Espanja
Syysloma aurinkoisessa Andalusiassa

Vietimme viime viikon Espanjan etelärannikolla, josta vuokrasimme pienen huvilan kolmelle sukupolvelle. Jo pelkässä pihalta Frigilianan laaksoon avautuneessa maisemassa oli nähtävyyttä kerrakseen, mutta teimme toki myös monta retkeä ympäristöön.
Frigilianan valikoitumisesta matkakohteeksi saa kiittää anoppia, sillä appivanhempani ovat ihastuneet aiemmilla reissuillaan juuri tähän laaksoon ja sen maisemiin. Perille pääsee helpoiten lentämällä Málagaan ja jatkamalla vuokra-autolla noin tunnin verran itään päin.
Nyt matkan jälkeen voi hyvillä mielin todeta, että kohde oli niin maisemien kuin mielenkiintoisuudenkin kannalta erinomainen valinta. Sääkin oli todella suotuisa, sillä aurinko paistoi päivittäin aamusta iltaan, eikä ainoa säätiedotuksen ennustama sadekuurokaan koskaan toteutunut. Lämpöä riitti valoisaan aikaan reilut parikymmentä astetta, joten tunnelma oli erittäin kesäinen.
Pandemian tilanne on Andalusiassa tällä hetkellä melko rauhallinen. Ennen matkaa pitää täyttää Espanjan terveysviranomaisten nettilomake, jonka perusteella saa maahantuloon vaadittavan QR-koodin. Rokotustodistusta ei kysytty meiltä missään, mutta yhdellä nähtävyydellä tehtiin pikainen kuumemittaus. Kasvomaskin käyttäminen on sisätiloissa pakollista, ja tätä kaikki näyttävät myös mukisematta noudattavan.
Vaikka jo ehdimmekin vaimon kanssa syyskuussa Kööpenhaminaan, tuntuu vasta tämä reissu todelliselta paluulta pandemiaa edeltäneisiin matkailurutiineihin. Kolmen sukupolven lomaviikko vuokrataloineen ja -autoineen on juuri sellainen matka, jollaisia olemme tottuneet tekemään pari kertaa vuodessa. Jo pelkkä helteessä lämmenneen vuokra-auton tuoksu palauttaa paljon iloisia lomamuistoja mieleen.
Huomaan matkan aikana moneen kertaan, kuinka olinkaan ehtinyt kaivata välimerellistä kulttuuria ja eteläeurooppalaista elämänmenoa. Edellinen kaksi vuotta sitten tehty Italian-matka tuntuu todella kaukaiselta, vaikkei aika ehkä käytännössä niin mahdottoman pitkä ollutkaan. Italiaa kaipaan toki kovasti edelleen, vaikka se ei parin ensimmäisen matkailutauon jälkeisen kohteen joukkoon päässytkään. Italian-matkojen vuoro on sitten ensi vuonna, ellei ikäviä yllätyksiä pääse tapahtumaan.
Ajatuksiini palaa elokuun Mondo-lehden pääkirjoitus, jossa Pekka Hiltunen kertoo ajatuksiaan matkailutaidosta, eli reissujen varrella kehittyneestä kokemuksesta esimerkiksi matkojen suunnitteluun, varausten tekemiseen ja kohteessa liikkumiseen liittyen. Häntä on harmittanut, ettei näitä taitoja ole pandemian aikana voinut käyttää. Täytyy myöntää, että olen aika innoissani päästessäni taas miettimään sopivia käyntikohteita, kävelyreittejä ja pysäköintipaikkoja. Espanjassa oleminen tuntuu varhaisen lennon jälkeen aluksi jopa hieman epätodelliselta, mutta ajatukset kirkastuvat ensimmäisen vuokratalolla nautitun illallisen äärellä.
Vuokratalon valinta osuu tällä reissulla erinomaisesti kohdalleen, sillä huvila on sekä kooltaan että hinta-laatusuhteeltaan todella passeli. Tilaa ei ole liikaa eikä liian vähän, ja pihalta aukeaa huikea maisema Frigilianan laaksoon. Lapset saavat uida parhaimmillaan neljästi päivässä ja grilliäkin kokeillaan. Jokainen päivä alkaa hitaalla aamiaisella syysauringon lämmössä ja päättyy Uno-korttipeleihin olohuoneen pöydän äärellä.
Appivanhemmat tiesivät mistä puhuivat, kun halusivat esitellä meidänkin perheellemme Frigilianan laakson. Tähän maisemaan kyllästyisi tuskin koskaan, sillä se tuntuu muuttuvan valon ja vuorokaudenaikojen mukaan jatkuvasti. Saamme ihailla upeita auringonnousuja, keskipäivän kirkkautta, iltahämärää edeltävää taivaan väriloistoa sekä täysikuun yllättävän nopeaa ilmestymistä vuorten takaa. Andalusian valo tuntuu erityiseltä, jotenkin eri sävyiseltä ja paljon kirkkaammalta kuin vaikkapa Suomessa.
Laakson tapahtumista ei näe paljoakaan, mutta kuulee sitäkin enemmän. Käheä-ääniset kukot ja virkeät koirat aloittavat konserttinsa jo aamuvarhaisella. Päivällä jostain saattaa nousta savua tai kuulua kuorma-auton kolinaa. Illalla linnunlaulu vaihtuu kaskaiden siritykseen. Tällaisia asioita seuraillessa tuntee todella heittäytyvänsä kiireettömään lomatunnelmaan. Hoppu on vain pihan muurahaisilla, kun ne raahaavat aamiaispöydän alle pudonneet leivänmurut ja juustonpalaset omiin kätköihinsä.
Oma perheemme oli käynyt Aurinkorannikolla kerran aiemmin. Majoituimme viisi vuotta sitten Calahondasta vuokratussa huvilassa, josta käsin teimme retkiä Málagan länsipuolella sijaitseviin kohteisiin, kuten esimerkiksi Rondaan ja Marbellaan. Tällä kerralla halusimme keskittyä idempää löytyviin kyliin, joten kaikki kohteet itse Málagaa lukuun ottamatta olivat itselleni uusia. Tämäkin reissu todisti taas tehokkaasti, millaisia matkailuhelmiä Aurinkorannikko ympäristöineen tarjoaa.
Ehdimme tehdä matkan aikana monta retkeä mielenkiintoisiin kohteisiin. Suuntaamme koko porukalla Frigilianaan, Nerjaan ja Cómpetaan, minkä lisäksi käymme vaimon kanssa kahdestaan sekä Málagassa että Alpujarran vuoristossa. Vaikka Frigiliana näkyykin vuokratalon pihaan, on kylälle noin vartin ajomatka mutkikkaita vuoristoteitä pitkin. Varsinkin kilometrin mittainen kapea kärrypolku talolta vähän leveämmälle tielle saattaa hirvittää heikkohermoisia kuljettajia, mutta vastaantulijat ovat onneksi harvassa.
Frigiliana on ihastuttava kylä, jota ei ole turhaan kehuttu yhdeksi koko Espanjan kauneimmista. Valkoisten rakennusten välissä kiemurtelee tunnelmallisia kujia ja kuvauksellisia portaikkoja, joiden viehättävyyttä korostavat lukemattomat kukkaistutukset sekä värikkäät ovet ja ikkunaluukut. Turisteille on tarjolla monia pikku puoteja sekä ravintoloita, mutta ilmapiiri on ainakin lokakuussa rauhallinen. Varsinkin arkipäivinä saa kuljeskella rauhassa ja elää pikkukyläromantikon unelmaa.
Lue lisää jutustani Häikäisevän kaunis Frigiliana.
Vain muutaman kilometrin päässä Frigilianasta löytyy miellyttävä rannikkokaupunki Nerja. Siellä voi aistia rentoa lomakohteen tunnelmaa, sillä keskustaa reunustaa monta suosittua uimarantaa. Historialliset rakennukset luovat miellyttävät puitteet kävelykierrokselle, jonka varrelta löytyy mahdollisuuksia niin syömiseen kuin shoppailuunkin. Nerja on omaan makuuni sopiva yhdistelmä leppoisaa rantalomakohdetta ja perinteistä espanjalaista kaupunkia. Päänähtävyyksiin kuuluvat upeita merimaisemia tarjoava näköalapaikka Balcón de Europa sekä keskustan ulkopuolella sijaitsevat Nerjan tippukiviluolat.
Lue lisää jutustani Luolien ja merimaisemien Nerja.
Cómpeta on hieman Frigilianaa muistuttava valkoinen kylä syvemmällä sisämaan vuoristossa. Sinne saa kurvailla mutkikasta tietä, jonka mäkiin paikalliset pyöräilijät ovat lähteneet haastamaan itseään. Perillä meidät ottaa vastaan musta kissa, joka naukaisee tervehdykseksi ja lähtee opastamaan seuruettamme pitkin autioita kujia. Kissa on jäänyt jo kuitenkin matkasta siinä vaiheessa, kun pysähdymme matkan parhaalle ravintola-aterialle Casa Pacon tapaksien äärelle. Samanlaisia rapuja ja mustekaloja söisi mielellään toistekin.
Lue lisää jutustani Retki kuvaukselliseen Cómpetaan.
Espanjan kuudenneksi suurin kaupunki Málaga tuo vaihtelua pikkukylien seesteisiin tunnelmiin. Kävimme päiväretkellä Málagassa myös viiden vuoden takaisella reissullamme, joten päätämme nyt keskittyä kaikkeen siihen mikä jäi edellisellä kerralla näkemättä. Kohdelistallamme on Gibralfaron linnoitus huikeine maisemineen, kukoistukseen noussut Sohon kaupunginosa lukuisine katutaideteoksineen sekä siisti modernien rakennelmien sävyttämä satama-alue. Ehdimme myös kävellä hieman Malaguetan rannalla ja aistia viilentävää merituulta. Málaga on varsin kiehtova ja moni-ilmeinen kaupunki, jossa voisi helposti viettää useammankin päivän.
Lue lisää jutustani Monien tunnelmien Málaga.
Viimeinen päiväretkemme johtaa Alpujarran alueelle Poqueiran laaksoon, Sierra Nevadan vuoriston etelärinteille. Ehdimme nähdä laakson kolmesta kylästä kaksi, Pampaneiran ja Capileiran. Varsinkin Pampaneira tekee suuren vaikutuksen ja nousee jopa suosikkipaikakseni koko matkan aikana. Frigilianassa on varmasti enemmän absoluuttista kauneutta, mutta Pampaneira puhuttelee syrjäisen vuoristokylän tunnelmallaan ja rosoisuudellaan, joka vie ajatukseni vilkkaan mielikuvituksen ansiosta Andeille saakka. Myös Capileira on näkemisen arvoinen. Vaikka kaikki kylät ovat tässä maailmankolkassa valkoisia, on jokaisen henki ainutlaatuisella tavalla erilainen.
Lue lisää jutustani Vuoristokylien viehätystä Alpujarrassa.
Matkan perusteella jäi entistä vahvempi tunne siitä, että Costa del Solin alueella voisi tulevaisuudessa viettää pidempiäkin aikoja. Ilmasto on manner-Euroopan mittakaavassa varsin suotuisa ja seudulla on paljon mielenkiintoista nähtävää niin kaupungeissa kuin luonnossakin. Itseäni kiehtoo myös espanjan kielen opiskelu, paikallinen ruokakulttuuri sekä laadukkaiden jalkapallo-otteluiden runsas tarjonta. Tällä kerralla pelit menivät harmillisesti sivu suun, mutta olen varma, että palaamme Andalusiaan vielä uudelleen.

Espanja
Teneriffan patikkaretket: Bosque de Los Enigmas

Teneriffan pohjoisosasta löytyvä Anagan niemimaa houkuttelee luontomatkailijoita rehevillä laakeripuumetsillä ja vuoristoisilla maisemilla. Teimme Anagassa noin viiden kilometrin mittaisen kävelykierroksen metsien siimeksessä.
Anagan maaseutupuistoksi nimetty niemimaa on vehreää luonnonsuojelualuetta, jossa riittää retkivaihtoehtoja moneen makuun. Tarjolla olisi muun muassa polkuja, jotka kulkevat vuorten ja rannikon pikkukylien välillä. Näillä reiteillä saisi ihailla komeita maisemia niin merelle kuin vuorillekin päin, mutta useimmat polut haastavat kulkijaa korkeuseroilla ja kivikkoisella alustalla. Meidän kolmen sukupolven ryhmällemme kelpaisi mieluiten suhteellisen helppo rengasreitti, jota ryhdyn etsimään Tenerife ON -sivustolta. Toiveita tuntuisi vastaavan parhaiten polku nimeltä Bosque de Los Enigmas eli Arvoitusten metsä.

Ajelemme Anagaan La Lagunan kaupungin ohitse. Tie kääntyy pari pikkukylää ohitettuamme mutkikkaaseen ylämäkeen, jolloin asutus loppuu ja saavumme rehevän metsän keskelle. Etenemme pari kilometriä autojonon jatkona, kunnes liikenne pysähtyy kokonaan. Alamme pian ymmärtää, että kyseessä on jono päämääränämme olevalle Cruz del Carmenin parkkipaikalle. Tilanne alkaa vaikuttaa jo epätoivoiselta, mutta olemme sisukkaita ja saamme reilun puolen tunnin odottelun jälkeen automme pysäköityä. Heti parkkipaikan laidalla odottaa Cruz del Carmenin näköalapaikka, jolta voi ihailla La Lagunan kaupungin ylitse avautuvaa maisemaa Teide-vuorelle päin.

Suunnistamme näköalapaikalta maantien toiselle puolelle, josta Bosque de Los Enigmas -polku alkaa. Kierros on vajaan viiden kilometrin mittainen ja se sisältää osia merkityistä reiteistä PR-TF 11 El Batán–Punta del Hidalgo sekä PR-TF 12 Bajamar. Ohitamme Cruz del Carmenin ravintolan ja pääsemme polulle, jolla tulee pian vastaan opastaulu.

Lähdemme tekemään kierrosta myötäpäivään. Alkumatka on lähes pelkkää alamäkeä, kun reitti laskeutuu autotien lähistölle ja kääntyy sitten syvemmälle metsään. Puiden oksat ovat taipuneet hauskasti polun yläpuolelle ja muodostavat eräänlaisen lehtikatoksen.

On mukavaa kävellä rauhallisesti ja nauttia aurinkoisesta säästä. Joillakin oksilla kasvaa naavaa ja maa on paikoitellen punertavaa. Metsässä ei ainakaan näin vuodenvaihteessa kuki oikeastaan mikään. Eläinkohtaamisemme rajoittuvat pariin pikkulintuun.

Retki vie meidät Anagan laakeripuumetsien keskelle. Subtrooppiset laakeripuu- eli laurisilva-metsät ovat tulleet meille tutuiksi monilla Madeiralla tehdyillä luontoretkillä ja näimme niitä Azoreillakin. Laakeripuumetsät olivat esihistoriallisella ajalla yleisiä koko Välimeren alueella, mutta ne ovat nykyään kadonneet muualta kuin näiltä muutamilta Atlantin saarilta.

Reitti kulkee suurimmaksi osaksi leveää ja tasapohjaista polkua pitkin. Eteneminen on näin ollen hyvin helppoa, mutta varsinkin pitkien suorien kohdalla maisemallisesti hieman yksitoikkoista.

Retken luonne muuttuu saapuessamme pitkään ylämäkeen, joka mutkittelee jyrkällä rinteellä. Päivän rankin nousu johtaa meidät autotien varteen ja komealle Zapatan näköalapaikalle, jossa syömme repussa kulkeneet eväät.

Aurinko porottaa kuumasti näköalapaikalle, joka on suurin piirtein kävelykierroksen puolivälissä. Ohi kulkeva tie on kovin hiljainen, ja vaikka näköalapaikan parkkipaikalla ei ole montaa paikkaa, mahtuisi tänne silti pysäköimään vaikka heti. Tämä olisi ollut hyvä tieto ennen omaa retkeämme, jonka ainoa ikävä osuus oli vapaan parkkipaikan odottaminen Cruz del Carmenissa.

Zapatan näköalapaikalta on hyvin samankaltainen maisema kuin Cruz del Carmenistakin, eli pääosassa on Teide-vuori. Toisaalta täältä näkyy myös vehreitä kukkuloita ja komeita metsiä sekä taustalla kimalteleva valtameri.

Palaamme pienen pätkän maantien vartta takaisin päin, kunnes polku kääntyy taas metsään. Laskeudumme hetken jyrkästi alaspäin, minkä jälkeen matka jatkuu sujuvasti. Ylitämme vielä kertaalleen maantien, minkä jälkeen taivallamme leveää polkua pitkin.

Loppumatkalla on pitkiä loivia ylämäkiä sekä hieman porrastettuja jyrkempiäkin nousuja. Reitti ei ole erityisen raskas, joten saamme tehdä kaipaamamme leppoisan metsäretken.

Reitin loppuvaiheessa on jälleen paljon runsasta kasvillisuutta, jolloin polku kulkee taas eräänlaisessa puiden muodostamassa tunnelissa. Rehevyyden ainoana huonona puolena ovat suppeat maisemat, sillä puiden takaa näkyisi luultavasti kauas merelle saakka.

Saavumme takaisin Cruz del Carmeniin ja käymme vielä retken lopuksi Mirador de Los Enigmas -näköalapaikalla, joka on jonkinlaisen rakennuksen katolla. Täältä aukeaa ehkä koko päivän upein näkymä alas merelle päin vehreiden vuorten ja kukkuloiden ylitse.

Bosque de Los Enigmas tarjosi meille mukavan metsäretken, jonka aikana nautimme Anagan maaseutupuiston vehreästä luonnosta. Maisemallisesti reitillä ei ollut mitään kovin ihmeellistä, koska matkaa taitettiin käytännössä koko ajan metsän siimeksessä. Retken kolmesta näköalapaikasta kaksi sijaitsee aivan lähtöpaikan tuntumassa ja kolmaskin autotien varrella.

Metsäretki oli meille joka tapauksessa mieluisa kokemus, joka toi sopivasti vaihtelua Teneriffan-matkan ohjelmaan. Jos vielä joskus palaan Teneriffalle, haluaisin tutustua Anagaan laajemmin. Niemimaan autoteitä tuli ajettua vasta todella vähän ja toiveena olisi päästä myös niille maisemiltaan näyttävämmille patikkapoluille.
Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.
Espanja
Teneriffan patikkaretket: Roques de García

Teiden kansallispuisto on varmasti Teneriffan tunnetuin luontokohde. Espanjan korkeimman vuoren ympärille levittäytyvissä laavamaisemissa risteilee paljon retkeilypolkuja, joista me valitsimme Roques de Garcían reitin.
Jo automatka Teneriffan rannikolta saaren keskiosiin on elämys, sillä mutkikas tie nousee kilometri toisensa jälkeen yhä korkeammalle. Lähdemme matkaan pohjoisesta, jolloin tie kulkee La Orotavan kaupungin halki. Asutus vaihtuu vähitellen havumetsiin ja auton lämpömittarin lukemat laskevat tasaiseen tahtiin. Rannikon ikuinen kesä vaihtuu samalla varsin syksyisiin näkymiin.

Pysähdymme Mirador de Mataznos -nimiselle näköalapaikalle katselemaan maisemaa kauas meren suuntaan. Mutkaiset tiet johtavat yhä ylemmäs ja tien varrella alkaa näkyä lunta. Runsas lumisade oli sulkenut Teiden tiet vain paria viikkoa aiemmin, mutta ajaminen on nyt uudenvuodenpäivänä taas onneksi turvallista. Pyhäpäivä on houkutellut vuoristoon myös paljon paikallisia, jotka ovat lähteneet liukurimäkeen lumen peittämille rinteille. Autojono ainoaa tietä pitkin etenee hitaasti ja pysähtyy parin ravintolan kohdalla kokonaan.

Kävimme näissä maisemissa kymmentä vuotta aiemmin, jolloin nousimme Teiden huipun tuntumaan köysiradalla. Tuosta retkestä voi lukea jutustani Teneriffan mahtava Teide. Nyt aikomuksenamme ei ole nousta noin ylös, vaan keskittyä maisemien ihailuun alempana ja tehdä kävelyretki Roques de Garcían kalliomuodostelmien ympärillä. Laavamaisemissa kiemurteleva maantie kääntyy köysirata-aseman ohittamisen jälkeen parin kilometrin mittaiselle suoralle, jonka varrella näkyy etsimämme parkkipaikka.

Vaikka pysäköintialue löytyykin helposti, osoittautuu vapaan parkkiruudun metsästäminen hankalaksi. Teneriffa kärsii muutenkin yliturismista, ja uudenvuodenpäivä vaikuttaa ainakin täällä tavallista suositummalta retkiajankohdalta. Paikkoja vapautuu silloin tällöin, mutta on vaikea arvata missä päin aluetta onni olisi myötä. Käytössä on varsinaisen Roques de Garcían parkkipaikan lisäksi tien toisella puolella oleva Cañada Blanca -vierailukeskuksen parkkialue sekä Parador de Cañadas del Teide -hotellille johtavan tien ahdas reuna. Saan lopulta reilun puolen tunnin kiertelyn ja odottelun jälkeen auton pysäköityä, joten pääsemme jaloittelemaan upeisiin maisemiin.

Roques de García on erikoinen monista eri materiaalikerroksista koostunut kalliomuodostelma. Paikalla oli joskus muinoin kaksi eri kalderaa toisistaan erottanut seinämä, jonka eroosio on vuosituhansien saatossa kuluttanut nykyiseen muotoonsa. Roques de García on Teiden huipulle vievän köysiradan ohella kansallispuiston suosituin nähtävyys.

Katselemme aluksi laaksomaisemaa La Ruletan näköalapaikalta Roques de Garcían kalliomuodostelmien vierestä. Laavan peittämä laaksomaisema on karuudessaan vaikuttava. Koko laaja alue on muodostunut tulivuoren muinaisessa räjähdyspurkauksessa. Teide luokitellaan edelleen aktiiviseksi, ja sen edellinen purkaus on marraskuulta 1909.

Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluvassa Teiden kansallispuistossa on paljon erilaisia patikointireittejä. Kolmen sukupolven joukkomme ei kaipaa erityisen pitkää tai raskasta luontoretkeä, mutta jonkinlainen jaloittelu sopisi ohjelmaan hyvin. Tutkin vaihtoehtoja Tenerife ON -sivustolta ja kiinnostuin Roques de Garcían ympäri kulkevasta noin 3,5 kilometrin mittaisesta rengasreitistä. Polku on määritelty helpoksi, mutta korkeuseroa on silti reilut kaksisataa metriä.

Lähdemme polulle La Ruletan näköalapaikalta, jolloin kalliomuodostelmat jäävät vasemmalle puolelle ja Teide kohoaa uljaana edessämme. Reitin ensimmäinen kilometri on tasaista ja esteetöntä polkua, joka sopii varmasti kaikille. Jos koko kierrokselle lähteminen siis epäilyttää, voi aivan hyvin kävellä ensin helpon alkuosan, katsoa millaista maastoa on sen jälkeen edessä, ja kääntyä halutessaan samaa tasaista polkua pitkin takaisin.

Teide näyttää täältä eteläpuolelta katsottuna erilaiselta kuin automatkalla tutuksi tullut vuoren luminen pohjoisrinne. Sääkin on kirkastunut mukavan aurinkoiseksi. Lämpötila on vain hieman kymmenen asteen yläpuolella, mutta aurinko porottaa niin että kävellessä pärjää hyvin ilman takkia. Olemme täällä tasangolla yli kaksi kilometriä merenpinnan yläpuolella, kun taas Teiden huippu kohoaa peräti 3718 metrin korkeuteen.

Nautin siitä, kuinka kalliomuodostelmat näyttävät matkan edetessä koko ajan hieman erilaisilta. Kummallisenmuotoinen rivistö jatkuu yllättävän kauas ja siihen näyttää kuuluvan monenlaisia kivilajeja. Laavamaisemaa täplittää matala aluskasvillisuus, johon kuuluu melko kuivilta näyttäviä pensaita. Saamme ihailla näkymiä rauhassa, sillä vaikka täpötäyden parkkipaikan lähistöllä olikin paljon ihmisiä, ei kovin moni ole lähtenyt tälle kävelyreitille.

Reitti muuttuu esteettömän kilometrin jälkeen vaikeakulkuisemmaksi. Helppo osuus päättyy kalliomuodostelmien pohjoispäähän, josta aukeaa hieno näkymä alas laaksoon.

Kalliot näyttävät toinen toistaan erikoisemmilta. Itselleni jää mieleen esimerkiksi kuvassa oikealla näkyvä kallio, joka muistuttaa kovasti taikurinhattua.

Edessä on pitkä laskeutuminen alas laakson pohjalle. Polulla on yhä myös helppokulkuisia pätkiä, mutta taipaleeseen kuuluu kivikkoisia paikkoja, joissa kannattaa asetella askeleensa tarkasti.

Kalliomuodostelmat näyttävät tältä puolelta taas hieman erilaisilta. Välillä kannattaa myös kääntyä katsomaan takaisin tulosuuntaan. Keskellä kuvaa harjanteen päällä pienenä pisteenä näkyvä ihminen antaa hieman mittakaavaa kallioiden koolle.

Saavutamme laakson pohjan, jota pitkin taival etenee taas nopeammin. Edessämme kohoaa nimellä La Catedral tunnettu kallio. Se on kieltämättä helppo kuvitella katedraaliksi, koska kallioseinät nousevat tasamaalta suoraan kohti korkeuksia.

Edessä on vielä reitin rankin osuus eli nousu takaisin lähtöpisteeseen La Ruletan näköalapaikalle. Polku on kivikkoinen ja polvea joutuu välillä nostamaan korkeammalle kuin perusportaissa. Jalka saattaa myös lähteä hieman luistamaan irtokivien peittämällä alustalla. Nousun aikana voi huomata ohuen ilmanalan vaikutuksen hengitykseen. Nousu onnistuu silti yllättävänkin kevyesti, kun etenen rauhallista tahtia ja pysähdyn pari kertaa ottamaan valokuvia.

Maisemiltaan ainutlaatuinen Roques de Garcían patikkapolku on itselleni hieno elämys, josta nautin todella paljon. Käväisemme lopuksi vierailijakeskuksessa, jonka kahvilan toteamme aivan liian täydeksi. Vessojen käyttämisestä peritään yksi euro, mutta sen maksaa muiden vaihtoehtojen puuttuessa mielellään.

Nousemme autoon ja pysähdymme vielä paluumatkalla muutamille näköalapaikoille, kuten yllä olevan kuvan Mirador El Tabonal Negrolle. Näköalapaikat eivät tarjoa enää aiempien kokemusten jälkeen kovin paljoa uutta, vaikka onkin kiinnostavaa ihailla tulivuorimaisemia aina hieman erilaisista kulmista. Lopulta tie alkaa viettää alamäkeen ja poistumme sumuisten pilvien halki Teiden mystisistä maisemista kohti Teneriffan rannikkoa.
Lue myös koko matkastamme kertova juttu Teneriffan lomaviikon 10 elämystä.
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Kalifornian-matkan parhaat palat
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Sevillan huvipuisto Isla Mágica
-
Englanti1 vuosi sitten
Pitkästä aikaa Lontoossa – nähtävyysvinkit kaupunkilomalle
-
Italia2 vuotta sitten
Syyslomaviikko Ligurian rannikolla
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
30.10.2021 at 22:22
Nuo kylät valkoisine taloineen ovat kyllä kauniinnäköisiä, ja hienoilta näyttävät myös alueen maisematkin. Kun itse en vielä loppuvuonna ehdi lähtemään reissuun, niin on alkanut jännittämään miten käy alkuvuoden Meksikon reissun. On alkanut tuntumaan, että olisi kannattanut ehkä sittenkin lähteä tämänkin vuoden puolella jonnekin, kun nyt se vielä olisi hyvin mahdollista. Tilanteet kuitenkin rokotuksista huolimatta elävät edelleen, joskus nopeastikin.
Mika / Lähtöportti
1.11.2021 at 20:09
Andalusiassa kyllä kauniita kyliä ja maisemia riittää. Tilanteet tosiaan elävät eikä tulevista viikoista tai kuukausista tiedä, mutta toivotaan että teidän alkuvuoden matka toteutuu!
Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
2.11.2021 at 20:20
Mukavalta syyslomalta vaikutti! Olen itsekin lähdössä pidennetyksi viikonlopuksi noille seuduille tällä viikolla, joten ihana fiilistellä jo etukäteen! Rajoitukset eivät varmaan ole kovempia kuin täällä Italiassa, jonne toivottavasti pääset pian.
Mika / Lähtöportti
3.11.2021 at 11:48
Mukavaa Espanjan-matkaa! Me ei törmätty tuolla oikeastaan minkäänlaisiin rajoituksiin sisätilojen maskipakkoa lukuun ottamatta. Italia on kyllä mielessä. Ensi vuoden puolelle menee, mutta pari Italian-matkaa olisi kyllä tiedossa.