunnon, mutta ulkomaalaisia matkailijoita ei ainakaan enää lokakuussa näy juuri lainkaan. 

liguria_pesto


Viihdymme La Conchigliassa hyvin. Pestokastikkeen kera tarjottu trofie-pasta on näillä kulmilla suosittua perinneruokaa, joka vie lähes kielen mennessään. Näin meren äärellä täytyy kokeilla myös grillattua mustekalaa, joka sekin maistuu erinomaisesti. Seuraamme sivusilmällä, kuinka viereisen pöydän pikkulapset hotkivat simpukoiden kera tarjotut spagettiannoksena hyvällä ruokahalulla. Sitten onkin aika lähteä juoksentelemaan sataman pulujen perässä. Vanhemmat saavat komentaa vauhdikasta Tommaso-poikaa moneen kertaan, sillä heillä on meneillään tyypillinen tuntikausia kestävä sukulounas.

lerici_09


Lähdemme ateriaan tyytyväisinä maleksimaan kohti kylää vartioivaa keskiaikaista linnoitusta. Suuntaamme vanhoille kujille, joita kutsutaan täälläpäin Italiaa nimellä carruggi.

lerici_08


Ylämäkeä on jonkin verran, mutta taival taittuu mukavasti ympäröivää kauneutta ihastellen. Pittoreskien talojen välistä aukeaa välillä maisemia yhä alemmaksi jäävään kylään sekä kuvaukselliselle merenlahdelle.

lerici_02


Sisäänpääsy linnoitukseen maksaa aikuisilta vitosen ja on lapsille ilmainen. Sisätiloissa ei ole tällä hetkellä käynnissä minkäänlaista näyttelyä, joten nähtävää ei ole juuri lainkaan.

lerici_06


Kuljemme autioiden salien halki ja kurkistamme Pyhän Anastasian kappeliin. Kaunis pieni kappeli on omistettu paikalliselle marttyyrille.

lerici_03


Linnoituksen ehdoton päänähtävyys on kattotasanne, jolta kelpaa ihailla maisemia joka suuntaan. Edessämme näkyvää merialuetta kutsutaan Runoilijoiden lahdeksi, koska alueella on historian saatossa viihtynyt useampikin kuuluisa kynäniekka. Ympäristö näyttää kieltämättä inspiroivalta taiteen luomiseen. Koko merenlahti pikku kylineen on todella kaunis. Lahden toisella laidalla erottuu Portovenere, kun taas La Spezia jää niemen taakse piiloon.

lerici_18


Etruskien perustamalla Lericillä on pitkä historia, joka ulottuu kauas ennen ajanlaskumme alkua. Linnoitus sai alkunsa 1100-luvun puolivälissä, minkä jälkeen sitä laajennettiin ja muokattiin useamman sadan vuoden ajan. Pisalaiset ja genovalaiset taistelivat keskiajalla kiivaasti Lericin hallinnasta, minkä jälkeen kylä jäi lopulta viimeksi mainittujen haltuun. Nykyiseltä kartalta Lerici löytyy niukasti Ligurian puolelta, vain muutaman kilometrin päästä Toscanan rajasta.

lerici_05


Palaamme linnoituskukkulalta alas samaa kujaa pitkin kuin tulimmekin, mutta pysähtelemme vielä moneen kertaan ihailemaan kuvauksellisia taloja. Seinien maalipintojen epätasaisuus miellyttää silmää ja rakennuksissa on hauskoja pikku yksityiskohtia koristeellisista ovenkolkuttimista lähtien. 

lerici_11


Suunnistamme Piazza Garibaldin laidalla sijaitsevaan gelateriaan ostamaan jäätelöä. Kuinka ollakaan, Tommason sunnuntailounas on tällä välin päättynyt ja hauska vesseli on täällä jäätelötötterö kourassaan. Itse olen tottunut syömään jäätelöni kupista ja mauksi valitsen nyt suosikkiani amarena-kirsikkaa. Nautimme jäätelöt varjoisalla kujalla, jota pitkin lähtisi viitan perusteella vaelluspolku Tellaron kylän suuntaan. Patikointimahdollisuuksia olisi Lericin ympäristössä enemmänkin.

lerici_04


Kurkistamme aukion laidalla kohoavaan pieneen kirkkoon. Viisisataa vuotta vanha Oratorio di San Rocco näyttää kauniilta. Käyn sytyttämässä kynttilän samaan tapaan kuin monessa muussakin ulkomaisessa kirkossa. 

lerici_14


Lerici sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä La Spezian satamakaupungista. Meille löytyi parkkipaikka majoituksen puolesta, mutta sain käsityksen, että pysäköinti saattaa olla vaikeaa varsinkin kesäkaudella. Lericiin pääsee La Speziasta käsin paikallisbussilla ja myös Cinque Terren lautat kulkevat Lericiin satamaan.

lerici_16


Lerici ja esimerkiksi samaan kuntaan kuuluva Tellaron kalastajakylä tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseville Cinque Terren kylille. Siinä missä syystäkin supersuosittu Cinque Terre pursuaa turisteja, voi Runoilijoiden lahden itärannalla nauttia paljon hiljaisemmista tunnelmista. Lerici on myös hyvä tukikohta retkille, vaikkakin Cinque Terreen tutustumista ajatellen La Spezia tai Levanto ovat vielä kätevämpiä. Oli joka tapauksessa mukavaa viettää aikaa Lericissä ja nauttia kylän tunnelmasta varsinkin leppoisana sunnuntai-iltapäivänä. Hyvin tuntui viihtyvän Tommasokin.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja