Seuraa somessa

Saksa

Berliinin Computerspielemuseum kutsuu pelaamaan

Julkaistu

-

Berliinin retrohenkinen tietokonepelimuseo ilahduttaa koko perhettä. Lapset viihtyvät pelien parissa mainiosti ja aikuisista on nostalgista päästä takaisin 80- ja 90-lukujen maailmaan. Tähän museoon ei tulla katselemaan pölyisiä esineitä vaan pelaamaan!

Berliinissä on häkellyttävän paljon erilaisia museoita. Useimmat niistä käsittelevät kylmän sodan aikaa, natsien hirmutekoja tai joitakin vielä kaukaisempia historian vaiheita. Perheloman ohjelmaan on hyvä saada myös jotakin Berliinin muuria viihteellisempää. Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti Computerspielemuseum, josta löytyy iloa kenelle tahansa tietokonepelejä joskus kokeilleelle.

berliini_computerspielemuseum_11

Museo esittelee tietokonepelejä ja niiden historiaa mukavan monipuolisella kattauksella. Esillä on sekä harvinaisuuksia että todellisia klassikoita. Laitekanta on sopivan vaihtelevaa, sillä kokeiltavana on eri aikakausien konsoleita sekä pelihalleista tuttuja automaatteja. Kaikkiaan käytössä on noin 35 erilaista peliä, joiden pelaaminen kuuluu luonnollisesti pääsylipun hintaan.

berliini_computerspielemuseum_10

Vanhat pakkaukset tuovat mieleen ajan, kun pelejä käytiin ostamassa alan erikoisliikkeistä. Tuntuu oudolta ajatella, kuinka pelit ovat nykyään valtavirtaistunutta viihdettä ja tietokonepelaamisesta on tullut jopa ammattilaisurheilua. Joskus muinoin tieto uusista peleistä kulki kavereiden lisäksi vain Mikrobitti-lehden kautta ja ruudun ääressä viihtyivät lähinnä ujoluonteiset koulupojat.

berliini_computerspielemuseum_05

Vanha kunnon Sega Rally -rallisimulaattori kuuluu Computerspielemuseumin suosikkeihin. Ruotsinlaivoilla koetuista rallihetkistä on kulunut jo aikaa, mutta ajoreitti tuntuu silti hetkittäin tutulta. Tytär antaa tässä pelissä ensikertalaisena hämmästyttävän kovan vastuksen.

berliini_computerspielemuseum_06

Tarjolla on monta muutakin automaattia, joilla voi kokeilla taitojaan tietokonepelihistorian alkuvuosien hittipeleissä. Ahtaan peliluolakulmauksen vetonauloja ovat esimerkiksi Tetris ja Space Invaders. Kokeilen taitojani myös sanomalehtiä viskovana Paperboyna ja löytyyhän museosta lopulta myös sokkelopelien esi-isä Pac-Man.

berliini_computerspielemuseum_07

Mielenkiintoinen uudempi tuttavuus on vauhdikas autopeli, jossa nopeutta säädellään kuntopyörällä. Saisivatkohan eri ihmisten kodeissa pölyttyvät kuntoiluvälineet uuden elämän, jos ne kytkettäisiin kiinni tällaisiin laitteisiin?

berliini_computerspielemuseum_03

Museon kuvauksellisimpaan soppeen on lavastettu muutamia huoneita, jotka vievät aikamatkalle 1980-luvulle. Lastenhuoneessa voi pelata aitoa ja alkuperäistä Super Mariota Nintendon konsolilla. Sisustus näyttää juuri siltä, kun se on tuon ajan lastenhuoneissa monesti ollut.

berliini_computerspielemuseum_09

Pöydältä löytyvä elektroniikkapeli Donkey Kong II vie muistot lapsuuteen. Donkey Kongia pelasin vain kavereilla, sillä omassa elektroniikkapelissäni Mikki Hiiri ja Aku Ankka sammuttivat tulipaloa. Tuolloin 1980-luvun alussa yhdessä laitteessa saattoi olla vain yksi peli. Nykyajan älypuhelimista ei osattu silloin edes haaveilla.  

berliini_computerspielemuseum_14

Myös viereisen olohuoneen sisustus vie ajatukset menneisyyteen. Kun vihreälle sohvalle ahtautuu porukalla, tuntuu kuin olisimme vuosikymmenten takainen länsisaksalainen perhe. Ellei kuvaputkitelkkarista satu töiden jälkeen tulemaan Der Altea, kuluu aika rattoisasti videopelien parissa. 

berliini_computerspielemuseum_02

Legendaarista Commodore Kuusnelosta en koskaan omistanut, mutta kävin kyllä kaverini Mikon luona pelaamassa The Last Ninjaa. Tekniikka on kehittynyt huimasti niistä ajoista, kun pelaamiseen tarvittiin kasettien kelausaikojen vaatimaa kärsivällisyyttä. Mielikuvituskaan ei ollut haitaksi, jos halusi nähdä pelien pikselihahmojen näyttävän oikeilta ihmisiltä. 

berliini_computerspielemuseum_13

Museon vitriineissä näkyy erilaisia laitteita, joista varsinkin Amiga 500 on itselleni nostalginen. Vietin tämän lähinnä pelikäyttöön tarkoitetun tietokoneen parissa liiankin suuren osan teini-iästäni, minkä jälkeen oma pelaamiseni onkin jäänyt hyvin satunnaiseksi. Vaikka Computerspielemuseumissa on mukava pelivalikoima, puuttuvat täältä ne pelit, joiden parissa kulutin eniten aikaa. Pidin varsinkin urheilupeleistä, kuten Kick Off, Sensible Soccer, Wayne Gretzky Hockey, Formula One Grand Prix sekä Championship Manager. Pelasin toki lukemattomia muitakin pelejä, kuten Populousin, Rick Dangerousin ja Lemmingsin kaltaisia klassikoita. Kuulostaako kenestäkään tutulta?

berliini_computerspielemuseum_08

Museon historiallisiin aarteisiin kuuluu ainoa Itä-Saksassa valmistettu peliautomaatti Poly-Play. Laitteet olivat kalliita ja tuhatkunta valmistunutta kappaletta sijoitettiin valtion hallinnoimiin viihdekeskuksiin. Poly-Playsta löytyy useita erilaisia pelejä, joista kokeilen Hase und Wolfia. Jänis pakenee susia täsmälleen samaan tapaan kuin Pac-Man eri värisiä haamuja. Kommunistit eivät ilmeisesti kokeneet tarpeelliseksi peitellä plagiointia millään tavalla.

berliini_computerspielemuseum_04

Museossa on miellyttävä ja paikoitellen jopa kodikas tunnelma, sillä lippukiintiö pitää vierailijamäärän siedettävänä. Omaa pelivuoroa joutuu välillä odottamaan muutaman minuutin, mutta pitkiä jonoja ei pääse muodostumaan ja yleensä joku peli on aina vapaana. Vierailun suositusaika on kaksi tuntia, mutta sen noudattaminen on kävijän omalla vastuulla. Me viivymme hieman reilut kaksi tuntia ja ehdimme saada tietokonepelimuseosta kaiken oleellisen irti. 

berliini_computerspielemuseum_12

Computerspielemuseum löytyy Friedrichshainin kaupunginosasta mahtipontisen Karl-Marx-Alleen varrelta. Pääsyliput ostetaan etukäteen museon nettisivuilta. Aikuisten lippu maksaa tällä hetkellä kymmenen euroa. Saatavilla on myös lastenlippuja ja perhelippuja. Berlin WelcomeCardilla saa kortin tyypin mukaan alennusta tai ilmaisen sisäänpääsyn. Suosittelen Computerspielemuseumia lämpimästi kaikille Berliinissä kävijöille, joita tietokonepelit yhtään kiinnostavat. Kotimaanmatkailijoille on tarjolla hieman vastaava kohde, nimittäin Tampereen Vapriikissa toimiva Suomen pelimuseo.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

2 Comments

  1. Kuulostaapa kiinnostavalta kohteelta. Enää en ole vuosiin pelannut mitään, mutta lapsena tuli pelattua paljonkin. Berliinissä käydessä tuo olisi kyllä ns. ihan pakkokohde. Täytyypä laittaa mieleen myös tuo Suomen pelimuseo.

    • Mika / Lähtöportti

      28.2.2023 at 12:39

      Sama juttu, lapsena ja teini-iässä tuli pelattua paljonkin, mutta pelit on sen jälkeen jääneet. Tämä museo kannattaa ilman muuta ottaa Berliinin-matkan ohjelmaan. Minultakin on vielä Suomen pelimuseo käymättä, mutta seuraavalla Tampereen-reissulla sitten. Vapriikissa on monta muutakin kiinnostavaa museota.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Saksa

Joulumarkkinatunnelmaa Berliinissä

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävimme viime vuodenvaihteessa Berliinissä, jonka joulumarkkinat olivat hyvässä vauhdissa vielä tapaninpäivän jälkeenkin. Tässä katsaus neljiltä käymiltämme markkinoilta sekä pari poimintaa Berliinin muista joulumarkkinoista.
 

Matkat Keski-Euroopan joulutoreille ovat suosittuja ja monelle suomalaiselle jo suoranainen perinne. Itse en ole tällaisista reissuista koskaan haaveillut, mutta kun vajaan vuoden takaisella Berliinin-matkalla päädyimme muun ohjelman ohessa myös joulutoreille, tempaisi iloinen markkinatunnelma mukaansa minutkin. Joulukoristeet, värivalot, hyväntuuliset ihmiset ja monenlaiset herkut saivat jopa unohtamaan, että joulunpyhät olivat matkamme aikana jo takana päin. Osa Berliinin joulumarkkinoista suljetaan jo ennen joulua, mutta tarjontaa riittää vielä uuteenvuoteen tai jopa loppiaiseen saakka.


berliini_joulumarkkinat_bebelplatz_01

GENDARMENMARKTIN JOULUMARKKINAT (BEBELPLATZ)

Aloitamme Gendarmenmarktin joulumarkkinoilta, jotka jäävätkin neljästä käymästämme tapahtumasta omaksi suosikikseni. Nämä myös nimellä WeihnachtsZauber tunnetut markkinat on järjestetty perinteisesti Gendarmenmarktilla, mutta aukion remontti on siirtänyt tapahtuman vuosiksi 2022–24 evakkoon viereiselle Bebelplatzille. 

berliini_joulumarkkinat_bebelplatz_06


Lähes kaikille joulumarkkinoille pääsee ilmaiseksi, mutta tänne on käydessämme aikuisilta euron pääsymaksu. Hinta on nähtävästi tuplaantunut kahteen euroon vuodeksi 2023. Pieni pääsymaksu on mielestäni vain hyvä asia, sillä se karsii markkina-alueelta satunnaisia ohikulkijoita ja pitää kävijämäärän edes jossakin määrin siedettävänä. Kyseessä ovat joka tapauksessa yhdet Berliinin suosituimmista joulumarkkinoista.

berliini_joulumarkkinat_bebelplatz_02


Saavumme paikalle nälkäisinä ja ilahdumme, kun aukiolla on myös lämmitetyissä sisätiloissa toimivia ravintoloita. Valitsemamme Kasermandl-ravintolan puupenkeille on levitetty pehmeitä ja sopivasti lämmittäviä taljoja. Syömme kodikkaassa ympäristössä herkulliset flammkuchenit, jotka muistuttavat ohutpohjaista pizzaa. Tukevan aterian voimalla jaksaakin taas nauttia markkinahumusta. 

berliini_joulumarkkinat_bebelplatz_03


Bebelplatzin markkinat ovat monine myyntikojuineen ja koristevaloineen yllättävänkin hienot. Ihmiset tuntuvat olevan hyvällä tuulella ja viihtyvät pienen purtavan sekä juomien äärellä. Mekin totta kai maistamme glühweinia eli hehkuviiniä, joka lämmittää oloa viilenevässä illassa. Lapsille on tarjolla esimerkiksi kaakaota. Osa ympäröivistä rakennuksista on valaistu kauniisti ja ilmassa on joulun taikaa, vaikkei missään näykään lunta.

berliini_joulumarkkinat_bebelplatz_04


Myyntikojujen tarjonta on laadukasta ja mieleen jäävät esimerkiksi upeat joulukoristeet. Tarjolla on runsaasti käsityönä tehtyä lahjatavaraa sekä käyttöesineitä. Markkinoilla on ulkokojujen lisäksi myös eräänlainen pieni kauppahalli, jonka käytävillä voi kuljeskella sadekuurosta välittämättä. Puitteet, ruoka- ja tuotetarjonta sekä tunnelma tekevät Gendarmenmarktin markkinoista tapahtuman, jota ei kannata jättää Berliinin joulutorimatkalla väliin.

Weihnachtsmarkt am Gendarmenmarkt (Bebelplatz)
Tänä vuonna avoinna 27.11.–31.12.2023
Katso sijainti kartalta


berliini_joulumarkkinat_rathaus_05

ROTES RATHAUSIN JOULUMARKKINAT

Lähdemme Bebelplatzilta kohti Spree-jokea ja löydämme virran toiselta puolelta toiset erittäin suositut joulumarkkinat. Punaisen raatihuoneen eli Rotes Rathausin markkinat ovat ilmaiset, mikä varmasti näkyy kävijämäärässä. Nämä myös nimellä Berliner Weihnachtszeit tunnetut markkinat näyttävät kokonsa puolesta edellisiä suuremmilta ja tunnelma on ainakin oman käyntimme aikaan kuin täyteen ahdetussa huvipuistossa.

berliini_joulumarkkinat_rathaus_04


Gendarmenmarktin joulumarkkinat olivat varsin elegantit, eikä siellä ollut huvipuistolaitteita. Rotes Rathausin markkinoilta löytyy suuri värivaloin koristeltu maailmanpyörä sekä monenlaisia karuselleja. Neptunbrunnen-suihkulähteen ympärille on jäädytetty suosittu luistinrata. Luistimia saisi vuokrata muutamalla eurolla.

berliini_joulumarkkinat_rathaus_02


Vanha punertava raatihuone korkeine torneineen näyttää markkinoiden taustalla hienolta. Tapahtumapaikka sijaitsee Berliinin televisiotornin juurella ja vain kivenheiton päässä keskeiseltä Alexanderplatzilta, joten ihmispaljoutta ei voi pitää yllätyksenä.

berliini_joulumarkkinat_rathaus_03


Näilläkin markkinoilla riittää monenlaisia myyntikojuja ja myös syötävää on tarjolla laidasta laitaan. Ihmisvilinässä on hauska kuljeskella haistellen piparkakkujen jouluista tuoksua, joka sekoittuu grilleistä nouseviin aromikkaisiin höyryihin. Saksalaisen joulutorin tarjontaan kuuluu esimerkiksi suolaisia ja makeita leivonnaisia, erilaisia lämpimiä perinneruokia, paahdettuja manteleita ja kastanjoita sekä tietenkin monenlaista makkaraa. Kojuja on paljon, mutta emme näe samanlaisia sisätiloihin pystytettyjä ravintoloita kuin Bebelplatzilla.

berliini_joulumarkkinat_rathaus_01


Saavumme näille markkinoille jo hieman väsyneinä, joten kokemuksemme Rotes Rathausin joulumarkkinoista olisi saattanut olla toisenlaisessa tilanteessa innostuneempi. Tämäkin joulumarkkinakylä on joka tapauksessa mielenkiintoinen kokemus ja käymisen arvoinen paikka. Mieleen jää tungoksen lisäksi myös vaijerin varassa kulkeva joulupukin lentävä reki.
 
Weihnachtsmarkt am Roten Rathaus
Tänä vuonna avoinna 27.11.2023–7.1.2024
Katso sijainti kartalta


berliini_joulumarkkinat_breitscheidplatz_03

BREITSCHEIDPLATZIN JOULUMARKKINAT

Breitscheidplatzin joulumarkkinat sijaitsevat Länsi-Berliinin vilkkaimmalla ostosalueella ja ne tunnetaan viereisen kirkon mukaan myös Gedächtniskirchen joulumarkkinoina. Jotta nimiasia ei olisi liian yksiselitteinen, toivottavat värivalot iloisesti tervetulleeksi City-Weihnachtsmarktille. Tälle matkapäivällemme ei osu muita joulumarkkinoita, joten kiertelemme Breitscheidplatzilla melko pitkään. 

berliini_joulumarkkinat_breitscheidplatz_02


Tämäkin on melko suuri tapahtuma, mutta sijainti ostoskeskusten kainalossa ei tarjoa samanlaista vanhan ajan tunnelmaa kuin joillakin muilla markkinoilla. Toisaalta samalla saa nauttia myös Gedächtniskirchen eli Keisari Vilhelmin muistokirkon ohitse kulkevan Kurfürstendammin jouluvaloista. Kurfürstendamm on Berliinin merkittävin ostoskatu, joka on tähän aikaan vuodesta koristeltu hyvinkin näyttävästi.

berliini_joulumarkkinat_breitscheidplatz_05


Hehkuviini eli glühwein kuuluu olennaisena osana saksalaiseen joulutorikokemukseen. Kuuma juoma lämmittää pimeänä talvi-iltana sekä mieltä että kehoa. Viiniin sekoitetut mausteet täydentävät jouluisen makukokemuksen. Tarjolla on perinteisen punaviinipohjaisen glühweinin lisäksi myös valkoista hehkuviiniä sekä runsaasti muita juomavaihtoehtoja.

berliini_joulumarkkinat_breitscheidplatz_01


Glühwein tarjoillaan kaikilla tärkeimmillä markkinoilla tapahtuman omista nimikkomukeista, jotka voivat olla posliinia, lasia tai keramiikkaa. Mukista maksetaan ensimmäisen ostoksen yhteydessä muutaman euron pantti, jonka saa tietenkin mukia palauttaessa takaisin. Toinen hyvä ja täysin sallittu vaihtoehto on säilyttää muki edullisena matkamuistona. Mekin valitsimme pari kauneinta mukia mukaamme, jotta voimme tulevina jouluina maistella glögiä Berliinin-matkaa muistellen.

berliini_joulumarkkinat_breitscheidplatz_04


Breitscheidplatzilla koettiin vuonna 2016 järkyttävä terrori-isku, kun ihmisjoukkoon ajettu rekka-auto tappoi kaksitoista joulumarkkinavierasta. Uhrien nimet on kirjoitettu Gedächtniskirchen portaille, joilla riittää edelleen runsaasti kukkia ja kynttilöitä. Muistomerkkiin kuuluu myös maassa kulkeva kullattu juova. Joulumarkkinoiden turvallisuustoimia on terrori-iskun jälkeen kiristetty ja useita tapahtumia reunustavat järeät ajoesteet. Markkinoilla kiertelee vartijoita, mutta sisään tuleville vieraille ei tehdä turvatarkastuksia.
 
Weihnachtsmarkt an der Gedächtniskirche

Tänä vuonna avoinna 27.11.2023–7.1.2024
Katso sijainti kartalta


berliini_joulumarkkinat_potsdamer_02

POTSDAMER PLATZIN JOULUMARKKINAT JA TALVIMAAILMA

Vierailemme uudenvuodenpäivänä Potsdamer Platzilla, joka sijaitsee kaupungin kenties parhaan näköalapaikan Panoramapunktin juurella. Moni on varmasti juhlinut myöhään edellisenä yönä ja vaikka oma olo onkin pirteä, tuntuvat viimeistä päiväänsä avoinna olevat markkinat jo tässä vaiheessa väsähtäneiltä. Toisaalta emme nyt näe kokonaisia Potsdamer Platzin joulumarkkinoita, koska suurin osa tapatumasta laitetaan pakettiin jo tapaninpäivänä. Markkina-alue levittäytyy parhaan sesongin aikaan myös aukion ympäristöön.

berliini_joulumarkkinat_potsdamer_01


Avoinna on käydessämme enää Potsdamer Platzin Winterwelt eli talvimaailma, jonka ehdoton vetonaula on 70 metriä pitkä liukumäki. Se näyttääkin oikein hauskalta ja vauhdikkaalta elämykseltä. Renkailla laskettavan pulkkamäen huipulta näkee kuulemma Brandenburgin portille saakka. Joinain vuosina tänne on jäädytetty luistinratakin. Talvimaailmaan kuuluu toki myös jonkin verran kojuja, joista löytyy muun muassa matkamuistoja ja lämmintä syötävää. Juomme vielä yhdet mukilliset glühweinia ja toteamme oman joulumarkkinakautemme päättyneeksi.
 
Weihnachtsmarkt und Winterwelt am Potsdamer Platz
Tänä vuonna avoinna 27.11.–26.12.2023 (joulumarkkinat), 28.10.2023–1.1.2024 (Winterwelt)
Katso sijainti kartalta  


berliini_joulumarkkinat_lucia

BERLIININ MUUT JOULUMARKKINAT

Berliinissä järjestetään useita kymmeniä erilaisia joulumarkkinoita, joten tarjontaa riittää innokkaimmallekin jouluihmiselle. Oma matkamme ajoittui siis tapaninpäivän jälkeen, jolloin osa markkinoista oli jo suljettu ja tarjontaa oli vähemmän kuin ennen joulua. Valitsin Berliinin laajasta valikoimasta alle neljät joulumarkkinat, jotka vaikuttavat mielestäni erityisen houkuttelevilta.

KULTURBRAUEREIN LUCIA-JOULUMARKKINAT herättävät mielenkiinnon jo siksi, että paikalla on perinteisesti myös suomalainen glögikoju. Tapahtumassa on muutenkin vahvasti pohjoismainen tunnelma niin ruoan, juomien kuin myytävien tuotteidenkin osalta. Emme ehtineet paikalle joulumarkkinoiden aikaan, mutta vierailimme Kulturbrauerein DDR-museossa ja totesimme vanhojen panimorakennusten tiiliseinäiset sisäpihat oikein miellyttäväksi ympäristöksi. Tapahtumapaikka näkyy yllä olevassa kuvassa.
 
Lucia Weihnachtsmarkt in der Kulturbrauerei

Tänä vuonna avoinna 27.11.–22.12.2023
Katso sijainti kartalta



CHARLOTTENBURGIN PALATSIN JOULUMARKKINAT
tarjoavat mahdollisuuden nauttia romanttisesta tunnelmasta Preussin kuninkaiden entisen hovilinnan pihamaalla. Tänne voisi tulla nauttimaan perinteisiä jouluherkkuja ruokatelttojen lämmössä sekä tekemään laadukkaita ostoksia. Vierailimme matkallamme majesteettisessa palatsissa, mutta markkinat eivät viime vuonna olleet enää joulun jälkeen avoinna. Nyt aukioloaikaa on jatkettu uudenvuodenaattoon saakka.

Weihnachtsmarkt am Schloss Charlottenburg
Tänä vuonna avoinna 27.11.–31.12.2023
Katso sijainti kartalta



ALEXANDERPLATZIN JOULUMARKKINAT
järjestetään Berliinin kenties kuuluisimmalla aukiolla. Vilkkaalla paikalla riittää taatusti ihmisiä tutkimaan tarjolla olevia käsitöitä ja joulukoristeita sekä maistelemaan monenlaisia herkkuja. Olettaisin Alexanderplatzin markkinoilla riittävän runsaasti sekä hässäkkää että ihmeteltävää. Tapahtumapaikka sijaitsee lähellä edellä mainittuja Rotes Rathausin joulumarkkinoita.

Weihnachtsmarkt am Alexanderplatz
Tänä vuonna avoinna 27.11.–26.12.2023
Katso sijainti kartalta



SPANDAUN JOULUMARKKINAT
ovat saaneet kansainvälisen maineen, sillä tarjolla on runsaasti sekä lahjatavaraa että syötävää eri puolilta maailmaa. Spandaun vanhakaupunki sijaitsee Berliinin läntisimmällä laidalla hieman syrjässä keskustasta, mutta paikallisjunat vievät sujuvasti perille.

Spandauer Weihnachtsmarkt in der Altstadt

Tänä vuonna avoinna 27.11.–23.12.2023
Katso sijainti kartalta


Oletko käynyt Berliinin joulumarkkinoilla? Mitkä olivat suosikkisi? Markkinatarjontaan voi tutustua laajemmin vaikkapa berlin.de-sivustolla.

Jatka lukemista

Saksa

Kiehtova Kulturbrauerein DDR-museo Berliinissä

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Berliinissä ei voi välttyä kaupungin kahtiajakoon liittyvältä historialta. Kävimme viime vuodenvaihteen matkallamme ilmaisessa Kulturbrauerein museossa, jonka pysyvä näyttely kertoo mukaansatempaavalla tavalla jokapäiväisestä elämästä Itä-Saksassa.

Kulturbrauerei on miellyttävällä Prenzlauer Bergin alueella sijaitseva kulttuurikeskus, jossa on monenlaista toimintaa elokuvateatterista, ravintoloista sekä yökerhoista lähtien. Entisen olutpanimon tiilirakennukset ja sisäpihat tarjoavat tunnelmallisen tapahtumaympäristön esimerkiksi sunnuntaisin järjestettävälle katuruokatapahtumalle sekä suosituille joulumarkkinoille. Me saavumme paikalle siksi, että Kulturbrauerein museon pysyvä näyttely käsittelee elämää Itä-Saksassa.

kulturbrauerei_01


Kulturbrauerein museo on ilmainen nähtävyys, jonka aulassa meidät otetaan lämpimästi vastaan. Saavumme paikalle joulukuun lopussa arkipäivänä, eikä muita vierailijoita ole kuin muutamia. Tätä museota ei pidä sekoittaa Spree-joen rannalla sijaitsevaan kuuluisampaan DDR-museoon, jolla ei ole aihetta lukuun ottamatta mitään tekemistä Kulturbrauerein museon kanssa. Myös tuo toinen museo olisi varmasti kuulunut ohjelmaamme, ellei se olisi ollut matkamme aikaan vesivahingon vuoksi suljettu. Nyt tuokin museo on jälleen normaalisti toiminnassa.

kulturbrauerei_12


Kylmän sodan aika on itseäni kovasti kiinnostava historiallinen ajanjakso. En kaipaa rautaesirippua tai kommunismia, mutta toivon että tällaiset museot opettaisivat uusia sukupolvia niin, ettei vastaavaa pääsisi enää tapahtumaan. Itä-Saksa oli köyhä maa, jonka kansalaiset eivät päässeet nauttimaan leveästä elämästä. Lisäksi heiltä puuttui se tärkein eli vapaus.

kulturbrauerei_10


Kulturbrauerein museo ruokkii omalla tavallaan ostalgiaa eli romantisoitua kaipuuta Itä-Saksaan. Berliinin muurin murtumisen jälkeinen siirtyminen kommunismista läntiseen yhteiskuntaan ei ollut kaikille itäsaksalaisille helppoa. Pettymykset saivat osan ihmisistä kaipaamaan mennyttä tavalla tai toisella, jos ei suoraan diktatuurivaltiota, niin vaikkapa siellä vietettyä nuoruuttaan. Ostalgiasta on tullut myyvä aihe sekä Saksassa että joissakin muissakin entisissä itäblokin maissa. 

kulturbrauerei_09


DDR herättää itsessäni suoranaisen ostalgian sijasta nostalgiaa, koska se yhdistyy 80-luvulla elämääni lapsuuteen. Jaettu Saksa tuli tutuksi television uutiskuvista sekä urheilukilpailuista. Ehdin itsekin vierailla Berliinissä reilu vuosi ennen syksyllä 1989 tapahtunutta muurin murtumista, mutta olen ymmärtänyt tapahtumien kulun kunnolla vasta paljon myöhemmin.

kulturbrauerei_16


Voittajavaltiot miehittivät toisen maailmansodan jälkeen Saksan, joka jaettiin Yhdysvaltojen, Ranskan, Britannian ja Neuvostoliiton hallinnoimiin vyöhykkeisiin. Länsimaat eivät juurikaan puuttuneet tavallisten saksalaisten elämään, mutta Neuvostoliiton hallitsemasta alueesta muodostui DDR eli Itä-Saksa, jonka asukkaat käytännöllisesti katsoen kaapattiin uuden kommunistisen valtion kansalaisiksi. Jako näkyi räikeimmin Berliinissä, jossa konkreettinen muuri erotti lännen ja idän toisistaan. Idästä pakeneminen oli muurin rakentamisen jälkeen hengenvaarallista, mutta länsisaksalaiset pyrkivät auttamaan itään jääneitä sukulaisia ja ystäviä monin tavoin.

kulturbrauerei_15


Näyttelyn ensimmäinen puolisko käsittelee lähinnä työelämää, emmekä koe sitä erityisen mielenkiintoiseksi. Istahdan kuitenkin itäsaksalaisen työpöydän ääreen miettimään, millaista elämä tuossa omituisessa valtiossa onkaan voinut olla. Minulta menee hetki ymmärtäessä, että näyttelyhuoneiden tuoleilla hiljaa arkivaatteissa istuvat henkilöt ovat kiireettömien näyttelyvieraiden sijasta henkilökuntaa. Kyseessä taitaa olla vain oma vilkas mielikuvitukseni, mutta ajatuksissani he tarkkailevat museovieraita aivan kuin tiedustelupoliisi Stasin agentit aikoinaan.   

kulturbrauerei_14


Näyttelyn toinen osa on aivan erinomainen, sillä se keskittyy kotiin, ruokakauppoihin, vapaa-aikaan sekä muihin helposti samaistuttaviin aiheisiin. Esillä on kiinnostavia esineitä sekä monia aikalaistarinoita, joihin voi tutustua pienten videonäyttöjen kautta. Pidän kovasti siitä, että museo esittelee Itä-Saksaa tavallisten ihmisten näkökulmasta. Tarinoihin on helppo samaistua ja kuvitella itsensä vastaaviin tilanteisiin. Esimerkiksi kaupan kassalla työskentelevä henkilö kertoo videolla arjestaan ja siitä, millaisia erityispiirteitä Itä-Saksassa elämiseen liittyy.

kulturbrauerei_13


On kiinnostavaa tutkia museon elintarvikeosaston tuotetarjontaa. Jauhoja, riisiä ja suolakurkkuja löytyy, mutta hyllyt eivät pursua vaihtoehtoja. Monesta tavallisestakin ruokatarvikkeesta on ollut puutetta, tuoreet vihannekset tai hedelmät ovat olleet luksusta ja jos markettiin saapui jotain odotettua, kertyi oven taakse usein pitkä jono. 

kulturbrauerei_07


Muuri erotti ystäviä ja perheenjäseniä julmasti toisistaan, joten oli selvää että lännestä yritettiin auttaa köyhään itään jääneitä sukulaisia eri tavoin. Paketteja lähetettiin erityisesti jouluna, pääsiäisenä ja syntymäpäivinä siitäkin huolimatta, että tulli saattoi tehdä takavarikoita oman mielensä mukaan. Rahan tai sanomalehtien lähettäminen oli ehdottomasti kielletty, mutta vapaudelta tuoksuvat elintarvikkeet, käyttöesineet ja lahjat otettiin idässä kiitollisina vastaan.

kulturbrauerei_02


Osa museoesineistä hieman huvittaa, sillä ne tuntuvat kovin alkeellisilta. Toisaalta monet tavarat tuovat myös mieleeni lapsuuteni Suomen. On hyvä muistaa, etteivät 70- ja 80-lukujen vaatteet, kodinkoneet tai televisiot näyttäneet nykyisen kaltaisilta lännessäkään. Lännenkin tuotteista saisi varmasti koottua hyvän näyttelyn, vaikka sen henki olisikin ostalgian puuttuessa hieman erilainen.

kulturbrauerei_03


Museoon on sisustettu muutama huone, jotka kertovat elämästä itäsaksalaisissa kodeissa. Kalusteet eivät lopulta eroa valtavasti siitä mitä muistan lapsuuteni suomalaisissa olohuoneissa nähneeni, mutta itse rakennukset ovat olleet erilaisia. Itä-Saksan rahat hupenivat ajan kuluessa ja remontit jäivät tekemättä. Vielä 1980-luvullakin oli tavallista, ettei kerrostaloasunnoissa ollut omia vessoja. 

kulturbrauerei_08


Museon varsinainen katseenvangitsija on kirkkaanvihreä Trabant, jollaisen saaminen ei ollut Itä-Saksassa aivan yksinkertaista. Ostaja joutui odottamaan auton saamista jopa kymmenen vuoden ajan ja toki kasaan piti saada myös vino pino itämarkkoja. Trabant sopi matkailukäyttöön erityisen hyvin, jos sen katolle sai hankittua lisävarusteeksi teltan. Mietimme, kuinka olisimme Itä-Saksan kansalaisina tehneet tällaisella autolla koko perheen kesälomamatkoja Itämeren hiekkarannoille ja hyvällä tuurilla jopa Puolaan tai Tšekkoslovakiaan saakka.

kulturbrauerei_04


Lapset tekevät mielestäni loistavan huomion, kun keksivät verrata Itä-Saksassa elämistä tuoreeseen koronapandemiaan. Vaikka vallitseva tilanne harmittaisikin, sopeutuu ihminen yleensä elämään sen mukaan, mitä saatavilla on. Lopulta valtion taloudelliset ongelmat, petetyt lupaukset ja ihmisten vapauden kaipuu johtivat DDR:n järjestelmän hajoamiseen ja Saksan yhdistymiseen vuonna 1990.

kulturbrauerei_06


Vietämme museossa tunnin, minkä jälkeen ainakin lounasta kaipaavat lapset ovat nähneet riittävästi. Itse olisin voinut viipyä vielä kauemminkin ja perehtyä useamman ihmisen tarinoihin, mutta toisaalta ehdimme kyllä saada museosta erinomaisen käsityksen näinkin. Museossa on pysyvän päänäyttelyn lisäksi myös vaihtuva pienempi näyttely, joka jää meiltä tällä kerralla väliin.

kulturbrauerei_11

Kulturbrauerein DDR-museo on lämminhenkinen paikka, jossa tunnemme itsemme hyvin tervetulleiksi. Museo antaa kattavan käsityksen tavallisen itäsaksalaisen elämästä ja kertoo siitä, millaista esimerkiksi asuminen, työnteko, ostosten tekeminen tai vapaa-ajan vietto on ollut. Kulturbrauerein museo on mielestäni erinomainen lisä Berliinin-matkan ohjelmaan ja kun sisäänpääsykin on ilmainen, kannattaa paikalla ehdottomasti poiketa.

Sain vinkin Kulturbrauereista ja sen museosta Unelmatrippi-blogista. Lisätietoa ja esimerkiksi aukioloajat löytyvät museon omilta nettisivuilta.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja