Seuraa somessa

Yhdysvallat

Cambria – viihtyisä kylä Kaliforniassa

Julkaistu

-

Pysähdyimme Kalifornian-matkallamme kahdeksi yöksi Cambriaan Tyynen valtameren rannalle. Seudun tunnetuin nähtävyys on edellisessä jutussa esitelty Hearst Castle, mutta löysimme muutakin kiinnostavaa ja nautimme pikkukaupungin tunnelmasta.
 
Cambria ei ole meille ennen matkasuunnitelman viimeistelyä edes nimenä tuttu, mutta päädymme tähän pikkukaupunkiin ennen kaikkea siksi, että se sijaitsee maineikkaan Hearst Castlen naapurissa. Haluamme ehdottomasti vierailla kuuluisassa kartanossa, ja tuntuu mukavalta viipyä saman tien kaksikin yötä, jolloin ehdimme tutustua alueeseen tarkemmin. Cambria sijaitsee jotakuinkin Los Angelesin ja San Franciscon välisen automatkamme puolivälissä upean rannikkotien Highway 1:n varrella. Kirjoitan Highway 1:sta oman juttunsa myöhemmin, mutta Hearst Castlesta löytyy jo julkaisemani kirjoitus Kalifornian häkellyttävä Hearst Castle.


cambria_21

CAMBRIA PINES LODGE

Majapaikkamme Cambria Pines Lodge on meille jo nähtävyys sinänsä, sillä emme ole yöpyneet aiemmin tämäntyyppisessä amerikkalaisessa maalaishotellissa. Kylän laidalla sijaisevien rakennusten ulkonäkö tuo mieleeni jopa legendaarisen Twin Peaks -sarjan. Tunnelmallisen päärakennuksen ympärille levittäytyy yllättävän laaja alue, jonka yhteen rivitaloon mekin majoitumme. 

cambria_23


Cambria Pines Lodgen viihtyisällä alueella on monia erillisiä majoitusrakennuksia, huolella hoidettuja puutarhoja sekä puisten aitojen ympäröimä uima-allas, jossa lapset käyvät viileästä säästä huolimatta polskimassa.

cambria_22


Päärakennuksen baarissa soitetaan illalla elävää musiikkia ja Amerikan harmaat pantterit tanssahtelevat iloisesti country-sävelten tahtiin. Sisustus paksuine hirsineen, kivitakkoineen, jenkkilippuineen ja hirvensarvista tehtyine valaisimineen on tavallaan kliseinen, mutta erinomaisesti tällaiseen paikkaan sopiva.

cambria_24


Paikallinen aamiainen ei ole mielestämme mitenkään täydellinen, mutta kyseessä on toki myös tottumiskysymys. Valikoimasta löytyy esimerkiksi pannukakkua, paahtoleipää, munakokkelia sekä jokunen hedelmäkin, mutta toivoisimme enemmän raikkaita vaihtoehtoja. Mieleen jää pöydän antimia paremmin reipas eläkeläisten joukko, joka kysyy kohteliaasti meiltäkin lupaa laulamiseen. Pian joukko ikämiehiä kajauttaa ilmoille iloisen rautatieaiheisen laulun. Meitä ilahduttaa myös parkkipaikan laidalla viihtyvä musta Sofia-kissa, jonka kanssa teemme tuttavuutta useampaan kertaan. Jos sattuisin palaamaan Cambriaan, majoittuisin tänne varmasti toisenkin kerran. 


cambria_04

ELEPHANT SEAL VISTA POINT

Cambrian ympäristön sympaattisin nähtävyys löytyy rannikolta melko läheltä Hearst Castlea. Tuulisella hiekkarannalla majailee suuri merinorsujen eli norsuhylkeiden yhdyskunta. Kyseessä on suuri hyljelaji, jonka kookkaimmat urokset kasvavat jopa viisi metriä pitkiksi ja painavat yli kaksi tonnia.

cambria_03


Merinorsut ehdittiin metsästää 1800-luvun lopulla miltei sukupuuttoon, mutta laji saatiin suojelutoimilla pelastetuksi ja on nykyään hyvin elinvoimainen. Ensimmäiset yksilöt löysivät tiensä tänne Piedras Blancasin rannoille 1990-luvulla, minkä jälkeen yhdyskunta on kasvanut melkoisesti.

cambria_01


Piedras Blancasin seudulla on arvioitu elävän nykyään jopa 25.000 merinorsua. Näillä eläimillä on tapana palata pesimäkaudella omalle syntymärannalleen, joten niitä nähdään täällä varmasti jatkossakin. Kesäkuussa näkemiämme merinorsuja ei voi laskea tuhansissa, mutta paikalla on silti aivan riittävästi katseltavaa.

cambria_11


Merinorsut alkoivat kiinnostaa ohikulkijoita heti tänne asettumisensa jälkeen, mutta 1990-luvun meno oli nykyiseen verrattuna hyvin villiä. Silloin ihmiset kävivät häiritsemässä eläimiä mielensä mukaan, mutta nykyään toiminta on onneksi kehittynyt. Merinorsut saavat maata rauhassa ja ihmiset pysyttelevät siistien aitojen takana hieman syrjemmällä.

cambria_05


Näemme rannan tuntumassa myös muita eläimiä, sillä makupaloja kärkkyvät oravat tulevat tekemään kanssamme tuttavuutta. Mieleen jää myös komea kalkkunakondori, joka liitää juhlallisesti ylitsemme vain muutaman metrin korkeudella.

cambria_02


Merinorsujen tarkkaileminen on mielenkiintoista, vaikka eläimet näyttävätkin ensi näkemältä vain makaavan paikoillaan. Merinorsuilla on esimerkiksi hauskannäköinen tapa heitellä hiekkaa päälleen, ilmeisesti suojaksi auringolta. Joitakin yksilöitä näkyy meressä uimassa ja muutamat ryömivät hiekalla parempaa makuusijaa etsien. Merinorsuilla on myös erittäin voimakas ja kuuluva ääni. Rannan tapahtumia voi seurata Friends of the Elephant Sealin sivuilta löytyvästä livekamerasta. 


cambria_12

PIEDRAS BLANCAS LIGHT STATION

Merinorsujen rannan lähistöllä rannikkoa vartioi vuonna 1875 rakennettu Piedras Blancas Light Station. Ajattelimme käydä historiallisen majakan juurella, mutta yritys päättyy pettymykseen. Tiesin kyllä että tunnelmalliselta näyttävän rakennuksen sisälle pääsee vain ennakkoilmoittautumalla opastetulle kierrokselle, mutta yllätyn kun suljettu portti jättää ohikulkijat vajaan kilometrin päähän rannasta. Highway 1:n varrelta saa sentään zoomattua kohtalaisen valokuvan.


cambria_06

RAGGED POINT

Highway 1 on maanvyöryn vuoksi poikki, joten tiedämme ettemme pääse seuraavana päivänä jatkamaan matkaamme rannikkotietä pohjoiseen. Niinpä ajamme nyt kauniiden maisemien vuoksi lähes neljänkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Ragged Pointiin saakka, jossa käännymme hieman ennen tiesulkua ympäri. Maisematie on tällä osuudella läpikulkuliikenteen puuttuessa todella hiljainen ja ajaminen tuntuu poikkeuksellisen nautinnolliselta.

cambria_10


Ragged Point on ennen kaikkea hyvä näköalapaikka, josta kelpaa ihailla rannikkoa niin pohjoiseen kuin eteläänkin päin. Täältä pohjoiseen alkaa Highway 1:n kuuluisin maisemaosuus Big Sur, ja näkymä tuohon suuntaan onkin poikkeuksellisen vaikuttava. 

cambria_09


Kallionkielekkeiden tuntumassa toimiva Ragged Point Inn tarjoaa majoitus- ja ravintolapalveluita. Täällä on myös yksi laajan Big Surin alueen harvoista bensa-asemista. Majatalon pihapiiri näyttää viihtyisältä. Ragged Point sopinee yöpaikaksi rauhaa ja merimaisemia arvostaville autoilijoille. Seudulla on myös jonkin verran patikkapolkuja. Kuntoilemaan pääsisi jo käymällä portaita pitkin jyrkänteiden alla mustahiekkaisella Young Creek Beachilla.

cambria_08


Maisemat ovat komeita myös etelään päin. Kesäkuun aurinko paistaa ja valtameren aallot lyövät rauhallisesti rantaan. Hyvällä tuurilla voisi nähdä erilaisia lintuja sekä merinisäkkäitä.

cambria_07


Pysähdymme vielä pari kertaa tien varteen paluumatkalla Ragged Pointilta kohti Cambriaa. Meri ja rantakalliot muodostavat toinen toistaan kauniimpia näkymiä.


cambria_13

MOONSTONE BEACH

Cambrian kylän parhaasta annista voi nauttia Moonstone Beach -nimisellä rannalla sekä sitä reunustavalla polulla. Puusta tehty siisti kävelyreitti on käydessämme osittain remontissa, mutta kävelemme silti pitkän pätkän edestakaisin.

cambria_16


Valtamereltä puhaltaa suolainen tuuli ja ilta-auringon säteet lämmittävät sopivasti. Tuntuu harvinaisen mukavalta viettää kiireetöntä iltaa tällaisissa maisemissa.

cambria_18


Olemme jo oppineet, että Kalifornian rannikolla voi tehdä mielenkiintoisia eläinhavaintoja miltei missä tahansa. Nyt esimerkiksi hylkeitä tai merisaukkoja ei näy, mutta ylitsemme lentää komea pelikaanien parvi. 

cambria_14


Moonstone Beachilla kulkee paljon ihmisiä, joista monet oletan paikallisiksi. Jotkut kokoavat ajopuista erilaisia rakennelmia. Muutama ihminen on kahlannut veteen ja näkyypä aaltoja haastamassa myös yksinäinen surfaaja. Moonstone Beach jää mieleen harvinaisen viihtyisänä paikkana, jossa kelpaisi viettää aikaansa vaikka illasta toiseen.


cambria_19

CAMBRIAN KESKUSTA

Cambrian pieni ydinkeskusta on muodostunut yksinkertaisesti nimetyn Main Streetin ympärille. Rakenne on siis hyvin samanlainen kuin monessa suomalaisessa maalaispitäjässä. Kadun varrella on muutama kahvila, pieniä putiikkeja, viinakauppa sekä Villin lännen elokuvat mieleen tuova saluuna. Hearst Castle on vaikuttanut oleellisesti kylän kehitykseen, tarjoten ensin työtä rakentajille ja houkutellen nykyään matkailijoita alueelle. 

cambria_21


Asioimme ainoastaan marketissa, josta ostamme voileipiä illaksi. Kadun varrelta löytyisi myös mahdollisuuksia viinin maisteluun. Cambrian lähistöllä on runsaasti viinitiloja, joita näemmekin seuraavana päivänä tie numero 46:n varrella, kun lähdemme edellä mainitun maanvyöryn aiheuttamalle kiertotielle.  

cambria_20


Cambrian keskustassa ei välttämättä ole mitään poikkeuksellista, mutta meistä tällainen periamerikkalainen pikkukaupunki tuntuu hauskalta tutustumiskohteelta. Tähtiliput, kookkaat lava-autot ja vastaantulijoiden leveä aksentti sopivat elokuvien tuomiin mielikuviin Amerikasta. Cambria täyttää hienosti odotuksemme kahden yön pysähdyspaikasta Highway 1:n varrella, sillä viihdymme mainiosti ja ympäristössä on mukavasti nähtävää. Rannikkotien varrella on toki monta muutakin hyvää vaihtoehtoa yöpymiseen, sillä se on täynnä upeita maisemia ja houkuttelevia pikkukaupunkeja.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

Kommentit

  1. Oman kokemukseni perusteella Yhdysvaltojen aamiaiset ovat usein varsin kehnoja suomalaiseen tasoon verrattuna, tuokin valikoima kuulostaa vähintäänkin keskitasoiselta. Upea bongaus tuo kalkkunakondori. Mekin pysähdyimme katselemaan elefanttihylkeitä omalla matkallamme, tosin olimme huomattavasti pohjoisempana. Aikamoisia otuksia!

    • Mika / Lähtöportti

      26.10.2023 at 20:05

      Tuolla rannikolla riittää kyllä paljon eläimiä bongattavaksi, niin maalla, merellä kuin ilmassakin. On hauskaa, että erilaiset hylkeet ja jotkut muutkin eläimet viihtyvät aina samassa paikassa, niin niitä on helppo käydä katsomassa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhdysvallat

High Line – New Yorkin paras kävelyreitti

Julkaistu

-

Kirjoittanut

High Line on entisen tavarajunaradan paikalle rakennettu kaikille avoin puistoalue New Yorkissa. Rata kulki katutason yläpuolella, joten puistosta aukeaa mukavia kuvakulmia Manhattanin urbaaneihin maisemiin.

High Line -puisto on käytännössä reilun kahden kilometrin mittainen kävelyreitti, jonka voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa. Matkan varrella on useita High Linen ja katutason yhdistäviä portaita sekä muutama hissi, joten koko matkaa ei ole pakko kävellä kerralla ja välillä voi halutessaan poiketa myös jossain muualla.

highline_11


Nousemme High Linelle sen eteläisestä päästä Gansevoort Streetin ja Washington Streetin risteyksestä. Puistoon nousevien portaiden alla toimiva Shake Shack -hampurilaisravintola palvelee nälkäisiä ja naapurista löytyy 1900- ja 2000-lukujen taidetta esittelevä Whitney Museum of American Art.

highline_10


High Line on yksi eniten odottamistani kohteista tällä matkalla. Kävelyreittiä ei ollut vielä aiemman New Yorkin -reissumme aikana olemassa, ja se on saanut paljon kehuja monilta matkailijoilta. Reitti on tasainen ja esteetön, joten se sopii hyvin kaikille kulkijoille. On oikein mukavaa liikkua sujuvasti kaupungin hälinän ja risteysten yläpuolella. Osumme paikalle aurinkoisena lokakuisena arkipäivänä, jolloin ihmisiä on liikkeellä hieman kuvittelemaani enemmän. Ajoittain on siis pientä ruuhkaa, mutta eteneminen on onneksi enimmäkseen väljää.

highline_14


High Linen eteläosa kulkee Meatpacking Districtin halki. Rujot teurastamokorttelit ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä viihtyisäksi trendialueeksi, jota hallitsevat tyylikkäät kaupat ja ravintolat. Kuljemme matkamme aikana pari kertaa Meatpacking Districtin halki. Alueesta jäävät mieleen aurinkoisilla terasseilla istuvat hyväntuuliset ihmiset, pienellä aukiolla soittava jazzbändi sekä kadut tilapäisesti vallanneet norsutaideteokset, joiden tehtävänä oli kerätä rahaa villieläinten suojeluun. High Linelta käsin on mukava ottaa kuvia ohittamistamme kaduista.

highline_15


Meatpacking District jää pian taakse, minkä jälkeen High Line kulkeekin koko loppumatkan Chelsean kaupunginosassa Manhattanin länsilaidalla. Kaupunginosan nimen voi päätellä viimeistään Chelsea Marketille ohjaavista viitoista. Chelsea Market on entisissä National Biscuit Companyn tiloissa toimiva kauppahalli, josta löytyy runsaasti ravintoloita. Kävimme kauppahallin vilkkailla käytävillä jo muutamaa päivää aiemmin, joten jatkamme nyt suoraan eteenpäin.

highline_09


High Line sopii erityisen hyvin kiireettömään oleskeluun. Valittavana on runsaasti erilaisia penkkejä, joista osa näyttää hyvinkin lokoisilta. Mieleenpainuvin maisema löytyy 17th Streetin kohdalta, jossa on oikea katsomo 10th Avenuen suuntaan.

highline_17


High Linella on mielenkiintoinen historia. Manhattanin länsireunalle rakennettiin ensimmäinen tavarajunarata jo 1800-luvun puolivälissä, mutta se kulki vaarallisesti katutasolla. Vaadittiin satoja liikenneonnettomuuksissa menehtyneitä kuolonuhreja, kunnes katutason yläpuolella kulkeva huomattavasti turvallisempi rata saatiin rakenteille. Projektista vastasi vaikutusvaltainen kaupunkisuunnittelija Robert Moses. Satuin katsomaan New Yorkin -lennolla Motherless Brooklyn -elokuvan, jonka keskeisiin hahmoihin kuuluva Moses Randolph perustuu Robert Mosesin kylmään ja kiistanalaiseen persoonaan. Jos New Yorkin historia kiinnostaa, kannattaa lukea Mosesista vaikka Wikipediasta.

highline_08


Uuden katujen yläpuolella kulkevan radan ensimmäinen juna pääsi liikkeelle vuonna 1933. Kiskoja pitkin alkoi kulkea tonneittain erilaisia tuotteita, kuten Meatpacking Districtilla pakattua lihaa. Rata oikaisi suoraan joidenkin tehdasrakennusten halki. Yksi näistä oli National Biscuit Company, jonka seinien sisällä keksittiin maailman valloittaneet Oreo-keksit.

highline_01


Rekat alkoivat vähitellen syrjäyttää tavarajunia, ja radan ensimmäinen osa purettiin jo 1960-luvulla. Junaliikenne loppui kokonaan 1980-luvulla, jolloin alettiin jo suunnitella koko rakennelman lopullista poistamista. Alueen asukkaat halusivat kuitenkin säästää junaradan, ja he saivat onneksi tahtonsa läpi.

highline_13


High Linen tulevaisuudesta keskusteltiin vuosikymmeniä, kunnes siitä päätettiin kunnostaa kaupunkilaisia ilahduttava puisto. Vinkin ratkaisuun saattoi antaa luonto itse, sillä kasvit olivat jo ehtineet vallata käyttämättömät kiskot. Nykyään High Linea ei korista mikä tahansa heinä, vaan puistoon on istutettu yli viittäsataa erilaista kasvi- tai puulajia. New Yorkissa on vielä lokakuun puolivälissä niin vehreää, että osa kasveista kukkii yhä iloisesti. Myös vanhat rautatiekiskot erottuvat toisinaan aluskasvillisuuden seasta.

highline_04


High Line Parkin ensimmäinen osa avattiin vuonna 2009, minkä jälkeen se on kasvanut vaiheittain nykyiseen muotoonsa. Puiston tulevaisuuden pitäisi olla suuren suosion vuoksi turvattu, mutta ainakin sen ylläpidosta vastaavat High Linen ystävät ovat huolissaan kaupungin uusista rakennussuunnitelmista. Lisätietoja voi lukea Friends of the High Line -järjestön kampanjasivuilta

highline_06

 
Chelsea tunnetaan taidegallerioistaan, ja myös High Linella voi ihailla monenlaisia teoksia. Huomaamme matkan varrella useita seinämaalauksia, minkä lisäksi reitille on aseteltu joitakin patsaita. High Linen ulkonäön on tarkoitus elää ajan kuluessa, joten kukin patsas pysyy reitin varrella vain ennalta määrätyn ajan, joka on useimmiten yksi vuosi. Niinpä esimerkiksi kuvassa näkyvä Karon Davisin Curtain Call on jo siirretty jonnekin muualle.

highline_03


Ohitamme uusia kerrostaloja, joiden moderni arkkitehtuuri näyttää hauskalta. Emme haaveile tänne muuttamisesta, mutta hotellimajoituksen kannalta Chelsea olisi yksi houkutteleva vaihtoehto seuraavaa New Yorkin -matkaa ajatellen. Alue on yhtä aikaa mielenkiintoinen ja sopivan rauhallinen, minkä lisäksi täältä on vain lyhyt matka vilkkaan Midtownin keskeisiin kohteisiin.

highline_02


High Linen pohjoinen pää sijaitsee Hudson Yards -ostoskeskuksen tuntumassa. Reitti jatkuu vielä junavarikkoalueen ympäri, kunnes se laskeutuu pitkää ramppia pitkin alas kadulle. Me päätämme suunnata suoraan ostoksille. Vuonna 2019 avattu Hudson Yards -ostoskeskus on miellyttävän valoisa ja näyttää yhä uutuuttaan kiiltävältä. Kauppavalikoimaa riittää kotoisen H&M:n kaltaisista liikkeistä Suomessa tuntemattomampiin merkkeihin sekä maailmankuuluihin laatubrändeihin.

highline_05


Ostoskeskuksen pihalla kohoava Vessel on huomiota herättävä rakennelma, jota voisi kai kutsua tilataideteokseksi. Rakennelman sisällä kulkevia portaita pitkin voi kiivetä katselemaan näkymiä eri tasoilta. Vessel oli yli kolme vuotta suljettuna itsemurhatapausten vuoksi, mutta sen turvallisuutta on nyt parannettu ja rakennelma aukesi matkamme loppuvaiheessa pitkästä aikaa yleisölle. Ylös kiipeäminen jäi meiltä silti tällä matkalla väliin. Liput pitää hankkia etukäteen Vesselin nettisivuilta.

highline_16


Hudson Yardsin alueella pääsee katselemaan maisemia paljon korkeammaltakin. Pilvenpiirtäjän seinien ulkopuolelle kurkottava näköalaparveke Edge kuuluu Manhattanin sykähdyttävimpiin elämyksiin. Se näkyy hyvin myös High Linen varrelle pohjoisen suuntaan kuljettaessa. Edge ei aluksi kuulunut suunnitelmiimme, mutta päätimme käydä siellä matkan viimeisenä iltana. Kohde oli hintansa väärti ja Edgestä onkin tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Lisätiedot High Linesta: www.thehighline.org

Jatka lukemista

Yhdysvallat

Kävelyllä Brooklynin sillalla ja Brooklynissa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

New Yorkin ikonisin silta tarjoaa kauniin kävelyreitin Manhattanilta Brooklyniin. Emme tutustuneet Brooklyniin kovin laajasti, mutta ehdimme nähdä mielenkiintoisia paikkoja esimerkiksi Brooklyn Heightsissa, Dumbossa sekä Williamsburgissa.

New York on laaja kaupunki, mutta moni matkailija viihtyy lähinnä vain Manhattanin saarella. Mekin poistuimme oman matkamme aikana Manhattanilta vain parina päivänä, jolloin suuntasimme East Riverin vastarannalle Brooklyniin. Ylitimme ensimmäisen Brooklyn-päivämme aluksi historiallisen Brooklyn Bridgen, joka on paitsi kulkuväylä, myös yksi kaupungin upeimmista nähtävyyksistä.


brooklyn_09

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridgen Manhattanin-puoleinen pää ulottuu muutaman sadan metrin päähän rannasta New Yorkin kaupungintalon tuntumaan. Astumme sillalle aurinkoisena sunnuntaipäivänä, jolloin liikkeellä on paljon muitakin ihmisiä. Ruuhka onneksi helpottaa hetkittäin, ja sillalla on välillä väljääkin. Voisi olla upeaa tulla tänne joskus vaikkapa aamuvarhaisella, kun kulkijoita lienee vähemmän.

brooklyn_23


Näyttävä Brooklyn Bridge on 1825 metriä pitkä, ja se olikin aikoinaan maailman pisin riippusilta. Tarkkaan ottaen tämä vuonna 1883 valmistunut uusgoottilainen rakennelma on riippusillan ja vinoköysisillan yhdistelmä, mutta ei nyt perehdytä teknisiin detaljeihin tarkemmin.

brooklyn_25


Brooklyn Bridge oli ensimmäinen Manhattanin ja Brooklynin yhdistänyt silta. Williamsburg Bridge ja Manhattan Bridge valmistuivat 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, ja niiden lisäksi East Riverin alitse kulkee nykyään tunneleita.

brooklyn_08

 
Siltaa pitkin on mukava kävellä, sillä jalankulkijoille ja pyöräilijöille on varattu oma puupintainen tasonsa, kun taas kuusi autokaistaa kulkevat alemmalla kannella. Joskus kauan sitten Brooklyn Bridgellä on ollut raideliikennettäkin. Raskaiden ajoneuvojen pääsy sillalle on kokonaan kielletty, ja huomaan valokuvia ottaessani, että New Yorkin katukuvaan kuuluvia keltaisia takseja kulkee sillalla vain harvakseltaan.

brooklyn_22


Kuvauksellisella sillalla on mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten vanhoja lamppuja. Palkit ja vaijerit muodostavat hauskannäköisiä verkkoja tai rivistöjä, joita on mukava pysähtyä katselemaan. Lokakuisesta päivästä tulee yllättävän kuuma, ja aurinko tuntuu lähes polttavalta lämpötilan noustessa hellelukemien tienoille. 

brooklyn_07


Sillalta on tietenkin upeat maisemat joka suuntaan. Erityisesti Manhattanin eteläosan pilvenpiirtäjät näkyvät täältä hienosti, ja kauempana häämöttää Vapaudenpatsas. Pohjoiseen päin katsottaessa maisemaa hallitsee Manhattan Bridge.

brooklyn_24


Brooklyniin päin kulkiessa täytyy kääntyä aina uudelleen katselemaan maisemaa Manhattanin suuntaan. Alamme jo vähitellen lähestyä sillan toista päätä. Brooklyn oli vielä sillan valmistuessa oma kaupunkinsa, mutta pitkän poliittisen väännön jälkeen se yhdistettiin New Yorkiin vuonna 1898. New York on tuosta lähtien muodostunut viidestä osasta, jotka ovat Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens sekä Staten Island.

brooklyn_06


Laskeudumme tilaisuuden tullen pois sillalta ja käännymme Brooklyn Heightsin kaupunginosaan. Söimme edellisellä New Yorkin -matkallamme pizzaa sillan juurella toimivassa Grimaldi’sissa, mutta jätämme kuuluisan ravintolan tällä kerralla väliin.


brooklyn_04

Brooklyn Heights

Brooklyn Heights on vauras alue, jonka puiden reunustamien katujen varsilla on kauniita asuintaloja. Ympäristö näyttää hyvin siistiltä, rauhalliselta ja turvalliselta. Täällä on varmasti mukava asua, jos vain on varaa maksaa kodistaan riittävän paksu pino dollareita.

brooklyn_16


Yksi Brooklyn Heightsin kadunpätkistä on katkaistu autoliikenteeltä jonkinlaisen yhteisöllisen sunnuntaitapahtuman vuoksi ja ilmapiiri on rennon leppoisa. Ohitamme näillä main Brooklyn Cat Cafen, jonka ikkunan takana makoilee koko joukko tyytyväisiltä vaikuttavia kissoja.


brooklyn_01

Brooklyn Heights Promenade

Saavumme pian seuraavaan päämääräämme Brooklyn Heights Promenadelle. Viihtyisän kävelykadun varrelta aukeaa mahtavia maisemia Manhattanille päin.

brooklyn_02


Promenadin varrella on runsaasti penkkejä, joten kaikille halukkaille on tilaa istahtaa nauttimaan näkymistä ja aurinkoisesta iltapäivästä. Kävelykadun toisella reunalla puiden katveessa on hulppeilta näyttäviä asuntoja. 


brooklyn_14

Brooklyn Bridge Park

Brooklyn Heights Promenade päättyy hetken kävelyn jälkeen kadun varteen. Jatkamme vähän eteenpäin, kunnes käännymme Squibb Parkin kohdalta rantaan päin. Alaspäin viettävä kävelysilta johtaa Brooklyn Bridge Parkin vehreyteen.

brooklyn_03


Brooklyn Bridge Park vaikuttaa viihtyisältä paikalta. Moni on tuonut mukanaan eväitä, ja sopivan avarilta nurmialueilta kelpaa ihailla maisemaa Manhattanille sekä New Yorkin sataman suuntaan.

brooklyn_21


Kuljemme eteenpäin aivan rantaa pitkin kulkevaa kävelytietä pitkin. Joella on melko paljon lauttaliikennettä ja kenties sen vuoksi myös aallokko näyttää yllättävän voimakkaalta. Puistossa ja kävelyreiteillä riittää paljon ihmisiä, joista suurin osa vaikuttaa paikallisilta. Aika monella on koira mukanaan.


brooklyn_15

Dumbo

Alitamme Brooklyn Bridgen ja siirrymme Dumbon kaupunginosaan. Suunnistamme Time Out Marketin ravintolakeskittymään, jossa ajattelemme pysähtyä syömään. Paikka on kuitenkin niin ruuhkainen, ettei hälinän keskeltä tahdo millään löytyä istumapaikkoja neljälle. Käymmekin vain ihailemassa kattoterassin maisemia ja jatkamme pian matkaamme.

brooklyn_11


Usein trendikkääksi mainittu Dumbo on entinen teollisuusalue, joka alkoi muuttua 1970-luvulla edullisiksi asuinkortteleiksi. Vuosikymmenet ovat muokanneet nykypäivän Dumbon keskiluokkaiseksi alueeksi, jossa on paljon ruokailu- ja ostosmahdollisuuksia. Kaupunginosan nimellä ei ole mitään tekemistä Disney-elokuvan kanssa, vaan se on lyhennys sanoista Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Manhattanin silta on kuvauksellisimmillaan Washington Streetin ja Water Streetin risteyksestä nähtynä.

brooklyn_10


Risteyksestä avautuva näkymä ei ole mikään salaisuus, vaan paikalla on valtava määrä matkailijoita napsimassa valokuvia. Myös Empire State Building näkyy hauskasti Manhattan Bridgen rakenteiden kehystämänä. Pidän Dumbon rennosta tunnelmasta ja pelkistetystä tiiliseinien sävyttämästä arkkitehtuurista. Päädymme lopulta syömään Fuel Fever Grill & Juice Bariin, jossa vatsan saa täytettyä miellyttävän rauhallisessa ympäristössä.


brooklyn_13

Williamsburg

Haluan käydä vielä Brooklynin puolella ollessamme Williamsburgin kaupunginosassa, jonka suosiosta luin ensi kertaa jo parikymmentä vuotta sitten. Paras keino Dumbosta Williamsburgiin pääsemiseksi vaikuttaa olevan bussi, joten nousemme ainoan kerran koko New Yorkin -matkamme aikana linja-auton kyytiin. On mielenkiintoista nähdä bussin ikkunoiden lävitse Brooklynin katuja, koripallokenttiä ja seinämaalauksia. Ohitamme myös juutalaisen asuinalueen, jossa kylttien tekstit lukevat hepreaksi ja käytännössä kaikilla ihmisillä on perinteiset ortodoksijuutalaisten vaatteet. Jäämme kyydistä Williamsburgin sillan lähistöllä.

brooklyn_12


Tarkoituksenamme on nähdä ainakin Williamsburgin pääkatu Bedford Avenue, jolle pääsemmekin pian kääntymään. Vilkkaan väylän varrella on muun muassa meluisia baareja, seinämaalauksia, vintageputiikkeja, taidegallerioita, kahviloita ja erilaisia ravintoloita. Bedford Avenue ei ole mitenkään mahtipontisen leveä, mutta eloisaa katua pitkin on mukava kulkea ja aistia kaupunginosan tunnelmia.  

brooklyn_17


Kävelemme Bedford Avenueta reilun kilometrin McCarren Parkin laidalle saakka. Ilta alkaa jo hämärtyä, emmekä jaksa lähteä vaeltelemaan enää kovin pitkälle. Niinpä kierrämme vain parin korttelin ympäri, kunnes palaamme Bedford Avenueta pitkin kohti lähintä metroasemaa. Olisin voinut viihtyä Williamsburgissa kauemminkin, mutta jo lyhyt vierailu antaa käsityksen kaupunginosan ilmapiiristä. Williamsburg lienee hiljalleen vaurastunut, kun parikymmentä vuotta sitten saapuneet nuoret ovat keski-ikäistyneet ja keskiluokkaistuneet. Rosoista viehätystä on silti jäljellä, joten Williamsburg olisi varmasti pidemmänkin kierroksen väärti.


brooklyn_19

Brooklyn Heights Promenade iltavalaistuksessa

Suuntasimme toisena Brooklyn-päivänämme Coney Islandin aurinkoisen rantakadun tunnelmiin ja värikkääseen Luna Park -huvipuistoon. Niistä riittää kerrottavaa toisen kokonaisen jutun verran, mutta palaan nyt tässä yhteydessä vielä hetkeksi tuon päivän iltaan, jolloin kävimme uudelleen Brooklyn Heights Promenadella. Maisema valaistulle Manhattanille on juuri niin hieno, kuin olin kuvitellutkin.

brooklyn_18


Kävelykadun tunnelma on leppoisa ja kun ilmakin on yhä miellyttävän lämmin, kelpaa tänne pysähtyä ihailemaan kaupungin loistetta. Paikka tuntuu hämyisestä valaistuksesta huolimatta hyvin turvalliselta, sillä vastaan ei tule epämääräisiä kulkijoita. Brooklyn Heights Promenade on yksi suosikkipaikoistani New Yorkissa, ja tänne olisikin joskus mukava tulla auringonlaskun aikaan.

brooklyn_20


Haluaisin myös tutustua koko Brooklyniin paremmin, sillä täältä löytyy suurkaupungin tunnelmaa tietynlaisella kodikkaalla vivahteella. Ainakin turisteja on huomattavasti vähemmän kuin Manhattanilla. Listallani olisi ainakin Prospect Heightsin kaupunginosa, jonka laidalta löytyy koripallo- ja konserttihalli Barclays Center. Tutustumiskohteisiin kuuluisi myös Prospect Park, jossa suuntaisin ainakin Brooklynin kasvitieteelliseen puutarhaan. Museotarjonnasta saattaisin pitää esimerkiksi New York Transit Museumista. Onko sinulla vinkkejä Brooklyniin?

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja