Seuraa somessa

Italia

Abruzzon pikkukylät Silvi Paese ja Montepagano

Julkaistu

-

Pieni voi olla kaunista, varsinkin jos on kyse vanhoista italialaisista kylistä. Lähdimme etsimään Abruzzon kätkettyjä helmiä ja löysimme Silvi Paesen sekä Montepaganon kukkulakylät.

Vietimme kesäkuussa pari viikkoa Abruzzossa ja tutustuimme lomataloltamme käsin pariin lähistön kylään, joita ylistetään paikallisissa turistioppaissa. Meidän teki kuitenkin mieli käydä Atrin, Città Sant’Angelon ja Civitella del Tronton lisäksi myös joissakin vielä vähemmän tunnetuissa paikoissa, joista oli vaikea löytää minkäänlaisia ennakkotietoja. Uteliaisuus kannatti, sillä löysimme kauneutta ja autenttista kylätunnelmaa myös Silvi Paesesta sekä Montepaganosta.

abruzzo_silvipaese_06


Maalaistie johdattaa kukkulan laelle Silvi Paeseen, josta käsin on luvassa ainakin mukavia merimaisemia. Pikkukylä kohoaa linnuntietä vain vajaan kilometrin päässä Adrianmeren rannasta. Pysäköimme auton tien varteen ja astumme paahtavaan helteeseen. Kylän keskustaan jää parin minuutin kävelymatka. Auringonpaisteessa kimalteleva meri näyttää täältä katsottuna hienolta. Rantaviiva jatkuu kaukaisuuteen ja noin viidentoista kilometrin päässä häämöttää Pescaran kaupunki. Korvissa soi hyönteisten äänekäs siritys.

abruzzo_silvipaese_03


Muuten luultavasti hyvinkin hiljaisen pikkukylän sunnuntaipäivässä riittää elämää, sillä käynnissä on suuri hääjuhla. Kirkon edustalla tungeksii tyylikkäästi pukeutunutta kansaa ja varsinaiset juhlat ovat käynnissä vastapäisessä baarissa.

abruzzo_silvipaese_04


Seisoskelemme hetken sivummalla katselemassa tapahtumien edistymistä ja kuuntelemassa äänekkäitä hurraa-huutoja. Musta Maserati kiiltelee auringonpaisteessa hääparia odotellen. Auto saanee odotella paikoillaan vielä pitkään.

abruzzo_silvipaese_10


Myös nimellä Silvi Alta tunnettu Silvi Paese on kirkon edustaa lukuun ottamatta kovin hiljainen. Kyseessä on Silvin kunnan vanhakaupunki, joka sijaitsee korkealla muun alueen yläpuolella. Silviin kuuluu myös useamman kilometrin mittainen rantakaistale, joka on täynnä auringonpalvojille sopivia palveluita.

abruzzo_silvipaese_08


Silvi Paesen kuvauksellisin osa rajoittuu todella pienelle alueelle. Kirkolta on vain parinsadan metrin matka kylän toisessa päässä sijaitsevalle näköalapaikalle. Suorin tie perille kulkee kylää halkovaa Corso Umbertoa pitkin. Askeleita ei kerry juuri enempää, vaikka kävelisi jyrkännettä seurailevaa kylän kiertävää katua pitkin. Näiden väylien lisäksi onkin vain pari lyhyttä sivukujaa.

abruzzo_silvipaese_12


Näköalapaikalta kelpaa ihailla maisemaa Adrianmeren rannikolle päin. Kevyt kesätuuli viilentää oloa juuri sopivasti.

abruzzo_silvipaese_05


Rannikkoa vartioiva Torre del Cerrano erottuu täältä hyvin. Jykevä torni rakennettiin vuosisatoja sitten suojaamaan Napolin kuningaskuntaa saraseenien ja merirosvojen hyökkäyksiltä. Se on osa Adrianmeren rannalle pystytettyä vartiotornien ketjua. Nykyään tornissa on merensuojelualueen hallinnollisia tiloja sekä jonkinlainen merimuseo. Käväisimme eräänä päivänä tornin juurella, mutta ovet olivat silloin kiinni.

abruzzo_silvipaese_07


Myös maisemat Silvi Paesesta pohjoiseen päin ovat ihailemisen arvoisia. Kiinnitämme huomiomme kaukaisuudessa häämöttävään kukkulakylään, joka näyttää täältä katsottuna houkuttelevalta. Tutkimme karttaa jonkin aikaa, kunnes päättelemme, että kyseinen kylä olisi nimeltään Montepagano.

abruzzo_silvipaese_13


Kierrämme Silvi Paesea ympäri ja kohtaamme myös hääparin, josta ollaan ottamassa virallisia valokuvia. Toivotan morsiamelle ja sulhaselle onnea. Molemmat kiittävät hymyillen.

abruzzo_silvipaese_11


Nautin Silvi Paesen tunnelmasta ja historiallisesta ilmeestä. Nähtävää on niin vähän, ettei täällä joudu ainakaan kiirehtimään minnekään. Teemme pienen kierroksen myös kirkon länsipuolella. Löydämme sinänsä kauniita värikkäitä taloja ja pari sisäpihaa, mutta alue on huomattavasti uudenaikaisempi kuin kylän merenpuoleinen osa.

silvipaese_01


Noin tunnin piipahdus Silvi Paesessa on mukava kokemus. Kyseessä on kaunis ikivanha kukkulakylä, joka on säilyttänyt historiallisen ilmeensä. Täällä olisi muutama kiinnostava ravintolakin, mutta ne jäävät meiltä tällä kerralla kokematta.

abruzzo_montepagano_09


Silvi Paesesta käsin näkemämme Montepagano jää askarruttamaan mieltä, joten päätämme lähteä paria päivää myöhemmin tutustumaan myös tähän kukkulakylään. Paikasta on vaikea löytää juurikaan ennakkotietoa, mutta matkan varrella näkyvät maisemat näyttävät lupaavilta. Montepagano sijaitsee reilut viisitoista kilometriä Silvi Paesesta pohjoiseen, niin ikään kivenheiton päässä Adrianmerestä.

abruzzo_montepagano_02


Saavumme tähänkin kylään keskellä helteistä iltapäivää. Keskustaan johtava suora kadunpätkä kohoaa loivasti ylämäkeen kohti neljäkymmentä metriä korkeaa kellotornia. Jätämme auton kadun päässä olevan aukion laidalle.

abruzzo_montepagano_06


Montepaganossa ei ehkä ole mitään häikäisevän upeaa, mutta se näyttää omalla tavallaan kauniilta ja hyvin tyypilliseltä italialaiselta maalaiskylältä. Montepagano perustettiin Silvi Paesen tavoin keskiajalla kukkulan laelle, jotta se olisi turvassa mereltä tulevilta hyökkäyksiltä.

abruzzo_montepagano_05


Löydämme paria opastenuolta seuraamalla hieman kummallisen nähtävyyden, nimittäin suuren jouluseimen. Se on pystytetty pienen asuntojen reunustaman sisäpihan suojiin ja vaikuttaisi olevan jonkun paikallisen aikaansaannos. Arvaus osuu oikeaan, sillä artesaani Vittorio Esposito on askarrellut jouluseimien parissa jo useamman vuosikymmenen ajan.

abruzzo_montepagano_04


Seimi oli alun perin esillä vain jouluaikaan, mutta viime vuosina se on ollut näytteillä pysyvästi. Hyvä niin, sillä huolella tehtyjä yksityiskohtia on hauska pysähtyä katselemaan. Välillä valot syttyvät tuikkimaan ja hahmojen kädet heiluvat. Mieleeni tulee Napolissa näkemämme seimikatu Via San Gregorio Armeno, jonka varrella tällaisia asetelmia riittää yllin kyllin. Kirjoitamme nimemme seimen vieraskirjaan ja pudotan myös pari kolikkoa metallilaatikkoon.

abruzzo_montepagano_03


Kiertelemme kujia edestakaisin, mutta reitti etsimälleni Porta da Solen näköalapaikalle on tietöiden vuoksi suljettu. Niinpä astumme Santa Caterinan portista ulos ja kävelemme perille kylää reunustavaa autotietä pitkin. Matkaa on vain parisataa metriä.

abruzzo_montepagano_11


Aivan kylän itäreunalla sijaitsevalta idylliseltä näköalapaikalta on mukava katsella merimaisemaa. Maisema on hyvin samantyyppinen kuin Silvi Paesessa, sillä rannikko jatkuu kauas niin etelään kuin pohjoiseenkin päin.

abruzzo_montepagano_12


Muita ihmisiä ei näy missään, joten saamme istua rauhassa penkille nauttimaan päivästä. Viereisessä talossa näyttäisi olevan tarjolla myös majoitusta. Ei tämä välttämättä hassumpi yöpymisvaihtoehto olisi, jos haluaa viettää lomaa hiljaisessa ympäristössä.

abruzzo_montepagano_10


Tutkimme vielä muutamia kujia iltapäivän raukeassa helteessä. Monet seinät ovat kauniisti ajan patinoimia ja vastaan tulee useampia kissoja. Eräs koira havahtuu ohi kulkiessamme haukkumaan muukalaisia. Jonkun ikkunan takana pauhaa televisio ja jostain kuuluu astioiden kilinää. Elonmerkkejäkin siis löytyy, vaikka kujat ovat lähes autioita.

abruzzo_montepagano_08


Keskusaukion laidalla toimiva baari saattaisi olla auki, mutta päätämme nousta autoon ja jatkaa matkaa. Pysähdymme kuitenkin vielä kylästä poistuessamme katsomaan tien varteen maalattuja näyttäviä muraaleja. Seinämaalaukset esittävät kylän maisemia, maaseudun töitä sekä paikallisia merkkihenkilöitä. Ne tuovat mukavasti väriä tämän keskustaan johtavan pääkadun varrelle.

abruzzo_montepagano_07


Vierailut Silvi Paesessa ja Montepaganossa olivat mukavia kokemuksia. Tällaiset kylät tarjoavat suurten nähtävyyksien sijasta aitoa italialaista tunnelmaa. Maaseudulla ei ole kiire minnekään, autolla pääsee helposti historiallisesta kylästä toiseen ja ympäristö on kaunista. Juuri tällaisesta matkailusta minä pidän.

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
2 kommenttia

2 Comments

  1. Varsinkin Silvi Paeseen maisemat näyttävät kivoilta, mutta kuulostaa, että molemmista löytyy miellyttävää kylätunnelmaa, joissa on ollut mukavaa viettää aikaa. Ja onhan tuo seimi myös todella hienon näköinen!

    • Mika / Lähtöportti

      9.10.2022 at 11:12

      Molemmat ovat leppoisia vierailukohteita, joista ei löydy mahtavia nähtävyyksiä, mutta joissa on tosiaan mukava kylätunnelma. Jos pitäisi valita jompi kumpi, niin kyllä Silvi Paese on hieman kuvauksellisempi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Italia

Syysmyrskyä ja mustekalaa kauniissa Tellarossa

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Vierailimme Italiassa viettämämme syysloman aikana Tellarossa, joka kuuluu maan kauneimpien kylien I Borghi più belli d’Italia -listalle. Kylä hurmasi harmaanakin päivänä ja maistoimme myös Tellaron tunnuseläintä mustekalaa.

Perillä meitä odottaa hiljaisuus. Olemme ajelleet kukkuloille kohonnutta pientä rannikkotietä Lericistä Tellaroon, jonka yläpuolella sijaitseva parkkipaikka on lähes autio. Sateessa kastuneen kyltin mukaan maksullinen pysäköintiaika on loppunut jo syyskuussa, joten en joudu kaivamaan kolikoita esille. Hiljaisuus tuntuu hyvältä, koska tie oli tarpeeksi kapea ja mutkikas jo näin ilman suurempaa liikennettä. 

tellaro_19


Pysäköintialueen lähistöltä lähtee pitkä portaikko alas kylän keskustaan. Suuntaa näyttävä kyltti on päässyt ruostumaan ja sitä peittävät köynnöskasvit.

tellaro_18

Siistin portaikon varrella riittää kukkaistutuksia ja muuta kasvillisuutta. Myös ruskan värit näyttävät tekevän tuloaan tänne eteläiseen Eurooppaan. Laskeudumme kivimuurin ja vanhojen rakennusten välistä tasaiselle kadulle, jonka varrella on pari ravintolaa ja baaria. 

tellaro_16


Tellaro on osa Lericin kuntaa, jossa mekin majoitumme viikon ajan. Lericin keskustasta on vain reilut kolme kilometriä Tellaroon ja matkan voisi taittaa myös patikointireittiä pitkin, mutta se jää meiltä kokeilematta. Edellinen yö on ollut myrskyisä ja ukkonenkin on jyrissyt Ligurianmeren yllä. Ennuste ei lupaa juurikaan parempaa säätä, mutta iloitsemme siitä, että sade on tauonnut hetkeksi.

tellaro_14


Ohitamme hiljaiset ravintolat ja suuntaamme kapeille kujille. Tellaron keskusta on vierailumme aikaan lähes autio, sillä liikkeellä näyttäisi olevan vain yhteensä kymmenkunta turistia. Vastaan tulee myös pari paikallista, jotka kiirehtivät määrätietoisesti kohti päämääräänsä.

tellaro_13


Pittoreskit kujat tarjoavat juuri sellaista pikkukylän kauneutta, mitä Italialta sopii odottaakin. Seinien pastellivärit on valittu hyvällä maulla ja ikkunoita suojaavat perinteiset luukut. Katulamput sopivat postikorttimaiseen näkymään, mutta kukaan ei ole sentään ripustanut tällaisella säällä pyykkejä kuivumaan.

tellaro_12


Yksi Tellaron erikoisuuksista on nimellä Sotto-Ria tunnettu käytävä, joka rakennettiin 1300-luvulla suojaksi saraseenien, katalaanien ja muiden katalien merirosvojen hyökkäyksiä vastaan. Suojaisen käytävän ikkuna-aukoista voi tähystää alapuolella olevaan satamaan sekä merelle päin. Muinoin täältä kuulemma kaadettiin kiehuvaa öljyä vihamielisten vieraiden niskaan. Ikivanha kivilattia on koristeltu tähdillä ja muilla kuvioilla.

tellaro_11


Astumme ruosteisen portin läpi käytävälle, joka jatkuu noin seitsemänkymmenen metrin päähän. Lopulta käytävä muuttuu hämäräksi ja toteamme sen umpikujaksi. Tällaiset paikat kertovat omalla kiehtovalla tavallaan pienen rannikkokylän pitkästä historiasta.

tellaro_17


Tellaron kapeat kujat johtavat kuvaukselliseen satamaan, jonka veneet on nostettu järkevästi kuivalle maalle. Navakat tuulenpuuskat iskevät vasten kasvoja ja vaahtopäiset aallot lähestyvät rantaa. 

tellaro_08


Aallot roiskahtelevat näyttävästi tummia rantakallioita vasten ja veden liikkeitä on lähes lumoavaa seurata. Katselemme pitkään kuohuvaa merta ja nautimme kylän hiljaisuudesta. Kostea ilma tuntuu miellyttävän lämpimältä, sillä elohopea on kohonnut lähelle kahtakymmentä astetta.

tellaro_07


Kirkon kulmalta lähtee pieni kivetty kävelypolku, joka seuraa hetken rantaa ja päättyy pian umpikujaan. Tarjolla on kuitenkin taas uuteen ilmansuuntaan avautuva myrskyisä merimaisema. 

tellaro_09


Ohitamme sataman ja kierrämme sen toiselle puolelle sisämaan kujia pitkin. Sataman läpikin voisi kävellä, mutta se olisi tällä säällä riskialtis ratkaisu. Osa aalloista kuohuu pitkälle kohti kylää.  

tellaro_03


Niemen kärkeä koristavan San Giorgion kirkon ovet on laitettu vierailupäivänämme säppiin, mutta katselemme rakennusta ulkopuolelta. Näin syysmyrskyn tuivertaessa voi miettiä kuuluisinta Tellaroon liittyvää legendaa.

tellaro_04


Keskiaikainen tarina liittyy rannikolla mellastaneisiin merirosvoihin, joita vastaan Tellarokin oli varautunut jatkuvalla vartioinnilla. Tähystäjä kuitenkin nukahti pahaksi onnekseen juuri sellaisena myrskyisänä yönä, jolloin piraatit olivat saapumassa. Tellaron pelasti jollain keinolla kirkontorniin päätynyt suuri mustekala, joka soitti lonkeroillaan kelloja ja herätti kylän väen puolustautumaan.

tellaro_10


Tarinan kuvaamaa tapahtumaa juhlitaan vuosittain elokuisilla festivaaleilla, joiden pääaktiviteettina on mustekalojen syöminen. Tämä kuulostaa hieman nurinkuriselta tavalta kunnioittaa Tellaron suurta sankaria, mutta ruoat ovat varmasti herkullisia. Erilaisia mustekalakuvioita vai nähdä kylässä ympäri vuoden. Tellaron mustekalalegendasta ja kahdestakymmenestä muusta kiehtovasta italialaiskylästä voi lukea Heli Pekkarisen kirjasta Kylässä Italiassa.

tellaro_06


Pysähdyn vielä ihailemaan Tellaron kauniinvärisiä taloja, rantakallioita sekä ylös nostettuja värikkäitä veneitä. Tellaro on varsin kompakti kylä, jonka kujille on vaikea eksyä kovin pitkäksi aikaa. Kyseessä on suorastaan hurmaava paikka, jonka kauneutta edes harmaa syyspäivä ei onnistu latistamaan. 

tellaro_05


Kesäinen auringonlasku voisi olla täällä ikimuistoinen elämys, mutta syksyinen arkipäivä luo Tellaroon omanlaisensa kiehtovan tunnelman. Saamme koko kylän ikään kuin itsellemme ja voimme aistia rauhassa, kuinka värikkäät seinät ja kujien kivet huokuvat pitkää historiaa. Tästä huolimatta Tellaro on edelleen myös elävä asuinpaikka, joka toimii kotina yli tuhannelle ihmiselle. 

tellaro_20


Rannan pärskeet iskevät ajoittain yllättävän korkealle, mutta selviämme kuivin jaloin takaisin sisämaan kujille. Suunnistamme kohti La Barca -nimistä ravintolaa, jonka näimme ohimennen ennen kujasokkeloon sukeltamistamme. Ajoitus on sopiva, sillä ehdimme pöytään ennen lounasajan päättymistä ja rankkasateen alkamista. Olemme saapuessamme koko ravintolan ainoat asiakkaat. Lisäksi paikalle tulee pian jälkeemme yksi suomalainen pariskunta. He aterioivat meitä nopeammin ja poistuvat, ennen kuin ehdin kysyä ovatko hekin lukeneet Helin kirjan vai päätyneet jostain muusta syystä tähän syrjäiseen kylään.

tellaro_01


Terassin ulkopöydistä olisi hieno maisema, mutta olemme nyt tyytyväisiä katosta päämme päällä. Maistamme alkupalaksi totta kai mustekalaa, joka onkin värikkäine lisukkeineen herkullista. Siirrymme seuraavaksi pastaan, ja vaikka oma rapuja sisältävä gnocchetti-annokseni onkin ihan kelvollinen, uskon tyttären peston olleen vielä parempaa. Pesto on täällä päin Italiaa suosituin pastakastike ja se osataan siksi tehdä poikkeuksellisen hyvin. Lounas täydentyy vielä sorbeteilla sekä kahvilla ja olemme ateriaan todella tyytyväisiä.

tellaro_02


Mukava tarjoilija osaisi englantiakin, mutta juttelen hänen kanssaan mieluummin italiaksi. Saan kuulla, kuinka kylä on hiljentynyt vasta äskettäin syyskuun loppuessa. Kesäkaudella on paljon vilkkaampaa, mutta nyt monet majoituspaikoista on suljettu talveksi. Tellaro ei häviä kauneudessa melko lähellä sijaitseville Cinque Terren kylille, vaikka matkailijamäärät ovatkin moninkertaisesti maltillisempia.

tellaro_15


Kiipeämme tihkusateessa portaita pitkin takaisin parkkipaikalle. En missään vaiheessa epäillyt Tellaron lumovoimaa, mutta kylä pääsi silti yllättämään positiivisesti. Jos lapsikin kertoo vieläpä kysymättä pitävänsä Tellarosta, täytyy tässä paikassa olla jotain erityistä.

Lue myös koko matkasta kertova juttuni Syyslomaviikko Ligurian rannikolla sekä Lericiä kuvaava Lerici – kylä Runoilijoiden lahden rannalla.  

Jatka lukemista

Italia

Lerici, kylä Runoilijoiden lahden rannalla

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Majoituimme Italiaan suuntautuneella syyslomamatkallamme viikoksi Lericiin, josta teimme retkiä muihin Ligurian rannikon kyliin ja kaupunkeihin. Myös itse Lerici on todella miellyttävä paikka, jossa saimme nauttia kauniista sunnuntai-iltapäivästä ilman ruuhkia.

Ensimmäisenä Lericin kylällä tulevat vastaan värit, jotka ovat juuri niitä mitä Italiassa sopiikin odottaa. Vanhoilla kiviseinillä näkyy terrakotan sävyjä, murrettua keltaista, oranssia sekä punaista. Ikkunaluukkujen suhteen on taidettu tehdä yhteistilaus koko kylälle, sillä niin yhtenäisen vihreitä ne ovat.

lerici_07


Kapea kuja johtaa rantakadulle, jonka toisella puolella erilaiset paatit keikkuvat Lericin viihtyisässä pienvenesatamassa. Pidämme sunnuntai-iltapäivän leppoisasta ilmapiiristä ja päätämme olla kiirehtimättä minnekään. Yksi matkapäivä on hyvä rauhoittaa tänne ”kotikylälle” ja nauttia pyhäpäivästä samaan tapaan kuin italialaisetkin täällä tekevät.

lerici_15


Rannan tuntumassa on käynnissä jonkinlaiset antiikkimarkkinat, mutta emme yritäkään tehdä löytöjä vaan katselemme mieluummin merelle päin. Pienvenesatamaa reunustaa tyypillinen italialainen rantabulevardi, jota pitkin kelpaa tehdä sunnuntaikävelyitä tai käydä näyttäytymässä ennen päivällisaikaa. Keskustan pohjoispuolella on pari hiekkarantaa ja niiden ohitse voisi taivaltaa vaikka parin kilometrin päässä sijaitsevaan San Terenzon kylään.

lerici_01


Italiassa ei ole käytetty katujen ja aukioiden nimeämisessä liiemmälti mielikuvitusta, vaan ympäri maata löytyy satoja samannimisiä katuja sekä aukioita. Niinpä täälläkin Via Roma kääntyy Piazza Garibaldille, joka on Lericin selkeä keskus. Laajaa aukiota reunustaa viehättävä talorivistö ja harmaa kirkontorni kurkottaa palmujen yläpuolelle.

lerici_10


Sunnuntai-iltapäivän sää on lähes täydellinen, sillä auringonpaiste saa parikymmenasteisen ilman tuntumaan todellista lämpimämmältä. Mereltä puhaltava tuuli on kesäisen kevyt, vaikka eletäänkin jo lokakuun puoltaväliä. Kiertelemme hetken kujalta toiselle, kunnes on jo aika etsiä lounasravintolaa.

lerici_17


Italia kuuluu niihin maihin, joissa lounasta tarjoillaan vain tiettyyn kellonaikaan. Useimmat kunnon ravintolat avautuvat puoli yhden maissa ja vaikka aukioloajoissa onkin pieniä eroja, on varminta hakeutua pöytään pian yhden jälkeen. Päädymme hetken kierreltyämme La Conchiglian terassille, jonka reunalla on sopivasti tilaa.

lerici_12


Pöytämme on erinomainen rantaa pitkin kulkevien ihmisten seuraamiseen. On hauska huomata kuinka useimmat koirat kulkevat kuuliaisesti ilman hihnaa, mutta villeimmät taaperot on laitettu valjaisiin. Italialaiset tuntevat Lericin kauneuden melko hyvin ja jotkut ovat hankkineet sieltä jopa kakkosasunnon, mutta ulkomaalaisia matkailijoita ei ainakaan enää lokakuussa näy juuri lainkaan. 

liguria_pesto


Viihdymme La Conchigliassa hyvin. Pestokastikkeen kera tarjottu trofie-pasta on näillä kulmilla suosittua perinneruokaa, joka vie lähes kielen mennessään. Näin meren äärellä täytyy kokeilla myös grillattua mustekalaa, joka sekin maistuu erinomaisesti. Seuraamme sivusilmällä, kuinka viereisen pöydän pikkulapset hotkivat simpukoiden kera tarjotut spagettiannoksena hyvällä ruokahalulla. Sitten onkin aika lähteä juoksentelemaan sataman pulujen perässä. Vanhemmat saavat komentaa vauhdikasta Tommaso-poikaa moneen kertaan, sillä heillä on meneillään tyypillinen tuntikausia kestävä sukulounas.

lerici_09


Lähdemme ateriaan tyytyväisinä maleksimaan kohti kylää vartioivaa keskiaikaista linnoitusta. Suuntaamme vanhoille kujille, joita kutsutaan täälläpäin Italiaa nimellä carruggi.

lerici_08


Ylämäkeä on jonkin verran, mutta taival taittuu mukavasti ympäröivää kauneutta ihastellen. Pittoreskien talojen välistä aukeaa välillä maisemia yhä alemmaksi jäävään kylään sekä kuvaukselliselle merenlahdelle.

lerici_02


Sisäänpääsy linnoitukseen maksaa aikuisilta vitosen ja on lapsille ilmainen. Sisätiloissa ei ole tällä hetkellä käynnissä minkäänlaista näyttelyä, joten nähtävää ei ole juuri lainkaan.

lerici_06


Kuljemme autioiden salien halki ja kurkistamme Pyhän Anastasian kappeliin. Kaunis pieni kappeli on omistettu paikalliselle marttyyrille.

lerici_03


Linnoituksen ehdoton päänähtävyys on kattotasanne, jolta kelpaa ihailla maisemia joka suuntaan. Edessämme näkyvää merialuetta kutsutaan Runoilijoiden lahdeksi, koska alueella on historian saatossa viihtynyt useampikin kuuluisa kynäniekka. Ympäristö näyttää kieltämättä inspiroivalta taiteen luomiseen. Koko merenlahti pikku kylineen on todella kaunis. Lahden toisella laidalla erottuu Portovenere, kun taas La Spezia jää niemen taakse piiloon.

lerici_18


Etruskien perustamalla Lericillä on pitkä historia, joka ulottuu kauas ennen ajanlaskumme alkua. Linnoitus sai alkunsa 1100-luvun puolivälissä, minkä jälkeen sitä laajennettiin ja muokattiin useamman sadan vuoden ajan. Pisalaiset ja genovalaiset taistelivat keskiajalla kiivaasti Lericin hallinnasta, minkä jälkeen kylä jäi lopulta viimeksi mainittujen haltuun. Nykyiseltä kartalta Lerici löytyy niukasti Ligurian puolelta, vain muutaman kilometrin päästä Toscanan rajasta.

lerici_05


Palaamme linnoituskukkulalta alas samaa kujaa pitkin kuin tulimmekin, mutta pysähtelemme vielä moneen kertaan ihailemaan kuvauksellisia taloja. Seinien maalipintojen epätasaisuus miellyttää silmää ja rakennuksissa on hauskoja pikku yksityiskohtia koristeellisista ovenkolkuttimista lähtien. 

lerici_11


Suunnistamme Piazza Garibaldin laidalla sijaitsevaan gelateriaan ostamaan jäätelöä. Kuinka ollakaan, Tommason sunnuntailounas on tällä välin päättynyt ja hauska vesseli on täällä jäätelötötterö kourassaan. Itse olen tottunut syömään jäätelöni kupista ja mauksi valitsen nyt suosikkiani amarena-kirsikkaa. Nautimme jäätelöt varjoisalla kujalla, jota pitkin lähtisi viitan perusteella vaelluspolku Tellaron kylän suuntaan. Patikointimahdollisuuksia olisi Lericin ympäristössä enemmänkin.

lerici_04


Kurkistamme aukion laidalla kohoavaan pieneen kirkkoon. Viisisataa vuotta vanha Oratorio di San Rocco näyttää kauniilta. Käyn sytyttämässä kynttilän samaan tapaan kuin monessa muussakin ulkomaisessa kirkossa. 

lerici_14


Lerici sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä La Spezian satamakaupungista. Meille löytyi parkkipaikka majoituksen puolesta, mutta sain käsityksen, että pysäköinti saattaa olla vaikeaa varsinkin kesäkaudella. Lericiin pääsee La Speziasta käsin paikallisbussilla ja myös Cinque Terren lautat kulkevat Lericiin satamaan.

lerici_16


Lerici ja esimerkiksi samaan kuntaan kuuluva Tellaron kalastajakylä tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseville Cinque Terren kylille. Siinä missä syystäkin supersuosittu Cinque Terre pursuaa turisteja, voi Runoilijoiden lahden itärannalla nauttia paljon hiljaisemmista tunnelmista. Lerici on myös hyvä tukikohta retkille, vaikkakin Cinque Terreen tutustumista ajatellen La Spezia tai Levanto ovat vielä kätevämpiä. Oli joka tapauksessa mukavaa viettää aikaa Lericissä ja nauttia kylän tunnelmasta varsinkin leppoisana sunnuntai-iltapäivänä. Hyvin tuntui viihtyvän Tommasokin.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja