Yhdysvallat
15 x San Franciscon nähtävyydet
Vietimme viime kesäkuussa vajaan viikon San Franciscossa. Kaupunki täytti suuret odotukset muun muassa siksi, että sieltä löytyy runsaasti kiinnostavia nähtävyyksiä ja erilaisia alueita. Poimin tähän juttuun San Franciscon parhaita paloja.
San Francisco viehättää monella tavalla. Jyrkille rinteille rakennettu kaupunki on harvinaisen kuvauksellinen, ja sitä sävyttävät niin merimaisemat kuin keskenään erilaiset kaupunginosatkin. San Francisco on myös kooltaan omaan makuuni sopiva kaupunki, sillä tärkeimmät nähtävyydet tavoittaa melko nopeasti kävellen tai julkista liikennettä käyttäen. Ehdimme nähdä kuudessa päivässä suurin piirtein kaiken suunnittelemamme, vaikka jotain jäi mahdolliseen seuraavaankin kertaan. Tässä listaukseni San Franciscon parhaista nähtävyyksistä.
1. Golden Gate
Näyttävä Golden Gate on San Franciscon kiistaton symboli. Maailman kenties kuuluisin silta ylittää Tyynenmeren ja San Franciscon lahden välisen Golden Gaten salmen noin 75 metrin korkeudessa. Golden Gate oli valmistuessaan vuonna 1937 maailman pisin riippusilta, jonka valmistumista pidettiin haastavien olosuhteiden vuoksi jonkinlaisena ihmeenä. Salmi on sillan kohdalla mailin levyinen ja se tunnetaan voimakkaista merivirroista sekä arvaamattomasta säästä.
Suuri silta näkyy kauas ja sitä voi ihailla monesta eri suunnasta. Golden Gate sijaitsee jonkin verran San Franciscon keskustan ulkopuolella ja esimerkiksi suositulta Fisherman’s Wharfilta on sillalle kuutisen kilometriä. Kävelemme tuon matkan rannan tuntumassa, jolloin saamme katsella koko ajan hiljalleen lähestyvää Golden Gatea. Presidion puistoalueelle saavuttaessa siltanäkymät alkavat olla jo todella upeita.
Jätämme sillan ylittämisen väliin, joten ihailemme punertavaa rakennelmaa vain salmen etelärannalta. Ikonisen sillan näkeminen lähietäisyydeltä tuntuu yllättävänkin sykähdyttävältä. Olemme iloisia aurinkoisesta säästä ja viivymme näköalapaikalla pitkään, kunnes palaamme sillan vierailukeskuksen kulmalta lähtevällä paikallisbussilla San Franciscon keskustaan. Moni on kehunut myös Battery Spencerin näköalapaikkaa, joka sijaitsee salmen vastarannalla.
2. Alcatraz
Myös Alcatrazin vankilasaari kuuluu San Franciscon symboleihin. Vain parin kilometrin päässä rannasta sijaitseva saari näkyy kaupunkiin erinomaisesti. Tuntuukin hieman erikoiselta, että vankila on sijoitettu näin näyttävälle paikalle. Alcatraz tunnetaan vankilana, jonka asukkeihin kuuluivat Amerikan kovimmat gangsterit. Se oli myös paikka, josta pakenemista pidettiin mahdottomana. Alcatraz onkin saanut suorastaan myyttisen maineen, jota vahvistavat vankilasta kertovat menestyselokuvat. Onkin hieman yllättävää kuulla, että vuonna 1963 suljettu vankila ehti olla toiminnassa vain vajaan kolmenkymmenen vuoden ajan.
Saareen tutustuminen kuuluu Kalifornian-matkamme sykähdyttävimpiin kokemuksiin. Perille pääsee Alcatraz City Cruisesin lautalla, jonka liput kannattaa ostaa hyvissä ajoin etukäteen. Saarella ja museoidussa vankilassa saa kierrellä omaan tahtiin. Me viihdymme perillä kolmisen tuntia.
Kierrosta varten kannattaa napata mukaan hintaan kuuluvat kuulokkeet, joiden kautta saa tutustua moniin kiinnostaviin tarinoihin muun muassa entisten vankien kertomana. Karu vankila on todella kiehtova paikka, eikä mielestäni museokohteena edes ihan niin synkkä kuin etukäteen kuvittelin.
Runsaiden kukkaistutusten koristama pieni saari on todella kaunis ja sieltä voi ihailla upeita kaupunkimaisemia. Alcatraz on myös erinomainen paikka lintubongaukseen, sillä monenlaiset siivekkäät ovat ottaneet merenlahden keskellä sijaitsevan saaren omakseen. Alcatrazista on tulossa vielä oma erillinen blogijuttunsa toukokuussa.
3. Fisherman’s Wharf ja Pier 39
Sataman tuntumaan syntynyt Fisherman’s Wharf on San Franciscon virallinen turistipyydys, jonka kutsun vain harva matkailija pystyy välttämään. Toisaalta välttelyyn ei ole suurempaa syytä, sillä ravintoloiden, kauppojen ja erilaisten viihdykkeiden täyttämä alue on vilkkaudestaan huolimatta viihtyisä. Alueella on paljon hotelleja ja sieltä käsin on helppo liikkua eri puolille San Franciscoa.
Fisherman’s Wharfin alue kattaa useita kortteleita, joista vilkkaimmat löytyvät läheltä merta. Itselleni mieluisin löytö on vanhoja peliautomaatteja esittelevä Musée Mécanique, jossa on hauska viettää aikaa. Sisäänpääsy on ilmainen ja kaikkia pelihallin laitteita saa kokeilla kolikolla tai parilla. Makeannälän yllättäessä voi suunnata vaikka It’Sugariin, joka mainostaa itseään maailman suurimpana karkkitavaratalona. Perinteikäs leipomo Boudin Bakery on sanfranciscolainen instituutio ja huvituksia löytyy laidasta laitaan, kuten vaikkapa monenlaiset risteilyt, Aquarium by the Bay -akvaario sekä Madame Tussaudsin vahakabinetti.
Fisherman’s Wharfin suurin vetonaula on huvilaituri Pier 39, jonka ravintoissa voi nauttia esimerkiksi paikallista perinneruokaa clam chowderia, joka on hapanleivän sisällä tarjoiltavaa maukasta simpukkakeittoa. Pier 39:llä toimii paljon erilaisia kauppoja, joiden valikoimasta löytyy varsinkin matkamuistoja ja herkkuja. Tarjolla on toki paljon muutakin, kuten vaikkapa ympärivuotinen joulukauppa tai urheilujoukkueiden virallisia fanituotteita kaupitteleva Lids.
Pier 39:n paras nähtävyys on lauma merileijonia, joka köllöttelee omilla laitureillaan huvilaiturin vieressä. Leppoisalta näyttäviä eläimiä on mukava tarkkailla pitkäänkin. Merileijonat saapuivat tänne oma-aloitteisesti syksyllä 1989 ja ovat viihtyneet valtaamallaan alueella siitä lähtien. Eläinten määrä vaihtelee vuodenajan mukaan. Olemme paikalla kesäkuussa, jolloin monet merileijonat ovat lähteneet muualle lisääntymään. Paikalla on silti runsaasti eläimiä, vaikka niiden määrä lieneekin vain murto-osa koko laumasta.
4. Kaapeliraitiovaunut
Mäkinen maasto on vaikuttanut San Franciscon liikennesuunnitteluun. Näkyvin esimerkki tästä ovat romanttisilta näyttävät vanhat kaapeliraitiovaunut, jotka pystyvät kiipeämään jyrkkiäkin rinteitä pitkin. Ne olivat 1900-luvun alussa San Franciscon julkisen liikenteen selkäranka, mutta laaja verkosto on sittemmin korvattu busseilla sekä tavallisilla raitiovaunuilla eli street careilla.
Jäljellä on onneksi vielä kolme linjaa, joita tosin käyttävät paikallisten sijasta lähinnä turistit. Niinpä kaapeliraitiovaunuilla kulkeminen onkin selvästi muuta julkista liikennettä kalliimpaa. Vaunuun pääsyä voi joutua jonottamaan varsinkin suosituimmalle Powell/Hyde -linjalle kauankin, mutta me pääsemme Bay Streetin ja Taylor Streetin risteyksessä sijaitsevalta päätepysäkiltä suoraan Powell/Mason-linjan kyytiin. Harmi kyllä osa molemmista mainituista linjoista on matkamme aikaan remontissa, joten vaunut kulkevat meren läheisyydestä vain Chinatownin kohdalle saakka.
Cable carit toimivat edelleen vanhalla kaapelitekniikalla, joten kuljettajan eli gripmanin työ on fyysisesti raskasta. Vaunu pääsee eteenpäin kiinnittymällä gripmanin käyttämän vivun avulla kiskojen välissä kulkevaan kaapeliin, joka liikkuu jatkuvasti tasaisella viidentoista kilometrin tuntivauhdilla. Ennen jarruttamista vaunu vastaavasti irrotetaan kaapelista. Vanhanmallisissa vaunuissa on tunnelmaa ja kuljettajan työskentelyä on mielenkiintoista seurata. Vaunuissa ei ole ovia ja elämys onkin parhaimmillaan, kun matkustaa vaunun reunalla seisten. Tangosta saa pidettyä hyvin kiinni, ja matkustaminen on hiljaisen vauhdin ansiosta turvallista.
5. Alamo Square
San Franciscossa on useita upeita näköalapaikkoja, joista yksi löytyy Alamo Squaren puistosta. Pienessä puistossa itsessään ei ole muuten mitään kovin erityistä, mutta nurmikolta kelpaa ihailla lähes täydellistä postikorttimaisemaa. Näkymän kruunaa nimellä ”The Painted Ladies” tunnettu talorivistö, joka muodostuu värikkäistä viktoriaanista tyyliä edustavista puutaloista. Romanttisten puutalojen takana levittäytyy melkein koko San Francisco pilvenpiirtäjineen ja kukkuloineen.
6. Golden Gate Park
Alamo Squareen verrattuna erilaista puistotunnelmaa löytyy Golden Gate Parkista. Valtava puistoalue on ikään kuin San Franciscon vastine New Yorkin Central Parkille, eikä se nimestään huolimatta sijaitse aivan kuuluisan sillan vieressä. Puiston alueelta löytyy muun muassa ulkoilupolkuja, urheilukenttiä, ruusutarha, kasvitieteellinen puutarha sekä tasokkaita museoita. Puiston halki kulkee myös autoteitä.
Golden Gate Parkin ehdoton helmi on Japanese Tea Garden, joka vie tyylikkäällä tavalla japanilaisiin tunnelmiin. Teehuonetta ympäröivä puutarha on todella kaunis ja voisi hyvinkin sijaita ihan oikeasti Japanissa. Kasvillisuus, lammessa uivat karpit, koristeelliset sillat, kivilyhdyt, pagodit ja kaikki muutkin rakennukset edustavat autenttista japanilaista tyyliä.
Vierailemme tietysti myös itse teehuoneessa, jossa nautimme vihreästä teestä ja mochi-jäätelöpalloista. Vieressä on myös japanilaisia tuotteita myyvä kauppa. Haluaisimme matkustaa taas pitkästä aikaa Japaniin ja tämä puutarhavierailu toimi yllättävänkin hienona kurkistuksena nousevan auringon maahan.
7. Haight-Ashbury
Golden Gate Parkin itäreunalta alkava Haight-Ashbury on värikäs kaupunginosa, joka tunnetaan erityisesti 1960-luvun hippiliikkeen keskuksena. Täällä muistellaan erityisesti Rakkauden kesää 1967, jolloin tuhannet nuoret kerääntyivät kukkia hiuksissaan Haight-Ashburyn huumeidenhöyryisiin hippikommuuneihin. Kaupunginosa on saanut nimensä Haight Streetin ja Ashbury Streetin risteyksestä.
Alueen selkeä pääkatu on Haight Street, jonka varrella on erilaisia värikkäitä putiikkeja. Hippiajan henki elää muun muassa jokseenkin psykedeelisissä seinämaalauksissa. Toisaalta alueella on myös paljon upeita viktoriaaniseen tyyliin rakennettuja vanhoja puutaloja.
Haight-Ashburyn kaduilla on hauskaa tehdä pieni kävelykierros ja ihmetellä kaikkea vastaantulevaa. Kaduilla hengailee joitakin vanhoja hippejä ja myös hieman epämääräiseltä vaikuttavaa porukkaa, mutta ilmapiiri on ainakin päiväsaikaan leppoisan rauhallinen. Haight-Ashburyn nähtävyyksiin kuuluvat alueella asuneiden muusikoiden kotitalot – tai ainakin talot, joissa heidän väitetään asuneen. Tunnetuimpiin tähtiin kuuluvat Janis Joplin ja Jimi Hendrix.
8. Chinatown
Haight-Ashburyn ohella myös Chinatown kuuluu San Franciscon värikkäimpiin kaupunginosiin. Kyseessä on koko maailman suurin kiinalainen kaupunginosa Kiinan ulkopuolella ja samalla myös Yhdysvaltojen vanhin Chinatown. Alueella riittää punaisia paperilyhtyjä, kiinankielisiä kylttejä, houkuttelevasti tuoksuvia ravintoloita, itämaisia ennustajia, aasialaishenkisiä seinämaalauksia sekä monenlaisia puoteja.
Laajan Chinatownin kiehtovilla kaduilla on hauska kulkea, aistia eksoottista tunnelmaa ja nauttia välillä vaikka kuplateestä, joka on alun perin taiwanilainen keksintö. Kävelemme erityisesti vilkkaalla Grant Avenuella, jota voi pitää Chinatownin pääväylänä. Grant Avenueta koristava Dragon’s Gate toimii kaupunginosan eteläisenä porttina. Myös lyhyempi Waverly Place kuuluu Chinatownin kuvauksellisimpiin katuihin.
9. Coit Tower
Art deco -tyylinen Coit Tower on kuulunut San Franciscon kaupunkikuvaan 1930-luvulta lähtien. Historiallinen näkötorni on erinomainen paikka maisemien ihailuun, sillä se kohoaa korkean Telegraph Hill -kukkulan huipulla. Jyrkälle kukkulalle kapuaminen käy urheilusuorituksesta, mutta tornin juurelle pääsee myös bussilla numero 39.
Coit Towerin sisätiloja koristavat seinämaalaukset valmistuivat samaan aikaan itse tornin kanssa ja ne kuvaavat arkipäiväistä amerikkalaista elämää. Huipulle pitäisi päästä vanhalla hissillä, mutta se on ainakin oman vierailumme aikaan pois käytöstä. Niinpä joudun kapuamaan kaikkiaan 234 porrasta näköalatasanteelle.
Tornin huipulta on upeat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Näyttävin maisema aukeaa Downtownin pilvenpiirtäjille, mutta täältä voi katsella myös muita kaupunginosia ja San Franciscon lahtea. Golden Gaten siltakin näkyy muutaman kilometrin päässä.
10. Embarcadero ja Ferry Building
Yksi mukavimpia kokemuksia San Franciscossa on kävellä leveää Embarcaderoa pitkin ja ihailla rantakatua koristavia palmuja sekä auringonpaisteessa kimaltavaa merta. Tasainen rantabulevardi alkaa vilkkaalta Fisherman’s Wharfilta ja jatkuu noin neljän kilometrin päähän Oracle Park -stadionin paikkeille. Matkan varrella voi pysähtyä vaikkapa Pier 7:lle ihailemaan merenlahtea.
Embarcaderon tärkein rakennus on Ferry Building, joka toimii sekä lauttaterminaalina että kauppahallina. Avara kauppahalli on miellyttävä paikka pysähtyä ostoksille, syömään tai vaikkapa kahville. Rakennuksen ympärillä järjestetään kolmesti viikossa suositut Farmers Market -markkinat. Ferry Buildingin korkea kellotorni on tunnettu maamerkki, joka näkyy kauas ympäristöön.
11. North Beachin kaupunginosa
North Beach tunnetaan San Franciscon italialaisena alueena. Se ei nimestään huolimatta sijaitse rannalla, sillä kaupunki on laajentunut täyttömaalla ja North Beach on näin ollen jäänyt useamman korttelin päähän San Franciscon lahdesta. Alueella asuu paljon muitakin kuin italialaistaustaisia ihmisiä, mutta saapasmaan ravintolat ja värit ovat silmiinpistävän selvästi näkyvissä. Little Italy tunnetaan vilkkaasta yöelämästään, mutta täällä voi myös rauhoittua Pietarin ja Paavalin katolisessa kirkossa tai sen edustalla levittäytyvässä Washington Squaren puistossa.
North Beach oli 1950-luvun beat-kulttuurin keskus, jonka boheemissa ilmapiirissä esimerkiksi kirjailijat Jack Kerouac ja Allen Ginsberg viihtyivät. Samaan yhteisöön kuulunut runoilija Lawrence Ferlinghetti perusti North Beachin ja Chinatownin rajalle City Lights -kirjakaupan, joka on vierailun arvoinen nähtävyys. Kirjakaupan nurkalta lähtee Jack Kerouacin mukaan nimetty kuja, jonka varrella voi ihailla katutaidetta.
12. San Franciscon Downtown
San Franciscon keskustaa eli Downtownia sävyttävät korkeat pilvenpiirtäjät ja leveät kadut, joten täällä on helppo tuntea olevansa amerikkalaisessa suurkaupungissa. Pilvenpiirtäjistä Transamerica Pyramid erottuu persoonallisen muotonsa ansiosta, kun taas Salesforce Tower kohoaa kaikista korkeimmalle. Kaupungin keskipisteenä pidetään kuvassa näkyvää Union Square -aukiota, jonka laidalla toimii esimerkiksi Macy’s-tavaratalo.
San Franciscon kaupungintalo löytyy noin mailin päästä Union Squarelta. Suuren kupolin komistama rakennus on näyttävä ilmestys. Marilyn Monroe meni vuonna 1954 kaupungintalossa naimisiin baseball-legenda Joe DiMaggion kanssa. DiMaggio varttui North Beachin amerikanitalialaisessa yhteisössä ennen kehittymistään huippu-urheilijaksi ja koko kansan tuntemaksi julkkikseksi.
13. Lombard Street
San Franciscon erikoisin katu löytyy Russian Hillin alueelta, jossa yksi osuus pitkästä Lombard Streetistä mutkittelee jyrkkää rinnettä pitkin. Erittäin mutkikas muutaman sadan metrin mittainen kadunpätkä on autoliikenteelle yksisuuntainen, eli sitä voi ajaa vain alamäkeen. Mäen päältä voi ihailla hienoja kaupunkimaisemia. Lombard Street on runsaine kukkaistutuksineen kaunis, mutta mielestäni silti hieman yliarvostettu nähtävyys.
14. Ghirardelli Square
Ghirardelli Square on saanut nimensä kuuluisan suklaayhtiön entisestä pääkonttorista. Konttori muutti jo 1960-luvulla muualle, minkä jälkeen alue remontoitiin eräänlaiseksi ostoskeskukseksi. Nykyisin viihtyisällä paikalla toimiikin monia erilaisia kauppoja ja ravintoloita. Suklaayhtiö Ghirardelli on paikalla edelleen peräti kolmen eri myymälän voimin, ja mekin ostamme mukaamme monta suklaalevyä. Ghirardelli Square sijaitsee lähellä Fisherman’s Wharfia, joten molemmissa paikoissa on helppo vierailla samalla kertaa.
15. Oracle Park
San Francisco on urheilukaupunki, jonka rakastetuimpiin joukkueisiin kuuluu baseballia pelaava Giants. Sen kotikenttä Oracle Park sijaitsee komealla paikalla meren rannalla ja on jo nähtävyys sinänsä. Olen itse kiinnostunut baseballista, mutta lajia tuntemattomien mielestä peli voi tuntua tylsältäkin. Silloin tapahtuman voi ottaa paikallisena kulttuurikokemuksena, sillä baseball-ottelut ovat amerikkalaisten perheiden ja kaveriporukoiden ajanviettopaikkoja. Moni keskittyy pelin sijasta kuulumisten vaihtamiseen, hotdogeihin ja oluen ryystämiseen.
Major League Baseball -sarja alkaa maaliskuun lopulla ja päättyy lokakuussa kauden huipentaviin pudotuspeleihin. Otteluita on usein, sillä runkosarja on peräti 162 ottelun mittainen. Runkosarjapelien lippuja onkin runsaan tarjonnan ansiosta yleensä helposti saatavilla ja ne voi ostaa Giantsin kotisivuilta. Suositun Giantsin lisäksi seudulla on perinteisesti ollut toinenkin MLB-joukkue, mutta lahden vastarannalla Oaklandissa pelaava Athletics on muuttamassa lähivuosina Las Vegasiin. Muissa urheilulajeissa San Franciscon suuria seuroja ovat amerikkalaisessa jalkapallossa San Francisco 49ers ja koripallossa Golden State Warriors.
Muuta nähtävää San Franciscossa
Meiltä jäi yllä mainituista kokemuksista huolimatta käymättä vielä monta nähtävyyttä. San Franciscon museoista varsinkin Palace of Fine Arts mainitaan usein kaupungin päänähtävyyksien joukossa, ja onhan monumentaalinen rakennus jo ulkoakin päin huomiota herättävä näky. Tiedekeskus Exploratorium voisi olla hyvä vinkki monelle lapsiperheelle ja Cable Car Museum tarjoaisi lisätietoa kiehtovista kaapeliraitiovaunuista.
San Franciscosta voi tehdä myös monenlaisia retkiä. Lähistöltä löytyisi vaikkapa Napa Valleyn viinialue, Muir Woodsin punapuumetsät sekä viehättävä Sausaliton pikkukaupunki. San Franciscon huonoin puoli on pitkä matka Suomesta, eikä suoria lentojakaan ole tällä hetkellä tarjolla. San Francisco on silti pitkänkin matkan arvoinen, sillä harvassa kaupungissa on samanlaista persoonallista hohtoa.
Yhdysvallat
High Line – New Yorkin paras kävelyreitti
High Line on entisen tavarajunaradan paikalle rakennettu kaikille avoin puistoalue New Yorkissa. Rata kulki katutason yläpuolella, joten puistosta aukeaa mukavia kuvakulmia Manhattanin urbaaneihin maisemiin.
High Line -puisto on käytännössä reilun kahden kilometrin mittainen kävelyreitti, jonka voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa. Matkan varrella on useita High Linen ja katutason yhdistäviä portaita sekä muutama hissi, joten koko matkaa ei ole pakko kävellä kerralla ja välillä voi halutessaan poiketa myös jossain muualla.
Nousemme High Linelle sen eteläisestä päästä Gansevoort Streetin ja Washington Streetin risteyksestä. Puistoon nousevien portaiden alla toimiva Shake Shack -hampurilaisravintola palvelee nälkäisiä ja naapurista löytyy 1900- ja 2000-lukujen taidetta esittelevä Whitney Museum of American Art.
High Line on yksi eniten odottamistani kohteista tällä matkalla. Kävelyreittiä ei ollut vielä aiemman New Yorkin -reissumme aikana olemassa, ja se on saanut paljon kehuja monilta matkailijoilta. Reitti on tasainen ja esteetön, joten se sopii hyvin kaikille kulkijoille. On oikein mukavaa liikkua sujuvasti kaupungin hälinän ja risteysten yläpuolella. Osumme paikalle aurinkoisena lokakuisena arkipäivänä, jolloin ihmisiä on liikkeellä hieman kuvittelemaani enemmän. Ajoittain on siis pientä ruuhkaa, mutta eteneminen on onneksi enimmäkseen väljää.
High Linen eteläosa kulkee Meatpacking Districtin halki. Rujot teurastamokorttelit ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä viihtyisäksi trendialueeksi, jota hallitsevat tyylikkäät kaupat ja ravintolat. Kuljemme matkamme aikana pari kertaa Meatpacking Districtin halki. Alueesta jäävät mieleen aurinkoisilla terasseilla istuvat hyväntuuliset ihmiset, pienellä aukiolla soittava jazzbändi sekä kadut tilapäisesti vallanneet norsutaideteokset, joiden tehtävänä oli kerätä rahaa villieläinten suojeluun. High Linelta käsin on mukava ottaa kuvia ohittamistamme kaduista.
Meatpacking District jää pian taakse, minkä jälkeen High Line kulkeekin koko loppumatkan Chelsean kaupunginosassa Manhattanin länsilaidalla. Kaupunginosan nimen voi päätellä viimeistään Chelsea Marketille ohjaavista viitoista. Chelsea Market on entisissä National Biscuit Companyn tiloissa toimiva kauppahalli, josta löytyy runsaasti ravintoloita. Kävimme kauppahallin vilkkailla käytävillä jo muutamaa päivää aiemmin, joten jatkamme nyt suoraan eteenpäin.
High Line sopii erityisen hyvin kiireettömään oleskeluun. Valittavana on runsaasti erilaisia penkkejä, joista osa näyttää hyvinkin lokoisilta. Mieleenpainuvin maisema löytyy 17th Streetin kohdalta, jossa on oikea katsomo 10th Avenuen suuntaan.
High Linella on mielenkiintoinen historia. Manhattanin länsireunalle rakennettiin ensimmäinen tavarajunarata jo 1800-luvun puolivälissä, mutta se kulki vaarallisesti katutasolla. Vaadittiin satoja liikenneonnettomuuksissa menehtyneitä kuolonuhreja, kunnes katutason yläpuolella kulkeva huomattavasti turvallisempi rata saatiin rakenteille. Projektista vastasi vaikutusvaltainen kaupunkisuunnittelija Robert Moses. Satuin katsomaan New Yorkin -lennolla Motherless Brooklyn -elokuvan, jonka keskeisiin hahmoihin kuuluva Moses Randolph perustuu Robert Mosesin kylmään ja kiistanalaiseen persoonaan. Jos New Yorkin historia kiinnostaa, kannattaa lukea Mosesista vaikka Wikipediasta.
Uuden katujen yläpuolella kulkevan radan ensimmäinen juna pääsi liikkeelle vuonna 1933. Kiskoja pitkin alkoi kulkea tonneittain erilaisia tuotteita, kuten Meatpacking Districtilla pakattua lihaa. Rata oikaisi suoraan joidenkin tehdasrakennusten halki. Yksi näistä oli National Biscuit Company, jonka seinien sisällä keksittiin maailman valloittaneet Oreo-keksit.
Rekat alkoivat vähitellen syrjäyttää tavarajunia, ja radan ensimmäinen osa purettiin jo 1960-luvulla. Junaliikenne loppui kokonaan 1980-luvulla, jolloin alettiin jo suunnitella koko rakennelman lopullista poistamista. Alueen asukkaat halusivat kuitenkin säästää junaradan, ja he saivat onneksi tahtonsa läpi.
High Linen tulevaisuudesta keskusteltiin vuosikymmeniä, kunnes siitä päätettiin kunnostaa kaupunkilaisia ilahduttava puisto. Vinkin ratkaisuun saattoi antaa luonto itse, sillä kasvit olivat jo ehtineet vallata käyttämättömät kiskot. Nykyään High Linea ei korista mikä tahansa heinä, vaan puistoon on istutettu yli viittäsataa erilaista kasvi- tai puulajia. New Yorkissa on vielä lokakuun puolivälissä niin vehreää, että osa kasveista kukkii yhä iloisesti. Myös vanhat rautatiekiskot erottuvat toisinaan aluskasvillisuuden seasta.
High Line Parkin ensimmäinen osa avattiin vuonna 2009, minkä jälkeen se on kasvanut vaiheittain nykyiseen muotoonsa. Puiston tulevaisuuden pitäisi olla suuren suosion vuoksi turvattu, mutta ainakin sen ylläpidosta vastaavat High Linen ystävät ovat huolissaan kaupungin uusista rakennussuunnitelmista. Lisätietoja voi lukea Friends of the High Line -järjestön kampanjasivuilta.
Chelsea tunnetaan taidegallerioistaan, ja myös High Linella voi ihailla monenlaisia teoksia. Huomaamme matkan varrella useita seinämaalauksia, minkä lisäksi reitille on aseteltu joitakin patsaita. High Linen ulkonäön on tarkoitus elää ajan kuluessa, joten kukin patsas pysyy reitin varrella vain ennalta määrätyn ajan, joka on useimmiten yksi vuosi. Niinpä esimerkiksi kuvassa näkyvä Karon Davisin Curtain Call on jo siirretty jonnekin muualle.
Ohitamme uusia kerrostaloja, joiden moderni arkkitehtuuri näyttää hauskalta. Emme haaveile tänne muuttamisesta, mutta hotellimajoituksen kannalta Chelsea olisi yksi houkutteleva vaihtoehto seuraavaa New Yorkin -matkaa ajatellen. Alue on yhtä aikaa mielenkiintoinen ja sopivan rauhallinen, minkä lisäksi täältä on vain lyhyt matka vilkkaan Midtownin keskeisiin kohteisiin.
High Linen pohjoinen pää sijaitsee Hudson Yards -ostoskeskuksen tuntumassa. Reitti jatkuu vielä junavarikkoalueen ympäri, kunnes se laskeutuu pitkää ramppia pitkin alas kadulle. Me päätämme suunnata suoraan ostoksille. Vuonna 2019 avattu Hudson Yards -ostoskeskus on miellyttävän valoisa ja näyttää yhä uutuuttaan kiiltävältä. Kauppavalikoimaa riittää kotoisen H&M:n kaltaisista liikkeistä Suomessa tuntemattomampiin merkkeihin sekä maailmankuuluihin laatubrändeihin.
Ostoskeskuksen pihalla kohoava Vessel on huomiota herättävä rakennelma, jota voisi kai kutsua tilataideteokseksi. Rakennelman sisällä kulkevia portaita pitkin voi kiivetä katselemaan näkymiä eri tasoilta. Vessel oli yli kolme vuotta suljettuna itsemurhatapausten vuoksi, mutta sen turvallisuutta on nyt parannettu ja rakennelma aukesi matkamme loppuvaiheessa pitkästä aikaa yleisölle. Ylös kiipeäminen jäi meiltä silti tällä matkalla väliin. Liput pitää hankkia etukäteen Vesselin nettisivuilta.
Hudson Yardsin alueella pääsee katselemaan maisemia paljon korkeammaltakin. Pilvenpiirtäjän seinien ulkopuolelle kurkottava näköalaparveke Edge kuuluu Manhattanin sykähdyttävimpiin elämyksiin. Se näkyy hyvin myös High Linen varrelle pohjoisen suuntaan kuljettaessa. Edge ei aluksi kuulunut suunnitelmiimme, mutta päätimme käydä siellä matkan viimeisenä iltana. Kohde oli hintansa väärti ja Edgestä onkin tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.
Lisätiedot High Linesta: www.thehighline.org
Yhdysvallat
Kävelyllä Brooklynin sillalla ja Brooklynissa
New Yorkin ikonisin silta tarjoaa kauniin kävelyreitin Manhattanilta Brooklyniin. Emme tutustuneet Brooklyniin kovin laajasti, mutta ehdimme nähdä mielenkiintoisia paikkoja esimerkiksi Brooklyn Heightsissa, Dumbossa sekä Williamsburgissa.
New York on laaja kaupunki, mutta moni matkailija viihtyy lähinnä vain Manhattanin saarella. Mekin poistuimme oman matkamme aikana Manhattanilta vain parina päivänä, jolloin suuntasimme East Riverin vastarannalle Brooklyniin. Ylitimme ensimmäisen Brooklyn-päivämme aluksi historiallisen Brooklyn Bridgen, joka on paitsi kulkuväylä, myös yksi kaupungin upeimmista nähtävyyksistä.
Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridgen Manhattanin-puoleinen pää ulottuu muutaman sadan metrin päähän rannasta New Yorkin kaupungintalon tuntumaan. Astumme sillalle aurinkoisena sunnuntaipäivänä, jolloin liikkeellä on paljon muitakin ihmisiä. Ruuhka onneksi helpottaa hetkittäin, ja sillalla on välillä väljääkin. Voisi olla upeaa tulla tänne joskus vaikkapa aamuvarhaisella, kun kulkijoita lienee vähemmän.
Näyttävä Brooklyn Bridge on 1825 metriä pitkä, ja se olikin aikoinaan maailman pisin riippusilta. Tarkkaan ottaen tämä vuonna 1883 valmistunut uusgoottilainen rakennelma on riippusillan ja vinoköysisillan yhdistelmä, mutta ei nyt perehdytä teknisiin detaljeihin tarkemmin.
Brooklyn Bridge oli ensimmäinen Manhattanin ja Brooklynin yhdistänyt silta. Williamsburg Bridge ja Manhattan Bridge valmistuivat 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, ja niiden lisäksi East Riverin alitse kulkee nykyään tunneleita.
Siltaa pitkin on mukava kävellä, sillä jalankulkijoille ja pyöräilijöille on varattu oma puupintainen tasonsa, kun taas kuusi autokaistaa kulkevat alemmalla kannella. Joskus kauan sitten Brooklyn Bridgellä on ollut raideliikennettäkin. Raskaiden ajoneuvojen pääsy sillalle on kokonaan kielletty, ja huomaan valokuvia ottaessani, että New Yorkin katukuvaan kuuluvia keltaisia takseja kulkee sillalla vain harvakseltaan.
Kuvauksellisella sillalla on mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten vanhoja lamppuja. Palkit ja vaijerit muodostavat hauskannäköisiä verkkoja tai rivistöjä, joita on mukava pysähtyä katselemaan. Lokakuisesta päivästä tulee yllättävän kuuma, ja aurinko tuntuu lähes polttavalta lämpötilan noustessa hellelukemien tienoille.
Sillalta on tietenkin upeat maisemat joka suuntaan. Erityisesti Manhattanin eteläosan pilvenpiirtäjät näkyvät täältä hienosti, ja kauempana häämöttää Vapaudenpatsas. Pohjoiseen päin katsottaessa maisemaa hallitsee Manhattan Bridge.
Brooklyniin päin kulkiessa täytyy kääntyä aina uudelleen katselemaan maisemaa Manhattanin suuntaan. Alamme jo vähitellen lähestyä sillan toista päätä. Brooklyn oli vielä sillan valmistuessa oma kaupunkinsa, mutta pitkän poliittisen väännön jälkeen se yhdistettiin New Yorkiin vuonna 1898. New York on tuosta lähtien muodostunut viidestä osasta, jotka ovat Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens sekä Staten Island.
Laskeudumme tilaisuuden tullen pois sillalta ja käännymme Brooklyn Heightsin kaupunginosaan. Söimme edellisellä New Yorkin -matkallamme pizzaa sillan juurella toimivassa Grimaldi’sissa, mutta jätämme kuuluisan ravintolan tällä kerralla väliin.
Brooklyn Heights
Brooklyn Heights on vauras alue, jonka puiden reunustamien katujen varsilla on kauniita asuintaloja. Ympäristö näyttää hyvin siistiltä, rauhalliselta ja turvalliselta. Täällä on varmasti mukava asua, jos vain on varaa maksaa kodistaan riittävän paksu pino dollareita.
Yksi Brooklyn Heightsin kadunpätkistä on katkaistu autoliikenteeltä jonkinlaisen yhteisöllisen sunnuntaitapahtuman vuoksi ja ilmapiiri on rennon leppoisa. Ohitamme näillä main Brooklyn Cat Cafen, jonka ikkunan takana makoilee koko joukko tyytyväisiltä vaikuttavia kissoja.
Brooklyn Heights Promenade
Saavumme pian seuraavaan päämääräämme Brooklyn Heights Promenadelle. Viihtyisän kävelykadun varrelta aukeaa mahtavia maisemia Manhattanille päin.
Promenadin varrella on runsaasti penkkejä, joten kaikille halukkaille on tilaa istahtaa nauttimaan näkymistä ja aurinkoisesta iltapäivästä. Kävelykadun toisella reunalla puiden katveessa on hulppeilta näyttäviä asuntoja.
Brooklyn Bridge Park
Brooklyn Heights Promenade päättyy hetken kävelyn jälkeen kadun varteen. Jatkamme vähän eteenpäin, kunnes käännymme Squibb Parkin kohdalta rantaan päin. Alaspäin viettävä kävelysilta johtaa Brooklyn Bridge Parkin vehreyteen.
Brooklyn Bridge Park vaikuttaa viihtyisältä paikalta. Moni on tuonut mukanaan eväitä, ja sopivan avarilta nurmialueilta kelpaa ihailla maisemaa Manhattanille sekä New Yorkin sataman suuntaan.
Kuljemme eteenpäin aivan rantaa pitkin kulkevaa kävelytietä pitkin. Joella on melko paljon lauttaliikennettä ja kenties sen vuoksi myös aallokko näyttää yllättävän voimakkaalta. Puistossa ja kävelyreiteillä riittää paljon ihmisiä, joista suurin osa vaikuttaa paikallisilta. Aika monella on koira mukanaan.
Dumbo
Alitamme Brooklyn Bridgen ja siirrymme Dumbon kaupunginosaan. Suunnistamme Time Out Marketin ravintolakeskittymään, jossa ajattelemme pysähtyä syömään. Paikka on kuitenkin niin ruuhkainen, ettei hälinän keskeltä tahdo millään löytyä istumapaikkoja neljälle. Käymmekin vain ihailemassa kattoterassin maisemia ja jatkamme pian matkaamme.
Usein trendikkääksi mainittu Dumbo on entinen teollisuusalue, joka alkoi muuttua 1970-luvulla edullisiksi asuinkortteleiksi. Vuosikymmenet ovat muokanneet nykypäivän Dumbon keskiluokkaiseksi alueeksi, jossa on paljon ruokailu- ja ostosmahdollisuuksia. Kaupunginosan nimellä ei ole mitään tekemistä Disney-elokuvan kanssa, vaan se on lyhennys sanoista Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Manhattanin silta on kuvauksellisimmillaan Washington Streetin ja Water Streetin risteyksestä nähtynä.
Risteyksestä avautuva näkymä ei ole mikään salaisuus, vaan paikalla on valtava määrä matkailijoita napsimassa valokuvia. Myös Empire State Building näkyy hauskasti Manhattan Bridgen rakenteiden kehystämänä. Pidän Dumbon rennosta tunnelmasta ja pelkistetystä tiiliseinien sävyttämästä arkkitehtuurista. Päädymme lopulta syömään Fuel Fever Grill & Juice Bariin, jossa vatsan saa täytettyä miellyttävän rauhallisessa ympäristössä.
Williamsburg
Haluan käydä vielä Brooklynin puolella ollessamme Williamsburgin kaupunginosassa, jonka suosiosta luin ensi kertaa jo parikymmentä vuotta sitten. Paras keino Dumbosta Williamsburgiin pääsemiseksi vaikuttaa olevan bussi, joten nousemme ainoan kerran koko New Yorkin -matkamme aikana linja-auton kyytiin. On mielenkiintoista nähdä bussin ikkunoiden lävitse Brooklynin katuja, koripallokenttiä ja seinämaalauksia. Ohitamme myös juutalaisen asuinalueen, jossa kylttien tekstit lukevat hepreaksi ja käytännössä kaikilla ihmisillä on perinteiset ortodoksijuutalaisten vaatteet. Jäämme kyydistä Williamsburgin sillan lähistöllä.
Tarkoituksenamme on nähdä ainakin Williamsburgin pääkatu Bedford Avenue, jolle pääsemmekin pian kääntymään. Vilkkaan väylän varrella on muun muassa meluisia baareja, seinämaalauksia, vintageputiikkeja, taidegallerioita, kahviloita ja erilaisia ravintoloita. Bedford Avenue ei ole mitenkään mahtipontisen leveä, mutta eloisaa katua pitkin on mukava kulkea ja aistia kaupunginosan tunnelmia.
Kävelemme Bedford Avenueta reilun kilometrin McCarren Parkin laidalle saakka. Ilta alkaa jo hämärtyä, emmekä jaksa lähteä vaeltelemaan enää kovin pitkälle. Niinpä kierrämme vain parin korttelin ympäri, kunnes palaamme Bedford Avenueta pitkin kohti lähintä metroasemaa. Olisin voinut viihtyä Williamsburgissa kauemminkin, mutta jo lyhyt vierailu antaa käsityksen kaupunginosan ilmapiiristä. Williamsburg lienee hiljalleen vaurastunut, kun parikymmentä vuotta sitten saapuneet nuoret ovat keski-ikäistyneet ja keskiluokkaistuneet. Rosoista viehätystä on silti jäljellä, joten Williamsburg olisi varmasti pidemmänkin kierroksen väärti.
Brooklyn Heights Promenade iltavalaistuksessa
Suuntasimme toisena Brooklyn-päivänämme Coney Islandin aurinkoisen rantakadun tunnelmiin ja värikkääseen Luna Park -huvipuistoon. Niistä riittää kerrottavaa toisen kokonaisen jutun verran, mutta palaan nyt tässä yhteydessä vielä hetkeksi tuon päivän iltaan, jolloin kävimme uudelleen Brooklyn Heights Promenadella. Maisema valaistulle Manhattanille on juuri niin hieno, kuin olin kuvitellutkin.
Kävelykadun tunnelma on leppoisa ja kun ilmakin on yhä miellyttävän lämmin, kelpaa tänne pysähtyä ihailemaan kaupungin loistetta. Paikka tuntuu hämyisestä valaistuksesta huolimatta hyvin turvalliselta, sillä vastaan ei tule epämääräisiä kulkijoita. Brooklyn Heights Promenade on yksi suosikkipaikoistani New Yorkissa, ja tänne olisikin joskus mukava tulla auringonlaskun aikaan.
Haluaisin myös tutustua koko Brooklyniin paremmin, sillä täältä löytyy suurkaupungin tunnelmaa tietynlaisella kodikkaalla vivahteella. Ainakin turisteja on huomattavasti vähemmän kuin Manhattanilla. Listallani olisi ainakin Prospect Heightsin kaupunginosa, jonka laidalta löytyy koripallo- ja konserttihalli Barclays Center. Tutustumiskohteisiin kuuluisi myös Prospect Park, jossa suuntaisin ainakin Brooklynin kasvitieteelliseen puutarhaan. Museotarjonnasta saattaisin pitää esimerkiksi New York Transit Museumista. Onko sinulla vinkkejä Brooklyniin?
-
Espanja2 vuotta sitten
Ihmeellinen El Torcal de Antequera
-
Suomi2 vuotta sitten
Hiihtoloma Syötteen laduilla
-
Itävalta1 vuosi sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Saksa2 vuotta sitten
Berliinin muuria etsimässä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Ranska2 vuotta sitten
30 nähtävyyttä Pariisissa
-
Yhdysvallat1 vuosi sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
26.4.2024 at 12:21
Kyllähän tätä lukiessa tuli sellainen olo, että onhan San Francisco loppujen lopuksi ihan kiva kaupunki, jossa nähtävää on paljon. Coit Towerissa emme ole vielä käyneet ja samoin baseball-peli on vielä kokematta. Muuten oli tutuksi ja hyväksi havaittuja kohteita meidänkin reissuilta. Myös nuo mainitsemasi lähialueen kohteet ovat tulleet tutuiksi. Upea Yosemiten kansallispuistokin on vielä järjellisen ajomatkan päässä, vietettiin muutama päivå siellä edellisellä matkallamme.
Mika / Lähtöportti
26.4.2024 at 19:30
Kyllä se on kiva kaupunki, katsotaan jos lämpenet San Franciscolle seuraavalla reissullanne! 😀 Nuo lähialueen retkikohteet kiinnostaisivat kovasti, jos vielä San Franciscoon palaamme. Samoin Yosemite houkuttelee tosi paljon. Suunnittelimme että Yosemitessa olisi voinut käydä jo tällä edellisellä matkalla ennen San Franciscoon saapumista, mutta halusimme lopulta pitää reitin yksinkertaisempana.