Seuraa somessa

Italia

Abruzzon pikkukylät Silvi Paese ja Montepagano

Julkaistu

-

Pieni voi olla kaunista, varsinkin jos on kyse vanhoista italialaisista kylistä. Lähdimme etsimään Abruzzon kätkettyjä helmiä ja löysimme Silvi Paesen sekä Montepaganon kukkulakylät.

Vietimme kesäkuussa pari viikkoa Abruzzossa ja tutustuimme lomataloltamme käsin pariin lähistön kylään, joita ylistetään paikallisissa turistioppaissa. Meidän teki kuitenkin mieli käydä Atrin, Città Sant’Angelon ja Civitella del Tronton lisäksi myös joissakin vielä vähemmän tunnetuissa paikoissa, joista oli vaikea löytää minkäänlaisia ennakkotietoja. Uteliaisuus kannatti, sillä löysimme kauneutta ja autenttista kylätunnelmaa myös Silvi Paesesta sekä Montepaganosta.

abruzzo_silvipaese_06


Maalaistie johdattaa kukkulan laelle Silvi Paeseen, josta käsin on luvassa ainakin mukavia merimaisemia. Pikkukylä kohoaa linnuntietä vain vajaan kilometrin päässä Adrianmeren rannasta. Pysäköimme auton tien varteen ja astumme paahtavaan helteeseen. Kylän keskustaan jää parin minuutin kävelymatka. Auringonpaisteessa kimalteleva meri näyttää täältä katsottuna hienolta. Rantaviiva jatkuu kaukaisuuteen ja noin viidentoista kilometrin päässä häämöttää Pescaran kaupunki. Korvissa soi hyönteisten äänekäs siritys.

abruzzo_silvipaese_03


Muuten luultavasti hyvinkin hiljaisen pikkukylän sunnuntaipäivässä riittää elämää, sillä käynnissä on suuri hääjuhla. Kirkon edustalla tungeksii tyylikkäästi pukeutunutta kansaa ja varsinaiset juhlat ovat käynnissä vastapäisessä baarissa.

abruzzo_silvipaese_04


Seisoskelemme hetken sivummalla katselemassa tapahtumien edistymistä ja kuuntelemassa äänekkäitä hurraa-huutoja. Musta Maserati kiiltelee auringonpaisteessa hääparia odotellen. Auto saanee odotella paikoillaan vielä pitkään.

abruzzo_silvipaese_10


Myös nimellä Silvi Alta tunnettu Silvi Paese on kirkon edustaa lukuun ottamatta kovin hiljainen. Kyseessä on Silvin kunnan vanhakaupunki, joka sijaitsee korkealla muun alueen yläpuolella. Silviin kuuluu myös useamman kilometrin mittainen rantakaistale, joka on täynnä auringonpalvojille sopivia palveluita.

abruzzo_silvipaese_08


Silvi Paesen kuvauksellisin osa rajoittuu todella pienelle alueelle. Kirkolta on vain parinsadan metrin matka kylän toisessa päässä sijaitsevalle näköalapaikalle. Suorin tie perille kulkee kylää halkovaa Corso Umbertoa pitkin. Askeleita ei kerry juuri enempää, vaikka kävelisi jyrkännettä seurailevaa kylän kiertävää katua pitkin. Näiden väylien lisäksi onkin vain pari lyhyttä sivukujaa.

abruzzo_silvipaese_12


Näköalapaikalta kelpaa ihailla maisemaa Adrianmeren rannikolle päin. Kevyt kesätuuli viilentää oloa juuri sopivasti.

abruzzo_silvipaese_05


Rannikkoa vartioiva Torre del Cerrano erottuu täältä hyvin. Jykevä torni rakennettiin vuosisatoja sitten suojaamaan Napolin kuningaskuntaa saraseenien ja merirosvojen hyökkäyksiltä. Se on osa Adrianmeren rannalle pystytettyä vartiotornien ketjua. Nykyään tornissa on merensuojelualueen hallinnollisia tiloja sekä jonkinlainen merimuseo. Käväisimme eräänä päivänä tornin juurella, mutta ovet olivat silloin kiinni.

abruzzo_silvipaese_07


Myös maisemat Silvi Paesesta pohjoiseen päin ovat ihailemisen arvoisia. Kiinnitämme huomiomme kaukaisuudessa häämöttävään kukkulakylään, joka näyttää täältä katsottuna houkuttelevalta. Tutkimme karttaa jonkin aikaa, kunnes päättelemme, että kyseinen kylä olisi nimeltään Montepagano.

abruzzo_silvipaese_13


Kierrämme Silvi Paesea ympäri ja kohtaamme myös hääparin, josta ollaan ottamassa virallisia valokuvia. Toivotan morsiamelle ja sulhaselle onnea. Molemmat kiittävät hymyillen.

abruzzo_silvipaese_11


Nautin Silvi Paesen tunnelmasta ja historiallisesta ilmeestä. Nähtävää on niin vähän, ettei täällä joudu ainakaan kiirehtimään minnekään. Teemme pienen kierroksen myös kirkon länsipuolella. Löydämme sinänsä kauniita värikkäitä taloja ja pari sisäpihaa, mutta alue on huomattavasti uudenaikaisempi kuin kylän merenpuoleinen osa.

silvipaese_01


Noin tunnin piipahdus Silvi Paesessa on mukava kokemus. Kyseessä on kaunis ikivanha kukkulakylä, joka on säilyttänyt historiallisen ilmeensä. Täällä olisi muutama kiinnostava ravintolakin, mutta ne jäävät meiltä tällä kerralla kokematta.

abruzzo_montepagano_09


Silvi Paesesta käsin näkemämme Montepagano jää askarruttamaan mieltä, joten päätämme lähteä paria päivää myöhemmin tutustumaan myös tähän kukkulakylään. Paikasta on vaikea löytää juurikaan ennakkotietoa, mutta matkan varrella näkyvät maisemat näyttävät lupaavilta. Montepagano sijaitsee reilut viisitoista kilometriä Silvi Paesesta pohjoiseen, niin ikään kivenheiton päässä Adrianmerestä.

abruzzo_montepagano_02


Saavumme tähänkin kylään keskellä helteistä iltapäivää. Keskustaan johtava suora kadunpätkä kohoaa loivasti ylämäkeen kohti neljäkymmentä metriä korkeaa kellotornia. Jätämme auton kadun päässä olevan aukion laidalle.

abruzzo_montepagano_06


Montepaganossa ei ehkä ole mitään häikäisevän upeaa, mutta se näyttää omalla tavallaan kauniilta ja hyvin tyypilliseltä italialaiselta maalaiskylältä. Montepagano perustettiin Silvi Paesen tavoin keskiajalla kukkulan laelle, jotta se olisi turvassa mereltä tulevilta hyökkäyksiltä.

abruzzo_montepagano_05


Löydämme paria opastenuolta seuraamalla hieman kummallisen nähtävyyden, nimittäin suuren jouluseimen. Se on pystytetty pienen asuntojen reunustaman sisäpihan suojiin ja vaikuttaisi olevan jonkun paikallisen aikaansaannos. Arvaus osuu oikeaan, sillä artesaani Vittorio Esposito on askarrellut jouluseimien parissa jo useamman vuosikymmenen ajan.

abruzzo_montepagano_04


Seimi oli alun perin esillä vain jouluaikaan, mutta viime vuosina se on ollut näytteillä pysyvästi. Hyvä niin, sillä huolella tehtyjä yksityiskohtia on hauska pysähtyä katselemaan. Välillä valot syttyvät tuikkimaan ja hahmojen kädet heiluvat. Mieleeni tulee Napolissa näkemämme seimikatu Via San Gregorio Armeno, jonka varrella tällaisia asetelmia riittää yllin kyllin. Kirjoitamme nimemme seimen vieraskirjaan ja pudotan myös pari kolikkoa metallilaatikkoon.

abruzzo_montepagano_03


Kiertelemme kujia edestakaisin, mutta reitti etsimälleni Porta da Solen näköalapaikalle on tietöiden vuoksi suljettu. Niinpä astumme Santa Caterinan portista ulos ja kävelemme perille kylää reunustavaa autotietä pitkin. Matkaa on vain parisataa metriä.

abruzzo_montepagano_11


Aivan kylän itäreunalla sijaitsevalta idylliseltä näköalapaikalta on mukava katsella merimaisemaa. Maisema on hyvin samantyyppinen kuin Silvi Paesessa, sillä rannikko jatkuu kauas niin etelään kuin pohjoiseenkin päin.

abruzzo_montepagano_12


Muita ihmisiä ei näy missään, joten saamme istua rauhassa penkille nauttimaan päivästä. Viereisessä talossa näyttäisi olevan tarjolla myös majoitusta. Ei tämä välttämättä hassumpi yöpymisvaihtoehto olisi, jos haluaa viettää lomaa hiljaisessa ympäristössä.

abruzzo_montepagano_10


Tutkimme vielä muutamia kujia iltapäivän raukeassa helteessä. Monet seinät ovat kauniisti ajan patinoimia ja vastaan tulee useampia kissoja. Eräs koira havahtuu ohi kulkiessamme haukkumaan muukalaisia. Jonkun ikkunan takana pauhaa televisio ja jostain kuuluu astioiden kilinää. Elonmerkkejäkin siis löytyy, vaikka kujat ovat lähes autioita.

abruzzo_montepagano_08


Keskusaukion laidalla toimiva baari saattaisi olla auki, mutta päätämme nousta autoon ja jatkaa matkaa. Pysähdymme kuitenkin vielä kylästä poistuessamme katsomaan tien varteen maalattuja näyttäviä muraaleja. Seinämaalaukset esittävät kylän maisemia, maaseudun töitä sekä paikallisia merkkihenkilöitä. Ne tuovat mukavasti väriä tämän keskustaan johtavan pääkadun varrelle.

abruzzo_montepagano_07


Vierailut Silvi Paesessa ja Montepaganossa olivat mukavia kokemuksia. Tällaiset kylät tarjoavat suurten nähtävyyksien sijasta aitoa italialaista tunnelmaa. Maaseudulla ei ole kiire minnekään, autolla pääsee helposti historiallisesta kylästä toiseen ja ympäristö on kaunista. Juuri tällaisesta matkailusta minä pidän.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

Kommentit

  1. Varsinkin Silvi Paeseen maisemat näyttävät kivoilta, mutta kuulostaa, että molemmista löytyy miellyttävää kylätunnelmaa, joissa on ollut mukavaa viettää aikaa. Ja onhan tuo seimi myös todella hienon näköinen!

    • Mika / Lähtöportti

      9.10.2022 at 11:12

      Molemmat ovat leppoisia vierailukohteita, joista ei löydy mahtavia nähtävyyksiä, mutta joissa on tosiaan mukava kylätunnelma. Jos pitäisi valita jompi kumpi, niin kyllä Silvi Paese on hieman kuvauksellisempi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Montemarcello – hiljainen kyläidylli Liguriassa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävimme viimevuotisella Ligurian-matkallamme monessa kauniissa pikkukylässä. Niistä luultavasti tuntemattomin on hiljaisen kukkulan huipulla kohoava Montemarcello, jonka muinaiset muurit kätkevät sisälleen tunnelmallisia kujia.

Sade ropisee tuulilasiin, kun ajamme kapeaa tietä, joka kiemurtelee metsäisellä rinteellä yhä korkeammalle. Olemme juuri tutustuneet aivan ihastuttavaan Tellaroon, mutta lähistöllä on toinenkin Italian kauneimpien kylien listalle valittu kohde. Tellarosta köröttelee hidasta kylätietä pitkin reilussa parissakymmenessä minuutissa Montemarcelloon. Välin voisi myös patikoida, mutta se ei tunnu ainakaan tällä säällä houkuttelevalta.

montemarcello_03


Montemarcellon laidalla on suuri parkkipaikka, josta päätellen täällä saattaa olla joskus vilkkaampaa kuin sateisena lokakuisena perjantaina. Odottelemme pahimman kuuron hellittämistä, kunnes lähdemme tutustumaan kylään sateenvarjojen suojissa. Tuuli on onneksi tyyntynyt verrattuna Tellaroon, jossa myrsky löi korkeita aaltoja rantaan.

montemarcello_02


Kylä on lähes aavemaisen hiljainen, sillä emme kohtaa sateen kastelemilla kujilla ketään. Harmaa sää on laskeutunut Montemarcellon ylle kuin suruharso, mutta sekään ei peitä ympäristön kauneutta. 

montemarcello_07


Ihailemme yhteensopivin sävyin maalattuja taloja. Välillä maali on lohkeillutkin, ja siellä täällä näkyy myös paljaita kiviseiniä. Kujien varrella on paljon kauniita yksityiskohtia ovenkolkuttimista kukkaruukkuihin ja postilaatikoista takorautaisiin parvekkeisiin.

montemarcello_11


Montemarcellon borgon eli muurien ympäröimän keskiaikaisen kylän asukasluvuksi on ilmoitettu 280 henkilöä. Kylä kuuluu Ameglian kuntaan ja sieltä on noin puolen tunnin ajomatka La Spezian satamakaupunkiin tai marmorista tunnettuun Carraraan. Montemarcello sijaitsee Ligurian alueella, mutta esimerkiksi Carrara ja sen naapuri Massa ovat jo Toscanan puolella.

montemarcello_12


Montemarcellossa majailee runsaasti kissoja. Yksi niistä tulee tervehtimään meitä kylän tiiviillä keskusaukiolla. Se kävelee aukion toiselta laidalta määrätietoisesti luoksemme, mistä voisi päätellä että kissoja kohdellaan täällä hyvin. Ehkä sekin kaipaa seuraa, sillä ainakaan me emme ole kohdanneet tähän mennessä vielä yhtään muuta elävää olentoa. Rapsutukset ja sateenvarjon suoja tuntuvat ainakin kelpaavan.

montemarcello_08


Huomaamme myöhemmin eräällä kujalla kissoille tarkoitettuja ruokakippoja sekä suojaisia makuupaikkoja. Seinään kiinnitetyn tekstin mukaan kissoja ei saa kohdella kaltoin tai häätää kylästä. Pidämme tämän vuoksi Montemarcellosta entistäkin enemmän.

montemarcello_13


Viihdymme aukiolla vaalean kissan seurassa ja kuvittelemme, kuinka kylän asukkaat kokoontuvat tänne iltaisin vaihtamaan kuulumisia sekä nauttimaan pienen kahvila-ravintolan antimista. Kesäisin tänne tulee luultavasti turistejakin. Vanhat seinät ovat varmasti kuulleet tuhansia tarinoita.

montemarcello_15


Tunnelmallinen piazza syntyi surullisella tavalla toisen maailmansodan aikaan 1944, kun liittoutuneiden pommi osui Montemarcelloon. Pommi vei paikalla sijainneiden talojen lisäksi mukanaan kymmeniä ihmishenkiä. Pieni aukio on nimetty pommituksen muistoksi joulukuun 13. päivän mukaan.

montemarcello_09


Montemarcellosta avautuu upeita maisemia eri suuntiin. Sää ei ole kirkkain mahdollinen, mutta merinäkymä on silti komea. Montemarcellon perustaminen liittyi juuri sen sijaintiin hyvällä tähystyspaikalla. Tänne pystytettiin joskus muinoin roomalainen sotilasleiri, jonka tehtävänä oli vartioida ympäristöä. Kylän nimi, Marcellon vuori, viittaa roomalaiseen sotapäällikköön nimeltä Marco Claudio Marcello. Vaikka kylän elämä onkin ollut pitkään rauhallista, mahtuu vuosisatojen varrelle myös monenlaisia selkkauksia. Niistä vakavin tapahtui 1400-luvun loppupuolella, kun firenzeläiset tuhosivat Montemarcellon genovalaisia vastaan käydyn sodan yhteydessä. 

montemarcello_06


Emme osu Montemarcelloon ruoka-aikaan, joten paikalliset ravintolat jäävät meiltä kokematta. Vaikkei kylä sijaitsekaan rannalla, syödään täällä kuulemma paljon mustekalaa ja muita meren herkkuja. On helppo arvata, että tarjolla olisi myös seudun tyypillisimpiä tuotteita, kuten focacciaa, peston kera tarjottua pastaa sekä Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä.

montemarcello_01


On sääli, ettemme näe kylää yhtään tätä eläväisempänä. Toisaalta on myös mukavaa kierrellä autioilla kujilla ja nauttia ympärillä olevasta kauneudesta kaikessa rauhassa. Tuntuu melkein siltä kuin olisimme saaneet keskiaikaisen kylän hetkeksi omaksemme. Tunnelma on kovin erilainen verrattuna melko lähellä sijaitseviin Cinque Terren kyliin, joiden kujilla riittää runsaasti turisteja sateisinakin arkipäivinä.

montemarcello_10


Sade on jo loppunut ja räystäiltä putoilee enää yksittäisiä pisaroita satunnaisiin lätäköihin. Kostea ilmakin tuntuu vähitellen lämpenevän. Terrakotanvärinen Pyhän Pietarin kirkko on suljettu, joten kiertelemme vielä uudelleen muutaman kujan ympäri, kunnes palaamme parkkipaikalle.

montemarcello_05


Montemarcello on mukava ja tunnelmallinen vierailukohde Ligurian-matkan varrella. Pienessä kylässä ei ole paljoa nähtävää, mutta siksi täällä jääkin hyvin aikaa pysähtyä katselemaan kujien yksityiskohtia ja aistia vuosisatojen takaista historiaa.

montemarcello_04


Huomaamme vasta poistuessamme, kuinka kylän portin yläpuolella lukee È Amore – se on rakkautta. Kyseessä on vasta äskettäin paikoilleen asennettu taideteos, joka kuvaa montemarcellolaisten yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Pienen kylän keskiaikaiset muurit seisovat täällä toivottavasti yhtä ylpeinä vielä monen tulevankin vuosisadan ajan.

Jatka lukemista

Italia

Päiväretki tornin juurelle Pisaan

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Teimme viimesyksyisellä Ligurian-matkallamme päiväretken Toscanan puolelle Pisaan. Olin käynyt kaupungissa pari kertaa jo aiemmin, mutta kuuluisaa kaltevaa tornia ei voinut tälläkään reissulla jättää väliin.
  
Aiemmat vuosina 1999 ja 2006 tekemäni Pisan-retket olivat noudattaneet hyvin samanlaista kaavaa. Olin kävellyt rautatieasemalta vinolle tornille ja takaisin, eikä kaupunki ollut suuremmin sykähdyttänyt. Tällä kerralla toiveissa oli kierrellä Pisassa myös kuuluisan Ihmeiden aukion ulkopuolella, mutta torninkin juurelle piti tietysti päästä. Olin tehnyt ensimmäisen Pisan-retkeni kaverin kanssa, toisen vaimon seurassa ja nyt kolmannella kerralla tyttäret halusivat nähdä Pisan tornin ensimmäistä kertaa.

pisa_18


Saavumme Pisaan tällä kerralla autolla. Pari keskustan katua on tietöiden vuoksi suljettu, mikä hankaloittaa kovasti pääsyä etukäteen suunnittelemaani parkkihalliin. Kiertelemme hetken ympäriinsä, kunnes löydän vapaan parkkiruudun erään kadun varrelta. Huomaan päätyneeni jälleen rautatieaseman liepeille, joten kävelykierros noudattaisi varmasti osittain samaa reittiä kuin vuosia aiemminkin. Saavumme pian Piazza Vittorio Emanuele II -aukiolle, jolle ollaan valmistelemassa jonkinlaista ruoka- ja viinitapahtumaa.

pisa_02


Samoilta kulmilta löytyy myös Keith Haringin maalaama muraali Tuttomondo vuodelta 1989. Se on Haringin viimeisiä teoksia, sillä maailmankuulu graffititaiteilija menehtyi aidsiin jo kolmekymppisenä. Tästä rauhaa ja suvaitsevaisuutta kuvastavasta maalauksesta hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Pisa on ollut mahtava. Ymmärrän nyt, että tämä on yksi tärkeimmistä projekteista, joita olen koskaan tehnyt. Se tulee olemaan täällä hyvin, hyvin pitkään, ja kaupunki näyttää todella rakastavan sitä.”

pisa_17


Kaipaamme jo retken alkuvaiheessa lounasta, joten suunnistamme lähistöltä löytyvään San Domenico Italian Bistrot -ravintolaan. Pieni ravintola sijaitsee hiljaisella sisäpihalla vilkkaan Corso Italia -ostoskadun varrella. Mahdumme onneksi ilman varaustakin sisään. Valitsen listalta tagliata di manzon eli viipaloitua naudanlihaa. Annos on yleensä takuuvarma valinta, ja vaikka se ei tälläkään kerralla petä, herättää muun perheen syömä lasagne pientä annoskateutta. Kokeilemme jälkiruokalistalta sekä tiramisua että sisilialaista cannoloa. San Domenico Italian Bistrot on mukava ravintola, jonka pöydissä näkyy niin paikallisia kanta-asiakkaita kuin muutamia matkailijoitakin.

pisa_01


Taivaalta vihmoo vettä, joten suunnistamme suorinta tietä kohti kaltevaa tornia. Taivas onneksi kirkastuu jo saapuessamme Arno-joen rantaan. Solferinon sillalta kelpaa katsella jokimaisemaa sekä Santa Maria della Spinan kirkkoa. Pieni goottilaistyylinen kirkko näyttää kauniilta ja sen vaalea hahmo erottuu hyvin ympäristöstään.

pisa_03


Sää muuttuu ukkosta enteillen hiostavan lämpimäksi, kun alamme lähestyä Piazza dei Miracolia eli Ihmeiden aukiota. Aukiolla on maailmankuulun tornin lisäksi muutamia muitakin nähtävyyksiä, kuten katedraali, kastekappeli ja hautausmaa. Paikalla on odotustemme mukaisesti paljon turisteja, joista monet poseeraavat valokuviin ikään kuin tornia pystyssä pitäen. Mekin ryhdymme tietysti samaan leikkiin. Torni on niin kuuluisa, että tyttäretkin ovat sen näkemisestä selvästi innostuneita.

pisa_04


Pisan katedraalin kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, mutta työ kävi pettävän maaperän vuoksi pian hankalaksi. Torni kallistui selvästi, mutta projektin valmiiksi saaminen koettiin kunnia-asiaksi. Rakentamisessa jouduttiin pitämään sekä teknisten pulmien että taloudellisten haasteiden vuoksi pitkiä taukoja, kunnes kellotapuli vihittiin käyttöön monta sukupolvea ja lähes kaksisataa vuotta työn aloittamisen jälkeen. Torni näyttää toden totta vinolta, mutta mielikuva kaltevuudesta vaihtelee sen mukaan, mistä päin rakennelmaa katsoo.

pisa_10


Tornin kaltevuus on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran, yleensä korjaustöiden, mutta myös luonnollisten muutosten vuoksi. Välillä torni on jouduttu sulkemaan yleisöltä turvallisuussyistä, mutta nykyisin huipulle pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin. Pääsyliput erittäin suosittuun kohteeseen kannattaa ostaa etukäteen netistä. Tarjolla on kaikki Piazza dei Miracolin kohteet kattava yhdistelmälippu sekä yksittäisiä tikettejä Ihmeiden aukion eri kohteisiin. Tornin pääsylippua hankkiessa valitaan samalla myös sisäänpääsyaika. Emme kaipaa tällä kerralla nähtävyyksien sisäpuolelle, vaan meille riittää ihmeiden ihastelu aukiolta käsin. 

pisa_11


Pisan katedraali valmistui jo vuonna 1092. Pisa oli noihin aikoihin merkittävä merimahti, joten kirkon mahtipontisuus kuvastaa kaupungin vaurautta ja vaikutusvaltaa. Olen tutustunut komeaan katedraaliin tarkemmin aiemmilla matkoillani, mutta tällä kerralla kurkistamme sisäpuolelle vain ovelta.

pisa_09


Ihmeiden aukion rakennukset muodostavat näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden. Katedraalin sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitseva pyöreä rakennus on kastekappeli Battistero di San Giovanni. Lisäksi aukion laidalta löytyy hautausmaa Camposanto sekä pari museota.

pisa_07


Haluamme tehdä pienen kävelykierroksen Pisassa, joten suunnistamme seuraavaksi Piazza dei Cavalierille, jota reunustaa näyttävien rakennusten rivistö. Kuvassa näkyvät perinteikäs yliopisto Scuola Normale Superiore sekä Santo Stefano dei Cavalierin kirkko.

pisa_08


Yksi Pisan tunnelmallisimmista kaduista on Borgo Stretto, jota reunustavat värikkäät vanhat rakennukset sekä niiden tyylikkäät holvikaaret. Borgo Stretto on myös ostoskatu, jonka varrella on paljon kauppoja.

pisa_06


Huomaamme Borgo Strettoa pitkin kulkiessamme Galileo Galilein patsaan. Tiedemies on jättänyt jälkensä syntymäkaupunkinsa historiaan monin tavoin, ja jopa Pisan lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Usein kuullun tarinan mukaan Galilei kiipesi Pisan torniin tekemään kokeita, joissa pudotti eri painoisia kuulia maahan. Näin hän pyrki todistamaan, ettei putoamisnopeus riipu esineen massasta. Ajatus kuulia viskovasta parrakkaasta tiedemiehestä on kiehtova riippumatta siitä, onko se totta vai tarua. 

pisa_16


Borgo Stretto johtaa Piazza Garibaldille, joka sijaitseekin jo Arno-joen rannalla. Katselemme kuvauksellista jokirantaa hetken, kunnes ylitämme Arnon Ponte di Mezzoa pitkin.

pisa_15


Jatkamme matkaa suoraan eteenpäin. Borgo Stretto on vaihtunut täällä virran eteläpuolella Corso Italiaksi, jonka varrella söimme aiemmin lounasta. Vilkasta ostoskatua pitkin on mukava kävellä ja aistia kaupungin tunnelmaa. Tytöt haluavat ostoksille, joten käymme muutamassa kaupassa. Jopa arkinen H&M näyttää täällä juhlavalta, sillä se toimii vanhassa seinämaalauksilla koristellussa palatsissa.  

pisa_14


Viivymme Pisassa vajaat viisi tuntia. Keskustan kävelijöille rauhoitetut ostoskadut ja vanhat rakennukset miellyttävät, mutta Pisa ei silti vieläkään mahdu suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Myönnän toki, etten nytkään tutustunut kaupunkiin erityisen kattavasti, mutta Pisa ei vain ole sykähdyttänyt yhtä paljon kuin moni muu italialainen paikkakunta. Kalteva torni on silti ilman muuta kerran elämässä näkemisen arvoinen nähtävyys.

pisa_13


Pisaa vaivaa luonnollisesti jonkinasteinen yliturismi, sillä kaupungissa riittää tornia katsomaan tulevia päiväretkeläisiä. Tämän vuoksi Pisassa yöpyminen voisikin olla harkitsemisen arvoinen idea, sillä Ihmeiden aukio lienee parhaimmillaan varhaisaamun hiljaisuudessa tai illan jo pimennyttyä. Samalla jäisi enemmän aikaa vaikkapa kävelyyn Arno-joen rantakatuja pitkin. Jos satun palaamaan Pisaan vielä neljännenkin kerran, haluaisin kokea kaupungissa myös jotain uutta. Houkuttelevilta vaihtoehdoilta kuulostavat esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen kierros kaupunginmuureilla, taidemuseo Palazzo Blu tai Pisan kasvitieteellinen puutarha.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja